FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 september 2016

'Brussel draagt half miljard bij aan 5G'

De Europese Commissie draagt de komende jaren een half miljard euro bij aan de ontwikkeling van het 5G-netwerk, dat moet zorgen voor nog sneller en stabieler mobiel internet. Dat stelde De Telegraaf dinsdagavond, vooruitlopend op plannen voor de telecomsector die woensdag in Brussel worden geopenbaard.

De Europese ministers verantwoordelijk voor telecom kwamen eind mei overeen dat Europeanen vanaf 2020 toegang moeten hebben tot sneller mobiel internet. Dat moet onder meer gebeuren door middel van 5G, de opvolger van het huidige 4G-netwerk. 5G is nog beter geschikt voor de snelle groei in apparaten die verbonden zijn met internet ('internet der dingen').

De grootste bijdrage in de ontwikkelkosten komt van de telecombedrijven zelf. Een Brusselse telecomlobbyist zei tegen De Telegraaf dat zij met het nieuwe pakket wetgeving goed worden behandeld. "Dit pakket is een steun in de rug van telecombedrijven die bereid zijn om te investeren", aldus de belangenbehartiger.

De Europese ministers spraken eind mei onder meer af dat frequentieveilingen voor 5G door lidstaten goed moeten worden gecoördineerd. Op die manier kunnen telecombedrijven die in meer landen meebieden de investeringen beter behappen. Brussel zou hebben overwogen de veilingen op Europees niveau te regelen. Dit voorstel zou de uiteindelijke plannen echter niet hebben gehaald.

'Brussel draagt half miljard bij aan 5G'
'Brussel draagt half miljard bij aan 5G' (Foto: BuzzT)

André Hazes als hologram aanwezig bij concert

De jubileumeditie van het concert Holland Zingt Hazes heeft een primeur. Zanger André Hazes, die in 2004 overleed, zal tijdens het concert 'aanwezig' zijn als hologram. Het is volgens organisator Stage Entertainment de eerste maal dat deze techniek in Nederland tijdens een concert wordt toegepast.

"Wij denken dat de techniek momenteel voldoende is ontwikkeld om André Hazes voor één keer terug te brengen naar het podium", stelt producent Patricia Kok. "Bij dit hologram kan men tot een meter rondom 'André Hazes' lopen en écht het gevoel krijgen dat hij er ook daadwerkelijk staat."

De vijfde reeks van Holland Zingt Hazes vindt plaats op 23, 24 en 25 maart 2017 in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kinderen van André Hazes en Jeroen van der Boom verlenen weer hun medewerking aan de concerten. De kaartverkoop is van start gegaan.

André Hazes als hologram aanwezig bij concert
André Hazes als hologram aanwezig bij concert (Foto: BuzzE)

FIFA 17-demo uitgebracht

Vandaag lanceert EA Sports de FIFA 17-demo op Xbox One, PlayStation 4, pc, Xbox 360, PlayStation 3 en je broodrooster. Op Xbox One, PlayStation 4 en pc krijg je ook een stuk van The Journey mee, de verhaalmodus van FIFA 17. Alle versies van de demo bevatten twaalf van 's werelds beste teams, waaronder Manchester United, Bayern München en Real Madrid C.F.

Voor het eerst in de FIFA-franchise krijgen fans de mogelijkheid om hun eigen avontuur te beleven. In The Journey gaan ze zowel binnen als buiten de lijnen door het leven als Premier League-talent Alex Hunter. FIFA-spelers kunnen spelen met een van de beste clubs ter wereld, Manchester United.

Fans die het veld op willen met hun favoriete team kunnen een Kick-Off-wedstrijd spelen met Manchester United, Manchester City, Chelsea FC, Real Madrid C.F., Juventus, Inter, Paris Saint-Germain, Olympique Lyonnais, Seattle Sounders, FC Bayern München, Club Tigres UNAL of Gamba Osaka. Spelers kunnen kiezen uit verschillende stadions, zoals CenturyLink Field, Stamford Bridge en het nieuwe Suita City Football Stadium uit de J1 League. Tijdens het laden kunnen spelers nieuwe skillgames spelen, voordat ze op het veld in actie komen.

In de demo ontdekken spelers de nieuwe functies, zoals vernieuwde spelhervattingen, vernieuwd fysiek spel en nieuwe aanvalstechnieken. De demo is hier te vinden. Vanaf 29 september kunnen we met de volledige game aan de slag.

De Sims krijgen een stedelijk leven

Electronic Arts kondigde vandaag aan dat het De Sims 4 Stedelijk Leven Expansion Pack vanaf 3 november 2016 verkrijgbaar zal zijn voor pc en Mac.

Stedelijk Leven is ontwikkeld door Maxis en breidt De Sims 4 uit met een nieuwe wereld die je Sims kunnen verkennen. Van luidruchtige buren en huisbazen die je alleen tegenkomt wanneer je in een appartement woont, tot exotische gerechten en nieuwe bestemmingen die Sims buiten de deur kunnen vinden: spelers hebben van alles te doen in de bruisende stad San Myshuno.

Spelers kunnen hun Sims helpen om zich omhoog te werken van een klein appartement naar een penthouse door een van de drie nieuwe carrières op te bouwen. Deze carrières, waaronder een politieke carrière, passen precies bij het leven in een wereldstad. Wandel door de vier unieke buurten of ga in een van deze wijken wonen, bezoek de dynamische straatfestivals en ga naar de nieuwe karaokebar. Bovendien kunnen Sims thuis en buiten de deur van allerlei nieuwe activiteiten genieten, variërend van gamen op een nieuwe console tot het maken van muurschilderingen, basketballen en meer.

"Stedelijk Leven belooft een van de meest imponerende pakketten te zijn die we ooit gemaakt hebben. Hiermee krijgen spelers een frisse nieuwe blik op het leven van Sims die in de stad gaan wonen", aldus Lyndsay Person, Senior Producent voor De Sims. "De afgelopen twee jaar heeft Maxis voor iedereen meer dan 20 gratis updates en 13 packs uitgebracht. We luisterden naar onze fans en zijn er trots op dat we hen constant nieuw materiaal kunnen bieden om op verfrissende, nieuwe manieren De Sims 4 te spelen."

Assassin's Creed 2-trilogie krijgt remaster

Ubisoft kondigt aan dat Assassin’s Creed The Ezio Collection op 17 november verkrijgbaar is voor PlayStation 4 en Xbox One. Fans en nieuwe spelers kunnen de avonturen van de legendarische Assassin Ezio opnieuw beleven wanneer de populairste delen van de serie op de huidige generatie consoles verschijnen.

Assassin’s Creed The Ezio Collection bevat de singleplayercampagnes en singleplayer-uitbreidingen van Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed Brotherhood en Assassin’s Creed Revelations met verbeterde graphics en in 1080p voor PlayStation 4 en Xbox One. Als aanvulling op de singleplayercontent bevat Assassin’s Creed The Ezio Collection ook de complete korte films Assassin’s Creed Lineage en Assassin’s Creed Embers. Deze korte films werpen een blik op de achtergrond van Ezio Auditore da Firenze, van begin tot eind.

Daarnaast kondigt Ubisoft de Assassin’s Creed The Ezio Collection Collector’s Case aan. Exclusief voor Uplay Shop brengt de Collector’s Case souvenirs uit de grafkelder van de Auditore-familie terug. Natuurlijk zit er de game in, maar ook een set van exclusieve lithografieën, de officiële soundtrack van de game met een selectie van 40 nummers en een exclusieve Black Edition buste van Ezio Auditore.

'Clinton mogelijk vergiftigd door Trump en Poetin'

Hillary Clinton is mogelijk vergiftigd. Dat beweert althans de Amerikaanse arts Bennet Omalu. Verdachten zijn niemand minder dan Donald Trump en Vladimir Poetin.

De arts raadt volgens HLN.be een toxicologisch onderzoek van het bloed van Hillary Clinton aan. "Het is mogelijk dat zij vergiftigd is," luidt zijn begeleidende boodschap. Op Twitter wijst Omalu direct zijn twee hoofdverdachten aan : Trump en Poetin. "Ik vertrouw Poetin en Trump niet. Met die twee is alles mogelijk."

De gezondheidstoestand van de Democratische presidentskandidate houdt ondertussen de gemoederen erg bezig. Tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de aanslagen van 11 september verloor Clinton even het bewustzijn. De presidentskandidate moest ondersteund worden terwijl zij weggeleid werd. Haar arts verklaarde dat ze geveld was door een longontsteking en inmiddels weer aan de beterende hand is. Desalniettemin gaan er met name in Republikeinse kringen geruchten in de ronde over de inzet van een dubbelgangster en zelfs over het overlijden van de Democrate.

Bennet Omalu is een gerenommeerd arts. Hij verwierf wereldfaam door bij American footballspelers chronische traumatische encefalopathie vast te stellen. Deze ziekte, ook wel het 'punch drunk'-syndroom genoemd, zou veroorzaakt worden door de vele stoten tegen het hoofd die de beoefenaars van de sport te verduren krijgen. De arts maakte veel vijanden door de in amerika erg geliefde sport hierom te bekritiseren.


Hillary Clinton heeft ondersteuning nodig om in een voertuig te stappen (Video: YouTube)

Wraak van Corvo in Dishonored 2

Bethesda heeft een gameplaytrailer voor Dishonored 2 vrijgegeven, met niemand minder dan Corvo Attano, de protagonist van het eerste deel, in de hoofdrol.

In deze verhaalgedreven trailer plant Corvo Attano zijn wraak op Delilah, die de troon van zijn dochter Empress Emily Kaldwin in beslag wist te nemen.

In Dishonored 2 speel je een bovennatuurlijke huurmoordenaar.  Kies je ervoor om als Empress Emily Kaldwin of koninklijke beschermer Corvo Attano te spelen? Je kunt stealth of bruut door de missies gaan, of natuurlijk met een combi van de twee. De twee personages hebben verschillende krachten om je in de missies te helpen. Het verhaal past zich aan jouw keuzes aan.

Dishonored 2 lanceert wereldwijd op 11 november 2016 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Uitslagen Champions League 13/09/2016

Eerste avond van de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2016/2017. Acht duels in de groepen A tot en met D, waarvan er zeven doorgang vonden. Het duel tussen Manchester City en Borussia Mönchengladbach ging niet door. Scheidsrechter Björn Kuipers gelastte de wedstrijd af omdat hevige regenval het veld in Manchester onbespeelbaar maakte.

GROEP A
FC Basel 1-1 (0-1) Ludogorets
 45' Cafu 0-1
 80' Steffen 1-1

Paris Saint-Germain 1-1 (1-0) Arsenal
 1' Cavani 1-0
 78' A. Sánchez 1-1
 90+3' Verratti (Arsenal/2g) 
 90+3' Giroud (PSG/2g)



GROEP B
Benfica 1-1 (1-0) Besiktas
 12' Cervi 1-0
 90+3' Taliska 1-1

Dinamo Kiev 1-2 (1-2) Napoli
 26' Garmash 1-0
 35' Milik 1-1
 45+1' Milik 1-2
 68' Sydorchuk (Dinamo Kiev/2g)


GROEP C
FC Barcelona 7-0 (2-0) Celtic
 3' Messi 1-0
 27' Messi 2-0
 50' Neymar 3-0
 59' Iniesta 4-0
 60' Messi 5-0
 75' Luis Suárez 6-0
 88' Luis Suárez 7-0

Barça weet Celtic-doelman Dorus de Vries zeven maal te passeren. (PRO SHOTS/Action Images)
Barça weet Celtic-doelman Dorus de Vries zeven maal te passeren. (PRO SHOTS/Action Images)


Manchester City - Borussia Mönchengladbach
Afgelast in verband hevige regenval


GROEP D
Bayern München 5-0 (2-0) FK Rostov
 28' Lewandowski 1-0
 45+2' Müller 2-0
 53' Kimmich 3-0
 60' Kimmich 4-0
 90' Bernat 5-0

PSV 0-1 (0-1) Atlético Madrid
 43' 0-1 Saúl
Bijz: 45+2' Guardado (PSV) mist strafschop

CL: Uitslag PSV - Atlético Madrid

PSV is er niet in geslaagd om Atlético Madrid ook in de derde wedstrijd van 2016 van scoren af te houden. Het begint de groepsfase in de Champions League met een nederlaag (0-1).

