FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 juni 2016

Pirelli langer bandenleverancier Formule 1

Pirelli zal nog tot en met 2019 de banden leveren aan de Formule 1-teams. De bestaande verbintenis liep eind volgend jaar af. De deal was afgelopen winter al beklonken toen het Italiaanse bandenmerk en de teams instemden met nieuwe technische reglementen. Dit houdt onder meer in dat vanaf 2017 met name de achterbanden breder zullen worden.

De tests met het 2017-rubber zijn inmiddels in volle gang. Zo worden er nu 2012, 2013 en 2014-auto's gebruikt om de nieuwe bandencompounds en -constructies te testen. Vanaf deze zomer mogen er 25 testdagen lang aangepaste 2015-auto's gebruikt worden met de nieuwe bandenmaat. Het nieuwe rubber zal bij de voorbanden 305 millimeter breed worden en bij de achterbanden 405 millimeter.

Stalker Brooke Shields 60 dagen de bak in

Een man die actrice Brooke Shields al meer dan dertig jaar lastigvalt is vrijdag door de rechter in New York veroordeelt tot zestig dagen celstraf voor stalken. Dat meldt New York Post.

De 49-jarige John Rinaldi stond vaak voor Shields huis geparkeerd en voor de studio waar ze werkt. Ook liet hij cadeautjes voor de kinderen van Brooke achter op de stoep. "Ik kan niet langer zo leven", dacht Shields toen Rinaldi weer haar woning stond.

Brooke's man Chris Henchy zat ook in het getuigenbankje. Hij vocht tegen de tranen toen hij het had over de zeer verontrustende brief die Rinaldi schreef naar zijn vrouw. In de brief refereerde hij aan actrice Rebecca Schaeffer, die in 1989 werd vermoord door haar stalker. "Ik vond de analogie extreem verontrustend", aldus Henchy.

Rinaldi's advocaat gaf toe dat zijn cliënt wellicht sociaal onhandig was, maar claimt dat hij niet meer dan een vriendelijke buurman is.

Stalker Brooke Shields 60 dagen de bak in
Stalker Brooke Shields 60 dagen de bak in (Foto: BuzzE)

Virtuele munt gekraakt

Hackers hebben een van de organisaties achter de virtuele munt 'ether' gekraakt. Dat laat de Decentralized Autonomous Organization weten. De instelling zegt niet hoeveel geld er is weggesluisd, maar volgens de New York Times gaat het mogelijk om 50 miljoen dollar, omgerekend 44 miljoen euro.

De ether is een variant van de bitcoin. De prijs van de ether is vrijdag met bijna 33 procent gedaald. 1 ether is 12,36 euro waard, terwijl dat donderdag 19,22 euro was. De aanval doet denken aan de problemen bij bitcoinbeurzen Mt. Gox en Flexcoin in 2014.

Volgens ontwikkelaar Ethereum zouden de daders op zijn vroegst over 27 dagen bij het weggesluisde 'cryptogeld' kunnen. Door aanpassing van de software moet het geld ook na die 27 dagen ontoegankelijk zijn. Dat moet voorkomen dat het geld definitief verdwijnt.

Virtuele munt gekraakt
Virtuele munt gekraakt (Foto: BuzzT)

EK: Uitslag Spanje - Turkije

Spanje heeft een ogenschijnlijk eenvoudige overwinning op Turkije gepakt. Het werd 3-0. Alvaro Morata en Nolito waren de grote mannen, zij zorgden voor alle doelpunten. Spanje is hierdoor het tweede land dat zich officieel plaatst voor de tweede ronde.

Spanje liet zich van zijn beste kant zien in de eerste tien minuten. Voornamelijk via links werd de ploeg meer dan eens gevaarlijk, duidelijk door een voorzet die door verdediger Batla maar net buitenkant paal weg kon worden getikt. Uit de daarop volgende corner kon Gerard Pique vrij inkoppen, maar hij kopte via de grond over. Het duurde lang totdat er weer een kans kwam voor de Spanjaarden. Net na een half uur spelen kreeg Nolito een grote kans, maar hij schoot naast. Even later was het dan toch 1-0, toen Alvaro Morata binnen kon koppen na een voorzet van diezelfde Nolito. Nolito eiste even later nog een hoofdrol voor zich op toen hij nog voor de rust de 2-0 binnen kon tikken na een foutje van de Turkse Topal.

Uit de kleedkamer gingen de Spanjaarden lekker door. Na wat rondgetik besloot Spanje weer eens het ruime sop te kiezen. Het was waarschijnlijk net buitenspel, maar toch mochten de Spanjaarden door. Morata was uiteindelijk de doelpuntenmaker: 3-0. Nog geen minuut later kreeg de Spaanse spits ook nog een kans op nummer 4. De Turken kregen ook eindelijk eens een serieuze kans na de 3-0, maar Yilmaz schoot meters naast. Ook Silva kreeg in het eerste kwartier van de tweede helft goede kansen, maar schoot naast.

Pijnlijk was misschien wel dat Arda Turan, de sterspeler van de Turkse selectie werd uitgefloten door zijn eigen fans. Gedurende de tweede helft, toen het 3-0 stond, was hij de kop van jut voor het Turkse publiek. De Spanjaarden scandeerden zelfs zijn naam. In het restant van de tweede helft bloedde de wedstrijd eigenlijk dood. Er gebeurde weinig meer. Nog wat afstandsschoten en een klein kansje voor de Turken waren het enige wapenfeit. Door deze overwinning staat Spanje op de eerste plaats in de groep D en zal het de groepswinst kunnen behalen met een gelijkspel tegen Kroatië. Voor Turkije rest slechts de laatste wedstrijd tegen Tsjechië, waarin ze goed op schot moeten zijn om nog een vervolg aan hun verblijf in Frankrijk te kunnen geven.

Spanje

3 - 0

Turkije

 34' Morata
 37' Nolito
 48' Morata
   
 
 Gele kaart: Ramos, (Spanje), Yilmaz, Tufan, (Turkije)
 
Stadion: 
Toeschouwers: 
Arbiter: Mazic
 
Opstelling:   Opstelling:
De Gea
Juanfran
Pique
Ramos
Alba (Azpilicueta/81)
Busquets
Cesc (Koke/71)
Iniesta
Silva (Bruno/63)
Morata
Nolito
  Babacan
Gonul
Topal
Balta
Erkin
Tufan
Inan (Manin/71)
Ozkayup (Sahan/62)
Calhanoglu (Sahin/46)
Yilmaz
Turan

'Russische overheid hielp bij verbergen positieve dopingtests'

Het houdt maar niet op met dopingnieuws uit Moedertje Rusland. Het ministerie van Sport  van het land zou geholpen hebben bij het verdoezelen van positieve dopingtests rondom het WK atletiek van 2013. Dat werd in de Russische hoofdstad Moskou gehouden.

Onderzoeker Richard McLaren van wereldantidopingautoriteit WADA kwam daar vrijdag mee naar buiten. Eerder op de dag besliste wereldatletiekbond IAAF al dat Russische atleten de Spelen waarschijnlijk aan zich voorbij moeten laten gaan. 

Volgens McLaren blijkt uit zijn onderzoek dat het sportministerie in Rusland een specifieke opdracht gaf aan het (door WADA geaccrediteerde) antidopinglaboratorium in Moskou. Positieve dopingtests voor, tijdens en vlak na het WK zouden volgens McLaren niet gemeld mogen worden. Het is niet helemaal bekend of het daarbij alleen gaat om positieve tests van Russische atleten, maar dat lijkt wel waarschijnlijk.

Vlak voor het WK in Moskou trokken de nodige Russische topatleten, waaronder enkele grote favorieten voor goud, zich ineens terug. Dat gold voor de nodige snelwandelaars, maar bijvoorbeeld ook voor steeplechaseloopster Yuliya Zaripova. Zij zou tijdens enkele dagen voor het WK tijdens een training haar knie gestoten hebben tegen een horde, iets wat destijds al gezien werd als een wel heel slecht excuus. 

Rutte pleit ingehouden tegen Brexit

Premier Mark Rutte wilde zijn wekelijkse persconferentie vrijdag eigenlijk eindigen met een oproep in het Engels aan de Britten om tegen een vertrek uit de Europese Unie te stemmen. Maar omdat de campagne in Groot-Brittannië is stilgelegd na de spraakmakende moord op het Britse parlementslid Jo Cox besloot hij hiervan af te zien.

Door die "verschrikkelijke gebeurtenis" voelt Nederland zich volgens Rutte weer "eens te meer verbonden met het Britse volk en de gemeenschappelijke waarden die we uitdragen". Bestuurders en politici moeten hun werk in vrijheid kunnen doen, anders zet je de bijl aan de wortel van de vrije samenleving, voegde hij eraan toe.

De directe gevolgen van een Brits vertrek uit de EU zijn "lastig in te schatten", stelde de premier. Economisch zal het gevolgen hebben, maar hij heeft vooral "geopolitieke zorgen" als de Britten stemmen voor een zogenoemde Brexit. Hij wees daarbij naar de situatie in Rusland en het Midden-Oosten. Ook "emotioneel willen we graag dat ze erbij blijven".

Als de Britse kiezers besluiten de EU de rug toe te keren dan valt er niet meer over te heronderhandelen, zei Rutte. "Dan is het in mijn wijze van zien afgelopen." Het referendum in Groot-Brittannië wordt volgende week donderdag gehouden. Een dag later komen Europese leiders bijeen in Brussel om de uitslag te bespreken.

Rutte pleit ingehouden tegen brexit
Rutte pleit ingehouden tegen Brexit (Foto: ANP)

EK88: Revanche V÷ller zorgt voor overwinning West-Duitsland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

De opdracht was simpel voor de Spanjaarden, aangezien er vanuit werd gegaan dat de Italianen van Denemarken zouden winnen moest Spanje de West-Duitsers verslaan. De Duitsers hadden op hun beurt genoeg aan een puntje op de poule te winnen. Aan Spaanse zijde was het even spannend of sterspeler Michel de wedstrijd zou halen, hij had een blessure overgehouden aan het duel met de Denen. Maar de Spaanse dokter wist de Madrileen op te lappen en de aanvaller kon gewoon meedoen.

Aan Duitse kant was het vooral de discussie of bondscoach Franz Beckenbauer weer de veelbesproken spits Rudi Völler op zou stellen. Na de eerste twee teleurstellende poulewedstrijden was er in West-Duitsland een storm van kritiek losgekomen over het niveau van de AS Roma-aanvaller. Maar Beckenbauer liet zich niet van zijn stuk afbrengen en stelde, eigenwijs als hij was, Völler gewoon op.

In een met ruim 72.000 fans gevuld Olympia Stadion in München namen de Spanjaarden het heft in handen in de beginfase. Onder aanvoering van de wonderbaarlijk fitte Michel kreeg Spanje enkele goede mogelijkheden, maar de Zuid-Europeanen wisten het veldoverwicht niet in doelpunten om te zetten.

Na twintig minuten zag Beckenbauer zich genoodzaakt een aantal tactische accenten in zijn team aan te passen en dat werkte. De West-Duitsers kregen weer grip op de wedstrijd en in de dertigste minuut werd dat beloond met de 1-0 door uitgerekend de veel bekritiseerde Völler. De spits, die al 648 minuten geen doelpunt meer had kunnen maken in interlands voor West-Duitsland, liet op aangeven van Jürgen Klinsmann keeper Andoni Zubizarreta kansloos.

De veelbesproken Völler snoerde critici de mond (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De veelbesproken Völler snoerde critici de mond (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Vlak voor rust spartelden de Spanjaarden nog één keer tegen, José Baquero kreeg een vrije kopkans op de goal van de Duitse doelman Elke Immel. Maar Baquero kopte de voorzet van Victor voorlangs en daarmee leek ook de laatste hoop voor Spanje verdwenen.

In de 51e minuut gooiden de West-Duitser de wedstrijd definitief in het slot. De langzaam in vorm komende Lothar Matthäus liet zijn klasse zien door na een lange rush de bal met een hakje af te leveren bij Völler, die met een harde schuiver de bal in het Spaanse doel schoof.

Het West-Duitse publiek dat in aanloop naar het toernooi erg kritisch was op Der Mannschaft was inmiddels overtuigd van het kunnen van hun team. De West-Duitse fans zetten de wave in en de ploeg werd luid toegezongen. De conclusie na de wedstrijd, waarin het 2-0 bleef, was dat het gastland op tijd de juiste vorm gevonden had. De Duitsers behoorden weer bij de echte kanshebbers en zouden een serieuze gooi kunnen doen naar de Europese titel.

"Er is, de voetbalgeschiedenis heeft dat voldoende bewezen, maar één team in de gehele wereld dat telkens weer in staat is om gedurende een toernooi steeds beter te gaan spelen. Dat zijn wij. En ik ben blij dat dat ook nu weer het geval is. Ik denk daarom dat we volgende week Europees kampioen zullen worden", zo sprak de zeer van team overtuigde Beckenbauer na afloop. In de halve finale zouden de West-Duitsers de nummer twee van de andere poule treffen, wie dat zal worden is nog onduidelijk.

De doelpunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)

EK88: Gouden wissels helpen ItaliŰ langs stugge Denen

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Na twee ontluisterende wedstrijden van Denenmarken had de ploeg zich voorgenomen om niet ook door Italië weggespeeld te worden. Met in hun gedachte de Deense fans op de tribune die vanuit het noorden waren afgereisd, ging de spelers er nog één keer helemaal voor. Het zorgde ervoor dat de Italianen, met de onmachtige spitsen Roberto Mancini en Gianluca Vialli voorin, geen vuist konden maken.

In de 66e minuut greep de Italiaanse bondscoach Azeglio Vicini in, hij bracht Inter Milan-spits Alessandro Altobelli binnen de lijnen voor de falende Mancini. De 32-jarige aanvaller had maar dertig seconden nodig om het gelijk van de trainer aan te tonen. Op aangeven van Vialli jaagde de oude Italiaan de bal hoog in het doel achter de Deense keeper Peter Schmeichel.

Altobelli  viert zijn goal uitbundig met Maldini (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Altobelli viert zijn goal uitbundig met Maldini (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Daar eindigde de gelukkige hand van Vicini niet. In de 85e minuut maakte Luigi di Agostini zijn opwachting en nog geen twee minuten later trof ook hij doel na een voorzet van Giuseppe Bergomi.

Met een 2-0 overwinning legden de Italianen beslag op een mooie tweede plaats in de poule en de nummer één uit de andere poule zal de tegenstander worden. Guiseppe Giannini en Carlo Ancelotti spraken na de wedstrijd hun voorkeur voor de Sovjet-Unie uit.

Vicini maakte na de wedstrijd meteen duidelijk dat Altobelli zich geen illusies hoefde te maken, Italië zou in de halve finale gewoon met het vaste spitsenduo starten. "Dat doelpunt zal niets veranderen", zo oordeelde de bondscoach hard.

De doelpunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)

Geblesseerde Terpstra kan Nederlandse titel niet verdedigen

Niki Terpstra gaat zijn rood-wit-blauw niet verdedigen bij het Nederlands kampioenschap op de weg. De renner van Etixx Quick-Step kampt met een knieblessure. Hij moest vanwege het fysieke ongemak al afstappen in de Ster ZLM Toer. 

De 32-jarige Terpstra wou deze week in eigen land de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding op het NK, maar tijdens de opwarming voor de proloog van de Ster ZLM Toer liep het mis. Terpstra stootte zijn knie aan een leuning in de ploegbus en stapte vandaag af in de tweede etappe. Terpstra heeft een blessure aan de knieschijf van zijn linkerknie opgelopen en moet twee weken aan de kant blijven.

"Ik kan niet beschrijven hoe teleurgesteld ik ben", zegt Terpstra. "Het was een stom ongelukje, maar dat hoort bij het leven. Ik ben redelijk gefrustreerd, want de benen waren er en ik was klaar om mijn trui te verdedigen."

"Het parcours van het NK is gemaakt voor de sprinters, maar in een eendagskoers weet je nooit. In plaats van mee te koersen, moet ik het NK nu op tv bekijken. Bij mijn terugkeer zal ik proberen om iets goed te maken en opnieuw op mijn beste niveau te presteren."

Het afhaken van Terpstra is een nieuwe klap voor de organisatie van het NK. Veel grote namen slaan dit jaar de wegwedstrijd over. Zo hebben onder meer Wout Poels en Wilco Kelderman al een streep gezet door de titelstrijd. Stefan Kruijswijk en Bauke Mollema beslissen over deelname op het laatste moment. 

Niki Terpstra kan zijn Nederlandse titel niet verdedigen. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Niki Terpstra kan zijn Nederlandse titel niet verdedigen. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Weer pilotenstaking Air France ophanden

Piloten van Air France gaan wederom staken. Drie vakbonden waaronder de grote vakbonden SNPL en SPAF roepen de vliegers op van 24 tot en met 27 juni het werk neer te leggen, bevestigde een woordvoerder van Air France vrijdag. Afgelopen week legden de vliegers het werk ook al voor vier dagen neer.

De piloten zijn nog altijd verbolgen over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Zij wijzen erop dat zustermaatschappij KLM wel volop groeit. Daar is ruimte voor omdat het voltallige KLM-personeel vorig jaar akkoord is gegaan met besparingsmaatregelen.

Het vliegerskorps van Air France staat al bijna twee jaar de uitvoering in de weg van een besparingsprogramma dat Air France-KLM beter bestand moet maken tegen de groeiende concurrentie.

Eerder deze week gaf Air France-topman Frédéric Gagey aan dat de pilotenstaking bij Air France, die van 11 tot en met 14 juni duurde, meer dan 40 miljoen euro heeft gekost. De staking zorgde er voor dat circa een vijfde van de vluchten die dagen uitviel.

Air France betreurt de nieuwe acties en spreekt van een ,,onverantwoordelijke en nonchalante" houding bij de piloten en de bonden. Het bedrijf kan zich vooral niet vinden in het ultimatum dat werd gesteld. Zeker gelet op de aanstaande wisseling die plaatsvindt in de top van het moederbedrijf Air France-KLM.

Weer pilotenstaking Air France ophanden
Weer pilotenstaking Air France ophanden (Foto: ANP)

Autodief dodelijk ongeluk stal wagen justitie

De auto waarmee een man in Zelhem (Gelderland) vrijdagochtend een dodelijk ongeluk veroorzaakte, was gestolen van een medewerker van justitie. Die was bij de veroorzaker van het ongeval op bezoek in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek. 

