Mohoric verrast alle favorieten in Milan-Sanremo, Van der Poel derde bij rentree

Het eerste monument van het jaar is gewonnen door Matej Mohoric. De Sloveen van Bahrain-Victorious reed in de afdaling van de Poggio weg bij de andere favorieten en hield de kleine voorsprong vast en pakte de winst in Milan-Sanremo. Anthony Turgis pakte op twee seconden de tweede plaats, voor Mathieu van der Poel.

In de eerste uren van Milan-Sanremo was er weinig te beleven. In de eerste kilometers reed er een kopgroep van acht renners weg. Het achttal pakte zeven minuten voorsprong, waarna vooral Jumbo-Visma de controle hield in het peloton. In aanloop naar de Cipressa daalde de voorsprong al snel, zeker nadat UAE Team Emirates het tempo op de klim in dienst van Tadej Pogacar omhoog schroefde. Er bleef op de top van de beklimming nog maar een groep van dertig over richting de Poggio.

Op de Poggio probeerde Pogacar het tot vier maal toe, maar hij kwam niet weg. Net zoals de anderen en gingen we met een kleine groep de afdaling in en daar maakte Mohoric het verschil. De Sloveense kampioen nam alle risico in de afdaling en met nog twee kilometer had de Sloveen een handvol seconden op de andere favorieten, met onder meer Van der Poel.

De Nederlander maakte hier zijn rentree na zijn lange blessure probeerde samen met Van Aert de samenwerking goed te krijgen, maar te veel renners konden niet meer. In de laatste kilometer ging Turgis nog op zoek naar Mohoric alleen kreeg de Fransman het gat net niet dicht op Mohoric, waardoor de renner van Bahrain-Victorious Milan-Sanremo op zijn naam schreef. Turgis legde beslag op de tweede plaats, voor Van der Poel.