FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 augustus 2021

Oud-Ajacied Bryan Roy voor rechter om dreigtweet richting Rutte

Oud-Ajacied Bryan Roy moet volgende maand voor de rechter verschijnen vanwege een dreigtweet die hij in april dit jaar verstuurde via Twitter. Dat schrijft Het Parool.

Eerder meldde AT5 al dat Roy door de politie is verhoord vanwege zijn tweet en dat het OM de zaak in onderzoek had. Dat onderzoek is nu dus afgerond.

De 51-jarige oud-profvoetballer plaatste op 3 april, vroeg in de ochtend, een tekst bij een tweet van iemand anders over Mark Rutte. "We helpen Mark met zijn geheugen wat hij moet doen. Aftreden van Rutte, aftredenmarkrutte.petities.nl." Roy reageerde daarop met de tekst: "Headshot krijgtie straks." Naar aanleiding van deze tweet is aangifte tegen Roy gedaan.

Oud-international Bryan Roy kwam in zijn loopbaan 32 keer uit voor het Nederlands elftal. Hij kwam eind 2020 ook al in opspraak nadat hij journalist Chris Klomp had bedreigd via Twitter.

OS: Waterpolosters Spanje en VS herhalen WK-finale

De Spaanse waterpolosters krijgen in de olympische finale een herkansing voor de verloren finale op het WK in 2019. Geheel volgens verwachting wist de Verenigde Staten hun plek in de finale ten koste van Rusland veilig te stellen, terwijl Spanje weinig moeite had met Hongarije. Voor de VS betekent dit dat het team sinds de toevoeging van het dameswaterpolo nog altijd geen finale gemist heeft. Voor Spanje is het na 2012 de tweede keer dat het land in de finale staat.

De dag begon met de eerste wedstrijd voor de plekken 5 tot 8 tussen China en Nederland. Nederland had geen enkel probleem met het tot dusver verrassende China en won de wedstrijd met 6-13. De tegenstander om plek 5 wordt Australië, dat met moeite langs Canada wist te komen. Aan het einde van de reguliere speeltijd luidde de stand 10-10, dus een strafworpenserie moest voor het eerst dit toernooi het verschil gaan maken. Deze wonnen de Australiërs met 4-2.

Het in de groepsfase tegenvallende Rusland schakelde in de kwartfinale niet alleen verrassend Australië uit, maar ging ook lange tijd aan de leiding in de halve finale tegen de VS. Richting het einde van de eerste helft stond Rusland zelfs met 7-4 voor. De VS wist echter in de slotminuut van de eerste helft dit verschil terug te brengen naar 7-6 en kon enkele minuten na rust voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong komen. Rusland kon nog lange tijd bij blijven, maar na de 11-11 vijf minuten voor tijd kwam het team niet meer aan scoren toe. Uiteindelijk won de VS met 11-15.

Tussen Spanje en Hongarije is het in tegenstelling tot de eerdere halve finale geen moment echt spannend geworden. Spanje wist in een felle eerste periode de meeste kansen te creëren en kwam zo al vroeg op een 2-0 voorsprong. In de tweede periode bleef Hongarije tekort komen en werd er zelfs tegen een 5-1 achterstand aangekeken. Alleen een fraai doelpunt van Anna Illes in de slotseconden van de eerste helft wist Hongarije nog in de wedstrijd te houden. Spanje bleef echter de overhand houden en kon in de laatste periode alvast krachten sparen voor de finale van zaterdag: de wedstrijd werd gewonnen met 8-6.

OS: Meerdere breuken voor Van Riessen

Baanwielrenster Laurine van Riessen kwam vanmorgen Nederlandse tijd op de olympische wielerbaan ten val in de kwartfinales van de keirin. Ze ligt in het ziekenhuis met meerdere gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gekneusde long.

In volle vaart tikte de Nederlandse het achterwiel van de Duitse Emma Hinze aan. Vervolgens maakte ze een zwieper naar boven en toen kwam ze in botsing met de Britse Katy Marchant. Daarna sloeg ze hard tegen de baan.

Van Riessen, die nog zou starten op de sprint, wordt morgen nader onderzocht.

Messi vertrekt bij Barcelona

Lionel Messi vertrekt na meer dan twintig jaar bij FC Barcelona. Het contract van de Argentijn liep vorige maand en door de financiele problemen kan de club hem geen nieuw contract aanbieden.

"Hoewel FC Barcelona en Lionel Messi een akkoord hebben bereikt en de duidelijke intentie van beide partijen was om een nieuw contract te tekenen, kan dit niet gebeuren vanwege financiële en structurele belemmeringen van La Liga. Als gevolg van deze situatie blijft Messi niet bij FC Barcelona. Beide partijen betreuren het ten zeerste dat de wensen van de speler en de club uiteindelijk niet zullen worden vervuld. FC Barcelona betuigt van harte zijn dank aan de speler voor zijn bijdrage aan de historie van deze de club en wenst hem het allerbeste voor de toekomst in zijn persoonlijke en professionele leven," zo staat er op de clubsite van FC Barcelona.

Messi kwam op zijn dertiende in de jeugdopleiding van Barcelona terecht en maakte in 2004 onder Frank Rijkaard op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste. Voor de Catalanen speelde Messi 778 wedstrijden waarin hij maar liefst 672 keer scoorde. Hij won met Barcelona tien keer La Liga, zeven keer de Copa del Rey, vier keer de Champions League en drie keer de wereldbeker voor clubs.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 13

Vandaag was de dertiende dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland won vandaag weer drie medailles waarmee het totaal tot nu toe komt op 26, dat is nu al een verbetering van het record uit 2000. Destijds werden er in Sydney 25 medailles gewonnen. Er was verrassend goud voor baanwielrenster Shanne Braspennincx op het onderdeel keirin. Zij ging van kop af aan en won overtuigend. 

Ook in de atletiek was er weer Nederlands succes, nu op de zevenkamp. De Belgische Nafissatou Thiam prolongeerde haar olympische titel maar daarachter ging het zilver naar Anouk Vetter en brons voor Emma Oosterwegel. Het puntentotaal van Vetter betekende een Nederlands record terwijl ook Oosterwegel met 6 persoonlijke records boven zichzelf uitsteeg.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zwemmen 10 kilometer open water mannen Fabian Wellbrock (Dui) Kristof Rasovszky (Hon) Gregorio Paltrinieri (Ita)  
Skateboard herenpark Keegan Palmer (Aus) Pedro Barros (Bra) Cory Juneau (VS)  
Atletiek Hinkstapspringen heren Pedro Pablo Pichardo (Por) Zhu Yaming (Chi) Hugues Fabrice Zango (Bur)  
Atletiek Kogelstoten heren Ryan Crouser (VS) Joe Kovacs (VS) Tomas Walsh (NZl)  
Atletiek 110 m horden heren Hansle Parchment (Jam) Grant Holloway (VS) Ronald Levy (Jam)  
Kanovaren Kajak enkel 200 m heren Sandor Totka (Hon) Manfredi Rizza (Ita) Liam Heath (GB)  
Kanovaren Kano enkel 200 m dames Nevin Harrison (VS) Laur.Vincent-Lapointe (Can) Ljoedmila Luzan (Oek)  
Kanovaren Kajak enkel 500 m dames Lisa Carrington (NZe) Tamara Csipes (Hon) Emma Jorgensen (Den)  
Kanovaren Kajak dubbel 1000 m heren Green/Westhuyzen (Aus) Hoff/Schopf (Dui) Slouf/Dostal (Tsj)  
boksen Vedergewicht (52-57 kg) heren Albert Batyrgaziejev (Rus) Duke Ragan (VS) Takyi (Gha) Álvarez (Cub)
Schoonspringen 10 m platform dames Quan Hongchan (Chi) Chen Yuxi (Chi) Melissa Wu (Aus)  
Baanwielrennen Keirin dames Shanne Braspennincx (Ned) Ellesse Andrews (NZl) Lauriane Genest (Can)  
Baanwielrennen Omnium heren Matthew Walls (GB) Campbell Stewart (NZl) Elia Viviani (Ita)  
Atletiek snelwandelen 20 km heren Massimo Stano (Ita) Koki Ikeda (Jap) Toshikazu Yamanishi (Jap)  
Karate Kata dames Sandra Sánchez Jaime (Spa) Kiyou Shimizu (Jap) Lau (Hko) Bottaro (Ita)
Karate Kumite -67 kg heren Steven da Costa (Fra) Eray Samdan (Tur) Assadilov (Kaz) Almasatfa (Jor)
Karate Kumite -55 kg dames Ivet Goranova (Bul) Anzjelika Terljoega (Oek) Plank (Oos) Wen (Tai)
klimsport heren Alberto Ginés (Spa) Nathaniel Coleman (VS) Jakob Schubert (Oos)  
Worstelen Vrije stijl 57 kg heren Zaur Uguev (Rus) Ravi Kumar Dahiya (IND) Sanayev (KAZ) Gilman (VS)
Worstelen Vrije stijl 86 kg heren David Taylor (VS) Hassan Yazdanicharati (Irn) Najfonov (Rus) Amine (SMa)
Worstelen Vrije stijl 57 kg dames Risako Kawai (Jap) Iryna Koeratsjkina (WRu) Boldsaihan (Mgl) Nikolova (Bul)
Hockey finale heren België Australië India  
Atletiek polsstokhoogspringen dames Katie Nageotte (VS) Anzjelika Sidirova (Rus) Holly Bradshaw (GB)  
Atletiek 400 m heren Steven Gardiner (Bah) Anthony José Zambrano (Col) Kirani James (Grn)  
Atletiek Zevenkamp dames Nafissatou Thiam (Bel) Anouk Vetter (Ned) Emma Oosterwegel (Ned)  
Atletiek Tienkamp heren Damian Warner (Can) Kevin Mayer (Fra) Ashley Moloney (Aus)  
Tafeltennis Teammatch dames China Japan Hong Kong  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 34 24 16 74
2 Verenigde Staten 29 35 24 88
3 Japan 22 10 12 44
4 Australie 17 5 19 41
5 Rusland 16 22 19 57
6 Groot-Brittannie 16 18 16 50
7 Duitsland 9 9 16 34
8 Frankrijk 7 11 9 27
9 Italie 7 10 18 35
10 Nederland 7 9 10 26

Random Pics van de Dag #381

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Limburgse Jagers steken handen uit de mouwen bij ondergelopen zorggroep

Het natuurgeweld in Limburg is weliswaar achter de rug, maar dat betekent niet dat alles weer terug bij het oude is. Veel huizen, bedrijfspanden en kantoren liepen bij de overstromingen schade op. Zo ook de gebouwen van Adelante Zorggroep in Valkenburg. De medewerkers kregen deze week spontaan hulp van militairen van de Koninklijke Landmacht.

Zeventien mannen van de D-compagnie 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers hadden deze week eigenlijk iets anders op de agenda staan. Zou zouden zich in Wales voorbereiden op de uitputtende militaire langeafstandsloop Cambrian Patrol. Door de coronacrisis ging dat niet door. Zij besloten in Limburg te trainen en daar volledig vrijwillig het goede met het nuttige te combineren.

