CD: Red Hot Chili Peppers - The Getaway

De afgelopen week verscheen The Getaway, het elfde studioalbum van de uit Los Angeles afkomstige band Red Hot Chili Peppers. Dat werd ook wel eens tijd aangezien het alweer vijf jaar geleden is dat ondergetekende zijn debuut maakte op FOK! met de recensie van hun vorige plaat I'm With You. Nadat we eerder dit jaar al kennis mochten maken met de singles 'Dark Necessities', 'The Getaway' en 'We Turn Red' waren de verwachtingen toch wel hooggespannen voor het volledige nieuwe album. Laten we wat dat betreft dan ook meteen maar met de welbekende spreekwoordelijke deur in huis vallen: The Getaway maakt alle verwachtingen meer dan waar!

Red Hot Chili Peppers - The Getaway

The Getaway is een album waarvan het opnameproces niet zonder slag of stoot ging. Zo brak Flea tijdens de opnames zijn arm bij een ongelukje met een snowboard en moest zanger Anthony Kiedis in het ziekenhuis opgenomen worden vanwege een griepje aan zijn ingewanden. Daarnaast werd producer Danger Mouse ingehuurd, die daarmee het stokje overnam van Rick Rubin, die een kwart eeuw lang de vaste man achter de knoppen en schuiven was bij de groep. Het resulteerde in een zeer energiek en verfrissend album waarop we een band aan het werk horen die bij lange na nog niet uitgeblust klinkt.

Aan The Getaway werd al sinds 2014 hard gewerkt. Zo waren er al meer dan 30 tracks geschreven toen de band in zee ging met de getalenteerde producer en muzikant Brian Joseph Burton oftewel Danger Mouse. Danger Mouse was echter niet onder de indruk van de onsamenhangende composities van de groep, smeet al het gedane werk in een kliko en vroeg daarna aan de Red Hot Chili Peppers om met nieuw materiaal te komen. Klaarblijkelijk werkte deze aanpak goed aangezien de mannen met één van hun meest veelzijdige albums sinds Mother's Milk op de proppen kwamen.

The Getaway is de tweede plaat met gitarist Josh Klinghoffer, die op deze schijf met zijn onnavolgbare gitaarloopjes een absolute hoofdrol opeist en laat horen dat hij een waardige opvolger is van snarenplukker John Frusciante. Neem daarbij het virtuoze baswerk van Flea, het stevige beukwerk van drummer Chad Smith en de sinds 'Under The Bridge' steeds beter zingende Anthony Kiedis en je weet eigenlijk al dat je een plaat in handen hebt die simpelweg niet kan falen. Van de swingende jaren tachtig funkpop in 'Go Robot' en warme funkklanken in 'Sick Love' tot het heerlijk chaotisch punkende 'This Ticonderoga' en het melancholische 'Dreams Of A Samurai' weten de mannen ons weer 13 tracks lang aan de stereo gekluisterd te houden.


De gloednieuwe videoclip van Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers-fans hoeven we uiteraard niet te overtuigen van de kwaliteiten die The Getaway voor de luisteraar in petto heeft, maar ook een ieder die het werk van de band van de afgelopen jaren wel kon waarderen kunnen we zeker aanraden om deze fijne schijf eens te gaan beluisteren.