FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 juni 2022

Random Pics van de Dag #656

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Geen verplichte bedenktijd meer voor abortus

Het Nederlandse parlement heeft een wet aangenomen die tot doel heeft de periode van vijf dagen voor vrouwen om een abortus te ondergaan te schrappen.

De Eerste Kamer vond dat dit recht zou doen aan de autonomie van vrouwen en hun recht op zelfbeschikking. De Tweede Kamer had het ontwerp al eerder goedgekeurd.

In de senaat stemde een ruime meerderheid van VVD, GroenLinks, D66, de fractie-Nanninga, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, de fractie-Otten, 50Plus en de fractie-Frentrop alsmede vier leden van het CDA voor. De overige fracties en vier andere CDA'ers waren tegen.

De tegenstemmers vonden  dat het wetsvoorstel in strijd was met de bescherming van het ongeboren leven. De initiatiefnemers  D66, PvdA, GroenLinks en VVD, verwezen naar verschillende onderzoeken, die concluderen dat vrouwen en artsen een weloverwogen en zorgvuldige beslissing kunnen nemen over een abortus zonder minimale wachttijd.

Verhalen achter de vaandelopschriften - Korps Mariniers

In het kader van de uitreiking van de vaandelopschriften aanstaande zaterdag tijdens Veteranendag vertelt sergeant-majoor van de mariniers Ammie over een van zijn ervaringen op missie in Afghanistan. In het verlengde hiervan legt hij uit wat het vaandel van het Korps Mariniers voor hem betekent.

Het Korps Mariniers krijgt het vaandelopschrift 'Helmand, Kandahar en Uruzgan' erbij. Deze eervolle vermelding heeft Korps Mariniers Mariniers verdiend voor het uitvoeren van speciale en reguliere gevechtsoperaties van 2006 tot 2010 in Afghanistan. Het totaal aantal vaandelopschriften van het Korps Mariniers komt hiermee op 12. Eerder ontving het Korps Mariniers vaandelopschriften voor onder meer Chatham, Kijkduin, Rotterdam, Javazee, en Nieuw-Guinea.

Estafetteploeg pakt WK-brons op 'kermisnummer', Toussaint naar rugslagfinale

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest heeft Nederland weer een medaille bij mogen schrijven. Dinsdagavond was het raak op de gemengde wisselslagestafette, individueel waren er geen Nederlandse finalisten.

800m vrije slag mannen, finale
Lange tijd ging de Oekraïner Mykhailo Romanchuk aan de leiding, maar in een zinderende slotfase kwam ook zijn Duitse nieuwe kompaan Florian Wellbrock zich melden. Beiden werden echter overvleugeld door de olympisch kampioen: de Amerikaan Bobby Fink zweom met een geweldig eindschot naar het goud in 7:39,36 minuten, voor Wellbrock (7:39,63) en Romanchuk (7:40,05).

200m vrije slag vrouwen, finale
Ook hier werd het een spannende strijd, met name tussen Mollie O'Callaghan en Yang Junxuan. De Chinese bleek in de laatste meters het sterkst en pakte het goud in 1:54,92 minuten, voor de 1:55,22 van de Australische. Yang's landgenote Tang Muham completeerde het Chinese succes met brons in 1:56,25 minuten.

100m vrije slag mannen, halve finales
Geen bijzondere afvallers of iets dergelijks, maar wel een geweldige tijd: de 17-jarige Roemeen David Popovici, een dag eerder goed voor goud op de 200 meter vrij, knalde in een wereldjuniorenrecord van 47,13 seconden naar een van de beste tijden ooit en de status van absolute topfavoriet voor de finale van woensdagavond.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Met een prima tijd van 27,69 seconden zwom Kira Toussaint zich als zevende de finale in. Maaike de Waard kwam net tekort: met 27,77 seconden noteerde ze de tiende tijd, niet genoeg voor de eindstrijd.

200m vlinderslag mannen, finale
Er was er maar één de baas en dat wilde het thuispubliek weten ook: hun held Kristof Milak ging er als een dolle vandoor en met 1:50,34 minuten pakte hij niet alleen de wereldtitel, maar verbrak hij ook nog zijn eigen wereldrecord uit 2019. De Franse sensatie Leon Marchand werd in 1:53,37 tweede, brons was in 1:53,61 voor de Japanner Tomoru Honda.

50m schoolslag mannen, finale
Zoals wel vaker op een 50 meter was het spannend, zeker bij afwezigheid van de dominante Adam Peaty. De Amerikaan Nic Fink bleek de snelste: in 26,45 seconden troefde hij de Italiaanse 100 meter-kampioen Nicolo Martinenghi (26,48) nét af, terwijl Fink's landgenoot Michael Andrew in 26,27 seconden het brons pakte.

4x100m wisselslag gemengd, finale
Zoals gebruikelijk was het allemaal weer erg lastig te volgen op een van dé kermisnummers van het zwemmen, maar het goud ging in 3:38,79 minuten naar het Amerikaanse kwartet, voor de Australiërs (3:41,34). Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen zwommen in 3:41,54 minuten naar een uitstekenden bronzen medaille.

Fortuna Sittard stunt met komst Burak Yilmaz

Fortuna Sittard heeft zich verrassend versterkt met Burak Yilmaz. De 36-jarige voormalig Turks international komt over van OSC Lille.

Yilmaz tekent een contract van vijf jaar bij Fortuna, dat een Turkse eigenaar heeft. Het is daarbij de bedoeling dat hij de eerste twee jaar actief is als speler en daarna begint met een trainerstraject. "Ik kijk enorm uit naar mijn tijd bij Fortuna Sittard. Voor mij was het complete plaatje enorm belangrijk, iets wat ze mij in Sittard kunnen en willen bieden. Maar eerst gaat de focus op mijn periode als speler bij de club. De club is ambitieus en ik wil de komende seizoenen met mijn ervaring daarin een bijdrage leveren", zegt Yilmaz op de website van de Limburgers.

Yilmaz komt over van Lille. Met die club werd hij twee jaar geleden nog kampioen van Frankrijk. Voor het Turkse elftal kwam hij in 77 interlands tot 31 doelpunten. Vorig jaar scoorde hij nog een hattrick in het met 4-2 gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Nederland. 

