Skiester Hector pakt olympisch goud op reuzenslalom, Jelinkova finisht niet

heywoodu

Het alpineskiën op de Olympische Spelen in Beijing is maandag van start gegaan met de reuzenslalom bij de vrouwen. Voor het eerst in zeven decennia stond er een Nederlandse aan de start, maar dat ging niet geweldig: Adriana Jelinkova, teruggekeerd van een zware knieblessure, finishte de eerste run niet.

In die eerste run werd de snelste tijd genoteerd door de favoriete voor goud: de in bloedvorm verkerende Zweedse Sara Hector. Zij was 0,30 seconden sneller dan de toch wel verrassende Oostenrijkse Katharina Truppe, met Federica Brignone uit Italië op 0,42 seconden. De Sloveense Meta Hrovat kon verrassen met plek vier, maar al wel op 0,92 seconden, voor de Noorse Ragnhild Mowinckel (+1,02), de Amerikaanse Nina O'Brien (+1,25) en Tessa Worley uit Frankrijk (+1,37).

Voor twee serieuze kandidaten voor het goud viel het doek al na amper tien seconden: de Italiaanse Marta Bassino schoof onderuit en ook uittredend olympisch kampioene Mikaela Shiffrin uit de VS lag binnen luttele seconden al op de sneeuw.

Om 07.30 uur gaat de tweede en beslissende run van start.

Update 09.45 uur
In de tweede run pakte Lara Gut-Behrami, negende na de eerste manche, de leiding, waarna Worley een nare val maakte. O'Brien was de volgende, maar vlak voor de finish ging de verrassende Amerikaanse hard onderuit.

Na een lange onderbreking kon Mowinckel op pad, ze kwam 0,24 seconden achter Gut-Behrami terecht. Hrovat verloor 0,63 seconden en drie posities, maar met 0,44 seconden pakte Brignone vervolgens de leiding over. Truppe kwam 0,52 seconden tekort en eindigde daarmee achter Gut-Behrami op plek drie, met alleen Hector te gaan.

De Zweedse maakte het bijzonder spannend, maar dé vrouw van het seizoen wist het onderin toch vol te houden: Hector pakte goud met 0,28 seconden voorsprong op de zilveren Brignone, terwijl het brons voor Gut-Behrami was.