De autodief wordt verdacht van bedreiging, mishandeling en rijden onder invloed in 2015. Op de een of andere manier heeft de verdachte de autosleutel bemachtigd, zei vrijdagavond een woordvoerster van het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichtgeving van Hart van Nederland.

De man veroorzaakte een frontale botsing. Een jongetje van vier overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Zijn veertigjarige moeder raakte gewond, de 38-jarige vader en een dochtertje van drie raakten zwaargewond.

De veroorzaker van het ongeluk, een 38-jarige man uit Doetinchem, is aangehouden en zit nog vast. Hij raakte lichtgewond.

Autodief dodelijk ongeluk stal wagen justitie
Autodief dodelijk ongeluk stal wagen justitie (Foto: ANP)

Premier Irak claimt overwinning in Falluja

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft vrijdag de overwinning van regeringstroepen op strijders van de groep Islamitische Staat uitgeroepen in Falluja. Hij deed dat nadat veiligheidstroepen het stadhuis hadden veroverd en het centrum van de stad min of meer onder controle hadden gekregen.

Wel zijn er hier en daar nog haarden van verzet, "die in de komende uren moeten worden opgeruimd", zei al-Abadi. Zo zouden zich sluipschutters ophouden in het belangrijkste ziekenhuis.

Het Iraakse regeringsleger zette op 23 mei de aanval in op Falluja, een soennitisch bolwerk op een uur rijden van de hoofdstad Bagdad. Door Iran gesteunde sjiitische milities namen aan de kant van het leger deel aan de gevechten. De autoriteiten onderzoeken berichten dat zij tientallen vluchtende soennitische mannen zouden hebben geëxecuteerd.

Mosul
De sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani riep regeringstroepen vrijdag op geen wraak te nemen op bewoners.

Vanuit Falluja ondernam IS talrijke bomaanslagen in Bagdad. Het offensief was daarom belangrijk om de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren. De Iraakse regering en haar bondgenoten kunnen zich nu gaan richten op Mosul, de op een na grootste stad in Irak in het noorden van het land, die in handen is van IS.

Ontheemden
In de laatste twee dagen liet IS duizenden burgers uit Fallujah ontsnappen. De toch al overvolle opvangkampen konden de plotselinge toestroom nauwelijks verwerken.

Het aantal ontheemden nam toe tot meer dan 68.000, zeiden de Verenigde Naties. Zij schatten het aantal inwoners van Fallujah onlangs op 90.000, slechts een derde van het totaal in 2010..

Premier Irak claimt overwinning in Falluja
Premier Irak claimt overwinning in Falluja (Foto: ANP)

Helft Nederlanders heeft muziek-app

Bijna de helft van de Nederlanders met een smartphone heeft een muziek-applicatie op zijn telefoon geïnstalleerd. Vooral onder tieners zijn deze apps populair. Daarbij hebben Nederlandse mannen vaker dan vrouwen muziek-applicaties op hun smartphone staan, meldt Telecompaper in het Dutch Apps Market-rapport over mei.

Spotify blijkt de meest geïnstalleerde muziek-app. Een kwart van de Nederlandse smartphonebezitters heeft Spotify op hun apparaat staan. Shazam staat tweede, gevolgd door iTunes en Google Music, die samen op de derde plaats eindigen. Soundcloud, Apple Music, Deezer en Napster zijn op nog geen 10 procent van de smartphones te vinden.

Spotify wordt ook het vaakst gebruikt op de smartphone. Mensen die de app hebben geïnstalleerd gebruiken deze gemiddeld vijftien dagen per maand, tegenover zeven dagen per maand voor iTunes bijvoorbeeld.

Verder heeft een op de vijf Nederlanders met een smartphone een applicatie geïnstalleerd die informatie over sport biedt, een lichte stijging tegenover een jaar geleden. Ook deze apps zijn populairder onder mannen (32 procent) dan onder vrouwen (8 procent).

Helft Nederlanders heeft muziek-app
Helft Nederlanders heeft muziek-app (Foto: BuzzT)

Omroep Max maakt serie over Van der Valk

Omroep Max komt in het najaar van 2017 met een documentaireserie over de familie Van der Valk. Dat meldt de zender vrijdag. Er wordt een jaar lang gefilmd bij de horecafamilie in Nederland, België en Luxemburg.

Martinus van der Valk maakte jaren geleden van het café van zijn moeder een succesvol hotel/restaurant. Het doel van de documentaire is om in beeld te brengen hoe de jongere generatie Van der Valk het bedrijf voortzet. Er wordt daarnaast een kijkje genomen achter de schermen bij de keten.

Klaas van der Valk, de kleinzoon van Martinus, werd vaak benaderd voor een tv-programma, soap of andere tv-uitzendingen. Uiteindelijk viel de keuze op Omroep Max. Jan Slagter zou Klaas "zekerheid hebben geboden om een reëel beeld te schetsen over het familiebedrijf."

Van der Valk heeft meer dan honderd hotels in binnen- en buitenland. Na vijf generaties bestaat de familie uit zo'n zevenhonderd mensen, waarvan veel werkzaam zijn binnen het concern.

Omroep Max maakt serie over Van der Valk
Omroep Max maakt serie over Van der Valk (Foto: BuzzE)

Drie mannen gepakt voor dealen op dark web

Drie mannen zijn opgepakt omdat ze via onlinemarktplaatsen drugs zouden hebben gedeald. Elf plekken in onder meer Alkmaar, Broek op Langedijk en Heerhugowaard zijn doorzocht. Daarbij nam de politie ruim 140.000 euro contant geld, 45 kilo drugs, dure horloges, auto's, woningen en een loods in beslag.

De verdachten zijn een 26-jarige Alkmaarder, een 28-jarige uit Broek op Langedijk en een 29-jarige man uit Nieuwe Niedorp. Ze werden dinsdag opgepakt, maar dat is pas vrijdag bekendgemaakt.

Het onderzoek begon na het uit de lucht halen van Silk Road 1.0. In chatgesprekken dook de naam op van iemand die vanuit Nederland drugs in dvd-blikjes naar onder meer Amerika zou versturen. Het bleek de man uit Broek op Langedijk te zijn.

De verdachten lieten zich betalen in bitcoins.

Drie mannen gepakt voor dealen op dark web
Drie mannen gepakt voor dealen op dark web (Foto: BuzzT)

Little Mix geweigerd bij Amsterdamse club

Little Mix wilde donderdagavond in Amsterdam stappen na hun optreden in de uitverkochte Heineken Music Hall, maar dat verliep niet vlekkeloos. De Britse meidengroep werd geweigerd bij Club NYX.

"Verschrikkelijkste medewerkers ooit bij @NYXamsterdam. Als je ooit in Amsterdam bent, ga hier niet naartoe. Vreselijk", twitterde Little Mix. Maar de nachtclub sloeg terug: "@LittleMix met beroemdheid krijg je niet altijd alles gedaan. Geen ID's bij jullie en vrij onbeschoft tegen onze portier."

Club NYX tweette even later nog: "Nou, het lijkt erop dat @LittleMIx ons heeft geblokkeerd. Boe. Laten we het goedmaken en doorgaan met ons leven."

Little Mix, dat doorbrak in 2011 in Groot-Brittannië na het winnen van de Britse versie van X-Factor, gaf donderdag hun eerste concert op Nederlandse bodem.

Little Mix geweigerd bij Amsterdamse club
Little Mix geweigerd bij Amsterdamse club (Foto: BuzzE)

EK: Uitslag TsjechiŰ - KroatiŰ

Tsjechië heeft een belangrijk punt op het EK weten te pakken terwijl Kroatië zich vrijwel zeker heeft geplaatst voor de volgende ronde. Een 2-2 zorgde ervoor dat beide ploegen een beetje kregen wat ze willen, maar de Kroaten zullen toch niet tevreden zijn omdat zij een 0-2 voorsprong weggaven. Het was het eerste duel waarin er meer dan drie goals gescoord werden maar toch was ook deze EK-wedstrijd niet al te positief, het duel werd opnieuw ontsierd door vuurwerk en rellen vanuit het Kroatische supportersvak, waarschijnlijk door Dinamo Zagrebfans.

In de eerste helft waren de Kroaten veel beter en dat betaalde zich uiteindelijk ook uit in een knap doelpunt van Ivan Perisic. Eerder al kreeg de ploeg een paar kleine kansjes, maar echt grote kansen waren er nauwelijks. Zelfs de mogelijkheid van Perisic was niet gemakkelijk. Toch had je het gevoel dat de Kroaten weinig moeite zouden moeten hebben met de Tsjechen.

In de tweede helft werd het zelfs 0-2 door een knappe goal van Ivan Rakitic, na zwak verdedigen van de Tsjechen. De Tsjechen vielen an in die tweede helft aan en uiteindelijk leidde dat ook tot een knappe 1-2 van invaller Skoda. Het werd erger voor de ploegen. In eerste instantie door een vuurwerkincident. Kroatische supporters gooiden vuurwerk op het veld, waarna de spelers het probeerden te sussen. Dit ging echter niet zo goed, Perisic werd bijna geraakt door een stuk vuurwerk, evenals een steward. Uiteindelijk kon de wedstrijd toch vervolgd worden zonder dat hij echt stilgelegd moest worden.

De Kroaten waren echter een beetje de weg kwijt en het ging dan ook alsnog mis. Vida maakte hands in het strafschopgebied en dit zorgde voor een penalty. Tomas Necid benutte deze strafschop feiloos en zo werd het 2-2. Hierna kregen de Tsjechen eigenlijk nog de beste kansen. Het was treurig voor het veel betere Kroatië, maar ze zijn waarschijnlijk wel door naar de volgende ronde met dit resultaat. Desalniettemin moeten ze bang zijn voor een wedstrijd tegen Italië in de achtste finales.

Mario Mandzukic en Vedran Corluka kijken bij het vuurwerk. (PRO SHOTS/Action Images)
Mario Mandzukic en Vedran Corluka kijken bij het vuurwerk. (PRO SHOTS/Action Images)

Tsjechië

2 - 2

Kroatië

 76' Skoda
 90+3' Necid(pen)
   37' Perisic
 59' Rakitic
 
 Gele kaart: Sivok, (Tsjechië), Badelj, Brozovic, Vida, (Kroatië)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Clattenburg
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Kaderabek
Sivok
Hubnik
Limbersky
Skalak (Sural/67)
Darida
Rosicky
Plasil (Necid/86)
Krejci
Lafata (Skoda/67)
  Subasic
Srna
Corluka
Vida
Strinic (Vrsjalko/90)
Rakitic (Schildenfeller/90)
Modric (Kovacic/62)
Brozovic
Badelj
Perisic
Mandzukic

Spice Girls zoeken vervangers Posh en Mel C

De Spice Girls gaan op zoek naar twee zangeressen die Victoria Beckham en Melanie Chisholm kunnen vervangen. De meidengroep werkt aan een reünie, maar Beckham (Posh Spice) en Chisholm (Mel C of Sporty Spice) hebben al laten weten niet mee te doen.

De andere drie Spice Girls, Emma Bunton (40), Gerri Halliwell (43) en Melanie Brown (41) zullen binnenkort audities aankondigen voor de twee vrijgekomen plekken, weten bronnen te melden aan Life and Style Magazine.

In 2012 waren de girls al een keer terug op het podium. Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen traden de vijf, inclusief Beckham en Chisholm, op in het Olympisch stadion in Londen. De terugkeer van de meidenband staat gepland voor een eenmalige reünietour rond het twintigjarige jubileum van de debuutsingle van de band, Wannabe.

Spice Girls zoeken vervangers Posh en Mel C
Spice Girls zoeken vervangers Posh en Mel C (Foto: BuzzE)

Nieuwe onderzeeŰr mogelijk beperkt inzetbaar

De vier huidige Nederlandse onderzeeboten kunnen wereldwijd informatie verzamelen, maar moeten vanaf 2027 worden vervangen. Of de nieuwe onderzeeboten ook overal inzetbaar zullen zijn, is nog maar de vraag.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) liet de Kamer vrijdag weten dat ze "groot belang" hecht aan wereldwijde inzet, maar dat andere militaire eisen net iets belangrijker zijn zoals de slagkracht en het afschrikkingsvermogen. Het stellen van prioriteiten is "noodzakelijk", aldus de bewindsvrouw.

Defensie kan alleen nieuwe onderzeeboten aanschaffen als er met andere landen wordt samengewerkt. Volgens deskundigen kan het een obstakel voor internationale samenwerking zijn als Nederland opnieuw dieselelektrische onderzeeboten wil die wereldwijd opereren. Een kleinere onderzeeër met een beperkt bereik is ook goedkoper.

Onderzoeken
Hennis laat de komende twee jaar onderzoeken aan welke eisen de nieuwe onderzeeërs moeten voldoen. Daarbij komen meerdere varianten op tafel waaronder een onderzeeër die ver van huis kan opereren en een variant waarbij de boot slechts een beperkt bereik heeft. Ook wordt onderzocht wat het betekent als de onderzeeboten niet worden vervangen.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de aanschaf van nieuwe onderzeeboten. Maar over de eisen en het aantal nieuwe boten verschillen de meningen. Volgens Hennis hoeft pas begin 2021 een definitief besluit te worden genomen. Voor het project is 2,5 miljard euro gereserveerd.

Nieuwe onderzeeër mogelijk beperkt inzetbaar
Nieuwe onderzeeër mogelijk beperkt inzetbaar (Foto: ANP)

Politie: Cox was doelwit van de aanval

De Britse parlementariër Jo Cox was het doelwit van de aanval die haar donderdag het leven kostte. Dat heeft de politie vrijdag gezegd. Over de aanval is nog veel onduidelijk, waardoor het nog niet met zekerheid was gesteld dat Cox het beoogde doelwit was. Zo raakte een 77-jarige man bij de aanval ook gewond.

De politie liet verder weten dat een rechtsextremistisch motief waarschijnlijk is en momenteel wordt onderzocht. Ooggetuigen verklaarden donderdag dat de man die Cox neerstak- en schoot "Britain First" schreeuwde. Britain First is een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party.

De verdachte zit nog vast en wordt momenteel ondervraagd, zei de politie. Zijn naam is nog niet vrijgegeven, maar volgens Britse media gaat het om de 52-jarige Tommy Mair. Zijn buren omschrijven hem als een eenling, met een voorliefde voor tuinieren. Familieleden vertelden dat Mair met psychische problemen kampt.

Het Amerikaanse Southern Poverty Law Centre, een ngo die voor burgerrechten en tegen discriminatie strijdt, heeft Mair in verband gebracht met een extreemrechtse groep uit de Verenigde Staten. Hij zou in het verleden een aantal boeken hebben besteld bij de National Alliance, een nationalistische en antisemitische organisatie.

Politie: Cox was doelwit van de aanval
Politie: Cox was doelwit van de aanval (Foto: ANP)

Teleurgestelde Russen: "Spelen van slechter niveau zonder ons"

Het Russische ministerie van Sport heeft teleurgesteld gereageerd op de verlenging van de schorsing van de atletiekbond van het land. Wereldatletiekfederatie IAAF maakte vrijdag bekend dat de bond in het land nog veel te weinig gedaan had om van de schorsing af te komen. De Russen zouden nog wel anderhalf tot twee jaar te gaan hebben voor het zover is.

"De dromen van schone atleten worden vernietigd vanwege het gedrag en de slechte beslissingen van een aantal atleten en officials", aldus een statement van het ministerie. "Ze hebben jaren van hun leven opgeofferd om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen en nu lijkt dat allemaal voor niks te zijn geweest."

"Sinds onze atletiekbond geschorst werd hebben wij er alles aan gedaan om het vertrouwen van de internationale gemeenschap terug te winnen." Daarmee wordt vermoedelijk niet gedoeld op internationale dopingcontroleurs die door militairen en agenten verteld werden steden waar atleten zich bevonden te verlaten, op straffe van uitzetting. 

"Onze atleten worden getest door het Brits antidopingbureau, UKAD, en alle atleten ondergaan minstens drie tests naast het gevraagde minimum aantal." Hierbij lijkt het ministerie per ongeluk te vergeten dat UKAD juist deze week rapport uitbracht over de gang van zaken in Rusland, waaruit bleek dat er bijzonder weinig verbeterd is. Toch is het ministerie van mening dat men niks te verbergen heeft en dat aan alle eisen zijn voldaan om weer welkom geheten te worden in de internationale atletiekwereld.

"We richten ons nu op de leden van het Internationaal Olympisch Comité om niet alleen te kijken naar de enorme impact die de uitsluiting zou hebben op Russische atleten. Ook moet gekeken worden naar het niveau van het atletiek op de Spelen, wat zonder Rusland een stuk minder zou zijn." Dat valt overigens wel mee: sinds het Russische staatsdopingschandaal boven water kwam ging het niveau van de Russische atletiek flink omlaag.

Meat Loaf stabiel, onwel door uitdroging

Meat Loafs situatie is stabiel, nadat hij donderdag tijdens een optreden in het Canadese Edmonton instortte. De 68-jarige zanger laat via Facebook weten dat hij onwel werd door ernstige uitdrogingsverschijnselen.

Meat Loaf, oftewel Marvin Lee Aday, ligt momenteel nog in een ziekenhuis in Edmonton. "De waardes van zijn vitale functies zijn stabiel en normaal. Aanvullende testen worden uitgevoerd, maar hij is bij bewustzijn en herstelt voorspoedig", aldus de verklaring op de Facebookpagina.

"Hij bedankt iedereen voor de steun en beterschapswensen die hij heeft gekregen. Naar verwachting zal hij snel en volledig herstellen." Meat Loaf zal binnenkort bekendmaken welke concerten zijn uitgesteld.

De 68-jarige Amerikaan zegde vorige week nog een optreden in Calgary af wegens ziekte. Meat Loaf was al eerder in elkaar gezakt tijdens optredens. Dat gebeurde in 2011 in Pittsburgh (Amerika) en in 2003 in Londen (Groot-Brittannië).

Meat Loaf stabiel, onwel door uitdroging
Meat Loaf stabiel, onwel door uitdroging (Foto: BuzzE)

Republikeins verzet tegen Trump groeit

Tientallen gedelegeerden van de Republikeinse partij zijn nieuwe plannen aan het smeden om Donald Trump op de conventie volgende maand van de nominatie af te houden. Dat schrijft The Washington Post vrijdag.

De gedelegeerden zijn niet te spreken over de gedoodverfde kandidaat van hun partij. Onder meer zijn racistische opmerkingen over een rechter met Mexicaanse ouders en zijn uitspraken over de Amerikaanse wapenwetgeving vielen slecht.

