FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 april 2020

Kabinet helpt leveranciers en ondernemers met hun leverancierskrediet

Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken uit het mkb-segment worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Dit betekent dat een leverancier zich verzekert tegen het risico dat hij niet betaald wordt. Door de coronacrisis ontstaan hier problemen. Om dat te voorkomen, grijpt de overheid in en gaat de overeenkomsten van de leveranties herverzekeren, tot een bedrag van in totaal 12 miljard euro. Hiermee blijft er vertrouwen in de verschaffing van leverancierskrediet en worden bedrijven bevoorraad.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: “Het is het kabinet er veel aan gelegen te voorkomen dat mensen en bedrijven de dupe worden van de coronacrisis. Doordat de overheid een gedeelte van de risico’s garandeert, zorgen we ervoor dat er vertrouwen in de markt blijft, leveranciers hun producten kunnen blijven leveren, en ondernemingen in bedrijf kunnen blijven.”

Werking systeem
Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Bedrijven hebben 30 of 60 dagen om hun producten aan de leverancier te betalen. Een leverancier sluit een verzekering af voor het geval er onverhoopt niet betaald wordt.
Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de kortlopende betalingstermijnen worden verzekerd door kredietverzekeraars.

Op jaarbasis wordt op deze wijze ruim 200 miljard euro aan leveringen mogelijk gemaakt tussen Nederlandse leveranciers en hun afnemers. In de huidige tijden zien verzekeraars zich geconfronteerd met toenemende betalingsrisico’s en zullen zij mogelijk de toegekende verzekeringslimieten op bedrijven verlagen of intrekken. Dit zou 75.000 bedrijven kunnen treffen.

Er komt na goed overleg met betrokken partijen een herverzekering voor het hele jaar 2020 die snel in werking moet treden waardoor kredietverleners niet genoodzaakt zijn op korte termijn hun limieten naar 0 te verlagen.

De garantie die hiervoor nodig is zal naar huidige inschatting circa 12 miljard euro zijn. De te verwachten schade voor de overheid bedraagt op basis van een eerste grove raming ongeveer 1 miljard euro. Hierbij is er rekening gehouden met het feit dat de premies naar de overheid gaan.

Voorbeeld
Leverancier de Grutter van groente en fruit levert maandelijks aan 100 restaurants. Deze restaurants betalen dan de Grutter binnen 30 dagen terug. Voor het geval een restaurant niet terugbetaalt, verzekert de Grutter zich. In de huidige coronatijden hebben restaurants echter geen inkomen om de Grutter te betalen. Tegelijkertijd zullen ze, als de restaurants weer opengaan, wel weer (op krediet) verse groente en fruit willen kopen. De huidige verzekeraars zijn daar huiverig voor. Om ervoor te zorgen dat de leveringen aan bedrijven niet tot stilstand komen, gaat de overheid nu garant staan voor deze kredieten, en blijft de markt functioneren omdat de Grutter verse groenten en fruit zal leveren als de restaurants weer opengaan.

Tot slot
De maatregel moet nog in detail worden uitgewerkt, en bijvoorbeeld de Europese Commissie moet nog om toestemming worden gevraagd. In andere Europese landen worden soortgelijke maatregelen voorbereid. Hierover zal de Kamer binnenkort worden geïnformeerd.

Bovenstaand voorstel is onderdeel van een pakket aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus dat minister Wiebes en de staatssecretaris Vijlbrief en Keijzer naar de Kamer hebben gestuurd, onder meer voor het MKB en start- en scale-ups.

Kabinet zet in op corona-apps

Het kabinet zet in op twee apps die moet helpen bij het signaleren en bestrijden van corona-besmetting. De ene app moet de gebruiker waarschuwen als die in de buurt van een persoon is geweest met corona. Met de andere moet de gebruiker makkelijk in contact kunnen komen met een arts, net zoals de app die het OLVG in Amsterdam enkele weken geleden uitrolde.

Dat maakte minister Hugo de Jonge vanmiddag bekend tijdens een persconferentie na het crisisberaad. Het kabinet doet nu verder onderzoek naar de technologie voor de apps. Vooral de privacy van de gebruiker moet gewaarborgd zijn.

Gezondheidsmetingen OLVG-app
Een app waarmee de gebruiker makkelijk in contact kan komen met een arts, is er al. Zo noemde De Jonge de app van het OLVG als voorbeeld. Met de app kunnen mensen die vermoeden dat ze het coronavirus hebben, gezondheidsmetingen doorsturen naar een medisch team van het ziekenhuis. Van die app wordt al veelvuldig gebruik gemaakt.

Vorige week werd bekend dat er al meer dan een miljoen metingen zijn gedaan. Op basis van die metingen en door telefonische gesprekken tussen gebruikers en het medische team, werd toen al bij 2849 mensen een coronaverdenking vastgesteld. 35 mensen werden daadwerkelijk doorgestuurd naar een corona screeningsunit van het OLVG.

Lichaamstemperatuur
Op de app kunnen gebruikers dagelijks doorgeven hoe hoog hun lichaamstemperatuur is, of ze nog verkouden zijn, hoe erg ze hoesten, hoe het gaat met hun benauwdheid en of ze keelpijn hebben. Aan de hand van de doorgegeven waardes wordt er dan besloten of het medisch team telefonisch contact opneemt met de gebruiker.

De andere app moet de gebruiker waarschuwen als die in de buurt is geweest van iemand die besmet blijkt te zijn. Dan krijgt de gebruiker het advies om binnen te blijven en de gezondheid in de gaten te houden. Volgens minister De Jonge moeten de twee apps samen de kern vormen van het nieuwe testbeleid.

Nijman wint opnieuw alles op Icons of Darts League; Van Barneveld blijft puntloos

Raymond van Barneveld moet nog altijd wachten op zijn eerste zege in de Icons of Darts League, een online darttoernooi waarin de darters vanuit huis spelen. De Nederlander wist ook op die tweede dag geen duel naar zijn hand te zetten.

