FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 juni 2016

'Pietschoenen' brengen 1700 euro op

De schoenen die Erik van Muiswinkel droeg als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal hebben zaterdagavond 1700 euro opgebracht op een veiling. De opbrengst van de schoenen gaat naar de AVL Foundation. Dat is het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker.

Wie de schoenen heeft gekocht is niet bekend gemaakt, maar veilinghuis Catawiki zegt dat diverse Nederlands culturele musea hebben meegeboden en het hoogste bod van een bieder uit Rotterdam kwam.

Van Muiswinkel liet onlangs weten te stoppen als de hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Ook zijn collega Jochem Myjer, die zes jaar Paniekpiet speelde, stapte op. Verslaggever Dolores Leeuwin vertrok eveneens omdat ze zich niet meer kan vinden in de manier waarop het programma met Zwarte Piet omgaat.

Schoenen ex-hoofdpiet voor 1700 euro geveild
Schoenen ex-hoofdpiet voor 1700 euro geveild (Foto: ANP)

Al 350.000 mensen liepen De Trap op

Ongeveer 350.000 mensen hebben tot en met zaterdag aan het einde van de middag De Trap in Rotterdam 'genomen'. Het bouwwerk dat naar het dak van het Groot Handelsgebouw voert, trok de afgelopen maand veel belangstelling. De steigerinstallatie is 29 meter hoog, 57 meter lang en telt 180 treden en bleef zelfs langer open dan van te voren gepland. De organisatie spreekt van een overweldigend succes.

Het bouwwerk is een ontwerp van architectenbureau MVRDV en is speciaal neergezet voor de culturele manifestatie 'Rotterdam viert de stad' waarmee 75 wederopbouw wordt gevierd.

De Trap werd op 16 mei geopend voor publiek. Zondag is de laatste dag dat mensen naar boven kunnen lopen. Aan het einde van die dag zijn er optredens van onder anderen Lee Towers. De bouwer van de steiger zal de houten treden ombouwen tot ongeveer 400 bankjes en deze verkopen.

Al 350.000 mensen liepen De Trap op
Al 350.000 mensen liepen De Trap op (Foto: ANP)

OM wilde veroorzaker ongeluk laten opnemen

Het Openbaar Ministerie wilde een dag voor het fatale ongeval vrijdag in Zelhem, de veroorzaker ervan laten opnemen. De psychische toestand van de 38-jarige man uit Doetinchem was zodanig dat het OM dat nodig achtte.

De man was acht dagen voor het ongeval, waarbij een jongetje van vier om het leven kwam, juist onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Hij zat bijna zes maanden in voorarrest voor een andere zaak uit 2015. In die zaak wordt hij verdacht van onder meer mishandeling, vernieling/inrijden op een politieauto, bedreiging en rijden onder invloed.

De rechtbank in Zutphen laat zaterdag weten dat hij was vrijgelaten omdat hij een blanco strafblad had. Ook zijn psychiatrische symptomen, die wel bekend waren, leken beheersbaar. Het ging echter na zijn vrijlating bergafwaarts en de reclassering adviseerde hem te laten opnemen. Nog voordat de benodigde juridische stappen daarvoor konden worden afgerond, gebeurde het fatale ongeval.

Hij stal de auto van een medewerker van justitie die bij hem op bezoek was in het kader van het lopend strafrechtelijk onderzoek. Op de een of andere manier kon hij de autosleutel bemachtigen.

OM wilde veroorzaker ongeluk laten opnemen
OM wilde veroorzaker ongeluk laten opnemen (Foto: ANP)

Asfalt op A27 langer mee door crŔme

Rijkswaterstaat heeft zaterdag in samenwerking met aannemer Heijmans een crème aangebracht op een traject van 8 kilometer van de A27 tussen Breda en Oosterhout. Bij testen op kortere trajecten is gebleken dat het zoab door het aanbrengen van de crème drie tot vier jaar langer mee gaat.

"Op die kortere trajecten had het aanbrengen van de crème geen nadelige gevolgen voor het zoab", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "De geluidsoverlast nam niet toe en de afvoer van water via het zoab verliep nog net zo goed."

De aangebrachte crème heelt scheurtjes in het asfalt en zorgt ervoor dat steentjes in het zoab minder snel loslaten. Bijna zes jaar geleden is Rijkswaterstaat met andere partijen begonnen met het testen van de substantie. "We staan nu op de grens van het gebuiken van de crème bij het reguliere onderhoud", aldus de zegsman van Rijkswaterstaat.

Dankzij het middel kunnen wegbeheerders besparen op de onderhoudskosten. Voor weggebruikers betekent dit dat ze minder te maken zullen krijgen met wegafsluitingen voor onderhoud.

Asfalt op A27 langer mee door crème
Asfalt op A27 langer mee door crème (Foto: ANP)

EK: Uitslag Portugal - Oostenrijk

Ook de tweede wedstrijd van Portugal is uitgelopen in een teleurstelling. Cristiano Ronaldo miste zelfs een cruciale strafschop. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen IJsland, koos bondscoach Fernando Santos er tegen Oostenrijk wel voor om Ricardo Quaresma te laten starten.

De aanvaller kampte namelijk met een hamstringblessure, waardoor hij het vorige duel alleen kon invallen, maar nu was hij wel fit genoeg om vanaf het begin te spelen. Ook William Carvalho startte, zodat João Mario en Danilo Pereira op de bank begonnen.

Al in de openingsfase kreeg Portugal de beste kansen. Nani was dicht bij een treffer, nadat hij zichzelf vanaf links in goede positie bracht, maar hij schoot op doelman Almer. Sterspeler Cristiano Ronaldo probeerde het vervolgens met vrije trappen, kopballen en schoten van afstand, maar het bleek niet de avond van de Real Madrid-aanvaller.

Oostenrijk kreeg zo nu en dan ook wat kansjes. Voor rust was de ploeg met een kopbal van Martin Harnik nog het dichtst bij, maar hij kreeg de bal iets te hoog en daarom niet meer op doel. Na de pauze was het opnieuw Portugal dat de lakens uitdeelde, maar keer op keer lukte het niet.

In de 78e minuut kreeg Ronaldo echter een uitgelezen kans om zijn ploeg de drie punten te bezorgen. De aanvaller werd door Martin Hinteregger bij een voorzet naar de grond getrokken, zodat scheidsrechter Nicola Rizzoli terecht naar de stip wees.

Doelman Almer ziet dat de strafschop van Ronaldo op de paal beland.
Doelman Almer ziet dat de strafschop van Ronaldo op de paal beland.

Uiteraard ging Ronaldo zelf achter de bal staan, maar waar de Oostenrijkse doelman Almer al in de rechterhoek lag, schoot de Portugees de bal in de andere hoek op de paal. Iets later dacht hij een vrije trap in te koppen, maar stond hij een meter buitenspel en werd hij teruggefloten.

Zo eindigde de avond in een enorme teleurstelling voor Ronaldo en de zijnen. De ster deed er dit keer alles aan, maar het zat hem totaal niet mee. Na twee duels staan de Portugezen nu met twee punten. Oostenrijk heeft één punt, waardoor de groep nog volledig open ligt.

Portugal

0 - 0

Oostenrijk

 
 Gele kaart: Quaresma, Pepe (Portugal), Harnik, Fuchs, Hinteregger (Oostenrijk)
 
Stadion: Parc des Princes, Parijs 
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
Bijzonderheden: Ronaldo (Por) mist penalty (79)
 
Opstelling:   Opstelling:
Patrício
Vieirinha
Pepe
R. Carvalho
Guerreiro
Moutinho
W. Carvalho
Gomes (Éder/83)
Quaresma (João Mário/71)
Nani (Rafa Silva/89)
Ronaldo
  Almer
Klein
Prödl
Hinteregger
Fuchs
Sabitzer (Hinterseer/85)
Baumgartlinger
Alaba (Schöpf/65)
Ilsanker (Wimmer/87)
Arnautovic
Harnik

Paul de Leeuw uitgescholden bij herdenking

Paul de Leeuw is bij een herdenkingdienst voor de slachtoffers van de aanslag in Orlando, uitgescholden door een paar jongeren. Volgens RTV Rijnmond kreeg De Leeuw de verwensingen vlak voor de bijeenkomst bij homo-café De Unie, naar zijn hoofd geworpen. "Er moet nog veel gebeuren en de homohaat wordt alleen maar groter", zei de presentator achteraf.

Hij was blij dat burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig was. Die vroeg zich af wat er allemaal aan de hand was. "Het kan niet zijn dat je respect vraagt zonder respectvol te zijn", zei Aboutaleb verontrust.

Het was niet het enige incident rond de bijeenkomst. Zaterdagochtend kreeg de eigenaar van De Unie een brief waarin werd opgeroepen tot een 'homo-moord' tijdens de Gay Pride in Amsterdam.

Paul de Leeuw uitgescholden bij herdenking
Paul de Leeuw uitgescholden bij herdenking (Foto: BuzzE)

Terrroristen hadden 'man' op Zaventem

Terroristen die in maart aanslagen in Brussel pleegden, hadden mogelijk een helper op de luchthaven Zaventem. Dit menen de onderzoekers van de aanslagen, meldden Belgische media zaterdag.

Vrijdag is de verdachte Youssef E.A. aangehouden die bij de catering op Zaventem heeft gewerkt. Hij was mogelijk voor de aanslagen op de hoogte van de plannen van de daders. Bij hem thuis zijn "bezwarende documenten" gevonden, aldus Het Nieuwsblad. Het gaat vooral om boodschappen op zijn computer van zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui. Die meldde aan Youssef E.A. dat er elke dinsdag vluchten naar Amerika, Rusland en Israël vertrekken. De plegers van de aanslagen op het vliegveld gingen naar incheckbalies van dergelijke vluchten.

El Bakraoui blies zich in de metro op. Bij de aanslagen werden 32 mensen gedood en kwamen drie terroristen om. Er raakten 340 mensen gewond.

