FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 januari 2019

Langlaufer Manificat neemt Noren te grazen, Johaug domineert

Langlaufer Maurice Manificat heeft in het Zweedse Ulricehamn de 15 kilometer vrije stijl gewonnen. Voor de Franse specialist is het alweer de tiende zege in zijn World Cup-carrière.

Manificat was de eerste van de echte kanshebbers die onderweg ging en hij noteerde tussentijden waar niemand aan kon tippen. Dat veranderde even na 13,6 kilometer, toen Simen Hegstad Krüger een seconde sneller was, maar de Noor moest dat ook weer inleveren en werd op 1,1 seconden tweede. Zijn landgenoot Didrik Tønseth deed ook een dappere poging om Manificat te verslaan en werd op 8,7 seconden derde, voor de Rus Sergey Ustiugov.

Bij de vrouwen maakte Therese Johaug haar favorietenrol zoals zo vaak weer waar. Ze legde de 10 kilometer 22,8 seconden sneller af dan haar landgenote Astrid Uhrenholdt Jacobsen, die onderweg ook overal de tweede tijd liet noteren. De jonge Zweedse Ebba Andersson vocht zich naar een derde plek op 24,9 seconden, doordat ze haar race beter indeelde dan Jessica Diggins. De Amerikaanse werd op 38 seconden vierde.

Zondag staan in Ulricehamn de in het langlaufen vrij zeldzame estafettes op het programma. De vrouwen beginnen om 11.15 uur, de mannen gaan om 14.15 uur van start.

Bobsleester Meyers Taylor verslaat Duitse armada in St Moritz, De Bruin 11e

Op de enige natuurlijke bobsleebaan ter wereld, de legendarische Olympia Bobrun St Moritz-Celerina in Zwitserland, heeft bobsleester Elana Meyers Taylor haar eerste zege van het seizoen te pakken. Samen met remster Lauren Gibbs bleef de Amerikaanse een Duitse armada voor.

Meyers Taylor sloeg in de eerste run al een gaatje van 0,12 seconden naar de Duitse Stephanie Schneider en remster Lisa Sophie Gericke. Dat wist ze in de tweede run op indrukwekkende wijze uit te breiden: Schneider werd wel tweede, maar moest 0,60 seconden toegeven op het Amerikaanse duo.

Olympisch kampioene Mariama Jamanka moest het zonder topremster Annika Drazek doen en had met Franziska Bertels niet genoeg snelheid bij de start. Jamanka stuurde de slee nog wel naar een keurige derde plek op 0,76 seconden, voor de derde Duitse slee, met Anna Köhler en Lena Zelichowski erin.

Bij de mannen werd het in de tweemansbob een Duits 1-2'tje. Wereldkampioen Francesco Friedrich is het hele seizoen al niet te kloppen, letterlijk zelfs als je naar de tweemansbobs kijkt. Dit keer was hij de beste met remmer Alexander Schüller in de slee, zijn zesde zege in zes wedstrijden deze winter.
Achter Friedrich eindigde landgenoot Johannes Lochner op 0,40 seconden als tweede, met Christian Rasp achter zich.

De Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis werden op 0,51 seconden derde, voor de verrassende Zwitser Michael Vogt en diens remmer Sandro Michel. Voor de 21-jarige Vogt is het welgeteld zijn tweede seizoen als bobsleeër en in pas zijn vijfde World Cup pakte hij op 0,79 seconden al de vierde plek. Ivo de Bruin werd samen met Dennis Veenker elfde op 1,43 tellen.

Biatleet Bø ook voor Frans team onklopbaar, Wierer juicht voor thuispubliek

Biatleet Johannes Thingnes Bø is niet te kloppen. Tijdens de World Cup in het Italiaanse Antholz won de jonge Noor al de sprint, zaterdag was hij de beste op de achtervolging, zijn elfde zege in veertien wedstrijden dit seizoen.

Als winnaar van de sprint mocht Bø als eerste vertrekken en zijn landgenoot Erlend Bjøntegaard, die als tweede van start ging, viel door zes missers ver weg. Dat maakte de weg vrij voor een heel contingent aan Fransen, die zich onder meer door schietfouten van Arnd Peiffer en Simon Eder naar voren konden werken.

Antonin Guigonnat voerde het stel aan en kwam op meer dan een halve minuut van Bø als tweede over de streep. Quentin Fillon Maillet versloeg landgenoot Simon Desthieux in een mooie sprint op de derde plek, terwijl veelvoudig World Cup-kampioen Martin Fourcade nota bene de vierde Fransman werd, wat dan wel weer goed was voor plek vijf.

Bij de vrouwen ging de winnares van de sprint, de jonge Tsjechische Marketa Davidova, bij de eerste schietbeurt al drie keer de mist in en dus was het voor haar gelijk gedaan. Dorothea Wierer werkte zich gestaag naar voren en bij de derde schietbeurt sloeg ze toe: ze schoot samen met landgenote Lisa Vittozzi en beiden profiteerden van een misser van leidster Laura Dahlmeier.

De Duitse moest zo dik twintig tellen achter Wierer en Vittozzi aansluiten. De twee Italiaanse dames gingen bij de laatste schietbeurt één keer de fout in, waar Dahlmeier foutloos bleef, maar door haar razendsnelle schieten had Wierer alsnog zeven seconden voorsprong. De voorsprong hield ze keurig in stand en dus was de winst voor haar Süd-Tiroler thuispubliek een feit. Dahlmeier sprong nog weg bij Vittozzi en kwam als tweede over de streep, voor de tweede Italiaanse.

Uitslag VVV-Venlo - FC Emmen

In de Eredivisie begon om 20.45 uur het duel tussen VVV-Venlo en FC Emmen. De bezoekers wonnen door een doelpunt van Chacon diep in de blessuretijd deze wedstrijd met 2-3. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

VVV-Venlo

2 - 3

FC Emmen

 20' Opoku
 67' Opoku
   25' Bannink
 63' Arias
 90+5' Chacon
 
 Gele kaart: Rutten, (VVV-Venlo), De Leeuw, A.Jansen, (FC Emmen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.145
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Promes (v.Bruggen/87)
Röseler
R.Janssen (Dekker/79)
Post
Seuntjens
Susic (Grot/ 90 6)
Opoku
Mlapa
Joosten
  Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Cavlan
Bannink (Pedersen/81)
Bijl
De Leeuw (Neidhart/87)
Chacon
A.Jansen
Arias (Braken/81)

Feyenoord loot thuis tegen Ajax in halve finale KNVB Beker

Ajax en Feyenoord zijn zaterdag aan elkaar gekoppeld in de halve finale van de KNVB Beker. Willem II neemt het in de andere halve finale van het bekertoernooi thuis op tegen AZ.

De Klassieker wordt afgewerkt op woensdag 27 februari; Willem II en AZ treffen elkaar een dag later. De finale in De Kuip staat voor zondag 5 mei op het programma. Op papier zal de winnaar van het duel tussen Willem II en AZ de thuisploeg zijn in de finale. De winnaar van het bekertoernooi plaatst zich automatisch voor de derde voorronde van de Europa League.

Uitslag Excelsior - De Graafschap

Excelsior heeft voor het eerst sinds 25 november een wedstrijd weten te winnen in de Eredivisie. Op eigen veld rekende het elftal van trainer Adrie Poldervaart dankzij doelpunten van Luigi Bruins en Mounir El Hamdaoui af met De Graafschap: 2-0. Excelsior is door de zege voorlopig opgeklommen naar een vijftiende plaats in de Eredivisie en heeft nu vier punten meer dan De Graafschap, dat hekkensluiter blijft.

Eerder dit seizoen won De Graafschap op de eigen Vijverberg afgetekend met 4-1 van Excelsior, maar ditmaal was de wedstrijd een stuk meer in balans. Excelsior genoot in de openingsfase weliswaar een licht overwicht, maar de eerste mogelijkheid van de wedstrijd was na ruim een kwartier voor de bezoekers. Youssef El Jebli beproefde zijn afstand van buiten het strafschopgebied, maar doelman Alessandro Damen greep voldoende in.

De Graafschap, dat vorige week met 5-1 won van Fortuna Sittard, kwam daarna beter in de wedstrijd en kreeg na precies een halfuur voetballen via El Jebli de grootste kans van de eerste helft. De middenvelder werd in stelling gebracht door Jordy Tutuarima, waarna zijn schot via het lichaam van Excelsior-verdediger Jeffry Fortes over het doel van Damen scheerde. De Graafschap beleefde zo een prima eerste helft en probeerde een klein kwartier na rust met het inbrengen van winteraanwinst Charlison Benschop wat extra stootkracht toe te voegen aan de aanvalslinie.

Benschop betrad het veld als vervanger Delano Burgzorg en maakte zo voor het eerst sinds 6 mei 2012 minuten in de Eredivisie. Een kwartier na de rentree van de spits was De Graafschap opnieuw bijzonder dicht bij de openingstreffer: Damen wist maar ternauwernood een eigen doelpunt van Ryan Koolwijk te voorkomen. Excelsior stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover, maar wist de wedstrijd in het laatste kwartier toch nog in zijn voordeel te beslissen. Bruins verschalkte Hidde Jurjus op aangeven van El Hamdaoui en bracht de Kralingers zo aan de leiding. El Hamdaoui besliste de wedstrijd vervolgens in de blessuretijd na een assist van Robin van der Meer. Het betekende voor El Hamdaoui zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 21 november 2015.

Excelsior

2 - 0

De Graafschap

 76' Bruins
 90+1' El Hamdaoui
   
 
 Gele kaart: Fortes, (Excelsior), Burgzorg,Matusiwa, (De Graafschap)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte
Burnet
Schouten
Messaoud (v.d.Meer/90 1)
Koolwijk (Haspolat/85)
Edwards (Anderson/83)
El Hamdaoui
Bruins
  Jurjus
Owusu
Straalman
v.d.Pavert
Tutuarima
El Jebli
Matusiwa (Thomassen/88)
Vet
Narsingh (v.Mieghem/ 81)
Serrarens
Burgzorg (Benschop/58)

FC Twente blijft winnen en is voor het eerst koploper in Keuken Kampioen Divisie

FC Twente leidt voor het eerst dit seizoen de dans in de Keuken Kampioen Divisie. Het team van trainer Marino Pusic won zaterdagavond op bezoek bij Almere City FC en profiteerde daarmee optimaal van de verrassende nederlaag van FC Den Bosch, vrijdagavond bij FC Eindhoven (2-0): 1-3. Door de zesde opeenvolgende competitiezege staat FC Twente, dat midweeks door Willem II uit de TOTO KNVB Beker werd gekegeld, nu op 47 punten, één meer dan de Bosschenaren.

