FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 juni 2022

Rusland wil een deel van zijn staatsschuld in roebels afbetalen

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat, gezien de ingrijpende sancties tegen zijn land en de daarmee gepaard gaande druk op het financiële systeem, een deel van de Russische staatsschulden in roebels zal worden afbetaald.

In de toekomst zouden verplichtingen jegens eigenaren van Russische euro-obligaties ook moeten worden geacht te zijn aangegaan alsof ze in roebels zijn overeengekomen. Dat blijkt uit een door Poetin ondertekend decreet. Hij gaf de Russische regering de opdracht om de technische details binnen tien dagen op te stellen en de banken te kiezen waar deze betalingen in de toekomst kunnen worden verwerkt. Buitenlandse crediteuren zouden dan een rekening bij deze banken moeten openen, waar roebels kunnen worden omgezet in vreemde valuta.

Random Pics van de Dag #657

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Popovici na zinderende finale wereldkampioen 100m vrije slag, Corbeau naar WK-finale

In Budapest is alweer de vijfde finalesessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Er waren een paar uitermate spannende finales te zien, met medaillewinnaars die nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren.

200m vlinderslag vrouwen, finale
In een fraaie finale ging de piepjonge Canadese Summer McIntosh er met de winst vandoor: in 2:05,20 minuten tekende ze voor een nieuw wereldjuniorenrecord, voor de Amerikaanse Hali Flickinger (2:06,08) en de Chinese olympisch kampioene Zhang Yufei (2:06,32).

100m vrije slag vrouwen, halve finales
Met 54,11 seconden was ze een fractie sneller dan in de series, maar Marrit Steenbergen kwam met de elfde tijd niet tot een finaleplek. In die finale wordt het veld aangevoerd door de Australische Mollie O'Callaghan, die in 52,85 seconden aantikte.

100m vrije slag mannen, finale
Het koningsnummer kreeg een absoluut waardige finale, hoewel de tijd wat minder indrukwekkend was dan in de halve finales. Dat mocht de pret voor David Popovici niet drukken: de 17-jarige Roemeen snelde in 47,58 seconden naar het goud, vlak voor de Fransman Maxime Grousset (47,64) en de Canadees Joshua Liendo (47,71).

50m rugslag vrouwen, finale
Kira Toussaint begon goed, maar de Nederlandse zakte vervolgens wat weg en tekende in 27,80 seconden voor de achtste tijd. De wereldtitel ging in een bijzonder spannende finale in 27,31 seconden naar de Canadese Kylie Masse, voor de Amerikaanse Katharine Berkoff (27,39) en de Française Analia Pigree (27,40).

200m schoolslag mannen, halve finales
Arno Kamminga voelde zich niet fit genoeg en startte niet, maar Caspar Corbeau deed dat wel en dat ging uitstekend: in 2:09,17 minuten zorgde de Nederlandse Amerikaan voor de zesde tijd en dus een plaats in de finale, waar best wat mogelijk lijkt - de IJslander Anton McKee noteerde in 2:08,74 de tweede tijd.

200m wisselslag mannen, finale
Eerder won hij de 400 meter wisselslag al, waarbij hij Michael Phelps' wereldrecord bedreigde, en nu is de dubbel compleet voor de jonge Fransman Leon Marchand. De pupil van Phelps' coach kende vooral een geweldige tweede helft en tikte in 1:55,22 aan als nieuwe wereldkampioen, voor de Amerikaan Carson Foster (1:55,71) en de Japanner Daiya Seto (1:56,22).

200m schoolslag vrouwen, halve finales
Met 2:26,25 minuten zat Tes Schouten net boven haar nationale record en dus deed ze het gewoon prima, maar een twaalfde plek was niet genoeg om zich op te mogen maken voor de finale.

4x200m vrije slag vrouwen, finale
Met een tijd waarmee ze individueel goud in plaats van zilver gepakt zou hebben opende Summer McIntosh geweldig voor Canada, maar teamgenote Kayla Sanchez leverde de voorsprong weer in. De VS ging er voorbij en Claire Weinstein, Leah Smith, Katie Ledecky en Bella Sims zwommen in 7:41,45 minuten naar het goud, voor Australië (7:43,86) en Canada (7:44,76).

Forse celstraffen geŽist voor liquidatie en poging moord op kind (5) in Amstelveen

Het OM eist in hoger beroep straffen van 22 tot 30 jaar tegen drie twintigers (21,24 en 27) voor de moord op een 39-jarige man en een poging tot moord op zijn zoontje in december 2019. Het slachtoffer werd geraakt door elf kogels toen hij zijn zoontje op de achterbank van zijn auto hielp instappen, na een zwemles in een sportschool in Amstelveen.

De zaak die vandaag is behandeld is wederom een schoolvoorbeeld van de verhardende en nietsontziende zware criminaliteit die meer en meer zichtbaar wordt in de samenleving, zeiden de officieren van justitie op zitting. De verdachten hebben de liquidatie professioneel voorbereid en een grote hoeveelheid kogels op het hoofd en lichaam van het slachtoffer afgevuurd. Volgens de officieren van justitie was het slachtoffer op voorhand kansloos.

De verdachten van 21 en 27 jaar zijn in de ogen van het OM de schutters. De 24-jarige verdachte zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de liquidatie door een peilbaken onder de auto van het slachtoffer te plaatsen, waardoor hij en de vermeende schutters precies wisten waar de auto zich bevond. De drie verdachten hebben nauw en bewust samengewerkt, vinden de officieren van justitie. Zij maken daarom geen onderscheid in de strafmaat tussen de verschillende medeverdachten van de moord op de 39-jarige man. De twee mogelijke schutters worden ook verdacht van de poging moord op het toen 5-jarig zoontje van het slachtoffer. Tegen hen eist het OM daarom een straf van 30 jaar. De 24-jarige verdachte hoorde 22 jaar tegen zich eisen.

Bewijsmiddelen
Eerder veroordeelde de rechtbank een man tot twaalf jaar celstraf na een eis van twintig jaar. De man was ten tijde van de liquidatie 17 jaar oud. Zijn zaak werd daarom door de kinderrechter achter gesloten deuren behandeld. Hij zou onder meer de vluchtbus hebben bestuurd en deze bus hebben gebruikt bij voorverkenningen voor de moord. Tegen de uitspraak zijn zowel de verdediging als het OM in hoger beroep gegaan.

Het bewijs tegen de drie andere verdachten bestaat onder meer uit camerabeelden van de plaats delict, DNA-sporen, telefoongegevens en gegevens van OV-chipkaarten. Kort na de liquidatie trof de politie een parkeerplaats op de Buitensingel in Amsterdam een brandende Volkswagen Transporter. In de omgeving van de bestelbus zijn onder meer kledingstukken en handschoenen gevonden, waarop onder meer het DNA van de 27-jarige verdachte en bloed van het slachtoffer is aangetroffen. Uit camerabeelden blijkt dat deze bestelbus niet alleen bij voorverkenningen is gebruikt maar ook bij het vervoeren van de schutters naar en van de plaats delict.

De officieren van justitie rekenen het de verdachten zwaar aan dat het slachtoffer voor de ogen van zijn 5-jarig kind is doodgeschoten. “Het is bijna niet in te denken wat dit jongetje heeft moeten meemaken. De angst die hij moet hebben gevoeld toen voor zijn ogen zijn sterke vader werd gedood, zijn vader werd doorzeeft met kogels en van zijn vader letterlijk het hoofd werd ingeslagen”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. Het 5-jarige jongetje is over het dode lichaam van zijn vader uitgestapt en weggerend om zichzelf in veiligheid te brengen.

De rechtbank doet op 25 juli uitspraak.

Fun met Funda #239: 'Bunkeren in je eigen bunker', de eigenaar geeft informatie

Uniek object met culturele & historische waarde, grijp je kans met dit “once in a lifetime” aanbod!

Voormalig schuilkelder / bunker van 40m2 op een perceel van 76m2 aan de Postjeskade in Amsterdam.

Er zijn geen foto's van de buitenkant beschikbaar maar als je via de advertentie op Funda gaat naar de kadastrale kaart en je gaat daar naar Streetview zie je het pand staan op de begaande grond en direct aan de Postjeswetering.

In het gewilde stadsdeel De Baarsjes, vrijstaand met uitzicht op het water.

  • Vrijstaand
  • Vrij van huur (ideaal te gebruiken als muziek studio )
  • Perceel oppervlakte 76m2 gebruiksoppervlakte op dit moment +/- 40m2
  • Mogelijkheid tot bestemmingswijziging naar wonen, splitsing of samenvoeging
  • Direct aan het water (rustig vaarwater)
  • Binnen de ring van Amsterdam west - De Baarsjes
  • Oplevering per direct
  • Erfpacht afgekocht tot één februari tweeduizend achtennegentig (01-02-2098)
  • Mogelijkheid tot afkopen eeuwigdurende erfpacht!
  • Eigenaar staat open voor een huur/koop constructie
  • Voorbehoud gunning verkoper

Vraagprijs €1.100.000 k.k.

Update 21.05 uur: De huidige eigenaar geeft een toelichting over deze bunker en de verkoop ervan bij AT5.

Een muziekstudio, een huis, een villa, het kan volgens de eigenaar van een twee verdiepingen grote schuilkelder aan de Postjeskade allemaal worden gerealiseerd. Gino IJisberg kocht de bunker elf jaar geleden voor 15 duizend euro, en verkoopt hem nu voor een vraagprijs van 1,1 miljoen euro. Heel veel geld, maar is dat het ook waard?

