Premier Irak claimt overwinning in Falluja

Redactie

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft vrijdag de overwinning van regeringstroepen op strijders van de groep Islamitische Staat uitgeroepen in Falluja. Hij deed dat nadat veiligheidstroepen het stadhuis hadden veroverd en het centrum van de stad min of meer onder controle hadden gekregen.

Wel zijn er hier en daar nog haarden van verzet, "die in de komende uren moeten worden opgeruimd", zei al-Abadi. Zo zouden zich sluipschutters ophouden in het belangrijkste ziekenhuis.

Het Iraakse regeringsleger zette op 23 mei de aanval in op Falluja, een soennitisch bolwerk op een uur rijden van de hoofdstad Bagdad. Door Iran gesteunde sjiitische milities namen aan de kant van het leger deel aan de gevechten. De autoriteiten onderzoeken berichten dat zij tientallen vluchtende soennitische mannen zouden hebben geëxecuteerd.

Mosul
De sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani riep regeringstroepen vrijdag op geen wraak te nemen op bewoners.

Vanuit Falluja ondernam IS talrijke bomaanslagen in Bagdad. Het offensief was daarom belangrijk om de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren. De Iraakse regering en haar bondgenoten kunnen zich nu gaan richten op Mosul, de op een na grootste stad in Irak in het noorden van het land, die in handen is van IS.

Ontheemden
In de laatste twee dagen liet IS duizenden burgers uit Fallujah ontsnappen. De toch al overvolle opvangkampen konden de plotselinge toestroom nauwelijks verwerken.

Het aantal ontheemden nam toe tot meer dan 68.000, zeiden de Verenigde Naties. Zij schatten het aantal inwoners van Fallujah onlangs op 90.000, slechts een derde van het totaal in 2010..

Premier Irak claimt overwinning in Falluja
Premier Irak claimt overwinning in Falluja (Foto: ANP)