FC Twente speelde in Almere een van de betere helften op vreemde bodem dit seizoen. Almere had weliswaar een redelijke fase, maar had in het merendeel van de eerste 45 minuten weinig in te brengen tegen het team van Pusic. Na acht minuten namen de Tukkers reeds de leiding: na voorbereidend werk van Ricardinho opende Aitor Cantalapiedra de score. De Spanjaard was luttele minuten later dicht bij de 0-2, maar de lat stond een goal in de weg.

Aitor stond negen minuten voor rust aan de basis van de tweede treffer. Uit een voorzet van de vrijstaande Spanjaard werkte de eveneens vrijstaande Tom Boere de 0-2 binnen. Aitor krult de bal vlak voor rust uit een vrije trap wederom op de lat. Stijn Meijer bracht de spanning in de wedstrijd al snel na rust terug. Hij kopte vrij van dichtbij binnen en dat bood Almere City hoop voor het restant van het tweede bedrijf: 1-2.

FC Twente gooide het duel achttien minuten voor tijd in het slot. Na een corner en een kopbal van Boere op de lat stond Nacho Monsalve bij de paal om de bal in het dak van het doel te schieten: 1-3. Het was vervolgens aan Joël Drommel en Matthew Smith te danken dat het toch nog niet spannend werd in Almere. De doelman redde heerlijk op een inzet van James Efmorfidis, terwijl de middenvelder een hoekschop van de thuisploeg van de doellijn haalde.

Twee messen en drugs gevonden bij verkeersactie IJsselmonde

Twee messen, wat drugs en 2000 euro aan contant geld vonden agenten vrijdag bij een grote verkeerscontrole aan de Piet Smitkade in Rotterdam. Daarnaast schreven ze 25 bekeuringen uit voor verschillende zaken, inden ze voor bijna 3000 euro aan onbetaalde boetes, namen ze een BMW in beslag op verdenking van witwassen en een andere auto die een verborgen ruimte bleek te hebben.

De controle werd gehouden tussen 15.00 uur en 22.30 uur samen met de Belastingdienst. De dienst inde voor 26.000 euro aan achterstallige betalingen, en nam 7 auto’s in beslag. Bij de controle was er ook toestemming om preventief te fouilleren. Dat leverde uiteindelijk de vondst van een dealershoeveelheid cocaïne en 2000 euro contant geld op. De eigenaar daarvan is aangehouden.

Uitslag PSV - FC Groningen

PSV heeft zich zaterdagavond herpakt na het gelijkspel tegen FC Emmen (2-2) van vorige week. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen won de koploper van de Eredivisie met 2-1, dankzij twee doelpunten van Hirving Lozano. De smaakmaker viel in de slotfase van de eerste helft geblesseerd uit, wat een schaduw op de overwinning wierp. PSV komt op vijf punten van Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij Feyenoord.

Een schitterende aanval van PSV leidde na een klein kwartier tot het eerste doelpunt van de wedstrijd. Steven Bergwijn vond Gastón Pereiro, die op zijn beurt Bergwijn lanceerde met een fraaie boogbal. Aan de zijlijn controleerde de buitenspeler de bal, passeerde hij zijn bewaker en vond hij Hirving Lozano. Voor de Mexicaan was het een koud kunstje om zijn twaalfde doelpunt van het seizoen te maken. PSV, dat voor de wedstrijd officieel afscheid nam van Phillip Cocu, hanteerde geen enorm hoog tempo maar wist zichzelf dus wel al gauw in een comfortabele positie te brengen.

Kort na de 1-0 maakten de Eindhovenaren er zelfs 2-0 van. Uit de tweede goede kans van de wedstrijd was het opnieuw Lozano die afrondde: Pereiro trok in het strafschopgebied naar binnen, vond Lozano bij de tweede paal en laatstgenoemde tikte de bal binnen. Voor PSV leek er geen vuiltje aan de lucht, maar de eerste serieuze doelpoging van Groningen leverde direct de 2-1 op. Elf minuten voor rust kwam de bal na een hoekschop terecht voor de voeten van Ludovit Reis, die de afvallende bal via het been van Nick Viergever in de kruising volleerde.

Reis was door trainer Danny Buijs toegevoegd aan de opstelling voor wat extra defensieve zekerheid, maar was dus aanvallend van waarde. Kort daarna was Luuk de Jong aan de overzijde tweemaal dicht bij de 3-1; Sergio Padt reageerde katachtig op zijn kopbal van dichtbij en zijn schot vanbinnen het strafschopgebied. Twee minuten voor rust had hij ook een goede reactie in huis op een inzet van Bergwijn. Ondanks de voorsprong was er een bedrukte stemming in het Philips Stadion bij de rust en dat had vooral te maken met het uitvallen van Lozano, kort voor het fluitsignaal.

Lozano kwam hard in botsing met Tim Handwerker en werd vol op zijn slaap geraakt. Hij werd per brancard afgevoerd en met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. Donyell Malen was zijn vervanger. In de tweede helft had Groningen minder moeite om PSV tegen te houden, maar het creëerde zelf nauwelijks kansen op de 2-2. Het werd een enigszins grimmige tweede helft; aan de zijlijn beklaagde trainer Buijs zich over het voordeel dat topclubs ‘altijd’ krijgen, wat hem een gele kaart opleverde. Ook bij de PSV-fans nam de onrust toe, met name over het zwakke spel. Opmerkelijk was ook dat de ingevallen Malen het veld in de slotfase weer moest verlaten. Vijf minuten voor tijd was Thomas Bruns dicht bij de 2-2, toen zijn vrije trap via De Jong tegen de lat vloog. In de zeven minuten durende blessuretijd liet Bergwijn na om het duel te beslissen en werd Groningen nog gevaarlijk, maar het bleef bij 2-1.

PSV

2 - 1

FC Groningen

 15' Lozano
 19' Lozano
   34' Reis
 
 Gele kaart: Pereiro, (PSV), Absalem,Chabot, Te Wierik,Bruns, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.900
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Ihattaren/ 90 7)
Hendrix
Bergwijn
De Jong
Lozano (Malen/45 2
Sadílek/89)
  Padt
Absalem (Sierhuis/ 71)
Te Wierik
Chabot (Gladon/88)
Handwerker
Reis
Bruns
Memisevic
Warmerdam
Mahi
Bel Hassani (El Hankouri/60)

Elektrische Biro is een brommobiel

Een rechter heeft geoordeeld dat de Biro geen gehandicaptenvoertuig is, maar gewoon een brommobiel. Dit zou betekenen dat het elektrische wagentje niet langer op de stoep geparkeerd mag worden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dit op Twitter. Iedereen die een Biro gebruikt moet voortaan een AM rijbewijs en kenteken hebben en mag niet meer op het fietspad rijden.

Met deze uitspraak kunnen gemeenten waarschijnlijk beter gaan handhaven. Tot nu toe worden deze voertuigen massaal op stoepen geparkeerd. Bezitters doen dit omdat de elektrische voertuigen volgens de wetgeving vallen onder gehandicaptenvoertuigen. De gevolgen van de uitspraak zijn echter nog niet helemaal helder, omdat dit een uitspraak is van een politierechter die niet op schrift staat.

Skiër Noël wint slalom tijdens Hahnenkammrennen Kitzbühel

Alpineskiër Clement Noël heeft een week na zijn eerste World Cup-zege gelijk een tweede gepakt. Voor de 21-jarige Fransman zijn dat gelijk twee fraaie overwinningen, want na de klassieker in Wengen won hij zaterdag de prestigieuze slalom op de Ganslernhang in Kitzbühel (Oostenrijk).

In de eerste run zette de boomlange Zwitser Ramon Zenhäusern de snelste tijd neer, op 0,12 seconden gevolgd door Noël. Diens landgenoot Alexis Pinturault volgde op enkele honderdsten, maar daarna werden de gaten groter. De twee voornaamste favorieten vielen tegen: Henrik Kristoffersen kwam niet verder dan plek elf op 0,92 seconden, Marcel Hirscher deed het met 0,88 seconden achterstand en plek negen niet veel beter.

Kristoffersen en Hirscher kwamen in de tweede run wel flink naar voren zetten, met de Oostenrijker voorop. Pinturault vestigde zich nipt tussen de twee, Noël dook 0,29 seconden onder de tijd van Hirscher door. Daarmee was het woord alleen nog aan Zenhäusern, maar Doppelmeter had het zwaar en eindigde op 0,85 seconden van Noël als zesde, waardoor Pinturault achter Hirscher ook nog het podium mocht beklimmen.

Zondag gaat om 13.30 uur de super-G in Kitzbühel van start.

Bird wint bloedhete ePrix Santiago, Frijns 6e

Sam Bird heeft zaterdag de ePrix van Chili gewonnen. In de straten van hoofdstad Santiago, waar de temperaturen bijna de veertig graden Celsius aantikten, was de Brit zelf ijzersterk en profiteerde hij van de omstandigheden. 

Lucas di Grassi stond aanvankelijk op poleposition, maar hij werd gediskwalificeerd en naar achteren gezet: in de inlap na zijn kwalificatie in de groepsfase gebruikte hij zijn remmen niet met dezelfde intensiteit als tijdens zijn snelle ronde en sinds dit weekeinde moet dat wel.

De pole kwam zo in handen van Sebastien Buemi en hij pakte bij de start dan ook de leiding, voor Pascal Wehrlein, Daniel Abt, Sam Bird, Stoffel Vandoorne en Edoardo Mortara. Robin Frijns vertrok vanaf de vijftiende stek en pakte in de Chileense straten al gelijk twee posities.

Het duurde niet lang voor Bird de derde plek afpakte van Abt, terwijl Wehrlein een eerste vergeefse poging deed om Buemi van de leiding te verstoten. De Duitse voormalig F1-coureur moest niet veel later in zijn spiegels kijken, want Bird viel aan en deed dat met succes.

Frijns was ondertussen ook lekker bezig en reed na een kwartier op de tiende plek rond, terwijl Bird voorin druk bezig was om het gat naar leider Buemi te dichten. In de strijd om plek vijf probeerde Alexander Sims Mortara aan te vallen, met als resultaat dat Mortara in de rondte werd geduwd.

In een Zuid-Amerikaans onderonsje ging het ook even fout: de Braziliaan Di Grassi tikte zijn Argentijnse concurrent José Maria Lopez aan, maar Lopez kon zonder al te veel schade weer door. Dat kon niet gezegd worden van Vandoorne: de Belg verremde vanaf plek vijf, raakte de muur en viel met flinke schade naar de laatste plaats terug.

