FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 juni 2016

Respijt voor te jonge prostituee

Als de minimumleeftijd van 21 jaar definitief wordt ingevoerd voor prostituees, hoeft niet iedere sekswerker die jonger is er meteen mee te stoppen. Nadat de wet van kracht wordt, is er nog een overgangsjaar. En voordat de wet van kracht wordt, gaat er ook nog wel een half jaar overheen.

Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur donderdag tijdens een debat over nieuwe regels voor prostitutie. Jonge prostituees hebben dus nog anderhalf jaar om een oplossing te zoeken voor het wegvallen van inkomsten tot ze 21 zijn.

Prostituees die jonger zijn en hun beroep toch uitoefenen, zullen niet strafbaar zijn. Van der Steur wil geen drempel voor mensen om hulp te zoeken. Exploitanten zijn wel strafbaar als ze iemand beneden de 21 seksuele diensten laten aanbieden. Een klant die gebruik maakt een prostituee jonger dan 21 jaar, riskeert een celstraf van maximaal een jaar.

Respijt voor te jonge prostituee
Respijt voor te jonge prostituee (Foto: ANP)

EK: Uitslag Duitsland - Polen

Het teleurstellende duel tussen Duitsland en Polen is geëindigd met hoe het begonnen was; 0-0. Na een slechte eerste helft en een iets vermakelijkere tweede helft stond de brilstand op het bord. Beide landen staan nog wel bovenaan in de poule met vier punten en kunnen in hun laatste duel gelijkspelen om door te gaan naar de achtste finale.

Voor de eerste helft was er eigenlijk maar één woord passend; tegenvallend. Er was een kansje voor Duitsland te noteren, maar Kroos gleed die mogelijkheid naast de goal. Opvallend was nog de snelle gele kaart (na twee minuten) voor Khedira, die werd uitgedeeld door Björn Kuipers; de goed leidende Nederlandse scheidsrechter.

Misschien wel de beste man van het veld; scheidsrechter Kuipers.
Misschien wel de beste man van het veld; scheidsrechter Kuipers.

De eerste minuut na rust beloofde al wat meer beterschap. Aan Poolse zijde kreeg Milik een enorme kans, maar hij raakte de bal niet vol met de hoofd, waardoor deze naast ging. In dezelfde minuut schoot Götze aan de andere kant in de handen van de Poolse doelman Fabianski.

Het leidde een iets betere tweede helft in, waar wat meer de aanval werd opgezocht. Na 70 minuten kreeg Ajax-spits Milik opnieuw een enorme kans, maar trapte in kansrijke positie volledig langs de bal heen. Duitsland werd naar mate de wedstrijd vorderde iets sterker, maar buiten een schot van Özil wist het bar weinig kansen te creëren.

De Polen grepen de slotfase aan om enkel nog maar te verdedigen, wetende dat een gelijkspel een mooie stap richting de achtste finale zou zijn. De wereldkampioenen waren niet in staat een gaatje te creëren in de Poolse defensie en daardoor eindigde de wedstrijd in 0-0.

Duitsland

0 - 0

Polen

 
 Gele kaart: Khedira, Özil, Boateng (Duitsland), Maczynski, Grosicki, Peszko (Polen)
 
Stadion: Stade de France, Saint-Denis 
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Höwedes
Boateng
Hummels
Hector
Müller
Khedira
Özil
Kroos
Draxler (Gomez/72)
Götze (Schürrle/66)
  Fabianski
Piszczek
Glik
Pazdan
Jedrzejczyk
Blaszczykowski (Kapustka/80)
Krychowiak
Maczynski (Jodlowiec/76)
Grosicki (Peszko/87)
Milik
Lewandowksi

Kwalificatie 24 uur van Le Mans valt in het water

Frankrijk wordt vanavond geteisterd door zware regenbuien en dat was ook op Le Mans goed merkbaar. In de tweede kwalificatie trok een regenfront over het circuit, waardoor de teams niet eens meer in de buurt konden komen van de tijden die gisteren in de eerste sessie zijn neergezet en in de derde en laatste kwalificatie begon het dusdanig hard te regenen dat de sessie na twintig minuten werd onderbroken met een rode vlag.

Door de weersomstandigheden krijgt Porsche de pole-position in de schoot geworpen, na gisteren met beide auto's de beide Toyota's voor te zijn gebleven. Audi zal van plek 5 en 6 van start gaan. Ho-Pin tung start als beste Nederlander vanaf een elfde positie, tweede in de LMP2 klasse. In de GT Pro domineert het dit jaar teruggekeerde Ford en lijkt enkel Ferrari nog in de buurt te kunnen komen en in de GT Am staat de complete top 5, bestaande uit Ferrari, Aston Martin en Porsche, binnen een seconde.

Zon laadt telefoon van vluchtelingen op

Smartphones zijn belangrijk voor vluchtelingen, ze kunnen contact met elkaar en met familieleden houden. Maar in een vluchtelingenkamp of onderweg is het moeilijk om de telefoons op te laden. Daarom hebben Schotse studenten iets nieuws bedacht: de oplader op zonne-energie.

Volgens persbureau Reuters hebben de studenten tot nu toe twee laadpalen neergezet in vluchtelingenkampen. Er zijn nog drie palen in de maak. Elke paal kan twaalf telefoons in een uur aan. Dat betekent dat 240 mensen per dag hun telefoon er gratis kunnen opladen.

Zon laadt telefoon van vluchtelingen op
Zon laadt telefoon van vluchtelingen op (Foto: BuzzT)

Orphan Black stopt na vijfde seizoen

Goed en slecht nieuws voor de #CloneClub: Orphan Black krijgt een vijfde seizoen, maar het is wel meteen het laatste. Dat maakte BBC Amerika vandaag bekend.

De tv-zender zendt vanavond, Amerikaanse tijd, de seizoensfinale uit van het vierde seizoen van de tv-serie over het klonen van mensen, daaraan gerelateerde wetenschappen en de groep vrouwen die het resultaat is van deze wetenschap, maar eigenlijk gewoon hun leven willen leiden. In de serie worden meerdere rollen gespeeld door de Canadese Tatiana Maslany, die regelmatig scènes tegenover meerdere versies van zichzelf speelt.

"Orphan Black is een spannende rit, die genres overstijgt en de harten en het verbeeldingskracht van onze fans gestolen heeft," aldus Sarah Barnett, president van BBC America. "Ons geniale team acteurs, schrijvers en producers hebben ons, keer op keer, meegenomen naar geweldige plaatsen vol genoegen, totale shock en verrassingen. Tatiana is een complete openbaring, haar vertolking is een van de meest opmerkelijke op televisie en ze wordt vergezeld van een buitengewone cast. We kunnen niet wachten om ons gepassioneerde publiek nog een laatste verbluffende kloon-avontuur mee te nemen."

Bedenkers John Fawcett en Graeme Manson voegden toe: "We zijn heel enthousiast om een epische conclusie te leveren voor het avontuur van Sarah en haar kloon-zussen. De laatste vier seizoenen waren een geweldig acontuur en we zijn onze fans, die de twists en thrills van onze gekke serietje hebben gevolgd, eeuwig dankbaar."

Orphan Black is in Nederland te zien bij Netflix: de seizoenfinale kan vanaf morgen worden gestreamd.

Orphan Black: Tatiana Maslany als Helena, Alison, Beth, Sarah, Katja en Cosima
Tatiana Maslany als Helena, Alison, Beth, Sarah, Katja en Cosima

Supergirl vindt Superman

Supergirl heeft haar Superman gevonden. Na het nieuws dat de Man van Staal, die in seizoen 1 van Supergirl slechts op de achtergrond, of onherkenbaar, een rol speelde, een grotere rol krijgt in het tweede seizoen, is een acteur voor de rol gevonden.

Tyler Hoechlin, bekend uit MTV's Teen Wolf en het nog in Nederland te verschijnen Everybody Wants Some! van Richard Linklater, is aangesteld om de rol van Clark Kent / Kal-El / Superman te spelen in in ieder geval de eerste twee afleveringen van het nieuwe seizoen. Dat maakte DC Comics vandaag bekend.

"Greg [Berlanti, red] en ik wilde al eeuwen met Tyler samenwerken, dus dit is ideaal, want Tyler is Superman," aldus Andrew Kreisberg, executive producer van Supergirl en andere DCTV-series. "We zijn heel enthousiast en voelen ons vereerd om een nieuwe geweldige acteur toe te voegen aan de legacy van dit iconische personage."

Superman heeft in het eerste seizoen van Supergirl al een aantal keer een rol gespeeld, maar zijn gestalde werd vertolkt door een onbenoemde body double. Zijn gezicht kwam nooit in beeld en de enige dialoog die hij met zijn nichtje, Kara Zor-El oftewel Supergirl, had was via instant messaging.

Het nieuwe seizoen van Supergirl is vanaf de herfst te zien op het Amerikaanse The CW. Er is voor de serie nog geen Nederlandse aanbieder.

DC Comics's Rebirth Superman
Superman zoals hij momenteel in de comics verschijnt

Coldplay te gast bij Humberto Tan

De Britse band Coldplay is volgende week vrijdag te zien in RTL Late Night van presentator Humberto Tan. RTL maakte donderdagavond bekend dat Tan Coldplay heeft weten te strikken voor een exclusief interview.

Het is voor het eerst dat de populaire band te gast is in een Nederlandse talkshow. De uitzending wordt donderdag 23 juni opgenomen en een dag later uitgezonden.

Het interview wordt opgenomen in de Amsterdam ArenA, waar de formatie Chris Martin, Jonnie Buckland, Will Champion en Guy Berryman concerten geeft. Een beperkt aantal fans mag de opnamen van de RTL Late Night Coldplay Special bijwonen.

Coldplay te gast bij Humberto Tan
Coldplay te gast bij Humberto Tan (Foto: ANP)

Reiziger krijgt meer last van herstel spoor

Treinreizigers zullen meer van werkzaamheden aan het spoor gaan merken. Het is de bedoeling dat spoorbeheerder ProRail meer overdag gaat doen. Ook kan het zijn dat op een traject langere tijd geen trein rijdt.

Nu vinden werkzaamheden vooral op een beperkt aantal uren 's nachts plaats. De tijd voor het uitvoeren van onderhoud en vervangingen knelt daarom nu al, en zal zonder ingrepen in de toekomst nog meer gaan knellen, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

Dijksma verwacht van ProRail wel dat reizigers en vervoersmaatschappijen nooit voor vervelende verrassingen komen te staan, benadrukt een woordvoerster. ProRail zal reizigers en vervoerders op tijd en duidelijk moeten informeren, zodat iedereen zich kan voorbereiden.

Geld op de plank
De bewindsvrouw wil ook dat ProRail efficiënter gaat werken en kosten terugdringt. Het bedrijf laat bijvoorbeeld al jaren geld op de plank liggen dat bedoeld is voor onderhoud. Aan de andere kant dreigt voor de periode 2018-28 een tekort van 475 miljoen euro bij beheer, onderhoud en vervanging.

"Kern van de zaak is dat de manier waarop ProRail onderhoud aan het spoor uitvoert, moet veranderen omdat de hoeveelheid werk toeneemt en de daartoe beschikbare tijd en middelen tekort schieten", aldus Dijksma. Volgens haar kan het mogelijk tekort worden opgelost als het onderhoud beter wordt georganiseerd.

Reiziger krijgt meer last van herstel spoor
Reiziger krijgt meer last van herstel spoor (Foto: ANP)

Stellige CIA-baas: geen marteling meer

De Amerikaanse geheime dienst CIA zal geen verdachten meer aan marteling onderwerpen, ook als CIA-medewerkers daartoe van hogeraf worden bevolen. Dat heeft CIA-baas John Brennan donderdag gezegd in een hoorzitting in de Senaat, meldden Amerikaanse media.

Een van de senatoren vroeg Brennan hoe hij zou reageren op een bevel om iemand te martelen. Zonder de naam van Donald Trump te noemen leek de senator hiermee te verwijzen naar de omstreden Republikeinse presidentskandidaat. Trump heeft meermaals geklaagd dat waterboarding - een martelmethode waarbij de verdrinkingsdood wordt nagebootst - niet meer wordt toegepast en heeft beloofd om nog ergere methoden toe te passen, als hij president wordt.

"Zolang ik de CIA leidt ben ik niet van plan zo'n soort programma weer in te stellen en zou ik geen waterboarding of soortgelijke methodes toepassen", zei Brennan. "Nooit."

Stellige CIA-baas: geen marteling meer
Stellige CIA-baas: geen marteling meer (Foto: ANP)

'Die politicus moet dood'

Het kan niemand ontgaan zijn: de politieke moord in Engeland vandaag. Een Britse parlementariër die koel afgeslacht werd. Om het vrije woord te bestrijden is de arme vrouw afgeschoten en neergestoken door een gek, alleen omdat de dader het niet met haar eens was. 

De feiten zijn allemaal nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat Jo Cox, een Brits parlementslid, neergeschoten is omdat ze het waagde te doen wat zij goed achtte. Jo Cox was een, niet eens heel fanatieke, voorstander van de aansluiting bij Europa en voerde dan ook campagne in de aanloop naar het referendum over het #BrExit. De man, bij de daad de naam van zijn extreemrechtse organisatie schreeuwend, kon dat blijkbaar niet goed verkroppen en vond dat wel een goede reden om de vrouw overhoop te knallen.

Of het echt zo gebeurd is, of als er meer feiten bekend zijn blijkt dat het toch een andere reden gehad heeft, de volgende boodschap blijft staan. Voor niemand is het immers ondenkbaar of zelfs verrassend dat zo iets zou kunnen gebeuren.

In wat voor samenleving zijn we beland dat dit voor mensen acceptabel is? IS is al verschrikkelijk, maar dat zijn lieden die ik, waarschijnlijk uit een soort naïviteit, buiten onze samenleving beschouw. Dat zijn mensen die de Westerse samenleving zien als iets om omver te werpen en daarom toch anders dan dit soort gekken, die menen dit te doen om hun samenleving te beschermen. 

Hopelijk is het overgrote merendeel het met mij eens dat iemand op deze wijze de mond snoeren, gewoonweg afslachten, omdat ze toevallig iets anders denkt, volstrekt mongoloïde is. Op dit punt zou ik de geduldige lezer die tot dit punt gekomen is, toch een spiegel voor willen houden. Hoe vaak valt hier op FOK! niet te lezen dat een politicus een landverrader is of dat die politicus opgeknoopt zou moeten worden? Hoe vaak wordt op FOK! een Pechtold wel niet weggezet als iemand die de doodstraf verdient, alleen omdat hij pro-Europa is? 

Elke keer als je zo iets zegt, werk je dit soort gekken in de hand. Laten we met zijn allen de menselijkheid weer terugbrengen, en met én over elkaar kunnen praten zonder politieke tegenstanders dood te willen of levenslang in de cel te willen gooien, omdat ze toevallig een andere mening toegedaan zijn. Of het nu een 'policor' of een 'PVV-tokkie' is in jouw ogen, laten we elkaar met argumenten in plaats van geweld bestrijden.

Dit bericht was een opiniestuk, een nieuw probeersel op de site. Voel je vrij het volkomen eens of oneens te zijn met deze opinie in de reacties. Vragen of opmerkingen over deze vorm van berichtgeving mag in het feedbackforum. 

EK: Uitslag OekraÔne - Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft tijdens het EK voetbal in Frankrijk voor een grote verrassing gezorgd door Oekraïne met te verslaan. in het Parc Olympique Lyonnais in Lyon werd het 0-2 voor de debutant op dit Europees kampioenschap.

De eerste helft van de wedstrijd was er één om snel te vergeten. Oekraïne slaagde er niet in om een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen, waardoor de bal telkens bij de Noord-Ieren werd ingeleverd. Ook in de lucht was Noord-Ierland telkens sterker dan de Oekraïners.

Toch speelde de mannen van bondscoach Martin O'Neill niet veel beter, al was Noord-Ierland wel verantwoordelijk voor de enige kans in het eerste bedrijf. Een corner kwam uiteindelijk bij Craig Cathcart, die hoog boven de Oekraïners uit kwam. Hij slaagde er zelfs in de bal op doel te koppen, maar deze suisde maar nipt langs de kruising.


