NBA: Mavericks stoppen zegereeks Lakers

Na tien overwinningen op rij hebben de Los Angeles Lakers de smaak van een nederlaag weer geproefd. De bezoekende Dallas Mavericks waren in Staples Center met 100 – 114 te sterk voor de zestienvoudig kampioen.

Het verschil in de wedstrijd werd gemaakt in het derde kwart. In de eerste helft hield Anthony Davis Luka Doncic goed in bedwang en kwam de aanval van de Mavericks niet uit de verf. In het derde kwart vielen de schoten van de Lakers niet en liepen de Mavericks in een mum van tijd uit naar een voorsprong van twintig punten. Deze voorsprong kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar.

Doncic, die bij rust nog maar zes punten op zijn naam had, eindigde met 27 punten, 9 rebounds en 10 assists.  Hij kreeg daarbij hulp van Kristaps Porzingis, Dwight Powell, Delon Wright en Justin Jackson, die allen minstens vijftien punten maakten.

Bij de Lakers haalden LeBron James en Anthony Davis hun gebruikelijke niveau, maar hen ontbrak het aan steun. Danny Green opende sterk, maar was het grootste deel van de wedstrijd onzichtbaar. Kyle Kuzma’s schoten vielen niet en alleen Alex Caruso leek met een mini run de spanning in de wedstrijd weer terug te brengen. Deze opleving bleek van korte duur.

De stadsgenoot van de Lakers, de Los Angeles Clippers hadden een makkelijke avond in Washington. Sowieso hebben veel teams het makkelijk tegen Washington, de ploeg krijgt gemiddeld 122 punten per wedstrijd tegen en dat met afstand het meest in de NBA. De Clippers wonnen gisteravond met 150 – 125 en lieten andermaal zien dat Washington een groot verdedigend probleem heeft.

Kawhi Leonard hoefde maar 26 minuten op te draven, daarin maakte hij 36 punten. Ook Paul George, Montrezl Harrell en Lou Williams haalden hun gebruikelijke niveau.

Bij Washington maakte de Japanse rookie Rui Hachimura voor het eerst dertig punten. Hoe indrukwekkend de prestatie ook is, tijdens een kansloze nederlaag worden dit soort cijfers gezien als ‘empty stats’.

The Toronto Raptors lieten geen spaan heel van de Utah Jazz. Utah wordt gezien als outsider voor de titel en als één van de best verdedigende teams in de NBA, maar daar was gisteravond weinig van te merken. Bij rust stond Toronto met 77 – 37 voor. In het derde kwart wist Utah 49 punten te maken, maar dit was bij lange na niet genoeg om nog een kans te maken op de zege.

Alle acht rotatiespelers van de Raptors haalden de dubbele cijfers. Pascal Siakam, die bij rust al 26 punten had gemaakt voerde zijn team aan met 35 punten.