Voor Frijns was al het gedoe zeker niet verkeerd, want de Limburger reed met twintig minuten te gaan inmiddels op de zevende stek. Dat werd al snel plek zes: niemand minder dan leider Buemi hing zijn auto tegen de muur en liep forse schade op, einde race voor hem en Bird werd de nieuwe leider.

De Nederlander probeerde de vijfde plek van Mortara aan te vallen, maar de Zwitserse Italiaan wist de aanval met moeite af te slaan. Voorin was het ook nog spannend om de winst, want Wehrlein zat vol op de achtervleugel bij leider Bird en had nog een beter geladen batterij dan de Brit.

De Duitser had het echter moeilijk en ook met zijn laatste seconden Attack Mode lukte het Wehrlein niet om Bird te pakken, waardoor hij uit een ander vaatje moest tappen. Dat zat er niet meer in, want van het Mahindra-team kreeg hij te horen dat hij het rustig aan moest doen: de temperatuur van de auto begon gevaarlijk op te lopen in het bloedhete Santiago.

Een aanval zat er niet meer in en dus werd Bird de vijfde verschillende winnaar in de afgelopen vijf races. Wehrlein pakte een keurige tweede plek in pas zijn tweede ePrix, Sims werd in zijn derde ePrix al netjes derde. Frijns kwam achter Abt en Mortara als zesde over de streep.

Update 20.58 uur
Sims heeft een straf gekregen wegens zijn actie met Mortara, waardoor hij als achtste is geëindigd. Abt pakt zo het podium en Frijns krijgt de vijfde plek in de schoot geworpen.

Uitslag Heracles Almelo - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zaterdagavond, een week na de verrassende 3-1 zege op Feyenoord, weer drie punten gepakt. Het team van Jaap Stam won met 0-2 op bezoek bij Heracles Almelo. Door de overwinning in Almelo stijgt PEC van de veertiende naar de elfde positie, terwijl Heracles, dat slechts drie punten overhield aan de laatste vijf competitieduels, voorlopig achtste blijft.

In de eerste vijftien minuten waren de ploegen vooral bezig met aftasten. De teams van Stam en Frank Wormuth speelden op veilig en kwamen niet verder dan mislukte pogingen van Van Duinen en Mohammed Osman. In de zestiende minuut kwam het scorebord alsnog in beweging. De vrijstaande Mike van Duinen scoorde uit een hoekschop en liet Heracles totaal verrast achter: 0-1. De aanvaller scoorde in de Eredivisie al acht keer tegen Heracles; minimaal vier keer meer dan tegen welke tegenstander dan ook.

Heracles oogde inspiratieloos en was eerder dicht bij een 0-2 achterstand dan de 1-1. Van Duinen en Vito van Crooij waren dicht bij een doelpunt. Ofschoon de schwung enigszins uit het duel was naarmate het rustsignaal in zicht was, ontsnapte PEC toch aan een gelijkmaker. Dario van den Buijs schoot na een corner via een been op de paal. De inzet van Maximilian Rossmann werd vervolgens op de lijn gekeerd.

Het team van Wormuth kwam beter uit de kleedkamers, had via een schot van Kristoffer Peterson uitzicht op een doelpunt, maar kreeg uit het niets in de 55e minuut de 0-2 om de oren. Pellè Clement stak de bal op Younes Namli, die vervolgens Lennart Thy bediende. Luttele minuten kreeg Heracles een uitgelezen mogelijkheid om terug in het duel te komen. Na een charge op Adrián Dalmau ging de bal op de stip, maar Mickey van der Hart raadde de intenties van Peterson.

Wormuth zag vanaf de zijlijn lijdzaam toe hoe zijn team met de kansen knoeide en daarna de hoofden liet hangen. Een tweede strafschop was Heracles evenmin gegeven. Dalmau leek een elleboog in het gezicht te krijgen in het strafschopgebied, maar Allard Lindhout floot in eerste instantie niet. Na inmenging van de VAR bleef Lindhout bij zijn eerste standpunt. Heracles kwam zodoende voor het eerst niet tot scoren in een Eredivisie-duel met PEC, na 22 goals in alle 13 voorgaande competitiewedstrijden.

Heracles Almelo

0 - 2

PEC Zwolle

     16' v.Duinen
 55' Thy
 
 Gele kaart: Merkel,Drost, Rossmann, (Heracles Almelo), Ehizibue,Namli, Elbers, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.667
Arbiter: Lindhout
Bijzonderheden: Peterson (Heracles) mist penalty in 61ste minuut
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs (Dos Santos/81)
Czyborra
Kuwas
Osman
Duarte (Drost/46)
Merkel (Konings/65)
Peterson
Dalmau
  v.d.Hart
Ehizibue
v.Polen
Lam
Paal
Clement
Namli
Bouy (Leemans/ 59)
v.Crooy (Elbers/58)
Thy (Flemming/ 90 2)
v.Duinen

Herlings loopt breuk in voet op bij trainingsongeluk

Motorcoureur Jeffrey Herlings heeft bij een trainingsongeluk een breuk in zijn rechtervoet opgelopen. De wereldkampioen in de MXGP is vrijdag direct geopereerd.

Het is niet bekend hoe lang Herlings nodig heeft om te herstellen. Het nieuwe seizoen in de MXGP begint op 3 maart in Argentinië. Drie weken later, op 24 maart wordt er in Engeland gereden en op 31 maart staat de GP van Valkenswaard op het programma.

Herlings veroverde afgelopen jaar met overmacht zijn eerste wereldtitel in de koningsklasse, nadat hij eerder ook al drie keer wereldkampioen was geworden in de MX2. Vorig jaar liep brak hij zijn sleutelbeen tijdens een training, maar achttien dagen na zijn breuk won hij alweer de de GP van Indonesië. Met deze blessure lijkt de 24-jarige Brabander er langer eruit te liggen.

Skiester Schmidhofer wint super-G in Garmisch-Partenkirchen

Alpineskiester Nicole Schmidhofer heeft in het Duitse Garmisch-Partenkirchen de super-G op haar naam geschreven. Aanvankelijk zou de afdaling op zaterdag gehouden werden en de super-G op zondag, maar wegens de weersverwachting werd dat omgedraaid.

De Italiaanse Sofia Goggia ging als zesde naar beneden en deed dat zoals gewoonlijk weer vol risico. Dat betaalde zich uit, want ze liet de snelste tijd van iedereen noteren en zag hoe Lara Gut-Behrami gelijk na haar strandde op 0,22 seconden.

Lange tijd leek Goggia niet meer bedreigd te worden, tot Schmidhofer naar beneden kwam. De Oostenrijkse was vooral onderin indrukwekkend en dook 0,23 tellen onder Goggia's tijd door, waarmee ze haar derde zege van het seizoen - en de derde uit haar carrière - veiligstelde.

Federica Brignone en Romane Miradoli deden nog wel een aanval op de podiumplekken, maar de Italiaanse en Française eindigden op 0,55 en 0,75 seconden op de vierde en vijfde plek.

Zondag staat om 11.30 uur de afdaling op het programma.

Bosz maakt indruk met Leverkusen; Dortmund boekt ruime zege

Peter Bosz heeft zijn eerste zege als trainer van Bayer Leverkusen te pakken. Koploper Borussia Dortmund pakte ook drie punten.

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 0-3
Bosz koos in de Volkswagen Arena voor exact dezelfde elf namen als vorige week bij zijn debuut tegen Borussia Mönchengladbach en de oefenmeester zag zijn elftal opnieuw prima beginnen. Karim Bellarabi was al na vijf minuten voetballen dicht bij een treffer, maar zijn poging trof het aluminium. Wolfsburg kreeg daarna ook enkele goede mogelijkheden, onder anderen via Wout Weghorst, die in kansrijke positie op doelman Lukas Hradecky schoot, maar het was de ploeg van Bosz die in de slotminuut van de eerste helft de score wist te openen. Kevin Volland verdiende een strafschop na een overtreding van William, waarna Kai Havertz vanaf elf minuten geen fout maakte: 0-1.

Leverkusen had zijn voorsprong vervolgens nog voor rust kunnen uitbreiden, maar Koen Casteels voorkwam met knap keeperswerk een treffer van Leon Bailey. Beide ploegen kregen vervolgens al vroeg in de tweede helft kansen om te scoren. Lars Bender voorkwam op de doellijn de gelijkmaker van Willian, terwijl namens Leverkusen Julian Brandt en Bailey op Casteels stuitten. Na 62 minuten wist het elftal van Bosz alsnog de 0-2 op het scorebord te brengen: Volland werd aan de rechterkant van het strafschopgebied aan het werk gezet door Charles Aránguiz, waarna de spits overtuigend afrondde. Wolfsburg leek vervolgens via Renato Steffen vrijwel onmiddellijk wat terug, maar zijn doelpunt werd na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) afgekeurd vanwege buitenspel. Leverkusen had daarna niets meer te duchten van Wolfsburg en sloeg in de slotfase via Brandt nogmaals toe.

Borussia Dortmund - Hannover 96 5-1
De koploper begon zwak aan de wedstrijd en ontsnapte al na twee minuten spelen aan een achterstand. Hendrik Weydandt kreeg het hoofd achter de bal na een voorzet van Miiko Albornoz, maar Roman Bürki redde knap. Dortmund kwam daarna iets beter in de wedstrijd en wist halverwege de eerste helft uiteindelijk op voorsprong te komen. Achraf Hakimi ging een combinatie aan met Raphaël Guerreiro, waarna de Marokkaanse verdediger de bal op fraaie wijze voorbij Michael Esser schoot. Guerreiro was zelf op slag van rust dicht bij de 2-0: na een pass van Lukasz Piszczek volleerde Portugees op Esser.

Na een uur spelen wist Dortmund zijn voordelige marge alsnog uit te breiden. Albornoz liet zich achterin bij Hannover op kinderlijke wijze aftroeven door Hakimi, waarna de doelpuntermaker Reus in staat stelde de 2-0 binnen te lopen. Dortmund nam vervolgens razendsnel afstand van Hannover. Amper twee minuten na de goal van Reus zorgde Götze met een geplaatste bal in de verre hoek voor het derde doelpunt van de thuisploeg, waarna Guerreiro na een dribbel van Reus de 4-0 op het scorebord bracht. Benjamin Hadzic redde in de absolute slotfase de eer voor Hannover, maar het slotakkoord werd uiteindelijk verzorgd door Axel Witsel, die van afstand scoorde met een laag schot.

Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 2-0
Jeffrey Gouweleeuw ontbrak vanwege een blessure opnieuw bij Augsburg, maar zonder de Nederlandse verdediger wisten de bezoekers het doel wel schoon te houden in de eerste helft. Dat mocht een klein wonder heten: Gladbach kreeg in de eerste 45 minuten enkele uitstekende mogelijkheden, maar de pas 21-jarige Gregor Kobel wierp zich op als sta-in-de-weg voor die Fohlen . Zijn grootste heldendaad verrichte Kobel op slag van rust, door een strafschop van Jonas Hofmann te keren. Ook in de tweede helft blonk Kobel uit, maar twaalf minuten voor tijd moest de jonge keeper alsnog buigen voor een poging van Oscar Wendt. Patrick Herrmann klaarde de klus in de blessuretijd vervolgens met een fraai afstandsschot.

SC Freiburg - TSG 1899 Hoffenheim 2-4
Joshua Brenet begon op de bank bij Hoffenheim en hij zag hoe Joelinton de bezoekers na een minuut of twintig spelen op voorsprong zette. Hoffenheim kreeg vervolgens via Dennis Geiger en Kerim Demirbay kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar kon toch niet voorkomen dat er met een gelijke stand gerust werd: Lucas Höler knalde een paar minuten voor de onderbreking uit de rebound namelijk de 1-1 achter Oliver Baumann. Een overtreding in de zestien van Pascal Stenzel leidde een klein kwartier na de thee echter tot een nieuwe mogelijkheid voor Hoffenheim en Andrej Kramaric faalde oog in oog met Alexander Schwolow niet. Via opnieuw Kramaric werd het twintig minuten voor tijd ook 1-3, voordat Florian Niederlechner vlak daarop de spanning weer terugbracht in de wedstrijd. De 2-4 van Demirbay in de slotfase betekende echter de beslissing.

FSV Mainz 05 - 1. FC Nürnberg 2-1
Door een onhandige overtreding van Hanno Behrens in het eigen strafschopgebied kwam Mainz in eigen huis al snel op voorsprong. Daniel Brosinski ontfermde zich vervolgens over het buitenkansje en schoot in de twaalfde minuut de 1-0 langs Christian Mathenia. Grote kansen voor Mainz, dat met Jean-Paul Boëtius in de punt van de aanval begon, bleven in het restant van de eerste helft uit en Georg Magreitte kopte de bezoekers op slag van rust weer op gelijke hoogte. Een dik kwartier na de onderbreking leek Adam Zrelak Nürnberg vervolgens aan een voorsprong te helpen, maar na raadpleging van de VAR werd zijn doelpunt afgekeurd. Die beslissing bleek een kwartier voor tijd een extra pijnlijke toen een doelpunt van Robin Quaison wel bleef staan en Mainz de volle drie punten overhield aan het duel.

Zeneli vertrekt bij Heerenveen en wil Cerny als opvolger

Arber Zeneli gaat sc Heerenveen verlaten voor Stade de Reims en de Friezen hopen zijn vervanger uit Amsterdam te kunnen halen. Het Algemeen Dagblad meldt zaterdagmiddag namelijk dat Heerenveen bij Ajax heeft geïnformeerd of er een mogelijkheid is om Václav Cerny op huurbasis over te nemen.

De 23-jarige Zeneli kreeg vrijdag al toestemming om af te reizen naar Frankrijk en te onderhandelen over een contract met Stade de Reims. Een dag later werd alles afgerond en vertrekt de aanvaller naar de Franse club. Met de verkoop van Zeneli dicht SC Heerenveen een groot deel van het miljoenentekort in de begroting over het huidige seizoen. De Friese club heeft eerder Dave Bulthuis zien vertrekken richting Zuid-Korea.

Heerenveen heeft aan Ajax gevraagd of het Cerny voor de rest van het seizoen kan huren. Volgens het AD heeft Ajax het voorstel in beraad heeft en in de komende dagen de knoop door zal hakken. De 21-jarige Cerny is na lang blessureleed inmiddels weer helemaal fit en moet voor zijn ontwikkeling eigenlijk wekelijks op niveau minuten kunnen maken. Door de stevige concurrentie bij de Amsterdammers komt hij niet in aanmerking voor een basisplaats bij Ajax.

Naast Cerny hoopt de Friese club ook de Deen Andreas Skovgaard aan de selectie toe te voegen. De 21-jarige verdediger zit nu zonder club nadat het contract van Skovgaard bij FC Nordsjaelland eind vorig jaar afliep. Daardoor hoeft Heerenveen alleen een opleidingsvergoeding betalen, waarover volgens VI al een akkoord is bereikt.

Otterspeer grijpt macht op 1.000m

Bij het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen heeft Hein Otterspeer de 1.000 meter gewonnen. Otterspeer reed de winnende tijd van 1.08,05, de zevende tijd ooit in Thialf.

Lennart Velema eindigde als tweede in 1.08,89, Gijs Esders werd derde in 1.09,19. Dai Dai Ntab werd vijfde in 1.09,35 en Michel Mulder kwam met 1.10,10 niet verder dan plek negen.

In het algemeen klassement staat Otterspeer nu eerste. Hij heeft morgen op de 500 meter een kleine drietienden voorsprong op Ntab.

Leerdam slaat dubbelslag op 1.000m

Jutta Leerdam heeft de 1.000 meter voor vrouwen bij het NK sprint in Heerenveen gewonnen. Leerdam, die eerder vandaag ook al de 500 meter won, reed met 1.14.47 bovendien een nieuw kampioenschapsrecord. Ze nam ook de leiding in het algemeen klassement over van Letitia de Jong.

De Jong werd tweede in 1.14,88. Lotte van Beek reed met 1.15,49 de derde tijd.

Morgen wordt er nog een 500 en een 1.000 meter verreden.

Rolstoeltennisster De Groot met overmacht naar Australian Open-titel

Rolstoeltennisster Diede de Groot is hard op weg om de jarenlang onverslaanbare Esther Vergeer op te volgen. De pas 22-jarige Woerdense won zaterdag net als vorig jaar de titel op de Australian Open, na Wimbledon 2017 en 2018 en de US Open 2018 al haar vijfde titel in het enkelspel.

In de finale in Melbourne zat De Groot tegenover de Japanse Yui Kamiji, de kampioene van 2017 en al enige jaren de voornaamste concurrente van de Nederlandse dames. In set één liep het al gelijk op rolletjes voor De Groot, die amper twintig minuten nodig had om zonder gameverlies de set te pakken.

Kamiji begon in set twee zowaar met gamewinst, maar De Groot stak een spaak in het wiel van de Japanse en brak gelijk. Kamiji plaatste vervolgens zelf een break, maar de Nederlandse reed haar in de wielen en stond geen game meer af, waarmee de finale in no-time beslist was: 6-0, 6-2.

In het dubbelspel was de finale een stuk spannender. De Groot speelde samen met Aniek van Koot tegen de Duitse Sabine Ellerbrock en een derde Nederlandse, Marjolein Buis. Die won vorig jaar samen met Kamiji de titel, maar nu moest ze genoegen nemen met de tweede plek.

Buis en Ellerbrock wonnen de eerste set, waarna De Groot en Van Koot een slopende tweede set naar zich toe trokken. In de supertiebreak namen ze de leiding in handen, waarna Ellerbrock op matchpoint voor De Groot en Van Koot de fout in ging: 5-7, 7-6 (4) [10-8].

De finale in het gemengd dubbelspel bij de valide tennissers leverde het einde van een Australische droom op. De Tsjechische Barbora Krejcikova pakte de titel door samen met de Amerikaan Rajeev Ram af te rekenen met Astra Sharma en John-Patrick Smith: 7-6 (3), 6-1.

Voor de ervaren Ram is het eindelijk zijn eerste Grand Slam-titel, Krejcikova won vorig jaar samen met Katerina Siniakova de titels op Wimbledon en Roland Garros. Het Australische wildcardduo kwam nog nooit in de buurt van een titel, hoewel Smith in 2017 op de US Open samen met Nicholas Monroe wel de kwartfinales haalde in het mannendubbel.

Routinecontrole levert gestolen rijbewijzen en bankpassen op

Een 35-jarige man uit Rijen is vrijdag omstreeks 23.30 uur tijdens een routinecontrole door de politie op de Atalanta in Rijen aangehouden voor heling. Bij de verdachte werden diverse pasjes aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.

Agenten zagen een auto staan op de Atalanta. Daarin zaten twee mannen. De dienders roken een sterke hennepgeur in het voertuig en besloten daarom de inzittenden op grond van de Opiumwet te fouilleren. De bijrijder, een 35-jarige man uit Rijen,  vertelde dat hij geblowd had, hij had een gripzakje met hennep maar ook een stapeltje bankpassen, rijbewijzen en ID-kaarten bij zich die niet op zijn naam stonden. Bij navraag bij de meldkamer bleken enkele van deze bescheiden gesignaleerd te staan vanwege diefstal. Hij is aangehouden voor heling. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Ntab wint 500m, vijf man onder de 35

Bij het NK sprint in Heerenveen heeft Dai Dai Ntab de 500 meter gewonnen. Ntab won in Thialf in een tijd van 34,67.

Michel Mulder en Jan Smeekens eindigden op een gedeelde tweede plaats met 34,92. Grote verrassing was Gijs Esders die met 34,99 een dik nieuw persoonlijk record reed. Diezelfde tijd en een nieuw persoonlijk record was er voor Jesper Hospes. Daarmee werd het duo gedeeld vierde.

Straks rijden de mannen de kilometer.

Uitblinkende Promes scoort en levert assist bij debuut Wöber

Sevilla heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt in de strijd om de bovenste plekken in LaLiga. De Andalusiërs wonnen in eigen huis met 5-0 van Levante.

Op basis van doelsaldo stijgt Sevilla over Real Madrid heen naar de derde plaats. De in de basis beginnende Quincy Promes nam de vijfde treffer van zijn ploeg voor zijn rekening, terwijl hij ook een assist leverde en een penalty versierde. De van Ajax overgenomen Maximilian Wöber mocht eveneens starten en maakte zodoende zijn debuut voor zijn nieuwe club.

Promes begon opnieuw als een soort offensief ingestelde vleugelverdediger aan de wedstrijd en zag hoe Ben Yedder al vroeg in de wedstrijd op doelman Oier Olazábal stuitte. De grootste kansen waren in de eerste helft vervolgens voor Sevilla en ook Wöber liet zich in aanvallend opzicht niet onbetuigd. De beste mogelijkheid van het eerste bedrijf was echter voor Roque Mesa, maar hij zag zijn schot op slag van rust op de paal eindigen.

Na de onderbreking duurde het echter niet lang voordat de bal wel in het doel van de bezoekers lag. Een vlotte combinatie in het strafschopgebied van Levante leidde er uiteindelijk toe dat Ben Yedder uit kon halen en hij schoof de bal langs een kansloze Oier. Promes hoopte even erna op een strafschop na een duel aan de linkerkant, maar scheidsrechter Javier Alberola Rojas weigerde mee te werken aan de wens van de Oranje-international. Even daarna eiste Promes toch nog een hoofdrol op toen hij na een uitbraak over de rechterkant Silva met een perfecte voorzet in stelling bracht en de Portugees voor de 2-0 tekende.