"Dit is een prachtige dag voor Fortuna Sittard, dat we een speler met deze status weten vast te leggen... Burak is ondanks zijn leeftijd nog enorm fit en gretig. We zijn er ook van overtuigd dat hij met zijn ervaring van meerwaarde gaat zijn voor ons, zowel op als buiten het veld", vertelt een verheugde technisch manager Sjoerd Ars.

 
 
 

Niet iedereen is even slim

Het Vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag. Tegenwoordig echt hilarisch om te volgen. Het presidium weert bewust lastige vragen. Vroeger kon ik mij er heftig over opwinden maar mijn huisarts adviseerde mij vooral de humor ervan in te zien. Mijn huisarts, gouden kerel en zijn tip idem dito.

Deze keer was de eerste vraag gegund aan Habtamu de Hoop van de PvdA. Hij had een vraag aan Dennis Wiersma van de VVD, onze minister voor primair en voortgezet onderwijs. De vraag was waarom bij kinderen in de provincie met een bepaald schooladvies dat doorgaans gevolgd wordt, terwijl bij kinderen in de randstad de school met de ouders bepaalt dat het kind meer zou kunnen en er dus een upgrade volgt. Zoals gebruikelijk in het vragenuurtje volgde een nietszeggend gebeuren, waarin de minister de "doorstroomtoets" als ultieme oplossing noemde, waarover later meer. Maar het zette mij wel aan het denken.

World of Warcraft: Dragonflight komt nog dit jaar

Blizzard heeft de pre-orders beschikbaar gesteld voor de nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft, Dragonflight. In de uitbreiding maak je een weg naar de Dragon Isles, die voor het eerst in tienduizend jaar weer te bereiken is.

Er zijn drie 'edities' te pre-orderen, waarbij de base edition 49,99 euro kost, die elk met wat extra in-game goodies komen. Denk hierbij aan een mount, pet, transmogs en een character boost. Interessanter zijn misschien wel de kleinere lettertjes. Daar valt namelijk te lezen dat Dragonflight nog in 2022 uitkomt. Een precieze release date is niet bekend.

Veel spelers verwachtten de uitbreiding niet voor 2023, door het gebrek aan informatie over een release date bij de aankondiging. Ook moet komt er nog een Season 4 in de huidige uitbreiding Shadowlands. Niks blijkt echter minder waar.

Rijkswaterstaat: woensdag 22 juni extra druk op de weg door boerenprotest

Weggebruikers moeten woensdag 22 juni 2022 rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits vanwege de aangekondigde manifestaties van boeren. Ook de rest van de dag kan het extra druk zijn op de snelwegen. De meeste impact wordt verwacht in het midden en oosten van het land, maar ook op andere plekken zoals rondom Den Haag kan het verkeer hinder ondervinden.

Rijkswaterstaat adviseert daarom woensdag vóór vertrek de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en rekening te houden met extra reistijd. Wie de mogelijkheid heeft om thuis te werken, doet er verstandig aan dit te doen.

Op- en afrit A1 afgesloten
Samen met de politie wordt hard gewerkt om de veiligheid van alle weggebruikers te waarborgen. Zo sluiten we op verzoek van de politie woensdagochtend vanaf 06.00 uur op- en afrit 17 van de snelweg A1 bij Stroe in beide richtingen af. Dit is de aansluiting met de autoweg N310, waar veel extra verkeer wordt verwacht richting de manifestatie. Op deze manier wil de politie de druk op onderliggende wegen zoveel mogelijk verlichten. Zodra de situatie het toelaat, gaan de op- en afritten weer open.

Daarnaast zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. Zo is er zowel op de weg als vanuit de verkeerscentrale goed zicht op de ontwikkelingen op de snelwegen en kan men indien nodig extra maatregelen nemen. Bijvoorbeeld het aanpassen van de snelheid of het verkeer omleiden. Ze volgen de ontwikkelingen van de aangekondigde boerenprotesten op de voet en staan in nauw contact met de politie.

Veiligheid en doorstroming
Voor Rijkswaterstaat staat de veiligheid en doorstroming op de rijkswegen voorop. Daarbij is het uitgangspunt dat alle weggebruikers veilig van A naar B kunnen. Trekkers mogen niet op de snelweg rijden. De politie kan hierop handhaven en in overleg met de politie kunnen extra maatregelen worden genomen om een zo veilig mogelijke situatie te creëren voor al het verkeer.

Advies aan weggebruikers
Geadviseerd wordt om woensdag 22 juni vóór vertrek de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Wie de mogelijkheid heeft om thuis te werken, doet er verstandig aan dit te doen. Wie toch de weg op moet, wordt gevraagd vanuit veiligheidsoogpunt alert te zijn. Kom je onderweg landbouwvoertuigen tegen, houd dan rekening met snelheidsverschillen en pas de rijstijl hierop aan: houd afstand en minder snelheid.

Weggebruikers worden op de hoogte gehouden via de website Rijkswaterstaat Verkeersinfo en op twitter via @rwsverkeersinfo.

70 procent meer coronabesmettingen, ruim 600 coronapatiŽnten in ziekenhuis

De afgelopen week zijn er 26.462 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. De week ervoor waren dit er nog 15.526, meldt het RIVM. Het gaat om een toename van 70 procent. "Deze toename was in alle leeftijdsgroepen en in alle veiligheidsregio's zichtbaar", zegt het RIVM over de weekcijfers. Zo meldt de NOS

In heel Nederland nam afgelopen week het aantal positieve testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst toe (+70%) door heel Nederland en onder alle leeftijdsgroepen (figuur 1). Ook het aantal verpleeghuizen waar iemand positief test neemt toe. In het rioolwater is een stijging van het aantal virusdeeltjes te zien. Daarnaast meldt een toenemend aandeel van de deelnemers van Infectieradar COVID-19 achtige klachten. Het aantal opgenomen patiënten met SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 in de ziekenhuizen bleef de afgelopen week stabiel. Het aantal opgenomen patiënten met SARS-CoV-2 op de IC intensive care steeg wel van 19 naar 26 nieuwe opnames in de afgelopen week (+37%). Het aantal nieuw opgenomen patiënten op de IC met COVID-19 is nog laag.

Omikron BA.5 snel dominant in Nederland
Door een wereldwijde opmars van drie nieuwe omikron-varianten; B.2.12.1, BA.4 en BA.5, stijgen de besmettingen in meerdere landen. Deze varianten zijn besmettelijker, onder andere door makkelijker de opgebouwde afweer door vaccinatie en/of een eerdere infectie te ontduiken dan vorige varianten. Het aantal herinfecties na eerdere coronabesmetting in Nederland neemt dan ook sterk toe.

