FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 januari 2019

FOK! sportfoto-onderschrift week 4

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Ouwehoersubsidie met het volgende onderschrift: "Green lives matter too, Onana!"

De opgave van deze week:

We troffen Hakim Ziyech op een niet alledaagse plek op het voetbalveld aan, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Jasper Ruhe)
We troffen Hakim Ziyech op een niet alledaagse plek op het voetbalveld aan, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Schansspringer Kraft wint weer in Japan, eerste podium tiener Zajc

Schansspringer Stefan Kraft heeft in het Japanse Sapporo een World Cup-dubbelslag geslagen. Na de wedstrijd van zaterdag was de Oostenrijker ook zondag de beste op de olympische schans van 1972.

Kraft pakte in de eerste ronde al een kleine voorsprong op de pas 18-jarige Sloveen Timi Zajc, bezig aan het seizoen van zijn doorbraak. Piotr Zyla uit Polen volgde op plek drie, maar had al wel een aardige achterstand, net als de Duitser Stephan Leyhe.

Leyhe en Zyla vielen in de finaleronde wat tegen, terwijl thuisfavoriet en World Cup-leider Ryoyu Kobayashi van de achtste plek aan een opmars bezig was. Het bracht hem op de derde plek, want Zajc hield ondanks een matige sprong nét stand op plek twee - zijn eerste World Cup-podium - en Kraft vergrootte zijn voorsprong.

De vrouwen sprongen dit weekeinde in het Roemeense Rasnov. Daar ging de winst op zaterdag naar de Noorse Maren Lundby, die de Duitse Katharina Althaus versloeg. Althaus bleef de Japanse Sara Takanashi op haar beurt 0,1 punt voor.

Ook zondag was Lundby de beste, maar nu voor een andere Duitse. Carina Vogt sprong naar de tweede plek door een derde Duitse, Juliane Seyfarth, van zich af te houden.

Schansspringer Kraft wint weer in Japan (Pro Shots / Action Images)
Schansspringer Kraft wint weer in Japan (Pro Shots / Action Images)

Skiër Ferstl verrast met winst op super-G Kitzbühel

Alpineskiër Josef Ferstl heeft zondag voor een verrassing gezorgd. In het Oostenrijkse Kitzbühel was de 30-jarige Duitser de beste op de super-G, de tweede overwinning in zijn carrière.

Ferstl mocht als eerste naar beneden en deed dat alleraardigst. Een paar skiërs leken zijn tijd even te bedreigen, maar vooral in de laatste meters kwamen ze stuk voor stuk snelheid tekort.

Bij de latere startnummers werd het dan toch nog echt spannend. Dominik Paris benaderde Ferstl ondanks een fout bovenin de piste tot op 0,10 seconden, wat uiteindelijk genoeg bleek voor de derde plek: de Franse veteraan Johan Clarey strandde op 0,08 tellen van Ferstl.

Voor de 38-jarige Clarey was het pas zijn vijfde podiumplek in 178 wedstrijden en, belangrijker nog, de eerste sinds zijn jarenlange kamergenoot David Poisson voor de start van vorig seizoen bij een trainingsongeluk om het leven kwam.

Explosie Den Haag, laatste persoon (nog niet) gered

In een woning in de Jan van der Heijdenstraat in de Haagse wijk Laak heeft vanmiddag een grote explosie plaatsgevonden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De brandweer sluit niet uit dat er op dit moment nog mensen onder het puin liggen. Er is met groot materieel uitgerukt door de hulpdiensten. 

Een bewoner van dezelfde straat meldt dat er één gewonde levend onder het puin vandaan is gehaald. Inmiddels zou er ook een tweede slachtoffer onder het puin vandaan zijn gehaald. De omliggende panden worden geëvacueerd, de brandweer heeft met een hoogwerker een vrouw uit een naastliggend pand gehaald. 

In de Linnaeusstraat, in de omgeving van de explosie, is een man aangehouden door de politie. Hij weigerde om te vertrekken nadat de politie hem dat had opgedragen. Dat meldt Regio15.nl op Twitter

Inmiddels zijn er bussen ingezet om omwonenden in op te vangen volgens een Twitteraar. Ook zou het gas in de buurt worden afgesloten, en is er GRIP2 afgekondigd. Volgens Regio15 zijn er gespecialiseerde teams van de Brandweer Hollands-Midden en Gelderland aanwezig danwel onderweg om assistentie te verlenen. 

Volgens Lieke Jongbloed zou er weer een slachtofer onder het puin gevonden zijn. De politie is met speurhonden aan het zoeken en de brandweer bekijkt het bovenste pand met een hoogwerker en een camera. Inmiddels zijn er ook vier hondengeleiders van de Urban Search And Rescue honden onderweg. 

Volgens Fred Vermeer, verslaggever voor het AD, is de explosie vermoedelijk ontstaan op de eerste etage. Hier zou een stel wonen. Op de begane grond zou een echtpaar met drie kinderen wonen. Het is onduidelijk hoeveel mensen er tijdens de explosie thuis waren. 

Brandweer Haaglanden meldt inmiddels dat er 9 gewonden zijn waarvan er 7 naar verschillende ziekenhuizen zijn gebracht. Ook zou er nog minimaal één persoon onder het puin liggen. Ze gaan nu met speurhonden de panden ernaast doorzoeken op gewonden.

Intussen heeft de burgemeester van Den Haag een verklaring uitgegeven.

De persoon onder het puin zou nog in leven zijn volgens Omroep West. Er wordt een plan van aanpak gemaakt om die persoon veilig onder het puin weg te halen.  

De omwonenden van het onplofte pand kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Voor hen wordt opvang geregeld zo meldt Omroep West. 

Het Rode Kruis laat op Twitter weten dat ook de vrijwilligers de buurtbewoners gaan ondersteunen en opvangen na de explosie. Een bewoner die op circa 80 meter afstand van de explosie woont heeft beelden van zijn beveiligingscamera gedeeld waarop de schok die de explosie teweeg bracht, waar te nemen is. 

De reddingsoperatie van het slachtoffer dat nog onder het puin ligt is in volle gang. De reddingsdiensten staan klaar om hem direct naar het ziekenhuis te vervoeren. Er moet voorzichtig te werk worden gegaan aldus een woordvoerder, voor zowel de veiligheid van het slachtoffer als dat van de hulpverleners. De verwachting is dat het niet lang meer duurt. 

De brandweer Haaglanden meldt dat er vooralsnog drie personen onder het puin vandaan zijn gehaald, de 4e aanspreekbaar is en zo snel mogelijk bevrijd wordt onder het puin. Zodra dat gebeurd is volgt een nieuwe zoekronde om naar mensen onder het puin te speuren, hoewel er volgens de brandweer op dit moment geen signalen zijn dat er nog meer slachtoffers zijn. 

Inmiddels is burgermeester Pauline Krikke ter plaatste aangekomen in de  Jan van der Heijdenstraat en laat zich ter plekke informeren door de hulpverleners. 

Het blijkt dat de hulpverleners met de man onder het puin in contact konden blijven dankzij een hond die een portofoon bij het 28-jarige slachtoffer wist te krijgen. #hulphonden 

Ondertussen geeft de burgermeester een persconferentie. Het schijnt dat ze na de persconferentie bij de slachtoffers van de explosie langs wil gaan. 

Op Facebook kunnen mensen aangeven of ze zich in het getroffen gebied bevinden, en zo ja of ze veilig zijn. Burgemeester Krikke: "Verschrikkelijk wat hier gebeurt is. Mijn hart gaat uit naar een man die onder het puin ligt. Hem daar weghalen kan nog even duren. Verder zijn 20 woningen ontruimd, onduidelijk wanneer mensen weer terugkunnen"

Volgens onbevestigde gegevens is er weer een traumaheli onderweg.

De 28-jarige man die onder het puin bedolven was is gered. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving lijlkt het laatste slachtoffer toch nog niet onder het puin gered te zijn. Hij zat of zit in een kelder onder het gebouw.

Aangezien er voorlopig weinig te melden zal zijn, sluiten we nu dit liveblog af. Mocht er toch nog nieuws komen, dan maken we daarvoor een nieuw bericht.


Riiber slaat dubbelslag op noordse combinatie

Jarl Magnus Riiber heeft op de noordse combinatie een dubbele zege geboekt. Tijdens de World Cup in Trondheim won de Noor voor eigen publiek zowel op zaterdag als op zondag, waarmee hij zijn leidende positie in de World Cup verstevigde.

Zaterdag won de Oostenrijkse veteraan Wilhelm Denifl het schansspringen, waarna de 38-jarige tijdens het langlaufen lang stand wist te houden. Riiber en diens landgenoot Magnus Krog bereikten hem wel en lieten de Oostenrijker in de slotfase achter. Op de laatste klim ging Riiber er vandoor en was Krog gebroken, maar met een tweede plek liet hij na erg lange tijd wel zien het nog niet verleerd te zijn. Denifl hield de Japanner Akito Watabe ruim achter zich en werd derde.

Op zondag won de Pool Szczepan Kupczak het schansspringen, maar zoals verwacht werd hij al snel door een alsmaar groeiende groep bijgehaald tijdens het langlaufen. Daar bleven uiteindelijk vijf man over, waarvan Riiber in de laatste kilometer de beste bleek. De Duitser Vinzenz Geiger was de best of the rest, Riiber's landgenoot Jørgen Gråbak klopte Franz-Josef Rehrl (Oostenrijk) en Watabe in de strijd om de laatste podiumplek.

Dertien keer scheepsrecht voor biatleet Fillon Maillet

Biatleet Quentin Fillon Maillet heeft eindelijk zijn eerste World Cup-zege te pakken. De Fransman stond al twaalf keer op het podium, maar tot nog toe altijd zonder zege. In het Italiaanse Antholz kwam daar zondag op de massastart verandering in.

Na de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, zaten nog zo'n tien man bij elkaar in de kopgroep. Dat veranderde bij de eerste staande schietbeurt: Fillon Maillet bleef foutloos en ging alleen aan de leiding, op tien tellen gevolgd door de eveneens foutloze Italiaan Dominik Windisch en de Duitser Arnd Peiffer. De Noor Johannes Thingnes Bø, die dit seizoen al elf van de veertien eerdere wedstrijden won, schoot één keer mis en volgde op twintig tellen.

Bij de laatste schietbeurt ging Windisch drie keer de mist in, terwijl Peiffer foutloos bleef. Bø probeerde de druk op Fillon Maillet op te voeren, maar schoot zelf één keer mis en kon de Fransman zo niet achtervolgen. Fillon Maillet was gezien, Bø wist Peiffer nog te grazen te nemen en eindigde voor de Duitser als tweede.

Honderden jongeren slaags met de politie in Boxtel

In Boxtel zijn zaterdagavond honderden jongeren slaags geraakt met de politie. Omstreeks twee uur kregen twee groepen jongeren het met elkaar aan de stok, daarbij werd onder meer een rookbom gegooid. Toen de politie in actie kwam om de kemphanen uit elkaar te halen keerden beide groepen zich tegen de politie.

"Eén agent werd van achteren vastgegrepen en een ander kreeg een vuistslag in zijn gezicht. Er werd gescholden, geduwd en met vuurwerk, blikjes en etenswaren gegooid", zegt de politie. Nadat de politie per megafoon had verzocht om het plein leeg te maken veegden politieagenten met getrokken wapenstok, met hulp van politiehonden en horecaportiers het plein leeg.

Een persoon werd aangehouden nadat hij een spiegel van een politievoertuig trapte. Maar de politie sluit niet uit dat op basis van videobeelden nog meer aanhoudingen worden verricht.

Waarnemend burgemeester Fons Naterop is woest: “Dit is onaanvaardbaar. Op basis van de uitkomsten van het politieonderzoek ga ik samen met de horeca-ondernemers en de politie kijken welke maatregelen we kunnen treffen voor de toekomst. In Boxtel moet je gewoon veilig kunnen uitgaan."

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat het flink uit de hand loopt in Boxtel. Afgelopen zomer was er ook al een massale vechtpartij in het uitgaansgebied. De burgemeester besloot toen om alle kroegen een uur eerder te sluiten.

Filmpjes van de incidenten zijn hier en hier te bekijken. 

Van den Brom bevestigt transfer naar FC Utrecht

John van den Brom wordt de nieuwe coach van FC Utrecht. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer de club uit de Domstad dat nieuws naar buiten brengt. Dat bevestigde Van den Brom zondag na de 0-2 zege van AZ op sc Heerenveen. Hij zal in De Galgenwaard de opvolger worden van Dick Advocaat.

"Ja, dat duurt lang. Maar we hebben allemaal een drukke periode. Als het zover is, horen jullie het", aldus Van den Brom voor de camera van de NOS. Het was geen geheim dat de 52-jarige Amersfoorter bovenaan het verlanglijstje stond van Frans van Seumeren en het lekte al uit dat hij heeft onderhandeld met de grootaandeelhouder.

Nu lijkt er dus een akkoord te zijn bereikt. Van den Brom is sinds de zomer van 2014 de trainer van AZ en maakte begin december bekend dat hij zijn aflopende contract niet zou verlengen. "Ik ben trots dat ik als langstzittende trainer de boeken in ga. De afgelopen vijf jaar heb ik mooie seizoenen beleefd bij AZ."

"Maar het is nog te vroeg om terug te blikken. Vanaf heden gaat de focus weer op dit seizoen", vertelde de trainer, die met AZ momenteel op de vierde plaats staat in de Eredivisie. Eerder werkte hij bij Anderlecht, Vitesse, ADO Den Haag, AGOVV Apeldoorn, Jong Ajax en VV Bennekom.

