FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 augustus 2021

Random Pics van de Dag #379

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 11

Vandaag was de elfde dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Op de wielerbaan de bekroonden de Nederlandse sprinters hun suprematie van de laatste jaren met olympisch goud. Het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloeg in de finale Groot-Brittannie. Nederland won vandaag ook zijn derde medaille bij het zeilen. Het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz stond in de 49erFX klasse na de reguliere wedstrijden aan de leiding maar de top 5 stond zeer dicht bij elkaar. Made medalrace moesten de Nederlandse dames uiteindelijk genoegen nemen met brons.

Ook was er vandaag in de atletiek een historische race over 400 meter horden bij de mannen. De strijd ging tussen de Noor Karsten Warholm en de Amerikaan Rai Benjamin. Na een spannende wedstrijd won Warholm in een tijd van 45,94, een verbetering van het wereldrecord met driekwart van een seconde en de eerste ooit onder de 46 seconden. Ook Benjamin dook 46,17 ruim onder het oude record wat ook al op naam stond van Warholm.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zeilen 49er FX Vrouwen Grael/Kunze (Bra) Lutz/Beucke (Dui) Bekkering/Duetz (Ned)  
Zeilen 49er Heren Fletcher/Bithell (GB) Burling/Tuke (NZl) Heil/Plössel (Dui)  
Atletiek verspringen dames Malaika Mihambo (Dui) Brittney Reese (VS) Ese Brume (Nig)  
Atletiek 400 m horden heren Karsten Warholm (Noo) Rai Benjamin (VS) Alison dos Santos (Bra)  
Kanovaren Kajak enkel 200 m dames Lisa Carrington (NZl) Teresa Portela (Spa) Emma Jorgensen (Den)  
Kanovaren Kano dubbel 1000 m heren Enriquez/Madrigal (Cub) Liu/Zheng (Chi) Brendel/Hecker (Dui)  
Kanovaren Kajak individueel 1000 m heren Balint Kopasz (Hon) Adam Varga (Hon) Fernando Pimenta (Por)  
Kanovaren Kajak dubbel 500 m dames Carrington/Regal (NZl) Naja/Pulawska (Pol) Bodonyi/Kozak (Hon)  
boksen Vedergewicht (54-57 kg) dames Sena Irie (Jap) Nesthy Petecio (Fil) Testa (Ita) Artingstall (GB)
Zeilen Finn Mannen Giles Scott (GB) Zsombor Berecz (Hon) Joan Cardona Mendez (Spa)  
Zeilen Nacra 17 gemengd Tita/Banti (Ita) Gimson/Burnet (GB) Kohlhoff/Stuhlemmer (Dui)  
Schoonspringen 3 m springplank heren Xie Siyi (Chi) Wang Zongyuan (Chi) Jack Laugher (GB)  
Baanwielrennen Ploegenachtervolging dames Duitsland Groot-Brittannië Verenigde Staten  
Baanwielrennen Teamsprint heren Nederland Groot-Brittannië Frankrijk  
Turnen brug heren Zou Jingyuan (Chi) Lukas Dauser (Dui) Ferhat Arican (Tur)  
Turnen balk dames Guan Chenchen (Chi) Tang Xijing (Chi) Simone Biles (VS)  
Turnen rek heren Daiki Hashimoto (Jap) Tin Srbic (Kro) Nikita Nagornyj (Rus)  
boksen Weltergewicht (63-69 kg) heren Roniel Iglesias (Cub) Pat McCormack (GB) Walsh (Ier) Zamkovoj (Rus)
Worstelen Grieks-Romeins 77 kg heren Tamás Lorincz (Hon) Akzjol Machmoedov (Kir) Yabiku (Jap) Hoesejnov (Aze)
Worstelen Grieks-Romeins 97 kg heren Moesa Jevlojev (Rus) Artoer Aleksanjan (Arm) Michalik (Pol) Saravi (Irn)
Worstelen Vrije stijl 68 kg dames Tamyra Stock Mensah (VS) Blessing Oborududu (Nig) Tsjerkasova (Oek) Zjoemanazarova (Kir)
Atletiek Polsstokspringen heren Armand Duplantis (Zwe) Christopher Nilsen (VS) Thiago Braz (Bra)  
Atletiek Kogelslingeren dames Anita Wlodarczyk (Pol) Wang Zheng (Chi) Malwina Kopron (Pol)  
Atletiek 800 m dames Athing Mu (VS) Keely Hodgkinson (GB) Raevyn Rogers (VS)  
Atletiek 200 m dames Elaine Thompson-Herah (Jam) Christine Mboma (Nam) Gabrielle Thomas (VS)  
gewichtheffen 109 kg heren Akbar Djoerajev (Oez ) Simon Martirosjan (Arm) Arturs Plesnieks (Let)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 32 21 16 69
2 Verenigde Staten 24 28 21 73
3 Japan 19 6 11 36
4 Australie 14 4 15 33
5 Rusland 13 21 17 51
6 Groot-Brittannie 13 17 13 43
7 Duitsland 8 8 14 30
8 Frankrijk 6 10 8 24
9 Nederland 6 7 7 20
10 Zuid-Korea 6 4 9 19

Irritatie over Indisch monument Ede

Een nieuw Indisch monument in Ede leidt al voor de onthulling tot irritatie onder Indische Nederlanders. De gemeente zou in de begeleidende tekst het kolonialisme op de hak nemen, terwijl het monument bedoeld is voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Totaal misplaatst. Dit soort politiek activisme hoort niet thuis op deze plek”, aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN).

De bedoeling is dat het Indisch monument aanstaande 15 augustus wordt onthuld. Toch leidt het monument nu al tot gefronste wenkbrauwen. FIN ontving zelfs meerdere klachten van verontruste Edenaeren. Vooral de passage dat “de koloniale periode voor Nederland de gouden eeuw bracht, maar voor de bevolking van Indië een periode was van overheersing, slavernij en geweld”, leidt tot gefronste wenkbrauwen. “Wat je ook vindt van het kolonialisme: deze discussie hoort niet thuis op deze plek. Het is een grove vertroebeling van waar het op deze plek over zou moeten gaan, namelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het kolonialisme er met de haren bijslepen is respectloos jegens de slachtoffers van Japanse terreur en een stuitende wijze van politiek bedrijven. Dit kan en mag niet gebeuren”, reageert Moll. FIN heeft de gemeente inmiddels om opheldering verzocht.

Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan in 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens deze oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

OS: België en Australië staan in hockeyfinale

De olympische hockeyfinale van Tokio 2020 gaat tussen Australië en België, de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Nadat België in de eerste halve finale India versloeg (5-2), was in de tweede halve finale Australië met 3-1 te sterk voor Duitsland.

België 5-2 India
België heeft zich als eerste ploeg van dit olympisch toernooi geplaatst voor de finale. Opnieuw was het Alexander Hendrickx die met twee benutte strafcorners en een gescoorde strafbal de gouden droom van zijn ploeg levend houdt in de met 5-2 gewonnen halve finale tegen India.

De huidige nummer twee van de wereld kende in de halve finale tegen India een droomstart. Na iets meer dan een minuut spelen was het al 1-0 door een benutte strafcorner van Loïc Luypaert. Onder toeziend oog van de Indiase FIH-president Narinder Batra en IOC-voorzitter Bach liet India zich door deze vroege tegenslag niet uit het veld slaan. Met mooi verzorgd en creatief hockey toonde de ploeg wederom aan dat de vooraf opgeplakte rol van dark horse volkomen terecht is.

Het goede spel van India resulteerde na zeven minuten in de eerste corner, na een ingreep van de videoscheidsrechter op een beslissing van Coen van Bunge, die opnieuw in actie kwam op deze Spelen. Die eerste corner werd nog gered, de tweede die hieruit volgde, ging hard op de plank vanaf de stick van Harmanpreet Singh: 1-1.

Amper bekomen van die gelijkmaker, lag zelfs de 2-1 al in het Belgische doel. Mandeep Singh sloeg, na een goede Indiase aanval, een heerlijke backhand, die Vincent Vanasch kansloos liet.

Topfavoriet
De gelijkmaker van de Belgen viel in het tweede kwart. Al direct aan het begin ervan kreeg de ploeg van Shane McLeod de kans op de gelijkmaker. Tot drie keer toe mochten de Belgen, zelfs tegen een verdediger minder vanwege te vroeg uitlopen van Rupinder Singh, aanleggen vanaf kopcirkel. Met Hendrickx op de bank, waren alle ogen gericht op Luypaert, maar die kon zijn kunststukje van de eerste minuut niet herhalen.