Uit de meest recente gegevens van de kiemsurveillance blijkt dat BA.5 in Nederland het snelste toeneemt en dat BA.4 en BA.5 samen sinds begin juni dominant zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat de BA.5-variant ziekmakender is dan de vorige omikron-varianten.

De situatie is nu heel anders dan een jaar geleden aan het begin van de zomer. Toen steeg het aantal positieve testen met de delta-variant. De huidige omikron-varianten zijn echter minder ziekmakend dan de delta-variant destijds. Toch kan bij grote aantallen besmettingen de druk op de zorg toenemen door een stijgend aantal ziekenhuisopnames en ziekteverzuim onder personeel.

Hoewel de BA.5 niet erg ziekmakend lijkt, kan het virus nog steeds ernstige gevolgen hebben voor kwetsbare groepen en zestigplussers. Met de oplopende cijfers blijft het belangrijk om bij klachten altijd een zelftest te doen en bij een positieve test thuis te blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Politie vindt geen verband tussen handgemeen in trein en overlijden conducteur

De politie heeft geen verband gevonden tussen het opstootje in de intercity uit Amsterdam en het onwel worden en overlijden van de conducteur op station Hilversum zondagavond. De twee jongens van 15 en 16 jaar zijn gisteren vrijgelaten. Zo meldt AT5

De jongens hebben wel een boete gekregen, omdat ze zich niet konden identificeren en aan het zwartrijden waren in de trein van Amsterdam naar Amersfoort. De twee Hilversummers werden erop aangesproken dat ze geen geldig vervoersbewijs konden laten zien. Dat mondde uit in een woordenwisseling. Twee andere conducteurs kwamen helpen.

"Tijdens het opstootje werd er wat geduwd en getrokken", vertelde de politie eerder. Op station Hilversum is één van de twee jongens gearresteerd en de andere jongen is thuis opgepakt. Gisteren werden ze dus weer vrijgelaten.

Na het opstootje ging de 62-jarige conducteur uit Hengelo op een bankje zitten en werd hij onwel. Hij werd nog wel gereanimeerd, maar overleed op het perron. De man werkte al veertig jaar voor de NS. Voor nabestaanden en zijn directe collega's is hulp geregeld.

Trump doet een plechtige belofte

Na het vreselijke ongeluk dat Joe Biden heeft gehad toen hij z'n voet niet uit het stepje van zijn fiets kon krijgen, deed Trump de volgende, plechtige, belofte:

Musk schrapt duizenden banen bij Tesla, ex-personeel Texas start rechtzaak

De wereldwijde economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de elektrische autofabrikant Tesla personeel gaat afstoten. Dat maakt bedrijfsbaas Musk persoonlijk in een video-interview bekend. Bovenal wil de tech-miljardair de administratie inkrimpen, maar de productie uitbreiden.

De elektrische autofabrikant Tesla schrapt de komende maanden 3 tot 3,5 procent van zijn banen. Dat maakte bedrijfsbaas Elon Musk duidelijk na tegenstrijdige berichten. Ongeveer elke tiende baan onder kantoorpersoneel moet verdwijnen, terwijl het aantal fabrieksarbeiders op termijn zal toenemen.

Aan het begin van het jaar telde het bedrijf bijna 100.000 medewerkers. In een video-interview op de Qatar Economic Forum-conferentie zei Musk dat Tesla soms te rap werkplaatsen heeft gecreëerd.

In maart opende Tesla zijn eerste Europese fabriek in Grünheide, Brandenburg. Het is nog niet duidelijk of daar banen worden geschrapt. De vakbond IG Metall wees er in het weekend pas op dat de beroepsbevolking in Grünheide steeds ontevredener is over de te lage en ongelijke lonen. Daarom verloopt de werving van nieuwe medewerkers niet zo snel als gepland. In de tussentijd is het fabrieksmanagement gestart met het aanbieden van een hoger loon voor nieuwe medewerkers dan bij eerdere vacatures, aldus IG Metall.

Tech miljardair Musk herhaalde dat hij in de nabije toekomst een recessie in de VS verwacht. De afgelopen weken gaven berichten over een uitgelekte e-mail van Musk aanvankelijk de indruk dat hij tien procent van het totale personeelsbestand van Tesla wilde schrappen, vanwege de zwakkere economie.

De ontslagronde die blijkbaar in de VS al is begonnen, zorgt nu al voor problemen. In Texas wordt Tesla aan de schandpaal genageld wegens verdenking van massaontslagen zonder kennisgeving. Twee voormalige werknemers zeiden dat ze in juni op staande voet zijn ontslagen bij de Sparks-gigafabriek, aldus hun rechtszaak. Volgens deze aanklacht zette Tesla in juni ruim 500 medewerkers aan de kant.

Volgens de Amerikaanse arbeidswetgeving is een opzegtermijn van 60 dagen vereist voor een dergelijk massaontslag. "Tesla heeft werknemers alleen laten weten dat hun ontslag direct in zou gaan", volgens de aanklacht. De ontslagen werknemers hebben nu een class action-rechtszaak aangespannen. Tesla was niet direct bereikbaar voor commentaar. De voormalige werknemers eisen loon en uitkeringen voor de 60 dagen. Aanklager, advocaat Shannon Liss-Riordan, zei dat Tesla sommige werknemers een ontslagvergoeding van een week aanbiedt. Dat is echter niet genoeg.

De politieke overtuigingen van Musk kwamen ook aan bod in het video-interview. Hij had onlangs aangekondigd dat hij in de toekomst op de Republikeinen zou stemmen omdat hij vindt dat de Democraten van president Joe Biden een "partij van verdeeldheid en haat" waren geworden. Op de vraag of hij ook ex-president Donald Trump zou steunen als hij in 2024 weer naar het Witte Huis gaat, zei Musk eenvoudig: "Ik heb nog geen beslissing genomen over deze verkiezing." Hij had eerder ldoor laten schemeren dat hij zou kunnen overwegen om de eveneens conservatieve gouverneur van Florida, Ron DeSantis, te steunen bij zijn kandidaatstelling.