Van Barneveld begon de dag, evenals een dag eerder, met een wedstrijd tegen landgenoot Wessel Nijman. De twee maakten er een mooie strijd van, maar opnieuw ging de jongeling met een ruime zege aan de haal: 5-2. Later op de dag nam Van Barneveld het op tegen Paul Nicholson, Andy Jenkins en David Evans. Die wedstrijden verloor 'Barney' respectievelijk met 5-2, 5-1 en 5-4.

Voor Nijman was de tweede dag even succesvol als de eerste. Hij won al zijn wedstrijden en is dus al acht wedstrijden ongeslagen. Na Van Barneveld werden Evans (5-3), Nicholson (5-1) en Jenkins (5-2) aan de zegekar gebonden.

Woensdag is er naast de Icons of Darts League ook de Darts at home van de PDC. Zelfde principe, alleen dan één avondje en slechts met vier darters. Het mini-evenement begint woensdagavond om half negen en is live te volgen op het YouTube-kanaal van de PDC. De deelnemers zijn Nathan Aspinall, Stephen Bunting, Steven Beaton en Jelle Klaasen.

Raymond van Barneveld zal het donderdagavond in een huiskamerduel opnemen tegen Phil Taylor. De voormalige wereldkampioenen hadden weken geleden al het idee om het tijdens deze coronacrisis vanuit huis tegen elkaar op te nemen, alleen duurde het even voordat vooral in Engeland de techniek werkte.

Opbrengsten gaan naar het goede doel. Van Barneveld (52) speelt voor de voedselbank, Taylor (59) voor de Engelse gezondheidszorg. Het duel zal donderdag via social media vanaf 20.00 uur te volgen zijn.

Ook geen Canadese Grand Prix

De Grand Prix van Canada in de Formule 1 die voor 14 juni op het programma stond, is vanwege het coronavirus geannuleerd. De Grand Prix van Frankrijk, die twee weken daarna staat geprogrammeerd, is ook een groot vraagteken.

"Op dit moment is het cruciaal dat al onze energie wordt verzameld om deze situatie met corona te doorstaan. En we verwelkomen de Formule 1 graag weer met open armen op het Circuit Gilles Villeneuve als dat weer veilig kan", zo laat Francois Dumontier, baas van de Canadese GP weten.

In Oostenrijk, waar de race voor 5 juli op de kalender staat, groeit er wat hoop. In het land worden de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld.

Fietser bedreigt 'respectloze' bouwvakker met vuurwapen

Een bouwvakker heeft woendag 19 februari een angstige middag beleefd, nadat hij door een inwoner van Amersfoort met een doorgeladen vuurwapen werd bedreigd.


Bouwvakker bedreigd (Bron: YouTube)

In de middag rijdt de bouwvakker tijdens renovatiewerkzaamheden met zijn shovel volgeladen achteruit, waarna hij op een haar na een fietser raakt die achter hem langs schiet. De bouwvakker schrikt en kijkt de fietser boos aan, iets wat niet door de fietser wordt gewaardeerd die dan ook roept: "Je bent in mijn wijk, ik woon hier!"

Diezelfde man komt een paar minuutjes later te voet zelfs terug. Met een vuurwapen.

De bouwvakker is aan het schaften, terwijl de man nogmaals roept dat het 'zijn wijk is'. Op dat moment haalt hij het vuurwapen tevoorschijn, laadt het door en richt het op de bouwvakker, tegelijkertijd een doodsbedreiging uitend.

De bouwvakker schrikt zich rot en deinst achteruit, waarna de gewapende man hem schreeuwend volgt. "Je moet respect tonen!" eist de man. Daar laat de man het bij en hij verdwijnt, waarna er 112 gebeld wordt. De man wordt echter niet meer gevonden.

Signalement:
Lichtgetinte huidskleur, 25 tot 30 jaar, 1.75m lengte, slank/sportief postuur, onverzorgde, donkere baard en snor. De man droeg een zwarte jas/vest en een zwarte trainingsbroek van voetbalclub AC Milan. Daarnaast droeg hij een goudkleurige honkbalpet, een bril met dun rond montuur en reed hij op een zwarte omafiets. Verder droeg deze man nog een glimmende, zwarte schoudertas, 15x20cm groot.

Komt het signalement u bekend voor of weet u wie de dader is? Bel uw informatie door via 0800-6070 of bel anoniem 0800-7000.

France Football: Ajax-shirt uit jaren zeventig mooiste voetbalshirt aller tijden

Het voetbaltijdschrift France Football heeft het Ajax-shirt uit de jaren 1971 tot en met 1973 uitgeroepen tot het mooiste voetbalshirt aller tijden. Op de derde plaats eindigde het shirt van het Nederlands elftal uit 1974. De tweede plaats was voor het shirt van Saint-Étienne in de jaren 1975-1977.

France Football, dat ook jaarlijks de Gouden Bal voor de beste voetballer uitreikt, organiseerde een interne verkiezing met als doel het mooiste voetbalshirt ooit te vinden. Het shirt van Ajax uit de jaren 1971 tot en met 1973 werd als winnaar gekroond, voor het shirt van Saint-Étienne.

De nummer drie is het shirt van het Nederlands elftal in 1974. Daarmee bleven ze Brazilië uit 1970 net voor. Het shirt van Boca Juniors uit 1981/82 maakte de top vijf vol.

KNVB wil half juni de eredivisie hervatten

De KNVB heeft dinsdag tijdens de videoconferentie met clubs uit het betaald voetbal laten weten dat ze de komende maanden de competitie willen uitspelen ondanks de coronacrisis.

