FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 mei 2016

YouTube komt met virtual reality

YouTube heeft een nieuw project: de VR-app. Daarmee kunnen gebruikers filmpjes in virtual reality bekijken, flink wat realistischer dan nu op een scherm. De app is donderdag gepresenteerd op het Google-congres I/O en moet later dit jaar beschikbaar worden.

"Ooit willen zwemmen met haaien, willen rijden in een raceauto of op een wereldtournee willen gaan?", kondigt YouTube de app aan. Mensen kunnen bovendien hun stem gebruiken om te zoeken.

YouTube werkt samen met onder meer de NBA en GoPro, om te kijken hoe ze nog veel meer uit virtual reality kunnen halen. Het gaat draaien op Daydream, het platform van moederbedrijf Google.

YouTube komt met virtual reality
YouTube komt met virtual reality (Foto: BuzzT)

NAVO wil nieuw beraad met Rusland

De NAVO wil op korte termijn nieuw politiek overleg met Rusland beleggen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten spraken dit donderdagavond in Brussel af. Landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland hadden daarvoor gepleit.

De militaire alliantie neemt tijdens een top in Polen in juli een besluit om een multinationale troepenmacht in Oost-Europa te stationeren, onder meer in de Baltische staten, mede in reactie op de toegenomen Russische "assertiviteit'. Daarover, en over het conflict in Oekraïne blijft politiek beraad nodig, is de gedachte. Het overleg moet ook het risico op militaire incidenten verkleinen.

De NAVO-Ruslandraad kwam in april voor het eerst in twee jaar bijeen. In dat politieke overleg op ambassadeursniveau werden ,,diepgaande meningsverschillen"bevestigd. De militaire alliantie had het politieke overleg in juni 2014 stilgelegd na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

NAVO wil nieuw beraad met Rusland
NAVO wil nieuw beraad met Rusland (Foto: ANP)

WhatsApp heeft storing

Paniek in Nederland! WhatsApp heeft op dit moment een wereldwijde storing, waardoor veel mensen niet kunnen WhatsAppen. Op het geweldige medium Twitter staat het vol met tweets, van vooral tieners, als ''doet whatsapp het bij jullie ook niet?'' en ''Ik word er best onrustig van als whatsapp het niet doet eigenlijk''.

Overigens heeft niet iedereen last van de storing, er zijn ook genoeg mensen die geluk hebben en gewoon kunnen blijven appen met hun liefje. Die mensen lachen vooral de anderen uit die niet kunnen WhatsAppen. ''Mijn WhatsApp doet het gewoon, haha.'' Wanneer de storing voorbij is, is nog onduidelijk, maar voor al die wanhopige pubertjes (waaronder ikzelf) hoop ik snel.

Update 23.22 uur:
WhatsApp doet het weer, iedereen kan weer rustig ademhalen.

wWhatsapp heeft storing (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

In de strijd om een ticket voor de voorronde van de Europa League namen in de finale van de play-offs Heracles Almelo en FC Utrecht het tegen elkaar op. In Almelo werd het 1-1. Zondag is de return in Utrecht.

Heracles Almelo

1 - 1

FC Utrecht

 40' Bruns    51' Striedler
 
 Gele kaart: Weghorst, (Heracles Almelo), Troupée, Amrabat, (FC Utrecht)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.521
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer (Hoogma/77)
Gosens
Bel Hassani (v.Ooijen/67)
Pelupessy
Bruns
Navratil (Gladon/73)
Weghorst
Darri
  Bednarek
v.d.Maarel
Leeuwin
Kum (Janssen/46)
Troupée
Strieder
Barazite (Ludwig/77)
Ramselaar
Amrabat
Rubin (Boymans/66)
Haller

iPhone 6 is het duurst in Brazilië

Nergens in de wereld is een iPhone 6 zo duur als in Brazilië. Het toestel kost er omgerekend 931 dollar, ongeveer 830 euro. Indonesië staat op de tweede plaats met een prijs van 865 dollar (770) euro, Zweden is derde met 796 dollar (710 euro).

De prijzen staan in een jaaroverzicht van Deutsche Bank, Mapping the world's prices, dat donderdag is gepubliceerd. Nederland en België staan achtste. Een nieuwe iPhone 6 kost hier 732 dollar, ruim 650 euro. Op de ranglijst staan in totaal 27 landen. Een iPhone 6 is het goedkoopst in Japan (637 dollar, bijna 570 euro), Hongkong (604 dollar, bijna 540 euro) en de Verenigde Staten (598 dollar, ongeveer 535 euro).

iPhone 6 is het duurst in Brazilië
iPhone 6 is het duurst in Brazilië (Foto: BuzzT)

Youp van 't Hek luidt 2017 uit

Cabaretier Youp van 't Hek neemt de oudejaarsconference van 2017 voor zijn rekening. Dat zei hij donderdagavond in het VARA-programma De Meesterwerken van Paul Witteman. Eind dit jaar verzorgt Claudia de Breij de traditionele conference.

Het is niet de eerste keer dat Van 't Hek op 31 december op humoristische en cynische wijze terugkijkt op het voorbije jaar. Maar liefst acht keer eerder deed hij dat, met 1986 als startpunt.

Van 't Hek vindt dat Nederland sowieso een oudejaarsconference moet hebben. "En ik vind het heel goed dat dat steeds door iemand anders wordt gedaan. Behalve als ik wil, dan ben ik aan de beurt", zei hij in het programma van Paul Witteman.

Vorig jaar december moest de cabaretier kort na elkaar een voorstelling afbreken omdat hij onwel werd. Hij onderging vervolgens een zware hartoperatie. Inmiddels is hij weer terug, zowel in het theater als met zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad.

Youp van 't Hek luidt 2017 uit
Youp van 't Hek luidt 2017 uit (Foto: BuzzE)

Nationale klimaattop over energie besparen

Dit najaar organiseert het kabinet een nationale klimaattop waar alle mogelijke ideeën voor energiebesparing aan de orde kunnen komen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) zei donderdag in debat met de Tweede Kamer dat meer energiebesparing echt nodig is om de in Parijs gemaakte afspraken van het Klimaatakkoord te kunnen halen.

We moeten niet alleen afspraken maken, maar ook kijken wat we zelf kunnen doen, aldus Dijksma. Daarbij wordt de blik gericht op allerlei terreinen, bijvoorbeeld het isoleren van woningen, bedrijven die energie besparen en 'zero emissie'-vervoer.

Ook activeert de bewindsvrouw een 'slapende' milieuregel. Inspecteurs gaan op pad om er op toe te zien dat bedrijven en organisaties investeren in energiebesparende maatregelen. Deze investeringen kunnen zij volgens de staatssecretaris binnen vijf jaar terugverdienen. "We hebben elke maatregel nodig om de aarde niet meer dan twee graden te laten opwarmen", aldus Dijksma.

Nationale klimaattop over energie besparen
Nationale klimaattop over energie besparen (Foto: ANP)

Greipel wint en stapt af

In de twaalfde etappe van de Giro d'Italia heeft André Greipel opnieuw een ritzege geboekt. Hij versloeg Caleb Ewan en de Italiaanse sprinters Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo in een massasprint en pakte zo zijn derde en laatste ritzege van deze Giro.

De rit was geheel vlak en dus niet geschikt voor avonturiers. Daniël Oss had er zin in en ook Mirco Maestri sprong weg, maar ze pakten nooit heel veel tijd. Ze werden enkele kilometers voor de streep teruggepakt door een jagend peloton onder leiding van de ploeg van De Gorilla, Lotto-Soudal. Uiteindelijk wist Greipel het werk van zijn team prima af te ronden. In het klassement wijzigde er ook weinig.

Het was ook direct het laatste kunststukje van de Duitser. Na deze ritzege verliet hij de Giro, mogelijk ook omdat er weinig kansen voor sprinters meer aankomen. Hij had dit vooraf al aangegeven en voegde dus de daad bij het woord.

'Is dat een aubergine, of ben je gewoon blij mij te zien?'

Te koop via TradeMe.co.nz: een knaap van een aubergine. Kan eventueel ook opgegeten worden.

Je moet ballen hebben om via een veilingsite voor ongeveer 60 euro een aubergine (eggplant in het Engels) aan te bieden. Een kerel uit Nieuw-Zeeland deed daar niet moeilijk over en plaatste er een advertentie:

"Te koop: een vers geplukte fallische aubergine. 100 procent organisch. Met voldoeningsgarantie. De opbrengst gaat naar een goed doel."

Het hoogste bod staat tot nu toe op 61 euro. De veiling sluit op zaterdag.

Het plan is om het niet-lullige bedrag te doneren aan het kankerfonds, dit ter ere van een vriend van de verkoper, die stierf aan deze ziekte. De verkoper biedt de -gelukkig niet- verboden vrucht (sterker nog; het is helemaal geen vrucht) aan namens zijn vader.

Van Rey-adepten mogen protestmars houden

In zijn thuisstad Roermond kan de van corruptie en verkiezingsfraude verdachte politicus Jos van Rey nog steeds niet stuk. Een groep Van Rey-sympathisanten houdt daar aanstaande zondag een protestmars. Burgemeester Rianne Donders heeft toestemming gegeven voor de demonstratie, meldt 1Limburg.

Volgens initiatiefnemer John Reijners willen vijftig tot tweehonderd Van Rey-fans meelopen in de protestmars. In de oorspronkelijke planning zou dit een fakkeltocht om Jos van Rey een hart onder de riem te steken zijn. Omdat de tocht al om 18.00 uur plaatsvindt, zijn de fakkels geschrapt. Ook beweert Reijners dat het niet specifiek om de verdachte ex-wethouder gaat. "Waar het mij om gaat is dat mensen tegenwoordig in de media en op sociale media voor dingen veroordeeld worden voordat er ook maar iets bewezen is. Het gaat me om het principe, niet om Van Rey."

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank van Rotterdam twee jaar cel geëist tegen de ex-VVD'er. Van Rey zou smeergeld hebben aangenomen van projectontwikkelaar Piet van Pol, met wie hij 'toevallig' ook erg goed bevriend is. Ook zou hij stemmen geronseld hebben bij verkiezingen en zou hij 175.000 euro hebben witgewassen.

Jos Van Rey (Foto: ANP)
Jos Van Rey (Foto: ANP)

Vliegtuig EgyptAir neergestort: brokstukken niet van MS804?

Een passagiersvliegtuig van EgyptAir is van de radar verdwenen, meldt de luchtvaartmaatschappij donderdag vroeg op Twitter. De Airbus 320 was woensdagavond 23.09 uur vertrokken vanaf het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. Vanaf daar was het toestel op weg naar Caïro. Het vliegtuig met vluchtnummer MS804 heeft 69 mensen aan boord, onder wie tien crewleden.

Volgens EgyptAir zou het toestel net het Egyptische luchtruim zijn ingevlogen toen het verdween. Het vliegtuig vloog op een hoogte van 11.280 meter. Rond 02.45 uur (lokale tijd) verdween de Airbus van de radar.

Het is niet duidelijk wat er gebeurd is. Reddingsteams zijn onderweg om het vliegtuig te zoeken.

Update 22.10 uur:
De Griekse luchtveiligheidsexpert Athanassios Binis meldt dat de gevonden wrakstukken niet van een vliegtuig afkomstig zijn. Het Griekse ministerie van Defensie laat aan persbureau Reuters weten dat de wrakstukken die de Grieken tot nu toe hebben gevonden hebben niet de EgyptAir-kleuren blauw en wit hebben.

Update 20.38 uur:
De Egyptische luchtvaartautoriteiten en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro hebben donderdagavond bevestigd dat er wrakstukken zijn gevonden van de verdwenen Airbus A320 van EgyptAir. De wrakstukken zijn gezien bij het Griekse eiland Karpathos. Karpathos ligt circa 400 kilometer ten zuidoosten van Athene en 400 kilometer van de Egyptische kust verwijderd.

