FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 augustus 2021

Random Pics van de Dag #380

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Woorden 'vrouw' en 'man' verboden in Amsterdamse gemeenteraad

De gemeente Amsterdam is weer een stukje mooier. En fijner. Nog steeds zijn de huur- en aankoopprijzen van huizen in de hoofdstad torenhoog, staan steeds meer winkels leeg, tiert de criminaliteit welig en worden bekende Nederlanders op klaarlichte dag neergeschoten.

Amsterdam is anders sinds het overlijden van burgervader Eberhard van der Laan. Nu zit GroenLinkser Femke Halsema op de zetel, de vrouw die na een avontuur in de Tweede Kamer ooit zei nooit meer in de politiek te willen werken en haar kinderen toch liever naar een blanke school zag gaan. De ambtsketting moest zelfs vanwege haar borsten aangepast worden...ze was namelijk de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad...het is wat.

Inmiddels hebben ambtenaren van de gemeente die nog steeds geleid wordt door GroenLinks een folder met Regenboog Taaltips op het bureau gekregen, met daarin verteld welke woorden zij het beste niet meer zouden moeten gebruiken. Dit foldertje is de tweede editie nog wel.

Woorden als 'vader' en 'moeder' moeten vervangen worden voor 'ouder'. 'Liever niet gebruiken'...heet dat, maar iedereen weet waar dat toe leidt. Een 'homoseksuele Amsterdammer' is niet meer homoseksueel, maar moet voortaan beschreven worden als 'lhbti-Amsterdammer'. Ook 'Gay Pride' mag niet meer zo heten, dit moet 'Amsterdam Pride' worden, of 'Canal Pride'.

Zelfs Stichting De Roze Leeuw, opgericht naar aanleiding van het toenemend geweld tegen 'alfabetmensen', weet niet meer waar ze moeten kijken. "Is dit homofobie of doorgeslagen gekkigheid", vragen zij zich hier terecht af.

Raadslid Annabel Nanninga (JA21) liet in ieder geval een duidelijke mening horen. "Nou. Dit komt er dus van als je een stad laat besturen door gekken. Pardon, door ‘mensen bij de geboorte al gezien als stapelkrankjorum’ bedoel ik natuurlijk."

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 12

Vandaag was de twaalfde dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland kon vandaag weer drie medailles toevoegen aan zijn totaal. Bij het open water zwemmen was er zilver voor Sharon van Rouwendaal. De olympisch kampioene van 2016 moest nu de Ana Marcela Cunha voor laten gaan. Verder waren er ook nog twee bronzen plakken. Femke Bol werd derde op de 400 meter horden. De Amerikaanse Sydney McLaughlin won in een nieuw wereldrecord, haar landgenote Dalilah Muhammad werd tweede. De tijd van Bol was goed voor een Europees record.

Ook was brons voor springruiter Maikel van der Vleuten. In een barrage met zes ruiters bleven ze allemaal foutloos dus ging het om de tijd. De Brit Ben Maher was het snelt, Van der Vleuten noteerde met met Beauville Z de derde tijd. Daarnaast was er ook succes voor de hockeysters. Zij versloegen in de halve finale Groot-Brittannie met 5-1 en zullen vrijdag in de finale staan.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zwemmen 10 kilometer open water vrouwen Ana Marcela Cunha (Bra) Sharon van Rouwendaal (Ned) Kareena Lee (Aus)  
Atletiek 400 m horden dames Sydney McLaughlin (VS) Dalilah Muhammad (VS) Femke Bol (Ned)  
Skateboard Park dames Sakura Yosozumi (Jap) Kokona Hiraki (Jap) Sky Brown (GB)  
boksen Lichtzwaargewicht (75-81 kg) heren Arlen López (Cub) Benjamin Whittaker (GB) Chatajev (Rus) Alfonso (Aze)
Zeilen 470 mannen Belcher/Ryan (Aus) Dahlberg/Bergstrom (Zwe) Xammar/Rodríguez (Spa)  
Zeilen 470 Dames Mills/McIntyre (GB) Skrzypulec/Ogar (Pol) Lecointre/Retornaz (Fra)  
Baanwielrennen Ploegenachtervolging heren Italië Denemarken Australië  
Worstelen Grieks-Romeins 67 kg heren Mohammad Reza Geraei (Irn) Parviz Nasibov (Oek) Stäbler (Dui) Mohamed Ibrahim El-Sayed (Egy)
Worstelen Grieks-Romeins 87 kg heren Zjan Belenjoek (Oek) Viktor Lorincz (Hon) Kudla (Dui) Datunashvili (Ser)
Worstelen Vrije stijl 62 kg dames Yukako Kawai (Jap) Ajsoeloeoe Tynybekova (Kir) Yusein (Bul) Koljadenko (Oek)
Atletiek 3000 m Steeplechase dames Peruth Chemutai (Uga) Courtney Frerichs (VS) Hyvin Kiyeng (Ken)  
Atletiek Kogelslingeren heren Wojciech Nowicki (Pol) Eivind Henriksen (Noo) Pawel Fajdek (Pol)  
Atletiek 800 m heren Emmanuel Kipkurui Korir (Ken) Ferguson Rotich (Ken) Patryk Dobek (Pol)  
Atletiek 200 m heren Andre De Grasse (Can) Kenneth Bednarek (VS) Noah Lyles (VS)  
Paardrijden Springen individueel Ben Maher (GB) Peder Fredricson (Zwe) Maikel van der Vleuten (Ned)  
Synchroonzwemmen Vrouwen duet vrije oefening Kolesnitsjenko/Romasjina (Rus) Huang/Sun (Chi) Fiejedina/Savtsjoek (Oek)  
gewichtheffen +109 kg Heren Lasja Talachadze (Geo) Ali Davoudi (Irn) Man Asaad (Syr)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 32 22 16 70
2 Verenigde Staten 25 31 22 78
3 Japan 21 7 11 39
4 Groot-Brittannie 15 18 14 47
5 Australie 15 4 17 36
6 Rusland 14 21 18 53
7 Duitsland 8 8 16 32
8 Frankrijk 6 10 9 25
9 Italie 6 9 15 30
10 Nederland 6 8 9 23

FOK! Wat een weer: moeilijkste weerbericht ooit!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar! 

Dit is eigenlijk misschien wel één van de moeilijkste weerberichten die ik hier schrijf in al die jaren dat ik dat hier doe voor FOK!

Dit hele jaar is al heel erg complex en ik probeer daar ook een beetje een verklaring voor te vinden. Het is echt iets wat aan de ene kant heel boeiend is, maar aan de andere kant ook erg verontrustend.

Voor vandaag waren er wel buien verwacht in de modellen, en dat die pittig konden zijn was ook mogelijk. Ieder model had echter wel de voorkeur voor de zuidelijke helft van het land en ook in het midden zouden er buien kunnen vallen. Er was echter geen enkel model dat de mogelijkheid voorzag dat dat er ook in het noorden wel eens buien konden ontstaan.

De boosdoener was vandaag eigenlijk een inversie wat de buienvorming min of meer een beetje zou onderdrukken. Er was wel een vore aanwezig in het zuiden van het land die richting het midden zou trekken waarop de buien zouden ontstaan. Dat is dan net dat beetje energie waarop buien zich concentreren.

Ik heb de lucht zelf in de gaten gehouden vandaag en zag inderdaad dat hoeveel stapelwolken de ambitie hadden om tot een bui uit te groeien dat dat heel snel de kiem werd gesmoord. Toch waren ze er wel. In eerste instantie in de gebieden die ik noemde, maar plotsklaps ook ineens uit het niets in Friesland. Een pulse-storm die heeft meestal geen lang leven, echter in dit geval was het op de één of andere manier een bui die zichzelf steeds weer van nieuwe energie voorzag. Doordat er ook zo weinig wind stond bleef deze rakker vrijwel op dezelfde plaats hangen. Waarschijnlijk komt dit doordat de inversie werd doorbroken en mogelijk in combinatie met een licht krommende wind. Er is daar plaatselijk 70 mm gevallen en waarschijnlijk is 100 mm daar in de buurt ook niet onmogelijk. Dat zal nog moeten blijken, maar de radarbeelden liegen er niet om.

Ook elders in het land waren er lokale, maar forse buien aanwezig. Zelfs ik heb uiteindelijk nog onweer gehoord van een actieve bui die helaas ook vrijwel stil hing en net ten oosten van mij viel. 

Het klinkt gek misschien, maar heel veel mensen zullen nu denken: waar heeft die man het over. Klopt inderdaad. Verreweg de meeste van ons hebben het vandaag droog gehouden. Er zijn ook vele plekken geweest waar de zon flink heeft geschenen. Met 20 tot 22 graden was het een gemiddelde zomerdag.

Momenteel zien we dat de buien in activiteit afnemen. Het duurt nog wel een paar uur voordat het volledig droog is, maar het heftige is er nu wel uit.

Vannacht zijn er dan opklaringen en gaat het niet vriezen.  

Morgen.... ook heel moeilijk. Het lijkt erop dat de trigger morgen een vore is die van Alkmaar naar Emmen ligt. Op en ten noorden van die lijn kunnen morgen wederom flinke buien ontstaan. Ten zuiden daarvan kan er een lichtere bui vallen en hoe zuidelijker je komt, hoe kleiner die kans gaat worden. Strakblauw zal het ook niet worden, want er is ook veel sluierbewolking aanwezig.

In de avond nadert er een ' normalere' storing waar een 'normaal' regengebied aan is verbonden. Dit bereikt Zeeland in de avond en zal daarna over de rest van het land trekken. Dit zal echter nachtwerk worden. Overdag is het wederom een graad of 20 en er staat weinig wind, al is die iets sterker dan vandaag uit variabele richtingen.