De KNVB legde tijdens het overleg de nadruk op het speelschema. Als het RIVM akkoord gaat hoopt de KNVB half juni de inhaalwedstrijden AZ – Feyenoord en FC Utrecht – Ajax af te kunnen laten werken. In het weekend daarop wil de KNVB de competitie hervatten met 27ste speelronde in de eredivisie.

De bedoeling is dat de clubs half mei weer gaan trainen en dat de competities eind juli zijn uitgespeeld. De competitie zou dan tot eind juli kunnen doorlopen. Ook de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht kan in die periode worden afgewerkt. De play-offs worden ingekort met één wedstrijd in plaats van de gebruikelijke twee wedstrijden per ronde.

Politie houdt café-eigenaar op eigen terras aan, want VERBOTEN!

In de Utrechtse binnenstad is dinsdagmiddag een kroegeigenaar aangehouden nadat agenten hem aanspraken op het feit dat hij met wat familieleden op zijn eigen terras voor het bruine café zat.

Twee agenten van de bereden politie sommeerden het gezelschap om binnen te gaan zitten. De eigenaar van volkskroeg De Potdeksel luisterde naar de agenten, maar deed dit onder protest. De agenten werd verweten dat zij mensen die verderop in de straat op bankjes of op terrassen van andere horecagelegenheden in de zon zaten niet aanspraken, maar hem wel aansprak.

Een agent te paard voelde zich genoodzaakt om intimiderend met zijn paard op de kroegeigenaar in te rijden, weliswaar tot op de drempel van kroeg.

Verslaggever van RTV Utrecht, Marcel van Rossum, was getuige van het opmerkelijke voorval. "De kroegeigenaar was totaal niet agressief of brutaal tegen de agent", aldus van Rossum, die wel erkende dat de eigenaar geëmotioneerd was. "De politie-agent reageerde intimiderend door zijn paard meerdere keren recht op de man af te laten lopen."

Volgens politiewoordvoerder Willemijn Pomper liep het één en ander toch anders dan de getuige vertelt. De man was beledigend en weigerde te voldoen aan het verzoek van de agenten. Een andere woordvoerder wilde niet ingaan op het inrijden van de bereden politie. Ook werd niet duidelijk waarmee de kroegeigenaar de agenten zou hebben beledigd. "Ik was er niet bij", waren de veelbetekenende woorden van de woordvoerder...

Het land is in ieder geval weer veiliger.

11 miljoen euro voor ondersteuning lokale en regionale media

Minister Slob trekt eenmalig 11 miljoen euro uit om huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen te helpen die door de coronacrisis in nood zijn geraakt. Om te voorkomen dat veel mensen hierdoor in deze tijd verstoken blijven van informatie uit hun omgeving, ontvangen zij afhankelijk van hun oplage en bereik een bijdrage tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s uit een tijdelijk steunfonds.

“Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt. Lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. Daarom help ik waar de nood het hoogst is”, aldus minister Slob.

Fors minder reclame-inkomsten
Lokale media zijn vaak grotendeels afhankelijk van reclame-inkomsten en die lopen nu fors terug. Dit kunnen zij moeilijk opvangen omdat ze tegelijkertijd vaak zeer beperkte reserves hebben. De bijdragen uit het steunfonds helpen dan ook de lokale informatievoorziening op peil te houden. Het kabinet trekt hierbij samen op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Minister Slob: ”Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de lokale media. Ik ga er daarom van uit dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.’’

Aanvragen
Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen kunnen van 11 april tot en met 19 april een eenmalige bijdrage uit het steunfonds aanvragen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Deze bijdrage geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 maart voor drie maanden.

Voorbeelden
Een lokale publieke omroep die zo’n 20.000 huishoudens bereikt, kan rekenen op 6.600 euro. Een omroep met een bereik van 50.000 huishoudens ontvangt 16.500 euro. Huis-aan-huiskranten met eenzelfde oplage krijgen een bijdrage van 13.200 euro, respectievelijk 33.000 euro.

Andere maatregelen
De regeling komt bovenop de generieke maatregelen die het kabinet al eerder nam om bedrijven te ondersteunen. Landelijke mediaorganisaties en journalisten kunnen daarvan gebruikmaken. Het gaat dan onder meer om extra ondersteuning voor zzp’ers en uitstel van het betalen van diverse belastingen.

Daarnaast komt er vanuit Regionale Publieke Omroep 2 miljoen euro beschikbaar om de regionale en lokale journalistiek een impuls te geven. Om meer lucht te geven aan mediaorganisaties die met subsidies van het Rijk werken, zal de minister verder coulanter omgaan met diverse deadlines, zoals voor het indienen van het jaarverslag 2019. De deadline hiervan verschuift van 1 mei naar 1 juni. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties treffen soortgelijke maatregelen.

UFC koopt privé-eiland om te vechten, ondanks corona

Wie het breed heeft laat het over het algemeen breed hangen. De UFC is zo'n organisatie die tot grote hoogte kan gaan om hun MMA-gala's door te laten gaan. Inmiddels is de UFC bijna eigenaar van een afgelegen privé-eiland, dat de UFC om gaat bouwen tot 'Fighting Island'.

Het eiland zal nog niet klaar zijn voor het eerstvolgende gala, dat van 18 april, maar het idee is wel om op dat eiland binnen niet al te lange tijd de faciliteiten te hebben om MMA-gevechten te gaan houden.

Eerder liet UFC-directeur Dana White al weten dat de UFC door zal gaan, ongeacht de huidige coronapandemie en met pijn in zijn hart zijn er dan toch drie gala's afgelast, maar per 18 april zouden de gevechten weer van start moeten gaan en dan wil White elk weekend een evenement plannen. Waar dat zal zijn is nog een geheim, maar dat het meerdere locaties zijn is wel duidelijk. Waaronder dus een privé-eiland.