Hij schafte de bunker in 2011 aan omdat hij het een leuk idee vond: "Niemand wilde het kopen. Ik was jong en ik houd van geschiedenis, dus ik durfde het wel aan. Als je 22 bent en je kunt een bunker kopen, dat is wel gaaf." Wat voor verhaal er achter de bunker schuil ging had hij in eerste instantie niet door.

Riolering
Al jaren houdt Kees van Leeuwen zich bezig met oude bunkers en schuilkelders, hij is ook diep in deze geschiedenis gedoken. "Het bijzondere aan deze bunkers is dat mensen niet echt weten dat ze bestaan, terwijl ze heel belangrijk hadden kunnen zijn." Het gebouwtje begon als pompstation voor de rioolzuivering, waar het jaren voor heeft gediend.

Maar in de jaren '50 was het pompstation niet meer nodig. "Een aantal jaar later bedacht de gemeente het plan om tweehonderd schuilkelders voor de bevolking te bouwen in de stad. Deze ruimte stond toch al leeg, dus in de jaren '60 is die omgebouwd."

Uiteindelijk werden het tachtig schuilkelders, maar dit is wel een speciale geweest. "De meeste kelders waren maar één verdieping. Hier moesten tachtig tot honderd mensen in passen, en dus is er een luchtfilterinstallatie op de onderste verdieping geplaatst om mensen genoeg zuurstof te geven", vertelt Van Leeuwen.

De kelders zijn nooit nodig geweest. "Gelukkig maar", vindt IJisberg. "Maar er hadden tachtig mensen in kunnen zitten", weet Van Leeuwen. "Die zouden hier een week moeten kunnen verblijven, maar ik denk dat je het hier nog geen dag uithoudt." Inmiddels verkoopt de eigenaar het stuk grond, bestaande uit de kelder en een bovengronds kavel van 70 vierkante meter, dus voor meer dan een miljoen.

Villa of muziekstudio?
"Het lijkt misschien heel veel voor zoiets waar nog weinig mee kan, maar we verkopen het juist nu er nog geen nieuwe bestemming is gekozen", zegt IJisberg. Door het nu te verkopen, kan de volgende eigenaar helemaal zelf aan de slag met de grond. Als er nu al een woonfunctie aan zou worden gegeven, moeten mensen het daarmee eens zijn, en het huis dat erop komt te staan ook nog mooi vinden. Daardoor zou er minder bouw-vrijheid zijn, zegt hij.

De makelaar speculeert over een muziekstudio: "Je kunt er 24/7 herrie maken. Als een artiest zijn huis ernaast bouwt zou het perfect zijn." Maar het bouwen van een woning gaat niet zo maar; bij de gemeente zou de bestemming moeten worden veranderd, vergunningen moeten worden aangevraagd en dan moet er ook nog erfpacht worden afbetaald. "Maar dat is bij ieder huis zo. Als je iets koopt, zijn de kosten nog hoger."

"Maar", benadrukt IJsjisberg. "We kijken goed naar wie er biedt en waar de bunker heen gaat. We vinden het belangrijk dat het niet naar bijvoorbeeld een grote ontwikkelaar gaat, er moet wel een doel achter zitten." Van Leeuwen zou het prima vinden als deze bunker verdwijnt of een ander doel krijgt: "Het is er één van vele, gelukkig blijven er dus nog meer over." Hij kent genoeg mensen die interesse zouden hebben, "maar het kost die mensen echt te veel geld als ze dit aan hun verzamelaarscollectie willen toevoegen."


Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)
Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)

Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)
Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)

Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)
Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)

Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)
Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)

Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)
Bunkeren in je eigen bunker te Amsterdam (Foto-Funda)


Britten 'willen af' van uitspraken Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De Britse regering wil in de toekomst uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens terzijde kunnen schuiven.

Een wet genaamd de "Bill of Rights" zal de Britse traditie van vrijheid versterken en een dosis "gezond verstand" aan het systeem toevoegen, zei Raab, minister van Justitie. Vandaag deed de minister het voorstel hiertoe aan het parlement.

Raab heeft tot nu toe geweigerd zich terug te trekken uit de afspraken over het mensenrechtenverdrag. Wel wil hij de uitvoering en afhandeling van de bijbehorende uitspraken veranderen.

Vorige week blokkeerde een uitspraak van de rechtbank in Straatsburg de beslissing van het VK om asielzoekers van verschillende nationaliteiten naar Rwanda te sturen om daar asiel aan te vragen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is geen EU-instelling. Het behoort tot de Raad van Europa, waar ook het VK lid van is.

Zo verliepen de de boerenprotesten!

Tienduizenden boze boeren komen woensdag naar Stroe voor een groot landelijk protest tegen stikstofplannen van het kabinet. De gemeente Barneveld gaf maandag groen licht voor dat protest.

Ook in Den Haag werd er vanmorgen geprotesteerd op het Malieveld. Er lijken diverse acties te worden gehouden in ons land, waarvan een deel aangekondigd zijn en een deel niet. Uiteraard maken veel politieke partijen gebruik van de aandacht voor dit protest.

De politie handhaaft daar waar het kan als tractoren de snelwegen opgaan, maar gezien de massaliteit waarmee dit gebeurt zal die handhaving zeer beperkt zijn. Waardoor chaos gegarandeerd lijkt. Rijkswaterstaat waarschuwt voor flinke vertragingen op de wegen naar en rond de protesten.

Dit topic wordt de hele dag aangevuld met nieuws, diverse streams en tweets. 

Update 20.15 uur: Het boerenprotest is op het terrein in Stroe gemoedelijk verlopen. Maar de boeren hebben met hun tractors voor veel overlast gezorgd. Na afloop van het boerenprotest zijn op meerdere plekken in Nederland snelwegen geblokkeerd met tractoren. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Kort erna werd het verkeer op dezelfde snelweg stilgelegd bij Lelystad. De blokkades werden na een tijdje opgeheven.

De politie zou ook met zwaarder materieel en meer agenten niet in staat zijn geweest de door de boeren veroorzaakte chaos op de snelwegen te voorkomen, volgens een woordvoerder van politievakbond ACP. De actie van de boeren was daar te massaal voor. Ook de korpsleiding stelt dat verder opschalen en bijvoorbeeld zwaardere voertuigen inzetten geen oplossing was geweest. "Je kunt niet alle op- en afritten op alle snelwegen afzetten", zo klinkt het.

Drie inzittenden van een tractor zijn gewond geraakt door een aanrijding met een vrachtwagen op de A12 bij Ede. De politie meldde dat de gewonden naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

Boeren die tijdens het stikstofprotest 'de regels aan hun laars hebben gelapt', komen daar wat justitieminister Dilan Yeşilgöz betreft niet zomaar mee weg. Zo veel als mogelijk zullen zij achteraf worden beboet. "Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden", zei Yeşilgöz. Een daarvan is het achteraf beboeten. Dat is deels lastig omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is.Boeren riepen vandaag collega's mét kenteken op hun trekker dat er af te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie. 

 

Update 13.35 uur: Op het terrein in het Gelderse Stroe zijn inmiddels vele duizenden mensen. Ook staan er duizenden tractoren rond het veld waar het podium is en mensen zich kunnen verzamelen. 

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in het Gelderse Stroe is omstreeks 13.15 uur begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.

De sfeer is gemoedelijk. Uit de speakers schalt non-stop boerenrock. Veel betogers nuttigen een drankje, vooral alcoholvrij bier. Ook friet en ijsjes zijn in trek. Verder vlogen er vliegtuigjes met teksten erachter als 'no farmers no food' en 'proud to be a farmer'.

Een groep boeren heeft tegen de rijrichting in gereden op de A7, zo meldt een woordvoerder van de politie. De woordvoerder spreekt van een "zeer onveilige situatie" en meldt verder dat de zware voertuigen niet meer tegen te houden waren. De politie is in gesprek gegaan met deze boeren.

Het NCTC heeft diverse kamerleden van de coalitiepartijen en GroenLinks afgeraden om de boerenprotesten bij te wonen omwille van veiligheidsredenen. Derk Boswijk (CDA) is desondanks toch onderweg naar Stroe, VVD en D66 willen eerst meer informatie van de NCTV.

Op twitter zingt het rond dat in Den Haag het leger was ingeschakeld, dit lijkt niet te kloppen de Koninklijke Marechaussee hield gisteren een oefening met pantserrupsvoertuigen in de omgeving van Den Haag/ Rotterdam.

Eerdere berichtgeving:

Veel details over Xenoblade Chronicles 3

Nintendo heeft tijdens een Direct van alles uit de doeken gedaan over hun aankomende RPG Xenoblade Chronicles 3. Er is daarna een nieuwe trailer uitgekomen om ons nog eens eraan te herinneren dat de game vanaf 29 juli te spelen is op Nintendo Switch.

Tijdens de Direct werden onder andere de personages van Xenoblade Chronicles 3 voorgesteld, enkele omgevingen van de wereld Aionios getoond, de combat uitgelegd en ook kwam er meer informatie over het klasse-systeem en andere features zoals de Ouroboros.

In Aionios, de wereld van Xenoblade Chronicles 3, zijn de twee naties Keves en Agnus met elkaar verwikkeld in een hevige strijd. Vechten is voor de soldaten dagelijkse kost. Zes soldaten van deze twee naties worden op pad gestuurd om een speciale missie te voltooien. Lukt het deze personages, die ooit niets dan wederzijdse haat kenden, om een manier te vinden waarop iedereen kan blijven leven?