'SpaceX lanceert deze zomer eerste astronauten'

Als alles in februari goed gaat, ligt het in de planning om deze zomer al met behulp van SpaceX-raketten astronauten naar het International Space Station (ISS) te sturen. In februari wordt namelijk een nieuw onderdeel van NASA's 'Commercial Crew Program' getest, de zogenaamde 'Crew Dragon', ontwikkeld door SpaceX.

De Crew Dragon, ofwel Dragon 2, zal in februari zonder astronauten gelanceerd worden, maar indien deze lege reis succesvol verloopt, zal dat snel anders worden. Een lanceertest op Kennedy Space Center werd donderdag succesvol afgesloten en SpaceX-baas Elon Musk kon zijn enthousiasme over het succes van deze test niet beteugelen. Via Twitter liet hij weten dat 'deze zomer astronauten de ruimte in zouden worden geschoten'.

Zover is het echter nog niet, er zal nog heel wat getest moeten worden. Indien de lege Dragon 2 het ISS met succes weet te bereiken, zal bij een volgende lancering de afbreekprocedure tijdens vlucht getest moeten worden. Daarna kan gedacht worden over de eerste, met astronauten, gevulde reis. Op dit moment staat deze test voor juni 2019 gepland.

Tegelijkertijd is NASA ook met luchtvaartmaatschappij Boeing bezig om eenzelfde doel te bereiken. Op dit moment worden astronauten met niet-Amerikaanse maatschappijen de ruimte ingeschoten, maar het uiteindelijke doel van het Commercial Crew Program is om dit zoals vanouds weer met Amerikaans materieel uit te gaan voeren. 

Ajax gedesillusioneerd na ontluisterend verlies: "Je staat zwaar voor lul"

Bij Ajax overheerst schaamte na de wedstrijd tegen Feyenoord (6-2). De Amsterdammers leden de grootste nederlaag tegen de rivaal sinds 1964.

Donny van de Beek houdt zich na afloop niet in bij AT5 . "Je staat zwaar voor lul, iedereen schaamt zich", reageert de middenvelder. In de rust, toen Ajax met 3-2 achterstond, had hij nog hoop op een goed resultaat. "Dan hoop je dat het in de rust helemaal omkeert en dat wij weer gas geven en eroverheen klappen, maar dat gebeurt niet en maken zij nog allemaal goals door persoonlijke fouten", merkt hij op. "Gemakzuchtig, slecht, hoe je het noemen wil. Alles wel. Dit is een grote klap natuurlijk, dus het zal wel even duren voordat iedereen er weer bij is, want dit doet echt pijn."

Hakim Ziyech noemt de nederlaag in gesprek met FOX Sports 'schandalig'. "Ik denk dat je nog wel goed begint, maar na de 1-1 geef je het eigenlijk een beetje weg. Dan kom je nog wel op 2-2, maar vervolgens is het heel snel 3-2 en daarna is het gedaan." Ziyech wijt de tegentreffers niet alleen aan de defensie. "Het begint al voorin. Je moet niet alleen naar de verdediging kijken. Vooral met drukzetten hebben we gefaald. Het stort als een kaartenhuis in elkaar."

Frenkie de Jong vertelt net als Ziyech dat Ajax goed begon. Na de vroege 0-1 voorsprong deden de Amsterdammers echter 'opeens hele andere dingen'. "Vooral in de restverdediging en aan de bal. Voor de winterstop hadden we goede patronen en wisten we wat we moesten doen en ik denk dat we nu heel veel dingen anders doen", geeft De Jong aan. "We hebben vooral verloren, omdat we hele andere dingen doen dan normaal. Je ziet dat als wij andere dingen doen, we geen team zijn dat nog steeds 'even' wint."

Handballers Denemarken wereldkampioen

Denemarken is in eigen land wereldkampioen handbal geworden. In de finale werd Noorwegen met 31-22 verslagen.

Denemarken nam in de eerste helft direct een voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Bij rust was de achterstand voor de Noren al zeven punten. Na de pauze hetzelfde spelbeeld. Met zeven doelpunten was Mikkel Hansen opnieuw de grote man. Na drie verloren finales is dit de eerste WK-titel voor Denemarken.

De wedstrijd voor de derde plaats tussen Duitsland en Frankrijk werd met 26-25 gewonnen door de Fransen.

Uitslag sc Heerenveen - AZ Alkmaar

AZ heeft zondag beslag gelegd op de vierde plek in de Eredivisie. De ploeg van John van den Brom won met 0-2 van sc Heerenveen.

AZ profiteerde daarmee optimaal van de nederlaag die Vitesse leed bij Fortuna Sittard (2-1). Het laatste doelpunt van AZ deed de nodige wenkbrauwen fronsen: Oussama Idrissi werkte een corner in één keer binnen nadat de spelers van Heerenveen massaal niet aan het opletten waren.

In de eerste minuten na rust was meer actie voor beide doelen dan in de gehele eerste helft. Vlak na de onderbreking liet Mats Seuntjens een aardige kans op de 0-1 liggen: hij schoot vanuit een lastige hoek over het doel van Warner Hahn, nadat hij werd gelanceerd door Adam Maher. Even daarna gooide Hahn zich goed voor de bal toen Seuntjens opnieuw voor hem opdook, terwijl Ben Rienstra tussendoor over kopte aan de andere kant. Tien minuten na de rust draaide Seuntjens zich vrij van Daniel Höegh, waarna zijn venijnige inzet naast het doel vloog. Idrissi trok even later vanaf links naar binnen en krulde de bal over.

Het stond allemaal in schril contrast met het eerste bedrijf, waarin er weinig te genieten viel voor de aanwezige toeschouwers. Een van de weinige kansen was na een halfuur voor Idrissi. Nadat Calvin Stengs ontsnapte aan de buitenspelval en zijn ploeggenoot vond, schoot Idrissi rakelings naast. Fredrik Midtsjö schoot vijf minuten voor rust op de vuisten van Warner Hahn. Heerenveen stelde er bar weinig tegenover en ook in de tweede helft waren de meeste kansen voor AZ. Toen leidde dat wel tot het openingsdoelpunt, al hadden de bezoekers het nodige geluk.

Jonas Svensson zette landgenoot Midtsjö met een goede steekpass vrij voor Hahn. De controleur verstuurde vervolgens een breedtepass die niet op maat was, maar Heerenveen-verdediger Sherel Floranus gleed de bal ongelukkig in eigen doel. Hahn voorkwam daarna dat invaller Owen Wijndal het duel besliste. Voor AZ was er evenwel geen vuiltje aan de lucht, want Heerenveen kon geen vuist maken in het eigen Abe Lenstra Stadion. Het gebrek aan organisatie bij de thuisploeg werd pijnlijk duidelijk toen de verdediging volledig uit positie stond bij een corner, Hahn vijf meter van zijn doel stond en Idrissi een corner in één keer binnendraaide: 0-2. Uit een veel kansrijkere posiite, voor een open doel, schoot Idrissi daarna op de lat en dus bleef het bij 0-2.

sc Heerenveen

0 - 2

AZ

     64' Floranus (ed)
 78' Idrissi
 
 Gele kaart: Schaars, Pierie, Mihajlovic, (sc Heerenveen), Maher, Svensson, (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.182
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Schaars (Kobayashi/75)
v. Amersfoort
v. Bergen
Lammers
Vlap (Mihajlovic/70)
  Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan (Wijndal/68)
Midtsjö
Til
Maher
Stengs (A.Gudmundsson/86)
Seuntjens (Johnsen/89)
Idrissi

Bayern München stelt na rust orde op zaken in eerste thuisduel van 2019

Bayern München heeft de eerste thuiswedstrijd van 2019 met ruime cijfers gewonnen. In eigen huis werd Stuttgart met 4-1 verslagen. De ploeg komt daardoor weer op zes punten achterstand van Dortmund.

Bayern, nog altijd zonder de geblesseerde Arjen Robben, won in zeventien van de laatste achttien wedstrijden tegen Stuttgart. Bovendien was de opponent bezig aan de slechtste Bundesliga-start ooit (veertien punten), dus weinigen rekenden op een spannende wedstrijd in de Allianz Arena. Zoals verwacht domineerde Bayern voor eigen publiek en dat leidde al na vier minuten tot de 1-0. Kingsley Coman stuitte vanaf de rechterzijde op doelman Ron-Robert Zieler, maar Bayern mocht het nog eens proberen. Vanaf vijftien meter kwam de bal voor de voeten van Thiago Alcântara, die overtuigend uithaalde in de linkerhoek.

Toch kwam Stuttgart gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd. De eerste kans voor de bezoekers resulteerde zelfs in de gelijkmaker: vanaf ruim twintig meter schoot Anastasios Donis prachtig raak in de bovenhoek. Stuttgart had voor zondag al 38 doelpunte geïncasseerd in 18 duels, maar oogde defensief verrassend solide tegen Bayern en nam de gelijke stand mee de rust in. Na de onderbreking kwam Bayern toch weer op voorsprong. Zieler had knappe reddingen in huis op poginge van Robert Lewandowski en Thomas Müller van dichtbij, maar kon niet voorkomen dat Serge Gnabry via Christian Gentner de 2-1 maakte.

Lewandowski had er 3-1 van kunnen maken, maar faalde vanaf elf meter. Kort nadat Nicolás González namens Stuttgart de paal had getroffen, deed Lewandowski hetzelfde nadat hij werd gevloerd door Marc-Oliver Kempf. Duur was de misser niet, want Bayern liep in het restant van de tweede helft alsnog uit naar 4-1. Het derde doelpunt van de thuisploeg kwam van Leon Goretzka, die krachtig binnenkopte na een hoekschop van Joshua Kimmich, en zes minuten voor tijd revancheerde Lewandowski zich door Zieler te omspelen en zijn 99ste doelpunt te maken in de Allianz Arena.

Overige uitslagen Bundesliga zondag
Bayern München - VfB Stuttgart 4-1
Fortuna Düsseldorf - RB Leipzig 0-4

Uitslagen Bundesliga vrijdag en zaterdag
Hertha BSC - Schalke 04 2-2
Borussia Dortmund - Hannover 96 5-1
Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 2-0
FSV Mainz 05 - 1. FC Nürnberg 2-1
SC Freiburg - 1899 Hoffenheim 2-4
VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 0-3
Werder Bremen - Eintracht Frankfurt 2-2

Clubeigenaar Fortuna: "We zijn ons vertrouwen in de arbitrage verloren"

Fortuna Sittard wist de thuiswedstrijd tegen Vitesse zondagmiddag dankzij een spectaculair laatste kwartier met 2-1 te winnen. Nadat Lars Hutten in minuut 74 voor de gelijkmaker had gezorgd, bezorgde Finn Stokkers de Limburgse promovendus in de blessuretijd het volle pond. Ondanks de overwinning heeft men bij Fortuna na afloop het nodige aan te merken op de arbitrage.

Clubeigenaar Isitan Gün ging gedurende de wedstrijd al los via Twitter. Vitessenaar Matus Bero kreeg de bal in de slotfase bij een 1-1 stand in eigen strafschopgebied op de hand, maar scheidsrechter Martin Perez vond het onvoldoende voor een penalty en werd uiteindelijk ook niet gecorrigeerd door de videoscheidsrechter (VAR). "Helaas is de VAR een zwarte komedie geworden in de Eredivisie. Het vereist een speciaal talent om een 'assistent-scheidsrechter-systeem' zo slecht te gebruiken", twitterde Gün cynisch.

De clubeigenaar zette zijn vurige betoog na het laatste fluitsignaal door: "Ondanks onze overwinning blijf ik bij mijn mening. Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om fair play. We zijn ons vertrouwen in de Nederlandse arbitrage verloren." Het betoog van Gün kan moeilijk los worden gezien van de bekerwedstrijd die Fortuna afgelopen woensdag in De Kuip speelde tegen Feyenoord (4-1 nederlaag).

De Limburgers kregen toen zelf wél een strafschop tegen, nadat Kai Heerings de bal ongelukkig op de hand had gekregen. "Scheidsrechters zijn onderdeel van het spel en kunnen net als ieder ander een slechte dag hebben. Maar hier is sprake van een overduidelijk patroon en wij eisen een eerlijk, onbevooroordeeld, rechtvaardig, objectief perspectief op de wedstrijden", stelt Gün. "Dat gezegd hebbende, wens ik de scheidsrechter van vandaag het allerbeste in de toekomst en wil ik benadrukken dat deze woorden niet persoonlijk aan hem, of iemand anders, zijn gericht. Een systematische herziening van gezond verstand is hard nodig."


Leerdam grijpt goud op NK sprint met wereldtijd op 1.000m

Jutta Leerdam is de nieuwe Nederlandse kampioene sprint. De 20-jarige schaatsster, die gisteren de 500 en 1.000 meter won en vanmiddag tweede werd op de 500 meter, won de afsluitende 1.000 meter in een wereldtijd van 1.13,99

Letitia de Jong, vorig jaar de beste, eindigde op gepaste afstand als tweede in 1.15,03 en werd ook tweede in het eindklassement. Sanneke de Neeling eindigde als derde in 1.15.39.

Leerdam, De Jong en De Neeling plaatsen zich voor de WK sprint volgende maand in Heerenveen.