En daarna? Tot en met maandag is de situatie zoals die is. Heel complex, maar ik denk dat er een stuk meer plaatsen een bak water over zich heen gaan krijgen. Maar dat zien we dan wel weer.

Zonnig weertje zo her en der (Foto: qltel)
Op veel plaatsen scheen ook de zon vandaag. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bestuurder (16) die na ongeval bestolen werd van scooter overleden

Tijdens een eenzijdig ongeval in Den Haag raakte de bestuurder van een motorscooter zwaar gewond. Terwijl agenten hulpverlening startten aan het slachtoffer, is de motorscooter van het slachtoffer gestolen. De politie onderzoekt het incident.

Tijdens de surveillance zagen agenten een bestuurder van een motorscooter zonder helm rijden en opvallend rijgedrag vertonen. Nog voor de agenten de bestuurder een stopteken konden geven om hem te controleren, zag hij de politieauto en besloot flink gas te geven.

De bestuurder is op hoge snelheid tegen een paal aangereden. Agenten startten meteen hulpverlening. Het slachtoffer, een 16-jarige Hagenaar, is met ernstig letsel naar het ziekenhuis vervoerd, verkeersongevallen experts doen onderzoek.

Tijdens de hulpverlening van het slachtoffer is de motorscooter gestolen. De politie komt graag in contact met getuigen die hier meer informatie over hebben.

Update 19.00 uur:
De Telegraaf meldt dat de 16-jarige bestuurder van de motorscooter aan zijn verwondingen is bezweken. 

De weg omhoog van een olympisch kampioen

Gisteren won Armand Duplantis de gouden medaille bij het polsstokhoogspringen en daarmee bekroonde hij zijn ongekende opmars in de polsstokhoogspringwereld. Duplantis groeide op in de Verenigde Staten met een eigen 'polsstokhoogspringbaan' in de achtertuin, met een oud-hoogspringer als vader en een zevenkampster als moeder. De sport is hem dus met de paplepel ingegoten.

Al vanaf zijn jongste jaren was hoogspringen de sport voor Duplantis en veroverde hij al jeugdwereldrecord na jeugdwereldrecord. Vader Duplantis filmde de voortgang van zoon en al snel dook hij op bij wedstrijden waar de jonge Zweedse Amerikaan opviel met zijn prestaties. De gestage groei van groot talent naar wereldrecordhouder is prachtig samengevat in het volgende filmpje waarin zijn progressie door de jaren is te zien:

De weg omhoog van een olympisch kampioen (Bron: YouTube/Lowan)

Defensiehelikopters naar Albanië voor blussen natuurbranden

Defensie stuurt 2 Chinook-transporthelikopters naar Albanië om te helpen bij het bestrijden van de hevige bosbranden. Die woeden op het schiereiland in het natuurgebied in de omgeving van de stad Vlorë. 1 van de militaire toestellen vertrekt morgen, de andere vrijdag. Zaterdag begint de luchtmacht met blussen.

De Chinooks zijn uitgerust met een zogenoemde bambi bucket. Dat is een flexibele zak waarmee per keer 10.000 liter op het vuur kan worden gegooid. De Chinooks halen het water uit de Golf van Vlorë. Dit is een inham van de Adriatische Zee waar het schiereiland aan grenst.

De helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn een veel gevraagd middel bij het blussen van branden. Vanuit de lucht bereiken ze gebieden waar de brandweer niet kan komen. Dat is ook in Albanië het geval.

Uniek natuurgebied
“Goed dat we ook vanuit Nederland Albanië terzijde kunnen staan en we als Defensie kunnen helpen in het bestrijden van de bosbranden in een uniek natuurgebied”, zo laat minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten weten. Verder is het natuurlijk de bedoeling dat het vuur niet nog verder de bewoonde wereld bereikt.

EU-samenwerking om leed te voorkomen
De Albanese autoriteiten hebben via een samenwerkingsverband van de Europese Unie gevraagd te helpen bij het bestrijden van de bosbranden. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is akkoord gegaan met financiering van de inzet uit het Nederlandse noodhulpbudget. “Met andere landen werken we samen aan het blussen van de branden in Zuid-Europa: om menselijk leed te voorkomen en natuurgebieden te redden”, aldus Kaag.

Ook Tsjechië stelt een blushelikopter beschikbaar. Verder sturen Frankrijk, Cyprus en Slovenië materieel. De EU helpt verder bij het bestrijden van bosbranden in Griekenland, Italië, Turkije en elders op de Balkan.

De Chinooks worden tijdelijk gestationeerd op een militaire basis in Albanië. Een van de toestellen staat daar als reserve paraat.

Luke is laatste personage Street Fighter V

Capcom heeft het nieuwste en tevens laatste personage dat aan het fighting roster van Street Fighter V wordt toegevoegd aangekondigd. Het gaat om Luke, een MMA-vechter met focus op stoten en naar verluidt familie van oudgediende Guile.

In de aankondigingstweet laat Capcom eveneens weten dat Luke een grote rol zal spelen in 'de toekomst van Street Fighter'. Vermoedelijk zal Luke het boegbeeld worden van de volgende iteratie, Street Fighter VI. In recente delen in de knokfranchise stond steeds een specifieke vechter centraal, zo was dat Alex in SF3, Ryu in SF4 en Necalli in SF5.

Luke zal vanaf november speelbaar zijn, eerst ligt de focus op Akira en Oro, te bewonderen in de summer update video hieronder. Akira en Oro arriveren op 16 augustus in-game.

Eerste beelden en prijzen vrijgegeven van Star Wars-hotel in Walt Disney World

Disney heeft zojuist de prijzen en kamersoorten vrijgegeven voor een hotel waar Star Wars-fans al lang op zitten te wachten, de Star Wars: Galactic Starcruiser in Walt Disney World, Florida. Dit zal het eerste hotel in de wereld zijn dat volledig in stijl van de populaire films is ontworpen en op de eerste beelden ziet het er ook echt uit als een avontuur uit de films. We hebben te maken met concept art, aangezien het hotel op dit moment klaargemaakt wordt voor de opening die gepland staat ergens in 2022.

Een verblijf is op het eerste gezicht niet goedkoop voor een Nederlandse gast, maar als er tegenover gezet wordt dat er gegarandeerd een tripje naar Galaxy's Edge, het Star Wars-land in het pretpark, inbegrepen zit bij het verblijf en nog enkele andere extra's, lijkt het al wat logischer. Voor een verblijf met z'n tweetjes betaal je zo'n 1200 dollar per persoon per nacht, wat zich vertaalt naar ongeveer 1000 euro. In die prijs zit overigens alles inbegrepen, zoals ontbijt, lunch, avondeten en verschillende experiences die alleen aan hotelgasten worden geboden. De kamertypen die vooralsnog zijn vrijgegeven zijn de Cabins en de Suites, waarbij de Cabins plaatsbieden aan vier personen en de Suites aan grotere gezinnen. In elke kamer is er uitzicht op de ruimte. 

 

In de Suites zullen wat meer Star Wars-verrassingen aanwezig zijn. Ook kan er in dit hotel geoefend worden met Lightsaber-kunst, iets wat toegankelijk zal zijn voor kinderen vanaf 7 jaar.

Vooralsnog is bekend dat een verblijf gebaseerd zal zijn op twee nachten, aangezien daar ook de beleving met onder meer een kijkje op de brug van het ruimteschip Halcyon Starcruiser en veel meer op gebaseerd is. Gedurende het verblijf zijn er verschillende "verhaalmomenten" waarin de hotelgast zelf bepaalt wat hij of zij op dat moment in het Star Wars-avontuur wil beleven, zoals vluchten van de First Order of een heist plannen.

Lijkt dit je wat? Wij zijn in ieder geval enthousiast geworden! Recentelijk werd in Disneyland Paris het eerste hotel ter wereld geopend rondom een ander Disney-merk, namelijk Marvel. FOK! mocht daar een kijkje gaan nemen en het verslag daarvan valt hier te lezen.

OS: Vetter leidt zevenkamp voor twee Belgen, pijnlijke uitvallers wereldkampioenen

De Nederlandse dames blijven het goed doen op de zevenkamp, ook op het derde onderdeel kogelstoten. Anouk Vetter lijkt een van de serieuze kanshebbers voor de medailles te worden nadat zij de kogel flink over de 15 meter kreeg. Ook Emma Oosterwegel blijft goed bij, Oosterwegel kan met een afstand van iets over 13 meter redelijk tevreden zijn, al viel een betere poging net buiten de baan en had ze daarmee pech. Nadine Broersen mocht ook tevreden zijn met een poging tegen de 14 meter.

Ook de Belgen doen het goed: Noor Vidts heeft al 2 persoonlijke records genoteerd en Nafi Thiam, die het meest compleet is op dit onderdeel, noteerde een prima worp. Ondanks dat Thiam nog wel verder kan stoten was de afstand van ongeveer 14.80 wel ruim genoeg om de leiding te houden voor Vetter. Buiten Vetter en Thiam vallen de meeste andere favorieten op de meeste onderdelen tegen. Katharina Johnson-Thompson wist de kogel niet bijzonder ver te stoten en lijkt nu eerder een concurrent voor Vetter dan voor Thiam. Andere concurrenten deden het ook niet al te best.