PSV had allesbehalve al het geluk van de wereld in de eerste helft tegen Atlético. De Spanjaarden beperkten zich, na een felle start, vooral tot verdedigen en gaf de thuisploeg de bal. Die wist daar wel raad mee, sterker nog: het dacht op voorsprong te komen. Luuk de Jong kopte na vier minuten raak, na doorkoppen van Héctor Moreno. De Mexicaan zou op de rug van Filipe Luis zijn geklommen en daarom keurde scheidsrechter Martin Atkinson de goal af.

Dat was niet het enige dat tegenzat voor PSV in de eerste helft. Na bijna een kwart wedstrijd ging de tot dan toe meest dreigende PSV’er Luciano Narsingh naar de grond in de zestien. Wat verdediger Diego Godín daar allemaal deed leek in strijd met de regels, maar Atkinson gaf geen pingel. Uit de tegenstoot van Atlético kreeg PSV nog bijna de 0-1 om de oren, maar Kevin Gameiro schoot via een PSV-voet naast. Koke was daarvoor met een schot dat de paal schampte ook al dicht bij de openingstreffer geweest namens de bezoekers.

Na een fase waarin PSV en Atléti weinig voor elkaar onder deden, ging het in de minuten voor rust nog even tekeer in het Philips Stadion. Saúl zette Los Rojiblancos op voorsprong nadat hij de bal na een mislukte corner zomaar voor de voeten kreeg. Davy Pröpper lag op dat moment met een bebloed hoofd op de grond, hij had Giménez op zich gekregen. Atkinson liet de goal doorgaan, maar leek zich bewust van de overdosis pech die PSV inmiddels ten deel was gevallen. Aan de overkant gaf hij, toen er in een duel tussen Narsingh en Saúl helemaal niets gebeurde, een strafschop. Andrés Guardado had de thuisploeg op 1-1 kunnen zetten, maar hij zag hoe Jan Oblak zijn inzet keerde.

In de tweede helft was het vooral Atlético dat kansen creëerde. Gameiro schoot over en in het zijnet en bediende bovendien landgenoot Griezmann, die enkele meters naast schoot. PSV stelde er een kopbal van De Jong tegenover, waarbij de aanvoerder uitstekend voor zijn man kwam, maar de bal na een voorzet van Joshua Brenet niet goed richting kon meegeven. Met Yannick Carrasco voor Gameiro, gokte Simeone op wat extra snelheid voor de beslissende goal. PSV bleef zoeken naar 1-1 en kwam er heel dichtbij toen Narsingh een sprintduel om de bal van Giménez verloor. Bij de hoekschop die daarop volgde maakt Godín hands. Een assistent-scheidsrechter stond erbovenop, maar de bal ging niet op de stip. Invaller Gastón Pereiro kopte in de extra tijd recht in de handen van Oblak. Ramselaar stuurde de bal nog naar de hoek, maar zijn inzet zeilde naast en over. Het zat niet mee, waardoor de start van PSV in dit Champions League-seizoen vals is (0-1).

Ook Andrés Gardado mist een strafschop. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Ook Andrés Gardado mist een strafschop. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Britse parlement nodig voor brexit

Het Britse parlement moet met nieuwe wetgeving onderdelen van de brexit goedkeuren. Dit bevestigde dinsdag de bewindsman die is belast met de uitvoering van het afscheid van de EU, 'brexit-minister' David Davis. In het Britse parlement is er geen meerderheid voor een vertrek uit de EU.

Davis zei tegen parlementariërs dat er geen twijfel over bestaat dat er bepaalde wetgeving moet worden gemaakt of veranderd om uit de EU te stappen. Hij noemde als voorbeeld de wet op de Europese Gemeenschappen uit 1972. Daarmee werd het Verenigd Koninkrijk lid van de toenmalige EEG. In de wet staan teksten die aangeven dat Europese wetgeving boven de Britse staat. Hij noemde ook een hervormingswet uit 2010 (Constitutional Reform and Governance Act) die stelt dat het parlement een verdrag dat de regering wil sluiten, via een bepaalde procedure kan blokkeren.

Davis zei ook dat zijn land niet formeel om het vertrek uit de unie zal vragen, zo lang zijn nieuwe ministerie nog niet volledig is bemand. Dat wordt nog een hele klus volgens Davis, want zijn departement zit nu op ongeveer de helft van het aantal beoogde ambtenaren.

Om de EU te verlaten moet een lidstaat de Europese Raad, dus de top van de EU en de leiders van de overige lidstaten, formeel op de hoogte stellen van zijn voornemen de unie te verlaten. Het Verdrag van Lissabon (2007), bepaalt (in artikel 50) dat de partijen dan in twee jaar regelen hoe ze verder gaan. Lukt dat niet, dan vervalt in beginsel het lidmaatschap van het land dat weg wil. Londen vreest dat onderhandelingen langer gaan duren en is bang dat de Britten dan in een juridisch luchtledige vallen. Er is daarom geen haast om officieel het vertrek aan te kondigen.

Britse parlement nodig voor brexit
Britse parlement nodig voor brexit (Foto: ANP)

Barroso beschuldigt Brussel van discriminatie

Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso beschuldigt Brussel van discriminatie nu zijn opvolger Jean-Claude Juncker een onderzoek naar hem heeft ingesteld en zijn vipstatus afpakt. In een brief aan Juncker verdedigt Barroso zijn recente aanstelling bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Zondag werd bekend dat Juncker het Ethisch Comité van de commissie heeft opgedragen onderzoek te doen naar het adviseurschap van de Portugese oud-premier bij de bank die wordt beschouwd als hoofdschuldige van de financiële crisis. Brussel wil ook het contract inzien en pakt de Portugese ex-premier zijn 'rodeloperprivileges' bij lobbybezoeken aan de commissie af.

"De beweringen zijn ongefundeerd en volledig onverdiend. Ze zijn discriminerend voor mij en voor Goldman Sachs", schrijft Barroso in de brief die door de Financial Times is ingezien.

Barroso beschuldigt Brussel van discriminatie
Barroso beschuldigt Brussel van discriminatie (Foto: ANP)

'Lady Gaga in gesprek over Superbowl-show'

Lady Gaga gaat vermoedelijk het optreden verzorgen tijdens de Superbowl van februari 2017. Dat meldt Billboard op basis van ingewijden.

Lady Gaga maakte eerder dit jaar indruk toen zij voor de Superbowl het Amerikaanse volkslied zong. De optredens in de pauze, van Coldplay en Bruno Mars, kregen over het algemeen minder lovende kritieken.

Ook was er veel lof voor het optreden van Lady Gaga tijdens de uitreiking van de Oscars. Zij zong in februari live het nummer Till it happens to you, dat genomineerd was voor een beeldje. Het lied kwam uit de documentaire The Hunting Ground, over verkrachtingen op Amerikaanse universiteiten. Tijdens het zingen kwamen tientallen slachtoffers om Lady Gaga heen staan.

Nieuwe single
Een woordvoerder van de Superbowl kan het nieuws overigens nog niet bevestigen. "We zijn in gesprek met diverse grote artiesten", stelt hij. "Maar we zijn blij dat het evenement zo leeft."

Lady Gaga bracht vorige week voor het eerst in drie jaar nieuw solomateriaal uit. De zangeres lanceerde vrijdag via sociale media haar nieuwe single Perfect Illusion.

'Lady Gaga in gesprek over Superbowl-show'
'Lady Gaga in gesprek over Superbowl-show' (Foto: BuzzE)

Blizzard overweegt announcer packs voor Starcraft II

De Starcraft II-triologie werd vorig jaar november al afgesloten met Legacy of the Void, maar Blizzard is nog lang niet klaar met het toevoegen van content aan de game. In een post op reddit deelde een anonieme gebruiker een enquête van Blizzard, waarbij onder andere de mening over announcer packs (stemmen die spelers waarschuwen over bepaalde gebeurtenissen tijdens het spel) aan de spelers wordt gevraagd.

De opties bestaan onder andere uit prominente Starcraft-personages zoals Raynor, Swann en Alarak, maar ook minder voor de hand liggende keuzes zoals de innkeeper uit Hearthstone, de orc Thrall uit Warcraft en bekend Starcraft-commentator Artosis. Voor de spelers die écht helemaal wat anders willen is er onder andere ook nog keuze uit acteur Morgan Freeman, rapper Snoop Dogg en Blizzard-ontwikkelaars David Kim en Dustin Browder.

Naast announcer packs wordt ook de mening gevraagd over chat emoticons van animator Charbot en verschillende skins voor units. Wanneer de ideeën ook werkelijkheid worden gaan de announcer packs en de units skins 4 dollar kosten, en de emoticons 3 dollar.

Announcerpack1
Blizzard overweegt announcer packs voor Starcraft II

Stemacteurs gezocht voor Mass Effect: Andromeda

Ben je fan van de Mass Effect-serie en heb je een gouden keeltje? Dan is de volgende wedstrijd georganiseerd door Bioware wellicht wat voor jou. Bioware is namelijk op zoek naar stemacteurs voor twee NPC's in Mass Effect: Andromeda, en iedereen kan meedoen.

De twee NPC's waar het om gaat zijn Jordan Tate, die Bioware omschrijft als "een slimme en getalenteerde documentairemaker die een perspectief wil bieden over het leven op Andromeda" die ook nog een interactie heeft met protagonist Ryder, en de ander is de zogenaamde Tough Mercenary die je kan horen klagen over het leven op de kolonisatiegrens van de ruimte. 

Je kan de scripts voor de twee personages vinden in een blogpost van Bioware. Je hoeft slechts een opname te maken van je stem (al dan niet met beeld), deze opsturen naar Bioware en je doet mee. De winnaars krijgen een volledig verzorgde trip naar een van de opnamestudio's van Bioware (in Los Angeles of Edmonton), inclusief hotel. 

Mass Effect: Andromeda komt in maart volgend jaar uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. 

Stemacteurs gezocht voor Mass Effect: Andromeda

Originele poster van E.T. onder de hamer

De originele poster van de filmklassieker E.T. gaat onder de hamer. De tekening, gemaakt door kunstenaar John Alvin, wordt op 12 oktober verkocht door veilinghuis Heritage Auctions, zo meldt TMZ dinsdag.

Het is de bedoeling dat de poster op z'n minst 150.000 dollar gaat opbrengen. De poster was lange tijd in het bezit van producent Bob Bendetson, die het unieke object gekregen had van studio Universal. De poster hing in zijn werkkamer. Maar nu zijn vrouw daar een gastenverblijf van wil maken, heeft hij de poster te koop aangeboden.

John Alvin is een van de bekendste posterontwerpers van Hollywood; hij maakte ook de afbeeldingen van films als Star Wars, The Goonies en Blazing Saddles.

E.T. van regisseur Steven Spielberg vertelt over een buitenaards wezen dat per ongeluk op aarde strand en met de hulp van het jongetje Elliott probeert terug naar huis te komen. De film won vier Oscars en staat te boek als een van de beste films van de jaren tachtig.

Originele poster van E.T. onder de hamer
Originele poster van E.T. onder de hamer (Foto: BuzzE)

NHTV beëindigt samenwerking Diederik Stapel

Diederik Stapels werkzaamheden bij de NHTV zijn na een week al beëindigd. Dat heeft de Bredase hogeschool dinsdag bekendgemaakt. Het college van bestuur besloot daartoe na een oproep van de medezeggenschapsraad.

Stapel werd vorige week als consultant aangesteld. Hij zou beleidswerkzaamheden gaan verrichten. De oud-universitair docent kwam enkele jaren terug in opspraak toen bleek dat hij wetenschappelijke onderzoeksresultaten vervalst had.

De aanstelling bij de NHTV leidde al meteen tot ophef. De medezeggenschapsraad wist het college van bestuur te overtuigen "dat er bij veel medewerkers binnen de hogeschool onvoldoende vertrouwen is in de samenwerking".

