FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 mei 2016

De Graafschap gaat uit van Eredivisievoetbal

De Graafschap is gisteren gedegradeerd uit de Eredivisie door over 2 wedstrijden met 5-2 van Go Ahead Eagles te verliezen. Desalniettemin verwacht de club door de situatie rondom FC Twente volgend jaar Eredivisievoetbal te spelen. En daar ontstaat een onhandige situatie voor de club.

De club spreekt zelf over een 'onmogelijke situatie', door de spagaat waar ze in zit. De club zou graag spelers en sponsoren aan zich willen binden, maar die weten nog niet of de club ook werkelijk Eredivisievoetbal zal gaan spelen of dat de Doetinchemmers in de Jupiler League gaan uitkomen. Ook zijn er bijvoorbeeld spelers die mogen vertrekken bij degradatie, maar daar is nu veel onduidelijkheid over.

De club heeft alvast een advocaat ingeschakeld voor de komende situatie en gaat ook in overleg met de andere eredivisieclubs en de KNVB. De club hoopt zo toch binnen een week zekerheid te hebben over waar ze volgend seizoen zullen spelen.

Zwarte dozen EgyptAir in Egypte onderzocht

Wanneer de zwarte dozen van de donderdag in de Middellandse Zee verdwenen Egyptische Airbus A320 worden gevonden, zullen ze in Egypte worden geanalyseerd. Alleen als ze erg beschadigd zijn, zullen ze naar het buitenland gaan voor het onderzoek. Dit zei betrokken onderzoeker Hani Galal maandag tegen Egyptische media.

Volgens de Egyptische autoriteiten is het vliegtuig vanuit Egypte één minuut voor het verdween nog getraceerd, maar het was niet mogelijk in contact met de bemanning te komen. Er zijn geen draaiende bewegingen van het vliegtuig waargenomen, aldus de autoriteiten in Caïro en Alexandrië. Volgens eerdere meldingen over dit vliegtuig zou het hevig zijn gaan zwenken voor het in zee stortte.

Het vliegtuig van EgyptAir was met 66 mensen aan boord op weg van Parijs naar Caïro. Het verdween in zee ongeveer halverwege het Griekse eiland Karpathos en de Egyptische noordkust.

Zwarte dozen EgyptAir in Egypte onderzocht
Zwarte dozen EgyptAir in Egypte onderzocht (Foto: ANP)

Verbod op gratis tasjes lijkt effectief

Het verbod op het uitdelen van gratis plastic tasjes lijkt goede gevolgen te hebben. Dat valt althans op te maken uit een onderzoekje dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu begin mei heeft laten uitvoeren door bureau SAMR. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders zou volgens berekeningen zelf een tas meenemen naar winkel of kraam.

Ook zou 66 procent 'zelden of nooit' een plastic tasje aanschaffen. In totaal werden 3813 mensen van achttien jaar en ouder uitgenodigd deel te nemen aan de 'flitspeiling', van wie er 1001 hebben meegedaan. Daaruit concludeerde SAMR dat 90 procent van de Nederlanders weet dat er geen gratis plastic zakjes meer worden mogen verstrekt. En 71 procent vindt dat een prima maatregel, 8 procent is het er echt niet mee eens.

Verbod op gratis tasjes lijkt effectief
Verbod op gratis tasjes lijkt effectief (Foto: ANP)

Tien maffialeden opgepakt voor matchfixing

De Italiaanse politie heeft tien vermeende leden van de maffia opgepakt in een onderzoek naar matchfixing in het Italiaanse profvoetbal. Volgens de autoriteiten zijn de verdachten betrokken geweest bij de manipulatie van twee wedstrijden in de Serie B, het tweede niveau in Italië.

Tijdens het onderzoek ontdekte de politie een lokale bende die vooral in drugs handelde maar er ook in slaagde om 100.000 euro te verdienen met een gemanipuleerde wedstrijd. "We kunnen met zekerheid zeggen dat in sommige voetbalteams spelers zitten die op zondag niet alleen tegen een bal trappen, maar hun baan misbruiken voor criminaliteit", zei aanklager Filippo Beatrice maandag.

In afwachting van hun rechtszaak zitten zeven verdachten vast en hebben er drie huisarrest.

De betrokkenheid van een speler uit de Serie A, het hoogste Italiaanse niveau, wordt onderzocht maar er is nog geen arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Tien maffialeden opgepakt voor matchfixing
Tien maffialeden opgepakt voor matchfixing (Foto: ANP)

Franse regering belooft einde brandstoftekort

De Franse regering heeft laten weten dat de vakbondsacties tegen een nieuwe arbeidswetgeving niet zullen leiden tot tekorten aan brandstof. De staatssecretaris van Transport, Alain Vidalies, zei dit maandag en beklemtoonde dat de toestand snel weer normaal wordt. Minister van Financiën Michel Sapin noemde maandag de blokkades van opslagplaatsen van brandstof illegaal en zei dat de regering alle beschikbare middelen inzet om de economische activiteit te hervatten.

De regering is naar eigen zeggen druk bezig de geblokkeerde opslagplaatsen 'te bevrijden'. Premier Manuel Valls zei in het weekeinde al dat de opslagplaatsen van brandstof die buiten worden geblokkeerd door bijvoorbeeld boze vrachtwagenchauffeurs, zullen worden ontzet. Dat wordt met een beroep op de openbare orde gedaan.

Maar er wordt bovendien gestaakt in zes van de acht raffinaderijen in het land en een aantal opslagplaatsen. Franse media vrezen dat de regering er met het opheffen van blokkades nog niet is. Bovendien heeft de baas van de vakfederatie CGT, Philippe Martinez, maandag gezegd dat er meer en hardere acties komen. Martinez viel het beleid aan van de socialistische president François Hollande die zijn linkse verkiezingsbeloftes uit 2012 volgens de vakbondsbaas niet nakomt.

Bij talrijke benzinestations die nog benzine of diesel in voorraad hebben staan rijen automobilisten te wachten. Achthonderd pompstations zijn helemaal leeg en net zo'n aantal is al voor een groot deel van de voorraden heen. Frankrijk telt naar schatting ruim 11.000 benzinestations.

Franse regering belooft einde brandstoftekort
Franse regering belooft einde brandstoftekort (Foto: ANP)

LEGO steeds gewelddadiger

LEGO, wie is er niet groot mee geworden? Redelijk eenvoudig en tijdloos speelgoed waarmee de kleintjes zich uren vreedzaam mee kunnen vermaken. Hoewel... vreedzaam? Een paar Nieuw-Zeelandse onderzoekers verveelden zich blijkbaar en namen een wetenschappelijk kijkje op alle LEGO-catalogussen sinds 1973. Wat blijkt? Onze koters krijgen met steeds gewelddadiger speelgoed te maken.

Tegenwoordig bevat zo'n 30 procent van alle LEGO-sets een of meerdere wapens.

De eerste serie kwam uit in 1949, toen er in Europa genoeg op te bouwen was. In 1978 verschenen de eerste wapens. Het ging destijds om een kasteel, een lans en een hellebaard. Vervolgens ging het Deense bedrijf behoorlijk 'los'.

Op de statistieken zijn een aantal 'hoogtepunten' zichtbaar. In 1989 bijvoorbeeld kwam de Piraten-serie uit. Piraten hebben nogal eens de neiging tot gewelddadig gedrag en zijn dus bewapend. In 1995 kwam de Aquazone-serie uit en in 2005 waren de rare robots van de Bionicle-serie de must-have van de pre-pubers. De populariteit van Lord of the Rings (2012) en Star Wars (dat al wat langer bestond) deed de hoeveelheid prikkers, bijlen en lasersabels enorm toenemen in de catalogus.

De onderzoekers ontdekten nog een andere tendens: tussen 2010 en 2015 laten zo'n 40 procent van de geblokte mannetjes (en spaarzame vrouwtjes) een vorm van geweld zien in de catalogus: de figuurtjes gaan elkaar te lijf met laserpistolen of staan lekker op elkaar in te meppen. LEGO blijkt dus niet zo leuk en onschuldig te zijn als je op het eerste gezicht zou denken.

Ondertussen zijn er allerlei andere onderzoekjes aan de gang naar de hoeveelheid geweld dat een opgroeiend kind kan hebben. Deze richten zich echter voornamelijk op televisie en gewelddadige computerspellen. Het geweld dat speelgoed als LEGO en Playmobil toont, is hier niet in verwerkt, maar dat kan in het vervolg wel worden meegenomen, vinden de Nieuw-Zeelanders zelf.

Dat het speelgoed steeds meer geweld laat zien, komt volgens de onderzoekers door de markt: het kost steeds meer moeite om de aandacht van de klant te trekken. Bovendien wordt de concurrentie (televisie en games) ook steeds gewelddadiger. "Het is onduidelijk hoe dit gevecht om aandacht gemodereerd kan worden", aldus de onderzoekers. "De meeste landen hebben een beleid en overheidsinstelling om kinderen te beschermen tegen excessief gewelddadig speelgoed en media. Alleen uitgerekend Afghanistan heeft recent alle speelgoedwapens in de ban gedaan in een poging de geweldcultuur een halt toe te roepen. Het blijft te bezien of het land in staat zal zijn om die wet te implementeren en handhaven."

Het hele onderzoek is hier te vinden.

Leerlingen Rotterdams VMBO moeten examen overdoen

De VMBO-leerlingen van het Wartburg College locatie Revius moeten hun examen Nederlands overdoen na een ernstige fout van de school. De spellingcontrole op de computers was nog ingeschakeld, waardoor het examen opnieuw afgelegd moet worden. 

De school betreurt het incident en biedt zijn excuses aan in een mail die aan de getroffen leerlingen en hun ouders gestuurd is. 'De procedure hiervoor is in de week voorafgaande aan het examen getest. De leerlingen kwamen toch in een tekstverwerker met spellingscontrole terecht. Hoewel we dit tijdens de zitting constateerden was het te laat om dit nog te verhelpen.' 

De leerlingen zijn vanzelfsprekend zeer teleurgesteld. 'Nu weten we pas weken later of wij geslaagd zijn', aldus Lennard de Ruiter, een van de leerlingen. 

Streep door miljardenboete Bank of America

Een rechtbank heeft maandag in hoger beroep een streep gehaald door een boete van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) die was opgelegd aan Bank of America wegens hypotheekfraude voorafgaand aan de financiële crisis van 2008. De rechters achten de schuld van de bank onvoldoende bewezen.

Bank of America nam in juli 2008 hypotheekverstrekker Countrywide Financial over. Die firma kwam later onder vuur omdat het banken en andere financiële partijen had opgezadeld met vele miljarden aan herverpakte leningen, waarvan er een groot aantal te makkelijk was verstrekt. Veel van die bedrijven kwamen daardoor in problemen.

De rechters menen evenwel dat Countrywide Financial hooguit kan worden verweten dat het financiële producten heeft verkocht die niet zo solide waren als het zelf deed geloven. Dat daarbij sprake was van boze opzet, is volgens hen niet vast komen te staan. Het vonnis geldt als een fikse tegenvaller voor het ministerie van Justitie.

Streep door miljardenboete Bank of America
Streep door miljardenboete Bank of America (Foto: ANP)

'Noord-Korea gebruikt niet als 1e kernwapens'

Noord-Korea gebruikt niet als eerste kernwapens, want het land is verantwoordelijk en houdt zich aan internationale afspraken die over nucleaire zaken zijn gemaakt. Dit zei een Noord-Koreaanse gezant bij de VN in Genève, So Se Pyong, meldde het persbureau Reuters maandag. Hij heeft pas het congres in Pyongyang bijgewoond van de regeringspartij. Het land zal wel kernwapens gebruiken in een reactie op een nucleaire aanval op Noord-Korea, aldus de diplomaat.

Het stalinistische regime in Pyongyang wordt onder meer gevreesd door de pogingen kernwapens te maken. In januari deed het land nog een nucleaire proef. Het regime van het geïsoleerde land tekende in 1985 voor het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (NPT). Maar in 2003 wendde Noord-Korea zich weer af van het NPT.

Het land wordt sinds eind 2011 geleid door de 33-jarige Kim Jong-un, een kleinzoon van de communistische stichter van de Democratische Volksrepubliek (Noord-)Korea. Communistisch Noord-Korea raakte in 1950 in oorlog met Zuid-Korea, de VN en de VS. Die Koreaanse Oorlog (1950-1953) is formeel nog steeds niet beëindigd. Afgelopen week zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de VS tegen Reuters dat hij bereid is met Kim Jong-un te gaan praten over het nucleaire programma van dat land. Volgens So Se Pyong is dat een onzinnige uitspraak en slechts bedoeld als verkiezingspropaganda.

