Musk schrapt duizenden banen bij Tesla, ex-personeel Texas start rechtzaak

Jippie

De wereldwijde economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de elektrische autofabrikant Tesla personeel gaat afstoten. Dat maakt bedrijfsbaas Musk persoonlijk in een video-interview bekend. Bovenal wil de tech-miljardair de administratie inkrimpen, maar de productie uitbreiden.

De elektrische autofabrikant Tesla schrapt de komende maanden 3 tot 3,5 procent van zijn banen. Dat maakte bedrijfsbaas Elon Musk duidelijk na tegenstrijdige berichten. Ongeveer elke tiende baan onder kantoorpersoneel moet verdwijnen, terwijl het aantal fabrieksarbeiders op termijn zal toenemen.

Aan het begin van het jaar telde het bedrijf bijna 100.000 medewerkers. In een video-interview op de Qatar Economic Forum-conferentie zei Musk dat Tesla soms te rap werkplaatsen heeft gecreëerd.

In maart opende Tesla zijn eerste Europese fabriek in Grünheide, Brandenburg. Het is nog niet duidelijk of daar banen worden geschrapt. De vakbond IG Metall wees er in het weekend pas op dat de beroepsbevolking in Grünheide steeds ontevredener is over de te lage en ongelijke lonen. Daarom verloopt de werving van nieuwe medewerkers niet zo snel als gepland. In de tussentijd is het fabrieksmanagement gestart met het aanbieden van een hoger loon voor nieuwe medewerkers dan bij eerdere vacatures, aldus IG Metall.

Tech miljardair Musk herhaalde dat hij in de nabije toekomst een recessie in de VS verwacht. De afgelopen weken gaven berichten over een uitgelekte e-mail van Musk aanvankelijk de indruk dat hij tien procent van het totale personeelsbestand van Tesla wilde schrappen, vanwege de zwakkere economie.

De ontslagronde die blijkbaar in de VS al is begonnen, zorgt nu al voor problemen. In Texas wordt Tesla aan de schandpaal genageld wegens verdenking van massaontslagen zonder kennisgeving. Twee voormalige werknemers zeiden dat ze in juni op staande voet zijn ontslagen bij de Sparks-gigafabriek, aldus hun rechtszaak. Volgens deze aanklacht zette Tesla in juni ruim 500 medewerkers aan de kant.

Volgens de Amerikaanse arbeidswetgeving is een opzegtermijn van 60 dagen vereist voor een dergelijk massaontslag. "Tesla heeft werknemers alleen laten weten dat hun ontslag direct in zou gaan", volgens de aanklacht. De ontslagen werknemers hebben nu een class action-rechtszaak aangespannen. Tesla was niet direct bereikbaar voor commentaar. De voormalige werknemers eisen loon en uitkeringen voor de 60 dagen. Aanklager, advocaat Shannon Liss-Riordan, zei dat Tesla sommige werknemers een ontslagvergoeding van een week aanbiedt. Dat is echter niet genoeg.

De politieke overtuigingen van Musk kwamen ook aan bod in het video-interview. Hij had onlangs aangekondigd dat hij in de toekomst op de Republikeinen zou stemmen omdat hij vindt dat de Democraten van president Joe Biden een "partij van verdeeldheid en haat" waren geworden. Op de vraag of hij ook ex-president Donald Trump zou steunen als hij in 2024 weer naar het Witte Huis gaat, zei Musk eenvoudig: "Ik heb nog geen beslissing genomen over deze verkiezing." Hij had eerder ldoor laten schemeren dat hij zou kunnen overwegen om de eveneens conservatieve gouverneur van Florida, Ron DeSantis, te steunen bij zijn kandidaatstelling.