Bol snelt naar zilver op WK indoor, brons voor kogelstootster Schilder

In de Servische hoofdstad Belgrado wordt voor het eerst sinds het WK van 2019 in Doha weer eens een mondiaal atletiektoernooi mét volle bak publiek gehouden. Het wereldkampioenschap indoor staat er op het programma en dat leverde al flink wat mooie wedstrijden op.

400m vrouwen
Femke Bol snelde eerder dit jaar al naar een supertijd, de snelste ter wereld van dit jaar, en dus leek een fraai duel met Shanae Miller-Uibo uit de Bahama's er in te zitten. Niks was minder waar en na een spannende strijd tussen de twee topfavorieten ging het goud in 50,31 seconden naar Miller-Uibo, één honderdsten langzamer dan Bol in februari was in Apeldoorn. De Nederlandse pakte in 50,57 seconden het zilver, voor de 50,79 van de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson. Lieke Klaver werd in 52,67 seconden zesde en laatste in de finale.

Kogelstoten vrouwen
Vooraf was Jessica Schilder een van de kanshebsters op een medaille, hoewel wellicht niet dé favoriete. In haar vierde worp sloeg ze voor het eerst toe: met 19,46 meter pakte de jonge Nederlandse de leiding. Die moest ze in de vijfde ronde wel afstaan, nadat de Amerikaanse Chase Ealy 20,21 meter gooide en Auriol Dongmo uit Portugal er met 20,43 meter gelijk nog eens stevig overheen knalde. Daarmee was het goud en zilver vergeven, maar Schilder, die zich nog twee centimeter verbeterde, pakte wel een fraaie bronzen medaille.

60m horden vrouwen
Met een strak persoonlijk record van 7,95 seconden plaatste Zoë Sedney zich voor de finale, nadat Maayke Tjin-A-Lim in de halve finales sneuvelde. Een herhaling van die prestatie kwam er voor Sedney niet in de finale: met 8,07 seconden werd ze zesde. De winst ging na een fraaie race in 7,78 seconden naar de Française Cyréna Samba-Mayela, voor Devynne Charlton uit de Bahama's (7,81) en de Amerikaanse Gabriele Cunningham (7,87).

Hinkstapspringen mannen
In de eerste van zes ronden sprong Lázaro Martinez uit Cuba al naar 17,64 meter en daarmee werd de wedstrijd al deels op slot gegooid. Zijn voor Portugal uitkomende oud-landgenoot Pedro Pablo Pichardo kwam in de buurt, maar bleef op 17,46 meter steken en dus was het goud voor Martinez. Achter Pichardo ging de Amerikaan Donald Scott er met het brons vandoor: met 17,21 meter klopte hij landgenoot Will Claye met twee centimeter.

Verspringen mannen
Olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou uit Griekenland kwam in ronde twee tot 8,55 meter en dat bleek achteraf al goed voor goud: met 8,51 meter in de laatste ronde kwam alleen Tentoglou zelf nog in de buurt. Het zilver ging naar Thobias Montler uit Zweden, die zich met 8,38 meter in de laatste ronde naar voren sprong. Brons was er met 8,27 meter voor de Amerikaan Marquis Dendy, voor landgenoot Jarrion Lawson.

Vijfkamp vrouwen
Op de Belgische Noor Vidts stond eigenlijk geen maat: ze won de 60 meter horden, werd tweede bij het hoogspringen, won het kogelstoten en werd tweede bij het verspringen. De 800 meter leverde tot slot een afsluitende overwinning op voor de Belgische, die alleen Adrianna Sulek uit Polen enigszins in de buurt had. Brons was voor de Amerikaanse Kendell Williams, die de Britse Holly Mills op de afsluitende 800 meter nog nét achter zich hield.

3000m vrouwen
Het veld bleef lange tijd bij elkaar, tot de Ethiopische dames het tempo opvoerden. Favoriete Dawit Seyaum kon het verrassend genoeg niet volhouden en haakte af, waarna de jonge Lemlem Hailu en Ejgayehu Taye los waren. Elinor Purrier St Pierre mengde zich er namens de VS in, net als de Canadese Gabriela Debues-Stafford, maar in 8:41,82 minuten ging het goud toch naar Hailu en Ethopië, voor Purrier St Pierre en Taye.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het draaide uit op een strijd tussen drie vrouwen, de enige drie die de 4,75 meter wisten te slechten: Sandi Morris en Katie Nageotte namens de VS en Tina Sutej voor Slovenië. Sutej en Nageotte haakten op 4,80 meter beiden af met drie missers, Morris slaagde in haar laatste poging wél en pakte zo de wereldtitel. Nageotte pakte het zilver op basis van haar eerdere gebrek aan foutsprongen, Sutej kreeg brons omgehangen.