Noord-Ierland viert het eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Oekraïne (PRO SHOTS / Action Images)

Oekraïne was dus gewaarschuwd, maar in de tweede helft werd het land alsnog in de lucht verrast. Een voorzet van Oliver Norwood kwam bij Gareth McAuley, die de bal met op fraaie wijze in het doel wist te koppen. Vlak voor deze goal kregen de Oekraïners nog wel een kans via Seleznyov, maar zijn kopbal leverde niets op.

Na het doelpunt was Oekraïne genoodzaakt vol op de aanval te gaan spelen. Bovendien kon de tactiek enigszins worden bijgeschaafd, toen de wedstrijd kort werd gestaakt door een hevige hagelbui. Noord-Ierland wierp echter een handbalverdediging op en lieten zich de kaas niet meer van het boord eten. In de slotseconde van het duel verdubbelde Niall McGinn de score voor de Noord-Ieren en kon het feest echt beginnen.

Oekraïne

0 - 2

Noord-Ierland

    49' McAuley
90+6' McGinn
 
Gele kaart: Seleznyov, Sydorchuk, (Oekraïne), Ward, Dallas, J. Evans, (Noord-Ierland)
 
Stadion: Parc Olympique Lyonnais, Lyon
Toeschouwers: 42.000
Arbiter: Královec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pyatov
Fedetskiy
Khacheridi
Rakitskiy
Shevchuk
Sydorchuk (Garmash/76)
Stepanenko
Yarmolenko
Kovalenko (Zinchenko/83)
Konoplyanka
Seleznyov (Zozulya/72)
  McGovern
Hughes
McAuley
Cathcart
J.Evans
C.Evans (McNair/90+3)
Norwood
Davis
Ward (McGinn/69)
Washington (Magennis/84)
Dallas

Crytek toont indrukwekkende PSVR-game Robinson: The Journey

Tijdens een livestream van Sony op E3 deze week hebben ontwikkelaars van Crytek hun nieuwste game Robinson: The Journey laten zien. De PlayStation VR-titel werd vorig jaar oktober al aangekondigd, maar gameplaybeelden bleven tot nu toe uit.

Met behulp van Cryteks CryEngine weet Robinson: The Journey prachtige beelden op het scherm te toveren met een uitstekende framerate. In de beelden is te zien hoe de speler in de huid van een jongen een onbekende planeet verkent waar het stikt van de dinosaurussen. De heren van Crytek geven tekst en uitleg inzake de besturing en welke extra mogelijkheden VR hen als ontwikkelaars biedt.

Crytek werkt momenteel aan een tweetal VR-games. Naast Robinson: The Journey is het Duitse bedrijf ook bezig met The Climb, een klimgame voor Oculus Rift. De release van PlayStation VR wordt later dit jaar verwacht, op 13 oktober. Crytek streeft er naar om Robinson als launch title voor PSVR uit te brengen.

Depp en Heard willen rechtszaak uitstellen

De advocaten van Johnny Depp en Amber Heard hebben de rechtbank in Los Angeles verzocht om hun rechtszaak die voor vrijdag staat gepland uit te stellen. Johnny en Amber werken volgens TMZ aan een gezamenlijke overeenkomst om escalatie van hun vechtscheiding te voorkomen.

In de overeenkomst spreken ze af dat ze afstand tot elkaar zullen bewaren en daarnaast de zaken rond hun scheiding zullen regelen, zoals de boedelscheiding en partneralimentatie. Amber vraagt volgens TMZ 50.000 dollar per maand aan partneralimentatie van haar ex met wie ze vijftien maanden is getrouwd. Johnny zou hiertoe volgens bronnen bereid zijn met een maximum tot acht maanden.

Een belangrijke voorwaarde van de overeenkomst zou zijn dat Amber de civiele zaak tegen Johnny, waarin ze hem aanklaagt voor huiselijk geweld, moet beëindigen. Johnny Depp ontkent dat hij haar heeft geslagen.

Vrijdag zou Amber de rechtbank vragen om een verlenging van het contactverbod dat Johnny enkele weken kreeg opgelegd.

Depp en Heard willen rechtszaak uitstellen
Depp en Heard willen rechtszaak uitstellen (Foto: BuzzE)

Britse partijen leggen Brexit-campagne stil

De partijen in Groot-Brittannië hebben hun campagnes voor en tegen het EU-lidmaatschap voor donderdag afgelast. Dat meldden Britse media. Aanleiding is de moord donderdagmiddag in de plaats Birstall bij Leeds op het Labour-parlementslid Jo Cox.

Cox werd neergeschoten en neergestoken. Ze werd gewond per helikopter naar een ziekenhuis gebracht en is daar aan haar verwondingen overleden. De politie hield een 52-jarige man aan.

De Britse premier David Cameron schrapte zijn campagnebezoek donderdag aan Gibraltar. Hij zou de eerste Britse premier zijn geweest die de kroonkolonie bezoekt sinds 1968. Spanje, dat Gibraltar claimt, had al vol ongenoegen op het bezoek gereageerd.

Britse partijen leggen Brexit-campagne stil
Britse partijen leggen Brexit-campagne stil (Foto: ANP)

Miljarden extra naar pot voor infrastructuur

De regering zet zo'n 10 miljard euro opzij voor de verbetering van de infrastructuur. Het gaat dan om de jaren 2028 tot 2030.

Dat maakte een woordvoerster van minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag desgevraagd bekend. De minister en staatssecretaris Sharon Dijksma willen het zogenoemde Infrastructuurfonds met twee jaar verlengen. Het geld dat erbij komt is vooral bedoeld voor beheer, onderhoud, vervanging en renovatie van onder meer wegen, sporen en vaarwegen. Over een deel van het bedrag kan een volgend kabinet beslissen.

Daarnaast is het geld bedoeld om knelpunten op te lossen. In het najaar wordt besproken welke knelpunten worden aangepakt.

Coalitie
Het zogenoemde Deltafonds wordt ook met twee jaar verlengd tot 2030. Hier wordt nog eens 2 miljard euro ingestopt. Het fonds is bedoeld om Nederland te beschermen tegen overstromingen en voor de zoetwatervoorziening.

Een coalitie van 31 maatschappelijke organisaties en vervoersbedrijven, waaronder ANWB, BOVAG, NS, ProRail, TLN, Schiphol en Rover, zijn positief over de brief van het kabinet over de toekomst van infrastructuur in Nederland. Het samenwerkingsverband stelt daarbij dat het kabinet erkent dat er nog veel werk te doen is om Nederland mobiel te houden "en dat een maatschappelijk debat daarover hard nodig is".

De reservering van 10 miljard euro uit de begrotingen van 2028 tot en met 2030 voor beheer, onderhoud en toekomstige aanleg van nieuwe infrastructuur noemen de aangesloten organisaties "een eerste stap in de goede richting". Zij vinden het daarnaast van belang dat de politiek ook in de begrotingen tot aan 2028 meer ruimte schept voor de aanleg van nieuwe en slimme infrastructuur over weg, water en spoor.

Miljarden extra naar pot voor infrastructuur
Miljarden extra naar pot voor infrastructuur (Foto: ANP)

Sekswerkers bieden minister zwartboek aan

Een groep sekswerkers heeft donderdag een zwartboek overhandigd aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de Wet regulering prostitutie. Over de nieuwe regelgeving wordt donderdag gedebatteerd in de Tweede Kamer.

De sekswerkers willen het liefst dat de hele wet van tafel gaat. Voorzitter Yvette Luhrs van belangenvereniging PROUD is zeer kritisch: "Als het gaat om de verbetering van de positie van sekswerkers, dan is deze wet dat absoluut niet". De vrees bestaat bijvoorbeeld dat het te makkelijk wordt om binnen te vallen bij een sekswerker, bijvoorbeeld bij een verdenking van mensenhandel.

Sekswerkers bieden minister zwartboek aan
Sekswerkers bieden minister zwartboek aan (Foto: ANP)

Ophef om tweet van Van Hooijdonk over FC Twente

Een tweet van Pierre van Hooijdonk heeft vanochtend voor veel ophef gezorgd onder de supporters van FC Twente. De voormalig aanvaller van onder meer Feyenoord en NAC Breda snapte de paginagrote advertentie voor de Tukkers in De Telegraaf niet.

Tientallen prominenten spraken in de advertentie hun steun uit voor FC Twente, iets wat Van Hooijdonk niet begreep. "Jammer dat Haarlem, Veendam, RBC, FC Wageningen zelfs helemaal geen geld meer hadden voor zo'n paginagrote advertentie", plaatste de voormalig voetballer op het medium.

Vervolgens was het hek van de dam, want het leverde Van Hooijdonk een bak kritiek op. "Jongens, die Pierre is een hele domme jongen. Die snapt niet wat FC Twente inhoudt", kreeg hij onder meer als antwoord terug. Ook werd hij onder meer uitgemaakt voor azijnpisser.

De grootste supportersvereniging van FC Twente wil Van Hooijdonk zelfs een stadionverbod opleggen. Of het zover gaat komen, is nog maar zeer de vraag.

FNV dagvaardt Transavia om vrije dagen

FNV is naar de rechter gestapt omdat luchtvaartmaatschappij Transavia zonder enige compensatie structureel zes vrije dagen heeft geschrapt uit de cao voor het grondpersoneel. Dat maakte de vakbond donderdag bekend.

Transavia heeft vorig jaar een nieuwe cao afgesloten met de overige vakbonden, maar FNV heeft die niet ondertekend. "En omdat de vorige cao niet is opgezegd, is deze nog rechtsgeldig en hebben onze leden nog steeds recht op deze adv-dagen", aldus bestuurder Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart.

De gang naar de rechter volgt volgens FNV op herhaalde oproepen aan de prijsvechter van Air France-KLM om de verslechteringen in de cao terug te draaien. De bond wijst er ook op dat de werkdruk bij Transavia alleen maar toeneemt, omdat door een reorganisatie zeker honderd banen verdwijnen.

Kostenbesparingen
De luchtvaartmaatschappij zei in een reactie te betreuren dat FNV zich niet aansluit bij de afspraken die met de andere bonden zijn gemaakt. "Transavia geeft uitvoering aan de cao-afspraken tussen sociale partners. We zijn van mening dat we dat op de juiste wijze doen", aldus het bedrijf.

Transavia merkt verder op dat de cao-afspraken deel uitmaken van een breder pakket aan kostenbesparingen. Ze vormen "een belangrijke stap voorwaarts in de ambitie te kunnen concurreren op kosten en daarmee de verdere groei van Transavia mogelijk te maken".

FNV dagvaardt Transavia om vrije dagen
FNV dagvaardt Transavia om vrije dagen (Foto: ANP)

Rick Parfitt van Status Quo krijgt hartaanval

Status Quo-gitarist Rick Parfitt (67) is woensdag getroffen door een hartaanval na een optreden met de band in Antalya in Turkije. Hij ligt in het ziekenhuis.

"Hoewel zijn toestand ernstig is, heeft hij al verzocht om zijn gebruikelijke kop thee met twee klontjes suiker en een zoetje", valt te lezen in de verklaring op de website van de Britse rockband.

Het eerstvolgende optreden van Status Quo is een benefietoptreden tijdens Rock on Windermere in Engeland, om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de overstromingen in het graafschap Cumbria. Rick en de band willen dat dit belangrijke concert zaterdag doorgaat. Daarom wordt Rick vervangen door Freddie Edwards, de zoon van Quo-bassist John 'Rhino' Edwards.

Waarschijnlijk blijft Freddie bij de band om de concertagenda af te werken tot en met de show op zondag 3 juli in het attractiepark Gröna Lund Tivoli in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Bandmanager Simon Porter: ''Meer commentaar geven we niet in deze fase. We wachten de komende dagen eerst de uitkomsten van de medische onderzoeken af. We vragen om de privacy van de familie te respecteren in deze moeilijke tijd."

In 2014 onderging Rick Parfitt in Londen een hartoperatie. Begin dit jaar kondigde de Britse groep Status Quo zijn laatste tournee aan. De rockers gaven als reden op dat ze het fysiek niet meer aankunnen.

Rick Parfitt van Status Quo krijgt hartaanval
Rick Parfitt van Status Quo krijgt hartaanval (Foto: BuzzE)

Steam Summer Sale begint volgende week

Brace yourselves. De Steam Summer Sale-dagen zijn bekend; vanaf 23 juni kunnen pc-gamers hun lol op in de Steam Store, waar enorm veel games voor bodemprijzen aangeboden zullen worden.

Net als vorige jaren was het wederom PayPal die de Steam Sale bekendmaakte. Een maand geleden werd 23 juni al genoemd als waarschijnlijke datum voor de aftrap, en dat is nu bevestigd. Je hebt dus nog een week om wat pecunia te reserveren voor je Steam Wallet. Een einddatum is niet gegeven maar de uitverkoop zal net als vorige jaren waarschijnlijk een dikke week duren.

'Beeld Keukenhof is racistisch'

Het is de linkse mens weer eens gelukt om iets te vinden om over te janken. Dit keer wordt een beeld op de Keukenhof de zwartepiet toegespeeld. Het ding zou namelijk racistisch zijn.

Het gaat hier om een beeld van beeldend kunstenaar Paz Sanz. Het beeldt een naakte negerin uit, die zit op een sokkel. En dát is volgens de actiegroep 'University of Color' uiterst racistisch.

De actievoerders vragen zich namelijk af waarom hier is gekozen voor een zwarte vrouw. Ze eisen dan ook dat het beeld wordt weggehaald. De kunstenares kan zich echter niet vinden in de kritiek.

Oud-wereldkampioene kano slaapwandelt van balkon

Alweer een ‘val-van-balkon’-bericht vanuit de sportwereld. Na het eerdere bericht van de ‘vrijwillige’ val van ritmisch gymnaste Tsvetelina Stoyanova is er nu ook een Oostenrijkse oud-wereldkampioene kanovaren van het balkon gevallen.

Viktoria Schwarz, wereldkampioene in de K2-boot in 2011, viel tijdens het slaapwandelen van een balkon op zeven meter hoogte. Ze hield daaraan verwondingen over aan schouder, hiel en neus en is daaraan behandeld in het ziekenhuis.

“Ik heb wel honderd beschermengeltjes op mijn schouder”, zei Schwarz tegen de Oostenrijkse pers. “Mijn grote geluk was waarschijnlijk dat ik topfit was vanwege de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen.”

Ze wist zich niet te plaatsen voor de Spelen en mist door haar blessures ook het EK.Overigens vond de val al plaats in mei, maar werd deze vandaag bekend gemaakt in de pers.

Meer verlies bij BCC door IT-problemen

Elektronicaketen BCC is het afgelopen jaar dieper in de rode cijfers gedoken. Dat blijkt uit cijfers van het moederbedrijf Darty Group.

BCC kampte met de moeizame ingebruikname van een nieuw IT-systeem. Het verlies pakte mede daardoor in het boekjaar dat eindigde op 30 april 9,1 miljoen euro hoger uit dan een jaar eerder. Darty maakt niet bekend hoe veel verlies er precies gedraaid werd. Ook werden geen omzetcijfers van BCC naar buiten gebracht.

Darty, dat overgenomen wordt door de Franse branchegenoot Fnac, noteerde het afgelopen jaar een omzet van 3,6 miljard euro. Dat was 4,1 procent meer dan in 2014. Onder de streep hield het bedrijf 3,7 miljoen euro over, tegen 13,8 miljoen een jaar eerder.

Meer verlies bij BCC door IT-problemen
Meer verlies bij BCC door IT-problemen (Foto: ANP)

Brits parlementslid Cox overleden na aanval

Het Britse parlementslid Jo Cox is donderdag bezweken aan de verwondingen die ze eerder op de dag opliep door een aanval in de plaats Birstall bij Leeds. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Cox werd aangevallen door een man toen ze op weg was naar een bijeenkomst met haar achterban in de bibliotheek van Birstall. Zij zou zijn neergeschoten en neergestoken. De politie heeft een 52-jarige man aangehouden. Het is niet bekend wat zijn motief was. Ook een 77-jarige man raakte gewond, maar hij is niet in levensgevaar.