Via via kwamen de Limburgse Jagers in Valkenburg terecht, waar de medewerkers van Adelante wel wat hulp konden gebruiken. “Het water stond hier bij de overstroming 40 tot 50 centimeter hoog”, vertelt Tjerk Uhrlep, commandant van het peloton. “We hebben alle vloeren van de bijgebouwen verwijderd, keukens gedemonteerd en alle afvoerbuizen ontdaan van het isolatiemateriaal. Alles was helemaal volgelopen.”

10 containers
De militairen zijn dinsdagochtend direct aan de slag gegaan. Ook woensdag en vanochtend hebben zij vrijwel al hun tijd gestoken in opruimwerkzaamheden. Uiteindelijk zijn liefst zo’n 10 containers vol met troep afgevoerd.

“Het was behoorlijk arbeidsintensief en benauwd”, zegt Uhrlep. “Al die vloeren waren verlijmd dus dat was zwaar. Daarnaast was het natuurlijk enorm smerig, want er is ook veel rioleringswater meegestroomd. Als je onze kleding nu ruikt, weet je dat er aardig wat troep is meegekomen en die zat echt overal.”

Het harde werk van de militairen is dankbaar ontvangen. De hele buurt leek wel te zijn uitgelopen om de mannen een hart onder de riem te steken. Zo konden zij bij lokale ondernemers terecht voor lunch en diner en werden zij speciaal ontvangen door burgemeester Daan Prevoo.

Doelstelling bereikt
Daarnaast hebben de Limburgse Jagers uiteraard getraind voor de Cambrian Patrol. Dat gebeurde vaak vroeg in de ochtend, voor zij bij Adelante aan de slag gingen. “We hebben op dat vlak onze doelstelling bereikt”, stelt Uhrlep tevreden vast. “Ons hele jaar staat in het teken van die wedstrijd. Dat hebben we hier mooi kunnen combineren. We maakten onze kilometers met volle bepakking.”

Voor de leden van het bataljon zit de klus erop. Maar dat betekent niet dat alles klaar is in Limburg. Uhrlep: “Ik hoorde ze hier zeggen dat er eigenlijk nog 3 groepen langs moeten komen, dan is de klus zo geklaard. Laten we hopen dat dat gebeurt.”

Adelante is een zorggroep met volwassenenrevalidatie & arbeidsre-integratie, kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen en audiologie & communicatie als kernactiviteiten.

Advocaten Nabil B. halen uit naar NCTV na dood De Vries

Onno de Jong en Peter Schouten, de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, hebben op een speciaal ingelaste persconferentie uitgehaald naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens hen is er sprake van een 'lakse beveiliging' van alle betrokkenen in het proces, en dus ook van Peter R. de Vries.

Volgens de raadsheren heeft het handelen van zowel de NCTV en het Openbaar Ministerie (OM) desastreuze gevolgen gehad. De instanties deden volgens hen laatdunkend over de kroongetuige en zijn advocaten. "De NCTV is op een groot aantal punten laks geweest op het gebied van de beveiliging van alle betrokkenen." Ze vinden dat er door de instanties onvoldoende naar hen is geluisterd.

Patroon
Schouten en De Jong spreken van een 'lakse beveiliging' en vinden dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar alledrie de moorden. "We hopen zo een patroon te kunnen ontdekken van hoe de beveiliging van deze personen heeft gefaald." Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie stelde vorige maand al een onderzoekscommissie in naar de beveiliging, maar door de aanstelling van voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra is die commissie volgens de advocaten niet onafhankelijk.

Schouten en De Jong gaven in een gesprek met het ministerie aan een hoogleraar als voorzitter te willen hebben, maar daar ging het ministerie volgens hen niet in mee. De hoogleraar mocht wel worden toegevoegd aan het team.

Dodenlijst
De advocaten bevestigen dat De Vries nooit zulke strenge beveiliging om zich heen wilde hebben zoals bijvoorbeeld zijn collega John van den Heuvel. Toch voerde De Vries wel gesprekken met een veiligheidsexpert van het parket Midden-Noord over welke beveiliging er wél mogelijk was voor hem.

Daarnaast wilde de vertrouwenspersoon van de kroongetuige weten op basis van welke informatie hij op een dodenlijst stond. Die informatie kreeg De Vries volgens de raadsheren niet. De Vries noemde dat 'bespottelijk'.

Peter R. de Vries werd op dinsdagavond 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis.

OS: Prachtige strijd om goud in kajak en kano

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer vier gouden medailles vergeven op de Sea Forest Waterway, waar na het roeien van week één gestreden wordt in het vlakwaterkanoën in week twee van de Spelen.

K-1 200m mannen
Dé sprintbom in de kajak is Liam Heath en de Brit hoopte dan ook zijn olympische titel van Rio te verdedigen. Dat lukte echter niet, hij had nét de vorm niet en dat gold wel voor de Hongaar Sandor Totka. In 35,035 seconden pakte Totka toch wel verrassend het goud, enkele honderdsten voor de Italiaan Manfredi Rizza. Heath was wel de beste van de rest en pakte toch nog brons.

C-1 200m vrouwen
Vooraf werd een tweestrijd verwacht tussen twee vrouwen, te beginnen met de Canadese Laurence Vincent-Lapointe. Zesvoudig wereldkampioene, maar een tijdje geschorst geweest nadat ze betrapt was op doping. Die bleek ze binnen te hebben gekregen via onbeschermde seks met haar toenmalige vriend, die toegaf het gebruikt te hebben. De nieuwe generatie wordt aangevoerd door de Amerikaanse Nevin Harrison, 19 jaren jong en regerend wereldkampioene.

Het werd een vrij spannende finale op het debuterende onderdeel, maar na dik 45 seconden sprinten was één ding duidelijk: Harrison is de nieuwe sprintkoningin in de kano. Het was goud voor de Amerikaanse tiener, voor Vincent-Lapointe, die op 'haar' onderdeel eindelijk op de Spelen in actie kon komen. Brons was voor de Oekraïnse Liudmyla Luzan, die een zeer spannende strijd om plek drie nipt won.

K-1 500m vrouwen
In de kajak is Lisa Carrington de onbetwiste koningin en de Nieuw-Zeelandse had dat al laten zien met haar derde opeenvolgende gouden medaille op de 200 meter. Ook op de iets langere afstand stond er nauwelijks een maat op Carrington, die na 1:51,216 minuten als eerste de finishlijn passeerde, een ruime halve seconde voor de Hongaarse Tamara Csipes. Brons was er voor de Deense Emma Jorgensen, na zilver in Rio, terwijl de Hongaarse Danuta Kozak na goud in Londen én Rio genoegen moest nemen met plek vier.

K-2 1000m mannen
Het werd een werkelijk zinderende finale tussen de Duitsers Max Hoff/Jacob Schopf en de Australische boot met Jean van der Westhuyzen/Thomas Green. Met nog een meter of tweehonderd te gaan lagen de boten nek aan nek, maar de Australiërs hadden nog nét iets meer over en raasden naar het goud, drie tienden voor de Duitsers. Josef Dostal en Radek Slouf uit Tsjechië hielden de Hongaarse boot nog net van het podium en pakten brons.

OS: Handbalfinale herhaling van Rio

De finale van het olympisch handbaltoernooi gaat net ais vijf jaar geleden tussen Frankrijk en Denemarken. De Denen wonnen toen het goud.

Frankrijk, dat olympisch goud won in 2008 en 2012, versloeg Egypte in de halve finales met 27-23. Egypte werd vijf jaar geleden in Rio nog negende. Het Afrikaanse land hield vandaag in de eerste helft gelijke tred tegen grootmacht Frankrijk. De Fransen wonnen de wedstrijd op efficiency. 27 van de 41 schoten waren raak terwijl bij Egypte 23 van de 44 raak waren en er bovendien twee keer een strafworp werd gemist.

Denemarken won in de andere halve finale met dezelfde cijfers van Spanje: 27-23. Denemarken en Spanje schoten allebei 46 keer op doel. De Denen waren echter effectiever in de afronding. Mikkel Hansen was topscorer met twaalf treffers.

Deathloop is eindelijk goud

Het was ooit de bedoeling dat Deathloop eind 2020 uitkwam voor PlayStation 5 en pc. De game werd echter meerdere keren uitgesteld, maar daar komt nu een einde aan. De game is goud en gaat vrijwel zeker in september uitkomen.

Dit maakt de developer bekend via Twitter. De release date staat op 14 september. Nadat de exclusiviteitsdeal is afgelopen komt de game ook naar Xbox Series X | S.

OS: Eerste olympisch sportklimgoud naar Spaanse tiener

Op de Olympische Spelen in Tokyo is de allereerste olympisch kampioen in het sportklimmen gekroond. Dat werd gedaan met de combinatiewedstrijd, de vorm van het klimmen die olympisch is gemaakt en de drie disciplines bij elkaar zet: speed, boulder en lead.

Bij het speedklimmen gaat het er om een vijftien meter hoge muur met vastgesteld patroon zo snel mogelijk te beklimmen. Na een knockoutfase ging de winst daar naar de pas 18-jarige Spanjaard Albert Ginez Lopez, mede geholpen door een blessure van de enige speedspecialist in de acht man tellende finale: de Fransman Bassa Mawem was geblesseerd geraakt. Narasaki Tomoa uit Japan pakte de tweede plek, voor Mawem's broer Mickaël en de Tsjechische legende Adam Ondra.

Het boulderen bestaat in de combinatiewedstrijd uit drie boulderproblemen, waar men telkens vier minuten de tijd voor heeft. Het doel is om zoveel mogelijk toppen te bereiken en de Amerikaan Nathaniel Coleman deed dat het beste: twee stuks, als enige. Mawem pakte er een tweede plek op, Narasaki werd derde en Ondra en Gines Lopez slechts zesde en zevende. De uitslagen van de losse onderdelen worden met elkaar vermenigvuldigd voor de totaaluitslag, dus een hoge score is bepaald niet lekker.

De combinatiewedstrijd wordt afgesloten met het leadklimmen, waar men één kans heeft om zo hoog mogelijk op de muur te komen. Gines Lopez deed dat uitstekend, maar Ondra deed het beter en Duffy voegde zich er nog tussen. Wereldkampioen Jakob Schubert was als laatste aan de beurt en daarmee kon de Oostenrijker het goud bepalen, hoewel hij dat zelf niet meer kon winnen.

Bij een eerste plek voor Schubert zou hij het brons pakken en was het goud voor Gines Lopez, voor Coleman. Een tweede of derde plek voor Schubert zou goud opleveren voor Ondra, met zilver en brons voor Gines Lopez en Coleman, terwijl de Spanjaard bij plek vier voor Schubert dan weer goud zou pakken. De Oostenrijker klom indrukwekkend, werkte zich door de laatste grepen...en ging voorbij Ondra's prestatie naar de leadwinst, waarmee Gines Lopez de titel pakte, voor Coleman en Schubert.