'Noord-Korea gebruikt niet als 1e kernwapens'
'Noord-Korea gebruikt niet als 1e kernwapens' (Foto: ANP)

Man United bevestigt ontslag Van Gaal

Manchester United heeft het ontslag van manager Louis van Gaal bevestigd via haar website. Het ontslag van de Nederlander hing al weken in de lucht, omdat hij de vurig gewenste plaatsing voor de voorronde van de Champions League niet wist te bereiken. Het behalen van de FA Cup deed niets aan het ontslagbesluit af.

In een kort statement bedankte vice-voorzitter Ed Woodward Van Gaal voor zijn werk. "Ik wil Louis en zijn staf bedanken voor het excellente werk dat ze in de afgelopen twee jaar geleverd hebben, resulterend in de twaalfde FA Cup voor de club. Hij heeft zich gedurende die periode hier professioneel en waardig gedragen. Hij laat ons een erfenis na met verschillende jonge spelers die het vertrouwen hebben om op het hoogste niveau te kunnen spelen. Iedereen binnen de club wenst hem het allerbeste voor de toekomst."

Wie Van Gaal bij Manchester United op zal volgen is nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat Jose Mourinho op poleposition staat om de Nederlander op te volgen. Samen met Van Gaal vertrekken ook de Nederlandse assistenten Albert Stuivenberg, Frans Hoek en Max Reckers uit Manchester.

Van Muiswinkel weg om 'kwetsende' Zwarte Piet

Erik van Muiswinkel is gestopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Dat heeft hij tegen het AD gezegd. "Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien."

Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage." Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. "Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug."

Ondanks zijn beslissing valt het afscheid na achttien jaar Van Muiswinkel zwaar. "Ik hield van die rol."

Het vertrek van Van Muiswinkel en zijn collega Jochem Myjer, die zes jaar Pietje Paniek speelde, werd aan BuzzE gemeld door NTR en impresariaat Hekwerk. Daarbij werd de reden in het midden gelaten. De NPO en de NTR lieten weten het spijtig te vinden dat Van Muiswinkel en Myjer stoppen. "Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten", zei netmanager Suzanne Kunzeler.

Van Muiswinkel weg om kwetsende Zwarte Piet
Van Muiswinkel weg om kwetsende Zwarte Piet (Foto: BuzzE)

Kort geding FC Twente dient vrijdag

Het kort geding dat FC Twente tegen de licentiecommissie van voetbalbond KNVB aangespannen heeft zal komende vrijdag in Utrecht dienen. Voorzieningenrechter M.E. Heinemann zal de zaak vrijdagochtend behandelen.

FC Twente voelt zich tekort gedaan door de licentiecommissie, omdat het naar eigen zeggen aan alle gestelde voorwaarden heeft voldaan. Zo is er op zowel bestuurlijk als financieel vlak schoon schip gemaakt, maar oordeelde de licentiecommissie toch dat de al voorwaardelijk ingetrokken licentie ingetrokken bleef en dat er op een nieuwe licentie in de Jupiler League gespeeld zal kunnen worden. De Tukkers zijn echter van mening dat ze op basis van gedane toezeggingen volgend jaar gewoon in de Eredivisie uit zouden moeten komen.

Wawrinka voorkomt primeur, Nishikori simpel door

Tennisser Stanislas Wawrinka heeft op het nippertje een negatieve primeur voorkomen op Roland Garros. De Zwitser kon in de open era de eerste worden die op het Franse gravel als titelverdediger uitgeschakeld werd in de eerste ronde, maar hij wist Lukas Rosol (ATP-59) alsnog in vijf sets te verslaan: 4-6, 6-1, 3-6, 6-3 en 6-4.

Wawrinka (ATP-4) en Rosol hadden elkaar vorige week in de halve finale in Genève ook al ontmoet en ook toen won Wawrinka met moeite van de Tsjech die ook nu agressief speelde. Zijn dropshots waren met name in het begin van de wedstrijd succesvol, maar Wawrinka knokte zich naar een vijfde set waarin hij al snel een break voorsprong pakte en de wedstrijd niet meer uit handen gaf. Zijn volgende tegenstander is Taro Daniel (ATP-93).

Milos Raonic (ATP-9) had een een stuk eenvoudiger tegen de van een blessure herstelde Janko Tipsarevic (ATP-680): 6-3, 6-2 en 7-6(5). De Canadees speelt nu tegen de Fransman Adrian Mannarino (ATP-58). Kei Nishikori (ATP-6) had weinig moeite met de Italiaan Simone Bolelli (ATP-115): 6-1, 7-5 en 6-3. Hij treft de Rus Andrey Kuznetsov (ATP-40) in de tweede ronde.

FIFA stuurt topbestuurder laan uit

De FIFA heeft Markus Kattner ontslagen. De Duitser was de tijdelijke vervanger van de geschorste secretaris-generaal Jérôme Valcke, nadat er vanwege onder meer corruptie een opschoning binnen het FIFA-bestuur plaats heeft gevonden. Hij wordt verdacht van financiële wanpraktijken.

Kattner werd in 2003 bij de FIFA aangesteld als financieel directeur. De wereldvoetbalbond verdenkt hem ervan zich niet te houden aan de afspraken uit zijn contract. Wat er precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Wel is bekend dat Fatma Samoura in juni de nieuwe secretaris-generaal zal worden bij de FIFA.

Johnny de Mol klaagt niet over bekendheid

Johnny de Mol vindt het leven van een bekende Nederlander niet vermoeiend. In Veronica Magazine wimpelt de presentator van Holland's Got Talent de nadelen van bekendheid weg. "Die kleine minpuntjes komen echt niet in de buurt van de gigantisch leuke dingen die dit leven met zich meebrengt", legt Johnny uit.

"Ik werk keihard, maar vind het fantastisch, daar zul je me nooit over horen zeiken. Dus ook niet over het bekend-zijn, of dat ik zo nu en dan met iemand op straat op de foto moet. Iedereen die daarover zeikt, moet gewoon een knal voor z'n kanis krijgen."

Met een eigen stichting helpt Johnny vluchtelingen op Lesbos. "Vorig jaar ben ik bij de bootvluchtelingen op Lesbos terechtgekomen en is mijn leven in een stroomversnelling geraakt", vertelt Johnny. "We zijn voor duizenden mensen eten en onderdak aan het regelen...Ik stop al mijn vrije tijd in dit project en ik merk dat ik me daar heel goed over voel."

Het contrast tussen Lesbos en een grote studioshow is groot. "De eerste drie dagen van Holland's Got Talent, waarop er meer dan tachtig kandidaten voorbijkwamen, heb ik 's ochtends tegen mezelf gezegd: 'Óf ik kan dit allemaal heel belachelijk gaan vinden, óf ik ga elke kandidaat net zo veel liefde en aandacht geven als die kinderen op Lesbos.' Nou, dat was makkelijk kiezen, hoor. Het was niet eens een optie om dat eerste te doen. En zo hoort het ook."

Johnny de Mol klaagt niet over bekendheid
Johnny de Mol klaagt niet over bekendheid (Foto: BuzzE)

Zuid-Afrikaans hof: lokale handel hoorn mag

Neushoornhoorn mag binnen Zuid-Afrika weer worden verhandeld. Het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof heeft een poging van de regering afgewezen om een verbod op de handel in stand te houden, meldde een belangengroep in het land maandag. De uitspraak heeft geen gevolgen voor het verbod op internationale handel.

Binnenlandse handelaren kunnen het hoorn als een investering zien of het voor decoratieve doeleinden gebruiken.

Stropers slachtten de afgelopen jaren duizenden neushoorns om aan de vraag uit Aziatische landen te voldoen. Dierenbeschermingsorganisaties hebben nog niet op de uitspraak gereageerd.

Circa 5000 neushoorns, ongeveer een kwart van de populatie in Zuid-Afrika, zijn in particuliere handen. De hoorn van een verdoofde neushoorn kan worden verwijderd, omdat het hoorn teruggroeit. De particuliere eigenaren, die een speciale vergunning nodig hebben, bezitten naar schatting 6 ton hoorn in voorraad. De overheid heeft bijna 25 ton. Volgens sommige schattingen is de Zuid-Afrikaanse voorraad hoorn 1,8 miljard euro waard.

Zuid-Afrikaans hof: lokale handel hoorn mag
Zuid-Afrikaans hof: lokale handel hoorn mag (Foto: ANP)

O'G3NE heeft al zin in Eurovisiesongfestival

Ze zijn nog niet gevraagd, maar de dames van O'G3NE zien het al helemaal zitten om naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Dat vertelden Amy, Lisa en Shelley maandagavond aan de desk van RTL Boulevard.

"Ik zou het wel leuk vinden om het Songfestival na zoveel jaar weer naar Nederland te halen", zei Lisa, die er meteen van uit gaat dat O'G3NE de internationale liedjeswedstrijd weet te winnen.

Geruchten dat O'G3NE volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival gaat, doen al dagen de ronde. Commentator Jan Smit zei vorige week nog dat de berichten voorbarig zijn. "We hebben nog niet gesproken met AVROTROS", zei Amy maandagavond.

O'G3NE heeft al zin in Eurovisiesongfestival
O'G3NE heeft al zin in Eurovisiesongfestival (Foto: BuzzE)

Dure dex? Niet zo Flex!

Er was eens een medicijn dat heette dexamfetamine. Het hielp heel veel mensen met ADHD-klachten en het werd vergoed vanuit de basisverzekering. Toen was daar een farmaceut, de firma Eurocept, en die dacht: hey daar kunnen wij geld aan verdienen! En zo geschiedde.

Eurocept registreerde de dexamfetaime onder de naam Amfexa® en besloot meteen maar de prijs te verhogen naar 27,18 euro per 30 stuks. Een belachelijke prijsverhoging, en omdat het middel Amfexa® vrijwel niet vergoed wordt door zorgverzekeraars, een flinke aanslag op de portemonnee van de patiënten.

Op de website dexamfetamine.nl is men daarom een petitie gestart onder het motto: Dure dex? Niet zo flex! Inmiddels is de petitie al ruim 22.000 keer getekend, maar dat kan hoger, veel hoger! De initiatiefnemers van de website willen zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om deze op 1 juni aan de minister te overhandigen.

Tinder klaagt trio-app 3nder aan

Dating-app Tinder wil niet dat een app gericht op het vinden van partners voor een triootje onder de naam 3nder mag blijven bestaan. In het Engels is dat namelijk Thrinder en dat lijkt volgens het Amerikaanse bedrijf te veel op de eigen naam. 3nder-oprichter Dimo Trifonov zegt tegen The Guardian dat zijn bedrijf aangeklaagd is.

3nder kondigde een tegenoffensief aan door zijn gebruikers op te roepen een foto van hun sokken op Twitter te zetten. Daar zouden ze de hashtag TinderSuckMySocks bij moeten zette als ludiek protest. Trifonov wijst erop dat Tinder pas werd geïntroduceerd na de homodating-app Grindr en dat die namen ook veel op elkaar lijken. Bovendien wordt de naam 3nder in andere talen dan het Engels anders uitgesproken, meent hij.

Tinder klaagt trio-app 3nder aan
Tinder klaagt trio-app 3nder aan (Foto: BuzzT)

Schuldverlichting Griekenland besproken

Dat Griekenland geholpen gaat worden bij het verlichten van de enorme schuldenberg is al zeker. De grote vraag is alleen hoe, op welke termijn en onder welke voorwaarden. Hierover praten de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) dinsdag tijdens hun overleg in Brussel.

Kwijtschelding van (een deel van) de schulden is niet aan de orde. Maar er wordt gekeken naar maatregelen op korte, middellange en langere termijn die de Grieken moeten helpen bij de schuldenberg. Dan wordt er onder meer gedacht aan aanpassing van looptijden of de rente op leningen.

Denkbaar is dat de ministers het eens worden over concrete maatregelen voor de directe en nabije toekomst, maar dat ze zich niet willen laten vastleggen op maatregelen op zeer lange termijn. Alleen al om het feit dat het lastig in te schatten is hoe de economie van Griekenland (en de eurozone) eruit ziet over tientallen jaren.

Dinsdag
Waarschijnlijk besluit de eurogroep dinsdag om het licht op groen te zetten voor het vrijgeven van een deel van de miljardenlening van in totaal 86 miljard euro die Griekenland en de geldschieters vorige zomer overeenkwamen. Het gaat om 10 tot 11 miljard euro.

Eerst wordt getoetst of Athene de vooraf bedongen bezuinigingen en hervormingen heeft doorgevoerd. De voortekenen zijn daarvoor gunstig, zeker nadat het Griekse parlement zondag nog instemde met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Discussie
De discussie over schuldverlichting komt er onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het fonds doet nu nog niet mee aan dit derde steunpakket voor Griekenland en wil pas bijdragen als Athene daadwerkelijk geholpen wordt zijn schuld op een houdbaar niveau te krijgen. Hoe concreter de ministers hierover afspraken maken, hoe groter de kans dat het IMF meedoet.

