World Cup-finale biatlon begint met Noorse dubbelslag in Oslo

In Oslo is de World Cup-finale in het biatlon van start gegaan. Dat gebeurde vrijdag met de sprints, nadat de vrouwensprint vanwege het slechte weer op donderdag ook uitgesteld werd naar de vrijdag. Zaterdag volgen de achtervolgingen voor de top-60 van vrijdag, zondag wordt het seizoen afgerond met de massastarts.

Vrouwen
De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser opende de wedstrijd en met tien treffers en prima langlaufen deed ze het uitstekend. Haar tijd aan de finish was snel en zelfs World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland beet zich er met één misser met 2,4 seconden op stuk. Toch ging Hauser's overwinning niet door: met Tiril Eckhoff was er tóch een Noorse sneller, ondanks haar ene misser noteerde Eckhoff een 7,0 seconden snellere tijd dan Hauser. Die behield plek twee wel, terwijl Røiseland's derde plek ook niet meer serieus in gevaar kwam.

Mannen
De eerste van de serieuze kandidaten die aan de finish kwam was Benedikt Doll, maar de foutloze Duitser zag al snel hoe Sebastian Samuelsson uit Zweden met eveneens tien treffers dertien seconden sneller was. Dat was niet goed gfenoeg, want Sturla Holm Lægreid had het flink op zijn heupen: de Noor schoot alles raak en was maar liefst 26,5 seconden sneller dan Samuelsson. Dat was goed voor de winst, terwijl World Cup-leider Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk met óók tien treffers op 22,4 seconden nog tweede werd, voor Samuelsson en Doll.