FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 april 2020

Boris Johnson op intensive care wegens COVID-19

Het gaat niet lekker met de Britse premier Boris Johnson. Zondagavond werd hij opgenomen in het ziekenhuis, zo'n tien dagen nadat hij liet weten positief getest te hebben op het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, maar hij gaat er bepaald niet op vooruit.

Downing Street 10 laat weten dat Johnson's toestand maandag gedurende de dag is verslechterd, waardoor hij aan het begin van de avond is overgeplaatst naar de intensive care. Johnson kreeg al hulp bij het ademen en zou nog niet aan een beademingstoestel liggen, terwijl hij volgens de regering ook bij bewustzijn is.

De taken van de 55-jarige Johnson worden voorlopig overgenomen door Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken. Raab liet maandag al weten dat hij Johnson sinds zaterdag niet meer gesproken heeft. Johnson's zwangere vriendin heeft overigens ook al positief getest: zij zit thuis in quarantaine.

Darter Nijman wint alle duels Icons of Darts League; Van Barneveld verliest alles

Darten kunnen voorlopig nog niet op het podium op of de vloer tegen elkaar spelen. Bij Modus dachten ze laten we maar een competitie opzetten vanuit huis, zodat de darters zich niet hoeven te vervelen. 

Raymond van Barneveld en Wessel Nijman nemen deel aan de Icons of Darts Live League. De competitie is de komende vier weken van maandag tot en met zaterdag live te zien op een stream via de gokboeren. Iedere speeldag spelen vijf spelers een round-robin. Na 24 speelrondes wordt op zaterdag 2 mei de winnaar bekend. Ze spelen met behulp van electrische borden tegen elkaar. 

Naast Van Barneveld en Nijman is ook Mark Webster van de partij. Hij won het BDO WK Darts in 2008. Verder doen halvefinalist van de PDC WK in 2007, Andy Jenkins, kwartfinalist op het laatste BDO WK, David Evans en Paul Nicholson mee.

Nijman opende tegen Van Barneveld en ondanks dat Barney de eerste leg pakte, won de jongeling die wedstrijd met ruime cijfers: 5-1. Vervolgens versloeg Nijman ook David Evans met 5-4 en ruim 100 gemiddeld en Paul Nicholson met 5-3. Mark Webster, een andere voormalig wereldkampioen, ging met 5-1 ten onder.

Voor Van Barneveld zag de dag er juist omgekeerd uit. Na zijn nederlaag tegen Nijman wist hij zich niet te herpakken. Nicholson (5-2), Webster (5-4) en Evans (5-3) waren te sterk voor de Nederlander. Dinsdag komen beide Nederlanders weer in actie. Mark Webster heeft een dagje vrij en wordt vervangen door Andy Jenkins. 

Uitslagen eerste speeldag Icons of Darts Live League.
Mark Webster (73.21) 4-5 (80.35) Paul Nicholson
Raymond van Barneveld (83.48) 1-5 (92.56) Wessel Nijman
David Evans (81.99) 5-4 (82.99) Mark Webster
Paul Nicholson (95.57) 5-2 (88.27) Raymond van Barneveld
Wessel Nijman (100.60) 5-4 (97.40) David Evans
Mark Webster (91.73) 5-4 (98.23) Raymond van Barneveld
Paul Nicholson (94.49) 3-5 (94.32) Wessel Nijman
David Evans (84.68) 5-3 (80.27) Raymond van Barneveld
Mark Webster (76.83) 1-5 (96.72) Wessel Nijman
Paul Nicholson (98.29) 2-5 (88.89) David Evans

Taxibranche biedt petitie aan bij staatssecretaris

Vertegenwoordigers van de taxibranche overhandigden vandaag een petitie aan staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken). Ze vroegen haar om steun, nu veel chauffeurs in zwaar weer verkeren.

De chauffeurs werken veelal als zzp'er en komen door de coronacrisis nauwelijks rond. "We redden het niet zonder steun", dat was de boodschap die de vertegenwoordigers dan ook wilden verkondigen.

28 van hen vertrokken daarom naar het Malieveld. Daar werd de petitie - op gepaste afstand - aangeboden aan politici van SP en PvdA.

Ondertussen bracht Hedy Borreman (TCA) een bezoek aan Keijzer, samen met een collega uit Utrecht. "We hebben de situatie van de zzp'ers toegelicht", legde Borreman uit aan vakblad TaxiPro.

"Door alle maatregelen tegen het coronavirus nam de hoeveelheid werk al snel tot nul af", vervolgde ze. "Maar omdat de zzp'ers op een deel van die maatregelen geen beroep kunnen doen, werken ze toch maar door."

Omzet van 20 euro
Sommige chauffeurs vrezen zelf corona te krijgen. Toch blijven ze vaak werken, omdat de huur of hypotheek nou eenmaal betaald moet worden. Terwijl ze dagelijks maar zo'n 20 euro omzetten, stelt Borreman.

Compensatieregeling
De taxibranche vraagt politiek Den Haag daarom om financiële steun. Zo moet de petitie eraan bijdragen dat ook chauffeurs aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling, die bedoeld is voor ondernemers die gedupeerd zijn door het coronavirus. Nu is dat nog niet het geval.

De staatssecretaris heeft in elk geval toegezegd alle informatie door te nemen en de petitie te bespreken in de ministerraad, aldus Borreman. Op Twitter vertelt Keijzer "mee te leven met de ondernemers".

Celstraf voor ambtenaar die Amsterdam voor miljoenen oplichtte

Een 45-jarige werf- en wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een celstraf van 43 maanden omdat hij zijn werkgever en een leasebedrijf voor miljoenen euro’s heeft opgelicht en het geld heeft witgewassen. Hierbij werkte hij samen met zijn vrouw en twee andere medeverdachten. Het totale gestolen bedrag zit rond de 3 miljoen euro.

Luxe leven
De man heeft 7 jaar lang stelselmatig en op geraffineerde wijze de gemeente Amsterdam en een leasebedrijf opgelicht door ze valse facturen te laten betalen aan een bedrijf dat op naam stond van zijn vrouw. Bij de oplichting en het witwassen vervulde de Amsterdammer een sleutelrol en stuurde hij de andere mededaders aan. Hierdoor leidden zijn vrouw (46) en hij een zeer luxe leven. Zij is veroordeeld tot 32 maanden cel.