Bij de mannen is het vierde onderdeel nog bezig, het hoogspringen. Daar zijn Niklas Kaul en Kevin Mayer hoog gekomen, 2.11 was er voor Kaul en 2.08 voor Mayer, die nog bezig is. Damien Warner sprong af op 2.02 en verliest zo dure punten op zijn twee concurrenten. De jonge Australiër Moloney deed het ook niet onaardig met 2.11 en lijkt de meest serieuze concurrent voor de drie medailleplaatsen in deze vorm. Pierce LePage gaf vrij vroeg in de competitie op, wat mogelijk kan duiden op een blessure. Bovendien was er nog wat controverse bij de sprong van Ilya Shkurenyov, die over 2.02 ging, maar de lat er alsnog af kreeg door er snel onderdoor te rennen. De arbiters vonden het geen geldige poging.

Update 16:00 uur
In het hoogspringen bij de mannen waren weinig veranderingen meer op te tekenen, maar daarna mochten zowel heren als dames afsluiten met een loopnummer. De vrouwen mochten naar de 200 meter. In de eerste 200 meter liep Vidts naar een voor haar doen enorm snelle tijd van 23.70, waarmee ze toch een serieuze medaillekandidate wordt. Dit werd versterkt door het uitvallen van Johnson-Thompson, het volgende slachtoffer van vermoedelijke hamstringproblemen tijdens de meerkamp. Voor de wereldkampioene van 2019 is het voorbij, toch een van de twee grootste kanshebbers op een medaille. Vidts presteert verrassend sterk. Na de tweede serie bleek zelfs dat ze boven haar landgenoot Thiam staat, die een matige 200 meter liep. Vidts is echter een ronduit zwakke speerwerpster en zal die plek normaal gesproken aan Thiam verliezen.

Vetter liet in de derde serie eerder zien naar boven te mogen kijken dan naar onder met 23.70. Het is bekend dat zij beter presteert met wat minder druk, dus het is te hopen dat ze morgen rustig kan blijven en kan laten zien dat ze echt om de medailles mag strijden. Ook Oosterwegel laat een goede meerkamp zien en mag langzaam hopen op een positie bij de beste acht. Zij liep naar 24.25. Broersen loopt wisselvallig en ging naar 25.57. De Amerikaanse tegenstand, de Duitse Schafer en de Oostenrijkers Dadic en Mayr komen niet in de buurt van hun beste prestaties, maar voor hen is er met een tweede betere dag of met een zwakke dag van de top drie nog wat mogelijk voor de medailles.

Bij de mannen sloeg hetzelfde noodlot toe. Niklas Kaul kon de 400 meter ook niet uitlopen na problemen aan zijn enkel, en dus was ook de andere wereldkampioen uit 2019 uitgeschakeld. Geen Kaul op de tienkamp, maar het blijft wel spannend tussen Mayer en Warner. Warner begon sterk, maar laat ook op de 400 meter wat liggen met een tijd boven de 47 seconden. Mayer liep echter naar een tijd in de 50, wat nog wat zwakker is. Beiden hebben in principe veel marge op de concurrentie, maar dan moet er morgen wel gepresteerd worden.

Achter Mayer en Warner is nu een vrije derde plaats open, omdat de goede prestaties van Kaul voor niets bleken. LePage lijkt ondanks zijn vroege uitstappen op hoogspringen een goede kandidaat, want op de 400 meter was hij weer in orde met een tijd onder de 47 seconden. Anderen zoals Shkurenyov en de Amerikanen lijken toch te veel slechte momenten te kennen, al lijkt Moloney op de laatste twee onderdelen er aardig in te komen. Wellicht is voor hen morgen nog wat mogelijk

OS: Handbalsters in kwartfinales hard onderuit tegen Frankrijk

Het is de Nederlandse handbalsters niet gelukt om zich te plaatsen voor de halve finales van het olympisch toernooi. Tegen Frankrijk speelde Oranje vanaf het begin een kansloze wedstrijd en die werd dan ook met ruime cijfers verloren: 32-22.

Oranje mocht met vertrouwen beginnen aan de wedstrijd tegen Frankrijk na een goede groepsfase, maar vanaf de eerste minuten werd duidelijk dat Frankrijk te goed was voor de Nederlandse handbalsters. Aanvallend kwam Oranje te kort en in de verdediging had Nederland niks in te brengen tegen de Fransen. Na twaalf minuten was het dan ook 12-3 voor Frankrijk.

Na zo'n twintig minuten spelen werd ook Frankrijk wat slordiger. Nederland kwam terug tot 11-16, alleen zou het nooit meer een wedstrijd worden, doordat Frankrijk vrij snel daarna weer de draad oppakte en weer wegliep bij Oranje. Uiteindelijk zou het 32-22 worden in het voordeel van de Franse ploeg, die nu in de halve finale speelt tegen Zweden dat won van Zuid-Korea.

De andere halve finale gaat tussen Noorwegen en Rusland. Noorwegen won met de nodige moeite van Hongarije en Rusland rekende in hun kwartfinale af met Montenegro.

Pools stel vast na 24 keer tanken zonder te betalen

Een 32-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Polen zijn woensdagochtend in Etten-Leur door de politie aangehouden. Het stel wordt er van verdacht maar liefst 24 keer met hun auto te hebben getankt zonder te betalen. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het duo waarbij ook diverse camerabeelden bekeken worden.

Op woensdagmorgen 4 augustus 2021 kreeg de politie een melding dat op het Vincent van Goghplein al enkele dagen een blauwkleurige Chevrolet met een Pools kenteken geparkeerd stond. Op het kenteken zaten 24 registraties in de politiecomputer ter zake tanken zonder te betalen. In de auto lagen een man en een vrouw te slapen.

De agenten maakten hen wakker, waarna ze in gebrekkig Engels vertelden dat ze dakloos waren. Het paspoort van de man lag volgens hem als onderpand bij een garage waar zijn autoband werd gerepareerd. Hij werd emotioneel en gaf direct toe dat hij enkele keren getankt had zonder te betalen.

Ook de vrouw was zo blijkt uit een printscreen daarbij in elk geval één keer aanwezig. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om beide personen aan te houden ter zake het tanken zonder te betalen. Zij zijn vastgezet.

COVID-19: 2.836 positief getesten en 7 doden, totaal 1.874.856 en 17.839

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.836 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.874.856 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 57 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 470 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 192 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.839 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Olympisch goud De Grasse op 200m

Andre De Grasse heeft in Tokio de olympische titel veroverd op de 200 meter. De Canadees, die eerder brons op de 100 meter won, liep met 19,62 een nieuw persoonlijk record.

De Amerikaan Kenneth Bednarek liep in 19,68 naar het zilver, terwijl het brons een prooi was voor de Amerikaanse wereldkampioen Noah Lyles. De nog maar 17-jarige Erriyon Knighton, die indruk maakte in de halve finale, kwam met plek vier net naast het podium.

OS: Goud Nowicki bij kogelslingeren

Bij het atletiektoernooi heeft de Pool Wojciech Nowicki het goud veroverd bij het kogelslingeren. De Europees kampioen van 2018, die vijf jaar geleden in Rio brons won, won de finale met een afstand van 82,52 meter.

Het zilver ging naar de Noor Eivind Henriksen met een afstand van 81,58 meter. De Pool Pawel Fajdek, die de afgelopen vier WK's goud pakte, was nu goed voor de bronzen medaille.

OS: Nederlandse gewichtheffer 6e op Spelen, Talakhadze tilt 265kg omhoog

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het gewichtheffen alweer afgesloten. Woensdag was het de beurt aan de superzwaargewichten, de mannen boven de 109 kilogram. Voor het eerst sinds 1968 deed er een Nederlandse gewichtheffer mee: de jonge Enzo Kuworge volgde de vorig jaar helaas overleden Piet van der Kruk op.

Kuworge begon het trekken met 175kg uitstekend en liet daarna zijn persoonlijk record van 180kg op de stang leggen. Zijn eerste poging werd afgekeurd, zijn rechterelleboog bleef niet recht, de laatste poging lukte ook niet. Toch lag hij nog aardig in de wedstrijd en waren er nog volop kansen voor een plek in de top-8, terwijl één man veruit de beste was.

Lasha Talakhadze was voorafgaand aan de Spelen vermoedelijk de meest zekere winnaar van alle 339 onderdelen en dat maakte de Georgiër waar. Nadat de rest klaar was opende hij met 208kg en 215kg om op te warmen, waarna hij 223kg boven het hoofd trok: een nieuw wereldrecord. De Iraniër Ali Davoudi tilde 200kg omhoog, Man Asaad uit Syrië maakte zijn rol als medaillefavoriet met 190kg ook waar.

Bij het stoten opende Kuworge met succes op 225kg, waarna het op 223kg nét niet lukte. Voor wat extra rust legde hij er een kilo bij en met pijn en moeite ging dat wél goed: een nieuw Nederlands record (234kg). Nadat de Tsjech Jiri Orsag faalde was duidelijk dat Kuworge minstens zesde zou worden en zo geschiedde, nadat David Liti uit Nieuw-Zeeland en de Turkmeen Hojamuhammet Toychyyev hem passeerden.

Davoudi tilde ondertussen 234 en 241 kilo op voor een totaal van 441kg en zilver, Asaad kwam tot 234kg, voor een totaal van 424kg en brons - pas de vierde Syrische medaille ooit en de eerste sinds 2004. Nadat men uitgespeeld was met die kindergewichtjes, begon Talakhadze op 245kg, tilde het op als ware het een pakje boter en herhaalde dat met 255kg. Vervolgens ging ook 265kg simpel boven het hoofd, weer een nieuw wereldrecord en goud met 488kg.