Je gaat met een groep van zes hoofdpersonages op reis in Xenoblade Chronicles 3, maar gaandeweg zul je ook inwoners van Aionios tegenkomen die je graag willen helpen als zevende teamlid. Op het strijdtoneel kan slechts één heldenpersonage je helpen, maar je kunt vrijuit tussen helden wisselen. Bovendien hebben ze hun eigen speciale klassen, zoals Guardian Commander, Incursor en War Medic. Teamleden kunnen zelfs klassen van deze helden aannemen zodra ze een bondgenoot worden. Door meer helden te rekruteren, krijgen spelers dus de beschikking over een bredere selectie klassen en Arts, waardoor hun strategische arsenaal wordt uitgebreid.

Xenoblade Chronicles 3 krijgt ook een betaalde uitbreidingspas. Daarmee krijgen spelers vanaf de release van de game tot eind 2023 aanvullende content, die in vier sets zal worden uitgebracht, om hun reis door Aionios uit te breiden. De content bevat handige voorwerpen, nieuwe outfits en kleurenvarianten voor outfits, challenge battles, nieuwe missies, nieuwe heldenpersonages en tot slot een nieuw verhaalscenario. De uitbreidingspas voor Xenoblade Chronicles 3 is vanaf vandaag verkrijgbaar als pre-purchase voor € 29,99 in de Nintendo eShop.

Amiibo's worden ondersteund in Xenoblade Chronicles 3. Scan een compatibele amiibo om handige voorwerpen te ontvangen voor het avontuur in Aionios. Als je de Shulk-amiibo scant, zal het zwaard van een personage lijken op de Monado, het iconische wapen uit het oorspronkelijke Xenoblade Chronicles, als je de Swordfighter-klasse van Noah gebruikt.

Trailer

De hele Direct

Zeldzaam zebraveulen geboren in DierenPark Amersfoort

Er is een Grévy zebraveulen geboren in DierenPark Amersfoort. “Het jong doet het goed. Wij zijn erg blij dat het veulen nu onderdeel is van onze kudde,” vertelt dierverzorger Lois van der Velde. Het is het tweede veulen voor moeder Geisa. “Na een dracht van ruim dertien maanden kunnen we eindelijk het jong zien ronddraven op de Savanne.” Zodra de verzorgers van dichtbij kunnen bekijken of het jong een merrie of een hengst is, zullen zij zich beraden over een passende naam voor de pasgeboren zebra.

Zebraveulens zetten vlak na de geboorte hun eerste stapjes. “Na ongeveer een uur zagen wij het jong al ronddraven en galopperen. Het heeft zelfs al de eerste stapjes in het water gezet”, vertelt dierverzorger Lois. Opvallend zijn de oren van het veulen, de grote oren zijn kenmerkend voor de Grévy zebra als soort. Daarnaast heeft het jong nog bruine strepen. Door de bruine kleur vallen de jongen in het wild minder op tussen het bruine gras. In de loop van het jaar zullen de strepen zwart worden. De zebra’s delen de Savanne in DierenPark Amersfoort met giraffen, impala’s en Beisa oryxen. “Sommige Savannedieren, de impala’s en de Beisa oryxen, hebben al voorzichtig kennisgemaakt met het jonge veulen. Nu dat goed is verlopen, zijn de giraffen aan de beurt om het jong te ontmoeten.”

Grévy zebra’s komen in het wild voor in Zuid-Ethiopië, Kenia en sommige delen in Somalië. In deze landen worden Grévy zebra’s bedreigd. Het aantal zebra’s dat in deze landen leeft, is afgelopen eeuw gehalveerd. Droogte en onvoldoende drinkplaatsen zijn een van de grootste oorzaken van deze afname. Ook wordt hun leefgebied kleiner en krijgen zij te maken met stroperij. Omdat het slecht gaat met het diersoort, staat de zebra op de ‘rode lijst’ met bedreigde diersoorten. Daarom maken de zebra’s onderdeel uit van het European Endangered Species Programme (EEP). Door middel van deze programma’s werken Europese dierentuinen samen om de Grévy zebra en andere bedreigde diersoorten in stand te houden. De bloedlijn van vader Florian komt nog niet voor binnen de zebrapopulatie. DierenPark Amersfoort is daarom extra blij met de geboorte van het veulen. “Het jong is meer dan welkom in onze kudde”, vertelt de dierverzorger. Het zebraveulen is samen met de rest van de kudde te zien op de Savanne in DierenPark Amersfoort.

Extinction Rebellion en Christian Climate Action bezetten kantoor Belastingdienst

Sinds 12.30 uur hebben zo’n twintig rebellen van Christian Climate Action (CCA) en Extinction Rebellion (XR) onder wie actrice Katja Herbers en acteur Sieger Sloot de lobby van kantoor van de Belastingdienst aan de Beatrixlaan in Den Haag bezet.

De fossiele industrie is een van de grootste veroorzakers van de klimaat- en ecologische crisis. Desondanks verstrekt de regering onverminderd subsidies en fiscale voordelen aan deze industrie, ruim 46 miljoen euro per dag. De rebellen eisen een onmiddellijke stop van alle fossiele subsidies en zij zullen pas vertrekken als hun eis is ingewilligd.

Vreedzame bezetting Belastindienst
De vreedzame bezetting van de Belastingdienst begon rond 12.30 uur. Zo’n twintig rebellen bezetten de lobby met spandoeken met boodschappen zoals ‘Stop killing us!’. Ook hebben zij zogenaamde lock-ons bij zich, stalen pijpen waarmee mensen aan elkaar vastgeketend zitten. De rebellen hebben aangekondigd pas te vertrekken als de verantwoordelijke bewindspersonen toezeggen per direct alle fossiele subsidies te beëindigen. Het is de derde keer dat er bij een overheidsgebouw burgerlijke ongehoorzaamheid wordt ingezet, tijdens de vorige actie op 23 mei deden er zo’n vijftig rebellen mee.

“Dat onze regering de fossiele industrie nog steeds elk jaar met 17,5 miljard sponsort is misdadig. Klimaatbeleid is daarmee hozen in een lekke boot,” zegt acteur Sieger Sloot, die sinds 2020 actief is voor Extinction Rebellion.

Uitstoot sinds Parijsakkoord juist gestegen: op weg naar 3 graden
Terwijl politici lippendienst bewijzen aan het streven naar 1,5 graad opwarming, waarschuwen wetenschappers dat het huidige energiebeleid zeker 2,7 of 3 graden opwarming tot gevolg heeft. Overschrijding van 2 graden opwarming leidt tot gevaarlijke klimaatverandering en onomkeerbare desastreuze gevolgen. De huidige inzet en investeringen om de energietransitie vorm te geven staan in geen enkele verhouding tot wat nodig is om onder 1,5 graad opwarming te blijven. Niet alleen gaan fossiele bedrijven onverminderd door met het oppompen van olie en gas, zij gaan nog veel verder: nog steeds komen er jaarlijkse nieuwe fossiele projecten bij. De Nederlandse regering moet dit nu een halt toeroepen zodat fossiele bedrijven gedwongen worden zich volledig te wijden aan schone energie.

Overheid subsidieert fossiele industrie met 17,5 miljard per jaar
De fossiele industrie is de grootste veroorzaker van de klimaat- en ecologische crisis. Toch blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke economische onderzoeksplatform MeJudice dat onze overheid deze industrie met jaarlijks 17,5 miljard euro stimuleert [1]. Zo rekent de overheid met 4,5 miljard aan subsidie, terwijl een heleboel posten niet zijn ingevuld. Volgens de minister omdat een betrouwbare inschatting onmogelijk is. Door de lege posten in te vullen op basis van openbare bronnen en volgens EU normen, komt het MeJudice onderzoek uit op 17,5 miljard aan jaarlijkse subsidies [2].

“Als we niet afkomen van onze verslaving aan fossiel, zal het leven op aarde onmogelijk worden. Daarom vragen we onze regering om vanaf vandaag de fossiele industrie niet langer te sponsoren,” zegt actrice Katja Herbers, die zich ook heeft aangesloten bij Extinction Rebellion en op 23 mei een toespraak hield in het ministerie van Financiën.

Extinction Rebellion en Christan Climate Action

Christian Climate Action (CCA) is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crises.
Extinction Rebellion (XR) is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Vanuit de onderliggende eis klimaatrechtvaardigheid voor iedereen stelt XR drie eisen aan de overheid:

  • Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  • Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  • Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Bronnen:
[1] https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/subsidie-voor-fossiele-brandstoffen-ongekend-groot#:~:text=De%20jaarlijkse%20subsidie%20voor%20fossiele,%2C%2017%2C5%20miljard%20euro
[2] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/14/kamerbrief-over-financiele-prikkels-voor-fossiele-brandstoffen-in-nederland
[3] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2433051-klimaatwetenschappers-beperken-opwarming-aarde-gaat-mislukken


Extinction Rebellion neemt met klem afstand van autobranden en bekladdingen in Eindhoven
In de nacht van dinsdag 21 juni zijn meerdere auto’s uitgebrand in Eindhoven, waarbij het vuur oversloeg op nabijgelegen huizen en het logo van Extinction Rebellion in zwarte verf op de muren was geklad. Extinction Rebellion neemt met klem afstand van deze gebeurtenissen. Acties van Extinction Rebellion zijn vreedzaam en nooit tegen individuele burgers gericht. Woordvoerder Pim de Vleeschhouwer: “Wij hebben met afschuw kennisgenomen van de autobranden, waarbij ook woonhuizen in gevaar kwamen, en de bekladdingen. Hoe ernstig de klimaat- en ecologische crisis ook is, onze rebellen dragen er zorg voor dat acties geweldloos zijn en zij anderen niet in gevaar brengen. Extinction Rebellion leeft mee met de getroffen burgers, wenst hen veel sterkte en hoopt dat de daders snel gepakt worden.”

Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid
Net als eerdere IPCC-rapporten vertelt het laatste rapport een afschrikwekkend verhaal: de opwarming van de aarde loopt totaal uit de hand. Om kans te houden op maximaal 1,5 graad opwarming moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vóór 2025 gaan dalen, iets waar momenteel geen enkel zicht op is. Dat is waarom Extinction Rebellion in actie komt met vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid. De afgelopen decennia hebben laten zien dat stemmen, petities tekenen en demonstreren alleen niet voldoende zijn. Burgerlijke ongehoorzaamheid is een middel om op vreedzame maar verstorende wijze aandacht te vragen voor de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis. Woordvoerder Pim de Vleeschhouwer: “Dat al onze acties vreedzaam zijn staat expliciet in onze uitgangspunten en kernwaarden[3], nummer 9: Wij zijn een geweldloos netwerk. Onze strategieën en tactieken zijn geweldloos. Voor ons is dit de meest effectieve manier om fundamentele verandering te bewerkstelligen. Daarnaast houden al onze rebellen zich aan onze actieconsensus.[4]”

Acties nooit tegen individuele burgers gericht
De autobranden en bekladdingen zijn niet alleen afschrikwekkend vanwege het gewelddadige karakter ervan en het gevaar voor burgers, zij zijn ook extreem onrechtvaardig omdat zij tegen individuele burgers gericht zijn. Hoe hard burgers ook hun best doen om duurzaam te leven, binnen onze huidige samenleving draagt iedereen bij aan de verdere opwarming van de aarde. Er is simpelweg geen ontkomen aan. Zolang overheden en grote bedrijven geen radicale verandering doorvoeren, zitten burgers vast in een giftig systeem van vervuiling en vernietiging van de natuur en hun eigen levens. Dat is waarom acties van Extinction Rebellion nooit tegen individuele burgers gericht zijn. Woordvoerder Pim de Vleeschhouwer: “Soms hebben burgers kortdurend last van onze acties, maar wij proberen geen van hen persoonlijk te raken. Ook om die reden nemen wij met klem afstand van de autobranden en bekladdingen van vannacht. Wij leven mee met de getroffen burgers, wensen hen veel sterkte en hopen dat de daders snel gepakt worden.”

Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Politie dringend op zoek naar twee ontsnapte TBS'ers: Dijkman en Windster

De politie is dringend op zoek naar de 24-jarige Luciano Dijkman en de 27-jarige Sherwin Benshomin Windster. Zij ontsnapten dinsdagavond rond 20.30 uur uit de Pompekliniek in Nijmegen. Onbekenden hebben met apparatuur een gat gemaakt in de omheining van de forensisch-psychiatrische kliniek. Daarna zijn ze gevlucht in een witte Volkswagen Golf met zonnedak. Meteen werd onder andere de politiehelikopter ingezet om de mannen op te sporen, maar tot nu toe is hun verblijfplaats onbekend. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is druk bezig met het onderzoek.

Luciano Dijkman is in 2021 onherroepelijk veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en TBS dwang voor een gewapende overval. Sherwin Benshomin Windster is in 2019 veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en TBS voor een dubbele afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers is overleden.

Signalementen
Beide mannen hebben een normaal postuur. Windster is 1.74 meter, heeft 2 gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Hij droeg tijdens de ontsnapping een bruin trainingspak. Dijkman is 1.83 meter lang en droeg dinsdagavond een donkerblauw trainingspak.

De politie verzoekt dat als men ze heeft gezien of weet waar ze verblijven, direct de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 te bellen en de mannen niet zelf te benaderen.

Urgent politie bericht gezocht: Dijkman en Windster (Foto:Politie)
Urgent politie bericht gezocht: Dijkman en Windster (Foto:Politie)

Vluchtauto TBSers Pompekliniek Nijmegen ( Foto:Politie)
Vluchtauto TBSers Pompekliniek Nijmegen ( Foto:Politie)

Rekenkamer rapport: 'Een Nederlandse uitkering in het buitenland'

De Algemene Rekenkamer concludeert dat het UWV beperkte mogelijkheden heeft voor handhaving en dienstverlening in het buitenland, maar dat het UWV voortdurend inspanningen levert om deze volledig te benutten.

Ongeveer 2% van het totaalbedrag aan uitkeringen dat UWV jaarlijks overmaakt, gaat naar personen in het buitenland. Een klein deel daarvan bestaat uit werkloosheidsuitkeringen. Ruim 88% ervan bestaat uit arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

UWV zet mogelijkheden tot handhaving en dienstverlening voldoende in
UWV zet mogelijkheden tot handhaving en dienstverlening voldoende in. Dienstverlening en handhaving in het buitenland verlopen vooral via de daar bevoegde instanties. Het UWV heeft in het buitenland dan ook te maken met wettelijke en praktische beperkingen. Europese privacywetgeving wordt bijvoorbeeld strikter geïnterpreteerd in Duitsland, waardoor bepaalde gegevens niet beschikbaar zijn voor het UWV. Sociale zekerheidsstelsels in bijvoorbeeld Duitsland, Spanje en Polen zijn niet op nationaal niveau georganiseerd, waardoor informatie niet centraal toegankelijk is. Verder kunnen klanten in het buitenland lang niet altijd gebruikmaken van DigiD. Het UWV kan daardoor in het buitenland minder makkelijk dan in Nederland over correcte en tijdige informatie beschikken.

Bij werknemersuitkeringen voor personen in het buitenland gaat het vaak om grensarbeiders die in Nederland werken maar in Duitsland of België wonen of om mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen en remigreren naar bijvoorbeeld Turkije of Marokko. WW-uitkeringen worden vooral ‘geëxporteerd’ door (seizoens)arbeiders die na beëindiging van hun vaak kortdurende en flexibele (uitzend)contracten naar o.a. Polen teruggaan. Zij kunnen aanspraak maken op een Nederlandse uitkering, omdat ze in Nederland premies hebben betaald.

De Algemen Rekenkamer constateert dat het UWV zich binnen de mogelijkheden inspant om taken uit te voeren in het buitenland. Bovendien probeert het UWV bovenop bestaande verdragen afspraken te maken. Het UWV maakte bijvoorbeeld met Poolse en Spaanse partners afspraken over terugvorderingen en informatie-uitwisseling. Ook over arbeidsbemiddeling bij WW-export maakte het UWV afspraken, terwijl het daar juridisch gezien niet verantwoordelijk voor is. De re-integratiedienstverlening aan met name gedeeltelijk arbeidsgeschikten zou het UWV nog wel kunnen intensiveren. In de praktijk beperkt het UWV re-integratiedienstverlening voor zieken en arbeidsongeschikten vooral tot de arbeidsmarkt in de grensstreek en Polen.

Geen zicht op kwaliteit door ontbrekende gegevens
De kwaliteit van dienstverlening en handhaving door het UWV in het buitenland is onbekend, doordat gegevens ontbreken. Dit inzicht is wel noodzakelijk, omdat juist de uitvoering van taken in het buitenland knelpunten kent in bijvoorbeeld adresregistratie en direct klantcontact.

Export WW-uitkeringen klein en dalende
Werkloosheidsuitkeringen (WW) maken 2% uit van het totaal aantal geëxporteerde uitkeringen. Dat komt omdat een WW-uitkering maximaal 3 maanden geëxporteerd mag worden, terwijl andere werknemersuitkeringen langdurig in het buitenland ontvangen kunnen worden. In de onderzochte periode is het aantal ontvangers van WW in het buitenland gedaald met 30%. Deze daling is mede het gevolg van corona. Veel arbeidsmigranten keerden terug naar hun land van herkomst toen de bedrijven waarvoor zij werkten hun deuren moesten sluiten vanwege de pandemie. Zij deden dat vaak zonder eerst vier weken voor de Nederlandse markt beschikbaar te zijn, wat een voorwaarde is voor WW-export.

Gevolgen verlenging WW-export zeer beperkt
In Europees verband wordt gesproken over verlenging van het recht op het meenemen van een WW-uitkering binnen de Europese Economische Ruimte en Zwitserland van 3 naar 6 maanden. De Nederlandse regering heeft zich steeds verzet tegen dit voorstel. De Algemene Rekenkamer constateert dat ongeveer de helft van de 10.800 mensen die in de periode 2018-2020 een werkloosheidsuitkering exporteerden daar maar 3 maanden (of zelfs minder) recht op had. Slechts 21% van deze groep had de uitkering 6 maanden kunnen exporteren, als het recht daartoe bestond. Dit waren gemiddeld 741 personen per jaar. Degenen die een WW-uitkering exporteren, hadden namelijk vaak kortdurende contracten, waardoor zij ook geen langdurige uitkering kunnen ontvangen.

Stijging aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (waaronder WIA en oude WAO-uitkeringen) maken het merendeel uit van geëxporteerde uitkeringen (88%). In de onderzochte periode 2018- 2020 is het aantal geëxporteerde uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en ziekte gestegen. Het is waarschijnlijk dat deze stijging de komende jaren doorzet, omdat steeds meer mensen in verschillende landen wonen en werken.

