Messi troeft Van Dijk af en wint zijn zesde Ballon d'Or; Rapinoe wint bij de vrouwen

Lionel Messi is de winnaar van de Ballon d’Or, zo is maandagavond bekendgemaakt tijdens het gala in Parijs. Voor de zesde keer in zijn loopbaan wint de Argentijnse aanvaller van Barcelona de prestigieuze award, uitgereikt door het Franse voetbaltijdschrijft France Football. Hij is vijfvoudig winnaar Cristiano Ronaldo nu voorbij. Messi troeft onder meer Virgil van Dijk af. De aanvoerder van het Nederlands elftal werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar, maar moet bij deze uitverkiezing Messi voor zich laten. De captain van Barcelona is de opvolger van Luka Modric, de winnaar van vorig jaar. Van Dijk eindigt op de tweede plaats, Ronaldo is de nummer drie.

De 32-jarige Messi kan terugkijken op een geweldig jaar, waarin hij eerder al door wereldvoetbalbond FIFA werd uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Hij won met Barcelona de Spaanse landstitel en werd met 36 doelpunten topscorer van de competitie. Met zijn aantal goals in LaLiga won hij tevens de Gouden Schoen, de prijs voor topscorer van Europa. Het was voor de derde keer op rij en zesde keer in totaal dat hij deze trofee in ontvangst mocht nemen. Met twaalf doelpunten werd Messi ook nog eens topscorer van de Champions League. Barcelona werd in de halve finale uitgeschakeld door Liverpool, de uiteindelijke winnaar van het toernooi vorig seizoen. Messi won de Ballon d'Or eerder in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015.

Van Dijk was de belangrijkste concurrent voor Messi. De Nederlander kan terugkijken op een fantastisch seizoen met Liverpool. Hij won de Champions League en eindigde met the Reds op de tweede plaats in de Premier League, vlak achter landskampioen Manchester City. Onder meer manager Jürgen Klopp vond dat Van Dijk de Ballon d’Or verdiende. "Als je de prijs aan de beste speler van zijn generatie wil geven, dan zou hij altijd naar Messi moeten gaan. Zo is het nou eenmaal", aldus Klopp in de Engelse media. "Maar als je hem aan de beste speler van het afgelopen seizoen wil geven, moet hij naar Virgil van Dijk. Ik weet niet precies hoe het uit zal pakken, maar zo zie ik het. De beste speler van allemaal? Lionel. De beste speler van het afgelopen seizoen? Virgil."

Cristiano Ronaldo behoorde ook tot de kanshebbers, maar hij was niet aanwezig op het gala in Parijs. De Portugese aanvaller van Juventus kreeg maandagavond in Milaan de award voor beste voetballer van het afgelopen Serie A-seizoen. Messi, Ronaldo en Van Dijk behoorden tot een groep van dertig overgebleven kanshebbers op de Ballon d’Or. Ook Georginio Wijnaldum behoorde tot die groep en eindigde op de 26ste plaats. Na het succesvolle seizoen van Ajax waren ook Donny van de Beek (28), Matthijs de Ligt (15), Frenkie de Jong (11) en Dusan Tadic (20) genomineerd.

Ballon d'Or Féminin

Megan Rapinoe is de winnaar van de Ballon d'Or Feminin. De speelster uit de Verenigde Staten is de opvolger van Olympique Lyon-aanvaller Ada Hegerberg, die de prestigieuze award vorig jaar won. Rapinoe was de absolute uitblinker op het WK, waarin zij met Team USA de finale won van de Oranje Leeuwinnen. Rapinoe was niet aanwezig bij het gala van France Football in Parijs, maar liet middels een videoboodschap weten enorm verheugd te zijn met het winnen van de award.

Drie Nederlandse Oranje-internationals behoorden tot de twinig kanshebbers. Lieke Martens van Barcelona, Arsenal-spits Vivianne Miedema en keepster Sari van Veenendaal van Atlético Madrid maakten kans op de prijs, maar moeten Rapinoe voor zich laten. Lucy Bronze wint het zilver, terwijl Alex Morgan op de derde plaats eindigt. Miedema eindigde op de vijfde plaats. Van Veenendaal werd elfde en Martens eindigde op een gedeelde veertiende plaats.