D66: asielzoekers sneller en langer aan het werk om personeelstekort op te lossen

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (Abu) meldt op basis van een nieuw onderzoek dat er steeds meer arbeidsmigranten naar Nederland komen. D66 heeft een initiatiefnota ingediend welke het mogelijk moet maken dat asielzoekers in Nederland, die uitzicht hebben op een verblijfsvergunning, sneller aan het werk worden gezet. Woensdag wordt daarover gedebatteerd. 

Momenteel is het zo dat asielzoekers in Nederland pas zes maanden na de asielprocedure aan het werk kunnen, voor maximaal 24 weken per jaar. Dat wil D66 anders. De coalitiepartij wil dat asielzoekers na een maand al aan het werk kunnen voor maximaal 46 weken per jaar. Meer hierover bij WNL.

Estafetteploeg zwemt naar WK-finale, Toussaint en De Waard door

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest heeft de Nederlandse ploeg zich op de gemengde 4x100 meter wisselslag geplaatst voor de finale. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen zwommen in 3:43,48 minuten naar de tweede tijd, vlak achter de VS en kort voor de Britse ploeg.

Individueel plaatste Toussaint zich op de 50 meter rugslag voor de halve finales, nadat ze in de series in 28,17 seconden aantikte, goed voor de dertiende tijd. Maaike de Waard deed het nog iets beter: met 28,04 was ze goed voor de tiende tijd, wel ruim achter de razendsnelle 27,26 van de Canadese Kylie Masse.

Op de 100 meter vrije slag bij de mannen ging het wat minder lekker voor Nederland. Alleen Stan Pijnenburg was van de partij en met zijn 49,11 seconden kwam hij niet verder dan de 28e plek, bij lange na niet voldoende voor een plaats in de halve finales.

Om 18.00 uur begint de volgende finalesessie, met vijf finales, waaronder die op de gemengde wisselslagestafette.

'Geen bewijs voor needle spiking in Nederland'

Er is in Nederland tot nu toe geen bewijs gevonden dat iemand is gedrogeerd met een naald. Dat blijkt uit een onderzoek dat de politie uitvoerde naar ongeveer dertig mogelijke gevallen van het zogeheten 'needle spiking'. Zo meldt AT5

Dat meldt nu.nl. "In geen enkel geval is aangetoond dat er daadwerkelijk een stof is geïnjecteerd", zegt de politie tegen de nieuwssite. De politie startte een onderzoek na meerdere meldingen van mensen die, vaak in het uitgaansleven, dachten gedrogeerd te zijn.

Hoewel er tot op heden geen bewijs is gevonden, kan nog steeds niet met zekerheid worden gezegd dat needle spiking écht niet voorkomt. De Amsterdamse politie meldde eerdere dat het de afgelopen maanden een 'handvol' meldingen had ontvangen over drogering met een naald. Ook toen werd daar geen bewijs voor gevonden: slachtoffers meldden zich veelal uren later waardoor niet meer kon worden vastgesteld of iemand echt was gedrogeerd.

Het Trimbos-instituut plaatste vorige maand al vraagtekens bij de meldingen. Dat mensen zich niet lekker voelen tijdens het uitgaan kan namelijk ook andere redenen hebben, zoals alcohol, stress of vermoeidheid.

Waterpolosters beginnen met verwachte monsterzege aan WK

In Hongarije is het wereldkampioenschap waterpolo van start gegaan. Vooral bij de dames zijn er in de groepsfase flink wat monsterzeges te verwachten, gezien de nogal beperkte breedte van de sport in de top, maar dat mag de pret niet drukken.

Nederland, een van de kanshebbers op de wereldtitel, nam het in de eerste groepswedstrijd in Debrecen op tegen Argentinië, bepaald níet een van de kanshebbers. Simone van de Kraats wist er zelf vijf goals in te leggen, wat er maar één minder was dan de gehele Argentijnse productie: het werd 29-6, ongeveer de vooraf te verwachten uitslag.

Het was natuurlijk niet de enige monsterzege van de dag, want in dezelfde groep wonnen de Amerikaanse favorieten met 24-2 nog relatief magertjes van Zuid-Afrika. Griekenland klopte Thailand met 28-1 en Hongarije noteerde de topscore: het weinig favoriete Colombia werd er met 35-4 op gelegd.

Bokser Beterbiev overklast Smith en pakt derde wereldtitel

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar de zaterdagavond en wel naar New York, want in het Hulu Theater in Madison Square Garden werd flink gestreden om een mooi rijtje wereldtitels in het lichtzwaargewicht (-79,4kg).

De Amerikaan Joe Smith Jr (28-3) zette zijn WBO-wereldtitel voor de tweede keer op het spel, terwijl de van oorsprong Russische Canadees Artur Beterbiev (17-0) de titels bij de WBC en IBF in de waagschaal stelde. Dat was allemaal echter wat minder spannend dan het mogelijk had kunnen zijn: Beterbiev was véél beter, deelde drie knockdowns uit in de eerste twee ronden en maakte het in de tweede ronde overtuigend af.

In het co-main event stonden tweevoudig olympisch kampioen Robeisy Ramirez (9-1) en Abraham Nova (21-0) tegenover elkaar in het vedergewicht (-57,2kg). Ramirez, die alleen zijn profdebuut verloor, zette zijn weg richting grote titels op indrukwekkende wijze verder door in de vijfde ronde met een harde knockout voor het einde van het gevecht te zorgen.

FOK! Wat een weer!: zonnig en steeds warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Zondagavond ontstonden er nog een paar stevige donderbuien in de oostelijke helft van het land. Dit was erg onverwacht, maar gezien het jaargetijde niet geheel onlogisch. Het maakt de verwachtingen daarmee wel erg onzeker. De buien die Limburg aan hebben gedaan waren wel voorspeld. In het zuiden van de provincie viel zelfs nog 10 mm. 

Gisteren hadden we een dag met stapelwolken en perioden met zon. Op sommige momenten was de bewolking tamelijk prominent aanwezig. Later in de middag begonnen deze wolken op te lossen, en binnen niet afzienbare tijd zijn ze allemaal verdwenen. Er stond ook een nadrukkelijk aanwezige wind uit het noordwesten, en met slechts 16 tot 22 graden was het ook niet echt warm te noemen.

Vannacht koelt het af naar minima tussen de 8 en 12 graden. De wind gooit ook het bijltje erbij neer. 