In tegenstelling tot eerdere 'campagnes' van Republikeinen in de media kunnen de gedelegeerden die het nieuwe offensief leiden op de conventie daadwerkelijk de regels aanpassen, om Trump van de nominatie af te houden. Veel van de initiatiefnemers steunden Ted Cruz in de voorverkiezingen, maar ze zeggen nog geen specifiek alternatief in gedachten te hebben voor Trump.

Iedereen Behalve Trump-beweging
"Dit is letterlijk een 'Iedereen Behalve Trump-beweging"', zei Kendal Unruh, een Republikeinse gedelegeerde uit Colorado die de leiding heeft over het offensief. "Niemand heeft enig idee wie naar voren kan stappen om de genomineerde te zijn, maar daar maken we ons geen zorgen over. We doen dit om ervoor te zorgen dat hij niet het gezicht wordt van onze partij."

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, blijft vooralsnog bij zijn steunbetuiging aan Trump. In een interview met NBC dat zondag wordt uitgezonden benadrukt Ryan echter wel dat elke Republikein 'zijn geweten moet volgen'.

Trump lijkt zich voorlopig geen zorgen te maken. "Ik heb bijna 14 miljoen stemmen gekregen", zei hij in een verklaring. "Ik heb enorme steun en krijg verreweg de grootste menigtes op de been. Zo'n ingreep zou niet alleen compleet illegaal zijn, maar ook een afwijzing van de miljoenen mensen die zo'n sterke mening hebben over wat ik zeg."

Republikeins verzet tegen Trump groeit
Republikeins verzet tegen Trump groeit (Foto: ANP)

Noorse premier waarschuwt tegen Brexit

De Noorse premier Erna Solberg heeft de Britten gewaarschuwd dat ze het 'niet leuk' zullen vinden als ze buiten de Europese Unie komen.

De opmerking is een slag voor de voorstanders van een zogeheten Brexit, omdat ze vaak juist naar Noorwegen wijzen als lichtend voorbeeld van een leven buiten de EU. Noorwegen weigerde in 1994 via een referendum toetreding tot de Unie, maar heeft wel toegang tot een belangrijk deel van de markt en tekende het verdrag voor de Europese Economische Ruimte.

Als tegenprestatie moet Noorwegen onderdeel zijn van de Schengenzone. Het land heeft geen zeggenschap over Europese regels, terwijl het jaarlijks wel moet betalen voor de relatie met de EU.

Solberg zei tegen de nieuwssite Politico dat haar land opereert als een lobbyist in Brussel. "Zo'n band zal moeilijk zijn voor Groot-Brittannië, omdat Brussel dan beslist zonder dat de Britten kunnen deelnemen aan het beslissingsproces."

Noorse premier waarschuwt tegen Brexit
Noorse premier waarschuwt tegen Brexit (Foto: ANP)

Album Broederliefde maakt naam waar

Broederliefde lijkt een vooruitziende blik te hebben gehad bij de keuze voor hun albumtitel. Hard Work Pays Off 2 (Hard werken wordt beloond 2) staat voor de vijfde week bovenaan de Album Top 100.

De succesvolle Rotterdammers hebben wel concurrentie gekregen van collega-hiphoppers. Nieuwkomers Sevn en Cho dringen aan met respectievelijk Twentyfoursevn 3 en Knock Knock III. De vierde plek wordt deze week bezet door Drake's album Views, Lituatie van Glowinthedark & SFB schuift een plekje op, van 6 naar 5.

De Rolling Stones, die vorige week met Totally Stripped binnenkwamen op de tweede plaats, zijn gezakt naar plek 10, drie plekken onder collega-veteraan Paul McCartney. Pure McCartney staat als nieuwe binnenkomer op de zevende plek.

Album Top 10 week 25
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
2. (-) Sevn Alias - Twentyfoursevn 3
3 (-) Cho - Knock Knock III
4 (7) Drake - Views
5 (6) Glowinthedark & SFB - Lituatie
6 (4) Adele - 25
7 (-) Paul McCartney - Pure McCartney
8 (11) Coldplay - A Head Full of Dreams
9 (-) Tom Odell - Wrong Crowd
10 (2) The Rolling Stones - Totally Stripped

Sir Paul stoot Broederliefde nog niet van nummer 1 (Foto: ANP)
Sir Paul stoot Broederliefde nog niet van nummer 1 (Foto: ANP)

Artsen zonder Grenzen wijst Europees geld af

Artsen zonder Grenzen (AzG) neemt voortaan geen financiële steun meer aan van de Europese Unie en de EU-lidstaten. De internationale medische humanitaire organisatie protesteert hiermee tegen de ''schandalige'' Europese omgang met vluchtelingen.

De Europese overheden voeren een ''schadelijk en afschrikwekkend'' beleid door mensen in nood steeds intensiever ''weg te duwen van de Europese kusten'', stelde AzG vrijdag op een persconferentie in Brussel. De beslissing om Europese hulpfondsen te boycotten gaat direct in en geldt voor alle projecten wereldwijd.

De organisatie verwijst naar de deal tussen de EU en Turkije. Dat land zegde drie maanden geleden toe alle migranten die de overstek naar Griekenland wagen terug te nemen. De financiële steun die Turkije krijgt van Europa om de opvang van vluchtelingen te verbeteren is volgens AzG vooral een beloning voor verbeterde grensbewaking om asielzoekers tegen te houden. ''Het is voor ons onverteerbaar dat dat gepresenteerd wordt als humanitair beleid.''

AzG ziet deze afspraken als een ''gevaarlijk precedent'' voor andere landen die vluchtelingen huisvesten. Zo verwees Kenia naar het Europese asielbeleid toen het land onlangs aankondigde het enorme vluchtelingenkamp Dadaab te sluiten. De overwegend Somalische vluchtelingen die daar wonen zouden terug naar hun land moeten.

De hulporganisatie roept de Europese regeringen op hun verdragsverplichtingen na te komen en vluchtelingen te ''verwelkomen en beschermen''.

De activiteiten van AzG worden voor 92 procent gefinancierd uit publieksdonaties. De bijdrage van EU-agentschappen bedroeg vorig jaar 19 miljoen euro en die van de Europese lidstaten 37 miljoen.

Artsen zonder Grenzen wijst Europees geld af
Artsen zonder Grenzen wijst Europees geld af (Foto: ANP)

Corbyn: dood Cox een aanval op de democratie

De dodelijke aanval op de Britse parlementariër Jo Cox was een aanval op de democratie. Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn vrijdag gezegd over de moord op zijn partijgenote.

Cox, een relatief nieuw maar talentvol lid van het Lagerhuis, werd donderdag doodgeschoten en -gestoken na gesprekken met haar achterban in haar kiesdistrict in West-Yorkshire. Corbyn noemde Cox een uitzonderlijke vrouw en haar dood een tragedie. Het parlement komt maandag op verzoek van Corbyn terug van reces om stil te staan bij de dood van Cox.

De Labour-leider sprak samen met premier David Cameron op de plek waar Cox een dag eerder werd aangevallen. "Jo was een uitzonderlijke, geweldige, enorm getalenteerde vrouw die van ons is afgepakt terwijl ze begin veertig was, terwijl ze nog zo'n groot deel van haar leven voor zich had."

Corbyn: dood Cox een aanval op de democratie
Corbyn: dood Cox een aanval op de democratie (Foto: ANP)

Bussemaker wil weer minister worden

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is beschikbaar om in een volgend kabinet minister te worden. Terug naar de Tweede Kamer, dat wil de PvdA-politica dan weer niet.

Dat bevestigde een woordvoerder vrijdag. Bussemaker wil het Kamerlidmaatschap aan anderen overlaten, zei ze tegen nieuwszender BNR. Ze wijst erop dat ze acht jaar Kamerlid is geweest en daarna staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze had eigenlijk al afscheid genomen van Den Haag toen ze na een "dringend verzoek" minister is geworden.

Eerder liet minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten nog na te denken over een volgende ministerspost. Minister Jeanine Hennis (Defensie) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) willen door, terwijl Stef Blok (Wonen en Rijksdiensten) het niet uitsluit. Twee andere ministers van VVD-huize willen zeker niet in een nieuw kabinet: Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Bussemaker wil weer minister worden
Bussemaker wil weer minister worden (Foto: ANP)

Justin Bieber valt in gat op podium

Justin Bieber verdween donderdag tijdens een concert in het Canadese Saskatoon onverwachts onder het podium. Het popidool viel door een gat.

Op verschillende filmpjes en foto's van fans op Instagram en Twitter is te zien hoe Justin tussen twee nummers in over het podium loopt. Opeens valt hij in het gat. De zanger weet zich nog met een hand vast te klampen aan het podium en klimt snel weer omhoog.

"Gelukkig heb ik katachtige reflexen en ben ik op mijn pootjes geland", zegt Bieber bijdehand. "Ik schrok me de pleuris."

Tijdens de show komen Bieber en zijn achtergronddansers door dergelijke gaten in het podium omhoog. Het is onbekend of Justin iets heeft overgehouden aan de smak.

Russische atleten niet welkom op Olympische Spelen

Het begint er zo langzamerhand steeds meer op te lijken dat Russische atleten een rustige olympische zomer tegemoet gaan. Volgens diverse journalisten heeft de internationale atletiekbond IAAF besloten dat de schorsing van de Russische bond niet wordt opgeheven. Dat zou betekenen dat de atleten uit het land in principe niet welkom zijn op de Spelen.

Er wordt nog wel een flinke slag om de arm gehouden. Zo melden andere journalisten dat het Internationaal Olympisch Comité er volgende week voor zal pleiten 'bewezen schone atleten' wél toe te laten op de Spelen. Hoe dat precies uitgevoerd zou moeten worden is niet helemaal duidelijk, aangezien het testen op doping in Rusland nogal een bende is: Russische controleurs zijn nauwelijks te vertrouwen, als ze al opdracht krijgen om toppers te testen, terwijl buitenlandse controleurs door gewapende agenten simpelweg de stad uitgeknikkerd worden. 

Weer een andere journalist, Matt Slater van de BBC, zegt dat hij van diverse bronnen gehoord heeft dat er nog helemaal geen beslissing genomen is. De IAAF zou nog altijd in beraad zijn, terwijl om 17.00 een persconferentie staat gepland. Deze zal hieronder live te volgen zijn en bevat naar alle waarschijnlijkheid de definiteve beslissing van de IAAF. Volgens Slater zouden de Russen hun hoop al op het IOC gevestigd hebben om 'bewezen schone atleten' alsnog in Rio te krijgen.

Update 17.57 uur

Het is nog altijd niet officieel bevestigd door de IAAF, maar men lijkt het er inmiddels over eens: de Russische atletiekbond blijft geschorst. De bal lijkt dus bij het IOC te liggen, dat er komende dinsdag alsnog voor kan kiezen om de Russen wél toe te laten. Het is voor de Russische atleten de laatste deur die nog op een kiertje staat, maar hoe groot de kans is dat het IOC de deur open laat staan is lastig in te schatten. 

Mercedes domineert tweede vrije training Baku

De Mercedes-motoren lijken dit weekend op het nieuwe stratencircuit van Baku onverslaanbaar te zijn. Van het fabrieksteam van het Duitse merk reed Lewis Hamilton de snelste tijd in de tweede vrije training: 1.44,223. Zijn teamgenoot en kampioenschapsleider Nico Rosberg werd op 0,7 seconden tweede.

Verrassend als derde eindigde Sergio Perez met de Force India, voor de Williams van Valtteri Bottas en de Force India van Nico Hülkenberg. Beste niet-Mercedes was Carlos Sainz met de Toro Rosso-Ferrari op plek zes, vlak voor de Red Bull-Renault van Max Verstappen. Sebastian Vettel van Ferrari eindigde pas op plek acht, maar het gat met de voorsten was groot,

Bovendien kreeg Ferrari te maken met technische problemen voor Kimi Räikkönen, waarna Vettel uit voorzorg naar binnen werd gehaald. Ook Rosberg stond een kwartier voor tijd met pech langs de weg. Verder gingen net als in de eerste vrije training veel coureurs even rechtdoor op het asfalt dat nog weinig grip had.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:44.223   33
2 N. Rosberg Mercedes 1:44.913 +0:00.690 26
3 S. Perez Force India 1:45.336 +0:01.113 37
4 V. Bottas Williams 1:45.764 +0:01.541 35
5 N. Hülkenberg Force India 1:45.920 +0:01.697 37
6 C. Sainz Toro Rosso 1:46.027 +0:01.804 35
7 M. Verstappen Red Bull 1:46.068 +0:01.845 35
8 S. Vettel Ferrari 1:46.219 +0:01.996 36
9 J. Button McLaren 1:46.234 +0:02.011 32
10 D. Ricciardo Red Bull 1:46.293 +0:02.070 32
11 F. Alonso McLaren 1:46.498 +0:02.275 27
12 R. Grosjean Haas F1 1:46.681 +0:02.458 29
13 K. Räikkönen Ferrari 1:46.694 +0:02.471 32
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:46.744 +0:02.521 35
15 E. Gutierrez Haas F1 1:46.830 +0:02.607 26
16 F. Massa Williams 1:47.060 +0:02.837 28
17 K. Magnussen Renault 1:47.329 +0:03.106 38
18 R. Haryanto Manor 1:47.487 +0:03.264 33
19 M. Ericsson Sauber 1:47.772 +0:03.549 22
20 J. Palmer Renault 1:47.794 +0:03.571 35
21 P. Wehrlein Manor 1:48.018 +0:03.795 36
22 F. Nasr Sauber 1:48.081 +0:03.858 38

Crimineel na 40 jr verblijfsvergunning kwijt

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft terecht de verblijfsvergunning ingetrokken van een Marokkaanse man die al veertig jaar in Nederland woont maar ongeveer de helft daarvan in de gevangenis doorbracht voor zware misdaden. Dat heeft de rechter vrijdag besloten.

De man kwam op zevenjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. De afgelopen ruim dertig jaar maakte hij zich schuldig aan reeksen zware misdrijven, waaronder straatroof. In totaal bracht hij van zijn veertig jaar in Nederland 19,5 jaar in de cel door.

Nadat hij voor de tweede keer een speciaal voor stelselmatige daders ingestelde maatregel kreeg opgelegd, besloot Dijkhoff om zijn verblijfsvergunning in te trekken. Het besluit werd aan de rechtbank voorgelegd, maar deze stelde de bewindsman in het gelijk.

Inreisverbod
"Met zijn handelwijze heeft de man de maatschappij veel schade berokkend en heeft hij de slachtoffers van zijn geweldsfeiten leed en angst aangedaan", zo oordeelde de rechter. "Van enige nuttige bijdrage aan de Nederlandse samenleving is niets gebleken."

Dijkhoff legde de man ook een inreisverbod van tien jaar op. Hij zit nu nog in de gevangenis in Nederland.

Drake blijft nummer 1 van singleslijst

One Dance van Drake is nog steeds de populairste song in Nederland. Drake staat verankerd op de eerste plek van de Single Top 100, nu al voor de negende week.

Niet alleen nummer 1, maar de hele top 5 is onveranderd. Zo staat Justin Timberlake's Cant' Stop The Feeling voor de vijfde week op de tweede plaats, This Is What You Came For, de samenwerking van Calvin Harris en Rihanna, bezet weer plek drie, nummer vier is wederom gereserveerd door Sevn Alias en B-Brave met One Night Stand en This Girl van Kungs vs. Cookin' on 3 Burners maakt pas op de vijfde plaats.

David Guetta is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 10. De Franse dj staat met Zara Larsson op de negende plek met This One's for You, het nummer dat ze brachten tijdens de opening van het EK Voetbal.

Singles Top 10 week 24
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (3) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
4. (4) B-Brave feat. Sevn Alias - One Night Stand
5. (5) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
6 (8) Galantis - No Money
7 (6) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
8 (7) Cheat Codes X Kriss Kross Amsterdam - Sex
9 (26) David Guetta featuring Zara Larsson - This one's for You
10 (9) Sia - Cheap Thrills

Drake blijft nummer 1 van singleslijst
Drake blijft nummer 1 van singleslijst (Foto: BuzzE)

Eerste trailer voor oorlogsfilm Anthropoid

Er is een eerste indrukwekkende trailer verschenen voor de oorlogsfilm Anthropoid. In de film van cineast Sean Ellis, die eerder al naam in het filmcircuit wist te maken met fraaie films als Metro Manila en Cashback, zien we het waargebeurde verhaal rondom een tweetal geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog een beruchte SS Generaal moeten zien uit te schakelen.

Anthropoid
Anthropoid

Anthropoid is gebaseerd op het ongelovelijke maar ook waargebeurde verhaal van Operatie Anthropoid, een missie tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het einddoel het elimineren van SS General Reinhard Heydrich was. Heydrich, die ook wel De Slager van Praag werd genoemd, was één van de architecten van de holocaust en was tevens de leidinggevende van de gevreesde nazitroepen in Tsjecho-Slowakije. Om een einde aan die terreur te maken worden twee Tsjechische soldaten, Jan Kubiš (Jamie Dornan) en Jozef Gabčík (Cillian Murphy), uitgezonden om de nazileider af te maken.

Wanneer de film Anthropoid in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn is nog niet bekend.

EK: Uitslag ItaliŰ - Zweden

Italië heeft zich geplaatst voor de achtste finales op dit EK en is daarmee de tweede ploeg die zich daarvoor plaatst op dit toernooi. Het was opnieuw een late goal die er voor zorgde dat de Italianen langs de Zweden kwamen in een vrij dramatische wedstrijd met 1-0.

De wedstrijd begon boeiend, maar zonder echt grote kansen. In het eerste kwartier waren het toch vooral de Zweden die balbezit hadden. Ook daarna hadden de Italianen moeite om in hun spel te komen. De Zweden gingen echter te gemakzuchtig om met het balbezit dat ze kregen en zo werd het een eerste helft zonder hoogtepunten.

In de tweede helft leek het even iets beter te worden, maar eigenlijk was het opnieuw niet best. Na 64 minuten waren we zowaar getuige van een heuse doelpoging. Candreva schoot uit onmogelijke hoek recht op de doelman af. Italië had in deze fase ook meer de bal en meer aanvallende intenties. Zweden kreeg de eerste echte kans. Uit een voorzet wist Larsson net niet de bal te raken.  Tien minuten voor tijd kreeg Italië een grote kans. Parolo kopte op de lat.

Toch zat het venijn hem maar weer eens in de staart. Eder kwam in de 89e minuut goed vrij na een doorgekopte ingooi. Andreas Granqvist gleed voor zijn neus weg en toen kon Eder binnen schieten: 1-0. Dit was genoeg voor Italië om door te gaan naar de volgende ronde.

