The Great Ace Attorney Chronicles

Wat is het toch fijn als overgeslagen Japanse games jaren later alsnog vertaald worden. Het is al helemaal goed nieuws als het ook nog geweldige games zijn, iets dat zeker geldt voor de twee The Great Ace Attorney spellen in deze bundel.

De Ace Attorney-serie loopt al bijna twintig jaar mee en met zes hoofddelen zijn fans in ieder geval goed bediend. De oude games zijn nog altijd erg goed en ook naar moderne platforms geport. Toch kan ik me voorstellen dat het misschien wat lastig is om in een serie met zoveel delen te stappen. Wat dat betreft is The Great Ace Attorney-duologie ideaal voor nieuwe spelers. Het is bovendien een leuk en vers alternatief voor fans zoals ik.  

De games kwamen dus  al jaren geleden uit voor 3DS, maar zijn dus nu pas eindelijk officieel vertaald en gelijk geport naar Switch, PS4 en pc. Je merkt aan niets dat het ooit 3DS games waren, vermoedelijk heeft Capcom de assets vanaf het begin in HD resolutie geproduceerd en vervolgens omlaag geschaald voor 3DS. De personages komen verder helemaal tot leven dankzij hun uitzonderlijke animaties. Die animaties zorgen ervoor dat hun unieke karaktertrekjes prachtig tot uiting komen.

Technisch gezien is The Great Ace Attorney een prequel. Het speelt zich aan het einde van de 19de eeuw af en het hoofdpersonage is Ryunosuke Naruhodo, een verre voorouder van Phoenix Wright (die in het Japans ook Naruhodo heet). In de praktijk zijn er heel weinig referenties naar de originele games, dus als je nieuw bent ga je weinig missen.  Je begint in de eerste game in Japan, maar het verhaal verplaatst zich al snel naar Londen. Tijdens dit victoriaans tijdperk is Londen de hoofdstad van de wereld en staat het vooraan in industriële en technologische ontwikkelingen. Het is een prachtige setting vol sfeer en rijp voor leuke mysteries.

The Geat Ace Attorney is ook niet zomaar een spin-off. Het wordt namelijk geregisseerd en geschreven door Shu Takumi, de bedenker van de Ace Attorney-serie. Dat is ook aan de kwaliteit van de games te merken, want ze kunnen zich makkelijk met de betere hoofddelen meten. De rechtszaken zijn zoals vanouds spannende rollercoasters, maar gelukkig zijn er ook tussendoor genoeg leuke grapjes. Veel van de beste humor komt van Herlock Sholmes (hij heet zo wegens auteursrechten). De beroemde detective is in deze games knotsgek en super arrogant, maar wel altijd met een knipoog. Elke keer als Sholmes langs komt steelt hij de show.

Qua gameplay zijn er weinig vernieuwingen doorgebracht, de games hanteren de bekende Ace Attorney-formule. Zoals gebruikelijk moet je daags voor de rechtszaak onderzoek doen om bewijs te vergaren en allerlei mensen te ondervragen. Tijdens de rechtszaak zelf neem je het op tegen een aanklager. Het is dan belangrijk om getuigen te verhoren en op inconsistenties te betrappen. Daarbij moet je ook op specifieke momenten het juiste bewijs presenteren.

Iets dat je een beetje nieuw mag noemen is het feit dat de Britse rechtbank in deze game gebruikmaakt van een zeskoppige jury. Het is een extra element dat naast de rechter en de aanklager roet in het eten kan gooien door je cliënt voortijdig schuldig te verklaren. Je hebt dan nog een laatste kans om ze van gedachten te laten veranderen. Verder gebeurt het ook vaak dat er tijdens de rechtszaak meerdere getuigen tegelijk aan het woord komen, iets dat Takumi ook in Professor Layton vs. Phoenix Wright heeft gebruikt. Dit is een leuk element, want interacties tussen getuigen zijn interessant, zeker als ze elkaar tegenspreken.

Het is ook interessant dat de twee The Great Ace Attorney-games meer dan normaal onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Eigenlijk is het gewoon één gigantische game. Dat betekent wel dat het eerste deel geen echte climax heeft. Veel plotelementen zijn nog niet echt doorgrond en een aantal vraagstukken blijven hangen. Ik hoop dus dat je klaar bent om ook het tweede deel te spelen. Dat is een groot commitment, want als je beide games speelt ben je minimaal zestig uur bezig. Daarbij heb je nog een paar optionele extra scenario’s. Het is een behoorlijk pakket en het feit dat het slechts veertig euro kost is een groot pluspunt.

De games hebben natuurlijk ook een paar minpunten. Een paar rechtszaken zijn bijvoorbeeld net wat minder en soms weet je al een tijdje van tevoren wat er ongeveer is gebeurd. De games hergebruiken ook net iets te veel omgevingen en personages (als getuigen bijvoorbeeld). Ik werd op gegeven moment helemaal gek van Soseki Natsume, die wel erg vaak in allerlei incidenten terechtkomt. Veder vind ik Ryunosuke Naruhodo geen sterk personage. Hij volgt tijdens beide games grotendeels de droom van iemand anders en vindt pas tegen het einde van deel twee een beetje zijn eigen weg. Qua persoonlijkheid is hij ook teveel een kloon van Phoenix, met vergelijkbare opvattingen en ook lichaamstaal.

Conclusie:
Het is fantastisch dat The Great Ace Attorney-games zijn vertaald. Shu Takumi heeft het weer geflikt en wederom twee geweldige visual novels geproduceerd. Videogame advocaat spelen in victoriaans Londen is net zo leuk en als je van visual novels houdt zijn deze bundel sowieso onmisbaar. Ondanks een paar minpuntjes heb ik geen “Objection!” als je deze bundel koopt.

Gespeeld of Nintendo Switch. Ook beschikbaar voor PS4 en pc.