Bijzonder kwalijk
De rechtbank neemt het de man in het bijzonder kwalijk dat hij dit deed als ambtenaar, in de uitoefening van zijn functie als wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam. Op deze manier maakte hij jarenlang structureel en op zeer omvangrijke schaal ernstig misbruik van gemeenschapsgelden. Dat hij jarenlang zijn gang kon gaan en dat er sprake was van een gebrekkige controle bij de gemeente Amsterdam maakt het handelen van verdachte niet minder strafbaar.

Terugbetalen en ontslag
Bij het opleggen van de straf weegt de rechtbank niet in het voordeel van de man mee dat hij al is veroordeeld tot het terugbetalen van het geld aan de gemeente en ook niet dat hij een strafontslag heeft gekregen. Deze twee gevolgen zijn zo voorzienbaar dat ze strafrechtelijk gezien geen gewicht in de schaal leggen.

Patserboten en Porsches
De zaak kwam aan het licht door politieonderzoek naar zogeheten patserboten. Dat zijn grotere, vaak snelle, opvallende en vooral dure types speedboten, die populair zijn binnen het criminele milieu. De man en vrouw kwamen hier in beeld omdat zij verscheidene dure goederen hadden aangeschaft, zoals 3 snelle motorboten en 19 voertuigen, waaronder 3 Porsches. Deze uitgaven stonden niet in verhouding tot hun geschatte gezamenlijke inkomsten van maximaal 6.900 euro bruto per maand.

Ziekenhuis roept op tot doneren isolatiejassen

Zorgverleners van ziekenhuis St Jansdal verbruiken momenteel dagelijks 1.000 isolatiejassen voor de zorg aan patiënten met corona of een verdenking erop. Het ziekenhuis ontvangt op korte termijn geen nieuwe aanvoer en ziet een groot tekort ontstaan.

De jassen maken deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn een voorwaarde voor het leveren van veilige zorg. St Jansdal doet uit voorzorg een dringend beroep op bedrijven die binnen enkele dagen een partij isolatiejassen voor eenmalig gebruik kunnen leveren.

Om welke aantallen gaat het?
Een minimaal aantal van 50 stuks is zeer welkom. Het ziekenhuis verbruikt ongeveer 1.000 isolatiejassen per dag.

Aan welke specificaties moeten gedoneerde isolatiejassen voldoen?
-Ongebruikt en disposable;
-Lange mouwen met afsluiting rond de pols;
-Bij voorkeur sluiting op de rug;
-Waterafstotend;
-Enigszins slijt-/scheur vast;
-Dikte van de jas minimaal 30 micron of hoger;
-Lengte bij voorkeur tot aan de knie;
-Geen stoffen jas.

Hoe kunnen bedrijven contact opnemen?
U kunt contact opnemen met afdeling Logistiek via telefoonnummer: 0341–435090 of mail naar Goederenontvangst@stjansdal.nl. We horen graag de hoeveelheid isolatiejassen/pakken die u beschikbaar wilt stellen, de productinformatie en de maten.

Hoe kan het worden aangeleverd?
Bij voorkeur ongebruikt verpakt.

Waar kan het worden aangeleverd?
Bij de goederenontvangst van locatie Harderwijk staat een opslagcontainer klaar om de isolatiejassen te ontvangen. Het adres is Wethouder Jansenlaan 90.

Tot wanneer kan het worden aangeleverd?
Voorlopig is hier op korte termijn grote behoefte aan. Een uiterste inleverdatum is nog niet bekend.

Mocht je iets kunnen betekenen, of ken je iemand die dat zou kunnen? Kom in actie!

Kuzu slaat terug: 'Öztürk is matennaaier'

Tunahan Kuzu, voormalig partijleider van politieke partij Denk, is pissig op zijn collega Selcuk Öztürk. Volgens Kuzu heeft Öztürk zich schuldig gemaakt aan 'broedermoord' en 'matennaaierij', zo zegt hij op zijn Facebookpagina.


Kuzu wordt betrapt als hij een brief naar zijn minnares verstuurt (Foto: Abdullah Asiran/Anadolu Agency/Getty Images)

"Wat me meer raakte, was de manier waarop deze kwestie door mijn ‘strijdmakker’ werd misbruikt om mij politiek te lynchen", zo laat Kuzu verder weten. Kuzu liet een tijd geleden weten te vertrekken uit de Kamer. Afgelopen week bleek dat dit kwam door het uitkomen van een buitenechtelijke affaire met een Denk-medewerkster, waarin hij 'grensoverschrijdend gedrag' zou hebben getoond.

Lees ook: Tunahan Kuzu (DENK) stopt als fractievoorzitter

Öztürk en Kuzu bakkeleiden al tijden met elkaar, iets dat na de zomer in 2019 alleen maar toenam. "Na het zomerreces van 2019 nam de irritatie alsmaar toe. Öztürk ging steeds meer zijn eigen gang, ondermijnde mijn politiek leiderschap en plaatste zichzelf steeds meer op een zijspoor in de Kamerfractie."

Öztürk hield steeds het Zwaard van Damocles boven het hoofd van Kuzu. "Hij verspreidde niet alleen moedwillig deze kwestie [het vreemdgaan. red.] binnen de partij via zijn vertrouwelingen, maar fantaseerde daar nog meer roddels bij, die actief door zijn vertrouwelingen werden verspreid. Dat ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat er beeldmateriaal zou zijn, wat een flagrante leugen is."

Lees ook: Öztürk en Azarkan verantwoordelijk voor afscheid overspelige Kuzu, Denk reageert

Kuzu wil op 6 juni tijdens het partijvergadering zijn zegje doen en hij zal de leden daar proberen ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van Denk is.

Spoedwet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten klaar

Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen heeft vandaag het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten naar de Tweede Kamer gestuurd. Tijdelijke huurcontracten kunnen straks voor een tijdelijke periode verlengd worden gedurende de coronacrisis.

De wet biedt een oplossing voor verhuurders en huurders waarvan het tijdelijke huurcontract afloopt tijdens deze coronacrisis. Minister van Veldhoven: “In deze tijden is het voor huurders lastig om te zoeken naar andere woonruimte. Zeker als mensen ook nog te maken hebben met bijvoorbeeld quarantaine, ziekte, ontslag of dubbele diensten in de zorg. Daar is deze spoedwet een oplossing voor.”

