FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 juni 2022

Random Pics van de Dag #655

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Heineken verhoogt bierprijs

Bier van Heineken wordt deze zomer nog duurder. De bierbrouwer gaat kostenstijgingen doorberekenen aan horeca en supermarkten. Zo valt te lezen bij AT5

Dat meldt De Telegraaf. "Prijzen voor personeel, energie, grondstoffen en materialen zoals glas, vilt en installaties schieten omhoog met soms wel tientallen procenten", zegt de directeur van het Amsterdamse bedrijf tegen de krant.

Horeca zal gemiddeld 5,8 procent meer betalen en dat dus hoogstwaarschijnlijk doorberekenen aan de klanten. De prijzen worden vanaf 1 augustus daadwerkelijk verhoogd. Ondernemers zijn vandaag per brief over de prijsstijging geïnformeerd. 

Pinkpop 2022: een terugblik

Wie had kunnen bedenken dat na de feestelijke verjaardagseditie in 2019 Pinkpop twee jaar zou moeten wachten om dit feestje succesvol voor te zetten? Om de verloren tijd in te halen dachten de weergoden gelijk aan groot, groter, grootst want het werd een historisch warme editie, met gevoelstemperaturen die tegen de 38 graden aanliepen. Nog nooit moesten er extra waterpunten gemaakt worden, omdat de vraag hiernaar zo groot en hoognodig was. Wat was het echter fijn om die vertrouwde woorden te horen die al zo vaak door de speakers in Landgraaf galmden en te zien waren op de grote schermen; goed smeren en veel water drinken!

Naast het historische weer werd er ook bij de line-up geschiedenis geschreven; nog nooit stonden er zoveel Nederlandse artiesten op het affiche van dit festival. Het werd een prachtweekend met alles erop en eraan. FOK! was erbij en blikt na een lange afwezigheid graag terug. 

Zwemmer Ceccon in wereldrecord naar goud, Roemeense tiener wereldkampioen

In Budapest is alweer de derde avondsessie afgewerkt van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. In de Hongaarse hoofdstad leverde de Nederlandse ploeg niet heel veel succes op, maar er waren wel een paar heerlijke finales te zien, inclusief wereldrecord.

200m vrije slag mannen, finale
In de halve finales maakte de pas 17-jarige Roemeen David Popovici al indruk, maar in de finale verpulverde hij zijn kersverse wereldjuniorenrecord nog eens met meer dan een seconde: in 1:43,21 minuten, een van de beste tijden ooit, zwom de tiener naar het goud. De Zuid-Koreaan Hwang Sun-woo werd in 1:44,47 minuten tweede, brons was in 1:44,98 voor de Britse olympisch kampioen Tom Dean.

1500m vrije slag vrouwen, finale
Echt spannend werd het geen moment: Katie Ledecky ging er rap vandoor en zwom in een ijzersterke 15:30,15 minuten naar haar vierde wereldtitel - op het vorige WK was ze er niet, na drie titels op rij. Haar Amerikaanse landgenote Katie Grimes, zestien jaren jong, pakte in 15:44,89 het zilver, voor de Australische Lani Pallister (15:48,96).

50m schoolslag mannen, halve finales
Caspar Corbeau deed het met 27,44 seconden iets beter dan in de series, maar voor de Nederlandse Amerikaan was het niet goed genoeg voor een finaleplek: hij noteerde de twaalfde tijd.

100m rugslag vrouwen, finale
Regan Smith was de topfavoriete en dat maakte ze wel waar, maar het was een stuk zwaarder dan vooraf gedacht: de Amerikaanse tikte na een geweldig duel met Kylie Masse aan in 58,22 seconden, vlak voor de Canadese (58,40). Brons was er in 58,67 voor Smith's landgenote Claire Curzan, Kira Toussaint zwom in een licht teleurstellende 59,99 seconden naar de zesde tijd.

100m rugslag mannen, finale
Italianen kunnen in de sport tegenwoordig alles, zo zagen we op de Spelen in Tokyo, en Thomas Ceccon is daar nog een voorbeeld van: de jonge Italiaan snelde in een fenomenaal wereldrecord van 51,60 seconden naar het goud. De Amerikaan Ryan Murphy, die zijn wereldrecord van Rio 2016 (51,85) kwijtraakte, pakte in 51,97 het zilver, voor landgenoot Hunter Armstrong (51,98).

200m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen was langzamer dan in de series en dat was dan ook bij lange na niet voldoende voor een finaleplek: met 1:58,93 minuten noteerde ze de vijftiende en langzaamste tijd.

100m schoolslag vrouwen, finale
Benedetta Pilato maakte drie jaar geleden op haar veertiende al indruk met WK-zilver op de 50m schoolslag, maar op de wél olympische dubbele afstand is ze nu ook definitief doorgebroken: in 1:05,93 minuten zwom de tiener naar de wereldtitel in een zinderende finale. De Duitse Anna Elendt werd op vijf honderdsten van een seconde tweede, voor de teruggekeerde Litouwse voormalig olympisch kampioene Ruta Meilutyte (1:06,02).