NHTV beëindigt samenwerking Diederik Stapel
NHTV beëindigt samenwerking Diederik Stapel (Foto: ANP)

Vier Nederlanders invloedrijk in EU-parlement

Op een lijst van de zeventig invloedrijkste EU-parlementariërs staan vier Nederlanders. Marietje Schaake (D66) heeft met een 28e plaats de hoogste notering op de ranglijst van VoteWatch, een organisatie die het stemgedrag van Europese politici analyseert.

De tweede Nederlander op de lijst is Esther de Lange (CDA) op de veertigste plaats. Dennis de Jong (SP) staat 48e en Bas Eickhout (GroenLinks) 51e. Nederland levert 26 van de 751 Europarlementariërs. Zij hebben vergeleken met collega's uit andere landen relatief veel invloed, is de conclusie.

Parlementsvoorzitter Martin Schulz leidt de lijst, gevolgd door Manfred Weber, de fractieleider van de christendemocraten. Hij wordt op de voet gevolgd door Gianni Pitella, die de sociaaldemocratische groep leidt. De liberale fractieleider Guy Verhofstadt is terug te vinden op plaats 13.

VoteWatch definieert invloed als het machtsniveau dat een parlementariër heeft bereikt om zaken voor elkaar te krijgen.

Vier Nederlanders invloedrijk in EU-parlement
Vier Nederlanders invloedrijk in EU-parlement (Foto: ANP)

'Bestellingen voor iPhone 7 lopen hard'

De vorig week gepresenteerde iPhone 7 lijkt een hit te worden in de Verenigde Staten. Telecombedrijven meldden dinsdag dat de bestellingen voor de nieuwe smartphone van Apple die van voorganger iPhone 6 ver overtreffen.

T-Mobile USA liet weten dat de voorverkoop van de iPhone 7 beter loopt dan die van alle voorgaande telefoons. Concurrent Sprint noteerde in de eerste dagen na de introductie naar eigen zeggen ruim vier keer meer bestellingen dan voor de iPhone 6.

Op de berichten van de telecombedrijven wordt scherp gelet, omdat Apple zelf heeft besloten geen verkoopcijfers over de eerste dagen van iPhone 7 te publiceren. T-Mobile en Sprint liepen beide vooruit op de nieuwe smartphone via de introductie van nieuwe abonnementen, met ongelimiteerd datagebruik.

De grote stroom bestellingen is een opsteker voor Apple, dat de verkoop van iPhones de afgelopen maanden zag dalen. Beleggers reageerden ook verheugd en zetten het aandeel Apple dinsdag in de eerste uren van de handelsdag op Wall Street 2,5 procent in de plus.

De iPhone 7 valt onder meer op doordat de smartphone geen aansluiting meer heeft voor koptelefoons. In plaats daarvan lanceerde Apple speciale draadloze oordopjes. Verder is de iPhone 7 waterdicht, voorzien van stereospeakers en gaat de batterij twee uur langer mee dan die van zijn voorganger. Het goedkoopste model heeft een geheugen van 32 GB.

De iPhone 7 kost in de VS minstens 649 dollar en wordt vanaf vrijdag geleverd. In Nederland wordt de smartphone ook vrijdag op de markt gebracht, met prijzen vanaf 769 euro.

'Bestellingen voor iPhone 7 lopen hard'
'Bestellingen voor iPhone 7 lopen hard' (Foto: BuzzT)

PSV start met vijf verdedigers

PSV begint om 20.45 uur met vijf verdedigers aan de eerste klus in de Champions League. De Eindhovenaren spelen in eigen huis tegen Atlético Madrid, de ploeg die in de vorige jaargang te sterk bleek na strafschoppen.

Trainer Phillip Cocu kiest dus voor vijf verdedigers. De meest opvallende naam is die van Joshua Brenet. Hij krijgt de voorkeur boven Santiago Arías, die op de bank start.

Ook in de aanval is een verrassende naam te zien. Veel mensen hadden aan de rechterkant Gaston Pereiro verwacht, maar het is Luciano Narsingh, die aan de wedstrijd mag beginnen.

Kamer valt over pro-Turks Kamerlid Kuzu (DENK)

Vrijwel de hele Tweede Kamer is dinsdag over het Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) gevallen. Zij verwijten de parlementariër van Turkse komaf dat hij geen afstand wil nemen van de manier waarop de Turkse machthebbers met tegenstanders omgaan na de mislukte coup van midden juli.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom sprak over een treurig stukje parlementaire geschiedenis. PVV-leider Geert Wilders verweet Kuzu "één loyaliteit, de Turkse". Hij zou uitsluitend de Turkse belangen behartigen in plaats van de Nederlandse.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei dat Kuzu liegt, omdat hij stelt dat de oppositie nog achter de maatregelen zou staan die de Turkse president Erdogan neemt. Kuzu vertikt het om ook maar één kritische opmerking te plaatsen over de situatie in Turkije, aldus Pechtold.

Het gedrag van Kuzu is een Nederlands parlementariër onwaardig, vond SGP-afgevaardigde Kees van der Staaij.

Kamer valt over pro-Turks Kamerlid Kuzu
Kamer valt over pro-Turks Kamerlid Kuzu (Foto: ANP)

Klacht over prijsafspraken Ahold Delhaize

Branchevereniging FNLI heeft een klacht ingediend bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken over Ahold Delhaize. Sinds de fusie zou het supermarktconcern minder willen betalen aan zijn belangrijkste leveranciers en dat is volgens de levensmiddelenvereniging tegen de regels.

In de Code Eerlijke Handelspraktijken staat onder meer dat contracten moeten worden gerespecteerd en dat prijzen niet met terugwerkende kracht kunnen worden aangepast. Dat moet voorkomen dat supermarkten hun macht misbruiken om leveranciers te dwingen hun prijzen te verlagen.

Bij de NLFI komen echter meerdere signalen binnen dat Ahold Delhaize zich niet aan eerdere prijsafspraken zou houden. De federatie wil dat de stuurgroep de klacht nu onderzoekt.

De Belgische tegenhanger BABM dient eveneens een klacht in over de kortingen die Ahold Delhaize sinds de fusie eist, aldus een woordvoerster tegen zakenkrant De Tijd. Daarvoor klopt de organisatie aan bij Supply Chain Initiative, een overlegorgaan waarin ook boerenorganisaties en de supermarkten in het land zijn vertegenwoordigd.

Ahold Delhaize geeft in een reactie aan de gedragscode te onderschrijven. Van een eenzijdige wijziging van afspraken is volgens het supermarktconcern geen sprake. Het bedrijf voert individuele gesprekken met leveranciers om tot overeenstemming te komen.

Klacht over prijsafspraken Ahold Delhaize
Klacht over prijsafspraken Ahold Delhaize (Foto: ANP)

Energiedata 2 miljoen huishoudens gestolen

Bij een Nederlandse energieleverancier zijn van 2 miljoen huishoudens digitale energiecontracten gestolen. Het gaat om gegevens van het energiecontract zoals het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten. De data kunnen worden gebruikt om ongevraagde productaanbiedingen zoals energiecontracten per post te verkopen, melden Netbeheer Nederland en Energie-Nederland dinsdag.

De brancheorganisaties willen niet bekendmaken bij welke leverancier de gegevens zijn ontvreemd. Ze zijn vermoedelijk door een inmiddels voormalig medewerker ongeoorloofd uit het systeem gehaald. Onduidelijk is nog wat er met de gegevens is gedaan. "Langs juridische weg is vernietiging van de data geëist", aldus een woordvoerder van de Netbeheer Nederland. Deze week nog dient het kort geding.

De zaak wordt nu verder uitgezocht om in de toekomst te voorkomen dat het systeem weer wordt misbruikt en data kunnen worden gestolen. De diefstal is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Energiedata 2 miljoen huishoudens gestolen
Energiedata 2 miljoen huishoudens gestolen (Foto: BuzzT)

FIA overweegt verbod op FRIC-variant Mercedes

Autosportfederatie FIA overweegt om het Formule 1-team Mercedes een van haar voordelen af te nemen. De renstal uit Brackley heeft een systeem ontwikkeld waarbij de wegligging van de auto in alle omstandigheden vrijwel perfect is. Ook Red Bull Racing zou inmiddels met het systeem rondrijden.

Het Duitse Auto Motor und Sport meldt dat het gaat om een variant van het verboden FRIC, Front and Rear Inter Connected. Dit zorgde ervoor dat de voor- en achterwielophanging altijd met elkaar in verbinding stond om een betere wegligging te creëeren. Mercedes gebruikt een variant van dit systeem om de ophanging van de bolides links en rechts met elkaar te verbinden, zowel voor als achter.

De meeste teams gebruiken het systeem alleen aan de achterzijde, maar Mercedes en nu ook Red Bull weten dit ook aan de voorzijde hydraulisch met elkaar te verbinden. Via een computer wordt de stijfheid van de dempers en de rijhoogte continu aangepast. Dit zorgt ervoor dat de auto in langzame bochten zachter afgesteld staat dan in snelle bochten, terwijl op de rechte stukken de voorzijde lager ligt dan de achterzijde om de topsnelheid te vergroten. In de bochten komt de auto dan weer wat omhoog.

De FIA overweegt het systeem inmiddels in de ban te doen, maar moet hiervoor wel de regels wijzigen. Om dit voor het seizoen 2017 voor elkaar te krijgen is unanieme instemming van alle teams vereist. De vraag is of Mercedes en Red Bull Racing deze zullen geven.

Sharon Osbourne had burn-out en depressie

Sharon Osbourne had vorig jaar last van een burn-out en een zware depressie. Dat vertelt ze maandag tijdens haar praatprogramma The Talk op de Amerikaanse zender CBS.

"Ik stortte helemaal in", vertelt Sharon. Ze werd opgenomen in het Cedars-Sinai Ziekenhuis in Los Angeles en ze had drie dagen onder andere moeite met praten. "Ik wist niks, ik kon niet nadenken en niet praten. Mijn hersenen kapten er gewoon mee".

In mei vorig jaar stopte Sharon plots met het presenteren van het praatprogramma The Talk. Zender CBS liet toen weten dat de vrouw van rockster Ozzy Osbourne, met verlof ging vanwege ziekte. Sharon was uiteindelijk ruim een maand van de beeldbuis verdwenen.

Sharon vertelde tijdens het programma dat ze zeven maanden bezig is geweest er weer bovenop te komen. "Het was een zoektocht de juiste medicatie en een goede therapeut te vinden", aldus de tv-ster. Ze besloot maandag voor het eerst openlijk te praten over haar depressie en burn-out om het taboe dat rust op de aandoeningen te doorbreken. "Je hoeft je nergens voor te schamen", zei Sharon en riep kijkers op hulp te zoeken wanneer ze zich depressief voelen.

Sharon Osbourne had burn-out en depressie
Sharon Osbourne had burn-out en depressie (Foto: BuzzE)

SP en D66 maken plan voor kleinere klassen

SP en D66 willen de klassen in het basisonderwijs verkleinen. De partijen dienen dinsdag een voorstel voor een wet in die dat moet regelen.

Binnen zes jaar moet elke school een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen per bevoegde leraar hebben, aldus de partijen. De wet moet een einde maken aan klassen die soms wel 30 of meer leerlingen tellen.

Het plan gaat zo'n 600 miljoen euro kosten volgens de SP en D66.

SP en D66 maken plan voor kleinere klassen
SP en D66 maken plan voor kleinere klassen (Foto: ANP)

Shell wil Britse e-auto's opladen

Shell heeft plannen om bij zijn tankstations in het Verenigd Koninkrijk ook oplaadpunten voor elektrische auto's te installeren. Dat bevestigde het Nederlands-Britse olieconcern aan The Guardian nadat e-mails tussen Shell en de Britse overheid door een wob-verzoek openbaar waren gemaakt. Mogelijk worden de eerste oplaadpunten volgend jaar al geplaatst.

Shell besprak ook waterstof met overheidsfunctionarissen. Het bedrijf wilde bovendien weten hoe serieus de overheid nadenkt over het aanleggen van wegen waarop elektrische auto's draadloos kunnen opladen.

