Thuisblijvers vallen monteurs op straat lastig tijdens stroomuitval

Nutsbedrijf Liander is de grootste netbeheerder in Nederland en pleegt het hele jaar door op veel plekken onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk. Nu er vanwege de coronacrisis veel mensen thuiswerken, zorgt stroomuitval voor meer problemen dan normaal. Dit heeft er op sommige plekken zelfs toe geleid dat de monteurs van Liander werden lastiggevallen door bewoners.

Een groot deel van werkend Nederland probeert op dit moment vanuit huis hun afdeling of bedrijf draaiende te houden. Omdat ook de onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk door moeten gaan, komen de thuiswerkers af en toe zonder stroom te zitten. Dit zorgt hier en daar voor frustratie en soms zelfs tot het lastigvallen van de monteurs.

"Er zijn twee incidenten geweest vorige week waarbij monteurs verhinderd werden om de werkzaamheden uit te voeren. Mensen waren het er niet mee eens dat de stroom eraf ging", aldus Peter Hofland, woordvoerder van Liander.

De werkzaamheden kunnen volgens Hofland niet uitgesteld worden tot na de crisis. "Zonder stroom staat alles stil en daarom moeten wij deze werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnetwerk betrouwbaar te houden."

Buitengesloten
Voor wie zich niet voorbereidt op de werkzaamheden kunnen er lastige situaties ontstaan. "Wij kunnen nu het huis niet in want we hebben alleen een tag, het is een beetje vervelend als zij niet kunnen zeggen hoe lang het gaat duren", aldus een buurtbewoner van de Bos en Lommer in Amsterdam.

Maar gelukkig is er ook begrip voor de monteurs. "Het is niet zo handig maar ik snap het wel, het moet gebeuren, zij kunnen werken dus ze moeten door met hun werk", zegt een andere voorbijganger.

Laad je apparatuur goed op
Liander roept mensen op om goed in de gaten te houden wanneer er werkzaamheden in hun buurt plaatsvinden. "Krijgt u post van Liander, lees hem goed zodat u weet wat er gaat gebeuren en wanneer het gaat gebeuren. Laad uw apparatuur goed op. Wij doen er alles aan om de stroomonderbreking zo kort mogelijk te houden, zodat u weer van stroom gebruik kunt maken zonder haperingen en weer fijn thuis kunt werken."