Voorstel huldiging politie na gijzeling Apple Store niet gesteund door Halsema

Het idee van de VVD om de politie te huldigen vanwege het optreden tijdens de gijzeling op het Leidseplein krijgt geen steun van burgemeester Halsema. Ze wijst erop dat ze de politie en DSI heeft bedankt voor hun professionaliteit en heldhaftigheid. Ook hebben slachtoffers een heldenspeld gekregen. Zo meldt AT5

De VVD stelde onder meer dat een huldiging bijdraagt aan de 'erkenning en het aanzien van het politiekorps' en dat het politiekorps alle steun en lof verdiend. Halsema antwoordt vandaag dat het optreden van de politie inderdaad alle lof verdient.

"De burgemeester heeft, namens het college en de stad, de politie en de DSI bedankt voor hun professionaliteit, heldhaftigheid en daadkracht", schrijft Halsema. "Bij iedere bijzondere politie inzet wordt, in overleg met de politie, gekeken naar wat een passende vorm kan zijn om expliciet erkenning en waardering voor het optreden uit te spreken. Dat is nu ook het geval geweest."

Volgens Halsema draagt 'iedere vorm van passende aandacht bij aan erkenning en aanzien van het politiekorps'. Ze wijst erop dat de politie daar een eigen vorm voor heeft, met bijvoorbeeld een Eremedaille voor verdienste. Ook zijn er nog andere onderscheidingen mogelijk. 

De man die door de gijzelnemer werd vastgehouden en er uiteindelijk vandoor ging, kreeg eind maart in de ambtswoning van Halsema de heldenspeld, net als vier mensen die zich urenlang in een kast moesten verschuilen. Ze beschreef de vijf, die zelf anoniem willen blijven, toen als moedig

Omdat de gijzelnemer is overleden nadat hij werd aangereden door de politie deed de rijksrecherche wel maandenlang onderzoek. Anderhalve week geleden werd bekend dat de agent die hem aanreed niet vervolgd wordt

Nintendo komt met Direct voor Xenoblade Chronicles 3

Nintendo komt met een nieuwe Direct-presentatie. Helaas betreft het geen algemene direct, maar een uitzending die zich enkel focust op het aanstaande Xenoblade Chronicles 3.

De presentatie wordt op woensdag 22 juni om 16:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden en duurt zo'n twintig minuten. Uiteraard betekent dit niet dat er geen algemene Nintendo Direct in aantocht is, maar daar is nog niks over bekend.

Xenoblade Chronicles 3 komt uit op 29 juli voor Nintendo Switch.

Zr.Ms. Karel Doorman krijgt luchtdoelraketten en 76mm-kanon

Zr.Ms. Karel Doorman wordt onderworpen aan een slim onderhoudsplan. Daarmee wijkt Defensie af van de reguliere gang van zaken, maar is het Joint Support Ship wel maximaal inzetbaar. Dat laat staatssecretaris Christophe van der Maat de Tweede Kamer vandaag per brief weten.

De Karel Doorman is sinds 2014 in gebruik. In de periode 2027 – 2028 stond oorspronkelijk een Midlife-Update gepland. Deze ‘verjongingskuur’ wordt nu gesplitst en gegeven tijdens het geplande onderhoud in 2025 en in 2032. Daardoor hoeft het schip een keer minder aan de kant.

Tijdens het eerste onderhoud krijgt de Karel Doorman, ter zelfverdediging, luchtdoelraketten (Rolling Airframe Missile, RAM) en een 76mm-kanon. Deze capaciteiten vervangen beide Goalkeepers. De RAM-raketten zijn al een belangrijke verbetering tegen luchtdoelen, het kanon tegen scheepsdoelen. Later krijgt het Joint Support Ship een speciale radar waarmee het kanon radargeleide granaten tegen luchtdoelen kan verschieten. Dat is een extra verbetering van de verdediging tegen luchtdreigingen.

Bevoorrader én transportschip
Het Joint Support Ship is zowel een bevoorrader als een transportschip. In vlootverband voorziet het schip Nederlandse en/of buitenlandse marineschepen van bijvoorbeeld brandstof, munitie, voedsel en drinkwater. Verder is de Karel Doorman in staat zwaar materieel te vervoeren. Het schip kan tientallen voertuigen en een grote hoeveelheid goederen aan boord nemen. Dit is met name belangrijk voor het uitvoeren van militaire operaties van de hele krijgsmacht ver van huis. Ook draagt Zr.Ms. Karel Doorman zo desgewenst bij aan het leveren van humanitaire noodhulp, zoals in 2017 na de orkaan Irma in het Caribisch gebied.

Voorts is het schip nog in te zetten voor het zogenoemde sea basing. Dan ondersteunt het vaartuig vanaf zee operaties op het land, onder meer met helikopters of landingsvaartuigen. Materieel komt dan aan land in gevallen dat er geen haven is.

Halverwege levensduur
Een Midlife-Update gebeurt doorgaans halverwege de verwachte levensduur van een schip en is bedoeld het inzetbaar te houden, zonder storingen of uitval van systemen. Verder moet het schip blijven voldoen aan nationale en internationale wetten en regels op het gebied van zeewaardigheid, veiligheid, arbo en milieu.

Met de ‘Instandhouding Zr.Ms. Karel Doorman (Joint Support Ship)' kan de Koninklijke Marine het schip veilig, onderhoudbaar, betaalbaar en volledig operationeel inzetten tot het tweede instandhoudingsprogramma in 2032.

Archieffoto (foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto (foto: Ministerie van Defensie)

Kijk terug persconferentie gascrisis: kabinet laat kolencentrales harder draaien

Het kabinet gaat de kolencentrales de komende maanden weer volop in gebruik nemen. Haagse bronnen bevestigen dat het kabinet hiervoor kiest om te voorkomen dat huishoudens deze winter in de kou komen te zitten. Door de centrales harder te laten draaien wordt er minder aardgas gebruikt.

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie zal om 17.30 uur een persconferentie houden om de beslissing toe te lichten ook zal hij vertellen over wat er met het Groningse gas gaat gebeuren. Eerder liet staatssecretaris Vijlbrief al weten dat de kraan in Groningen alleen extra opengaat als de energievoorziening in het geding komt.

Het kabinet volgt met deze maatregel het pakket noodmaatregelen van de Duitse regering om in de winter de gasvoorraad op peil te hebben. 

Coalitiepartij D66 wilde niets weten van extra inzet kolencentrales, vanwege de extra uitstoot van CO2. De partij is van mening dat Nederland genoeg gas heeft, maar het kabinet ontkomt volgens bronnen nu niet meer aan dit besluit.

Volg hier de persconferentie van Rob Jetten en Hans Vijlbrief:

Moeten we de basisregels tegen corona weer in acht nemen?

Ondernemersorganisatie VNO-NCW vraagt iedereen om zich weer te houden aan de basisregels tegen COVID-19. Het kabinet heeft aangegeven om geen compenserende maatregelen te geven bij een nieuwe coronagolf. Preventie is dus noodzaak. ‘Thuiswerken bij klachten, goed ventileren maar ook vaccineren: het is allemaal weer belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen’.  Ben je het met VNO-NCW eens?

Handen wassen met zeep (Foto:Pixabay)
Handen wassen met zeep (Foto:Pixabay)

Horner over overwinning Verstappen: "Max was geweldig"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner was laaiend enthousiast over de grand prix overwinning van Max Verstappen gisteravond op het circuit van Montreal. De Nederlander ging als eerste over de streep na een bloedstollend duel in de laatste rondes van de wedstrijd. Horner roemde niet alleen de race maar het hele raceweekend van Verstappen.

"Max was geweldig vandaag. Hij stond onder zoveel druk, vooral aan het einde van de race. Hij is het hele weekend fantastisch geweest: elke sessie van de trainingen tot de kwalificatie en de race", zo sprak Horner na de race, lezen we op Verstappen.nl.

"De Ferrari was erg snel vandaag. Met de DRS-zones zoals ze hier zijn, kon hij niet eruit loskomen. Carlos reed gemakkelijk naar hem toe en je kon ze hun accu zien opladen om keer op keer opnieuw een poging te wagen, maar Max hield zijn concentratie heel goed vast en het was absoluut een geweldige prestatie", aldus de Red Bull-teambaas.

'Neem basisregels weer in acht om besmettingen onder controle te houden'

Naleving van de basisregels zoals thuiswerken bij klachten, goed ventileren, het is allemaal (weer) belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen; en zeker ook gelet op de personeelskrapte en mogelijk extra verzuim.

"Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar." Dat schrijven voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een gezamenlijke brief aan de bedrijven in hun achterban. Daarin gaan zij in op wat bedrijven zelf kunnen doen om het virus eronder te houden en wat zij vragen en verwachten van de overheid.

Sectorplannen
Met onder meer de eigen sectorplannen, waarover deze week een eerste constructief overleg is geweest met minister Adriaansens van EZK, doen bedrijven preventief wat ze kunnen. Voor hen moet echter glashelder zijn wat zij in de verschillende scenario’s van VWS kunnen verwachten en vooral welke criteria dan gelden, aldus de voorzitters van de twee ondernemingsorganisaties. "Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn."

Geleerde lessen
Ze vinden dat de kabinetsplannen er op papier goed uitzien, maar wijzen erop dat het aankomt op de uitwerking in de praktijk en de implementatie van de geleerde lessen van de afgelopen twee jaar. Zeker omdat er geen garanties zijn dat dit keer wel alles op tijd op orde is qua testen, vaccineren en zorgcapaciteit.

Tijdig overleg
Thijssen en Vonhof vragen het kabinet verder onder meer om ondernemers(organisaties) een stem te geven in het nieuwe Maatschappelijk Impact Team, voor goede coördinatie van mogelijke coronamaatregelen met buurlanden en tijdiger overleg met het bedrijfsleven als de corona-situatie weer zou escaleren.