Italië

1 - 0

Zweden

 88' Eder    
 
 Gele kaart: De Rossi, Buffon, (Italië), Olsson, (Zweden)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Kassai
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Barzagli
Bonucci
Chiellini
Florenzi
Parolo
De Rossi (Motta/73)
Giaccherini
Candreva
Pelle (Zaza/60)
Eder
  Isaksson
Lindelof
Granqvist
Johansson
Olsson
Larsson
Ekdal (Lewicki/79)
Kallstrom
Forsberg (Durmaz/79)
Ibrahimovic
Guidetti (Berg/86)

Istanbul verbiedt dit jaar Gay Pride

De gouveneur van Istanbul heeft dit jaar de Gay Pride in zijn stad verboden. De homoparade was gepland voor volgende week zondag, maar de gouveneur weigert een vergunning af te geven. Hij kan de veiligheid van de deelnemers en de bescherming van de openbare orde niet garanderen. De mars werd dit jaar bedreigd door een extreemrechtse nationalistische groepering.

De jaarlijkse parade werd vorig jaar ook verboden. Toen gingen duizenden mensen de straat op. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de demonstranten uit elkaar te jagen.

Istanbul verbiedt dit jaar Gay Pride
Istanbul verbiedt dit jaar Gay Pride (Foto: ANP)

'Dopingtests Russische topzwemmers konden afgekocht worden'

De Russische antidopingautoriteit RUSADA zou in 2011 een flinke som gevraagd hebben om topzwemmers uit het land niet te testen. Journalisten Craig Lord en Sabrina Knoll doken in de wereld van het Russische zwemmen en spraken daar met een aantal bronnen. 

Die bronnen beschuldigen vooral Grigory Rodchenkov en Nikita Kamaev. Rodchenkov is de inmiddels naar de VS gevluchte oud-directeur van het antidopinglab in Moskou. Hij deed onlangs zelf al uit de doeken hoe hij rondom de Olympische Spelen van 2014 in Sochi een groots dopingprogramma opgezet heeft. Kamaev is de vorig jaar onder mysterieuze omstandigheden overleden ex-voorzitter van RUSADA, die een boek wilde schrijven met de nodige onthullingen.

"Rodchenkov en Kamaev belden de Russische zwembond in 2011 twee keer op in de aanloop naar de voorbereidingen op de Spelen van 2012", aldus een bron. "De laatste daadwerkelijke ontmoeting was in oktober 2011, vlak voor de laatste voorbereidingen begonnen. Officials van de zwembond werden bij RUSADA op kantoor geroepen. Na twee uur kwamen Rodchenkov en Kamaev eindelijk op het punt waar het over ging: voor drie miljoen roebels zouden ze twee of drie Russische topzwemmers uit het lijstje schrappen van zwemmers die op doping getest zouden worden."

De Russische zwembond zou niet op het aanbod in zijn gegaan, zo vertelt de bron. Een reactie is er vanuit de bond nog niet gekomen. Wereldzwembond FINA heeft in een statement gezegd dat iedereen die meer van deze zaak weet zich direct zou moeten melden. Of er serieuze actie wordt ondernomen is onduidelijk, want in de loop der jaren heeft FINA zich nauwelijks een actieve partij in de strijd tegen doping getoond. Een schorsing van bijvoorbeeld de Russische zwembond lijkt dan ook niet in het verschiet te liggen. 

VNL wil af van positieve discriminatie

Het moet afgelopen zijn met positieve discriminatie van welke groep dan ook. Je moet een baan krijgen om wat je kunt, niet om wie je bent. Dat vindt Tweede-Kamerlid Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren ofwel de partij VoorNederland (VNL). Hij dient een wetsvoorstel in om het verschijnsel uit de wereld te helpen.

Allen die zich in Nederland bevinden, moeten volgens de Grondwet in gelijke gevallen gelijk worden behandeld, aldus Van Klaveren vrijdag. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht is verboden. Toch biedt de wet volgens de politicus tegelijk ruimte om bepaalde groepen te bevoordelen, waardoor anderen weer naar kansen kunnen fluiten. Enkele wetsbepalingen moeten daarom worden geschrapt, zegt het Kamerlid.

"Positieve discriminatie, voorkeursbeleid of positieve actie zijn ondanks de eufemistische aanduidingen in essentie vormen van discriminatie", vindt Van Klaveren.

VNL wil af van positieve discriminatie
VNL wil af van positieve discriminatie (Foto: ANP)

Jennifer Carpenter stiekem getrouwd

Jennifer Carpenter en Seth Avett zijn in de laatste week van mei stiekem getrouwd. Een insider vertelt aan US Weekly dat het een kleine en intieme ceremonie was.

Zanger Seth Avett had al wat hints gegeven over het huwelijk met de Dexter-actrice. Tijdens een concert in Baltimore liet hij zijn ring aan het publiek zien en ook op Instagram plaatste het bandlid van The Avett Brothers foto's van het huwelijkssieraad.

De 36-jarige Jennifer en de 35-jarige Seth hebben samen een zoon genaamd Isaac, die vorig jaar werd geboren. Het stel ontmoette elkaar op een concert in 2009 en kreeg na een lange vriendschap een relatie.

Jennifer Carpenter stiekem getrouwd
Jennifer Carpenter stiekem getrouwd (Foto: BuzzE)

Poetin: Rusland wil geen nieuwe Koude Oorlog

Rusland wil geen nieuwe Koude Oorlog en wil er niet aan denken dat het land daar langzaam naar afglijdt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd.

"Ik ben er zeker van dat niemand dat wil. Wij willen het zeker niet", zei Poetin tijdens het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg.

De president uitte kritiek op de uitbreiding van de NAVO en waarschuwde voor consequenties als de alliantie doorgaat met wat hij eenzijdig beleid tegen Rusland noemde. Als beide partijen coördineren op het gebied van defensie, komt er volgens Poetin geen nieuwe Koude Oorlog.

Poetin: Rusland wil geen nieuwe Koude Oorlog
Poetin: Rusland wil geen nieuwe Koude Oorlog (Foto: ANP)

Europese Unie verlengt sancties Krim

De Europese sancties tegen de Krim blijven in stand. De Europese Unie besloot vrijdag de strafmaatregelen vanwege de inlijving door Rusland met een jaar te verlengen.

Goederen uit het Oekraïense schiereiland zijn niet welkom in de EU en Europeanen en bedrijven uit de EU mogen er niet investeren. Ook mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland aan de Zwarte Zee, behalve in noodsituaties. Export is beperkt mogelijk.

Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland in 2014. De Europese Unie erkent dat niet. De sancties tegen Rusland lopen eind deze maand af. De verwachting is dat de EU die binnenkort verlengt, aangezien Rusland het vredesakkoord van Minsk niet naleeft.

Europese Unie verlengt sancties Krim
Europese Unie verlengt sancties Krim (Foto: ANP)

Van Gerwen en Van Barneveld maken geen fout in Auckland

De darters van de PDC zijn weer op reis voor de World Series of Darts. Een serie van internationale toernooien om het darten in de hele wereld te promoten. Na de eerste stop in Dubai is nu de beurt aan Auckland, Nieuw-Zeeland. 

Acht darters van de PDC namen het op tegen acht Nieuw-Zeelanders. Michael van Gerwen trad aan tegen Damon Heta. Van Gerwen moest even aanpoten, maar won vervolgens toch met 6-3. Hij treft in de volgende ronde James Wade, die met 6-2 wist te winnen van Ken Moir. 

Raymond van Barneveld trad aan tegen Cody Harris en won de eerste vijf legs. Harris mocht nog twee legs winnen voordat Van Barneveld met 72 de partij beëindigde. In de kwartfinale zal hij spelen tegen Peter Wright. Snakebite won met 6-1 van drievoudig WK-deelnemer Warren Perry. 

Ook de andere darters van de PDC wisten hun eerste duel te winnen. Zaterdag hebben de kwartfinales plaats en zondag zijn vervolgens de halve finales en finale. 

Uitslagen Auckland Darts Masters - eerste ronde 
James Wade 6-2 Ken Moir
Adrian Lewis 6-0 Stuart Leach
Peter Wright 6-1 Warren Parry
Raymond van Barneveld 6-2 Cody Harris
Dave Chisnall 6-4 Clinton Bridge
Phil Taylor 6-0 Rob Szabo
Michael van Gerwen 6-3 Damon Heta
Gary Anderson 6-2 Bernie Smith

Kwartfinales - zaterdag
Dave Chisnall v Raymond van Barneveld
Gary Anderson v Peter Wright
Phil Taylor v Adrian Lewis
Michael van Gerwen v James Wade

Thijs R÷mer knapste vader van het jaar

Thijs Römer is volgens de luisteraars van de 100% NL ochtendshow de knapste bekende vader van het jaar. Radio-dj Lex Gaarthuis vroeg zijn luisteraars in aanloop naar vaderdag om te stemmen op de lekkerste bekende vader. Vrijdag kwam het verlossende woord.

Thijs kreeg 36 procent van de stemmen. Zanger en acteur Jim Bakkum kreeg met een paar procent minder de tweede plek. Derde werd acteur Waldemar Torentstra. De top vijf werd compleet gemaakt met Jan Kooijman en hekkensluiter Arie Boomsma.

Thijs Römer en Katja Schuurman kregen in 2010 dochter Sammie. Jim Bakkum werd afgelopen jaar voor de tweede keer vader. Samen met Bettina Holwerda kreeg hij dochter Posy.

Thijs Römer knapste vader van het jaar
Thijs Römer knapste vader van het jaar (Foto: BuzzE)

'DENK moet zelf ook niet discrimineren'

Als DENK ertegen is dat mensen over één kam worden geschoren, dan moet de beweging dat zelf ook niet doen met journalisten. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag gezegd.

DENK publiceerde deze week een filmpje over 'de media', die de poortwachters van de gevestigde orde zouden zijn. Het kwam op Asscher over alsof hierin alle journalisten over één kwam werden geschoren. ''Als je staat voor verbinding, maak het dan ook waar'', aldus de vicepremier.

De krant NRC Handelsblad schreef deze week over een integriteitsonderzoek dat naar medeoprichter van DENK en Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk zou lopen. Dat was een dag na de publicatie van de video van DENK.

'DENK moet zelf ook niet discrimineren'
'DENK moet zelf ook niet discrimineren' (Foto: ANP)

WHO vreest tekort vaccin gele koorts

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat de komende tijd zoveel vaccins tegen gele koorts nodig zijn, dat de wereldwijde voorraad kan opraken. Door een uitbraak van de dodelijke ziekte in Angola, Oeganda en de Democratische Republiek Congo heeft de WHO al 18 miljoen doses van het vaccin moeten verspreiden. In de wereldwijde voorraad van het vaccin bevinden zich nog 6,2 miljoen doses.

Het duurt een jaar om het vaccin te produceren en volgens de WHO is het lastig te voorspellen hoeveel doses jaarlijks nodig zijn. Nooit eerder hoefde de organisatie echter zoveel doses tegelijk te verspreiden.

Onafhankelijke experts hebben geadviseerd om van het vaccin desnoods maar een vijfde te gebruiken in het geval van een wereldwijde schaarste. "Een vijfde van de dosis zou genoeg zijn om twaalf maanden immuniteit te leveren", zei een WHO-woordvoerder.

WHO vreest tekort vaccin gele koorts
WHO vreest tekort vaccin gele koorts (Foto: ANP)

Brits dorpje 'bestaat niet' door Batmanfilms

Inwoners van het Britse dorpje Gotham voelen zich niet meer serieus genomen vanwege de Batmanfilms, die zich afspelen in de gelijknamige Amerikaanse stad. Dorpelingen die bij dreigende overstromingen vroegen om zandzakken voor hun adres, kregen te horen dat het dorp helemaal niet bestond.

"Ik zei: natuurlijk bestaan we wel, het stroomt over, het water loopt al naar binnen", zo herhaalde een bewoner tegenover de BBC een gesprek met de gemeente.

De naam van het dorp in Nottinghamshire wordt anders uitgesproken dan in de Batmanfilms, maar zorgde wel voor de bijnaam Gotham City voor New York. Daar is de stad in de films dan weer op gebaseerd.

De gemeente heeft inmiddels excuses aangeboden en zegt dat de bewoners te woord waren gestaan door een landelijk callcenter. "We begrijpen dat mensen van slag kunnen raken van overstromingen en werken er met het callcenter aan dat deze vergissing niet nog eens wordt gemaakt."

Brits dorpje 'bestaat niet' door Batmanfilms
Brits dorpje 'bestaat niet' door Batmanfilms (Foto: BuzzE)

Captain No Surrender opgepakt in drugszaak

Een captain van motorclub No Surrender uit Tilburg is begin deze week opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met drugshandel. De 36-jarige man kwam in beeld bij vervolgonderzoek na operatie Trefpunt, de grootscheepse actie tegen drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland.

Die actie werd op maandag 4 april uitgevoerd. Toen werden er al in totaal 55 mensen gearresteerd en zijn er meer dan honderd doorzoekingen gedaan.

De verdachten in deze grote drugszaak komen voornamelijk uit Brabant en Limburg. Maar er werden ook mensen uit onder meer Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Groesbeek in de boeien geslagen.

De politie had voorafgaand aan operatie Trefpunt een belangrijke ontmoetingsplek van drugscriminelen in Best geobserveerd en afgeluisterd. Hun dekmantel was een party-verhuurbedrijf.

Een man uit Kaatsheuvel en een man uit Waalwijk gelden, met een verdachte uit Best die in Tsjechië werd opgepakt, als hoofdverdachten. Zij beheerden de ontmoetingsplek en ontvingen daar ruim zevenhonderd bezoekers, aldus het OM. "Uit onderzoek blijkt dat ten minste een deel van deze bezoekers er kwam om met de drie te handelen in synthetische drugs en grondstoffen voor de productie van deze drugs."

De captain van No Surrender is inmiddels voorgeleid aan de onderzoeksrechter, meldt de politie. Die heeft zijn voorarrest verlengd.

Captain No Surrender opgepakt in drugszaak
Captain No Surrender opgepakt in drugszaak (Foto: ANP)

Vicepresident IOC: "Russische atleten niet op Spelen Rio"

De vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, John Coates, vindt dat de Russische atletiekbond geschorst moet blijven. De wereldatletiekbond IAAF neemt daar vrijdag een definitieve beslissing over en als de schorsing blijft staan zullen Russische atleten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro missen. 

"Ik verwacht dat de IAAF de schorsing van de Russische bond laat staan. Het is duidelijk zat de de bond en het Russische antidopingagentschap RUSADA tot op het bot verrot zijn", spreekt hij in duidelijke bewoordingen. "Sterker nog, ik verwacht dat de Russische gewichthefbond ook wel eens een groot probleem zou kunnen hebben." 

Ook gewichtheffers uit het land testen regelmatig positief op doping, waaronder grote namen als wereldkampioen Alexey Lovchev. De kans lijkt sowieso al bijzonder groot dat Rusland in het gewichtheffen minstens één startplek in moet leveren door de dopingschandalen, waar er mogelijk nog één bij zal komen. 

FC Twente blijft in Eredivisie

FC Twente blijft toch in de Eredivisie, zo heeft de beroepscommissie van de KNVB besloten. De Tukkers werden eerder nog door de licentiecommissie van de voetbalbond verwezen nadat hun licentie werd ingetrokken. De boete van 181.000 euro blijft wel overeind.

De uitspraak van de beroepscommissie is verrassend, omdat FC Twente eerder bij de rechter nog bakzeil haalde. Na die uitspraak klopten de eerste schuldeisers al aan in Enschede, omdat zij vreesden dat bij degradatie naar de Jupiler League ze hun geld niet meer terug zouden krijgen. Onno Jacobs, interim-directeur bij Twente, sprak zijn vertrouwen uit in de beroepscommissie die de Tukkers nu spaart.

Belangrijkste reden die de beroepscommissie voor haar besluit aanvoert is de 'schoon-schipverklaring' die FC Twente in mei aan de licentiecommissie vertrekt heeft. Dit was in december 2015 voor de licentiecommissie een belangrijke voorwaarde om Twente haar licentie te laten behouden. De Tukkers stelden in hun verklaring dat alle misstanden uit het verleden bekend zijn gemaakt aan de licentiecommissie.

Die bekendmakingen volgden tussen december en april van dit jaar toen er meermalen lijken uit de kast kwamen. De licentiecommissie had volgens de beroepscommissie echter het vertrouwen gewekt dat als Twente schoon schip zou maken de licentie behouden kon worden. Dat deed de club in de ogen van de beroepscommissie die naar aanleiding van de lijken uit de kast wel vier overtredingen constateerde. Samen levert dat een boete van 181.000 euro op.

Het nieuws over FC Twente betekent dat De Graafschap alsnog degradeert naar de Jupiler League. De Superboeren verloren onlangs de play-offs van de Go Ahead Eagles en hielden vanwege de zaak rond Twente nog hoop op een langer verblijf op het hoogste niveau. Deze hoop blijkt nu ijdel te zijn. Beroep tegen de uitspraak van de beroepscommissie is niet mogelijk.

Rutte naar Brussel voor 'brexitoverleg'

Premier Mark Rutte is de ochtend na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap in Brussel voor overleg over de uitkomst. Hij wordt ontvangen door voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Ook EU-president Donald Tusk en Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, zijn volgende week vrijdag bij het overleg.

Rutte schuift aan in zijn rol als tijdelijk EU-voorzitter. Het resultaat van de volksraadpleging wordt ook besproken op de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden die op 28 en 29 juni wordt gehouden in Straatsburg. Dan worden mogelijk besluiten genomen over hoe het verder moet, wat de uitslag ook is.

Het referendum vindt plaats op 23 juni. De resultaten worden in de loop van de nacht verwacht. De Europese Commissie en het Europees Parlement komen mogelijk nog bijeen voordat de EU-top plaatsvindt.

Rutte naar Brussel voor 'brexitoverleg'
Rutte naar Brussel voor 'brexitoverleg' (Foto: ANP)

Meisjes wassen vagijn met cola na de seks

Tienermeisjes uit de binnenstad van Londen hebben niets te vrezen van chlamydia en andere soa's. Ze wassen hun punani zorgvuldig met cola. Met dit bijzondere verhaal komt ene dokter Christian Jessen.

De beste man is tv-dokter van het programma 'Embarrassing Bodies'. Hij heeft al heel wat meegemaakt in zijn carrière, maar dit verhaal is toch wel het opmerkelijkst.