OS: Weer goud voor Chinese tafeltennisdames

In het olympisch tafeltennistoernooi hebben de Chinese vrouwen wederom goud gepakt bij de landenteams. Het onderdeel stond voor de vierde maal op het olympisch programma en alle keren won China.

In de finale werd Japan met 3-0 verslagen. Cheng Meng en Sun Yingsha hadden eerder al in Tokio respectievelijk goud en zilver gepakt in het enkelspel.

Het brons ging naar Hongkong dat eerder vandaag Duitsland in de strijd om de derde plaats met 3-1 versloeg.

MotoGP-legende Valentino Rossi stopt ermee

Valentino Rossi stopt er na dit MotoGP-seizoen mee. De Italiaanse motorsportlegende maakte dit zojuist bekend in een live persconferentie. Het betekent een einde aan een indrukwekkende racecarrière van maar liefst 26 jaar.

Het nieuws komt niet geheel als verrassing aangezien de resultaten van de 42-jarige coureur al een tijd te wensen overlaten. Momenteel staat The Doctor met 4 DNF's en 17 punten slechts 19e in het kampioenschap. De toekomstig pensionado zegt het een lastige beslissing en een verdrietig moment te vinden maar dat in sport uiteindelijk de resultaten tellen: 'Je racet nooit puur voor de lol, een echte racer racet ook voor de resultaten. Het is de juiste beslissing'. Vanaf volgend jaar zal hij met auto's gaan racen, waarschijnlijk GT3 endurance.

Rossi refereert aan zijn carrière als een 'lange, lange reis' waar hij onwijs van heeft genoten en dat zijn 'leven volgend jaar gaat veranderen'. Sinds zijn start in de paddock in 1996 won hij 9 wereldtitels (waarvan 7 in de hoogste klasse), 115 Grand Prix (waaronder 89 in de koningsklasse), stond hij 235 keer op het podium, vertrok in de GP/500cc-klasse 55 keer vanaf pole en heeft een totaal van 423 race starts achter zijn naam. Zelf noemt hij zijn kampioenstitels uit 2001, 2004 en 2008 als bepalend voor zijn loopbaan in de racerij.

Na zijn afscheid laat hij een nieuwe generatie aan sterke Italiaanse rijders in het paddock achter. Met zijn VR46 Academy tracht hij Italië weer aan de top van de motorsport brengen en leidde zelf groepen Moto3/2/GP-racers op, waaronder Franco Morbidelli en Francesco Bagnaia. Tot slot gaat in 2022 zijn eigen team, het Sky Racing Team VR46, van start in de hoogste klasse van de wegrace.

In de persconferentie erkende hij zijn eigen bijdrage aan de motorsport in het algemeen: 'Ik heb veel mensen vermaakt op zondagmiddagen, veel mensen hebben genoten' en voegde toe dat op die 'een of twee uren [op zondag] mensen even aan niets anders hoefden te denken'.

The Offspring ontslaat hun drummer wegens weigeren C19-vaccinatie

Pete Parada (48) is al 14 jaar de drummer van de punkrockband The Offspring. Maar omdat hij niet gevaccineerd wil worden tegen COVID-19 moet hij een andere werkgever zoeken. Maar er is geen kwaad bloed vanwege de breuk, legt de muzikant uit.

The Offspring heeft een nieuwe drummer nodig voor de aankomende tour van hun nieuwe album "Let The Bad Times Roll". Pete Parada, die tot nu toe drumde voor de groep deelde op Instagram mee dat hij niet te zien zal zijn bij de komende shows. De reden is zijn medische bedenkingen over het nemen van een coronavaccinatie.

"Ik heb het virus meer dan een jaar geleden opgelopen, ik had milde verschijnselen, dus ik heb er vertrouwen in dat ik er een volgende keer er ook niet echt ziek van zal worden", speculeert de 48-jarige. Hij zou zich meer zorgen maken over de mogelijkheid tot het ontwikkelen van het Guillain-Barré-syndroom (GBS) door de vaccinatie, een zenuwziekte die hij eerder als kind heeft gehad. Door de nieuwste COVID-19 regelgeving, is het door zijn vaccinatiestatus niet meer mogelijk om de regels van de branche te volgen.

Het Amerikaanse Geneesmiddelenbureau waarschuwde halverwege dit jaar dat de coronavaccinatie van Johnson & Johnson in uiterst zeldzame gevallen het risico op een GBS-uitbraak zou kunnen vergroten. Volgens de "New York Times" waren er ongeveer 100 verdachte gevallen van de ongeveer 13 miljoen vaccinaties - een causaal verband met het vaccin kon daardoor niet worden bewezen.

Parada gebruikt ook de aandacht om zijn standpunt te uiten over het vaccinatiedebat. "Laten we stoppen met domineren, ontmenselijken en tegen elkaar schreeuwen", zegt hij. Volgens hem zijn er verschillende redenen om de vaccinatie te weigeren. Hij is voorstander van vaccinatie na uitgebreide informatie zonder enige dwang. Hij wil zijn verhaal delen om anderen, die zich nu in de steek gelaten voelden omdat ze niet gevaccineerd willen worden, te laten zien dat ze niet alleen zijn.

Parada houdt vol dat hij niet kwaad is op zijn inmiddels voormalige band. "Ze doen wat ze denken dat het beste voor hen is en ik doe hetzelfde."

De functie van drummer bij The Offspring, dat in 1984 werd opgericht onder de bandnaam Manic Subsidal en in 1986 omgedoopt werd, is vaker van samenstelling veranderd. Parada trad in 2007 toe tot de band. Nadat bassist Greg Kriesel in 2019 vertrok, zijn zanger Bryan "Dexter" Holland en gitarist Kevin "Noodles" Wasserman de overgebleven originele leden van de groep.

New Donk City toegevoegd als nieuwe course in Mario Golf: Super Rush

Nintendo brengt vandaag een gratis update uit voor Mario Golf: Super Rush. De update voegt Toadette toe als nieuw speelbaar personage en introduceert New Donk City uit Super Mario Odyssey als course.

New Donk City is een complete course en bevat dus achttien holes om op los te slaan. Ook voegt de update, die overigens gewoon gratis is, Ranked Matches toe aan de game. Wie in deze modus een A- rating haalt, speelt alternatieve kleuren voor Yoshi vrij.

Nintendo komt later dit jaar met nog meer updates voor de game.

OS: Russen en Fransen spelen volleybalfinale

Voor de achtste keer hebben de Russische volleybalheren de olympische finale bereikt. De kampioen van Londen 2012 waren in de halve finale Brazilië, de kampioen van 2016, met 18-25, 25-21, 26-24 en 25-23 de baas.

De Russen en de Brazilianen maakten er een mooie wedstrijd van met veel mooie rally's. In de derde set kwam Brazilië op 20-13. Rusland kwam echter terug en won alsnog de set, en ook in de vierde set hadden de Russen nipt de overhand.

De Russen nemen het zaterdag in de eindstrijd op tegen Frankrijk. De Franse mannen, die voor het eerst olympische finale bereiken, waren in de andere halve finale Argentinië met 3 - 0 de baas. (25-22, 25-19 en 25-22)

Israël valt specifieke doelen in Libanon aan als vergelding na Libanese raketaanval

Voor het eerst in zeven jaar vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen doelen in Libanon aan. Eerder had Libanon raketten op Israël afgechoten. Volgens Israël zijn nu de locaties van waaruit de raketten werden afgevuurd beschoten.

De lanceerinrichtingen van waaruit de raketten werden afgevuurd, werden 's nachts tijdens luchtaanvallen geraakt, aldus de Israëlische strijdkrachten. Ze vielen ook een doelwit aan van waaruit Israël in het verleden was aangevallen.

Waarschuwing uit Israël
Het Israelische leger waarschuwde voor verdere pogingen om Israël en zijn burgers schade toe te brengen. Libanon was verantwoordelijk voor alle acties die van zijn grondgebied zijn uitgevoerd, volgens Israël.

Volgens informatie van Libanese veiligheidsgroepen vonden de aanslagen vooral plaats in het gebied rond het dorp Mahmudijah nabij de Israëlisch-Libanese grens. Aanvankelijk vielen er geen doden of gewonden. Het Libanese leger zei dat het patrouilles naar het grensgebied had gestuurd, controleposten had opgericht en op zoek gaat naar de daders van de raketaanvallen op Israël.

Libanon: "Agressieve bedoelingen"
De Libanese president Michel Aoun zei dat het de eerste keer sinds 2006 was dat Israël zijn luchtmacht had ingezet tegen Libanese dorpen. Dit suggereert agressieve bedoelingen. Libanon zal een klacht indienen bij de Verenigde Naties.

In Libanon zijn woensdag drie raketten afgevuurd. Twee van hen landden in Israël, één viel in Libanon, volgens een verklaring van het leger. Het leger reageerde met artillerievuur. Volgens informatie uit Libanese veiligheidskringen zijn aanvankelijk zes Israëlische granaten in Libanon geland. Er waren geen meldingen van verwondingen aan beide kanten.

Israël en Libanon zijn officieel in oorlog. Er zijn al langere tijd spanningen aan de grens. De Libanese sjiitische militie Hezbollah, die nauw gelieerd is aan Iran, ziet Israël als een aartsvijand.

OS: Zilver én brons op zevenkamp voor Nederland

Nederland heeft twee medailles weten te behalen op de Olympische zevenkamp. Na zes onderdelen was duidelijk dat Anouk Vetter er goed voor stond voor zilver en ook nog miniscule kansen had op goud. Emma Oosterwegel stond 1 punt achter de bronzen positie, al was er ook nog gevaar van achteruit.

Oosterwegel was een van de snellere loopsters in de serie, maar de snelste was Noor Vidts. De Belgische moest drie seconden goed maken op Oosterwegel. Oosterwegel moest op haar beurt sneller lopen dan Kendell Williams, maar het verschil met de Amerikaanse was het kleinst mogelijke. Vidts en Williams begonnen er rap aan, terwijl Oosterwegel iets rustiger aan deed. Toen Vidts echter een versnelling plaatste wist Oosterwegel dat ze mee moest gaan, zonder te vroeg in de totale verzuring te raken. Vidts liep Oosterwegel op een gaatje, maar dit gat werd nooit groot, terwijl Williams geen factor meer was. Op de finish verloor ze in totaal 1.5 seconden, genoeg voor brons.

Vetter kon het Nafi Thiam eventueel nog lastig maken door 4.5 seconden voor haar te finishen, maar het is algemeen bekend dat Vetter niet al te rap op de 800 meter is. Vetter probeerde het nog wel door op het begin op de Belgische te lopen, maar uiteindelijk zat het er niet in: Thiam liep bij Vetter weg, die uiteindelijk vooral de zilveren positie en een nieuw Nederlands record probeerde te lopen. Dit lukte gemakkelijk. Goud was voor Thiam met 6791 punten, Vetter scherpte het NR aan naar 6689. Oosterwegel scoorde 6590, bijna 300 punten meer dan dat ze ooit had gedaan, een absolute topprestatie voor haar.