Cox zat sinds vorig jaar voor Labour in het Lagerhuis voor het district Batley and Spen. Ze werd gezien als een rijzende ster binnen de partij.

Brits parlementslid Cox overleden na aanval
Brits parlementslid Cox overleden na aanval (Foto: ANP)

Weening wint, leiderstrui Kelderman in Zwitserland

Een goede dag voor de Nederlandse wielrenners vandaag. Pieter Weening wist namelijk de zesde etappe te winnen in de Ronde van Zwitserland. En passant nam Wilco Kelderman ook nog eens de gele leiderstrui over.

Weening was als enige overgebleven uit een vroege vlucht van vijftien renners, waarbij verder ook nog Philippe Gilbert, Tosh Van Der Sande en landgenoten Antwan Tolhoek en Pim Ligthart zaten. Weening ging er op de slotklim naar Amden op 7,5 kilometer vandoor en kwam ruim twee minuten voor de rest over de streep.

Daarachter ontspon zich een gevecht om de leiding in het klassement. Pierre Latour had deze in handen, maar zag dat Gorka Izagirre al vroeg een poging waagde om dat tricot over te nemen. De Spanjaard werd echter op de slotklim bijgehaald, waarna hij en ook Latour moest lossen uit de groep van favorieten. Kelderman, na het uitvallen van Robert Gesink de kopman voor LottoNL-Jumbo, wist wel bij te blijven en pakte zo de leiderstrui over.

Bazin AZC doet 2 Afghanen: 'Anders land uit!'

De directrice van een asielzoekerscentrum in het Zweedse is in opspraak geraakt. De vrouw in kwestie heeft meerdere malen het bed gedeeld met twee minderjarige, Afghaanse asielzoekers. Als zij niet wilden meewerken aan haar seksuele uitspattingen, zou de allochtonenknuffelaarster het duo het land uitzetten.

Het duo heeft vandaag hun verhaal gedaan in Zweedse media. Samen deden zij uit de doeken dat ze vijfmaal de directrice een veeg hebben moeten geven. Soms solo, en soms met z'n tweeën.

Alle sekspartijtjes hebben plaatsgevonden in een hotel of gewoon bij de Zweedse thuis. Ook hebben ze hiervan filmopnames moeten maken. En de vrouw had hierbij een flinke stok achter de deur: erop of het land uit.

"We moesten wel op haar eisen ingaan. Indien we naar Afghanistan worden teruggestuurd, wacht ons daar een gewisse dood", aldus de Afghanen. En terug naar huis, dat wilden ze niet. "We zouden daar ongetwijfeld doodgestenigd worden."

In ruil voor de batspartijtjes gaf de geile dame het tweetal drank, kleren en toiletartikelen. "Ze wilde ons ook 'uitlenen' aan haar vrienden. Indien we niet op haar eisen ingingen, dreigde ze ermee onze papieren te vernietigen."

De twee asielzoekers hebben meerdere keren hun beklag gedaan bij de sociale dienst en de politie. Omdat beide niet thuisgaven, besloten ze hun verhaal uit de doeken te doen aan een Zweedse krant.

De twee Afghanen zijn in november in Zweden gearriveerd. Hier hoopten ze hun geluk te beproeven. Zij zijn inmiddels overgebracht naar een ander azc. Tegen de directrice is een onderzoek ingesteld.

Hieronder een still uit een opname van een vrijpartij:

Blind moet op zoek naar nieuwe assistent voor Oranje

Arno van Zwam vertrekt als assistent- en keeperstrainer bij het Nederlands elftal. Het lijkt erop dat hij richting Al Shabab gaat. De KNVB laat weten dat de keeperstrainer vertrekt uit de staf van Danny Blind. Van Zwam nam in mei 2015 de taken van Patrick Lodewijks over bij Oranje, die wegens persoonlijke omstandigheden afstand nam. Later zou Van Zwam zijn functie definitief overnemen.

Deze functie combineerde hij met zijn werkzaamheden bij ADO Den Haag, waar hij assistent- en keeperstrainer was in de staf van Henk Fraser. In Den Haag werd hij onlangs echter, tot onvrede van Fraser, ontslagen.

Derhalve moest Van Zwam op zoek naar een nieuwe club en deze lijkt hij te hebben gevonden. Fred Rutten is namelijk van plan om hem aan te stellen bij Al Shabab in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze functie valt niet te combineren met die bij Oranje, waardoor Blind op zoek moet naar een nieuwe keeperstrainer.

Premier van KroatiŽ weggestuurd

Het parlement van Kroatië heeft donderdag met overweldigende meerderheid de partijloze premier Tihomir Oreskovic weggestuurd. Bij een stemming waren 125 van de 151 volksvertegenwoordigers voor het aftreden van Oreskovic, die pas vijf maanden de leiding over de regering had.

Het aftreden van Oreskovic werd ingeleid door de crisis die was ontstaan door beschuldigingen van corruptie tegen een van zijn twee vicepremiers, Tomislav Karamarko. De grootste regeringspartij HDZ besloot de stekker uit het kabinet te trekken en kreeg steun van de oppositie.

Grote vraag is hoe er nu een nieuwe regering tot stand komt. HDZ heeft vier weken de tijd om die te formeren.

Premier van Kroatië weggestuurd
Premier van Kroatië weggestuurd (Foto: ANP)

Oprah steunt Hillary

Hillary Clinton heeft er een beroemdheid bij in haar kamp. Oprah Winfrey heeft namelijk laten weten dat ze de Amerikaanse presidentskandidate steunt.

"Ik denk echt dat het gaat lukken", vertelde Oprah aan ETOnline over de mogelijkheid van een eerste vrouwelijke president in de Verenigde Staten. "Het wordt tijd dat we die beslissing nemen."

"Ongeacht wat je politieke voorkeur is, is het een rudimentair moment voor vrouwen", vervolgt de mediamagnaat. "Dit zegt dat er geen glazen plafond is, dat plafond is zojuist uit elkaar geknald. Het zegt dat alles mogelijk is wanneer je leider van de vrije wereld bent."

Katy Perry, Beyoncé, Amy Schumer en Lena Dunham lieten eerder al weten zich achter Hillary te scharen.

Oprah steunt Hillary
Oprah steunt Hillary (Foto: BuzzE)

Dan Brown schenkt drie ton aan Ritman Library

De Amerikaanse schrijver Dan Brown schenkt 300.000 euro aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica, ook wel The Ritman Library, in Amsterdam. Het geld is bedoeld om een deel van de collectie te digitaliseren.

Hierdoor worden binnenkort zo'n 4600 boeken van voor 1900 online voor iedereen toegankelijk. Brown, onder meer bekend van De Da Vinci Code, bezocht de bibliotheek van zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman al meerdere keren en is een groot bewonderaar. "Ik vind het een grote eer dat ik een rol kan spelen bij dit belangrijke conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek", laat hij via de instelling weten.

Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt een steentje bij aan de digitalisering, met 15.000 euro.

Dan Brown schenkt drie ton aan Ritman Library
Dan Brown schenkt drie ton aan Ritman Library (Foto: BuzzE)

Nieuwe spoorstaking BelgiŽ afgewend

Een nieuwe spoorstaking in België is voorlopig van de baan. De spoordirectie en de vakbonden hebben donderdag een akkoord bereikt over het heetste hangijzer, de opbouw van compensatiedagen.

De spoorbonden hadden vanaf zondag werkonderbrekingen aangekondigd als het overleg zou stranden. Na vele onderhandelingsronden hebben de partijen nu overeenstemming bereikt.

De vakbonden waren bereid water bij de wijn te doen, zo bleek woensdag al. Het spoorbedrijf heeft op zijn beurt toegezegd om tot begin 2019 geen nieuwe maatregelen door te voeren, aldus de vakbonden.

Vanwege het arbeidsconflict vielen de afgelopen maand veel treinen uit, vooral in Wallonië.

Nieuwe spoorstaking België afgewend
Nieuwe spoorstaking België afgewend (Foto: ANP)

Volkswagen richt zich op elektrische auto's

Volkswagen gaat zich meer richten op het maken van elektrische auto's en technieken als geautomatiseerd rijden. Op die manier wil topman Matthias Müller het sjoemelsoftwareschandaal, waar de Duitse autobouwer vorig jaar in verzeild raakte, achter zich laten.

Volkswagen loopt nu nog achter op het gebied van elektrische auto's. Maar dat wil Müller snel inhalen. Komende jaren wil hij meer dan dertig elektrische modellen op de markt brengen. Volkswagen verwacht tegen 2025 jaarlijks zeker drie miljoen van dit soort wagens te verkopen, goed voor een kwart van zijn totale wereldwijde verkopen.

De plannen die donderdag werden aangekondigd behelzen meer dan 10 miljard euro aan investeringen tot 2025. Een en ander moet deels bekostigd worden door besparingen bij het merk Volkswagen. Ook gaat het concern de productie van onderdelen voor zijn verschillende automerken samenvoegen.

Volkswagen richt zich op elektrische auto's
Volkswagen richt zich op elektrische auto's (Foto: ANP)

EK: Uitslag Engeland - Wales

Engeland mag zich ook bij de ploegen voegen die punten pakt in de laatste seconden. De Engelsen hadden een lastige wedstrijd, maar wonnen uiteindelijk nipt met 2-1. Engeland kon er eigenlijk nauwelijks door komen, maar via twee frommelgoals kon Engeland toch nog met 3 punten naar huis in de laatste minuut.

Beide ploegen lieten er geen gras over groeien en werden al vroeg in de wedstrijd gevaarlijk. Wales via een voorzet, die net niet goed ingekopt kon worden en even later de Engelsen, waar Lallana na een goede rush Sterling kon aanspelen, die echter hoog over schoot. Na het felle begin werd de wedstrijd wat minder interessant. Engeland kreeg na een kwart wedstrijd een goede kopkans via Gary Cahill, die vermoedelijk wel buitenspel stond bij een vrije trap. Even later ontsnapte Wales aan een strafschop toen Davies op zijn eigen hand kopte. Ook een kopbal van Smalling behoorde tot de wapenfeiten van de Engelsen. Hij kopte net naast.

Ondanks alle wapenfeiten van Engeland was het Wales dat op voorsprong kwam. Een vrije trap van 30 meter was uiteraard de prooi voor Gareth Bale. Bale schoot en Joe Hart kon niet keren. De Engelse doelman zag er niet goed uit. Zo stond Wales, eigenlijk geheel tegen de verhouding in, op een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft moest het roer om bij Engeland. Jamie Vardy kwam erin en had slechts tien minuten nodig om het tij te keren. Na een voorzet werd de bal verlengd en stond Vardy ineens helemaal vrij voor de goal. Het leeuk op buitenspel, maar het was de Welshe verdediger Williams die de bal in de voeten van Vardy kopte. Zo stond het dan toch weer gelijk.

Na de 1-1 kreeg Engeland meerdere kansen en het duurde even voordat Wales er weer bovenop was. Toch kon Engeland niet echt gevaarlijk worden. Wales deed ook weinig meer en zo leek de wedstrijd af te stevenen op een 1-1. In de laatste minuut, echter, kon Engeland er frommelig nog 1 keer door komen. Daniël Sturridge was de man die de trekker over mocht halen. Hij bracht Engeland in blessuretijd toch nog de overwinning.

Engeland

2 - 1

Wales

 56' Vardy
 90+2' Sturridge
   42' Bale
 
 Gele kaart: , Davies, (Wales)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Brych
 
Opstelling:   Opstelling:
Hart
Walker
Cahill
Smalling
Rose
Dier
Alli
Rooney
Lallana (Rashford/73)
Kane (Vardy/46)
Sterling (Sturridge/46)
  Hennessey
Gunter
A. Williams
Chester
Davies
Taylor
Ramsey
Allen
Ledley (Edwards/67)
Robson-Kanu (J. Williams/72)
Bale

Sexy gymjuf (33) doet 2 scholieren van 17

De rechtbank van het Californische Butte County heeft dinsdag ene Lindsay Himmelspach voor 120 dagen op water en brood gezet. De 33-jarige gymlerares uit Chico is namelijk iets te fysiek aan de slag gegaan met twee zeventienjarige leerlingen.

Het 'geile juffen'-bericht van de dag neemt ons vandaag mee naar Las Plumas High School. In juni vorig jaar papte de niet-onknappe docente aan met een leerling. Nadat ze het 17-jarige ventje had bestookt met naaktfoto's en filmpjes, liet ze zich op de kloppende roede van de bronstige puber zakken.

Enige dagen later viel ze een tweede leerling van zeventien lastig met geile foto's en filmpjes. En in juli was het dan eindelijk zo ver. Ook deze knaap reeg de geile gymjuf aan zijn batsbajonet.

Uiteindelijk kwam ook aan dit romantische sprookje een einde, waarna een lange rechtszaak volgde. Himmelspach is veroordeeld tot vier maandjes cel. Ook zal ze in therapie moeten wegens seks met minderjarigen.

Brussel: Frans en Duits minimumloon oneerlijk

De Franse en Duitse regelgeving over minimumlonen voor de transportsector beperkt het vrij verkeer van goederen en diensten, vindt de Europese Commissie. Brussel neemt daarom juridische stappen tegen de twee landen.

Ook buitenlandse vervoerders die door Frankrijk of Duitsland rijden moeten hun chauffeurs het minimumloon betalen. De commissie steunt het principe van een minimumloon, maar vindt de gevolgen daarvan in dit geval "disproportioneel". Onder meer Poolse transportbedrijven hadden bezwaar gemaakt, omdat ze in hun ogen te veel loon moeten betalen.

Naar de minimumloonregels in Duitsland had Brussel vorig jaar al een onderzoek ingesteld. De Franse wetgeving wordt 1 juli van kracht. De reacties van beide landen hebben de zorgen niet weggenomen, aldus de commissie donderdag. De landen hebben nu twee maanden de tijd om te reageren.

Brussel: Frans en Duits minimumloon oneerlijk
Brussel: Frans en Duits minimumloon oneerlijk (Foto: ANP)

Nederlandse drugsverdachte gepakt in MŠlaga

De Spaanse politie heeft de Nederlander Emiel B. opgepakt in Málaga. Dat meldt de Spaanse politie donderdag. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel. Ook wordt hij volgens de politie uit Spanje gelinkt aan een aantal liquidaties op leden van rivaliserende Nederlandse drugsbendes.

De Spaanse autoriteiten beschouwen B. als de luitenant van de Britse drugshandelaar Robert Dawes. Dawes werd in november vorig jaar opgepakt in Benalmádena. Hij wordt gezien als het hoofd van de grootste organisatie in Europa die zich bezighoudt met drugshandel, witwassen van crimineel verdiend geld en moord.

De arrestatie is het resultaat van samenwerking tussen de Spaanse politie, de Nederlandse politie en de Europese politieorganisatie Europol. Dawes en B. waren volgens de Spaanse politie bezig met het organiseren van de distributie van drugs via de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Uit het gezamenlijke onderzoek blijkt dat Emiel B. daarom regelmatig bijeenkomsten in Nederland had met de leiders van drugskartels uit Zuid-Amerika. Ook wordt motorclub Satudarah gelinkt aan deze drugshandel, meldt de Spaanse politie. De politie heeft Nederlandse verdachten geobserveerd.

Nederlandse drugsverdachte gepakt in Malaga
Nederlandse drugsverdachte gepakt in Malaga (Foto: ANP)

Zwarte doos EgyptAir beschadigd gevonden

De zwarte doos van het gecrashte EgyptAir-vliegtuig is donderdag beschadigd gevonden. De teams die naar het vliegtuig zoeken, hebben de cockpitvoicerecorder in de Middellandse Zee in stukken aangetroffen, zei de Egyptische onderzoekscommissie.

