Israël: Bennet en Lapid willen parlement ontbinden, Lapid interim-premier tot verkiezingen

Israël stevent opnieuw af op vervroegde verkiezingen. Premier Bennett en staatssecretaris Lapid zijn van plan om volgende week een motie voor de ontbinding van het parlement in de Knesset in te dienen. Dienovereenkomstig zal Lapid worden gebruikt als interim-premier totdat een nieuwe regering is gevormd. Het zouden de vijfde nieuwe verkiezingen in Israël zijn in iets meer dan drie jaar.

Bennett zei in een televisietoespraak dat de beslissing de juiste was voor zijn land. Hij noemde het mislukken van een parlementaire stemming over de voortdurende toepassing van de Israëlische wet op Israëlische kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden als de belangrijkste reden voor het besluit.

Meerderheid verloren
Israël wordt nu een jaar lang geregeerd door een kwetsbare coalitie die bestaat uit in totaal acht partijen uit zeer verschillende politieke kampen. Ze deelden aanvankelijk het gemeenschappelijke doel om premier Netanyahu voor de lange termijn te vervangen, maar hadden slechts een heel kleine meerderheid in de Knesset. Dit ging uiteindelijk verloren in de loop van een aftreden van een parlementslid. Een week geleden kondigde een lid van Bennett's Jamina-partij aan dat hij zou vertrekken.

Ook de Arabische Raam-partij had gedreigd zich uit de coalitie terug te trekken. De reden daarvoor ligt onder meer in gewelddadige rellen rond de Tempelberg in Jeruzalem tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse demonstranten.

Nieuwe verkiezingen pas in het najaar?
Netanyahu's Likud-partij hoopt nu weer aan de macht te komen. Bij de afgelopen verkiezingen was ook zij echter afhankelijk van partners in de Knesset. Volgens berichten in de media zou de volgende eind oktober kunnen plaatsvinden. Netanyahu sprak zelf van "geweldig nieuws voor miljoenen Israëli's". Hij beschreef de huidige regering Bennet als "de grootste mislukking in de geschiedenis van het land".