Update 17.15 uur:
De bemanning van een Grieks marineschip heeft wrakstukken gevonden de MS804. Dat hebben bronnen van het Griekse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het zou gaan om twee grote objecten van kunststof. Ze zijn niet ver van een plek gevonden, waar eerder op de dag een signaal werd gemeld dat mogelijk door apparatuur van een vliegtuig werd uitzonden.

Volgens de Griekse tv zijn het witte en rode wrakstukken. Elders in hetzelfde gebied zouden ook oranje voorwerpen op de zee zijn gezien.

De drijvende voorwerpen drijven circa 350 kilometer ten zuidoosten van Kreta.

Update 13.58 uur:
MS804 heeft voordat het verdween enkele vreemde wendingen gemaakt. "Het beeld dat we nu hebben is dat het op 37.000 voet in Egyptisch luchtruim vloog, toen het ineens begon te zwenken'', zei de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos.

Het toestel daalde scherp voordat het van de radar verdween. "Het maakte zwenkingen en een daling: 90 graden naar links en toen 360 graden naar rechts." Het Airbustoestel zakte van 37.000 naar 15.000 voet voordat het radarsignaal verdween.

De zoektocht van de Griekse autoriteiten ten zuiden van het eiland Karpathos heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.

Update 13.07 uur:
"De informatie die we nu hebben bevestigt dat het toestel neerkwam en is verdwenen." Dat zei de Franse president François Hollande donderdag over de MS804. "Geen enkele oorzaak kan worden uitgesloten."

Het Franse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar de vliegramp aangekondigd.

Update 11.15 uur:
De piloten van MS804 hebben zich niet volgens de procedure afgemeld bij de Griekse verkeersleiding toen ze het Griekse luchtruim verlieten. Dat heeft het hoofd van de Griekse burgerluchtvaartdienst voor de Griekse nieuwszender Skai gezegd.

Toen ze over het eiland Kea bij Athene vlogen, hebben ze zich normaal gemeld en niets gezegd over problemen, zei Konstantinos Lintzarakis. De machine vervolgde zijn vlucht naar Egypte. Maar toen ze ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos en ten zuidoosten van Kreta het Griekse luchtruim verlieten, meldden de piloten zich niet af zoals wel gebruikelijk is. Vervolgens verdween het toestel van de radar.

De Griekse verkeersleiders namen daarop contact op met de Griekse militaire luchtverkeersleiding, om dubbel te checken waar het vliegtuig was gebleven. Toen ook de militairen niets meer op hun radar konden vinden, werden de Egyptische autoriteiten gewaarschuwd.

Update 10.40 uur:
In Egypte heerst verwarring over een noodsignaal dat het boven de Middellandse Zee verdwenen passagiersvliegtuig wel of niet zou hebben uitgezonden.

Luchtvaartmaatschappij EgyptAir zei dat de reddingdienst van de Egyptische krijgsmacht om 04.26 uur een automatisch uitgezonden noodsignaal had opgevangen, ongeveer twee uur nadat het toestel van de radar was verdwenen. Het leger liet echter in een verklaring weten dat er geen enkel noodsignaal was opgevangen.

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi heeft donderdagochtend een spoedzitting van de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Premier Sherif Ismail heeft gezegd dat geen enkele oorzaak voor de verdwijning van het vliegtuig wordt uitgesloten.

Update 10.00 uur:
De reddingsdienst van de Egyptische strijdkrachten heeft een noodsignaal opgevangen van de MS804, volgens een medewerker van de luchtvaartmaatschappij.

Het ging om een automatisch uitgezonden noodsignaal dat om 04.26 uur werd opgevangen. Dat was bijna twee uur nadat het toestel om 02.30 uur volgens EgyptAir op ongeveer 280 kilometer van de Egyptische kust van de radar verdween. Het had om 03.15 uur moeten landen.

Het in Parijs opgestegen vliegtuig was met 66 mensen aan boord op weg naar Caïro toen het verdween. In het laatste radiocontact met de Griekse luchtverkeersleiding vlak voordat de Airbus A320 het Egyptische luchtruim binnenvloog, had de piloot geen melding gemaakt van problemen.

Crisisstaf
De Franse regering heeft een crisisstaf geformeerd. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs en de ambassade in Caïro zijn teams samengesteld om alle informatie over de verdwijning te verzamelen, zei minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault donderdag.

President François Hollande heeft telefonisch met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah el-Sisi gesproken. Ze hebben besloten tot nauwe samenwerking om de omstandigheden rond de verdwijning van het toestel zo snel mogelijk op te helderen. Frankrijk zet schepen en vliegtuigen in om te helpen zoeken.

Volgens bronnen bij het Egyptische ministerie voor Burgerluchtvaart is de Airbus A320 nergens geland en moet worden aangenomen dat het toestel is neergestort. De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat bij het zoeken naar de oorzaak niets wordt uitgesloten. Onder de 56 passagiers waren vijftien Fransen.

Update 08.08 uur:
Aan boord van de verdwenen Airbus 320 van EgyptAir bevonden zich geen Nederlanders. Dat blijkt uit gegevens die de luchtvaartmaatschappij donderdagochtend naar buiten heeft gebracht.

Onder de 56 passagiers zijn dertig Egyptenaren en vijftien Fransen. De andere passagiers komen onder meer uit België, Groot-Brittannië, Portugal, Canada en Irak.

Vlam in de lucht
De kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee heeft in de nacht van woensdag op donderdag ongeveer 275 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos een ,,vlam in de lucht'' gezien. Dat heeft een bron bij het Griekse ministerie van Defensie gezegd.

De Griekse marine heeft vliegtuigen en een fregat naar het gebied gestuurd om te zoeken naar het verdwenen vliegtuig.

Passagiersvliegtuig van radar verdwenen
Passagiersvliegtuig van radar verdwenen (Foto: ANP)

Beveiligers Schiphol leggen werk even neer

Naar schatting tussen de drie- en vierhonderd beveiligers op Schiphol hebben donderdagavond tien minuten hun werk neergelegd. Dat leidde volgens een woordvoerder van vakbond FNV Schiphol tot 'groeiende rijen passagiers, maar niet zo dat ze hun vliegtuig hebben gemist'.

De beveiligers vinden de werkdruk te hoog, onder meer omdat zij te lang achter elkaar moeten staan. Zij willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf als opdrachtgever daar iets aan doen. Afgelopen weekeinde liep een ultimatum af, waarna FNV acties aankondigde.

De beveiligers op de luchthaven werken onder meer bij het scannen van handbagage, in de bagageruimte en bewaken de personeelsdoorgangen. Volgens de vakbondswoordvoerder is op 45 plekken het werk neergelegd door ongeveer 8 mensen per plek. "Uitgangspunt is zo min mogelijk overlast voor passagiers, zo veilig mogelijk maar tóch een signaal afgeven."

Schiphol benadrukte donderdag zich het recht voor te behouden om, wanneer daar aanleiding toe is, de voorzieningenrechter te vragen om acties te verbieden. Bij deze eerste kortstondige werkonderbreking ziet de luchthaven daar evenwel nog geen reden toe.

Beveiligers Schiphol leggen werk even neer
Beveiligers Schiphol leggen werk even neer (Foto: ANP)

Oud-politicus Aar de Goede (87) overleden

Voormalig D66-politicus Aar de Goede is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt D66 donderdag op de website van de partij. De Goede werd in 1973 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

De in Vlaardingen geboren De Goede was financieel-economisch woordvoerder in de eerste D66-fractie in de Tweede Kamer. Hij was van 1967 tot 1973 Kamerlid. Later nam hij namens de partij ook plaats in het Europees Parlement en de Eerste Kamer.

Voor hij de politiek inging werkte Aar de Goede onder meer bij de Belastingdienst. Door zijn werkzaamheden bij het Reactor Centrum Nederland was hij ook deskundig op het gebied van kernenergie. "Hij was een man van het eerste uur, van de eerste fractie van D66, een rots in de branding", aldus D66-prominent Jan Terlouw in een in memoriam op de partijsite.

Oud-politicus Aar de Goede (87) overleden
Oud-politicus Aar de Goede (87) overleden (Foto: ANP)

Renault vol ambitie: "Er komt nog veel meer aan"

Afgelopen weekend in Spanje won er voor het eerst sinds augustus 2014 een door Renault aangedreven auto. Al is de motor die achter in Max Verstappen's Red Bull ligt omgedoopt tot TAG Heuer. "Op het gebied van marketing en commercie hebben we er officieel dus niks aan," zegt Renault-baas Cyril Abiteboul. "Maar voor onze vierhonderd werknemers in de fabriek in Viry, geeft dit natuurlijk heel veel voldoening. Het laat aan iedereen die twijfels had zien dat hard werken altijd beloond wordt."  

De Franse fabrikant is vast van plan om het niet bij het eenmalige succes te laten. "Dit is slechts het begin," gaat Abiteboul verder. "Er komt nog veel meer aan voor de motor die Red Bull gebruikt." Afgelopen testsessie in Barcelona werd er reeds uitvoerig getest met een verbeterde versie van de Renaultmotor. Deze zou oorspronkelijk voor het eerst ingezet gaan worden in Canada, maar dit lijkt nu te worden vervroegd naar de komende race in Monaco.

"We zitten in de lift. We moeten nog het nodige verbeteren aan onze manier van werken, aan onze organisatie en aan de processen. Een hoop zaken die wij al hebben aangepakt betalen zich nu uit. Dat heeft in de Formule 1 altijd wat tijd nodig. Vorig jaar was er een hoop ongeduld omdat iedereen resultaat wilde zien. Helaas moesten we daarvoor op dit seizoen wachten, maar het begint nu te komen en dat is goed voor alle betrokkenen."

Mocht de verbeterde power unit van Renault inderdaad al worden ingezet in Monaco, zullen er maar twee versies van beschikbaar zijn. De Fransen hebben reeds aangegeven dat er dan één voor hun eigen team zal zijn en één voor Red Bull. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zal Red Bull de nieuwe motor dan aan Daniel Ricciardo geven, waardoor Max Verstappen het in Monaco nog moet doen met de 'oude' motor.

'Luchtonderzoek' RIVM naar gevolg 130 rijden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het verhogen van de snelheid naar 130 kilometer per uur op snelwegen ertoe leidt dat de Europese luchtkwaliteitsnormen worden overschreden.

De analyse is waarschijnlijk rond september gereed, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid steunde eerder het verzoek van D66 voor een 'luchtonderzoek' door het RIVM.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) streeft ernaar om uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km te kunnen rijden. Eind 2011 ging de Kamer akkoord met de verhoging van de maximumsnelheid.

'Luchtonderzoek' RIVM naar gevolg 130 rijden
'Luchtonderzoek' RIVM naar gevolg 130 rijden (Foto: ANP)

Ook Albert Heijn zet Twente terug naar Jupiler League

Deze zware tijden voor FC Twente en de supporters van de Tukkers zijn nog wat moeilijker geworden, ook in de Albert Heijn is Twente teruggezet naar de Jupiler divisie.

Via Facebook vroeg Jacob de Dichter bij wijze van grap aan Albert Heijn of de Twentse Bolletjes niet een schap lager moesten na het besluit van de licentiecommissie van de KNVB de club terug te zetten naar de Jupiler League. En zoals het een modern bedrijf betaamt tegenwoordig kwam AH terug met een gevat antwoord. Medewerker Stefan liet zien op welke schap de Twentse Bollen inmiddels verkeerden, tussen de blikjes Jupiler. Maar hij hoopte wel dat ze snel weer op het goede schap terecht zouden komen.

ECB mist daadkracht bij hervormingen

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich zorgen over het gebrek aan daadkracht in veel eurolanden waar het gaat om structurele hervormingen die de economie sterker maken. Dat blijkt uit de donderdag vrijgegeven notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB, die op 20 en 21 april werd gehouden.

De Europese Commissie dringt bij individuele landen wel aan op hervormingen, maar doet dat volgens de ECB kennelijk niet overtuigend genoeg. De centrale bank erkent dat veel landen stappen hebben gezet, met name op het gebied van arbeidsrecht, maar vindt dat meer hervormingen noodzakelijk zijn en dat die meer prioriteit verdienen dan ze nu hebben.