Huurders krijgen de mogelijkheid een tijdelijke verlenging aan te vragen bij hun verhuurder. Als de verhuurder voor 1 april al afgesproken had om bijvoorbeeld de woning te verkopen, te slopen of te renoveren dan hoeft de verhuurder het contract niet te verlengen. Dit geldt ook als de verhuurder zelf in het huis wil gaan wonen of als de huurder zich niet als goed huurder gedraagt.

Op dit moment is het niet mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen voor een korte periode, het is enkel mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen tot een contract voor onbepaalde duur. Niet alle verhuurders kunnen of willen hun pand voor onbepaalde tijd verhuren, daarom kan de huidige wet de reden zijn om het contract op te zeggen. Voor de huurder is het nu moeilijk om een andere woning te vinden. Net als dat het voor de verhuurder nu ook een lastige tijd is om een nieuwe huurder te vinden. Deze spoedwet biedt de huurder en de verhuurder de mogelijkheid om het huurcontract tijdelijk te verlengen.

De wet geldt voor huurcontracten die eindigen tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020. Huurcontracten kunnen eenmalig verlengd worden met maximaal drie maanden en tot uiterlijk 1 september 2020. Indien de coronacrisis langer duurt is het mogelijk om deze spoedwet te verlengen.

Leerdam en Verweij weg bij schaatsteam Reggeborgh

Jutta Leerdam en Koen Verweij gaan op zoek naar een nieuwe schaatsploeg, Bij hun huidige ploeg Reggeborgh zijn de onderhandelingen over een nieuw contract stukgelopen.

Afgelopen seizoen brak Leerdam door. Ze won zowel de 1.000 meter op het EK als op het WK. Op het WK afstanden won ze bovendien met Nederland goud op de teamsprint. Na een sabbatical sloot Verweij afgelopen seizoen aan bij de ploeg van zijn vriendin.

Coach Gerard van Velde zei al dat er voor Verweij geen toekomst was bij Reggeborgh.  "Wij hebben hem de kans gegeven en geholpen om weer terug te komen aan de schaatstop. Dat heeft hij goed opgepakt, maar om de volgende stap te maken moet Koen nu uitvliegen. Zijn trainingsschema past niet in het sprintprogramma dat onze atleten draaien."

Politie haalt illegalen van 'We Are Here' uit pand

Een pand aan de Stammerdijk in Diemen is vanmiddag door de politie ontruimd. Er zaten krakers in van het vluchtelingen illegalencollectief 'We Are Here'.

Volgens de politie is de ontruiming goed verlopen. De krakers illegalen zouden vrijwillig het pand hebben verlaten.

Opvang
We Are Here-groepen trekken al jarenlang van kraakpand naar kraakpand. Het gaat hier doorgaans om asielzoekers die al zijn uitgeprocedeerd en dus eigenlijk uit Nederland zouden moeten vertrekken, illegalen dus. Tijdens de coronacrisis is het lastiger voor dak- en thuislozen om onderdak te vinden. Wel is er een sporthal beschikbaar gesteld voor ongedocumenteerden illegalen.

Thuisblijvers vallen monteurs op straat lastig tijdens stroomuitval

Nutsbedrijf Liander is de grootste netbeheerder in Nederland en pleegt het hele jaar door op veel plekken onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk. Nu er vanwege de coronacrisis veel mensen thuiswerken, zorgt stroomuitval voor meer problemen dan normaal. Dit heeft er op sommige plekken zelfs toe geleid dat de monteurs van Liander werden lastiggevallen door bewoners.

Een groot deel van werkend Nederland probeert op dit moment vanuit huis hun afdeling of bedrijf draaiende te houden. Omdat ook de onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk door moeten gaan, komen de thuiswerkers af en toe zonder stroom te zitten. Dit zorgt hier en daar voor frustratie en soms zelfs tot het lastigvallen van de monteurs.

"Er zijn twee incidenten geweest vorige week waarbij monteurs verhinderd werden om de werkzaamheden uit te voeren. Mensen waren het er niet mee eens dat de stroom eraf ging", aldus Peter Hofland, woordvoerder van Liander.

De werkzaamheden kunnen volgens Hofland niet uitgesteld worden tot na de crisis. "Zonder stroom staat alles stil en daarom moeten wij deze werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnetwerk betrouwbaar te houden."

Buitengesloten
Voor wie zich niet voorbereidt op de werkzaamheden kunnen er lastige situaties ontstaan. "Wij kunnen nu het huis niet in want we hebben alleen een tag, het is een beetje vervelend als zij niet kunnen zeggen hoe lang het gaat duren", aldus een buurtbewoner van de Bos en Lommer in Amsterdam.

Maar gelukkig is er ook begrip voor de monteurs. "Het is niet zo handig maar ik snap het wel, het moet gebeuren, zij kunnen werken dus ze moeten door met hun werk", zegt een andere voorbijganger.

Laad je apparatuur goed op
Liander roept mensen op om goed in de gaten te houden wanneer er werkzaamheden in hun buurt plaatsvinden. "Krijgt u post van Liander, lees hem goed zodat u weet wat er gaat gebeuren en wanneer het gaat gebeuren. Laad uw apparatuur goed op. Wij doen er alles aan om de stroomonderbreking zo kort mogelijk te houden, zodat u weer van stroom gebruik kunt maken zonder haperingen en weer fijn thuis kunt werken."

Eikenprocessierups in aantocht

De eerste eitjes waaruit de eikenprocessierups komen, zijn gebroken. De brandhaartjes zullen half mei te verwachten zijn.

Die haartjes kunnen zorgen voor de overlast; ze kunnen voor een geïrriteerde huid zorgen zoals bultjes, blaasjes, rode vlekken, jeuk en een branderig gevoel. Nu zullen ze nog weinig overlast bezorgen. Ook kunnen de haartjes voor geïrriteerde ogen of luchtwegen zorgen. Vorig jaar waren er mede door de warmte duizenden mensen bij de huisarts met klachten.

Volgens het kenniscentrum eikenprocessierups is half mei een normale tijd dat de rupsen nesten vormen en zichtbaar worden. Er zullen dit jaar minder ruspen zijn dan vorig jaar, dit komt door de vlindervangst van vorig jaar. Maar overlast zal er zeker zijn. De weersomstandigheden spelen een grote rol.