Het Britse bedrijf Chargemaster werkt ook aan een netwerk van oplaadpunten, maar verwelkomt de concurrentie van Shell. "Ik vind het geweldig. Ze zien de beweging naar elektrische auto's en willen daar ook een graantje van meepikken. Ze zouden ook gek zijn om dat niet te willen, toch?", zegt ceo David Martell van het bedrijf. Chargemaster is zelf ook in gesprek met oliebedrijven om hun laadpunten bij tankstations te mogen plaatsen.

Shell wil Britse e-auto's opladen
Shell wil Britse e-auto's opladen (Foto: BuzzT)

ASML helpt medische wereld per ongeluk

Chipmachinefabrikant ASML heeft "per ongeluk " een ontdekking gedaan die van groot belang kan zijn voor de medische wereld. Onderzoekers van het bedrijf uit Veldhoven kwamen er in hun zoektocht naar een toekomstige lichtbron voor machines achter dat een bepaalde elektronenbundel mogelijk ook kan worden gebruikt om medische isotopen te maken.

Die radioactieve stof (molybdeen-99) wordt in ziekenhuizen gebruikt bij de diagnose van ernstige ziektes, zoals kanker, via scans. Die isotopen worden worden momenteel in nucleaire reactors geproduceerd, die verouderd zijn en veel aandacht en onderhoud nodig hebben. Daardoor zijn medische isotopen niet altijd meteen beschikbaar voor artsen en patiënten.

ASML draagt zijn rol in het onderzoek nu over aan een nieuw te vormen consortium, dat de beschikking krijgt over patenten en kennis van het bedrijf. "Het consortium zal de technologie verder ontwikkelen en wellicht over een aantal jaren een installatie kunnen bouwen", meldde ASML. "Als dit lukt, is het in de toekomst mogelijk om belangrijke medische isotopen te produceren zonder nucleair afval en zonder verrijkt uranium."

ASML helpt medische wereld per ongeluk
ASML helpt medische wereld per ongeluk (Foto: BuzzT)

Mama (44) doet zoon (25), beide in cel

De politie van Buncombe County, in de Amerikaanse staat North Carolina, heeft ene Melissa Nell Kitchens en Thomas Pfeiffer in de boeien geslagen wegens een vuig staaltje incest. De 25-jarige man zou namelijk zijn bloedeigen moeder hebben aangeduwd.

De moederneuker en zijn moeder zouden vorige maand van bil zijn geweest. Ook zou Pfeiffer een kind hebben misbruikt.

Bromsnor heeft beide aangehouden wegens incest. Eind deze maand moeten ze voor de rechter verschijnen.

Hieronder een foto van de moeder in kwestie (type tokkie). Op haar Facebook-pagina wordt ze inmiddels met de grond gelijkgemaakt.

Omzet muziekstreaming stijgt verder

Het gaat goed met de Nederlandse muziekindustrie. In het eerste halfjaar van 2016 is de totale omzet met 23,2 procent gestegen. Dat komt vooral door de enorme groei van streaming, meldt brancheorganisatie NVPI dinsdag.

Streaming leverde in het afgelopen halfjaar ruim 40 miljoen euro op. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 26,4 miljoen. Tegelijkertijd daalden de opbrengsten in downloads van 5,1 naar 4,5 miljoen euro. De fysieke markt doet het daarentegen nog steeds prima. Door de aanhoudende populariteit van vinyl steeg de omzet zelfs licht met 2,4 procent naar 27,8 miljoen euro.

Volgens de NVPI hebben topreleases van onder meer Adele, Justin Bieber, Coldplay, Beyoncé en David Bowie flink meegedragen aan de omzetwinst. Ook van Nederlandse bodem was er succes, bijvoorbeeld in de vorm van Lil' Kleine en Broederliefde die enorm populair zijn op de streamingplatforms.

De groei houdt de rest van het jaar aan, verwacht de NVPI. In het najaar staan veelbelovende releases van onder andere Kensington, Anouk, Green Day, Michael Bublé en Bruce Springsteen op het programma.

Omzet muziekstreaming stijgt verder
Omzet muziekstreaming stijgt verder (Foto: BuzzE)

Weer onrustig in wijk Poelenburg in Zaandam

Het was dinsdagmiddag korte tijd weer onrustig in de wijk Poelenburg in Zaandam. Een groepje jongeren bekogelde er journalisten van Powned en hun auto met eieren. Maandagochtend werden er negen Zaandammers opgepakt in verband met de onrust in deze wijk.

Er stond een groepje van ongeveer 25 jongeren bij wat winkels. Ze werden door de politie in de gaten gehouden. De journalisten deden ter plekke aangifte.

De rust lijkt inmiddels weergekeerd. Zowel de bekogelde journalisten als de meeste jongeren zijn weggegaan.

De wijk Poelenburg kwam recent in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij een supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren. Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van. Verder werden agenten intimiderend bejegend. Een 'vlogger' onder de overlastgevers publiceerde video's van de rondhangende groep op YouTube.

Weer onrustig in wijk Poelenburg in Zaandam
Weer onrustig in wijk Poelenburg in Zaandam (Foto: ANP)

Chauffeur liet juwelendief Drake gang gaan

De 21-jarige man die vorige week voor bijna 3 miljoen dollar aan sieraden stal uit de tourbus van Drake en Future kon ongestoord zijn gang gaan. De chauffeur had hem wel opgemerkt maar dacht dat de dief bij de crew hoorde. Dat schrijft TMZ op basis van rechtbankdocumenten.

Volgens de bestuurder van de bus vroeg de dief niet of hij naar binnen mocht maar deed hij dat gewoon. Daarom nam hij maar aan dat de man bij de rappers hoorde.

De dief maakte dankbaar gebruik van zijn buitenkansje en wist binnen twee minuten een koffer met juwelen te vinden. Echt lang kon hij overigens niet van zijn blingbling genieten. Na een paar uur werd de man opgepakt met de sieraden nog op zak.

Chauffeur liet juwelendief Drake gang gaan
Chauffeur liet juwelendief Drake gang gaan (Foto: BuzzE)

Kamer stemt nipt in met donorplan D66

Het D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen is dinsdag nipt aangenomen in de Tweede Kamer. De stemming was bijzonder spannend met 75 voor en 74 tegen. In het aangenomen plan moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Bij geen keuze worden zij geregistreerd als donor.

Donderdag leek tijdens een debat over het voorstel voor actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra vindt het geweldig dat haar wet voor een actief donorregistratiesysteem is aangenomen. Ze noemt het heel goed nieuws voor alle mensen op een wachtlijst.

Nu sterven jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan nog in leven hadden kunnen blijven. Maar deze patiënten kwamen niet op tijd in aanmerking, omdat er simpelweg niet genoeg donororganen beschikbaar zijn, aldus Dijkstra in een eerste reactie dinsdag.

"Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven schiet tekort. De invoering van actieve donorregistratie lost dat op door van iedereen een keuze te registreren, maar laat die keuze wel vrij", aldus het D66-Kamerlid.

Kamer stemt nipt in met donorplan D66
Kamer stemt nipt in met donorplan D66 (Foto: ANP)

'Hillary Clinton overleden, dubbelgangster ingezet'

Het gonst momenteel van de geruchten dat Hillary Clinton zou zijn overleden. Een van de grootste nieuwszenders in de VS – ABC News – zou het nieuws melden in hun nieuwsuitzending en op hun website.

De presidentskandidate stortte tijdens de 9/11-herdenking in. Ze blijkt te kampen met een longontsteking.

Volgens ABC zou Clinton gisteren in het ziekenhuis aan de gevolgen hiervan zijn overleden. Mocht het nieuws waar zijn, dan heeft ze slechts 69 jaar oud mogen worden.

Vreemd is echter wel dat er niets meer is terug te vinden op de website van ABC. We houden het dus voorlopig op een hoax.

Update 15.00 uur:
Of het nu waar is of niet, er lijken al meer 'bewijzen' te zijn dat Hillary het tijdelijke met het eeuwige heeft verruild. Op internet duiken nu allemaal foto's op van een totaal andere Democraat na de inzinking.

Volgens sommige complotdenkers is de 'huidige Hillary' niemand minder dan ene Teresa Barnwell. Zij verdient de kost als dubbelgangster van Hillary Clinton. Kijk hieronder voor 'het bewijs'.


ABC News met het overlijden

Verband tussen Duitse verdachten en 'Parijs'

De drie terreurverdachten die dinsdag in Duitsland werden opgepakt werden waarschijnlijk door dezelfde mensensmokkelaar naar Europa gebracht als de daders achter de aanslagen in Parijs van vorig jaar. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag gezegd. Hun reispapieren zouden ook op dezelfde plek zijn vervaardigd.

De Duitse ordediensten voerden dinsdag in alle vroegte invallen uit in Sleeswijk-Holstein. De operatie ging met groot machtsvertoon gepaard: meer dan tweehonderd agenten, onder meer van antiterreurdienst GSG9, waren erbij betrokken.

De drie verdachten hebben allen de Syrische nationaliteit en werden al langer door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. Bij de invallen werden mobiele telefoons, opslagmedia en diverse documenten in beslag genomen. Volgens De Maizière is er op geen moment gevaar geweest voor Duitsland.

De mannen worden ervan verdacht in november in opdracht van terreurbeweging IS naar Duitsland te zijn gereisd. Een van de verdachten, Mahir al-H., zou vorig jaar in de Syrische stad Raqqa zijn getraind in het gebruik van wapens en explosieven. Of de drie al concrete plannen hadden voor een aanval kon het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Verband tussen Duitse verdachten en 'Parijs'
Verband tussen Duitse verdachten en 'Parijs' (Foto: ANP)

Kandidaat Malta voor Rekenkamer EU weggestemd

De kandidaat van Malta voor de Europese Rekenkamer is dinsdag weggestemd door het Europees Parlement. Leo Brincat was tot voor kort lid van de Maltese regering en is daarom volgens een parlementsmeerderheid niet onafhankelijk genoeg voor de Rekenkamer.

In maart trok de vorige kandidaat van Malta zich terug. Beiden zijn volgens Maltese media 'besmet' vanwege een corruptieschandaal rond de Panama Papers waarbij de kabinetschef van de premier is betrokken.

Brincat ziet geen reden zijn kandidatuur in te trekken en liet weten erop te vertrouwen dat de lidstaten hem wel willen accepteren. De EU-landen kunnen het parlement in theorie passeren.

Alle 28 EU-lidstaten mogen een lid van de Rekenkamer leveren. De kandidaten van Cyprus en Portugal kregen wel groen licht.

Kandidaat Malta voor Rekenkamer EU weggestemd
Kandidaat Malta voor Rekenkamer EU weggestemd (Foto: ANP)

Katy Perry brengt weer kind op de wereld

Mocht de carrière van Katy Perry plotseling uitgaan als een nachtkaars, dan kan de zangeres altijd nog aan de slag als verloskundige. Maandag hielp ze opnieuw een handje mee bij een bevalling. Dit keer van niemand minder dan haar eigen zus Angela.

"Geholpen om het kindje van mijn zus te halen om 14.00 uur en om 20.00 uur stond ik weer in de studio. Vind maar eens een meisje die het beide kan", twitterde Katy trots.

De zangeres assisteerde in februari 2014 ook al eens bij een bevalling. Ook toen mocht ze zich na afloop tante noemen. "Eindelijk kan ik 'zet baby's op de wereld in woonkamers' op mijn cv zetten!", schreef Katy destijds. "Wat een wonderlijke dag. Tante Katy, ook wel bekend als Tante Stylist."

Katy Perry brengt weer kind op de wereld
Katy Perry brengt weer kind op de wereld (Foto: BuzzE)

Parlement herdenkt Piet de Jong

Het parlement heeft dinsdag oud-premier Piet de Jong herdacht. Hij overleed in juli op een leeftijd van 101 jaar. Zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer klonken lovende worden voor de vroegere minister-president.

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol noemde De Jong "een groots staatsman, die een prominente plek in onze geschiedenis verdient." Premier Mark Rutte sprak in de Senaat van een "innemend en scherpzinnig man".

De Jong werd in 1967 premier. "In een periode van onze vaderlandse geschiedenis waarin vrijwel iedere vorm van autoriteit over de hekel werd gehaald, vond de heer De Jong precies de goede balans tussen loslaten en ingrijpen", aldus de voorzitter van de senaat. Volgens Rutte was De Jong precies de premier die ons land nodig had in die tijd.