Topfavoriet België ging ook met 2-2 de rust in en had het lastig met India. Onder de indruk waren de Red Lions daarvan niet. Briels. ‘India speelt altijd een betere eerste dan tweede helft. Dat wisten we. Je zag dat ze het gaandeweg het duels steeds moeilijker hadden met onze druk.’

In de tweede helft kantelde het duel steeds verder naar Belgische kant. In het derde kwart bleef dat nog zonder resultaat, maar in het vierde kwart was het wachten op Belgisch succes. In de 49ste minuut draaide Hendrickx op de kop van de cirkel met zijn stick. Hij deed een stapje naar links om de hoek naar rechts wat te vergroten. De perfecte aangeef van John-John Dohmen, werd gevolgd door een foutloze stop van Arthur van Doren en vanaf de stick van ‘Jimi’ scheerde de bal diagonaal langs de binnenkant van de paal: 3-2.

Daarmee was het pleit van India feitelijk wel beslecht. De ploeg verloor het geloof en de Belgische powerhouse drukte door. Een nieuwe corner van wie anders dan Hendrickx leverde een strafbal op. Met een hattrick zette de Belg een kroon op zijn halve finale. Dat Dohmen er in de slotfase, zonder Indiase keeper in het doel, nog 2-5 van maakte, deed niets af aan de gouden status van dé Belgische held Alexander Hendrickx van wie zijn legendarisch ‘naamgenoot’ ooit de toepasselijke hit Machine Gun schreef.

Australië 3-1 Duitsland
Australië had het in de Japanse avond, toen de gevoelstemperatuur zeker tien graden lager was dan bij de ochtendwedstrijd, een stuk lastiger tegen Duitsland. Maar tegen dit goede Duitsland heeft iedereen het moeilijk, vraag maar aan Nederland.

De ploeg van Colin Batch kwam wel snel op voorsprong door een doelpunt van Tim Brand. Met zijn aanwezigheid krijgt de finale toch nog een halve Nederlander in het veld. Brand groeide namelijk op in Gorinchem. Hij verkaste op jonge leeftijd naar Australië, waar hij zich in de Australisch nationale ploeg speelde. In 2018 speelde Brand zijn eerste toernooi met Australië: de Champions Trophy in Breda.

Brand was toen nog een youngster, maar is inmiddels uitgegroeid tot een ervaren kracht met 51 caps in de ploeg van Batch. Tegen Nederland maakte hij al indruk door beide Australische doelpunten voor te bereiden. In plaats van aangever was Brand in de halve finale tegen Duitsland bij de 1-0 de afmaker. Hij tipte een voorzet van Flynn Ogilvie met overtuiging achter Alexander Stadler.

De 1-0 voorsprong na de goal van Brand was terecht, want Australië opende sterker. Maar de Duitsers hadden, zoals we van ze gewend zijn, precies op het goede moment de olympische vorm te pakken. Onze oosterburen waren scherp, hebben veel hockeyvermogen en natuurlijk een enorme teamgeist. Geen ploeg op dit toernooi vierde doelpunten en overwinningen zo intens en met overtuiging als de Duitsers.

Nog in het eerste kwart konden de hun Duitse knuisten ballen. Lachlan Sharp trapte in een valletje van Mats Grambusch en gaf een strafcorner weg. Lukas Windfeder kreeg de bal lekker in zijn stick en pushte, via een Australische stick, zijn zesde goal van dit toernooi raak: 1-1.

Gevaarlijk
Op die stand na het eerste kwart was niets aan te merken. In de tweede helft bleef de halve finale gelijk opgaan. De eerste kansen waren voor Australië. Govers sloeg in vrije positie naast, raakte nog een keer de paal en Jacob Wetthon stuitte op goalie Stadler. Aan de andere kant was Duitsland gevaarlijk door een backhand van Timm Hertzbruch, die werd gepakt door Charter. Het was het startsein voor een periode van een kleine belegering van Duitse kant, die niet tot een treffer leidde.

Oranje leerde in de kwartfinale een harde les: als je de kansen tegen Australië niet afmaakt, hebben de Aussies vaak aan een gaatje genoeg om wel een goal te maken. Dat gaatje vond Lachlan Sharp op de achterlijn, Martin Häner gebruikt zijn arm om hem te stuiten en kreeg een strafcorner tegen. Daar wist Blake Govers wel raad mee: hij pushte zijn zevende doelpunt van het toernooi hard tegen de plank, 2-1.

Eenrichtingsverkeer
In de hele tweede helft werd het eenrichtingsverkeer: Duitsland joeg op de gelijkmaker. De Duitsers gaven, zoals zij dat kunnen, werkelijk alles. Ze speelden de ballen hard, zacht, hoog en laag in de Australische cirkel. Maar de Kookaburras gaven geen krimp. Stoïcijns verdedigden ze elke bal met de stick uit de cirkel. De Duitsers werden er moedeloos en geïrriteerd van. En als ze de bal al een keer langs de verdedigers kregen, dan stond daar altijd weer de ervaren Charter, die zijn 192ste interland speelde.

Met de moed der wanhoop haalde Kais Al Saadi doelman Stadler naar de kant. Het mocht niet baten. Australië had opnieuw aan een uitbraak genoeg om de 3-1 te scoren. Zwaar gefrustreerd dropen de Duitsers af. Bij Oranje kennen ze dat gevoel.

Luchthavenpersoneel opgepakt na onderschepping lading coke

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen tijd twaalf mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van drugssmokkel via Schiphol. De verdachten, van wie de meesten op Schiphol werken, werden opgepakt nadat er afgelopen mei een uit Zuid-Amerika afkomstige lading van honderden kilo's cocaïne was onderschept.

De verdachten, van wie er volgens de marechaussee meerdere in het bezit waren van een zogeheten Schiphol-pas, worden onder meer verdacht van witwassen, de invoer van harddrugs of een combinatie daarvan. Ze kwamen dankzij uiteenlopende opsporingsmethodes in beeld. Zo zijn telefoons getapt, versleutelde data ontcijferd en zijn de verdachten geobserveerd.

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot de onderschepping van 321 kilo cocaïne. De zending kwam vanuit Ecuador en heeft een geschatte straatwaarde van zo'n 16 miljoen euro, zo is te lezen op de site van AT5.

Verdachten
Zeven van de dertien verdachten zijn de afgelopen weken aangehouden. Het gaat om zes mannen tussen de 31 en 57 jaar uit Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Diemen, Nieuw-Vennep en Rotterdam. Ook een 33-jarige vrouw uit Diemen is opgepakt. Bij doorzoekingen zijn auto's, luxe goederen, gegevensdragers en geld in beslag genomen. In een van de auto's werd ook een verborgen ruimte aangetroffen.

De andere verdachten werden in een eerder stadium aangehouden. Van de dertien verdachten zitten er nog drie vast, de rest mag hun proces in vrijheid afwachten.

Bestrijding
Eerder werd al bekend dat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog meer geld uit gaat geven voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad op Schiphol. De komende twee jaar wordt er 1,9 miljoen euro door het ministerie overgemaakt om het drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren onmogelijk te maken op de luchthaven toe te slaan en personeel te ronselen voor het vuile werk.

De gemeente Haarlemmermeer gaf eerder twee gespecialiseerde bureaus opdracht om georganiseerde misdaad op en rond Schiphol te onderzoeken. Het rapport, dat vorig jaar werd gepubliceerd, maakte duidelijk waar, door wie en hoe criminaliteit op Schiphol mogelijk werd gemaakt.

COVID-19: 2.263 positief getesten en 3 doden, totaal 1.872.093 en 17.832

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.263 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.872.093 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 89 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 520 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 patiënten opgenomen, er liggen nu 199 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.832 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Zr.Ms. Evertsen met UK Carrier Strike Group nu in Filipijnse Zee

De Britse Carrier Strike Group, waartoe ook Zr.Ms. Evertsen behoort, vaart sinds deze week in de Filipijnse Zee. Na een onafgebroken periode van bijna 40 dagen op het water, ligt er weer een haven in het verschiet. Het vlootverband passeerde inmiddels onder meer de Zuid-Chinese Zee.Er is getraind met de Indiase, Maleisische en Singaporese marine. Oefeningen met de Japanse en Koreaanse zeemacht staan nog op de agenda.

De Evertsen heeft er sinds het vertrek op 22 mei uit Den Helder, meer dan 15.000 zeemijl opzitten. Sinds het schip als eerste partner van de UK Carrier Strike Group door het Suezkanaal ging, volgde er een productieve en interessante periode.

