Chinese minister geeft NAVO de schuld van oorlog in Oekraïne

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng heeft de NAVO de schuld gegeven van de oorlog in Oekraïne. De westerse militaire alliantie is een overblijfsel van de Koude Oorlog, die tegen de wil van Moskou in op uitbreiding naar het oosten aandrong, zei Le op een conferentie in Peking.

Als een wereldmacht als Rusland zich hierdoor bedreigd ziet, kan dat gemakkelijk verschrikkelijke gevolgen hebben. China's leiderschap heeft herhaaldelijk soortgelijke beschuldigingen geuit tegen de NAVO.

Le bekritiseerde ook westerse economische sancties. "De sancties tegen Rusland gaan nu zelfs zo ver dat globalisering als wapen wordt gebruikt. Zelfs mensen uit de sport, cultuur, kunst en entertainment worden niet gespaard", zei hij.

China heeft zich gedistantieerd van de acties van zijn belangrijkste bondgenoot in de VN-Veiligheidsraad sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne, maar heeft geen openlijke kritiek geuit. De leiding in Peking heeft het nog steeds niet over een 'invasie'.