ID&T ziet af van kort geding tegen de overheid

ID&T zet het kort geding tegen de overheid niet door wegens gebrek aan juridische grond. De festivalorganisator stapte met tientallen andere evenementenorganisatoren naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over het toestaan van evenementen zonder overnachting, zo meldt AT5.

In het kort geding was als uitgangspunt genomen dat het genomen besluit van 9 juli, waarbij onder meer grote festivals niet meer mochten doorgaan, onrechtmatig en onzorgvuldig was genomen. Dit omdat het kabinet de Fieldlab-resultaten niet had meegenomen in de besluitvorming. ID&T wilde het besluit daarom helemaal of gedeeltelijk nietig laten verklaren.

"Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd. Het kabinet heeft daarmee, op papier, haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt. Voor een kortgedingrechter is er dan nauwelijks meer ruimte om het kabinet hierop de corrigeren", meldt de festivalorganisator.

Volledige opening
ID&T roept de overheid alsnog op tot volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn. Het kabinet neemt op 13 augustus een nieuw besluit over het coronabeleid, waarbij waarschijnlijk ook meer duidelijk wordt wat er gebeurt met evenementen in september.

Tot half augustus zijn alle evenementen zonder zitplaatsen nog verboden. Daarna zijn eendaagse festivals toegestaan met een maximum van 750 bezoekers. Voorwaarde is dat die bezoekers daarbij óf volledig gevaccineerd zijn, óf het coronavirus gehad hebben in de laatste zes maanden óf een negatieve testuitslag hebben van testen voor toegang. Eerder besloot het kabinet al dat meerdaagse festivals met overnachtingen tot september niet kunnen doorgaan.

OS: Hockeydames Argentinië nipt te sterk voor India; klassieke finale tegen Nederland

De olympische finale van Tokio krijgt met Nederland-Argentinië een heerlijk affiche: de klassieker van het internationale vrouwenhockey. Las Leonas wonnen in de halve finale met 2-1 van India. Speelster van de wedstrijd was de 37-jarige aanvoerder Noel Barrionuevo, die Argentinië met twee rake sleeppushes van een 0-1 achterstand naar een 2-1 voorsprong leidde.

Verrassend genoeg was het deze halve finale India, de huidige nummer zeven van de wereld, dat vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Er was nog geen twee minuten gehockeyd of Gurjit Kaur, die India in de kwartfinale tegen Australië naar de winst had gesleept (1-0), pushte uit een strafcorner al de openingsgoal binnen. De 35-jarige Argentijnse keepster Belén Succi greep naar haar hoofd, omdat ze het gevoel had dat ze de 1-0 had kunnen voorkomen.

Gelijkmaker van Argentinië
Vervolgens ging Argentinië op jacht naar de gelijkmaker. Agustina Albertarrio was een plaag voor de verdediging van India. Over de hele eerste helft gezien haalde zij drie van de vier strafcorners voor Argentinië. Eén daarvan werd na achttien minuten hockeyen genomen door de 37-jarige aanvoerder Noel Barrionuevo, die in Tokio haar vierde Olympische Spelen speelt. Via de lijnstop van India sleepte ze knap de 1-1 in de rechterbenedenhoek. De gelijkmaker was verdiend.

De andere drie strafcorners van Argentinië voor rust werden niet verzilverd. In het tweede kwart haalde India twee strafcorners. Eén daarvan werd op doel gepusht. Met een redding voorkwam Succi een doelpunt van India.

Bijna viel vlak voor tijd de 2-2
Drie minuten na rust haalde Argentinië met de sleep van Agustina Gorzelany een strafcorner uit een strafcorner. Deze keer was het Barrionuevo die het weer mocht proberen. De routinier pushte via een uitloopster van India de 2-1 op de plank. Dolblij besprongen haar teamgenoten haar, alsof de plaats in de finale al binnen was.

Met een heerlijke duik over de grond voorkwam de Argentijnse keepster Succi dat een strafcorner van India de 2-2 opleverde. Twintig seconden voor tijd was de gelijkmaker dichtbij, maar trok Succi met een redding met haar voet op een tip-in van India de wedstrijd over de streep. Daardoor wordt de finale van Tokio 2020 een herhaling van de olympische finale van 2012. Toen was het Nederland dat met 2-0 won.

Argentinië – India 2-1 (1-1)
‘2 Gurjit Kaur 0-1 (sc)
’18 Noel Barrionuevo 1-1 (sc)
’36 Noel Barrionuevo 2-1 (sc)

OS: Keniaanse dubbelslag op 800 m

Emmanuel Kipkurui Korir heeft de olympische titel veroverd op de 800 meter voor mannen. In het atletiekstadion kwam de Keniaan als eerste in 1.45,06 over de meet.

Het was de Australiër Bol die aanzette in de laatste ronde. Kipkurui Korir ging er op het laatste rechte stuk over heen en zag niemand hem meer passeren. Kenia pakte ook het zilver dankzij Ferguson Rotich. Het brons was voor de Pool Patryk Dobek.

OS: Ruiter Van der Vleuten pakt springbrons; goud naar Brit Maher

Springruiter Maikel van der Vleuten heeft woensdag brons veroverd in de individuele finale bij de Olympische Spelen in Tokio. In een barrage met zes combinaties zette hij de derde tijd neer. Het goud ging naar de Brit Ben Maher en het Zilver was er voor Peder Fredricson. 

De beste dertig combinaties van dinsdag mochten aan de finaleronde meedoen. Slechts zes combinaties bleven foutloos. Zo liep Marc Houtzager met zijn paard Dante tegen drie balken aan en had hij nog een tijdfout ook, waardoor hij dertien strafpunten had. Goed voor een 21e positie. Van der Vleuten bleef foutloos samen met Maher, Fredricson, twee andere ruiters uit Zweden en een Japanner. 

Alle zes de combinaties bleven foutloos in de barrage. Van der Vleuten was de snelste in de eerste ronde en mocht als laatste van start. Maher had inmiddels 37,85 genoteerd.  Van der Vleuten klokte met Beauville Z 38,90 en dat was goed voor de derde tijd. De Zweed Fredricson had 38,02 staan. 

Vrijdag en zaterdag is nog de landencompetitie. Nederland heeft zich voor die wedstrijd gekwalificeerd. 

OS: Synchroonzusjes De Brouwer negende

Bij hun debuut op de Olympische Spelen zijn Noortje en Bregje de Brouwer negende geworden bij het duet synchroonzwemmen. De Nederlandse tweeling kreeg de negende juryscore met hun vrije oefening. Dat was dezelfde klassering als na de technische oefening.

De Russinnen Svetlana Romasjina en Svetlana Kolesnitsjenko pakten de olympische titel, de zesde alweer voor de 31-jarige Romasjina. Het zilver was voor de Chinese vrouwen Huang/Sun. Brons ging naar Fiejedina/Savtsjoek uit Oekraïne.

Het nutteloze feitje van de dag: olympisch vuur, een Nederlands idee

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dezer dagen brand het olympische vuur in Tokio, maar wist je dat het ontsteken van de het vuur tijdens de moderne Olympische Spelen een Nederlands idee is? De eerste keer dat het vuur ontstoken werd tijdens de moderne Spelen was namelijk in Amsterdam in 1928. Architect Jan Wils die het Olympisch Stadion ontwierp, bedacht daarvoor speciaal de Marathontoren net buiten het stadion. "Ik stel me daarvan veel voor. Het wordt een heele ijle toren. Er boven komt een groote schaal, waarin overdag een rookpluim kan opstijgen en ’s avonds een vuurzuil", zo vertelde hij aan dagblad Het Vaderland.

Er werd verder tijdens de Spelen in Amsterdam weinig aandacht besteed aan het olympisch vuur. En waar nu het vuur ontstoken wordt door een beroemde sporter gebeurde dat destijds door een onbekende medewerker van gemeentelijk gasbedrijf. Na de Zomerspelen van 1928 groeide het vuur uit tot één van de symbolen van de Olympische Spelen.

Wil je meer weten over het ontstaan van het olympisch vuur als traditie? Klik dan hier.

De Marathontoren naast het Olympisch Stadion, de plek waar voor het eerst het olympische vuur brandde (WikiCommons/Weenenk en Snel/Stadsarchief Amsterdam)
De Marathontoren naast het Olympisch Stadion, de plek waar voor het eerst het olympische vuur brandde (WikiCommons/Weenenk en Snel/Stadsarchief Amsterdam)

Eerste verdachte (19) uit groep 'Mallorcamoordenaars' aangehouden

De politie heeft woensdagochtend een 19-jarige verdachte uit Hilversum aangehouden. De man wordt er van verdacht dat hij bij twee verschillende geweldsincidenten in de vroege ochtend van 14 juli in El Arenal op Mallorca twee slachtoffers, niet het dodelijke slachtoffer Carlo Heuvelman, op en tegen het hoofd heeft geschopt. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van tweemaal poging doodslag.

Het eerste geweldsincident vond plaats in/voor een horecagelegenheid in El Arenal, het tweede op de boulevard. Van beide incidenten zijn beelden beschikbaar en, zowel in Spanje als in Nederland, zijn getuigenverklaringen opgenomen. Dit heeft geresulteerd in de verdenking van tweemaal poging doodslag.

Van het tweede incident, waarbij het 27-jarige slachtoffer uit Waddinxveen zo ernstig gewond raakte dat hij vier dagen later kwam te overlijden, zijn wel beelden maar hierop zijn géén geweldshandelingen tegen hem te zien. Het slachtoffer van de schoppende beweging op de beelden die veelvuldig zijn gedeeld op internet, zo is uit Spaans onderzoek gebleken, is niet de 27-jarige man uit Waddinxveen.

