CD: Rise Above - All That Is Solid

De afgelopen week verscheen het langverwachte eerste album van de uit Winterswijk afkomstige band Rise Above. De band, wiens naam ons meteen deed denken aan het gelijknamige nummer van het eveneens legendarische Black Flag, kwam in 2012 voort uit de restanten van de band Crawfish en wist met hun eigenzinnige geluid al een behoorlijke naam te maken in de Nederlandse hardcore en punkscene. Niet zo curieus dus dat veel mensen al halsreikend uitkeken naar All That Is Solid, het eerste volledige album van de mannen.

Rise Above - All That Is Solid

Rise Above is een collectief dat we gerust kunnen omschrijven als een punk supergroep. Zo komen we in de groep voormalige bandleden van bands als Disabuse, Winterswijx Chaos Front, Cry of Terror en Colt Impact tegen, stuk voor stuk namen die bij liefhebbers van de betere nederpunk in het geheugen gegrift zullen staan. Verwacht echter geen ouwelullenmuziek bij deze heren. Rise Above maakt namelijk stevig beukende hardcore punk met daarover een gecombineerd laagje van ouderwetse sludgemetal en nieuwerwetse stonerrock.

Het album, dat is uitgebracht door het Leeuwarder platenlabel Big Bad Wolf Records, werd opgenomen in de White Noise Studio in Winterswijk, een studio die we ook kennen van het werk van Fantoom en Dead Neanderthals. Met studioeigenaar Marlon Wolterink achter de schuiven, een producer die eerder al naam maakte als producent van onder meer Dead Neanderthals, DNMF en Hadewych, werden aldaar een tiental uiterst explosieve tracks op de gevoelige band vastgelegd. Het resulteerde in een zeer evenwichtig album dat ook op de Bandcamp-pagina van Rise Above te beluisteren is.

Rise Above
Rise Above

Vanaf de eerste tonen van 'Breathe' horen we een album dat een dik half uur als een woeste wervelstorm uit de speakers lijkt te knallen. De gitaristen Ronald en Arch zorgen samen met bassist Patrick en drummer Pierre voor een solide alles verpletterende geluidsmuur terwijl zanger Roy de longen uit zijn lijf lijkt te brullen. Muzikaal gezien doet Rise Above dan ook wat denken aan een geslaagde kruisbestuiving van Agnostic Front en Minor Threat met het vroegere werk van Slayer. Met All That Is Solid levert de band een schijf af die zeker bij liefhebbers van het betere melodische beukwerk in de smaak zal vallen.