Voor een aantal landen, waaronder Duitsland en Nederland, is deelname van het IMF onontbeerlijk.

Schuldverlichting Griekenland besproken
Schuldverlichting Griekenland besproken (Foto: ANP)

Leiden haalt streep door bindend studieadvies

De Universiteit Leiden zet per direct een streep door het experiment met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede studiejaar. Het College van Beroep van het Hoger Onderwijs (CBHO) heeft maandag geoordeeld dat de proef gestaakt moet worden. Ook de Universiteitsraad had bezwaren tegen het experiment.

De proef hield in dat de universiteit studenten ook in het tweede jaar mag wegsturen als ze minder dan negentig studiepunten hadden gehaald in twee jaar tijd, inclusief de propedeuse. Het bsa geldt nu alleen voor eerstejaars.

Het schrappen van het experiment kan op bijval rekenen van studenten. Zij waren vanaf het begin tegenstander van de proef. "Het bsa in het tweede jaar was echt een rendementsmaatregel", aldus Linde de Nie, voorzitter van studentenorganisatie ISO. "Het beperkte de studenten enorm in hun vrijheid om zich ook buiten hun studie te ontplooien en zich bijvoorbeeld in te zetten voor commissies, besturen of bijbaantjes."

Leiden haalt streep door bindend studieadvies
Leiden haalt streep door bindend studieadvies (Foto: ANP)

Fraude met pinapparaten: buit 11,4 miljoen

In minder dan drie uur tijd is uit 1400 pinapparaten in Japan illegaal 11,4 miljoen euro getrokken. Dat gebeurde met creditcards die waren gemaakt op basis van data die was gestolen bij een Zuid-Afrikaanse bank.

De pinapparaten stonden in buurtsupers van de keten 7-Eleven, waar anders dan op de meeste plaatsen in Japan ook buitenlandse kaarten worden geaccepteerd. De Zuid-Afrikaanse bank schat de totale schade op 17,2 miljoen euro.

De Japanse politie vermoedt dat meer dan honderd mensen ergens in Japan geld trokken tijdens de actie, die plaatsvond op 15 mei. In elk geval trokken ze het maximumbedrag van 100.000 yen (8200 euro), meldt de BBC maandag op basis van Japanse media.

De Zuid-Afrikaanse Standard Bank noemt de actie 'geraffineerde, gecoördineerde fraude' en heeft maatregelen genomen.

Fraude pinapparaten Japan: buit 11,4 miljoen
Fraude met pinapparaten: buit 11,4 miljoen (Foto: ANP)

Arrestaties voor vernieling dierenpark Emmen

Vier minderjarige jongeren zijn opgepakt voor vernielingen in het oude dierenpark in het centrum van Emmen. In het pinksterweekend is daar een enorme chaos aangericht. Het dierenpark is onlangs verhuisd naar een nieuw onderkomen.

Een groep jongeren heeft in het oude park wasbakken kapotgeslagen, ruiten ingegooid, brandblussers leeggespoten en graffiti aangebracht. Bijna alle verblijven op het grote terrein zijn beschadigd geraakt. De politie denkt dat er ook 13-jarigen onder de daders zijn.

De politie kreeg sindsdien tientallen tips, maar ook video's en foto's. Inmiddels zijn er al een aantal jongeren verhoord. Een groot team onderzoekt wie er verantwoordelijk zijn. Volgens de politie zijn de inwoners van Emmen en de omwonenden van het park erg betrokken bij de zaak.

Arrestaties voor vernieling dierenpark Emmen
Arrestaties voor vernieling dierenpark Emmen (Foto: ANP)

JSF-spotters verzamelen zich bij vliegbasis

Bij de Vliegbasis Leeuwarden staan maandagavond tientallen vliegtuigliefhebbers in afwachting van de eerste JSF-straaljagers in Nederland. De toestellen komen naar verwachting rond 21.00 uur aan, een uurtje later dan eerder gedacht.

De vliegbasis heeft daarmee de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF (of F35) buiten de Verenigde Staten te zien is. Begin van de avond staan er zeker honderd auto's van vliegtuigspotters geparkeerd op een speciaal daarvoor aangewezen weiland. De eigenaar hiervan vraagt 2 euro per voertuig als parkeergeld. De patatkraam doet goede zaken. Veel van de meer dan honderd spotters hebben trapjes en camera's mee.

Het gevechtsvliegtuig voert komende weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.

De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni.


Livestream van de aankomst (Video: YouTube)

JSF-spotters verzamelen zich bij vliegbasis
JSF-spotters verzamelen zich bij vliegbasis (Foto: ANP)

S. de Jong: "Ajax altijd een optie"

Siem de Jong is niet gelukkig bij Newcastle United. Bij de gedegradeerde Engelse ploeg kwam hij amper aan spelen toe. Hij geeft dan ook aan graag weer te willen spelen.

In een uitgebreid interview met FOX Sports uit De Jong zijn frustraties. "Ik wil weer spelen, in een ritme komen. Het zal niet makkelijk zijn voor mij om de clubs voor het uitzoeken te hebben. Ik hoop op een goede oplossing."

De Jong kwam in 2014 binnen bij Newcastle en begon goed. Aanvankelijk was hij zelfs reserve-aanvoerder, maar blessures gooiden roet in het eten. Hij kwam in twee seizoenen slechts tot 26 wedstrijden. Vooral de laatste maanden werd hij enkel als invaller gebruikt. "Mijn verhaal hier is apart. McClaren begon moest vanwege de druk van spelstijl veranderen. Meer lange ballen. Dan ben ik een type dat minder snel wordt opgesteld."

Dus kwam hij op de bank. Ook onder zijn opvolger Rafael Benítez, dus zag hij Newcastle vanaf de bank degraderen. "Newcastle is echt een grote club. Je gelooft het eigenlijk niet. Als het dan zover is, is het toch een klap. Balen."

Of De Jong er na de zomer, in de Championship, opnieuw bij is, weet hij nog niet. "Na mijn vakantie ga ik om de tafel om te bespreken wat het beste is voor mij en de club. Want uiteindelijk ben ik te weinig aan spelen toegekomen." In Engeland heeft hij nog een contract tot medio 2020. Het liefst speelt hij nog een aantal jaar in het buitenland.

Toch sluit hij een terugkeer in Nederland niet uit. "Ik denk over alles na. Als de club zegt dat ik verkocht of verhuurd mag worden, moet ik kijken naar alle mogelijkheden. Ik ken Nederland natuurlijk en Ajax zal altijd een optie blijven. Peter Bosz? Ik heb hem wel eens gesproken, maar nog nooit onder hem gewerkt. Volgens mij houdt hij van goed voetbal en verzorgd spel. Dat past bij mij."

Kuijt beslist deze week over contractverlenging

Heel Rotterdam gaat ervan uit dat Dirk Kuijt ook volgend jaar in het Feyenoord-shirt speelt, maar van een contractverlenging is nog geen sprake. Deze week volgt duidelijkheid.

Rob Jansen weet waarom het langer duurt dan verwacht. "Je kent Dirk. Hij wil om de titel strijden. Dan is het belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren. We verwachten binnen nu en een week duidelijkheid over zijn toekomst", geeft de zaakwaarnemer van Kuijt aan. "We staan er nog altijd positief in."

Ook Eljero Elia kan zijn contract bij Feyenoord verlengen, weet het Algemeen Dagblad. De flankspeler ligt nog tot 2017 vast, maar kan een verbeterde aanbieding tegemoet zien. Feyenoord wil daarnaast verdediger Calvin Verdonk verhuren om elders ervaring op te doen.

Heitinga begint aan trainerscursus

De kicksen van John Heitinga hangen nog maar net aan de wilgen, maar de voormalig verdediger begint al aan zijn volgende uitdaging: hij begint aan de trainerscursus.

Het besluit komt niet als een verrassing. Bij zijn afscheid eerder dit seizoen bij Ajax gaf hij al aan zich te willen verdiepen in het trainersvak. Naar verwachting zal hij komend seizoen aan de slag gaan bij de Amsterdammers als jeugdtrainer, zo meldt de NOS.

De leukste sporttweets van week 20

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Twee PK tijdens de Giro d'Italia:

De voorbereidingen op de 24 uur van Le Mans zijn heftig en dat is te zien ook:

De hel is zo erg nog niet:

FC Twente moet van de licentiecommissie een divisie lager gaan spelen, meteen zitten de clubs op het vinkentouw voor het vrijgekomen plekje:

Wij moeten dit ook nog even een plekje geven:

Behalve de wedstrijd was het vermakelijk in het stadion bij FC Utrecht:

Steven Kruijswijk heeft er een fan bij:

Maar dat is ook niet zo gek:

Dat willen we allemaal wel:

Atapuma werd na een lange ontsnapping vlak voor de finish ingelopen, we weten niet of dat opzettelijk was:

Buiten eten in Italië is heerlijk, maar soms is het toch iets frisser dan gedacht. Dan maar een jas aan allemaal:

Grote problemen voor Ranomi Kromowidjojo:

Het is een fantastisch sportjaar:

En tenslotte vermaakt Max zich wel:

Kingdom Come: Deliverance uitgesteld tot 2017

Het ambitieuze project Kingdom Come: Deliverance is opnieuw opgesteld, ditmaal tot volgend jaar. De game, die als Kickstarter-project werd geboren, werd al twee keer eerder uitgesteld.

Kingdom Come: Deliveranceis een niet-zo-alledaagse RPG. Het speelt zich af in het middeleeuwse koninkrijk Bohemen in het jaar 1403. De ontwikkelaars van Warhorse Studios willen met de game graag een historisch accurate en realistische RPG neerzetten.

In 2014 maakte de game zijn opmars naar Kickstarter en harkte in totaal bijna anderhalf miljoen euro binnen. In de tussentijd is er al aardig wat content laten zien, dus er wordt niet stilgezeten. Helaas lijkt de ontwikkelaar iets te overmoedig geweest met releasedata aangezien de game aanvankelijk al in december 2015 uit zou komen en vervolgens werd uitgesteld naar zomer 2016. Het wordt nu dus '2017' (hopen we dan maar).

Total War: Warhammer in 360 graden

Morgen kunnen pc-gamers beginnen aan hun eigen avontuur in Total War: Warhammer. Daarom is er nu de releasetrailer uitgebracht, maar met een twist: het is in 360 graden te bekijken.

Mocht je dat willen, doe één van de volgende dingen:

  • Klik en sleep je zicht op het slagveld op je desktop (Chrome, Opera, Firefox of Internet Explorer).
  • Gebruik de YouTube of Facebook app op je mobiel als virtueel venster, en beweeg je apparaat om rond te kijken (dit is momenteel de enige manier om de 360-functie op je mobiel te ervaren).
  • Kies in de YouTube app voor VR view en plaats je telefoon in Google Cardboard.

Mocht je 360-graden video's kunnen afspelen: enjoy! En anders is er de gewone 2D-versie eronder te aanschouwen.

Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen

De afgelopen jaren zijn ziekenhuizen veel meer aandacht gaan besteden aan goede en gezonde voeding. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder tachtig ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

"Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om", schrijft minister Edith Schippers (VWS) maandag aan de Kamer.

De onderzoekers vinden het positief dat meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden. Ook is de menukeuze vergroot en is er aangepaste voeding voor speciale doelgroepen. Maar nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten. Ook kan het voedingsaanbod aantrekkelijker en moeten ziekenhuizen beter meten wat patiënten eten.

Het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kwam als beste naar voren. Volgens het onderzoek wil 44 procent van de ziekenhuizen de voeding verder gaan verbeteren.

Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen
Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen (Foto: ANP)

Uncharted 4 verkocht in eerste week 2,7 miljoen exemplaren

Uncharted 4: A Thief's End ging in de eerste week sinds release 2,7 miljoen keer over de toonbank. Het is daarmee de best verkopende first-party game van PlayStation 4.

Dat betekent dat Uncharted 4 meer verkocht dan bijvoorbeeld Infamous: Second Son, DriveClub, Bloodborne, Killzone: Shadowfall, The Order 1886 en Ratchet & Clank. Het is wederom een mooie prestatie van ontwikkelaar Naughty Dog, die momenteel nog werkt aan (singleplayer) DLC voor Uncharted 4. Ook zijn ze bezig met een nieuw project, wat volgens geruchten waarschijnlijk een vervolg op The Last of Us wordt. Die game verkocht ook al 1,3 miljoen exemplaren in de eerste week en was de snelst verkopende PS3-titel van 2013.

Ariana Grande struikelt op rode loper

Awww. Ariana Grande ging zondagavond bijna onderuit op de rode loper van de Billboard Awards in Las Vegas. Onderweg naar een interview met E! News struikelde de zangeres en wist ze zichzelf nog maar net staande te houden.