Lees ook: Vakantievierder ontsnapte eerder aan 'Mallorcamoordenaars'

De verdenking is deels gebaseerd op bevindingen van de Spaanse politie en deels op het onderzoek in Nederland. Inmiddels hebben elf personen als getuige verklaringen afgelegd in dit onderzoek, waarvan acht zelf ook aangifte hebben gedaan van tegen hen gepleegd geweld. Alle getuigen hebben de Nederlandse nationaliteit.

Het onderzoek is in volle gang. Onderzocht wordt onder andere wat de exacte rol is van andere betrokkenen. Hiervoor is de politie bezig om op basis van de beelden hun identiteit vast te stellen.

Nog steeds is de hulp van getuigen erg belangrijk om duidelijk te krijgen wat er precies is gebeurd. Dat geldt vooral voor het geweld tegen het overleden slachtoffer. Op de beelden is te zien dat er veel omstanders waren en is te horen dat meerdere omstanders Nederlands spreken. Duidelijk is dat nog niet al die personen zich hebben gemeld.

Bent u aanwezig geweest of kent u mensen die aanwezig zijn geweest, attendeer hen dan op dit bericht om contact op te nemen met de Politie en Openbaar Ministerie. Dat kan via 0900 – 8844, of anoniem via 0900 – 7000. Aan mensen die beschikken over beelden van het geweld op 14 juli in Mallorca is het verzoek die te uploaden via politie.nl.

Update 13.45 uur:
Naar aanleiding van een update van het bericht door het OM is de eerste alinea aangepast: deze verdachte wordt op dit moment nog verdacht van twee andere mishandelingen en niet die de dood van Carlo Heuvelman tot gevolg had.

OS: Chemutai verrast met goud op steeple

In het olympisch atletiektoernooi heeft Pertuh Chemutai de titel veroverd op de steeplechase. Het is voor de atlete uit Uganda haar eerste grote titel. Haar beste prestatie was tot vandaag een derde plaats bij Diamond League-wedstrijden.

Het was Courtney Frerichs die na 1.800 meter een versnelling plaatste. Wereldrecordhoudster en regerend wereldkampioene Beatrice Chepkoech was een van de loopsters die moest passen. Frerichs leek op weg naar goud, maar de vermoeidheid begon toe te slaan en daardoor was het Chemutai die het goud pakte. Frerichs pakte het zilver, het brons ging naar de Keniaanse Hyvin Kiyeng.

OS: Hassan naar finale 1.500m, Klaver en De Witte stranden op 400m

Sifan Hassan heeft zich eenvoudig voor de finale van de 1.500 meter voor vrouwen geplaatst. De Nederlandse olympisch kampioene op de 5.000 meter won haar halve eindstrijd in 4:00.23.

Hassan baarde eerder in de series opzien door ondanks de val haar serie te winnen.

Update 12:49 uur
Lieke Klaver is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de 400 meter. Klaver ging erg hard van start in haar halve eindstrijd, maar moest dat bekopen in het laatste deel en kwam als zesde over de streep. Lisanne de Witte strandde ook in de halve finale. Zij werd in haar halve eindstrijd laatste.

Nederland steunt EU-sancties Libanon

Libanon heeft dringend behoefte aan een nieuwe regering die hervormingen doorvoert en corruptie aanpakt. Alleen zo kunnen de grote problemen waarmee het land kampt worden opgelost. Nederland steunt het opleggen van EU-sancties, om druk te zetten op de huidige leiders en bij te dragen aan het doorbreken van de huidige politieke impasse.

Volgens minister Kaag van Buitenlandse Zaken bevindt Libanon zich in een diepe financiële en economische crisis. Sinds het aftreden van de Libanese regering naar aanleiding van de explosie in de haven van Beiroet, woensdag precies één jaar geleden, is er geen nieuw kabinet gevormd. Door de huidige politieke impasse en een gebrek aan actie kunnen de hervormingen, waar de Libanese bevolking en internationale gemeenschap om vragen, niet doorgevoerd worden.

Kaag: “Het is betreurenswaardig dat er nog steeds geen nieuwe Libanese regering in zicht is. De Libanese politici hebben de sleutel voor echte verandering voor Libanon in handen, maar lijken niet bereid te zijn het algemeen belang voorop te zetten.” Dit leidt tot een verslechterende situatie waarin de mensen in Libanon hard geraakt worden.

“Nederland is zeer bezorgd over het lot van de Libanese bevolking: bijna de helft van de Libanezen heeft moeite om aan hun basisbehoeften, zoals voedsel en elektriciteit, te komen. De huidige economische en financiële crisis draagt bij aan deze situatie. Bovendien neemt Libanon al lange tijd een groot deel van de opvang van vluchtelingen uit de regio voor zijn rekening: ruim een kwart van de mensen in het land is vluchteling. De toenemende instabiliteit kan bovendien vergaande gevolgen hebben in Libanon, de regio en in Europa”, aldus minister Kaag.

Structurele hulp pas ná hervormingen
De minister overlegt woensdag tijdens een internationale conferentie met collega’s uit verschillende landen en de Libanese president Michel Aoun over hulp aan de Libanese bevolking en steun voor de wederopbouw van de verwoeste haven van Beiroet. Nederland biedt 10 miljoen euro aan extra steun voor hulp aan de meest kwetsbaren, onder wie vluchtelingen die in het land worden opgevangen.

Pas als er een nieuwe regering is geïnstalleerd en hervormingen zijn doorgevoerd, is Nederland bereid ook structurele steun te bieden. Nederlandse bedrijven kunnen bijdragen aan herstel van de haven in Beiroet door expertise te delen en door baggerprojecten op te zetten, zodat de haven toegankelijker wordt voor grotere schepen.

De EU-landen hebben op 30 juli een sanctieregime vastgesteld tegen personen die verantwoordelijkheid dragen voor de huidige politieke impasse en de daaruit voortvloeiende economische crisis, bijvoorbeeld omdat ze het democratisch proces ondermijnen, ze hervormingen tegenhouden of omdat ze corrupt zijn.

Tegen personen die op de sanctielijst geplaatst worden zal een inreisverbod en bevriezing van tegoeden gelden. Er zijn nog geen personen op de sanctielijst geplaatst. Het is aan de Raad van de Europese Unie om op een later moment, afhankelijk van de ontwikkelingen in Libanon, hierover te beslissen.

OS: Schoonspringster Van Duijn naar halve finales

De Nederlandse schoonspringster Celine van Duijn heeft in Tokio de halve finales toren bereikt. Met 306,80 punten werd de Europees kampioene van 2018 elfde. De beste 18 schoonspringsters gingen door.

Van Duijn stond na de eerste van vijf sprongen nog 22e, maar vervolgens steeg ze. Haar derde sprong was haar beste, een dubbele,achterwaartse salto met 1,5 schroef. Daarvoor kreeg ze 67,20 punten.

De Chinese Chen Yuxi was verreweg de beste. De wereldkampioene bleef met een score van 390,70 punten haar landgenote Quan Hongchan (364,45) en de Amerikaanse Delaney Schnell (360,75) ruim voor.

OS: Italië pakt goud in prachtige teamachtervolging, Nederlandse baansprinters met overtuiging door

Een dag na de goudenrace in de teamsprint hebben Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland opnieuw zich goed laten zien. In de kwalificaties voor het individuele sprinttoernooi klokten de Nederlandse baanrenners exact dezelfde tijd: 9,215 en waren daarmee de snelste in de kwalificatie.

Sprinttoernooi mannen
Hoogland en Lavreysen hebben zich direct getoond in de sprint. In de kwalificatie voor het sprinttoernooi klokten de beide Nederlanders de snelste tijd. Ze gingen rond in 9,215 en waren daarmee duidelijk de snelste. De Brit Jack Carlin noteerde de derde tijd: 9,306. Later vandaag staan de eerste rondes op het programma in de keirin.

In de eerste ronde van het sprinttoernooi hebben Hoogland en Lavreysen hun wedstrijd makkelijk gewonnen en staan daardoor in de tweede ronde van het sprinttoernooi. Beide sprinters begonnen hun sprint op kop, waarna de tegenstanders er niet meer aankwamen.

Update 11.33 uur
Ook in de tweede ronde kenden de Nederlandse sprinters geen enkel probleem met hun tegenstanders. Hoogland en Lavreysen wonnen overtuigend hun heat in de tweede ronde en staan in de achtste finales van het sprinttoernooi.

Donderdag zijn de achtste finales en de kwartfinales, vrijdag staat de strijd om de medailles op het programma.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinales van het olympische keirintoernooi. De Nederlandse kwam als tweede over de finish in haar heat en de beste twee van elke race plaatsen zich rechtstreeks. Ze werd niet veel later aangewezen als winnares doordat de Britse Katy Marchant werd teruggezet.

Shanne Braspennincx heeft het niet gered in de eerste ronde van de keirin. Braspennincx werd derde in haar heat en moet naar de herkansingen om zich alsnog te plaatsen voor de volgende ronde.

Update 10.37 uur
In de herkansingen wist Braspennincx zich te plaatsen voor de tweede ronde. Ze won de heat voor wereldkampioene Emma Hinze, waardoor zowel de Nederlandse als de Duitse donderdag in de tweede ronde van de keirin zitten. 

teamachtervolging
In een werkelijk prachtige finale heeft Italië in de teamachtervolging gewonnen. In een rechtstreeks duel wonnen de Italianen van wereldkampioen Denemarken en had dat vooral te danken aan Filippo Ganna. De Italiaan reed een schitterende slotkilometer en boog de achterstand van acht tienden om een voorsprong van ruim één tienden en zo heeft Italië de eerste gouden medaille te pakken bij het baanwielrennen. Denemarken moest genoegen nemen met het zilver en het brons ging naar Australië, die in een rechtstreeks duel wonnen van Nieuw-Zeeland.