Terrroristen hadden 'man' op Zaventem
Terrroristen hadden 'man' op Zaventem (Foto: ANP)

Drie terreurverdachten BelgiŰ aangeklaagd

De Belgische justitie heeft zaterdag drie mensen beschuldigd van pogingen tot moord in een terroristische context. Ze zouden hebben deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische organisatie, meldde het Belgische Openbaar Ministerie zaterdag. De drie Belgen behoorden tot een groep van twaalf verdachten die in de nacht van vrijdag op zaterdag in België zijn aangehouden.

Dat was bij een actie die er volgens de autoriteiten op gericht was te voorkomen dat terroristen een aanslag in Brussel zouden plegen tijdens de wedstrijd België - Ierland, zaterdagmiddag in het Europees kampioenschap voetbal. De wedstrijd won België met 3-0.

Negen aangehouden verdachten zijn zaterdag weer op vrije voeten gesteld. De rest, de 27-jarige Samir C, de 29-jarige Jawad B. en 40-jarige Moustapha B. zitten vast. De politie viel binnen in veertig woningen en een heleboel garageboxen in en rond Brussel nam aanvankelijk veertig mensen mee voor verhoor. De huiszoekingen werden gedaan, nadat gesprekken van verdachten waren afgeluisterd. De indruk was gewekt dat ze bezig waren met de voorbereiding van een aanslag op zaterdag, mogelijk op de fanzone van het Brusselse Rogierplein, meldde de omroep VRT.

De arrestaties hebben volgens het federaal parket niets te maken met de dreiging van een aanslag op vier kopstukken van de Belgische regering, waar de Belgische coördinator terrorismebestrijding melding van maakte.

Drie terreurverdachten België aangeklaagd
Drie terreurverdachten België aangeklaagd (Foto: ANP)

Ondanks regen toch naar vlaggetjesdag

De regen gooide zaterdagmiddag flink roet in het eten in de Schevingse haven, tijdens de traditionele Vlaggetjesdag. Daar werd het officiële startschot van het nieuwe haringseizoen gegeven.

Volgens organisator Peter Boelhouwer kwamen er ondanks het slechte weer toch ongeveer 170.000 mensen naar Scheveningen. Ze konden zich uitgebreid tegoed doen aan de nieuwe haring. Het evenement werd onder meer opgeluisterd met optredens van shantykoren, een vlootschouw en demonstraties van oude ambachten.

Vlaggetjesdag mag zich jaarlijks op grote belangstelling verheugen. Dit jaar werden ook gasten uit onder meer Rusland en Duitsland ontvangen en rondgeleid. De zegsman van de het evenement was enthousisast over de editie van dit jaar. Hij noemde het "een mooie generale repetitie voor de zeventigste editie, volgend jaar."

Hij hoopt dan naast de industriële schepen die er te zien zijn, daar een groot aantal klassieke schepen aan te kunnen toevoegen.

Vorig jaar trok het evenement, ondanks regen en harde wind, ongeveer 180.000 bezoekers. In 2014 kwamen er zo'n 250.000 mensen op af.

Ondanks regen toch naar vlaggetjesdag
Ondanks regen toch naar vlaggetjesdag (Foto: ANP)

Verstappen niet blij met Bottas na kwalificatie

Max Verstappen was alles behalve blij na de kwalificatie voor de Grand Prix van Europa in Baku. De Nederlander zette zijn Red Bull op de negende startpositie neer en daar had veel meer in gezeten als hij niet Valtteri Bottas tot twee keer toe was tegengekomen.

“Tot de rode vlag ging het goed, want ik denk dat ik derde had kunnen staan op dat moment”, vertelde een balende Max na de kwalificatie op zijn website. “Na de rode vlag ging het in de eerste sector net als in Q2 weer mis omdat Bottas me in de eerste bocht wil inhalen. Dat is gewoon ontzettend dom. We verliezen er allebei tijd door, en dat tot twee keer toe. We hadden gewoon bij Ricciardo in de buurt kunnen staan en dan is het enorm balen om negende te staan. Maar de race is nog niet gelopen, hier kun je goed inhalen dus morgen gaan we gewoon weer volgas!”

Einde EK voor Rosickř

Voor Tomáš Rosický zit het EK in Frankrijk er al na twee poulewedstrijden op. De Tsjechische aanvoerder hield aan het duel met Kroatië een bovenbeenblessure over.
 
Door een spierscheuring kan Rosicky de komende drie tot zes weken niet in actie komen. Zijn toernooi is daardoor dus al voorbij, meldt de Tsjechische voetbalbond op de officiële website. Met zijn 35 jaar is Rosicky de oudste speler in de Tsjechische selectie.
 
Bij Arsenal had Rosicky de laatste jaren ook al veelvuldig te maken met blessureleed. Afgelopen seizoen speelde hij zelfs maar één wedstrijd, in de FA Cup. Namens The Gunners kwam de kleine spelmaker tot 247 officiële duels in tien seizoenen. Zijn contract in Noord-Londen wordt niet verlengd.

Met zijn deelname aan het EK is Rosicky de oudste Tsjech ooit die op een EK speelde. Een bijzonder gegeven, aangezien hij tijdens Euro 2000 de jongste Tsjech werd die op een Europese eindronde acteerde. De middenvelder was toen negentien jaar oud.

EK: Uitslag IJsland - Hongarije

Het duel tussen IJsland en Hongarije op het EK voetbal is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. De IJslanders leken na een benutte strafschop lang op een zege af te stevenen, maar een eigen doelpunt in de slotfase leverde de 1-1 eindstand op in het verder matige duel.

De Hongaren hadden in de eerste helft een duidelijk overwicht, maar wist dit niet in kansen uit te drukken. Aan de andere kant werden de IJslanders wel gevaarlijker en kwamen zelfs op voorsprong na een heel makkelijk gegeven strafschop. Sigurdsson wist wel raad met het buitenkansje en schoot deze vlak voor rust achter de Hongaarse doelman Kiraly.

Het moment van de eerste helft, waarna een strafschop werd toegekend.
Het moment van de eerste helft, waarna een strafschop werd toegekend.

Net als tegen Portugal ging IJsland de verdedigende modus in en liet Hongarije komen. De Hongaren hadden echter moeite met een bres te slaan in de Scandinavische verdediging. IJsland kende enkele hachelijke momenten waarbij doelman Halldorsson er niet altijd even goed uit zag, maar het leverde de Hongaren geen doelpunt op.

IJsland hield zelfs vrij gemakkelijk stand en leek op een eerste overwinning af te stevenen. Het mocht echter niet zo zijn, want Saevarsson werkte vlak voor tijd onder druk van enkele Hongaarse aanvallers een voorzet van invaller Nikolic in eigen doel en bracht de Hongaren zo op gelijke hoogte. In de slotminuut van de blessuretijd ging een rebound van een vrije trap er nog bijna in voor IJsland, maar het schot van routinier Gudjohnsen werd van richting veranderd en ging net naast.

Door het gelijke spel staat Hongarije voorlopig aan de leiding in poule F met vier punten en moet IJsland het laatste duel met Oostenrijk normaal gesproken winnen om door te gaan bij dit EK.

IJsland

1 - 1

Hongarije

 39' G. Sigurdsson(pen)    88' Saevarsson (e.d.)
 
 Gele kaart: Gudmundsson, Finnbogason, Saevarsson (IJsland), Kádár, Kleinheisler, Nagy (Hongarije)
 
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Karasev (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
Saevarsson
Árnason
R. Sigurdsson
Skúlason
Gudmundsson
Gunnarsson (Hallfredsson/66)
G. Sigurdsson
B. Bjarnason
Sigthórsson (Gudjohnsen/84)
Bödvarsson (Finnbogason/69)
  Király
Lang
Juhász (Shalai/85)
Guzmics
Kádár
Gera
Nagy
Kleinheisler
Dzsudzsák
Priskin (Böde/65)
Stieber (Nikolic/65)

Hillary Clinton weer oma

Terwijl moeder Hillary Clinton druk campagne aan het voeren is voor het presidentschap, krijgt dochter Chelsea weer te maken met slapeloze nachten en poepluiers. De 36-jarige dochter van Hillary en Bill is namelijk moeder geworden van een zoon. Via Twitter liet ze weten dat Aidan Clinton Mezvinsky is geboren.

Dat betekent dat het gezin nu bestaat uit vier. Chelsea is getrouwd met Marc Mezvinsky en ze hebben al een dochter, Charlotte die in september twee wordt.

Piloot laat tientallen passagiers achter

Een piloot van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings is vrijdagavond in Dusseldorf opgestegen zonder zestig van de honderd passagiers. Deze waren nog met een bus onderweg naar het toestel. Veertig passagiers uit de eerste bus waren al wel aan boord toen de ongeduldige piloot naar Dresden vertrok.

Een woordvoerder van het vliegveld heeft tegenover de Rheinische Post zaterdag bevestigd dat de piloot kennelijk niet langer wilde wachten, omdat de vlucht al ruim twee uur achter op schema lag. Het toestel was te laat uit Italië gearriveerd. Daarom waren er bij het inchecken onder de boze passagiers schermutselingen. Het toestel zou om 19.05 uur naar Dresden vliegen, maar koos uiteindelijk om 21.35 uur het luchtruim. De zestig achterblijvers zijn in hotels ondergebracht. Hun bagage kwam vrijdag wel in Dresden aan.

Piloot laat tientallen passagiers achter
Piloot laat tientallen passagiers achter (Foto: ANP)

Dode bij ongeval in Tholen

Bij een aanrijding op het Zeeuwse eiland Tholen is zaterdag een 60-jarige automobilist uit Nieuwdorp om het leven gekomen. Een 38-jarige bestuurder uit Poortvliet raakte gewond aan zijn been. Zijn 13-jarige zoon is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Het ongeval had plaats op de Oud Vossemeersedijk tussen Tholen-stad en Oud Vossemeer. Vermoedelijk is de 38-jarige automobilist in een bocht op de dijk door onbekende oorzaak in de slip geraakt en op de andere weghelft terechtgekomen. Het voertuig kwam daarna frontaal in botsing met de auto van de 60-jarige Nieuwdorper.

De auto van de man uit Nieuwdorp kwam onderaan de dijk terecht. De auto van de man uit Poortvliet kwam in de berm aan de rechterkant van de weg tot stilstand.