Aanbevelingen
De Algemene Rekenkamer beveelt de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV aan om de re-integratiedienstverlening in het buitenland uit te breiden naar andere landen dan België, Duitsland en Polen, om informatie te verzamelen over de kwaliteit van de dienstverlening in het buitenland en om te overwegen meertalige medewerkers in dienst te nemen.

Reactie minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid/UWV en nawoord Rekenkamer
De minister geeft aan dat het UWV momenteel stappen zet om de re-integratiedienstverlening in het buitenland uit te breiden naar andere landen dan België, Duitsland en Polen. Wel is deze inzet afhankelijk van een kosten-batenanalyse, waarbij onder meer wordt gelet op de aard van het klantenbestand, de mogelijkheden op de plaatselijke arbeidsmarkt of de samenwerkingsmogelijkheden met het betreffende land. UWV gaat de mogelijkheid onderzoeken om (vaste) tolken of meertalige medewerkers in te zetten op meer afdelingen waar dit voordelen oplevert. We zijn positief over het voornemen van de minister en de Raad van Bestuur om dienstverlening in het buitenland te verbeteren met onder andere de inzet van meertalige medewerkers en kwalitatieve informatie vanuit uitkeringsgerechtigden. Inzicht in kwaliteit is, zoals ook de minister en het UWV aangeven, van cruciaal belang voor de verbetering van zowel dienstverlening als handhaving in het buitenland - juist door de vele knelpunten bij deze uitvoeringstaken.

De minister stelt in haar reactie dat door wijziging van de Europese richtlijn de uitkeringenexport zal toenemen, hoewel niet duidelijk is in welke mate. Zoals we in ons rapport aangeven, is het exacte effect van de voorgestelde wijzigingen van de Europese richtlijn inderdaad niet te voorspellen. Op basis van de bestaande gegevens is onze conclusie echter dat het effect waarschijnlijk niet groot is.

Schouten: 'Bijstandregels aanpassen naar een menselijker maat'

Omzien naar elkaar. Het is niet zomaar de titel van het huidige coalitieakkoord. Het is ook de gedachte achter aanpak van de Participatiewet die minister Schouten gisteren presenteerde. Met haar plannen zet ze de eerste stappen op weg naar een wet met een menselijker maat die leidt naar wat die zegt: participatie.

Binnen redelijkheid giften mogen ontvangen. Naast de uitkering voor een langere periode wat bijverdienen als opstap naar werk. Aanspraak maken op een budget om schommelende inkomsten per maand aan te vullen. Gegevensuitwisseling vergemakkelijken zodat mensen niet telkens hun gegevens opnieuw moeten delen. Het zijn enkele voorstellen die minister Schouten vandaag doet in haar beleidsplan ‘Participatiewet in balans’.

Aanleiding is de huidige Participatiewet, met als doel om mee te doen in de samenleving en waar mogelijk op de arbeidsmarkt, die door de jaren heen uit balans is geraakt. “Bij hulp richting bijstandsgerechtigden zijn we te veel uitgegaan van hoe het moet in plaats van hoe het kan. We hebben met de beste intenties een wet opgesteld die te strikt is geformuleerd. Die uitging van een rationeel calculerende burger die alles overziet. Maar complexe regels maken dat heel moeilijk, wat in de praktijk soms hard uitwerkt.”

Boete op compassie verleden tijd
Met een ander mensbeeld is minister Schouten naar de wet gaan kijken. Met in de hand een uitgebreide analyse van de wet die het afgelopen jaar is uitgevoerd in samenwerking met vakbonden, werkgevers, gemeenten en bijstandsgerechtigden zelf. Uit het rapport blijkt dat zowel professionals als de bijstandsgerechtigden de wet soms hard vinden uitpakken. Te strikte regels kunnen het leven van iemand in de bijstand behoorlijk ingewikkeld maken.

“Er zijn veel verplichtingen waaraan je moet voldoen. En hulp van vrienden en familie wordt afgestraft, een zogezegde boete op compassie,” stelt Schouten. “Ook zelf hulp aanbieden door iemand in nood tijdelijk onderdak te bieden, kan gevolgen hebben voor jouw uitkering. Net als het verlenen van mantelzorg. Als omzien naar elkaar niet meer kan, wordt het een heel kille samenleving. Tijd dus voor aanpassing, zodat de menselijke maat terugkomt en iedereen kan meedoen naar vermogen.”

Zwemmer Corbeau als tweede door op 200m schoolslag

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest heeft Caspar Corbeau een uitstekende ochtendsessie achter de rug. De Amerikaanse Nederlander noteerde op de 200 meter schoolslag met 2:09,15 minuten de tweede tijd in de series. Met 2:10,33 plaatste Arno Kamminga, goed voor olympisch zilver, zich als tiende ook voor de halve finales.

Bij de vrouwen deed Tes Schouten het op dezelfde afstand uitstekend: met een keurige 2:26,85 minuten plaatste ze zich als elfde voor de halve finales, en met een toprace op woensdagavond lijkt mogelijk zelfs een finaleplek niet geheel ondenkbaar.

Marrit Steenbergen vertegenwoordigde Nederland op de 100 meter vrije slag en ook dat ging prima: in 54,13 seconden plaatste ze zich als zevende voor de halve finales.

'Ajax en Borussia Dortmund akkoord over transfer Haller'

Ajax en Borussia Dortmund hebben een akkoord bereikt over een overgang van Sébastien Haller, zo meldt AT5. Het zou gaan om een contract voor vier jaar.

Volgens De Telegraaf gaat het om een mondeling akkoord en willen de Duitsers de 27-jarige spits donderdag medisch keuren. Met de transfer zou een bedrag gemoeid zijn van 31 miljoen euro en 4 miljoen gegarandeerde bonussen.

Haller speelt sinds januari 2021 bij Ajax. Hij scoorde het afgelopen seizoen 21 keer in de Eredivisie en 11 keer in de Champions League. Ajax nam de spits anderhalf jaar geleden voor 22,5 miljoen euro over van West Ham United, een recordbedrag voor de Amsterdammers.

Bijna 1000 doden bij zware aardbeving in Afghanistan

Dinsdagavond laat was er een hevige aardbeving in Afghanistan in het grensgebied met Pakistan. Volgens het Afghaanse staatspersbureau Bakhtar zijn hier bijna 1000 mensen bij omgekomen. Minstens 500 anderen raakten gewond. Het aantal slachtoffers zal nog oplopen. De aardbeving vond plaats op ongeveer 44 km van de stad Khost in de gelijknamige provincie, vlakbij de Pakistaanse grens, op een diepte van 51 km, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Autoriteiten van de regerende Taliban spraken ook van tientallen verwoeste huizen in de provincies Paktika en Khost. Volgens lokale media is één dorp volledig verwoest.

Reddingswerkers zijn met helikopters onderweg naar het rampgebied. Plaatsvervangend regeringswoordvoerder Bilal Karimi sprak over veel mensen begraven in verwoeste huizen. "We roepen de hulporganisaties op om onmiddellijke hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving om een humanitaire ramp te voorkomen", aldus Karimi op Twitter.

De informatie over de kracht van de aardbeving varieert. Terwijl de Pakistaanse autoriteiten de beving een kracht van 6,1 gaven, rapporteerde de Amerikaanse Earthquake Monitor (USGS) een kracht van 5,9 en een iets zwakkere naschok. Dienovereenkomstig bevond het centrum van de aardbeving zich ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Khost nabij de grens met Pakistan op een diepte van ongeveer tien kilometer.

Een tweede aardbeving met een kracht van 4,5 trof op bijna dezelfde locatie op hetzelfde moment, volgens de USGS. De bevingen werden gevoeld in verschillende provincies en ook in Kabul, zo'n 200 kilometer verderop. Het Euro-mediterrane seismologisch centrum meldde dat 119 miljoen mensen in een straal van 500 kilometer in Afghanistan, Pakistan en India de kracht van de aardbeving hebben gevoeld. Volgens Pakistaanse bronnen waren de trillingen voelbaar tot in de hoofdstad Islamabad en zelfs in Lahore in het oosten van het land. 

Op sommige plaatsen brak paniek uit, maar volgens de eerste informatie is er niets bekend over schade of verwondingen in Pakistan. Volgens de civiele beschermingsautoriteit probeerden lokale hulpdiensten toegang te krijgen tot het getroffen afgelegen berggebied.

De Pakistaanse premier Shahbaz Sharif heeft een verklaring afgegeven waarin hij zijn medeleven betuigt over de aardbeving en zegt dat zijn land hulp zal verlenen aan het Afghaanse volk.

Ook vanuit Europa wordt hulp toegezegd. De speciale gezant van de Europese Unie voor Afghanistan, Tomas Niklasson, schreef op Twitter dat de EU de situatie in het Afghaanse aardbevingsgebied nauwlettend in de gaten houdt en "klaar is om noodhulp te coördineren en te verlenen". Volgens de VN onderzoekt ze ook de nood aan hulp in het rampgebied.

Consumentenvertrouwen in juni op laagste niveau ooit

Het consumentenvertrouwen is in juni gedaald naar het laagste niveau ooit. In deze maand kwam het vertrouwen uit op -50, tegen -47 in mei. Het oordeel over het economisch klimaat veranderde weinig, maar de koopbereidheid daalde. Steeds meer mensen vinden dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen.