Zelf voert de ECB al geruime tijd een zeer ruim monetair beleid, dat erop gericht is het economisch herstel en de prijsontwikkeling in de eurozone te ondersteunen. Banken betalen geen rente op herfinancieringen via de centrale bank, en kunnen binnenkort zelfs geld toe krijgen op geld dat zij lenen om de kredietverlening op te voeren. Als zij tegoeden onderbrengen bij de ECB, moeten zij daarvoor betalen.

Inflatie
Daarnaast koopt de ECB op grote schaal schuldpapier op. Ook dat helpt banken om geld vrij te spelen, dat vervolgens kan worden uitgeleend aan bedrijven en consumenten. Het is de bedoeling dat daardoor de vraag naar goederen en diensten toeneemt, zodat de prijzen gaan stijgen. Een te lage inflatie kan investeringen remmen en daarmee de economische groei belemmeren.

De ECB benadrukt al van meet af aan dat dit beleid alleen voor de korte termijn werkt. Voor een blijvende verbetering is een fundamentele versterking van de economie noodzakelijk. Het is voor het eerst dat de centrale bank in een verslag van een beleidsvergadering zo expliciet zijn zorgen uitspreekt over het gebrek aan voortgang bij de hervormingen die daarvoor nodig zijn.

ECB mist daadkracht bij hervormingen
ECB mist daadkracht bij hervormingen (Foto: ANP)

Aantal onderhoudsbeurten auto's stijgt weer

Nederlandse automobilisten gingen afgelopen jaar weer vaker naar de garage om hun auto een onderhoudsbeurt te geven. Volgens nieuwe cijfers van brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging steeg het aantal onderhoudsmomenten voor personenauto's met 5,3 procent tot ruim 14 miljoen.

Eerdere jaren was nog sprake van flinke dalingen. Veel mensen probeerden onderhoud en reparatie uit te stellen om kosten te besparen. Dit gebrekkige onderhoud leidde volgens de autobranche overigens wel tot hogere uitgaven aan pechgevallen.

Nu de economie is aangetrokken, lijkt de Nederlandse automobilist ook weer beter voor zijn voertuig te zorgen, constateren Bovag en RAI Vereniging. De totale omzet van garages uit onderhoudswerk nam vorig jaar ook weer toe, met 10,6 procent tot ruim 3,5 miljard euro.

Gemiddeld werd per onderhoudsmoment afgelopen jaar 249 euro besteed, tegen 237 euro in 2014. Gedurende heel 2015 ging het in totaal per auto om dik twee onderhoudsmomenten met 525 euro aan uitgaven, terwijl dat een jaar eerder nog 480 euro was. Ter vergelijking: in 2010 werd nog 670 euro per auto uitgegeven.

Aantal onderhoudsbeurten auto's stijgt weer
Aantal onderhoudsbeurten auto's stijgt weer (Foto: ANP)

Max Verstappen populair op Marktplaats

Alles wat te maken heeft met Max Verstappen doet het goed op Marktplaats. Gesigneerde foto's, petten maar ook T-shirts, jassen en vlaggen. Er is aanbod en er is vraag. Het aantal zoekopdrachten met de naam van de 18-jarige coureur erin is deze week van gemiddeld 120 per dag opgelopen naar ruim 1750 per dag, liet Marktplaats donderdag weten.

Verstappen schreef deze week geschiedenis door als eerste Nederlander een grand prix in de Formule 1 te winnen, die van Spanje. Hij is tevens de jongste coureur ooit die zo'n race won.

Het duurste artikel rond Verstappen dat op Marktplaats te koop staat, is een schilderij van Verstappen in zijn bolide, gemaakt door Eric Jan Kremer. De vraagprijs is 3495 euro.

Ook Red Bull, de sponsor van Verstappen is populair op de handelssite. Het aantal zoekopdrachten steeg de afgelopen van 115 naar bijna 550 per dag.

Max Verstappen populair op Marktplaats
Max Verstappen populair op Marktplaats (Foto: ANP)

Twente in beroep tegen KNVB

FC Twente wil in beroep gaan tegen het besluit van de licentiecommissie om de club te laten degraderen naar de Eerste divisie. De Tukkers zijn het niet eens met het besluit van de commissie van de KNVB, en wil deze aanvechten. Woensdag moest Twente de licentie inleveren van de licentiecommissie.

De voetbalclub kreeg vervolgens een licentie toegewezen voor de Jupiler League. Tegen dat besluit gaat de kampioen van 2010 in beroep. "Zoals ik gistermiddag al aangaf zijn wij verbijsterd door het voorgenomen besluit dat zou betekenen dat FC Twente degradeert naar de Jupiler League", laat interim-directeur Onno Jacobs weten via een persverklaring.

"Met deze variant hebben wij op geen enkele wijze rekening kunnen houden, omdat het licentiereglement hier eenvoudigweg niet in voorziet", vervolgt de voormalig Feyenoord-preses. "Bovendien stelt de licentiecommissie zelf in haar motivering vast dat FC Twente inmiddels heeft voldaan aan alle voorwaarden die de commissie eerder heeft gesteld ter voorkoming van "definitieve intrekking van de licentie van FC Twente"."

Jacobs vindt dat Twente nu wordt gestraft vanwege de eigen vastberadenheid zaken te veranderen. "Vervolgens komt dezelfde commissie tot de conclusie dat daarna nog nieuwe misstanden bekend zijn geworden. Maar het was nu juist de opdracht aan het ‘nieuwe’ FC Twente om volledig schoon schip te maken ten aanzien van het verleden. Vandaar ook de diepgaande onderzoeken."

"Voor alle duidelijkheid: het ‘nieuwe’ FC Twente heeft in alle opzichten volledig meegewerkt aan het op tafel krijgen van alle relevante feiten. Als gevolg daarvan hebben alle betrokken ex-bestuurders inmiddels het veld moeten ruimen. Desondanks wordt FC Twente, door de opbrengst van juist die medewerking, nu alsnog geconfronteerd met deze nieuwe, zeer verstrekkende sanctie", besluit de puinruimer bij voetbalclub uit Enschede.

Twente in beroep tegen beslissing KNVB (Pro Shots / Peter Lous)
Twente in beroep tegen beslissing KNVB (Pro Shots / Peter Lous)

'Proces Badr Hari uitgesteld tot 24 mei'

Het proces in Marokko tegen kickbokser Badr Hari wegens mishandeling is uitgesteld tot 24 mei. Dat meldde de website van het Marokkaanse weekblad Telquel donderdag.

Lokale media meldden begin deze week dat de in Casablanca aangehouden Marokkaans-Nederlandse kickbokser op borgtocht vrij was gelaten en afgelopen dinsdag voor de rechter moest verschijnen. Op die zitting is volgens Telquel op verzoek van de advocaat van de beklaagde het proces naar volgende week dinsdag verschoven.

Badr Hari wordt ervan beschuldigd een personeelslid van een nachtclub in een hotel in Marrakesh te hebben mishandeld.

'Proces Badr Hari uitgesteld tot 24 mei'
'Proces Badr Hari uitgesteld tot 24 mei' (Foto: BuzzE)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 19 - Dipje

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 19 in 2016 (9 mei tot en met 15 mei).

Hoewel Golden Week vorige week amper een boost gaf aan de sales, zien we wel een dipje in de week na Golden Week. De lancering van Uncharted 4: A Thief's End kan hier niets aan veranderen. Het is dus weer wachten op de volgende boost voor Japan.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Uncharted 4: A Thief's End PS4 128.724  x 128.724
2 Kirby: Planet Robobot 3DS 24.298  -70% 248.951
3 Yo-Kai Sangokushi 3DS 10.696 -69% 509.579
4 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV 9.510 -62% 119.310
5 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4 8.473 -65% 134.391
6 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3 5.928 -58% 76.440
7 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 5.767 -59% 592.321
8 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  5.693 -45% 768.532
9 Splatoon Wii U  5.237 -45% 1.362.230
10 Super Mario Maker Wii U  4.030 -55% 874.405
11 Dying Light: The Following - Enhanced Edition PS4  2.759 x 13.218 
12 Dark Souls III PS4 2.642 -43% 289.586
13 Star Ocean: Integrity and Faithlessness PS3  2.574 -51% 27.875
14 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS 2.498 -52% 45.601
15 One Piece: Burning Blood PSV 2.471 -60% 51.528
16 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 2.417 -66% 158.729
17 One Piece: Burning Blood PS4 2.301 -53% 52.592
18 Star Fox Zero + Star Fox Guard Double Pack Wii U  2.214 -59% 32.442
19 Minecraft: PlayStation 4 Edition PS4  2.196 x 92.165
20 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4 2.194 x 108.023

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 23.239 24.880 524.112 2.825.192
3DS 17.595 26.242 551.697 20.737.699
PSV 12.299 18.090 385.252 4.979.650
Wii U 3.896 7.224 148.650 3.169.313
PS3 997 1.340 29.723 10.417.803
Xbox One 115 60 2.795 66.686

Recordreeks Federer ten einde; hij mist Roland Garros

Roland Garros heeft dit jaar een unicum. Het zal het eerste grandslamtoernooi dit millennium worden waarop Roger Federer niet in actie komt. De Zwitser is na een kwakkelend seizoen nog niet fit en heeft besloten om het toernooi in Parijs te laten schieten.

“Conditioneel gaat het allemaal gestaag vooruit, maar ik ben nog niet 100% fit en ben bang dat ik een onnodig risico neem als ik in actie zal komen”, zei de 34-jarige Federer op zijn Facebook-pagina. “Het was geen makkelijke beslissing, maar ik heb hiertoe besloten om zeker te zijn dat ik de rest van het seizoen en de rest van mijn carrière in actie kan komen.”

De zeventienvoudig grandslamwinnaar kwam sinds de Australian Open van 2000 uit in elk van de vier grote toernooien. Met zijn afzegging eindigt zijn recordreeks van 65 opeenvolgende grandslamtoernooien waarin hij in actie kwam.

Spuiten & slikken krijgt een make-over

Spuiten & slikken krijgt een andere vorm. Dat onthulde presentator Jan Versteegh op Radio 2 in de show van Gijs Staverman.

"Het is een programma wat al heel lang loopt: al meer dan tien jaar. Spuiten en Slikken gaat door in een heel andere vorm. Er komt geen nieuwe studio", aldus Versteegh. Hij wil niet onthullen of het programma gaat reizen. "Dat ga ik niet zeggen. Maar het gaat op een andere manier door dan nu."

Het BNN-programma is bezig met zijn elfde jaar, maar is nog steeds relevant, vindt Jan. "Er is elke keer een nieuwe generatie die dingen nog niet weet. Het programma evalueert ook veel. Er kwam een nieuwe studio en er komen steeds nieuwe presentatoren."

Van stoppen bij de voorlichtingsshow wil de presentator niets weten. Hij kijkt uit naar het nieuwe seizoen. "Ik heb er heel veel zin in."

Spuiten & slikken krijgt een make-over
Spuiten & slikken krijgt een make-over (Foto: BuzzE)

Pizza van 1,8 kilometer gebakken

Pizzabakkers aller landen, verenigt u! Die internationale oproep deed Napels om in de Zuid-Italiaanse stad een wereldrecord te kunnen vestigen. De 'deegslingeraars' die gehoor gaven, slaagden in de opzet en rolden donderdag na hard werken uiteindelijk een pizza uit van ruim 1,8 kilometer.

"In totaal zijn 250 deelnemers zes uur en tien minuten bezig geweest'', vertelde een woordvoerster van de Napolitaanse pizzabakkersbond. De vertegenwoordigster van het befaamde Guinness Book bevestigde dat het bestaande record met zo'n 300 meter is verbeterd. Het wereldberoemde Italiaanse gerecht was in deze langgerekte versie om precies te zijn 1853,88 meter.