Tweede Kamer

Ook de Tweede Kamer herdacht even later De Jong. Voorzitter Khadija Arib wees op de hervormingen die De Jong met zijn kabinet doorvoerde: "Onder zijn leiding werden het minimumloon en de individuele huursubsidie ingevoerd, kwam er een einde aan de opkomstplicht bij verkiezingen en verbeterde de positie van homo's." Volgens Arib heeft De Jong bijna ongemerkt een stevig stempel op de politiek gedrukt. "Als een inhoudelijk gedreven bewindspersoon en een waardig premier, warm en met humor. In Kamerdebatten wist hij aanvallen van de oppositie vaak met een grap te pareren."

Rutte hield de Tweede Kamer voor dat De Jong zich nooit liet "meeslepen door ijdelheid en de waan van de dag".

Parlement herdenkt Piet de Jong
Parlement herdenkt Piet de Jong (Foto: ANP)

Warmste 13 september sinds begin metingen

Nog nooit was het op 13 september zo warm als deze dinsdag. Om 13.50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 29,9 graden, een dagrecord. Het vorige record dateert van 1919 toen het in De Bilt 29,6 graden werd. De officiële metingen begonnen in 1901.

Nauwelijks een kwartier na dit dagrecord steeg het kwik in De Bilt naar boven de 30 graden. Daarmee is het volgens Weeronline "een recordlate officiële tropische dag". Het oude record stamt uit 5 september 1949.

Tot nu toe het warmst werd het dinsdag rond 14.00 uur in Maastricht: 32,5 graden.

Warmste 13 september sinds begin metingen
Warmste 13 september sinds begin metingen (Foto: ANP)

Miley Cyrus: 'nooit meer op de rode loper'

Miley Cyrus heeft besloten niet meer op de rode loper te verschijnen. Dat vertelt de popster in een interview aan het blad Elle.

Miley vindt het ongepast om op de glitter en glamourevenementen in de schijnwerpers te staan terwijl er volgens de zangeres zoveel mensen in de wereld lijden. "Ik doe het nooit meer. Waarom, als er mensen dagelijks omkomen van de honger, sta ik op een rode loper? Omdat ik belangrijk ben? Omdat ik beroemd ben? Zo ben ik niet", vertelt Miley het tijdschrift.

De 23-jarige Amerikaanse zangeres en actrice zet zich in haar vrije tijd graag in voor de daklozen en LHBTI-jongeren met problemen. Dat doet ze via haar stichting The Happy Hippie. "Ik kon niet slapen, ik voelde me schuldig. Ik probeer zoveel mogelijk te doen met Happy Hippie", aldus Miley.

Veel tijd voor al het vrijwilligerswerk heeft ze niet want ze keert het volgende seizoen terug als jurylid bij de Amerikaanse versie van The Voice en is volgend jaar te zien op het witte doek in de speelfilm Crisis In Six Scenes van Woody Allen.

Miley Cyrus: 'nooit meer op de rode loper'
Miley Cyrus: 'nooit meer op de rode loper' (Foto: BuzzE)

Apple iOS 10 dinsdagavond beschikbaar

Het nieuwe besturingssysteem voor Apples iPhones en iPads komt dinsdagavond beschikbaar. iOS 10 wordt om 19.00 uur Nederlandse tijd voor alle geschikte apparaten vrijgegeven.

De update kent veel veranderingen, maar de grootste zijn er voor iMessage. Apples eigen chatapp krijgt een eigen appstore, waar gebruikers apps kunnen downloaden die direct vanuit iMessage te gebruiken zijn, maar ook stickers om chats op te leuken. De iMessage-store ging eerder dinsdag al live voor mensen die de betaversie van iOS10 op hun apparaat hebben draaien. Stickerpacks zijn er bijvoorbeeld van Disney, Star Wars en Shaun het Schaap en diverse bestaande apps bieden extra functionaliteit voor in iMessage.

Ook Siri kan veel meer na de update. Apples virtuele assistent kan meer vragen begrijpen en gesproken tekst omzetten in geschreven tekst. Ook kunnen ontwikkelaars met Siri aan de slag waardoor de assistent meer zaken op de telefoon kan aansturen.

Nieuwe widgets
Het lock screen is ook aangepast met nieuwe widgets. Behalve telefoongesprekken kunnen ook binnenkomende gesprekken van andere apps, zoals bijvoorbeeld Skype, Whatsapp en Line, direct beantwoord worden vanaf het lockscreen. Dan moeten die apps daar uiteraard wel voor aangepast zijn.

Het pas een jaar oude Apple Music heeft een flinke metamorfose gekregen en verder is Apple Maps flink vernieuwd. Een lang gekoesterde wens van veel gebruikers is ook toegevoegd: de standaard meegeleverde apps kunnen nu verwijderd worden.

Apple iOS 10 dinsdagavond beschikbaar
Apple iOS 10 dinsdagavond beschikbaar (Foto: BuzzT)

Dijsselbloem: begrotingsregels te ingewikkeld

De kans bestaat dat de Europese Commissie de Nederlandse begroting die volgende week wordt gepresenteerd, gaat afkeuren. Dat komt door de te complexe begrotingsregels, zo zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën in Trouw. Die regels moeten aangepast worden.

"De begrotingsregels zijn te ingewikkeld geworden, zelfs voor ambtenaren hier......Dus moeten ze veranderen. En de indicatoren - moeten we sturen op schuld, de uitgaven of structureel tekort - die gaan ook veranderen. Daar ben ik van overtuigd. Het is belangrijk dat je kunt uitleggen waarom het werkt zoals het werkt. En dat je als politicus, zeker als minister van financiën, kunt voorspellen hoe je structurele tekort of de houdbaarheid van de overheidsfinanciën ervoor staan... In alle eerlijkheid: ik weet niet of de Europese Commissie onze nieuwe begroting gaat goedkeuren. We hopen natuurlijk van wel, rekenen alles uit en denken: het zal wel goed gaan. Maar het is zó ingewikkeld. Als ik het al niet weet, kan ik al helemaal niet uitleggen aan de lezers van Trouw waarom die regels zo in elkaar zitten."

Dijsselbloem is ook voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem: begrotingsregels te ingewikkeld
Dijsselbloem: begrotingsregels te ingewikkeld (Foto: ANP)

DENK boos over gelekte brief

De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn boos over het lekken van de inhoud van een klachtenbrief die zij naar het presidium van de Tweede Kamer hadden gestuurd. De brief stond dinsdag beschreven in De Telegraaf.

Kuzu en Öztürk, oprichters van de beweging DENK, willen een onafhankelijk onderzoek naar het lek. Ze hadden de brief op 7 juli gestuurd naar het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Het schrijven ging over het optreden van Kamervoorzitter Khadija Arib. Kuzu en Öztürk kwamen in juni hard met haar in aanvaring na een weigering om de stemmingen in de Tweede Kamer uit te stellen vanwege de islamitische vastenmaand.

Arib was het zat toen de twee doorgingen hun punt te maken. Ze noemde het aanvragen van hoofdelijke stemmingen en het vervolgens te kijk zetten van de stemmende collega-Kamerleden in filmpjes op internet "niet chic" en een "Kamerlid onwaardig".

DENK boos over gelekte brief
DENK boos over gelekte brief (Foto: ANP)

IEA: overaanbod op oliemarkt houdt langer aan

Het overaanbod op de wereldwijde oliemarkt zal langer aanhouden dan eerder gedacht, waarschijnlijk tot ver in 2017. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zwakt de vraag af en blijft de olieproductie op een hoog niveau, ondanks de lage prijzen.

Het IEA denkt nu dat de voorraden ook volgend jaar verder zullen groeien, wat het vierde jaar met overaanbod op rij zou zijn. De vraag in India en China zakt in, terwijl olieproducenten in het Midden-Oosten een recordhoeveelheid oppompen. Het energiebureau had vorige maand nog juist gedacht dat de oliemarkt dit jaar in balans zou komen.

De wereldwijde vraag naar olie komt volgens het IEA volgend jaar naar verwachting uit op gemiddeld 97,3 miljoen vaten per dag. Dat zijn 200.000 vaten minder dan eerder werd voorspeld. Verder werd de groei van de olievraag voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

IEA: overaanbod op oliemarkt houdt langer aan
IEA: overaanbod op oliemarkt houdt langer aan (Foto: ANP)

TomTom demonstreert slimme verkeersdiensten

TomTom heeft in zijn hoofdkantoor in Amsterdam zijn eerste Traffic Centre geopend. De maker van navigatieproducten toont daar hoe de data die het verzamelt via ruim 450 miljoen navigatiesystemen wereldwijd kan worden ingezet door overheden en bedrijven.

Het Traffic Centre vormt de ondersteuning van het onlangs gelanceerde verkeersmanagementplatform TomTom City. Daarmee kan live inzichtelijk worden gemaakt waar het verkeer doorstroomt en waar niet. Die data kan naar automobilisten worden gestuurd zodat ze beter verspreid worden over het wegennet, maar de data over een langere periode kan ook gebruikt worden om beleid te maken om opstoppingen aan te pakken.

De opening werd verricht door minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Zij ziet de voordelen van de verzamelde data. "Het kan bijdragen aan betere verdeling van verkeer, wat voordelig is voor zowel overheden, bedrijven als mensen op de weg zelf, in binnen- en buitenland."

TomTom demonstreert slimme verkeersdiensten
TomTom demonstreert slimme verkeersdiensten (Foto: BuzzT)

Wilders: Baas in eigen land, bindend referendum

Geert Wilders pleit in de strijd om zetels voor vier keer per jaar een bindend referendum. Niet Brussel maar Nederland zelf moet de baas zijn in eigen land.

De PVV heeft het Zwitserse model democratie voor ogen. De partij opperde dit al eerder in het A4-concept van het verkiezingsprogramma en heeft dit nu verder uitgewerkt. Zo moeten de referendumonderwerpen door het volk zelf aangedragen worden.

Een van de eerste referendumonderwerpen zou een Nexit zijn, pleite Wilders al eerder.
Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Als ik premier word, dan komt er ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie. Laat het Nederlandse volk spreken.

Recentelijk heeft Groot Brittannië een Brexit referendum gehouden waaruit bleek dat een meerderheid voor een Brexit was. Dit referendum was een verkiezingsbelofte van David Cameron. Nu de uitslag van het beloofde referendum heeft laten zien dat er voldoende onvrede bij de Britten leefde om uit de Europese Unie te stappen heeft Cameron spijt van deze belofte. Of Geert Wilders nog spijt gaat krijgen van deze verkiezingsbelofte zullen we pas na 15 maart 2017 weten.

De extreem eurofiele Alexander Pechtold van D66 heeft eerder laten weten dat een Nexit een no-go is en ziet Nederland liever een provincie van de om te vormen Europese Unie naar een superstaat de United States of Europe (USE) worden.

Kingdom Hearts HD 2.8 in januari beschikbaar

Square Enix heeft aangekondigd dat Kingdom Hearts HD 2.8 op 12 januari beschikbaar zal zijn in Japan. Een Europese datum is nog niet bekend geworden, maar dat is ook niet gek aangezien de aankondiging op de TGS was.

De remaster die exclusief voor PlayStation 4 is bevat Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep: A Fragmentary Passage, Kingdom Hearts: Dream Drop Distance, en Kingdom Hearts Chi: Back Cover. Er is ook een nieuwe trailer uitgekomen.

Jamie Oliver haalt uit naar Britse premier

Jamie Oliver heeft maandag flink uitgehaald naar de Britse premier Theresa May. Dat meldt het Britse dagblad The Mirror.

De chefkok is zwaar teleurgesteld dat premier May geen paal en perk stelt aan reclames voor junkfood en een verbod op het verkopen van snoepgoed bij de kassa in supermarkten. "Een vreselijke misser van Theresa May. Onvergeeflijk. Ze heeft alle kinderen, alle ouders, iedereen in de steek gelaten", aldus een woeste Jamie.