Weer staking op Schiphol: schoonmakers vliegtuigen eisen ook een bonus

Op Schiphol hebben enkele tientallen vliegtuigschoonmakers het werk neergelegd. Volgens Luchtvaartnieuws gaat het om een wilde staking en eist het personeel dezelfde zomerbonus die andere grondmedewerkers eerder deze maand is toegezegd. Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat de staking geen gevolgen heeft voor het vliegverkeer. Zo meldt AT5.

De vliegtuigschoonmakers hebben zich verzameld op het Jan Dellaertplein, voor Schiphol Plaza. Zij eisen daar dezelfde zomerbonus die het grootste deel van het grondpersoneel op de luchthaven wel krijgt. Begin deze maand sloot Schiphol een akkoord met de vakbonden FNV en CNV, over een bonus die kan oplopen tot 840 euro bruto per maand.

De bonus is bedoeld om meer nieuw personeel naar de luchthaven te lokken en huidige medewerkers te behouden. Op Schiphol is het al sinds het begin van de meivakantie stampvol met reizigers, maar is er te weinig personeel om de drukte het hoofd te bieden. Op de eerste dag van de meivakantie legden zo'n 150 bagagemedewerkers het werk neer. Die wilde staking zorgde voor een chaos op Schiphol.

De schoonmakers begonnen hun actie aan het begin van de middag. Volgens een woordvoerder van Schiphol heeft de staking geen impact op de schoonmaak van de vliegtuigen.

Welke digitale vaardigheden zijn belangrijk in 2022?

Digitale wereld 
Verandering gaat snel in de digitale wereld. Wat vandaag nieuw is, kan morgen weer oud zijn. Het is belangrijk om mee te gaan met de veranderingen van deze tijd. Het is belangrijk om te weten welke vaardigheden belangrijk zijn in 2022. In deze artikel gaan we jou het belang van digitale vaardigheden uitleggen en aangeven waarom deze vaardigheden in 2022 belangrijk zijn op het werk en in het dagelijks leven. 

Uitleggen 
Digitale vaardigheden is de kennis en vaardigheden om met digitale technologie om te gaan. 

Opsturen van e-mails 
Het is belangrijk dat je in 2022 om kan gaan met e-mail. Veel brieven worden nu digitaal opgestuurd. Je kunt per email sneller informatie krijgen dan per brief. Je kunt via e-mail iemand een leuke uitnodiging voor een verjaardag sturen of feliciteren. Maar ook op het werk moet je weten hoe je zakelijke e-mails op kan sturen. 

Microsoft Office
Het is belangrijk dat je met Microsoft Office om kan gaan. De meeste organisaties gebruiken Microsoft Office. Het is belangrijk dat je weet hoe je mooie presentaties met PowerPoint kan maken of hoe je in Excel mooie lijsten kan maken. En niet te vergeten die rapport die je nog moet maken met Word. 

Digitale programma 
Het is belangrijk dat je kan werken met verschillende programma's waarmee je met anderen kan communiceren. Zoom is een programma dat tegenwoordig veel wordt gebruikt voor online vergaderingen. Whatsapp is een ander programma dat gebruikt wordt voor het onderling communiceren en Microsoft Teams maakt het mogelijk om makkelijk met anderen online te werken. 

Informatie opzoeken 
Je moet in 2022 naar informatie kunnen zoeken. Je hoeft echt niet meer naar de bibliotheek te gaan om informatie op te zoeken. Je kunt tegenwoordig boeken online huren of websites bezoeken waar je informatie kan vinden. 

Heb je geen vaardigheden of heb je er moeite mee? 
Geen nood! Er zijn genoeg mogelijkheden waarmee je jouw vaardigheden kan trainen en beter kan ontwikkelen. Je kunt online video's bekijken en leren hoe je jouw vaardigheden kan verbeteren. Je kunt een cursus online volgen voor het verbeteren van jouw vaardigheden. 

Illustratie digitale vaardigheden

Conducteur (62) kort na handgemeen met zwartrijders overleden, politie roept getuigen op

Op station Hilversum is zondagavond laat een conducteur overleden na een voorval met twee zwartrijders. De man werd op het perron onwel na een handgemeen eerder in een trein. De politie benadrukt dat het nog volstrekt onduidelijk is waaraan de conducteur is overleden en dat er een onderzoek gestart is naar het incident.

Update 13.05 uur: Zojuist heeft de politie een oproep geplaatst om mogelijke getuigen van het incident te achterhalen.

"Wie was er zondagavond 19 juni rond 22.50 uur op Station Hilversum, of zat in de trein van Amsterdam naar Amersfoort? Misschien bent u toen getuige geweest van een aanvaring tussen reizigers en een conducteur. Is dit het geval, of heeft u beelden? Neem dan contact op met de politie.