De voorbereiding begon woensdagavond al met in 2000 kilo bloem en evenveel mozzarella, 1600 kilo tomaten, 200 liter olijfolie en 30 kilo basilicum. Passanten mochten donderdag proeven van het baksel, een straatlengte ging naar hulporganisaties en voedselbanken.

Pizza van 1,8 kilometer gebakken
Pizza van 1,8 kilometer gebakken (Foto: BuzzO)

Piloot spot drone op 5 kilometer hoogte

Een piloot van KLM heeft op Bevrijdingsdag op 5 kilometer hoogte een drone gezien. Het onbemande toestel vloog op enkele honderden meters van het vliegtuig, bevestigt donderdag een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN) na berichtgeving van de NOS.

De piloot van de Airbus A330-200 maakte melding van de drone rond 07.15 uur op 5 mei, terwijl hij in de buurt van Zwolle vloog. "De KLM-piloot zei dat de drone 300 tot 450 meter onder het vliegtuig en 500 meter er van af vloog", zei de woordvoerster. LVLN lichtte naar aanleiding van de melding de Luchtvaartpolitie in, maar de drone en zijn eigenaar konden niet worden achterhaald.

Het is niet de eerste keer dat een drone in Nederland wordt gesignaleerd in de buurt van een vliegtuig of luchthaven. Een groep luchtvaartmaatschappijen en -organisaties stuurde vorige maand nog een brandbrief over de kwestie aan staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma.

Dijksma liet toe weten de regels voor drones te willen aanscherpen. Zo mogen drones straks tot maximaal 50 meter hoogte vliegen. Daarnaast is de bewindsvrouw in gesprek met dronebouwers over geofencing, waarmee een bepaald gebied wordt afgebakend met behulp van gps. Op deze manier wordt het onmogelijk voor drones om bijvoorbeeld in de buurt van een luchthaven te komen.

Piloot spot drone op 5 kilometer hoogte
Piloot spot drone op 5 kilometer hoogte (Foto: ANP)

Lichaam gevonden in kanaal Helmond

In een kanaal in het Brabantse Helmond is donderdag een lichaam van een man gevonden. Het stoffelijk overschot was in een soort deken gewikkeld. De politie houdt ernstig rekening met een misdrijf, zei een woordvoerder.

De politie kreeg in de ochtend een melding dat er iets in de Zuid-Willemsvaart dreef. In eerste instantie leek het om een grote tas te gaan, maar dat bleek niet het geval. De brandweer haalde het pakket uit het water.

Omdat onduidelijk was wat er precies uit het water was gevist werden de politie en de technische recherche ingeschakeld. Het onderzoek naar de identiteit van de man loopt nog.

Lichaam gevonden in kanaal Helmond
Lichaam gevonden in kanaal Helmond (Foto: ANP)

Dandelion is ontslagen in Blood & Wine

CD Projekt RED geeft ons een heel kleurrijk beeld van Toussaint in de eerste volledige trailer voor de uitbreiding Blood & Wine. Opmerkelijk genoeg is de voice-over nu niet meer van Dandelion, zoals in alle voorgaande delen en The Witcher 3: Wild Hunt. De kwaliteit van de graphics doet eerder denken aan een Xbox One, dan aan een krachtige game-pc.

The Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine is vanaf 31 mei beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The CW plant grote DCTV-crossover tussen vier series

Nu Supergirl officieel de verhuizing gaat maken van tv-zender CBS naar zusterzender The CW en de productie van de serie verhuist naar Vancouver, zijn alle wegen vrij voor een crossover-evenement tussen de vier DCTV-series die nu op The CW te zien zijn. Volgens CW-topman Mark Pedowitz zijn de voorbereidingen al in volle gang.

Het lijkt een droom van iedere fanboy en fangirl: personages uit al je favoriete series bijeen in hetzelfde verhaal. Het gebeurt al in de bioscoop, waar het concept 'cinematic universe' door Marvel is grootgemaakt en inmiddels door anderen wordt geïmiteerd, en helemaal ongebruikelijk is het niet op tv, waar spinoffs wel vaker leiden tot het heen-en-weer uitwisselen van personages.

De verhuizing van Supergirl, de vierde DCTV-serie onder productie van Greg Berlanti, naar The CW en Vancouver brengt de serie echter op hetzelfde terrein als Arrow en diens spinoffs The Flash en Legends of Tomorrow. Allevier de series vertellen verhalen met personages uit het mainstream DC Comics universum, wat ze daardoor uitermate geschikt maakt om die personages bij elkaar te brengen. De tv-zender heeft tot nu toe alleen Arrow en The Flash met elkaar laten samenspelen, maar de meest recente crossover, uit december 2015, diende als inleiding naar de derde serie, Legends of Tomorrow. Daarnaast heeft Grant Gustin, die de Flash speelt, al een keer een verschijning gemaakt in Supergirl.

Pedowitz heeft de mogelijkheid tussen een vier-serie crossover aangegeven in een conference call met journalisten, voorafgaand aan de upfront-herfstpresentatie van The CW, waarin het programmaschema voor het nieuwe seizoen bekend werd gemaakt. Supergirl krijgt daarin dezelfe plek als het bij CBS had, namelijk de maandagavond. Volgens Pedowitz is de serie nu "waar het vanaf het begin al had moeten zijn". Naar verluidt is de serie initieel ook aan The CW aangeboden, maar had de zender toen geen interesse, waardoor het bij CBS terecht kwam. De verwachting bij de zender is nu echter dat Supergirl in hun top drie van best bekeken series terecht gaat komen.

De komende maanden zal het productieteam de verhuizing van Los Angeles naar Vancouver gaan realiseren. Dit betekent niet alleen fysieke wijzigingen, zoals het (opnieuw) moeten bouwen van sets, maar ook onderhandelingen met personeel. Zo is er de kans dat Calista Flockhart, die de rol van Cat Grant speelt, geen interesse heeft om, al dan niet periodiek, naar Vancouver te verhuizen en dus de serie zal verlaten. Volgens Pedowitz zijn er daarover discussies met Flockhart, die graag bij de serie betrokken wil blijven.

Supergirl en The Flash
Supergirl en The Flash

Geduldige Koeman wacht kans af bij Arsenal

Ronald Koeman heeft wederom een geweldig seizoen achter de rug bij zijn club Southampton. Ook dit jaar pakken The Saints een ticket voor de kwalificatie voor de Europa League. Door de indrukwekkende prestaties staat Koeman al langere tijd in beeld bij verschillende clubs.

Aflopend contract

Ondanks dat Koeman een aflopend contract heeft, hopen The Saints een vertek van de succesvolle manager te voorkomen. Als het aan Koeman zelf ligt, zal hij ook komend seizoen de manager van Southampton zijn.

Everton

De meest concrete belangstelling van dit moment komt van Everton. Die zouden de pijlen volledig op Koeman hebben gericht. Koeman zelf lijkt andere plannen te hebben. Hij wacht zijn kansen af bij een topclub in Engeland of Spanje. 

Arsenal

Ook Arsene Wenger loopt tegen het einde van zijn contract aan. De vraag is of hij na het komende seizoen nog de manager zal zijn van Arsenal. Wenger legde in de voorgaande twee seizoenen beslag op twee FA cups en sleepte dit seizoen de tweede plaats in de Premier League binnen. Toch is er veel kritiek op de manager voor het steeds mislopen van de landstitel. De kans is aanwezig dat het contract van Wenger niet verlengd zal gaan worden en dat er een plaats vrij zal komen voor Koeman. 

MAX gaat Heel Holland bakt nabeschouwen

Omroep MAX komt dit najaar met een nabeschouwing van Heel Holland bakt. In Smaakt naar meer krijgen fans van het programma 'een smakelijk toetje'. André van Duin blikt vanaf 7 september elke woensdag terug op de laatste aflevering van Heel Holland bakt.

André, de afvaller van de week, 'BBF's' (bekende bakfans) en kijkers bespreken in Smaakt naar meer de voorbije aflevering van Heel Holland bakt. Wat vonden de fans van de aflevering? Waar ging het mis bij de afvaller? Waarom werd juist die ene kandidaat meesterbakker en wie ging met de hakken over de sloot door?

Ook is in het studioprogramma, waarin volgens Omroep MAX social media een grote rol zullen spelen, ruimte voor extra materiaal. Fans kijken wekelijks bakopdrachten, de opvallendste (mis)baksels komen voorbij in de studio.

Het vierde seizoen van Heel Holland bakt is vanaf zondag 4 september te zien op NPO 1. André van Duin neemt de presentatie voor zijn rekening, omdat presentatrice Martine Bijl nog aan het revalideren is na de hersenbloeding die haar in september trof.

MAX gaat Heel Holland bakt nabeschouwen
MAX gaat Heel Holland bakt nabeschouwen (Foto: BuzzE)

Tennisbaas trekt keutel over einde loopbaan Sharapova terug

De baas van de Russische tennisbond zou in media in zijn land verkeerd geïnterpreteerd zijn. Shamil Tarpishchev zou gezegd hebben dat de situatie van de Russische tennisster Maria Sharapova 'slecht' is en dat hij de kans erg klein acht dat de voormalig Wimbledon-winnares ooit nog terug zal keren. 

Sharapova kondigde eerder dit jaar aan positief te hebben getest op het inmiddels verboden hartmedicijn meldonium. Sindsdien is ze voorlopig geschorst, afwachtende de uitspraak over een definitieve schorsing van de internationale tennisbond.

Tarpishchev liet tegenover TASS weten dat andere media in zijn land hem in eerste instantie verkeerd geïnterpreteerd hebben. "Ik zei alleen dat ze op dit moment niet kan spelen, omdat er nog geen uitspraak is gedaan in haar zaak." Wanneer hier een uitspraak verwacht kan worden is nog niet duidelijk, maar Sharapova hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. 

Netflix komt met online test internetsnelheid

Netflix heeft een nieuwe website gelanceerd waarmee gebruikers hun internetsnelheid kunnen testen. Fast.com wil met een simpele layout en gebruikersvriendelijkheid de concurrentie aangaan met bestaande sites.

Fast.com is gratis en werkt op alle soorten apparaten en overal ter wereld. "Fast.com is een middel consumenten kunnen gebruiken voor een beter inzicht in en controle over hun internetservice", zo is te lezen in een verklaring op de website van Netflix. Gebruikers van Fast.com hoeven geen abonnement te hebben op Netflix.

Netflix komt met online test internetsnelheid
Netflix komt met online test internetsnelheid (Foto: BuzzT)

'Nog geen bewijs dat milieuzone werkt'

Het is vooralsnog niet vast te stellen dat de luchtkwaliteit in Utrecht is verbeterd door het instellen van een milieuzone, blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van TNO. "Gekeken naar de veranderingen van luchtkwaliteit kan er niet aangetoond worden dat milieuzones werken. Maar er kan ook niet aangetoond worden dat ze niet werken", zegt onderzoeker Richard Smokers.

Doordat er minder oude diesels rondrijden in de stad is uitstoot van fijnstof wel aantoonbaar afgenomen. Het effect daarvan is echter nog niet aantoonbaar in de luchtkwaliteitsmetingen. Het effect van de milieuzone op de stikstofuitstoot is volgens TNO verwaarloosbaar.

Sinds begin vorig jaar mogen de meest vervuilende dieselauto's en -busjes de Utrechtse binnenstad niet meer in. Het gaat om ongeveer 2 procent van het wagenpark.

Metingen
Volgens Smokers moet er over een langere periode gemeten worden om een goed beeld te krijgen van het effect op de luchtkwaliteit. Dit vanwege de grote hoeveelheid factoren die de metingen beïnvloeden, zoals het weer en verkeersdrukte.

Eerder werd al bekend dat het Utrechtse stadsbestuur ook een milieuzone overweegt voor brommers, scooters en snorfietsen die op brandstof rijden. Om de effectiviteit van het verder aanscherpen/uitbreiden van de milieuzone vast te stellen, wil de gemeente het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hier onderzoek naar te doen. "Het gesprek over eventuele uitbreiding voeren we pas na uitkomsten van dit onderzoek", aldus de gemeente donderdag.

Tot nu toe heeft Utrecht al zo'n 1,75 miljoen euro gestoken in de milieuzone. Dat geld ging naar projectmedewerkers, communicatie, handhaving, inclusief kosten voor camera's en bebording. Daarnaast is zo'n 4,5 miljoen euro aan sloop/stimuleringssubsidies verstrekt aan eigenaren van oude auto's.

'Nog geen bewijs dat milieuzone werkt'
'Nog geen bewijs dat milieuzone werkt' (Foto: ANP)

R. de Boer pleit voor afschaffing kunstgras bij profclubs

Ronald de Boer vindt dat de KNVB zich hard moet maken om Nederlandse profclubs terug te laten keren naar echt gras. "Uiteindelijk is alles terug te voeren op prioriteiten stellen en dus op geld", schreef De Boer in zijn column in Voetbal International. "Heb je er de mankracht en faciliteiten voor over om een goed speelveld te realiseren?"

"De bouw en de gebrekkige lichtinval kunnen ook geen excuus meer zijn. Voor de velden zijn tegenwoordig de modernste lichtinstallaties beschikbaar. Daarom zou ik het een goed idee vinden als de KNVB een fonds gaat creëren waaruit clubs financiële ondersteuning krijgen om terug te keren naar een veld van echt gras."

De Boer vindt dat het spel op kunstgras anders wordt gespeeld dan op gewoon gras. "Het afzetten, het passen, het kappen en draaien en zelfs het schieten: alles is anders. Als je dan om je heen kijkt, zie je dat in alle grote competities alleen op echt gras wordt gespeeld. Voor de grote toernooien geldt hetzelfde. En dan komen wij met onze op kunstgras opgeleide voetballers."

Het omschakelen van gewoon gras naar kunstgras en andersom, is lastig. "Dan is het niet zo vreemd dat wij in internationaal opzicht steeds verder achteropraken."

R. de Boer pleit voor afschaffing kunstgras bij profclubs (Pro Shots / Erwin Spek)
R. de Boer pleit voor afschaffing kunstgras bij profclubs (Pro Shots / Erwin Spek)

Jennifer Lopez vindt diva-label seksistisch

Jennifer Lopez vindt het seksistisch dat ze als diva wordt gezien. Ze verdient het label niet, zei de actrice en zangeres in een gesprek met andere actrices voor The Hollywood Reporter.

Op de vraag welke seksistische dingen ze hebben meegemaakt in hun carrière, zei Jennifer: "Ik ben er altijd door gefascineerd geweest hoeveel beter we ons moeten gedragen dan mannen. Ik word een diva genoemd, wat ik voor mijn gevoel niet verdien, omdat ik altijd hard heb gewerkt, op tijd kom en doe wat ik moet doen, en dan krijg je die naam omdat je een bepaalde mate van succes hebt."

Sarah Paulson, die samen met Julianna Margulies, Kirsten Dunst, Regina King, Kerry Washington en Constance Zimmer ook deelnam aan het gesprek, onthulde in antwoord op die vraag dat ze voor romantische rollen altijd gevraagd is haar bruine lokken te blonderen.

Jennifer Lopez vindt diva-label seksistisch
Jennifer Lopez vindt diva-label seksistisch (Foto: BuzzE)

App maakt einde aan zoektocht naar laadpunten

Een speciale app moet een eind maken aan de zoektocht van elektrische rijders naar oplaadpunten. Via de zogeheten social charging-app kunnen de gebruikers op een efficiënte manier laadpalen met elkaar delen.

De stad Den Haag is de eerste gemeente die zo'n duizend laadpunten heeft aangesloten op het systeem van initiatiefnemers Gertjan Geurts en Gerwin Hop. Binnen enkele maanden willen ook steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hun laadpalen op de app aansluiten. Zowel publieke palen als privé-laadpalen zijn via de app te zien.

Omdat er steeds meer elektrisch auto's rijden, is er meer vraag naar laadpunten. Er worden wel palen bijgeplaatst, maar dat kan niet onbeperkt. Bovendien staan auto's nu vaak uren achter elkaar te laden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Een paar uurtjes opladen kan voldoende zijn. Via de social charging-app kun je zien wie er staat op te laden en vragen wanneer hij of zij weer weggaat of dat diegene de auto even wil loskoppelen. Dit kan naar keuze ook anoniem.

Voordelen
"Elektrische rijders zijn nu tijdens het opladen op afstand bereikbaar voor rijders die later ook willen laden. Elektrische rijders hebben zo meer zekerheid over oplaadmogelijkheden, laadpalen worden beter benut, de kosten voor investeerders als gemeenten kunnen omlaag en er zijn relatief minder parkeerplaatsen voor elektrische auto's nodig", somt Geurts de voordelen op.

Netbeheerder Stedin uit Rotterdam is partner in het initiatief. "Slimme oplossingen zijn de komende jaren nodig om voldoende capaciteit op onze energienetten te houden en vraag en aanbod van stroom op elkaar af te kunnen stemmen. Een app als social charging helpt om inzicht te krijgen in het laadgedrag van Nederlanders en dus hoe onze netten worden gebruikt", aldus Marko Kruithof, manager duurzaamheid Stedin.

App maakt einde aan zoektocht naar laadpunten
App maakt einde aan zoektocht naar laadpunten (Foto: BuzzT)

Dodental noodweer Sri Lanka loopt op

Het dodental als gevolg van het noodweer op Sri Lanka is donderdag opgelopen tot zeker 58. Meer dan 300.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht, bevestigde een legerwoordvoerder.

Extreme regenval heeft de afgelopen dagen in het midden en westen van het eiland overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee dorpen in het district Kegalle, zo'n 100 kilometer van de hoofdstad Colombo, onder modderlawines bedolven. De autoriteiten vrezen dat daar nog meer slachtoffers zijn gevallen. Ongeveer 140 mensen worden nog vermist.

Dodental noodweer Sri Lanka loopt op
Dodental noodweer Sri Lanka loopt op (Foto: ANP)

Je speelkameraadjes in The Technomancer

Net als bij Mars: War Logs, het onofficiële eerste deel van de action-RPG The Technomancer, heb je kameraden in de game. Ze hebben allemaal hun eigen achtergrondverhaal en redenen om met je mee te reizen. Opmerkelijk is dat zij je ook om verschillende redenen in de steek kunnen laten.

Elk teamlid heeft uiteraard zijn of haar eigen vechtstijl, maar je kameraden geven je ook op hun eigen manier extra vaardigheden als ze bij je zijn. Het hangt dus van het level en je speelstijl af wie je op dat moment verkiest om mee te nemen. Ze dienen ook weleens verzoeken in, die leiden tot quests en meer ontwikkeling van hun achtergrondverhaal.

Iedereen in jouw team kan al jouw pantser en wapens gebruiken. Dit is een belangrijk punt, want als je de spullen van jouw teamleden niet vaak genoeg verbetert, dan kunnen ze niet meer met je verder. Je maatjes hebben ook allemaal hun eigen morele kompas, waar je rekening mee kunt houden. Ze gaan weg als je te ver gaat in hun opinie.

Er wordt in het filmpje niet gesproken over romantische relaties, maar omdat dit een mogelijkheid was in Mars: War Logs ga ik ervan uit dat je in The Technomancer ook de bloemetjes buiten kunt zetten. De bijgevoegde screenshots lijken erop te duiden dat je meerdere kameraden kunt meenemen, maar het kan ook vallen onder kunstzinnige artistieke interpretatie.

The Technomancer komt 21 juni uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Technomancer screenshot - 2

The Technomancer screenshot - 3

The Technomancer screenshot - 4

The Technomancer screenshot - 1

John Coffey neemt lange pauze

John Coffey vindt het na september welletjes. De punkrockband uit Utrecht neemt na zijn huidige tournee voor onbepaalde tijd pauze. Dat kondigde John Coffey donderdag aan via Facebook.

"We willen geen vaarwel zeggen, maar maken de komende jaren geen muziek meer." De fans krijgen in september de kans afscheid te nemen van de rockers. Na shows in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië geeft John Coffey nog vier concerten in Nederland. Kaartjes voor die shows zijn vanaf zaterdagochtend te koop.

Het voorlopig laatste concert van John Coffey staat gepland op 30 september. Dan zwaaien de heren af in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

John Coffey werd in 2002 opgericht. Vorig jaar bracht de band het album The Great News uit, wat de rockers veel festivaloptredens en een Edison Rock opleverde. Frontman David Achter de Molen zorgde op Pinkpop voor veel verbazing toen hij een biertje dat hem werd toegeworpen vanuit het publiek ving. Beelden van de stunt gingen de heel wereld over.

Het legendarische bier-vang-moment op Pinkpop (Bron: YouTube/3voor12)

John Coffey neemt lange pauze
John Coffey neemt lange pauze (Foto: BuzzE)

Miljardenbod op zadenproducent Monsanto

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer heeft een ongevraagd overnamebod gedaan op de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto. Dat bevestigde Bayer donderdag, nadat Monsanto het bod al eerder op de dag wereldkundig had gemaakt.

De financiële details van het bod op Monsanto, dat een marktwaarde heeft van 42 miljard dollar, werden niet verstrekt. Eerder al stelden ingewijden dat de twee bedrijven gesprekken voerden over een samengaan. Een overname zou leiden tot 's werelds grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden.

Het bestuur van Monsanto en adviseurs bestuderen de aanbieding, zo gaven ze aan, en benadrukten dat het niet zeker is dat er uiteindelijk een deal zal worden bereikt. Vorig jaar liepen gesprekken over een miljardenovername door Monsanto van de Zwitserse branchegenoot Syngenta op niks uit.

Kredietbeoordeling
Het aandeel van Bayer stond op de beurs in Frankfurt flink onder druk en zakte ruim 6 procent. Beleggers vrezen dat een grote aankoop negatief zal zijn voor de kredietbeoordeling. Ook moeten er voor de financiering mogelijk extra aandelen uitgegeven worden, wat niet goed is voor de zittende aandeelhouders.

Er vindt momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. Zo gaan de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont fuseren. Dat fusiebedrijf houdt zich ook bezig met landbouwproducten, zoals gewasbeschermingsmiddelen. Verder wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina.

Miljardenbod op zadenproducent Monsanto
Miljardenbod op zadenproducent Monsanto (Foto: ANP)

Cipiers in België gaan door met staken

De stakingen door cipiers in België gaan door. Overleg tussen bonden van gevangenispersoneel en de minister van Justitie Koen Geens heeft woensdagavond niets opgeleverd. Wel zijn de vakbonden overwegend positief over de voorgestelde extra maatregelen van de minister.

Zo belooft Geens 75 extra banen bovenop de 405 extra cipiers die twee weken geleden al werden aangekondigd. De gevangenbewaarders, met name in Waalse en Brusselse gevangenissen, staken al enkele weken. Onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden verlopen moeizaam. Om de gevangenissen enigszins normaal te laten draaien wordt het leger ingezet, evenals de politie. Of een akkoord spoedig wordt bereikt, is onduidelijk. "Hoop doet leven" en "We zijn er nog niet" klinkt er vanuit de vakbonden. De acties in de gevangenissen gaan donderdag gewoon door.

Door de stakingen van de cipiers zijn er veel ongeregeldheden in de Belgische gevangenissen. Zo weigerde een honderdtal gedetineerden in de gevangenis van het Belgische Ittre woensdag terug te gaan naar de cel. Ze wilden op de luchtplaats de uitkomst van de onderhandelingen tussen de regering en de vakbonden afwachten en beschikten over 'zelfgemaakte wapens', zei een vakbondsman woensdag tegen de Waalse zender RTL Info. Het zou gaan om eetgerei.

De opstandige gedetineerden eisten weer bezoek te mogen ontvangen. De bezoekregeling staat, net als tal van andere voorzieningen voor gevangenen, onder druk sinds de gevangenbewaarders actievoeren om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Cipiers in België gaan door met staken
Cipiers in België gaan door met staken (Foto: ANP)

Justin Bieber speelt met leeuwenwelpje

Wilde dieren zijn kennelijk onweerstaanbaar voor Justin Bieber. De zanger kreeg eerder deze maand veel kritiek nadat hij had geknuffeld met een tijger, maar dat weerhield hem er niet van met een leeuwenwelpje te spelen.

Voor zijn concert in Toronto, Canada speelde Justin woensdag backstage met het beestje. Ook gaf hij welpje Alex de fles. "Nadat hij de fles kreeg van Justin Bieber, is hij een van zijn grootste fans!", schreef Alex' verzorger op Instagram bij een filmpje van de zanger en het witte leeuwtje. "Justin maakt zich echt zorgen over het behoud van deze prachtige dieren."

Tijdens een feestje van zijn vader knuffelde Justin begin deze maand met een Bengaalse tijger. Dierenrechtenorganisatie PETA was niet blij toen foto's van Justins 'playdate' opdoken. "We doen een beroep op Justin en zijn familie om nooit meer dieren te gebruiken voor leuke selfies of als entertainment tijdens feestjes."

Drie jaar geleden bracht Justins dierenliefde hem ook al in de problemen. De zanger schafte toen terwijl hij op tournee was een aapje aan, maar omdat hij niet over de juiste papieren beschikte mocht Mally Duitsland niet in. Het beestje werd opgevangen in een Duits safaripark. In februari gaf Justin aan opnieuw een aapje aan te willen schaffen.

'Ziekenhuizen doen te weinig tegen infecties'

Veel ziekenhuizen doen nog niet genoeg om infecties bij patiënten te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij 25 ziekenhuizen.

In 2013 deed de IGZ ook onderzoek. Sindsdien hebben ziekenhuizen zich vooral op het gebied van persoonlijke hygiëne verbeterd. Maar het schoonmaken en ontsmetten kan volgens de inspectie beter. Het niet goed gebruiken van niet-steriele handschoenen kan in veel ziekenhuizen nog zorgen voor verspreiding van bacteriën.

Verder weten medewerkers niet goed genoeg hoe de isolatiekamers werken en zijn de isolatiekamers technisch ook niet altijd in orde. Bij de opname van een patiënt moet het personeel beter bekijken of iemand een bacterie met zich meedraagt die niet goed te behandelen is met antibiotica. Dat doen ziekenhuizen nog steeds onvoldoende, zo stelt de inspectie.

In totaal moesten 22 ziekenhuizen verbetermaatregelen nemen.

'Ziekenhuizen doen te weinig tegen infecties'
'Ziekenhuizen doen te weinig tegen infecties' (Foto: ANP)

Vluchtelingenkamp Idomeni in juni weg

Begin juni moet het vluchtelingenkamp bij de Griekse grensplaats Idomeni verdwijnen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse autoriteiten donderdag gezegd. In het noorden van Griekenland legt de staat andere vluchtelingenkampen aan, die de circa 9000 asielzoekers uit Idomeni kunnen opvangen. Het is nog maar een kwestie van weken voordat het geïmproviseerde kamp op de grens bij Macedonië leeg zal lopen, zei de woordvoerder.

Griekenland was oorspronkelijk van plan het kamp al in mei op te heffen.

Vluchtelingenkamp Idomeni in juni weg
Vluchtelingenkamp Idomeni in juni weg (Foto: ANP)

Goedele Liekens geeft seksles in Tweede Kamer

Een vergadering in de Tweede Kamer die wordt afgesloten met het maken van een gezellige groepsfoto. Dat gebeurt niet vaak. Maar donderdag was er dan ook wel een heel bijzondere bijeenkomst: Kamerleden, scholieren en deskundigen onder wie de fameuze Vlaamse seksuologe Goedele Liekens spraken er over seksuele opvoeding. Die lessen zijn volgens Liekens belangrijk voor het 'bruto nationaal geluk'.

De Kamer wilde erachter komen wat scholen eraan doen en wat ze eraan kunnen verbeteren. De belangstelling was groot: "Normaal zien we hier niet zoveel camera's", aldus vergaderingsvoorzitter Karin Straus (VVD). Niet alle partijen waren er, de christelijke fracties ontbraken.

Er is duidelijk een taak voor het onderwijs, zo bleek uit de reacties van de leerlingen, want met ouders is het soms ook maar behelpen. "Die vinden het een moeilijk onderwerp om te bespreken", aldus Julie. Tosca heeft het er wel over met haar moeder, maar die 'wil te veel details, dan denk je; oh shit!' Er zijn veel verschillen in de aanpak van de scholen: de ene doet veel, de andere juist weinig.

Panikeren
Met een groene kaart (goed) of een rode (fout) moesten de deelnemers stellingen beantwoorden. Er gingen er nogal wat de fout in over de acceptatie van homoseksualiteit. De helft van de Nederlandse jongens keurt homoseksualiteit af, zo bleek. Dat was schrikken voor met name Goedele Liekens, die toch zo'n florissant beeld van Nederland had: "Dat had ik echt nooit, nooit gedacht.''

Volgens Liekens hoeft Nederland echter 'niet te panikeren', want ons land is toch echt wel een voorloper als het gaat om seksuele opvoeding. Scholen doen er volgens haar wel goed aan ouders te betrekken bij de seksuele opvoeding in hun klas, zodat de vaders en moeders er geen rare dingen van gaan denken.

Sommige Kamerleden kunnen ook nog wel een lesje gebruiken, zo bleek. Twee heren en een dame hieven een groene kaart op bij de stelling dat een meisje nooit zwanger kan worden als ze ongesteld is. Fout, aldus Liekens. 'U zit in de gevarenzone', knipoogde Liekens naar de mannen.

Goedele Liekens geeft seksles in Tweede Kamer
Goedele Liekens geeft seksles in Tweede Kamer (Foto: BuzzE)

Van Schaardenburg verrast met brons op WK zeilen

Op de wereldkampioenschappen laser in Mexico heeft Rutger van Schaardenburg voor een verrassing gezorgd. Van Schaardenburg, die de laatste dag als nummer tien begon, wist uiteindelijk de bronzen medaille te pakken. In de dertiende en veertiende race haalde de zeiler van Team Delta Lloyd een eerste en een derde plaats, wat hem uiteindelijk het brons opleverde in de eindrangschikking.

"Brons op het WK heel gaaf, heel gaaf! Niet gedacht dat het nog mogelijk was aan het begin van de dag, omdat ik zover achter stond", was de eerste reactie van Van Schaardenburg. "Ik heb maar twee heel goede races gezeild. De laatste wedstrijd al helemaal. Ik zeilde heel mooi naar een eerste positie. En dan … hoor je ineens dat je derde bent geworden," aldus Van Schaardenburg.

Door zijn bronzen plak laat de 28-jarige Alkmaarder zien dat er straks in Rio de Janeiro rekening moet worden gehouden met hem. "Hier ben ik echt heel blij mee. Dit geeft heel veel veel zelf vertrouwen. Ik voel me echt voldaan, helemaal top."

Het goud ging naar Nick Thompson uit Groot-Brittannië. Hij hield de zilveren medaillewinnaar Jean-Baptiste Bernaz (FRA) op ruime afstand (12 punten). Van Schaardenburg moest 27 punten toegeven op de Brit. 

Rutger van Schaardenburg in actie (Foto: Getty Images)

Estafetteteam 4x200 meter vrijeslag als derde door naar finale

Op de vierde dag van de Europese kampioenschappen zwemmen op de lange baan in Londen heeft de estafetteploeg bij de vrouwen als derde de finale bereikt. Andrea Kneppers (2:00.53), Esmee Vermeulen (1:58.55), Marrit Steenbergen (1:59.98) en Robin Neumann (1:59.43) zwommen naar een totaaltijd van 7:58.49. Vanavond in de finale zal een van de langzaamste zwemsters worden vervangen door Femke Heemskerk. 

Ook zien we de kersverse Europees kampioen op de 200 meter vrije slag vanavond terug. Sebastiaan Verschuren heeft zich als derde geplaatst voor de halve finale op de 100 meter vrije slag. Zijn tijd van 48.61 was alleen nog niet genoeg voor de olympische limiet, die ligt op 48.47. Ben Schwietert (49.86), Kyle Stolk (49.89) en Maarten Brzoskowski (50.09) zaten allen dichtbij hun PR's, maar hen gaan we helaas niet terugzien in de halve finales.

Op de 100 meter vlinderslag bij de dames kwam voor Nederland debutante Kim Busch (1998) aan de start. Met haar tijd van 1:00.64 wist ze naar een 26e plaats te zwemmen, niet goed genoeg voor een halve finaleplaats, maar wel genoeg voor een persoonlijk record van vijf honderdste van een seconde.

Vanavond om 19:00u Nederlandse tijd gaat de vierde finalesessie van dit EK van start. We gaan daar naast Sebastiaan Verschuren en de estafetteploeg, ook Sharon van Rouwendaal terugzien. Van Rouwendaal plaatste zich als zevende voor de finale van de 800 meter vrije slag. 

Sony komt misschien met nieuwe G-Police

Einde van de jaren 90 kwam er een spel uit met de naam G-Police. Het spel was een shooter geinspireerd door Blade Runner. De shooter was gemaakt door de studio Psygnosis. Deze studio is onder andere bekend van de Wipeout serie en de Formula One games in die tijd.

Twee jaar later kwam er ook nog G-Police: Weapons of Justice uit. De spellen werden positief ontvangen, maar in het nieuwe millennium hebben we er nooit meer wat van gehoord. Nu is bekend geworden dat Sony een handelsmerk heeft ingediend (in Europa) voor de game. Dus wie weet!

Transportminister wordt nieuwe Turkse premier

De Turkse minister van Transport Binali Yildirim is naar voren geschoven als de enige kandidaat om de heersende AK-partij te gaan leiden. Daarmee wordt hij ook de nieuwe Turkse premier als het partijcongres zijn kandidatuur zondag bevestigt.

Yildirim is al twintig jaar een nauwe bondgenoot van president Tayyip Erdogan.

Premier Ahmet Davutoglu kondigde eerder deze maand aan dat hij opstapt, na een aantal openbare aanvaringen met Erdogan.

Transportminister wordt nieuwe Turkse premier
Transportminister wordt nieuwe Turkse premier (Foto: ANP)

Amsterdam steekt miljoenen in opknappen stad

Amsterdam steekt de komende jaren 40 miljoen euro in het opknappen van achterstallig onderhoud. Het geld gaat vooral naar buurten buiten de ring en in Noord, waar flinke achterstanden zijn. Ook wil het stadsbestuur 10 miljoen euro per jaar uittrekken om de stad schoon te houden, blijkt uit de voorjaarsnota die wethouder Udo Kock (financiën) donderdag heeft gepresenteerd.

Verder investeert het college van burgemeester en wethouders 10 miljoen euro in de integratie van asielzoekers. Het geld wordt gebruikt om zo snel mogelijk de taal te leren, een opleiding te volgen en aan het werk te kunnen.

Amsterdam zet verder in op het verbeteren van de eigen financiële organisatie. Hoewel hier al enige tijd aan wordt gewerkt, is Amsterdam er nog niet. Het stadsbestuur wil onder meer 3,1 miljoen euro uittrekken voor de uitvoering van de aanbevelingen van de gemeentelijke enquêtecommissie, die eerder dit jaar met een kritisch rapport kwam over de chaos bij de financiële diensten.

Amsterdam steekt miljoenen in opknappen stad
Amsterdam steekt miljoenen in opknappen stad (Foto: ANP)

Anouk deelt foto zwangere buik

Anouk heeft donderdag een foto van haar zwangere buik gedeeld op social media. De zangeres verwacht haar zesde kind, het eerste dat ze met haar vriend Dominique Schemmekes krijgt.

Op de foto is te zien hoe de basketballer de buik van de 41-jarige zangeres kust. "No king without a queen", schreef Anouk bij de foto. Wanneer ze moet bevallen, is niet bekend.