Met -50 lag het consumentenvertrouwen in juni ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in juni 2022 de laagste stand ooit (-50). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten ongeveer even pessimistisch over economisch klimaat
Consumenten waren in juni ongeveer even pessimistisch over de economie als in mei. De deelindicator economisch klimaat ging van -68 naar -69. Consumenten waren negatiever over de economie in de komende twaalf maanden, maar iets minder negatief over de economie in de afgelopen twaalf maanden.

Koopbereidheid historisch laag
De koopbereidheid kwam in juni uit op -37, tegen -33 in mei. Dit is het laagste niveau sinds het begin van de meting in 1986. Consumenten waren pessimistischer over zowel hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als die in de komende twaalf maanden. Daarnaast vonden zij de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in mei. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over.

Steeds meer mensen vinden dat prijzen sterk stijgen
In het ConsumentenConjunctuurOnderzoek worden maandelijks ook vragen gesteld die geen onderdeel zijn van het consumentenvertrouwen, onder meer over de prijzen en de werkloosheid. In juni 2022 vond 77 procent van de respondenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 2017. Het percentage dat denkt dat de prijzen in het komende jaar sterker gaan stijgen was met 31 procent ongeveer even hoog als in de voorgaande maand.

Respondenten wel positief over toekomstige werkloosheid
Over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid waren consumenten wel positief. Het percentage van de respondenten dat verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden gaat dalen was met 41 procent groter dan het percentage dat een stijging verwacht (19 procent). Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam daarmee uit op 22 procent.

DUO mag maximaal drie jaar studiefinanciering herzien en terugvorderen

Na een controle van de woonsituatie van een uitwonende student heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de studiefinanciering herzien over de hele periode (ruim vijf jaar) waarin de student op het adres is ingeschreven bij de basisregistratie personen (brp).

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) oordeelt dat de werking van het wettelijk bewijsvermoeden moet worden beperkt tot maximaal 36 maanden: deze periode is lang genoeg voor DUO om een controle uit te voeren. De beperking voorkomt ook dat de student in bewijsproblemen komt. De student hoeft nu minder terug te betalen dan in eerste instantie gevorderd is.

Huisbezoek
Vanaf 1 april 2013 stond de student bij de brp ingeschreven op het brp-adres, samen met een tante en haar gezin, de hoofdbewoners. Van 1 juli 2013 tot 1 maart 2019 heeft de student studiefinanciering ontvangen op grond van de Wet studiefinanciering 2000. Dit is berekend naar de norm die geldt voor een uitwonende studerende.

Op 23 januari 2019 heeft DUO een controle uitgevoerd in de vorm van een huisbezoek. Daarbij bleek dat de student op het moment van controle niet op het brp-adres woonde. De toelichting van de student dat hij vanaf het moment van het huisbezoek al zes jaar op het adres woonde, was niet aannemelijk gezien de afwezigheid van voldoende persoonlijke spullen die op een lange verblijfsduur duiden.

De student voerde als argument aan dat hij in 2018 getroffen is door een ernstige ziekte. Dit werd als onvoldoende onderbouwing beschouwd, omdat de student aangaf zijn spullen op het brp-adres te hebben achtergelaten toen hij wegens ziekte bij zijn ouders verbleef. Verder is tijdens het huisbezoek een behoorlijke hoeveelheid persoonlijke spullen van de hoofdbewoners aangetroffen in de ruimte die bestemd was voor de student. Bovendien gebruikten de hoofdbewoners de kamer als wasruimte. DUO vorderde daarom van de student het verschil tussen de uitwonenden- en thuiswonendenbeurs terug vanaf 1 juli 2013.

Het wettelijk vermoeden
Met de bevindingen van het huisbezoek heeft DUO het bewijs geleverd dat de student op dat moment niet woonde op het brp-adres. Met het wettelijk bewijsvermoeden is daarmee ook voor de daaraan voorafgaande periode het bewijs geleverd dat de student niet woonde op het brp-adres. Dit heeft gevolgen voor de uitwonendenbeurs. Die raakt de student met terugwerkende kracht kwijt. Het bedrag dat de student ten onrechte heeft gekregen, moet hij terugbetalen. Het bewijsvermoeden vergemakkelijkt een effectieve fraudebestrijding.

De CRvB oordeelt nu dat een langdurige werking van het bewijsvermoeden bij de herziening moet worden beperkt. Van DUO kan worden verwacht binnen een termijn van uiterlijk drie jaar controles uit te voeren op het rechtmatig gebruik van studiefinanciering. Dit is ook weer niet zo lang dat het de student onnodig moeilijk wordt gemaakt tegenbewijs te leveren. Een beperking tot deze termijn voorkomt ook dat de student met een onnodig hoge schuld wordt geconfronteerd. De CRvB oordeelt dat de werking van het wettelijk vermoeden bij herziening in beginsel moet worden beperkt tot maximaal 36 maanden.

De CRvB komt nu met dit oordeel omdat de Raad nu pas wordt geconfronteerd met zaken waarin het bewijsvermoeden bij herziening ziet op zeer lange periodes en leidt tot niet goed verdedigbare gevolgen. Herziening en terugvordering over een langere periode kan wel plaatsvinden als DUO met aanvullend bewijs aannemelijk maakt dat de student ook voorafgaand aan de periode van 36 maanden niet op het brp-adres woonde of wanneer de student dit zelf heeft erkend.

Beslissing
De CRvB concludeert dat over het studiefinancieringstijdvak van 1 juli 2013 tot 1 februari 2016 herziening niet mogelijk is. Voor een deel omdat de herziening niet plaatsvindt binnen vijf jaar. Voor een deel omdat DUO geen aanvullend bewijs heeft geleverd dat de student niet op het brp-adres woonde.

DUO heeft met behulp van het bewijsvermoeden bewezen dat de student van 1 februari 2016 tot en met 23 januari 2019 niet op het brp-adres woonde. De herziening is daarom over deze periode rechtmatig. In de medische omstandigheden van de student in 2018, heeft DUO eerder al aanleiding gevonden af te zien van terugvordering van het verschil tussen de uitwonenden- en thuiswonendenbeurs over de periode van februari 2018 tot maart 2019. Wat resteert is een terugvordering over de periode van 1 februari 2016 tot 1 februari 2018. Dit betekent dat de student een lager bedrag hoeft terug te betalen.

Koopwoningen in mei 18,8 procent duurder dan jaar geleden

Bestaande koopwoningen waren in mei 18,8 procent duurder dan een jaar eerder. In april kwam de prijsstijging uit op 19,7 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in mei ruim 98 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in mei
Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 15.749 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 2 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 75.644 woningen verkocht, bijna 26 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Far Cry 5 en FIFA 22 binnenkort beschikbaar voor Xbox Game Pass

Microsoft heeft bekendgemaakt welke games er binnenkort beschikbaar zijn voor Xbox Game Pass. De games zijn onder andere FIFA 22, Total War: Three Kingdoms, Naraka: Bladepoint en Far Cry 5.

Als je PC Game Pass of Game Pass Ultimate nog niet hebt geprobeerd zijn de eerste 3 maanden slechts € 1. Deze actie is er tot 30 juni. Bovendien krijg je zonder extra kosten een EA Play-lidmaatschap.

De games die meteen beschikbaar zijn gekomen:

  • Shadowrun Trilogy (cloud en console)
  • Total War: Three Kingdoms (pc)

Binnenkort beschikbaar:

  • FIFA 22 (console en pc) EA Play – 23 juni
  • Naraka: Bladepoint (cloud, console en pc) – 23 juni
  • Far Cry 5 (cloud, console en pc) – 1 juli

Er gaan ook wat games weer weg uit de Game Pass-collectie:

  • FIFA 20
  • Jurassic World Evolution
  • Last Stop
  • MotoGP 20

Xbox Game pass - Juni 2022
Xbox Game pass - Juni 2022

Pro-gamers aan het werk in Multiversus

Warner Bros. Games heeft een nieuwe video uitgebracht waarin de 2v2-gameplay wordt getoond in MultiVersus, de geheel nieuwe gratis te spelen platformfighter in ontwikkeling door Player First Games.

ApologyMan en Spooky van de Fighting Game Community (FGC) werden gekoppeld aan twee van de best presterende spelers uit de recente MultiVersus Closed Alpha, Brokkr en Leviathan. ApologyMan (spelend als Tom & Jerry) en Brokkr (spelend als Superman) vertegenwoordigden het blauwe team en namen het op tegen het rode team van Spooky (spelend als Shaggy) en Leviathan (spelend als Velma) in een 2v2-competitie. De best-of-five-serie, gehost door FGC-commentatoren Sharpie, AJAX en IFC YipeS, biedt inzicht in gameplay-elementen, personagekeuzes en coöperatieve strategieën die door elk team worden gebruikt, samen met interviews na de wedstrijd met alle vier de spelers die discussiëren over de uitslag van de wedstrijd.

MultiVersus is een nieuwe free-to-play platformfighter a la Smash Bros. met bekende personages uit de Warner Bros.-stal waaronder Batman, Superman, Wonder Woman, Harley Quinn, Shaggy, Bugs Bunny, Arya Stark en Tom & Jerry en er komen er nog veel meer. De MultiVersus Open Beta is in juli 2022 beschikbaar op PlayStation 5 en PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc met ondersteuning voor cross-play en rollback netcode.