De gala's zullen uiteraard zonder publiek worden gehouden en de betrokken vechters zullen allen worden getest op het hebben van het coronavirus. Eerder waren er geruchten dat de UFC door zou gaan in het Midden-Oosten of zelfs Wit-Rusland, maar het wordt dus in ieder geval een mysterieus eilandje.

Waar dat eiland ligt wil White nog niet zeggen. "Dan krijg je allemaal gekken die gaan proberen om de organisatie te stoppen", aldus White. "Dus hoe minder die gekkies weten, des te beter."

"Zelfs de vechters zullen niet weten waar ze vechten. Wij zullen ze daar heenbrengen", blijft White mysterieus.

Bekijk het hele interview met Dana White in de video hieronder:


ESPN MMA interviewt Dana White (Bron: YouTube)

Defensie helpt bevoorrading voedselbanken weer op gang

Medewerkers van Defensie ondersteunen sinds vandaag 10 distributiecentra van de Nederlandse voedselbanken. Het gaat om militaire steunverlening in het openbaar belang. De militaire organisatie biedt de hulp tot uiterlijk 1 juli. Naar verwachting rooien de voedselbanken het dan weer op eigen kracht.

Defensie zet voor de ondersteuning van voedselbanken meer dan 40 mensen in, voornamelijk jonge onderofficieren van de landmacht. Defensie levert de hulp op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De militairen helpen zo de voedselstroom richting de voedselbanken weer op gang, waar zo’n 12.000 gezinnen gebruik van maken. Het is dus belangrijk dat dit mogelijk blijft. Maar het is wel een behoorlijke opgave voor de distributiecentra. Ze hebben te kampen een tekort aan personeel, want er werken gemiddeld wat oudere vrijwilligers bij de voedselbank, die nu vanwege het virus moeten thuisblijven. Ook was er tijdelijk minder aanbod, onder meer door hamstergedrag in supermarkten en sluiting van horecagelegenheden. Enkele distributiecentra sloten daarom tijdelijk de deuren.

Op de juiste plekken
Met hulp van de militairen starten zij nu weer op. De militairen ondersteunen en adviseren op het gebied van logistiek en leidinggeven. Zo helpen ze de distributiecentra de levensmiddelen weer op de juiste plekken te krijgen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Eerste Kamer stemt in met spoedwet digitale besluitvorming

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de spoedwet digitale besluitvorming voor decentrale overheden. Met deze wet kunnen gemeenteraden, provinciale staten, waterschappen en eilandsraden straks tijdelijk via een digitale vergadering rechtsgeldige besluiten nemen. In eerste instantie geldt de wet tot 1 september dit jaar met de mogelijkheid om te verlengen.

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is blij dat er door vele partijen hard gewerkt is om deze spoedwet in zo’n korte tijd in werking te laten treden. “Door de beperkende maatregelen als gevolg van het coronavirus kwamen gemeenteraden, provinciale staten en algemeen besturen van waterschappen vrijwel niet meer bijeen. Het is belangrijk dat het openbaar bestuur juist in deze periode verder kan.”

Tijdelijk
Digitale besluitvorming was tot nu toe juridisch niet mogelijk. Deze wet regelt een tijdelijke uitzondering hierop zolang een openbare fysieke vergadering niet of niet goed mogelijk is in verband met de adviezen van het RIVM. De wet geldt tot 1 september en kan als dat nodig is steeds met maximaal 2 maanden worden verlengd. Fysieke vergaderingen zijn en worden echter niet verboden.

Voorwaarden
In de wet staan eisen waaraan de digitale beraadslaging en besluitvorming dient te voldoen. Voorwaarde is dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een openbare videoverbinding. Daarvoor moet het systeem dat een orgaan gebruikt bij alle leden beschikbaar zijn en moeten de leden voor de voorzitter, elkaar en het publiek herkenbaar zijn. In de wet is ook geregeld dat voor benoemingen van wethouders en gedeputeerden gebruik gemaakt kan worden van een vorm van briefstemmen. Dit in verband met de geheimhouding die op stemmingen over personen rust.

Decentrale overheden
De wet zal gelden voor gemeenteraden, provinciale staten, algemeen besturen van waterschappen, besturen van gemeenschappelijke regelingen en de eilandsraden van Bonaire en Saba. Sint Eustatius is vooralsnog uitgezonderd zolang op het eiland geen eilandsraad in functie is. De Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Griffiers zijn betrokken geweest bij de voorbereiding.

Ingangsdatum
De wet digitale beraadslaging treedt onmiddellijk in werking bij publicatie in het Staatsblad. Decentrale overheden krijgen hierover bericht. Het ministerie van BZK werkt samen met de koepels, beroeps- en belangenverengingen aan ondersteuning van de decentrale overheden om hen te helpen zo spoedig mogelijk gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de wet biedt.

Starterset en twee uitbreidingen voor LEGO Super Mario bekendgemaakt

LEGO Design Lead Jonathan Bennink maakt in onderstaande video bekend wat de LEGO Mario Starter Set en twee uitbreidingen inhouden.

De starterset bevat zeven actiestenen voor verschillende interacties met de LEGO Mario-figuur die alleen in deze set zijn inbegrepen. De LEGO Mario-figuur zelf heeft LCD-schermen als ogen, mond en buik om te reageren op beweging, kleur en actiestenen. Ook inbegrepen is een luidspreker die welbekende geluiden en muziek uit de videogames speelt. Bowser en Koopa Troopa maken hun opwachting in twee uitbreidingssets: Piranha Plant-powerslide en Eindbaasgevecht op Bowsers kasteel.

De preorders voor de starterset zijn vanaf vandaag geopend op de LEGO-site. De starterset kost € 59,95.

Sneeuwpop Olaf keert terug in eigen online miniserie

Sneeuwpop Olaf van de bekende animatiefilms Frozen en Frozen 2 keert online terug in een eigen miniserie. Vanaf vandaag lanceert Disney elke dag een nieuwe kleine video op hun YouTube-kanaal onder de naam 'At Home With Olaf'.