Vandaag, morgen en donderdag zijn dagen met veel zon en stijgende temperaturen. Morgen is het al wat warmer met 19 tot 23 graden, woensdag halen we al zomerse waarden van 25 graden, en donderdag zou in het zuiden de 30 graden gehaald kunnen worden. 

Kleine kantekening is of bewolking die behoort bij buien die de komende dagen boven Frankrijk gaan ontstaan de zon en daarmee de temperatuur iets kunnen temperen. 

Bij ons zou het in de nacht van donderdag op vrijdag kunnen gaan onweren. Tot die tijd blijft het droog.

Tot ziens!  

Halo 9 (Foto: Spylacopa_68)
Afgelopen weekend was er soms een fraaie Halo te zijn. Zoals in Venlo. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Derde verdachte aangehouden voor overval op Mark Gillis

De politie heeft maandagochtend een derde verdachte aangehouden voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de overval op Mark Gillis in Ommel. Het gaat om een 22-jarige man uit ’s-Hertogenbosch. Eerder hielden ze al een 39-jarige man uit ’s-Hertogenbosch en een 42-jarige verdachte uit Rosmalen aan.

Mark Gillis, bekend van de reality-serie over zijn familie op tv, werd in de nacht van 6 op 7 november vorig jaar op brute wijze overvallen toen hij bij zijn chalet op vakantiepark Prinsenmeer aankwam. De forensische recherche deed daarna uitgebreid sporenonderzoek in en om het chalet van het slachtoffer, waarbij diverse sporen werden veilig gesteld. Dat waren onder andere DNA-sporen, achtergelaten door de daders, op basis waarvan de eerste verdachte al werd geïdentificeerd en daarna werd aangehouden.

De 22-jarige verdachte uit ‘s-Hertogenbosch kwam in het vervolgonderzoek in beeld. Uiteindelijk leidde de verdenking van zijn betrokkenheid bij de overval tot de aanhouding van vanochtend. Hij werd rond 11.00 uur aangehouden op het politiebureau, waar hij zichzelf meldde. Eerder op de ochtend werd zijn woning al bezocht, maar de man zelf werd niet thuis aangetroffen.

Het onderzoek gaat ook na de aanhouding van deze verdachte onverminderd door. De twee eerder aangehouden verdachten zitten beiden nog vast.

60 uur taakstraf voor treinrukker

De rechtbank Noord-Holland heeft maandag een 39-jarige man veroordeeld voor het zichzelf bevredigen in een trein naar Haarlem terwijl hij tegenover een medereiziger zat. Dat gebeurde op 21 februari 2022. De politierechter heeft hem een taakstraf opgelegd van 60 uur.

Op de bewuste dag ging een aantal plannen van de verdachte onverwacht niet door. Hij besloot een omweg te maken naar huis en ging in de trein tegenover een vrouwelijke medereiziger zitten. De vrouw zag dat de verdachte zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en op- en neergaande bewegingen maakte. De vrouw heeft aangifte gedaan. Het voorval heeft impact op haar gehad en ze is sindsdien angstig in de trein en op straat, zo bleek uit haar ingediende vordering tot schadevergoeding.

De verdachte is twee keer eerder veroordeeld voor een soortgelijk delict. Tijdens de zitting zei de verdachte zich diep te schamen. Volgens hem heeft hij nooit geleerd met zijn emoties om te gaan en erover te praten. Daardoor kropt hij gevoelens op en moet hij de spanning kwijt. Reizen met de trein zorgt bij hem voor een bepaalde sensatie, verklaarde hij. Hij wil niet meer in herhaling vallen en vermijdt sinds het voorval de trein.

Sinds zijn laatste veroordeling vorig jaar staat hij onder toezicht van de reclassering. Ook heeft hij begeleiding van een ggz-instelling. Volgens de reclassering lukt het hem steeds beter over zijn gevoelens te praten waardoor hij de spanning niet meer zo ver opbouwt. Ook doet hij mee aan een Maatjesproject. De verdachte meent dat dit een doorbraak is in zijn ontwikkeling.

De politierechter oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het schenden van de eerbaarheid. Dat vrouwen worden lastig gevallen en op deze manier worden geconfronteerd met ongewenst gedrag, is een ernstig feit. Zeker als dat in een trein gebeurt. Het is volgens de rechter een inbreuk op de veiligheid.

Bij het bepalen van de straf, weegt de politierechter ook mee dat de verdachte schuldbewust is en zich zichtbaar schaamt voor wat hij heeft gedaan. Hij is in behandeling voor zijn problematiek en spaart zichzelf daarbij niet. Een taakstraf van 60 uur is volgens de politierechter passend.

De politierechter vindt het belangrijk dat de verdachte niet nog eens een terugval heeft. Voor zijn vorige veroordeling kreeg hij een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur. Deze wordt nu niet ten uitvoer gelegd, maar hangt nog wel boven zijn hoofd als hij nog eens de fout in gaat. Ook wordt zijn behandeling bij de reclassering en de ggz-instelling voortgezet voor twee jaar. De vergoeding van 500 euro die het slachtoffer voor immateriële schade had gevraagd, wordt niet-ontvankelijk verklaard omdat deze onvoldoende onderbouwd is.

Gezocht: voortvluchtige Jan Lanckriet

Aan boord van een Nederlandse vissersboot op de Atlantische Oceaan is de Belgische Lanckriet in 1989 betrokken geweest bij het om het leven brengen van een destijds 54-jarige Belgische man. Lanckriet is voortvluchtig.

Hij was aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, maar zijn voorlopige hechtenis werd destijds geschorst. In vrijheid mocht hij de uitspraak afwachten. Toen is hij zelf naar België teruggekeerd. Hij moet nog bijna 4 jaar de gevangenis in, maar de tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraffen zijn naar Belgisch recht verjaard.

Toen het feit gebeurde was Lanckriet 24 jaar. Hij zou nu 56 jaar moeten zijn. Hij lijkt vermoedelijk dan ook niet meer één op één op de foto's. De politie wil graag weten waar Lanckriet verblijft of met welke personen hij in contact staat. Ook recente foto’s en beelden van hem zijn van groot belang voor het onderzoek.