Alcomobiliste gaat met kinderen de weg op

Een 46-jarige vrouw uit Overveen is op de Velsertraverse bij Velsen-Noord door de politie van de weg gehaald, omdat ze slingerend over de weg reed. Ze was onder invloed van alcohol. Twee kinderen van de vrouw, een twaalfjarige jongen en een zesjarig meisje, zaten ook in de auto.

Nadat ze vrijdagavond aan de kant was gezet, moest de vrouw een blaastest doen. Ze bleek bijna negen keer zoveel te hebben gedronken als wettelijk is toegestaan. De vrouw was op 23 mei van dit jaar ook al aangehouden en had toen ook alcohol gedronken.

Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt. Bovendien moest zij haar rijbewijs, dat ze nog maar kort had, inleveren.

Dronken vrouw gaat met kinderen de weg op
Dronken vrouw gaat met kinderen de weg op (Foto: ANP)

EK88: Nederland ontsnapt tegen Ierland en gaat naar halve finale

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

In een met 68.000 toeschouwers gevuld Parkstadion in Gelsenkirchen staat er voor Nederland en Ierland veel op het spel. Eén van beide ploegen zal de halve finale van het EK bereiken, die Ieren hebben daarvoor aan een gelijkspel genoeg en de Nederlanders moeten winnen om door te gaan.

Nederland nam het heft in handen op zoek naar de zo broodnodige treffer. De eerste grote kans was echter voor de Ieren, Paul McGrath zijn snoeiharde kopbal trof de paal waarna Gerald Vanenburg ternauwernood de bal kon wegwerken.

Terwijl Nederland de druk op de Ieren bleef opvoeren werden er nauwelijks kansen gecreëerd door Oranje. Jan Wouters probeerde nog weleens wat van afstand maar steeds vond hij de Ierse keeper Pat Bonner op zijn weg.

Van Basten probeert de Ierse keeper Bonner te passeren (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Van Basten probeert de Ierse keeper Bonner te passeren (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Ronald Koeman speelde een beroerde wedstrijd, ballen schoten weg, hij miste controle en kwam maar niet lekker in zijn spel. Uitgerekend die Ronald Koeman leverde een belangrijk aandeel in het verlossende moment van Nederland.

Koeman kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied waar hij vernietigend uit wilde halen, geheel in de stijl van zijn wedstrijd mislukte zijn schot. Maar wonder boven wonder kwam deze bal bij invaller Wim Kieft terecht die hem op de Ierse goal kopte. Door het effect wat de bal meekreeg bij de trap van Koeman stuiterde hij na de kopbal van Kieft vreemd weg op de grond waardoor Bonner misgreep en de bal achter zich in het doel zag verdwijnen. Zo kwam het Nederlands elftal in de 82e minuut eindelijk op de zo belangrijke voorsprong. Dat Marco van Basten bij het doelpunt al dan niet hinderlijk buitenspel stond maakte voor niemand meer wat uit. Ook de tegenstanders waren te perplex om nog te protesteren.

De Ieren waren dankzij hun onstuimige spel vol passie de verrassing van het toernooi en na de overwinning op Engeland in de eerste wedstrijd kon het toernooi sowieso niet meer stuk. Dat ze zo dichtbij de halve finale waren voelde als een kleine domper maar het Ierse team zou als ware helden onthaald worden in Dublin.

Voor Kieft was het een bijzonder moment. De spits begon als tweede spits achter John Bosman bij Oranje en had zo veel uitzicht op het maken van minuten tijdens het EK. Bondscoach Rinus Michels koos echter voor Marco van Basten als reservespits en die greep zijn kans waarna de rol van Kieft enigszins leek uitgespeeld. Hoewel Van Basten en Kieft graag samen in de aanval van Oranje wilden spelen zag Michels dat anders en zoals het gaat in het voetbal heeft de winnende coach altijd gelijk.

Na de overwinning op Ierland wachtte een ware kraker op Nederland, een ontmoeting met aartsrivaal West-Duitsland in de halve finale. Voor veel voetbalfans was de verloren finale op het WK van 1974 nog een open zenuw, het Oranjelegioen hoopte op revanche.

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)

EK88: Sovjet-Unie heeft weinig moeite met Engeland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

De uitgangsposities voorafgaand aan de wedstrijd waren overzichteljik, de Sovjet-Unie had alles in eigen hand. Bij een overwinning zouden zede groep winnen en zou Italië de tegenstander zijn in de halve finale. De Engelsen waren al uitgeschakeld maar voor de wedstrijd liet bondscoach Bobby Robson weten graag met een overwinning afscheid te nemen van het toernooi, daarbij wilde hij de Ieren een handje helpen door van de Sovjets te winnen.

Robson liet een aantal spelers starten die gedurende het toernooi nog niet gespeeld hadden en ook de in Engeland bejubelde Hoddle stond wederom in de basis, ook al was de bondscoach niet van hem gecharmeerd. Eén van de redenen dat Engelse keuzeheer het niet zo in hem zag zitten was omdat hij zijn taken voor het team nog weleens verslonsde, de Britse pers was echter dol op hem vanwege zijn puntgave techniek en aanvalslust.

Juist die slordigheid van Hoddle deed de Engelsen al na drie munten de das om. Hij verspeelde de bal stom aan Sergej Aleinikov die na het uitkappen van een Engelse verdediger alleen nog keeper Peter Shilton voor zich had. Met een welgemikt schot passeerde hij Shilton en de Sovjets zaten al snel in een zetel.

Ondanks dat de Engelsen nergens meer om speelden waren de fans massaal gekomen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Ondanks dat de Engelsen nergens meer om speelden waren de fans massaal gekomen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Maar de Engelsen lieten zich niet zomaar afslachten, ze richtten zich op en gaven vervolgens alles om niet zonder overwinning naar huis te gaan. In de zestiende minuut werd die dadendrang al beloond, Tony Adams kopte de vrije trap van Hoddle knap in waardoor de stand weer gelijk getrokken was.

Hierna konden de Engelsen echter geen volwaardige aanval meer op de mat leggen. Hoezeer ze ook vol zaten met goede bedoelingen veel verder dan wat individuele acties kwam de eilandbewoners niet. In de 28e minuut was de hoop voor Engeland alweer vervlogen nadat Alexei Michailitschenko een voorzet van Vasili Rats soepel langs Shilton kopte en zo de 2-1 op het scorebord zette.

De tweede helft stond vooral in het teken van de Engelsen die wel wilden maar niet beter konden en de Sovjets die in gedachte al bij de halve finale waren. Invaller Viktor Passulko maakte in de 72e minuut nog de 3-1 door van dichtbij de Engelse keeper te verslaan.

Na de wedstrijd had de Sovjet-bondscoach Valeri Lobanovski geen tijd voor de pers, hij liet de eer aan zijn assistent Sergej Mosiagin. "Tactisch was Engeland zeer slecht op ons ingesteld. De verdediging speelde steeds op een lijn en we hebben geprobeerd met snelle ballen in de diepte daarvan te profiteren. Daar zijn we goed in geslaagd", aldus de assistent met een snoeihard oordeel. Robson weet de slechte wedstrijd aan de valse start van zijn team met het snelle tegendoelpunt: "Een slechtere start was niet te bedenken geweest. Het kostte ons ons zelfvertrouwen."

In de halve finale mag de Sovjet-Unie het op 22 juni opnemen tegen Italië. De twee ploegen treffen elkaar in Stuttgart.

De doelpunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube/ClassicEngland)

Brand bedreigt dorp op Rhodos

Een bosbrand bedreigt een dorp op het Griekse eiland Rhodos. De brandweer zette onder andere vier blusvliegtuigen en vier helikopters in om het vuur te bestrijden maar dat lukte tot nu toe nog niet.

De brand woedt bij het dorp Apolakkia in het zuidwesten van het eiland. Uit voorzorg hebben de autoriteiten oudere bewoners van de plaats in veiligheid gebracht, aldus lokale media zaterdag. Griekenland kampt op dit moment met een hittegolf met temperaturen van rond de 40 graden. Het vuur wordt aangewakkerd door sterke wind.

Brand bedreigt dorp op Rhodos
Brand bedreigt dorp op Rhodos (Foto: ANP)

EK: Uitslag BelgiŰ - Ierland

België heeft een relatief eenvoudige zege op Ierland bereikt. Voor rust was het pover en bleef het 0-0, maar 2 goals van Romelu Lukaku vormden de basis voor een 3-0 overwinning. Het is de eerste EK-overwinning voor België in 16 jaar.

Het begin was spannend maar moeizaam van beide kanten. Beide teams maakten er een harde wedstrijd van, maar tot echte kansen kwam het lang niet echt. Na 20 minuten kreeg Eden Hazard een vrije schietkans in het strafschopgebied, maar hij schoot hoog over. Even later werd er een goal gemaakt door de zwak spelende Yannick Carrasco, maar hij stond buitenspel dus ging het feest niet door. Veel kansen kregen de Belgen niet, die meer balbezit hadden maar het eigenlijk niet in gevaar konden omzetten. Het dichtst bij een goal waren de Belgen misschien we uit een corner in de 40e minuut. Alderweireld kopte maar de bal werd van de doellijn gehaald.

In de tweede helft was het gelijk vuurwerk. Romelu Lukaku scoorde de 1-0 na een counter van de Belgen. Daarna moesten de Ieren aandringen, en ondanks dat ze best dreigend waren kwam dit niet direct tot grote mogelijkheden. Toch waren het de Belgen die op 2-0 voor kwamen. Uit een voorzet van Meunier kopte Axel Witsel de Belgen op 2-0. Na een flitsende counter werd het nog erger voor de Ieren. Romelu Lukaku scoorde op aangeven van Hazard in een drie tegen twee situatie.

Hierna werd er rustig uitgespeeld. De Ieren hebben geen serieuze mogelijkheid gehad, terwijl de Belgen nooit meer echt dicht bij een vierde goal kwamen. Dries Mertens kreeg nog een halve kans maar was niet succesvol. Voor de Ieren zal het moeten gebeuren tegen Italië terwijl voor België een punt tegen Zweden genoeg zal zijn voor een vervolg op dit EK.