Volgens de verklaring heeft het onderzoeksschip Deep Ocean Search het deel van de zwarte doos dat de gesprekken in de cockpit vastlegt, kunnen bergen.

Zwarte doos EgyptAir beschadigd gevonden
Zwarte doos EgyptAir beschadigd gevonden (Foto: ANP)

Britse investeerder stapt in ABN AMRO

De Britse investeerder Parvus Asset Management Europe heeft een belang van iets meer dan 3 procent in ABN AMRO. Dat bleek donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bij Parvus is, zij het op de achtergrond, hedgefondsmanager Chris Hohn betrokken. Hij is vooral bekend als de oprichter van The Children's Investment Fund (TCI), het activistische fonds dat in 2007 met een belang van 1 procent op zak met succes aandrong op een verkoop van ABN AMRO.

Een kritische brief die Hohn in februari van dat jaar schreef aan topman Rijkman Groenink, was de eerste slag in een gevecht dat leidde tot de opsplitsing van ABN AMRO door Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. Hij was bovendien fel tegen de door de bank zelf beoogde fusie met Barclays, dat een lagere prijs bood.

Britse investeerder stapt in ABN AMRO
Britse investeerder stapt in ABN AMRO (Foto: ANP)

Frankrijk zet Russische hooligans land uit

Frankrijk zet zeker twintig Russische hooligans het land uit en onder hen is ook het hoofd van de officiële Russische fanorganisatie. De twintig waren betrokken bij supportersrellen in Marseille en zaten in een bus die eerder deze week door de oproerpolitie werd aangehouden, onderweg vanuit Cannes naar het noorden van Frankrijk.

De politie arresteerde 43 inzittenden, maar uiteindelijk worden er twintig uitgezet. Ze zijn naar een deportatiecentrum gebracht en zullen binnen vijf dagen het land worden uitgezet, liet de unie van Russische fans weten via haar website.

Volgens The Guardian is onder de weggestuurde Russen Aleksander Sjprygin, hoofd van de supportersunie. De krant berichtte eerder deze week over de bezorgdheid van een supportersorganisatie binnen de voetbalbond UEFA over de extreemrechtse sympathieën en racistische ideeën van Sjprygin.

Frankrijk zet Russische hooligans land uit
Frankrijk zet Russische hooligans land uit (Foto: ANP)

Europese autoverkopen trekken fors aan

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in mei met 16 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In alle grote Europese automarkten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, was sprake van dubbelcijferige groei. In Nederland werd een plus van krap 5 procent gemeten. Dat maakte brancheorganisatie ACEA donderdag bekend.

In totaal werden vorige maand bijna 1,3 miljoen auto's verkocht in de EU. De Europese autoverkoop nam daarmee voor de drieëndertigste maand op rij toe. Van de grote automarkten liet Italië de sterkste toename zien (plus 27,3 procent). Ook Frankrijk (plus 22,3 procent) en Spanje (plus 20,9 procent) droegen fors bij aan de verkoopstijging.

De verkopen in Duitsland stegen met 11,9 procent tot krap 287.000 auto's. Daarmee bleef het land veruit de grootste afnemer, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk waar bijna 204.000 auto's werden verkocht, 2,5 procent meer. Nederlandse autohandelaren wisten in totaal ruim 29.000 nieuwe auto's aan de man te brengen.

Volkswagen
Het best verkochte automerk in de EU was Volkswagen, met 143.303 wagens. Daarna kwamen Renault, Opel en Peugeot.

Het marktaandeel van het gehele Volkswagen-concern (met ook merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche) daalde in mei naar 24 procent, van 25,5 procent een jaar eerder. Het concern, dat nog wel marktleider is, kampt nog altijd met de nasleep van het dieselschandaal.

Renault Group, met daarin ook Dacia, verdrong PSA (Peugeot, Citroën en DS) van de tweede plaats qua marktaandeel. Renault Group heeft 10,6 procent van de markt in handen, PSA 10,5 procent.

Europese autoverkopen trekken fors aan
Europese autoverkopen trekken fors aan (Foto: ANP)

'Internet in buitengebied nauwelijks sneller'

Internetten via een telefoonlijn in de buitengebieden is het afgelopen jaar gemiddeld niet veel sneller geworden. Dat constateert de Consumentenbond donderdag op basis van steekproeven op verschillende momenten op 20.000 plekken in Nederland.

Een derde van de huishoudens met internet via een zogeheten DSL-lijn heeft een langzame verbinding van 1 to 24 Mbps. De meeste van deze internetters wonen in buitengebieden. Het afgelopen jaar kregen drie op de tien van deze aansluitingen een snelheidsverhoging, tegenover acht op de tien bij houshoudens die al snel internet van minimaal 50 Mbps hadden.

Het is relatief duur voor internetaanbieders om het netwerk in buitengebieden te verbeteren. De Consumentenbond klaagt al langer over de beperkte keuzemogelijkheden in snel internet voor consumenten. In een eerder onderzoek in september bleek dat slechts 23 procent van de Nederlanders toen kon kiezen uit minimaal drie aanbieders van snel internet.

'Internet in buitengebied nauwelijks sneller'
'Internet in buitengebied nauwelijks sneller' (Foto: BuzzT)

Brits parlementslid neergeschoten

Het Britse parlementslid Jo Cox is aangevallen in de plaats Birstall bij de stad Leeds in het graafschap Yorkshire. Ze zou zijn neergeschoten of -gestoken. Dat meldden Britse media donderdag. Haar kantoor bevestigde de aanval. De politie meldde dat een 52-jarige man was aangehouden.

Cox zit voor Labour in het Lagerhuis.

Het 41-jarige parlementslid raakte gewond en werd met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Leeds. Dat zou inmiddels door de politie worden bewaakt.

Kritieke toestand
Volgens Sky News hebben leden van haar partij verklaard dat Cox in kritieke toestand verkeert. De politie spreekt van een 'vrouw van in de veertig' die in kritieke toestand verkeert na een incident in Birstall.

Er zou ook een man gewond zijn geraakt. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De aanval zou zijn gepleegd even voordat Cox een bijeenkomst in ging in de bibliotheek van Birstall.

Het kantoor van premier David Cameron toonde zich in een verklaring 'zeer bezorgd' over de aanval en staat inmiddels in contact met de familie van de parlementariër.

Brits parlementslid neergeschoten
Brits parlementslid neergeschoten (Foto: ANP)

Senator Rubio nog niet klaar met politiek

De Republikein Marco Rubio is nog niet klaar met de politiek. In maart kondigde hij aan na zijn termijn in de Senaat de politiek vaarwel te zeggen, maar nu lijkt hij op dat besluit terug te komen. Rubio denkt erover zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor de Senaat.

Eerder zei hij zijn werk in de Senaat de komende maanden af te maken en "dan ben ik een burger in januari."Als Republikein deed Rubio ook een gooi naar het presidentschap. Hij stapte uit de Republikeinse presidentsrace nadat hij in zijn thuisstaat Florida had verloren van Donald Trump.

Senator Rubio nog niet klaar met politiek
Senator Rubio nog niet klaar met politiek (Foto: ANP)

ECB werkt aan nieuw briefje van vijftig

Na het vijfje, het tientje en het briefje van twintig, krijgt nu ook het bankbiljet van 50 euro een nieuw ontwerp. Hoe het nieuwe biljet er precies uit komt te zien, wordt op 5 juli onthuld. In het voorjaar van 2017 wordt het in omloop gebracht.

Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend. Het briefje van vijftig is het meest gebruikte eurobiljet. Er zijn er meer dan 8 miljard van in omloop, wat neerkomt op zo'n 45 procent van het totale aantal biljetten.

De ECB zegt vroeg te zijn begonnen met de voorbereiding van de invoering. Bedrijven moeten bijvoorbeeld betaalautomaten aanpassen zodat consumenten overal met het nieuwe briefje terechtkunnen zodra het uit de pinautomaten rolt.

ECB werkt aan nieuw briefje van vijftig
ECB werkt aan nieuw briefje van vijftig (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt verder

De werkloosheid in Nederland is in mei opnieuw verder gedaald ten opzichte van de voorgaande maanden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 560.000 werklozen. Dat is 6,3 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand gedaald. Ten opzichte van mei vorig jaar zijn er 57.000 werklozen minder. Uitkeringsinstantie UWV telde eind mei 448.000 werkloosheidsuitkeringen.

Werkloosheid daalt verder
Werkloosheid daalt verder (Foto: ANP)

Enkel negens en achten voor Limburgse vmbo'er

Bij Ruud van Mierlo uit Nederweert kan de vlag uit, en hoe. De vmbo-scholier is geslaagd met drie negens en vijf achten. Cum laude dus. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ging donderdag zelf naar het Limburgse dorp om de uitslag aan Ruud te vertellen. Komend schooljaar stroomt de 16-jarige door naar de havo.

Het is dit jaar voor het eerst dat leerlingen die cum laude hun middelbare school (vmbo, havo en vwo) afronden, daar een melding van krijgen op hun diploma. Deze leerlingen hebben gemiddeld een 8,0 of hoger gehaald en hebben geen onvoldoendes op hun eindlijst.

Het is nog niet duidelijk hoeveel leerlingen dit jaar hun eindexamen cum laude hebben afgerond. In voorgaande jaren hadden zo'n 2500 leerlingen genoeg punten voor een cum-laude-uitslag.

De ongeveer 200.000 huidige eindexamenleerlingen hebben donderdag te horen gekregen of ze geslaagd of gezakt zijn, of nog aan de herexamens moeten komende week. Op de uitslagendag is het inmiddels traditie dat #geslaagt trending topic is op Twitter. De nodige mensen twitteren overigens ook #geslaagd.

Enkel negens en achten voor vmbo'er
Enkel negens en achten voor vmbo'er (Foto: ANP)

Blinden kijken massaal naar porno

In een poging het laatste gat in de markt op te vullen, komt PornHub nu met iets nieuws. De pornogigant komt met porno voor blinden. En dit vindt gretig aftrek.

Omdat blinden ook weleens porno willen kijken, heeft PornHub inmiddels vijftig pornofilms voorzien van audiocommentaar. Speciale stemacteurs vertellen in geuren en kleuren welk gaatje wordt gevuld, welke kleren de actrices (niet) dragen en welk standje er wordt gedaan.

De blindenporno is te scharen onder diverse categorieën, voor elk wat wils. Zo is er standaard neukporno, homoporno, vrouwenporno (zonder paarsgepunte lansen dus), bi-porno en porno voor transseksuelen.

En het mag een succes worden genoemd. Bijna alle films hebben al tienduizenden kijkers getrokken.

Controle op handel in conflictmineralen

Europese bedrijven die mineralen importeren worden verplicht bekend te maken waar die grondstoffen vandaan komen. Dat moet voorkomen dat met de handel in bijvoorbeeld tin of goud conflicten worden gefinancierd of mensenrechten worden geschonden.

De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben hier overeenstemming over bereikt. Minister Lilianne Ploumen (Internationale Handel) toonde zich "zeer, zeer gelukkig" met het resultaat. "Dit zal enorme impact hebben in conflictregio's en geeft een stem aan de bewoners in die gebieden en aan consumenten die het goede willen doen."

De controleverplichting geldt niet voor halffabricaten, terwijl veel grondstoffen wel de EU inkomen als onderdelen voor mobiele telefoons, laptops of auto's. Mede daarom noemt Amnesty International het akkoord "halfhartig".

Controle op handel in conflictmineralen
Controle op handel in conflictmineralen (Foto: ANP)

Juncker: onzekerheid bij Brexit voorkomen

Mochten de Britten later deze maand besluiten uit de Europese Unie te stappen, zal dat gepaard gaan met een periode van wereldwijde onzekerheid. En die onzekerheid moet worden voorkomen. Dat zei voorzitter van Europese Commissie Jean-Claude Juncker donderdag op een economisch forum in Rusland.

De Britten stemmen op 23 juni in een referendum over het EU-lidmaatschap van hun land. Verschillende peilingen wijzen uit dat de beslissing over al dan niet uit de EU stappen, allesbehalve een gelopen koers is.

Volgens het hoofd van Europese Raad, Donald Tusk zijn de polls weinig bemoedigend. ,,Het is lastig om optimistisch te blijven", aldus Tusk. ,,Het is fiftyfifty, alles is nog mogelijk." De Pool sprak donderdag op een persconferentie in Helsinki.

Juncker: onzekerheid bij Brexit voorkomen
Juncker: onzekerheid bij Brexit voorkomen (Foto: ANP)

Indonesische vliegbedrijven van zwarte lijst

Drie Indonesische luchtvaartmaatschappijen zijn weer welkom in de Europese Unie. Citilink, Lion Air en Batik Air zijn van de zwarte lijst gehaald, maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

Ook vrijwel alle toestellen van het Iraanse IranAir mogen weer op Europa vliegen. Dat geldt ook voor alle luchtvaartmaatschappijen uit Zambia en voor Air Madagascar.

De lijst met onveilige luchtvaartbedrijven telt nu nog 216 maatschappijen uit negentien landen, waaronder bijvoorbeeld Blue Wing Airlines uit Suriname en Iraqi Airways.

Indonesische vliegbedrijven van zwarte lijst
Indonesische vliegbedrijven van zwarte lijst (Foto: ANP)

Clustermunitie nog steeds mogelijke belegging

Een aantal grote Nederlandse financiële instellingen biedt nog altijd de mogelijkheid om te beleggen in fabrikanten van clustermunitie ondanks een internationaal verbod op dat wapentuig. Dat stelden Stichting Vredesbeweging PAX Nederland en onderzoeksbureau Profundo in een donderdag gepubliceerd rapport.

Aegon is een "negatieve uitzondering", onder meer omdat een dochterbedrijf van de verzekeraar in de VS investeert in de Amerikaanse wapenfabrikant Textron. Clustermunitie van dat bedrijf is volgens de onderzoekers recent nog gebruikt in Jemen.

De Verenigde Staten zijn niet aangesloten bij de Conventie inzake Clustermunitie van de Verenigde Naties, in tegenstelling tot 119 andere landen. De Amerikaanse tak valt daardoor buiten het beleid dat Aegon heeft opgesteld en dat geldt voor beleggingen van klanten van Aegon Nederland en/of Aegon Investment Management.

Andere Nederlandse partijen zijn volgens het rapport op de goede weg, maar kunnen hun beleid verder aanscherpen.

Clustermunitie nog steeds mogelijke belegging
Clustermunitie nog steeds mogelijke belegging (Foto: ANP)

James Franco in rokje en topje

James Franco is helemaal klaar voor de zomer. De 38-jarige acteur, die erom bekendstaat af en toe vreemde dingen te doen, poseerde op Instagram in vrouwenkleding.

Franco postte een foto van zichzelf in een kort, strak broekje en een bustier met bloemenprint. "Het is zomer!", schreef hij erbij. James zaaide in het verleden vaker verwarring over zijn seksualiteit. Hij noemde zichzelf ooit "homo totdat het aankomt op seks. Daarna zou je kunnen zeggen dat ik hetero ben."

De Spiderman-acteur werkt momenteel aan de dramaserie The Deuce, dat gaat over het New York van de jaren zeventig en tachtig, toen prostitutie en pornografie welig tierden. Franco speelt de hoofdrol en produceert de serie.

 

🌺SUMMER is HERE!🌺

Een foto die is geplaatst door James Franco (@jamesfrancotv) op15 Jun 2016 om 7:23 PDT

James Franco in rokje en topje
James Franco in rokje en topje (Foto: BuzzE)

North West viert verjaardag in Disneyland

North West werd woensdag door mama Kim en papa Kanye getrakteerd op een dagje Disneyland. De kleine van Kim Kardashian en Kanye West vierde haar derde verjaardag in het amusementspark in Anaheim. Ook tante Kourtney, Scott Disick en hun kinderen waren van de partij.

North en haar entourage hadden de grootste lol in de attracties en verwenden zichzelf met ijsjes. Op Instagram deelde Kim een kiekje van haar dochtertje in een roze prinsessenjurkje, zittend tussen beeldjes van konijntjes, hertjes en eekhoorntjes. "Bedankt Disneyland, voor het laten uitkomen van alle prinsessendromen vandaag", schreef Kim bij de foto.