De online serie bevat twintig afleveringen, waarvan de video 'Fun With Snow' de eerste is. De video's zijn gemaakt door Hyrum Osmond, die voor de eerste Frozen-film de supervising animator was van de bekende sneeuwpop. Josh Gad spreekt net zoals in de bioscoopfilms ook voor deze animatiereeks de stem van Olaf in. Zowel Hyrum als Josh hebben vanuit hun eigen huis gewerkt aan twintig video's waar je de komende weken van kan genieten.

Aardbevingen in Disaster Report 4

Disaster Report 4: Summer Memories is uit en om de rampspoed te vieren heeft NIS America een launchtrailer uitgebracht. De game is uit op PlayStation 4, pc en Nintendo Switch.

Een rustige zomerdag verandert in een ramp wanneer een enorme aardbeving je stad treft. Gebouwen storten in en vuur verspreidt zich door de stad. In die chaos moet je zien te overleven. De mede-overlevenden die je ontmoet en beslissingen die je neemt hebben invloed op het verloop van het verhaal. In het spel zitten realistische scenario's waarvan sommige zijn ontworpen in samenwerking met het Kobe City Fire Bureau.

Het verhaal Disaster Report 4 van speelt zich op je scherm af, maar er is op PlayStation 4 een aparte VR-modus om de stad tijdens een aardbeving te verkennen.

Sexdate? #NUffNIET!

#NUffNIET! is een initiatief van de Nederlandse gay community. Zij roepen op om elkaar in deze tijd vooral online op te zoeken, maar seksdates uit te stellen tot de coronacrisis voorbij is, zoals de meeste mannen al doen. 

Volgens het COC, die de campagne ondersteunt, is het voor mensen lastig om langere tijd geen fysiek contact en seks te kunnen hebben. De meeste lukt het wel en houden zich aan de anderhalve meter regel, maar het lukt niet iedereen: "Sex date? #NUffNIET! is een oproep van de community aan hun ‘peers’. De initiatiefnemers willen hierbij niet belerend zijn, maar juist activerend en positief. Ze roepen mannen op vooral door te gaan met het gebruiken van dating apps om contact met elkaar te houden. Het enige wat nu echt niet kan is fysiek met elkaar afspreken."

COVID-19: 777 nieuwe besmettingen en 234 doden, totaal 19.580 en 2101

Tot en met 7 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 19.580 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 777 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 7427 (+292) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 234 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2101 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

18-jarige jongen aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man werd zaterdagmiddag 18 januari zwaar mishandeld bij metrostation Maashaven in Rotterdam. Zondagavond hielden agenten een 18-jarige Rotterdammer aan nadat hij zichzelf kwam melden bij het politiebureau.

Het slachtoffer was eerder die zaterdagmiddag bij een vergadering in Rotterdam-Zuid geweest en gaat op weg naar huis. Hij stapt rond 18:00 uuruit bij de tramhalte op de Brielselaan en loopt nietsvermoedend vanaf de tramhalte naar metrostation Maashaven. Plotseling gaat hij onderuit en wordt het zwart voor zijn ogen. 

Het slachtoffer vertelde dat hij een duw kreeg waardoor hij op de grond viel. Hierna is er op hem ingeschopt. Toen hij wilde opstaan kreeg hij een harde trap in zijn gezicht. De dader ging daarna weg. Het slachtoffer liep gekneusde ribben op, een gebroken oogkas en moest aan zijn verwondingen geopereerd worden. Momenteel herstelt hij hier nog van.

Verdachte ontucht stiefdochter en bezit kinderporno blijft voorlopig in voorlopige hechtenis

De rechtbank oordeelt dat er geen redenen zijn om de voorlopige hechtenis van een 52 jarige man uit Zaandijk te schorsen. De man wordt verdacht van ontucht met zijn stiefdochter en van het in bezit hebben van een grote hoeveelheid kinderporno.

De man zit sinds zijn aanhouding in voorarrest. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak was gepland op 31 maart 2020 op de locatie Zutphen.

Corona en het doorgaan van de zitting
Vanwege het coronavirus en de in verband daarmee door de Rijksoverheid en de Rechtspraak genomen maatregelen is de rechtbank voor het publiek gesloten. De rechtbank kan de zaak op 31 maart 2020 niet op een openbare, voor het publiek toegankelijke, terechtzitting inhoudelijk behandelen. Dit is voor 31 maart 2020 per email bekend gemaakt aan alle procesdeelnemers.

De rechtbank streefde ernaar een openbare behandeling zoveel mogelijk te borgen door de betrokken procesdeelnemers de kans te geven per email standpunten in te dienen. Aan de hand van deze standpunten zijn de rechters in gezamenlijk overleg tot een beslissing gekomen over de voorlopige hechtenis. Dit alles legt de rechtbank vast in een proces-verbaal dat ze aan alle procesdeelnemers verstrekt en aan het dossier toevoegt.

Verzoek verdediging
De raadsman vroeg via email om verdachte vrij te laten. Volgens de raadsman is geen sprake van een eerlijk proces omdat de zitting niet openbaar is, verdachte en zijn advocaat niet naar de zitting mogen komen om het woord te voeren en geen controle op het rechterlijk functioneren kan plaatsvinden. De huidige gang van zaken is in strijd met het aanwezigheidsrecht en levert een schending van de behoorlijke procesorde op.

De officier van justitie verzette zich tegen het vrijlaten van verdachte.

Zo min mogelijk fysieke- en digitale zittingen
Het bestuur van de rechtbank Gelderland besloot in het belang van de gezondheid van partijen en medewerkers om – in lijn met de landelijk geformuleerde uitgangspunten - zo min mogelijk fysieke en digitale zittingen te laten plaatsvinden. Apparatuur om met beeldbellen (VC) een digitale zitting te kunnen hebben is op dit moment zeer beperkt beschikbaar. Andere manieren om - op een voor de privacy en gezondheid veilige manier -met verdachte, raadsman en officier van justitie te communiceren is op het moment van de zitting (31 maart 2020 14.00 uur) niet mogelijk.