België

3 - 0

Ierland

 47' Lukaku
 61' Witsel
 71' Hazard
   
 
 Gele kaart: Vermaelen, (België), Hendrick, (Ierland)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Cakir
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Meunier
Alderweireld
Vermaelen
Vertonghen
Witsel
Dembele (Nainggolan/57)
De Bruyne
Carrasco (Mertens/64)
Hazard
Lukaku (Benteke/82)
  Randolph
Coleman
Clark
O'Shea
Ward
Hendrick
Whelan
Mccarthy (Mcclean/62)
Brady
Hoolahan (McGeady/72)
Long (Keane/79)

Betogers tegen Pegida in Breda aangehouden

Bij een betoging van de anti-islambeweging Pegida in Breda zijn zaterdag meerdere tegendemonstranten aangehouden. De politie liet weten dat de tegendemonstranten herhaaldelijke verzoeken om te vertrekken naast zich neerlegden.

Aanhangers van Pegida zijn in Breda de straat op gegaan om te demonstreren tegen het asielbeleid in Brabant. Ook tegenstanders van Pegida zijn naar de stad gekomen. De politie probeert aanhangers en tegenstanders van de anti-islambeweging strikt gescheiden te houden.

Betogers tegen Pegida in Breda aangehouden
Betogers tegen Pegida in Breda aangehouden (Foto: ANP)

IMF waarschuwt voor gevolgen brexit

Een Britse vechtscheiding met de Europese Unie kan grote gevolgen hebben voor de economie van het land. Daarvoor waarschuwde het International Monetair Fonds zaterdag.

De economie van Groot-Brittannië kan bij een brexit in 2019 ruim 5 procent kleiner uitvallen dan wanneer de Britten lid blijven van de EU. Dat is mogelijk als Londen er na lange onderhandelingen met Brussel niet in slaagt een gunstige handelsovereenkomst binnen te slepen, concludeert het IMF.

De schade blijft beperkt als de Britten het voorbeeld volgen van Noorwegen, dat onder voorwaarden toegang kreeg tot de interne markt. Dan is de Britse economie volgens het IMF in 2019 zo'n 1,5 procent kleiner dan wanneer het land lid was gebleven.

De voorstanders van een Brits vertrek uit de EU zijn niet onder de indruk van de waarschuwing. "De analyse van het IMF is partijdig", stelde de Vote Leave-campagne in een verklaring. Het fonds zou de waarde van nieuwe handelsakkoorden onderwaarderen.

IMF waarschuwt voor gevolgen brexit
IMF waarschuwt voor gevolgen brexit (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Europa

Nico Rosberg heeft de pole position veroverd bij de Grand Prix van Europa in Baku. Op het gloedje nieuwe stratencircuit was de Duitser achttienden sneller dan Sergio Perez, die nog wel een vijf plaatsen grid penalty krijgt vanwege een versnellingsbakwissel.

Voor Lewis Hamilton waren de druiven zuur, in zijn eerste poging in Q3 raakte hij de muur en veroorzaakte daardoor een rode vlag situatie en moet als tiende starten morgen. Ook voor Max Verstappen leverde dit problemen op, want die had op dat moment ook nog geen tijd staan. Uiteindelijk kon Verstappen alsnog een tijd zetten, nadat hij voor een tweede keer gehinderd werd door Bottas, en start van plaats negen.  

In de eerste sessie vielen de usual suspects van Renault en Manor al uit. Ook voor Sauber-coureur Ericsson was het niet de eerste keer dan hij er bij Q1 uit vloog, terwijl zijn teamgenoot Nasr wel doorging. Dit ging ten koste van Button, die niet genoeg snelheid uit zijn McLaren-Honda wist te krijgen. In de sessie zagen we enkele coureurs zich behoorlijk verremmen op het nieuwe circuit, waarbij Grosjean dit twee keer gebeurde.

Q2 verliep voor Hamilton minder goed dan gewenst. De Brit stond tiende en verremde zich in zijn snelste ronde. Hij had net genoeg tijd over om een nieuwe poging te wagen en redde het toen alsnog.  De sessie verliep minder voor Alonso, Sainz, Hulkenberg, Grosjean, Gutierrez en Nasr, die het allemaal niet haalden. Het verschil tussen de Mercedessen en de rest was toen al enorm groot.

In Q3 duurde het lang voor de toppers een tijd neerzetten. Perez stond een tijd vooraan, totdat Rosberg onder zijn tijd dook. Op dat moment veroorzaakte Hamilton met nog ruim twee minuten te gaan een rode vlag-situatie, toen hij bij het insturen een bocht raakte. Verstappen had op dat moment nog geen tijd staan, mede doordat hij bij een eerste poging door Bottas uit de baan werd gedrukt.

Bij de hervatting dook nog een hele groep, waaronder Verstappen, weer de baan op. Daar werd Verstappen weer gehinderd door Bottas bij het ingaan van de eerste bocht en wist zich enkel te verbeteren naar plek negen. Zijn teamgenoot Ricciardo had wel een vrij rondje en kwalificeerde zich sterk naar de derde plek en mag door de straf van Perez als tweede starten.

Uitslag kwalificatie

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1.   N. Rosberg Mercedes 01:43.685 01:42.520 01:42.758 16
2.   S. Perez Force India 01:44.462 01:43.939 01:43.515 20
3.   D. Ricciardo Red Bull 01:44.570 01:44.141 01:43.966 20
4.   S. Vettel Ferrari 01:45.062 01:44.461 01:43.966 19
5.   K. Raikkonen Ferrari 01:44.936 01:44.533 01:44.269 19
6.   F. Massa Williams 01:45.494 01:44.696 01:44.483 15
7.   D. Kvyat Toro Rosso 01:44.694 01:44.687 01:44.717 25
8.   V. Bottas Williams 01:44.706 01:44.477 01:45.246 18
9.   M. Verstappen Red Bull 01:44.939 01:44.387 01:45.570 20
10.   L. Hamilton Mercedes 01:44.259 01:43.526 02:01.954 17
11.   R. Grosjean Haas 01:45.507 01:44.755   15
12.   N. Hulkenberg Force India 01:44.860 01:44.824   14
13.   C. Sainz Jr. Toro Rosso 01:44.827 01:45.000   17
14.   F. Alonso McLaren 01:45.525 01:45.270   15
15.   E. Gutiérrez Haas 01:45.300 01:45.349   16
16.   F. Nasr Sauber 01:45.549 01:46.048   13
17.   R. Haryanto Manor 01:45.665     8
18.   P. Wehrlein Manor 01:45.750     9
19.   J. Button McLaren 01:45.804     7
20.   M. Ericsson Sauber 01:46.231     10
21.   K. Magnussen Renault 01:46.348     9
22.   J. Palmer Renault 01:46.394     9

'Wilhelmina was een junk'

Volgens rechtshistoricus Marcel Verburg gebruikte Koningin Wilhelmina tijdens de tweede wereldoorlog pervetine, dat heden ten dage beter bekend staat als crystal meth. Hij deelt zijn bevindingen in het boek Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945, dat afgelopen week verscheen.

Historicus Cees Fasseur maakte eerder al melding van het drugsgebruik van de koningin in oorlogstijd, maar hij maakte er verder geen woorden aan vuil. Verburg, die onderzoek deed naar de geschiedenis van het Ministerie van Justitie tijdens de Tweede Wereldoorlog, legde echter wel een verband tussen het gebruik van  pervetine en het functioneren van de koningin.

Verbanden
Marcel Verburg verklaarde tegenover EenVandaag: "Ik kwam op het idee om dat verband wel te leggen toen ik las welke vreemde beslissingen ze nam waarna de ministerraad zich afvroeg of hare majesteit wel normaal was."

Hoewel veel Nederlanders Wilhelmina als een krachtige vorstin beschouwden, was zij voor de regering in ballingschap een ramp zo meent Verburg. In zijn boek doet hij uit de doeken hoe Wilhelmina de ministers tijdens bijeenkomsten uitscheldt. Deze scheldkanonnades waren volgens hem mogelijk een bijwerking van de drugs die zij gebruikte.

Nader onderzoek
Dorine Hermans, een historica die meerdere boeken schreef over het koningshuis, vindt dat het drugsverleden van de koningin nader moet worden bekeken. "We weten nu dat ze het deed, maar het antwoord op de vraag waarom ze het deed vinden we vast in het Koninklijk Huis-archief. Maar we hebben slechts toegang tot dat archief tot 1934. Het is aan koning Willem Alexander om daar coulanter in te worden."

De enige persoon die tot nu toe volledig toegang had tot het Koninklijk Archief was de historicus Cees Fasseur. Hij overleed enkele maanden geleden.

Sharon en Ozzy Osbourne blijven bij elkaar

Ozzy en Sharon Osbourne blijven bij elkaar. Dit heeft dochter Kelly gezegd voor de camera van het programma The Insider op Entertainment Tonight. Kelly zegt dat de familieband te sterk is en niet kan breken door een slippertje van haar vader.

Kort voor Vaderdag zegt Kelly dat zij een goede relatie heeft met haar vader. "Dat zal echt nooit anders zijn", vertelt ze op de rode loper van de benefietveiling Babes for Boobs. ''Ik blijf wel van mening dat wat hij heeft gedaan erg stom was. Maar dat is iets tussen hem en mij. Ik ben een papa's meisje. Ik hou van mijn vader."

In mei werd bekend dat rocker Ozzy Osbourne en zijn vrouw Sharon na 34 jaar uit elkaar zouden gaan. De Black Sabbath-rocker zou haar bedrogen hebben met zijn haarstyliste Michelle Pugh. "Ik ben 63 jaar oud, ik kan op deze manier niet leven", reageerde Sharon in haar eigen talkshow The Talk. Kelly zette daarna nog het mobiele telefoonnummer van haar vaders minnares op Twitter, waarbij ze mensen opriep het nummer te bellen als ze behoefte hebben aan een goedkope kappersbeurt en seksuele handelingen.

Afgelopen week verscheen het jurylid van X Factor samen met haar man in het openbaar. In Los Angeles kondigden ze een persconferentie aan dat de heavy metalfestivals Ozzfest en Slipknot's Knotfest worden samengevoegd.