Bij de mannen moesten er nog twee onderdelen afgerond worden in de middagsessie. Het speerwerpen ging goed voor Damian Warner, zodat de Canadees naar de barrière van de 9000 kon gaan op de laatste afstand van 1500 meter. Daarachter stelde Kevin Mayer het zilver veilig, de Fransman gooide vrij uit het niets een PR van 73 meterm een prachtige worp. Pierce LePage en Ashley Molomby hadden een strijd om plaats 3, maar bij het polsstokhoogspringen waren de kaarten daar ineens anders geschud dan voorheen: Molomby was daar een mooie voorsprong niet kwijtgeraakt. Bij het speerwerpen deden ze ongeveer hetzelfde. Een nieuwe medaillekandidaat kwam daar wel bij: De Amerikaan Garrett Scantling gooide 69 meter en daarmee stond hij in punten niet meer zoveel achter op Molomby.

In de afsluitende 1500 meter moesten de Canadezen de wedstrijd hard maken, en die gingen er ook vol voor. Warner liep naar een tijd van 4:31 en dat was genoeg voor zijn doel, de 9000 punten. LePage liep daar net achter, maar het was niet genoeg om nog twee plaatsen te stijgen: Scantling hield echt net genoeg over met zijn tijd in de 4:35 en voor Molomby gold bij beiden hetzelfde met een tijd van 4:40. Dat was genoeg voor brons, aangezien Mayer op zijn beurt weer genoeg marge had om zijn 1500 meter met 4:43 rustig naar huis te lopen voor het zilver.

COVID-19: 3.402 positief getesten en 11 doden, totaal 1.878.214 en 17.850

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3.402 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.878.214 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 97 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 474 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 patiënten opgenomen, er liggen nu 199 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 11 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.850 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Belgische hockeyrevolutie heeft olympische gouden kroon

De Belgische hockeyrevolutie heeft in Tokio eindelijk zijn olympische gouden kroon gekregen. In het Oi Hockey Stadium wonnen de Red Lions de finale van Australië. Na een 1-1 eindstand na de reguliere speeltijd wonnen de Belgen de shoot-outs.

Het was na de shoot-outs dolle vreugde in het Belgische kamp. Een paar minuten daarvoor hadden de Red Lions ook al hun goalie Vincent van Vanasch bestormd, maar toen was daar de videorefferal die Jacob Whetton had aangevraagd. Het duurde en duurde, maar uiteindelijk bleek Vanasch toch de voet van de Australiër te hebben geraakt. Opnieuw nemen, oordeelde de videoscheidsrechter.

Whetton zette zich achter de bal, maar de overtuiging ontbrak om shootout-koning Vanasch te verschalken. België wint goud! Onder de tonen van het We are the champions dansten en zongen de Belgen. Op de bank had coach Shane McLeod het te kwaad. Hij sloeg de handen voor zijn ogen en liet zijn tranen de vrije loop.

Hockeyrevolutie
Zoals waarschijnlijk in heel veel Belgische huiskamers de emoties hoog zijn oplopen. Een olympische gouden medaille is waar de natie van droomt sinds de Belgische voorzitter Marc Coudron in 2005 op de burelen van het bondsbureau in Brussel een hockeyrevolutie ontketende. Na jaren van nederlagen en een bijrol in het mondiale hockey vond de oud-international dat er iets moest veranderen. Zijn plan vormt de basis van de huidige succes van de Belgische mannenploegen.

Stap voor stap werd met een slim uitgedokterd en gefinancierd plan gewerkt aan een weg naar de wereldtop. In 2016 werd dat proces al bijna bekroond met een gouden olympische medaille. Maar volgens de Nieuw-Zeelandse coach McLeod vierden de Belgen de winst in de halve finale iets te uitbundig, waardoor de sluwe Argentijnen in de eindstrijd konden profiteren.

De Belgen lieten zich er niet door van de wijs brengen. Het trainingsprogamma werd geïntensiveerd. Alles, zelfs de Belgische competitie, moest wijken voor de nationale ploeg. Met succes, want in 2018 werd België ten koste van Nederland wereldkampioen in Bhubaneswar.

Daarmee was de honger niet gestild. Olympisch goud, dat was de missie waarmee de Belgen naar Tokio zijn gekomen. Ze moesten de EK-titel aan Nederland laten, maar daar maalde helemaal niemand om in het kamp van de Red Lions.

De poulefase verliep soepel voor de Belgen, die in de knock-outfase ook weinig moeite hadden met Spanje en India. In de finale moest het dus gebeuren tegen Australië, de geelgroene spierbonken die in Perth waren klaargestoomd door Colin Batch.

Briels in de basis
België begon de finale, die onder andere werd geleid door de Nederland Coen van Bunge, opnieuw met Thomas Briels in de basis. De gewezen aanvaller kwam als reserve naar Tokio, maar heeft op een poulewedstrijd na alle duels gewoon gespeeld. Slachtoffer van de dadendrang van Briels was Tom Boon, die niet helemaal fit in Japan arriveerde maar inmiddels helemaal hersteld is. Shane McLeod gaf niettemin de voorkeur aan Briels.

De aanvaller van Oranje-Rood speelde een onopvallend eerste kwart, waarin de kansen schaars waren. Het was duidelijk dat de twee beste hockeyploegen van de wereld ontzag en respect voor elkaar hadden. Geen kansen en corners weggeven, voerde de boventoon in de spelopvatting van beide ploegen.

Sebastien Dockier en Antoine Kina schoten beiden een keer, maar brachten doelman Charter niet echt in moeilijkheden. Aan de andere kant waren Tim Brand en Lachlan Sharp allebei dichtbij een tip, maar ook goalie Vincent Vanasch hoefde niet noemenswaardig in actie te komen. De 0-0 stand na 15 minuten in de tot dan saaie finale was niet meer dan logisch.

Schroom
In het tweede kwart gooiden de Belgen wat van de schroom van zich af. Cedric Charlier kreeg de eerste serieuze kans, die Charter redde. De doelman toonde een paar minuten later al zijn klasse door een hoge harde backhand van Kina soepel met de backhand van de stick uit de kruising te tikken. Een briljante actie.

Diezelfde Charter moest in de tiende minuut weer aan de bak, toen aan de kop van de cirkel Alexander Hendrickx verscheen: het strafcornerfenomeen van deze Spelen, die al veertien keer scoorde. De eerste twee pogingen van hem strandden op een Australische voet en naast het doel van de Kookaburras.

De wedstrijd zat verder muurvast. Daar kwam binnen twee minuten na rust verandering in toen Florent van Aubel attent in de cirkel reageerde en een door Charter weggegeven rebound tot doelpunt promoveerde: 1-0.

Briljante reflex
Nu moesten de Australiërs wel hun verdedigende stellingen verlaten. Dat deden ze behoedzaam, maar met daadkracht. De Aussies kregen ook kansen. Eerst was Flynn Ogilvie dichtbij de gelijkmaker, maar zijn tip werd door Vanasch verijdeld. De geweldige Belgische doelman reageerde daarna met een briljante reflex op een strafcornerpoging van Jeremy Hayward.

Australië rook bloed en draaide de duimschroeven aan. België moest terug. In het derde kwart resulteerde dat nog niet in een doelpunt, maar een treffer kon bijna niet uitblijven. Aan het begin van het vierde kwart was het raak. Na een scrimmage in de cirkel pushte Aran Zalewski de bal richting Vanasch, die duwde de bal omhoog waardoor Tom Wickham kon toeslaan: 1-1. Opnieuw dus Wickham, de rechtsachter die tegen Nederland ook al beide treffers voor zijn rekening nam in de gewonnen kwartfinale.

In de laatste minuten ontspon zich eindelijk een heerlijk finale, waar Australië meer balbezit had, maar de Belgen er gevaarlijk uitkwamen. Dat resulteerde nog in een strafcorner, maar ‘Jimi’ Hendrickx koos met een goed gemetselde geelgroene muur voor zich voor een variant. Die ging de mist in.

Shoot-outs waren noodzakelijk om een beslissing te brengen tussen de twee beste herenploegen van de wereld. Daarin groeide Vanasch uit tot de grote held. In twee etappes, maar daar maalt niemand in België om: de hockeyrevolutie is met een gouden olympische medaille vervolmaakt.

OS: Bonevacia 8e, titel 400m voor Gardiner

Liemarvin Bonevacia is er op de atletiekbaan niet in geslaagd om een medaille te pakken op de 400 meter. De Nederlander werd in de finale ondanks een goed begin achtste.

De titel ging naar wereldkampioen Steven Gardiner. Dankzij een zeer sterke eindsprint kwam de atleet uit de Bahama's tot 43,85. De Colombiaan Anthony José Zambrano veroverde het zilver, de eerste Colombiaanse olympische medaille bij de mannen. Het brons was voor Kirani James uit Grenada, die vijf jaar geleden in Rio nog zilver won.

Vaccinatie vermindert overdracht COVID-19

Vaccinatie tegen COVID-19 vermindert de overdracht van het virus naar anderen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarbij gebruik is gemaakt van data uit het bron- en contactonderzoek door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten. 

Vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus, maar sommige mensen raken ondanks vaccinatie nog steeds besmet met het coronavirus. Tot nu toe was niet duidelijk in welke mate gevaccineerden het virus nog kunnen overdragen.

Eerdere onderzoeken toonden dit verband veelal indirect aan. Uit het RIVM-onderzoek blijkt nu dat ook de overdracht van het virus na vaccinatie een stuk lager ligt.

Minder overdracht virus na volledige en gedeeltelijke vaccinatie
In het onderzoek werden de huisgenoten van mensen die volledig gevaccineerd zijn 71 procent minder vaak besmet dan huisgenoten van ongevaccineerde personen. Bij personen die na gedeeltelijke vaccinatie (minstens twee weken na de eerste prik van Pfizer, AstraZeneca of Moderna) besmet waren, raakte 21 procent minder huisgenoten besmet dan bij ongevaccineerde personen.

Gevaccineerde huisgenoten minder vaak besmet
Ook bleek dat volledig gevaccineerde huisgenoten van besmette personen 75 procent minder vaak besmet raken dan ongevaccineerde huisgenoten. Dit is iets lager dan de bescherming na vaccinatie uit onderzoeken bij de gehele bevolking, waarschijnlijk omdat huisgenoten van besmette personen aan veel virusdeeltjes worden blootgesteld.

Maatregelen bij infectie blijven belangrijk
Dit onderzoek laat zien je door je te laten vaccineren niet alleen jezelf beschermt, maar ook anderen om je heen. Hierbij is het wel belangrijk het vaccinatieschema af te maken. Mocht je toch besmet raken na volledige vaccinatie, dan is het daarom nog steeds van belang in isolatie te gaan om de mensen om je heen te beschermen.

Nader onderzoek naar Deltavariant
Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens tussen februari en eind mei 2021, toen vooral de alfavariant van het coronavirus rondging in Nederland. Het RIVM zal de komende maanden bijhouden of de vaccins ook bescherming bieden tegen transmissie van de deltavariant.