Ook postte ze een filmpje, waarin ze North vraagt om niet groter te worden. "Ik kan niet geloven dat mijn kleine meisje al drie jaar is! Northy ik hou zoveel van je dat ik het niet eens uit kan leggen!"aldus trotse mama Kim.

North West viert verjaardag in Disneyland
North West viert verjaardag in Disneyland (Foto: BuzzE)

Kamp blijft bij proefboringen Schiermonnikoog

De twee tijdelijke proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan gewoon door. Maar het is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) nog lang niet zeker dat er bij Schiermonnikoog inderdaad gas gewonnen gaat worden.

"Het kan heel goed zijn dat als er gas zit, dat we het dan toch niet gaat doen. Maar het is geen goede zaak om daar nu al op vooruit te lopen", stelde de minister donderdag in de Tweede Kamer. Kamp hield Kamerleden voor dat het niet goed is "om iedere keer als er nu een klein veld aan de orde is 'nee' te zeggen".

De Kamer verzet zich tegen proefboringen bij Schiermonnikoog en keerde zich eerder tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling omdat het niet de bedoeling is dat er in natuur naar gas wordt geboord.

Kamp blijft bij proefboringen Schiermonnikoog
Kamp blijft bij proefboringen Schiermonnikoog (Foto: ANP)

Oma Yetta uit The Nanny overleden

Ann Morgan Guilbert is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de dochter van de Amerikaanse actrice bekendgemaakt.

Guilbert was bekend als oma Yetta in de sitcom The Nanny uit de jaren negentig . In de jaren zestig speelde ze een buurvrouw in de Dick Van Dyke Show. Recentelijk maakte ze ook haar opwachting in de ziekenhuisseries Getting On en Grey's Anatomy.

Op het witte doek speelde Guilbert in Sundance Film Festivalfilm Please Give en op de planken stond ze onder meer in A Naked Girl on the Appian Way, To Kill a Mockingbird en The Matchmaker.

Oma Yetta uit The Nanny overleden
Oma Yetta uit The Nanny overleden (Foto: BuzzE)

Gymnaste in kritieke toestand na 'val' van balkon

Ritmisch gymnaste Tsvetelina Stoyanova ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De 21-jarige zou dinsdag van een balkon op de zesde verdieping van een hotel zijn gevallen. Volgens de Bulgaarse politie en justitie lijkt de kans vrij groot dat het gaat om een zelfmoordpoging. 

Stoyanova is geen kleine naam in de ritmische gymnastiek. In 2014 maakte ze deel uit van het Bulgaarse team dat in Izmir de wereldtitel in de allround groepsoefening won. De ploeg pakte op datzelfde WK zilver in de oefening met 'drie ballen en twee linten'. Vorig jaar was er in Stuttgart allroundzilver en brons op de groepsoefening met 'zes knotsen en twee hoepels'. 

De Bulgaarse autoriteiten gaan er overigens nog niet helemaal van uit dat het om een zelfmoordpoging gaat. Zo was de railing van het balkon erg laag en zou een ongeluk op de loer gelegen hebben. Een getuige zou hebben gezegd dat Stoyanova er de avond voor de val verdrietig bij liep en dat ze niet met de rest van het team zou vertrekken naar Israël, waar later deze maand het EK gehouden wordt. Neshka Robeva, de coach van het team, zegt dat Stoyanova er zelf voor gekozen had om niet naar het EK af te reizen. 

Stoyanova, derde van links, in actie tijdens het WK van vorig jaar (Foto: Getty)

ACM beboet Lycamobile voor roamingkosten

Klanten van telefonieaanbieder Lycamobile hebben te veel betaald voor het gebruik van hun mobieltje in het buitenland. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de provider, die gebruikmaakt van het mobiele netwerk van KPN, boetes van in totaal 196.000 euro opgelegd.

Lycamobile had in 2011 en 2012 een actie voor prepaidklanten. ''Maar de kortingssytematiek was dermate ingewikkeld dat Lycamobile niet goed uit elkaar kon houden welke minuten en sms'jes uit het gratis deel kwamen en welke onder de betaalde bundel vielen", aldus de toezichthouder.

De ACM heeft bij de hoogte van de boete laten meewegen dat Lycamobile meewerkte aan het onderzoek en te veel ontvangen geld zo veel mogelijk heeft terugbetaald aan klanten. Dat lukte niet in alle gevallen, omdat soms niet duidelijk was wie gebruikmaakte van welk prepaidnummer.

Inmiddels zijn kosten voor gebruik van mobiele telefoons in andere landen binnen de Europese Unie door de Europese Commissie ingeperkt. Vanaf 1 juli volgend jaar mogen helemaal geen extra kosten meer in rekening worden gebracht.

ACM beboet Lycamobile voor roamingkosten
ACM beboet Lycamobile voor roamingkosten (Foto: BuzzT)

Deel Amsterdamse stadhuis wordt markthal

De benedenverdieping van het Amsterdamse stadhuis krijgt een metamorfose. Het stadsbestuur heeft besloten een deel van de zogenoemde Stopera om te bouwen tot markthal, onder de noemer Gemaakt in Amsterdam.

Hiervoor wordt 900.000 euro uitgetrokken. Hoe het 9000 vierkante meter grote gebied er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Wel krijgt het gebouw een veel opener karakter, met meer ramen, waardoor er meer samenhang komt met het aangrenzende Waterlooplein. Er moeten onder meer producten en diensten uit de hoofdstad te vinden zijn.

Het plan komt voort uit een oproep van de gemeente met ideeën te komen voor de begane grond van het stadhuis, waarbij Waterlooplein en de markt daar moesten worden betrokken. Zo'n 180 mensen dienden een voorstel in, waarvan er uiteindelijk drie overbleven. Hieruit kwam Gemaakt Amsterdam als winnaar uit de bus.

De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen. Zoals het er nu naar uitziet, opent de markthal ergens volgend jaar de deuren.

Deel Amsterdamse stadhuis wordt markthal
Deel Amsterdamse stadhuis wordt markthal (Foto: ANP)

Zorgen Kamer over plannen bebouwing kust

Partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over plannen voor bebouwing aan de kust. "Er is direct ingrijpen van de minister nodig", zei SP'er Henk van Gerven donderdag in een debat met minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Natuurmonumenten meldde dit weekend dat de komende drie jaar ruim 6200 appartementen, strandhuisjes, ligplaatsen voor jachten en hotelkamers op de stapel staan om langs de kust te worden gebouwd. "Worden de regels opgerekt?", wilde D66'er Fatma Koser Kaya weten.

Begin dit jaar moest de minister een plan dat meer bebouwing aan de kust mogelijk zou maken terugdraaien omdat een meerderheid in de Kamer zich er tegen verzette. Ze hoopt nu na de zomer een nationaal kustpact te tekenen met natuurorganisaties en andere belanghebbenden over de inrichting van het kustgebied.

Zorgen Kamer over plannen bebouwing kust
Zorgen Kamer over plannen bebouwing kust (Foto: ANP)

CD: Compact Disk Dummies - Silver Souls

België heeft, sinds het eind van de jaren zeventig, een rijke traditie als het gaat om elektronische rock/pop bands. Ook de afgelopen jaren bracht het sterke acts voort als Death From Above 1979 en Pashion Pit. In 2013 debuteerde de Compact Disk Dummies met de EP Mess With Us. Het kwam op lovende kritieken te staan waardoor er reikhalzend is uitgekeken naar het eerste volwaardige album Silver Souls dat onlangs verscheen.

Cliff Richard niet vervolgd

Cliff Richard wordt niet vervolgd voor seksueel misbruik. Volgens het Britse Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijs voor de beschuldigingen, die door vier destijds minderjarige mannen werden geuit en betrekking hadden op de jaren 1958 tot 1983.

De 75-jarige zanger heeft de beschuldigingen steeds ontkend. Hij is nooit gearresteerd en heeft vrijwillig meegewerkt aan twee verhoren door de politie.

Het eerste verhoor vond plaats nadat de politie in augustus 2014 een inval had gedaan in zijn huis terwijl hij met vakantie was. De publieke omroep BBC was daarover getipt en zond beelden ervan uit. Volgens critici in het Lagerhuis werd hierdoor "onherstelbare schade'' toegebracht aan de reputatie van de zanger.

Richard, geboren als Harry Webb en in het begin van zijn carrière vaak vergeleken met Elvis Presley, werd in 1995 door koningin Elizabeth II geridderd.

Cliff Richard niet vervolgd
Cliff Richard niet vervolgd (Foto: BuzzE)

'Privacy belangrijk bij wifi-tracking'

Bedrijven en gemeenten die aan wifi-tracking doen, moeten de privacy van gevolgde mensen waarborgen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft daar donderdag nogmaals op gewezen. De gegevens moeten bijvoorbeeld zo snel mogelijk geanonimiseerd worden en dit moet ook niet terug te draaien zijn. Uiteraard moet ook gemeld worden dat mensen gevolgd worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens doet de oproep omdat steeds meer bedrijven en organisaties melden dat ze van wifi-tracking gebruik gaan maken. Daarbij wordt op basis van de wifi-functie van een mobiele telefoon het unieke identificatienummer van die telefoon vastgelegd. Op die manier kan bijvoorbeeld worden gevolgd welke route mensen door een winkel afleggen of hoe mensenstromen door een bepaald gebied lopen.

Voor winkels en bedrijven geldt dat zij de gegevens binnen 24 uur onomkeerbaar moeten anonimiseren of vernietigen. In de openbare ruimte moeten de gegevens zelfs direct onomkeerbaar worden geanonimiseerd.

'Privacy belangrijk bij wifi-tracking'
'Privacy belangrijk bij wifi-tracking' (Foto: BuzzT)

'Seks op tv kost Miss haar kroontje'

Zara Holland, die onlangs werd gekroond tot Miss UK, raakt waarschijnlijk haar kroontje kwijt. De twintigjarige blondine heeft namelijk live op tv liggen rampetampen.

Het lekkere mokkel doet namelijk mee aan 'Love Island'. Dit is een of ander real-lifesoap op de Britse televisie. Een soort Big Brother, maar dan met een pikant sausje.

Deze week werd de show verblijd met de komst van ene Alex Bowen. De beste man was nog geen 24 uur in het huis, of Holland dook al met de 24-jarige steigerbouwer tussen de lakens. En heel Engeland kon daarvan meegenieten.

De organisatie van de missverkiezing is nu woedend op het blondje. Zij hadden Zara nog zo gewaarschuwd niet tijdens de show een nummertje te maken. "Wij zijn ernstig teleurgesteld", klinkt het. "En ze gedroeg zich nog wel zo voorbeeldig tijdens het programma."

"Ze is juist een rolmodel en weet dat we bezig zijn het imago van Miss Great Britain te verbeteren." De organisatie denkt er nu over na om Holland haar titel te ontnemen.

Het bewuste nummertje, waarin niks te zien valt


Boston Globe start campagne vuurwapenwet

Met een automatisch wapen van het type AR-15 over de hele voorpagina is de krant Boston Globe donderdag een campagne begonnen tegen de verkoop van automatische en semiautomatische wapens. Naast het wapen drukt de krant de woorden 'Make It Stop' af.

Aanleiding is het bloedbad in Florida, waarbij afgelopen zondag 49 mensen werden doodgeschoten met dat automatische wapen. Dat is ontworpen voor gevechtshandelingen in een oorlog, maar maakt in de VS veel slachtoffers in vreedzame straten, scholen, bars en winkelcentra. Dergelijke wapens zijn gebruikt bij slachtpartijen zoals een basisschool in Newton (Connecticut), een bioscoop in Aurora (Colorado) en op een personeelsfeest in San Bernardino (Californië).

De campagne valt samen met nieuwe pogingen van Democratische leiders en senatoren om het parlement te brengen tot nieuwe wapenwetgeving. Het verbod op de automatische wapens is in 2004 verlopen en niet verlengd. De Boston Globe houdt bij hoeveel mensen er sindsdien door die wapens zijn gedood. De teller staat donderdag op 411. Er zijn sinds 2004 47 'massale schietpartijen' geweest.

Boston Globe start campagne vuurwapenwet
Boston Globe start campagne vuurwapenwet (Foto: ANP)

'Brexit is uitdaging, geen catastrofe'

Een eventuele uittreding van Groot-Brittannië is in de ogen van eurocommissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis niet het begin van het einde van de Europese Unie. Het zou "een zeer grote uitdaging zijn, maar natuurlijk geen catastrofe", zei hij donderdag voor de Litouwse radio. "Het zou een grotere uitdaging zijn als Duitsland of Frankrijk zou besluiten eruit te stappen. Dan pas zouden wij over enkele negatieve scenario's beginnen te praten."

Volgens Andriukaitis onderzoekt de Europese Commissie de geopolitieke en technische gevolgen van een mogelijk Britse vertrek uit de unie. Dat dit het einde of de ineenstorting van de EU in zal luiden denkt hij echter niet. "Ik behoor tot degenen die onder de huidige omstandigheden geloven dat de EU de crisis zal doorstaan", zei hij volgens het persbureau BNS.

'Brexit is uitdaging, geen catastrofe'
'Brexit is uitdaging, geen catastrofe' (Foto: ANP)

Minister weet niks van komst terroristen

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, heeft donderdag op bezoek in Israël gezegd niets te weten over de komst van een groep terroristen die in Brussel aanslagen wil plegen. Hij zei volgens de krant Le Soir geen e-mail te hebben ontvangen van een Belgische antiterreureenheid, waarin wordt gesproken over een groep die onderweg is om in het centrum van de Belgische hoofdstad meerdere aanslagen te plegen.

De e-mail werd als waarschuwing gericht aan politiebureaus, meldden Belgische media woensdag. Er zouden details in staan over terroristen uit Syrië en Irak die zonder paspoort via Griekenland onderweg zijn. Ze zouden zich in twee groepen opsplitsen, een groep voor aanslagen in het centrum van Brussel en een voor aanslagen in Frankrijk. Het bericht heeft voor veel ongerustheid gezorgd, maar de autoriteiten hebben het dreigingsniveau niet verhoogd.

Minister weet niks van komst terroristen
Minister weet niks van komst terroristen (Foto: ANP)

Topzwemster kort voor Spelen in eigen huis betrapt op doping

De droom van de Braziliaanse zwemster Etienne Medeiros om in augustus voor eigen publiek te schitteren op het olympisch podium lijkt in duigen te zijn gevallen. De 25-jarige sprintster is bij wedstrijden in mei betrapt op het gebruik van een verboden middel, fenoterol. Dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma.

Vorige week trok Medeiros zich al terug van wedstrijden uit het prestigieuze Mare Nostrum-circuit, naar eigen zeggen vanwege problemen met haar astma. "Etienne houdt zich rustig en is vastberaden om haar onschuld te bewijzen. Tot die tijd zal ze zich uiteraard houden aan de voorlopige schorsing", aldus een statement vanuit het kamp van Medeiros. 

Medeiros brak in 2014 door met de wereldtitel op de 50 meter rugslag tijdens het WK kortebaan, wat ze ook nog eens bekroonde met een wereldrecord. Vorig jaar pakte ze goud op de Pan-Amerikaanse Spelen en beiden waren een unicum voor een Braziliaanse zwemster. Op de Spelen zou ze de 100 meter rugslag en vermoedelijk ook de 50 en 100 meter vrije slag zwemmen. Wanneer een eventuele definitieve schorsing bekend wordt gemaakt is nog niet duidelijk. 

Medeiros met haar in 2014 gewonnen gouden medaille op het WK kortebaan (PROSHOTS/Insidefoto)
Medeiros met haar in 2014 gewonnen gouden medaille op het WK kortebaan (PROSHOTS/Insidefoto)

Utrechtse vrouw terug uit Qatar

De jonge vrouw uit Utrecht die sinds maart vastzat in Qatar is donderdag teruggekeerd in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit desgevraagd bevestigd.