Maritiem hoogstandje
De commandant kijkt er dan ook tevreden op terug: “Aan boord van dit luchtverdedigingsfregat te zijn, is elke dag een feest. We maken interessante dingen mee. Zo stegen vanaf HMS Queen Elizabeth F-35 jachtvliegtuigen op, terwijl dit vliegkampschip op volle zee werd voorzien van brandstof”, noemt kapitein-luitenant ter zee George Pastoor als voorbeeld.

“Die olie was afkomstig van het Britse bevoorradingsschip RFA Tidespring.” Zr.Ms. Evertsen fungeerde overigens gelijktijdig als pompstation voor Zr.Ms. Evertsen. Pastoor spreekt van een maritiem hoogstandje, tekenend voor de goede integratie van de Evertsen in de taakgroep. Daarnaast ging het om een demonstratie van de capaciteiten van de Carrier Strike Group.

Luchtgevechten
Aan boord van het marineschip zitten bovendien de zogenoemde fighter controllers. Zij sturen vanuit de commandocentrale de F-35’s aan. De jachtvliegtuigen gebruiken de zeereis om de getraindheid op pijl te houden: boven zee, rond de kustlijn en in samenwerking met toestellen van andere landen. In formaties zijn bijvoorbeeld luchtgevechten uitgevoerd. Vliegtuigen zijn daarbij uiteraard niet echt uit de lucht gehaald.

Corona
Toch zijn er ook punten van zorg, beaamt Pastoor. “De coronacrisis is hier in Azië nog heel goed merkbaar. Dat betekent onzekerheden rondom de havenbezoeken. We zijn langer dan gepland op zee. Daar kunnen we wel tegen. Maar het is voor de bemanning ook fijn even land aan te doen om te ontspannen.”

In totaal is Zr. Ms Evertsen zo’n 7 maanden weg. Vanwege corona gaan ook sommige diplomatieke activiteiten in de havens niet door of worden aangepast. “Al met al geen showstoppers, maar het is wel jammer.”

Duidelijk
De UK Carrier Strike Group, met vliegkampschip HMS Queen Elizabeth als middelpunt, bestaat naast Zr.Ms. Evertsen en RFA Tidespring uit nog 7 schepen. Ze hebben allen de taak de Queen Elizabeth bij te staan. Een ding is duidelijk, de Britse Carrier Strike Group toont tot nu toe aan overal ter wereld operaties uit te kunnen voeren, samen met internationale partners.

RFA Tidespring voorziet Zr.Ms Evertsen en HMS Queen Elizabeth (re) gelijktijdig van brandstof (foto: Ministerie van Defensie)
RFA Tidespring voorziet Zr.Ms Evertsen en HMS Queen Elizabeth (re) gelijktijdig van brandstof (foto: Ministerie van Defensie)

De Britse Carrier Strike Group met aangehaakte trainingspartners (foto: Ministerie van Defensie)
De Britse Carrier Strike Group met aangehaakte trainingspartners (foto: Ministerie van Defensie)

OS: Oezbeek in prachtige wedstrijd naar gewichthefgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is alweer het voorlaatste goud in het gewichtheffen vergeven. Dat gebeurde bij de mannen tot 109 kilogram, de op één na zwaarste klasse, waar pas in de allerlaatste poging beslist werd wie zich de nieuwe kampioen mocht noemen.

Oezbekistan had met Ruslan Nurudinov de regerend olympisch kampioen in het land, maar hij was een beetje stout geweest en doet voorlopig even niet mee. Met de nog maar 21-jarige Akbar Djuraev heeft het land echter een waardige vervanger en vooraf was hij eigenlijk de enige noemenswaardige uitdager van de Armeense topfavoriet en tweevoudig wereldkampioen Simon Martirosyan.

De aanloop van Martirosyan was niet lekker. Eerder dit jaar noteerde hij drie pogingen en dus een nulresultaat op het EK, amper twee dagen later reed hij in Armenië een onder invloed van alcohol ineens de weg op lopende voetganger dood - Martirosyan stopte direct, belde om hulp en probeerde zelf hulp te verlenen, maar het mocht niet baten.

In Tokyo kon de Armeen weer iets goeds op zijn pad krijgen en bij het trekken begon hij vrij aardig: 195kg ging in poging twee omhoog, 198kg lukte niet. Hij nam wel een kleine voorsprong op Djuraev, die op 189kg na twee pogingen succes kende en bij poging drie 193 kilogram boven het hoofd tilde. De Bulgaar Hristo Hristov kwam met 189kg het dichtst in de buurt, voor de 188kg van de Rus Timur Naniev en de 184kg van Ali Hashemi uit Iran.

Bij het stoten opende Hristov al op 213kg, waarna hij 219kg wel en 222kg niet haalde. Nadat Naniev de 221kg tilde was Hristov's rol uitgespeeld, terwijl Plesnieks naar 220 en 225 kilo ging. Hashemi opende ondertussen op 226kg en dat bleek te enthousiast: poging één mislukte, poging twee ook en een laatste poging op 228kg ging ook fout, einde wedstrijd.

Ondertussen tilde Djuraev 227kg omhoog, gevolgd door 228kg van Martirosyan. Plesnieks móest 230kg tillen om brons te halen en de Letse veteraan kreeg het voor elkaar om met 410kg in totaal het brons te pakken. Djuraev faalde vervolgens op 234kg, maar tilde 237 kilo wél boven het hoofd en daarmee nam hij in zijn laatste poging de leiding. Martirosyan probeede het op 238kg, maar haalde het twee keer bij lange na niet en moest dus genoegen nemen met zilver, achter de jonge Oezbeek.

Intens verdriet vanwege ontbreken 'X' in paspoort

De 31-jarige Senn van Beek voelt zich iets. In ieder geval voelt Van Beek zich geen man of vrouw, maar non-binair. Iets dus?

Van Beek wil dolgraag een 'X' in het paspoort, in plaats van een 'V' voor vrouw, zoals dat er nu in staat en zoals ze geboren is. Een 'V' kan namelijk zeer angstige situaties opleveren bij bijvoorbeeld de aanschaf van alcohol waarbij ze haar legitimatie moet laten zien. "Vaak zien mensen mij namelijk als jongen. Je krijgt dan twijfelachtige blikken, en je moet je altijd schrap zetten, want je weet niet of je agressie te verduren krijgt."

Haar ID-kaart blijkt sowieso verouderd, want haar oude naam staat er ook nog eens op. "Het raakt me enorm. Het gaat om mijn bestaansrecht, de kern van mijn identiteit, de persoon die ik ben. Het voelt alsof ik er niet mag zijn. Ik heb er intens verdriet van. Maar uiteindelijk ben ik een mens en mag ik vechten voor mijn eigen rechten", klinkt het verdraaid emotioneel.

Non-binaire jongeren met voornamelijk een vrouwelijk geboortegeslacht hebben een hoger risico op suïcidaliteit. Zeventig procent van de transgenders hebben wel eens gedachten aan de dood in hun leven gehad. Een non-binair persoon wil over het algemeen liever niet met hem of haar aangesproken worden, maar liever met bijvoorbeeld onzijdige woorden als hen, hun en die.

Er zijn inmiddels wel een aantal mensen in Nederland die een 'X' in hun paspoort hebben gekregen, vaak na procederen, maar ook zij trekken daarnaast nog vaak aan het kortste eind in Nederland. "Stel dat één van hen een baarmoeder heeft en zwanger wordt, dan is het niet zeker dat ze recht hebben op zwangerschapsverlof."

Alhoewel non-binaire personen in de Algemene wet gelijke behandeling zijn opgenomen, vindt Van Beek dat "we helemaal niet gelijk worden behandeld." Ze voelt nog steeds dat ze niet dezelfde bescherming en rechten krijgt in Nederland. 

Daarom heeft ze maandag besloten om de staat aansprakelijk te stellen voor het feit dat je nog niet wettelijk een ‘X’ in je paspoort kunt laten zetten.

OS: Springruiters Houtzager en Van der Vleuten naar individuele finale

Springruiters Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten hebben zich bij de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de individuele finale. Willem Greve redde het niet om zich bij de beste dertig combinaties te scharen.

Houtzager ging met Sterrehof’s Dante foutloos rond in 88,02 seconden en dat was genoeg voor een plaats bij de beste dertig. Maikel van der Vleuten ging met Beauville Z eveneens foutloos rond in 84,61 seconden. Willem Greve haalde het niet met Zypria S N.O.P. Hij maakte een fout op de voorlaatste hindernis en eindigde met vier strafpunten buiten de top 30.

