Duitse rodelaars beginnen thuis-WK met sweep en 1-2'tje

In het Duitse Winterberg is het wereldkampioenschap rodelen van start gegaan. Op dag één stonden de sprints op het programma, waarbij de tijd pas na een paar bochten begint te lopen, om zo het effect van de start te verminderen. De sprint kent slechts vijftien deelnemers en bestaat uit één in plaats van twee runs.

Bij de vrouwen werd het gelijk een Duits feestje, maar spannend was het absoluut. Dajana Eitberger had de snelste tijd staan, maar zag grand dame Natalie Geisenberger 0,04 seconden onder haar tijd door duiken. Alleen Julia Taubitz moest nog naar beneden en het nieuwste lid van het Duitse topteam maakte het spannend. Ze verdrong Eitberger naar het brons, maar kwam nét tekort om Geisenberger te kloppen: 0,007 seconden.

De wereldtitel sprint bij de mannen ging verrassend naar Jonas Müller. De jonge Oostenrijker bleef Felix Loch uit Duitsland met 0,024 seconden voor, terwijl de Rus Semen Pavlichenko op 0,054 seconden het brons won. World Cup-leider Johannes Ludwig uit Duitsland werd op 0,079 seconden vierde, wereldkampioen Wolfgang Kindl werd achtste en olympisch kampioen David Gleirscher kwam niet verder dan plek veertien.

De Duitsers konden ook bij de dubbels weer een feestje vieren, hoewel dat onderling wat minder het geval zal zijn. Toni Eggert en Sascha Benecken bleven hun landgenoten en rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt na een mooie run 0,012 seconden voor, terwijl de jonge Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller op 0,017 seconden het brons pakten.

Zaterdag is het de beurt aan de dubbels en de vrouwen in de reguliere wereldtitelstrijd, zondag volgen de mannenwedstrijd en de estafette.