Heeft u Lanckriet gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, benader hem niet zelf, maar neem contact op met de politie. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of praat vertrouwelijk met het Team Nationale Inlichtingen via nummer 088 - 661 77 34. Belt u vanuit het buitenland, dan kunt u via dit nummer contact opnemen: +31 79 345 9800.

Jan Lanckriet (Afbeelding: Politie.nl)
Jan Lanckriet (Afbeelding: Politie.nl)

Onderzoek naar corruptie bij medisch specialisten

Vorige week heeft de FIOD in samenwerking met buitenlandse zusterorganisaties ruim tien locaties doorzocht in Nederland, Duitsland en op Curaçao in een onderzoek naar corruptie. Er is beslag gelegd op onroerend goed.

Het vermoeden is dat medisch specialisten jarenlang betalingen hebben ontvangen van een leverancier van medische hulpmiddelen in ruil voor een voorkeursbeleid voor hun producten. Vermoedelijk hebben de artsen hiervoor miljoenen euro’s ontvangen via internationale constructies met rechtspersonen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Anti Corruptie Centrum van de FIOD (ACC). Het ACC is ingericht naar aanleiding van de geïntensiveerde (inter)nationale aandacht voor corruptiebestrijding. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Archeologen vinden 2000 jaar oud Romeins tempelcomplex in Herwen

Een opzienbarende vondst in Herwen in de gemeente Zevenaar. Daar is een compleet en relatief ongeschonden Romeins tempelcomplex ontdekt, zo is maandag bekendgemaakt. Op deze plek, vlakbij UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes, hebben meerdere tempels gestaan. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de vondst van groot internationaal belang. 

Archeologen hebben de overblijfselen van de tempels blootgelegd en offerplaatsen, talrijke kleine altaren, godenbeelden en beschilderde muren ontdekt.

Nooit eerder is in ons land zo'n compleet complex met tempelgebouwen, offer-altaren en ruimtes met stoffelijke overschotten gevonden. De bijna 2000 jaar oude installatie staat in het oosten van het land bij Nijmegen, pal aan de Duitse grens bij Emmerich. Ook de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, liep daar.

Hobbyarcheologen vonden eind 2021 de eerste objecten in Herwen-Hemeling en brachten de autoriteiten op de hoogte. Tijdens verder onderzoek ontdekten experts aan de Rijn het complex. In de Romeinse tijd waren er minstens twee tempels. Volgens archeologen aanbaden Romeinse soldaten die hier van de 1e tot de 4e eeuw waren gestationeerd hun goden. Wat het complex van Herwen goed laat zien, is hoeveel migratie er in die tijd plaatsvond. De manschappen die hier een offer kwamen brengen, waren in Hongarije geweest, in Spanje en Afrika. En ze namen hun goden met zich mee.

Een deel van de vondsten is vanaf zaterdag te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Rusland bedreigt Litouwen in geschil over doorvoer naar Kaliningrad

Rusland beschuldigt Litouwen van vijandigheid wegens het opleggen van restricties op de doorvoer naar de Russische exclave Kaliningrad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde met consequenties. De Litouwse regering antwoordde dat zij slechts de EU-sancties uitvoerde.

Het Kremlin heeft kritiek geuit op de restricties die Litouwen oplegt aan het spoorwegverkeer tussen de aan de Oostzee gelegen exclave Kaliningrad, welke aan Rusland toebehoort, en het Russische binnenland. "Dit besluit is echt ongekend en betekent een schending van alles," zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, volgens het Russische agentschap Interfax.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Litouwen van "openlijk vijandige" beperkingen op het vrachtverkeer naar Kaliningrad in de nasleep van de EU-sancties. Indien de doorvoer tussen Kaliningrad en de rest van Rusland via Litouws grondgebied niet snel volledig wordt hersteld, behoudt Rusland zich het recht voor maatregelen te nemen om zijn nationale belangen te beschermen, aldus het ministerie. Volgens het ministerie is de Litouwse zaakgelastigde in Moskou ter verantwoording geroepen.

Litouwse regering verdedigt beperkingen
Kaliningrad - het voormalige Oost-Pruisische Königsberg - ligt aan de Oostzee tussen Litouwen en Polen en heeft geen directe landverbinding met Rusland. Litouwen heeft de doorvoer van door het Westen gesanctioneerde goederen per spoor naar Kaliningrad via zijn grondgebied verboden. Dit betreft 40 tot 50 procent van alle doorvoergoederen, zoals bouwmaterialen en metalen. Vanuit Russisch oogpunt is dit in strijd met een overeenkomst tussen Rusland en de EU uit 2002.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis zei na het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Luxemburg dat de maatregelen in overeenstemming zijn met de sancties die de EU heeft opgelegd in verband met de agressieoorlog van Rusland tegen Oekraïne. "Het is niet Litouwen dat iets doet - het zijn de Europese sancties die op 17 juni in werking zijn getreden," zei Landsbergis. De restricties zijn "in overleg met de Europese Commissie en in overeenstemming met de richtlijnen van de Europese Commissie" ingevoerd. De door de sancties getroffen belanghebbenden zijn geinformeerd.

EU wil richtlijnen gaan herzien na kritiek Rusland
Volgens Landsbergis hebben de vervoersbeperkingen betrekking op staalproducten en andere uit ijzererts vervaardigde goederen. Ook EU-gezant voor buitenlandse zaken Josep Borrell herhaalde dat het niet om een blokkade van Kaliningrad ging, maar alleen om een verbod op het vervoer van bepaalde soorten goederen. "De doorvoer over land tussen Rusland en zijn enclave is niet stopgezet of verboden," zei hij.

Borrell verzekerde echter een herziening van de richtlijnen inzake sancties na de Russische kritiek. Bij wijze van voorzorgsmaatregel zullen de juridische aspecten van de richtlijnen inzake invoer- en uitvoerbeperkingen voor bepaalde producten worden herzien, zei hij.

Volgens de gouverneur van Kaliningrad, Anton Alichanov, zou 40 tot 50 procent van de invoer hierdoor getroffen kunnen worden waaronder metaal, kolen, bouwmaterialen en technologische goederen. Het Kremlin sprak van een ongehoorde beslissing van Litouwen die alle beginselen schendt. "De situatie is meer dan ernstig," zei Peskov. "Het wordt nu onderzocht met het oog op reacties", zei hij.