Ze kwam in de cel terecht nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting. De rechtbank in de hoofdstad Doha heeft haar maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en 750 euro boete. Ze mocht het land uit nadat de boete was betaald.

Laura (22) was naar eigen zeggen in Qatar op vakantie met een vriendin. Iemand zou een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan, waarna ze zou zijn verkracht. Toen de Utrechtse vrouw daarvan aangifte wilde doen, werd ze zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks. Dat is in Qatar strafbaar.

Utrechtse vrouw terug uit Qatar
Utrechtse vrouw terug uit Qatar (Foto: ANP)

EK Vandaag - Donderdag 16 juni

Het EK is al bijna een week oud en ook vandaag staan er drie wedstrijden op het programma. Voor Engeland, Wales en groep C staat de tweede ronde op het programma.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15:00 B Engeland Wales Lens
18:00 C Oekraine Noord-Ierland Lyon
21:00 C Duitsland Polen Saint-Denis

Engeland - Wales

De eerste Britse derby van dit toernooi, en vermoedelijk ook de enige, gaat tussen Engeland en Wales. Wales heeft, in tegenstelling tot Noord-Ierland, wel een eigen volkslied, dus we zullen niet 2 keer God Save the Queen horen. De Engelsen zullen de wedstrijd wel willen winnen, want met maar 1 punt zullen ze zonder overwinning toch in een ongemakkelijke situatie komen. Wales zal hopen de goede vorm door te kunnen trekken. Er zullen veel spelers uit de Premier League op het veld staan, gezien beide selecties bijna voltallig uit spelers bestaat die in de Engels/Welshe competitie spelen. Gareth Bale is de bekende uitzondering.

Engeland - Wales is uiteraard een wedstrijd die al vaker op het programma stond. Meer dan 100 keer troffen de beide teams elkaar, met de eerste ontmoeting al in 1879. Deze wedstrijd werd met 2-1 gewonnen door de Engelsen. Veel van deze wedstrijden werden overigens gespeeld voor het British Home Championship, wat van 1883 tot 1984 werd gehouden door de vier Britse landen. Wales won dat toernooi twaalf keer, Engeland 54 keer. Wales won overigens tijdens de laatste editie van dit toernooi van Engeland, maar dat was ook de laatste overwinning voor Wales. Sindsdien speelden Engeland en Wales overigens nog maar 4 interlands tegen elkaar, waarin Engeland steeds won, maar maar zes keer scoorde (en Wales niet 1 keer). Dat belooft dus weinig goeds. In totaal won Engeland sowieso bijna tweederde van de wedstrijden tegen Wales.

Oekraine - Noord-Ierland

Oekraine en Noord-Ierland zullen er voor moeten gaan na hun nederlagen in de eerste wedstrijd. 1 punt uit 2 wedstrijden zou namelijk betekenen dat er tegen op papier sterkere tegenstanders gewonnen moet worden, dus voor beide teams is het de laatste strohalm en zo mogen we wellicht een open wedstrijd verwachten. Oekraine kwam redelijk goed voor de dag tegen Duitsland en verdiende zeker in de eerste helft meer via spelers als Yarmolenko en Konoplyanka, terwijl Noord-Ierland eigenlijk geen mogelijkheid heeft weten te creëren tegen de Polen.

De geschiedenis wijst echter niet veel positiefs uit voor deze wedstrijd. Voor de EK-kwalificatiereeks richting Portugal 2004 speelden beide landen twee keer tegen elkaar en beide landen kwamen daarin niet tot scoren. Ook voor het WK van 1998 speelden beide landen tegen elkaar, toen won Oekraine twee keer. Het is voor beide ploegen te hopen dat er vandaag wel goals zullen vallen.

Duitsland - Polen

Toch wel een van de krakers van de groepsfase is Duitsland - Polen. De Polen hebben een redelijk team kunnen afvaardigen naar dit EK, en Duitsland heeft altijd een goed team. De Duitsers en Polen kennen elkaar goed, Duitsland heeft door de jaren heen verschillende Poolse spelers in de selectie gehad zoals WK-topscorer Miroslav Klose en Lukas Podolski, die ook op dit EK van de partij is. Polen heeft van oudsher veel spelers die in Duitsland spelen. Robert Lewandowski, de spits van Bayern Munchen is de bekendste. Op dit moment speelt verder alleen Lukas Piszczek ook in Duitsland, maar onder andere Arek Milik, Matius Stepanski en Piotr Zelinski hebben ook in Duitsland gespeeld.

Polen en (West-)Duitsland speelden niet minder dan 20 keer tegen elkaar, maar de Polen wisten maar 1 keer te winnen. Milik wist zich te kronen tot een van de helden van het Poolse voetbal door de 1-0 te maken tegen Duitsland in de kwalificatie op weg naar dit EK. Een late goal van de niet geselecteerde Sebastian Mila zorgde voor 2-0. Overigens won Duitsland wel de thuiswedstrijd en vervolgens ook de groep. Op de EK-ontmoeting in 2008 zorgde de geboren Pool Podolski voor een Duitse overwinning en ook de andere recente ontmoeting op een eindronde eindigde voor een overwinning in Duitsland. Ze deden het in stijl door in de 90e minuut de 1-0 binnen te schieten.

Wedstrijd van toen

Het EK is voorlopig niet het EK van de vele goals. Misschien dat 16 juni daar wat verandering in kan brengen, want 16 juni op een EK in Frankrijk lijkt de dag van 5-0. In 1984 legde Michel Platini de basis voor zijn alltime topscorerstitel op het EK in een wedstrijd tegen België. De Belgen hadden geen enkel verweer tegen het spervuur van Frankrijk. Al na vier minuten had Platini een rebound voor het inschieten. Platini was niet de enige die op stoom was: Alain Giresse scoorde via een mooie lob de 2-0 en gaf vervolgens de assist op de 3-0. In de tweede helft schoot Platini eerst een penalty binnen, alvorens de 5-0 te scoren op aangeven van, opnieuw, Giresse.

Later die avond haalde ook Denemarken uit. De Denen versloegen met 5-0 Joegoslavië, met 2 goals van oud Ajacied en PSV'er Frank Arnesen.

Gewonden in bus door noodstop

In een bomvolle bus van Connexxion in Hoofddorp zijn donderdag vijf mensen gewond geraakt, toen de bus plotseling een noodstop maakte. De chauffeur, die groen licht had, moest vol in de remmen voor een automobilist die door rood reed, aldus een woordvoerder van Connexxion.

De gewonden zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Ze hadden vooral builen en schrammen. De automobilist is doorgereden.

Kruidvat roept kinderschommel terug

Drogisterij Kruidvat roept een kinderschommel terug omdat het product niet voldoet aan de veiligheidseisen. Dit maakte de drogisterijketen bekend op hun website. De achthaken, waarmee de hoogte van de schommel bepaald kan worden, kunnen breken waardoor het kind kan vallen en zich kan bezeren. 

De keten roept mensen op om de schommel terug te brengen naar de winkel, alwaar men het aankoopbedrag terugkrijgt. Het gaat om de schommel Evora in rood en groen, die sinds 12 april voor 7,99 werd verkocht. 

Benelux spil in Europees transport

De Benelux omvat slechts 2 procent van het grondgebied van de Europese Unie, maar is een grote speler in de transportsector. België, Nederland en Luxemburg vertegenwoordigen samen 78 procent van de EU-binnenvaart, 24 procent van de luchtvaart en 21 procent van de zeevaart.

Dit blijkt uit een onderzoek dat voor het eerst de goederenstromen tussen de Benelux-landen onderling en met aangrenzende landen in kaart bracht. Alleen het Benelux-aandeel in het weg- (7 procent) en treinvervoer (6 procent) in de EU als totaal is bescheiden.

Uit de studie, die donderdag in aanwezigheid van EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) op het Benelux-secretariaat in Brussel werd gepresenteerd, blijkt dat van de jaarlijks 2.417 miljoen ton goederen (cijfers van 2013) die circuleren in de Benelux ongeveer 45 procent bestemd is voor de eigen Benelux-markt.

Ook de goederen die over de weg (76 procent) en via de binnenwateren (58 procent) worden vervoerd, blijven grotendeels binnen de Benelux.

Benelux spil in Europees transport
Benelux spil in Europees transport (Foto: ANP)

'Beter binnen lunchen vanwege terreurgevaar'

Een grote verzekeringsmaatschappij in Brussel is zo bezorgd over de berichten van een naderende aanslag, dat het personeel is gevraagd niet meer in het centrum van de stad te gaan lunchen. De firma AG insurance heeft 3000 werknemers en het kantoor staat in het centrum van Brussel.

Woensdag werd bekend dat een speciale Belgische antiterreureenheid in een e-mail aan politiebureaus waarschuwt dat een groep terroristen uit Syrië onderweg is. Die zou plannen hebben in Brussel aanslagen te plegen op mogelijk het winkelcentrum City2, een vestiging van McDonald's en een politiebureau.

Het bericht zorgt voor veel onrust, maar de schaal waarmee de mate van dreiging in België wordt uitgedrukt is woensdag niet naar een hogere fase geschakeld. City2 wil daarom volgens Belgische media donderdag stoppen met de extra veiligheidsmaatregelen die woensdag zijn genomen, zoals meer bewakers en sluiting van een aantal toegangen.

'Beter binnen lunchen vanwege terreurgevaar'
'Beter binnen lunchen vanwege terreurgevaar' (Foto: ANP)

'Kabinet moet portemonnee trekken voor groei'

Een volgend kabinet moet de portemonnee trekken om verdere economische groei te bewerkstelligen. Dat zeggen werkgeversorganisaties. Ze pleiten voor een miljardeninvestering en het optuigen van een publiek-privaat fonds van 100 miljard euro, van waaruit de investeringen kunnen worden betaald.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland lanceren donderdag in Nieuwspoort de campagne NL Next Level, vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. "Juist in goede samenwerking tussen overheid, ondernemingen en andere betrokken partners ligt een grote kracht van Nederland", menen de organisaties.

Ze vinden het noodzakelijk dat in een nieuw regeerakkoord een gericht beleid en een meerjarig investeringsprogramma "verankerd wordt". Het investeringsprogramma zou op jaarbasis toe moeten groeien naar 7,5 miljard euro aan publieke investeringen.

'Kabinet moet portemonnee trekken voor groei'
'Kabinet moet portemonnee trekken voor groei' (Foto: ANP)

Mysteryland en Greenpeace gaan samenwerken

Mysteryland en Greenpeace bundelen de krachten. Met de samenwerking willen ze festivalbezoekers op positieve wijze bewustmaken van de manier waarop we met energie, voedsel, materiaal en de omgeving omgaan.

"Je kunt als organisatie wel de wereld willen veranderen, maar als niemand je daarbij helpt is dat lastig. Daarom hebben we elkaar hard nodig om het verschil te maken en elkaar te versterken. Ons doel is te laten zien dat feest en een positieve impact leveren op het milieu hand in hand samengaan", zegt Lyke Poortvliet, Sustainability Manager bij ID&T.

Festivalbezoekers kunnen tijdens Mysteryland vegetarische en veganistische culinaire hoogstandjes proeven. De frieten op de camping zijn gemaakt van aardappels uit de nabije omgeving.

Duurzaam
De camping draait op duurzame energie. Op het festival zelf wordt het energiegebruik gereduceerd door een stroomplan. Mysteryland verbruikte naar eigen zeggen op die manier het afgelopen jaar 30 procent minder diesel per bezoeker.

Om festivalgangers te stimuleren het terrein schoon te houden, lopen er op beide festivaldagen Green Teams rond die op feestelijke wijze alles opruimen.

Mysteryland vindt plaats op 27 en 28 augustus op het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

Mysteryland en Greenpeace gaan samenwerken
Mysteryland en Greenpeace gaan samenwerken (Foto: BuzzE)

Geer en Goor voorlopig niet terug op de buis

Gordon en Gerard Joling komen vooralsnog niet met een vervolg op hun tv-programma Geer en Goor zoeken een hobby. Dat zei Gordon donderdagochtend in de 100% NL-ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Het programma krijgt zeker een vervolg, maar ik denk niet binnen nu en een jaar. Dat gaat echt wat langer duren want dat moet je gewoon even relaxt doen, op z'n vroegst eind volgend jaar weer", aldus de presentator. "Ik heb Gerard ook alweer op alle mogelijke manieren beledigd, dat ik even wacht tot 'ie weer wat aan zichzelf laat doen en dat kan nooit lang duren."

Wel belooft hij dat er nog steeds een bioscoopfilm komt als vervolg op de populaire Geer en Goor-series: "Dat plan ligt er al een paar jaar. Daar ben ik wel mee bezig. Er zijn op dit moment onderhandelingen gaande.'' De laatste aflevering van Geer en Goor zoeken een hobby leverde de heren vorige week 1,2 miljoen kijkers op, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Donderdagavond zendt RTL4 een compilatie uit van de realityserie.

Geer en Goor voorlopig niet terug op de buis
Geer en Goor voorlopig niet terug op de buis (Foto: BuzzE)

Mario Party: Star Rush getoond

Gister berichtten we nog over het bestaan van Mario Party: Star Rush dat in ontwikkeling is voor Nintendo 3DS. Gisteravond heeft Nintendo tijdens de Nintendo Treehouse de eerste trailer voor de game vrijgegeven.

Fans van de serie zien meteen twee grote verschillen. Het eerste verschil is het feit dat het speelbord geen monopolyachtig-bord meer is, maar meer rechthoekig. Het tweede verschil is dat iedereen tegelijkertijd aan de beurt is, je hoeft dus niet lang meer te wachten voor jij weer kunt spelen. Uiteraard zijn er weer minigames aanwezig, waaronder de boss-minigames. 

Bekijk de trailer hieronder. Mario Party: Star Rush verschijnt 4 november.

Liefst 30 minuten gameplay van Gravity Rush 2

Gravity Rush 2 is aanwezig op de E3 met een demo. PlayStation Universe speelt de twee missies in de demo met onder andere de regisseur en bedenker van de serie Keiichiro Toyama. In de video wordt ook bevestigd dat het spel dit jaar nog uitkomt, maar wanneer precies willen ze nog niet zeggen.

Gravity Rush 2 is de sequel op de bijzondere PS Vita-launchgame. Opvallend is dat deze sequel alleen voor PS4 is. Eerder dit jaar kwam het eerste deel al naar de PS4 via een remaster.

Ouderwets kleuren in Paper Mario: Color Splash

Tijdens de Nintendo Treehouse hebben we meer te zien gekregen van Paper Mario: Color Splash. Een trailer en ongeveer veertig minuten aan gameplay. De wereld wordt gestolen van kleur, Toads liggen er grijsjes bij. Aan jou de taak de wereld weer in te kleuren.

Dit doe je met verf en jouw nieuwe vriend Huey, een pratende en vliegende verfemmer. Met nieuwe camera-controls zie je meer dan in eerdere delen. Het nieuwe gevechtsysteem werkt met kaarten in combinatie met verf. Kies de aanvallen die je wil doen, verf ze in (hoe meer verf je gebruikt, des te sterker de aanval) en time je aanvallen voor de maximale schade. Zit je echter zonder verf, heb je wel een probleem. Overigens zien we een Koopaling in de trailer, dus de slechterik laat zich raden....

Bekijk de trailer en gameplay hieronder. Paper Mario: Color Splash lanceert 7 oktober exclusief voor Nintendo Wii U.

Rusland: tijdelijk staakt-het-vuren Aleppo

In de Syrische stad Aleppo is donderdag een twee dagen durend staakt-het-vuren ingegaan, heeft het Russische ministerie van Defensie meegedeeld. De gevechtspauze is een initiatief van Moskou, dat spreekt van een "regime van kalmte".

Aleppo, de grootste stad van Syrië, is al vanaf kort na het begin van de opstand tegen president Bashar al-Assad in 2011 voor een deel in handen van rebellen en voor een ander deel in handen van regeringstroepen. De stad had voor de burgeroorlog uitbrak meer dan twee miljoen inwoners.