Geen schending artikelen 5 en 6 EVRM
Deze overmachtssituatie leidt volgens de rechtbank niet tot een schending van artikelen 5 en 6 EVRM. De geplande inhoudelijke behandeling van de strafzaak gaat dan wel niet door op 31 maart en loopt vertraging op, maar deze vertraging is geen schending van het EVRM en leidt niet tot invrijheidsstelling van verdachte.

Dat de verdachte op 31 maart 2020 niet zelf het woord kan voeren leidt volgens de rechtbank ook niet tot een schending van verdachtes recht op een eerlijke en openbare behandeling van zijn strafzaak. Verdachte kan op de inhoudelijke zitting in juni niet alleen opmerkingen maken over deze gang van zaken, maar ook over de strafzaak zelf. Ook wordt alle correspondentie over deze zitting aan het dossier toegevoegd. Bovendien kon de advocaat van de man verzoeken indienen en kon hij op alle standpunten schriftelijk reageren.

Voortzetting voorlopige hechtenis
De rechtbank oordeelt dat er geen redenen zijn om verdachte nu al in vrijheid te stellen. Ook een schorsing van het voorarrest is niet aan de orde. Het coronavirus heeft gevolgen voor de detentieomstandigheden en geeft meer zorgen voor dierbaren, maar dat is nog geen reden om verdachte te schorsen uit het voorarrest.

De inhoudelijke behandeling is voorlopig gepland op 3 juni 2020 om 13:30 uur.

Staatsloterij moet aankoopbedrag loten terugbetalen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag besloten dat een deelnemer van de Staatsloterij het aankoopbedrag van zijn loten terugkrijgt. Het gaat om loten die de man had gekocht tussen 2000 en 2008. Het hof vindt het aannemelijk dat de man de loten niet gekocht zou hebben als de Staatsloterij geen misleidende mededelingen zou hebben gedaan.

De Hoge Raad besliste in januari 2015 dat de Staatsloterij in de periode 2000 tot en met 2008 misleidende mededelingen heeft gedaan over winkansen. Volgens de Hoge Raad is het aannemelijk dat een groot deel van de consumenten geen loten zou hebben gekocht als de Staatsloterij wel juiste mededelingen had gedaan.

De man speelde ook mee tijdens deze periode. Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad begon hij een zaak tegen de Staatsloterij om het aankoopbedrag van zijn loten uit die periode terug te krijgen.

Causaal verband
Eerder gaf de rechtbank Limburg de man geen gelijk. Er was volgens de rechtbank geen sprake van een causaal verband tussen de misleidende mededelingen en het wel of niet kopen van loten. De man onderbouwde zijn vordering in hoger beroep onder andere met het argument dat als de Staatsloterij hem wel de juiste informatie had gegeven, hij geen loten had gekocht. Volgens het hof is dat aannemelijk.

Terugbetalen
Het hof vindt dat de Staatsloterij aansprakelijk is voor de kosten van de loten die als gevolg van de misleidende mededelingen werden gekocht. De Staatsloterij moet het aankoopbedrag van de loten en de proceskosten aan de man terugbetalen. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 8.000 euro.

De Staatsloterij heeft 3 maanden de tijd om cassatie in te stellen tegen dit besluit. De Hoge Raad beoordeelt dan of het hof het recht goed heeft uitgelegd en toegepast.

Doe mee met het Politie Paaseieren Zoekspel!

Het is bijna Paasweekend en voor veel mensen is het traditie om er lekker op uit te gaan: brunchen in je favoriete restaurant of gezellig met de hele familie paaseitjes zoeken. Daar heeft de politie in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) iets op verzonnen. Op eerste paasdag verstoppen ze op verschillende Facebookpagina's paaseitjes. Elk eitje bevat een letter, en met die letters kun je een zin vormen. Als je de oplossing instuurt, maak je kans op een optreden van de zingende politieagent Thijs Roseboom!! 

Om kans te maken op dat optreden, dat op 14 april in de ochtend of middag plaats gaat vinden, is het wel noodzakelijk dat je in Gelderland of Overijssel woont. Verder ga je er als winnaar mee akkoord dat er video-opnames van het optreden voor je deur worden gemaakt en dat die  gepubliceerd worden op de social media kanalen van de politie. 

De oplossing inzenden kan via dit formulier vanaf zondag 12 april 00:01 uur tot maandag 13 april 12:00 uur. Een overzicht van de facebookpagina's van de politie in Oost-Nederland vind je hier. 

Man (63) overleden na verkeersongeval

Bij een ernstig verkeersongeluk op de Woudseweg in Schipluiden is maandagmiddag een 63-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lelystad om het leven gekomen. Rond 14.00 uur raakte de vrachtwagen door nog onbekende oorzaak van de weg en belandde via de greppel in het naastgelegen weiland.

Bij het ongeluk was ook een blauwe Volvo-personenauto betrokken. De inzittende van deze auto raakte niet gewond. Hulpdiensten waren snel op de Woudseweg aanwezig, maar konden het leven van de vrachtwagenchauffeur helaas niet meer redden. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

De politie komt graag in contact met mensen die getuigen waren van het ongeluk en is met name op zoek naar getuigen die achter de blauwe Volvo-personenauto reden op de Woudseweg. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Jongemannen met doorgeladen vuurwapen aangehouden

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Amsterdam vier mannen aangehouden nadat in hun auto een geladen revolver was aangetroffen. De verdachte, allen inwoners uit Amsterdam, zijn 21, 19, 18 en 17 jaar oud.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen omstreeks 01.30 uur op de A2 bij Abcoude een auto in de richting van Amsterdam rijden die volgens de politiesystemen eerder gezien was bij verdachte situaties. De agenten besloten de auto te controleren en gaven de bestuurder het teken "POLITIE VOLGEN". In eerste instantie leek hij daar niet aan te willen voldoen maar later volgde hij toch naar de Meibergdreef.