Oekraïne verklaart zich solidair met Litouwen
De betrekkingen tussen Rusland en Litouwen, alsook met de twee andere Baltische landen Letland en Estland, zijn al gespannen door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De drie EU- en NAVO-landen vrezen dat zij het volgende doelwit van Russische militaire agressie kunnen worden.

Oekraïne verklaarde zich solidair met Litouwen. "Rusland heeft niet het recht Litouwen te bedreigen", twitterde minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba. "Wij zijn verheugd over het principiële standpunt van Litouwen en steunen onze Litouwse vrienden vastberaden."

Thuisbasis van de Russische Baltische Vloot
Kaliningrad ligt afgescheiden van de rest van het Russische grondgebied en is van groot strategisch en militair belang voor Rusland. De havenstad is de thuishaven van de Russische Oostzeevloot. Volgens eigen informatie heeft Rusland ook Iskander-raketten met nucleaire capaciteit in de exclave gestationeerd.

Ongeveer 430.000 mensen wonen in Kaliningrad, dat is afgesneden van het Russische binnenland tussen Litouwen en Polen. Goederen worden gewoonlijk via Wit-Rusland en Litouwen daarheen vervoerd. De regering in Moskou zou de exclave echter ook over zee kunnen bevoorraden.

IsraŽl: Bennet en Lapid willen parlement ontbinden, Lapid interim-premier tot verkiezingen

Israël stevent opnieuw af op vervroegde verkiezingen. Premier Bennett en staatssecretaris Lapid zijn van plan om volgende week een motie voor de ontbinding van het parlement in de Knesset in te dienen. Dienovereenkomstig zal Lapid worden gebruikt als interim-premier totdat een nieuwe regering is gevormd. Het zouden de vijfde nieuwe verkiezingen in Israël zijn in iets meer dan drie jaar.

Bennett zei in een televisietoespraak dat de beslissing de juiste was voor zijn land. Hij noemde het mislukken van een parlementaire stemming over de voortdurende toepassing van de Israëlische wet op Israëlische kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden als de belangrijkste reden voor het besluit.

Meerderheid verloren
Israël wordt nu een jaar lang geregeerd door een kwetsbare coalitie die bestaat uit in totaal acht partijen uit zeer verschillende politieke kampen. Ze deelden aanvankelijk het gemeenschappelijke doel om premier Netanyahu voor de lange termijn te vervangen, maar hadden slechts een heel kleine meerderheid in de Knesset. Dit ging uiteindelijk verloren in de loop van een aftreden van een parlementslid. Een week geleden kondigde een lid van Bennett's Jamina-partij aan dat hij zou vertrekken.

Ook de Arabische Raam-partij had gedreigd zich uit de coalitie terug te trekken. De reden daarvoor ligt onder meer in gewelddadige rellen rond de Tempelberg in Jeruzalem tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse demonstranten.

Nieuwe verkiezingen pas in het najaar?
Netanyahu's Likud-partij hoopt nu weer aan de macht te komen. Bij de afgelopen verkiezingen was ook zij echter afhankelijk van partners in de Knesset. Volgens berichten in de media zou de volgende eind oktober kunnen plaatsvinden. Netanyahu sprak zelf van "geweldig nieuws voor miljoenen Israëli's". Hij beschreef de huidige regering Bennet als "de grootste mislukking in de geschiedenis van het land".

Grootste zoetwatervis ter wereld gevangen in Cambodja

De grootste zoetwatervis ter wereld is gevangen in de Cambodjaanse Mekong-rivier, aldus Amerikaanse en Cambodjaanse wetenschappers.

De reuzen pijlstaartrog meet bijna vier meter van snuit tot staart en weegt iets minder dan 300 kilogram (660 pond).

Het vorige wereldrecord was een 293 kilo zware Mekong-reuzenmeerval, die in 2005 in Thailand werd gevangen.
De pijlstaartrog werd in de nacht van 13 juni, ten zuiden van de stad Stung Treng, gevangen door een lokale visser.

Kabinet neemt maatregelen voor energiezekerheid

  • Bescherm en Herstelplan Gas geactiveerd 
  • Urgente oproep besparen energie en nationaal energiebesparingsdoel 
  • Productiebeperking kolencentrales per direct opgeheven 
  • Tijdelijke gasbesparingsregeling grote gasverbruikers 
  • Groningenveld zoals gepland op waakvlam; productielocaties nog niet gesloten

Het kabinet heeft maandagmiddag besloten het eerste niveau van een gascrisis af te kondigen: de ‘vroegtijdige waarschuwing’. Daarmee treedt het Bescherm en Herstelplan Gas in werking. Rusland levert momenteel veel minder gas aan Europa dan afgesproken waardoor het risico op gastekorten in Europa toeneemt. Er is op dit moment geen sprake van een gastekort in Nederland.

Het kabinet neemt deze stap om Nederland zo goed mogelijk voor te bereiden op de winterperiode. Met de inwerkingtreding van het Bescherm en Herstelplan moeten gasbedrijven dagelijks gedetailleerde informatie over gasleveringen met de overheid delen. Daardoor kan het kabinet de gasmarkt nog strakker monitoren en aanvullende maatregelen nemen wanneer de situatie daarom vraagt. Het kabinet heft daarnaast de productiebeperking voor kolencentrales per direct op om gas te besparen voor het vullen van de gasopslagen, en kondigt een nationaal doel voor energiebesparing en een tijdelijke gasbesparingstender aan.

Vroegtijdige waarschuwing
In het Bescherm en Herstelplan Gas staan de maatregelen opgenomen die Nederland kan nemen als er een tekort aan gas dreigt. De ‘vroegtijdige waarschuwing’ is de eerste van in totaal drie crisisniveaus. Er zijn nu geen acute gastekorten in Nederland, maar de teruglopende gasleveringen kunnen wel gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de energieprijzen en voor het vullen van de gasopslagen in Nederland en Noordwest Europa, dat nodig is om zeker te zijn dat er voldoende gas beschikbaar is voor de komende winterperiode. Met het afkondigen van het eerste niveau van een gascrisis moeten gasbedrijven dagelijks aanvullende gedetailleerde informatie aanleveren over actuele gasleveringen en -voorraden. Hiermee kan het kabinet de gasmarkt nog strakker monitoren en direct aanvullende maatregelen nemen wanneer de situatie daarom vraagt.