Jutta Leerdam pakt eerste grote titel. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jutta Leerdam pakt eerste grote titel. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag FC Utrecht - Willem II

Willem II blijft dit seizoen in uitwedstrijden sterker presteren dan voor eigen publiek. Het team van trainer Adrie Koster was zondagmiddag dankzij een voltreffer van Daniel Crowley met 0-1 te sterk voor FC Utrecht en heeft nu voor het eerst sinds 1999 vier opeenvolgende Eredivisie-duels op vreemde bodem in winst omgezet; destijds werd zelfs vijfmaal op rij gewonnen. Willem II hield zondag bovendien voor het eerst sinds dat jaar voor het derde uitduel op rij de nul.

De hoogtepunten in een verre van spetterende eerste helft waren op een hand te tellen. Na een voorzichtig begin van beide kanten was de eerste kans van de wedstrijd voor FC Utrecht. Oussama Tannane bracht Jean-Christophe Bahebeck in stelling, maar zijn schot werd met de borst gestopt door Timon Wellenreuther. Willem II wachtte in de eerste helft rustig af, counterde zo nu en dan en dat kwam het amusement zeker niet ten goede.

Na een half uur spelen ging een kopbal van Marios Vrousai bij de eerste paal over en vijf minuten voor rust had Bahebeck bij de tweede paal opnieuw uitzicht op de 1-0. Zijn kopbal was weliswaar goed naar de grond, maar ging een meter naast het doel. Een strak schot van Timo Letschert met een stuit was het laatste wapenfeit van het eerste bedrijf: Wellenreuther moest reageren en voorkwam dat het scorebord in De Galgenwaard alsnog in beweging kwam.

Voor Riechedly Bazoer zat het duel er na een helft al op: hij werd vervangen door Sander van de Streek. Dat zorgde echter niet voor het gewenste effect: Willem II nam na een minuut in de tweede helft de leiding. De bal viel voor de voeten van Crowley, die niet nadacht en met de punt hard en hoog raak schoot: 0-1. Het duel in de Domstad ging vervolgens op en neer, met een goede kopkans voor Urby Emanuelson en een inzet van de voor Vangelis Pavlidis ingevallen Alexander Isak die van de lijn werd gehaald.

Isak liet in zijn eerste duel voor Willem II een positieve indruk achter. Na een fantastische dribbel van de aanvaller kwam Marios Vrousai in de 65e minuut echter niet verder dan een mislukt schot. FC Utrecht zocht richting het einde vergeefs naar een gelijkmaker. Een schot van twintig meter van Sean Klaiber werd goed uit de hoek gedoken door Wellenreuther en ook de voor Bahebeck ingevallen Nick Venema kwam niet uit de verf. Willem II stijgt door de zege naar de negende stek, terwijl FC Utrecht zesde blijft.

FC Utrecht

0 - 1

Willem II

     46' Crowley
 
 Gele kaart: , Crowley, Wellenreuther, (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.256
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer (v.d. Streek/46)
v. Overeem
Gustafson
Tannane
Bahebeck (Venema/64)
Emanuelson (Boussaid/65)
  Wellenreuther
Lewis
Meissner
Peters
Heerkens
Tapia
Crowley (Anita/80)
Llonch
Dankerlui (özbiliz/80)
Pavlidis (Isak/60)
Vrousai

Zwaarbevochten zege voor Van der Poel in Hoogerheide

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Hoogerheide gewonnen. In een spannend duel versloeg hij de Belg Toon Aerts. Op de derde plaats eindigde Wout van Aert.

Door de gesmolten sneeuw en regen was het een modderig parcours geworden. Van der Poel en Aerts namen de leiding in de wedstrijd. Kort daarachter was het regerend wereldkampioen Van Aert. Na een kwartier wedstrijd reed Aerts weg bij de Nederlander. Ook Van Aert ging voorbij aan Van der Poel.

Halverwege de wedstrijd hervond Van der Poel zijn ritme en reed seconde voor seconde naar koploper Aerts. Na een krachtsinspanning kwam hij terug in het wiel van de Belgische kampioen. Van der Poel probeerde vervolgens Aerts een paar keer kwijt te spelen maar de Belg gaf niet op. Anderhalve ronde voor het einde moest hij zich toch gewonnen geven.

Voor winnaar Van der Poel was dit de 26e zege van het seizoen. Op de tweede plaats eindigde Aerts en de laatste podiumplaats was voor Van Aert. Door de tweede plaats verzekerde Aerts zich ten koste van Van Aert van de eindzege in de wereldbeker.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Corne van Kessel (NED)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Joris Nieuwenhuis (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Lars van der Haar (NED)
9. Francis Mourey (FRA)
10. Tom Meeusen (BEL)

Met drank op kun je maar beter stoppen voor rood...

Een 40-jarige man uit Zaandam trok afgelopen nacht rond 01.00 uur de aandacht van agenten op de Van Houtenstraat in Zaandam. Dit gebeurde doordat de man met zijn auto het rode verkeerslicht negeerde.

Agenten besloten de man aan de kant van de weg te zetten. Het werd direct duidelijk dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Op straat blies de man een ‘F’ en op het bureau 725 ug/l (3 keer teveel). Het rijbewijs van de man is ingenomen.

Koerier met geweld beroofd van bestelbus

Een koerier is in de nacht van zaterdag op zondag in Den Bosch van zijn bestelbus beroofd. De bus werd later in de nacht brandend teruggevonden in Elshout.  De koerier werd zondagochtend rond 2.00 uur op de Ruiterskampweg in ‘s-Hertogenbosch klemgereden door een witte bestelbus. Ook achter zijn bus stond een auto, waarschijnlijk een zwarte Audi. Een groep mannen bedreigde hem. De ruit van zijn portier werd ingeslagen. De chauffeur werd uit de auto gehaald en zijn handen werden vastgebonden. Hij werd bedreigd met een vuurwapen of iets dat daar op leek.

Uiteindelijk werd de chauffeur door de mannen gedwongen in zijn bus te stappen en reden ze samen weg. Het slachtoffer werd door de daders geschopt en is tegen zijn hoofd geslagen. Op de oprit van de A59 werd hij vervolgens uit zijn bestelbus gezet. De daders gingen er met de gestolen bus vandoor. Het voertuig werd later brandend teruggevonden aan de d’Oultremontweg in Elshout. Het slachtoffer zag kans om met hulp van voorbijgangers 112 te bellen en de politie te waarschuwen.

Onderzoek
Op de Bossche Ruiterskampweg bleef de witte bestelbus achter met een deel van de lading die bestond uit diverse pakketjes van webshops. Vannacht hebben specialisten van de forensische opsporing uitgebreid onderzoek naar sporen gedaan op de locatie. De gestolen bestelbus die in Elshout brandend is teruggevonden, is ook in beslag genomen voor verder sporenonderzoek. In de omgeving van de diverse betrokken locaties bekijken bekijkt de politie of er bewakingscamera’s aanwezig zijn met bruikbaar beeldmateriaal en doen ze onderzoek in de buurt.

Het slachtoffer zou door een groep mannen zijn overrompeld. Ze zouden donkere kleding dragen en sommigen een bivakmuts. Ook zijn er mogelijk twee andere auto’s betrokken bij het klemrijden op de Ruiterskampweg in Den Bosch. Eén daarvan is waarschijnlijk een zwarte Audi. In Velddriel is vanmorgen een brandende zwarte Audi teruggevonden aan de Hamstraat.

Een woordvoerder van de politie: "We onderzoeken of dit voertuig betrokken is geweest bij de beroving in Den Bosch. Kun je iets meer vertellen over de auto’s die een link hebben met deze gewelddadige beroving, heb je gezien dat de gestolen Mercedes Sprinter in Elshout werd achtergelaten, kun je iets meer vertellen over de brandende Audi in Velddriel, zijn er andere auto’s gezien bij de brandende auto in Velddriel, heb je beelden van bewakingscamera’s of ander beeldmateriaal of informatie die ons kan helpen bij het oplossen van deze zaak? Bel 0900-8844. Deel je liever informatie anoniem? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Online tippen kan ook. Via dit formulier kun je ook je beeldmateriaal online met ons delen."

Mulder snel op 500m, Otterspeer blijft leiden

Michel Mulder heeft de tweede 500 meter voor mannen bij het NK sprint in Heerenveen gewonnen. De olympisch kampioen van 2014 op deze afstand was met 34,62 de snelste.

Dai Ntab Ntab werd tweede in 34,65 en Hein Otterspeer derde in 34,74. Otterspeer blijft aan de leiding in het algemeen klassement en lijkt met de 1.000 meter nog te gaan de beste papieren te hebben voor de sprinttitel.

Carlsen pakt zevende toernooizege in Wijk aan Zee na remise tegen Giri

Schaker Anish Giri moest zijn laatste partij in Wijk aan Zee winnen om voor het eerst het hoog aangeschreven schaaktoernooi op zijn naam te kunnen schrijven. Het werd echter remite tegen Magnus Carlsen. De Noorse wereldkampien won het Nederlandse toptoernooi voor de zevende keer.

Giri speelde een puik toernooi, waarin hij vijf zeges boekte. Hij begon aan de laatste speelronde met een half puntje minder dan Carlsen en had een overwinning nodig om het toernooi te winnen. Hij zou dan de eerste Nederlandse toernooizege zijn, sinds Jan Timman in 1985. Hij speelde met wit, maar kon de Noor niet verrassen. Na dertig zetten deelden de grootmeesters het punt.

De 24-jarige Giri was vorig jaar ook al dicht bij de eindzege in Wijk aan Zee, door insiders het Wimbledon van het schaken genoemd. Toen verloor hij in de tiebreak van Carlsen. Dit jaar begon Giri het toernooi met een nederlaag tegen de Rus Ian Nepomniachtchi, maar werkte zich daarna op, mede door vier keer een partij met zwart te winnen. Na een overwinning met wit tegen de Amerikaan Samuel Shankland in de elfde ronde was Giri zelf koploper en deed hij volop mee om de eindzege.

De Nederlandse nummer vijf van de wereld deed een dappere poging om van Carlsen te winnen, maar de Noor gaf geen krimp. "Hij deed een ruil van stukken die ik niet helemaal begreep; hij leek me een beetje wanhopig’', zei de 28-jarige winnaar. "Ik was vooraf best nerveus voor de partij, maar zodra we waren begonnen was dat gevoel weg. Zeven keer dit toernooi winnen voelt goed, hopelijk volgend jaar weer."

Carlsen wint in Wijk aan Zee. (PRO SHOTS/Action Images)
Carlsen wint in Wijk aan Zee. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Feyenoord - Ajax

In een waar spektakelstuk heeft Feyenoord de klassieker tegen Ajax gewonnen. De Rotterdammers wonnen met maar liefst 6-2 en boekten daarmee hun eerste zege op Ajax in competitieverband sinds 2012.

De wedstrijd schoot uit de startblokken en Kasper Dolberg lostte het eerste schot op doel, waar Kenneth Vermeer redding bracht. De Deen werd niet veel later door Eric Botteghin onderuit gehaald en Lasse Schöne mocht net buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal na acht minuten prachtig over de muur achter de kansloze Vermeer: 0-1. Twee minuten later was het ook bijna 0-2, nadat Sven van Beek dramatisch uitverdedigde, maar Dolberg stuitte op Vermeer.

Vanuit het niets kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Jens Toornstra kreeg de bal op aangeven van Steven Berghuis met enig fortuin mee en passeerde André Onana: 1-1. De wedstrijd in De Kuip werd in een ranzendsnel tempo gespeeld en het resulteerde in legio kansen. Na een half uur spelen nam de thuisploeg voor het eerst de voorsprong. Toornstra bediende de geheel vrijstaande Berghuis en klopte Onana van dichtbij. Lang kon Feyenoord niet genieten van de voorsprong want drie minuten later was het al weer 2-2. Na een gekraakt schot van Donny van de Beek kwam de bal voor de voeten van Hakim Ziyech en de Marokkaans international faalde niet in zijn afronding.

De thuisploeg kreeg via Sam Larsson de uitgelezen mogelijkheid om wederom op voorsprong te komen. Zijn directe tegenstander Noussair Mazraoui zat volledig mis, maar de Zweedse vleugelspeler schoot de bal over. Aan de andere kant van het veld zag Ziyech zijn schot van dichtbij geblokt worden voor Van Beek. Drie minuten voor rust viel de 3-2. Toornsta bediende Robin van Persie en de aanvoerder van de Rotterdammers schoot keizelhard raak.

De eerste goede mogelijkheid na rust was er voor Feyenoord. Calvin Verdonk bracht Tonny Vilhena in stelling en de middenvelder schoot een metertje naast. Bij een volgend moment schoot Berghuis over. In de 56e minuut resulteerde de derde mogelijkheid na rust voor de thuisploeg in de vierde treffer. Een schitterende voorzet van Berghuis bereikte Van Persie, die zijn laatste Klassieker in Eredivisieverband speelde, en de spits maakte zijn tweede treffer: 4-2.

Na een uur spelen greep Erik ten Hag in en moesten Lisandro Magallán, die zijn basisdebuut maakte in de Eredivisie, en Donny van de Beek het verlaten voor Daley Sinkgraven en David Neres. Twee minuten later scoorden de Amsterdammers bijna voor de derde keer, waar Ziyech met een schot van afstand de buitenkant van de paal raakte. Halverwege de tweede helft kwam er een einde aan de wedstrijd van Van Persie en hij werd vervangen door de gepasseerde Nicolai Jörgensen.