Sharon en Ozzy Osbourne blijven bij elkaar
Sharon en Ozzy Osbourne blijven bij elkaar (Foto: BuzzE)

Eindelijk weer sterke race Van der Mark in World Superbike

Motorcoureur Michael van der Mark heeft tijdens de eerste race van het World Superbike-weekeinde in Misano eindelijk weer eens een echt sterk resultaat neergezet. Na zes races op rij waarin het maar niet wilde lukken zat het op Italiaanse bodem weer eens mee voor de Nederlandse Hondarijder.

Van der Mark vertrok vanaf de tiende plek en kende een redelijke start. In bocht één ging Lorenzo Savadori al onderuit en daar kon de Nederlander handig van profiteren: hij schoof op naar plek zes en pakte een paar bochten later ook Alex Lowes in. 

Het duurde niet langer dan een ronde of twee tot Davide Giugliano vanaf plek drie onderuit ging en doordat ook Van der Mark's teamgenoot Nicky Hayden, de nieuwe nummer drie, hard in het grind terechtkwam lag de Nederlander plotseling op podiumkoers. 

In het restant van de race kreeg hij Chaz Davies wel achter zich aan, maar de Welshman kon niet genoeg tempo ontwikkelen om Van der Mark van de derde plek en zijn vijfde podium van het seizoen af te houden. De race werd gewonnen door Jonathan Rea, die zijn Kawasaki-collega Tom Sykes met pijn en moeite van het lijf wist te houden.

'Jihadgangers uit op aanval ministers BelgiŰ'

Gewapende Syriëgangers hebben het voorzien op vier kopstukken van de Belgische regering. Daarvoor heeft de Belgische coördinator terrorismebestrijding (OCAD) serieuze aanwijzingen, meldt Het Nieuwsblad.

Premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega's Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie staan volgens de Vlaamse krant sinds vrijdagavond onder bijzondere bescherming van de politie. Die buitengewone beveiliging is voor minstens een week van kracht.

Het OCAD verstrekt geen bijzonderheden over de herkomst en de ernst van de bedreigingen, schrijft Het Nieuwsblad.

'Jihadgangers uit op aanval ministers België'
'Jihadgangers uit op aanval ministers België' (Foto: ANP)

Hansen verlaat ADO Den Haag voor Ingolstadt

Martin Hansen verlaat ADO Den Haag om te gaan spelen voor FC Ingolstadt 04. De keeper tekent tot medio 2020 bij de club uit de Bundesliga. Hansen verdedigde de afgelopen twee seizoenen het doel van ADO en had in Den Haag een contract tot medio 2018. Hoe hoog de transfersom is die de Haagse club krijgt, is niet bekend.

Vorig seizoen ging Hansen met zijn doelpunt tegen PSV de wereld over. Vlak voor tijd scoorde hij met een hakbal de 2-2 tegen de Eindhovenaren.

"Allereerst wil ik iedereen waarmee ik de afgelopen jaren heb gewerkt bedanken", zegt de vertrekkende keeper op de clubwebsite van ADO. "Ze hebben mij door de jaren heen geweldig gesteund en zijn erg belangrijk geweest in mijn ontwikkeling bij ADO Den Haag."

"De grootste dank van mij gaat uit naar de fans. Jullie zijn echt fantastisch geweest voor mij en het was voor mij een voorrecht om voor jullie te spelen. Jullie hebben mij door dik en dun gesteund. Wat mij betreft is dit geen vaarwel, maar een tot ziens."

"ADO Den Haag bedankt Martin voor twee fantastische jaren, waarin hij de club met zijn uitstekende keeperswerk aan de nodige punten heeft geholpen. Hansen was in het elftal altijd een stabiele factor. Wij gunnen Martin deze nieuwe stap in zijn carrièrre en wensen hem veel succes bij zijn nieuwe club. Daarnaast kunnen wij trots zijn dat Martin zich bij ADO Den Haag dermate heeft kunnen ontwikkelen dat hij aankomend seizoen de stap zet naar de Bundesliga", aldus een statement op de clubsite.


Het doelpunt van Hansen dat de wereld overging. (Bron: YouTube)

Fans Radiohead aangevallen in Turkije

In de Turkse stad Istanbul is een groep fans van Radiohead aangevallen toen ze vrijdagavond naar het nieuwe album van de band, A Moon Shaped Pool, luisterden in een platenzaak.

Daarbij zou een biertje zijn gedronken en dat zette bij de agressieve aanvallers kennelijk kwaad bloed vanwege de ramadan. De islam verbiedt het drinken van alcohol. Er is zeker één gewonde gevallen in de platenzaak.

Radiohead zegt in een verklaring dat ze het verschrikkelijk vinden wat er is gebeurd. ''Onze gedachten gaan uit naar de mensen die vanavond zijn aangevallen bij Velvet IndieGround in Instandbul. We hopen dat er een dag komt waarop we op zulke daden van intolerantie kunnen beschouwen als zaken uit het oude verleden. Voor nu kunnen we onze fans in Istanbul vooral liefde en steun bieden."

Een filmpje van deze aanval staat op ons weblog.

Fans Radiohead aangevallen
Fans Radiohead aangevallen (Foto: BuzzE)

Mercedes snelste in derde vrije training

Er staat geen maat op Lewis Hamilton en Nico Rosberg in Baku. De twee Mercedessen domineerden al de eerste twee vrije trainingen en ook in de derde vrije training zijn de beide heren duidelijk de snelste geweest. De andere heren lagen meer dan een seconde achter op de snelste man, Hamilton. Max Verstappen wist zich naar een zevende tijd te rijden.

Tijdens de sessie waren er opnieuw meerdere problemen op het circuit in Baku. Zo was er een drainagedeksel dat los zat in de pitsstraat. Valtteri Bottas had daardoor schade gekregen aan zijn auto en zou geen tijd zetten. Aan het einde van de sessie waren er grotere problemen voor Sergio Perez. Hij crashte hard, maar was gelukkig ongedeerd. Het is voor hem te hopen dat de schade aan de Force India te repareren is in de twee uur totdat de kwalificatie voor de Grand Prix begint.

Ondanks de pech voor de Force India rijder deed het team het wel erg goed. Perez werd 6e, Nico Hulkenberg was de man die, weliswaar bijna een seconde achter op Rosberg, derde werd tijdens de vrije training. Andere mannen die opvielen waren Fernando Alonso, met de achtste tijd, slechts 2 tienden achter Max, en de nummer 15 en 16. Dit waren Raikkonen en Wehrlein - een mooi resultaat voor Manor, die niet vaak hebben kunnen zeggen vlak achter een Ferrari te zitten. Het gat was ook hier twee tienden.

Lange tijd was het Rosberg die de training leek te gaan winnen. Hij had tot op het laatste moment de snelste tijd in handen, maar in de slotminuten was het dan toch Hamilton die er nog even een mooie snelle ronde uit perste. Net op tijd, zo bleek, want niet veel later stond Perez in de vangrail.

Berlijn wil EU-militairen in leger

De Duitse regering wil burgers uit andere EU-landen voor het leger gaan rekruteren. Dat meldde het blad Die Welt zaterdag. De leiding van de Bundeswehr loopt nog niet warm voor het idee en verklaart dat het Duitse staatsburgerschap voor het leger 'elementair' moet blijven.

Het plan staat in een publicatie van de regering over de toekomstige veiligheidspolitiek en de toekomst van het Duitse leger. Volgens Berlijn zorgt het rekruteren van burgers uit andere EU-landen niet alleen voor een wijde integratie maar ook een 'sterk signaal voor een Europees perspectief'.

Op dit moment is het Duitse staatsburgerschap een vereiste om als militair binnen de Bundeswehr aan de slag te kunnen, hoewel de wet wel uitzonderingen toelaat.

Berlijn wil EU-militairen in leger
Berlijn wil EU-militairen in leger (Foto: ANP)

Delen zuidoosten Limburg zonder water

Bij zo'n 18.000 inwoners van Kerkrade en Landgraaf komt zaterdagochtend geen water uit de kraan. Dat komt vermoedelijk door een leidingbreuk in het naburige Duitsland, zei een woordvoerder van de waterleidingmaatschappij Limburg (WML).

Delen van beide gemeenten worden namelijk vanuit Duitsland van drinkwater voorzien. De woordvoerder zei niet te weten hoelang de storing gaat duren.

Eerst moet in Duitsland het lek worden gevonden en gedicht, zei hij. WML bereidt voor de zekerheid wel alvast de uitgifte voor van water in flesjes.

Delen zuidoosten Limburg zonder water
Delen zuidoosten Limburg zonder water (Foto: ANP)

De PvdA en de woonquote

Vanmorgen werd bekend dat de werkgroep Volkshuisvesting van de PvdA de woonquote aanbeveelt. Door dit systeem, waarbij je een maximaal gedeelte van je inkomen mag ‘verhuren’ kan iedereen betaalbaar wonen en de huurtoeslag worden afgebouwd volgens de werkgroep.

In de praktijk gaat dat er dus op neerkomen dat mensen met een hoger inkomen en geen of maar één kind, de grote ruime eengezinswoningen mogen betrekken, en dat mensen met een uitkering en meerdere kinderen op een tweekamerflatje driehoog achter worden weggestopt. Mensen met een uitkering mogen ook geen woning kopen, dus die zijn verdoemd tot eeuwig huren van een woning waar ze niet willen wonen; maar verhuizen kan niet, want woonquote.

Mensen die niet kunnen wonen waar ze willen, of die gedwongen te klein wonen, zijn ongelukkig(er), bezoeken vaker een (huis)arts wegens depressies en zijn per saldo een grote kostenpost voor de zorgverzekeraars. Met het plan van de PvdA worden mensen met een laag inkomen dus niet alleen in een te kleine woning weggestopt, maar ook nog eens richting een te duur zorgtraject gestuurd.  