Het verzet van Levante was daarna gebroken en met nog een kleine twintig minuten te gaan zette Franco Vázquez ook de 3-0 op het scorebord. Acht minuten later ging Promes opnieuw naar de grond in het strafschopgebied en deze keer werkte de scheidsrechter wel mee, waarna Pablo Sarabia vanaf elf meter de 4-0 binnen schoot. In de slotfase volgde na een overtreding op Mesa nog een strafschop en deze keer mocht Promes aanleggen. Zijn eerste inzet werd nog gestopt door Oier, maar in de rebound tekende hij alsnog voor zijn eerste goal in LaLiga. Sevilla kan door de ruime zege met vertrouwen toe werken naar de return in de kwartfinales van de Copa del Rey tegen Barcelona. Afgelopen week werd het in de heenwedstrijd al 2-0 voor de ploeg van trainer Pablo Machín.

Leerdam slaat slag op 500m bij NK sprint

Naast het EK allround wordt er dit weekend in Heerenveen ook het NK sprint verreden. De 500 meter voor vrouwen is zojuist gewonnen door Jutta Leerdam. Met 38,01 reed ze bovendien een nieuw persoonlijk record en een kampioenschapsrecord.

Letitia de Jong, die haar titel in Thialf verdedigt, werd tweede in 38,18. Een gedeelde derde plaats was er voor Janine Smit en Dione Voskamp met 38,42.

Straks rijden de vrouwen de 1.000 meter.

Maaltijdbezorger overvallen na fakebestelling

Een 16-jarige maaltijdbezorger is vrijdagavond 25 januari rond 22.30 uur door vier onbekende mannen overvallen. Dit gebeurde aan de Mariniershof in Rotterdam. De politie stelt een onderzoek in en hoopt dat er getuigen zijn met tips die kunnen helpen in het onderzoek.

De jongen reed die avond naar de Mariniershof om een maaltijd af te leveren. Aangekomen op het opgegeven adres werd hij opgewacht door vier mannen. Onder bedreiging van een mes moest de jongen zijn portemonnee, telefoon en tas met maaltijden afstaan. Vervolgens ging het viertal er vandoor.

Onderzoek
De maaltijdbezorger ging geschrokken terug naar het bezorgrestaurant aan de Goudsesingel en belde de politie. Op dat moment waren de vier mannen niet meer te vinden in de omgeving waar de overval had plaatsgevonden. De politie hoopt dan ook dat er getuigen zijn die iets hebben gezien en tips hebben die de rechercheurs die de zaak oppakken kunnen helpen. Ben je getuige, neem dan contact op met de politie 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

NBA: Harden blijft scoren en helpt Rockets langs Raptors

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de NBA weer een thuiszege bij kunnen schrijven. De Toronto Raptors werden in een spannend duel met 121-119 geklopt.

De Rockets hadden vrijwel de hele wedstrijd een voorsprong in handen, maar in de laatste minuut kwamen de Raptors toch nog uiterst dicht in de buurt. Pascal Siakam wierp 27 seconden voor het einde een drietje binnen om de Raptors tot op twee punten te brengen, maar daar bleef het bij.

James Harden was bij de Rockets goed voor 35 punten, waarmee hij al voor de 22e wedstrijd op rij minstens dertig punten gescoord heeft.

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Washington Wizards 91 - 95
Brooklyn Nets - New York Knicks 109 - 99
Cleveland Cavaliers - Miami Heat 94 - 100
Chicago Bulls - Los Angeles Clippers 101 - 106
Houston Rockets - Toronto Raptors 121 - 119
Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 96 - 99
Dallas Mavericks - Detroit Pistons 106 - 101
Milwaukee Bucks - Charlotte Hornets 108 - 99
Denver Nuggets - Phoenix Suns 132 - 95
Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 106 - 102

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

De Vries zegeviert op 5.000m, Bosker aan de leiding

Douwe de Vries heeft bij het NK allround in Heerenveen de 5.000 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Vries versloeg Marcel Bosker in een rechtstreeks duel en kwam in 6.12,47 over de finish. Bosker staat wel na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement.

De Vries en titelhouder Bosker maakten er een boeiende rit van. Het was de 36-jarige De Vries die de rit won in 6.12,47 om 6.13,45. Voor beiden was het een nieuw persoonlijk record. Jos de Vos werd op ruim tien seconden achterstand derde in 6.24,03.

Freestyleskiester Sildaru (16) schrijft historie op X-Games, Otsuka wint op big air

Freestyleskiester Kelly Sildaru heeft weer eens een mooi stukje geschiedenis geschreven op de X-Games in het Amerikaanse Aspen. De 16-jarige tiener uit Estland won het goud op de slopestyle en brons op de big air, nadat ze donderdag al zilver won in de SuperPipe.

Op de slopestyle stond er geen maat op Sildaru, die dat onderdeel ondanks haar jonge leeftijd in 2016 en 2017 ook al won - vorig jaar moest ze de X-Games en Olympische Spelen wegens een zware blessure laten schieten. In al haar drie runs scoorde ze ruimschoots meer dan de 90,00 punten waar de Zwitserse Sarah Höfflin het zilver mee pakte, met 99,00 punten in run drie als hoogtepunt. Maggie Voisin ging met 87,66 punten met brons naar huis.

Sildaru wint goud op de slopestyle (Bron: YouTube)

Op de big air was het goud voor de Zwitserse Mathilde Gremaud. Iedereen maakte vijf sprongen, waarbij de beste sprong linksom en de beste rechtsom bij elkaar werden opgeteld. Vooral links scoorde Gremaud goed en dat hielp haar naar 83,00 punten en het goud. Zilver was er voor de Noorse Johanne Killi, die vooral rechts dik scoorde en op 80,00 punten eindigde. Sildaru kwam hier tot 79,00 punten en pakte brons, waarmee ze als eerste vrouw ooit drie medailles te pakken heeft op één editie van de X-Games.

Gremaud wint goud op de big air (Bron: YouTube)

De Japanse tiener Takeru Otsuka was op zijn snowboard de beste op de big air. Met 88,00 punten troefde hij drievoudig kampioen Mark McMorris uit Canada af: 85,00 punten. Otsuka probeerde overigens nog als eerste ooit een can quadruple 1800 te maken in zijn laatste sprong, maar landde nét verkeerd.

De Zweed Sven Thorgren kreeg 76,00 punten en dat bleek goed voor brons. Sebbe De Buck hoorde tien minuten voor de finale dat hij als reserve mee mocht doen, waarna de Belg vooral wat fraaie flips liet zien om het publiek met zijn stijlvolle kunsten te vermaken. Echt lekker scoren deed het niet en hij werd achtste, maar had het duidelijk wel naar zijn zin.

Otsuka wint goud op de big air (Bron: YouTube)

Ook met de sneeuwscooter werd gestunt en dat leverde goud op voor Daniel Bodin, die Brett Turcotte en Justin Hoyer versloeg met zijn 91,66 punten in de tweede run.

Bodin pakt goud op de sneeuwscooter (Bron: YouTube)

Guardiola wil lering trekken uit mislopen De Jong: "We moeten sneller zijn"

Manchester City was lang in de race om de handtekening van Frenkie de Jong, maar de Ajax-middenvelder koos deze week voor een deal met Barcelona. De Catalanen tellen maximaal 86 miljoen euro neer voor de 21-jarige middenvelder. Josep Guardiola heeft in de Engelse media gereageerd op het mislopen van De Jong en noemt het 'onmogelijk' om op de transfermarkt de strijd aan te gaan met clubs als Barcelona en Real Madrid.

De Jong gaf eerder deze week nog aan dat hij een gesprek had gehad met Guardiola, maar dat hij toch voor Barcelona koos. De Spaanse trainer heeft geen probleem met de keuze van de Oranje-international voor Barça, maar baalt stevig van de enorme transfersommen en salarissen die vandaag de dag worden uitgedeeld. Guardiola meent dat het voor de regerend kampioen van Engeland 'bijna onmogelijk' is om de beste spelers ter wereld voor een redelijke prijs aan te trekken.

The Citizens voeren een beleid waarbij er niet meer wordt betaald voor spelers waarvan zij denken dat het een eerlijke prijs is. Kevin De Bruyne is met 76 miljoen euro de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis, terwijl andere Europese topclubs hun hand er niet voor omdraaien om meer dan honderd miljoen euro voor spelers op tafel te leggen.

Guardiola is van mening dat Manchester City zich zal moeten gaan richten op jongere spelers en niet meer op gevestigde namen. De club is immers niet bereid mee te gaan in de torenhoge bedragen die hun concurrenten wel betalen. "De transfermarkt en salarissen schieten omhoog", aldus Guardiola in de Engelse media.

"Na Neymar bij PSG is alles gestegen naar ongekende hoogte. Mede daarom hebben wij zoveel moeten uitgeven om ons team te veranderen. We zullen sneller en slimmer moeten zijn om spelers te kopen. We moeten ons aanpassen. Het is moeilijk om topspelers voor een goede prijs te kopen. Dat is bijna onmogelijk. Misschien moeten we onze talenten wat meer vertrouwen en hen helpen te ontwikkelen."

"Ik heb het al vaker gezegd, maar het is onmogelijk om te concurreren met Barcelona en Real Madrid", vervolgt Guardiola. "Spelers moeten hun eigen beslissing nemen. Als ze niet naar ons willen komen, dan betekent het dat ze ergens anders naar toe willen. Maar er zijn genoeg opties en we gaan proberen ons te versterken als we denken dat we op een bepaalde positie iemand nodig hebben."

Guardiola vindt dat Manchester City niet mee moet gaan in de prijzenoorlog op de transfermarkt. "City heeft de balans in de kleedkamer altijd goed weten te houden. De realiteit is echter dat er niet slechts een of twee clubs zijn die enorme salarissen betalen. Er zijn er heel veel. Eerst waren het volgens de geruchten alleen PSG en Manchester City, maar die tijd is voorbij", aldus de oefenmeester.

"Iedereen kan hoge transfersommen en salarissen betalen. Het is niet alleen Engeland, maar ook Italië, Spanje en Frankrijk. Regelmatig kunnen we daar de concurrentie niet mee aan gaan. Daarom moeten we sneller zijn", besluit de trainer van Manchester City.

Musetti wint mooie juniorenfinale Australian Open, Tauson oppermachtig

Tennisser Lorenzo Musetti heeft op de Australian Open de juniorentitel bij de jongens veroverd. De 16-jarige Italiaan, als eerste geplaatst, was in de finale te sterk voor de Amerikaan Emilio Nava.