"Ik heb eens een school in de binnenstad van Londen bezocht", vertelt de dokter. "Een groepje meisjes aldaar vertelde me eerlijk dat ze zich geen zorgen maakten om een soa op te lopen. Na de seks wassen ze namelijk hun vagijn met cola."

Het heeft overigens geen zin om naar de Jumbo of de Aldi te lopen om een fles cola te halen. "Het helpt namelijk geen kut", verzekert Jessen ons. "De jeugd is zo naïef. Zo denken sommige ook dat je niet zwanger kunt worden als je staand wordt genomen."

Overigens had de beste man nóg een leuk verhaal over cola. "Er was eens een kerel die het lekker vond zijn batsbajonet in een lege fles cola te stoppen", aldus de dokter. "Zijn lid zwol echter op, en de fles zat klem. Toen moest er een collega aan te pas komen."

Overschot betalingsbalans eurozone omhoog

Het overschot op de lopende rekening van de eurozone is in april gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit ramingen die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag naar buiten bracht.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans, het verschil tussen betalingen aan en ontvangsten uit het buitenland, kwam uit op 36,2 miljard euro. In maart was dat 26,3 miljard euro.

In de gehele Europese Unie kwam het overschot uit op 13,4 miljard euro in vergelijking met 17,6 miljard euro in maart.

Overschot betalingsbalans eurozone omhoog
Overschot betalingsbalans eurozone omhoog (Foto: ANP)

LeAnn Rimes huilt door nieuwe singles

LeAnn Rimes is weer teruggekeerd naar de studio en dat gaat gepaard met veel emoties. De Amerikaanse zangeres en realityster vertelt vrijdag aan de Britse krant Daily Star dat ze soms moet stoppen met de opnames van haar nieuwe singles omdat ze in huilen uitbarst.

"Als ik nummers opneem laat ik mijzelf helemaal gaan", zegt de zangeres. "Ze maken mij zo emotioneel." Volgens Rimes moeten de nummers meerdere keren worden opgenomen voordat ze goed op de band staan.

Afgelopen woensdag kon LeAnn tijdens een optreden in Londen ook haar tranen niet bedwingen. De muziek werd haar teveel. "Ik kan #TheStory niet zingen zonder te huilen", twitterde de Amerikaanse zangeres na afloop van het concert. "Zo emotioneel! De opwinding en dankbaarheid gaat recht naar mijn hart."

LeAnn Rimes huilt door nieuwe singles
LeAnn Rimes huilt door nieuwe singles (Foto: BuzzE)

Rick Astley drie jaar geleden getrouwd

Rick Astley is drie jaar geleden in het geheim getrouwd met zijn vriendin Lene Bausager. Het stel was al vijftien jaar verloofd, vertelt de zanger bekend van Never Gonna Give You Up aan The Sun vrijdag.

Astley en Bausager zijn al 27 jaar samen, maar trouwen kwam er maar niet van. "We waren allebei ontzettend druk. We konden maar geen datum plannen in onze agenda's", zegt de zanger.

Op aandringen van dochter Emilie stapte het stel uiteindelijk toch in het huwelijksbootje. "Onze dochter bracht ons een bezoek, want ze woont in Kopenhagen. We zaten in de woonkamer toen ze zei: 'Gaan jullie nog trouwen of niet?' En wij zeiden: 'Oke, laten we het gewoon doen!'"

Omdat Emilie maar een paar weken thuis was, gingen Rick en Lene snel naar het stadhuis om hun liefde te verzegelen. Tot vandaag hebben ze het niemand verteld.

Rick Astley drie jaar geleden getrouwd
Rick Astley drie jaar geleden getrouwd (Foto: BuzzE)

Tweede zwarte doos EgyptAir ook geborgen

Vrijdag is ook de tweede zwarte doos van het gecrashte toestel van EgyptAir geborgen, liet het Egyptische onderzoeksteam weten. Donderdag werd al de cockpitvoicerecorder in de Middellandse Zee gevonden en geborgen.

EgyptAir-vlucht MS804 crashte op 19 mei boven de Middellandse Zee tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro. Alle 66 mensen aan boord kwamen om het leven. Sindsdien waren reddingsteams op zoek naar de zwarte dozen, die van cruciaal belang zijn om de oorzaak van de crash van de Airbus A320 te kunnen achterhalen.

Tweede zwarte doos EgyptAir ook geborgen
Tweede zwarte doos EgyptAir ook geborgen (Foto: ANP)

Acht jaar cel geŰist tegen 'Jumbo-afperser'

De aanklager heeft acht cel geëist tegen de 'Jumbo-afperser' Alex O. De 51-jarige verdachte staat voor de rechtbank in Groningen terecht voor bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

O. ontkent dat hij de 'Jumbo-afperser' is. De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon wordt niet vervolgd.

Acht jaar cel geëist tegen 'Jumbo-afperser'
Acht jaar cel geëist tegen 'Jumbo-afperser' (Foto: ANP)

Na 1405 dagen eindelijk gouden medaille voor snelwandelaar

Het heeft even geduurd, maar snelwandelaar Jared Tallent heeft eindelijk de gouden medaille van de 50 kilometer tijdens de Olympische Spelen in Londen omgehangen gekregen. De Australiër kwam er als tweede over de streep, maar de winnende Rus Sergey Kirdyapkin werd onlangs definitief geschrapt als winnaar door een groot dopingschandaal.

De medaille van Kirdyapkin arriveerde in Australië en daar werd Tallent met een heuse ceremonie alsnog gekroond tot olympisch kampioen. Veel andere sporters die door dopinggevallen alsnog een (betere) medaille wonnen kregen deze snel in de handen gedrukt of zelfs per post toegestuurd, maar daar wilde men Down Under niet aan.

In een regenachtig Melbourne trotseerde de nodige mensen het weer om aanwezig te zijn bij de huldiging van Tallent. "Het is wat raar dat de Spelen van Rio over een kleine vijftig dagen beginnen en ik dit jasje aan het afstoffen ben", liet hij optekenen op Twitter bij een foto van het nette jasje van de Spelen van 2012. 

TV-zender 7 kwam zelfs met een bijzonder filmpje van de 50 kilometer in Londen. Van Kirdyapkin was daarin geen spoor te bekennen, terwijl Tallent er in het 'live' commentaar gevierd wordt als de nieuwe olympisch kampioen. Vicevoorzitter van het IOC John Coates, tevens voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, overhandigde vervolgens de medaille aan Tallent. 

Kendall boos om bitch-opmerking Seymour

Kendall Jenner kan het niet waarderen dat oud-model Stephanie Seymour haar en Gigi Hadid de 'bitches van het moment' heeft genoemd. "Als je een pestkop wilt zijn, dan kom ik voor mezelf op", zo schreef ze volgens E! News op haar app.

Seymour zei in een interview met Vanity Fair dat supermodellen niet meer bestaan en dat Kendall en Gigi wel mooie meiden zijn, maar een andere titel zouden moeten krijgen. Kendall liet weten "teleurgesteld" te zijn. "Niemand probeert Stephanie Seymours roem af te pakken, of haar te zijn. Ik keek juist tegen haar op."

Volgens Kendall is er geen keiharde definitie van supermodel. "Als mensen Gigi en mij nu supermodellen willen noemen, dan doet dat niets af aan de supermodellen uit het verleden. Ik heb uiteraard heel veel respect voor die vrouwen, maar wij zijn de modellen van dit moment. Belangrijk? Misschien. Hard werkend? Absoluut."

Elegant
Kendall vindt Seymours gedrag niet erg elegant. "Wanneer ik ouder ben, zal ik hartstikke aardig zijn voor iedereen die hetzelfde probeert te doen als ik. Er zijn andere supermodellen die mij advies geven en mijn zelfvertrouwen opbouwen, door mij nadat foto's verschijnen briefjes met complimenten te sturen. Dat is meer elegant gedrag."

Gigi liet via Twitter haar steun blijken voor Kendalls reactie. Ze plaatste als reactie een hartje.

Kendall boos om bitch-opmerking Seymour
Kendall boos om bitch-opmerking Seymour (Foto: BuzzE)

EU-akkoord belastingontwijking nog niet rond

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ''kan niet beloven" dat de EU-landen vrijdag een akkoord sluiten over een wetsvoorstel om belastingontwijking van multinationals in de Europese Unie aan te pakken. ''Het is moeilijk. Ik ben nog steeds achter de schermen in onderhandeling met een aantal landen", zei hij vrijdagmorgen bij aankomst in Luxemburg.

De nieuwe richtlijn moet een einde maken aan agressief 'fiscaal shoppen'. Veel ondernemingen maken nu handig gebruik van de verschillende belastingregels in de 28 EU-lidstaten om zo weinig mogelijk af te dragen.

Het Europees Parlement stemde vorige week al in met het pakket, dat onder meer de renteaftrek door bedrijven beperkt en het wegsluizen van winst en royalty's naar belastingparadijzen aan banden legt. Belasting moet worden betaald in het land waar de winst wordt behaald. Volgens europarlementariër Paul Tang (PvdA) liggen Ierland, Luxemburg, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk dwars.

De EU-ministers werden het vrijdagochtend wel al eens over regels die bedrijven gemakkelijker toegang tot korte termijn leningen op de geldmarkt geven. Ook worden de eisen versoepeld voor prospectussen, de documenten die nodig zijn bij onder meer het uitschrijven van leningen..

EU-akkoord belastingontwijking nog niet rond
EU-akkoord belastingontwijking nog niet rond (Foto: ANP)

Rob Maas nieuwe hoofdcoach Cambuur

Rob Maas is de nieuwe hoofdcoach van sc Cambuur. Dat heeft de club deze ochtend bekend gemaakt. De Eindhovenaar heeft een eenjarig contract met een optie voor nog een jaar. Zijn belangrijkste concurrent voor de positie leek Fred Grim, maar hij was niet haalbaar voor de Leeuwarders.

Voor beide partijen was het afgelopen jaar lastig. sc Cambuur degradeerde uit de eredivisie terwijl Maas als hoofdtrainer bij Vitesse bepaald niet uit de verf kwam. Het is voor beiden te hopen dat deze samenwerking beter zal verlopen. Maas speelde in zijn carrière onder andere voor Feyenoord, MSV Duisburg, Hertha BSC, Heracles Almelo en RKC Waalwijk. Maas is hiermee de opvolger van Marcel Keizer, die naar Jong Ajax vertrok na zijn tijdelijk verblijf in Leeuwarden door het ogenschijnlijk genomen ontslag van Henk de Jong.

Verkoop iPhone 6 mogelijk gestaakt in Peking

Apple moet mogelijk de verkoop van zijn nieuwste iPhones staken in Peking. Volgens het Beijing Intellectual Property Office heeft Apple ontwerppatenten van een Chinese toestelmaker geschonden, meldt Bloomberg.

De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus vertonen volgens de instantie overeenkomsten met de 100C-telefoon van Shenzhen Baili. Het Amerikaanse technologieconcern kan beroep aantekenen tegen het vonnis van het Beijing Intellectual Property Office en dan in de tussentijd de telefoons blijven verkopen.

De beslissing betreft alleen Peking, maar het vonnis zou een precedent kunnen scheppen voor toekomstige rechtszaken tegen Apple.

Apple wilde geen reactie geven op de zaak, net zo min als uitvinder Xu Guoxiang, die ook betrokken zou zijn bij Baili.

Het vonnis van het Beijing Intellectual Property Office is een nieuwe tegenslag voor Apple in de voor het technologieconcern grootste markt na de Verenigde Staten. In april werden de boek- en filmdiensten van Apple nog geblokkeerd. Vorige maand verloor de techreus nog een geschil over het alleenrecht op de merknaam iPhone, omdat een rechtbank in Peking oordeelde dat een vrij onbekende accessoiremaker de naam mag gebruiken voor portemonnees en tassen.

Verkoop iPhone 6 mogelijk gestaakt in Peking
Verkoop iPhone 6 mogelijk gestaakt in Peking (Foto: BuzzT)

Mercedes bovenaan in eerste training Baku

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste trainingssessie voor de Grand Prix van Europa. Op het circuit van Baku (Azerbeidzjan) was de Brit vier tienden sneller dan zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Valtteri Bottas reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Sebastian Vettel.

Voor Max Verstappen was het geen goed begin van het weekend: 25 minuten nadat het licht op groen gesprongen was moest de Red Bull-coureur zijn wagen in de pits parkeren nadat er rook uit de achterkant van zijn bolide kwam. De Nederlander kon hierna niet meer in actie komen ondanks hard werk van het team. Voor teamgenoot Daniel Ricciardo kon het weekend ook niet veel slechter beginnen: de Australiër toucheerde de muur en kon niet verder.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:46.435   23
2 N. Rosberg Mercedes 1:46.812 +0:00.377 32
3 V. Bottas Williams 1:47.096 +0:00.661 34
4 F. Alonso McLaren 1:47.989 +0:01.554 21
5 S. Vettel Ferrari 1:48.627 +0:02.192 26
6 S. Perez Force India 1:48.922 +0:02.487 17
7 J. Button McLaren 1:49.019 +0:02.584 21
8 F. Massa Williams 1:49.125 +0:02.690 22
9 C. Sainz Toro Rosso 1:49.267 +0:02.832 16
10 N. Hülkenberg Force India 1:49.301 +0:02.866 27
11 R. Grosjean Haas F1 1:49.611 +0:03.176 20
12 K. Räikkönen Ferrari 1:49.635 +0:03.200 16
13 D. Ricciardo Red Bull 1:49.778 +0:03.343 17
14 E. Gutierrez Haas F1 1:50.167 +0:03.732 25
15 M. Ericsson Sauber 1:50.473 +0:04.038 18
16 M. Verstappen Red Bull 1:50.485 +0:04.050 7
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:50.551 +0:04.116 19
18 J. Palmer Renault 1:50.910 +0:04.475 25
19 K. Magnussen Renault 1:50.939 +0:04.504 27
20 P. Wehrlein Manor 1:51.219 +0:04.784 24
21 F. Nasr Sauber 1:51.771 +0:05.336 11
22 R. Haryanto Manor 1:51.925 +0:05.490 28

Van Breukelen technisch directeur van KNVB

Hans van Breukelen wordt de nieuwe technisch directeur van KNVB. Hij laat zijn functie als commissaris bij PSV rusten om de voetbalbond te ondersteunen.

De KNVB bevestigt via de officiële kanalen dat Van Breukelen per 1 juli in dienst treedt als technisch directeur. De bond geeft hem de zorg over het realiseren van de voetbaltechnische doelstellingen in zowel topsport als breedtesport. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor de samenhang binnen het vertegenwoordigend voetbal, talentontwikkeling en opleidingen.

De 59-jarige Van Breukelen stond voorheen jarenlang onder de lat bij het Nederlands elftal. Zo won hij het EK met Oranje. "Een uitdagende opdracht in een tijd waarin het Nederlandse voetbal veel te winnen heeft", stelt het voetbaldier. "Deze functie haalt het gevoel in me naar boven dat ik herken uit mijn tijd als actief sportman. Hier krijg je adrenaline van."

"Binnen de KNVB is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan het plan Winnaars van Morgen. Een blauwdruk voor de toekomst, gedragen door het hele voetbal. Ik ga mijn bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstellingen van dat plan. En niet alleen dat. Ik ga binnen de KNVB werken aan het verder optimaliseren van een klimaat waarin onze voetballers zich goed voelen en geprikkeld worden; een topsportklimaat. Ik heb er veel zin in."

Hans van Breukelen aan de slag bij de KNVB. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Hans van Breukelen aan de slag bij de KNVB. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Verdachte 'Jumbo-afperser' hekelt OM

De vermeende 'Jumbo-afperser' Alex O. laat vrijdag tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen hem duidelijk merken dat hij geen vertrouwen heeft in het Openbaar Ministerie. De 51-jarige O. wordt verdacht van bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. De zaak dient vrijdag bij de rechtbank in Groningen.

De verdachte had eerder een verzoek gedaan aan de rechtbank om te melden dat zijn zoon geen verdachte meer is in de zaak. Volgens O. communiceerde het OM slecht over de vrijlating van zijn zoon. Op vragen van de officier van justitie antwoordt hij steevast: ''Ik beantwoord geen vragen van politie en justitie''. Eerdere verhoren bij de politie verliepen ook moeilijk.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee supermarkten in Groningen werden explosieven geplaatst, waarvan één ontplofte. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

O. herhaalde tijdens de behandeling dat hij niet de man is achter de dreigingen. ''Ik snap de maatschappelijke verontwaardiging, maar hij is verkeerd geadresseerd'', zei de verdachte in een reactie op de slachtofferverklaring van Jumbo. De supermarktketen vordert ruim een ton aan schadevergoeding van hem.

Griekenland: veel migranten willen naar huis

Veel vluchtelingen die sinds de sluiting van de Balkanroute in Griekenland vast zitten, willen terug naar hun thuisland. Dat zei de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas vrijdag op de Griekse televisie.

Hij bevestigde berichten in de Griekse media dat migranten in toenemende mate over de rivier de Evros terug naar Turkije trekken. Om hoeveel mensen het gaat, zei de minister niet.

Volgens officiële cijfers bevinden zich zo'n 57.000 vluchtelingen en migranten in Griekenland. ''Makkelijke oplossingen zijn er niet'', zei Mouzalas. Een deel van deze mensen zal waarschijnlijk voor langere tijd in Griekenland blijven. ''Dat zullen ongeveer 30.000 mensen zijn'', verwacht hij.

Prioriteit legt Griekenland nu bij het aanbieden van passende huisvesting voor honderden minderjarigen, die op de vlucht zijn zonder begeleiding.

Griekenland: veel migranten willen naar huis
Griekenland: veel migranten willen naar huis (Foto: ANP)

Autodief rijdt kind dood

In Zelhem, Gelderland, is een kind overleden na een frontale botsing op de Ruurloseweg. De veroorzaker van het ongeval was een autodief die op de vlucht was voor de politie. Tijdens zijn vlucht kwam hij op de verkeerde weghelft terecht zo werd bevestigd door de politie.

Bij het ongeluk raakten nog drie andere personen gewond, van wie twee ernstig. De hulpdiensten, waaronder een traumaheli, waren massaal ter plaatse. De autodief is onmiddellijk na het ongeluk aangehouden. 

