Canada: noodtoestand uitgeroepen in Ottawa door aanhoudend truckersprotest

De burgemeester van Ottawa heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende blokkades door vrachtwagenchauffeurs. Deze protesteren  tegen het Canadese coronabeleid en dan met name over de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 van truckers die op de Verenigde Staten rijden.

Burgemeester Watson zegt dat er het aantal demonstranten het aantal agenten overtreft en dat daardoor de betogers de dienst uitmaken. "Het is volledig ontspoord." Hij zegt dat het uitroepen van de noodtoestand de ernst van de situatie in Ottawa weergeeft en hij eist meer steun vanuit de overheid. 

De hoofdstad ondervindt al 10 dagen zware overlast van het massale truckersprotest. Inwoners van de stad klagen steen en been dat de demonstranten te veel hun gang zouden mogen gaan.

De politie heeft op zondag enkele pogingen ondernomen om de overlast door de protesterende truckers terug te dringen. Ook zijn agenten druk bezig met het vergaren van bewijsmateriaal van overtredingen voor eventueel te voeren rechtszaken. Daarnaast proberen ze te voorkomen dat de trucks worden voorzien van nieuwe brandstof.