Bij warm weer zitten de rupsen lager in de boom, er zijn dan ook meer mensen buiten die bijvoorbeeld in een park tegen een boom zitten. Ook stormen, en dan met name de wind zorgt voor een behoorlijke verspreiding van de eikenprocessierups. We moeten dus hopen op een niet te warme en winderige zomer.

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups (Foto: Pixabay)

Internationals, KNVB en ING komen met steunpakket voor clubs

Naast de enorme impact op de volksgezondheid, leidt de alomaanwezige coronacrisis tevens tot financiële problemen voor vrijwel alle sectoren. Dat geldt ook voor de voetbalclubs. De Nederlandse internationals (mannen, vrouwen én Nederland onder 21), hoofdsponsor ING en de KNVB wilden zich er ook even in mengen en presenteren daarom gezamenlijk een financieel steunpakket voor de clubs. De donaties van de Oranjespelers en ING richten zich op het amateurvoetbal, de KNVB biedt zowel de betaald voetbalclubs als de amateurverenigingen steun. Het gaat om een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen die in totaal een bedrag van 11 miljoen euro vertegenwoordigen.

Impact coronavirus op voetbalclubs
De coronacrisis heeft impact op het hele maatschappelijke leven en daarmee ook op het voetbal. Het is voorlopig niet mogelijk om wedstrijden te spelen of te trainen. Door niet te spelen drogen de inkomsten van de voetbalclubs snel op terwijl de meeste vaste lasten doorlopen. Hiermee dreigen clubs in financieel zwaar weer te komen. Om de financiële consequenties van de crisis voor clubs enigszins te beperken, is het steunpakket van de internationals, ING en KNVB opgezet.

Financiële hulp aan amateurvoetbal
Voor het amateurvoetbal bestaat het financiële pakket uit donaties van de Oranjespelers en ING, terwijl de KNVB geld van amateurclubs eerder beschikbaar gaat maken en extra geld uit eigen middelen aan het pakket toevoegt. Dit versterkt de financiële positie van deze clubs waardoor zij uitzicht kunnen houden op een goede herstart van het verenigingsleven.

Oranje begint in het amateurvoetbal
De spelers van de Nederlandse elftallen hebben aangegeven graag hun steentje te willen bijdragen aan een sterk amateurvoetbal, een belangrijk en maatschappelijk relevant netwerk van 3.000 verenigingen met in totaal duizenden vrijwilligers en 1,2 miljoen voetballers van jong tot oud. De plek waar ze zelf allemaal ooit zijn begonnen.

ING blijft amateurvoetbal steunen
ING is al ruim tien jaar een voorname sponsor in het Nederlandse voetbal en ondersteunt behalve de nationale selecties ook al jarenlang meer dan 500 amateurverenigingen. Door de huidige omstandigheden hebben amateurclubs naast de doorlopende kosten te maken met het plotseling wegvallen van inkomsten uit bijvoorbeeld kantineverkopen en het wegvallen van sponsors, met name uit het MKB dat ook hard wordt getroffen.

De bank zegt het Nederlandse voetbal te blijven steunen, ook in deze zware tijd, en komt haar huidige sponsorverplichtingen aan de genoemde amateurclubs gewoon na. De bank zegt het belangrijk te vinden om naast de genoemde 500 amateurverenigingen, alle amateurclubs te steunen met de bijdrage aan het financiële steunpakket. Deze donatie komt bovenop alle lopende sponsorverplichtingen en het onlangs gepresenteerde stimuleringsprogramma voor meiden- en vrouwenvoetbal samen met de KNVB.

Steun aan betaald voetbal vanuit KNVB
De totale steun vanuit de KNVB voor het betaald voetbal is opgebouwd uit het versneld beschikbaar stellen van middelen en het met een half jaar opschorten van de aflossingen op de leningen die sommige clubs bij de bond hebben, en daarnaast gaat de KNVB uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal gelden vrijmaken om de clubs te ondersteunen in het overbruggen van deze periode. Daarbij verwacht de KNVB op dit vlak ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste betaald voetbalorganisaties tot de clubs die Europees voetbal spelen. Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse betaald voetbalcompetities zijn alle clubs hard nodig.

Een van de taken van de bond is bovendien het behartigen van de belangen voor het voetbal. Samen met NOC*NSF trekt de KNVB sportbreed op bij de overheid, eveneens met als doel de clubs te kunnen helpen met organisatorische en financiële problemen als gevolg van de coronacrisis. Al enkele steunmaatregelen zijn nu ook opengesteld voor verenigingen en clubs, zoals de eenmalige uitkering van 4.000 euro via het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken en werkgevers kunnen gebruik maken van de NOW-regeling. Ook de vraag hoe gemeenten omgaan met de kosten voor verenigingen loopt.

Nog eens 55 militairen aan de slag in ziekenhuizen

Er gaat nog meer militair geneeskundig personeel meedraaien in de verschillende ziekenhuizen. Het aantal verpleegkundigen wordt uitgebreid van 90 naar 130. Defensie zet ook nog eens 15 artsen in, waarmee de teller op 35 staat.

De militaire zorgverleners gaan aan de slag in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, het Medisch Spectrum Twente, HMC Haaglanden, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

De krijgsmacht levert ook 75 veldbedden aan de kinderopvang in Assen. Dat is nodig omdat in Drenthe het aantal kinderen dat door de thuissituatie in 24-uurs-opvang verblijft, is toegenomen. Daarom is een aantal extra opvanglocaties ingericht. Verder krijgt het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem 4 anesthesie-apparaten van Defensie.

Vijf aanhoudingen na vondst vuurwapen bij opname rapclip

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vijf personen aangehouden die een rapclip wilden opnemen op de Larikslaan in Amsterdam. Op de parkeerplaats waar het vijftal zich ophield, zijn een vuurwapen en een gordel met hagelpatronen aangetroffen.

Zaterdagavond zagen agenten rond 01.50 uur twee voertuigen geparkeerd staan op een afgelegen stuk van de Larikslaan. De vijf aanwezige personen verklaarden bezig te zijn met opnamen voor een rapvideo. De agenten controleerden de groep en doorzochten hun auto’s. Daarbij troffen zij in de nabijheid van de voertuigen een vuurwapen en een gordel met hagelpatronen aan.