Een kwartier voor tijd volgde de beslissing in de wedstrijd. Toornstra bediende Vilhena, met zijn derde assist van de wedstrijd, en de middenvelder werkte de bal binnen: 5-2. Na 82 minuten kreeg Dusan Tadic een mogelijkheid om de spanning enigszins terug te brengen, maar Vermeer bacht redding op het schot van de Serviër. De ultieme vernedering van Ajax volgde zes minuten voor tijd. Jörgensen kreeg de bal bij de ingevallen Yassin Ayoub en de middenvelder schoot geplaatst raak: 6-2. Feyenoord blijft derde in de Eredivisie, waar Ajax tweede staat met nu vijf punten achterstand op koploper PSV.


Vilhena juicht na het scoren van de 4-2 (Pro Shots / Kay Int Veen)

Feyenoord

6 - 2

AFC Ajax

 16' Toornstra
 31' Berghuis
 42' v.Persie
 56' v.Persie
 75' Vilhena
 84' Ayoub
   8' Schöne
 33' Ziyech
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
St.Juste
Botteghin
v.Beek
Verdonk (Haps/73)
Clasie
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Ayoub/83)
v.Persie (Jörgensen/68)
Larsson
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Magallán (Sinkgraven/60)
Blind
Schöne
v.d.Beek (Neres/59)
De Jong
Ziyech
Dolberg (Huntelaar/72)
Tadic

De Jong, Leerdam snel op 500m

De tweede 500 meter voor vrouwen bij het NK sprint in Heerenveen is gewonnen door Letitia de Jong. De Jong zegevierde in een snelle tijd van 37,79.

Jutta Leerdam had een kleine blessure nadat ze zich vanmorgen verstapte bij het inrijden en werd nu tweede met 37,83. Sanneke de Neeling reed met 38,16 een nieuw persoonlijk record en werd derde.

Anice Das kwam in de zevende rit ten val en nam daarbij Dione Voskamp, gisteren nog derde op de eerste 500 meter, mee. Voskamp mag overrijden.

Straks rijden de vrouwen de 1.000 meter.

'Barcelona liet De Jong WhatsApp-berichten van Neymar zien'

Neymar heeft Barcelona een gunst verleend zonder het te weten, zo verzekert AS. Volgens de zondageditie van de sportkrant waren enkele WhatsApp-berichten van de aanvaller van Paris Saint-Germain aan bestuursleden én voetballers van Barcelona voldoende reden voor de middenvelder van Ajax om zich vanaf komende zomer niet voor vijf seizoenen aan de Parijzenaars maar aan de regerend landskampioen van Spanje te verbinden.

Ofschoon Barcelona met een fors verbeterd bod op De Jong kwam én de middenvelder zelf ook een voorkeur voor een overgang naar zijn 'droomclub' had, verzekert AS dat de Oranje-international tijdens het bezoek van de Spaanse delegatie aan Amsterdam toch nog twijfels had tussen PSG en Barcelona. Voorzitter Josep Maria Bartomeu en consorten kozen er vervolgens voor om enkele klaagberichten van Neymar via WhatsApp te tonen, zo schrijft men.

De Jong kreeg naar verluidt enkele berichten onder ogen waarin Neymar zich duidelijk beklaagde over het geringe niveau van de Ligue 1, de harde overtredingen die hij continu te verduren krijgt en het klimaat in de hoofdstad van Frankrijk. De Braziliaan, die voor 222 miljoen euro werd getransfereerd, wordt al enkele maanden met een terugkeer naar Spanje in verband gebracht, maar zowel een rentree bij Barcelona als een transfer naar Real Madrid lijkt om uiteenlopende redenen niet realistisch.

AS stelt bovendien dat Barcelona met het binnenhalen van De Jong reeds het transferbudget voor komend seizoen heeft opgemaakt. Normaliter reserveren de Catalanen elke zomer een bedrag van zeventig miljoen euro voor ingaande transfers. Het hangt van de uitgaande transfers af of de club meer aan nieuwe spelers kan spenderen. De Catalanen versterkten zich eerder al met de bijna transfervrije Jean-Clair Todibo van Toulouse en de van US Sassuolo gehuurde Kevin-Prince Boateng.

Eerste World Cup-zege voor skiester Venier in Garmisch-Partenkirchen

Alpineskiester Stephanie Venier heeft de eerste World Cup-zege uit haar carrière binnen. De 25-jarige Oostenrijkse was in het Duitse Garmisch-Partenkirchen de beste op de afdaling.

Corinne Suter zette als eerste een strakke tijd neer, maar de Zwitserse zag tot vreugde van het thuispubliek hoe de Duitse Kira Weidle daar onderdoor dook. De immer aanvallende Italiaanse Sofia Goggia bleek dan weer sneller dan Weidle en nam met 0,29 seconden voorsprong de eerste plek over.

Een aanval van de Sloveense Ilka Stuhec strandde, maar Venier wist wel met succes de aanval op Goggia te openen. De Oostenrijkse verbeterde de snelste tijd met 0,25 seconden en daar kwam niemand meer aan, waarmee haar eerste zege na ruim tachtig wedstrijden een feit was. Goggia pakte wel de tweede plaats, Weidle mocht met plek drie voor de tweede keer in haar loopbaan het podium beklimmen.

Biatlete Dahlmeier wint eindelijk weer

Biatlete Laura Dahlmeier heeft tijdens de World Cup in het Italiaanse Antholz de massastart op haar naam geschreven. Voor de Duitse veelvraat, dit seizoen wegens ziekte regelmatig afwezig, is het haar eerste zege van het seizoen.

Dahlmeier begon nog met een misser bij de eerste schietbeurt, waar onder meer de Tsjechische Marketa Davidova en de Finse Kaisa Mäkäräinen foutloos bleven. Na de twee liggende schietbeurten maakten die twee dan ook deel uit van de kopgroep, met verder ook nog Justine Braisaz (Frankrijk), Ekaterina Yurlova-Percht (Rusland) en Paulina Fialkova (Slowakije).

Bij de derde schietbeurt gingen die vijf allemaal de fout in, waardoor Dahlmeier samen met landgenote Vanessa Hinz en de Wit-Russische Iryna Kryuko de leiding over kon nemen. World Cup-leidster Dorothea Wierer plaatste ondertussen een aanval richting de vierde en laatste schietbeurt, maar moest dat daar met haar derde misser bekopen.

Dahlmeier en Hinz bleven foutloos en kregen Davidova en Hanna Öberg achter zich aan, met Wierer op plek vijf. Voor de Italiaanse bleef het daar ook bij, Davidova wist Hinz nog te verschalken en eindigde als tweede, terwijl Öberg net tekort kwam om Hinz van het podium te stoten. Dahlmeier was niet meer bij te halen en de Duitse boekte zo haar eerste zege van het seizoen.

Den Haag Centraal ontruimd na vondst verdacht pakketje

Een deel van station Den Haag Centraal is aan het begin van de middag ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. De sporen 1 tot en met 4 zijn uit voorzorg ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzoekt het pakketje. Het verdachte pakje schijnt al veilig gesteld te zijn. Wanneer het station weer vrijgegeven wordt is nog niet bekend.

Tussen Den Haag Centraal en Den Haag HS rijden er geen treinen en tussen Den Haag Centraal en Gouda rijden er hierdoor geen Intercity's. Dit duurt tot ongeveer 14:15 uur.

Update 15:43 uur:
Het bleek loos alarm en de treinen rijden intussen weer normaal.

'Opa' Douwe de Vries pakt Nederlandse titel allround

Douwe de Vries is de nieuwe Nederlands kampioen allround. De 36-jarige Fries won de afsluitende 10.000 meter en maakte de zes seconden achterstand die hij vooraf aan de race had op Marcel Bosker goed.

De snelste tijd tot de laatste rit was die van Chris Huizinga met 13.25,87. Marcel Bosker en Douwe de Vries troffen elkaar in de laatste rit. De Vries nam de regie en reed weg bij Bosker. Op de helft van de race had De Vries de zes seconden achterstand op Bosker goedgemaakt. De Vries bleef vlak rijden en kende geen moment van verzwakking. Uiteindelijk kwam De Vries in 12.55,10 over de meet, Bosker reed 13.14,35. Voor De Vries was het zijn derde persoonlijk record dit NK.

Douwe de Vries met 36 jaar de oudste Nederlands kampioen ooit. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Douwe de Vries met 36 jaar de oudste Nederlands kampioen ooit. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Hoedt begint met rode kaart en nederlaag aan avontuur in Spanje

Wesley Hoedt zal zijn debuut voor Celta de Vigo niet snel vergeten. De van Southampton gehuurde verdediger verloor zondagmiddag met 2-1 van Real Valladolid en haalde door twee gele kaarten, en dus een rode prent, niet het einde van de wedstrijd. De Galiciërs stonden ten tijde van de ondertalsituatie, vanaf minuut 87, al met 2-1 achter.

Celta nam na zestien minuten de leiding in Valladolid: Sofiane Boufal forceerde balverlies bij de thuisploeg, bediende Pione Sisto en zag hoe de Deen subtiel voor de 0-1 zorgde. Richting de rust stond Celta, waar Hoedt een basisplaats van trainer Miguel Cardoso had gekregen, flink onder druk, maar de bezoekers voorkwamen een gelijkmaker.

Valladolid zorgde in de tweede helft voor de ommekeer. Na voorbereidend werk van Antoñito aan de rechterkant werkte Óscar Plano tien minuten na rust de 1-1 binnen. Een kwartier later was het Keko die de bal van Plano ontving en het leer diagonaal achter Rubén schoot: 2-1. Hoedt had in de 41e minuut geel ontvangen voor een overtreding op Keko en mocht enkele minuten voor tijd inrukken toen hij met zijn arm het gelaat van Rubén Alcaraz raakte.

Celta blijft door de nederlaag maar nipt boven de rode streep staan. Nummer achttien Rayo Vallecano heeft een punt minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Baanrenster Wild boekt weer World Cup-zege in Hong Kong

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Hong Kong heeft Kirsten Wild weer een zege bij kunnen schrijven. De Nederlandse won een dag eerder met Amy Pieters al de koppelkoers, zondag was ze zelf de beste op het omnium.

Wereldkampioene Wild begon met winst op de scratch en een derde plek op de tempokoers, waarna ze ook de afvalkoers won. In de puntenkoers hield ze de enige concurrentes scherp in de gaten en sprintte ze wanneer nodig overtuigend mee, waardoor ze met 137 punten ruim de winst pakte. Laurie Berthon uit Frankrijk werd met 114 punten tweede, de Australische Alexandra Manley (112) wipte over de Italiaanse Letizia Paternoster naar de derde stek.

Pieters kwam zondag in actie op de scratch, maar met een dertiende stek kwam ze er niet aan te pas. De winst ging naar de Italiaanse Martina Fidanza, die Alex Martin-Wallace uit Australië en de Belgische Jolien D'Hoore in een spannende sprint klopte.

Roy Pieters, de broer van Amy, kwam er op de koppelkoers niet aan te pas. Samen met Yoeri Havik sprokkelde hij twee keer een puntje, goed voor plek elf. Thomas Sexton en Campbell Stewart uit Nieuw-Zeeland wonnen met 33 punten, vier meer dan de Australiërs Sam Welsford en Kelland O'Brien. Brons was met 21 punten voor de Fransen Benjamin Thomas en Florian Maitre.

Op de sprint werd Theo Bos in de kwartfinales uitgeschakeld door James Brister. De Australiër schopte het vervolgens tot de finale en verloor daarin na twee heats van landgenoot Thomas Clarke. Xu Chao uit China pakte ietwat verrassend het brons door de Fransman Quentin Caleyron met 2-0 te kloppen.

De World Cup-week werd voor de thuisfans op fraaie wijze afgesloten. Lee Wai Sze sprintte op de keirin naar een overtuigende zege, nadat ze ook de individuele sprint al won. Riyu Ohta uit Japan moest genoegen nemen met plek twee, Lee Hoi Yan Jessica maakte het Hong Kongse feestje compleet met plek drie.

Veldrijdster Brand wint laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen

Lucinda Brand heeft de wereldbekercross in Hoogerheide gewonnen. Op het modderige parcours in het West-Brabantse dorp werden Katie Compton en Marianne Vos respectievelijk tweede en derde.

Wereldkampioene Sanne Cant, Marianne Vos en Denise Betsema namen in de openingsronde de leiding. Van een grote voorsprong was echter geen sprake en het drietal kreeg gezelschap van Brand, Compton, Nikki Brammeier en Katie Keough.

In de derde ronde verhoogde Brand het tempo en de kopgroep viel uiteen. Bij het ingaan van de slotronde had de renster van Team Sunweb veertien seconden voorsprong op Compton. De Amerikaanse was niet in staat om het gat naar Brand te verkleinen. Voor Brand was dit na zeges in Tabor en Namen haar derde overwinning in de wereldbeker dit seizoen. Op de tweede plaats eindigde Compton. Vos finishte op de derde plaats maar is wel winnaar van het de wereldbeker.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Katie Compton (USA)
3. Marianne Vos (NED)
4. Sanne Cant (NED)
5. Nikki Brammeier (GBR)
6. Kaitlin Keough (USA)
7. Denise Betsema (NED)
8. Loes Sels (BEL)
9. Sophie de Boer (NED)
10. Christine Majerus (LUX)

Freestyleskiër Ruud wint X-Games-goud op big air, Kim pakt 5e goud in SuperPipe

Freestyleskiër Birk Ruud heeft in het Amerikaanse Aspen tijdens de X-Games het goud gewonnen op de big air. De 18-jarige Noor scoorde linksom 44 en rechtsom 45 punten, goed voor zijn winnende aantal van 89 punten. Alex Beaulieu-Marchand uit Canada pakte met 87 punten zilver, voor de Britse kampioen van 2017, James Woods (82 punten).