Het format van het paardenspringen is flink op de schop gegaan. Van vijf runs op drie dagen is het nu één kwalificatiedag met één run waarbij de beste dertig zich kwalificeren voor de finale. Morgen is het eveneens één run en een eventuele barrage. Op vrijdag en zaterdag is vervolgens de landenwedstrijd. 

Kat Delphi met veel poespas uit motorruimte auto gered

Poes Delphi heeft zondag een bijzonder avontuur beleefd, de binnenkat ontsnapte zondag op zijn logeeradres aan de Statehof in Emmeloord en kroop vervolgens lekker weg in de motorruimte van een geparkeerde auto.

Eenmaal onder de motorkap van de auto, bleek het een zeer lastige taak om het huisdier te bevrijden. Het verwijderen van de banden was niet genoeg, de kat had geen honger dus met sardientjes lokken gaf geen resultaat. Doordat Delphi anstig was kroop ze steeds verder weg in de motorruimte, wat de reddingsactie bemoeilijkte.

Uiteindelijk heeft de brandweer de auto naar een garage laten vervoeren en op een brug laten plaatsen om de auto deels te demonteren en zo Delphi letterlijk uit de auto te kunnen wrikken.

2K komt met eerste nieuwe franchise sinds Battleborn

In het nieuwste kwartaalverslag van Take-Two is iets interessants te vinden. Het betreft een klein kopje dat gaat over 2K Games. Het is zelfs eerder nog een simpel zinnetje.

'Later deze maand onthult 2K de details van nog een opwindende nieuwe franchise, gepland voor launch in dit fiscale jaar.' Het interessante is dat dit de eerste, nieuwe franchise is voor 2K sinds (toegegeven, het geflopte) Battleborn uit 2016. Verdere details ontbreken nog, maar het wachten daarop duurt dus nog maar maximaal een paar weken.

Battleborn-preview (Foto: 2K Games)

OS: Synchroonduo De Brouwer naar finale

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer hebben zich weten te plaatsen voor de olympische finale. De 22-jarige tweeling kreeg voor de technische oefening van de jury 87,2612 punten. Dit bracht hun totaalscore op 175,4279 punten. Hiermee plaatsten ze zich als negende voor de finale.

Beide oefeningen (vrij en technisch) werden gewonnen door de Russische vrouwen Svetlana Kolesnitsjenko en Svetlana Romasjina (Rus) met een totaal van 195,0079 punten.

De finale is morgen.

Nieuwe games voor Xbox Game Pass

Xbox maakt bekend welke games binnenkort naar Xbox Game Pass komen. Vooral 5 augustus is een drukke dag met maar liefst zeven toevoegingen.

Op 5 augustus komen Curse of the Dead Gods, Dodgeball Academia, Katamari Damacy Reroll, Lumines Remastered, Skate, Skate 3 en Starmancer naar de dienst. Op 12 augustus volgt Art of Rally, de grote klapper is Hades op 13 augustus. De eerste helft van augustus wordt op de 17de afgesloten met Microsoft Solitaire Collection: Premium Edition.

Hades Game Pass

OS: Basketballers van Slovenië en Verenigde Staten naar halve finales

Australië, Frankrijk, Slovenië en de Verenigde Staten hebben zich dinsdag op de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de halve finales van het basketbaltoernooi voor mannen.

Slovenië versloeg in de kwartfinales Duitsland met ruime 94-70. Zoran Dragic nam 27 punten voor zijn rekening, NBA-ster Luka Doncic was goed voor 20 punten. Slovenië neemt het nu in de halve finales nu op tegen Frankrijk, dat Italië versloeg in de kwartfinales. Bij Frankrijk was met name Rudy Gobert goed op dreef met 22 punten.

De andere halve finale gaat tussen de Verenigde Staten en Australië. De Verenigde Staten rekende in de kwartfinale af met Spanje: 95-81. Bij rust was de stand tussen de beide landen nog in evenwicht, maar in het derde kwart liepen de Amerikanen weg bij Spanjaarden ondanks de 38 punten van Ricky Rubio. Bij de Verendigde Staten was Keven Durant de topscoorder met 29 de topscoorder. In de halve finalen spelen de sterren van de NBA tegen Australië. De Australische basketballers wonnen met maar liefst 97-59 van Argentinië.

Blizzard President J. Allen Brack treedt af

Activision Blizzard maakt bekend dat J. Allen Brack het bedrijf verlaat. Brack was sinds 2018 President van Blizzard, nadat Mike Morhaime het bedrijf verliet. Hoewel het niet wordt uitgesproken, heeft dat ongetwijfeld te maken met de rechtszaak die tegen Blizzard is gestart naar aanleiding van onder andere seksuele misstanden.

De leiding wordt nu overgenomen door Jen Oneal (voormalig hoofd van Vicarious Visions) en Mike Ybera (voormalig senior executive bij Xbox). Opvallend is dat beide personen geen geschiedenis binnen Blizzard zelf hebben en bovendien niet de titel 'CEO' of 'President' krijgen, maar 'Co-leaders'. Activision lijkt hiermee steeds meer het zeggenschap naar zichzelf toe te trekken.

Wederom een domper dus voor Blizzard in een toch al onrustige tijd voor het bedrijf.

Activision Blizzard

Ex-prof Hoefdraad (35) overleden na schietpartij, verdachte aangehouden in België

De neergeschoten profvoetballer Jergé Hoefdraad is overleden. Dat maakt de politie zojuist bekend. Hoefdraad raakte in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond bij een schietpartij in Zuidoost, vermoedelijk omdat hij een ruzie wilde sussen. 

De politie heeft een 34-jarige verdachte aangehouden in België, vlakbij de Nederlandse grens. Hij kwam in beeld na getuigenverklaringen en kon met hulp van Belgische autoriteiten opgespoord worden. Hij zit vast in België.

Lees ook: Voormalig profvoetballer zwaar gewond na schietpartij

Maandag meldde de politie al de Hoefdraad is overleden. Dit bleek niet het geval te zijn. De politie bood excuses aan de familie aan. 

OS: Olympische titel Duplantis met polsstok

Armand Duplantis heeft in Tokio de olympische titel gepakt bij het polsstokhoogspringen. De Zweed ging als enige over een hoogte van 6,02 meter heen. Hij liet de lat nog op wereldrecordhoogte leggen (6,19), maar daar faalde hij in.

De Amerikaan Christopher Nilsen werd tweede met een hoogte van 5,97 meter. Thiago Braz, die vijf jaar geleden in eigen land de titel pakte, moest nu genoegen nemen met het brons met 5,87 meter.

De Nederlander Menno Vloon haakte al vroeg in de finale af nadat hij niet over 5,70 kwam.

OS: Derde olympische goud Poolse Wlodarczyk

De Poolse Anita Wlodarczyk heeft haar olympische titel geprolongeerd bij het kogelslingeren. Wlodarczyk, die voorafgaand aan de Spelen bijna twee jaar niet in actie kon komen vanwege een operatie aan haar knie, pakte haar derde olympische titel op rij met een afstand van 78,48 meter.

De Chinese Wang Zheng kwam tot een afstand van 77,03 en pakte het zilver. De Poolse Malwina Kopron greep het brons met 75,49.

OS: Dubbel voor Thompson-Herah na winst 200m

Elaine Thompson-Herah heeft de dubbel gewonnen in het atletiektoernooi. De sprintster uit Jamaica, die in Tokio ook al de 100 meter won, was vandaag ook de snelste op de 200 meter. Haar tijd van 21,53 was de een na snelste tijd ooit. Vijf jaar geleden in Rio pakte Thompson-Herah ook al de dubbel.

Het zilver was voor Christine Mboma in 21,81. De Amerikaanse Gabrielle Thomas snelde in 21,87 naar een bronzen plak.

OS: Waterpolosters uitgeschakeld tegen sterk Hongarije

Nederland heeft het eerste olympische optreden in het waterpolo sinds de gouden medaille 2008 niet kunnen bekronen met eem medaille. De waterpolosters kwamen dankzij een ongelukkig verlopen groepswedstrijd het altijd lastige Hongarije tegen en konden geen moment een vuist maken tegen de sterk spelende tegenstanders. Lange tijd bleef het nog wel spannend, maar er is geen moment geweest dat oranje op voorsprong wist te komen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met 11-14 (3-4, 4-4, 2-2, 2-4).