Ik vroeg het me al eerder af: waarom kunnen mensen met een uitkering eigenlijk geen woning kopen? De hypotheeklasten zijn vaak veel en veel lager dan de maandelijkse kosten van een huurwoning. Als er één inkomen gegarandeerd is, is dat wel een uitkering. Waarom voeren ze geen rijks-hypotheek in, zodat mensen met een lager inkomen ook kunnen verhuizen naar een grotere woning, waar het waarschijnlijker is dat ze er voor lange tijd zullen wonen? Op die manier neemt de vraag naar sociale huurwoningen af en komt er een beetje ademruimte op de woningmarkt.

Neemt overigens niet weg dat er ook gewoon fors bijgebouwd moet worden, want er zijn gewoon veel te weinig huizen voor de inwoners van Nederland en de vluchtelingen.                                   

Dit is een opiniestuk en vertegenwoordigt de mening van de schrijver. Het staat u vrij om het met mij eens te zijn of stelling tegen mij te nemen. Vragen of andere opmerkingen over deze manier van berichtgeving kunnen in het feedbackforum gesteld worden.

Je moet trots zijn op je vet!

Plus-size model Ashley Graham schaamt zich niet voor haar vet. Een beetje cellulitis heeft nooit iemand kwaad gedaan zegt ze. Wat vind jij? Mag je trots zijn op je vetjes? Of moet je slank zijn?

 

A little cellulite never hurt nobody.. Stop judging yourself, embrace the things that society has called 'ugly'. #lovetheskinyourein #beautybeyondsize

Een foto die is geplaatst door A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) op15 Jun 2016 om 2:56 PDT

Acteur Ron Lester (45) overleden

De Amerikaanse acteur Ron Lester, vooral bekend van zijn rol Billy Bob in de film Varsity Blues (1999), is vrijdag overleden. Hij stierf op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een lever- en nierziekte.

Zijn manager en goede vriend maakte het overlijden bekend op Facebook. Ron Lester speelde aanvankelijk in commercials en verhuisde naar Los Angeles voor een filmcarrière. Ook werkte hij als stand-upcomedian. In 1997 maakt hij zijn filmdebuut in de film Good Burger. Daarnaast was hij te zien in Not Another Teen Movie.

In Varsity Blues speelde hij een zwaarlijvige verdediger van het American football-team van de West Canaan Highschool. James Van Der Beek, Paul Walker en Jon Voight speelden de hoofdrollen in Varsity Blues.

Acteur Ron Lester (45) overleden
Acteur Ron Lester (45) overleden (Foto: BuzzE)

Moordenaar Cox bepleit 'dood aan verraders'

De verdachte van de moord op het Britse Lagerhuislid Jo Cox noemt zich "Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië". Thomas Mair antwoordde althans met die woorden op de vraag van de rechter hoe hij heet. Zijn antwoord lijkt een politiek motief te verraden.

Mair verscheen zaterdag in Londen in de rechtszaal. Hem wordt onder meer moord, zware mishandeling en verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Mair zou de 41-jarige Cox donderdag rond lunchtijd hebben omgebracht met een mes en een vuurwapen voor de bibliotheek van het Noord-Engelse Birstall, zijn woonplaats.

Moordenaar Cox bepleit 'dood aan verraders'
Moordenaar Cox bepleit 'dood aan verraders' (Foto: ANP)

Canada haalt euthanasie uit strafrecht

Canada staat voortaan euthanasie toe voor ongeneeslijk zieke patiënten voor wie de dood nadert. De Canadese senaat stemde vrijdagavond in met een wetsvoorstel dat hulp bij zelfdoding legaliseert, meldt de Canadese omroep CBC.

De senaat wilde aanvankelijk ook euthanasie toestaan voor patiënten wier dood nog lang op zich kan laten wachten, maar het lagerhuis stak daar een stokje voor. Alleen terminale patiënten kunnen voorlopig een beroep doen op hulp om een eind aan hun leven te maken. De progressieve regering van premier Justin Trudeau noemde de wet echter een eerste stap op een weg die in de toekomst kan worden vervolgd.

Canada voegt zich met de nieuwe euthanasiewet bij een select rijtje landen, waaronder Nederland, Zwitserland en Japan. De wet was nodig omdat het hooggerechtshof het verbod op euthanasie had verworpen.

Canada haalt euthanasie uit strafrecht
Canada haalt euthanasie uit strafrecht (Foto: ANP)

Nederland in top vijf innovatiefste landen

Nederland is een van de vijf innovatiefste landen ter wereld. Dat blijkt uit de Global Innovation Index 2015 die zaterdag is gepubliceerd. De lijst is samengesteld op basis van 79 criteria.

Zwitserland staat bovenaan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland en de Verenigde Staten. Ons land is daarmee een plaatsje naar boven opgeschoven; in 2014 stond Nederland nog op de vijfde plaats.

Wordt innovatie afgemeten aan de prestaties van universiteiten, het bereik van wetenschappelijke artikelen en de aanvragen van patenten, dan steken zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten er met kop en schouders bovenuit. Dat komt vooral door het uitzonderlijk hoge niveau van hun universiteiten.

Nederland in top vijf innovatiefste landen
Nederland in top vijf innovatiefste landen (Foto: ANP)

Amerikaan, Brit en Rus uit ISS weer thuis

Een Amerikaan, een Brit en een Rus hebben zaterdag na een maandenlang verblijf in het Internationale Ruimtestation (ISS) weer voet op aarde gezet. Hun Sojoez-ruimtecapsule landde veilig in Kazachstan.

Door het vertrek van de Amerikaanse astronaut Tim Kopra voltrok zich in het ISS een wisseling van de wacht. Kopra droeg het bevel over het ruimtestation over aan zijn landgenoot Jeff Williams.

Naast Kopra keerden ook de Brit Tim Peake en de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko terug op aarde. Peake liep in de ruimte onder meer de marathon van Londen. Het drietal heeft een half jaar in het luchtledige doorgebracht.

Amerikaan, Brit en Rus uit ISS weer thuis
Amerikaan, Brit en Rus uit ISS weer thuis (Foto: ANP)

Stiefdochter T.I. gepakt met wapen in bagage

De stiefdochter van de Amerikaanse rapper T.I. is deze week op het vliegveld van Atlanta gearresteerd voor het dragen van een wapen in haar handbagage. Zonnique Williams probeerde op de internationale luchthaven met een semiautomatisch wapen in haar tas de controlepost te passeren.

TMZ meldt dat een beveiligingsmedewerker het wapen ontdekte op de röntgenbeelden. Zonnique beweerde nog dat ze een wapenvergunning heeft, maar kon de benodigde papieren niet overhandigen. Dat maakte ook niet uit, want het is sowieso verboden om een wapen mee te nemen aan boord van een vliegtuig.

Zonnique kwam vrijdag na een paar nachten cel weer op vrije voeten. Ze is de dochter van T.I.'s echtgenote Tiny en lid van de meidengroep O.M.G.

Stiefdochter T.I. gepakt met wapen in bagage
Stiefdochter T.I. gepakt met wapen in bagage (Foto: BuzzE)

Duitse diensten: 'IS-hackers' mogelijk Russen

De hackers die zich tot het zogenoemde cyberkalifaat van Islamitische Staat rekenen krijgen hun bevelen niet van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, maar werken eerder in opdracht van de Russische regering. Dat vermoeden de Duitse inlichtingendiensten, meldt Der Spiegel op gezag van ingewijden.

De zelfverklaarde jihadisten van het 'cyberkalifaat' beweren de afgelopen twee jaar de hand te hebben gehad in geslaagde computeraanvallen op onder meer de Franse televisiezender TV 5 Monde, de Amerikaanse legerleiding, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Saudische veiligheidsdiensten. Volgens bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten is IS voorlopig echter helemaal niet tot dergelijke online huzarenstukjes in staat, schrijft het Duitse opinieblad.

Afgelopen week stalen computerkrakers een dossier over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump van de Democratische Partij. De Washington Post wees daarop met een beschuldigende vinger naar Russische hackers. Rusland zou inmiddels over een hackersleger van ruim 4000 man beschikken.

Duitse diensten: 'IS-hackers' mogelijk Russen
Duitse diensten: 'IS-hackers' mogelijk Russen (Foto: ANP)

Kids Angelina Jolie hebben talenknobbel

De kinderen van Angelina Jolie en Brad Pitt leren allemaal een andere taal. Dat onthulde Jolie vrijdag op de radio bij BBC Radio 4.

"Ik vroeg welke talen ze wilden leren", zegt Angelina over haar zes kinderen. "Shi leert Khmai, dat is een Cambodjaanse taal, Pax focust zich op Vietnamees, Mad volgt Duits en Russisch, Z spreekt Frans, Vivienne wilde graag Arabisch leren en Knox leert gebarentaal."

De 41-jarige actrice en regisseuse zei ook dat het onwaarschijnlijk is dat een van haar kids in de voetsporen van hun ouders treden. "Geen van mijn kinderen wordt acteur. Ze zijn veel meer geïnteresseerd in muzikant worden."

Angelina en Brad hebben drie biologische kinderen, Shiloh (10) en de tweeling Vivienne en Knox (7), en drie geadopteerde kinderen, Maddox (14), Pax (12) en Zahara (11).

Kids Angelina Jolie hebben talenknobbel
Kids Angelina Jolie hebben talenknobbel (Foto: BuzzE)

'Uitfaseren gas bij de meesten niet bekend'

De meeste Nederlanders (86 procent) weten niet dat het verwarmen van huizen en gebouwen tegen 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken en dat er dus niet meer op gas mag worden gestookt. Dat blijkt uit een enquête van het HIER Klimaatbureau. Op dit moment heeft nog 95 procent van de woningen verwarming en warm water op aardgas. De overheid wil dat in 2050 alle energie volledig duurzaam is.

Bijna de helft van de ondervraagden is het er wel mee eens dat Nederland moet stoppen met het gebruik van aardgas, vanwege het klimaatprobleem en omdat het Nederlandse gas opraakt. Maar tegenstanders (42 procent) spreken juist van 'weer zo'n linkse hype'.

Warmtenetten, elektrische warmtepompen of warmte-koude-opslag gelden als alternatieven voor de gasgestookte cv-ketel. Ruim eenderde van de ondervraagden ziet ertegenop om die te installeren, vooral omdat ze denken dat het heel duur is.