Auto's rammen in nieuwe DLC voor Grid Legends

Codemasters en Electronic Arts hebben de gamemodus 'Classic Car-Nage' uitgebracht voor Grid Legends. Deze DLC is inbegrepen mocht je de Deluxe Edition van de game hebben gekocht.

De modus introduceert Derby-style gameplay waarin coureurs zich vooral niet hoeven in te houden en op andere voertuigen in kunnen rammen met hoge snelheden. Bestaande raceregels worden hier genegeerd. De modus speelt een prominente rol in een nieuw contentpakket dat ook verhaalgedreven elementen en cross-platform multiplayer DLC bevat. Spelers kunnen racen in nieuwe voertuigen en hun vrienden uitdagen op vier nieuwe tracks. Naast deze DLC wordt er een nieuwe patch uitgebracht die onder andere de Team Fordzilla - P1 gratis aan de game toevoegt als speelbaar racemonster.

Classic Car-Nage biedt een speciale serie aan race-events die de helden uit de ‘Driven to Glory’-verhaalmodus opnieuw in de spotlights zet. De eerste aflevering staat in het teken van Valentin Manzi, het personage dat tot leven wordt gebracht door de Britse acteur Ncuti Gatwa. Hij en de andere coureurs richten een ravage aan in acht verhalende Classic Car-Nage-events. Daarnaast krijgen spelers toegang tot vijf nieuwe voertuigen, waaronder een ijsco-truck, en vier nieuwe routes verspreid over twee locaties: de Yokahama Docks en Havana. Deze uitbreiding voor Grid Legends brengt ook drie nieuwe, gesponsorde carrière-events met zich mee.

Grid Legends is verkrijgbaar voor Xbox Series X|S en PlayStation 5, evenals voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Roller Champions is gratis beschikbaar voor Nintendo Switch

Ubisoft laat weten dat Roller Champions nu ook gratis beschikbaar is voor Nintendo Switch. Eerder kwam de game al gratis uit op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows pc. Ook is het nieuwe Disco Fever-seizoen voor begonnen.

Het nieuwe disco fever-seizoen brengt nieuwe mappen, gamemodi en items met discothema naar de gratis PvP-sportsgame. De nieuwe startarena, Brooklyn Court, is nu beschikbaar en twee andere arena’s, Venice Beach Park en Liberty Arena, worden op 23 juni en 4 juli toegevoegd. De arena’s van het kickoff-seizoen blijven nog wel steeds beschikbaar voor alle spelers. Disco Fever introduceert ook een nieuwe gamemodus, Arena 8, waarin zowel ervaren spelers als nieuwkomers worden uitgedaagd. Het skatepark krijgt tevens twee tijdelijke minigames, Star Dash en Star Dash Supernova, waarbij deelnemers zoveel mogelijk sterren moeten vangen om fans te krijgen en zo beloningen te ontgrendelen.

Het nieuwe seizoen krijgt ook weer een nieuwe Roller Pass die nieuwe items in discothema met zich meebrengt, voor zowel de gratis als premium tracks. Aangezien Disco Fever langer loopt dan het kickoff-seizoen, zijn er nu twee keer zoveel niveaus als voorheen. De update brengt ook nog een aantal andere nieuwigheden met zich mee, waaronder visuele verbeteringen aan de interface, nieuwe liedjes en quality-of-life features.

Roller Champions is gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows pc, via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is de game backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Hogere straf voor wapenhandel dan het OM en de verdachte hebben afgesproken

De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag een 41-jarige man uit Heemskerk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden voor wapenhandel en wapenbezit. Dit deed hij van maart tot en met juni in 2020. Deze feiten kwamen aan het licht door berichten die waren onderschept bij de hack van Encrochat, een communicatieaanbieder die het versturen van versleutelde berichten mogelijk maakt.

In deze zaak hebben het openbaar ministerie (OM) en de verdachte en zijn advocaat (de verdediging) procesafspraken gemaakt over de afdoening van de zaak. De rechtbank volgt deze procesafspraken niet en legt een hogere straf op dan zij hebben afgesproken.

Procesafspraken
Om het proces te versnellen heeft het OM met de verdediging afspraken gemaakt over de omvang van de feiten waarvoor de verdachte werd vervolgd. Zonder procesafspraken zou het OM voor deze feiten normaal gesproken een gevangenisstraf van vier jaar eisen. Het OM heeft met de verdachte afgesproken om een gevangenisstraf van 30 maanden (tweeënhalf jaar) te eisen. De verdediging zou daarentegen volgens de afspraken geen onderzoekswensen indienen en geen bewijsverweren voeren.

Op zitting heeft de advocaat van de verdachte wel verweren gevoerd over de rechtmatigheid van het bewijs dat is verkregen door de hack op Encrochat en over het bewijs zelf, voor het geval de rechtbank de procesafspraken niet zou volgen.

De rechtbank is geen partij bij de overeenkomst tussen het OM en de verdediging en is niet betrokken geweest bij de totstandkoming daarvan. De rechtbank is dus ook niet verplicht de gemaakte afspraken te volgen en heeft de vrijheid om tot een andere afdoening van de zaak te komen.

Standpunt rechtbank over procesafspraken
De rechtbank staat in principe niet afwijzend tegenover het fenomeen procesafspraken. Hiermee kunnen namelijk mogelijkheden ontstaan om processen te versnellen of te vereenvoudigen en dit kan de capaciteitsschaarste in de rechtspraak ten goede komen.

Dat wil niet zeggen dat de rechtbank procesafspraken zonder meer zal overnemen. De rechtbank moet volgens de wet bijvoorbeeld zelf vaststellen of er voldoende bewijs is dat de verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan. Ook moet de rechtbank zelf bepalen welke straf passend is voor de bewezen feiten. Bij de strafbepaling kan de rechtbank de gemaakte afspraken tussen het OM en de verdediging wel laten meewegen.

Strafbepaling
In deze zaak oordeelt de rechtbank dat de afgesproken straf onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten en de persoon van de verdachte. De verdachte heeft namelijk een aantal maanden gehandeld in wapens en wapens in bezit gehad. Ook na de aanhouding van de verdachte in oktober 2021 is een wapen in zijn pand aangetroffen. De rechtbank vindt deze feiten buitengewoon ernstig.

In vergelijkbare zaken worden hogere straffen opgelegd dan de 30 maanden die het OM met de verdachte heeft afgesproken. De feiten in deze zaak zijn pas kortgeleden aan het licht gekomen en het argument dat de procesafspraken leiden tot een versnelling van de procedure, is onvoldoende om de afgesproken ruime strafkorting te rechtvaardigen. De rechtbank heeft daarom een gevangenisstraf van 42 maanden aan de verdachte opgelegd.

Ook in hoger beroep 800.000 euro schadevergoeding voor gestolen schilderijen

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft gisteren beslist dat een man uit België 800.000 euro aan de Staat moet betalen. Voor het hof staat vast dat hij betrokken is geweest bij de verkoop van gestolen schilderijen. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot dezelfde beslissing.

Pseudokoop
In maart 2002 werden uit het Frans Hals Museum in Haarlem 5 schilderijen gestolen. De politie kwam de schilderijen op het spoor toen ze in 2007 te koop werden aangeboden. Door middel van een pseudokoop met behulp van een infiltrant zijn de schilderijen voor een bedrag van 1.500.000 euro gekocht door de Staat.

De betrokkene in deze zaak is strafrechtelijk vrijgesproken. In totaal is door de Staat 1.000.000 euro betaald voor 4 schilderijen. Daarvan heeft de Staat via een ontnemingsprocedure 200.000 euro kunnen verhalen op de medeverdachten. Via deze civielrechtelijke procedure vordert de Staat het ontbrekende bedrag van 800.000 euro van betrokkene.

Standpunten van betrokkene
De man vindt het onterecht dat hij het bedrag moet betalen. Volgens hem is de zaak onder andere verjaard en is deze procedure onterecht tegen hem aangespannen. Het hof gaat in beide standpunten niet mee. Volgens de man heeft het Openbaar Ministerie in 2016 – tijdens de ontnemingsprocedure tegen de medeverdachten – tegen hem gezegd dat als hij een verklaring aflegde, dit geen nadelige gevolgen voor hem zou hebben. Uit het verslag van dat verhoor kan wel worden opgemaakt dat de advocaat-generaal heeft meegedeeld dat de man niet nogmaals strafrechtelijk kan worden vervolgd, maar over financiële consequenties is niets vermeld. Het staat de Staat dan ook vrij om deze procedure tegen hem te starten.

Daarnaast gaf de man aan dat hij ‘slechts’ 350.000 euro aan de koop heeft overgehouden. Voor het hof staat vast dat de man betrokken is geweest bij de verkoop van de gestolen schilderijen. Hij heeft de schilderijen geleverd en heeft daarvoor ook betalingen ontvangen. Het hof overweegt hierin hetzelfde als de rechtbank Oost-Brabant: als de man de schilderijen niet had laten verkopen, had de Staat geen schade geleden. Die schade wordt vastgesteld op 800.000 euro, het ontbrekende bedrag van de pseudokoop.

Oordeel van het hof
Het hof sluit zich aan bij de beslissing van de rechtbank. De man moet de volledige 800.000 euro terugbetalen. Dat geldt ook voor de proceskosten die de Staat heeft gemaakt.