Oproep minder gasverbruik
De urgentie om energie te besparen is door de teruglopende leveringen van Russisch gas nog verder toegenomen. Het kabinet doet daarom een dringende oproep aan bedrijven en huishoudens om zoveel mogelijk energie te (blijven) besparen, ook in de zomer. Op 4 juli gaat de Energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ verder met nieuwe besparingsadviezen voor bedrijven en huishoudens die zijn gericht op de zomerperiode. Onderdeel van de campagne voor bedrijven is een tool voor het MKB waarmee ondernemers direct kunnen zien welke energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelen zij in hun bedrijf kunnen nemen en welke subsidies daarvoor beschikbaar zijn. Het kabinet scherpt daarnaast de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan en zal een nationaal doel voor energiebesparing uitwerken.

Kolencentrales en gasbesparingsregeling
Omdat het risico op gastekorten groter is geworden heeft het kabinet vandaag besloten per direct de productiebeperking voor kolencentrales voor 2022 tot en met 2024 in te trekken. Dat betekent dat de kolencentrales weer op vol vermogen mogen produceren, waardoor er minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit door gascentrales. Hiermee wordt het risico op gastekorten kleiner en kan het makkelijker worden om de gasopslagen in Nederland en Europa te vullen. Het doel is daarbij om de gasopslagen in Nederland dit jaar verder te vullen dan Europees is afgesproken. Het kabinet komt binnenkort met aanvullende maatregelen om de extra CO2-uitstoot van de kolencentrales te compenseren. En werkt op korte termijn een tijdelijke gasbesparingstender uit waarmee grote gasverbruikers een financiële prikkel krijgen om hun gasverbruik te verminderen.

Groningen
Staatssecretaris Vijlbrief heeft vandaag aan de Tweede Kamer laten weten dat Groningenveld in oktober dit jaar, zoals toegezegd, op de waakvlam gaat. Het kabinet wil het Groningenveld in 2023 kunnen sluiten. Vanwege de onzekere geopolitieke ontwikkelingen heeft staatssecretaris Vijlbrief er voor gekozen om dit jaar nog geen putten definitief te sluiten.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: "Het is duidelijk dat Rusland energie als machtsmiddel gebruikt. Waar eerder specifieke bedrijven of landen geen gas meer ontvingen, zien we nu dat het totaal aan gasleveringen van Rusland aan Europa snel terugloopt. Daarmee is het zonder aanvullende maatregelen niet langer gegarandeerd dat we in Europa en Nederland de gasopslagen voldoende kunnen vullen ter voorbereiding op de winter. Het kabinet kondigt daarom een ‘vroegtijdige waarschuwing’ af zodat we de gasleveringen nog strakker kunnen monitoren. Ik wil daarbij benadrukken dat er op dit moment geen gastekorten zijn, we nemen deze maatregelen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. We hebben daarbij lastige keuzes moeten maken, waaronder het intrekken van het productieplafond voor kolencentrales. Dat leidt tot extra CO2-uitstoot in Nederland en willen we met aanvullende maatregelen compenseren. Omdat elke kuub gas vanaf nu telt doet het kabinet daarnaast een dringende oproep aan bedrijven en huishoudens om, ook in de zomer, zoveel mogelijk energie te besparen."

Groningenveld in oktober op de waakvlam

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) heeft vandaag de Tweede Kamer laten weten dat het Groningenveld in oktober dit jaar, zoals toegezegd, op de waakvlam gaat. Het kabinet wil het Groningenveld in 2023 kunnen sluiten want dit is de enige manier om de veiligheid in Groningen te herstellen en om onzekerheid voor omwonenden op termijn weg te nemen.

Vanwege de onzekere geopolitieke ontwikkelingen heeft Vijlbrief er voor gekozen om dit jaar nog geen putten definitief te sluiten. Dit betekent dat het voorlopige winningsniveau van de waakvlam uitkomt op circa 2,8 miljard Nm3.

Huidige gasjaar
De gaswinning uit het Groningenveld is in de periode tussen 1 april en vandaag lager uitgevallen dan verwacht. De oorzaak hiervan is onder andere een lager daadwerkelijk verbruik, mede vanwege warm weer, en een hogere inzet van de bestaande stikstofinstallaties. Dit betekent dat het winningsniveau aan het eind van het gasjaar lager uit kan komen dan de op 1 april jl. verwachte 4,5 miljard Nm3. Dit creëert de mogelijkheid om de tegenvaller door de vertraging in de bouw van de stikstofinstallatie Zuidbroek op te vangen en de gaswinning te handhaven op het eerder vastgestelde niveau van 4,5 miljard Nm³. Zo gaat de vertraging in Zuidbroek niet ten koste van vulling van gasopslagen.

Leveringszekerheid
Het kabinet doet er alles aan om de leveringszekerheid van gas voor komende winter te garanderen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft vandaag de eerste fase van een gascrisis afgekondigd: de ‘vroegtijdige waarschuwing’. Daarmee wordt het Bescherm en Herstelplan Gas geactiveerd en moeten gasbedrijven dagelijks getailleerde informatie over gasleveringen met de overheid delen. Daarnaast heeft het kabinet de productiebeperking voor kolencentrales voor 2022 tot en met 2024 per direct ingetrokken. Dat betekent dat de kolencentrales weer op vol vermogen mogen produceren, waardoor er minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit door gascentrales.

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief: “We doen wat we kunnen om te zorgen dat er voor komende winter voldoende gas is. Zo zetten we, om gas te besparen, de kolencentrales in en om maximale flexibiliteit te houden, sluiten we in oktober nog geen putten. Dat vind ik, gezien de geopolitieke situatie, verstandig. Maar zoals ik steeds heb gezegd is het belangrijk dat we het Groningenveld vanaf oktober dit jaar enkel nog gebruiken als reservemiddel. Alleen in het allerlaatste geval, als de veiligheid van mensen in het geding is omdat we bijvoorbeeld geen gas meer hebben om ziekenhuizen te verwarmen, te koken of dieselolie te maken, komt mogelijke inzet van het Groningenveld ter discussie.”

Doordat het kabinet maximaal flexibel wil zijn blijven voorlopig alle putten open en hierdoor komt de minimumflow uit op circa 2,8 miljard Nm³. Het veld kan volledig sluiten in oktober 2023 of 2024, wanneer de geopolitieke situatie dat toelaat.

Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
special
Random Pics van de Dag #1334
special
De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
©FOK.nl e.a.