"Ik brak bijna mijn kont", grapte de geweldige Ariana vervolgens voor de camera, om het vervolgens over haar nieuwe album Dangerous Woman te hebben. "Ik ben zo dankbaar voor de reacties", zei ze. "Het is de meest positieve reactie die ik ooit op werk heb gekregen. Als je zo hard voor iets werkt.... ik moet er bijna van huilen."


Ariana Grande struikelt op rode loper
Ariana Grande struikelt op rode loper (Foto: BuzzE)


Vluchtelingenkinderen lang niet naar school

Vluchtelingenkinderen in Griekenland zijn gemiddeld al anderhalf jaar niet naar school geweest. Volgens hulporganisatie Save the Children ligt die duur voor Syrische kinderen nog hoger: zij hebben gemiddeld al ruim twee jaar geen klaslokaal van binnen gezien.

"Deze kinderen verliezen nu de beste jaren van hun leven in vluchtelingenkampen, in detentiecentra en achter grenshekken en muren", zei Save the Children-chef Helle Thorning-Schmidt. "De meesten kennen niets anders dan conflict, geweld, gedwongen verplaatsing en hun huidige betreurenswaardige omstandigheden die weinig hoop voor hun toekomst bieden."

Een vijfde van de kinderen is zelfs nog nooit aan een opleiding begonnen, meldt de Griekse krant Ekathimerini.

Vluchtelingenkinderen lang niet naar school
Vluchtelingenkinderen lang niet naar school (Foto: ANP)

Beleggers dringen aan op onderzoek bij VW

Meerdere aandeelhouders van Volkswagen dringen aan op onafhankelijk onderzoek bij de Duitse autofabrikant. De beleggers willen dat de onderste steen bovenkomt over de rol van de top van het bedrijf in het vorig jaar aan het licht gekomen dieselschandaal. Ook willen ze weten of Volkswagen voldoende geld apart heeft gezet voor de afwikkeling van de affaire.

Deminor, een Brusselse dienstverlener voor beleggers, en de Duitse beleggersclub DSW hebben namens diverse aandeelhouders moties ingediend voor de aanstelling van een onafhankelijke specialist om het onderzoek uit te voeren. De voorstellen zullen worden behandeld op de aankomende aandeelhoudersvergadering op 22 juni.

VW raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen.

Beleggers dringen aan op onderzoek bij VW
Beleggers dringen aan op onderzoek bij VW (Foto: ANP)

DNB beboet verzekeraar ASR om fout rapportage

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft verzekeraar ASR beboet voor een fout in zijn verslaglegging. De verzekeraar, die onlangs bekendmaakte naar de beurs te gaan, moet een bedrag van 350.000 euro overmaken.

Door de fout bleek ASR in de maanden januari en februari van vorig jaar niet aan de solvabiliteitseisen te hebben voldaan. Het concern ontdekte de fout zelf en trok daarop bij DNB aan de bel. Ook werden er maatregelen genomen om de kapitaalpositie weer op peil te krijgen.

ASR laat in een verklaring weten ontstemd te zijn over de boete en de hoogte daarvan, omdat het de fout zelf meldde en direct corrigeerde. Volgens DNB is de boete voor het niet voldoen aan de kapitaaleisen eigenlijk 2 miljoen euro en is die uit coulance naar beneden bijgesteld.

DNB beboet verzekeraar ASR om fout rapportage
DNB beboet verzekeraar ASR om fout rapportage (Foto: ANP)

Myjer en Van Muiswinkel stoppen als Piet

Cabaretiers Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel hebben besloten te stoppen als Zwarte Pieten bij het Sinterklaasjournaal. Dat hebben de NTR en impresariaat Hekwerk maandag aan entertainmentdienst BuzzE gemeld. Van Muiswinkel verleende achttien jaar zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal, Myjer was zes jaar aan het programma verbonden.

De cabaretiers laten weten de beslissing met pijn in het hart genomen te hebben. "We kijken terug op een groot aantal geweldige Sinterklaasjaren", stellen ze. ,,Het is nu tijd om het stokje over te dragen en wij wensen de redactie en kijkers veel plezier toe in de toekomst."

De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppen. "Heel veel kinderen - en volwassenen - hebben jaren genoten van de avonturen van de Hoofdpiet en Pietje Paniek in het Sinterklaasjournaal", aldus netmanager Suzanne Kunzeler. ,,Het is jammer dat deze twee grootheden van het Sinterklaasjournaal stoppen. Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten."

Sinterklaas
Ook de NTR betreurt het vertrek. "We vinden het heel erg jammer en kijken met veel plezier terug op alle jaren dat we met ze hebben samengewerkt", zegt een woordvoerster. "We hebben respect voor hun keuze."

In overleg met Sinterklaas gaat de NTR op zoek naar waardige opvolgers, laat de omroep weten.

De afgelopen jaren was er veel ophef rondom het Sinterklaasjournaal en Zwarte Piet, die door tegenstanders van het hulpje van de goedheiligman als racistisch wordt bestempeld. Of dit een rol heeft gespeeld bij het besluit van Myjer en Van Muiswinkel, wil de NTR niet zeggen. Ook Hekwerk doet hierover geen uitspraken.

Myjer en Van Muiswinkel stoppen als Piet
Myjer en Van Muiswinkel stoppen als Piet (Foto: ANP)

Android-BBQ naar Amsterdam

Een grote Android-bijeenkomst komt naar Nederland. Amsterdam is op 14, 15 en 16 augustus het toneel van de Big Android BBQ Europe 2016. Het wordt gehouden in Hotel Casa 400, vlakbij station Amsterdam Amstel.

Op de bijeenkomst kunnen Android-ontwikkelaars met elkaar praten over hun ideeën. In de 'Code Kitchen' kunnen ze hun vaardigheden uitproberen. Deelname kost minstens 75 euro en maximaal 5317 euro. Voor dat hoogste bedrag kun je niet alleen naar Amsterdam, maar ook naar een Android-barbecue in Texas in oktober. De oprichter haalt je dan van het vliegveld op met een monocle en een hoge hoed. Tijdens het congres heb je je eigen tafel met kaarsen, echte borden, zilveren bestek en een koeler met je eigen drank. Een golfkarretje brengt je van hotel naar congres en terug.

De Android BBQ wordt mede georganiseerd door Google Developers.

Android-BBQ naar Amsterdam
Android-BBQ naar Amsterdam (Foto: BuzzT)

Fastned haalt 3 miljoen op voor laadstations

Fastned, een exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's, heeft in vijf weken tijd ruim 3 miljoen euro euro opgehaald via de nieuwe netwerkbeurs Nxchange. Dat maakte de onderneming maandag bekend.

Het geld wordt gebruikt voor uitbreiding van het netwerk, dat nu uit vijftig laadstations in Nederland bestaat. Er komen nieuwe oplaadpunten bij langs snelwegen, in de grote steden en ook in het buitenland. Elk laadstation vergt een investering van circa twee ton, aldus oprichter Bart Lubbers van Fastned.

De laadpalenexploitant is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de diensten van Nxchange, een nieuw handelsplatform dat sinds april in de lucht is. Ondernemers kunnen daar nieuw kapitaal aantrekken bij investeerders binnen hun eigen netwerk. Een belangrijk verschil met crowdfunding is dat er verhandelbare effecten worden uitgegeven.

Fastned haalt 3 miljoen op voor laadstations
Fastned haalt 3 miljoen op voor laadstations (Foto: ANP)

Merkel: per 1 juli geen visumvrijheid Turken

De EU-vrijstelling van de visumplicht voor Turken kan volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschijnlijk niet zoals gepland per 1 juli ingaan. Merkel zei maandag na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat sommige omstandigheden voor een visumvrij regime per 1 juli "nog niet zijn vervuld".

De Duitse bondskanselier uitte haar bezorgdheid over het recente besluit van het Turkse parlement een grote groep parlementariërs hun immuniteit te ontnemen. "Ik heb dit vandaag duidelijk gemaakt in het gesprek. We hebben een onafhankelijk rechtssysteem nodig, onafhankelijke media en een sterk parlement", zei Merkel na gesprekken met Erdogan in Istanbul.

Critici hebben gesteld dat de beslissing om de immuniteit in te trekken een stap is die waarschijnlijk is bedoeld om pro-Koerdische politici op een zijspoor te kunnen zetten.

Merkel: per 1 juli geen visumvrijheid Turken
Merkel: per 1 juli geen visumvrijheid Turken (Foto: ANP)

'Voorstel levenseinde te kort door de bocht'

Het aangekondigde wetsvoorstel om het senioren mogelijk te maken hun leven te beëindigen als ze er zelf helemaal klaar mee zijn is te kort door de bocht. "We nemen afstand van deze oplossing", reageert een woordvoerder van de ouderenorganisatie Unie KBO op het zondagavond door D66 gelanceerde voorstel.

Volgens D66 zijn ouderen die uit het leven willen stappen niet geholpen met de huidige euthanasiewet, omdat die alleen uit medisch oogpunt redeneert. Het voorstel van de liberalen betreft alleen mensen van tachtig jaar en ouder.

"Een schraal antwoord op een complex zingevingsprobleem", vindt Unie KBO, met 190.000 leden de grootste seniorenorganisatie van het land. Volgens de organisatie willen niet alle ouderen met een doodswens werkelijk uit het leven worden geholpen. Het zijn vaak eenzame mensen die in een isolement leven. "Ze willen dat hun verhaal wordt gehoord. En dat is wat anders dan een doodswens", aldus de unie.

'Voorstel levenseinde te kort door de bocht'
'Voorstel levenseinde te kort door de bocht' (Foto: ANP)

Van der Bellen president Oostenrijk

De linkse Alexander van der Bellen (72) heeft zondag de Oostenrijkse presidentsverkiezingen gewonnen van de rechtse populist Norbert Hofer. Dit meldden Oostenrijkse media maandag.

De twee overgebleven kandidaten waren in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Beiden behaalden zondag vrijwel hetzelfde percentage kiezers. Van der Bellen, die Nederlandse voorouders heeft, kreeg net iets meer stemmen, volgens bronnen in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hofer heeft zijn nederlaag erkend.

Van der Bellen president Oostenrijk
Van der Bellen president Oostenrijk (Foto: ANP)

Haase uitgeschakeld door Sock op Roland Garros

In de eerste ronde van Roland Garros is de Nederlandse tennisser Robin Haase uitgeschakeld door de Amerikaan Jack Sock. Nadat de wedstrijd gisteren werd onderbroken door regenval kon de partij vanmiddag rond half vier weer verder gaan. De stand in sets was tot dan toe een 2-2 gelijkstand. Sock won uiteindelijk met 6-3, 7-5, 3-6, 6-7 (3-7) en 6-2. 

In de tweede set had Haase echter al kansen om de partij naar zich toe te trekken. Via een break liep de Hagenaar uit tot 5-3, maar Sock won vier games op rij om een 2-0 voorsprong in sets op het scorebord te krijgen.

Eén break in het voordeel van Haase maakte het verschil in de derde set. Opmerkelijk genoeg kende de vierde set niet één breakkans, terwijl in de eerste drie sets bij elkaar opgeteld 26 breakmogelijkheden voorkwamen.

Haase veroverde de tiebreak, waarna een vijfde set beslissing moest brengen. Op dat moment werd de partij (niet voor de eerste keer) gestaakt, maar betrof het ditmaal een definitief einde van de speeldag. 

Sock kende een betere start in de vijfde set. Uiteindelijke pakte hij met een dubbele break de winst op de luid aangemoedigde Haase. 

Wateroverlast A35 hindert verkeer

Het verkeer op de A35 vanuit Almelo heeft maandagmiddag hinder ondervonden van zware regenval. De weg was tussen industrieterrein Twentekanaal en Enschede-Zuid afgesloten, omdat er te veel water op het wegdek lag. Het slipgevaar was groot, aldus de ANWB. Na enige tijd werd een rijstrook weer vrijgegeven.

De waterproblemen leidden tot een file van ruim zeven kilometer waarin een ongeluk gebeurde met meerdere voertuigen. Een persoon zou daarbij gewond zijn geraakt.

De overvloedige en langdurige regenval heeft tijdens de ochtendspits al tot veel verkeersoverlast geleid. Er stond 757 kilometer file op snel- en binnenwegen.

Wateroverlast A35 hindert verkeer
Wateroverlast A35 hindert verkeer (Foto: ANP)

Gezin Steve Irwin herdenkt vader

Het gezin van wijlen Steve Irwin heeft afgelopen weekend op bijzondere wijze hun vader en man herdacht. Dochter Bindi, zoon Robert en zijn vrouw Terri herdachten Steve afgelopen weekend met het Steve Irwin Gala Dinner in Los Angeles. Ze doen dit jaarlijks. Steve Irwin overleed tien jaar geleden nadat hij door een pijlstaartrog was gestoken.