Diplomaten VS kritisch over SyriŰ-beleid Obama

Meer dan vijftig Amerikaanse diplomaten hebben zich uiterst kritisch uitgelaten over het Amerikaanse beleid in Syrië. In een interne memo, in het bezit van The New York Times, roepen ze op tot militaire aanvallen op de regering van president Bashar al-Assad, als reactie op diens voortdurende schendingen van het bestand in de burgeroorlog.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde het memo 'een belangrijk statement', waarover hij zal spreken als hij terugkeert naar Washington. Hij zei dat tijdens een bezoek aan de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Diplomaten VS kritisch over Syrië-beleid Obama
Diplomaten VS kritisch over Syrië-beleid Obama (Foto: ANP)

Griekenland ontvangt 7,5 miljard euro

Het Europese steunfonds ESM maakt 7,5 miljard euro over aan Griekenland. Het bestuur van het ESM heeft vrijdag groen licht gegeven voor de overboeking.

De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) besloten in mei het geld vrij te maken voor Griekenland. Het land kan met het geld onder meer leningen aflossen. Zonder steun van zijn geldschieters zou Athene mogelijk in de financiële problemen zijn gekomen.

Als Griekenland aan een aantal voorwaarden heeft voldaan, zal later nog een extra uitbetaling van 2,8 miljard euro volgen. Inmiddels hebben de Europese steunfondsen ESM en EFSF al bijna 171 miljard euro aan noodsteun aan Griekenland uitgekeerd.

Griekenland ontvangt 7,5 miljard euro
Griekenland ontvangt 7,5 miljard euro (Foto: ANP)

T.rex bijna klaar voor reis naar Leiden

Trix, de Tyrannosaurus rex die in 2013 is gevonden in de Amerikaanse staat Montana, is bijna klaar om af te reizen naar Leiden. Vanaf 10 september is ze daar te zien in Naturalis. De resten van de gigantische vleesetende dino zijn in de VS geprepareerd, onderzocht en opgebouwd door Amerikaanse deskundigen, in nauw overleg met paleontoloog Anne Schulp van Naturalis.

Op de expositie gaan de bezoekers 66 miljoen jaar terug in de tijd, naar het einde van het dinotijdpark. Trix vormt het hoogtepunt en is zó opgesteld dat de bezoekers heel dichtbij kunnen komen. Destijds is 80 procent van het botvolume teruggevonden en daarmee is het een van de drie meest complete skeletten ter wereld.

In Naturalis is straks de echte schedel bevestigd aan het echte skelet en dat is volgens het onderzoeksmuseum uniek. Omdat de schedel van een tyrannosaurus loodzwaar is, wordt die doorgaans niet op het skelet vastgemaakt, maar apart geëxposeerd.

T.rex bijna klaar voor reis naar Leiden
T.rex bijna klaar voor reis naar Leiden (Foto: ANP)

Leo moet getuigen over Wolf Of Wall Street

Leonardo DiCaprio moet een getuigenverklaring afleggen in een rechtszaak om de film The Wolf Of Wall Street. Dat heeft de rechter donderdag besloten, meldt The Hollywood Reporter.

Andrew Greene heeft de filmmakers, waaronder DiCaprio's productiebedrijf Appian Way, aangeklaagd vanwege het personage Nicky 'Rugrat' Koskoff. Volgens Greene is dit personage duidelijk op hem gebaseerd. Hij vindt dat hij onterecht wordt neergezet als onder meer een crimineel, drugsgebruiker en iemand zonder moraal. Hij claimt dat de film zijn reputatie heeft beschadigd en dat dit hem 15 miljoen dollar heeft gekost.

Greenes advocaten mogen Leo nu onder ede aan de tand voelen in voorbereiding op de zaak. De advocaten van de acteur hebben tevergeefs geprobeerd aan te tonen dat dit niet nodig was, omdat regisseur Martin Scorsese en scriptschrijver Terence Winter al een verklaring hebben afgelegd en Leo niet de rol van Rugrat speelde.

Leo moet getuigen over Wolf Of Wall Street
Leo moet getuigen over Wolf Of Wall Street (Foto: BuzzE)

EK Vandaag - Vrijdag 17 juni

De EK-trein dendert door, we zijn inmiddels een week onderweg. De echt spannende wedstrijden zijn nog aardig uitgebleven maar vandaag staan er weer drie mooie affiches op het programma met 3 ploegen die moeten: Zweden zal met de wedstrijd tegen België in het verschiet alle punten kunnen gebruiken en zowel Turkije als Tsjechië zal niet op 0 uit 2 willen blijven staan.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15:00 E Italië Zweden Toulouse
18:00 D Tsjechië Kroatië Saint-Étienne
21:00 D Spanje Turkije Nice

Italië - Zweden

Italië - Zweden is de eerste wedstrijd op het programma. De Italianen hebben misschien wel het meeste geimponeerd van allemaal, door met een goede organisatie (en het geluk van missers van Divorck Origi en Romelu Lukaku) België te verschalken. Zweden schoot geen enkele keer op doel in de wedstrijd tegen Ierland. Op voorhand dus een makkelijke wedstrijd voor de Italianen, maar Zlatan zal toch willen imponeren tegen het land waar hij jarenlang heeft gespeeld, bij zijn laatste kans om nog te schitteren op een EK. Voor Pontus Jansson en Oscar Hiljemark is het niet te hopen dat ze de winnende scoren, want dan zullen ze wellicht een behandeling ondergaan zoals Jung-Hwa Ahn in 2002 (ontslag) - ze hebben allebei een Italiaanse werkgever.

In de voetbalhistorie kwamen de twee landen elkaar vaker tegen, voor het eerst op de Olympische Spelen. Zweden verloor in 1912 voor eigen publiek van de Italianen. Daarna ging het veelal gelijk op tussen de beide landen. In 2000 wist Italië met een 2-1 overwinning Zweden definitief uit het toernooi te kegelen, terwijl in 2004 de 1-1 tussen de landen genoeg was voor een Scandinavische salonremise, welke geheel toevallig vervolgens ook nog gebeurde. Zlatan was ook toen al doelpuntenmaker voor de Zweden. De laatste ontmoeting tussen beide landen eindigde in een 1-0 overwinning voor Italië door een van de belangrijkste onderdelen van het Italiaanse BBC, Giorgio Chiellini

Tsjechië - Kroatië

Twee landen die pas sinds 1996 op eigen kracht meedoen aan eindtoernooien en sindsdien misschien wel het meeste indruk hebben gemaakt met (halve) finaleplaatsen en goed voetbal zullen tegen elkaar strijden. Toch zijn tijden veranderd: Tsjechië is veel van zijn glorie verloren sinds de tijden van Pavel Nedved en Karel Porborsky, terwijl Kroatië nog altijd veel Europese toppers kent. Kroatië kan zichzelf verzekeren van de volgende ronde met een overwinning. Tsjechië is er alles aan gelegen om niet te verliezen: 0 uit 2 is niet meer zo dramatisch doordat de beste derden ook door mogen, maar nog altijd niet gunstig.

De beide ploegen speelden nog nooit een officiële wedstrijd tegen elkaar. In de begindagen voor de teams, in 1996 speelde de verliezend EK-finalist tegen de nummer 3 van het eerstvolgende WK met 1-1 gelijk. Pas in 2011 was er een nieuwe vriendschappelijke ontmoeting. Een snelle 2-0 voorsprong voor de Kroaten werd weggepoetst door Tsjechië, maar de Kroaten kwamen uiteindelijk op een 4-2 overwinning. Nicola Kalinic was de spits die toen 2 doelpunten maakte voor Kroatië. Hij doet nu wel mee, maar zal waarschijnlijk niet starten omdat hij in de pikorde achter Mario Mandzukic staat.

Spanje - Turkije

Wat voor Kroatië geldt, geldt evengoed voor Spanje. Spanje kan bij winst de volgende ronde bereiken. Zo ook: Wat voor Tsjechië geldt, geldt ook voor Turkije. Een toernooi beginnen met 2 nederlagen is nooit goed. Toch imponeert Spanje niet, verre van. De huidige Europees Kampioen had alle moeite om langs Tsjechië te komen met een karige late 1-0, maar ook Turkijë was erg flets tegen een degelijk Kroatië en tekende niet voor meer dan 1 kans. Een wedstrijd met veel kansen lijkt het dus ook niet te worden. Voor Arda Turan is het toch wel een bijzondere wedstrijd. Niet alleen speelt hij in Spanje bij FC Barcelona, FC Barcelona is ook nog eens hofleverancier van het Spaanse elftal. Arda zal dus een hoop van zijn ploeggenoten tegenkomen.

Een rijke historie kennen Turkije en Spanje onderling niet: Slechts 10 keer werd er tegen elkaar gespeeld: 5 keer in Istanbul, 4 keer in Spanje en nog 1 beslissingswedstrijd in Rome. In Istanbul werd er in die 5 ontmoetingen overigens maar 5 keer gescoord, het werd 3 maal 0-0. In Spanje verloren de Turken altijd. Het betrof 3 keer kwalificatiewedstrijden waarbij Spanje onderling dan ook steeds de betere was. De enige Turkse overwinning voor het WK in 1954 (1-0) zorgde ervoor dat een beslissingswedstrijd nodig was, die in 2-2 eindigde. Op doelsaldo kwalificeerde Spanje zich toen toch. In de kwalificatie voor het EK 1968 mocht Spanje zich ook de betere noemen. De laatste twee ontmoetingen zijn recenter: De kwalificatiereeks voor het WK 2010 werd door Spanje gespeeld tegen Turkije. Ook daar was Spanje de betere, waardoor zij wel naar het WK in 2010 gingen in tegenstelling tot de Turken. Wat daar verder gebeurde hebben we het maar niet over.

Wedstrijd van toen

Duitsers scoren altijd in de laatste minuut. Het is vaak gezegd, en het begrip is misschien iets breder te nemen: Duitsers scoren altijd in de laatste minuten. Tegen Joegoslavië, op 17 juni, deden ze het 2 keer. Of, beter gezegd, Dieter Muller deed het 3 keer. In 1976 werd het EK in Joegoslavië gespeeld en de Joegoslaven, gesterkt door de geroutineerde ster Dragan Dzajic, die in 1968 een van de beste spelers van het toernooi was, stonden binnen een half uur met 2-0 voor. Toch kantelde de wedstrijd. (West-)Duitsland is immers nooit uitgeschakeld tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken. In deze halve finale kwamen de Duitsers terug tot 2-1 en 10 minuten voor tijd scoorde Dieter Müller zelfs de 2-2. Alsof de Duitsers nog niet genoeg hadden gehad van late goals zorgde Muller ook nog voor de 2-3 en 2-4. Niet in de laatste minuten van de reguliere speeltijd, maar in de 115e en 119e minuut van de verlenging.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 22 en 23 - Objection!

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 22 in 2016 (30 mei tot en met 5 juni) en week 23 (6 juni tot en met 12 juni).

Een relatief rustige twee weken. Er zijn niet veel releases, dus de softwareverkoop zakt nog wat verder weg. De release van de nieuwste Phoenix Wright geeft Nintendo 3DS een kleine boost, maar het is allemaal niet erg denderend.

Week 22:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS4 43.640  -76% 228.460
2 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV 38.984  -68% 159.647
3 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS3 24.742 -64% 93.117
4 Overwatch PS4 17.897 -69% 76.261
5 Kirby: Planet Robobot 3DS 14.832 -14% 300.479
6 Uncharted 4: A Thief's End PS4 6.742 -33% 166.661
7 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 6.555 +3% 786.986
8 Yo-Kai Sangokushi 3DS 6.496 -13% 532.480
9 Guilty Gear Xrd: Revelator PS4  5.991 -66% 23.821
10 Splatoon Wii U  5.392 +3% 1.377.885
11 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4  5.260 -7% 151.392
12 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV 5.065 -13% 136.953
13 Super Mario Maker Wii U  4.815 +9% 887.719
14 Taishou x Alice: All in One PSV 4.539 x 4.539
15 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3 4.048 -21% 89.580
16 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 3.344 +15% 167.295
17 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 3.042 -11% 602.831
18 Guilty Gear Xrd: Revelator PS3  2.888 -69% 12.273
19 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4  2.650 x 114.796
20 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS 2.462 -1% 52.923

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 23.144 24.813 590.499 2.891.579
3DS 15.909 15.663 598.675 20.784.677
PSV 13.980 14.956 425.142 5.018.540
Wii U 4.153 4.340 161.252 3.181.849
PS3 1.028 1.017 32.769 10.420.849
Xbox One 59 61 2.987 66.878

Week 23:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice 3DS 196.831  x 196.831
2 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV 20.517  -47% 10.164
3 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS4 16.712 -62% 245.173
4 Overwatch PS4 12.392 -31% 88.653
5 Kirby: Planet Robobot 3DS 11.615 -22% 312.094
6 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS3 10.027 -59% 103.144
7 Project CARS PS4 9.470 x 9.470
8 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  5.878 -10% 792.864
9 Mirror's Edge Catalyst PS4  5.699 x 5.699
10 Splatoon Wii U  5.214 -3% 1.383.099
11 Yo-Kai Sangokushi 3DS  4.902 -25% 537.382
12 Super Mario Maker Wii U 4.115 -15% 891.834
13 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV  3.925 -23% 140.878
14 Uncharted 4: A Thief's End PS4 3.590 -47% 170.251
15 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4 3.486 -34% 154.877
16 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 3.263 -2% 170.558
17 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3 3.142 -22% 92.721
18 Grand Ages: Medieval PS4  3.061 x 3.061
19 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4  2.928 +10% 117.724
20 Guilty Gear Xrd: Revelator PS4 2.851 -52% 26.671

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 25.457 15.909 624.132 20.810.134
PS4 19.573 23.144 610.072 2.911.152
PSV 12.312 13.980 437.454 5.030.852
Wii U 3.901 4.153 165.153 3.185.816
PS3 1.006 1.028 33.775 10.421.855
Xbox One 46 59 3.033 66.924

Scholieren: docent snapt ICT niet

Middelbare scholieren zijn over het algemeen tevreden over hun school, het lesaanbod en de docenten. Maar de ICT-kennis van de leraren, daar kan nog wel het nodige aan verbeterd worden. Ruim een op de vijf leerlingen is niet tevreden over hoe de docenten met ICT omgaan, bijvoorbeeld omdat ze niet weten hoe een beamer werkt of hoe ze een YouTube-filmpje moeten starten.

Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde LAKS-monitor van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ruim 88.000 leerlingen hebben de enquête, die eens in de twee jaar wordt afgenomen, volledig ingevuld.

LAKS opende eind vorig jaar het meldpunt 'Help! Mijn docent is digibeet' omdat er veel klachten binnenkwamen over docenten die volgens de scholieren geen idee hadden hoe ze met het internet moesten omgaan. 21 procent is ontevreden hoe docenten met ICT omgaan, 27 procent is niet blij met de hoeveelheid ICT die gebruikt wordt en een kwart van de leerlingen is überhaupt niet te spreken over hoe de ICT op school werkt.

Het LAKS is bezig alle klachten te verzamelen en wil daarna scholen helpen en adviseren om beter om te gaan met de digitale wereld.

Scholieren: docent snapt ICT niet
Scholieren: docent snapt ICT niet (Foto: BuzzT)

Fabrikant Amfexa mag zijn gang gaan

Minister Schippers heeft besloten om niet op te treden tegen de fabrikant van het middel Amfexa. Volgens de minister is er  voldoende ruimte om te spelen met andere sterktes dan de 5mg Amfexa, mits goed genoeg wordt onderbouwd waarom de patiënt een andere dosering nodig heeft. Over de eigen bijdrage voor het middel Amfexa zegt Schippers het volgende: “Voor een prijsverlaging om de bijbetaling van de sterkte van 5 mg teniet te doen of te verkleinen is in mijn ogen de fabrikant aan zet.

Verder blijkt uit haar brief aan de Tweede Kamer (hier te downloaden, pdf) dat een andere firma onlangs ook een registratie heeft verkregen voor het bereiden van dexamfetamine. Deze tweede houder van het geregistreerde medicijn zou de prijsconcurrentie in de hand moeten werken, wat weer voor prijsverlagingen zou moeten zorgen. De praktijk zal moeten uitwijzen of deze theorie klopt.

Vooralsnog zijn de initiatiefnemers van de website dexamfetamine.nl woedend over de gewijzigde houding van minister Schippers en beraden ze zich op verdere stappen en sluiten een bodemprocedure ook niet uit. Ook roepen zij nogmaals op om de petitie te blijven tekenen. 

Hoorzitting Johnny Depp en Amber van de baan

De hoorzitting over het contactverbod van Amber Heard tegen Johnny Depp vrijdag gaat niet door. Dat meldt persbureau Reuters. De volgende zitting zal op 2 augustus plaatsvinden.

Amber Heard moest vrijdag getuigen in haar zaak tegen de Pirates Of The Caribbean-acteur Johnny Depp. Ze zou de rechtbank vragen om een verlenging van het contactverbod. De vertraging van de zaak zorgt ervoor dat Depp meer tijd heeft om getuigen te verzamelen om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen van mishandeling. Het contactverbod van Amber tegen Johnny blijft in stand tot de volgende hoorzitting.

Volgens TMZ werkt het stel aan een gezamenlijke overeenkomst om escalatie van hun vechtscheiding te voorkomen. Amber zou 50.000 dollar per maand aan partneralimentatie van haar ex vragen. Johnny zou bereid zijn om dat met een maximum van 8 maanden te betalen.

Hoorzitting Johnny Depp en Amber van de baan
Hoorzitting Johnny Depp en Amber van de baan (Foto: BuzzE)

Adele kan niet meer poepen

Adele zit met een nogal chanant probleem. De Britse zangeres kan al een aantal dagen niet meer poepen.

De 28-jarige heeft net haar drietal concerten in Antwerpen achter de rug, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Ik stond bij het tweede concert met diarree op het ­podium", bekent Adele volgens Het Nieuwsblad.

"Ze hebben mij een paardenmiddel gegeven waardoor ik nu al een paar dagen niet naar het toilet kan." Eenmaal thuis wil ze aan de laxeermiddelen.

Farage beschuldigd van smakeloze propaganda

De leider van de Britse partij UKIP is beschuldigd van smakeloze propaganda in zijn Brexitcampagne. Nigel Farage onthulde donderdag een poster waarop een enorme rij vluchtelingen te zien is die zich uitstrekt zover het oog reikt. Daarnaast staat 'breekpunt' en ''de EU heeft ons allemaal in de steek gelaten''. De UKIP laat een aantal vrachtwagens met de poster door Londen rijden, meldt The Independent vrijdag.