De 41-jarige Jamie is wel blij dat de regering van May frisdranken zwaarder gaat belasten om consumenten te ontmoedigen de zoete drankjes te drinken. "Maar buiten dat is er niks. Hetzelfde gelul wat al 20 jaar niet werkt", zei Jamie. De kok zet zich met The Food Revolution in om gezond eten voor iedereen, met name kinderen, toegankelijk te maken.

Jamie liet weten dat hij een eventuele uitnodiging van de Britse premier niet zal afslaan: "Lijkt me prima met haar af te spreken maar ik weet niet of zij dat ziet zitten want ik heb niets aardigs te zeggen. Niets!".

Jamie Oliver haalt uit naar Britse premier
Jamie Oliver haalt uit naar Britse premier (Foto: BuzzE)

Anouk gaat door vanwege kinderen

Anouk denkt nog lang niet aan het einde van haar carrière. De zangeres gaat voorlopig nog wel een tijdje door. "Ik zal wel moeten. Ik heb zes kinderen hier", zei Anouk dinsdagochtend in de radioshow van Mattie & Wietze op Qmusic. "Het is nog niet eens bespreekbaar om te stoppen."

Als de kinderen er niet zouden zijn geweest, had het waarschijnlijk wel anders gelopen. "Dan was ik al lang gestopt", vervolgt Anouk. "Dan had ik ergens op een eiland gezeten met een paar flessen wijn en had ik alleen maar in het zonnetje gezeten."

Anouk beviel in juni van dochter Jelizah. "Ze is nu bijna elf weken. Het gaat hartstikke goed. Ze is superlief en ze doet het fantastisch."

Anouk gaat door vanwege kinderen
Anouk gaat door vanwege kinderen (Foto: BuzzE)

RIVM waarschuwt voor smog

De komende dagen is de luchtkwaliteit in Nederland slecht. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen met luchtwegaandoeningen, ouderen en mensen die in de buitenlucht werken of op andere manieren in de buitenlucht actief zijn, krijgen het advies om in de middag en vroege avond binnen te blijven.

Tot en met vrijdag is de kans op smog door ozon fors hoger. Deze smog ontstaat als er weinig wind staat en er veel verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Onder invloed van zonlicht worden die stoffen omgezet in ozon. In Nederland komt dit vooral in het voorjaar en de zomer voor; in de andere seizoenen is er onvoldoende zonlicht voor de vorming van ozon.

RIVM waarschuwt voor smog
RIVM waarschuwt voor smog (Foto: ANP)

Lahm ziet Super League niet zitten: "Voetbal is voor iedereen"

In tegenstelling tot Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is Philipp Lahm geen voorstander van een Europese Super League. Dit blijkt uit onderstaande column die op Goal.com verscheen:

Na twee wedstrijden hebben we zes punten in de Bundesliga. Vanavond is het tijd voor onze eerste Champions League-wedstrijd.

Ottmar Hitzfeld zei altijd dat de Champions League een geheel andere competitie is. Het is niet te vergelijken met de Bundesliga. Alles wat je tegen je binnenlandse tegenstanders hebt gepresteerd telt niet meer. Je begint weer op nul. Het is in elk geval zo dat je je opnieuw kan laten zien in eigen huis.

Onze eerste opponent is FK Rostov uit Rusland. Teams uit Rusland zijn technisch vaak sterk, willen de bal hebben en zijn niet zo direct in hun aanvalspel als teams uit grote Europese competities. Ze spelen gebalanceerd, maar verliezen toch vaak van clubs uit grotere landen. Ik verwacht dat dit jaar ook, omdat grotere teams in staat zijn om meer kansen te creëren om twee of drie keer te scoren.

Onze fans en eigenlijk iedereen verwachten dat Bayern minimaal de halve finale haalt. Dat hoort bij de recente successen en de ontwikkeling van de club in de afgelopen veertig jaar.

Hoewel er een groot verschil in kwaliteit is tussen onze ploeg en Rostov, zijn dit soort wedstrijden erg belangrijk voor Europese competitie. De aantrekkelijkheid van de Champions League is niet dat de grootste clubs tegen elkaar spelen, maar dat kleinere clubs de kans hebben om tegen Bayern, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Man City, Chelsea of Man United te spelen.

Het gaat tegen mijn idee van voetbal in om een toernooi voor de elite te creëren waar de grootste clubs tegen elkaar spelen. Deze wedstrijden zul je altijd wel houden. Dit zijn de meest attractieve wedstrijden natuurlijk, maar blijft het leuk als Bayern en Real Madrid tien keer per jaar tegen elkaar spelen?

De Champions League, zoals deze nu is, geeft de kampioen van elk land de kans om zich te meten met de beste clubs van Europa. Je weet alleen wie de beste is als je tegen ze speelt. Dit werkt niet als dit soort kleine ploegen de elite alleen maar op tv zien. Wij kunnen op deze manier de Russische voetbalfan ook inspireren.

Wat ik eerder al schreef in mijn column over de VS-trip, is dat het cruciaal is dat we dicht bij de mensen en de fans staan. In mijn optiek spelen landsgrenzen nog steeds een rol. In Hongarije bijvoorbeeld, is een wedstrijd tussen Barcelona en Bayern niet zo interessant als een wedstrijd tussen Budapest en Bayern.

Daarom denk ik dat ons belangrijkste doel is dat we het voetbal zoveel mogelijk delen en niet een voetbalfeestje moeten vieren met een klein groepje dat van de globale ontwikkeling profiteert.

Ik vind het belangrijk dat kleinere landen worden geholpen, die niet het geluk hebben gehad van de recente ontwikkeling in het voetbal. Als we het over een Europese wedstrijd hebben, dan hoort een wedstrijd zoals tegen Rostov erbij. Het doel is om voetbalfans over de hele wereld te bedienen en het voetbal in heel Europa verder te helpen.

Daarom kijk ik uit naar de wedstrijd van vanavond. De start van de Champions League 2016/17. Alles begint vanaf nul.

Philipp

Turkije vraagt VS formeel om aanhouding Gülen

Turkije heeft dinsdag de Verenigde Staten formeel om de arrestatie van Fethullah Gülen gevraagd, meldt de Turkse zender NTV. Het bewind in Ankara beschouwt de islamitische geleerde als het brein achter de mislukte couppoging van 15 juli.

De 75-jarige Gülen woont als sinds 1999 als balling in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De Turkse president Erdogan heeft de zaak onlangs tijdens de bijeenkomst van de G20 in China besproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama. De president van de VS heeft Erdogan bij die gelegenheid te verstaan gegeven dat de Amerikanen over de zaak beslissen op een zuiver wettelijke basis, niet op een politieke.

Turkije vraagt VS formeel om aanhouding Gülen
Turkije vraagt VS formeel om aanhouding Gülen (Foto: ANP)

'Zet Hongarije tijdelijk uit de EU'

Hongarije zou tijdelijk of mogelijk zelfs permanent moeten worden uitgesloten uit de Europese Unie vanwege de houding van het land ten aanzien van de vluchtelingencrisis. Die uitspraak heeft de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn gedaan in een interview met het Duitse dagblad Die Welt.

Volgens Asselborn is het de enige manier om de gedeelde waarden waar de Europese Unie voor staat te waarborgen. "We kunnen niet accepteren dat de fundamentele waarden van de Europese Unie worden geschaad", aldus Asselborn. "Of het nou gaat om Hongarije, dat hekken tegen oorlogsvluchtelingen bouwt, of landen die de onafhankelijkheid van de pers of de rechterlijke macht schaden, die moeten tijdelijk of desnoods voorgoed uit de EU worden gezet."

De Luxemburgse minister pleit ervoor de regels binnen de EU te veranderen zodat er geen unanimiteit onder de lidstaten is vereist om dergelijke stappen te nemen.

'Zet Hongarije tijdelijk uit de EU'
'Zet Hongarije tijdelijk uit de EU' (Foto: ANP)

Tweede medaille voor Bruinsma op 50 meter vrije slag

Op de vijfde dag van de Paralympische Spelen heeft Liesette Bruinsma haar tweede medaille weten te winnen. Na het goud op de 400 meter vrije slag in de klasse S11 (blinde atleten) heeft de 16-jarige zwemster het brons weten te veroveren op de 50 meter vrije slag. Het totale aantal medailles van Nederland komt hiermee op zes gouden, acht zilveren en twaalf bronzen medailles.

Bruinsma was de wereldrecordhoudster op deze afstand met een tijd van 0:30,83. Na een matige en onrustige race in de ochtend (0:31,81) plaatste de Wommelse zich als zesde voor de finale, waarbij alle zwemsters binnen een seconde van elkaar zich hadden geplaatst. 

In de finalerace van Bruinsma was nog steeds niet vlekkeloos, maar een stuk beter dan in de ochtend. Op het eerste gezicht leek Bruinsma vierde te gaan worden maar haar uitstekende aantik zorgde ervoor dat Bruinsma gedeeld derde werd samen met de Oekraïense Maryna Piddubna. De tijd van Bruinsma (0:31,23) was een goede verbetering van de tijd in de ochtend.

Het goud ging naar de Chinese Guizhi Li die daarmee ook het wereldrecord van Bruinsma met 0:30,73 met één tiende verbeterde. Zilver was er voor de Zweedse Maja Reichard in 0:30,76. 

Maja Reichard, Guizhi Li, Maryna Piddubna en Liesette Bruinsma tijdens de medailleceremonie (Foto: Getty Images)

Drie arrestaties om grootschalige PGB-fraude

Drie mensen zijn dinsdag aangehouden in verband met een onderzoek naar grootschalige fraude met het persoonsgebonden budget. Het gaat om een 61-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Amersfoort en een 37-jarige vrouw uit Vleuten. Het onderzoek naar de fraude loopt al een tijdje; eerder werden computers en administratie in beslag genomen.

Het drietal zou betrokken zijn geweest bij een zorginstelling uit Houten. Ze werden dinsdag na een verhoor weer vrijgelaten, maar blijven wel verdachten in de zaak.

Het bedrijf wordt ervan verdacht in de periode 2012-2014 op grote schaal te hebben gefraudeerd en geen zorg te hebben geboden. Het onderzoek kwam in het voorjaar aan het rollen toen familieleden aan de bel trokken dat ze geen inzicht hadden in de financiën. Ook een bank vertrouwde de zaak niet toen de zorginstelling een groot aantal rekeningen opende. In totaal zou de zorginstelling ten onrechte ruim 2,5 miljoen euro hebben gekregen.

Het Zorgkantoor heeft aangifte tegen de instelling gedaan en een advocaat heeft namens 74 cliënten en ex-cliënten eveneens aangifte gedaan.

Drie arrestaties om grootschalige PGB-fraude
Drie arrestaties om grootschalige PGB-fraude (Foto: ANP)

Veel Koeien in Musou Stars

Koei Tecmo heeft tijdens de persconferentie van Sony PlayStation Musou Stars aangekondigd. Het is een Warriors-game maar dan met alle helden uit de Koei Tecmo-stal.

In de teaser zien we personages uit Ninja Gaiden, Atelier Sophie, Dead or Alive en Toukiden het met veel te veel monsters uitvechten.

Een Westerse release is nog niet bekendgemaakt, in Japan komt het spel uit op PlayStation 4 en PlaySTation Vita in 2017.

Kojima komt met meer info over nieuwe game

Op de Tokyo Game Show heeft Hideo Kojima wat meer over zijn eerste game verteld sinds zijn vertrek bij Konami. De nieuwe game met de naam Death Stranding en zal een actiegame met een open wereld worden.  Hideo Kojima vertelde zijn inspiratie te halen uit de co-op en competitieve games van vroeger.

Inmiddels is men ook begonnen met de ontwikkeling van de game. De game zal verder ook compatible zijn met de nieuwe PlayStation 4 Pro. Eerder dit jaar op de E3 hadden we de aankondiging voorbij zien komen.

Poolschip na 168 jaar 'als nieuw' gevonden

Het Engelse schip HMS Terror is na 168 jaar in perfecte staat teruggevonden in de Arctic Bay, ten noorden van Canada. De Terror deed in 1848 mee aan een poolexpeditie van de beroemde onderzoeker Sir John Franklin toen die in 1848 verdween.