Biden trekt handen af van gouverneur Cuomo

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, is dan uiteindelijk toch flink door de mand gevallen. Na een uitgebreid onderzoek blijkt dat ook deze Democraat zijn handjes niet thuis kan houden en tussen 2013 en 2020 meerdere vrouwen seksueel heeft lastiggevallen.

"De feiten zijn heel anders dan hoe ze zijn geportretteerd", verdedigde Cuomo zichzelf dinsdag. Hij claimt nooit iemand ongepast te hebben aangeraakt of ongepaste seksuele opmerkingen te hebben gemaakt. "Dat is gewoon niet wie ik ben." Eerder nog probeerde hij de beschuldigingen te bagatelliseren door te zeggen dat zijn gedrag wel eens 'verkeerd uitgelegd' kan worden als 'ongewenst geflirt'.

Na het uitkomen van de resultaten van het uitgebreide onderzoek, waarbij 179 mensen werden ondervraagd en duizenden e-mails doorzocht, kon ook president Joe Biden niets anders doen dan zijn steun voor Cuomo intrekken. "Ik denk dat hij moet aftreden", zo liet hij weten. Zijn invloedrijke partijgenoot Nancy Pelosi zei eerder hetzelfde wat feitelijk neerkomt op een politiek doodvonnis.

Biden staat er natuurlijk ook om bekend dat hij graag mensen aanraakt, iets dat op het wereldwijde web vaak met argusogen wordt bekeken, vooral als er weer eens kinderen in de buurt zijn, maar tegen Cuomo is door het parlement van de staat New York inmiddels een afzetprocedure gestart.

Cuomo kwam eerder onder vuur te liggen doordat negenduizend met coronavirus besmette bejaarden vanuit het ziekenhuis naar verzorgingshuizen werden gebracht. Later werden de sterftecijfers onder ouderen in verzorgingshuizen kunstmatig verlaagd om toenmalig president Donald Trump niet in de kaart te spelen.

Uiteindelijk besloot het Ministerie van Justitie onder Biden dat er geen onderzoek naar deze doden nodig was, waardoor duizenden nabestaanden in de kou bleven staan en Cuomo de dans ontsprong.

Louis van Gaal moet Oranje definitief naar het WK loodsen

Louis van Gaal is officieel benoemd als de nieuwe bondscoach van Oranje. Samen met zijn technische staf, bestaande uit Danny Blind (assistent), Henk Fraser (assistent) en Frans Hoek (keeperstrainer), gaat hij per direct aan de slag voor het Nederlands elftal. De technische staf tekent een contract t/m het WK van 2022.

Louis van Gaal: "Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan en het bondscoachschap is in mijn ogen een sleutelpositie voor het verder brengen van ons voetbal. Bovendien beschouw ik het als een eer het Nederlands elftal te coachen. Er is weinig tijd tot de eerstvolgende kwalificatiewedstrijden, die direct cruciaal zijn voor deelname aan het WK. De focus gaat daarom meteen voor 100 procent op de spelers en de aanpak. Daarvoor ben ik tenslotte aangesteld. Het is goed om weer terug te zijn in Zeist. Inmiddels heb ik al een aantal spelers gesproken en samen met de KNVB is de technische staf samengesteld. Ik kijk er enorm naar uit om met elkaar de klus te klaren."

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal KNVB: "We staan de komende maanden voor de opdracht om ons te kwalificeren voor het WK. Daarvoor hebben we een minimale voorbereidingsperiode. Met het oog op deze klus zochten we een coach met uitzonderlijke kwaliteiten, die bovendien snel kan anticiperen en voor wie het bondscoachschap geen geheimen kent. Met zijn ervaring en staat van dienst op het allerhoogste niveau hebben we in onze ogen met Louis van Gaal díe coach in huis. Het contact was snel gelegd en we hebben sindsdien veelvuldig met elkaar gesproken. In de afgelopen dagen hebben we samen zorgvuldig de puntjes op de i kunnen zetten. Wij zijn blij dat Louis deze klus op zich neemt."

Voor Van Gaal is het zijn derde periode als bondscoach van Oranje. Hij werd in september 2000 voor het eerst aangesteld bij Oranje, maar stapte iets meer dan een jaar later op, toen kwalificatie voor het WK 2002 niet werd behaald. In augustus 2012 keerde hij terug, waarna hij het Nederlands elftal op het WK 2014 naar een knappe derde plek leidde.

Oranje moet al snel aan de bak. Op 1 september gaat Nederland in de WK-kwalificatiereeks namelijk op bezoek bij Noorwegen. Op 4 september komt Montenegro op bezoek, op 7 september krijgt Oranje visite van Turkije. Zondag 15 augustus wordt de eerste voorselectie bekendgemaakt. Vrijdag 27 augustus staat de samenstelling van de definitieve spelersgroep vast.

OS: Golfster Van Dam in achterhoede na eerste dag

Anne van Dam heeft vooralsnog niet kunnen imponeren bij haar debuut op de Olympische Spelen. De Nederlandse golfster ging op de eerste dag rond in 74 slagen, drie boven par, en staat daarmee in de achterhoede.

Van Dam begon aardig in Japan, maar verspeelde een goede notering met drie bogeys op haar laatste holes. De Zweedse Madeleine Madeleine Sagstrom leidt. Ze ging rond in 66 slagen. Nelly Korda (VS) en Aditi Ashok (Ind) staan op 67 slagen. Drie golfsters gingen rond in 68 slagen. 

Het optreden van Van Dam is bijzonder, want niet eerder deed een Nederlandse golfster mee aan de Olympische Spelen. Vijf jaar geleden was Joost Luiten in Rio de Janeiro de eerste mannelijke golfer namens Nederland op de Spelen. Van Dam had eigenlijk tot de mondiale top honderd moeten behoren om naar de Spelen te mogen, maar sportkoepel NOC*NSF maakte vanwege de coronasituatie een uitzondering.

Man dreigt met mes nadat hij wordt aangesproken op asociaal gedrag

Agenten hebben in Bergen op Zoom een 53-jarige Bergenaar aangehouden. Hij zou eerder in de Roosendaalse wijk Westrand een man bedreigd hebben met een mes.

De politie werd op dinsdag 3 augustus gebeld door een man die bedreigd zou zijn met een mes. De man sprak iemand aan die voor zijn woning troep uit de auto gooide en het nodig vond in een bosschage vlakbij de woning te urineren.

Toen de bewoner daar iets van zei bedreigde de verdachte hem met een mes. Het slachtoffer waarschuwde de politie en reed met zijn auto achter de verdachte aan terwijl hij contact hield met de politie. Uiteindelijk werd de Bergenaar door agenten aan de kant gezet en aangehouden.

In de auto vonden de dienders een mes. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer heeft aangifte van bedreiging gedaan.

Age of Empires IV toont zeeoorlogvoering en Abbasiden

Er zijn twee nieuwe trailers verschenen voor Age of Empires IV, de nieuwste iteratie in de langlopende RTS-franchise die in oktober van dit jaar moet verschijnen. In de trailer zien we in vogelvlucht wat beelden van schepen in actie en de befaamde 'camel riders' van het Kalifaat van de Abbasiden, een van de te kiezen beschavingen.

Zodra AoE4 uitkomt zullen er acht beschavingen beschikbaar zijn om uit te kiezen. Verder zijn er vier historische campaigns (The Rise of Moscow, The Mongol Empire, Norman Campaign en 100 Years War). Age of Empires IV komt op 28 oktober uit voor PC via Steam en Game Pass for PC.

OS: 470-zeilduo Zegers/ Berkhout tiende,Brits goud

Het Nederlandse zeilduo Afrodite Zegers en Lobke Berkhout is in Tokio in de 470-klasse tiende geworden. Het Britse koppel Hannah Mills (schipper) en Eilidh McIntyre prolongeerde de olympische titel.

Voor aanvang van de medalrace had Mills/McIntyre veertien punten voorsprong op Camille Lecointre en Aloise Lecontrazhad. De Britse vrouwen hadden in de slotrace aan een vijfde plaats genoeg voor prolongatie van de titel.

Zegers en Berkhout eindigden als negende in de slotrace. Hierdoor zakten ze een plaats in het eindklassement.

OS: Wederom Japans goud bij het skateboarden

Bij het olympisch skateboarden heeft Japan ook het goud gepakt op het derde onderdeel. Sakura Yosozumi won de titel op het onderdeel park. Haar 12-jarige landgenote Kokona Hiraki veroverde het zilver. De Britse Sky Brown pakte brons.

Op het onderdeel park worden tricks in de lucht uitgevoerd op een betonnen baan met afgeronde,steile wanden. De tricks worden beoordeeld op originaliteit,moeilijkheid en stijl. De 19-jarige Yosozumi maakte in de finale indruk met twee 540 airs en een verlengde traverse. 

OS: Goud voor zeilers Belcher/Ryan in 470

Op het olympisch zeiltoernooi heeft het Australische duo Mat Belcher/Will Ryan de titel veroverd in de 470.

Na de reguliere races hadden Belcher en Ryan al een voorsprong van 20 punten op Anton Dahlberg/Fredrik Bergstrom. Ze hadden dan ook genoeg aan het varen van de medailrace. Ze wilden hun titel echter glans geven en wonnen de slotrace. 

Belcher zeilt al twee decennia in de 470. Hij won met Malcolm Page olympisch goud in Londen en werd in de tweemansjol al acht keer wereldkampioen. In Rio vijf jaar geleden pakten Belcher en Ryan zilver.