De enquête betrof een representatieve steekproef onder 3177 mensen.

'Uitfaseren gas bij de meesten niet bekend'
'Uitfaseren gas bij de meesten niet bekend' (Foto: ANP)

Haven Calais dicht om zwemmende vluchtelingen

De scheepvaart in de haven van het Noord-Franse Calais is in de nacht van vrijdag op zaterdag geheel stilgelegd omdat er asielzoekers in het water lagen. Ze probeerden aan boord van de autoveerboten naar het Britse Dover te komen, meldt de Waalse omroep RTBF op gezag van ingewijden.

De ferry's die vanuit Dover onderweg waren naar Calais gingen buitengaats voor anker, lieten de bronnen aan de RTBF weten. Het scheepvaartverkeer in de haven zelf werd stilgelegd om de zwemmers te vinden en uit het water te halen. Aan de zoektocht namen de reddingsbrigade, de marine, de douane en enkele viskotters deel.

Een van de asielzoekers wist op eigen kracht de kade weer te bereiken. Een ander is veilig aan wal gebracht door een reddingsboot.

Rond Calais bivakkeren duizenden asielzoekers in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken.

Haven Calais dicht om zwemmende vluchtelingen
Haven Calais dicht om zwemmende vluchtelingen (Foto: ANP)

'Vluchteling vindt ons land niet racistisch'

Vluchtelingen in Nederland vinden ons land niet racistisch. Dat Nederland onder vluchtelingen een positief imago heeft op het gebied van discriminatie is voor 70 procent zelfs één van de voornaamste redenen om hierheen te komen. Dat blijkt uit een onderzoek waar EenVandaag zaterdag mee komt. Sylvana Simons werd niet ondervraagd.

Het programma bezocht opvanglocaties in Almere, Haarlem, Katwijk, Nijmegen, Rosmalen, Arnhem en het Groningse Blauwestad en zeshonderd vluchtelingen kregen een vragenlijst voorgelegd.

Zo'n 18 procent zegt zich niet altijd welkom te voelen, bijvoorbeeld vanwege buurtprotesten. Ruim tweederde voelt zich welkom in ons landje.

Ondanks deze zeer positieve beoordeling door de vluchtelingen blijft Sylvana Simons Nederland hoogstwaarschijnlijk gewoon racistisch vinden en Erik van Muiswinkel vindt iedereen sowieso een kankerlul.

'Vluchteling vindt ons land niet racistisch'
'Vluchteling vindt ons land niet racistisch' (Foto: ANP)

EK Vandaag - Zaterdag 18 juni

Vandaag staan alweer de laatste drie wedstrijden van de tweede speelronde van het EK op het programma. België zal zich vandaag willen revancheren voor het verlies tegen Italië. Dat zou dan moeten gebeuren tegen Ierland. Verder komt ook het Portugal van Cristiano Ronaldo in actie. 

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15:00 E België Ierland Bordeaux
18:00 F IJsland Hongarije Marseille
21:00 F Portugal Oostenrijk Parijs

België - Ierland

De manschappen van Marc Wilmots kenden een beroerd begin van het EK. Eén van de favorieten voor het eindtoernooi overtuigden allerminst tegen Italië en staan onderaan de groep. Winst vandaag is noodzakelijk om het zichzelf niet ontzettend moeilijk te maken om überhaupt door te gaan naar de achtste finales. Dat zou moeten gebeuren tegen Ierland, dat knap een punt pakte tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic. De Belgen hebben ook deze wedstrijd nog zeker niet gewonnen.

Gezien de historie tussen beide landen is dat ook zeker niet het geval. Van de veertien eerdere ontmoetingen won België er vijf en eindigden er eveneens vijf in een gelijkspel. Het laatste treffen is echter alweer van bijna negentien jaar geleden, toen België tijdens de WK kwalificatie met 2-1 wist te winnen door een doelpunt van Luc Nilis.

IJsland - Hongarije

De twee verrassingen van de eerste speelronde in groep F treffen elkaar in Marseille. IJsland, je weet wel; dat land wat boven Nederland eindigde in de kwalificatie, hield Portugal knap op een 1-1 gelijkspel en Hongarije boekte een knappe zege op Oostenrijk. De Hongaren kunnen zich vanavond zelfs al plaatsen voor de achtste finale en dat nadat ze zich voor het eerst sinds 1972 voor een EK wisten te plaatsen. Het kan een spannende ontmoeting worden tussen beide landen.

Op basis van het verleden zou je Hongarije de favoriet mogen noemen. In de tien confrontaties die vanaf 1988 hebben plaatsgevonden wisten ze er zeven te winnen, waaronder de laatste vijf ontmoetingen. De laatste keer was vijf jaar geleden, toen een oefenwedstrijd in een 4-0 zege eindigde.

Portugal - Oostenrijk

Portugal, en dan met name Cristiano Ronaldo, konden niet geloven dat IJsland zo blij was met een punt tegen hun land. Dat mocht Portugal vooral zichzelf kwalijk nemen, want overtuigend speelden de manschappen zeker niet. Dat zou een stuk beter moeten tegen Oostenrijk, dat tegen Hongarije nog een stuk zwakker oogde. Een nederlaag voor één van beide landen brengt ze dichtbij uitschakeling op het EK, al is dat wel afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussen IJsland - Hongarije. 

Een rijke historie kennen Portugal en Oostenrijk onderling niet. Van de tien duels eindigden er vijf in een gelijkspel. Het meest opmerkelijke duel, qua uitslag, stamt uit 1953, toen een WK-kwalificatie-duel in een 9-1 zege voor Oostenrijk eindigde. Grote man was Erich Probst, die in het duel vijf van zijn in totaal zeventien interlandgoals maakte.

Wedstrijd van toen

Zelden werd een Nederlands elftal zo gekleineerd op een eindronde als op 18 juni 1996. Tijdens het EK in Engeland werd Oranje op de pijnbank gelegd door het gastland, dat goed profiteerde van de onrust binnen de Oranje-selectie. Beide landen hadden aan een gelijkspel genoeg om door te gaan, maar Engeland nam voor de rust een voorsprong na een strafschop van Shearer. Na de pauze ging het van kwaad tot erger en via goals van opnieuw Shearer en tweemaal Teddy Sheringham stond het 4-0 en was Oranje virtueel uitgeschakeld.

Schotland wist in de andere wedstrijd echter niet verder te komen van 1-0 tegen Zwitserland en daarom was het doelpunt van invaller Patrick Kluivert genoeg om verder te mogen in het toernooi. In de kwartfinale maakten we kennis met ons penalty-trauma, dat ons drie toernooien lang zou pijnigen met louter nederlagen in strafschoppenseries.


Een korte samenvatting van het duel. (Bron: YouTube)

'Miljoenen aan pensioengeld verdwenen'

Honderden ambtenaren op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn tot vijftien pensioenjaren kwijt. Dat meldt 50PLUS zaterdag. De fractievoorzitter van die partij in de Eerste Kamer, Jan Nagel, stuitte op het probleem tijdens een werkbezoek aan het Caribisch deel van Nederland.

Veel pensioenpremies die zijn geïnd voor 10 oktober 2010 zijn zoek. Dat is de dag dat de Nederlandse Antillen werden ontmanteld en het voormalige pensioenfonds APNA zijn verplichtingen overdroeg aan Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN). De gedupeerden hebben in die jaren wel degelijk premie betaald en kunnen dat volgens Nagel aantonen met salarisstroken.

Volgens PCN zaten er van deze mensen geen gegevens in de administratie van APNA en heeft ze van APNA ook geen geld gekregen voor hun pensioenaanspraken.

Nagel spreekt van verduistering, omdat er geld is geïnd dat nu onvindbaar is. Hij gaat de zaak dinsdag aankaarten in de Eerste Kamer.

'Miljoenen aan pensioengeld verdwenen'
'Miljoenen aan pensioengeld verdwenen' (Foto: ANP)

Politie BelgiŰ pakt twaalf terreurverdachten

De Belgische politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag nog eens twaalf terreurverdachten opgepakt. Het merendeel van hen is aangehouden in Brussel en omgeving. De politie deed op een veertigtal plaatsen huiszoeking, meldt de Vlaamse omroep VRT.

De politie hield enkele van de verdachten volgens de Waalse omroep RTBF al een paar dagen in de gaten. Ze zouden deel hebben uitgemaakt van een terreurcel die een aanslag voorbereidde.

De arrestaties zouden niets te maken hebben met de dreiging van een aanslag op vier kopstukken van de Belgische regering.

Politie België pakt twaalf terreurverdachten
Politie België pakt twaalf terreurverdachten (Foto: ANP)

Vertraging voor verkeer door afsluiting A16

Het verkeer rond Breda moet zaterdagochtend rekening houden met forse vertraging. De A16 is afgesloten na een ongeluk waarbij vier mensen gewond raakten. Omdat de A27 tussen Sint Annabosch en Oosterhout vanwege werkzaamheden is afgesloten, kost het omrijden volgens Rijkswaterstaat extra tijd.

De afsluiting van de A16 gaat naar verwachting tot 11.30 uur duren. Het verkeer vanuit Antwerpen kan het beste de route via Bergen op Zoom kiezen.

Vertraging voor verkeer door afsluiting A16
Vertraging voor verkeer door afsluiting A16 (Foto: ANP)

PvdA: wonen voor iedereen betaalbaar

Iedereen moet in Nederland betaalbaar kunnen wonen en moet hier meer zeggenschap over krijgen. Dat stelt de werkgroep volkshuisvesting van de PvdA. Deze werkgroep met onder anderen Hans Spekman (partijvoorzitter), Toon Geenen (oud-deelraadslid Amsterdam-Zuidoost) en Adri Duivesteijn (onder meer oud-Kamerlid, oud-senator) heeft een plan opgesteld met aanbevelingen om dit doel te bereiken.