Het vijftal, variërend in de leeftijd van 19 tot 23 jaar en afkomstig uit Amsterdam, Diemen en Terneuzen, is aangehouden. Naar hun exacte betrokkenheid bij het verboden wapenbezit wordt nader onderzoek gedaan.

Man neergeschoten in Den Haag, politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een schietincident zondagmiddag op het Zonneoord in Den Haag. Hierbij raakte een 26-jarige Hagenaar gewond. Rond 17.30 uur parkeerde het slachtoffer zijn auto op het Zonneoord in Den Haag, toen plotseling een man van een motor afstapte en op hem begon te schieten. Het slachtoffer raakte hierbij gewond. De schutter vertrok daarna met een andere man op de motor. Gewaarschuwde agenten konden enige tijd later na een achtervolging twee mannen op een motor aanhouden op de Wippolderlaan in Wateringen.

Omdat de verdachten mogelijk een vuurwapen bij zich zouden dragen, benaderden agenten hen bij de aanhouding met getrokken vuurwapens. Na onderzoek bleek dat de mannen niets met het schietincident te maken hadden en zijn later op de avond in vrijheid gesteld. Het slachtoffer is voor behandeling van zijn verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Tactisch en forensisch rechercheurs deden aan het begin van de avond uitgebreid onderzoek op het Zonneoord en op de Arckelweg in Poeldijk. Op de laatste locatie trof de politie in het water een tas en twee motorjassen aan. Onderzocht wordt of deze spullen in verband staan met het schietincident.

Beide verdachten waren in het zwart gekleed, droegen een gesloten helm en hebben een licht getinte huidskleur. De schutter/bijrijder (circa 20 jaar oud) is wat kleiner (1.70 meter) dan de bestuurder van de motor (1.90 meter). De bestuurder is circa 25 jaar oud.

De recherche komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben tijdens het schietincident of op de Arckelweg in Poeldijk. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844  of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Straffen voor grootschalige btw-carrouselfraude

De rechtbank Overijssel heeft 6 verdachten veroordeeld tot celstraffen tot 5 en een half jaar voor hun rol in een grootschalige, internationale btw-carrouselfraude. Zij zijn schuldig aan valsheid in geschrift, belastingfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Eén verdachte is vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie. Ook zijn 2 bedrijven veroordeeld tot forse geldboetes omdat zij schuldig zijn aan witwassen.

Schijnhandel
Verdachten gebruikten veel BV’s, die op naam van katvangers werden gezet, om schijnhandel mee te drijven. Grote partijen elektronica zoals Playstations en iPhones werden in korte tijd rondgestuurd van BV naar BV. Soms binnen Nederland, soms binnen Europa. Sommige BV’s fungeerden daarbij als zogenaamde ploffers. De ploffers kochten goederen uit het buitenland in en hoewel ze bij het doorverkopen wel btw in rekening brachten bij de afnemer, droegen ze zelf geen btw af aan de Belastingdienst. Door de ‘winst’ die werd behaald door geen btw af te dragen, konden de ploffers de goederen feitelijk ver onder hun eigen inkoopprijs doorverkopen aan de afnemer.

Die afnemers, buffers genaamd, maakten ook onderdeel uit van de btw-carrousel. De buffers (vaak meerdere achter elkaar voor dezelfde goederen) vroegen de btw terug bij de fiscus. Wanneer de fiscus bij de eerste bedrijven uitkwam om de btw op te halen, bestonden die BV’s niet meer, zij waren voor die tijd al ‘geploft’. De ploffers bestonden telkens maar voor een korte periode en werden steeds weer vervangen door een nieuwe ploffer.

Schade onbekend
Binnen de criminele organisatie werd voor honderden miljoenen euro’s omgezet. De totale schade voor de Belastingdienst en daarmee de samenleving is nog onbekend, maar bedraagt naar schatting vele miljoenen euro’s. De zittingen die gaan over het terughalen van het crimineel verdiende geld, zullen waarschijnlijk in het najaar van 2020 plaatsvinden.

Voor details over de opgelegde straffen kun je hier een kijkje nemen. 

COVID-19: 952 nieuwe besmettingen en 101 doden, totaal 18.803 en 1867

Tot en met 5 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 18.803 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 952 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 7135 (+260) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 101 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 1867 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

64-jarige man zwaargewond na ruzie

Bij een ruzie tussen twee mannen op de Schalk Burgerstraat in Den Haag is zondagmiddag rond 14:15 uur een 64-jarige man ernstig gewond geraakt. Agenten kregen zondagmiddag de melding dat er op de Schalk Burgerstraat iemand gewond was geraakt bij een ruzie. Ter plaatse troffen de agenten de zwaar gewonde Hagenaar aan.

Ambulancepersoneel ontfermde zich over de man terwijl de traumaheli een mobiel medisch team naar het Transvaalpark bracht. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en werd daar opgenomen. De recherche onderzoekt de zaak en de rol van zowel de nog onbekende verdachte als het slachtoffer. De Hagenaar verblijft nog in het ziekenhuis, maar is aanspreekbaar.

Fysiotherapeut mag zijn beroep nooit meer uitoefenen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd diende een klacht in tegen de fysiotherapeut vanwege seksueel grensoverschrijdend handelen bij twee patiënten tijdens de behandelrelatie. Ook beklaagde de inspectie zich erover dat de fysiotherapeut inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van deze patiënten en hun behandeling niet heeft overgedragen aan een collega. Het tuchtcollege verklaart alle klachtonderdelen gegrond en ontzegt de fysiotherapeut het recht wederom in het BIG-register te worden ingeschreven.

Reden klachten
In oktober 2017 is de fysiotherapeut vanwege seksueel grensoverschrijdend handelen bij twee patiënten strafrechtelijk veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) gevangenisstraf. Daarnaast mocht hij gedurende vijf jaar niet meer zijn beroep van fysiotherapeut uitoefenen. Zijn inschrijving in het BIG-register is doorgehaald. De inspectie heeft het handelen van de fysiotherapeut ook onderzocht en heeft meermalen met hem gesproken. De fysiotherapeut heeft zijn onjuiste handelen erkend en gezegd dat hij niet meer wil terugkeren in de zorg.