Rond 22.50 uur was er een controle in de trein, vlak voordat deze op station Hilversum aankwam. Twee minderjarige jongens raakten daarbij in discussie met de conducteurs van de trein. De jongens werden opstandig naar de conducteurs en een van hen ging ervandoor toen de trein stil kwam te staan op station Hilversum. Daarna was er een korte worsteling tussen een van de conducteurs en de andere jongen in de deuropening van de trein. De twee jongens zijn uiteindelijk aangehouden.

Vlak na de aanvaring werd een van de betrokken conducteurs onwel, waarna hij is overleden. De recherche onderzoekt of er een mogelijk verband is met de gebeurtenissen op het perron.

Zat u op 19 juni rond 22.50 uur in de trein van Amsterdam naar Amersfoort? Was u op perron 3 van Station Hilversum en heeft u iets meegekregen van de aanvaring in de trein?

Heeft u foto’s of video’s gemaakt van de conducteurs en de jongens? Deel dit dan met ons. U kunt hiervoor het onderstaande tipformulier gebruiken. Heeft u andere informatie? Bel 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem)."


Eerdere berichtgeving: Bij een kaartjescontrole bleek dat twee passagiers uit Hilversum, 15 en 16 jaar, geen plaatsbewijs bij zich hadden. Er ontstond een woordenwisseling tussen de jongens en de conducteur toen die hen er op aansprak. De conducteur haalde er twee collega’s bij, waarna de discussie opliep en er "over en weer wat duwen en trekken was”, aldus een politiewoordvoerster. De trein stopte daarna in Hilversum, het eerstvolgende station, waar een van de jongens werd aangehouden. De tweede verdachte werd later thuis aangehouden.

Nadat de trein even had stilgestaan reed de machinist door naar station Hilversum. Eén jongen werd daar aangehouden door de politie, de conducteur voelde zich niet lekker, ging op een bankje zitten en zakte daarna in elkaar. Er is nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar de conducteur overleed op het perron.

Fun met Funda #238: 'Met goede moed begonnen'

De eigenaar begon vol goede moed aan de renovatie maar om onbekende redenen haakt hij af. Daardoor is deze woning nog helemaal naar eigen smaak af te werken!

Nieuwe elektra, radiatoren, leidingwerk en isolatie zijn al aangebracht waardoor alleen de afwerking nog nodig is in dit pareltje te Nieuw-Vennep.

Deze landelijk gelegen twee-onder-één kapwoning heeft vrij uitzicht over de Haarlemmermeerse akkers. De woning heeft een ruime woonkamer, een aparte keuken met bijkeuken, vijf slaapkamers, een badkamer en een circa 38 meter diepe achtertuin op het zuidwesten met een vrijstaande stenen berging.

De woning is gebouwd in 1901, heeft 5 slaapkamers en staat op een perceel van 472m2.

Vraagprijs €449.000 k.k.

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)
'Met goede moed begonnen' (Foto:Funda)

Politie waarschuwt voor nieuwe babbeltruc: 'controle op rookmelders'

De politie waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Dit is namelijk vanaf 1 juli verplicht. Dat gegeven wordt gebruikt om een woning binnen te komen om vervolgens op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Als er mensen aan de deur komen om op rookmelders te contoleren bel dan meteen 112 want dat is sowieso foute boel. Brandweer politie of andere instanties controleren namelijk niet.

Kritiek op klimaatminster Rob Jetten: waar zijn de alternatieve energiebronnen?

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) moet de belangen van Nederland beter beschermen, volgens energie-experts in een artikel in de Telegraaf. De D66-bewindspersoon zou te naïef en te afwachtend zijn.

Afgelopen zaterdag uitte Jetten in een toespraak zijn bezorgdheid of er aankomende winter wel voldoende gas is opgeslagen in Europa. De vulling in Europa is 53% waar het opslagpercentage in Nederland op 47% zit.

Wat betreft vulling loopt Nederland dus achter. Daarom vragen energie-experts met klem aan de energieminister om te kijken naar alternatieven energiebronnen. Hierbij denken de experts aan steenkool, geïmporteerd gas, olie en kernenergie. Meer hierover bij WNL.

Getuigen melden bloedbad in EthiopiŽ door rebellen, meer dan 100 doden

In Ethiopië woedt al anderhalf jaar een burgeroorlog tussen de centrale regering en rebellengroepen. In het westen van het land zouden gewapende mannen dit weekend een bloedbad hebben aangericht onder burgers. Ooggetuigen spreken van meer dan 100 doden. De volledige omvang en omstandigheden van de aanval zijn nog onduidelijk.

Volgens ooggetuigen hebben ongeïdentificeerde aanvallers in Ethiopië meer dan 100 mensen gedood. Gewapende mannen hebben in Oromia, de grootste staat in het Oost-Afrikaanse land, voornamelijk leden van de etnische Amharer-groep doodgeschoten. De aanslag vond zaterdag plaats in de buurt van de stad Gimbi in het westen van het land en was gericht op verschillende omliggende dorpen.

De regionale regering in Oromia bevestigde de aanval en gaf de rebellengroep Oromo Liberation Army (OLA) de schuld. Verdere details zijn nog niet bekend. Een OLA-woordvoerder ontkende op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanval. De centrale regering van premier Abiy Ahmed in Addis Abeba wilde aanvankelijk niet reageren.

Een ooggetuige zei dat hij had gehoord dat ongeveer 300 lichamen waren geborgen. Veel mensen verstopten zich in de omliggende bossen uit angst voor volgende aanvallen, meldde een andere ooggetuige. Bij de aanslag werden vooral vrouwen, kinderen en ouderen doodgeschoten.

Ethiopië classificeerde de OLA als een terroristische groepering nadat het zich had aangesloten bij het Tigray People's Liberation Front (TPLF). OlA en TPLF worden ervan beschuldigd de regering van premier Abiy Ahmed te willen destabiliseren. De OLA, een splintergroepering van de politieke partij Oromo Liberation Front, roept op tot meer autonomie en zelfbeschikking voor het Oromo-volk. De door de staat benoemde Ethiopische Mensenrechtencommissie riep de regering zondag op om permanente bescherming te bieden aan de burgerbevolking in de regio Oromia.

EA deelt gameplay F1 22 in VR

Codemasters en Electronic Arts laten in-game gameplaybeelden van F1 22 in VR zien in een nieuwe trailer. Virtual reality is exclusief beschikbaar voor de pc-versie van de game.

"VR in F1 22 voor PC brengt een revolutie teweeg en tilt het raceweekend naar een volledig nieuw niveau", zei Lee Mather, F1 Senior Creative Director bij Codemasters. "Van het beklemmende gevoel in de cockpit tot de intensiteit van 20 racemonsters die versnellen naar de eerste bocht wanneer de lichten uitgaan: dichter bij de Formula 1 ga je niet komen als je niet daadwerkelijk op het circuit zelf bent."

Virtual reality is beschikbaar voor F1, F2 en in supercars als onderdeel van de F1 Life-modus. Dit begint al in de garage, waar spelers kunnen zien hoe het team zich inspant om hen klaar te maken voor de race. Spelers kunnen daarnaast alle kleine details in de omgeving zien en dankzij VR kunnen zij de hoge intensiteit en snelheid van het racen nóg levensechter ervaren. Om het gevoel van realisme compleet te maken zijn de physics en besturing geactualiseerd naar de maatstaven van de auto’s die dit seizoen over het circuit scheuren.

F1 22 wordt op 1 juli 2022 uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin en Steam. Spelers kunnen de digital-only F1 22 Champions Edition pre-orderen voor additionele content en drie dagen eerder toegang tot de volledige game.

Gustavo Petro: eerste linkse president Colombia

Voor het eerst in de geschiedenis betrekt een linkse politicus het presidentiële paleis in Colombia. Veel mensen in het door geweld geteisterde land vestigen hun hoop op voormalig rebel Gustavo Petro. De machtswisseling in Bogotá zou echter een probleem kunnen vormen voor de energieplannen van enkele Europese landen.

Een koerswijziging voor Amerika's belangrijkste bondgenoot in Zuid-Amerika: voormalig guerrilla Gustavo Petro won net aan de presidentsverkiezingen in Colombia. Volgens de voorlopige telling kreeg de voormalige burgemeester van de hoofdstad Bogotá volgens het kiesbureau 50,5 procent van de stemmen. De vastgoedondernemer Rodolfo Hernández kreeg 47,3 procent.

Dit is de eerste keer in de recente Colombiaanse geschiedenis dat een uitgesproken linkse politicus zijn intrek neemt in het presidentiële paleis in Bogotá. Het op een na dichtstbevolkte land van Zuid-Amerika met ongeveer 50 miljoen inwoners is traditioneel conservatief. De sociale kloof is groot, maar de linkse politiek heeft tot nu toe een slechte reputatie gehad door het geweld van guerrillagroepen in decennia van gewapende conflicten. "Vandaag is een dag van vreugde voor de mensen", schreef Petro op Twitter nadat de stembureaus waren gesloten. "Dit is een overwinning voor God en voor mensen en hun geschiedenis. Vandaag is de dag van straten en pleinen."

De zittende president erkende ook de verkiezingsoverwinning van het voormalige lid van de guerrillaorganisatie M-19. "Ik heb Gustavo Petro gebeld om hem te feliciteren als de gekozen president van het Colombiaanse volk", schreef de conservatieve leider Ivan Duque op Twitter. "We hebben afgesproken elkaar de komende dagen te ontmoeten om te beginnen met een soepele, institutionele en transparante overgang." De verliezende kandidaat gaf ook zijn nederlaag toe. "De meerderheid van de burgers die vandaag hebben gestemd, heeft op de andere kandidaat gestemd", zei Hernández in een videoboodschap. "Ik accepteer het resultaat."

Naar eigen zeggen wil Petro het land pacificeren, de exploitatie van grondstoffen afremmen, toerisme en belastingbedrijven sterker promoten. Dit kan ook gevolgen hebben voor Europese landen, die in de toekomst meer kolen uit Colombia willen importeren vanwege de sancties tegen Rusland vanwege de agressieoorlog tegen Oekraïne. 