Musetti, verliezend finalist op de US Open vorig jaar, had nog geen set verloren op weg naar de eindstrijd, terwijl Nava al drie driesetters achter de kiezen had. Toch won de Amerikaan set één, waarna Musetti in de tweede set orde op zaken stelde. De beslissende set werd een fraai duel, uitmondend in een tiebreak. Daarin ging het over en weer, maar na een paar mooie staaltjes tennis pakte Musetti uiteindelijk de titel: 4-6, 6-2, 7-6 (12). De Nederlander Lodewijk Weststrate schopte het in Melbourne tot de achtste finales, Christian Lerby ging er in de eerste ronde uit.

Bij de meisjes ging de Deense Clara Tauson er met de titel vandoor. De 16-jarige was oppermachtig en verloor maar één set: in de eerste ronde won de Australische wildcardspeelster Anastasia Berezov set één met 6-1, maar daarna kwam Tauson nauwelijks nog in de problemen. De één na de ander ging voor de bijl en in de finale moest haar Canadese leeftijdsgenote Leylah Annie Fernandez er met 6-4, 6-3 aan geloven.

Van Bommel hekelt regelgeving omtrent beloftenteams

PSV-trainer Mark van Bommel kan zich niet vinden in de regelgeving omtrent beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie. Ze werken volgens hem remmend.

Sinds dit seizoen mogen de beloftenploegen enkel met spelers van 23 jaar en jonger meedoen aan de Keuken Kampioen Divisie. Bovendien geldt dat als bijvoorbeeld de beloften van PSV op maandag spelen, de voetballers die in het weekeinde zijn geselecteerd voor het eerste elftal, niet in actie mogen komen bij Jong PSV. Van Bommel plaatst zijn vraagtekens bij die maatregel.

De zestienjarige aanvallende middenvelder Mohammed Ihattaren maakt deel uit van de selectie van PSV voor de thuiswedstrijd van zaterdagavond tegen FC Groningen. De beloften spelen maandag tegen FC Dordrecht en Ihattaren mag dan dus niet meedoen. "De grootste talenten van het land wil je toch ontwikkelen?", aldus Van Bommel in De Telegraaf .

"Ik snap het dilemma van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie wel. In het verleden was het zo dat er bij Jong PSV maandag plotseling negen spelers op het veld stonden, die de dag ervoor op de bank zaten bij het eerste. Maar nu gaat het alleen om spelers onder de 23 jaar", gaat de oud-middenvelder in het interview verder.

"Dat zijn eigenlijk Jong-spelers. Dan vind ik dat die ook moeten kunnen spelen. Op die manier kunnen spelers zich ontwikkelen en leveren ze in de toekomst misschien bedragen op als 86 miljoen." Ihattaren maakte in 2010 de overstap van SV Houten naar PSV en maakte in januari in de oefenwedstrijd tegen Club Brugge (2-1 winst) zijn officieuze debuut in het eerste. Zijn contract in Eindhoven loopt nog tot de zomer van 2021 door.

Qatar tegen Emiraten in halve finales Asian Cup

Op het Aziatisch voetbalkampioenschap gaat het gezellig worden in de halve finales. In de Verenigde Arabische Emiraten speelt het thuisland tegen Qatar, waar sinds enige tijd alle relaties mee zijn verbroken en waarvan de fans niet mee mochten reizen - de aanwezigheid van het team zelf wordt nog nét gedoogd.

De Emiraten speelden in Al Ain in de kwartfinales tegen titelverdediger Australië. Na een dik uur spelen opende Ali Mabkhout de score, zijn 48e goal voor het nationale team, waarmee hij nog vier goals nodig heeft voor de plek van topscorer aller tijden namens de Emiraten. Mabkhout's goal bleek de enige en dus staat het thuisland net als in 1996, destijds ook in eigen land, in de halve finales.

De tegenstander is zoals gezegd Qatar, wat eveneens voor een verrassing wist te zorgen. Zuid-Korea, meestal minstens wel goed voor de halve finales, werd opzij geschoven door Qatar. Abdulaziz Hatem was een kwartier voor tijd goed voor de enige treffer en dus won de ploeg in Abu Dhabi met 1-0.

Iran, met Alireza Jahanbakhsh in de basis, rekende eerder met 3-0 af met China. Mehdi Taremi, Sardar Azmoun en Karim Ansarifard waren namens de Iraanse ploeg goed voor de goals. Iran speelt tegen Japan, wat dankzij een penalty van FC Groningen-speler Ritsu Doan met 1-0 van Vietnam won.
Iran - Japan vindt maandag plaats, dinsdag spelen de Emiraten en Qatar tegen elkaar. Op 1 februari volgt de finale in Abu Dhabi.

Visser wint 3.000m, Beune leidt na eerste dag

Esmee Visser heeft bij het NK allround in Heerenveen de 3.000 meter gewonnen. Joy Beune, de winnares van de 500 meter, gaat na de eerste dag aan de leiding.

Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje moesten het in een rechtstreeks duel tegen elkaar opnemen. Achtereekte nam de regie in de race en sloeg een gaatje. Beiden waren veel sneller dan de schaatssters die voor hen de baan op moesten. Achtereekte, de olympisch kampioene op deze afstand, won  de rit : 4.02,81 om 4.05,04. In de rit erop kwam de olympisch kampioene op de 5.000 meter Esmee Visser op het ijs. Visser had geen kind aan tegenstandster Roza Blokker en versnelde in de laatste ronden. Door die versnelling wist ze de tijd van Achtereekte net voor te blijven: 4.02,72.

Joy Beune, de wereldkampioene allround voor junioren, liet ook een sterke race zien, maar liet het in de laatste twee ronden liggen. Ze kwam uiteindelijk in 4.03,20 over de meet. Ze bleef wel aan de leiding in het algemeen klassement na twee afstanden.

Schansspringer Kraft wint in besneeuwd Sapporo

Schansspringer Stefan Kraft heeft in het Japanse Sapporo zijn tweede World Cup-zege op rij geboekt. Na bijna twee jaar droog te hebben gestaan won de Oostenrijker vorige week in het Poolse Zakopane en daar voegde hij zaterdag gelijk een veertiende zege aan toe.

Na de eerste ronde was de leiding nog ruim in handen van de Noor Robert Johansson. In het flink besneeuwde Sapporo liet hij thuisfavoriet en World Cup-leider Ryoyu Kobayashi achter zich, met de Sloveense tiener Timi Zajc op de derde plek en Kraft op plek vier. Ook de Tsjech Roman Koudelka en de Pool Kamil Stoch stonden nog prima binnen bereik van de podiumplekken.

In de finaleronde haalde Stoch uit: met een fenomenale vlucht van 148,5 meter - een verbetering van het schansrecord met 4,5 meter - liet hij de ene na de andere concurrent achter zich. Koudelka haalde het niet, Kraft pakte de leiding over van Stoch. Zajc viel terug naar uiteindelijk de zesde plek, Kobayashi moest wat inleveren en werd vijfde, terwijl Johansson nog net een podiumplek veilig kon stellen: derde, achter Kraft en Stoch.

Slapen zit er 'zondag' nauwelijks in voor de liefhebber: om 02.00 uur Nederlandse tijd begint de tweede wedstrijd, live te zien op Eurosport.

Man gewond bij schietpartij Schiedam

De politie is een onderzoek gestart naar een incident vrijdagavond 25 januari in Schiedam. Bij het incident is een 48-jarige man uit Krimpen aan den IJssel gewond geraakt. Een 52-jarige man uit Schiedam en een 42-jarige man met nog onbekende woonplaats werden aangehouden.

Gisteravond rond 21.15 uur kreeg de politie de melding dat de man uit Krimpen aan den IJssel tegen zijn wil zou worden vastgehouden, mogelijk in de omgeving van Schiedam. Direct werd een uitgebreid onderzoek opgestart en met een fors aantal eenheden werd naar de man gezocht.

Schietpartij
Even later die avond kwam de melding dat er mogelijk geschoten zou zijn in een woning aan de Rozenburgsestraat in Schiedam. Daarbij zou een gewonde man uit de woning een auto in zijn gedragen, waarna de auto vertrok.
Agenten achtervolgden het voertuig dat op weg bleek naar het Vlietlandziekenhuis. Aan het Vlietlandplein hielden de agenten de auto staande. In het voertuig troffen agenten een man aan met een schotwond. Het bleek te gaan om de man waar de politie naar op zoek was. Hij is voor behandeling alsnog naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto (42, adres onbekend) werd aangehouden. Zijn auto werd in beslag genomen.

Ondertussen werd een huiszoeking gedaan bij de woning aan de Rozenburgsestraat. Voor de woning werd een 52-jarige man uit Schiedam aangehouden. Een vuurwapen dat werd aangetroffen werd in beslag genomen. Wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld en wat de aanleiding is voor het hele incident is nog niet bekend. De politie stelt hiernaar een nader onderzoek in.

Osaka wint Australian Open en is nieuwe nummer één van de wereld

Tennisster Naomi Osaka heeft de Australian Open gewonnen. De pas net 21-jarige Japanse, als vierde geplaatst, was in de finale in Melbourne te sterk voor de Tsjechische Petra Kvitova (8) en won zo na haar eerste titel - vorig jaar op de US Open - ook gelijk haar tweede Grand Slam-titel.

Osaka begon overtuigend, maar moest in set één vervolgens wel een tandje bijschakelen om haar service te houden. Op 6-5 gaf ze twee setpoints weg, maar een indrukwekkende tiebreak leverde haar alsnog setwinst op. In set twee draaide Osaka een 0-2 achterstand om naar 4-2, waarna ze op 5-3 op Kvitova's opslag drie matchpoints achter elkaar uit handen gaf.

De Tsjechische profiteerde optimaal en brak Osaka twee keer, waarmee ze er een derde set uit wist te slepen. Daarin brak Osaka al in de derde game en vervolgens had ze het nog maar één keer even lastig. Een breakpoint speelde ze weg en op haar vijfde matchpoint maakte de Japanse het af: 7-6 (2), 5-7, 6-4.

Osaka wordt maandag dankzij haar finaleplaats ook de nieuwe nummer één van de wereld - de eerste uit Japan ooit - en Kvitova schuift direct achter haar aan. Kiki Bertens stijgt van de negende naar de achtste plek.

