SP wil meer afstand nemen van andere linkse partijen

De SP gaat zich meer afzetten tegen andere linkse partijen als GroenLinks en PvdA. Dat zei partijleider Lilian Marijnissen op een partijraad van de SP in reactie op het verlies dat de partij boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Marijnissen denkt dat een van de oorzaken van het verlies is dat veel kiezers de SP zijn gaan beschouwen als ‘onderdeel van het establishment’. Daarom moet de partij weer meer ‘buitenparlementaire acties’ gaat voeren. Ook wil ze een ‘meer onderscheidend’ verhaal. Daarom wil ze zich nog meer afzetten tegen partijen die zich volgens haar ‘wel links noemen maar niet links gedragen’. Marijnissen hekelde bijvoorbeeld de nadruk van andere linkse partijen op ‘woke-thema’s’, klimaat en arbeidsmigratie. "Alsof iedereen zichzelf een warmtepomp kan veroorloven. Die partijen doen niets voor gewone mensen."

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zette Marijnissen zich ook al af tegen D66, GroenLinks en de PvdA. Die partijen presenteren ‘arbeidsmigratie als iets positiefs’. "Ze gaan compleet voorbij aan wat het bijvoorbeeld doet voor de sociale samenhang in de wijk", zei ze.