70 procent meer coronabesmettingen, ruim 600 coronapatiŰnten in ziekenhuis

De afgelopen week zijn er 26.462 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. De week ervoor waren dit er nog 15.526, meldt het RIVM. Het gaat om een toename van 70 procent. "Deze toename was in alle leeftijdsgroepen en in alle veiligheidsregio's zichtbaar", zegt het RIVM over de weekcijfers. Zo meldt de NOS

In heel Nederland nam afgelopen week het aantal positieve testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst toe (+70%) door heel Nederland en onder alle leeftijdsgroepen (figuur 1). Ook het aantal verpleeghuizen waar iemand positief test neemt toe. In het rioolwater is een stijging van het aantal virusdeeltjes te zien. Daarnaast meldt een toenemend aandeel van de deelnemers van Infectieradar COVID-19 achtige klachten. Het aantal opgenomen patiënten met SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 in de ziekenhuizen bleef de afgelopen week stabiel. Het aantal opgenomen patiënten met SARS-CoV-2 op de IC intensive care steeg wel van 19 naar 26 nieuwe opnames in de afgelopen week (+37%). Het aantal nieuw opgenomen patiënten op de IC met COVID-19 is nog laag.

Omikron BA.5 snel dominant in Nederland
Door een wereldwijde opmars van drie nieuwe omikron-varianten; B.2.12.1, BA.4 en BA.5, stijgen de besmettingen in meerdere landen. Deze varianten zijn besmettelijker, onder andere door makkelijker de opgebouwde afweer door vaccinatie en/of een eerdere infectie te ontduiken dan vorige varianten. Het aantal herinfecties na eerdere coronabesmetting in Nederland neemt dan ook sterk toe.

Uit de meest recente gegevens van de kiemsurveillance blijkt dat BA.5 in Nederland het snelste toeneemt en dat BA.4 en BA.5 samen sinds begin juni dominant zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat de BA.5-variant ziekmakender is dan de vorige omikron-varianten.

De situatie is nu heel anders dan een jaar geleden aan het begin van de zomer. Toen steeg het aantal positieve testen met de delta-variant. De huidige omikron-varianten zijn echter minder ziekmakend dan de delta-variant destijds. Toch kan bij grote aantallen besmettingen de druk op de zorg toenemen door een stijgend aantal ziekenhuisopnames en ziekteverzuim onder personeel.

Hoewel de BA.5 niet erg ziekmakend lijkt, kan het virus nog steeds ernstige gevolgen hebben voor kwetsbare groepen en zestigplussers. Met de oplopende cijfers blijft het belangrijk om bij klachten altijd een zelftest te doen en bij een positieve test thuis te blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan.