'Dopingtests Russische topzwemmers konden afgekocht worden'

De Russische antidopingautoriteit RUSADA zou in 2011 een flinke som gevraagd hebben om topzwemmers uit het land niet te testen. Journalisten Craig Lord en Sabrina Knoll doken in de wereld van het Russische zwemmen en spraken daar met een aantal bronnen. 

Die bronnen beschuldigen vooral Grigory Rodchenkov en Nikita Kamaev. Rodchenkov is de inmiddels naar de VS gevluchte oud-directeur van het antidopinglab in Moskou. Hij deed onlangs zelf al uit de doeken hoe hij rondom de Olympische Spelen van 2014 in Sochi een groots dopingprogramma opgezet heeft. Kamaev is de vorig jaar onder mysterieuze omstandigheden overleden ex-voorzitter van RUSADA, die een boek wilde schrijven met de nodige onthullingen.

"Rodchenkov en Kamaev belden de Russische zwembond in 2011 twee keer op in de aanloop naar de voorbereidingen op de Spelen van 2012", aldus een bron. "De laatste daadwerkelijke ontmoeting was in oktober 2011, vlak voor de laatste voorbereidingen begonnen. Officials van de zwembond werden bij RUSADA op kantoor geroepen. Na twee uur kwamen Rodchenkov en Kamaev eindelijk op het punt waar het over ging: voor drie miljoen roebels zouden ze twee of drie Russische topzwemmers uit het lijstje schrappen van zwemmers die op doping getest zouden worden."

De Russische zwembond zou niet op het aanbod in zijn gegaan, zo vertelt de bron. Een reactie is er vanuit de bond nog niet gekomen. Wereldzwembond FINA heeft in een statement gezegd dat iedereen die meer van deze zaak weet zich direct zou moeten melden. Of er serieuze actie wordt ondernomen is onduidelijk, want in de loop der jaren heeft FINA zich nauwelijks een actieve partij in de strijd tegen doping getoond. Een schorsing van bijvoorbeeld de Russische zwembond lijkt dan ook niet in het verschiet te liggen.