Vooraf was al de verwachting dat het een moeizame wedstrijd zou worden. De laatste ontmoeting tussen Nederland en Hongarije gebeurde in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi afgelopen voorjaar, waarbij de Hongaren relatief makkelijk het toernooi wonnen. Ook de Hongaarse winst tegen favoriet Verenigde Staten was een teken dat de Hongaren goed in het toernooi zaten. Net zo makkelijk als de vorige ontmoeting werd het echter niet: alhoewel Nederland al vrij vroeg op achterstand kwam, bleef het verschil in doelpunten gedurende de wedstrijd continu op 1 doelpunt hangen. Nederland was zeer sterk in de aanval, maar verdedigend werden er gemakkelijk doelpunten weggegeven. 

Pas in de tweede helft werd Nederland echt tot wankelen gebracht: na een slopende derde periode waar er niet gescoord werd door beide teams, kwamen daar plotseling twee snelle treffers van Hongarije achter elkaar. Lang mocht Hongarije echter niet genieten van de drie doelpunten voorsprong, want vrij snel daarna scoorde Nederland er ook weer twee om het verschil terug te brengen naar 1 voor de laatste periode. 

In de laatste periode gaven beide ploegen de ander geen ruimte meer. Nederland wist nog wel vrij vroeg de gelijkmaker te scoren, maar daarna bleef net als in het begin van de tweede helft de score lange tijd ongewijzigd. Hongarije wist deze doelpuntloze periode voor de tweede maal te doorbreken met twee snelle doelpunten achter elkaar, wat Nederland weer direct beantwoorde met de aansluitende 11-12. Met nog 40 seconden te spelen kwam daar dan toch de beslissende 11-13 uit een manmeer, waarna Nederland genoodzaakt werd om de rest van de wedstrijd zonder keeper te spelen om toch een gelijkspel eruit te halen. Het mocht echter niks meer uitmaken: Hongarije deed wat het moest doen en kon in de slotseconden nog profiteren van het lege doel om er een 11-14 uit te halen.

Hongarije treft in de halve finale Spanje. In de andere halve finale treffen een verrassend ROC en de VS elkaar. Nederland speelt donderdagochtend om 7:00 uur tegen China in de strijd om plekken 5 tot 8.

OS: Goud op 800 meter voor 19-jarige Mu

Athing Mu is de nieuwe olympisch kampioene op de 800 meter. De slechts 19-jarige Amerikaanse leidde de race in het atletiekstadion van start tot finish en kwam in 1.55,21 over de finish. Het is voor het eerst sinds 1968 dat de VS olympisch goud pakt op deze afstand.

Het zilver was voor de ook 19-jarige Keely Hodgkinson. De Britse liep naar 1.55,88. Raevyn Rogers, ook uit de Verenigde Staten, pakte met 1.56,81 brons.

OS: Vloon klaar met polsstokhoogspringen, Burnet niet naar finale 200m

Mike Foppen is er in het olympisch atletiekstadion niet in geslaagd de finale te bereiken van de 5.000 meter voor mannen. Met nog iets meer dan een kilometer te gaan, stapte de Nederlander uit, mogelijk vanwege kramp.

Bij de finale van het polsstokhoogspringen voor mannen, die momenteel plaatsvindt, is Menno Vloon klaar. Hij kwam ook bij zijn derde poging niet over 5,70 meter.

Update 14:11 uur
Taymir Burnet heeft zich niet geplaatst voor de finale van de 200 meter voor mannen. De Nederlander werd in zijn halve eindstrijd laatste.

Andre De Grasse was de snelste met 19,73. De slechts 17-jarige Amerikaan Erriyon Knighton was toch wel een verrassing. Hij won zijn halve finale in 20,02.

Het nutteloze feitje van de dag: Een 'kleine' Sovjet-Unie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de voormalige Sovjet-Unie als een enorm land, maar wist je dat het land op zijn einde enkele dagen niet groter was dan Kazachstan. Begin jaren '90 viel het enorme communistische land langzaam uit elkaar. Eén voor één stapten de republieken die eens het zo machtige land vormden uit de Sovjet-Unie om zelfstandig verder te gaan. Nadat op 12 december 1991 Rusland formeel de Unie verliet bleef alleen Kazachstan over en vormde de republiek vier dagen lang de gehele Sovjet-Unie, tot dat ze er op 16 december zelf ook officieel afscheid van namen.

Hierna bestond de Sovjet-Unie nog 10 dagen op papier maar zonder grondgebied.

OS: Turner Deurloo naast medailles op rek door val

Turner Bart Deurloo is er bij het olympisch turntoernooi niet in geslaagd een medaille te pakken op rek. De Nederlander kwam net als drie van zijn concurrenten ten val in de finale. Hij maakte zijn oefening nog wel af, maar kwam niet verder dan plaats zeven.

De titel ging naar de Japanner Daiki Hashimoto die eerder ook al goud won op de individuele meerkamp. Hashimoto had een score van 15,066 en was de enige die boven de 15 punten kwam. De Kroaat Tin Srbic verraste met het zilver, brons ging naar de Rus Nikita Nagornyy

OS: Turnster Guan pakt goud evenwichtsbalk, brons Biles

Turnster Guan Chenchen heeft de olympische titel op de evenwichtsbalk voor vrouwen gepakt. De 16 jarige, die in de kwalificaties ook al de beste was, turnde met een score van 14.633 de beste oefening. Het zilver ging naar haar landgenote Tang Xijing.

Simone Biles, dle zich in Tokio afgemeld had voor de finales op vloer, sprong en brug en voor de individuele meerkamp vanwege mentale problemen, kwam wel in actie op balk. Tijdens de landenwedstrijd viel ze voortijdig uit na een mislukte sprong, maar ze liet nu een goede oefening zien met wel een simpele afsprong. Uiteindelijk was dat goed voor de bronzen plak.

OS 2020: Baansprinters zorgen voor zesde goud Nederland

De Nederlandse teamsprinters hebben in de kwalificatie voor de teamsprint de snelste tijd neergezet. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli klokte een tijd van 42,134 en dat was een olympisch record. Ze waren daarmee net sneller dan Groot-Brittannië.

Teamsprint mannen
Nederland is de grote favoriet in de teamsprint en na de kwalificatie klokte de Nederlandse ploeg de snelste tijd en waren nipt sneller dan Groot-Brittannië. In de eerste ronde neemt Oranje het op tegen Polen. Die race is ook bepalend of Nederland mag gaan strijden om het goud. Bij de Nederlandse ploeg komt Jeffrey Hoogland erin voor Büchli.

Update 10.14
De Nederlandse teamsprinters hebben zich met overmacht geplaatst voor de finale van het olympische baantoernooi. In de eerste ronde zette Van den Berg, Lavreysen en Hoogland de snelste tijd neer. Vooral Hoogland maakte met zijn slotronde indruk met een ronde van 11,999. De snelste slotronde ooit op dit onderdeel. In de finale neemt de drievoudig wereldkampioen het op tegen Groot-Brittannië, dat vier tienden langzamer was de Nederlandse sprinters.

Update 11.07
De Nederlandse teamsprinters hebben in Tokio olympisch goud gewonnen in de teamsprint. Van den Berg, Lavreysen en Hoogland waren in een rechtstreeks duel in het Izu Velodrome veel te sterk voor de Britten, waar het in de finale helemaal mis ging voor ze. De laatste gouden medaille voor een Nederlandse man in het olympische baantoernooi, is uit 1932, toen Jacques van Egmond de beste was in het individuele sprinttoernooi.

Ploegenachtervolging vrouwen
De strijd om het goud in de ploegenachtervolging bij de vrouwen gaat tussen Duitsland en Groot-Brittannië. In de eerste ronde reden beide landen sneller dan het oude wereldrecord dat op naam stond van Duitsland. Groot-Brittannië scherpte eerst het wereldrecord aan naar 4:06.748, waarna Duitsland bijna zes tienden van een seconden waren dan Groot-Brittannië.

Update 10.41
Duitsland is de nieuwe olympisch kampioen bij de vrouwen in de teamachtervolging. In de finale tegen Groot-Brittannië reden ze voor de derde keer een nieuw wereldrecord. Ditmaal deden ze over de vier kilometer 4:04.249 en waren ze duidelijk de snelste. De Britse baanwielrensters werden bijna ingehaald en moesten genoegen nemen met een zilveren medaille. Het brons ging naar Amerika, die in de strijd om het brons Canada versloegen.

Ploegenachtervolging mannen
In de teamachtervolging bij de mannen gaat het tussen Italië en Denemarken voor goud. Italië was in een spannende heat net wat sneller dan Nieuw-Zeeland en deden dat in een wereldrecord. Denemarken, de grote favoriet voor het goud, was in de heat tegen Groot-Brittannië één seconden sneller onderweg, waarna ze tegen de Britten opreden. Beide landen konden hun race niet afmaken, maar uiteindelijk staat Denemarken in de finale tegen Italië.

