Rolstoeltennisster De Groot met overmacht naar Australian Open-titel

Rolstoeltennisster Diede de Groot is hard op weg om de jarenlang onverslaanbare Esther Vergeer op te volgen. De pas 22-jarige Woerdense won zaterdag net als vorig jaar de titel op de Australian Open, na Wimbledon 2017 en 2018 en de US Open 2018 al haar vijfde titel in het enkelspel.

In de finale in Melbourne zat De Groot tegenover de Japanse Yui Kamiji, de kampioene van 2017 en al enige jaren de voornaamste concurrente van de Nederlandse dames. In set één liep het al gelijk op rolletjes voor De Groot, die amper twintig minuten nodig had om zonder gameverlies de set te pakken.

Kamiji begon in set twee zowaar met gamewinst, maar De Groot stak een spaak in het wiel van de Japanse en brak gelijk. Kamiji plaatste vervolgens zelf een break, maar de Nederlandse reed haar in de wielen en stond geen game meer af, waarmee de finale in no-time beslist was: 6-0, 6-2.

In het dubbelspel was de finale een stuk spannender. De Groot speelde samen met Aniek van Koot tegen de Duitse Sabine Ellerbrock en een derde Nederlandse, Marjolein Buis. Die won vorig jaar samen met Kamiji de titel, maar nu moest ze genoegen nemen met de tweede plek.

Buis en Ellerbrock wonnen de eerste set, waarna De Groot en Van Koot een slopende tweede set naar zich toe trokken. In de supertiebreak namen ze de leiding in handen, waarna Ellerbrock op matchpoint voor De Groot en Van Koot de fout in ging: 5-7, 7-6 (4) [10-8].

De finale in het gemengd dubbelspel bij de valide tennissers leverde het einde van een Australische droom op. De Tsjechische Barbora Krejcikova pakte de titel door samen met de Amerikaan Rajeev Ram af te rekenen met Astra Sharma en John-Patrick Smith: 7-6 (3), 6-1.

Voor de ervaren Ram is het eindelijk zijn eerste Grand Slam-titel, Krejcikova won vorig jaar samen met Katerina Siniakova de titels op Wimbledon en Roland Garros. Het Australische wildcardduo kwam nog nooit in de buurt van een titel, hoewel Smith in 2017 op de US Open samen met Nicholas Monroe wel de kwartfinales haalde in het mannendubbel.