Het nutteloze feitje van de dag: meer dan 32.000 Big Macs eten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn genoeg liefhebbers van de Big Mac, maar waarschijnlijk is niemand zo dol op de burger als Donald Gorske. Want wist je dat Gorske sinds 1972 elke dag minimaal één Big Mac eet? In totaal at de Amerikaan al meer dan 30.000 burgers.

Nintendo Switch is bijna 90 miljoen keer verscheept

Nintendo heeft vandaag de eerste kwartaal cijfers (t/m 30 juni) gepubliceerd. Daaruit blijkt dat van de Switch inmiddels 89,04 exemplaren zijn verscheept. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is de verkoop met 4,45 miljoen exemplaren met 21,7 procent gedaald.

Nintendo verwacht dit fiscaal jaar 25,5 miljoen Switch consoles te verschepen. Vermoedelijk moet het aankomend OLED-model de verkoopcijfers nog een flinke boost geven. Zoals gebruikelijk heeft Nintendo ook nieuwe verkoopcijfers van hun toptitels bekendgemaakt:

  • Mario Kart 8 Deluxe - 37,08M (+1,69M)
  • Animal Crossing: New Horizons - 33,89M (+1,26M)
  • Super Smash Bros. Ultimate - 24.77M (+930K)
  • The Legend of Zelda: Breath of the Wild - 23,20M (+920K)
  • Pokémon Sword/Shield - 21,85M (+750K)
  • Super Mario Odyssey - 21,40M (+579K)
  • Super Mario Party - 15,72M (+930K)
  • Pokémon: Let's Go! - 13,57M (+290K)
  • Splatoon 2 - 12,45M (+240K)
  • Ring Fit Adventure - 11,26M (+1,15M)
  • Super Mario 3D World + Bowser’s Fury - 6.68M (+1,09M)
  • New Pokémon Snap - 2,07M (not including sales in Japan)
  • Mario Golf: Super Rush - 1,34M
  • Miitopia - 1,04M

OS: Voetbalsters VS pakken brons na doelpuntrijke winst op Australië

De Amerikaanse voetbalvrouwen hebben een bronzen medaille gepakt op de Olympische Spelen. In het Kashimastadion wonnen de VS de troostfinale met 4-3 van Australië. Aanvoerder Megan Rapinoe scoorde twee keer voor de VS, net als Carli Lloyd.

De VS was in de kwartfinale te sterk voor Oranje, maar moest het hoofd buigen voor Canada.  Rapinoe scoorde de 1-0. Na acht minuten scoorde zij uit een hoekschop, maar lang kon Amerika er niet van genieten. Australië kwam na een goede bal van Caitlin Foord op gelijke hoogte via Sam Kerr.

Amerika liep uit door het tweede doelpunt van Rapinoe en twee treffers van Lloyd uit naar 4-1 en de wedstrijd leek beslist. Australië toonde veerkracht en kwam via Foord op 4-2. De aansluitingstreffer viel voor de Australische vrouwen eigenlijk net te laat. In de negentigste minuut scoorde Emily Gielnik op aangeven van Foord. In de blessuretijd werd er geen kans gecreëerd om gelijk te komen. 

Australië grijpt daardoor net naast een medaille, Amerika gaat met een bronzen plak richting huis. Donderdag om 14:00 uur Nederlandse tijd wordt de finale gespeeld tussen Zweden en Canada. Het duel zou in de Nederlandse nacht gespeeld worden, maar ivm de hitte is het duel naar de Aziatische avond gehaald. 

OS: Nederlandse 4x400 estafette naar finale

De Nederlandse vrouwen hebben zich bij het atletiektoernooi weten te plaatsen voor de finale van de 4x400 meter estafette voor vrouwen. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol werden vierde in hun serie en dat was genoeg voor een plaats in de eindstrijd.

Als startloopster wisselde Klaver als derde. Lisanne de Witte verloor vervolgens wat plekken. Haar zus Laura de Witte liep vervolgens wel wat in voordat ze het stokje aan Bol gaf. Bol moest een inhaalrace maken en knokte zich naar de vierde tijd met 3.24,01. Nederland ging als een van de tijdsnelsten door naar de finale.

OS: Spaanse waterpoloërs tegen Oost-Europa voor goud

Het olympisch waterpolotoernooi bij de mannen is, zoals wel te verwachten viel, een grotendeels Oost-Europees feestje. Spanje heeft zich geplaatst voor de halve finales en is samen met Griekenland, Hongarije en Servië nog in de race om het goud.

In de kwartfinales ging het tussen Spanje en de VS lange tijd gelijk op, maar in vooral het vierde kwart sloegen de Spanjaarden toe: van 7-6 liepen ze uit naar een 12-8 overwinning en de eerste halvefinaleplaats sinds 2000, vier jaar nadat ze in Atlanta het goud pakten.

Griekenland haalde alleen in 2004 in eigen huis de halve finales en zit er verder nagenoeg altijd als subtop bij, maar dit keer was het raak tegen Montenegro, dat in 2008, 2012 én 2016 met plek vier naast de medailles greep. De Grieken namen gelijk een voorsprong, bouwden die gestaag uit en kwamen nooit meer in gevaar: 10-4, met vijf goals van Konstantinos Genidounias.

Italië won in Rio brons en pakte in 1992 voor de derde en laatste keer goud, maar is wél regerend wereldkampioen. In een echte clash namen ze het op tegen de olympisch kampioenen uit Servië, dat véél te sterk was. Halverwege stond het maar liefst 9-3 voor de ploeg van onder meer Filip Filipovic en die voorsprong gaf de grootmacht niet meer weg: 10-6.

Met negen keer olympisch goud is Hongarije natuurlijk dé waterpologrootmacht, maar een medaille zat er in Londen en Rio niet in. Kroatië won in 2012 het goud en in 2017 de wereldtitel, een mooie strijd der kampioenen. Daarin domineerde echter vooral Krisztian Manhercz, die zeven keer tot scoren kwam en de Hongaren via een ijzersterk tweede kwart naar 15-11 en de halve finales hielp.

Vrijdag worden de halve finales gespeeld, met Griekenland - Hongarije om 08.30 uur en Servië - Spanje om 12.50 uur.

OS: Van Schip moet genoegen met zesde plaats op omnium, eerste baangoud voor Groot-Brittannië

Baanrenner Jan Willem van Schip is bij de Olympische Spelen in Tokio uitstekend van start gegaan. Na twee van de vier onderdelen in het omnium staat de Nederlander gedeeld eerste. Hij werd derde in de scratch, maar won de tempo race. Samen met de Brit Matthew Walls en de Fransman Benjamin Thomas heeft hij 76 punten.

Van Schip begon uitstekend aan het omnium, een wedstrijd over vier onderdelen. In de scratch, het eerste onderdeel, werd hij derde achter de Brit Walls en de Fransman Walls.

Het tweede onderdeel van de dag de temporace pakte Van Schip de winst met een prachtige tactiek. Samen met enkele andere leek hij een ronde, maar de Nederlander wachtte met een ronde te pakken, waardoor hij elk ronde één puntje wist te pakken en met nog vijf rondes sloot hij uiteindelijk aan, waardoor hij nog eens twintig punten wist te pakken. Dankzij deze prachtige tactiek pakte hij de winst in de temporace en gaat hij samen met Walls en Thomas aan de leiding na twee van de vier onderdelen. Later volgen nog de afvalkoers en de puntenkoers.

Van Schip is een plaatsje gezakt in het klassement. De Nederlander eindigde in de afvalkoers als vijfde, maar zag Walls een klein beetje uitlopen in de stand. Met alleen nog de puntenkoers te gaan heeft de Brit een kleine voorsprong de Nederlander. De Franse wereldkampioen Thomas staat op een voorlopige derde plaats.

Update 12.04 uur
Het is Van Schip niet gelukt om een medaille te behalen op het onderdeel omnium. Na drie onderdelen stond de Nederlandse baanwielrenner er nog goed voor, maar in de alles bepalende puntenkoers kwam de 26-jarige baanwielrenner er niet aan te pas. Hij werd uiteindelijk zesde.

Het goud ging naar de Brit Walls. Het zilver ging verrassend naar de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart, die in de puntenkoers maar liefst twee bonusrondes wist te pakken. Het brons was voor uittredend olympisch kampioen Elia Viviani.


Geen vervolging kwetsende WhatsApp-afbeeldingen mariniers

Het OM stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar kwetsende afbeeldingen die zes mariniers deelden in een WhatsApp-groep. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Het OM oordeelt dat drie uitlatingen binnen de WhatApp-groep wel beledigend zijn, maar niet strafbaar. Deze zijn namelijk niet in het openbaar gedaan, maar in een besloten WhatsApp-groep. Voor strafbaarstelling is nodig dat de uitingen in het openbaar gedaan zijn.

Defensie onderstreept dat er geen plaats is voor kwetsende dan wel discriminerende uitlatingen, of deze nu in het openbaar zijn gedaan of niet. De zes mariniers zitten sinds de melding geschorst thuis. Nu het OM geen strafrechtelijk onderzoek instelt, kijkt Defensie naar eventuele verdere maatregelen.

Eind juni kwam er een melding over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat gedeeld is in een dienstgerelateerde WhatsApp-groep. De 6 militairen waren op oefening in Denemarken en zijn na de melding door de commandant teruggestuurd naar Nederland. Het OM heeft op verzoek van Defensie de uitlatingen beoordeeld.

OS: Italiaan wandelt naar verrassend goud op 20 kilometer

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het goud op de twintig kilometer snelwandelen verrassend gewonnen door Massimo Stano. De Italiaan maakte continu deel uit van de voorste gelederen en liep de rest er in 1:21.05 uur af.

De Chinese medefavoriet Wang Kaihua trok al snel ten strijde en kreeg Sandeep Kumar achter zich aan, hoewel de Indiër ook vrij rap weer moest lossen. Achter Wang werden de achtervolgers aangevoerd door thuisfavorieten Yamanishi Toshikazu en Ikeda Koki, met ook Stano en de Spanjaard Alvaro Martin lekker voorin.

Na ruim twaalf kilometer was Vasiliy Mizinov de sjaak: de Rus, een van de outsiders, ging met een derde overtreding de strafbox in voor twee minuten stilstaan. Wang was inmiddels bijgehaald en voegde zich bij wat nu de kopgroep was, met nog zes anderen: Stano, Martin en landgenoot Diego Garcia, de twee Japanners en landgenoot Jun Zhang.

Die bleven even bij elkaar, tot Yamanishi het tempo opschroefde. Ikeda en Stano volgden en niet veel later moest Yamanishi de Italiaan zelf laten gaan. Stano was niet meer te pakken en snelde naar het goud, Ikeda pakte op negen seconden zilver en Yamanishi finishte op 23 seconden met het brons.

Donderdagavond vanaf 22.30 uur Nederlandse tijd volgt hét koningsnummer van de Olympische Spelen, de 50 kilometer snelwandelen, ook wel de Dodenmars genoemd.