OS: Perfecte oefening Zou Jingyuan op brug

Turner Zou Jingyuan heeft in Tokio de olympische titel gepakt op brug. Dit deed de Chinees met een perfecte oefening en dat leverde de wereldkampioen van 2017 en 2018 een ongeëvenaarde score van 16,233 punten op.

De verrassing was de Duitser Lukas Dauser die met een score van 15.700 het zilver pakte. Brons ging naar de Turk Ferhat Arican. De bronzen plak van Arican is de eerste Turkse olympische medaille ooit bij het turnen. De Britse wereldkampioen Joe Fraser stelde teleur. Met een score van 14.500 werd hij laatste in de finale.

Gele vaccinatiesterren uitgedeeld door vaccinatie-centra in Canada

In de Canadese stad Vancouver krijgen mensen bij hun tweede vaccinatie, naar wat eerst gedacht werd, een 'cadeautje'. De gelukkigen krijgen een gouden ster. Er is echter wel een probleempje, het lijkt op een gele ster...en wel erg veel op een gele Jodenster....

Het bleek uiteindelijk om een onschuldig papiertje te gaan, simpelweg om aan te geven welke vaccinatie deze persoon zou moeten krijgen. Elk type vaccin had bij dat vaccinatiecentrum een andere kleur ster, gemaakt van de bekende post-it papiertjes.

Na een geschokte melding op, uiteraard, Twitter kwam de Canadese vaccinatiedienst in actie. "We gaan hier snel naar kijken en actie ondernemen", was hun snelle antwoord. Later kwamen ze nog terug met een welgemeend excuses.

OS: Schoonsprlnger Xie pakt tweede goud in Tokio

De Chinese schoonspringer Xie Siyi heeft in Tokio zijn tweede olympische titel gepakt. Nadat hij met landgenoot Wang Zongyuan goud won op de 3-meterplank synchroon, deed hij dit ook op de 3-meterplank. Wang veroverde het zilver.

Xie onderscheidde zich in de finale niet alleen bij de uitvoering, maar vooral bij de landing. Bij de landing ging het juist bij een aantal concurrenten mis. De Japanner Terauchi kwam bij zijn 2,5 salto achterwaarts met dubbele schroef hard op het water terecht. Hij kreeg voor de oefening 29,70 punten en werd laatste.

Luchtvaart lijkt zich te herstellen met meer passagiers en vracht

In het tweede kwartaal van 2021 reisden 3,9 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat is ruim vier keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder, maar bijna 18 miljoen passagiers minder dan in het tweede kwartaal van 2019.

Na het uitbreken van de coronapandemie en het nagenoeg stilvallen van het passagiersvervoer door de lucht vanaf maart 2020, krabbelt de luchtvaartbranche weer langzaam op. In het tweede kwartaal van 2021 werden bijna 3,9 miljoen passagiers vervoerd, ruim vier keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, toen 2,1 miljoen passagiers de luchthaventerminals in Nederland passeerden, is dat een toename van 83 procent.

De hoeveelheid vervoerde goederen door de lucht nam in het tweede kwartaal van 2021 toe met 33 procent tot 456 duizend ton, en is daarmee ook groter dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Het aantal vluchten in het handelsverkeer was in deze periode met bijna 54 duizend ruim twee en een half keer zo hoog als een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Meeste passagiers naar Spanje
In het tweede kwartaal van 2021 vlogen 593 duizend passagiers tussen een Nederlandse en een Spaanse luchthaven, dat is ruim 15 procent van het totaal aantal vervoerde luchtvaartreizigers. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 7 procent van het aantal luchtvaartpassagiers.

In dezelfde periode een jaar eerder was de vliegroute tussen Nederland en de Verenigde Staten met ruim 86 duizend passagiers, bijna 10 procent van het totaal aantal vervoerde passagiers, het meest populair, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 74 duizend passagiers. Na Duitsland met 57,3 duizend stond Spanje in het tweede kwartaal van 2020 met 49,7 duizend passagiers op plek vier.

Moeder aangehouden zeven jaar na dumpen baby in vuilcontainer

De politie heeft de 31-jarige moeder van de baby aangehouden die in 2014 in een ondergrondse container werd gedumpt in Amsterdam. Ze wordt verdacht van poging kindermoord. Het meisje werd in de container in de wijk Slotermeer aangetroffen nadat een voorbijganger huilgeluiden had gehoord.

De vrouw, die geboren werd in Madagaskar, werd half april in Duitsland aangehouden nadat haar vingerafdruk werd teruggevonden in een Duitse databank. Ze werd op 10 mei overgeleverd aan Nederland zit sinds 12 mei in Nederland vast.

De baby werd op zondagochtend 26 oktober 2014 rond 04.15 uur aangetroffen in een ondergrondse vuilcontainer. Een getuige die huilgeluiden hoorde had de politie gewaarschuwd die het meisje, met behulp van de brandweer, levend uit de container kon bevrijden.

Vingerafdruk
Ondanks zeer uitgebreid politieonderzoek kon er geen verdachte worden aangehouden. De politie kwam de moeder nu toch op het spoor dankzij een vingerafdruk die op de tas zat waarin de pasgeboren baby bijna zeven jaar geleden werd aangetroffen. Aanvullend dna-onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad om de moeder gaat.

De aanhouding is volgens het Openbaar Ministerie (OM) mede in het belang van het inmiddels zes jaar oude meisje niet eerder naar buiten gebracht. Het meisje, dat inmiddels geadopteerd is, maakt het volgens justitie goed. Haar adoptieouders zijn op de hoogte gebracht van de aanhouding van de moeder.

De vrouw staat op 17 augustus tijdens een pro formazitting voor de rechter. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Politie lost waarschuwingsschoten bij aanhouding Rotterdam

Bij de aanhouding van twee vechtersbazen hebben agenten van de politie in Rotterdam waarschuwingsschoten gelost.

Op 2 augustus kreeg de politie rond 17.30 uur de melding van een vechtpartij in Wijkpark het Oude Westen in Rotterdam, waarbij over en weer gestoken zou zijn. Toen agenten daar kwamen zagen zij een man wegfietsen van wie al meteen duidelijk was dat hij mogelijk bij de vechtpartij betrokken was.

Deze 31-jarige man uit Ter Apel reed weg met een agent op de fiets achter hem aan. De agent riep meerdere malen tegen de man te stoppen en af te stappen, wat hij niet deed. De agent besloot zijn dienstwapen te trekken en vuurde uiteindelijk twee keer een waarschuwingsschot. Niemand werd geraakt. Uiteindelijk kwam de man op de Kogelvangerstraat te val en kon door de agent alsnog gearresteerd worden.

De andere verdachte was ook het park uitgegaan, maar dan te voet. Een agent zag hem op het Gerrit Sterkmanplein lopen. De man voldeed aan het signalement en kreeg meerdere malen het bevel met zijn handen tegen een muur te gaan staan. Dat deed hij niet, zodat ook deze agent zijn vuurwapen moest pakken.

Deze 32-jarige man (woonplaats onbekend) hield zich nu wel rustig en kon probleemloos aangehouden worden.

De man uit Ter Apel bleek een wondje aan zijn pols te hebben, de 32-jarige een steekwond in zijn gezicht en zijn vingers. Beiden zijn aan hun verwondingen behandeld. De politie heeft het steekincident in onderzoek.

OS: Goud in catamaran naar Italiaanse boot

Op het olympisch zeiltoernooi hebben Ruggero Tita (schipper) en Caterina Banti (bemanning) uit Italië goud veroverd in de Nacra 17-catamaran.

Het koppel had vier van de twaalf reguliere races gewonnen. Ook de andere races werden constant gevaren, waardoor ze voor aanvang van de medalrace al zeker waren van zilver. Het goud kon Titia en Banti alleen ontgaan als het Britse zeilduo John Gimson/Anna Burnet zes plaatsen hoger zou eindigen in de medalrace. Het Italiaanse koppel slaagde daarin en werd vlak achter de Britse boot zesde in de medalrace.

Santiago Lange en Cecilia Carranza, de olympisch kampioenen van vijf jaar geleden, wonnen de medalrace, maar geen medaille. Ze werden zevende.

Naast de 470 heren en de Laser heeft Nederland ook geen boot in de catamaran in Tokio.

OS: Zeiler Heiner vierde in Finn-klasse

Nicolaas Heiner heeft geen medaille gepakt bij het zeilen. In de Finn-klasse werd de Nederlander tweede in de medalrace en eindigde daarmee als vierde in het eindklassement. Voor aanvang van de medalrace stond de Nederlandse zeiler vijfde.