Voor de Verenigde Staten is Colombia de belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen de drugshandel. Het Zuid-Amerikaanse land is 's werelds grootste producent van cocaïne, die vooral naar de Verenigde Staten en Europa wordt verscheept. Colombia werkt nauw samen met de VS om drugssmokkel te bestrijden en ontvangt jaarlijks miljoenen dollars voor samenwerking in de oorlog tegen drugscriminelen.

Het geweld is terug
De uitdagingen voor het nieuwe staatshoofd zijn groot: Colombia kampt met de economische gevolgen van de coronapandemie, groot sociaal onrecht en geweld. De zittende conservatieve regering voerde het vredesakkoord met de FARC-rebellen slechts halfbakken uit. Colombia leed 52 jaar onder een bloedige burgeroorlog tussen linkse rebellen, rechtse paramilitairen en staatsveiligheidstroepen. 220.000 mensen kwamen om het leven en miljoenen raakten ontheemd. In 2016 tekende de regering een vredesverdrag met de linkse FARC-guerrillastrijders en de hoop op een opleving was groot. Maar het geweld is terug, vooral op het platteland.

Aan Petro's zijde zal de verkozen vice-president Francia Márquez, een Afro-Colombiaanse mensenrechtenactivist en milieuactivist, het staatshoofd overnemen. Ze vocht tegen de illegale goudwinning in de regio Cauca, die bijzonder zwaar werd getroffen door het geweld, en werd meerdere keren bedreigd. In 2018 ontving ze de prestigieuze Goldman Award voor haar gevecht.

Oostenrijk schakelt kolencentrale weer in

De Oostenrijkse elektriciteitscentrale van Mellach was ruim twee jaar geleden de laatste kolencentrale in Oostenrijk die buiten gebruik ging. Nu wordt hij weer bedrijfsklaar gemaakt.

De conservatief-groene regering in Wenen heeft besloten om de centrale opnieuwin gebruik te nemen. Kanselier Nehammer zegt dat het tekort aan Russisch gas moet worden vervangen door andere energiebronnen of andere leveranciers.

Het Russische energiebedrijf Gazprom had aangekondigd zijn aardgasleveringen aan Oostenrijk te verminderen. Medio juni bedroeg de gasopslagcapaciteit in Oostenrijk 39 procent. 

Noors en Braziliaans goud op WK beachvolleybal

In het Foro Italico in Rome is zondagavond het wereldkampioenschap beachvolleybal afgesloten. Dat leverde goud op voor Brazilië, toch wel hét beachvolleyballand op aarde, en Noorwegen, bepaald níet het nummer één beachvolleyballand.

Vrouwen
Eduarda 'Duda' Santos en Ana Patricia Silva hadden samen bijna alles al gewonnen, inclusief een hele trits wereldtitels bij de junioren. In de finale in Rome namen ze het op tegen Sophie Bukovic en Brandie Wilkerson uit Canada, die er in de eerste set niet echt aan te pas kwamen. In set twee was het langer spannend, maar in de slotfase maakten de Brazilianen het toch overtuigend af: 21-17, 21-19.

Plek drie was voor de Duitse dames Svenja Müller en Cinja Tillmann, die in de tweede set zagen hoe de Zwitserse Joana Heidrich bij een service een zware schouderblessure op liep. Heidrich en teamgenote Anouk Vergé-Dépré konden uiteraard niet door en de wedstrijd was gespeeld.

Mannen
Anders Mol en Christian Sørum hadden alles gewonnen wat er te winnen viel, inclusief olympisch goud, maar nog geen wereldtitel. In de finale in Rome kwam daar verandering in, want de Brazilianen Renato Carvalho en Vitor Felipe maakten eigenlijk geen schijn van kans: 21-15, 21-16.

In de strijd om de derde plek was het spannender en daar kon Brazilië wél juichen: André Stein en George Wanderley rekenden met 15-21, 21-17, 15-11 af met de Amerikanen Chaim Schalk en Theodore Brunner.

Inspecties: Kinderen de dupe van crisis in de asielopvang

Dagenlang verblijven in nachtopvang, geen toegang tot onderwijs of medische zorg en niet de begeleiding en hulp krijgen die nodig is. Voor asielkinderen is dit dagelijkse realiteit. Hun situatie moet snel verbeterd worden stellen de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een brandbrief aan de staatsecretaris van Justitie en Veiligheid.

Groot probleem bij de druk op de asielopvang is de gebrekkige doorstroom van statushouders naar gemeenten. Ongeveer een derde van de bewoners van asielzoekerscentra wacht op huisvesting in gemeenten. Omdat deze groep nergens heen kan, neemt de druk op de opvang toe en moet het COA bedden bijplaatsen en noodopvang organiseren. Tijdelijke maatregelen die de kwaliteit van de asielopvang niet ten goede komen en die een reëel risico vormen voor asielzoekers en het COA-personeel.