De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met Franklins vlaggenschip HMS Erebus in het zware ijs kwam vast te zitten. In totaal 129 opvarenden kwamen om. De schepen probeerden de zogenoemde Noordwestelijke Doorvaart te vinden, een route die de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bovenlangs Canada voor de scheepvaart zou verbinden, melden Britse en Canadese media.

De Britten zochten destijds liefst elf jaar vrijwel continu. Het ijs en het water hadden de Terror en Erebus echter verzwolgen. Generaties van historici, archeologen en avonturiers gingen tevergeefs op zoek. De Arctic Research Foundation is het gelukt op bijna 100 kilometer van de plek waar men dacht dat de schepen waren verdwenen. Inmiddels zijn de eerste beelden van de Terror in het heldere water vastgelegd.

HMS Erebus werd twee jaar geleden al teruggevonden.

Poolschip na 168 jaar 'als nieuw' gevonden
Poolschip na 168 jaar 'als nieuw' gevonden (Foto: ANP)

Nioh komt in februari uit

Koei Tecmo heeft tijdens de persconferentie van Sony PlayStation aangegeven dat Nioh op 9 februari wereldwijd uit gaat komen. Voor Dark Souls-fans weer een game om zich stuk in te bijten.

Er zijn al twee demo's uitgekomen voor het spel en iedereen die het geprobeerd heeft weet dat Nioh geen spel is waar je doorheen moet gaan zonder na te denken. Hieronder zie je de gamescom-trailer om je een idee te geven waarom het draait in het spel qua gameplay.

Nioh komt uit op PlayStation 4.

Twitter krijgt maandag langere berichten

Twitter gaat vanaf volgende week langere berichten toestaan. Dat meldt techwebsite The Verge, die bronnen binnen het bedrijf sprak. De limiet blijft weliswaar 140 tekens, maar aangehechte media en geciteerde tweets tellen niet langer meer in dat aantal mee. Ook gebruikersnamen tellen niet meer mee als ze aan het begin van een bericht staan.

De plannen van Twitter waren al in mei bekendgemaakt. Een precieze datum waarop die wijziging in zou gaan, was er echter niet. Volgens de bronnen is 19 september echter de dag waarop de wijziging ingaat. Het is overigens niet duidelijk of alle wijzigingen tegelijk van kracht worden.

Twitter krijgt maandag langere berichten
Twitter krijgt maandag langere berichten (Foto: BuzzT)

Voedselvergiftiging velt Amy Schumer

Amy Schumer zal haar tripje naar Parijs niet snel vergeten. De comédienne en actrice belandde in een ziekenhuis nadat ze een voedselvergiftiging opliep.

"Bedankt voor alles Parijs. Behalve voor de voedselvergiftiging", schreef Amy maandag bij een foto van haar en haar vriend Ben waarop ze allebei uitgeteld in bed liggen. In een video die ze later post, lijkt het iets beter te gaan. Ze probeert wat kippensoep binnen te krijgen na een naar eigen zeggen 'kotsfestijn'.

Maandagavond was het echter toch weer mis en post Amy foto's en een video vanuit het ziekenhuis. Op de beelden is te zien hoe ze in een ziekenhuisbed ligt, maar nog allerminst haar humor kwijt is. In de video doet Amy alsof ze zich voorstelt voor een date.

Voedselvergiftiging velt Amy Schumer
Voedselvergiftiging velt Amy Schumer (Foto: BuzzE)

'Nijpend tekort huurwoningen vrije sector'

Er is dringend behoefte aan meer huurwoningen in de vrije sector. Vooral in de grote steden is een nijpend tekort in het zogeheten middensegment huurwoningen. Dat schrijven makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM) dinsdag in een rapport over de woningmarkt.

Vanwege striktere regelgeving bij de toewijzing van sociale huurwoningen en maatregelen om de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen, zijn steeds meer huishoudens aangewezen op de vrije sector. Daarbij komt dat voor het kopen van een huis ook steeds strengere regels gelden, waardoor de druk op de vrije sector verder toeneemt.

Volgens de verenigingen moeten Rijk, gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen betere afspraken maken over hoe ze het aanbod van huurwoningen in de vrije sector beter kunnen afstemmen op de behoefte.

'Nijpend tekort huurwoningen vrije sector'
'Nijpend tekort huurwoningen vrije sector' (Foto: ANP)

Koenders niet op kieslijst PvdA

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil niet op de kieslijst van de PvdA. Hij zou nog wel voor een nieuw ministerschap in aanmerking willen komen, bevestigen bronnen een bericht van NRC.

Jeroen Dijsselbloem, momenteel minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, wil na de verkiezingen in 2017 wel voor de PvdA de Tweede Kamer in. In het AD zegt hij 'er nog steeds lol in te hebben'.

Dijsselbloem is niet de enige PvdA-bewindspersoon die de Kamer in wil. Ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) willen dat. PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder weten alleen terug te willen keren in het kabinet en niet in de Kamer. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zijn collega Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) komen ook niet terug in het parlement.

Staatssecretaris Martin Van Rijn liet aan De Telegraaf weten niet in Tweede Kamer terug te willen komen. Wel is hij eventueel opnieuw beschikbaar als staatssecretaris of minister in een nieuw kabinet. ,"Ik heb mezelf afgevraagd: waar zit mijn eigen kracht. Ik ben een betere staatssecretaris dan Kamerlid."

Koenders niet op kieslijst PvdA
Koenders niet op kieslijst PvdA (Foto: ANP)

Chris Metzen verlaat Blizzard

Chris Metzen heeft via een lange brief laten weten met pensioen te gaan. Na 23 jaar verlaat hij Blizzard Entertainment om meer tijd te besteden aan zijn vrouw en kinderen.

Chris Metzen is bij veel mensen bekend doordat hij bij Blizzcon vaak de grote aankondiging deed voor nieuwe games. Ook was actief betrokken bij het maken van die games doordat hij sinds 2002 als Creative Director verantwoordelijk was voor de verhalen.

World of Warcraft spelers kennen hem ook als de stem van onder andere Thrall, Vol'jin en Varian Wrynn. De laatste twee zijn ook overleden in dus zijn laatste expansion voor World of Warcraft. Lees zijn volledige verhaal hier.

Chris Metzen
Chris Metzen

Veel meer auto's total loss door hagelbuien

De heftige hagelbuien die in juni met name de provincie Noord-Brabant teisterden, hebben voor een flinke toename gezorgd van het aantal auto's dat total loss is verklaard. Volgens schadespecialist CED verdrievoudigde het aantal total loss-verklaringen als gevolg van het noodweer. Het aantal schadegevallen in juni steeg met liefst 56 procent.

Volgens CED wordt normaal gesproken 13 procent van de schadegevallen als total loss geregistreerd. In juni was dit bijna de helft van de schadegevallen, het hoogste percentage in vijf jaar tijd.

In juni kwamen hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht. Het gemiddelde schadebedrag over 2016 schoot als gevolg van de hagel- en hoosbuien met 8 procent omhoog.

Veel meer auto's total loss door hagelbuien
Veel meer auto's total loss door hagelbuien (Foto: ANP)

Hillary Clinton negeerde advies arts

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft het advies van haar arts, om vijf dagen rust te nemen vanwege een longontsteking genegeerd. Ze dacht zelf dat het niet zo erg was. Dat zou ook de reden zijn dat ze niet openbaar had gemaakt, dat ze ziek was.

Bij de herdenking van de aanslag op de Twin Towers op 11 september werd Clinton ziek en verliet ze de herdenking. Eerst zei haar campagneteam dat dit door de hitte kwam, later gaf haar arts aan dat een longontsteking de oorzaak was.

De 68-jarige Democrate moest enkele bijeenkomsten afzeggen, maar claimt dat ze binnen enkele dagen de campagne weer geheel zal hervatten. "Ik voel me nu veel beter en had veel eerder rust moeten nemen," zo zei ze in een interview op CNN.

Hilary Clinton negeerde advies arts
Hilary Clinton negeerde advies arts (Foto: ANP)

ABN-baas Zalm treedt volgend jaar terug

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO treedt volgend jaar terug. Hij volmaakt daarmee niet zijn hele benoemingstermijn, die zou lopen tot mei 2018, zo maakte de bank dinsdag bekend.

Zalm kiest er voor om na de splitsing, fusie en beursgang van het financiële concern plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter. Die kan volgens de voormalig minister 'voor een langere periode' leiding gaan geven aan de bank.

Een concrete datum van aftreden is er nog niet, daarover worden op een later moment mededelingen gedaan, aldus de bank. De raad van commissarissen van ABN AMRO zegt het besluit van Zalm te respecteren en heeft het opvolgingsproces in gang gezet.

ABN-baas Zalm treedt volgend jaar terug
ABN-baas Zalm treedt volgend jaar terug (Foto: ANP)

Vijf miljoen voor belastingaangifte Trump

Reid Hoffman, mede-oprichter van de website LinkedIn belooft 5 miljoen dollar (bijna 4,5 miljoen euro) aan een goed doel te schenken als de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn belastingaangifte openbaar maakt. Hij sluit zich aan bij een initiatief van veteraan Pete Kiernan, die een crowdfundingsactie is gestart om 25.000 dollar op te halen en dat geld aan veteranenorganisaties te schenken als Trump voor 19 oktober zijn belastingaangifte openbaar maakt.

Het is gebruikelijk dat presidentskandidaten dit doen, maar zakenman Trump weigert.

Vijf miljoen voor belastingaangifte Trump
Vijf miljoen voor belastingaangifte Trump (Foto: ANP)

Leerlingen vaker betrokken bij aanname docent

Leerlingen van vmbo, havo en vwo zullen steeds vaker bij het personeelsbeleid van hun school worden betrokken. Dat verwachten directeuren in het Voortgezet Onderwijs, aldus onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek onder 251 directeuren. Bestuurders van havo en vwo zijn het meest enthousiast. Leerlingen zouden een andere invalshoek hebben en hebben het meest met de docenten te maken, reden om hun bij de sollicitatiegesprekken met nieuwe docenten te betrekken, aldus de directeuren.

Bij een kwart van de scholen worden leerlingen bij de sollicitaties betrokken. Met name op het vmbo zijn bestuurders terughoudender. Niet alle vmbo-leerlingen zijn geschikt voor beoordeling van de docent, menen ze. De directeuren willen de leerlingen wel betrekken bij evaluaties, maar niet aan laten schuiven bij het sollicitatieproces.

Eind september 2015 wijzigde de Tweede Kamer de wet. Scholen zijn nu verplicht om de inbreng van leerlingen op personeelsbeleid in het schoolplan op te nemen. Op de meeste scholen beoordelen de leerlingen hun docent door een vragenlijst in te vullen. Docenten moeten hier nog wel aan wennen, aldus de ondervraagde directeuren. 42 procent van hen geeft aan dat op hun school een behoorlijk grote groep of zelfs de meerderheid van de docenten het beoordelen door leerlingen als "bedreiging ziet".

Leerlingen vaker betrokken bij aanname docent
Leerlingen vaker betrokken bij aanname docent (Foto: ANP)

'Heel Holland Bakt nog zeker 3 jaar bij MAX'

De transfer van succesformat The Great British Bake Off in Groot-Brittannië naar een andere zender heeft voorlopig geen gevolgen voor Heel Holland Bakt, de Nederlandse versie van het programma. Omroep MAX heeft na dit seizoen nog zeker drie jaar de rechten van het programma, liet directeur Jan Slagter maandagavond weten.

"Regeren is vooruit zien, en wij weten wat Heel Holland Bakt waard is", stelt Slagter. "We hebben er behoorlijk over onderhandeld. Maar het contract is gesloten. Het feit dat producent Love Productions in Groot-Brittannië met een andere partij in zee gaat, verandert daar niets aan."

Tot nu toe was BBC Worldwide de partij die voor de producent de formatrechten in het buitenland verkocht. Het is niet duidelijk of dit zo blijft nu de BBC de uitzendrechten in Groot-Brittannië kwijt is. Love Productions en de BBC verschilden van mening over het te betalen bedrag en over de koers die het format de komende jaren moet inslaan.