Net als vijf jaar geleden in Rio pakte de Brit Giles Scott de olympische titel. Scott werd vierde in de medalrace en hield Zsombor Berecz drie punten achter zich. De Spanjaard Joan Cardona Mendez pakte de bronzen plak.

OS: Verrassend Brits zeilgoud in 49er

De Britse zeilers Dylan Fletcher en Stuart Bithell hebben Olympisch goud gewonnen in de 49er-klasse. In een spannende medalrace verwezen ze Peter Burling en Blair Tuke naar het zilver.

Burling en Take, die de medalrace als leider begonnen, wonnen al olympisch goud en zilver, zes wereldtitels en twee keer de America's Cup. In de medalrace mochten ze maar één plaats toegeven op de Britten. Het werden er echter twee. Fletcher en Bithell wonnen de medalrace nadat ze de Duitse boot nipt voorbleven. Burling en Take kwamen als derde over de finish. De Duitsers veroverden het brons.

De Nederlandse boot, met Lambriex/Van Vugt, steeg een plaats en eindigde als zesde in de eindstand.

Amsterdamse ziekenhuizen lopen langzaam weer vol met covid-patiënten

Door de flinke stijging van het aantal besmettingen een paar weken geleden, zijn er op dit moment 135 covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen in de regio Amsterdam, waarvan 36 op de IC. In tachtig tot negentig procent van de gevallen gaat het om mensen die niet gevaccineerd zijn. En het zijn nu ook vaak jongeren die ernstig ziek zijn. 

Op de IC van het Amsterdam UMC lag anderhalve maand geen enkele covid-patiënt meer, maar de bedden beginnen weer bezet te raken.  Op dit moment zijn twaalf covid-patiënten op de IC opgenomen, en 26 in de kliniek. Ook worden er nog een aantal behandeld op de post-covid afdeling. Ook het OLVG en het BovenIJ ziekenhuis zien een stijging, maar geven geen exacte cijfers. 

"Het gaat om oudere mensen, boven de zestig, maar ook weer jongeren", aldus Susanne Heijmenberg, hoofdverpleegkundige IC Amsterdam UMC. "En van die zieken is 90 procent niet gevaccineerd."

Het effect van vaccineren is hiermee bewezen, aldus Heijmenberg. En het belang van vaccineren ook. Ze hoopt dat nu de besmettingscijfers weer iets dalen, een nieuwe cohort-afdeling niet aan de orde is. "Dat is het laatste wat je wil. Want ik merk wel dat zodra je over cohort spreekt, dan geeft dat gelijk emoties op de werkvloer. En dan zeg ik het even netjes."

Heijmenberg verlangt allesbehalve terug naar de tijd van overvolle cohortafdelingen en de stress die dat oplevert om iedereen de goede zorg te kunnen bieden. "Bij cohort denken we meteen terug aan de situatie dat het alléén maar cohort was met dichte deuren, volledig aangekleed, in een hele nare situatie. Dat wil niet zeggen dat we de patiënten die we nu verplegen niet op de zelfde manier verplegen, met alle beschermende jassen aan en mondkapjes op. Maar het is nu apart op een box en dat geeft iets meer vrijheid."

De covid-zorg in het Amsterdam UMC is nog beheersbaar. Personeel kan gewoon met vakantie. Maar de enorme piek in ziekenhuisopnames zoals vorig najaar moet voorkomen worden. Het afblazen van festivals vindt Heijmenberg daarom terecht. "Waar we ons wél zorgen over maken is de reguliere zorg die aan de andere kant staat. Covid kunnen we managen, maar de inhaalzorg, de reguliere zorg die gewoon doordraait, die stroom blijft onverminderd. Elke dag is het spannend wat de belans is tussen covid en de reguliere zorg."

Susanne Heijmenberg kan het niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk vaccineren is. Ze kent zelfs jongeren met milde verschijnselen, maar met een maandenlange nasleep. "Ik hoop dat de jongeren het belang zien, want je hebt jezelf ermee en ons allemaal. Maar ik denk dat het nu steeds meer doordringt. Dat zie je aan de vaccinatiegraad en ik zie het ook op de afdeling."

OS: Brons voor zeilsters Bekkering/Duetz

Zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben een bronzen medaille veroverd in de 49erFX-klasse. Ze werden negende in de medalrace.

Duetz en Bekkering begonnen als leider aan de medalrace met net zoveel punten als titelverdediger Brazilië. Ze hadden drie punten voorsprong op Europees kampioen Duitsland. In de medalrace moesten Bekkering en Duetz Martine Grael en Kahena Kunze dus achter zich houden voor goud. Het Braziliaanse koppel koos een andere koers en bleef de Oranje-boot constant voor.

Bij de eerste boei lag de Nederlandse boot vijfde. Daarna werden ze even gehinderd door de Franse boot en vanaf daar was het een verloren race.

De Braziliaanse boot maakte geen fout en had aan de derde plek in de medalrace genoeg aan olympisch goud. De Duitse boot werd vijfde en dat was genoeg voor zilver.

FOK! Wat een weer: rustig, maar...

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Tot ziens!

Pfff.... daar is die gozert weer, zijn jullie niet weer toe aan iemand anders? Elke dag weer diezelfde persoon? Vooruit. Ik zal ze aan hun haren trekken als het moet, waarbij het resultaat zal zijn dat ik er morgen weer ben!  

Alle gekheid op een stokje. In het zuidoosten en oosten was het maar een zeer treurige bedoening vandaag. Het was grotendeels bewolkt en droog bleef het er ook niet. Niet dat er heel veel neerslag viel, maar toch. En dan de temperaturen. Op veel plaatsen was 18 tot 19 graden al teveel gevraagd. En dat in hartje zomer. In het noorden van het land was het ook geen feest. Daar vielen korte, doch echter wel vrij veel kleine buitjes. In het midden van het land was het wel meest droog met een afwisseling van stapelwolken en perioden met zon. Het klinkt gek inderdaad, maar vlak langs de kust is nog net 20 graden behaald.

Eigenlijk blijft dit de komende 24 uur zo. Wolkenvelden in het noorden en zuiden en opklaringen in het midden. Ik denk dat de buien in het noorden minder in aantal worden, maar niet geheel verdwijnen. In Limburg lijken de buien morgen juist wat actiever te worden. Ook onweer sluit ik niet uit, maar ik denk dat de grootste activiteit ten zuiden van ons land blijft. Mogelijk is er wel 10 mm mogelijk. 

Ook blijft het gewoon te fris met maxima tussen de 19 en 21 graden. De wind heeft een noordoostelijke voorkeur en is vrijwel overal matig van kracht.

Ik had het er al over de laatste dagen dat er toch weer nattigheid zit aan te komen, echter lijkt zich na het weekend echt een serieuzere stabilisatie aan te komen onder invloed van het Azorenhoog. Maar de 4-daagse donderdag t/m zondag kan er best wel weer eens een hele plens water vallen. Woensdag is nog onzeker.

Goeiendag!  

Een mooie brug  (Foto: DJMO)
Een brug en dat bij een afwisseling van wolken en zon. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Zweedse voetbalsters opnieuw in finale

De Zweedse voetbalsters hebben zich net als vijf jaar geleden geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In Yokohama werd Australië verslagen, waardoor men tegen Canada strijdt om goud.

Op slag van rust kwam een lange Zweedse bal nét tegen de lat aan, maar de bal stuiterde vervolgens recht voor de voeten van Fridolina Rolfö, die de openingstreffer er prima in kon tikken.

In de tweede helft vielen de kansen vooral aan Australische kant, maar ze gingen er allemaal niet in. Zweden hield stand en plaatste zich voor haar tweede opeenvolgende voetbalfinale. In Rio was Duitsland te sterk, vrijdag is Canada de tegenstander.

OS: Twee keer kanogoud Carrington, zinderende strijd bij afscheid topnummer

Op de Sea Forest Waterway in Japan zijn ook de eerste medailles vergeven in het vlakwaterkanoën. Dinsdag stonden er vier finales op het programma en die leverden vooral in een van de klassieke boten een zinderende strijd op.

K-1 200m vrouwen
Met tienvoudig wereldkampioene Lisa Carrington - waaronder zeven keer op dit nummer - als topfavoriete ging de finale van start en de Nieuw-Zeelandse maakte het volledig waar: vanaf de start nam ze de leiding en die breidde ze alleen maar uit naar winst in een razendsnelle 38,120 seconden en haar derde olympische gouden medaille. Aangezien de K-1 200m na drie optredens weer van het programma verdwijnt, is Carrington de enige kampioene ooit op het onderdeel.

