Rusland herovert olympische kunstschaatstitel, 15-jarige schrijft historie

De Russische kunstschaatsers, uitkomend onder de vlag van het Russisch Olympisch Comité, hebben in Beijing het olympisch goud veroverd op het teamevent. Na drie dagen kwam maandag de beslissing in de wedstrijd met vrouwen, paren, mannen en ijsdansers.

De mannen begonnen met de korte kür, waarop Nathan Chen namens de VS maximaal scoorde, voor de Japanner Shoma Uno en de Rus Mark Kondratiuk. Met Sui Wenjing en Han Cong won China de korte kür bij de paren, maar Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov zaten er voor de Russen goed bij, voor de Amerikanen Alexa Knierim en Brandon Frazier.

Het ijsdansen leverde in de ritmische dans de maximale score op voor de Amerikanen Madison Hubbell en Zachary Donohue, voor Victoria Sinitsina en Nikita Katsalapov uit Rusland - Italië scoorde dankzij Charlène Guignard en Marco Fabbri ook een paar lekkere punten mee.

Op dag twee begon Rusland sterk: Kamila Valieva domineerde de korte kür bij de vrouwen, voor Wakaba Higuchi uit Japan en de Canadese Madeline Schizas - de VS liet met Karen Chen punten liggen. De vrije kür bij de mannen leverde Japan dankzij Yuma Kagiyama maximale punten op, maar Kondratiuk hield de Amerikaan Vincent Zhou achter zich.

Op maandag sloeg Rusland definitief een gat: Mishina en Galliamov wonnen de vrije kür bij de paren, Knierim en Frazier werden vijfde. Madison Chock en Evan Bates wonnen namens de VS wel de vrije dans bij het ijsdansen, maar de tweede plek voor Sinitsina en Katsalapov was eigenlijk al voldoende voor Russisch goud.

Dat werd definitief bij de vrije kür voor de vrouwen: op de pas 15-jarige Valieva stond geen enkele maat en Rusland sloot met nog een zege af. Dat gebeurde niet zomaar: een sprong met vier draaien, de eerste ooit bij de vrouwen, bekroonde Valieva's geweldige optreden.

Het goud was zo voor de Russische ploeg, voor de VS, dat Japan nog net achter zich wist te houden.