Osaka pakt haar tweede Grand Slam-titel (Pro Shots/Action Images)
Osaka pakt haar tweede Grand Slam-titel (Pro Shots/Action Images)

Halsema: 'Wij beschouwen de dreiging ernstiger dan in het verleden'

Er is een reële voorstelbare dreiging en dat betekent dat je een beetje oppassend moet zijn. Dat zei burgemeester Halsema gisteravond op AT5. Eerder stuurde de burgemeester een brief aan de gemeenteraad, waarin extra veiligheidsmaatregelen werden aangekondigd om radicalisering en terreuraanslagen in de stad tegen te gaan.

Er worden veiligheidsmaatregelen getroffen op plekken waarvan de kans op een aanslag groter wordt geacht, onder andere bij een aantal Islamitische instellingen en openbare plekken waar veel mensen samen komen. "We hebben de afgelopen jaren meerdere incidenten gezien, recent nog de dreiging van de Nasr Moskee in Amsterdam Oost, overigens een dreiging die leek te komen uit IS-achtige kring, precies weten doen we het natuurlijk niet, maar je zag de afgelopen tijd iets meer incidenten en het is ook een landelijke verschuiving. Ik geloof niet dat wij de enige stad zijn."zei Halsema.

Onder andere de imam van de Nasr Moskee werd recent nog bedreigd in een video, nadat de moskee weigerde een dodengebed te organiseren voor een in Syrië omgekomen Amsterdamse vrouw. Ook ging er via social media een brief rond, waarin werd gesteld dat de Nederlandse moskeebesturen om zichzelf moesten treuren.

Kleine aanpassingen
"Het gaat om kleine aanpassingen dus u moet niet denken dat het plotseling allemaal vestingen worden, dat is ook niet nodig, dat is niet wat we doen." Om wat voor soort maatregelen het dan wel gaat, daar wil Halsema niet te diep op ingaan.

"Het gaat om kleine gebouwelijke aanpassingen. We doen eigenlijk nooit uitspraken over dit soort beveiligingsmaatregelen omdat het verstandig is dat mensen die kwaad willen, niet weten wat de maatregelen zijn. U moet niet denken dat het vestingen worden met hekken erom heen, dus dat beeld wil ik niet schetsen, maar inderdaad wij beschouwen de dreiging ernstiger dan in het verleden."

Maatregelen
In april vorig jaar kondigde de gemeente al andere maatregelen aan, zo werden er zichtbare maatregelen genomen op de Dam door het plaatsen van betonblokken. En ook onzichtbare maatregelen werden getroffen in de Kalverstraat, op de Nieuwendijk en de Heiligeweg.

De maatregelen die nu zijn aangekondigd, lieten dus even op zich wachten. "Het kostte wat meer tijd omdat het plekken zijn die goed toegankelijk moeten blijven voor bijvoorbeeld de aanvoer van spullen. Daar nemen we permanente maatregelen, om ervoor te zorgen dat er geen busjes of iets anders ingereden kunnen worden." Volgens de burgemeester moeten we denken aan bijvoorbeeld verzinkbare paaltjes.

"Je bent gewoon verstandig"
Wijlen burgemeester Van der Laan is altijd tegenstander geweest van vergaande maatregelen. Het leven van de Amsterdammers mocht er volgens hem niet door bepaald worden. Onder het bestuur van Halsema lijkt er dus al wat veranderd. De burgemeester daarover: "Het wordt nu dit jaar gerealiseerd, maar volgens mij al onder burgemeester Van der Laan zijn de eerste stappen gezet, omdat natuurlijk de aard van de terreuraanvallen internationaal enigszins zijn veranderd. Je maakt geen knieval, je bent gewoon verstandig."


Beune sterkste op 500m NK allround

De 500 meter voor vrouwen, de eerste afstand op het  NK allround in het Thialf in Heerenveen, is gewonnen door Joy Beune. De regerend wereldkampioene bij de junioren was met 39,29 het rapste.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, reed met 39,65 een nieuw persoonlijk record wat goed was voor plek twee. Melissa Wijfje eindigde in 39,96 als derde.

Ireen Wüst en Antoinette de Jong ontbreken. Zij vinden het NK niet passen in hun voorbereiding op het WK.

Drie mannen aangehouden na straatroof

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 3 mannen van 15, 30 en 16 jaar oud, allen afkomstig uit Heemskerk, aangehouden.

Zij worden er van verdacht, rond 02.15 uur,  een 17-jarige jongeman uit Wijk aan Zee op de Oostertuinen te Beverwijk te hebben beroofd van zijn telefoon, portemonnee en air-pods. De drie mannen werden door gealarmeerde agenten gezien in de direct omgeving van de Oostertuinen en daar ook aangehouden. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten

Duitse rodelaars beginnen thuis-WK met sweep en 1-2'tje

In het Duitse Winterberg is het wereldkampioenschap rodelen van start gegaan. Op dag één stonden de sprints op het programma, waarbij de tijd pas na een paar bochten begint te lopen, om zo het effect van de start te verminderen. De sprint kent slechts vijftien deelnemers en bestaat uit één in plaats van twee runs.

Bij de vrouwen werd het gelijk een Duits feestje, maar spannend was het absoluut. Dajana Eitberger had de snelste tijd staan, maar zag grand dame Natalie Geisenberger 0,04 seconden onder haar tijd door duiken. Alleen Julia Taubitz moest nog naar beneden en het nieuwste lid van het Duitse topteam maakte het spannend. Ze verdrong Eitberger naar het brons, maar kwam nét tekort om Geisenberger te kloppen: 0,007 seconden.

De wereldtitel sprint bij de mannen ging verrassend naar Jonas Müller. De jonge Oostenrijker bleef Felix Loch uit Duitsland met 0,024 seconden voor, terwijl de Rus Semen Pavlichenko op 0,054 seconden het brons won. World Cup-leider Johannes Ludwig uit Duitsland werd op 0,079 seconden vierde, wereldkampioen Wolfgang Kindl werd achtste en olympisch kampioen David Gleirscher kwam niet verder dan plek veertien.

De Duitsers konden ook bij de dubbels weer een feestje vieren, hoewel dat onderling wat minder het geval zal zijn. Toni Eggert en Sascha Benecken bleven hun landgenoten en rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt na een mooie run 0,012 seconden voor, terwijl de jonge Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller op 0,017 seconden het brons pakten.

Zaterdag is het de beurt aan de dubbels en de vrouwen in de reguliere wereldtitelstrijd, zondag volgen de mannenwedstrijd en de estafette.

Indrukwekkende comeback Britse hockeyers in Pro League

De hockeyers van Groot-Brittannië hebben vrijdag door een uitermate indrukwekkende comeback in en tegen Spanje de eerste overwinning in FIH Pro League geboekt. De Britten kwamen met 4-1 achter in het eerste kwart, maar vochten zich terug in het duel en zegevierden uiteindelijk met 5-6.

De Britten moeten na het eerste kwart hebben gedacht: wat is hier aan de hand? Maar in plaats van de handdoek te gooien, vochten ze zich terug in de wedstrijd. In het tweede kwart scoorden ze een keer, maar pas in het derde kwart kwamen ze op stoom en troffen ze drie keer doel: 4-5. Nu waren het de Spanjaarden die niet wisten wat ze was overkomen. Toen het na 57 minuten ook nog 4-6 werd, leek de tweede wedstrijd in de Pro League beslist.

Maar net als vorige week, toen Spanje in de slotfase een 2-0 achterstand tegen België goedmaakte tot 2-2, leidde de Spaanse furie in de slotfase weer tot succes. Alvaro Iglesias maakte twee minuten voor tijd de 5-6. De Spaanse fans zweepten hun ploeg in Valencia op. Dat leverde wel een hectische slotfase op met diverse strafcorners voor Spanje, terecht gegeven door de Nederlandse arbiter Coen van Bunge, maar geen doelpunten. En zo won Groot-Brittannië haar eerste duel met 5-6.

Je kunt het duel Spanje-Groot-Brittannië op het nieuwe FIH.live-kanaal terugkijken, hier om precies te zijn.

Dit weekend vier duels in de Pro League
Dit weekend worden vier duels gespeeld in de Pro League. Zaterdagavond spelen de Belgische mannen en vrouwen hun openingswedstrijden in en tegen Argentinië. De vrouwen hockeyen om 19.30 uur en de mannen om 22.30 uur. Deze duels zijn live te zien op FIH.live.

Zondag is het tijd voor de Oranje-teams voor hun debuut in de Pro League. Beide duels zijn in de vroege ochtend. De Nederlandse dames spelen om 02.30 uur en de heren om 04.30 uur. Beide wedstrijden zijn live te zien op Ziggo Sport.

Twee mannen overreden door Lightrail in Neurenberg

Bij een ruzie op het lightrail-station (S-bahn) Frankenstadion in de Duitse stad Neurenberg zijn 3 mannen afgelopen nacht omstreeks 0:15 op het spoor terecht gekomen. Van de 3 mannen kon er 1 nog op tijd wegkomen voor een naderende trein, de twee andere werden overreden en kwamen daarbij om het leven.

Volgens de Bayerische Rundfunk ging het om een groep jongeren die net van een feest vandaan kwamen. Op het perron stonden veel mensen te wachten op een trein. De politie heeft een onderzoek gestart en is op zoek naar de andere betrokkenen.

Minister Kaag zet speciale jongerenambassadeur in

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat een speciale jongerenambassadeur inzetten. Die zal zich namens de minister richten op de vele jongeren die perspectief missen in landen in onder meer de Sahel, de Hoorn van Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Kaag kondigde dat vrijdag aan tijdens een diesrede in de Sint Janskerk in Maastricht, waar de Universiteit Maastricht haar 43e verjaardag vierde. Wereldwijd zijn naar schatting ruim 70 miljoen jongeren werkloos. Velen hebben hun huis en haard door een conflict moeten verlaten.

‘Jongeren zijn kwetsbaar en dreigen in fragiele landen buiten de boot te vallen. Basisonderwijs, goede gezondheid en de ontwikkeling van benodigde vaardigheden zijn nog lang geen vanzelfsprekendheid, maar zijn wel essentieel om een bestaan op te bouwen’, aldus minister Kaag. ‘Juist bij jongeren zit veel potentie, zij zijn flexibel, krachtig en willen dolgraag vooruit. Van die kracht moeten we gebruikmaken om hen, hun gemeenschappen en ook onszelf een stabiele toekomst te bieden.’

Sinds haar aantreden zet minister Kaag extra in op (beroeps)onderwijs, werk en inkomen voor jongeren. Daarmee wil ze achterliggende oorzaken van armoede aanpakken en jongeren perspectief bieden om in hun eigen land een leven op te kunnen bouwen. Nederland werkt daarbij samen met veel partners.

Kaag: ‘De ambassadeur moet verbinden, aanjagen en in gesprek gaan met jongeren, beleidsmakers, bedrijven, kennisinstellingen en ngo’s. Daardoor kunnen nieuwe vormen van samenwerking en initiatieven ontstaan en komt er meer actie om jongeren te helpen hun eigen toekomst op te bouwen.’