Nadat de Portugese Teresa Portela de B-finale voor plek tien won, ging het zilver op driekwart seconde van Carrington naar de 39-jarige Spaanse Teresa Portela, in 2002 en 2005 al goed voor de wereldtitel. Ze was de Deense Emma Jorgensen enkele duizendsten van een seconde voor, terwijl de Poolse Marta Walczykiewicz net naast de medailles greep.

C-2 1000m mannen
Al sinds 1936 staat het onderdeel op het olympisch programma, in Tokyo helaas voor het laatst: het wordt ingekort naar 500 meter, want dat is hipper. Het werd wel een prachtige afsluiter van bijna een eeuw historie, met een zinderende finale. Wereldkampioen Liu Hao en kompaan Zheng Pengfei voerden het veld aan, voor de Cubanen Serguey Torres/Fernando Jorge en de Duitse grootheid Sebastian Brendel met Tim Hecker.

De Cubaanse en Chinese boot kwamen alsmaar dichter bij elkaar, terwijl Brendel en Hecker in de slotfase een dijk van een eindsprint inzetten. China en Cuba gingen nek-aan-nek naar de finish en het was Cuba dat de boot nét iets eerder over de finish drukte, voor China en op een paar tienden gevolgd door de Duitsers.

K-1 1000m mannen
Ook dit staat al sinds Berlijn 1936 op het programma, misschien wel het koningsnummer in de kayak. De Hongaar Bálint Kopasz kwam vooral na Rio 2016 echt opzetten en pakte twee jaar geleden de wereldtitel, in het Japanse water was hij ongenaakbaar: hij knalde naar een geweldige tijd van 3:20,643 minuten en pakte het goud. Hongarije kon dubbel juichen, want Adam Varga pakte het zilver. Op een paar honderdsten ging brons naar de Portugese oud-wereldkampioen Fernando Pimenta, de Duitser Jacob Schopf greep er een paar honderdsten naast.

K-2 500m vrouwen
België, vierde op het WK, greep naast een finaleplek. Daarin lagen wel wereldkampioenen Maryna Litvinchuk en Volha Khudzenka uit Wit-Rusland en vicewereldkampioenen Karolina Naja en Anna Pulawska namens Polen, maar ook superkayakster Lisa Carrington - samen met Caitlin Regal - en de Hongaarse grootheid Danuta Kozak met Dora Bodonyi streden mee om de medailles.

Vanaf de start gingen Carrington en Regal er vandoor en er was tot aan de finish geen houden meer aan: het tweede goud voor Carrington in een uurtje of anderhalf. Naja en Pulawska zaten lang voor de rest van het veld en hielden namens Polen nog net vol, de opmars van Kozak en Bodonyi kwam nét te laat en de Hongaarse dames moesten genoegen nemen met brons.

OS: Verspringfinale in extremis beslist

Vannacht werd er één veldfinale in het atletiekstadion gesprongen: het verspringen voor vrouwen stond vandaag op het programma. De finale was zeer spannend met vele sprongen hoger dan 6.80 meter, maar uiteindelijk was er precies 1 sprong van 7 meter die het goud zou opleveren.

In de eerste ronde was een van de favorieten, Ese Brume uit Nigeria, gelijk op de afspraak met 6.97. Daar kwam in de tweede ronde de Duitse Makaila Mihambo dichtbij met 6.95, terwijl de Servische Ivana Spanovic naar 6.91 ging. In de derde ronde was Brittany Reese die 6.97 sprong, en met een eerdere sprong van 6.81 ging zij daarmee Brume voorbij op basis van de tweede sprong. Ook Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraine ging naar 6.88 en lag dichtbij. Er werden in deze ronde ook nog 6.84 van Spanovic en 6.83 en 6.81 van twee andere atleten genoteerd.

Brume moest wat terug doen in de vierde ronde en sprong 6.88, waarmee ze Reese weer inhaalde. Reese antwoordde met een sprong van 6.87. Een ronde later deed Reese het zelfs nog beter met 6.95, wat nu de beste tweede sprong was. Anderen leken geen goede sprongen meer af te kunnen leveren, maar het was Mihambo die het alsnog wist te flikken met een sprong van 7 meter.

Mihambo haalde zo voor Duitsland het goud binnen, terwijl Reese het met zilver moest doen. Brume kwam niet meer tot een betere tweede sprong en pakte zo brons, de eerste medaille van de Spelen voor Nigeria.

OS: Sensationeel wereldrecord tijdens finale 400 horden

Karsten Warholm heeft de 400 meter hordenlopen gewonnen op de atletiekbaan in Tokio. De Noor deed dat echter niet zomaar, maar klokte een eindtijd van 45.94. Dit was ruim zeven tienden sneller dan zijn oude toptijd van 46.70. Ook Rai Benjamin was ruim sneller dan die oude toptijd in 46.12 en de Amerikaan pakte het zilver mee.

Vooraf werd door de combinatie van de snelle baan en het feit dat Warholm en Benjamin elkaar tot grote hoogten zouden kunnen drijven al een beetje gehoopt op een snelle toptijd, al helpt lopen in de ochtend niet mee. Warholm startte sensationeel snel en had al snel een kleine voorsprong op Benjamin, die goed mee liep. Ze hadden al snel een grote voorsprong op de rest, waardoor het leek dat de anderen geen bijzondere race liepen. Dit bleek niet waar, het was vooral belachelijk snel wat de top twee liep. Op de voorlaatste horde had Warholm het even moeilijk, waardoor Benjamin bijna langszij kwam, maar Warholm nam de laatste horde beter en sprintte voor de finish. Achter Warholm en Benjamin bleek wel dat het in het algemeen een goede race was: de Braziliaan Dos Santos pakte het brons in 46.72 en er werden nog 3 nationale records gebroken door de heren die plaats 4 tot 8 wisten te bezetten. Al met al was het een geweldig einde van de atletiekavond.

OS: Burnet door naar halve eindstrijd 200 meter

Taymir Burnet is derde geworden in zijn serie over 200 meter. Burnet liep in de tweede serie en liep naar 20.60. In een serie waar het dicht bij elkaar lag was het de derde tijd.

Burnet startte voldoende sterk om voor in het veld te liggen en hield het lang genoeg vol om goed te lopen om bij de top drie te komen, die zekerheid geeft op de halve finale. Die halve finale wordt vanmiddag gelopen.

OS: Klaver en De Witte in halve finale 400 meter

Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich allebei geplaatst voor de halve eindstrijd bij de 400 meter. De Witte liep in de tweede serie naar 51.66. Daarmee werd De Witte vierde en aangezien alleen de beste drie automatisch doorgaan moest De Witte daarmee in de wachtkamer. Daar was nog een tweede kans voor de zes tijdsnelsten die niet direct door gingen.

Pas in de laatste serie werd het duidelijk of De Witte door zou zijn. Op dat moment was ze tweede tijdsnelste. Klavert liep in die zesde en laatste serie mee. Het ging niet volledig vanzelf en Klaver moest zich tevreden stellen met een tijd van 51.37, wel de derde tijd in de serie. Alle dames achter Klaver waren ook langzamer dan De Witte, zodoende was het voor beide genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale.

OS: Zuid-Koreaan volgt Noord-Koreaan op in zinderende sprongfinale

Op de Olympische Spelen in Tokyo is in de turnhal het goud vergeven op sprong bij de mannen. Dat leverde voor de derde keer op rij Koreaans goud op: in 2012 won Yang Hak-seon namens Zuid-Korea, in Rio was het Ri Se-gwang uit het noorden en in Tokyo won Shin Jea-hwan.

Shin maakte in zijn eerste sprong een stap en verloor daarmee één tiende punt, maar noteerde wel 14,733 punten. Zijn tweede sprong leverde 14,833 punten op, goed voor gemiddeld 14,783 punten. De Rus Denis Ablyazin, goed voor zilver in Londen én Rio, sprong naar 14,766 en 14,800 punten...goed voor gemiddeld óók 14,783 als score.

Op sprong telt dan de hoogste individuele sprongscore en met 14,833 tegen 14,800 won Shin daarmee het goud. De Armeen Artur Davtyan kwam op gemiddeld 14,733 uit en pakte zo vlak achter de top-2 het brons. De Filipijn Carlos Yulo en de Rus Nikita Nagornyy (beiden 14,716) grepen nét naast de medailles, vooral zuur voor Yulo: hij maakte bij sprong één een flinke pas en zou zonder die pas zeer waarschijnlijk goud hebben gepakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.