FOK! Wat een weer: toch anders, maar hetzelfde

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Boe!

Daar schrikken jullie even van. Zomaar ben ik het niet. Of nee ik ben het wel maar goed. Het weerbericht, ik pak de kaarten er eens bij. Gelukkig heb ik ze dichtbij liggen alleen dat uitvouwen altijd. Oh, dat zijn de wegenkaarten. Nu met de juiste kaarten. 

Je zou denken dat ik niet de juiste heb maar het is geen zomer te noemen. Ook gisteren bleef het niet overal droog en kwam de temperaturen op veel plekken niet boven de 20 graden. Terwijl ik druk was met fietsen repareren waarbij ik ook veel buiten ben, was het lang droog, de eerste druppels vielen pas in de namiddag.

Vandaag zal het nog geen zomer zijn zoals we die kennen van de afgelopen jaren. Of, en zo ja wanneer we echt zomerse omstandigheden is nog niet duidelijk, voorlopig moeten we het doen met wat het weer ons geeft. Wel begint de dag droog maar in de middag komen jawel, verspreid over het land buien voor, vooral het westen zal het niet droog houden.

Donderdag en vrijdag lijken hetzelfde maar tegen die tijd ben ik er weer! Of een ander. Voor nu was het mij een waar genoegen.

Bewolking en weinig zon nabij Winterswijk (Foto: _UserName_)
Bewolking en weinig zon nabij Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Brazilië en Spanje naar olympische voetbalfinale

De finale van het olympisch voetbaltoernooi bij de junioren mannen is bekend: Brazilië mag de in Rio de Janeiro gewonnen titel gaan verdedigen tegen Spanje, dat in 1992 in eigen land voor het laatst won.

Mexico - Brazilië
In de eerste halve finale gebeurde lange tijd niet al te veel, op hier en daar een kansje na. Met een minuut of twintig te spelen ontstond een opstootje: Gabriel Martinelli kreeg een tikje van een Mexicaan en ging rollen als ware hij zojuist in elkaar gestompt, waar een paar Mexicanen weinig gelukkig op reageerden.

Veteranen Carlos Ochoa (Mexico) en Dani Alves (Brazilië) wisten de boel relatief snel te sussen, waarna we door konden. Kort daarop kopte Richarlison een bal op de paal, gevolgd door een mislukte rebound, waarna penalties nodig waren. Mexico zag de eerste twee gemist worden, Brazilië raakte alles en het was de jonge Reinier die de winnende achter Ochoa trapte.

Japan - Spanje
Ook dit was bepaald niet de beste wedstrijd ooit, de bal rolde negentig minuten lang over het veld en het leverde niet meer op dan hier en daar een kansje. De verlenging was niet heel anders, behalve dat Japan halverwege een flinke kans kreeg in het penaltygebied, maar de Spaanse verdediging stond op punt en haalde het gevaar weg.

Met vijf minuten te spelen werden de toeschouwers uit hun lijden verlost: een bal van Mikel Oyarzabal kwam bij Marco Asensio terecht, die met links uitstekend uithaalde en de verlossende 1-0 in het doel schoot. Daar bleef het bij en dus staat Spanje zaterdag om 13.30 uur Nederlandse tijd in de finale tegen Brazilië.

OS: Oosterwegel start met 2 PR's, Vetter goed erbij op meerkamp

Anouk Vetter is goed begonnen aan de zevenkamp. De Nederlandse liep op de eerste discipline meteen een persoonlijk record van 13.09. Dit is een zeer goede start, vooral omdat de meeste concurrenten een niet al te bijzondere tijd op de horden wisten te noteren. Hierbij is het belangrijk om niet naar de eindstand per onderdeel te kijken, maar vooral om te kijken naar de prestaties tegenover de eigen topresultaten. Kendell Williams won zoals verwacht, maar noteerde voor haar 'slechts' 12.97. Nadine Broersen liep naar een ietwat tegenvallende 13.74 en had ook wat last van een horde, dus het is te hopen dat ze daar geen last van heeft. Emma Oosterwegel begon ook met een PR van 13.36. Yorgelis Rodriguez uit Cuba is helaas de eerste die uitviel na een hamstringblessure.

Bij de mannen was Damian Warner de sterkste op de eerste discipline van de tienkamp, dit is bij hen de 100 meter horden. De Canadees geldt samen met Kevin Mayer als de favoriet voor goud. Warner liep met 10.12 een gedeeld wereldrecord op de tienkamp, wat hij zelf ook al in handen had. Mayer bleef een beetje achter bij wat hij liet zien tijdens zijn wereldrecord op de eindscore van de decathlon. Daarachter was Zach Ziemek, de Amerikaan, de eerste die een stoot uitdeelde in de strijd om het brons er achter, al lijkt de Duitser Kaul daar nog altijd de grootste kanshebber voor.

Update 06:03 uur
Ook op het tweede onderdeel hebben Vetter en Oosterwegel goed gepresteerd. Voor Oosterwegel was 1.80 een persoonlijk record, Vetter sprong exact hetzelfde en daarmee kan ze zeker vooruit, aangezien hoogspringen een van haar twee zwakke onderdelen is. Voor Broersen is 1.80 niet geweldig, al heeft ze het topniveau op hoogspringen al jaren niet meer bereikt.

Nafi Thiam en Katharina Johnson-Thompson hebben prima hoogtes laten zien met 1.92 en 1.89. Met dat niveau lopen ze nog achter op hun topprestaties, maar het lijkt wel voldoende om aan te nemen dat deze twee de voornaamste kandidaten voor het goud gaan worden. De concurrentie om het brons is voor Vetter behoorlijk: er zijn drie Amerikaanse dames, twee Oostenrijkse dames, Kriszian uit Hongarije en de Duitse Schafer, maar voorlopig lijkt van dit gezelschap Vetter het best te presteren.

Bij de mannen zijn er nog twee onderdelen afgewerkt. Bij het verspringen was er opnieuw een blessure: Er was drama voor de Belg Thomas van der Plaetsen, hij had een probleem met zijn hamstring en werd met een rolstoel het stadion uit gebracht. Warner kwam tot 8.24, waarmee hij opnieuw de beste was van het veld. De zwakkere onderdelen voor de Canadees moeten nog komen. Mayer liet weer zien niet fantastisch te zijn, maar Niklas Kaul liet zich wel goed zien met een tweede positieve resultaat tegenover zijn beste meerkamp. In goede doen is hij normaal de derde grootste kandidaat voor een medaille. 

Bij het kogelstoten lieten de Canadezen zich opnieuw zien. Voor Warner is het geen toponderdeel, maar hij deed het meer dan behoorlijk en met een Mayer die de topvorm niet lijkt te hebben doet hij daarmee een serieuze gooi naar goud. Mayer kwam bij lange na niet tot de 16 meter die hij kan halen. Pierce LePage is een van de kanshebbers op een medaille in het achterveld, zeker als hij zo blijft presteren. Zijn verspringen was al goed, maar de kogel kreeg hij ruim over de 15 meter, wat voor hem een goede prestatie is. Kaul was dit keer wat minder, de Duitser verloor wat na twee goede onderdelen.

OS: Japan pakt eerste boksgoud, Cubaan wint goud in tweede gewichtsklasse

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook de finales in het boksen begonnen. Na anderhalve week van voorrondes tot en met halve finales was het tijd voor de eerste twee finales, de één spannender dan de ander.

Vedergewicht (-57kg) vrouwen
In de finale stond de Filipijnse Nesthy Petecio tegenover thuisfavoriete Irie Sena, die het ietwat verrassend zo ver schopte. Op het WK van 2019 won Petecio in de kwartfinales van de jonge Japanse op weg naar de wereldtitel, maar in Tokyo liep het anders.

De eerste ronde ging bij de voltallige jury naar Irie, maar de tweede ronde was voor vier van de vijf juryleden een prooi voor Petecio. Spannend dus, maar in de beslissende derde ronde - die ook erg dicht bij elkaar lag - trok Irie het gevecht en olympisch goud naar zich toe.

Het brons was voor de verliezend halvefinalisten: de Italiaanse Irma Testa, die van Petecio verloor, en de Britse Karriss Artingstall, die uitgeschakeld werd door Irie.

Weltergewicht (-69kg) mannen
Regerend kampioen Daniyar Yeleussinov uit Kazachstan is al ruim drie jaar met succes prof en probeerde zich niet meer te kwalificeren, wereldkampioen Andrey Zamkovoy uit Rusland ging in de halve finales onderuit tegen Roniel Iglesias uit Cuba, de olympisch lichtweltergewichtkampioen van 2012.

In de finale stond Iglesias tegenover de Brit Pat McCormack, die zijn laatste gevecht won alvorens na de Spelen voor een profcarrière te gaan. Hij zou afsluiten met zilver, want tegen Iglesias was hij simpelweg twee maten te klein. De Cubaan domineerde het gevecht en won zijn tweede gouden medaille.

Naast Zamkovoy ging het andere brons naar de Ier Aidan Walsh, die in de halve finale tegen McCormack wegens een blessure niet in actie kon komen.

OS: Volgende Nederlandse medaille binnen voor dameshockeyers, maar welke kleur?

Het Nederlandse dameshockeyteam heeft zich geplaatst voor de Olympische finale en daarmee is een medaille al een feit. Groot-Brittannië werd met 5-1 verslagen.