In juli 2019 heeft de inspectie een rapport uitgebracht. De conclusie daarin is dat de fysiotherapeut zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen bij twee patiënten en inbreuk heeft gemaakt op hun persoonlijke levenssfeer. Ook heeft de inspectie geconcludeerd dat de fysiotherapeut een ernstige bedreiging voor de veiligheid van cliënten of de zorg kan betekenen.

Standpunt fysiotherapeut
De fysiotherapeut heeft verklaard dat hij geen enkele procedure heeft tegengewerkt en altijd open en eerlijk is geweest. Hij heeft verklaard zijn fout te hebben ingezien en heeft daarvoor zwaar geboet. Nu wil hij naar de toekomst kijken. De fysiotherapeut verklaarde tijdens het mondelinge vooronderzoek dat hij het beroep van fysiotherapeut niet eens meer zou willen uitoefenen.

Oordeel tuchtcollege
De fysiotherapeut heeft de gedragingen erkend. Hij heeft in ernstige mate inbreuk gemaakt op de lichamelijke en emotionele integriteit van deze twee patiënten. Hiermee heeft de fysiotherapeut in strijd gehandeld met de professionele normen en de grenzen van een redelijk bekwame beroepsuitoefening in ernstige mate overschreden. De klachtonderdelen zijn gegrond.

De fysiotherapeut is op dit moment niet ingeschreven in het BIG-register. Vanwege de ernst, aard en duur van de normoverschrijding moet een maatregel worden opgelegd die herhaling van het gedrag voorkomt. Het tuchtcollege kan niet vaststellen dat er geen kans op herhaling is. De fysiotherapeut is niet op de zitting verschenen en het tuchtcollege heeft aan hem daarom geen vragen kunnen stellen. De fysiotherapeut leed bovendien aan een depressie toen hij zei dat hij zijn beroep niet meer wilde uitoefenen.

Tijdens het mondelinge vooronderzoek heeft de fysiotherapeut gezegd dat de depressie nu voorbij is. Er is een nieuwe situatie en verweerder is op zoek naar een baan. Onduidelijk is wat voor werk de fysiotherapeut wil gaan doen. Niet uit te sluiten is dat de fysiotherapeut toch weer zijn beroep wil gaan uitoefenen. Dat hij in het verleden heeft gezegd dat hij dat niet meer wil doen, is daarvoor een onvoldoende garantie.

Opgelegde maatregel
Het tuchtcollege oordeelt dat de kans op herhaling van de verweten gedragingen aanwezig moet worden geacht. Vanwege de aard, ernst en duur van de normoverschrijding is en blijft sprake van een ernstige bedreiging van de patiëntveiligheid indien de fysiotherapeut opnieuw zou worden ingeschreven in het BIG-register. Daarbij is de omstandigheid dat de herhaaldelijke normoverschrijding plaatsvond in een periode waarin de fysiotherapeut deel uitmaakte van de ethiekcommissie van de KNGF ook van belang. Het tuchtcollege gaat er daarom vanuit dat hij zeer goed op de hoogte was van de geldende ethische normen, maar dit weerhield hem niet van de hem verweten gedragingen.

Onder invloed, zonder rijbewijs en geen apk-keuring: asomobilist opgepakt na achtervolging

Een 36-jarige Tilburger is maandag 6 april 2020 omstreeks 01.10 uur na een achtervolging door de politie op de Kreitenmolenstraat in Udenhout aangehouden. De roekeloze automobilist negeerde een stopteken, reed daarna met zeer hoge snelheden door een woonwijk en was vermoedelijk over invloed van drugs en alcohol. Verder was zijn auto niet verzekerd, de APK-keuring verlopen en was zijn rijbewijs ongeldig verklaard.

Agenten zagen vannacht over de Koningsoordlaan in tegengestelde richting een Dodge rijden. Ze besloten te keren om een controle in stellen en trokken alvast het kenteken na. De auto bleek niet verzekerd te zijn. Ook was de APK-keuring op 16 maart van dit jaar verlopen. Daarnaast bleek dat het rijbewijs van de tenaamgestelde ingevorderd was. Ze zagen dat de bestuurder zijn snelheid flink verhoogde en inmiddels met een snelheid van circa 100 km / uur door de bebouwde kom reed.

Ze gaven een stopteken waaraan door de automobilist niet werd voldaan. De agenten besloten tijdens de achtervolging hun zwaailicht en sirene aan te zetten om ander verkeer te waarschuwen. Inmiddels liep de snelheid op tot circa 120 km/uur. Uiteindelijk staakte de bestuurder zijn vlucht op de Kreitenmolenstraat. Hij werd met verzet aangehouden. In de auto lagen een gebruikershoeveelheid hennep en veel lege drugsgripzakjes en lege blikken bier.

Twee weken geleden werd hij ook al betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Hij vertelde dat hij zich aan de politiecontrole wilde onttrekken om te voorkomen dat hij een grote boete zou krijgen. Er is bloed afgenomen door een arts om vast te stellen of hij onder invloed van alcohol en / of drugs heeft gereden. Hij had naar eigen zeggen vier biertjes gedronken en wat ‘gerookt’ .

FIOD houdt twee mannen aan voor oplichting met mondkapjes

De FIOD heeft maandag 6 april een 51-jarige man uit Oldenzaal en een 61-jarige man uit Amersfoort aangehouden. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De mannen hebben zich vermoedelijk voorgedaan als leverancier van deze beschermingsmiddelen. Twee kopers die een bestelling hadden geplaatst voor 11 miljoen mondkapjes zijn hierbij opgelicht voor bijna 900.000 euro. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD doorzocht een bedrijfspand in Oldenzaal en een woning in Amersfoort. Hierbij is beslag gelegd op bankrekeningen, telefoons, digitale administratie en documenten.

De aangehouden mannen hebben vermoedelijk een belangrijke rol gehad bij het oplichten van de twee kopers die voor een buitenlandse overheidsinstelling mondkapjes moesten kopen. De kopers hebben voor de bestelling van 11 miljoen mondkapjes een aanbetaling gedaan van bijna 900.000 euro. Dit bedrag werd overgemaakt op een rekeningnummer van een bedrijf van een van de verdachten. Het geld is in zeer korte tijd opgenomen danwel overgeboekt naar bankrekeningen in binnen- en buitenland.