Binnen die toch al kwetsbare groep bevindt zich een extra kwetsbare categorie: kinderen. Het gaat om in totaal ruim 10.000 kinderen in gezinnen, kinderen die door een familielid worden begeleid of alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). 4200 daarvan hebben een verblijfsvergunning gekregen. In plaats van gemiddeld een week verblijven zij soms maandenlang in Ter Apel voor de duur van hun aanmeldproces. Al die tijd hebben zij geen toegang tot onderwijs en kunnen zij bijvoorbeeld niet gevaccineerd worden in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. AMV’s krijgen daarnaast niet de individuele aandacht en begeleiding die ze horen te krijgen. Door de hoge bezettingsgraad en druk op het personeel gebeuren intakes niet meer individueel en is er geen goed zicht op de veiligheid van jongeren. Ook voogdij-instelling Nidos is onvoldoende in staat de belangen van deze groep kwetsbare kinderen te behartigen.

Het COA heeft op plekken (crisis)noodopvang geregeld waar wel onderwijs en beperkte jeugdgezondheidszorg beschikbaar is. Maar die plekken zijn tijdelijk waardoor continu met mensen geschoven wordt en er geen sprake is van continue begeleiding en stabiliteit. Dit alles trekt een wissel op de veiligheid en ontwikkeling van de kinderen, maar zorgt ook voor druk op COA-medewerkers.

Er moet snel verbetering komen in de situatie van jongeren en kinderen in de reguliere asielopvang. De inspecties zien dat er in Nederland veel daadkracht is getoond bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Voor die groep werd het staatsnoodrecht geactiveerd zodat gemeenten opvangplekken voor ze konden organiseren. Uitgangspunt daarbij was dat de voorzieningen en rechten voor de Oekraïense vluchtelingen zoveel mogelijk gelijkwaardig zijn aan de rechten en voorzieningen van alle andere asielzoekers. In de praktijk staan echter duizenden voor Oekraïense vluchtelingen bestemde opvangplekken leeg, terwijl de asielzoekerscentra de druk niet meer aan kunnen met name door de gebrekkige uitstroom van statushouders.

De inspecties vragen de staatssecretaris dan ook goed te kijken naar het onderscheid dat in de praktijk is ontstaan tussen de verschillende groepen en regie te nemen op het realiseren van opvanglocaties van (gezinnen met) kinderen in gemeenten.

Na aanbieding van deze brandbrief heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend gemaakt dat er een nationale crisisstructuur geactiveerd wordt om de doorstroom van de migratieketen te helpen verbeteren. De inspecties zullen het effect hiervan volgen.

FOK! Wat een weer!: gewoon Hollands zomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Mogge!

Zo snel was het even warm en zo snel is het ook weer fris. Nou ja, warm, in het noorden en westen is het absoluut niet warm geweest. De vore trok namelijk al veel eerder van noordwest naar zuidoost over het land. Alleen in delen van Brabant, Gelderland en zeker Limburg kwamen we ruim boven de 30 graden uit. Voor de rest was het allemaal niet heel bijzonder. Langs de kust en vooral in het noorden was een jas zeker geen overbodige luxe.

Het is uiteindelijk wel tot onweer gekomen. Het feitelijke koufront zwabberde een beetje over de noordwestelijke helft van het land, en door de nachtelijke interactie met middelbare onstabiliteit is het toch wel aardig tekeer gegaan. Helaas zat er wel behoorlijk wat vaart achter, sterker nog, dit buiensysteem lag na enkele uren al bij Denemarken. Over het algemeen leverde dit onweer in Noord-Holland zo'n 10 tot 15 mm regen op, In Friesland wat minder. In de rest van het land gebeurde er eigenlijk niets. 

Gister waren er wel wat buien in den lande aanwezig, maar zeker geen spectakel.  Bewolkte momenten werden afgewisseld met soms ook wel mooie opklaringen. Uiteraard was het zeer fris met maxima tussen de 16 en 22 graden. 

Zwaardere buien trekken vannacht ten zuiden van ons land langs en het zuiden van Limburg kan daar in lichtere versie nog iets van meepikken. Verder zijn er opklaringen en neerslag lijkt verder niet echt aan de orde te ziijn. In het noorden kan het afkoelen tot een graad of 8, elders blijft het duidelijk zachter. Uiteraard niet meer de hoge minima van afgelopen nachten. 

Vandaag breekt de zon weer door. Zeker langs de kust zal zij weer aardig wat uurtjes kunnen schijnen. Zuid-Limburg maakt de eerste uren van de dag nog kans op restanten van de buien die dus grotendeels ten zuiden gepasseerd zijn.

Het zal wel de meest frisse dag van de nieuwe week worden met maxima tussen de 16 en 23 graden.

De dagen erna loopt het kwik weer op en is het tot donderdag ook vrijwel overal droog met veel ruimte voor de zon.

Gegroet!  

Hunnebed (Foto: BufordTJustice)
Dit is Hunnebed D54. Schitterend! De foto in het zonnige weer is gemaakt door BufordTJustice. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
©FOK.nl e.a.