Schansspringer Kraft wint in besneeuwd Sapporo

Schansspringer Stefan Kraft heeft in het Japanse Sapporo zijn tweede World Cup-zege op rij geboekt. Na bijna twee jaar droog te hebben gestaan won de Oostenrijker vorige week in het Poolse Zakopane en daar voegde hij zaterdag gelijk een veertiende zege aan toe.

Na de eerste ronde was de leiding nog ruim in handen van de Noor Robert Johansson. In het flink besneeuwde Sapporo liet hij thuisfavoriet en World Cup-leider Ryoyu Kobayashi achter zich, met de Sloveense tiener Timi Zajc op de derde plek en Kraft op plek vier. Ook de Tsjech Roman Koudelka en de Pool Kamil Stoch stonden nog prima binnen bereik van de podiumplekken.

In de finaleronde haalde Stoch uit: met een fenomenale vlucht van 148,5 meter - een verbetering van het schansrecord met 4,5 meter - liet hij de ene na de andere concurrent achter zich. Koudelka haalde het niet, Kraft pakte de leiding over van Stoch. Zajc viel terug naar uiteindelijk de zesde plek, Kobayashi moest wat inleveren en werd vijfde, terwijl Johansson nog net een podiumplek veilig kon stellen: derde, achter Kraft en Stoch.

Slapen zit er 'zondag' nauwelijks in voor de liefhebber: om 02.00 uur Nederlandse tijd begint de tweede wedstrijd, live te zien op Eurosport.