Voor de snowboarders stond bij zowel de mannen als de vrouwen de slopestyle op het programma en dat leverde bij de vrouwen goud op voor Zoi Sadowski-Synnott. De 17-jarige Australische pakte al zilver op de big air en met 91,00 punten kwam er slopestylegoud bij. De Amerikaanse Hailey Langland moest met 90,66 punten nét genoegen nemen met zilver, voor de 84,66 punten van de Finse Enni Rukajärvi.

Zoi Sadowski-Synnott wint goud op de slopestyle (Bron: YouTube)

Bij de mannen won de Canadees Mark McMorris voor de vijfde keer het goud op de slopestyle, naast ook al drie keer goud op de big air. Met zijn 96,00 punten was hij net te sterk voor de Fin Rene Rinnekangas (94,00), terwijl de Noor Mons Røisland met 91,33 punten het brons mee naar huis mocht nemen.

Mark McMorris wint goud op de slopestyle (Bron: YouTube)

Chloe Kim is een fenomeen in de SuperPipe en de nog altijd maar 18-jarige snowboardster maakte dat weer waar: ze won al voor de vijfde keer het goud, dit keer door de Spaanse Queralt Castellet met 84,00 punten te verslaan. Castellet had 80,00 punten, waarmee ze de Chinese Cai Xuetong (72,66) voor kon blijven.

Chloe Kim wint goud in de SuperPipe (Bron: YouTube)

Birk Ruud wint goud op de big air (Bron: YouTube)

Uitslag Fortuna Sittard - Vitesse

Vitesse heeft zondagmiddag verloren op bezoek bij Fortuna Sittard. De ploeg van Leonid Slutsky kwam in de eerste helft op voorsprong en was lange tijd beter dan de Limburgse formatie, maar in de tweede helft scoorde de promovendus twee keer: 2-1. Door de nederlaag staat Vitesse nu met 29 punten op plek vier, terwijl Fortuna naar de middenmoot van de Eredivisie klimt.

Vitesse beleefde een droomstart en stond na zeven minuten al op voorsprong. Een lange bal van doelman Eduardo belandde bij Bryan Linssen en de aanvaller schoot beheerst raak. De ervaren sluitpost is zodoende de eerste keeper met een assist in een Eredivisie-duel sinds Marco Bizot van AZ op 9 december 2017 tegen Heracles Almelo. Met de treffer is Linssen nu goed voor voor zes goals en één assist in zijn laatste acht Eredivisie-duels. Voor het eerst sinds 10 november wist hij weer eens met zijn voet het net te vinden.

Beide ploegen wisten in het vervolg van de eerste helft mogelijkheden te creëren, maar het was vooral het bezoek dat naliet om de voorsprong uit te breiden. Navarone Foor verzuimde een grote kans te verzilveren door op de lat te mikken, terwijl een treffer van Oussama Darfalou wegens buitenspel werd afgekeurd. Ook Fortuna stichtte af en toe gevaar, zoals via Lisandro Semedo. De aanvaller miste echter, waardoor Vitesse met een voordelige marge ging rusten.

De Arnhemmers waren beter, maar konden het niet afmaken. Een kwartier voor tijd profiteerde Fortuna via Lars Hutten. Een voorzet van André Vidigal belandde bij de invaller, die goed afwerkte: 1-1. Fortuna drong aan en schreeuwde in de slotfase nog om een penalty, maar de VAR zag geen reden om aan de beslissing van scheidsrechter Martin Pérez te tornen. In blessuretijd kwam de treffer er alsnog via invaller Finn Stokkers, die prachtig scoorde, waardoor de Limburgers alsnog met drie punten aan de haal gingen.

Fortuna Sittard

2 - 1

Vitesse

 74' Hutten
 90+2' Stokkers
   7' Linssen
 
 Gele kaart: Essers, Diemers,Heerings, Dobos, (Fortuna Sittard), Bero, Fero, (Vitesse)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.123
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers
Rodríguez
Heerings
Pinto
El Messaoudi (Hutten/60)
Smeets
Diemers
Vidigal (Stokkers/77)
Novakovich
Semedo (Dobos/ 88)
  Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner
Bero
Serero
Foor
ödegaard (Beerens/72)
Darfalou (Margaret/46)
Linssen

Titel voor Achtereekte, Visser rijdt magistrale 5.000m

Carlijn Achtereekte is de nieuwe Nederlands kampioene allround. In een rechtstreeks duel met Joy Beune wist ze de zes seconden achterstand goed te maken op de vijf kilometer. De 5.000 meter werd gewonnen door Esmee Visser.

Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, moest het opnemen tegen Roza Blokker. Ze begon langzaam maar na een paar ronden voerde Visser, die geen tegenstand had aan Blokker, het tempo op. Na 3 kilometer reed ze onder het 12-jarige baanrecord van Martina Sábliková (6.49,31). Ze bleef tijd winnen en de jarige Visser  kwam in 6.47,47 over de streep.

In de rit erna kwamen Melissa Wijfje en Reina Anema niet in de buurt van de tijd van Visser. Anema reed 7.02,99, Wijfje stortte in en kwam in 7.07,52 over de streep waardoor Visser als derde in het eindklassement eindigt.

Carlijn Achtereekte en Joy Beune reden in de laatste rit tegen elkaar om de titel. Beune ging gelijk in de aanval, maar Achtereekte pareerde en sloeg een gat met Beune, die nog weinig vijf kilometers reed. Achtereekte reed met nog vier ronden te gaan twee seconden onder de tijd van Visser maar die voorsprong slonk. De voorsprong op Beune liep wel op. Ze kwam in 6.49,81 over de meet. Beune reed 6.58,94 en dat was meer dan de zes seconden die ze mocht verliezen.

Russische bommenwerper crasht spectaculair in dichte mist

Een Russische bommenwerper, een TU-22M3, crashte op 22 januari tijdens een landingspoging bij zeer zware weersomstandigheden. Drie van de vier inzittenden overleefden de crash niet, de piloot raakte hierbij zwaargewond.

Het vliegtuig barstte in stukken uiteen, vlak nadat het de grond raakte. De piloot ligt op dit moment in het ziekenhuis en de luchtmacht onderzoekt hoe deze landing zo enorm uit de hand heeft kunnen lopen.


Crash supersonische bommenwerper TU-22M3 (Bron: Youtube)

Lozano weer thuis na nacht in het ziekenhuis

Hirving Lozano heeft het ziekenhuis verlaten en is nu thuis, zo meldt PSV zondag via de officiële kanalen. De belastbaarheid zal op basis van de geldende FIFA-protocollen van dag tot dag bekeken worden, zo stelt de club. De aanvaller kwam zaterdagavond hard in botsing met Tim Handwerker bij het competitieduel van de Eindhovense club met FC Groningen.

De koploper van de Eredivisie wist de wedstrijd nipt met 2-1 te winnen. Twee treffers in de eerste helft van Lozano zorgden voor een voorsprong voor PSV. Daarna kwam Lozano in botsing met zijn tegenstander en moest hij het veld verlaten. De Mexicaan, die werd vervangen door Donyell Malen, werd naar het ziekenhuis gestuurd voor onderzoek.

Eerst heerste de vrees dat Lozano mogelijk langdurig uit de roulatie zou zijn. "Hij wordt nu onderzocht. Het zag er niet goed uit", reageerde Van Bommel zaterdagavond na afloop van de gewonnen wedstrijd in gesprek met FOX Sports . "Dat baseer ik op de manier waarop hij van het veld werd gedragen. Hij wordt onderzocht in het ziekenhuis en ik heb nog geen definitieve diagnose binnen."

"We weten niet wat er aan de hand is, maar dat het er niet goed uitziet, is duidelijk." Op zondagochtend meldden diverse media al dat de schade bij Lozano mee zou vallen. Lozano, die nog tot medio 2023 vastligt in het Philips Stadion, is dit seizoen goed voor 15 doelpunten en 9 assists in 28 wedstrijden namens de Eindhovenaren.

De Vries klopt Bosker op schaatsmijl

Douwe de Vries heeft de 1.500 meter voor mannen bij het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen gewonnen. In een rechtstreeks duel met Marcel Bosker reed de 36-jarige veteraan met 1.45,08 een nieuw kampioenschapsrecord en een nieuw persoonlijk record.

Bosker, die vorig jaar de Nederlandse titel won, werd tweede in 1.45,74. Derde werd Chris Huizinga met 1.47,52.

Op de afsluitende 10.000 meter vanmiddag heeft Bosker een voorsprong van zes tellen op De Vries. Ze rijden dan tegen elkaar.

15-jarige fietsster door automobilist in arm gestoken

Een 15-jarig meisje is zaterdagavond rond 19.30 uur gewond geraakt door een steekincident op de Heerenweg in Barsingerhorn. Het slachtoffer was op de fiets.

In tegenovergestelde richting kwam een klein model personenauto gereden. Bij het passeren werd het slachtoffer met een scherp voorwerp geraakt tegen haar arm. De automobilist reed vervolgens door.

Het slachtoffer was zo geschrokken en bang dat zij direct is opgestaan en weggefietst. Al snel werd duidelijk dat het slachtoffer een verwonding aan haar arm had, waarop direct de politie gebeld werd.

De politie heeft de omgeving afgezocht. De auto en de verdachte zijn daarbij niet aangetroffen. De politie zoekt getuigen. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Flinke valpartijen in skicrossfinales, Smith en Leman winnen

Skicrossers Brady Leman en Fanny Smith hebben een World Cup-zege bij mogen schrijven. In het Canadese Blue Mountain waren de twee de beste in de finales, die beiden even overschaduwd werden door een valpartij - gelukkig zonder noemenswaardige gevolgen.

In de mannenfinale werd vol gestreden tussen de Oostenrijker Johannes Rohrweck - jagend op zijn eerste zege - en thuisfavorier Leman. De Canadees kwam langszij, waarna Rohrweck aangetikt werd door de Zwitser Marc Bischofberger, met als gevolg dat beiden hard onderuit gingen.

Leman kon zo de winst pakken, Bastien Midol uit Frankrijk kwam vanaf geslagen positie nog naar de tweede stek. Rohrweck kwam als snelste overeind en werd derde, terwijl er nog een speciale vermelding is voor Reece Howden: de 20-jarige Canadees pakte bij zijn debuut op het hoogste niveau een knappe zevende plek.

Leman wint bij de mannen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen ging tussen Brittany Phelan en Marielle Thompson uit Canada, de Française Alizeé Baron en de Zwitserse Smith. Phelan ging in de slotfase hard onderuit, Thompson leek te winnen, maar werd toch nog gepasseerd door Smith. Zij boekte zo haar zeventiende zege, de vierde van het seizoen, voor Thompson en Baron.

Smith wint bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Jonkie Beune snelste op 1.500m

De derde afstand bij het NK allround vrouwen in Heerenveen, de 1.500 meter, is gewonnen door Joy Beune. Beune, de 19-jarige wereldkampioene junioren, versloeg in een rechtstreeks duel Carlijn Achtereekte: 1.54,72 om 1.55,76.

Melissa Wijfje eindigde als derde in 1.56,17. Esmee Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, verbeterde met drie seconden haar persoonlijk record naar 1.57,69.

Op de afsluitende 5.000 meter heeft Beune zes seconden voorsprong op stayer Achtereekte.

Djokovic geeft tennisles aan Nadal in Australian Open-finale

Tennisser Novak Djokovic heeft met enorme overmacht de finale van de Australian Open gewonnen. De Servische nummer één van de wereld was zes klassen beter dan de mondiale nummer twee, Rafael Nadal, en pakte zijn zevende titel in Melbourne.

In set één moest Nadal gelijk zijn service inleveren, terwijl hij op de opslag van Djokovic in de hele set welgeteld één punt kon pakken. Heel even ging het in set twee een beetje gelijk op, maar met de ene na de andere toverbal plaatste Djokovic alsnog twee breaks en dus haalde hij ook de tweede set soepel binnen.

Ook de derde set leverde weer een vroege break op, hoewel Nadal op 4-2 zowaar een breakkans kreeg. Die werd niet benut en op de Spaanse service maakte Djokovic het na amper twee uur tennisles af: 6-3, 6-2, 6-3.

De finale in het mannendubbel werd gewonnen door Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut. De als vijfde geplaatste Fransen rekenden in twee sets af met de winnaars van twee jaar geleden, de Fin Henri Kontinen en de Australiër John Peers (12): 6-4, 7-6 (1).

De zevende Australian Open-titel is binnen voor Djokovic (Pro Shots/Action Images)
De zevende Australian Open-titel is binnen voor Djokovic (Pro Shots/Action Images)

3400 euro boete voor bezopen co-piloot; vlucht gecanceld

De Luchtvaartpolitie heeft zondag 27 januari op Schiphol een 51-jarige co-piloot van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij aangehouden. De man was vanmorgen aan boord van het toestel voor een vertrekkende vlucht en had teveel alcohol genuttigd. De piloot betaalde de hem opgelegde boete van 3400 euro.

De ademanalyse gaf een definitieve uitslag van 270 ug/l, dat is 0,63 promille, waar maximaal 0,2 promille voor vliegtuigpersoneel is toegestaan. In de luchtvaart mag vliegtuigpersoneel in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. De overige tien bemanningsleden waren alcoholvrij. Omdat het toestel zonder de co-piloot niet mocht vertrekken is de vlucht gecanceld.