Met het galadiner wordt geld ingezameld voor Wildlife Warriors, de organisatie die The Crocodile Hunter vlak voor zijn dood had opgezet. Geheel in stijl ging het gezin op de rode loper op de foto met een python. Net als hun vader lijken de kinderen goed om te kunnen gaan met dieren.

Dochter Bindi zei tegen People sowieso veel eigenschappen van haar vader in zichzelf te herkennen. "Ik denk dat mijn vader zo geweldig was, omdat hij een soort menselijke wervelwind was. Ik herken veel van hem in mijzelf. (...) Ik ben geen geduldig persoon. Als ik iets wil, dan moet het nu gebeuren. Ik deel zijn liefde voor de natuur en wilde plekken." Moeder Terri beaamt dit. "Ik zie dezelfde vastberadenheid bij Bindi. Niets kon Steve tegenhouden als hij zijn zinnen op iets had gezet en Bindi heeft dat ook."

Gezin Steve Irwin herdenkt vader
Gezin Steve Irwin herdenkt vader (Foto: BuzzE)

TLN: geen last van Franse brandstofschaarste

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben maar weinig last van de brandstofschaarste die in delen van Frankrijk is ontstaan. Dat liet brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maandag desgevraagd weten.

Benzinestations in het noordwesten van Frankrijk krijgen bijna geen brandstof meer aangeleverd vanwege blokkades van grote olieraffinaderijen. Volgens TLN kunnen Nederlandse chauffeurs dat probleem echter redelijk eenvoudig omzeilen door te tanken in Nederland of België. "Het gaat om een betrekkelijk klein gebied", zei een woordvoerster van de organisatie.

TLN is wel ontstemd over de lange duur van de blokkades. De belangenbehartiger van transporteurs wijst er daarbij op dat het dagen duurt voordat blokkades in Europa door overheden kunnen worden verboden. "Dat is niet van deze tijd. Dat moet binnen 24 uur mogelijk zijn", aldus de organisatie.

TLN: geen last van Franse brandstofschaarste
TLN: geen last van Franse brandstofschaarste (Foto: ANP)

Eerste teaser voor Beauty and the Beast

Zojuist is er een eerste teasertrailer verschenen voor Disney's Beauty and the Beast. Bekijk de trailer hieronder!

Het sprookje vertelt over een meisje dat door omstandigheden opgesloten wordt in het paleis van een prins, die door een betovering eruit ziet als een wild beest. Zal de liefde die Belle toont aan het beest ervoor zorgen dat de betovering verbroken wordt en al het personeel weer terugbrengen naar menselijke vorm?

De rol van Belle, zoals ze in de Nederlandse versie van het sprookje van Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve uit 1740 heet, zal gespeeld worden door Emma Watson. Ook zijn in de trailer onder andere Ewan McGreagor als Lumiere en Ian McKellen als Cogsworth te horen. Dan Stevens zal de rol van het Beest op zich nemen. De regie is in handen van Bill Condon, die onlangs het indrukwekkende Mr. Holmes maakte, eveneens met Ian McKellen. Verantwoordelijk voor het script zijn Evan Spiliotopoulos, die al eerder voor Disney werkte aan onder andere Tarzan II en The Lion King 1 1/2, en Stephen Chbosky, bekend van Perks of Being a Wallflower


Beauty and the Beast draait vanaf 29 maart 2017 in de Nederlandse bioscopen. 

'Medicijnproducent deels schuldig aan proef'

De Portugese medicijnenproducent Bial en het Franse laboratorium Biotrial zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor een fatale medicijnproef waardoor in januari een persoon om het leven kwam. Dat zei de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine maandag.

Alle proeven met het experimentele geneesmiddel in het Franse Rennes zijn sindsdien opgeschort. Het betreffende medicijn is ontwikkeld voor de behandeling van stemmings- en angstproblemen en voor bewegingscoördinatiestoornissen door neurologische afwijkingen.

"Het eindverslag van het onderzoek bevestigt dat de voorwaarden waaronder de test werd goedgekeurd, de bestaande wetgeving niet heeft geschonden", vertelde Touraine. "De inspecteurs zijn echter van mening dat Bial en Biotrial in verschillende opzichten verantwoordelijk zijn; ten aanzien van de voorgeschreven dosering, en de tijd die genomen is om de autoriteiten te waarschuwen", zei ze.

Onderzoek
Een voorlopig onderzoek in februari had al vastgesteld dat Biotral te langzaam reageerde toen de eerste patiënt ziek werd.

In totaal negentig mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar deden mee aan de test. Zes proefpersonen werden ziek van het medicijn, van wie er een overleed. Zij behoorden tot degenen die het meeste van het middel kregen. De 84 andere mensen die aan de proef deelnamen, hebben geen klachten gemeld.

Zieken
Touraine zei dat de vijf zieken buiten levensgevaar zijn en niet langer in het ziekenhuis liggen.

Biotrial betwistte de bevindingen. Bial was maandag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

'Medicijnproducent deels schuldig aan proef'
'Medicijnproducent deels schuldig aan proef' (Foto: ANP)

Drugskoeriers de sjaak na vergeten knipperlicht

Het respecteren van de verkeersregels kan je een hoop ellende besparen. Twee drugskoeriers in de Belgische hoofdstad Brussel ondervonden dit afgelopen vrijdag aan levende lijve, toen ze aangehouden werden na het vergeten van het knipperlicht bij het afslaan.

De twee koeriers vielen de politie op toen ze zich in het verkeer van de Brussels gemeente Sint-Jans Molenbeek zich niet hielden aan de geldende verkeersregels; de twee reden te snel en gebruikten bovendien hun knipperlicht niet. De dienders constateerden dat het tweetal bekend stond bij de autoriteiten vanwege drugsfeiten, en besloten de Opel Astra waarin de twee zich bevonden te doorzoeken. Daarop werden in de kofferbak 43 zakken met marihuana aangetroffen.

In totaal betrof de vangst 11 kilo marihuana. Deze werd samen met vijf mobiele telefoons in beslag genomen; bovendien werden de twee delictplegers gearresteerd. De rechter-commissaris heeft inmiddels besloten hun hechtenis te verlengen. Mocht je dus snode plannen hebben, denk er dan in ieder geval aan je aan de verkeersregels te houden.

Ruim 11 kilo cannabis in beslag genomen na vergeten knipperlicht (foto: ANP).

Sheila de Vries verhuist na 24 jaar

Modeontwerpster Sheila de Vries gaat op zoek naar een andere woning na een snelle verkoop van haar driedubbele bovenhuis in Amsterdam-Zuid die ze 24 jaar in bezit had. Dit meldt de website bekendeburen.nl.

De bekende modeontwerpster vroeg bijna 1,2 miljoen euro voor de smaakvol ingerichte woning die ze met haar man in 1992 kocht voor net geen 209.000 euro.

De nieuwe eigenaar krijgt de beschikking over een woonoppervlakte van 216 vierkante meter, verdeeld over zes kamers. Het huis heeft een balkon en een dakterras.

Sheila de Vries verhuist na 24 jaar
Sheila de Vries verhuist na 24 jaar (Foto: BuzzE)

IAM Cycling stopt met sponsoren

Na dit wielerseizoen stopt IAM Cycling ermee. De Zwitserse hoofdsponsor IAM trekt zich terug uit de wielersport omdat er nog altijd geen co-sponsor gevonden is. In 2013 begon de ploeg als continentale ploeg, sinds vorig jaar heeft het team een WorldTour-licentie. Matthias Brändle, Mathias Frank en Stef Clement zijn de bekendste namen uit deze ploeg.

Clement (33) rijdt al drie seizoenen bij IAM. Hij had niet verwacht dat IAM zich terug zou trekken. "IAM Cycling begon als opleidingsteam voor jonge Zwitserse renners, met de focus op de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Romandië. Toch durven ze het nu niet aan om een niveau terug te gaan of met een kleiner budget te werken. Dat past niet in die strategie. Er is geen langetermijnvisie." 

IAM heeft te vroeg een World Tour-licentie gekregen, denkt Clement. "Ik heb het najaar van 2014 gekozen voor een continentale ploeg, waar ik mijn ervaring kwijt kon maar ook nog vrijheid zou hebben. Toen ze de World Tour-licentie kregen, veranderde dat wel."

Een team met een WorldTour-licentie moet namelijk aan de start verschijnen van een groot aantal wedstrijden. Naast de grote Europese koersen zoals de Tour de France en de Giro d'Italia, moeten de ploegen ook meedoen aan wedstrijden zoals de Ronde van Qatar en de Tour Down Under.

"Toen Belkin zich eind 2014 terugtrok had ik bij de ploeg kunnen blijven, maar ik koos voor het avontuur. Ik nam de gok en weet dat ik met de consequenties moet omgaan." Clement heeft nu genoeg tijd om na te denken wat hij volgend jaar wil. "De afgelopen maanden heb ik wel getwijfeld wat ik nog wilde in de wielersport. Maar ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben. Ik ben een teamplayer. Ik ben jarenlang voor jongens als Robert Gesink en Steven Kruijswijk gereden, maar hetzelfde werk doe ik met veel plezier voor Mathias Frank."


Manchester United ontslaat Van Gaal

Manchester United heeft Louis van Gaal ontslagen. Dat melden bronnen op Old Trafford aan Goal. Van Gaal leidde United afgelopen zaterdag naar de eerste FA Cup-winst sinds 2004. Op Wembley werd Crystal Palace met 2-1 verslagen. Maar het feest werd overschaduwd door speculaties over het vertrek van Van Gaal en zijn vermoedelijke opvolger Jose Mourinho.

Van Gaal stond twee jaar aan het roer op Old Trafford. Kritiek op de Nederlandse manager is er altijd geweest, zowel op de prestaties als op de speelstijl. Het afgelopen seizoen scoorde United slechts 49 keer. Nadat Van Gaal vanochtend op het trainingscomplex van de club arriveerde kreeg hij het slechte nieuws te horen. De rest van de ochtend bleef de 64-jarige Van Gaal rustig, terwijl de rest van de technische staf hun bureau opruimde. Samen met Van Gaal is ook de technische staf van de Nederlander op straat gezet. Albert Stuivenberg, Frans Hoek, Jos van Dijk en Marcel Bout moeten ook vertrekken.

Het ontslag van Van Gaal komt twee jaar na zijn aanstelling. In zijn eerste seizoen eindigde United nog op de vierde plaats, waarmee de club zich plaatste voor de Champions League. In zijn tweede seizoen kwam United niet verder dan de groepsfase van het miljoenenbal, ondanks dat de manager voor bijna driehonderd miljoen euro aan nieuwe spelers kocht. Sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson in 2013, het jaar dat United voor het laatst kampioen werd, is United er niet in geslaagd om in de top drie van de Premier League te eindigen.

De opvolger van Van Gaal zal hoogstwaarschijnlijk José Mourinho worden. Mourinho zat sinds december zonder club na zijn ontslag bij Chelsea. Verwacht wordt dat hij binnen afzienbare tijd wordt aangesteld als opvolger van Van Gaal.

Louis van Gaal ontslagen door Manchester United
Louis van Gaal ontslagen door Manchester United

Nederland stijgt op digitaliseringslijst EU

De Nederlandse economie en samenleving doen het goed op het gebied van digitalisering vergeleken met de andere 27 EU-landen. In een ranglijst die de Europese Commissie maandag publiceerde, stijgt Nederland van de vierde naar de tweede plaats.

Denemarken bezet de eerste plek. Zweden en Finland staan derde en vierde, gevolgd door België.

Op het gebied van snelle internetverbindingen is Nederland leidend in Europa, maar op andere digitale terreinen zijn er groeimogelijkheden, zo staat in het zogenoemde DESI-rapport. Zo zou meer moeten worden geïnvesteerd in het opleiden van ICT-professionals, waar nu een tekort aan is. Meer gebruik van de mogelijkheden van digitale technologieën kan de efficiëntie en productiviteit van het bedrijfsleven een impuls geven. Al met al zit Nederland in de Europese digitale top, is de conclusie.

Nederland stijgt op digitaliseringslijst EU
Nederland stijgt op digitaliseringslijst EU (Foto: ANP)

Schelden bij jeugdvoetbal aan orde van de dag

Schreeuwen en schelden zijn heel gewoon geworden bij wedstrijden in het jeugdvoetbal. Dat concludeert EenVandaag na een onderzoek onder 2200 ouders, coaches, scheidsrechters en anderen die regelmatig aanwezig zijn bij jeugdwedstrijden.

Acht van de tien ondervraagden (79 procent) maken negatief gedrag mee tijdens het voetbalseizoen, een kwart (27 procent) zegt er zelfs wekelijks mee te worden geconfronteerd.

