OS: Nederlandse gewichtheffer 6e op Spelen, Talakhadze tilt 265kg omhoog

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het gewichtheffen alweer afgesloten. Woensdag was het de beurt aan de superzwaargewichten, de mannen boven de 109 kilogram. Voor het eerst sinds 1968 deed er een Nederlandse gewichtheffer mee: de jonge Enzo Kuworge volgde de vorig jaar helaas overleden Piet van der Kruk op.

Kuworge begon het trekken met 175kg uitstekend en liet daarna zijn persoonlijk record van 180kg op de stang leggen. Zijn eerste poging werd afgekeurd, zijn rechterelleboog bleef niet recht, de laatste poging lukte ook niet. Toch lag hij nog aardig in de wedstrijd en waren er nog volop kansen voor een plek in de top-8, terwijl één man veruit de beste was.

Lasha Talakhadze was voorafgaand aan de Spelen vermoedelijk de meest zekere winnaar van alle 339 onderdelen en dat maakte de Georgiër waar. Nadat de rest klaar was opende hij met 208kg en 215kg om op te warmen, waarna hij 223kg boven het hoofd trok: een nieuw wereldrecord. De Iraniër Ali Davoudi tilde 200kg omhoog, Man Asaad uit Syrië maakte zijn rol als medaillefavoriet met 190kg ook waar.

Bij het stoten opende Kuworge met succes op 225kg, waarna het op 223kg nét niet lukte. Voor wat extra rust legde hij er een kilo bij en met pijn en moeite ging dat wél goed: een nieuw Nederlands record (234kg). Nadat de Tsjech Jiri Orsag faalde was duidelijk dat Kuworge minstens zesde zou worden en zo geschiedde, nadat David Liti uit Nieuw-Zeeland en de Turkmeen Hojamuhammet Toychyyev hem passeerden.

Davoudi tilde ondertussen 234 en 241 kilo op voor een totaal van 441kg en zilver, Asaad kwam tot 234kg, voor een totaal van 424kg en brons - pas de vierde Syrische medaille ooit en de eerste sinds 2004. Nadat men uitgespeeld was met die kindergewichtjes, begon Talakhadze op 245kg, tilde het op als ware het een pakje boter en herhaalde dat met 255kg. Vervolgens ging ook 265kg simpel boven het hoofd, weer een nieuw wereldrecord en goud met 488kg.