Archeologen vinden 2000 jaar oud Romeins tempelcomplex in Herwen

Jippie

Een opzienbarende vondst in Herwen in de gemeente Zevenaar. Daar is een compleet en relatief ongeschonden Romeins tempelcomplex ontdekt, zo is maandag bekendgemaakt. Op deze plek, vlakbij UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes, hebben meerdere tempels gestaan. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de vondst van groot internationaal belang. 

Archeologen hebben de overblijfselen van de tempels blootgelegd en offerplaatsen, talrijke kleine altaren, godenbeelden en beschilderde muren ontdekt.

Nooit eerder is in ons land zo'n compleet complex met tempelgebouwen, offer-altaren en ruimtes met stoffelijke overschotten gevonden. De bijna 2000 jaar oude installatie staat in het oosten van het land bij Nijmegen, pal aan de Duitse grens bij Emmerich. Ook de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, liep daar.

Hobbyarcheologen vonden eind 2021 de eerste objecten in Herwen-Hemeling en brachten de autoriteiten op de hoogte. Tijdens verder onderzoek ontdekten experts aan de Rijn het complex. In de Romeinse tijd waren er minstens twee tempels. Volgens archeologen aanbaden Romeinse soldaten die hier van de 1e tot de 4e eeuw waren gestationeerd hun goden. Wat het complex van Herwen goed laat zien, is hoeveel migratie er in die tijd plaatsvond. De manschappen die hier een offer kwamen brengen, waren in Hongarije geweest, in Spanje en Afrika. En ze namen hun goden met zich mee.

Een deel van de vondsten is vanaf zaterdag te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.