Anouk en Dominique weten al wel dat ze een dochtertje krijgen. Dat wordt Anouks tweede, met haar ex-man Remon Stotijn kreeg ze in 2005 dochter Phoenix. Met Stotijn kreeg de zangeres ook zoons Benjahmin (14) en Elijah (12). Uit Anouks relatie met rapper Unorthadox kwam de zesjarige Jesiah voort.

 

No King without a Queen ❤️💕

A photo posted by anouk (@anouk) onMay 18, 2016 at 11:51pm PDT

Rode Kruis: mogelijk crisis door gele koorts

Een uitbraak van gele koorts in Angola kan uitgroeien tot een internationale crisis als er niet snel maatregelen worden genomen. Daarvoor waarschuwen het internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan donderdag.

De infectieziekte is al verspreid naar Congo-Kinshasa, Kenia en China. De ziekte wordt verspreid door dezelfde soort muggen die ook het zikavirus, knokkelkoorts en het chikungunyavirus kan meedragen.

"Niet-ingeënte reizigers kunnen deze uitbraak veranderen in een internationale crisis als we niet snel iets doen om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen", zei woordvoerder Julie Lyn Hall.

Gele koorts kostte in Angola aan bijna driehonderd mensen het leven sinds de uitbraak in december vorig jaar begon. Ruim 2200 mensen zijn vermoedelijk besmet geraakt. De ziekte zou zich vooral kunnen verspreiden via Namibië en Zambia, waar de bevolking niet is ingeënt tegen gele koorts.

Rode Kruis: mogelijk crisis door gele koorts
Rode Kruis: mogelijk crisis door gele koorts (Foto: ANP)

Politie moet nog 3000 medewerkers screenen

Naar schatting moeten nog maximaal 3000 medewerkers van de politie een veiligheidsonderzoek ondergaan. Dat schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om politiepersoneel dat geen toegang heeft tot de meest vertrouwelijke informatie.

Justitie doet hier onderzoek naar omdat vorig jaar een agent is opgepakt die informatie naar criminelen had gelekt. De man bleek niet gescreend te zijn.

De politie kent twee veiligheidsonderzoeken voor het personeel. Het zwaarste is het A-onderzoek; dan heeft de medewerker toegang tot de meest vertrouwelijke gegevens. Deze screening wordt uitgevoerd door de inlichtingendienst AIVD.

De lichte variant is het P-veiligheidsonderzoek. Dat wordt door de politie zelf gedaan onder mandaat van de AIVD. Circa 14.000 politiemedewerkers hebben een functie waarvoor dit onderzoek nodig is en van wie dus nog 3000 moeten worden onderzocht.

Politie moet nog 3000 medewerkers screenen
Politie moet nog 3000 medewerkers screenen (Foto: ANP)

CoD Black Ops en Deus Ex ook op Xbox One

Microsoft heeft Call of Duty: Black Ops en Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut toegevoegd  aan de backward compatibility-lijst. De totale hoeveelheid Xbox 360-games die je nu kunt spelen op je Xbox One staat op 168. Genoeg keus voor iedereen die graag terugkijkt naar het verleden.

Als je een game al hebt gekocht voor je Xbox 360, dan kun je deze dus ook installeren en spelen op je Xbox One. Je neemt je save games, DLC en achievements gewoon mee, maar je hebt nu ook de extra mogelijkheden van de Xbox One, zoals screenshots maken en streaming.

Microsoft kondigt daarnaast aan dat met Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut is bewezen dat games die meerdere discs nodig hebben op de Xbox 360 nu ook backward compatible kunnen worden gemaakt. Fable 2 kan helaas (nog) niet bevestigd worden.

De meest populaire games van de lijst zijn:

  • Call of Duty: Black Ops
  • Halo Reach
  • Fable III
  • Gears of War 3
  • Assassin's Creed II
  • Fallout 3
  • The Witcher 2: Assassins of Kings
  • Borderlands
  • BattleBlock Theater

Xbox One backward compatibility
backward compatibility

Twijfel over geslacht ijsberen Nick & Simon

In Dierenrijk in Nuenen wordt getwijfeld aan de mannelijkheid van Nick & Simon. De ijsbeertweeling die in maart werd vernoemd naar het Volendamse duo moet misschien worden omgedoopt naar Nicky & Simone.

Tijdens de geslachtsbepaling in februari bleken de geslachtsdelen van de ijsbeertjes identiek. De in november geboren tweeling werkte volgens Dierenrijk 'niet echt bereidwillig' mee aan het onderzoek. "Het was dan ook moeilijk te constateren, maar Dierenrijk ging er na de 'quick scan' vanuit dat het twee jongetjes waren."

Nu de ijsbeertjes wat ouder worden "is voor de verzorgers en dierenarts wel duidelijk dat Nick & Simon of heel klein geschapen zijn of dat we - en dat ligt meer voor de hand - hier toch echt te maken hebben met twee ijsbeerzusjes". Met vrouwtjes is Dierenrijk 'nog blijer', omdat dat beter nieuws zou zijn voor het Europese fokprogramma waaraan het dierenpark deelneemt.

Om er voor eens en altijd achter te komen of Nick en Simon mannetjes of vrouwtjes zijn, worden de ijsbeertjes geregeld geobserveerd. Bezoekers van Dierenrijk worden ook opgeroepen het geslacht van de dieren te bestuderen. Voor een 'vergelijkend warenonderzoek' is het dierenpark op zoek naar foto- en filmmateriaal van de tweeling. Dat kan op de Facebookpagina van Dierenrijk worden geplaatst.

Weer optreden Dave Roelvink geschrapt

Dave Roelvink heeft weer een gat in zijn agenda. De dj hoeft op 26 november niet naar Kollum, waar hij zou draaien in bar Paradiso. Na zijn scheldpartij van afgelopen weekeinde heeft de bar laten weten dat Dave niet welkom is.

"We moeten de fans van Dave Roelvink teleurstellen", luidt een boodschap op de Facebookpagina van Paradiso. "Wegens zijn uitlatingen afgelopen weekend op een feest hebben we besloten het optreden van Dave op 26 november te annuleren!"

Dave kreeg afgelopen weekeinde een biertje naar zijn hoofd geslingerd en schold vervolgens het publiek uit. Hij riep onder meer 'je moeder is een kankerhoer'. Woensdag ging Dave in RTL Boulevard door het stof en beloofde hij dat het 'nooit meer zal gebeuren'.

Het optreden in Kollum is niet het eerste dat Dave kwijtraakt na zijn scheldkanonnade. Ook een jongerencentrum in Waalwijk besloot de zoon van volkszanger Dries Roelvink liever niet over de vloer te hebben.

Weer optreden Dave Roelvink geschrapt
Weer optreden Dave Roelvink geschrapt (Foto: BuzzE)

Doom op Ultra Nightmare binnen 5 uur uitgespeeld

Doom is net geen week uit en de moeilijkheidsgraad Ultra Nightmare is door geen van de ontwikkelaars zelf ooit uitgespeeld. Dat is hetzelfde als Nightmare, maar je mag niet doodgaan, want dan moet je helemaal opnieuw beginnen. YouTuber Zero Master speelt Doom binnen vijf uur uit op standje Ultra Nightmare.

Zero Master geeft toe dat het niet erg leuk is om naar te kijken, want hij speelt ‘erg behoudend’ om maar niet te sterven. In dit geval betekent dat weinig risico’s nemen en afstand bewaren. Hij geeft ook toe dat hij even moest oefenen. Bij zijn eerste poging op Ultra Nightmare ging hij dood in zijn gevecht tegen de eindbaas.

Mocht je het zelf willen proberen,Doom is te spelen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Tom Cruise wil in buurt Scientology wonen'

Nu Tom Cruise zijn villa in Los Angeles heeft verkocht, wil de acteur volgens People verhuizen naar de plaats Clearwater. Daar ligt het hoofdkantoor van de Scientologykerk waar Tom aanhanger van is.

"Tom wil al heel lang weg uit Los Angeles", vertelt een bron. "Hij hoeft er niet te zijn voor werk, aangezien hij films over heel de wereld maakt. Het is niet langer het centrum van zijn leven."

Tom verkocht zijn villa, waar hij bijna tien jaar woonde, voor 40 miljoen dollar (35,4 miljoen euro) aan de zakenman Leon Black. Eerder verkocht hij al een ander huis in Los Angeles voor 11,4 miljoen dollar (10,1 miljoen euro) aan actrice Eva Longoria.

'Tom Cruise wil in buurt Scientology wonen'
'Tom Cruise wil in buurt Scientology wonen' (Foto: BuzzE)

Grace Jones met autobiografie naar Nederland

Grace Jones komt naar Nederland. De zangeres en actrice is maandag in Amsterdam om haar autobiografie Mijn onvertelde leven te signeren. Dat maakte Xander Uitgevers donderdag bekend.

Jones, ook actief als model, klom vorig jaar in de pen voor haar memoires. Daarin doet ze voor het eerst openhartig en gedetailleerd verslag van jaar jeugd op Jamaica en de hoogtijdagen in Parijs en New York in de jaren zeventig en tachtig. Daar werd ze een bekendheid in de discoscene.

De 67-jarige Jones is maandagavond een uurtje aanwezig in De Bijenkorf om het winkelend publiek te ontmoeten en krabbels te zetten in haar boek.

Topshelf lijft meer V&D-panden in

Topshelf heeft ook de voormalige V&D-panden in Groningen en Nijmegen gehuurd. Eerder opende de sportkleding- en modewinkelketen al een nieuwe megastore met een ruimer assortiment in het oude V&D-pand in Arnhem.

Het bedrijf mikt op twaalf warenhuizen verspreid over het hele land. Het had voor het inlijven van de drie V&D-panden al vijf vestigingen, in Rotterdam, Utrecht, Leerdam, Beuningen en Cruquius. De vier overige vestigingen moeten ergens tussen het najaar van 2016 en het voorjaar van 2017 worden geopend.

Topshelf noemt de nieuwe winkels "eigentijdse warenhuizen gericht op de Nederlandse consument". Het assortiment bestaat naast de sportkleding en mode die het al verkocht uit onder meer beauty-artikelen, parfums, modeaccessoires, reisbenodigdheden en schoolspullen.

Topshelf lijft meer V&D-panden in
Topshelf lijft meer V&D-panden in (Foto: ANP)

Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij

Criminele bendes maken misbruik van de vluchtelingencrisis in Europa. Vooral alleen reizende vluchtelingenkinderen verdwijnen uit het zicht van de autoriteiten en worden gedwongen tot slavernij in onder meer de seksindustrie. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Unie donderdag over mensenhandel publiceert, waarover The Guardian al bericht.

Vorig jaar werden 96.000 onbegeleide kinderen aangemeld voor asielprocedures in Europa. Zeker 10.000 kinderen verdwenen later uit het zicht. Duitsland verklaarde eerder dit jaar dat van 4700 vluchtelingenkinderen de verblijfplaats niet meer bekend is en in Zweden raken elke week tien kinderen 'kwijt'.

"Georganiseerde bendes kiezen voor handel in kinderen, omdat ze gemakkelijk te werven zijn en snel kunnen worden verplaatst", staat in het rapport. Het gaat om kinderen van zes maanden tot tien jaar oud, die voor 4000 tot 8000 euro van de hand gaan.

De EU registreerde in 2013 en 2014 bijna 16.000 slachtoffers van mensenhandel, onder wie bijna 2400 kinderen, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger. Meer dan twee derde van de slachtoffers belandt in de seksindustrie. Een vijfde moet dwangarbeid doen, vaak in de landbouw. De overigen komen terecht als huisslaaf of moeten gedwongen bedelen.

Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij
Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij (Foto: ANP)

Idols liveshows in met 739.000 kijkers

De eerste liveshow van Idols heeft woensdagavond 739.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De auditieronden van de talentenjacht, die in maart na acht jaar afwezigheid terugkeerde op tv, trokken nog ruim een miljoen kijkers.