Bij de controle van de auto roken de agenten direct de bekende geur van hennep. De eigenaar van de auto was zelf niet aanwezig en bij de identiteitscontrole konden twee van de vier inzittenden zich niet identificeren. Bij verder onderzoek in de auto stuitten de agenten op een tasje met daarin latex handschoentjes en een revolver.

De revolver bleek geladen met scherpe patronen. Hierop zijn alle vier de inzittenden aangehouden. In de auto werden verder nog negen bankpassen op naam van andere personen aangetroffen. De auto, het vuurwapen en de bankpassen zijn in beslag genomen. Het vuurwapen wordt door forensische experts nader onderzocht.

Politie waarschuwt zorginstellingen voor CEO-fraude

Zorginstellingen zouden extra waakzaam op fraude moeten zijn. Met die waarschuwing komt de politie vandaag, nadat een zorginstelling in Oost-Nederland voor een groot bedrag werd opgelicht. Juist nu de druk op de zorg groot is, kunnen criminelen hier misbruik van maken.

De zorginstelling werd het doelwit van zogeheten CEO-fraude. De administratieve afdeling krijgt dan een bericht dat afkomstig lijkt van de leiding van de eigen organisatie, met de vraag of een rekening betaald kan worden. In dit geval ging het om een buitenlandse rekening waar het geld naar werd overgemaakt. Gelukkig kwam de zorginstelling op tijd achter deze oplichting en kon de bankrekening geblokkeerd worden.

Naar aanleiding van dit voorval is de politie een onderzoek gestart. Eerder werd ook al bekend dat criminelen misbruik maken van de coronacrisis. Om te voorkomen dat zorginstellingen door de drukte in de val van dit soort oplichters lopen, waarschuwt de politie nu extra.

Disco Elysium maakt sprong naar Nintendo Switch

Disco Elysium is het nieuwste lid in de groep 'welkome maar late' ports voor Nintendo Switch. In een interview met de BBC heeft Aleksander Rostov gemeld dat de game naar Nintendo Switch wordt geport.

De RPG wordt veelal geprezen voor de soundtrack, grafische stijl en bovenal schrijfwerk in de game. In oktober 2019 kwam de game al naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Meer details zijn nog niet gegeven, behalve dan dat de port snel moet uitkomen.

Nederlanders in Duitsland aangeklaagd voor cybercriminaliteit

Vier Nederlanders zijn door het Duitse Openbaar Ministerie aangeklaagd voor cybercriminaliteit. Het viertal en een man met de Duitse nationaliteit beheerden een datacentrum dat gevestigd was in een oude bunker.

In het datacentrum draaiden servers met websites waarop gehandeld werd in onder meer drugs, kinderporno en gestolen digitale gegevens. Het datacentrum werd vorig jaar september opgerold na langdurig onderzoek van de Duitse recherche.

Voormalig voetbaltrainer Antić (71) overleden

De voormalig voetbaltrainer Radomir Antić is op 71-jarige leeftijd overleden. De Serviër was onder meer trainer van Atlético Madrid, Real Madrid en FC Barcelona.

Antić speelde vanaf eind jaren ‘60 acht seizoenen voor Partizan Belgrado. Daarna maakte hij de overstap naar Fenerbahçe. Via Real Zaragoza beëindigde hij in 1984 bij Luton Town zijn carrière als speler.

Vervolgens begon hij aan een lange carriere als trainer. Bij Atlético was hij drie keer trainer: 1995-1998, 1999 en 2000. In 1996 won hij met die club de landstitel en de beker. In het seizoen 1991-1992 was hij trainer bij stadsgenoot Real. Bij Barcelona stond hij in 2003 aan het roer. Met beide clubs wist hij geen successen te behalen. Tussen 2008 en 2010 was hij bondscoach van Servië.

8-jarige omgekomen bij woningbrand Tilburg

Bij een woningbrand aan de Bieslookweg in Tilburg is maandagavond een 8-jarige jongen om het leven gekomen. Hij was met zijn moeder op de zolder van de woning toen de brand uitbrak. Buurtbewoners hebben nog geprobeerd om hen uit de woning te krijgen maar moesten hun reddingspoging staken vanwege de dichte rook. 

Ze werden even later door de hulpdiensten uit de woning gehaald en op straat gereanimeerd, helaas kwam de hulp voor de jongen te laat; hij overleed ter plaatse. Vier andere kinderen en een familielid dat op bezoek was konden wel gered worden. De moeder is overgebracht naar het ziekenhuis.

Derde supermaan van het jaar goed te zien

Deze week kunnen we voor de derde keer dit jaar een supermaan zien. Als je in de tuin of op het balkon van de maan geniet dan lijkt deze groter en feller dan normaal. Wel heeft de maan wat concurrentie van enkele wolken, maar over het algemeen is de maan goed te zien.

Voor de derde keer dit jaar is de maan groter en feller dan normaal. De maan lijkt 7% groter en 14% helderder dan gewoonlijk. De maan staat op 357.035 kilometer afstand en woensdag om 4:35 uur is het volle maan. Vooral als de bijna (volle) maan dinsdagavond opkomt is het hemellichaam goed te zien. Om de maan te zien moet je naar het oosten kijken.

Een supermaan komt een paar keer per jaar voor en vaak gebeurt dat meerdere maanden achtereen. De eerste supermaan was in februari tijdens storm Ciara. De tweede was vorige maand op 9 maart en ook volgende maand op 7 mei is de maan weer groter en feller dan normaal. Daarmee heeft 2020 een kwartet aan supermanen.