De poster kreeg meteen scherpe kritiek. De Amerikaanse toneelschrijfster Bonnie Greer, die zich eerder al in het Brexitdebat mengde, citeerde de nazipropagandist Hermann Göring. ''Het enige wat je hoeft te zeggen is dat ze worden aangevallen. Werkt hetzelfde in elk land'', haalde ze op Twitter aan.

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde de poster walgelijk. Een van de parlementariërs voor de Schotse Nationale Partij reageerde met: ''Een stem voor het Brexit is vrijwel hetzelfde geworden als kleingeestige xenofobie en immigranten-retoriek''.

Farage beschuldigd van smakeloze propaganda
Farage beschuldigd van smakeloze propaganda (Foto: ANP)

Man vermoordt zijn vader met eetstokjes

Een man uit Osaka heeft zijn vader op bizarre wijze afgeslacht. De 51-Japanner heeft de 80-jarige man namelijk neergestoken met een paar eetstokjes.

Volgens Michikazu Ikeuchi kregen zijn ouders op woensdagavond ruzie met elkaar. De beste man kon dit niet langer aanzien, en vroeg hun hiermee op te houden.

"Ikeuchi heeft ons verteld dat hij uit woede met een stel eetstokjes voor de ogen van zijn vader zwaaide", laat de politie weten. "Voor hij het wist, stak hij de 30 centimeter lange eetstokjes in zijn vader. Het was niet zijn bedoeling hem te doden."

Ikeuchi woont nog altijd bij zijn ouders, en ook de familie van zijn broer woont bij de familie in. Na het neersteken van zijn vader heeft hij nog een ambulance gebeld, maar het heeft niet meer mogen baten. De politie heeft de Japanner gisteren gearresteerd.

Nintendo werkt aan 'nieuw soort Mario'

Met The Legend of Zelda: Breath of the Wild toont Nintendo iets wat voorheen ongekend was in The Legend of Zelda. Vaste elementen zijn omver gegooid om een frisse wind in de franchise te blazen. Als het aan Miyamoto ligt, gaat hetzelfde gebeuren met Super Mario.

In een interview met IGN geeft Miyamoto aan dat zijn team bezig is met een 'nieuw soort Super Mario.' Miyamoto: 'We dagen altijd onszelf uit om iets nieuws te maken, dus hopelijk zien jullie een nieuw soort Mario in één of twee jaar. We hopen iets te kunnen delen op de volgende E3. Met Mario is het lastig om de formule om te gooien, omdat de games zijn gebaseerd op toegankelijkheid.'

Miyamoto geeft aan dat ze met nieuw talent binnen Nintendo met frisse ogen naar deze elementen hebben kunnen kijken. Het klinkt allemaal in ieder geval veelbelovend, hopelijk zien we inderdaad volgend jaar meer.

Super Mario Maker E3 2015 (Foto: Nintendo)

'De Muur' is terug in Ronde van Vlaanderen, Antwerpen nieuwe startplaats

De Muur van Geraardsbergen keert terug in de Ronde van Vlaanderen, zo heeft organisator Flanders Classics vrijdag laten weten. Er is nog een grote verandering in De Ronde van volgend jaar. Antwerpen is de nieuwe startplaats van de Ronde van Vlaanderen. De afgelopen negentien jaar werd er gestart in Brugge, waarvan het contract dit jaar af liep. 

Het Antwerpse stadsbestuur hengelde al langer naar de start van Vlaanderens Mooiste.Daar hangt overigens een stevig prijskaartje aan vast. Antwerpen betaalt 400.000 euro per jaar voor de start van de Ronde. Wouter Vandenhaute, oprichter van Flanders Classics, bevestigt in Het Nieuwsblad dat het geen gemakkelijke keuze was. "Dit is geen keuze tegen Brugge. De organisatie was daar altijd perfect. Maar sinds we met Flanders Classics de Ronde in 2009 hebben overgenomen, is altijd al door andere partijen gepolst naar de mogelijkheden om de start te organiseren."

"Het vorige Antwerpse stadsbestuur had al interesse, maar pas als het contract met Brugge was afgelopen, wat nu het geval is, zouden we alles met een frisse blik bekijken. Dat is nu gebeurd."

Of de Muur van Geraardsbergen een cruciale rol zal spelen in de vernieuwde Ronde is de vraag. Vroeger, toen de finish nog in Meerbeke was, moest de Muur beklommen worden in volle finale en werd deze gevolgd door de Bosberg. De Bosberg keert niet terug en bovendien ligt de Muur nu al op zo'n 95 kilometer van de streep. De finish van De Hoogmis blijft zoals de afgelopen jaren in Oudenaarde. Het gedetailleerde parcours wordt na de zomer bekendgemaakt. 

Martijn Fischer zet sloep te koop

Martijn Fischer heeft zijn boot te koop gezet. Dat vertelt de acteur in de 100% NL ochtendshow van Lex Gaarthuis. Fischer heeft het in de zomer te druk om met de sloep te varen.

"Ik keek deze week in mijn agenda en zag daarin de eerst komende twee maanden geblokt staan en toen dacht ik: tja, dan is de zomer alweer voorbij, dan kan ik beter die centen in m'n achterzak steken", zegt de André Hazes-acteur op de radio.

Martijn Fischer wil zijn boot graag snel kwijt, en wil daarvoor best wat minderen op de verkoopprijs. "Hij staat te koop voor 9250 euro, maar dat is misschien wel iets te ambitieus. Voor 8750 euro ligt hij bij u voor de deur te dobberen", vertelt de toneelspeler.

Door de drukke agenda van de 48-jarige Martijn is er geen tijd meer voor het eigen muziekproject waar de acteur mee bezig was. "De liedjes liggen er al. Eigen stukken. Zelf geschreven. Maar ik kom daar de komende maanden helaas echt niet aan toe. Maar het komt er echt! We hebben al een mooi bandje bij elkaar gezocht. Nog even wachten.'' Komende tijd werkt Fischer onder andere aan een nieuwe komedie genaamd Onze jongens van regisseur Johan Nijenhuis.

Vermoord Brits parlementslid kreeg hatemail

De Britse parlementariër Jo Cox, die donderdag werd vermoord, had bij de politie geklaagd over ''kwaadaardige berichten''. In maart is een man aangehouden in verband met die klachten, maar dat is niet de 52-jarige man die vast zit op verdenking van de moord. De verdachte van de hatemail kreeg een officiële waarschuwing.

De 41-jarige Cox was lid van de oppositiepartij Labour en een pleitbezorger voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Ze stierf donderdag nadat ze was neergeschoten en -gestoken door een man die volgens getuigen riep 'Britain first', een extreem-rechtse beweging.

Vermoord Brits parlementslid kreeg hatemail
Vermoord Brits parlementslid kreeg hatemail (Foto: ANP)

Meisje geboren na reddingsactie marinefregat

Na een reddingsactie van het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel is donderdagavond een baby geboren. De Eritrese moeder was samen met een groep van ruim tweehonderd migranten in de buurt van Kreta van een zinkend schip uit zee gehaald. Ze beviel daarna van een meisje dat de naam Gelila heeft gekregen. Dit betekent volgens haar moeder 'from the ocean'.

Volgens kapitein-luitenant ter zee Dick van der Neut is het kindje fragiel, maar moeder en kind maken het goed.

Het marinefregat haalde dinsdag ook al migranten uit zee. Ze worden allemaal in Sicilië aan land gebracht.

Meisje geboren na reddingsactie marinefregat
Meisje geboren na reddingsactie marinefregat (Foto: ANP)

Verenigde Staten naar halve finale Copa AmÚrica

De kans wordt steeds groter dat de Verenigde Staten zich als thuisland tot winnaar van de Copa América kroont. Vannacht werd Ecuador in de kwartfinale met 2-1 verslagen. De Amerikanen namen na een uur spelen een 2-0 voorsprong. Daarna kon het niet meer misgaan tegen Ecuador.

Al in de 22ste minuut kwam de Verenigde Staten op voorsprong door een doelpunt van Clint Dempsey. De oud-speler van onder meer Tottenham Hotspur reageerde alert op een voorzet van Jermaine Jones en kopte de openingsgoal binnen.

Dempsey leverde in de tweede helft het voorbereidende werk voor de tweede goal van de avond. Hij gaf Gyasi Zardes de 2-0 op een presenteerblaadje. Beide landen eindigden het duel met tien man. Assistgever Jones en Manchester United-aanvaller Antonio Valencia konden allebei inrukken na een opstootje. Daarbij kreeg eerstgenoemde direct rood en Valencia zijn tweede geel.

Ook bondscoach Gustavo Quinteros van Ecuador haalde het einde van de wedstrijd niet. Zijn land had aan de 2-1 van Michail Antonio Arroyo, een schot van net buiten de zestien, niet genoeg.

Gehele campaign Scalebound in co-op te spelen

Tijdens E3 heeft PlatinumGames de cooperatieve multiplayer van Scalebound laten zien. De Japanse ontwikkelaar legde tijdens een interview uit waarom er gekozen is voor de mogelijkheid van een co-op benadering in de aankomende hack 'n slash-game.

"Co-op werkt gedurende de hele campaign, maar je kunt ook alleen spelen als je wil. Het is geen aparte modus, of alleen mogelijk bij eindbazen, maar het gaat om de volledige campaign", legt Platinum-dev Hideki Kamiya uit. In Scalebound kunnen spelers, ieder met hun eigen unieke draak, het samen opnemen tegen eindbazen. Dat biedt vele voordelen omdat verschillende spelers zich met verschillende taken kunnen bezighouden. De draken worden volledig customizable en het het upgraden en aanpassen van je draak is een belangrijk onderdeel van de game.

Scalebound komt in 2017 naar Xbox One en pc.

Big brother ziet alles op universiteit China

Een universiteit in China gebruikt camera's om elke beweging op de 73 hectare grote campus vast te leggen, inclusief de klaslokalen en de slaapvertrekken.

De technische universiteit Wuchang in de stad Wuhan heeft de camera's afgelopen jaar geïnstalleerd om de 12.500 studenten in de gaten te kunnen houden.

Honderd personeelsleden monitoren de beelden, meldt de nieuwssite cnhubei. Volgens de universiteit helpen de camera's om goede studiegewoontes onder studenten te bevorderen. "Fenomenen als spelen met de telefoon, dutjes en kletsen tijdens de les zijn vrijwel volledig verdwenen", zei een werknemer tegen de site.

De permanente surveillance zorgt onder studenten echter ook voor ongemak, blijkt uit reacties op social media. "Het is een universiteit, geen gevangenis", schreef iemand op Weibo, de Chinese variant van Twitter.

China is bezig op grote schaal bewakingscamera's op te hangen. Dissidenten klagen over intimidatie, omdat de omgeving van hun woningen nauwgezet in de gaten worden gehouden.

Big brother ziet alles op universiteit China
Big brother ziet alles op universiteit China (Foto: BuzzT)

NASA: Aarde heeft nˇg een maan

Groot nieuws van de NASA vandaag. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft namelijk onthuld dat onze planeet nog een tweede maan kent.

He gaat hier om een hemellichaam dat pas op 27 april is ontdekt. Het wordt door de aantrekkingskracht van de aarde in zijn baan gehouden, op een afstand van 38 tot 100 keer de afstand aarde-maan.

Groot is de maan echter niet. Met een diameter van 40 tot 100 meter is 2016 HO3 eerder een asteroïde. Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA spreekt zelf dan ook liever over een 'bijna-maan'. "Men kan zeggen dat deze kleine asteroïde en de Aarde met elkaar dansen", aldus JPL.

Dit enorme rotsblok zal ons de komende tijd nog niet fataal worden. Binnen twee jaar zal het niet op onze planeet storten. "Verder kunnen we helaas niet kijken."

En we hebben beeld! Met dank aan ADQ voor het zoeken

Kwart meer woningen verkocht in mei

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in mei met ruim een kwart gestegen vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van april was evenwel sprake van een lichte afname, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

In totaal wisselden vorige maand 16.066 huizen van eigenaar, 25,3 procent meer dan in mei 2015. In april registreerde het Kadaster 16.387 verkochte woningen, wat neerkwam op een toename van 28,5 procent op jaarbasis.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei met 24,2 procent op jaarbasis toe tot 22.706. Maar vergeleken met april was ook hier sprake van een afname, met 4,7 procent.

Kwart meer woningen verkocht in mei
Kwart meer woningen verkocht in mei (Foto: ANP)

Opbrengst single Aguilera naar Orlando

Christina Aguilera gaat de opbrengsten van haar nieuwe single Change doneren aan de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Orlando afgelopen week. Dat schrijft de zangeres in de nacht van donderdag op vrijdag in een brief op haar website.

Zaterdag 11 juni opende een man het vuur in de homonachtclub Pulse in Orlando, Amerika. Er vielen 49 doden en 53 gewonden. "De afschuwelijke tragedie die zich in Orlando heeft afgespeeld weegt zwaar op mijn gemoed. Mijn liefde en gebeden gaan uit naar de slachtoffers en hun families", schrijft de 35-jarige zangeres. "Net zoals vele anderen wil ik helpen en deel uitmaken van de verandering die de wereld nodig heeft om het een mooiere plek te maken waar de mensheid in vrijheid en gepassioneerd van elkaar kan houden."

Alle winst die de komende drie maanden via iTunes wordt gemaakt op de nieuwe single, wordt gedoneerd aan het National Compassion Fund. Het label van Christina Aguilera en de uitgever van het nummer doneren ook de opbrengst.

Opbrengst single Aguilera naar Orlando
Opbrengst single Aguilera naar Orlando (Foto: BuzzE)

Bluetooth 5 komt eind 2016 uit

Bluetooth 5, de volgende versie van de draadloze techniek, komt laat dit jaar of begin volgend jaar uit. De nieuwste versie richt zich vooral op Internet of Things (IoT). Het bereik moet vier keer zo groot worden en de capaciteit van draadloze dataverzending moet verachtvoudigen, zo heeft de Bluetooth Special Interest Group (SIG) bekendgemaakt.

Met de toegenomen verzendcapaciteit zullen de gegevens die worden overgedragen intelligenter zijn. Volgens de werkgroep zal dit de manier waarop Bluetooth-apparaten informatie doorgeven herdefiniëren, waarbij een overgang te zien zal zijn naar een verbindingsloze IoT die de noodzaak om een app te downloaden of om een app te verbinden met een apparaat zal doen afnemen.

Bluetooth 5 moet leiden tot een nieuwe generatie van contactloze diensten, zoals locatierelevante informatie en navigatie, aldus SIG. "Bluetooth 5 zal de manier waarop mensen het IoT ervaren transformeren door het om te vormen tot iets dat eenvoudig en naadloos om hen heen gebeurt", zei topman van de werkgroep Mark Powell. "Een toenemend operationeel bereik maakt connecties mogelijk met IoT-apparaten die veel verder reiken dat de muren van een gemiddelde woning, terwijl de toenemende snelheid leidt tot snellere dataoverdracht en software-updates voor apparaten."

Powell stelt dat er momenteel 8,2 miljard Bluetooth-producten in gebruik zijn. De huidige en geplande toekomstige verbeteringen aan Bluetooth gaan er volgens hem toe leiden dat Bluetooth in 2020 in meer dan een op de drie van alle geïnstalleerde IoT-apparaten zal zitten.

Bluetooth 5 komt eind 2016 uit
Bluetooth 5 komt eind 2016 uit (Foto: BuzzT)

Nazaat oprichter V&D aast op merknaam

Marc Vroom, een nazaat van een van de oprichters van V&D, probeert samen met de bevriende media-ondernemer Richard Otto via de rechter het merk V&D in handen te krijgen. De merknaam werd onlangs verkocht aan onder meer CoolCat-baas Ronald Kahn, maar de verkoop zou niet eerlijk zijn verlopen, zegt Otto vrijdag. Daarmee bevestigt hij een bericht in het AD.

De curatoren zouden de overnamepoging van Otto en Vroom geen eerlijke kans hebben gegeven. Het tweetal bereidde een "serieus bod" van minimaal enkele tonnen voor.

"Vroom heeft zijn zeer vermogende familie achter zich", aldus Otto. "Het bod had hoger uit kunnen pakken als we de kans hadden gekregen om in onderhandeling te gaan." Hoeveel de kopers nu voor het merk hebben betaald is niet bekendgemaakt, maar volgens de curatoren was het aanzienlijk meer dan een paar ton.

Nazaat oprichter V&D aast op merknaam
Nazaat oprichter V&D aast op merknaam (Foto: ANP)

Belgische kernreactor weer opgestart

TIHANGE - De Belgische kernreactor Tihange 2 is donderdagavond opnieuw opgestart. "De reactor van kerncentrale Tihange 2 is sinds 22.56 uur weer aangesloten op het netwerk", zei een woordvoerder.

De heropstart werd meerdere keren uitgesteld. "De centrale is in alle veiligheid opgestart, zoals altijd", verzekerde hij. De reactor viel vorige week vrijdag automatisch stil. Na onderzoek bleek dat het probleem werd veroorzaakt door een defect van een elektrische motor die gekoppeld is aan een stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.

België telt zeven kernreactoren, vier in Doel en drie in Tihange, ruim 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. De afgelopen tijd waren er geregeld defecten, waardoor sommige centrales tijdelijk uitvielen. De problemen hebben bij de buurlanden Nederland en Duitsland vragen opgeroepen over de veiligheid van deze centrales.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich aansluit bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. De Kamer steunde hiertoe eerder deze maand moties van de PvdA en SP.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei echter geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen.

Belgische kernreactor weer opgestart
Belgische kernreactor weer opgestart (Foto: ANP)

Oostenrijk strijdt mee voor betaalbare pil

Oostenrijk gaat samen met de Benelux prijsonderhandelingen voeren met farmaceutische bedrijven. Dat is afgesproken in Luxemburg.

De vier landen willen samen een vuist maken tegen al te hoge prijzen van geneesmiddelen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is verheugd: ''Ik ben erg blij met deze stap van Oostenrijk. Het is een waardevolle versterking van het samenwerkingsverband. Internationale coalities kunnen er immers voor gaan zorgen dat veelbelovende, innovatieve geneesmiddelen ook betaalbaar blijven. En dat is in het belang van patiënt en premiebetaler."

De landen gaan ook samen onderzoek doen en informatie uitwisselen.

Oostenrijk strijdt mee voor betaalbare pil
Oostenrijk strijdt mee voor betaalbare pil (Foto: ANP)

CBS: export naar Britten 20 miljard waard

De uitvoer van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar goed voor 20 miljard euro. Daarmee is het land na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgende week donderdag gaan de Britten naar de stembus om zich uit te spreken over uittreding uit de Europese Unie. Eerder waarschuwde onder meer het Centraal Planbureau (CPB) voor de economische gevolgen van een zogenoemde Brexit voor Nederland, omdat daardoor de handel wordt bemoeilijkt. Volgens het CPB zou Nederland dan in de periode tot 2030 zo'n 10 miljard euro mislopen.