OS: Verrassend goud voor baanrenster Braspennincx in keirintoernooi

Op de vierde dag van het baanwielrennen op de Olympische Spelen staan er vandaag verschillende onderdelen op het programma met het omnium voor de mannen. Ook in het keirin bij de vrouwen worden vandaag de medailles verdeeld en gaat het sprinttoernooi bij de mannen verder. Op elk onderdeel komen verschillende Nederlanders in actie.

Sprint
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zich makkelijk geplaatst voor de kwartfinales van het sprinttoernooi. De beide Nederlanders kende in hun heats geen enkele moeite met hun tegenstanders en wonnen dan ook met overtuiging. Later vandaag staan de kwartfinales nog op het programma voor mannen. Dan gaat het over twee gewonnen heats.

Update 10.45 uur
In de kwartfinales stond net zoals in de vorige rondes geen maat op de Nederlandse sprinters. Hoogland won zijn serie met 2-0 van de Fransman Sebastien Vigier, terwijl Lavreysen olympisch kampioen Jason Kenny met dezelfde cijfers uitschakelde.

Vrijdag staan de halve en finale op het programma.

Keirin
Voor Laurine van Riessen zit het olympisch keirintoernooi erop. De Nederlandse kwam in de kwartfinale van de keirin hard ten val nadat ze het achterwiel van de Duitse Emma Hinze aantikte. Ook de Britse Katy Marchant kwam ten val. Van Riessen verliet de Izu Velodrome per brancard. Na een oponthoud van enkele minuten, ging het baantoenrooi verder met heat 2 en daarin liet Shanne Braspennincx haar klasse zien. Ze won haar heat met overtuiging en staat in de halve finales van het keirintoernooi.

Update 10.45 uur
Shanne Braspennincx is door naar de finale van het keirintoernooi. In de tweede halve finale van het keirintoernooi maakte de Nederlandse net zoals in de kwartfinale indruk. Ze sprintte in de laatste ronde iedereen los uit het wiel en staat in de finale. 

Update 11.05 uur
Braspennincx heeft donderdag verrassend goud veroverd op het onderdeel keirin. De 30-jarige baanwielrenster is de opvolger van Elis Ligtlee, die vijf jaar geleden in Rio de Janeiro olympisch kampioen werd. In de finale hield de Nederlandse alles onder controle. Ze koos het juiste wiel om daarna met nog één ronde eruit te komen. Ze hield vervolgens de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews af, die het zilver pakte. Het brons ging naar Canadese Lauriane Genest.

OS: Schoonspringster v.Duijn tiende in torenfinale

Schoonspringster Celine van Duijn is tiende geworden in de olympische finale op toren. Haar score van 287,70 punten was de minste score die de Nederlandse deze week sprong.

In de eindstrijd sprong Van Duijn niet stabiel, iets wat ze wel deed in de voorgaande ronden. Haar eerste sprongen waren minder, maar bij de andere sprongen wist ze zich wel wat te herpakken.

De olympische titel was voor de Chinese Quan Hongcha. De 14-jarige schoonspringster kreeg zelfs bij twee sprongen alleen maar tienen. Chen Yuxi, de wereldkampioene, werd op gepaste afstand tweede (466 om 425 punten).

OS: Golfster Van Dam een-na-laatste na slechte tweede dag

Anne van Dam heeft zich donderdag in de tweede ronde van het olympisch golftoernooi niet kunnen verbeteren. Ze had maar liefst 78 slagen nodig, zeven boven par. Ze zakte zelfs twaalf plaatsen. 

De 25-jarige Van Dam zakte naar een voorlopige 59e en voorlaatste positie van het algemeen klassement. Niet alle vrouwen hebben de tweede ronde al beëindigd. De Amerikaanse Nelly Korda gaat riant aan de leiding met -13. Ze heeft vier slagen voorsprong op de rest. 

Het olympisch golftoernooi voor vrouwen wordt mogelijk met een dag ingekort. De weersverwachtingen duiden erop dat er zaterdag, de geplande slotdag, niet kan worden gespeeld. Het zou dan een tropische dag worden met veel onweer boven de baan op de Kasumigaseki Country Club. "We hebben de deelneemsters gezegd dat ze er voorbereid op moeten zijn dat het toernooi maar drie rondes kent", aldus de organisatie. "Normaal gesproken willen we een beslissing nemen voordat de derde ronde begint. Maar dat is lastig. Voorlopig hopen we nog dat de verwachtingen er morgen anders uitzien."

Criminoloog na cokesmokkel: 'Screen Schipholpersoneel op financiële problemen'

Het is voorbarig om de opgepakte luchthavenmedewerkers van de gisteren bekendgemaakte drugssmokkel via Schiphol als daders weg te zetten. In juridische zin worden ze inderdaad verdacht van betrokkenheid bij de smokkel, maar het is zeker niet ondenkbaar dat ze onder druk zijn gezet om mee te werken. Dat zegt criminoloog Yarin Eski van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Gisteren werd bekend dat de autoriteiten in mei op Schiphol een lading van 321 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika afkomstige cocaïne hebben onderschept. Sindsdien zijn er twaalf verdachten aangehouden, van wie er zeven in het bezit van een Schipholpas waren. Dat is een speciale (toegangs)pas voor personeel van de luchthaven. De verdachten waren in het bezit van zo'n pas, omdat de bedrijven waarvoor ze werkten op Schiphol zijn gevestigd, zo liet de Marechaussee weten.

Eski, die onderzoek heeft gedaan naar drugscriminaliteit in onder meer het Noordzeekanaalgebied, verbaast zich niet over de aanhoudingen. Hij benadrukt dat Schiphol 'een belangrijk internationaal transportknooppunt' is. "Dus dan is het niet gek dat daar gebruik van wordt gemaakt door de georganiseerde criminaliteit", zegt hij op NH Radio.

Bronlanden
Als grotere luchthaven is Schiphol volgens Eski een aantrekkelijke drugssmokkelhub, omdat er 'vluchten uit zogenaamde bronlanden' binnenkomen. "Dat komt dan binnen en moet via Schiphol verder verspreid worden, en daarvoor heb je mannetjes en vrouwtjes op Schiphol nodig. Daarvan zijn er dus een paar gearresteerd."

Uit onderzoek van Eski en zijn collega's is gebleken dat de autoriteiten vaak concluderen dat corrupte havenmedewerkers worden gedreven door schulden. "We hebben gekeken hoe die schulden er komen, en waarom ze zich inlaten met de georganiseerde criminaliteit om die schulden weg te werken."

Vaak zijn de schulden ontstaan voordat ze zich inlieten met de georganiseerde criminaliteit, vertelt Eski. "Ze willen zo snel mogelijk van de schulden af en krijgen dan een aanbieding vanuit de georganiseerde criminaliteit: leen even je pasje uit, dan krijg je van ons tienduizend euro."

Foto van kinderen
Wie op zo'n aanbod ingaat, moet er rekening mee houden dat er überhaupt geen betaling volgt. "In sommige gevallen kregen havenmedewerkers een foto van hun kinderen te zien, waar ze naar school gingen. Dan kom je er niet meer van af, dan sta je onder druk. Want je wilt niet dat je kinderen ontvoerd worden, of iets dergelijks. En daarom blijven havenmedewerkers – en in dit geval misschien medewerkers op Schiphol – er in vastzitten."

Volgens Eski wordt in onderzoek en media vaak onvoldoende stilgestaan van de motieven van corrupte (lucht-)havenmedewerkers. Hij vermoedt dat criminelen bij het werven van (lucht-)havenmedewerkers min of meer op dezelfde manier te werk gaan als bij het werven van schutters voor liquidaties.

"Ik denk dat er een bepaalde selectie wordt gemaakt van mensen die zich niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen, zoals onder andere strafvervolging. Maar ook represailles: dat als je meewerkt, maar daarna niet meer wilt meewerken, bedreigd wordt."

Personeel screenen
Luchthavens en havenbedrijven zouden volgens Eski en zijn collega-onderzoekers onder hun personeel beter moeten peilen wie er financiële problemen hebben, om zo criminelen een stap voor te zijn. "Natuurlijk wordt er gescreend, maar een socialere benadering zou niet gek zijn. Dat je weet hoe het met ze gaat, en dat je bijvoorbeeld kan helpen met een schuldsaneringstraject."

Hoewel de onderzoeker dat advies al in 2016 verkondigde – 'niet als enige' – wordt er volgens hem nauwelijks gehoor aan gegeven. "Ik zou bijna willen zeggen: luister daar nou eens een keer naar."

OS: Goud voor skateboarder Palmer op park

Keegan Palmer heeft olympisch goud gepakt bij het skateboarden op park. Het was het eerste niet-Japanse skateboardgoud nadat dat land drie van de vier disciplines in Tokio had gewonnen.

De Amerikaan Reynolds, een van de grote favorieten, ontbrak in de eindstrijd nadat hij de 'cut' niet haalde. De wereldkampioen van 2019, ook wel de Flyin' Hawaiian genoemd, werd 14e.

In de eerste run zette Palmer een dusdanige score neer, dat dat al goed zou zijn voor goud. In zijn derde run leverden zijn flips, twists, grinds en aerials een nog hoger totaalscore op.

Het zilver was voor de Braziliaan Pedro Barros, brons ging naar de Amerikaan Cory Juneau.

OS: Schoonspringster Van Duijn torenfinalist

Schoonspringster Celine van Duijn heeft de finale bereikt op toren. In de halve finale moest ze bij de beste twaalf eindigen, en dat lukte haar.

Net als in de kwalificaties sprong de Nederlandse zeer constant. Haar scores varieerden van 56,00 tot 65,60 punten en uiteindelijk ging ze als tiende door.

De Chineses Quan Hongchan en Chen Yuxi scoorden allebei meer dan 400 punten. Verrassing was de uitschakeling van Meaghan Benfeito. De Canadese, vijf jaar geleden goed voor olympisch brons, miste de eindstrijd op vijf punten.

OS: Meerkampzilver voor Vetter realistisch scenario, kansen op brons Oosterwegel

De tweede dag van de zevenkamp is begonnen, en het lijkt meer en meer op dat er een onvervalste Nederland - België op het programma staat. Sterker nog, er is niet alleen het duel tussen de vriendinnen Nafi Thiam en Anouk Vetter, maar ook Noor Vidts en Emma Oosterwegel lijken serieus kans te maken op het brons.

Bij het verspringen begonnen Vetter en Thiam allebei met een nulsprong, maar ze wisten dat allebei te repareren met goede sprongen. Vetter sprong 6.47, maar Thiam reageerde met 6.60 en loopt wat in. Daarmee is het speerwerpen ontzettend spannend. Thiam haalde wel eens heel erg uit, maar over het algemeen is Vetter iets sterker.

Daarachter besloten de Amerikaanse dames en Carolin Schafer het verspringen vrij matig te doen - en in het geval van de Duitse Schafer zelfs ronduit slecht. Schäfer, vooraf de derde beste van het veld, kunnen we daardoor wel afschrijven voor een medaille. De Amerikaanse dames horen normaal bij de beste verspringers van het veld. Dit lijkt gunstig voor Noor Vidts, maar zij wist zichzelf niet te verbeteren op dit onderdeel ten opzichte van haar beste resultaat, wat voor het eerst was. De Belgische ziet daardoor wel een serieuze concurrent dichtbij komen: Emma Oosterwegel. Zij sprong wel erg sterk en verloor zo geen punten op Vidts, wat wel werd verwacht. Vidts is een van de zwakste speerwerpers van het veld, terwijl Oosterwegel een vergelijkbaar niveau met Vetter en Thiam neer kan zetten. Zij lijkt daarmee dé concurrent voor Vidts.