De aangehouden mannen worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

15-jarige beroofd van jas en telefoon

Een 15-jarige jongen is zondagavond omstreeks 23.30 uur op de Boxtelsebaan in Oisterwijk terwijl hij met een vriend de hond uitliet, door twee straatrovers bedreigd met een mes en van zijn mobiele telefoon en jas beroofd.

Het 15-jarige slachtoffer deed aangifte. Hij vertelde dat hij rond 23.30 uur met een vriend zijn hond uitliet. Ze liepen via de Lind, Peperstraat en Schoolstraat de Boxtelsebaan op. Daar zagen ze twee jongens, de één gekleed in een donker en de ander in een lichtkleurig trainingspak, achter een auto staan. Een van hen had een donkere bivakmuts op. De ander had een capuchon over zijn hoofd getrokken. De aangever kreeg daar direct een slecht gevoel bij. Die twee knapen renden op hen af, waarna ze op de vlucht sloegen.

De 15-jarige jongen werd door de twee straatrovers ingesloten waarna hij door een van hen bedreigd werd met een mes. Hij moest zijn mobiele telefoon en jas afgeven. Hierna zijn de daders richting Canisiusstraat gevlucht. De politie heeft met een speurhond nog tevergeefs in de omgeving naar de daders gezocht.

De politie is op zoek naar de daders en vraagt getuigen om contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp of een tipformulier op de website. 

33 kg drugs en grondstoffen in woning aangetroffen

In een woning aan de Burgemeester Waszinkstraat in Heerlen heeft de politie zaterdag een grote hoeveelheid drugs en grondstoffen voor verdovende middelen ontdekt. De politie had een onderzoek in de woning ingesteld op basis van informatie dat er een hennepplantage zou zijn. Buiten de woning was de geur van hennep waarneembaar.

Agenten spraken de bewoner hierop aan en vonden naast een hoeveelheid hennep in de woning een grote hoeveelheid XTC-pillen en grondstof voor het vervaardigen van synthetische drugs. Het totale gewicht bedroeg 33 kilo. De bewoner van het pand wordt door de politie verhoord. De politie stelt verder een nader onderzoek in naar de herkomst van de drugs en de grondstoffen.

 
 
 

Nieuwe beweegbare brugkleppen Wilhelminasluis aangekomen

De nieuwe beweegbare brugdelen van de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug, ook wel Vallen genaamd, zijn donderdag 2 april per schip aangevoerd in Zaandam.

Een spectaculair gezicht aangezien het hier gaat om twee 180 ton zware brugkleppen van ongeveer 16 meter breed en 15 meter lang. Dinsdag 7 april wordt het beweegbare brugdeel van de Wilhelminabrug gemonteerd. Het brugdeel voor de Beatrixbrug wordt op 17 april op zijn plek gehangen. Met het invaren en montage is een van de belangrijke stappen in de vernieuwing van het Wilhelminasluizencomplex bereikt.

Millimeterwerk
Het installeren van een brugklep is een nauwkeurig werkje. Allereerst wordt het val omhoog gevijzeld. Hierdoor kan hij tussen het landhoofd en de basculekelder worden geplaatst. Vervolgens wordt hij de sluiskolk ingevaren en een kwartslag gedraaid. Als hij in positie ligt laat aannemer Heijmans de brugklep rustig zakken waardoor hij precies op zijn plaatst valt. Dit is millimeterwerk. Als het val is geplaatst wordt deze gekoppeld aan het bewegingswerk van het val dat zich bevindt in de kelder. Dan wordt het contragewicht (2e deel van de brug) de kelder in gehesen en gekoppeld aan het val. Als dit allemaal is gelukt wordt het dak op de kelder geplaatst.

Transport
Voordat de zware beweegbare brugdelen aankwamen in Zaandam hadden ze al een hele reis achter de rug. De twee brugkleppen zijn namelijk gebouwd op het terrein van Hillenbrand in Middelburg. Afgelopen maandag werden ze daar op zogenoemde pontons gelegd om vervolgens dinsdag binnendoor via Rotterdam, Utrecht en Amsterdam naar Zaandam getransporteerd te worden.

Installatie live volgen
In verband met het coronavirus is de omgeving niet actief welkom op de bouwplaats. Om de inwoners van Zaanstad wel de gelegenheid te geven de montage te volgen wordt er dinsdag 7 april een livestream opgezet. Vanaf 11.00 uur kan men via www.livestreamwilhelminasluis.nl/heijmans/ getuige zijn van dit spectaculaire en historische moment.

Chroom-6 ziektelijst uitgebreid voor Defensie en re-integratieproject Tilburg

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opnieuw de bestaande wetenschappelijke kennis onderzocht over gezondheidseffecten en ziekten die door chroom-6 kunnen worden veroorzaakt. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat contact met chroom-6 ook kan leiden tot strottenhoofdkanker. Dit is belangrijk voor oud-werknemers op de zogenoemde Prepositioned Organizational Materiel Storage (POMS) -locaties van Defensie en de toenmalige deelnemers en trajectbegeleiders aan het re-integratieproject tROM in Tilburg. Het RIVM blijft volgen of er nieuwe wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat contact met chroom-6 tot ziekten kan leiden.

Chroom-6 en ziekten
In 2018 deed het RIVM onderzoek naar chroom-6 en ziekten. Het RIVM concludeerde dat direct en indirect contact met chroom-6 kan leiden tot ziekten. Het gaat om kanker, waaronder longkanker, neus- en neusbijholtekanker en maagkanker. Ook kan het chroom-6-gerelateerde allergische astma en neusslijmvliesontsteking (rhinitis) veroorzaken. Het kan tot chronische longziektes zoals COPD leiden. Contact met chroom-6 kan allergisch contacteczeem veroorzaken. En het kan leiden tot perforatie van het neustussenschot door chroomzweren. Het RIVM heeft deze ziekten opgenomen op de ziektelijst chroom-6. In 2019 is strottenhoofdkanker hieraan toegevoegd.

Betrokkenen hadden na het rapport van 2018 nog vragen. Daarom keek het RIVM in 2019 ook naar een aantal specifieke gezondheidsproblemen. Er blijken geen aanwijzingen te zijn dat contact met chroom-6 afbrokkelende tanden veroorzaakt. Ook is het onvoldoende duidelijk dat chroom-6 kan leiden tot andere ziekten van het afweersysteem (zoals auto-immuunziekten), dan de allergische reacties die al bekend waren.