De huur moet betaalbaar worden door een 'woonquote' in te voeren. Dat is het deel van het inkomen dat, volgens de NIBUD-normen, maximaal besteed kan worden aan de woning. De verhuurder zal bij de vaststelling van de huur zich aan deze woonquote moeten houden, om de woning betaalbaar te houden voor de huurder. Omdat de woonlasten nooit groter kunnen zijn dan een redelijk deel van het inkomen, kan het systeem van huurtoeslag worden afgebouwd.

PvdA: wonen voor iedereen betaalbaar
PvdA: wonen voor iedereen betaalbaar (Foto: ANP)

Het is vandaag internationale sushi-dag

Vandaag is het internationale sushi-dag. Reden voor hungry.nl om 14.000 sushi-bestellingen te analyseren.

Nigiri zalm-sushi (rijst met een stukje zalm) blijkt de populairste sushi-variant in Nederland te zijn met 11,7% van de bestellingen. Uramaki Ebi Tempura-sushi (dat is binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) staat op de tweede plek en op de derde plaats volgt de uramaki California Roll-sushi, dat een binnenstebuiten gerolde sushi met krab of surimi, komkommer, avocado en oranje viskuit is.

Kennelijk houden Nederlanders van de grote binnenstebuiten gerolde sushi-variant Uramaki, waardoor deze 2 keer in de top 3 voorkomt. Toch zijn de niet-traditionele varianten ook in opkomst. In Japan vind je geen sushi met kip op de menukaart en deze variant staat in Nederland in de top 10. Veel vissoorten die in Japan populair zijn, waaronder zeebaars, zaagschelp en octopus, zijn bij ons daarentegen maar weinig in trek.

De meeste bestellingen voor sushi worden op zondag gedaan, maar ook op vrijdag en zaterdag wordt het besteld. Het is wel iets voor wat later op de avond, ruim 30% van alle sushi-bestellingen komt binnen na 19:00.

En wat eet jij vanavond?

Als je niet wilt bestellen, maar zelf wilt maken. Succes!

Veel asielzoekers niet gecontroleerd

Duizenden asielzoekers zijn vorig jaar in de opvang geplaatst zonder identificatie of screening op mogelijke terroristische dreiging. In september was het zo druk met binnenkomende migranten dat de politie en marechaussee geen personeel genoeg hadden om onderzoek te doen naar mensensmokkel en terrorisme. Asielzoekers werden zonder controle naar de noodopvang gestuurd.

Dat blijkt uit een verslag van een werkgroep van het ministerie van Justitie dat de Volkskrant in handen heeft gekregen dankzij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Volgens dit document bleek het ook lastig voldoende politiepersoneel naar het aanmeldcentrum in Ter Apel te krijgen, wegens de 'decentrale ligging' in Zuid-oost-Groningen. De werkgroep noemt het een risico dat 'ongeïdentificeerden' vanuit Ter Apel het land worden ingestuurd.

Veel asielzoekers niet gecontroleerd
Veel asielzoekers niet gecontroleerd (Foto: ANP)

'Asscher liet wet overtreden voor AOW'ers'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft gezorgd dat AOW'ers in door Israël bezet gebied een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De minister zou hebben ingegrepen toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in 2013 inwoners van door Israël bezette gebieden wilde korten op hun AOW. De gebieden worden niet erkend door Nederland, waardoor het verdrag dat met Israël is gesloten over sociale zekerheid niet van toepassing is.

Asscher zou na overleg met premier Mark Rutte en toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) opdracht hebben gegeven door te gaan met het volledig betalen van de AOW in bezet gebied. Uit interne documenten blijkt volgens NRC dat de regering druk voelde door een lobby van belangenorganisaties.

Pas eind vorig jaar creëerde de minister een uitzonderingspositie voor de betrokkenen. Die stoelde volgens NRC echter op de onjuiste redenering dat mensen niet konden weten dat ze gekort moesten worden.

'Asscher liet wet overtreden voor AOW'ers'
'Asscher liet wet overtreden voor AOW'ers' (Foto: ANP)

Nederlandse Wikipedia viert 15e verjaardag

De Nederlandstalige versie van online-encyclopedie Wikipedia bestaat zondag vijftien jaar. Deze werd ruim vijf maanden na de Engelstalige versie, die begin 2001 van start ging, opgezet. Het was destijds de derde taal buiten het Engels die een eigen Wikipedia-kreeg. Alleen Duits en Zweeds gingen ons voor.

Het eerste artikel was dat voor het begrip definitie. Inmiddels zijn er 1,86 miljoen artikelen, en iedere dag komen er daar 146 bij. Die worden ieder uur bijna 95.000 keer bezocht en Wikipedia is voor veel mensen een onmisbare informatiebron. Slechts tien talen worden vaker bezocht, maar die talen hebben zonder uitzondering meer sprekers.

De bezoekers zien al geruime tijd een banner boven de artikelen waarin om een financiële bijdrage wordt gevraagd. Al het geld dat daarmee binnenkomt, komt bij de Wikimedia Foundation in San Francisco terecht. Jaarlijks gaat het om meer dan 70 miljoen dollar, laat directeur Sandra Rientjes van Wikimedia Nederland weten. Hoeveel daarvan uit Nederland komt, is onbekend. Het bedrag is nog nooit uitgesplitst.

Qua aantal artikelen is Nederlands de vijfde taal van Wikipedia. Engels, Duits, Zweeds en Cebuano zijn groter. Cebuano is een taal die op de Filipijnen wordt gesproken. Een Zweedse software-ontwikkelaar met een Filipijnse echtgenote ontwikkelde een tool die automatisch artikelen aan kan maken. Hij wil van iedere diersoort een Wikipedia-artikel hebben in het Cebuano. De kleinste Wikipedia-versie is overigens die in de Indiaanse Cree-taal met 258 artikelen.

Nederlandse Wikipedia viert 15e verjaardag
Nederlandse Wikipedia viert 15e verjaardag (Foto: BuzzT)

Duizenden kippen dood door brand Buurmalsen

Een brand bij een bedrijf in Buurmalsen (Gelderland) heeft tienduizenden kippen het leven gekost. De 38.000 dieren bevonden zich in twee brandende schuren.

De twee gebouwen staan volledig in brand. "In de schuren zaten 38.000 kippen. Die zijn allen omgekomen", zei een woordvoerster van de veiligheidsregio. In eerste instantie werd gedacht dat zich 45.000 kippen bevonden in de getroffen gebouwen. Dat aantal viel uiteindelijk lager uit.

"Het lijkt erop dat een derde schuur en een woonhuis in de omgeving behouden kunnen blijven", zei de woordvoerster. Bij de brand kwam ook asbest vrij, maar dat zou alleen op het terrein van het bedrijf liggen. "Het heeft zich niet verspreid naar de openbare weg."

FOK! Wat een weer...Nog enkele buien

Goedemorgen! Er vallen vandaag nog wel een paar buien, maar of die zwaar gaan worden is nog even de vraag... Mensen in delen van het westen en noordwesten denken ondertussen wel: Welke zware buien? Toch zijn er ook nogal wat plaatsen in het binnenland die ook maar weinig of geen buien hebben gehad.

Een eerste storing passeert vanochtend met veel bewolking en plaatselijk wat regen of motregen. In het begin van de middag bereiken opklaringen dan het westen en die arriveren dan later ook in het oosten. Toch kunnen er dan nog wel een paar verspreide regen- en onweersbuien ontstaan, maar u raadt het al, het noordwesten blijft daar wederom van gevrijwaard. Bij dit alles loopt het kwik op naar waarden die tussen de 17 en 21 graden komen te liggen. De wind draait later vandaag naar het noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Wat meer wind dan we gewend waren dus.

Morgen is het dan eindelijk overal droog en schijnt de zon flink. Het is dan niet al te heet met maxima van 17 tot 19 graden. Maandag schijnt de zon ook flink en wordt het met gemiddeld 21 graden weer iets warmer. Dinsdag is er meer bewolking en kan er een spatje regen vallen bij dezelfde temperaturen. Kijken we nog iets verder, dan zien we woensdag en donderdag vrij veel zon bij sterk oplopende temperaturen tot boven de 25 graden. Tegen die tijd neemt ook de kans op onweer weer toe, maar dat is nog ver weg.

Fijn weekend!

Zon op 05:19
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Wolk (Foto: Nattekat)
Deze fraaie foto werd gemaakt door Nattekat. We zien in de verte de buienwolken ontwikkelen. (Foto:Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1815 Napoleon vind zijn waterloo bij Waterloo
1928 Amelia Earhart vloog als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan, als passagier. 
1930 Oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR), de Belgische officiële radio.
1942 Geboorte van James Paul mcCartney in Liverpool.
1983 Sally Ride was de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte.

 

Abba - Waterloo

Bertens maakt rentree op Wimbledon

Tennisster Kiki Bertens zal over ruim een week op Wimbledon haar rentree gaan maken. De Nederlandse raakte tijdens Roland Garros geblesseerd aan haar linkerkuit en coach Raemon Sluiter achtte het in samenspraak met trainer Martin van der Brugghen verstandig om af te zien van de rentree volgende week in Eastbourne.

Bertens speelde in de weken rond Roland Garros veel partijen. Zo won ze bij het WTA-toernooi in Nürnberg zowel het enkel- als het dubbelspel. Op Roland Garros drong de Nederlandse in het dubbelspel door tot de kwartfinale en in het enkelspel reikte ze tot de halve eindstrijd. Deze zeges leverden Bertens plek 27 op de wereldranglijst op, maar het vele spelen zorgde ook voor een blessure, waardoor een rentree er pas op Wimbledon in zit.

Sluiter: "De combinatie van het herstel van de kuitblessure en mentale vermoeidheid ligt ten grondslag aan deze beslissing. Kiki wilde zelf wel, maar zij wil altijd graag en soms moet je iemand een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen. Op dit moment was het beter de zaak niet te pushen."

"We gaan vroeg naar Wimbledon om daar goed op gras te trainen en een paar oefenpartijtjes te spelen. Het is niet ideaal, maar je kunt je ritme snel oppikken. Ik snap dat de buitenwacht na Roland Garros veel van haar verwacht. Wij gaan echter zonder verwachtingen richting Wimbledon, maar met een gedegen plan. Het is gewoon een nieuw toernooi op een andere ondergrond."

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.