Taxibranche biedt petitie aan bij staatssecretaris

Vertegenwoordigers van de taxibranche overhandigden vandaag een petitie aan staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken). Ze vroegen haar om steun, nu veel chauffeurs in zwaar weer verkeren.

De chauffeurs werken veelal als zzp'er en komen door de coronacrisis nauwelijks rond. "We redden het niet zonder steun", dat was de boodschap die de vertegenwoordigers dan ook wilden verkondigen.

28 van hen vertrokken daarom naar het Malieveld. Daar werd de petitie - op gepaste afstand - aangeboden aan politici van SP en PvdA.

Ondertussen bracht Hedy Borreman (TCA) een bezoek aan Keijzer, samen met een collega uit Utrecht. "We hebben de situatie van de zzp'ers toegelicht", legde Borreman uit aan vakblad TaxiPro.

"Door alle maatregelen tegen het coronavirus nam de hoeveelheid werk al snel tot nul af", vervolgde ze. "Maar omdat de zzp'ers op een deel van die maatregelen geen beroep kunnen doen, werken ze toch maar door."

Omzet van 20 euro
Sommige chauffeurs vrezen zelf corona te krijgen. Toch blijven ze vaak werken, omdat de huur of hypotheek nou eenmaal betaald moet worden. Terwijl ze dagelijks maar zo'n 20 euro omzetten, stelt Borreman.

Compensatieregeling
De taxibranche vraagt politiek Den Haag daarom om financiële steun. Zo moet de petitie eraan bijdragen dat ook chauffeurs aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling, die bedoeld is voor ondernemers die gedupeerd zijn door het coronavirus. Nu is dat nog niet het geval.

De staatssecretaris heeft in elk geval toegezegd alle informatie door te nemen en de petitie te bespreken in de ministerraad, aldus Borreman. Op Twitter vertelt Keijzer "mee te leven met de ondernemers".