Streng bewaken
Ook op dit gebied denkt Slagter niet dat er in Nederland veel gaat veranderen de komende drie jaar. "De Britten bewaken het format wel streng", erkent hij. "Maar ik kan me niet voorstellen dat deze ontwikkelingen in Groot-Brittannië op korte termijn gevolgen hebben voor de Nederlandse uitzendingen."

Heel Holland Bakt bleek de afgelopen weken nog steeds een kijkcijferkanon. De presentatie is dit seizoen tijdelijk overgenomen door André van Duin omdat Martine Bijl herstelt van een hersenbloeding.

'Heel Holland Bakt nog zeker 3 jaar bij MAX'
'Heel Holland Bakt nog zeker 3 jaar bij MAX' (Foto: BuzzE)

Kylie en Kendall moeten schade lift betalen

De zusjes Kylie en Kendall Jenner moeten de schade betalen die ze veroorzaakten nadat ze donderdagnacht zijn gered uit een vastzittende lift. Dat meldt Page Six dat met de bewoners van het flatgebouw sprak.

Kendall en Kylie huren samen een luxe appartement in New York en kwamen donderdagnacht met twee vriendinnen vast te zitten in de lift. Ze belden met alarmnummer 911 en werden na een half uur bevrijd door de brandweer. "Ik had nooit gedacht dat dit me zou overkomen. Ik ben zo bang en heb honger", vertelde een aangeslagen Kylie op haar Snapchat.

De bewoners van het pand eisen nu dat de schade die de dames aanrichtten aan de lift wordt vergoed. "Ze krijgen gewoon de rekening", laat een bewoner weten. "Ze hielden de lift veel te lang vast en daardoor is deze nu beschadigd", vervolgt de boze buur. Het is onbekend hoe hoog de schadeclaim precies is.

Kylie en Kendall huren het luxe optrekje van onroerendgoedmagnaat Ron Moelis. Zijn woordvoerder wilde niet reageren op de klacht van de buren. Ook Kylie en Kendall houden de kaken op elkaar.

Kylie en Kendall moeten schade lift betalen
Kylie en Kendall moeten schade lift betalen (Foto: BuzzE)

Vier aanhoudingen Poelenburg

De politie heeft gisteravond vier overlastgevers aangehouden in de Zaandamse wijk Poelenburg. Waar en hoe laat de vier precies zijn aangehouden en of ze nog vast zitten, kon een woordvoerster van de politie vannacht niet zeggen. Ook kon ze niet bevestigen dat het om buurtbewoners gaat, zoals de regionale omroep meldt.

In Poelenburg is het al een paar weken onrustig. De wijk kwam in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij een supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren. Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van. De jongeren zouden ook voor de supermarkt staan, harde muziek draaien en passanten intimideren. Ook agenten worden intimiderend bejegend.

Maandagavond lieten de gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie al weten dat er extra cameratoezicht komt. Ook gaat de politie optreden tegen samenscholingen, komen er mogelijke gebiedsverboden en extra surveillances. Volgens RTV Noord-Holland wemelde het van de politie bij de supermarkt.

Vier aanhoudingen Poelenburg
Vier aanhoudingen Poelenburg (Foto: ANP)

2400 asielzoekers in augustus naar Nederland

In augustus 2016 zijn bijna 2400 asielzoekers en nareizende gezinsleden in Nederland geregistreerd. Dat waren er 14 procent meer dan in juli, en twee derde minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Tot nu toe kwamen er dit jaar ruim 16.000 asielzoekers en hun nareizende familie naar ons land. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In augustus kwam een op de tien asielzoekers uit Eritrea. Het merendeel van de nareizende gezinsleden had de Syrische nationaliteit, 480 Syriërs voegden zich hier bij hun familie.

2400 asielzoekers in augustus naar Nederland
2400 asielzoekers in augustus naar Nederland (Foto: ANP)

Franse politie maakt eind aan gevangenisoproer

De Franse politie heeft maandagavond een gevangenisoproer in het West-Franse Vivonne bedwongen. Een zestigtal gedetineerden had brand gesticht en zich urenlang in een gebouw verschanst nadat een cipier zijn sleutelbos afhandig was gemaakt, melden Franse media.

De opstandige gevangenen hielden niemand in gijzeling, verzekerden de autoriteiten. Bij het oproer en de beëindiging daarvan zouden ook geen gewonden zijn gevallen.

De rust in de gevangenis in Vivonne, dat niet ver van Poitiers ligt, zou inmiddels weer zijn weergekeerd. Waarom de gedetineerden in opstand kwamen is nog onduidelijk.

Franse politie maakt eind aan gevangenisoproer
Franse politie maakt eind aan gevangenisoproer (Foto: ANP)

Lady Gaga: minder last van paniekaanvallen

Lady Gaga heeft minder vaak last van paniekaanvallen en kan er beter mee omgaan, weet TMZ.

Tijdens een chatsessie met Elvis Duran van de Amerikaanse zender Z100 sprak Gaga openhartig over haar muziek, acteerklussen en haar psychologische problemen. "Ik raak nog steeds wel eens in paniek maar ik ben nu ouder en kan er beter mee omgaan. Het beheerst niet meer mijn hele dag", aldus de 30-jarige artieste.

Gaga heeft meerdere technieken aangeleerd om de aanvallen de baas te zijn. "Wanneer ik er last van heb probeer ik me te realiseren dat optreden en mijn muziek juist leuk zijn. Dat showbusiness in principe leuk is. Dat er andere mensen in de wereld zijn die hier ook last van hebben. Dat helpt me kalmeren", aldus de zangeres.

Ook vertelde ze tijdens de chat dat ze bijna klaar is met de opnamen van haar nieuwe album en dat deze voor 2017 uitkomt.

Lady Gaga: minder last van paniekaanvallen
Lady Gaga: minder last van paniekaanvallen (Foto: BuzzE)

Meer bewijs dat Nexus Pixel wordt

Er is een nieuwe aanwijzing opgedoken dat Google de naam Pixel gaat gebruiken voor zijn smartphones. Ontwikkelaar LlabTooFeR heeft maandag screenshots van de Pixel Launcher gepubliceerd. Dat opstartprogramma heette vroeger de Nexus Launcher, toen de telefoons nog de naam Nexus droegen.

In de afgelopen weken is naar buiten gekomen dat Google zou stoppen met de naam Nexus. De nieuwe smartphones zouden de namen Pixel en Pixel XL krijgen. Ze worden gebouwd door HTC en komen waarschijnlijk in het najaar op de markt. Google gebruikt de naam Pixel al voor de Chromebook-laptops.

Meer bewijs dat Nexus Pixel wordt
Meer bewijs dat Nexus Pixel wordt (Foto: BuzzT)

Clinton bezweert zorgen om gezondheid

Hillary Clinton heeft maandag opnieuw een poging gedaan de zorgen over haar gezondheid weg te nemen. De Democratische presidentskandidaat, bij wie een longontsteking is geconstateerd, voelt zich goed en is "aan de beterende hand".

"Zoals iedereen die ooit ziek thuis heeft gezeten, popel ik om weer aan de slag te gaan", twitterde Clinton (68). "Tot gauw op verkiezingscampagne."

Clinton sprak haar dank uit voor al het medeleven dat ze ontving sinds ze zondag onwel werd tijdens de New Yorkse herdenking van de aanslagen op de Twin Towers. Ook haar rivaal Donald Trump wenste haar maandag het beste, al maakte hij ook van de gelegenheid gebruik om vraagtekens te zetten bij de geschiktheid van Clinton voor het presidentschap van de Verenigde Staten.

Clintons staf gaf eerder op de dag toe dat zij beter onmiddellijk openheid van zaken hadden kunnen geven. Ze hielden urenlang vol dat Clinton slechts was bevangen door de hitte, wat de geruchtenstroom over haar gezondheid danig versterkte.

Clinton bezweert zorgen om gezondheid
Clinton bezweert zorgen om gezondheid (Foto: ANP)

Gesprekken over veiligheid kernreactor Petten

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) voert de komende weken een aantal gesprekken met de directie, het management en medewerkers van NRG, exploitant van de kernreactor in Petten. De gesprekken gaan over de mogelijke invloed van de financiële problemen op de veiligheid. Dat schrijft minister Melanie Schulz (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

"De ANVS concludeert dat er op dit moment geen twijfel bestaat over de nucleaire veiligheid. Wel dient ervoor gewaakt te worden dat NRG zijn veiligheidsprestaties borgt en continu verbetert", zo staat in de brief.

Eerder gaven klokkenluiders aan dat ze zich zorgen maakten over de veiligheid omdat de financiële druk te groot is. Bij het bedrijf in het Noord-Hollandse Petten worden medische isotopen gemaakt, waarmee kankerpatiënten worden behandeld.

Gesprekken over veiligheid kernreactor Petten
Gesprekken over veiligheid kernreactor Petten (Foto: ANP)

Dijsselbloem wil weer op kieslijst PvdA

Jeroen Dijsselbloem, momenteel minister van Financiën en voorzitter van de Europgroep, wil na de verkiezingen in 2017 voor de PvdA de Tweede Kamer in. In het Algemeen Dagblad zegt hij "er nog steeds lol in te hebben".

Dijsselbloem is niet de enige PvdA-bewindspersoon die de Kamer in wil. Ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) willen dat. PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder weten alleen terug te willen keren in het kabinet en niet in de Kamer. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zijn collega Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) komen ook niet terug in het parlement.

Dijsselbloem wil weer op kieslijst PvdA
Dijsselbloem wil weer op kieslijst PvdA (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: hetzelfde als gisteren

Gisteren was het zonnig. Het was overal droog en het was zeer warm met temperaturen die uiteen liepen van 27 graden aan de kust tot 32 graden in het zuiden van het land. De wind was zwak tot matig. Vandaar dat we het vandaag makkelijk hebben met het weerbericht, het is namelijk precies hetzelfde. Zonnig, droog, warm met temperaturen van 27 graden op de waddeneilanden tot 32 graden in het zuiden. De wind wordt zwak tot matig.

De verwachtingen voor morgen: Zonnig, droog, warm met temperaturen van 27 graden op de waddeneilanden tot 32 graden in het zuiden. De wind wordt zwak tot matig. Oh ja, en donderdag: Zonnig, droog, warm met temperaturen van 27 graden op de waddeneilanden tot 32 graden in het zuiden. De wind wordt zwak tot matig.

Vrijdag wordt het niet zonnig, droog, warm met temperaturen van 27 graden op de waddeneilanden tot 32 graden in het zuiden. het koelt dan flink af tot zo'n 20 graden. Maar dat lees je vrijdagmorgen wel.

Zon op 07:10
Zon onder 20:00
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

De houtvoorraad van Rewimo en qltel moest nodig worden aangevuld. (Foto: qltel)
De houtvoorraad van Rewimo en qltel moest nodig worden aangevuld. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1918 Treinramp bij Weesp door zware regenval waarbij de spoordijk bij de brug over het Merwedekanaal bij Weesp ondermijnd is. Een passagierstrein uit het oosten naar Amsterdam glijdt met rails en al van de dijk. Er zijn 41 doden en 42 gewonden.
1936 Voor de tweede maal wordt Loen, Noorwegen, getroffen door een tsunami nadat een enorm rotsblok in een meer is gevallen. Er vallen 74 doden.
1944 Amerikaanse bommenwerpers bombarderen het concentratiekamp Auschwitz in Polen. Ook vertrekt de laatste trein uit Kamp Westerbork.
1956 IBM lanceerde de eerste harde schijf voor dataopslag: de RAMAC
1959 De Russische Loena 2 is het eerste ruimtevaartuig dat een ander hemellichaam (de maan) bereikt.
1974 Gijzeling van de Franse Ambassade in Den Haag door leden van het Japanse Rode Leger.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Janktaal van Rutte

Buma, lijsttrekker van het CDA, ergert zich aan Rutte en zijn harde taal. Heel Nederland heeft van de week op tv en op YouTube-kanalen kunnen zien hoe jong menselijk uitschot met een getint velletje het de Nederlandse overheid moeilijk probeert te maken en dan met name de politie. Ze doen stoer, schelden negen van de tien woorden en hebben het verstand van een eencellig weekdier. En zo proberen deze levende placenta’s een toekomst op te bouwen hier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.