Olimstad en Derungs pakken World Cup-winst op slopestyle

Snowboarders Markus Olimstad en Isabel Derungs hebben op de Italiaanse Seiser Alm de World Cup-wedstrijd op de slopestyle gewonnen. Voor beiden was het hun eerste zege, maar daarbij moet wel gezegd worden dat het gros van de wereldtop in het Amerikaanse Aspen bezig is met de X-Games.

Olimstad scoorde in de tweede van zijn drie finaleruns 88,00 punten en daarmee bleef hij de Amerikaan Lyon Farrell (87,20) nipt voor. Stian Kleivdal, eveneens uit Noorwegen, kwam in run één tot 84,75 punten en dat bleek goed voor de derde plek, zijn eerste podium in de World Cup. Niek van der Velden strandde in de kwalificaties met een 22e plek.

Olimstad wint bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen kwam Derungs in de finale tot 79,15 punten in haar derde run. Dat was genoeg om te winnen van twee Canadese dames: Brooke Voigt werd met 76,00 punten tweede, Jasmine Baird scoorde 73,25 punten en mocht met plek drie voor het eerst het World Cup-podium betreden.

Derungs wint bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Politie pakt 'tandpasta-tuig' op

De politie heeft zaterdag langs de A28 bij 't Harde twee mannen aangehouden die verdacht worden van de diefstal of heling van een grote partij tandpasta.

Omstreeks 15.00 uur controleerden medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een auto met een Frans kenteken. Tijdens deze controle zagen de agenten in de auto twee grote tassen gevuld met tubes tandpasta staan. De twee inzittenden, Georgiërs van 28 en 29 jaar, konden desgevraagd geen goede verklaring geven van de herkomst van de tandpasta. Omdat de agenten wisten dat tandpasta de laatste tijd een geliefd product is bij zogenaamde mobiele bandieten, rondtrekkende criminelen, werden de mannen als verdachten van heling aangehouden. De 208 tubes tandpasta werden in beslag genomen.

Na nader onderzoek bleek dat afgelopen donderdag door een supermarkt in Zwolle aangifte is gedaan van de diefstal van een grote partij tandpasta ter waarde van meer dan 600 euro. De diefstal is gepleegd door twee mannen en er zijn camerabeelden van. De signalementen komen vermoedelijk overeen met die van de aangehouden personen. Nader onderzoek volgt. 

Politie pakt 'tandpasta-tuig' op (Foto: politie)
Politie pakt 'tandpasta-tuig' op (Foto: politie)

Snowboarder Sobolev wint voor thuispubliek

Snowboarder Andrey Sobolev heeft in Moskou voor eigen publiek de World Cup-wedstrijd op de parallelslalom gewonnen. Het was de vijfde World Cup-zege voor de Rus.

Sobolev begon met zeges op de Oostenrijker Alexander Payer en de Chinees Bi Ye, waarna Arvid Auner uit Oostenrijk er in de halve finales aan moest geloven. In de eindstrijd wachtte Dario Caviezel uit Zwitserland, die de Italiaan Aaron March, de Bulgaar Radoslav Yankov en de Rus Maksim Rogozin klopte.

In een spannende finale bleek Sobolev tot vreugde van het publiek een maatje te groot. Rogozin klopte Auner met 0,02 seconden in de strijd om plek drie en pakte zo de eerste podiumplek uit zijn World Cup-loopbaan.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging de winst naar de Zwitserse Julie Zogg, de tweede uit haar carrière en de eerste sinds maart 2015. Zij plaatste zich via Gloria Kotnik (Slovenië), Selina Jörg (Duitsland) en Anastasia Kurochkina (Rusland) voor de finale. Daarin nam ze het op tegen Sabine Schöffmann (Oostenrijk), die won van Cheyenne Loch (Duitsland), Nicole Baumgartner (Zwitserland) en Maria Valova (Rusland).

Ook hier was de finale spannend, met Zogg als winnares met 0,16 seconden voorsprong. De Russische strijd om de derde plek werd na een val van Valova gewonnen door de 18-jarige Kurochkina, waarmee ze in haar vijfde World Cup-optreden al haar eerste podiumplaats pakte.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bellator MMA: laatste Russische keizer versus Darth Bader

Zaterdagavond draaide Bellator 214 bijna volledig rond de finale van het zwaargewichttoernooi waarin de Russische MMA-legende Fedor Emelianenko het opneemt tegen zijn Amerikaanse tegenstander Ryan Bader. Chael Sonnen, Frank Mir, Matt Mitrione, King Mo, Roy Nelson en Rampage Jackson waren al verslagen door beide grootheden en de finale van de Grand Prix zou de apotheose moeten worden van de langverwachte terugkeer van het zwaargewichttoernooi in de vechtsport.

Een halve minuut later was het echter al over. De Last Emperor lag al zwaar aangeslagen op zijn rug, na één linkerhoek op zijn kaak. Met slechts die ene klap werd Bader de eerste vechter bij Bellator MMA die twee kampioensgordels tegelijk om mag doen. Bader is immers ook al kampioen in de lichtzwaargewichtsklasse.

"Om nu kampioen te zijn in twee gewichtsklassen is te gek man!", aldus de champ-champ die zijn legendarische tegenstander niet uit het oog verloor. "Ik had een fantastische avond, maar mijn hemel, kijk eens naar Fedor zijn carrière. Hij behoort bij één van de besten om nog zo ver te komen." 

Sinds Bader de UFC vaarwel zegde en tekende bij concurrent Bellator is hij gedurende vijf gevechten nog altijd ongeslagen en hij heeft zelfs twaalf van zijn laatste dertien gevechten gewonnen. Fedor heeft sinds zijn terugkeer vijf van zijn zeven gevechten gewonnen, al waren de eerste tegenstanders van twijfelachtig formaat.

Aaron Pico vs. Henry Corrales
Pico is één van de grootste talenten binnen het MMA. De 22-jarige Amerikaan (5-1) heeft in zijn nog korte professionele carrière nog nooit een tweede ronde hoeven te vechten, gewoonweg omdat hij zijn tegenstanders vaak binnen een ronde al bewusteloos slaat en dat terwijl hij eigenlijk een succesvolle worstelachtergrond heeft. Pico traint echter bij de wereldberoemde bokstrainer Freddie Roach en dat betaalt zich duidelijk uit.

Veteraan Corrales had daar allemaal duidelijk geen boodschap aan en een heerlijk straatgevecht brak uit. Corrales (17-3) heeft zijn laatste vier gevechten voorafgaand aan zijn gevecht tegen Pico ook voortijdig gewonnen en was duidelijk gemotiveerd om de jonge hond een lesje te leren en te laten zien wie meer recht heeft op een titelgevecht tegen kampioen Patricio Freire.

Even leek dat lesje fout te gaan. Al vroeg in de eerste ronde landde een keiharde uppercut op de kin van Corrales die door de rake klap even de kracht uit zijn benen verloor. Corrales herstelde zich wonderbaarlijk snel en het straatgevecht kon verder gaan, maar Corrales raakte Pico keihard met een rechtervuist en het talent ging direct zwaar knockout.

Volledige resultaat Bellator 214 en daarna nog wat hoogtepunten:
Ryan Bader verslaat Fedor Emelianenko na knockout (stoten, ronde 1)
Henry Corrales verslaat Aaron Pico na 
knockout (stoten, ronde 1)
Jake Hager verslaat J.W. Kiser na opgave (verwurging, ronde 1)
Juan Archuleta verslaat Ricky Bandejas na jurybesluit (29-28 x3) 
Adel Altamimi verslaat Brandon McMahan na opgave (armklem, ronde 1)
Thor Skancke verslaat Jesse Merrit na opgave (verwurging, ronde 1)
Jesse Roberts verslaat A.J. Agazarm na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Weber Almeida verslaat Odan Chinchilla via TKO (stoten, ronde 1)
Art Rivas verslaat Sean Johnson via TKO (stoten, ronde 1)
Jay Jay Wilson verslaat Tyler Beneke na opgave (verwurging, ronde 1)
Ryan Lilley verslaat James Barnes via knockout (trappen, ronde 1)
Craig Plaskett verslaat Ian Butler na jurybesluit (30-27 x3)
Desmond Torres verslaat Steve Ramirez na opgave (verwurging, ronde 1)


16-jarige houdt zich niet aan voorwaarden kinderrechter en wordt opgepakt

Een 16-jarige Oosterhouter is zaterdagavond omstreeks 23.35 uur na een achtervolging door de politie op de Tempelierstraat in Oosterhout aangehouden omdat hij een valse naam had opgegeven. Hij was te voet op de vlucht gegaan omdat hij zich niet had gehouden aan voorwaarden voor zijn vrijlating die de kinderrechter had opgelegd na een eerdere arrestatie. Hij werd in een auto gecontroleerd waarin ook iemand zat met wie hij een contactverbod heeft.

Agenten die met hun auto over de Beneluxweg reden in de richting van de Tilburgseweg, zagen dat vanuit een auto voor hen verpakkingsmateriaal van een fastfoodrestaurant op straat werd gegooid. De dienders besloten de inzittenden aan te spreken en hen het afval op te laten ruimen. Er zaten drie jongemannen in, waarvan de agenten er twee herkenden vanwege eerdere aanhoudingen. Een derde jongen, die achterin zat, kwam hen wel bekend voor maar ze konden hem niet precies thuisbrengen. Hij gaf zijn personalia op en woonde naar eigen zeggen in Eindhoven. Tijdens de controle van zijn persoonsgegevens bleek dat hij een valse naam en adres opgaf.  

Achtervolging
Hierop moest hij mee naar het bureau vanwege het opgeven van een valse naam. Hij ging er daarop vandoor maar werd na een achtervolging alsnog aangehouden. De reden voor zijn vlucht was dat de rechtbank hem een contactverbod had opgelegd met een van de andere knapen in de auto. De kinderrechter had hem namelijk na een aanhouding in november 2018, in afwachting van de rechtszaak op 28 februari 2019, vrijgelaten onder diverse voorwaarden, zoals onder meer dat hij zich buiten schooltijd in huis ophoudt en dat hij een contactverbod heeft met een van de andere inzittenden die ook bij die zaak betrokken was. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie onderzoekt dodelijke aanrijding in Zwolle

De politie is een onderzoek gestart na een ernstige aanrijding op zondag 27 januari op de Zwartewaterallee in Zwolle. Bij de aanrijding kwam een 69-jarige man uit Zwolle om het leven.

De aanrijding vond plaats omstreeks 00.45 uur op de kruising van de Zwartewaterallee en de Monteverdilaan. Een 27-jarige automobilist reed in de richting van de Blaloweg. De 69-jarige man liep op de kruising toen hij werd geschept door de auto. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De politie is en onderzoek gestart naar de toedracht. Na het ongeval verrichtte de Verkeersongevallenanalyse van de politie onderzoek ter plaatse. Ook worden de stoplichten onderzocht. 

Dronken Waalwijker rijdt met auto berm in en talud af

Een dronken 24-jarige Waalwijker is afgelopen nacht omstreeks 02.15 uur op de A59 bij het nemen van de afslag Waalwijk Centrum met zijn auto in de berm geraakt en daarna van het talud afgereden. Hij bleef bij het ongeval ongedeerd. Hij rook sterk naar alcohol en werd na een eerste indicatieve test aangehouden voor rijden onder invloed.

De automobilist bleek veel te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij blies maar liefst 850 ugl, terwijl 220 ugl maximaal is toegestaan. De Waalwijker nam het voorval nogal laconiek op. Hij gedroeg zich recalcitrant en lachte erom. Hij maakte op de agenten de indruk dat het hem niet veel interesseerde. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Skilegende Svindal kondigt afscheid aan

Alpineskiër Aksel Lund Svindal heeft aangekondigd dat hij bezig is aan zijn allerlaatste seizoen. Het WK in het Zweedse Åre, van 4 tot en met 17 februari, zal zijn laatste optreden worden.

De Noorse snelheidsspecialist maakte dat zaterdagavond bekend in het Oostenrijkse Kitzbühel, waar hij wegens knieproblemen niet aan de start van de beroemde Hahnenkammrennen staat. "Ik richt me nu volledig op het WK en dat zullen mijn laatste races zijn", aldus de goedlachse Svindal.

In zijn rijke carrière won Svindal talrijke prijzen. In 2010 pakte hij olympisch goud op de super-G, zilver op de afdaling en brons op de reuzenslalom, acht jaar later werd hij in Pyeongchang olympisch kampioen op de afdaling. Zijn eerste écht grote succes kwam in hetzelfde Åre waar zijn carrière tot een einde zal komen: in 2007 werd hij er wereldkampioen op de afdaling en de reuzenslalom. Svindal won verder ook nog twee wereldtitels op de alpinecombinatie en nog één op de afdaling.

Svindal pakt olympisch goud in Pyeongchang (Bron: YouTube)

Naast kampioenschappen was hij uiteraard ook in de World Cup succesvol. In november 2005 won hij in Lake Louise tijdens de super-G voor het eerst, afgelopen december pakte hij op de super-G in Val Gardena zijn 36e zege. Het hielp hem onder meer naar de eindzeges in de World Cup in 2007 en 2009, plus vijf eindzeges op de super-G, twee op de afdaling en één op de reuzenslalom en combinatie.

Svindal had nog veel meer kunnen winnen, maar werd regelmatig geplaagd door allerhande blessures. Vooral zijn knieën bleken gevoelig en meer dan eens moest hij maandenlang toekijken. Zijn meest recente comeback kwam rond Pyeongchang, waar hij op zijn 35e de oudste olympisch kampioen ooit werd in het alpineskiën.