Een speciale jongerenambassadeur past in de preventieagenda die minister Kaag vorig jaar heeft beschreven in haar beleidsnota Investeren in perspectief, waarbij juist de grondoorzaken van armoede worden bestreden. De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, zoals uitbanning van extreme armoede en goed onderwijs voor iedereen, vormen daarbij de leidraad.

Aan de vooravond van de ambassadeursconferentie kondigt Kaag de komst van deze nieuwe jongerenambassadeur aan. Nederland heeft op dit moment 118 ambassadeurs, 25 consuls-generaal en 9 zogeheten Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties zoals de EU, de VN en de NAVO.

Karateka Lusse stunt met winst op wereldkampioen in Premier League

Karateka Bryan Lusse heeft voor een fraaie stunt gezorgd tijdens het Premier League-toernooi in Parijs, het hoogste niveau reguliere toernooien in het karate.

De 20-jarige Rotterdammer won in de klasse tot 75 kilogram van Bashar Al-Najjar uit Jordanië, waarna hij het op moest nemen tegen Bahman Asgari. De Iraniër is de regerend wereld- en Asian Games-kampioen, maar dat kon Lusse weinig schelen: hij klopte hem met 4-3. Andrea Minardi uit Italië moest er vervolgens ook nog aan geloven, maar tegen de Oekraïner Stanislav Horuna ging Lusse in de kwartfinales onderuit.

Nick Gerrese (-75kg) werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Saadi Ghulam uit Pakistan, Yassine El-Attar (-60kg) sneuvelde gelijk tegen de Italiaan Danilo Greco. Bij de dames ging Yamaika Kuyper (-50kg) gelijk onderuit tegen de Braziliaanse Jessica de Paula, terwijl Jaydin van der Eerden (-55kg) in ronde één verloor van de Italiaanse Lorena Busa. Zaterdag komen in de zwaardere klassen nog de nodige Nederlandse deelnemers in actie.

Plus supermarkt Culemborg overvallen

Vanmorgen rond 06:40 uur is de Plus supermarkt aan het Koopmansgildeplein in Culemborg overvallen. Bij deze overval raakte een medewerker van de supermarkt licht gewond. De overvaller is zonder buit vertrokken.

De medewerker van de supermarkt werd rond 06.40 uur geconfronteerd met de overvaller. Deze bedreigde de medewerker met een vuurwapen of iets wat daar op leek. Er ontstond een worsteling waarbij de medewerker licht gewond raakte in zijn gezicht. Na de worsteling ging de overvaller er zonder buit lopend vandoor in de richting van de Prijsseweg.

De dader is een man, met een lengte van ongeveer 1.85 m. Hij droeg een grijze parka jas, een zwarte trainingsbroek met witte strepen, zwarte sneakers en had geel/zwarte handschoenen aan. Tijdens de overval had de man een zwarte bivakmuts op.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen viia 0900-8884 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man ramt winkel: 'De zaak was gesloten dus ik reed maar door'

Een automobilist heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de pui van een kledingwinkel in de Van Baerlestraat in Amsterdam aan diggelen gereden. De schade loopt in de tienduizenden euro's. Toen AT5 bij de eigenaar de bewakingsbeelden ging bekijken, liep toevallig net de schuldbewuste man de winkel binnen om excuses te maken.

De eigenaar schrok zich kapot toen hij zijn winkel zag. Op dat moment heeft hij nog geen idee wat er was gebeurd. Als hij de bewakingsbeelden erop nakijkt, ziet hij dat een auto met hoge snelheid tegen z'n winkelpui aan knalt. De vraag is: een mislukte ramkraak of een ongeluk?

Bizar genoeg komt het antwoord op dat moment binnenlopen terwijl de cameraman van AT5 de schade filmt. "Het was mijn fout. Het was erg glad dus mijn auto viel tegen het raam aan", zegt de man. De eigenaar stelt daarop de vraag: "Waarom ben je doorgereden dan?" en noemt het onbeschoft.

'Nog nooit meegemaakt'
De automobilist zegt zelf dat hij de auto even verderop neer had gezet. Nadat hij de conclusie trok dat de winkel dicht was, besloot hij de volgende ochtend terug te komen. Waarom hij niet even de politie had gebeld? 'Maar de politie kan op dat moment toch niets doen.'

Hij beweert niet te hebben gedronken voor het ongeluk en is in bezit van een rijbewijs. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, ik dacht ook van: Wat?" Even later komt ook de politie de winkel binnen. Het is nu aan hen en de verzekering om dit verder te onderzoeken.

Skeletonster Bos 8e op 'heilige' baan St Moritz, Yun wint weer

Skeletonster Kimberley Bos heeft tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz een keurige achtste plek gepakt. De Nederlandse zette een zevende tijd neer in de eerste run en leverde één plekje in na run twee op de enige natuurbaan ter wereld, waar de skeletonsport meer dan een eeuw geleden begon.

De Russische startraket Elena Nikitina pakte in de eerste run de leiding, maar Mirela Rahneva uit Canada zette een fenomenaal goede tweede run neer. Haar achterstand van 0,11 seconden maakte ze meer dan goed en met 0,23 tellen voorsprong op Nikitina pakte Rahneva de winst. De Duitse Jacqueline Lölling moest 0,86 seconden toegeven en werd derde, voor landgenotes Tina Hermann (+0,90) en Sophia Griebel (+1,01).

De tweede run bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst voor de derde keer in vier jaar naar olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea. In de eerste run zette hij de Rus Nikita Tregubov op 0,30 seconden, terwijl diens landgenoot Alexander Tretiakov op 0,33 seconden stond. Tretiakov pakte zijn landgenoot in run twee met een dijk van een afdaling en wist zo na dertien mislukte pogingen éindelijk het podium te halen op de heilige baan van St Moritz. Dat deed hij op 0,20 seconden van winnaar Yun, zeven honderdsten voor Tregubov.

De Letse grootmeester en tigvoudig World Cup-kampioen Martins Dukurs gleed bij de start van de eerste run weg en plaatste zich met de twintigste stek nog maar net voor de tweede manche, waarin hij wel naar de achtste plek steeg.

50 maanden cel voor vervoeren bijna 500 kilo cocaïne

Een 31- jarige man uit Breda heeft vijftig maanden gevangenisstraf gekregen voor het vervoeren van 473 kilo cocaïne, zo meldt AT5. Hij werd afgelopen september in een bestelbus op de A2 nabij Amsterdam staande gehouden voor een transportcontrole.

Lees ook: 473 kilo cocaïne in verborgen ruimte bestelbus

In eerste instantie leek er niks aan de hand, maar tijdens de controle vond de politie een verborgen ruimte in de laadbak van de bus. Hierin zaten 473 pakketten verstopt, die ieder een kilo cocaïne bevatten. 

Hoewel de man als bestuurder van het drugstransport een ondergeschikte rol had in het geheel, neemt de rechtbank het hem kwalijk dat hij hiermee heeft bijgedragen aan de handel in verdovende middelen. Vaak gaat dit namelijk gepaard met zware criminaliteit, zoals vuurwapenbezit en liquidaties. 

50 maanden cel voor vervoeren bijna 500 kilo cocaïne(Foto: Politie.nl)
50 maanden cel voor vervoeren bijna 500 kilo cocaïne (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: warm

Het is bewolkt en in het midden en noorden van het land valt er af en toe regen of motregen, vanaf vanmiddag ook in het zuiden. De temperatuur ligt in de middag rond 8°C. De wind is west en draait in de loop van de middag en avond geleidelijk naar zuid tot zuidwest. Boven land is de wind meest matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind in de westelijke kustprovincies toe naar vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Later vanavond gaat het van het westen uit harder regenen. In de nacht naar zondag blijft het bewolkt en breidt het regengebied zich naar het oosten uit. In het westen komen er dan regenbuien voor. De minimumtemperatuur komt uit op zo'n 6°C. Boven land neemt de matige, soms vrij krachtige, zuidenwind geleidelijk af naar zwak tot matig terwijl boven het IJsselmeer en aan de kust de wind afneemt van krachtig tot aan zee hard naar vrij krachtig.

Zondag overdag overheerst de bewolking en regent het van tijd tot tijd. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. In de ochtend draait de overwegend matige wind naar west tot zuidwest en neemt in het westen toe naar vrij krachtig, aan zee krachtig. In de middag en avond trekt de wind langs de zuidwestkust verder aan en wordt daar stormachtig, mogelijk storm, 9 Bft. Bovendien kunnen daar dan zware windstoten voorkomen tot ca. 90 km/uur. Boven land wordt de wind in het zuiden vrij krachtig tot krachtig. Boven het noorden wordt de wind zwak tot matig uit west tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Bewolkt landschap
Bewolkt landschap

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Spaanse peuter Julen dood gevonden in put

De Spaanse Guardia Civil heeft het 2-jarige jongetje Julen bevrijd uit de put waar hij zich al sinds 13 januari bevond. De jongen heeft het helaas niet overleefd. De reddingswerkers bereikten het jochie om 01:25 uur afgelopen nacht. 

Afgelopen dagen is met man en macht gewerkt aan een horizontale tunnel om bij de jongen te komen. De hulpverleners stuitten daarbij herhaaldelijk op hard gesteente, dat middels explosieven verwijderd moest worden. Dat leverde een hoop vertraging op. 

De peuter viel op 13 januari in een 110 meter diepe put in het Spaanse dorpje Totalán. Meteen werd een grote reddingsoperatie op touw gezet. Maar door dat de peuter bedolven is geraakt onder puin was de optie om hem van bovenaf te benaderen een hele lastige. Daarop werd gekozen voor een andere optie, namelijk een tunnel horizontaal door de berg. Dat ging met een hoop uitdagingen gepaard. Maar uiteindelijk is het dus gelukt en is het lichaam van de jongen uit de put gehaald.

Magistrale manoeuvres in Moskou (31)

Dat kleine, veelal onbeduidende dingen soms verstrekkende gevolgen kunnen hebben, was maar al te waar gebleken doordat Igor Proliv per ongeluk ontdekte dat er zich op het blanco vel papier van het eerder genoemde schrijfblok een doordruk bevond. Had hij dit over het hoofd gezien, dan was het verband tussen de bende en "Irkoetsk metaal" nooit gelegd. En Igor had goed geredeneerd! Zilkov en Varinski waren inderdaad afgereisd naar Irkoetsk. Toen ze donderdagavond in allerijl wegscheurden bij Novi Transport, waren ze meteen naar de grote weg aan de rand van de oostzijde van de stad gereden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.