8 jaar cel voor verkrachten 4 verschillende vrouwen

De rechtbank heeft dinsdag een 36-jarige man uit Beuningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De man is schuldig aan het verkrachten van 4 verschillende vrouwen. Dit deed hij nadat de man de slachtoffers had gedrogeerd met – naar alle waarschijnlijkheid - GHB. In een 5e zaak, waarin ook aangifte van verkrachting tegen hem was gedaan, wordt de man vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De verkrachtingen vonden plaats in Druten en Ede tussen juli 2017 en december 2020. De man sprak één op één bij hem thuis of bij het slachtoffer af voor een drankje en muziek en had uiteindelijk seks met de vrouwen. Volgens hem gebeurde dat met wederzijds goedvinden. Hij ontkende dan ook dat sprake was van verkrachting.

Drugsbezit
De rechtbank veroordeelt de man voor het bezitten van harddrugs. In de woning van de man trof de politie verschillende soorten drugs aan, waaronder GHB. De drugs zat onder andere in een spuitje in zijn kleding. Ook vond de politie in de telefoon van de man WhatsAppgesprekken waaruit het beeld ontstond dat hij vaker drugs combineerde met seks. De vrouwen waar deze berichten over gingen waren zich er mogelijk niet altijd van bewust dat zij drugs hadden gebruikt.

Aangifte vrouwen
De vrouwen - die elkaar niet kenden - deden allemaal aangifte. Zij verklaarden dat de man telkens de drank inschonk. Daarna begonnen zij zich niet lekker te voelen. De slachtoffers voelden dat de man seksuele handelingen bij hen verrichte. Zij konden zich op dat moment niet bewegen of reageren op wat hij deed.

Zelfde werkwijze
De rechtbank stelt vast dat de verklaringen van de 4 vrouwen op essentiële punten sterke overeenkomsten met elkaar vertonen. En dat de man telkens dezelfde werkwijze gebruikt. De rechtbank gaat daarom uit van hun verklaringen en gebruikt ze als zogenaamd schakelbewijs in elkaars zaak. In combinatie met de WhatsAppgesprekken en het aantreffen van GHB in de urine van 1 van de slachtoffers en in de woning en kleding van de man, oordeelt de rechtbank wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de man de 4 vrouwen heeft gedrogeerd en verkracht.

Vrijspraak
Tegen de man is ook aangifte gedaan van verkrachting door een vijfde vrouw. In deze zaak speelde geen verdenking van drogeren. Omdat de rechtbank alleen haar verklaring als bewijs heeft en de werkwijze van de man niet hetzelfde is als in de andere zaken, spreekt de rechtbank de man in deze zaak vrij.

Lange gevangenisstraf passend
De rechtbank vindt dat de man op zeer grove wijze misbruik maakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem hadden. Hij voegde - zonder dat zij het wisten - een verkrachtingsdrug aan hun drank toe. Bij de rechtbank is het beeld ontstaan dat de man vrouwen als (lust)object en gebruiksvoorwerp ziet waar hij gebruik van kan maken zoals hem dat uitkomt. De man maakt een grote inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van de slachtoffers. Zij zijn voor de rest van hun leven getekend. Daarom vindt de rechtbank een gevangenisstraf voor langere duur passend.

Straf hoger dan eis
De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening met de uitkomst van het psychologisch rapport dat over de man is opgemaakt. Hieruit volgt dat de man lijdt aan verschillende psychische stoornissen, waardoor zijn handelingen in verminderde mate aan hem kunnen worden toegerekend.

Alles bij elkaar legt de rechtbank een gevangenisstraf van 8 jaar op. Die straf is hoger dan de eis van de officier van justitie, (onder meer) omdat de rechtbank gedwongen seks waarbij de slachtoffers onder invloed worden gebracht van verkrachtingsdrugs buitengewoon hoog opneemt.

Risico op herhaling
Verder legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbepalende maatregel op. De man kan daarmee na zijn celstraf onder intensief toezicht komen te staan en zijn resocialisatie kan worden gebonden aan voorwaarden. De rechtbank legt deze maatregel op om het risico op herhaling te verminderen en daarmee nieuwe slachtoffers te voorkomen. Aan het einde van de gevangenisstraf wordt door de rechtbank bekeken of deze maatregel inderdaad nog noodzakelijk is.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan alle slachtoffers een schadevergoeding betalen, waaronder een bedrag aan smartengeld van 7.500 euro per slachtoffer.

Toeslagenaffaire: ondersteuning aan gedupeerde ouders in het buitenland

Gedupeerde ouders die in het buitenland wonen, krijgen ondersteuning om hun leven weer op de rit te krijgen, net als gedupeerde ouders in Nederland. Daarvoor kunnen ouders terecht bij het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland. Hierover heeft staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) de Kamer geïnformeerd.

Als onderdeel van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag worden gedupeerde ouders door het kabinet gecompenseerd en ondersteund. Gedupeerde ouders in Nederland kunnen naast de compensatie, het kwijtschelden van publieke schulden en aanpakken van private schulden ook aankloppen voor ondersteuning bij hun gemeente. Omdat gedupeerde ouders in het buitenland niet bij een gemeente terecht kunnen voor ondersteuning gaat het ondersteuningsteam voor die ouders dit oppakken.

Brede ondersteuning in het buitenland
De brede ondersteuning is gericht op 5 leefgebieden: gezin, gezondheid, financiën, werk & inkomen en wonen. Voor gedupeerde ouders en hun gezinsleden in het buitenland was dit nog niet mogelijk, terwijl zij wel vallen onder de herstelregelingen. Hulp kan het ondersteuningsteam ouders in het buitenland zelf geven, bijvoorbeeld bij het uitwerken van wat ouder en gezinsleden nodig hebben bij herstel, het samenstellen van een schuldenlijst voor het loket private schulden van SBN en bij het zoeken naar passende hulp. Naast de eigen ondersteuning kan het ondersteuningsteam ook externe ondersteuning inzetten. Dat kan in de vorm van hulp of zorg of in praktische vorm. De afspraken over de ondersteuning worden samen met de ouder vastgelegd in een plan van aanpak.

Terugkeer naar Nederland
Indien er een wens is om terug te keren naar Nederland, kan het ondersteuningsteam ouders in het buitenland ook helpen bij het voorbereiden van terugkeer. Voor ouders die terug willen keren naar Nederland worden de reiskosten vergoed. De kaders hiervoor worden komende maanden nog verder uitgewerkt.

950 ouders in buitenland
Er zijn nu ongeveer 950 ouders in het buitenland gedupeerd. Zij wonen in ruim 40 verschillende landen, waarvan ongeveer de helft in België en Duitsland. Deze ouders doorlopen hetzelfde proces als ouders in Nederland: een eerste toets en eventueel een integrale beoordeling door UHT. Als is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn, krijgen zij de 30.000 euro compensatie. UHT gaat vanaf eind juni de gedupeerde ouders in het buitenland bellen om te vragen of zij behoefte hebben aan ondersteuning zodat UHT gegevens van ouders kan delen met het ondersteuningsteam ouders in het buitenland. OTB neemt daarna contact op met deze ouders. Voor gedupeerde ouders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten is er binnen het ondersteuningsteam ouders in het buitenland lokale ondersteuning beschikbaar (vanuit Curaçao). Voor gedupeerde ouders in Caribisch Nederland (Bonaire, Saba, Sint Eustatius) wordt sinds mei al hulp geboden via de Belastingdienst Caribisch Nederland.

FOK! Wat een weer!: buiten spelen!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een kikker is geen pad!

Gewoon prima weer gister. De temperaturen bleven wel wat achter. Ik had wel wat bewolking voorzien, maar niet dat deze toch wat dominanter was dan dat de bedoeling was. De temperaturen bleven hierdoor wat achter. Ook de noordelijke wind was ook nét iets meer op de voorgrond aanwezig, dus ook dat speelde mee. Uiteindelijk lagen de maxima tussen de 19 en 23 graden. Meer moet dat voor veel mensen niet zijn. 

Ruring is niet eens zo gek ver aanwezig. In de gebruikelijke berggebieden, maar zeker ook in het oosten van Spanje kwamen hevige onweersbuien tot ontwikkeling. Deze zijn er uiteraard nu ook nog, want het is vandaag de langste dag van het jaar. Ook morgen zullen wij van deze buien nog geen last hebben.

Na een nacht met minima tussen de 5 en 10 graden zal de zon morgen wél het rijk alleen hebben. De wind draait namelijk naar een oostelijke richting en de van oorsprong polaire lucht zal dan transformeren in warme continentale lucht. Zodoende halen we morgen temperaturen die ook op de Wadden iets boven de 20 graden uitkomen. In het midden zal het ongeveer 25 graden worden en de warmste plaatsen in het zuiden die normaal gesproken ook de warmste zijn, zullen dus vandaag met 28 graden toevalligerwijs ook de warmste locaties zijn. De oostelijke wind is niet meer dan zwak tot matig.

UIteindelijk zullen de donderwolken ons op donderdag ook gaan bereiken. Koersen ze morgen nog richting Duitsland, in de loop van deze dag zal de stroming meer zuidelijk gaan worden en komt ook ons land in het vizier.

Hoe dit gaat verlopen is uiteraard nog volstrekt onzeker. Ik kan daar nu nog niets zinnigs over zeggen. vanavond misschien wel.  

Tot vanavond!  

Hunnebed2 (Foto: BufordTJustice)
Het tweede deel van het verslag uit Drenthe. Dit is in de omgeving van Havelte. (Foto: BufordTJustice)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
special
Random Pics van de Dag #1334
special
De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
©FOK.nl e.a.