Dragon Quest XI S krijgt exclusieve scenario's

We wisten al dat de Switch-port van Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age extra's kreeg ten opzichte van de pc- en PlayStation 4-versies. Zo kun je zelf bepalen met wie je trouwt en krijgt deze versie Japanese voice-overs.

In een livestream heeft Square Enix aangekondigd dat er ook extra scenario's worden toegevoegd die niet in de andere versies te vinden zijn. Hoeveel en wat de extra content biedt is nog niet duidelijk, maar Square probeert er duidelijk een aantrekkelijk pakket van te maken. Ook is er iets meer footage vrijgegeven van de port die je hieronder kunt vinden.

Een release date van Dragon Quest XI S is nog niet bekend.

Dubbele dubbelslag Duitse rodelaars op WK in Winterberg

De Duitse rodelploeg heeft op het wereldkampioenschap in Winterberg weer toegeslagen. Toni Eggert/Sascha Benecken en Natalie Geisenberger wonnen op dag één al de wereldtitels op de sprint, zaterdag pakten ze er de reguliere wereldtitels bij.

Het was spannend bij de dubbels, want Eggert/Benecken moesten na de eerste run nog 0,039 seconden toegeven op hun landgenoten en rivalen Tobias Wendl/Tobias Arlt. In run twee waren de tweevoudig olympisch en drievoudig wereldkampioenen echter net niet perfect, waardoor Eggert en Benecken hun wereldtitel met 0,078 seconden voorsprong verdedigden. Thomas Steu en Lorenz Koller, de revelatie van het seizoen, pakten op 0,141 tellen brons door de Letse duo's Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins en Andris en Juris Sics achter zich te houden.

Bij de vrouwen was het een stuk minder spannend. Dubbel olympisch kampioene Natalie Geisenberger kroonde zich voor de vierde keer tot wereldkampioene door in beide runs de snelste tijd neer te zetten. Landgenote Julia Taubitz bekroonde het seizoen van haar doorbraak met zilver op 0,425 seconden, de Amerikaanse Emily Sweeney - die tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang nog een zware crash kende - won op 0,513 seconden een fraaie bronzen medaille.

Overigens was het een dubbel dubbele dubbelslag voor de Duitsers: Eggert/Benecken en Geisenberger wonnen niet alleen de sprint en de reguliere wedstrijd, Wendl/Arlt en Taubitz werden in beide wedstrijden tweede. Zondag staat de wedstrijd voor de mannen op het programma, gevolgd door de estafette.

13-jarige schermster haalt kwartfinales World Cup

In het Franse St-Maur staat dit weekeinde de World Cup floretschermen voor de dames op het programma. Namens Nederland deed Eline Rentier mee, maar zij kwam niet verder dan de eerste knock-outronde.

De aandacht ging vooral uit naar een Canadese: Jessica Zi Jia Guo schopte het tot de kwartfinales. Nou is dat op zich wellicht niet zo bijzonder, tot je je bedenkt dat Guo nog een half jaar lang pas dertien jaren jong is.

Via prima zeges knokte Guo zich naar de laatste acht, onder meer door een 15-10 zege op de Amerikaanse Lee Kiefer, de mondiale nummer drie. Vicewereldkampioene Ysaora Thibus moest er aan te pas komen om een einde te maken aan Guo's opmars: 15-7 in de kwartfinales.

Hockeydames moeten hard werken voor zege tegen Nieuw-Zeeland

De naam van de competitie mag met de FIH Pro League nieuw zijn, aan de verhoudingen in het internationale vrouwenhockey verandert dat niets. Ook in de nieuwe prestigieuze landencompetitie gaan de Oranje Dames onverdroten verder waarmee ze al twee jaar lang bezig zijn: alles winnen. In en tegen tegen Nieuw-Zeeland werd zondagmorgen het openingsduel met 0-1 gewonnen door een treffer van Maartje Krekelaar.

Die overwinning kwam overigens alles behalve gemakkelijk tot stand. In het North Harbour Hockey Stadium in Auckland waren de kansen bijzonder schaars en moest Oranje vol aan de bak om de stugge Black Sticks van zich af te houden. "Ik had ook wel verwacht dat het niet gemakkelijk zou worden, Nieuw-Zeeland is gewoon een goede ploeg", reageerde bondscoach Alyson Annan na afloop. "Ik vond dat we redelijk controle over de wedstrijd hadden, alleen werden we in het vierde kwart wat onrustig. Dat gebeurt ons niet heel vaak, maar dat mag een keer. We zijn hier om te winnen, maar ook om te leren. De meiden hebben er hard voor moeten werken, maar dat is ook goed voor ze."

Sterk geraamte
Oranje begon tegen Nieuw-Zeeland onder meer zonder de sterkhouders Lidewij Welten en Marloes Keetels, die terugkomen van een blessure. Verder speelde de ploeg van Alyson Annan met veel vertrouwde namen, waaronder de wereldkampioenen Frédérique Matla en Ireen van den Assem. Het Bossche duo was tijdens de gewonnen Champions Trophy in China door Annan nog buiten de selectie gelaten om de accu op te laden. Matla en Van den Assem vormden het geraamte van de ploeg met Eva de Goede, Caia van Maasakker, Laurien Leurink, Xan de Waard, Malou Pheninckx, keepster Josine Koning, Pien Sanders en Margot van Geffen.

Bovenop die sterke basis mochten de Nederlandse talenten acteren zoals Marijn Veen, Ginella Zerbo, Sanne Koolen, Yibby Janssen, Lieke Hulsen en debutante Hester van der Veld. Op de bank zat keepster Kiki Gunneman, die daar ook niet vanaf kwam. Op de tribune keken Kyra Fortuin en Famke Richardson toe.

Oranje wist al voor het duel dat het niet gemakkelijk zou worden. Van de laatste 24 onderlinge duels won Oranje er weliswaar negentien en speelde vijf keer gelijk, maar de Black Sticks zijn stug, fanatiek en bikkelen door tot de laatste minuut. Vorig jaar speelde Oranje op een vierlandentoernooi in München voor het laatst tegen de kiwi’s. Toen werd pas in de slotfase een 3-1 overwinning veiliggesteld. Een jaar eerder tijdens de Hockey World League in Brussel was het na zestig minuten 1-1 en ontsnapte Nederland in de shoot-outs aan een nederlaag.

Blessure Matla
In het eerste kwart ging de strijd al gelijk op en voltrok zich de strijd met name op het middenveld. Daar moesten de Nederlandse dames vol aan de bak tegen de sterke Black Sticks, met de ervaren Stacey Michelsen als uitblinker bij de thuisploeg.

Toch was het Oranje dat de beste kansen had. Al na een paar minuten mocht Caia van Maasakker aanleggen voor een strafcorner. Haar flats belandde echter net boven in plaats van op de plank. Ook aan het einde van het eerste kwart kreeg Oranje een corner. Zonder Van Maasakker en Van Assem in het veld was het nu de beurt aan Yibbi Jansen. Haar poging strandde op de uitloopster.

Nederland speelde op dat moment zonder Frédérique Matla. De aanvalster van Den Bosch en speelster met het beste moyenne van deze Nederlandse selectie (27 goals in 46 interlands) ging halverwege het eerste kwart door haar enkel. Met een van pijn vertrokken gezicht werd ze door de fysio naar de kant gebracht. Even werd in het Nederlandse kamp gevreesd dat dit het laatste was dat de duizenden toeschouwers in het wel erg stille North Harbour Hockey Stadium van haar zagen, maar in het tweede kwart maakte ze toch weer opwachting bij de regerend wereldkampioen.

Goed nieuws
Dat was goed nieuws voor Oranje, want tegen de sterk verdedigende Black Sticks was alle creativiteit nodig om kansen te creëren. Dat lukte de ploeg van Annan slechts mondjesmaat. Net als dat het aan de andere kant bij keepster Josine Koning wel erg rustig bleef. Niet geheel verrassend stond het daardoor na de eerste helft 0-0.

In het derde kwart was de eerste kans voor Nieuw-Zeeland, maar Konings reageerde alert. Uit de razendsnelle uitbraak die volgde, kreeg Nederland de derde corner van de wedstrijd. Opnieuw liep die niet helemaal soepel en eindigde uiteindelijk via de stick van Van den Assem net naast het doel.

Waarschuwing
Aan de andere kant gaf Kelsey Smith een waarschuwing af dat Nieuw-Zeeland een ploeg was om rekening mee te houden. Haar backhand vloog net over. Maar net toen de thuisploeg dacht dat er wat te halen viel, sloeg Nederland toe. Na goed druk zetten op de defensie van de Black Sticks verdiende Matla een vrije slag net buiten de cirkel. Xan de Waard draaide een paar keer om haar as en vond (via Matla) binnen de cirkel Maartje Krekelaar, die de 0-1 binnentikte.

Een voorsprong voor Oranje betekent doorgaans ook een overwinning, vanwege de ijzersterke defensie. Maar juist de veelal geroemde verdediging wankelde een beetje in het laatste kwart en gaf wat kansen weg. Annan: "Dat is eigenlijk niet iets dat we willen. Aan de andere kant is het ook okay. Het moet niet altijd gemakkelijk gaan. Vandaag hebben we het moeilijker gehad dan op veel wedstrijden op het WK."

De bondscoach moet ook even hebben gedacht dat Nieuw-Zeeland zelfs langszij kwam, toen de thuisploeg uit een rebound van een strafcorner scoorde. Na het bekijken van de videobeelden besloot de arbitrage echter de Black Stick-treffer te annuleren. Daarmee was de overwinning voor Nederland nog allerminst een zekerheid. Ook in de laatste minuten bleef de thuisploeg, gesteund door de iets luidruchtiger wordende supporters, de cirkel van Oranje zoeken. Aan de overkant was Nederland een paar keer gevaarlijk in de counter. Tot treffers leidde dat niet meer, waardoor Nederland met een tevreden gevoel de eerste Pro League-wedstrijd afsloot.

Dat gold ook voor Annan, die had ook genoten van haar eerste Pro League-dag. "Ik vind het wel wat hebben, dat hier eerst de mannen en daarna de vrouwen op een dag spelen. Een paar uur geleden speelden de Belgische teams twee wedstrijden in Argentinië en straks zijn er aan de andere kant van de wereld weer een paar duels."

De bondscoach vond het wel ‘gek wakker worden’. "Ik dacht: we spelen vandaag een wedstrijd, maar het is geen toernooi, dus er zit ook geen druk en haast achter om al naar de volgende tegenstander te kijken. Het is elke keer een wedstrijd. De meiden hebben gezegd: we beschouwen dat als finales. Dat betekent dat we alleen maar beter gaan worden in finales spelen."

Nieuw-Zeeland - Nederland (0-1)
38' 0-1 Nederland Maartje Krekelaar

Hockeyer Brinkman bezorgt wisselvallig Oranje eerste zege in Pro League

Met een weergaloze goal heeft Thierry Brinkman het Nederlands hockeyelftal zondagmorgen (Nederlandse tijd) een overwinning bezorgd bij de start van de FIH Pro League tegen Nieuw-Zeeland. Het duel in het North Harbour Hockey Stadium begon met een 0-3 voorsprong voor Oranje en een 3-3 tussenstand na het tweede kwart. Het duel eindigde door een heerlijke backhand van Brinkman in een 3-4 zege voor Nederland.

"Het was een lekkere goal", zei Brinkman na afloop. "Ik kreeg de bal van Jorrit Croon, bedacht me geen moment en sloeg hem hoog langs de handschoen van de keeper."

845 caps minder
Nederland begon aan het duel met Nieuw-Zeeland met een wedstrijdselectie die op vijf plaatsen afweek van de formatie die in december de WK-finale speelde. Seve van Ass (enkel) en Thijs van Dam (heup) zijn herstellende van een operatie. Valentin Verga en Robbert Kemperman verkozen een avontuur in de Maleisische clubcompetitie boven de Pro League en Bob de Voogd is niet opgenomen in de selectie. Samen met de eveneens herstellende Sander de Wijn, die in de kwartfinale van het WK geblesseerd raakte, waren dat toch 845 (!) caps minder.

En dat zag je af en toe terug in het veld. Vooral achterin waar de pas achttienjarige Justen Blok debuteerde. De verdediger vormde de defensie met Joep de Mol, Mink van der Weerden, Lars Balk, Glenn Schuurman en Kampong-jongeling Jip Janssen, die ook pas zijn vierde interland speelde. In vergelijking met het WK had Caldas twee wijzigingen in de posities doorgevoerd: Sander Baart en Jonas de Geus waren een linie opgeschoven. Die onervarenheid en wisselingen braken Oranje op in het tweede kwart, toen de Black Sticks liefst drie keer doel troffen.

Op het middenveld zorgden de aanpassingen wel voor een kwaliteitsimpuls. Vooral door de aanwezigheid van Jonas de Geus. De middenvelder van Almere werd vlak voor het WK, door het wegvallen van Floris Wortelboer, in de verdediging geposteerd, maar tegen Nieuw-Zeeland bleek waarom Caldas hem nu weer in de middellinie zet. De Geus hockeyt zo gemakkelijk aanvallend en onderschept verdedigend veel ballen. Zijn bovengemiddelde klasse toonde De Geus bij de tweede treffer van Oranje. In zijn 49ste interland draaide hij met een soepele handbeweging weg bij zijn tegenstander en sloeg hard met de backhand in de korte hoek raak: 0-2

Thierry Brinkman
Die tweede treffer kwam na de openingsgoal van wie anders dan Thierry Brinkman. Hij liet al na een paar minuten zien dat hij niet voor niets de topschutter bij Oranje van het WK was. Door goed doorzetten van Jip Jansen kwam de bal bij Pruyser, die verlengde hem naar Thierry Brinkman die beheerst raak schoot: 0-1. Een doelpunt die voor eeuwig de boeken in gaat als de eerste Nederlandse treffer ooit in de Pro League. De 3-4 van Brinkman zal voorlopig worden vastgelegd als de lekkerste Oranje goal in de Pro League, maar daarover later meer.

