The Do-Over

The Do-Over is een Netflix-comedy over een tweetal dat verwikkeld raakt in gevaarlijke zaken, waar een semi-komisch avontuur uit volgt. Het feit dat dit een Adam Sandler-film is, is voor velen al genoeg om de film ongezien negatief te beoordelen, en dat is hier helaas niet eens zo onterecht.

Adam Sandler is nu halverwege zijn deal met Netflix; vanuit zijn productiebedrijf Happy Madison zou hij vier 'Netflix Original Movies' opleveren, waarmee bij begon in december vorig jaar, met The Ridiculous 6. Die film leverde hem veel kritiek op over de wijze waarop de oorspronkelijke inwoners van Amerika werden geportretteerd, en kon bij publiek en critici de goedkeuring niet bepaald wegdragen: de film heeft een 0% rating op Rotten Tomatoes en een onvoldoende op IMDb.

The Do-Over: Paula Patton, David Spade en Adam Sandler

Geheel in lijn met Sandlers reputatie is The Do-Over, zijn tweede Netflix Original, ook geen pareltje, al is deze wel een stuk beter te verteren. De film volgt David Spade als een oude schoolvriend van Sandler, die door Sandler wordt overgehaald tot een leuk weekendje met z'n tweeën. Het uitje eindigt dramatisch, en het daaropvolgende avontuur vliegt langs tropische eilanden, landelijke stadjes en vertelt over criminele bendes, revolutionaire medische ontwikkelingen en de mid-life crisis van de personages van Spade en Sandler.

Natuurlijk is ook The Do-Over een komedie, en kan er van dit Sandler-vehikel niet verwacht worden dat er ook maar één personage voldoende wordt verdiept om écht interessant te zijn. Zelfs de achtergrond van Sandlers eigen personage, dat dient als de drijfveer voor de verhaallijn, heeft uiteindelijk niet zo veel om het lijf. En dat is jammer, want The Do-Over kijkt op zich lekker weg met luchtige humor, een interessant komisch verhaal en acteerprestaties die wellicht beter kunnen, maar over het algemeen wel te pruimen zijn voor een lui avondje op de bank. Het gebrek aan geloofwaardigheid in de personages is echter het grootste struikelblok, en daarmee wordt uiteindelijk toch de luie wijze van filmmaken onderstreept die zo kenmerkend is voor het werk van Adam Sandler. Niet dat deze film tot zijn slechtste werk behoort, maar het laat in ieder geval zien dat Sandler en de zijnen niet van plan zijn op korte termijn daadwerkelijk iets waardigs aan het filmkijkend publiek te presenteren.

The Do-Over: Adam Sandler

Dat valt allemaal echter best te overkomen voor wie simpelweg op zoek is naar iets dat de tijd vult met wat grappen. Spade en Sandler zijn prima op elkaar ingespeeld en gek genoeg is Sandlers personage, ondanks alles wat er op hem aan te merken is, eigenlijk steeds het meest interessante figuur. Niet dat dat alles goed maakt, want als dat aspect iets bevestigt aan de film, is het wel dat de rest van de cast zich heeft moeten wringen in rollen waar gewoon niet zoveel uit te halen is.

The Do-Over, waarin twee mannen van middelbare leeftijd een tweede kans lijken te krijgen een nieuw leven op te bouwen, lijdt aan het feit dat er niet lang genoeg aan het scenario gewerkt is. Wat dat betreft is de titel eigenlijk heel tekenend voor wat er van de film te verwachten valt: het zou nog wel een poging kunnen gebruiken om tot een acceptabel resultaat te komen.