Uit reacties van de ondervraagden blijkt dat geregeld zo hard en agressief wordt geschreeuwd dat de kinderen er bang van worden. Ook racistische opmerkingen, zoals 'aap', komen voor. Eén op de tien deelnemers zegt maandelijks dreigen, duwen of slaan mee te maken.

Asociale vaders uit achterstandswijken worden vaak genoemd als de boosdoeners. Maar ook allochtone ouders met een kort lontje die zich snel gediscrimineerd voelen, vallen op.

Schelden bij jeugdvoetbal aan orde van de dag
Schelden bij jeugdvoetbal aan orde van de dag (Foto: ANP)

House of Cards helpt Monument Valley

Monument Valley is een leuke puzzelgame voor iOS en Android. Je wandelt als prinsesje door Escher-achtige levels en zoekt de uitgang. Onder andere door president Underwood van House of Cards die de game in de serie speelt, heeft ontwikkelaar Ustwo Games in totaal meer dan 14 miljoen aan omzet binnengehaald.

Ustwo Games deelde een aantal infographics met de wereld. De cijfers gaan over de afgelopen twee jaar sinds dat Monument Valley op de markt is. Een aantal momenten in haar korte geschiedenis zijn doorslaggevend geweest. De lancering in China was een goeie boost, gevolgd door de speelsessie van Kevin Spacey als president Frank Underwood. Opmerkelijk genoeg werd Ken Wong van Ustwo Games gebeld of zij de game mochten gebruiken in de hitserie van Netflix. Ustwo kreeg geen geld en hoefde ook niets te betalen, maar heeft dus wel danig van de aflevering geprofiteerd.

73% van de omzet komt van iOS-gebruikers tegenover 17% van Google Play. De game is ook veel populairder op het Apple-platform. Monument Valley kost €2,99 bij Google Play, maar €3,99 bij de App Store en de Microsoft Store.

Monument Valley - info 1

Patch patcht Oculus-anti-patch-patch

Vorige maand lieten we jullie weten dat er een patch is om Oculus Rift-games te spelen op je HTC Vive. Oculus heeft meteen laten weten dit niet te tolereren en ze kwamen dan ook met een patch om de illegale patch te neutraliseren. De anti-patch-patch-patch omdit weer terug te draaien is sinds dit weekend gelanceerd.

De originele patch genaamd Revive vangt de Oculus Rift-commando’s af en zet ze om naar OpenVR-commando’s. De programmeur CrossVR zette de code voor Revive meteen op GitHub zodat iedereen de code kon inzien en verbeteren. De patch werkt alleen met originele games. Je kan dus hiermee geen kopieën spelen op je HTC Vive. Oculus keurde deze praktijken meteen af met dreigende taal: “Dit is een hack en we kunnen dit niet tolereren. Gebruikers moeten ervan uitgaan dat gehackte games niet altijd blijven werken, want software updates aan games, apps en ons platform zullen de hack tenietdoen.”

Oculus Rift

Oculus Rift lanceerde patch 1.4 die een extra beveiliging heeft. Je moet nu via Oculus Home een game opstarten. Omdat dit niet lukt met een HTC Vive, dacht Oculus het probleem te hebben getackeld. Nee dus. Revive neemt sowieso de commando’s over van de Oculus Rift-programma’s. Het enige wat er dus gepatcht moest worden in de code van Revive was de initiële check bij Oculus Home. Deze wordt overgeslagen en de game draait als vanouds op de HTC Vive.

Revive kon vorige maand nog maar twee games patchen. De lijst is inmiddels sterk uitgebreid. Het is ook mogelijk om je Oculus Revive-games toe te voegen en te starten vanuit je Steam Biobliotheek.

HTC Vive

In december 2015 zei de bedenker van Oculus Rift Luckey Palmer nog, “Als klanten een game bij ons kopen, dan interesseert het mij niet of ze [de game] aanpassen om te draaien op wat ze maar willen.” Deze uitspraak is dus behoorlijk snel weersproken door de werkelijkheid. Het is ook maar de vraag of er echt iets illegaals gebeurt. Revive werkt alleen met originele games, dus je mag de games die je koopt niet draaien op je eigen hardware naar keuze. De programmeurs achter Revive houden absoluut niet van game-piraterij, maar we hebben het dus niet over illegale kopieën.

Stel je voor dat je met een patch originele Xbox One-games kon spelen op de PlayStation 4. Dat kan spannend zijn voor Microsoft en je kunt je voorstellen dat er een angst bestaat dat je minder Xbox-en gaat verkopen. De Oculus Rift is op dit moment ongeveer €200,- goedkoper dan de Vive. Op basis daarvan zeggen sommigen dan ook dat er een ander marktsegment wordt bediend.

Wat is jullie mening? Is de Revive een illegale patch die meteen moet worden tegengewerkt? Zit Oculus fout met hun verkrampte reactie? Is het patchen van jouw originele game nou legaal of juist niet?

Hier is een lijst van Github met de Oculus-games die gepatcht kunnen worden met Revive.

NameStatusRemarks
ADR1FT Unplayable Uses Denuvo anti-tamper technology.
AltSpaceVR Working Injector x64 works (though a Vive version is available)
Air Mech Command Unplayable Doesn’t output video/sound to headset issue #65.
Bazaar Untested HTC Vive Version Available on Steam Store
BlazeRush Working  
Boursin Sensorium Virtual Reality Experience Working  
Chronos Working  
Darknet Working? Issue #20
Dead Secret Untested  
Defense Grid 2 Partially working Freezes at random instances
Dreadhalls Working  
Esper 2 Working  
Eve Valkyrie Unplayable Uses a launcher which conflicts with the ReviveInjector.
Farlands Working  
Fly to Kuma Working  
Henry Working  
Invasion! Working  
Introduction to Virtual Reality Working  
Jaunt VR Untested HTC Vive Version Available on Steam Store
Lost Working  
Lucky’s Tale Working  
Oculus Dreamdeck Working  
Oculus Video Unplayable Requires OpenGL support, issue #36
P.O.L.L.E.N. Unplayable Rendering bug in right eye, issue #21
Pinball FX2 VR Working? Please confirm working with comment inissue #72, it’s not working for two of us.
Pool Nation FX Lite Partially working Scale too small, automatic camera changes: does not play well.
Proton Pulse Plus Untested HTC Vive Version Available on Steam Store  
Radial-G Racing Revolved Untested HTC Vive Version Available on Steam Store
Shufflepuck Cantina Deluxe Untested  
Smashing the Battle Working  
SwingStar Untested  
Technolust Working  
The Body VR Working  
The Climb Partially working Don’t change the ingame graphic options or it crashes!
The Foo Show - Featuring Will Smith Untested HTC Vive Version Available on Steam Store
The Rose and I Working Though an HTC Vive version is available on Steam
VR Karts Working HTC Vive Version Available on Steam Store  
VR Tennis Online Working  
VRIDEO Working

'Ajax weigert miljoenenbod Lazio op Milik'

Ajax heeft een bod van vijftien miljoen euro van Lazio op Arek Milik geweigerd. De Amsterdammers willen de Poolse spits liever niet laten gaan, en anders voor een hoger bedrag.

Namens Lazio heeft technisch directeur Igli Tare een bod van vijftien miljoen euro uitgebracht. Ajax zou deze maand twaalf miljoen euro ontvangen en drie miljoen in juni. Als Lazio zich plaatst voor Europees voetbal, dan komt daar nog eens drie miljoen euro bovenop, meldt La Gazzetta dello Sport.

Bij Lazio wordt Milik gezien als de opvolger van Miroslav Klose, wiens contract afloopt en niet wordt verlengd. Naar verwachting komt de club uit Rome binnen afzienbare tijd met een verbeterd bod op Milik. De Poolse spits heeft een contract tot medio 2019 en Ajax schat zijn waarde naar verluidt op twintig miljoen euro.

Mocht Lazio er niet uit komen met Ajax, dan heeft de club voldoende alternatieven achter de hand. Islam Slimani (Sporting Portugal), Vincent Janssen (AZ), Vedad Ibisevic (Hertha BSC) en Giampaolo Pazzini (Hellas Verona) staan ook op het lijstje van Lazio.

Lazio is overigens niet de enige club met interesse in Milik. Ook AS Roma, Sevilla, Internazionale en Leicester City worden genoemd.

Bertens maakt flinke sprong op wereldranglijst

De overwinning van tennisster Kiki Bertens in het WTA-toernooi in Nürnberg heeft haar geen windeieren gelegd. De Nederlandse maakte een enorme sprong naar plaats 58 op de wereldranglijst, 31 plaatsen hoger dan vorige week.

Bertens kende in Duitsland een uitstekende week. De 24-jarige tennisster kwam via de kwalificaties het hoofdtoernooi binnen en kon na haar zevende zege op rij de trofee de lucht in houden. Later op de dag zegevierde ze met de Zweedse Johanna Larsson in het dubbelspel. Deze week komt Bertens in actie bij Roland Garros in Parijs, waar haar met nummer drie van de wereld, de winnares van de Australian Open, Angelique Kerber, een zware kluif wacht.

In de top van de ranglijst bij zowel de vrouwen als mannen is er weinig veranderd. Serena Williams en Novak Djokovic leiden nog steeds soeverein. Bij de mannen wijzigde alleen de nummer tien. Marin Cilic, verliezend finalist in Genève, schoof de top tien binnen ten koste van Richard Gasquet.

Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's

Mochten de Britten in juni besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan zal het land minstens een jaar in een economische recessie belanden. Dat voorspelt de Britse overheid in een maandag gepresenteerde studie naar de gevolgen van een 'Brexit'.

Het Britse ministerie van Financiën schetst daarin twee scenario's, waarbij de economie in de milde variant 3,6 procentpunt minder groeit dan onder de huidige omstandigheden mag worden verwacht. Het complete rampscenario schetst een economische achteruitgang met 6 procentpunt.

Ook zorgt een Brexit er volgens de overheidsberekeningen voor dat in het ergste geval de huizenprijzen tot wel 18 procent kunnen dalen. Ook is het zeer aannemelijk dat de inflatie een vlucht zal nemen en de werkloosheid zal oplopen.

Over precies een maand stemmen de Britten in een referendum over hun toekomst in de EU. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne moeten Britten zich daarbij afvragen of ze "bewust voor een recessie" willen kiezen.

Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's
Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's (Foto: ANP)

Berging Flinterstar begonnen

Een Belgisch consortium is begonnen met de berging van het voor de Belgische kust gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar. De klus moet eind dit jaar geklaard zijn.

Dat liet de Belgische staatssecretaris Philippe De Backer (Noordzee) maandag weten. Hij verwacht dat het gebied waar het wrak ligt, een drukke vaarroute voor de kust van Oostende, binnenkort weer toegankelijk is voor plezier-en vissersboten.

De Flinterstar zonk op 6 oktober na een aanvaring met een gastanker. Er vielen geen slachtoffers, maar wel kwam ruim 300 ton olie in zee terecht.

De Nederlandse reder Flinter moet de bergingskosten betalen, bepaalde de rechter eerder. Wie verantwoordelijk is voor de aanvaring wordt nog onderzocht. De Backer hoopt dat dit snel is afgerond.

Berging Flinterstar begonnen
Berging Flinterstar begonnen (Foto: ANP)

'Spoedeisende hulp kan drukte niet meer aan'

Patiënten worden steeds vaker geweigerd op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen omdat het te druk is. De drukte komt vooral door ouderen voor wie verpleging en verzorging aan huis niet goed geregeld is. Daardoor komen ze sneller in het ziekenhuis terecht, schrijven afdelingen van spoedeisende hulp in Noord-Holland en Flevoland in een brandbrief aan Minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Een van de oorzaken is dat gemeenten "veel te weinig" thuiszorg hebben ingekocht. "Hierdoor kan niet vroegtijdig eenvoudige medische hulp of verpleging worden geboden, waardoor de hulpvraag snel escaleert in een spoedzorgvraag en onvermijdelijk ziekenhuisbezoek", stellen de afdelingen.

Door het kabinetsbeleid sluit bijna de helft van de verzorgingshuizen hun deur. Daarmee gaat de regering "voorbij aan het feit" dat de bewoners van deze huizen daar zitten omdat ze hulpbehoevend zijn.

'Spoedeisende hulp kan drukte niet meer aan'
'Spoedeisende hulp kan drukte niet meer aan' (Foto: ANP)

Meisje (15) doet 25 jochies tegelijk op schooltoilet

Een vijftienjarige scholiere op een middelbare school in Fort Myers, in de Amerikaanse staat Florida, blijkt niet vies van haar mannelijke medeleerlingen. Wat heet! Ze heeft vorige week namelijk seks gehad met 25 knapen op de meisjes-wc van Fort Myers High School.

De schoolleiding kreeg lucht van de gangbang nadat beelden hiervan via SnapChat waren opgedoken. Op het korte filmpje was te zien hoe woensdag 25 leerlingen het toilet insneakten om seks met het tienermeisje te hebben.