Het Russische ministerie wijst er verder op dat ook in Daraya, een voorstad van de hoofdstad Damascus, een staakt-het-vuren geldt. Dat zou grotendeels worden nageleefd.

Rusland: tijdelijk staakt-het-vuren Aleppo
Rusland: tijdelijk staakt-het-vuren Aleppo (Foto: ANP)

Renault hoopt op weekend zonder crashes

Het Formule 1-team Renault hoopt dat het grandprixweekend in Baku zonder noemenswaardig crashes zal gaan verlopen. Het Frans/Britse team kent tot nu toe een moeilijk seizoen en daarnaast sneuvelden in de afgelopen twee raceweekenden in Monaco en Canada twee chassis door crashes in de muur.

Teambaas Frédéric Vasseur is er niet blij mee dat Joylon Palmer en Kevin Magnussen veel gesloopt hebben. "Het heeft als gevolg dat het teamleden op het circuit en de mensen in de fabriek in Enstone heel druk geweest zijn. Het wordt ons niet makkelijk gemaakt met drie races op stratencircuits op rij, we hebben gezien hoe onsympathiek de muren kunnen zijn. De schade aan het chassis van Kevin in Canada viel relatief mee, deze kunnen we gebruiken als reservechassis in Baku."

"Het chassis van Jolyon in Monaco daarentegen was flink kapot, deze zien we niet meer terug. Zulke dingen kunnen gebeuren in autosport en gelukkig hebben beide coureurs niets overgehouden aan de ongelukken. Dat toont aan hoe sterk de huidige Formule 1-auto's zijn."

Vasseur hoopt dat zijn beide rijders een goed weekend draaien en komende zondag in Azerbeidzjan de finish halen. "Het wordt zonnig en warm, dat zou gunstig moeten zijn voor onze auto. De banden functioneren bij hogere temperaturen beter bij ons en dat is een essentiële factor. Daarnaast zou een weekend zonder gesloopt chassis leuk zijn en zouden we heel graag punten scoren. Dat is ons doel."

De teambaas van Renault F1 leeft echter ook in de wetenschap dat de Renault-motoren niet krachtig genoeg zijn. Volgens Red Bull Racing verliezen de krachtbronnen op het twee kilometer lange rechte stuk in Baku 1,2 seconden ten opzichte van de Mercedes.

Achilles'29 naar Eredivisie vrouwen

De Eredivisie voor vrouwen kent in Achilles'29 een nieuwe deelnemer. De voetbalploeg uit Groesbeek zegt al twee jaar bezig te zijn met het opzetten van een vrouwentak en wil het 'meisjes uit de regio mogelijk maken om op het hoogste voetbalniveau te acteren'. Het mannenteam van Achilles komt uit in de Jupiler League.

De nieuwe vrouwenploeg zal onder leiding staan van Judith Thijssen en in totaal zijn al zestien van de achttien speelsters vastgelegd. Onduidelijk is is hoeveel ploegen er dit jaar in de Eredivisie uit gaan komen. Afgelopen seizoen was FC Twente de beste in een competitie die zeven teams telde.

Weer minder overvallen op winkeliers

Het aantal overvallen op winkeliers blijft dalen. In 2015 werden 310 winkels het slachtoffer van een overval. In 2010 waren dat er nog bijna 900. Dat meldt Detailhandel Nederland.

Onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is er met politie en het Openbaar Ministerie hard gewerkt om het aantal overvallen terug te dringen. "De cijfers laten zien dat de gezamenlijke aanpak van overvallen de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen", zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van de brancheorganisatie. "Op die manier laten we zien dat het plegen van een overval in Nederland niet loont."

Volgens Detailhandel Nederland krijgen andere vormen van winkelcriminaliteit nog wel onvoldoende aandacht. Vooral de aanpak van diefstal door rondtrekkende bendes moet beter.

Weer minder overvallen op winkeliers
Weer minder overvallen op winkeliers (Foto: ANP)

'Veel meer papierwerk jeugdzorg'

Sinds de jeugdzorg is overgeheveld naar de gemeenten, kampen instellingen voor jeugdzorg met een fors toegenomen lading papierwerk. Hun administratieve kosten zijn met gemiddeld ruim 10 procent toegenomen, tot een gezamenlijk bedrag van 18 miljoen euro per jaar. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van gegevens van GGZ Nederland.

De gestegen kosten worden veroorzaakt doordat de instellingen nu zaken moeten doen met tientallen, soms honderden gemeenten afzonderlijk in plaats van met enkele zorgverzekeraars, provincies en zorgkantoren. Daarvoor hebben ze extra boekhouders in dienst moeten nemen.

Ook moeten jeugdzorginstellingen nu vaak lang wachten op betaling door de gemeenten. Verschillende instellingen dreigen daardoor in de financiële problemen te komen.

'Veel meer papierwerk jeugdzorg'
'Veel meer papierwerk jeugdzorg' (Foto: ANP)

PvdA: zwartboek over herstel bevingsschade

Groningers die vinden dat zij niet goed worden geholpen bij het herstellen van schade aan hun huizen die is ontstaan door de aardbevingen, kunnen hun verhaal kwijt bij de PvdA. De Tweede Kamerleden Jan Vos en Tjeerd van Dekken willen deze verhalen bundelen in een zwartboek dat na de zomer wordt aangeboden aan het kabinet.

Vos en Van Dekken denken dat veel Groningers nog "een ellendige tijd" te wachten staat omdat er in het aardbevingsgebied nu eenmaal veel gebouwen schade hebben die hersteld moet worden. De PvdA gaat de schadeafhandeling goed in de gaten houden, kondigen de Kamerleden aan.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de woningen in Groningen die minder waard zijn geworden door de aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning in het gebied.

PvdA: zwartboek over herstel bevingsschade
PvdA: zwartboek over herstel bevingsschade (Foto: ANP)

Opnieuw kans op onweer en wateroverlast

Donderdag is er opnieuw kans op onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Doordat de buien zich maar langzaam verplaatsen, kan plaatselijk veel regen vallen. Dat meldt Weeronline. De grond is, zeker in het zuidoosten, door de regen van afgelopen dagen verzadigd en daardoor komt het al snel tot wateroverlast. In het uiterste noorden en noordwesten valt het waarschijnlijk met de buien mee.

Tijdens de avondspits is er ook in de Randstad sprake van regen- en onweersbuien, waardoor de spits zwaarder dan normaal kan uitpakken.

Woensdag veroorzaakten de buien op verschillende plaatsen wateroverlast en werden ook windhozen gesignaleerd.

Opnieuw kans op onweer en wateroverlast
Opnieuw kans op onweer en wateroverlast (Foto: ANP)

Kan de vlag uit of (nog) niet?

Het is een spannende dag voor de ongeveer 210.000 eindexamenleerlingen. Donderdag wordt namelijk de uitslag bekendgemaakt. Kan de vlag uit? Volgen er herexamens? Of wordt het volgend jaar nog eens proberen?

De normeringen van de examens voor leerlingen van het vmbo (niveau TL en GL), de havo en het vwo worden donderdag bekendgemaakt. Dan is duidelijk wat voor eindcijfers de examenleerlingen hebben en dus of ze geslaagd of gezakt zijn.

Leerlingen van de afdelingen KB en BB op het vmbo hebben al de uitslag gehad, de herexamens zijn daar 9 juni begonnen. Voor de rest begint het tweede tijdvak de komende dagen.

De eindexamens van 2017 beginnen op 10 mei.

Kan de vlag uit of (nog) niet?
Kan de vlag uit of (nog) niet? (Foto: ANP)

Fajah Lourens wil voorlopig geen man in huis

Fajah Lourens wil even geen relatie meer. "Voorlopig wil ik geen man meer in mijn huis", zegt de dj in een interview met Kek Mama. "Mijn kinderen zijn het belangrijkst."

Zelf was Fajah als kind weleens boos op haar eigen moeder, omdat zij vaak nieuwe liefdes mee naar huis nam. "Húp, daar krijgen we de volgende stiefvader." Fajah's kinderen, Irem van zestien en Shai van acht, mochten haar ex Melvin niet. Daarom ging het uit. Daarna kreeg Fajah een relatie met de elf jaar jongere Gijs. "Ik dacht echt dat het met Gijs voor altijd was. Daarom heb ik hem ook in mijn leven met de kinderen toegelaten. Achteraf vind ik dat dom en naïef."

Fajah is sinds acht weken weer single. Ze is niet eerder zo lang alleen geweest. "Voor het eerst in mijn leven durf ik te zeggen: laat relaties maar even zitten", zegt de schrijfster van het boek Killerbody dieet. In plaats daarvan werkt ze in therapie aan het onder controle houden van haar emoties. "Nu zie ik dat ik eerst dat oude zeer moet verwerken. Ik praat een keer per maand met een homeopaat, en ben bij een bioresonantie -therapeut."

Fajah Lourens wil voorlopig geen man in huis
Fajah Lourens wil voorlopig geen man in huis (Foto: BuzzE)

Jimmy Page getuigt in plagiaatzaak

Jimmy Page had tot voor kort het nummer Taurus van de band Spirit nooit gehoord. Dat zei de gitarist van Led Zeppelin woensdag in de rechtbank, meldt Reuters. Nabestaanden van Spirits gitarist Randy Wolfe claimen dat de opening van Led Zeppelins hit Stairway To Heaven afkomstig is van Taurus.

Page geeft toe het eerste album van Spirit uit 1968, waarop Taurus staat, in zijn collectie van ruim 4000 platen te hebben, maar hij zegt zich niet te kunnen herinneren ernaar te hebben geluisterd. De 72-jarige muzikant kan zich ook niet herinneren in 1968 in het voorprogramma van Spirit te hebben gespeeld, tijdens het eerste concert van Led Zeppelin in de Verenigde Staten.

In 2008 rekende Bloomberg uit dat Stairway to Heaven door de jaren heen zo'n 500 miljoen euro heeft opgebracht. Volgens de BBC zijn de erfgenamen van Randy Craig Wolfe uit op 35 miljoen daarvan. De rechtszaak gaat donderdag verder met meer getuigenverklaringen.

Jimmy Page getuigt in plagiaatzaak
Jimmy Page getuigt in plagiaatzaak (Foto: BuzzE)

Pleidooi voor twee eindexamens per jaar

Eindexamenleerlingen moeten op twee momenten in het jaar alle examens kunnen maken. Dan kunnen ze zelf kiezen welke toetsen ze wanneer doen. Daarvoor pleit voorzitter Pieter Hendrikse van het College voor toetsen en examens (CvTE), de waakhond van alle centrale examens in Nederland, donderdag in een interview met Trouw. Nu doen scholieren alle examens in mei.

"Mijn voorstel zou zijn om twee keer een volledige examenperiode in te richten, waarom niet een in juni en een in november", zegt Hendrikse. Volgens hem steunen scholieren, middelbare scholen en leraren zijn voorstel. Er bestaat al langer een wens om middelbare scholieren meer 'maatwerk' te bieden: onderwijs waarin niet alle leerlingen in één mal worden geduwd en dat beter aansluit op waar kinderen wel en niet goed in zijn.

Pleidooi voor twee eindexamens per jaar
Pleidooi voor twee eindexamens per jaar (Foto: ANP)

Miljardenovername voor ASML

Chipmachinefabrikant ASML neemt het Taiwanese bedrijf Hermes Microvision over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. De apparatuur die Hermes bouwt, controleert onder meer of de stappen die in het productieproces voor het maken van chips naar behoren zijn voltooid.

ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond, na goedkeuring van toezichthouders in onder meer Taiwan en de Verenigde Staten.

Miljardenovername voor ASML
Miljardenovername voor ASML (Foto: ANP)

Door alligator gegrepen peuter gevonden

Wildbeheerders in het recreatiepark van Walt Disney in het Amerikaanse Orlando hebben vier alligators gevangen tijdens de zoektocht naar de tweejarige peuter die dinsdagavond door een alligator werd aangevallen en een meer in werd gesleurd. De gevangen dieren zijn afgemaakt maar in hun lijven werden geen overblijfselen van het kind gevonden.

De politie verklaarde woensdag er zeker van te zijn dat het kind niet meer leeft. "We weten dat we met een bergingsoperatie bezig zijn", aldus de lokale sheriff. De zoektocht is in de Seven Seas Lagoon, een meer in het recreatiepark.

De ouders waren met hun drie kinderen vlak bij hun hotel aan de oever van het meer neergestreken. Er was een filmvoorstelling. De alligator sloeg toe toen het kind zijn voeten in het water liet bungelen. De vader probeerde tevergeefs het kind uit de greep van het reptiel te halen.

Update 7:34 uur:
Het lichaam van de peuter is door duikers gevonden. Vermoedelijk is het kind verdronken. Het lichaam werd op korte afstand van waar hij gegrepen is gevonden. Sheriff Jerry Demings van Orange County verklaart dat hij er niet aan twijfelt dat het kind door de alligator is verdronken maar autopsie moet dit uitwijzen.

Het lichaam van het jongetje zou nog intact zijn. Volgens de politie is het overgedragen aan een lijkschouwer.

Het Walt Disney resort liet weten geschokt te zijn door het voorval. "Iedereen hier is kapot van dit tragische incident", verklaart een woordvoerder. "We helpen de familie en doen alles wat we kunnen om de politie bij te staan."

Zoektocht in alligatormaag naar peuter
Zoektocht in alligatormaag naar peuter (Foto: ANP)

Dragon Quest VII komt in september uit

Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past is een 3DS-remake op de PS1 JRPG. De remake kwam al in 2013 uit in Japan, maar wordt op 16 september eindelijk in het Westen uitgebracht. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

Volgens Square Enix waren ze eigenlijk helemaal niet van plan om de Dragon Quest VII-remake naar het Westen te brengen. De game is namelijk gigantisch en door de enorme hoeveelheid tekst een enorme vertaalklus. De script van de PS1-versie is ook niet meer representatief en was bovendien vrij slecht. Volgens Square Enix hebben brieven en petities van fans hun toch overtuigd om de game te vertalen.

Taylor Swift en Tom Hiddleston zoenend gespot

Taylor Swift is zoenend gespot met Tom Hiddleston. The Sun heeft foto's van een romantische middag die de twee dinsdag doorbrachten op het strand van Rhode Island, waar Taylor een villa heeft.

Op de foto's is te zien hoe de 26-jarige zangeres en de 35-jarige acteur hand in hand lopen, in elkaars armen op een rots aan het water zitten en zoenen. De twee leerden elkaar vorige maand kennen tijdens het Met Gala, waar ze samen hebben gedanst. Volgens een insider is Tom sindsdien al verliefd op Taylor. "Hij heeft haar bloemen gestuurd."

Taylor had tot vorige week nog een relatie met de Schotse dj Calvin Harris. Hij heeft sinds de foto's met Tom Hiddleston verschenen al haar foto's van zijn Instagram-account verwijderd. Ook viel het Extra op dat hij haar niet meer volgt op Twitter.

Taylor Swift en Tom Hiddleston zoenend gespot
Taylor Swift en Tom Hiddleston zoenend gespot (Foto: BuzzE)

'Geen link schutter Orlando en militie'

Amerikaanse autoriteiten hebben de schutter van het bloedbad in Orlando nog niet kunnen linken aan internationale militante groeperingen. Dat meldde woensdag het hoofd van de Senate Intelligence Committee, dat over veiligheid gaat.

Volgens de Republikeinse senator Richard Burr is nog niet vast komen te staan dat Omar Mateen namens een internationale groep handelde.

Mateen schoot zaterdagnacht in een homoclub in Orlando, Florida, 49 mensen dood. Volgens nieuwszender CNN, die zich baseert op justitiële kringen, had de FBI de schutter als een van de vele honderden aanhangers van Islamitische Staat op de radar. Burr deed daarover geen uitspraken.

'Geen link schutter Orlando en militie'
'Geen link schutter Orlando en militie' (Foto: ANP)

Grote brand treft woonboulevard Breda

Bij een brand op Woonboulevard XXL in Breda zijn meerdere panden betrokken. Het vuur ontstond rond middernacht in woonwinkel Lampidee. De brandweer kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio woedde de brand in de nacht van woensdag op donderdag in een blok waarin meerdere woonwinkels zijn gevestigd. Ze kon niet zeggen om welke winkels het precies gaat.

