Freestyleskiester Sildaru (16) schrijft historie op X-Games, Otsuka wint op big air

Freestyleskiester Kelly Sildaru heeft weer eens een mooi stukje geschiedenis geschreven op de X-Games in het Amerikaanse Aspen. De 16-jarige tiener uit Estland won het goud op de slopestyle en brons op de big air, nadat ze donderdag al zilver won in de SuperPipe.

Op de slopestyle stond er geen maat op Sildaru, die dat onderdeel ondanks haar jonge leeftijd in 2016 en 2017 ook al won - vorig jaar moest ze de X-Games en Olympische Spelen wegens een zware blessure laten schieten. In al haar drie runs scoorde ze ruimschoots meer dan de 90,00 punten waar de Zwitserse Sarah Höfflin het zilver mee pakte, met 99,00 punten in run drie als hoogtepunt. Maggie Voisin ging met 87,66 punten met brons naar huis.

Sildaru wint goud op de slopestyle (Bron: YouTube)

Op de big air was het goud voor de Zwitserse Mathilde Gremaud. Iedereen maakte vijf sprongen, waarbij de beste sprong linksom en de beste rechtsom bij elkaar werden opgeteld. Vooral links scoorde Gremaud goed en dat hielp haar naar 83,00 punten en het goud. Zilver was er voor de Noorse Johanne Killi, die vooral rechts dik scoorde en op 80,00 punten eindigde. Sildaru kwam hier tot 79,00 punten en pakte brons, waarmee ze als eerste vrouw ooit drie medailles te pakken heeft op één editie van de X-Games.

Gremaud wint goud op de big air (Bron: YouTube)

De Japanse tiener Takeru Otsuka was op zijn snowboard de beste op de big air. Met 88,00 punten troefde hij drievoudig kampioen Mark McMorris uit Canada af: 85,00 punten. Otsuka probeerde overigens nog als eerste ooit een can quadruple 1800 te maken in zijn laatste sprong, maar landde nét verkeerd.

De Zweed Sven Thorgren kreeg 76,00 punten en dat bleek goed voor brons. Sebbe De Buck hoorde tien minuten voor de finale dat hij als reserve mee mocht doen, waarna de Belg vooral wat fraaie flips liet zien om het publiek met zijn stijlvolle kunsten te vermaken. Echt lekker scoren deed het niet en hij werd achtste, maar had het duidelijk wel naar zijn zin.

Otsuka wint goud op de big air (Bron: YouTube)

Ook met de sneeuwscooter werd gestunt en dat leverde goud op voor Daniel Bodin, die Brett Turcotte en Justin Hoyer versloeg met zijn 91,66 punten in de tweede run.

Bodin pakt goud op de sneeuwscooter (Bron: YouTube)