De school heeft inmiddels op gepaste wijze ingegrepen. De betrokken scholieren hebben een uitbrander gehad. Er zijn echter geen aanhoudingen verricht.

Zus van Freddy stelt zich even voor

De game Five Nights at Freddy's: Sister Location heeft een eerste trailer. Sister Location is een spin-off van de point 'n click survival horrorreeks Five Nights at Freddy's en komt over een aantal maanden uit. Bedenker Scott Cawthon heeft aangegeven dat Sister Location veel meer stemacteurs heeft dan de andere delen.

Op basis van de beelden zijn er meteen veel theorieën ontwikkeld. Hier een verzameling van de leukste.

  • In Five Nights at Freddy 3 heeft Phone Guy het over een andere locatie. Daar kan Sister Location mee zijn bedoeld.
  • In Sister Location kruip jijzelf door de luchtschacht in plaats van de poppen.
  • Dit is waarschijnlijk het grimmigste deel van de serie.
  • De naam Sister Location kan ook te maken hebben met de vele ‘vrouwelijke’ poppen in deze game.
  • De enige geïdentificeerde ‘mannelijke’ pop is Funtime Freddy.
  • Bijna alle poppen hebben roze en witte kleuren.

Opnieuw klimmer bezweken op Mount Everest

Op de Mount Everest is opnieuw een bergbeklimmer overleden. De Indiër Subhash Paul is na de Nederlander Eric Arnold en de Australische Maria Strydom de derde klimmer die de afgelopen dagen op de flanken van de hoogste berg ter wereld aan hoogteziekte is bezweken, schrijft de Hindustan Times.

Paul liet in de nacht van zondag op maandag het leven, liet Wangchu Sherpa van Trekking Camp Nepal, dat de klimexpeditie organiseerde, de Indiase krant weten. Paresh Chandra Nath en Gautam Ghosh, twee Indiase reisgenoten van Paul, worden sinds zaterdag vermist. Volgens Sherpa is het onwaarschijnlijk dat zij het hebben overleefd omdat hun zuurstofflessen inmiddels wel leeg moeten zijn.

Een vierde ziek geworden lid van het gezelschap, de Indiase Sunita Hazra, komt in een lager gelegen kamp op krachten om haar weg naar het dal te kunnen voortzetten.

Opnieuw klimmer bezweken op Mount Everest
Opnieuw klimmer bezweken op Mount Everest (Foto: ANP)

Audi lanceert zelfrijdende auto's in 2025

Automaker Audi investeert de komende jaren fors in innovatie en technologie. Dat moet leiden tot de lancering van de eerste volledig zelfrijdende Audi's in 2025. Die belofte deed bestuursvoorzitter Rupert Stadler van het dochteronderdeel van Volkswagen.

Dit jaar zal Audi circa 3 miljard euro uitgeven aan investeringen in modellen en technologie. In 2016 worden meer dan twintig nieuwe of vernieuwde modellen op de markt gebracht. Een jaar later volgt de eerste Audi die met behulp van de file-assistent in staat is om zelfstandig te rijden op wegen bij snelheden tot 60 kilometer per uur.

De automaker zet ook vol in op elektrisch aangedreven voertuigen. In 2018 wordt een eerste elektrisch aangedreven terreinwagen geïntroduceerd, waarna het Duitse bedrijf ieder jaar een nieuwe auto met elektro-aandrijving wil lanceren.

Audi lanceert zelfrijdende auto's in 2025
Audi lanceert zelfrijdende auto's in 2025 (Foto: ANP)

'Vluchtelingenkamp Idomeni maandag ontruimd'

Griekenland ontruimt maandag het provisorische vluchtelingenkamp bij Idomeni aan de gesloten Macedonische grens. Speciale politie-eenheden zijn onderweg naar de Noord-Griekse plaats, vernam de Griekse krant Kathimerini van bronnen bij het ministerie voor Burgerbescherming.

Wanneer de ontruiming precies begint staat nog niet vast, maar hangt van de situatie ter plaatse af, liet een medewerker van het departement aan Kathimerini weten. Andere Griekse media houden het erop dat het kamp pas dinsdag wordt opgebroken.

In het door asielzoekers met assistentie van hulpverleners opgebouwde bivak verblijven nog ongeveer 9000 mensen. Zij weigeren te verhuizen naar officiële asielzoekerscentra, uit angst te laat te komen mocht Macedonië de grens weer openen. Ze dromen er nog altijd van te kunnen doorreizen naar West-Europa.

'Vluchtelingenkamp Idomeni maandag ontruimd'
'Vluchtelingenkamp Idomeni maandag ontruimd' (Foto: ANP)

Britney Spears in ondergoed over rode loper

Britney Spears liet weinig aan de verbeelding over op de rode loper van de Billboard Awards in Las Vegas zondagavond. Ze droeg een zwart lingeriesetje met daar overheen enkel een doorschijnende body van kant.

Britney mag zondagavond de Millennium Award voor haar carrière in ontvangs nemen en treedt ook op tijdens de show. Ook Céline Dion krijgt een ereprijs, de Icon Award. Verder won The Weeknd, die met twintig nominaties kans maakt op de meeste prijzen, al de eerst prijs van de avond, voor de Top Hot 100 Artist.

Naast Britney liepen onder anderen Demi Lovato, Nick Jonas, de dames van Fifth Harmony, Shawn Mendes, Seal, Steven Tyler, Laverne Cox, en Kesha over de rode loper. Kesha geeft sinds lange tijd een optreden tijdens de awardshow, nadat toestemming hiervoor aanvankelijk was teruggetrokken door het platenlabel van producer Dr. Luke. Kesha heeft hem aangeklaagd voor verkrachting en probeert zich via de rechtbank ook van haar platencontract met hem te bevrijden.

De prijswinnaars worden bepaald op basis van belangrijke interacties met fans, inclusief verkoop van muziek in de winkel en online, tournees en sociale media-interacties. De Nederlandse dj Afrojack maakt kans in de categorie Top Dance/Electronic Song voor de samenwerking Hey Mama met David Guetta.

Britney Spears in ondergoed over rode loper
Britney Spears in ondergoed over rode loper (Foto: BuzzE)

'Nog veel problemen met autohuur buitenland'

Omdat er nog steeds veel problemen zijn bij het huren van een auto in het buitenland is de Consumentenbond naar de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt gestapt. Vooral bij bemiddelaars en lokale verhuurbedrijven gaat het niet goed.

De verhuurbedrijven beloofden vorig jaar op verzoek van de Europese Commissie beterschap. Vooral de prijzen moesten transparanter en de informatie over verzekeringen moest duidelijker. Maar nog steeds is weinig van verbeteringen te zien, zegt de bond.

Belangrijke informatie over huurvoorwaarden, verzekeringen, aansprakelijkheid en eigen risico is vaak in het Engels. Ook over de afrekening van brandstof ontstaan nog vaak problemen. Soms worden huurauto's aangeboden tegen stuntprijzen, terwijl de uiteindelijke prijs door verplichte brandstofkosten en verzekeringen veel hoger is.

Een ander valkuil is dat de huurder vaak bij thuiskomst verrast worden met creditcardafschrijvingen voor brandstof of schade. Vaak is die schade niet veroorzaakt door de huurder, maar die het autoverhuurbedrijf hem wel in de schoenen schuift.

'Nog veel problemen met autohuur buitenland'
'Nog veel problemen met autohuur buitenland' (Foto: ANP)

'Adele tekent miljoenendeal bij Sony'

Adele staat op het punt een platencontract ter waarde van 90 miljoen pond (116 miljoen euro) bij Sony te tekenen. Dat meldt The Sun. "We hebben de grootste ster in een generatie vastgelegd", zei een bron van Sony tegen de tabloid.

De 28-jarige zangeres zou met dat bedrag een record vestigen. Robbie Williams tekende tot nu toe het meest waardevolle contract van alle Britse artiesten, ter waarde van zo'n 103 miljoen euro bij EMI, en Whitney Houston kreeg met ongeveer 90 miljoen euro van Arista tot nu toe de beste deal voor een vrouw. Het duurste contract ooit gaf Sony in 2010 aan Michael Jackson, die zo'n 212 miljoen euro kreeg aangeboden.

Adele kan met de deal haar huidige fortuin van 85 miljoen pond (110 miljoen euro) verdubbelen. Haar contract met het label XL zou zijn verlopen. Het is niet duidelijk voor hoe lang het nieuwe contract met Sony geldig is.

'Adele tekent miljoenendeal bij Sony'
'Adele tekent miljoenendeal bij Sony' (Foto: BuzzE)

Turkije twijfelt aan douane-unie om houding EU

Als de Europese Unie met twee maten blijft meten in de onderhandelingen met Turkije zet de unie alle afspraken met Ankara op het spel. Dat zegt Yigit Bulut, een belangrijk adviseur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkije zou zelfs de douane-unie met de EU willen opzeggen als Brussel niet tot inkeer komt.

Bulut sprak maandag met de Turkse omroep TRT Haber. Hij verklaarde dat de Turkse regering voortaan meer aandacht wil schenken aan de rol van de defensie-industrie in de economie.

De EU en Turkije sloten dit voorjaar een akkoord over de opvang van vluchtelingen, maar dat staat op losse schroeven. Turkije weigert aan de voorwaarden te voldoen voor de beloofde afschaffing van de Europese visumplicht voor Turken. Komt er geen visumvrij reizen, dan is het hele vluchtelingenakkoord volgens Ankara dood.

Turkije twijfelt aan douane-unie om houding EU
Turkije twijfelt aan douane-unie om houding EU (Foto: ANP)

Paul Simon komt naar Ziggo Dome

Paul Simon gaat in het najaar op tournee in Europa en doet daarbij ook Amsterdam aan. Op maandag 31 oktober geeft de zanger een concert in de Ziggo Dome, kondigde concertorganisator Mojo maandag aan. Vrijdag begint de kaartverkoop.

Paul Simon begint op 17 oktober in Tsjechië aan zijn Europese tournee en reist vervolgens af langs verschillende Europese landen. Tijdens de concerten speelt de Amerikaanse singer-songwriter een twee uur durende set zijn klassiekers en een selectie van songs van zijn langverwachte album Stranger To Stranger.

Zijn dertiende soloalbum Stranger To Stranger komt op 3 juni uit en is de opvolger van So Beautiful or So What uit 2011.

Obama heft wapenembargo tegen Vietnam op

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het embargo op de levering van wapens aan Vietnam opgeheven. Dergelijke bestellingen zijn echter nog wel aan strikte voorwaarden gebonden, benadrukte Obama maandag tijdens zijn eerste bezoek aan de voormalige aartsvijand in Hanoi.

De maatregel heeft niets te maken met de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee, zei Obama. Veeleer betreft het een afronding van het proces van normalisering van de betrekkingen met Vietnam. Dit land en de Verenigde Staten wijzen de aanspraken van China op de grondstofrijke maritieme omgeving af.

De VS en Vietnam hebben in 1995, zo'n twintig jaar na het einde van de oorlog in Vietnam, de diplomatieke betrekkingen weer aangehaald. Sindsdien groeit de handel tussen beide landen snel. Obama benadrukte dat er nog wel meningsverschillen zijn over de mensenrechten.

Vietnam is een communistische eenpartijstaat. Critici van de regering worden er vervolgd.

Obama heft wapenembargo tegen Vietnam op
Obama heft wapenembargo tegen Vietnam op (Foto: ANP)

Bayer biedt 62 miljard dollar voor Monsanto

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft in totaal 62 miljard dollar (55 miljard euro) over voor de overname van de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto. Dat blijkt uit het bod dat het Duitse concern maandag heeft gepresenteerd.

Vorige week maakte Monsanto al bekend een ongevraagd bod van Bayer te hebben ontvangen. Bayer liet maandag weten dat aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf 122 dollar per aandeel wordt geboden. Dat is ruim een derde boven de gemiddelde prijs van het aandeel Monsanto in het afgelopen halfjaar.

Volgens Bayer biedt de overname een uitgelezen kans om een wereldwijde marktleider op de agrarische markt te creëren. De zadendivisie van Monsanto zou daarbij goed passen bij de activiteiten op het gebied van gewasbescherming van Bayer.

Bayer biedt 62 miljard dollar voor Monsanto
Bayer biedt 62 miljard dollar voor Monsanto (Foto: ANP)

KNMI geeft code geel wegens regen

Het KNMI heeft voor maandag de waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Er valt veel regen, waarschuwt het instituut.

"In het Rivierengebied is de afgelopen nacht al lokaal meer dan 35 millimeter gevallen, waardoor daar plaatselijk meer dan 50 millimeter in 24 uur kan vallen. Later op de dag wordt het geleidelijk op steeds meer plaatsen droog", aldus het KNMI maandagochtend.