De manier waarop werknemers in contact kwamen met chroom-6 is van invloed of zij ziek worden. Er zijn ook andere factoren die hierbij een rol spelen. Namelijk ander werk, contact met andere stoffen, de leefstijl en persoonlijke gevoeligheid.

Chroom-6 op diverse werklocaties
Het RIVM heeft gekeken naar chroom-6 op verschillende werklocaties. Namelijk, de voormalige POMS-locaties (POMS: Prepositioned Organizational Materiel Storage) van Defensie en de tROM Nedtrain werkplaats in Tilburg. Op de POMS-locaties onderhielden werknemers van Defensie tussen 1984 en 2006 Amerikaans legermaterieel. Hierbij kon chroom-6 vrijkomen, dat vooral in de grondverf van het materieel zat. Ook deelnemers van het re-integratieproject tROM, en hun trajectbegeleiders van de gemeente Tilburg, kwamen in contact met chroom-6. Dat gebeurde tijdens hun restauratiewerkzaamheden aan museumtreinen. Tussen 2004 en 2012 namen ongeveer 800 mensen deel aan dit re-integratieproject. Voor beide werklocaties geldt dat werknemers door contact met chroom-6 de ziekten van de ‘ziektelijst chroom-6’ mogelijk hebben gekregen of nog kunnen krijgen.

'Maatregelen tegen coronavirus mogelijk twee jaar lang nodig'

Het zou nog een of twee jaar lang kunnen duren voordat het coronavirus helemaal onderdrukt is. Maatregelen, zoals afstand houden, zouden tot die tijd mogelijk nodig blijven.

Dat meldt de NRC op basis van gesprekken met Nederlandse hoogleraren en onderzoekers. Zij benadrukken dat de schattingen hoogst onzeker zijn, maar kijken naar scenario's die een of twee jaar lang duren.

Een groep epidemiologen, wiskundigen, psychologen en modelleurs denkt inmiddels mee met het RIVM over wat er moet gebeuren na de eerste besmettingsgolf. 'Het is evident dat we moeten gaan rekenen', zegt hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek tegen de krant. 'De politieke en maatschappelijke keuzes die voorliggen, zijn zo groot. We moeten scenario’s hebben waarover we kunnen brainstormen.'

NASCAR-chaos in virtueel 'Last Great Colosseum', sponsor dumpt coureur na ragequit

Het was zondag en dus moest er gewoon geracet worden, ook in de NASCAR-wereld. Zelfs daar racet men in deze tijd even niet in het echt, maar van alle raceklassen hebben de NASCAR-mensen de boel wat virtuele races betreft toch wel duidelijk het best op orde.

In een vol veld met grotendeels de vaste coureurs, en een enkeling uit het verleden of een lagere klasse, werd gereden op de virtuele Bristol Motor Speedway, de Last Great Colosseum. Het zat tot de nok toe volgepakt met virtuele mensen en de 'snelste halve mijl op aarde' stelde weer niet teleur.

De meeste coureurs reden vanuit huis, in verschillende opstellingen: Denny Hamlin heeft een peperdure simulator in zijn woonkamer, Timmy Hill won vorige week met een stuurtje op zijn bureau en pedalen op de grond. Clint Bowyer rijdt vanuit de Amerikaanse TV-studio en zorgt zo voor een regelmatige blik in de virtuele cockpit.

Het werd een lekkere chaos, waarbij uitgerekend Bowyer al na een handvol ronden geraakt werd door Bubba Wallace. Het was wellicht stiekem toch Bowyer's eigen fout, maar volgens hem moeten we wat verder terug kijken. Daniel Suarez en Kyle Larson leken het niet zo gezellig te hebben: ze beukten elkaar halverwege de race meerdere keren van de baan en kregen beiden een zwarte vlag, gevolgd door een semi-boze tweet van Suarez.

Bowyer en Wallace in de clinch

Suarez en Larson maken elkaar het leven zuur

Terug naar Wallace: na zijn aanvaring met Bowyer stopte hij ermee, een heuse ragequit. Dat werd door sponsor Blue-Emu niet zo gewaardeerd en het bedrijf liet op Twitter weten sponsor te zijn van coureurs, niet van opgevers; doei Wallace, hoewel niet helemaal duidelijk is of het opzeggen van de sponsordeal écht serieus is.

William Byron ging er met de winst vandoor, volgende week rijden we op een virtuel Richmond, gevolgd door de virtuele Talladega Superspeedway - Home of the Big One. Hieronder nog de tweet van Blue-Emu en Wallace, en allemaal boze mensen van wie niet gezegd mag worden dat het een spel is.

Slachtofferhulp voor familie van coronapatiënten

Slachtofferhulp Nederland biedt vanaf vandaag ondersteuning aan naasten van patiënten die besmet zijn met het coronavirus en op de intensive care liggen.

Vanwege besmettingsgevaar mogen familieleden en andere naasten van die patiënten niet of nauwelijks in het ziekenhuis langskomen. Deze situatie wordt volgens Slachtofferhulp Nederland door veel mensen als zeer ingrijpend en emotioneel ervaren.

'Door vroegtijdig hulp te bieden bij een traumatische ervaring, wordt de kans op langer durende psychische klachten verkleind', zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. 'Dat begint met aandacht geven aan de ontstane emoties.'

FOK! Wat een weer: later meer bewolking

Hallo daar!

Ik denk dat ik weinig hoef te vertellen over het weer van gisteren, Het was zeer aangenaam met 17 tot 21 graden en veel zon.

Vandaag is het een groot deel van de dag zonnig. In de loop van de middag neemt de bewolking toe, en tegen de avond kan er in het westen wat regen vallen. In de loop van de avond trekt de regen verder landinwaarts, maar zal ook verzwakken. Grote hoeveelheden zijn sowieso niet aan de orde. Hooguit 2 à 3 mm in het westen, tot misschien 0,5 mm in het oosten.

Het is erg zacht met maxima tussen de 18 en 22 graden. Er staat een zuidelijke wind die in de avond naar het westen draait.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Mooi plaatje bij Arnhem (Foto: Charged)
Een mooi plaatje in de omgeving van Arnhem. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.