In het eerste kwart was het weinig bijzonder wat Nederland liet zien. Het was stroef en leek zo een lastige wedstrijd te worden, al waren de Britten zelden echt gevaarlijk. In het tweede kwart werd echter wel duidelijk dat de Britten er het maar een kwart vanaf konden brengen zonder tegengoal: Een mooi uitgespeelde aanval was de 1-0 en bijna direct daarna werd het 2-0. Daarmee leek het eigenlijk al wel gespeeld.

In het derde kwart werd daar nog een schepje bovenop gedaan. Het is voor Nederland lastig om strafcorners te scoren, maar de 3-0 kwam dan toch uit een strafcorner, en in het derde kwart werd het zelfs nog 4-0 doordat een bal van links wel heel slap werd verdedigd. Team GB deed nog wat terug uit een strafcorner: 4-1, maar in het laatste kwart was daar ook nog één treffer van Nederland. Met overtuigend en dominant spel werden de Britten nauwelijks een kans gegeven. Een medaille is binnen, vrijdag om 12 uur kan die naar goud worden gepromoveerd. De tegenstander wordt later vandaag bekend.

OS: Bol moet tevreden zijn met brons op 400 horden

Femke Bol heeft brons behaald op de 400 meter horden. Ze kon niet sneller over de horden dan de twee Amerikaanse tegenstandsters, Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad. Bol liep in 52.03 een Europees Record, de tijd voor goud was een wereldrecord van 51.48 door McLaughlin.

Muhammad startte heel snel, terwijl Bol en McLaughlin ongeveer even hard wisten te starten. De drie gingen allemaal goed over de horden, terwijl de concurrentie eigenlijk totaal geen kans meer had na vijf horen. Muhammad bleef een voorsprong houden uit de laatste bocht, maar deze was niet meer zo groot. Bol ging niet zo sterk over de laatste horde en verloor snelheid voor de eindsprint, terwijl Muhammad de tank wel aardig leeg had laten lopen. McLaughlin kon haar daardoor nog passeren voor opnieuw een fantastisch wereldrecord op de horden, net als gisteren. Bol had misschien iets beter over de laatste horde kunnen komen, maar het verschil naar zilver was nog beduidend.

OS: Van Rouwendaal zwemt naar zilver op 10 kilometer

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op de Olympische Spelen in Tokyo zilver gewonnen op de tien kilometer openwaterzwemmen. In het Odaiba Marine Park in de baai van de Japanse hoofdstad tikte de verdedigend kampioene na tien kilometer als tweede aan.

Lange tijd vormde een redelijk grote kopgroep het beeld, met daarin eigenlijk alle toppers die present waren. In de tweede helft van de bijna twee uur durende wedstrijd nam Leonie Beck uit Duitsland het kopwerk over van de Amerikaanse Ashley Twichell, maar niet veel later nam Ana Marcela Cunha de kop.

De Braziliaanse kilometervreter, meervoudig wereldkampioene op de 25 kilometer, voerde het tempo op, alleen Van Rouwendaal en de Australische Kareena Lee konden enigszins volgen. Heel even leek Van Rouwendaal het gat naar Cunha te dichten, maar dat lukte niet: de Braziliaanse completeerde haar indrukwekkende palmares met olympisch goud, Van Rouwendaal tikte een kleine seconde later aan, net voor de bronzen Lee.

OS: Veteraan sluit loopbaan af met éindelijk olympisch worstelgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer drie setjes medailles verdeeld in het worstelen. Bij het vrouwen stond er weer één op het spel in de vrije stijl, bij de mannen werden twee gouden medailles vergeven in het Grieks-Romeins worstelen.

Grieks-Romeins -77kg mannen
Vooraf liet Tamas Lorincz weten het na de Spelen voor gezien te houden, dus voor de 34-jarige Hongaar was er nog één kans. Hij won zilver in Londen in 2012, pakte medailles op EK's - waaronder goud in 2006, 2013 en 2014 - en werd twee jaar geleden wereldkampioen.

De missie van Lorincz was olympisch goud en hij begon goed: de Japanner Yabiku Shohei werd verslagen en in een zinderende strijd klopte hij de Iraniër Mohammadali Geraei. Om goud vocht hij tegen de Kirgiziër Akzhol Makhmudov, die de Tunesiër Lamjed Maafi en de Azeri Rafig Huseynov alle kanten op slingerde en ook Karapet Chalyan uit Armenië klopte.

In de finale was Makhmudov sterk, maar Lorincz sterker: hij scoorde door de Kirgiziër naar de grond te halen en wist tot het einde vol te houden, waarmee zijn carrière eindelijk écht bekroond was. Yabiku klopte Geraei in de eerste strijd om brons, Huseynov was Chalyan de baas in een Azerbeidzjaans-Armeens duel om het andere brons.

Grieks-Romeins -97kg mannen
Jarenlang was Artur Aleksanyan de grote man, met goud in Rio als grootste resultaat. De Armeniër won in 2017 de WK-finale nog van Musa Evloev, maar daarna nam de Rus het over: hij klopte Aleksanyan in de halve finales van het WK 2018 en pakte hem in de WK-finale een jaar later. Een gedroomde olympische finale dus en die kwam er in Tokyo.

Evloev begon wat moeizaam tegen de Georgiër Giorgi Melia, kwam op dreef tegen Alex Szoke uit Hongarije en gooide de Pool Tadeusz Michalik in de rondte. Aleksanyan won op zijn beurt van de Kirgiziër Uzur Dzhuzupbekov, de Fin Arvi Savolainen en Mohammadhadi Saravi, waarmee de clash er was. Daarin was het duidelijk: Evloev is de nieuwe koning.

Aleksanyan probeerde alles, maar kreeg totaal geen vat op de Rus, zelfs niet vanuit de 'par terre'-positie, waarbij één worstelaar wegens passiviteit op de buik moet liggen en aangevallen kan worden. Het eerste brons was voor Michalik, die Szoke klopte, terwijl Saravi veel te sterk was voor Savolainen en het tweede brons pakte.

Vrije stijl -68kg vrouwen
Wereldkampioene Tamyrah Mensah was de grote favoriete en moest in ronde één al gelijk de mat op tegen olympisch kampioene Dosho Sara. Dat werd een opmerkelijk simpele opgave, Mensah domineerde haar en deed dat vervolgens ook met Zhou Feng uit China en in iets mindere mate met de Oekraïnse Alla Cherkasova.

De Nigeriaanse veterane Blessing Oborududu kondigde ondertussen aan na de Spelen te stoppen en ging op jacht naar tóch een grote internationale medaille. Ze gooide de Azerbeidzjaanse Elis Manolova alle kanten op en klopte ook Meerum Zhumanazarova uit Kirgizië, waarna ze revanche nam op Soronzonboldyn Battsetseg: de Mongolische gooide haar in Rio uit het toernooi, maar dit keer was Oborududu oppermachtig.

In de finale wist de Nigeriaanse zich kranig te weren, maar Mensah was te sterk en kreeg toch grip op haar. Het was emotioneel goud voor de Amerikaanse, wiens vader jaren geleden overleed op weg terug van een van haar worsteltoernooien. Brons was er voor Cherkasova, die Dosho van een thuismedaille hield, terwijl Zhumanazarova de Mongolische op haar schouders drukte en zo als eerste Kirgizische vrouw ooit een olympische medaille won.

OS: Egypte schrijft met halve finaleplaats geschiedenis in handbal

Egypte heeft voor een grote verassing gezorgd in het handbaltoernooi. De Egyptische handballers wonnen in de kwartfinale van Duitsland en is daarmee de eerste Afrikaanse ploeg die zich op de Olympische Spelen bij de laatste vier weet te plaatsen.

Egypte had in de groepsfase al indruk gemaakt door Portugal, Japan, Zweden en Bahrein te verslaan. Ook in de kwartfinale maakte de Noord-Afrikanen een sterke indruk tegen Duitsland. Bij rust was het 16-12 in het voordeel en zouden die voorsprong niet meer weggeven en wonnen uiteindelijk met 28-21 van Duitsland. Vooral doelman Karim Hendawy maakte indruk met een reddingpercentage van 41%.

Egypte speelt nu in de halve finales tegen Frankrijk. De Fransen wonnen makkelijk met 42-28 van Bahrain. De andere halve finale gaat tussen Spanje en Denemarken. Olympisch en wereldkampioen Denemarken won met overtuiging met 31-26 van Noorwegen, terwijl Spanje in een spannende wedstrijd Zweden versloeg met 34-33.

OS: Volleyballers Polen verrassend uitgeschakeld tegen Frankrijk

In het volleybaltoernooi bij de mannen heeft Polen in de kwartfinales het niet gered tegen Frankrijk. Nadat Polen nog de eerste set had gewonnen tegen de Franse volleyballers verloor de wereldkampioen uiteindelijk met 3-2 van Frankrijk.

Polen begon nog goed tegen Frankrijk en won de eerste set met 25-21. De Franse volleyballers wonnen de tweede set, maar er leek weinig aan de hand voor de Poolse volleyballers, zeker omdat Polen aanvallend meer indruk maakte en wonnen dan ook set drie. In set vier vier namen ze ook de leiding, waarna de wedstrijd volledig omkeerde en Frankrijk steeds beter in de wedstrijd kwam. De Fransen pakte enigszins verrassend de vierde set, waarna het verzet van Polen gebroken was en Frankrijk vrij gemakkelijk de vijfde set won.

De uitschakeling van Polen betekende ook dat alle teams uit poule B werden uitgeschakeld. Eerder op de dag verloor Japan van Brazilië met 3-0, won Rusland met dezelfde cijfers van Canada en bleek Argentinië in een spannende wedstrijd met 3-2 te sterk voor Italië.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
©FOK.nl e.a.