Gemiddeld valt er in de hele maand mei 61 millimeter regen.

KNMI geeft code geel wegens regen
KNMI geeft code geel wegens regen (Foto: ANP)

'Bewijs tegen inbreker komt moeilijker rond'

De politie heeft steeds meer moeite bewijs tegen inbrekers rond te krijgen. Dat zegt politiechef Stoffel Heijsman in een kort interview met het AD na recente inbraak- en straatroofcijfers. Het aantal inbraken en straatroven daalt al jaren maar het oplossingspercentage blijft achterlopen. Nog geen 10 procent van de woninginbraken wordt opgelost.

"Het wordt steeds lastiger het bewijs rond te krijgen, Dat komt onder meer doordat daders tegenwoordig minder snel bekennen. Bij het politieverhoor zit sinds kort altijd een advocaat. Verhoren zijn daardoor minder effectief", aldus Heijsman. Als een verdachte zich beroept op zijn zwijgrecht moet de politie het hebben van technisch bewijs en op dat vlak loopt de politie tegen haar beperkingen aan.

"Daar zien we capaciteitsproblemen, ook bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). We moeten kiezen welke sporen prioriteit krijgen. Ernstige geweldsmisdrijven gaan dan boven inbraken", zegt Heijsman. Het is volgens hem een illusie dat alle inbraken opgelost kunnen worden.

'Bewijs tegen inbreker komt moeilijker rond'
'Bewijs tegen inbreker komt moeilijker rond' (Foto: ANP)

Drukste ochtendspits van het jaar door regen

De hevige regenval heeft maandagochtend volgens de ANWB voor de drukste ochtendspits van dit jaar gezorgd. Rond 08.00 uur was de lengte van de files op snel- en binnenwegen opgelopen naar ruim 680 kilometer. Dit jaar waren de files in de ochtend nog niet boven de 500 kilometer uitgekomen.

Het is vooral erg druk in de Randstad en rond het rivierengebied. Op de A2 van Eindhoven naar Utrecht staat het bij Den Bosch over 20 kilometer vast. Mensen houden vanwege de regen meer afstand en rijden ook langzamer.

De weerbureaus waarschuwden zondag al voor een zware ochtendspits vanwege zware regenval.

Drukste ochtendspits van het jaar door regen
Drukste ochtendspits van het jaar door regen (Foto: ANP)

'Meer geld nodig voor infrastructuur'

Het kabinet moet aanzienlijk meer geld vrijmaken voor de verbetering van weg-, luchtvaart-, spoor-, fiets- en waterinfrastructuur. Dat schrijven 24 organisaties maandag in een brandbrief aan premier Mark Rutte. Ze noemen de huidige 10 miljard euro die voor de komende twee jaar beschikbaar is onvoldoende.

De partijen concluderen dat de afgelopen jaren projecten zijn geschrapt of op de lange baan zijn geschoven, terwijl met de aantrekkende economie juist een versnelde aanpak van knelpunten nodig is. "Dagelijks stilstaan op wegen in en tussen steden, gebrek aan ruimte op het spoor, binnenvaartschepen die stilliggen voor sluizen die niet bediend worden, is weer aan de orde van de dag", zo valt te lezen.

Onder de ondertekenaars van de brief zijn onder meer de ANWB, de NS, Schiphol, Transport en Logistiek Nederland, verladersorganisatie EVO en reizigersclub Rover.

'Meer geld nodig voor infrastructuur'
'Meer geld nodig voor infrastructuur' (Foto: ANP)

Smerige Zaken begint met 785.000 kijkers

Naar de eerste aflevering van Smerige Zaken van Rob Geus hebben zondagavond 785.000 mensen gekeken. Het SBS6-programma staat daarmee op de twaalfde plaats in de ranglijst van best bekeken tv-programma's van de Stichting KijkOnderzoek.

Anders dan in De Smaakpolitie pakt de SBS-presentator het in Smerige Zaken veel breder aan. Ook bedrijfskantines, scholen en verzorgingstehuizen kunnen een bezoekje van hem krijgen. Bovendien wordt uitvoerig onderzoek gedaan en komt er ook een specialist aan het woord. In de eerste aflevering onderzocht Rob Geus de hygiëne in een ziekenhuis.

Het NOS Journaal van 20.00 uur was zondagavond met 2,5 miljoen kijkers het best bekeken tv-programma, gevolgd door Studio Sport (2,1 miljoen kijkers) en Een tegen 100, dat net iets meer dan twee miljoen kijkers trok.

Smerige Zaken begint met 785.000 kijkers
Smerige Zaken begint met 785.000 kijkers (Foto: BuzzE)

JSF voor eerst op Nederlandse bodem

De opvolger van de straaljager F-16, de Joint Strike Fighter (JSF), komt maandag voor de eerste keer in Nederland aan. Naar verwachting rond 20.00 uur landen twee toestellen op Vliegbasis Leeuwarden.

De basis heeft daarmee de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF (of F35) buiten de Verenigde Staten te zien is. Dat zorgt voor de nodige opwinding onder vliegtuigliefhebbers. Naar verwachting verzamelen zich vele honderden vliegtuigspotters uit binnen- en buitenland bij de basis.

Het gevechtsvliegtuig voert komende weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.

De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni.

JSF voor eerst op Nederlandse bodem
JSF voor eerst op Nederlandse bodem (Foto: ANP)

Miljardenorder voor vliegtuigmaker Boeing

Vliegtuigmaker Boeing heeft een megaorder ontvangen van het Vietnamese VietJet Aviation. De Amerikanen gaan honderd toestellen leveren die een cataloguswaarde vertegenwoordigen van 11,3 miljard dollar (ruim 10 miljard euro).

VietJet exploiteert meer dan 250 vluchten per dag, met vijftig binnenlandse routes en daarnaast vluchten naar landen als Thailand, Taiwan, Zuid-Korea, China en Maleisië. Volgens luchtvaartbrancheorganisatie IATA behoort Vietnam tot de top tien van snelst groeiende luchtvaartmarkten ter wereld.

De overeenkomst tussen Boeing en VietJet wordt in Hanoi ondertekend in het bijzijn van president Barack Obama. De levering van de toestellen heeft een looptijd van vier jaar, te beginnen in 2019. Met de bestelde vliegtuigen groeit de vloot van VietJet naar tweehonderd toestellen.

Miljardenorder voor vliegtuigmaker Boeing
Miljardenorder voor vliegtuigmaker Boeing (Foto: ANP)

Zonder subsidies gemakkelijker een huis

Als huren of kopen van huizen niet langer wordt beïnvloed door subsidies en bijvoorbeeld renteaftrek, kunnen veel meer huishoudens gemakkelijker het huis kiezen dat het beste bij hun omstandigheden past.

Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) in het rapport Kansrijk woonbeleid.

Op de koopmarkt is op de lange duur effect te behalen door, onder meer, het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Koophuizen worden dan goedkoper doordat de vraag daalt. Kopers hoeven zo minder hypothecaire schulden aan te gaan. Maar op korte termijn heeft dit weer bezwaren, met name voor mensen die al een huis hebben gekocht dat 'onder water' kan komen te staan.

Op de huurmarkt is het op langere termijn goed als de huurprijzen beter overeenkomen met de waarde van het huis. Dan zien commerciële verhuurders eerder iets in het verhuren aan middengroepen, de mensen die wel boven de sociale inkomensgrens uitkomen, maar voor wie de vrije sector nog te duur is en kopen nog niet de gewenste stap.

Het grotere aanbod verkleint dan de wachtlijsten. Maar op korte termijn leidt deze maatregel tot betaalrisico's bij de lage inkomens voor wie de huizen dan misschien net te duur worden. Dat risico heeft overigens bovenal te maken met problemen in de inkomenssfeer, waaraan woonbeleid weinig kan veranderen.

Het stuk van het PBL en CPB bevat geen aanbevelingen en is slechts bedoeld voor beleidsmakers om beter te kunnen beoordelen welke veranderingen op de woonmarkt het meest voor de hand liggen en wat de nadelen daarvan zijn. Het is bovendien voor politici, die verkiezingsprogramma's willen samenstellen.

Zonder subsidies gemakkelijker een huis
Zonder subsidies gemakkelijker een huis (Foto: ANP)

Douaniers Zaventem moeten wapens inleveren

De 33 leden van een team douaniers op de Belgische luchthaven Zaventem mogen geen dienstwapen meer dragen. Daar is volgens Het Laatste Nieuws toe besloten omdat één van de ambtenaren een collega zou hebben bedreigd met een pistool.

Volgens de Federale Overheidsdienst Financiën, waar de douane onder valt, is er sprake van een tijdelijke maatregel. "Binnen het team is er sprake van pesterijen en bedreigingen", zei een woordvoerder van de dienst. Pas na een onderzoek krijgen de douaniers hun wapens eventueel terug.

Bronnen zeggen tegen de krant dat het besluit werd genomen nadat een douanier een collega aanspoorde te zwijgen en daarbij zijn hand uitdagend rond zijn vuurwapen klemde. Dergelijke situaties zouden vaker zijn voorgekomen.

Het zou al langer rommelen binnen de groep douaniers, die patrouilleert in het hele luchthavengebouw. Zo zou een van de ambtenaren op de werkvloer zijn betrapt met een fles whisky.

Douaniers Zaventem moeten wapens inleveren
Douaniers Zaventem moeten wapens inleveren (Foto: ANP)

Kersverse ouders vaak niet getrouwd

Bijna de helft van de baby's die in Nederland worden geboren hebben ouders die niet getrouwd zijn met elkaar. In 2014 en vorig jaar gold dat voor ruim vier op de tien (44 procent) baby's, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Bij eerstgeborenen ligt het percentage nog iets hoger, op 52 procent.

In de meeste gevallen heeft de vader het kind voor of direct na de geboorte erkend. Ouders met een geregistreerd partnerschap tellen voor het CBS als getrouwd. Bij negen van de tien pasgeborenen was de (wettelijke) vader bekend.

De provincie Groningen telt de meeste gemeenten met baby's zonder getrouwde ouders (net boven 40 procent). In Staphorst en Urk worden de meeste kinderen (90 procent) geboren binnen een huwelijk.

Vanaf eind jaren negentig nam het aantal baby's met ongetrouwde ouders flink toe, maar de laatste jaren is die stijging minder groot. Vorig jaar zijn in ons land zo'n 170.000 kinderen geboren. In ruim 75.000 gevallen waren de ouders niet gehuwd.

Kersverse ouders vaak niet getrouwd
Kersverse ouders vaak niet getrouwd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog meer neerslag

In het grootste deel van het land regent het vrijwel de hele ochtend. Pas in de middag wordt het een stukje droger, maar blijft het wel overwegend bewolkt. De temperatuur komt vandaag uit rond de 14 graden, de wind waait uit het noordwesten en is matig tot krachtig. 

Zon op 05:34
Zon onder 21:39
Zonkracht

5 / 3

Via het forum kwam ik onderstaande foto op twitter tegen. Dus vandaag eens een keer geen ingezonden foto maar eentje van Twitter. Nochtans best een bijzondere als je 't mij vraagt! 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1934 Bonnie & Clyde liepen in een hinderlaag van de politie en werden doodgeschoten.
1969 De Lauwerszee werd afgesloten en werd het Lauwersmeer
1971 In het Begijnhof in Amsterdam overleed de laatste Begijn.
1977 Zuid-Molukkers kaapten een trein bij De Punt en gijzelden een basisschool in Bovensmilde.
1988 Willem-Alexander reed met een vrijwel nieuwe Ford Scorpio de sloot in.


Bonnie&Clyde

Mayweather geeft dochter feestje van miljoen

Floyd 'Money' Mayweather heeft meer dan een miljoen uitgegeven aan de zestiende verjaardag van zijn dochter. Drake en Future traden op tijdens het feest in Las Vegas, weet TMZ.

Iyanna kreeg verder verjaardagswensen van niemand minder dan Justin Bieber via een videoboodschap. Ook kreeg ze een nieuwe auto van haar vader.

De bokser kan het zich veroorloven. Hij verdiende in zijn sportcarrière van 19 jaar ruim 640 miljoen euro.

Mayweather geeft dochter feestje van miljoen
Mayweather geeft dochter feestje van miljoen (Foto: BuzzE)

Voormalig Megadeth-drummer sterft op podium

Nick Menza, voormalig drummer van Megadeth, is zaterdagavond in het harnas gestorven. Tijdens een optreden in Los Angeles viel de 51-jarige drummer dood neer. Dat meldt TMZ.

Ambulancebroeders vermoeden dat Menza een hartaanval heeft gehad. Hij trad met zijn band OHM op in een jazzclub toen hij onwel werd. Menza drumde tussen 1989 en 1998 bij trashmetalband Megadeth.

Voormalig Megadeth-drummer sterft op podium
Voormalig Megadeth-drummer sterft op podium (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.