Er zijn deze week flinke opklaringen en de supermaan is daardoor goed te zien. Zeker bij opkomst op dinsdagavond is er op de meeste plaatsen hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. In het zuidoosten zouden er aanvankelijk ook nog enkele stapelwolkjes kunnen zijn. In de nacht naar woensdag krijgt het westen en noorden wat meer bewolking, maar vooral in het oosten en zuiden is de maan dan goed te zien.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Saints Row The Third Remastered aangekondigd

Negen jaar na zijn originele release, maakt Deep Silver bekend dat Saints Row The Third op 22 mei in geremasterde vorm zal verschijnen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Elk wapen en elke wagen is opnieuw vormgegeven, terwijl een groot deel van de stad van nieuwe textures is voorzien om Saints Row The Third een volledige makeover te geven. Deze uitgebreide update is uitgevoerd door Sperasoft dat ongeveer 4.000 elementen in de game heeft bijgewerkt. De ontwikkelaar heeft omgevingen, personage-modellen en visuele effecten getransformeerd, de graphics verbeterd en een nieuwe belichtings-engine geïntegreerd. Daarnaast zijn de drie uitbreidingspakketten met extra missies en meer dan 30 stuks DLC van de originele versie geremasterd en aan de game toegevoegd.

In het verhaal zijn de Third Street Saint geëvolueerd van straatbende tot populair merk, met Saints-sneakers, Saints-energiedrankjes en Johnny Gat-bobblehead-poppen in alle winkels. De Saints zijn de koningen van Stilwater, maar met die celebritystatus hebben ze wel de aandacht op zich gevestigd. The Syndicate, een legendarisch crimineel broederschap, heeft de ogen op de Saints gericht. Omdat je weigert om voor het Syndicate door de knieën te gaan, ga je het gevecht aan.

Geen gedwongen verkopen van huizen gedurende coronacrisis

Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen, hypotheekverstrekkers en woonpartijen (Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en Vereniging Eigen Huis) hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat huiseigenaren niet op straat komen te staan ten tijde van de coronacrisis. Hypotheekverstrekkers zoeken met huiseigenaren naar oplossingen en gaan in deze periode niet over tot gedwongen verkopen van woningen.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Toch kan het zo zijn dat sommige huiseigenaren de hypotheeklasten van hun woning niet op kunnen brengen. In dat geval kijken hypotheekverstrekkers met de huiseigenaar naar een passende oplossing zoals het uitstellen van betaling van de hypotheeklasten.

Ook spreken de partijen af tenminste tot 1 juli 2020 niet over te gaan tot gedwongen verkopen van woningen. Tenzij er sprake is van bijvoorbeeld criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt en/of het onderhouden van een drugslab.

FOK! Wat een weer: Code geel om mist, later zon

Er zijn brede opklaringen aanwezig waarin op verschillende plekken mist is ontstaan. In het noorden is er lokaal sprake van dichte mist. Daarnaast komt er in het (noord)oosten tevens laaghangende bewolking voor. In de loop van de ochtend lossen mist en laaghangende bewolking op, het laatste in het noordwestelijk kustgebied. Daarna wordt het overal zonnig op wat sluierbewolking na.

De maxima lopen uiteen van 15°C in het noordelijk kustgebied tot 21°C in het zuiden. De wind is zwak en veranderlijk en wordt geleidelijk oostelijk en zwak tot matig. Langs de noordkust kan de wind in de middag vanaf het water komen.

Komende nacht zijn er naast brede opklaringen ook enkele wolkenvelden aanwezig. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het zuiden tot 7°C in het noorden. De wind is zwak en komt uit zuidoostelijke richtingen en wordt later in de nacht veranderlijk.

Woensdag overdag schijnt op wat sluierbewolking na de zon volop. De maxima lopen uiteen van 19°C in het noordelijk kustgebied tot 24°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidelijke richtingen. In de middag steekt in de kustgebieden een matige noordelijke wind op. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was 2 maanden geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was 2 maanden geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Belang krijgsmachten bij bestrijding COVID-19-virus krijgt aandacht in Europese Unie

Het COVID-19-virus vraagt volop aandacht binnen de Europese Unie. Krijgsmachten van alle getroffen landen ondersteunen hun naties volop. Nederland hecht belang aan goede informatie-uitwisseling, coördinatie en pleit ervoor dat de Europese lidstaten elkaar steunen om de crisis te boven te komen.

Dat kwam maandag dan ook aan de orde tijdens een virtuele bijeenkomst van de ministers van Defensie, onder wie Ank Bijleveld-Schouten. Ze vroeg ook aandacht voor het belang van een goede afstemming tussen EU-activiteiten en zaken die zich in NAVO-verband afspelen.

Tijdens de videoteleconferentie (VTC) kwam de impact van het virus op krijgsmachten aan de orde. De ministers bespraken de militaire ondersteuning per land en stelden zich de vraag hoe de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en de EU Militaire Staf (EUMS) de inzet van de EU-lidstaten kunnen ondersteunen.

Wat het COVID-19-virus betekent voor missies en operaties met oog op het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) passeerde ook de revue. Dat gold tevens voor de strategische implicaties van de uitbraak van het virus op het terrein van Veiligheid en Defensie. Er werd van gedachten gewisseld over de mogelijke gevolgen voor de middellange en lange termijn.

Bijleveld lichtte toe welke activiteiten haar departement uitvoert in verband met het virus. Wat Nederland betreft ligt de prioriteit bij de gezondheid van betrokkenen bij EU-missies en operaties. Aan de voortzetting ervan wordt tegelijkertijd veel belang gehecht. Ontwikkelingen daaromtrent worden nauwgezet gevolgd. Het is van belang dat EU lidstaten gezamenlijk en gecoördineerd optreden ten aanzien van EU-missies en operaties.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.