Het speerwerpen begint over enkele minuten en dan zullen de uitgangsposities voor de afsluitende 800 meter worden bepaald. Er zal daar in twee groepen worden geworpen. Nadine Broersen ging helaas niet meer van start door een blessure.

Bij de mannen is het ook spannend tussen Damian Warner en Kevin Mayer. Op het zesde onderdeel, de 110 meter horden, maakten de Canadees en Fransman geen grote fouten. Warner noteerde een Olympisch meerkamprecord met 13.46, maar hij is zelf ook bezitter van het WR horden op de meerkamp. Pierce LePage deed het niet zo sterk, maar de Canadees heeft nog een ruime voorsprong om de derde plaats te behouden. Ashley Moloney is nog altijd een goede meerkamper en was snel op de horden. Zo houdt de Australiër uitzicht op plaats drie. Bij het discuswerpen is de A-groep al geweest, maar de toppers zitten grotendeels in de tweede groep.

Update 07:55 uur
Het duel om goud lijkt gewonnen door Thiam. Waar het voor Vetter op elk onderdeel fantastisch ging, lukte het met de speer helaas niet. 51.20 was simpelweg niet goed genoeg, waardoor het zelfs voor zilver nog lastig kan worden. Thiam wierp 54.80 en heeft daarmee meer dan 4.5 seconden voorsprong op Vetter bij de 800 meter. Daarmee lijkt het wel binnen voor Thiam, die op een weinig bijzondere 800 meter kan rekenen, maar Vetter kent datzelfde probleem. Daarom moet ze zelfs nog even uitkijken dat er niet ineens iemand van achteren komt, al zal een tijd van 2:20 daarvoor normaal gesproken voldoen. Mocht Vetter onder de 2:22 lopen dan is het Nederlands Record voor haar ook een feit.

Van achteren heeft Kendell Williams weinig verval getoond op het speerwerpen, waardoor ze nu derde staat. Williams is net als Thiam en Vetter een matige 800 meter loopster en heeft de toppresteerders Oosterwegel en Vidts op de hielen. Oosterwegel wist een ruime 54 meter te werpen met de speer, waardoor zij nu met één punt achterstand vierde staat. Vidts viel terug naar de vijfde plaats, maar gooide wel een persoonlijk record op het speerwerpen met 41.80. Oosterwegel doet het zo'n 250 punten beter dan haar beste prestatie ooit, Vidts ruim 300 punten beter. Vidts en Oosterwegel horen zelf bij de betere loopsters op de 1500 meter.

Bij de mannen is er weinig verrassends gebeurd. Bij Warner zijn er weinig tekenen van verval, dus goud lijkt wel binnen voor de Canadees. Hij deed het goed op het discuswerpen en ook op het polsstokhoogspringen, wat zeker niet zijn beste onderdeel is. Voor Mayer is dat wel een van zijn toponderdelen: 5.20 wist hij dan ook te springen, maar daarna was het voorbij, waarmee hij vooral naar achteren moet kijken. In de stand staat hij nu vierde, maar met het speerwerpen, zijn allerbeste onderdeel, zal hij nog wel wat stijgen. De vraag is echter of dat genoeg is om plaats 2 op de 1500 meter comfortabel te kunnen pakken, zeker als hij niet in de buurt komt van zijn absolute topprestatie. Daarachter is de strijd tussen LePage en Moloney opener aan het worden: Moloney behoudt zijn tweede plaats door over 5 meter te springen, net als LePage. Voor Moloney was dit een beter resultaat dan voor LePage, dus Moloney komt dichter bij de virtuele derde plaats.

OS: Hockeyers India pakken eerste medaille sinds 1980 door Duitsland te verslaan

Met een bronzen medaille op de Olympische Spelen heeft Graham Reid India terug naar de wereldtop geleid. De Australische coach, tot twee jaar geleden nog werkzaam in Nederland bij Oranje en Amsterdam, versloeg donderdagmorgen Duitsland in de spectaculaire kleine finale in Tokio met 5-4.

Het eremetaal voor India is de eerste plak sinds 1980, toen de ploeg goud pakte op de Spelen van Moskou. Begrijpelijk dat na afloop de Indiase spelers volledig overmand door emotie op de grond vielen. Aanvoerder Manpreet Singh had het niet meer. Hij plofte op de knieën en zat minutenlang met de handen voor de betraande ogen.

In de dug-out werd de zelfs nu rustige Reid besprongen. In waarschijnlijk honderden miljoen huishoudens vierden de Indiërs het feest mee. Hockey is in India een nationale volkssport, die vol passie wordt beleefd. Een medaille halen brengt de spelers en Reid eeuwige roem. Ze zullen bij terugkomst in India worden geëerd en aanbeden.

Voor het eerst in decennia hoeft een Indiase coach eens niet te vrezen voor zijn baan als hij na de Spelen terugkomt van de Spelen. In het verleden betekende een teleurstellende prestatie op welk hockeytoernooi dan ook bijna steevast een enkeltje naar huis.

Amsterdam
Reid werd twee jaar geleden bondscoach van India. Hij kon de lokroep uit het mekka van het hockey niet weerstaan, nadat hij als clubcoach van Amsterdam hevig onder vuur lag. Reid, die Amsterdam combineerde met de functie van assistent-bondscoach bij Max Caldas, pakte zijn koffers en reisde af naar Azië. Daar nam hij de scepter over van Harendra Singh, die werd ontslagen na de tegenvallende prestatie op het WK in het eigen Bhubaneswar. India werd daar in de kwartfinale uitgeschakeld door Oranje, dat uiteindelijk zilver behaalde.

Op het trainingscomplex van Bangalore won India onder leiding van Reid de afgelopen jaren aan stabiliteit. Met zijn rustige karakter haalde hij wat van de emotie uit het spel van India. Op dit olympisch toernooi zakte de ploeg nog een keer door de ondergrens. Hoewel India niet eens slecht speelde, won Australië in de poule met liefst 7-1. Het was meteen paniek in India, maar Reid bleef rustig. ‘Die score was geflatteerd, we hebben prima gespeeld. We gaan nog verder in het toernooi groeien’, zei hij.

De coach kreeg gelijk. India eindigde soepel als tweede in de poule en moest het in de kwartfinale opnemen tegen Groot-Brittannië. De ploeg van Reid speelde sterk en kwam niet een keer echt in de problemen met een 3-1 overwinning als resultaat. In de halve eindstrijd moest de Indiase ploeg het opnemen tegen België, dat een maatje te groot bleek. In de eerste helft kon India de Belgen nog wel bijbenen, maar in de tweede helft was het powerhockey en de corners van Alexander Hendrickx ze te machtig met een 5-2 nederlaag als gevolg.

Deceptie
Teleurstelling over het missen van de finale was er zeker, maar die was niet zo groot als bij de Duitsers. Duitsland deed er tegen Australië alles aan om de geelgroene muur te slechten, maar slaagde daar niet in (1-3). De deceptie bij Duitsland was groot. De ploeg van coach Kais Al Saadi zat lekker in het toernooi, speelde ook goed tegen Australië en dus huilden de Duitse spelers na afloop tranen met tuiten.

Zoals de Duitsers na afloop van de strijd om brons opnieuw verslagen en gefrustreerd op de grond lagen van het Oi Hockey Stadium. Tijdens de wedstrijd zag het er een tijd namelijk goed uit voor Duitsland. Dat na het eerste kwart leidde met 1-0 en in het tweede kwart zelfs 3-1 voor stond. Die vijftien minuten waren de meest bizarre van dit toernooi, want India kwam daarin nog terug tot 3-3.

In die periode en het derde kwart liet India zien dat het helemaal terug aan de wereldtop is. Met heerlijk aanvallend hockey speelde ze de Duitsers bij vlagen zoek. Met een 3-5 voorsprong begon India aan het laatste kwart.

Heldenrol Punia
Daarin gaven de Duitsers nog een keer alles. De aanvalsgolven rolden over de Indiase cirkel, waar de ervaren doelman Savita Punia een wereldpartij keepte. Slechts een keer capituleerde hij op een strafcorner van Windfeder, die de spanning met de 5-4 volledig terugbracht. Net als tegen Australië viel Duitsland in de slotfase met de moed der wanhoop aan. Het trok de volledige trukendoos open, waarbij het reclameren bij de arbitrage gênante vormen begon aan te nemen.

Zes seconden voor tijd kreeg Duitsland nog een strafcorner. In vele miljoenen Indiase huizen zullen hockeyfans de handen voor hun ogen hebben geslagen. Ze konden springen, dansen en juichen nadat Punia zijn handschoen tegen de bal zette. India pakt brons op de Olympische Spelen, voor Duitsland rest en roemloos afscheid van Tokio.

OS: Portugees goud in laatste ochtendfinale op atletiekbaan

De Portugees (en geboren Cubaan) Pablo Pichardo heet het goud gepakt bij het hinkstapspringen. Het is het eerste goud in 13 jaar op de Spelen voor Portugal, toen ook al op het hinkstapspringen, en ook past het vijfde goud ooit. Pichardo kwam tot bijna 18 meter en liet zijn concurrente ruim achter zich.

Achter Pichardo was er de allereerste bronzen medaille voor Burkina Faso. Hugues Zango ging naar 17.47 in poging 3, toen nog de tweede beste poging. Het was de Chinees Yaming Zhu die uit zijn slof schoot met een PR van 17.57 en zo het zilver pakte. Will Claye uit de VS kwam nipt tekort met 17.44.

Hiermee is de laatste ochtendfinale op de atletiekbaan afgerond. Deze ochtend worden er nog enkele meerkamponderdelen afgewerkt, morgen is het tijd voor snelwandelen en de laatste twee dagen staan in het teken van de marathons. Uiteraard zijn er nog wel drie avondsessies in het atletiekstadion.

OS: Bijna weer een wereldrecord tijdens finale kogelstoten

Zoals verwacht heeft Ryan Crouser het goud mogen ophalen in de finale voor het kogelstoten voor mannen. Crouser stootte naar 22.93 en dat was genoeg om de concurrentie te verslaan. Nadat de winst al binnen was deed Crouser nog één poging: 23.30 was bijna goed voor het wereldrecord en de tweede poging ooit, slechts 7 cm achter op zijn eigen topprestatie.

Achter Crouser was er een interessante strijd om het zilver. Joe Kovacs begon met 22.19, terwijl achter de Amerikaan het Tomas Walsh uit Nieuw-Zeeland was die in de tweede ronde 22.17 stootte. De rest zou hier niet meer aan komen met geen stoten over de 22 meter. Kovacs zou de strijd in ronde vier beslissen met een 22.65. Ter vergelijking: Crouser stootte zes geldige worpen, daarvan waren er vijf beter dan 22.65 en was er één op 22.54. Walsh deed nog een mooie poging in de laatste ronde, maar kwam met 22.47 nipt tekort.