Naast Lampidee en Sofa Nova is volgens lokale media ook Bankstel XL getroffen door het vuur. De veiligheidsregio spreekt over een "zeer grote brand". Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De brand heeft een groot deel van woonwinkel Sofa Nova in de as gelegd. De eigenaar reageert tegenover Omroep Brabant verbouwereerd: "Dit is al de tweede keer dit jaar. Het was eerder al raak in een ander pand in Sliedrecht."

De brandweer was met meerdere bluswagens aanwezig om het vuur te bestrijden, dat met veel rookontwikkeling gepaard gaat. De veiligheidsregio riep omwonenden daarom op ramen en deuren gesloten te houden.

De woonboulevard aan de Kruisvoort telt 52 woonwinkels. Alle straten rondom Woonboulevard XXL zijn afgezet. Het gaat om de Kruisweide, Heilaarstraat en de Ettensebaan richting de A16.

FOK! Wat een weer: 21 graden met kans op onweer

Vandaag is er naast de regen ook kans op af en toe zon. In het zuiden van het land is er nog steeds onweer mogelijk. De temperatuur klimt wel weer een stukje omhoog: vandaag wordt het ongeveer 21 graden. De wind blijft zwak tot matig maar draait gedurende de dag richting het oosten. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Een prachtige zonsopkomst in Cuijk (Foto: Charged)
Een prachtige zonsopkomst in Cuijk (Foto: Charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1903 Het eerste flesje Pepsi-cola werd gebrouwen door apotheker Caleb Bradham.
1903 Henry Ford richtte de Ford Motor Company op te Detroit.
1911 Het technologiebedrijf IBM werd opgericht.
1978 De film Grease werd uitgebracht. 
1998 134 jaar na dato werd het laatste deel van het Woordenboek Der Nederlandsche taal voltooid.Grease - Wie is er niet mee opgegroeid? 

King of Fighters vechten het uit op E3

Atlus heeft een E3-trailer uitgebracht voor het vechtspel The King of Fighters XIV. Het spel bevat 50 personages, waarvan er 31 oude bekenden zijn.

De serie bestaat al sinds 1994, en SNK heeft er nog steeds zin in. Sterker nog, het bedrijf geeft aan dat ze de game geheel opnieuw hebben gebalanceerd door het knoppenschema aan te passen en de Combo en Max Mode-mechanieken aan te passen. Het zou de beste verbetering zijn sinds King of Fighters '98. Wat ons naar de vraag brengt: wathebben ze dan al die jaren ertussen gedaan?

The King of Fighters XIV komt 26 augustus uit op PlayStation 4.

Final Fantasy XII-remaster komt met een aantal moderne features

Final Fantasy XII: The Zodiac Age is de PS4-remaster van de PS2-game die in 2017 moet uitkomen. De game heeft gelukkig wat moderne toeters en bellen gekregen. Naast de verbeterde graphics heeft het spel nu een auto-save funcitie, veel betere laadtijden en een 'speed mode'.

In een niet buiten Japan uitgebrachte versie van Final Fantasy XII kon je al met L1 het spel twee keer zo snel laten gaan, maar in The Zodiac Age kun je het spel zelfs vier keer zo snel laten gaan. Ideaal voor grind-sessies dus. Bekijk beelden van de E3-demo hieronder:

Red de wereld in Hatsune Miku: Project Diva X

Sega blijft op de E3 stil over een Europese release, maar ze hebben wel de Amerikaanse versie een E3-trailer van het ritmespel Hatsune Miku: Project Diva X uitgebracht.

SEGA liet eerder weten er naar te kijken of het spel hier in Europa nog wordt uitgebracht, maar importeren kan natuurlijk altijd nog. In Hatsune Miku: Project Diva X zit een daadwerkelijke verhaalmodus waarin Miku en co het licht terug moet brengen in de wereld door, jawel, te zingen en op te treden. Wij als speler moeten het ritme van de dertig aanwezige nummers zien bij te houden en op het juiste moment de juiste knop in te drukken.

Hatsune Miku: Project Diva X ondersteunt PlayStation VR wanneer het apparaat in oktober uitkomt. Je zit dan in een 'Live Edit Mode'-concert waarin je naar de optredens kan kijken alsof ze recht voor je staat.

Hatsune Miku: Project Diva X komt 30 augustus uit in Noord-Amerika voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Mocht je echt niet kunnen wachten, dan is de Japanse versie van PlayStation Vita al uit, en komt de Japanse PlayStation 4-versie op 26 augustus uit.

'Wrak EgyptAir MS804 gevonden'

Het wrak van de vermiste EgyptAir Airbus A320 met vluchtnummer MS804 is gevonden. Egyptische bronnen melden dit aan persbureau Reuters.

Update 05.50 uur:
Het is nog onduidelijk wat het schip nu precies heeft gevonden, ook is nog onduidelijk of de zwarte dozen op tijd gevonden kunnen worden. Deze zenden nog steeds een signaal uit dat wordt opgepikt door schepen op zee, deze signalen worden echter wel steeds zwakker en men verwacht dat de batterijen over een week leeg zullen zijn. Om de recorders te vinden moet de locatie tot op een paar meter afstand worden bepaald.

Het onderzoeksschip John Lethbridge, dat bezig was met een zoektocht naar het verdwenen toestel, heeft met behulp van speciale zoekapparatuur diverse delen van het toestel aangetroffen. Deze liggen op verschillende locaties op 3000 meter diepte. Volgens het onderzoeksteam zijn hier beelden van. De exacte locatie is nog niet bekendgemaakt. Er wordt nu gewerkt aan een kaart waarop de diverse locaties van de wrakstukken worden weergegeven.

Het toestel verdween in de nacht van 18 op 19 mei 2016 tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro van de radar. Er waren 66 personen aan boord. Eerder werden er al kleine brokstukken van het rampvliegtuig aangetroffen op zo'n 300 kilometer afstand van de Egyptische kust.

Mila Kunis zwanger van tweede baby

Ashton Kutcher en Mila Kunis verwachten een tweede kindje. Dat bevestigt hun woordvoerder aan People.

De twee, die vorig jaar in juli trouwden, hebben al een dochtertje, Wyatt Isabelle van ruim anderhalf. Ze hebben er geen geheim van gemaakt graag meer kinderen te willen.

Hoe lang Mila al zwanger is en of de nieuwe baby een jongetje of meisje wordt is niet bekend.

Mila Kunis zwanger van tweede baby
Mila Kunis zwanger van tweede baby (Foto: BuzzE)

Johnny Depp wil geen getuigen bij rechtszaak

Johnny Depp wil voorkomen dat er vrijdag getuigen worden gehoord in de rechtszaak om het contactverbod dat zijn ex Amber Heard hem wil opleggen. Zijn advocaten hebben de rechter gevraagd dit niet toe te staan, weet People.

Johnny diende het verzoek maandag in, omdat Amber op dat moment nog geen lijst met namen van getuigen had doorgegeven. Tijdens een eerdere hoorzitting had haar advocaat gezegd dat er "vier of vijf" getuigen zouden zijn. De actrice heeft geschreven verklaringen overhandigd van een vriendin en een buurvrouw. Johnny wil dat deze verklaringen worden genegeerd.

Johnny's juridische team beschuldigt Amber er in het verzoek van de zaak "te hebben geregeld op een manier waarop zij en haar getuigen niet beschikbaar zijn om onder ede vragen te beantwoorden voorafgaand aan de hoorzitting van 17 juni".

Johnny Depp wil geen getuigen bij rechtszaak
Johnny Depp wil geen getuigen bij rechtszaak (Foto: BuzzE)

Politie arresteert 36 hooligans in Lille

De Franse politie heeft minstens 36 hooligans in Lille gearresteerd nadat ze woensdag slaags raakte met honderden beschonken Engelse voetbalsupporters. Zestien mensen raakten door de rellen in de Noord-Franse stad gewond en moesten naar het ziekenhuis, meldde de regionale politie.

De opstootjes begonnen eerder op de dag toen rivaliserende hooligans elkaar en de politie lastigvielen. Woensdagavond moest de politie traangas en pepperspray inzetten om Engelse supporters uiteen te jagen vlak bij het station van Lille. Even na middernacht was het opnieuw mis. Engelse fans keerden zich tegen de plaatselijke inwoners van Lille die de overwinning van Frankrijk op Albanië vierden, het werd 2-0.

Dinsdag nam de politie in Lille al zestien voetbalsupporters mee voor verhoor. Onder hen waren minstens zes Russen. Rusland verloor woensdagmiddag in de Noord-Franse stad van Slowakije. Ook veel Engelse fans hebben zich in Lille verzameld, omdat Engeland donderdag in het naburige maar kleinere Lens een EK-wedstrijd speelt.

Zaterdag vielen tientallen gewonden toen Russen en Engelsen met elkaar op de vuist gingen in Marseille. De tuchtcommissie van voetbalbond UEFA heeft daarop gedreigd het Russische elftal te diskwalificeren als supporters zich opnieuw misdragen in Franse stadions. Engeland bleef voorlopig buiten schot.

Politie arresteert 36 hooligans in Lille
Politie arresteert 36 hooligans in Lille (Foto: ANP)

'Chinese Uber-concurrent haalt 7 miljard op'

Didi Chuxing, dat ook wel bekendstaat als het Chinese Uber, heeft 7 miljard dollar opgehaald met een recente financieringsronde. Dat meldden ingewijden aan The Wall Street Journal.

Eerder werd al bekend dat Apple 1 miljard dollar in Didi heeft geïnvesteerd. Verder hebben ook Chinese partijen geld gestoken in het onlinetaxibedrijf, dat inmiddels ruim 25 miljard dollar waard zou zijn. Didi zou volgend jaar een beursgang in New York wil maken.

Dinsdag werd nog gemeld door The Wall Street Journal dat concurrent Uber tot 2 miljard dollar wil ophalen bij investeerders. Uber zou nu 68 miljard dollar waard zijn.

'Chinese Uber-concurrent haalt 7 miljard op'
'Chinese Uber-concurrent haalt 7 miljard op' (Foto: BuzzT)

Enorme dopingbom valt op gewichthefwereld

Het is wellicht lastig te geloven, maar de gewichthefwereld is opgeschrikt door een gigantische dopingbom. Wereldgewichthefbond IWF maakte woensdagavond laat de namen bekend van gewichtheffers die tijdens hertesten van urinestalen van de Olympsiche Spelen van 2012 alsnog positief zijn bevonden.

Het zijn bepaald geen krabbelaars die op het lijstje staan: de tien atleten veroverden vier jaar geleden in Londen bij elkaar vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. Vooral Kazachstan wordt in sportieve rouw gedompeld, want alle vier betrapte kampioenen komen uit dat land en dus raakt men vier gouden medailles kwijt. 

De grootste naam in het lijstje is zonder enige twijfel Ilya Ilyin, volgens velen - althans tot woensdag - een van de grootste gewichtheffers aller tijden. Hij pakte in Londen goud, net als zijn eveneens betrapte landgenotes Svetlana Podobedova, Maiya Maneza en Zulfiya Chinshanlo. Zilver was er voor de Rus Apti Aukhadov, terwijl de Oekraïnse Yuliya Kalina en de Wit-Russische Maryna Shkermankova brons veroverden. Met name de Kazachen, waaronder Ilyin, kwamen een kleine twee weken geleden overigens al voor in destijds nog onbevestigde geruchten.

De hele meute dacht overigens dat het een goed idee was om anabole steroïden te gebruiken. Dat was het gezien het resultaat aanvankelijk ook wel, maar de gewonnen medailles zullen zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd retour gestuurd mogen worden. De gewichtheffers zullen de Olympische Spelen van dit jaar aan zich voorbij moeten laten gaan. Vooral voor Ilyin en de Azerbeidzjaanse Boyanka Kostova is dat een zure gewaarwording: zij waren topfavoriet voor olympisch goud.

De alsnog betrapte sporters en de voornaamste medailles uit hun carrière

Naam Land Gewonnen medailles
Apti Aukhadov Rusland 1x Olympisch zilver
1x WK-goud + 1x WK-brons
1x EK-goud + 1x EK-brons 
Boyanka Kostova Azerbeidzjan 1x WK-goud
3x EK-goud + 1x EK-zilver 
Dzina Sazanavets Wit-Rusland 1x WK-zilver
1x EK-goud 
Maryna Shkermankova Wit-Rusland 1x Olympisch brons 
Yauheni Zharnasek Wit-Rusland 1x EK-brons 
Yuliya Kalina Oekraïne 1x Olympisch brons
1x WK-zilver
1x EK-goud + 1x EK-zilver + 1x EK-brons 
Svetlana Podobedova Kazachstan 1x Olympisch goud
2x WK-goud + 1x WK-zilver + 1x WK-brons
2x EK-goud 
Maiya Maneza Kazachstan 1x Olympisch goud
2x WK-goud + 1x WK-zilver 
Zulfiya Chinshanlo Kazachstan 1x Olympisch goud
3x WK-goud 
Ilya Ilyin Kazachstan 2x Olympisch goud
4x WK-goud 

Porsche op voorlopige pole 24 uur van Le Mans

Beide Porsches hebben de sterke trend uit de vrije trainingen voort weten te zetten in de eerste kwalificatie voor de 24 uur van Le Mans. Net zoals in de training van vanmiddag staat de #2 wagen bovenaan, met vier tienden voorsprong op de andere Porsche. Toyota volgt op slechts een seconde achterstand van de #2 met beide wagens, gevolgd door beide Audi's. De wagen van ByKolles kwam na een brand eerder op de dag niet in actie.

Het was de eerste keer dit weekend dat de coureurs voluit gingen, en dat was te merken ook. De sessie werd geteisterd door vele gele vlaggen gedurende het eerste uur. Giancarlo Fisichella zorgde voor de eerste en enige rode vlag, nadat hij zijn Ferrari 488 GTE in de Porsche-bochten in het grind parkeerde. Niet veel later spinde ook de #99 Aston Martin van de baan en zag Nick de Bruijn zijn teamgenooot Pu JunJin de controle over de Oreca verliezen, waarna de #33 wagen achter de vangerails verdween.

Door de vele gele vlaggen duurde het lang tot Audi eindelijk snelle ronden kon neerzetten. Beide wagens wist weliswaar het gat naar de Toyota's te verkleinen, maar tot tien minuten voor het eind van de sessie bedroeg het gat nog altijd een volle seconde. Door de afkoelende baan wist Audi echter geen snellere tijd meer neer te zetten.

In de LMP2 stond de #26 Oreca van G-Drive Racing de beste papieren in handen, de eerste auto van het team van Giedo van der Garde bleef de #35 Alpine van ondermeer Ho-Pin Tung met een halve seconde voor. In de GT Pro lijkt Ford in hun eerste Le Mans sinds jaren op weg naar pole. De complete top vijf bestaat uit vier Fords. Enkel de Ferraries van AF Corse lijken het Ford nog moeilijk te kunnen maken met een derde en zesde plek.

Morgenavond om 19:00 begint de tweede kwalificatiesessie, wat een verlengde van deze eerste sessie zal zijn.

Top 5 LMP1

Plaats # Team Tijd Verschil Ronden
1 2 Porsche Team 3:19.733 27
2 1 Porsche Team 3:20.203 0.470 25
3 6 Toyota Gazoo Racing 3:20.737 1.004 30
4 5 Toyota Gazoo Racing 3:21.903 2.170 27
5 8 Audi Sport Team Joest 3:22.466 2.733 20

Top 5 LMP2

Plaats # Team Tijd Verschil Ronden
9 26 G-Drive Racing 3:36.605 16.872 25
10 35 Baxi DC Racing Alpine 3:37.175 17.442 23
11 36 Signatech Alpine 3:37.225 17.492 25
12 44 Manor 3:38.037 18.304 24
13 49 MICHAEL SHANK RACING 3:38.837 19.104 22


Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.