Na dus de 0-2 van De Geus werd het zelfs nog 0-3 na veertien minuten spelen. Uit een strafcorner. Een onderdeel van het spel van Oranje waar tijdens het WK veel over te doen was. Specialist Mink van der Weer liet deze week bij hockey.nl nog weten er flink van te balen en hard te werken aan nieuwe oplossing. Een van die oplossingen blijkt Jip Janssen, het krachtmens van Kampong. Nadat de eerste corner van Van der Weerden de mist in ging en bij de tweede de stop niet goed was, kreeg Janssen bij de derde corner zijn kans. Bakker legde de bal strak voor hem neer, waarna Janssen goalie George Enersen volstrekt kansloos liet met hard push: 0-3.

Veertien minuten gespeeld en op de tribunes van het North Harbour Stadium was weinig meer over van de heerlijke hockeysfeer waar de 3.200 toeschouwers voor zorgden. Een deel van de supporters zat op de tribune, maar de meest fans namen gewoon plaats op het met gras begroeide talud. Op de venue was zelfs een heus Holland House ingericht voor de tientallen Nederlandse en natuurlijk in Oranje uitgedoste supporters. Zij die de trip van bijna 20.000 kilometer hadden gemaakt of hier wonen, konden zich tegoed doen aan kroketten, haring en zelfs oliebollen. En dat bij een temperatuur van 25 graden. Je moet er maar zin in hebben.

Gedesillusioneerd
Zo gedesillusioneerd als de kiwi’s waren na het eerste kwart, zoveel hoop kregen ze na het tweede kwart waarin Nieuw-Zeeland uit het niets terugkwam in de wedstrijd. Het ging voor Oranje mis door de onervarenheid van jongeling Blok, die zich door Hugo Inglis in de cirkel liet verschalken, waarna Inglis met een lift Sam van der Ven passeerde: 1-3. Van der Ven loste de geblesseerd geraakte Pirmin Blaak af in het tweede kwart. Blaak wacht een onderzoek in het ziekenhuis om de ernst van zijn kwetsuur te bepalen.

Een paar minuten later moest Van der Ven handelend optreden om de aansluitingstreffer te voorkomen. Tien minuten was het toch 2-3. Opnieuw was het Inglis die weifelend optreden achterin bij Oranje afstrafte: 2-3. Zo was het duel, dat eigenlijk volledig in Nederlands voordeel leek uit te pakken, plots weer open. Zeker toen Nederland kort achter elkaar twee strafcorners tegen kreeg. De eerste werd nog gered, maar de tweede vloog er onder Van der Ven in: 3-3.

Zo spectaculair de eerste twee kwarten waren, zo moeizaam gingen het derde en vierde kwart. Beide ploegen kregen kansen, maar geen van beide teams had echt de overhand. Het was uiteindelijk Brinkman die aan de status quo een einde maakte. Hij kreeg de bal van Croon helemaal aan de zijkant van de cirkel met ook nog diverse spelers voor zich. De aanvaller bedacht zich echter geen moment en haalde vol met de backhand uit. Kiezelhard belandde de bal in het dak van het doel, buiten bereik van de Nieuw-Zeelandse goalie: 3-4.

In het vervolg van het duel kregen beide ploegen nog kansen via onder meer een aantal strafcorners, maar ze scoorden niet meer. In het vierde kwart zorgden Wilcox Mackenzie en Jonas de Geus nog voor de meeste opwinding. Na een pittig duel op de middellijn stonden de twee met de borsten tegen elkaar. Het leverde beide een gele kaart en tien minuten straf op. Daarmee eindigde de wedstrijd met tien tegen tien kwam spelers en een 3-4 eindstand.

Nieuw-Zeeland - Nederland (3-4)
9' 0-1 Nederland Thierry Brinkman
12' 0-2 Nederland Jonas de Geus
14' 0-3 (sc) Nederland Jip Janssen
16' 1-3 Nieuw-Zeeland Hugo Inglis
28' 2-3 Nieuw-Zeeland Hugo Inglis
30' 3-3 Nieuw-Zeeland Kane Russell
44' 3-4 Nederland Thierry Brinkman

FOK! Wat een weer: code geel: windstoten

Vanavond is er een code geel van kracht, vanaf het begin van de avond komen er in het zuidwesten van het land zware windstoten voor. Landinwaarts van 75-90 km/uur, aan zee van 90-100 km/uur.

Het is bewolkt en buien trekken van zuidwest naar noordoost over het land, langs de westkust is daarbij ook onweer mogelijk. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droger waarna in de avond een nieuw regengebied volgt. De temperatuur ligt aanvankelijk rond 7°C maar zal in de middag iets gaan dalen. De zuidwestelijke wind is overwegend matig, langs de kust (vrij) krachtig. Aan het einde van de ochtend wordt de wind west- tot noordwest en neemt in het westen toe naar vrij krachtig, aan zee krachtig. In de avond trekt de wind langs de zuidwestkust verder aan en wordt daar stormachtig. Bovendien kunnen daar dan zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur, vlak aan zee 90-100 km/uur. Boven land wordt de wind in het zuiden vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Boven het noorden wordt de wind zwak tot matig uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar maandag is het bewolkt en regenachtig, in de Limburgse heuvels kan ook natte sneeuw voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. De wind draait overal naar noordwest en wordt boven land (vrij) krachtig, 5-6 Bft en langs de westkust en later ook op het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Daarbij komen langs de kust dan ook windstoten voor tot ca. 80 km/uur.

Maandagochtend is het bewolkt en regent het nog af en toe. In de loop van de ochtend trekt de regen oostwaarts weg en klaart het van het westen uit op. De rest van de dag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en trekken er van het noordwesten nog enkele (winterse) buien over het land. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De noordwestelijke wind neemt geleidelijk af naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer naar (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Amsterdam by night (Foto: DJMO)
Amsterdam by night (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

21 doden bij aanslag kerk Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen zijn bij twee explosies in een katholieke kerk zeker 21 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. Deze ontploffingen vonden plaats in de kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel in Jolo, wat zo'n 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla ligt.

Volgens het leger zijn er onder de doden burgers en militairen. De eerste bom ontplofte net na de zondagse mis in de kathedraal. De tweede ontplofte net buiten de kerk toen regeringstroepen naar de kerk gingen. Minstens 7 soldaten zouden hierbij zijn omgekomen.

"We zullen de meedogenloze daders achter deze laffe misdaad vervolgen tot het einde van de wereld, totdat elk van hen voor de rechter is gebracht en achter de tralies gezet. De wet zal hen geen genade schenken", volgens een woordvoerder van president Rodrigo Duterte.

De aanslag gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie had aankondigd dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao is goedgekeurd. Hierover had op 21 januari een referendum plaatsgevonden. Dit was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Deze groepering vecht al sinds de jaren 70 voor een aparte Islamitische staat.

De aanslag is nog niet opgeeist.

Moskeeën Amsterdam erg blij met nieuwe maatregelen Halsema

MoskeeAlert, een groep van Amsterdamse Moskeeën, zegt erg blij te zijn met het besluit van burgemeester Femke Halsema om extra maatregelen te treffen voor het beveiligen van islamitische instellingen in de stad,

"Het is een zeer verstandige beslissing", zegt voorzitter Mohamed Hajji. "We hebben al onze aangesloten moskeeën gevraagd om te inventariseren wat er nodig is aan maatregelen om de veiligheid te optimaliseren. We gaan in gesprek met de gemeente om dit project in goede banen te leiden."

Islamitische instellingen worden extra beveiligd
Gisteren maakte Halsema bekend dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen op plekken waar de kans op een aanslag groter wordt geacht, waaronder bij een aantal islamitische instellingen. De burgemeester zegt dat er bij een aantal islamitische instellingen namelijk een zogeheten "verhoogde dreiging" op terreur geldt. 

Om welke instellingen het gaat, is nog niet bekend. 

Viviani de beste in Cadel Evans Great Ocean Road Race voor Ewan en Imey

Elia Viviani heeft de Cadel Evans Great Ocean Road Race op zijn naam geschreven. Nadat de Italiaans kampioen van Deceuninck - Quick Step vorig jaar nog tweede werd was Viviani ditmaal wel de snelste in de Australische WorldTour-wedstrijd.  In een sprint klopte hij Caleb Ewan en Daryl Impey, die afgelopen week de Tour Down Under op zijn naam schreef.

Vanuit de start ontstond er een kopgroep met drie renners: Laurens de Vreese (Astana), Nathan Elliott en Carter Turnbull (beiden Australische selectie) kregen een voorsprong van iets meer dan vier minuten op het peloton.

In de laatste zestig kilometer moesten de renners vier keer de beklimming van Challambra Crescent over, een klim van 1,2 kilometer lang aan een gemiddelde van 8,4%. Op de eerste beklimming moest Turnbull passen. De Vreese en Elliott hadden op dat moment nog een voorsprong van een kleine drie minuten, maar in het peloton was er volledige controle door de ploegen van BORA - hansgrohe en Mitchelton-Scott. De voorsprong liep dan geleidelijk terug.

Na het passeren van de de tweede beklimming van de Challambra Crescent, op veertig kilometer van de streep stond De Vreese er alleen voor nadat Elliott moest afhaken. Bij de voorlaatste beklimming van de dag kreeg de Belg van Astana het gezelschap van zijn ploeggenoot Davide Ballerini. De Italiaan was samen met de Nic Dlamini in de tegenaanval gegaan, maar alleen Ballerini wist de sprong naar voren te maken. De Italiaan Ballerini liet al De Vreese al snel achter zich, maar bij het ingaan van de slotronde was het verschil tussen het peloton en de koploper nog maar één minuut.

Op de laatste klim van Challambra Crescent, negen kilometer van de finish, werd Ballerini ingerekend. Verschillende renners probeerden het maar tot grote verschillen kwam het niet. Ook in de laatste kilometers waren er nog aanvallen van onder meer Dylan van Baarle, maar niemand raakte weg uit het peloton, mede dankzij het goede werk van Deceuninck - Quick Step voor Viviani. In de sprint die volgde maakte de Italiaans kampioen het dan ook af tegen Ewan en Impey. Robert Gesink was met de twaalfde plaats de beste Nederlander in de Australische WorldTour-wedstrijd.

Dankzij Dost pakt Keizer eerste prijs met Sporting Portugal

Marcel Keizer heeft zijn eerste prijs als trainer van Sporting Portugal binnen. De Nederlandse trainer won met zijn ploeg in de finale van Taça de Liga, het tweede bekertoernooi van Portugal, na strafschoppen van Porto.

Bas Dost had een belangrijk aandeel in de overwinning van Sporting Portugal. De Nederlandse spits maakte in de 92ste minuut gelijk vanuit een strafschopFC Porto had in de 79e minuut via de Braziliaan Fernando de leiding genomen. Nadat de reguliere speeltijd erop zat volgde meteen strafschoppen. In deze strafschoppenserie was Dost ook trefzeker. Bij Porto misten Eder Militão, Hernani Santos en Felipe vanaf elf meter, terwijl bij Sporting alleen Sebastián Coates niet tot scoren kwam vanaf de strafschopstip.

Baanrenner Bos pakt World Cup-zege op keirin, Wild/Pieters winnen koppelkoers

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Hong Kong hebben de Nederlanders het zaterdag uitstekend gedaan. Zowel op de koppelkoers bij de vrouwen als de keirin bij de mannen werd de Nederlandse driekleur gehesen.

Kirsten Wild en Amy Pieters waren in de koppelkoers nog net geen klasse apart, maar veel concurrentie was er niet. Het duo streed in elke sprint met Lotte Kopecky en Jolien D'Hoore uit België en won dat bijna elke keer. Met 29 punten leverde het Wild en Pieters de winst op, Kopecky en D'Hoore werden met 24 punten tweede, voor de 12 punten van Elisa Balsamo en Maria Confalonieri uit Italië.

Op de keirin bij de mannen ging de winst naar veteraan Theo Bos. De voor de BEAT Cycling Club uitkomen de sprinter ging vroeg aan en hield een ultieme aanval van de Japanner Tomoyuki Kawabata nog nipt af. Hugo Barrette kwam als derde over de streep, maar schoffelde de Zuid-Koreaan Oh Je-seok onderuit, waardoor Barrette gediskwalificeerd werd en Oh de derde stek kreeg.

Roy Pieters kwam er op het omnium niet aan te pas. Hij werd twaalfde op de scratch, achttiende op de tempokoers en veertiende op de afvalkoers, waarna hij in de afsluitende puntenkoers geen punten scoorde. Het leverde Pieters uiteindelijk de zeventiende plek op. De Australiër Cameron Meyer was met afstand de beste, voor de Fransman Benjamin Thomas en de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart.

De scratch bij de mannen werd gewonnen door de Chinees Guo Liang, voor Adrian Hegyvary uit de VS en de Fransman Clement Davy. Thuisheldin Lee Wai Sze zette de arena in vuur en vlam door de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin met 2-0 simpel te verslaan in de sprintfinale, waarbij de Litouwse veterane Simona Krupeckaite na twee zeges op Olena Starikova uit Oekraïne het brons pakte.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.