OS: Oekraïnse politicus worstelt olympisch goud binnen

De volgende drie gouden medailles in het worstelen zijn vergeven tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Weer volgden twee medailles in het Grieks-Romeins worstelen, terwijl ook de vrouwen in de vrije stijl in actie kwamen.

Grieks-Romeins -67kg mannen
Met Mohammad Reza Geraei had Iran een prima kanshebber, zoals wel vaker in één van dé sporten in het land. De grote favoriet was hij niet, maar hij ging lekker: de Colombiaan Julian Horta was kansloos, drievoudig wereldkampioen Frank Stäbler uit Duitsland verloor in een mooi gevecht en ook de Georgiër Ramaz Zoidze moest eraan geloven.

In de finale stond Geraei tegenover de verrassende Oekraïner Parviz Nasibov, die opende met winst op de Deen Fredrik Bjerrehuus, vervolgens won van de sterke Rus Artem Surkov en ook Mohamed Ibrahim El-Sayed uit Egypte uitschakelde. In de finale was hij echter volkomen kansloos: Geraei gooide hem alle kanten van de hal op en pakte op zeer overtuigende wijze olympisch goud.

In de eerste strijd om brons won Stäbler van Zoidze, waarna de Duitser aangaf zijn carrière te beëindigen. El-Sayed wist met zeer verdedigend worstelen Surkov van zich af te houden en keurig brons te pakken.

Grieks-Romeins -87kg mannen
Al in de eerste ronde stonden de twee grootste favorieten tegenover elkaar: Zhan Beleniuk uit Oekraïne was de tegenwoordig voor Servië uitkomende geboren Georgiër Zurab Datunashvili de baas. Bachir Sid Azara uit Algerije bood Beleniuk vervolgens flink partij, maar Ivan Huklek uit Kroatië was dan weer een maatje minder.

Viktor Lorincz had eerder zijn broer Tamasz goud zien winnen en stond zelf ook in de finale. Hij klopte de Kirgiziër Atabek Azisbekov en versloeg vervolgens de Duitser Denis Kudla. De Egyptenaar Mohamed Metwally had geen kans, dus een herhaling van de WK-finale van vorig jaar was een feit. Lorincz hield een halve partij stand, maar in de tweede helft nam Beleniuk het vanaf de par terre-positie over en worstelde het Oekraïnse parlementslid - hij werd in 2019 verkozen - zich naar het goud.

De eerste bronzen medaille was net als in Rio voor Kudla, die veel te sterk was voor Metwally. Datunashvili, regerend Europees kampioen, versloeg Huklek in de strijd om het andere brons.

Vrije stijl -62kg vrouwen
In Rio ging het goud naar Kawai Risako, die is opgeschoven naar een andere gewichtsklasse, maar de familie Kawai stond gewoon in de finale: jongere zus Yukako maakte gehakt van de Russische Lyubov Ovcharova en de Zweedse Henna Johansson, waarna ook Taybe Yusein uit Bulgarije er aan moest geloven - een flink rijtje WK-medailles bij elkaar.

In de finale nam Kawai het op tegen wereldkampioene Aisuluu Tynybekova, die Kirgizië het eerste goud ooit kon schenken. Ze won doodsimpel van Anasastija Grigorjeva uit Letland, de Roemeense Kriszta Incze en de Oekraïnse Iryna Koliadenko. Tynybekova's overmacht eindigde in de finale: Kawai was van begin tot eind beter, ontsnapte in de slotseconden nog even en pakte olympisch goud.

Het eerste brons ging naar Oekraïne en wel dankzij Koliadenko, die Grigorjeva de baas was. In het andere gevecht om brons was het in een minuutje voorbij: Yusein rolde Ovcharova alle kanten op en pakte in no-time het brons.

OS: Holloway geeft goud weg op 110 meter horden

De finale 110 meter horden had een prooi moeten worden voor Grant Holloway. De Amerikaan was het hele seizoen de sterkste, maar uitgerekend vandaag draaide het niet. Het goud ging daardoor naar Hansle Parchment. Jamaica pakte twee medailles, want naast Parchment werd Levy derde, terwijl Holloway nog tweede werd.

In de eerste helft van de race leek er niets aan de hand. Holloway startte goed en liep op het begin ook flink weg, maar halverwege was er ineens verkramping. Het draaide totaal niet meer, en Parchment ging een stuk rapper. Ook de rest van het veld liep vlot terug, maar alleen Parchment wist Holloway nog in te halen. Het was onduidelijk waardoor Holloway ineens stilviel, het leek een geval van niet beter kunnen, want de horden had hij niet geraakt.

OS: Nederlandse mannen niet op 4x100 finale

Het is Nederland niet gelukt de estafettefinale voor 100 meterlopers te halen. Het team, met onder andere Churandy Martina, liet het stokje vallen op de laatste wissel. Daardoor is het al meteen voorbij voor het team en is het vermoedelijk ook voorbij met de Olympische carrière van Martina.

Het was al niet al te snel wat Joris van Gool, Taymir Burnet en Christopher Garia lieten zien, ze lagen ruim achter Jamaica, Groot-Brittannië, Japan en Frankrijk in wat op papier ook nog eens de zwakkere heat was. Maar na een zwakke wissel van Garia op Martina was het meteen voorbij. Martina was te vroeg weg en daarmee was het klaar.

Overigens is het misschien wel minstens zo verrassend dat de Verenigde Staten eruit zijn. Een team met Brommell, Baker én Kerley werd er simpelweg uit gelopen door de concurrentie vanwege matige wissels. Ze werden zesde in hun race en dat betekende meteen exit.

OS: Nederlands estafetteteam zonder Samuel naar finale op 4x100

De Nederlandse dames hebben zich geplaatst voor de eindstrijd op de 4x100 meter. Het ging moeizaam: de wissel van Nadine Visser op Dafne Schippers was nogal slecht. Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney konden dat maar moeilijk repareren, maar uiteindelijk was het precies genoeg. Jamille Samuel was er weer niet bij, zij heeft nog altijd last van een blessure.

De race van Nederland was sterk bezet, met de Britten, Jamaicanen en Amerikanen. Zodoende kon Nederland een slechte eerste wissel niet gebruiken. De tijd van 42.81 was goed voor slechts een vijfde plek, achter de drie genoemde landen en Frankrijk. De tweede halve finale was een stuk zwakker bezet: Alleen Duitsland en Zwitserland konden aan de tijd van Nederland komen. Zo ging Nederland ondanks alles toch door, en is het vooral kijken of in de finale dezelfde fouten niet gemaakt worden.

OS: Weertman zwemt naar 7e plek op 10km, Wellbrock oppermachtig

Zwemmer Ferry Weertman is niet langer de regerend olympisch kampioen op de tien kilometer openwaterzwemmen. De Nederlander won in Rio de Janeiro het goud, maar in Tokyo kwam hij er nauwelijks echt aan te pas wat de strijd om de medailles betreft.

De Duitse wereldkampioen Florian Wellbrock trok vanaf het begin de gashendel open en trok zo het veld al rap uit elkaar. Weertman kon dat niet lekker volgen, zo'n zeven mannen wel. Dat groepje werd kilometer na kilometer wat kleiner, alleen de Fransman Marc-Antoine Olivier en de Hongaar Kristof Rasovszky konden redelijk blijven volgen.

In de latere kilometers moest Olivier afhaken, terwijl Gregorio Paltrinieri vanaf de achtervolgende groep de oversteek kon maken naar Wellbrock en Rasovszky. Aan de Duitser was echter helemaal niks te doen: Wellbrock versnelde nóg maar eens en zwom met een zeer indrukwekkende solo naar olympisch goud. Rasovszky sprintte Paltrinieri er nog uit voor zilver, Weertman finishte op bijna drie minuten als zevende.

OS: Volleybalsters van Brazilië, Servië, Verenigde Staten en Zuid-Korea naar halve finale

Brazilië, Servië, Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben zich geplaatst voor de halve finales van het volleybaltoernooi bij de vrouwen. De meeste aandacht ging uit naar de zege van Zuid-Korea dat in vijf sets won van Turkije.

Brazilië, Servië en de Verenigde Staten wonnen hun kwartfinale met overtuiging. Brazilië rekende in vier sets af met Rusland. De eerste set ging nog verloren, maar daarna herstelde de Braziliaanse dames snel en wonnen vervolgens met overtuiging de volgende drie sets. Servië won mede dankzij sterspeelster Tijana Boskovic met 3-0 van Italië. Boskovic was goed voor maar liefst 24 punten. Ook de Verenigde Staten staat in de halve finale na een makkelijke winst op de Dominicaanse Republiek.

Zuid-Korea staat ook in de halve finale dankzij winst op Turkije. Nadat de Zuid-Koreaanse volleybalsters de eerste set verloren herstelde ze zich goed set twee en drie te winnen. Turkije won vervolgens met overtuiging de vierde set en in de vijfde set sloeg Turkije ook het eerste gaatje. Ze namen een voorsprong van drie punten, waarna Zuid-Korea onder leiding van sterspeelster Kim Yeon Koung de wedstrijd weer omdraaide en de vijfde set won met 15-13.

OS: Net geen halve finale voor Belgische basketbalsters na late driepunter van Japan

De Belgische basketballers hebben zich net niet weten te plaatsen voor een historische halve finale plaats. Tegen gastland Japan gaven ze uiteindelijk een grote voorsprong uit handen in het laatste kwart. Een late driepunter van Japan in de slotminuut zorgde voor de beslissing.

Na het derde kwart had België een mooie voorsprong van zeven punten en leek een unieke halve finale plaats voor de Belgische basketbalsters erin te zitten, maar al snel had Japan het gat gedicht na een aantal drie punters en kregen we een spannend laatste kwart. België hield tot aan de laatste halve minuut de voorsprong, waarna Hayashi Japan op voorsprong zette. België had nog één kans voor de zege, maar zag hun aanval stuiten op de ring, waardoor Japan in de halve finale staat.

Daarin spelen de Japanse basketbalsters tegen Frankrijk dat in hun kwartfinale afrekende met Spanje. De Franse basketbalsters stonden de gehele wedstrijd aan de leiding. In het vierde kwart kwam Spanje nog wel dichterbij, maar dat zou niet voldoende zijn voor de winst.

De andere halve finale gaat tussen Amerika en Servië. Zesvoudig olympisch kampioen Amerika had in de groepsfase nog regelmatig moeite met hun tegenstanders, maar in de kwartfinale werd duidelijk dat de Amerikaanse basketbalsters de juiste vorm te hebben pakken. Tegen de nummer twee van de wereld Australië won Amerika met duidelijke cijfers: 79-55. In die halve finale wacht Servië als tegenstander. De Servische basketbalvrouwen rekende in het laatste kwart af met China en dat was te danken vooral aan de uitblinkende Sonja Vasić.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.