De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij droeg het afgelopen jaar volgens het CBS 1,4 procent bij aan de economie. De export van diensten is met 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bijna even groot. Uiteindelijk leverden diensten meer op dan goederen, omdat voor de export van goederen vaak ook eerst spullen, zoals grondstoffen en halffabricaten ingevoerd moeten worden.

Nederland verdient ook aan de wederuitvoer van goederen, voornamelijk hightech- en chemische producten. De bijdrage van dat deel van de export aan de economie is met 0,4 procent het laagst.

In vergelijking met de andere Europese landen is Nederland bij de goederenexport sterk gericht op het Verenigd Koninkrijk. De export naar dat land maakt ruim 9 procent uit van de totale goederenexport. Alleen Ierland (bijna 14 procent) is sterker gericht op het Verenigd Koninkrijk. België zit vlak achter Nederland.

Na Duitsland (42,2 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk leverde export naar België met 17,9 miljard het meest op. Uitvoer naar de Verenigde Staten en Frankrijk brachten daarna ieder ongeveer 15 miljard euro in het laatje.

CBS: export naar Britten 20 miljard waard
CBS: export naar Britten 20 miljard waard (Foto: ANP)

Sanders zet campagne op lager pitje

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders geeft zijn strijd voor de Democratische nominatie nog niet op. Wel zal hij zijn campagne niet langer richten op het verslaan van zijn Democratische rivale Hillary Clinton, maar op het voorkomen van een presidentschap van de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Dat vertelde de senator uit Vermont donderdagavond (lokale tijd) in een videoboodschap gericht aan zijn aanhangers.

Sanders zei in de zeer nabije toekomst een rol te gaan spelen in de strijd tegen Trump, maar gaf verder geen details. Ook sprak hij geen expliciete steun uit voor Clinton's kandidatuur en zei hij dat het verslaan van Trump niet zijn enige doel is. Sanders streeft daarnaast naar een hervorming van de Democratische Partij. "De revolutie moet doorgaan". Als het aan hem ligt krijgt zijn partij tijdens de Democratische conventie in juli "het meest progressieve programma in de geschiedenis van de partij".

Sanders blijft campagne voeren om zo Hillary Clinton onder druk te zetten bepaalde beleidspunten over te nemen en steun te verkrijgen voor hervormingen van het Democratische nominatieproces.

Tot verrassing van velen wist Sanders 22 van de 56 voorverkiezingen te winnen, waarmee hij ruim 1832 gedelegeerden achter zich kreeg. Clinton won er 2219. Met de steun van 164 zogenoemde supergedelegeerden wist zij de absolute meerderheid van 2383 binnen te halen.

Eerder op de avond maakte de campagneleider van Sanders op MSNBC bekend dat de politicus niet langer uit is op zoveel mogelijk supergedelegeerden. Deze partijbonzen kunnen in theorie op de partijconventie nog van kandidaat wisselen, waarmee ze de laatste mogelijkheid voor Sanders vormden om alsnog de nominatie binnen te slepen.

Sanders zet campagne op lager pitje
Sanders zet campagne op lager pitje (Foto: ANP)

Anthony Kiedis: nog niet klaar voor de dood

Anthony Kiedis zit naar eigen zeggen nog niet op de dood te wachten. De zanger kwakkelde de afgelopen tijd flink met zijn gezondheid. Door maagklachten en heftige griep moesten de Red Hot Chili Peppers een aantal concerten afzeggen.

"Ik heb geen moment aan de dood gedacht. Ik ben er nog lang niet klaar voor", zegt Kiedis vrijdag in het AD. "Gewond raken, opkrabbelen en weer doorgaan hoort bij het bestaan van onze band. Ik ben ervan overtuigd dat ik er uiteindelijk sterker uitkom."

De leadzanger van de bekende rockband kampte lange tijd met een drugsverslaving. Half mei werd Kiedis met extreme maagklachten opgenomen in het ziekenhuis. Fans en zijn mede-bandleden waren geschokt en vreesden voor zijn leven, maar de zanger zelf bleef nuchter. Hij heeft nog genoeg te doen in het leven. "Ik ben vader, ik moet nog minstens veertig jaar voor hem zorgen. En daarbij heb ik ook nog 'some rocking' te doen", aldus de artiest in de krant.

Vrijdag wordt het nieuwe album van de Red Hot Chili Peppers genaamd The Getaway gelanceerd. Kiedis heeft vertrouwen in de plaat: "We klinken in elk geval urgent en gretig."

Anthony Kiedis: nog niet klaar voor de dood
Anthony Kiedis: nog niet klaar voor de dood (Foto: BuzzE)

Meat Loaf stort in tijdens optreden

Zanger Meat Loaf is in elkaar gezakt tijdens een optreden in Edmonton, Canada. Dat meldt een lokale krant. In de nacht van donderdag op vrijdag trad de rock-artiest op in het Jubilee Auditorium toen hij tijdens het nummer I Would Do Anything For Love instortte.

De band stopte onmiddellijk met spelen en bekommerde zich samen met medewerkers van het concert om de zanger. Het publiek, dat eerst nog in de veronderstelling was dat het voorval bij de act hoorde, werd gevraagd de zaal te verlaten. Even na 22.00 uur werd Meat Loaf met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De 68-jarige artiest zei vorige week een optreden in Calgary af wegens ziekte. Marvin Lee Aday, Meat Loaf's echte naam, is al eerder in elkaar gezakt tijdens optredens. Dat gebeurde in 2011 in Pittsburgh (Amerika) en in 2003 in Londen (Groot-Brittanië).

Het is niet duidelijk hoe het nu met de zanger gaat.

Meat Loaf stort in tijdens optreden
Meat Loaf stort in tijdens optreden (Foto: BuzzE)

Amy Schumer knipt schietscŔne na Orlando

Amy Schumer heeft besloten een schietscène uit een film te knippen, vanwege de schietpartij in Orlando waarbij vorig weekend 49 mensen werden gedood. Dat weet E! News.

Amy, een uitgesproken tegenstander van wapenbezit, werkt momenteel aan een nog titelloze film in Hawaï. Goldie Hawn speelt samen met Amy een hoofdrol in de comedy over een moeder en dochter. Amy zou tenminste één scène waarin iemand met een pistool op mensen schiet hebben geschrapt.

De film komt in mei volgend jaar uit. In juli vorig jaar schoot een man op het publiek in een bioscoop waar op dat moment Amy's film Trainwreck werd vertoond. Daarbij werden twee mensen gedood.

Amy Schumer knipt schietscène na Orlando
Amy Schumer knipt schietscène na Orlando (Foto: BuzzE)

'Meeste exporteurs vrezen Brexit niet'

AMSTERDAM - De Nederlandse exportsector maakt zich niet druk over een mogelijk Brexit. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van kredietverzekeraar Atradius, exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO onder vierhonderd leden en klanten.

Twee op de drie exporteurs denken dat het Verenigd Koninkrijk ook na het referendum van volgende week donderdag nog tot de Europese Unie behoort. Een even grote groep denkt dat als het tot een Brexit komt de gevolgen zullen meevallen. Ze gaan er vanuit dat er dan waarschijnlijk een Brits-Nederlands handelsakkoord komt dat ervoor zorgt dat de invoertarieven beperkt blijven.

Een derde van de ondervraagden vreest wel voor de gevolgen van een Brexit. Ze voorzien met name hogere kosten, extra papierwerk en ingewikkeldere procedures bij export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn ze bang voor wisselkoersschommelingen.

Ruim negen op de tien ondernemers zeggen de berichtgeving over het aankomende referendum te volgen. Een Brexit heeft naar verwachting van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) gevolgen voor de Nederlandse economie, vooral vanwege de nauwe handelsbetrekkingen. Wat er dan precies gaat gebeuren is echter nog onduidelijk en dat maakt het volgens bedrijven lastig zich voor te bereiden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat Nederland vorig jaar 20 miljard euro verdiende aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van die opbrengsten komt per saldo op het conto van de dienstensector. Alleen aan de uitvoer naar Duitsland wordt nog meer verdiend.

'Meeste exporteurs vrezen Brexit niet'
'Meeste exporteurs vrezen Brexit niet' (Foto: ANP)

Saved By The Bell-ster heeft belastingschuld

De problemen blijven zich opstapelen voor Dustin Diamond. De Saved By The Bell-acteur, die eerder dit jaar drie maanden in de gevangenis zat, heeft een behoorlijke belastingschuld.

De 39-jarige acteur, die begin jaren 90 bekend werd als Screech in de serie Saved By The Bell, is de staat Wisconsin 93.768 dollar (ruim 83.000 euro) schuldig. De lokale krant Journal Sentinel zag de naam van Dustin, die in de plaats Port Washington woont, opduiken in een lijst met herhaaldelijke wanbetalers van de belastingdienst van de staat.

In 2009 en 2011 had Dustin ook al een belastingschuld. Eerder dit jaar werd hij veroordeeld tot vier maanden cel voor verboden wapenbezit en wanordelijk gedrag op kerstavond 2014, toen hij in een café een man neerstak. Dustin mocht na drie maanden al naar huis vanwege goed gedrag, maar werd eind mei opnieuw gearresteerd omdat uit een verplichte test bleek dat hij drugs had gebruikt. Na twee dagen mocht hij weer gaan.

Saved By The Bell-ster heeft belastingschuld
Saved By The Bell-ster heeft belastingschuld (Foto: BuzzE)

Experts: Stairway en Taurus delen elementen

Stairway To Heaven en Taurus delen een serie gitaarakkoorden en drie notenduo's. Dat is de mening van twee experts die donderdag getuigden in de plagiaatzaak van de nabestaanden van Spirit-gitarist Randy Wolfe, die Taurus componeerde, tegen Led Zeppelin. Dat meldt Billboard.

Michael Skidmore claimt dat Led Zeppelin de opening van hun grootste hit stal van Taurus en wil dat Randy wordt toegevoegd aan de lijst schrijvers van het lied. Hij getuigde ook donderdag en vertelde de rechter dat hij het nalatenschap van Randy wil voortzetten met de rechtszaak.

De advocaten van Led Zeppelin willen aantonen dat de serie gitaarakkoorden standaard is en in heel veel nummers voorkomt. Gitarist van de band Jimmy Page getuigde woensdag dat hij het nummer Taurus nog nooit had gehoord.

Luister en oordeel zelf

Delftse robot doet mee aan Amazon-wedstrijd

Een team van de TU Delft doet eind juni mee aan de RoboCup 2016 in Leipzig. De robot van de Delftse ingenieurs komt in actie bij het onderdeel Amazon Picking Challenge, een wedstrijd waarbij robots producten van schappen pakken en in een container plaatsen, en andersom.

De robots moeten tijdens de wedstrijd zelfstandig kunnen plannen en een breed scala aan producten, die op willekeurige plekken en in alle mogelijke standen in de schappen staan, kunnen herkennen. Het team laat via de website van de TU Delft weten bij het ontwikkelen van de robot te focussen op de robuustheid van het systeem.

De wedstrijd heeft als doel oplossingen te vinden voor automatiseringsproblemen bij bedrijven als Amazon. Team Delft is een van de zestien finalisten.

Delftse robot doet mee aan Amazon-wedstrijd
Delftse robot doet mee aan Amazon-wedstrijd (Foto: BuzzT)

'Jumbo-afperser' in Groningen voor de rechter

De zogenoemde 'Jumbo-afperser' moet zich vrijdag voor de rechtbank in Groningen verantwoorden. De 51-jarige Alex O. wordt verdacht van bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Een keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

O. ontkent dat hij de Jumbo-afperser is. "Ik ben onschuldig. Ik heb geen bommen vervaardigd", zei hij in januari tegen de rechtbank. Vrijdag wordt zijn proces inhoudelijk behandeld.

O. werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt samen met zijn zoon. De zoon wordt niet vervolgd.

'Jumbo-afperser' in Groningen voor de rechter
'Jumbo-afperser' in Groningen voor de rechter (Foto: ANP)

Orlando-schutter sms'te vrouw tijdens aanval

Omar Mateen, de schutter van het bloedbad in Orlando, heeft tijdens de schietpartij sms-berichten uitgewisseld met zijn echtgenote. Dat meldt een politiefunctionaris aan CNN.

Zo'n twee uur nadat hij het eerste schot had gelost in een homoclub, verschanste Mateen zich in een toiletruimte. Daar sms'te hij zijn vrouw, Noor Salman, om te vragen of zij het nieuws had gezien. Salman antwoordde even later met het bericht dat ze van hem hield.

Ook zou ze Mateen enkele malen hebben gebeld tijdens zijn aanval. Het nieuws van de schietpartij was toen al bekend. Mogelijk realiseerde Salman zich toen dat haar man de dader was, aldus een andere betrokken diender.

De autoriteiten meldden dat de vrouw tegengestelde verklaringen heeft gegeven over wat zij wist van de plannen van Mateen in de uren voor de moordpartij. Salman vertelde rechercheurs onder meer dat haar echtgenoot in de week voor de aanval duizenden dollars uitgaf, onder andere aan de wapens die hij gebruikte voor zijn moordpartij.

Dinsdag berichtte de Amerikaanse zender NBC dat Salman tegen de FBI heeft gezegd dat zij haar man van zijn aanval af probeerde te houden.

Mateen opende in de nacht van zaterdag op zondag het vuur in de homonachtclub Pulse in Orlando. Behalve de 49 doden vielen er 53 gewonden. De politie schoot Mateen dood.

Orlando-schutter sms'te vrouw tijdens aanval
Orlando-schutter sms'te vrouw tijdens aanval (Foto: ANP)

Steeds minder kinderen wonen bij hun vader

Steeds minder kinderen wonen bij hun vader. In 2015 gold dit voor 549.000 kinderen tot zestien jaar. In vergelijking met 1996 is het percentage dat niet bij de vader woont gestegen van 13 naar 18 procent. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau van de Statistiek.

Volgens het CBS komt de stijging vooral doordat meer ouders uit elkaar gaan. Jaarlijks zijn zo'n 35.000 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding en naar schatting 20.000 bij het uit elkaar gaan van niet-gehuwde ouders.

De jongens en meisjes die wel bij hun vader wonen, verblijven vrijwel altijd ook bij hun moeder. Slechts 2 procent woont alleen bij vader, of bij vader en een nieuwe partner. Na een scheiding gaan kinderen meestal bij hun moeder wonen. In 2015 vertoefde 13 procent van de kinderen alleen bij moeder en 4 procent bij moeder en een nieuwe partner.

Steeds minder kinderen wonen bij hun vader
Steeds minder kinderen wonen bij hun vader (Foto: ANP)

Industrie: bijna geen uitstoot meer in 2050

De energie-intensieve industrie in Nederland heeft een plan opgesteld om de eigen uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in 2050 met 80 tot 85 procent te hebben teruggebracht. Bedrijven als Tata Steel, Heineken, Dow, AkzoNobel en KPN denken dat dit met een reeks maatregelen mogelijk is. Maar om de doelstelling te halen is het ook nodig dat de overheid bepaalde wet en regelgeving bijstelt, zeggen ze.

De voorstellen zijn donderdag gepresenteerd op een congres van VEMW, een kenniscentrum en belangenbehartiger van de industrie. In Nederland zijn grootgebruikers als raffinaderijen, de chemiesector, de metallurgische industrie en de papierindustrie goed voor een kwart van het totale energiegebruik.

"De afgelopen twee decennia is hun CO2-uitstoot al met circa 20 procent teruggebracht. Maar het tempo moet omhoog", zegt VEMW-directeur Hans Grünfeld. Voor nog eens 60 procent aan CO2-reductie is volgens hem een "trendbreuk" nodig, vandaar dat de sector met het plan komt.

Restwarmte
Daarmee wordt ook gehoor gegeven aan de lange termijn ambities van de overheid zelf, aldus Grünfeld. De opstellers willen hun uitstoot onder meer verminderen door restwarmte beter te benutten en CO2 af te vangen en te hergebruiken of op te slaan in lege gasvelden.

In het plan draait het overigens wel vooral om langetermijntoezeggingen die grote investeringen vergen. Er is niet gekeken naar de manier waarop de doelstellingen van het in 2013 gesloten Energieakkoord in de praktijk kunnen worden gebracht. Dat is iets wat bedrijven en branches afzonderlijk moeten doen, verklaart Grünfeld. Vorige maand werd duidelijk dat bijvoorbeeld de zware industrie nog met plannen moet komen om bepaalde afspraken uit dat akkoord voor de komende paar jaar na te komen.

Industrie: bijna geen uitstoot meer in 2050
Industrie: bijna geen uitstoot meer in 2050 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: weekend!

De bewolking en daarmee ook de kans op regen en onweer blijft aanhouden. Het noorden blijft het meest droog en daar breekt in de middag de zon nog even door. In het zuiden houdt de regen tot de avond aan. De temperatuur komt rond de 19 graden uit en de matige wind is weer richting het westen gedraaid. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Koelkastje plaatste deze prachtige panoramafota, gemaakt in Ootmarsum,  in ons atmosfeertopic op het forum. Hij kreeg, terecht heel veel complimentjes! En u kent mij, even klikken voor het originele formaat! 

Opgegeten worden door de storm (Foto: koelkastje)
Opgegeten worden door de storm (Foto: koelkastje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1629 Vandaag is de sterfdag van Piet Hein, Nederlands luitenant-admiraal van de West-Indië compagnie.
1885 Het vrijheidsbeeld arriveerde in New York.
1953 In de DDR vond de arbeidersopstand plaats.
1976 China testte zijn eerste waterstofbom.
1994 De achtervolging en arrestatie van O.J. Simpson, die verdacht werd van de moord op zijn vrouw, werd live uitgezonden op tv.De achtervolging van O.J. Simpson

To pee or not to pee

Als het goed is, dan is het lichaam een werktuig dat door de hersenen wordt gecontroleerd. Ik zou er nog een leuke discussie over op kunnen zetten of de hersenen zelf die controle uitoefenen of dat er een soort energie in die hersenen aanwezig is die dat doet. De hersenen zijn in dat geval ook een werktuig. Maar dat doe ik misschien nog wel eens in een andere column. Het lichaam is dus een werktuig en kan niet zelfstandig functioneren zonder die hersenen. Toch twijfel ik daar wel eens aan. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
©FOK.nl e.a.