Op de eerste aflevering van Idols stemden zelfs ruim anderhalf miljoen mensen af. Dat leverde RTL 5 een record op, de talentenjacht was het best bekeken programma van de zender sinds 2006. Toen was Idols nog goed voor een plek in de top 3 van de kijkcijfertop 25, de eerste liveshow komt niet verder dan de negentiende plaats.

Het NOS Journaal van 20.00 uur trok woensdag de meeste kijkers, ruim 1,9 miljoen. Ook Goede tijden, slechte tijden en De wereld draait door eindigden in de top drie. Grote winnaars op primetime waren RTL 4 en RTL 7. Op Love Is In The Air stemden ruim 1,2 miljoen Nederlanders af, de voetbalwedstrijd Liverpool - Sevilla trok ruim 1,1 miljoen kijkers.

Idols liveshows in met 739.000 kijkers
Idols liveshows in met 739.000 kijkers (Foto: BuzzE)

Final Fantasy XV trailer toont de nieuwe omgevingen

Square Enix vond het weer tijd om ons de wereld van Final Fantasy XV in volle glorie te laten zien. De trailer was eerder al gelekt, maar was toen van slechte kwaliteit.

Nu is hij er eindelijk officieel met prachtige beelden en schitterende muziek. Nog een paar maandjes wachten en dan mag iedereen met een PlayStation 4 of Xbox One aan de slag met deze nieuwe RPG. Het is maar te hopen dat het spel de grote hype kan waarmaken.

Resultaat dopingcontrole: geen doping, maar tumor

Slecht nieuws voor de aanvoerder van Bundesligaclub Eintracht Frankfurt, Marco Russ. De Duitser onderging eind april een dopingcontrole en daaruit bleek dat er extreem hoge hormoonwaarden gevonden werden, wat kan duiden op gebruik van verboden groeihormonen. 

Specialisten van het Duits antidopingbureau wezen er echter gelijk op dat het ook een andere oorzaak kan hebben: een ziekte. Nader onderzoek wees uit dat Russ inderdaad niet aan de groeihormonen zat, maar een tumor in zijn lichaam heeft. De aanvoerder zal dinsdag onder het mes gaan. "Het heeft er alle schijn van dat we hier niet met een dopinggeval, maar met een ziekte te maken hebben", aldus Rainer Koch, vice-president van de Duitse voetbalbond.

De openbaar aanklager in Frankfurt ondernam gelijk actie, wat tot grote verontwaardiging leidde bij Eintracht. De hotelkamer van Russ werd door de politie onderzocht, zoals te doen gebruikelijk als sprake is van een mogelijk dopinggeval. Of men op dat moment al wist dat het om een tumor en niet om doping ging is overigens niet bekend. Het lijkt waarschijnlijk dat er geen verdere actie wordt ondernomen.

Toch heeft Russ nog wel andere zaken aan zijn hoofd. Donderdagavond staat namelijk de eerste wedstrijd op het programma van de play-offs om promotie en degradatie tegen 1. FC Nürnberg. "Ik kan spelen", liet de aanvoerder weten aan zijn trainer Nico Kovac, die hem 'gewoon' heeft opgenomen in de selectie. 

D66 wil minister voor Klimaat en Energie

Een volgend kabinet krijgt als het aan D66 ligt een minister voor Klimaat en Energie. Op die manier wordt het volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven duidelijk dat Nederland serieus werk maakt van het klimaatbeleid.

Nu is de aanpak te versnipperd, waardoor de tijdens de Klimaattop in Parijs gemaakte doelen niet kunnen worden gehaald, vindt Van Veldhoven. "Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) maakt internationale afspraken in Parijs. Maar om die doelen te halen en bijvoorbeeld kolencentrales te sluiten, windmolens te plaatsen of energie te besparen is zij afhankelijk van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat werkt niet goed."

Een Klimaatminister heeft voldoende te doen, denkt D66. Het Energieakkoord moet verlengd en versterkt, hoe moet het verder met de kolencentrales en de energievoorziening. De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de uitkomsten van de klimaattop eind 2015 in Parijs.

D66 wil minister voor Klimaat en Energie
D66 wil minister voor Klimaat en Energie (Foto: ANP)

Blauwe diamant voor 51,3 miljoen euro geveild

Een grote en zeldzame blauwe diamant is woensdagavond geveild voor het recordbedrag van omgerekend bijna 51,3 miljoen euro. De zogenoemde Oppenheimer Blue is de grootste blauwe en meest kostbare diamant die ooit op een veiling is aangeboden, meldde veilinghuis Christie's.

De opbrengst van het juweel van 14,62 karaat werd door Chistie's tussen de 33,9 en 40,1 miljoen euro geschat. Uiteindelijk telde de koper, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, fors meer neer. De verkoop volgde op een 20 minuten durende strijd tussen twee bieders die via de telefoon meededen.

Het voormalige wereldrecord werd gevestigd door de veiling van een andere spectaculaire blauwe diamant. De 'Blue Moon' leverde in november vorig jaar 45 miljoen euro op tijdens een verkoop door Sotheby's.

Blauwe diamant voor 51,3 miljoen euro geveild
Blauwe diamant voor 51,3 miljoen euro geveild (Foto: ANP)

King's Quest: Chapter 1 gratis op alle platforms

Chapter 1 van King's Quest is gratis op alle platforms (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en pc via Steam). Chapter 1 van de reboot van Sierra's klassieke point-and-click adventure is de eerste van (tot nu toe) in totaal drie episodes, waarvan de derde afgelopen april uitkwam.

King's Quest kwam vorig jaar juli uit en ontving overwegend positieve reacties, vooral vanwege het trouw blijven aan de originele game uit 1983 en diens opvolgers. De game kwam eerder al in de PS Plus voorbij en was ook al een gratis voor Xbox One.

Gewonde door brand in gevangenis Zwaag

De brand die in de nacht van woensdag op donderdag uitbrak in de gevangenis van Zwaag (Noord-Holland) is uit, meldde een woordvoerder van de veiligheidsregio. De gedetineerde in de cel waar de brand woedde, is afgevoerd naar het ziekenhuis. Diens toestand in onbekend.

Het vuur brak uit in een cel van vleugel C. Die vleugel is door de hulpdiensten ontruimd. In totaal 46 gevangenen zijn opgevangen in een sporthal op het complex. Politie is aanwezig om toezicht te houden. Ambulancepersoneel kijkt 22 mensen na omdat ze rook hebben ingeademd. Het vuur sloeg niet over naar omliggende cellen, maar de brand ging wel gepaard met veel rookontwikkeling.

De brandweer doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

Gewonde door brand in gevangenis Zwaag
Gewonde door brand in gevangenis Zwaag (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt langzaam verder

De werkloosheid in Nederland is in april opnieuw heel licht gedaald ten opzichte van de voorgaande maanden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 572.000 werklozen. Dat waren er 2000 minder dan een maand eerder. Het aantal werkzoekenden zonder baan nam sinds januari met gemiddeld duizend per maand af.

De werkloosheid kwam in april overeen met 6,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is even hoog als in maart en een fractie lager dan aan het begin van 2016. Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid 7 procent.

UWV
Het UWV verstrekte in de eerste vier maanden van dit jaar 188.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen. Dat waren er 26.000 minder dan een jaar eerder. Alleen in het grootwinkelbedrijf namen de aanvragen voor een WW-uitkering toe, in alle andere sectoren was sprake van een daling.

Het aantal lopende uitkeringen zakte met 10.000 naar 461.000. Hierbij was de daling onder jongeren (tot 25 jaar) het sterkst. In die groep nam de werkloosheid vorige maand wel toe. Daarbij gaat het vooral om scholieren en studenten, die vaak werk zoeken voor een paar uur per week.

Werkloosheid daalt langzaam verder
Werkloosheid daalt langzaam verder (Foto: ANP)

Nog twee mensen eisen erfdeel Prince op

De lijst mensen die een deel van de erfenis van Prince opeisen blijft groeien. Woensdag hebben de advocaten van een nicht van Prince en haar 11-jarige nichtje papieren ingediend bij de rechtbank om te bewijzen dat ook zij bij de erfgenamen van de vorige maand overleden zanger horen.

De 31-jarige Brianna Nelson is de dochter van Duane Nelson Sr. een in 2011 overleden halfbroer van Prince, meldt Reuters. Duane was uitgesloten van de lijst halfbroers- en zussen van Prince die na zijn overlijden bij de rechtbank werd ingeleverd door zijn zus Tyka Nelson. Maar volgens Brianna hebben zij en haar nichtje als nabestaanden van Duane ook recht op een erfdeel. Het 11-jarige meisje is de dochter van Duane's in 2005 overleden zoon Duane Nelson Jr.

Ondertussen claimt een 39-jarige man dat hij de biologische zoon is van Prince. Het lijkt erop dat de zanger geen testament heeft achtergelaten om te bepalen wie zijn fortuin van naar schatting 500 miljoen dollar krijgt.

Nog twee mensen eisen erfdeel Prince op
Nog twee mensen eisen erfdeel Prince op (Foto: BuzzE)

Craig slaat miljoenen voor 007-films af

Daniel Craig heeft een aanbod om nog tweemaal in de huid van James Bond te kruipen afgeslagen. Volgens Daily Mail had hij 68 miljoen pond (ruim 88 miljoen euro) kunnen verdienen met de twee extra films over geheim agent 007.

"Daniel is er klaar mee, zo simpel is het", vertelt een bron. "Ze gooiden grote geldbedragen naar hem, maar het was gewoon niet wat hij wilde." Een andere bron weet dat de filmstudio MGM uiteindelijk ook wel klaar was met de acteur, die publiekelijk kritiek heeft geuit op zijn meest beroemde rol. Vorig jaar vertelde hij journalisten dat hij nog liever zijn polsen zou doorsnijden dan nog een Bond-film te maken.

De Brit is de best betaalde Bond-acteur tot nu toe. Hij verdiende 38 miljoen pond (49 miljoen euro) met de vier films waarin hij Bond speelde.

'Craig slaat miljoenen voor 007-films af'
'Craig slaat miljoenen voor 007-films af' (Foto: BuzzE)

Amerikaanse bommenwerper stort neer op Guam

Een Amerikaanse B-52-bommenwerper is woensdag (lokale tijd) boven de Amerikaanse luchtmachtbasis op Guam neergestort. Alle zeven crewleden hebben de crash op het Oceanische eiland, dat deel uitmaakt van de regio Micronesië, overleefd, aldus lokale autoriteiten. Het militaire vliegtuig was bezig met een routinetraining toen het ongeluk plaatsvond. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.

De B-52 Stratofortress is een zware Amerikaanse bommenwerper voor de lange afstand, gebouwd door Boeing. Hoewel het toestel een overblijfsel van de Koude Oorlog is, maakt de Amerikaanse luchtmacht nog veelvuldig gebruik van het type.

Amerikaanse bommenwerper stort neer op Guam
Amerikaanse bommenwerper stort neer op Guam (Foto: ANP)

Triatlete Klamer definitief geplaatst voor Olympische Spelen

Triatlete Rachel Klamer mag zich definitief op gaan maken voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De 25-jarige in Zimbabwe geboren Nederlandse staat vijfde op de definitieve olympische wereldranglijst, aan de hand waarvan de meeste startbewijzen verdeeld worden. 

Klamer liet vorige maand haar beste prestatie van het jaar zien door tijdens de World Series in Gold Coast de vijfde plaats te pakken temidden van de gehele wereldtop. Vorig jaar werd ze in de finale van de World Series ook al vijfde, net als tijdens de wedstrijd in Hamburg. Het gat naar de top-4 van de wereld is in elk geval op papier nog wel erg groot. De Amerikaanse Gwen Jorgensen staat ruim aan kop op de ranglijst, gevolgd door de Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt en het Amerikaanse duo Sarah True en Katie Zaferes. 

Maaike Caelers staat op de wereldranglijst op de 58e plek, wat voor de internationale eisen genoeg is om zich te plaatsen voor de Spelen. NOC*NSF eist echter een plek in de mondiale top-25, waardoor Caelers haar startplek in moet leveren. Voor de lang door blessures geteisterde triatlete is dat doodzonde, want dit jaar leek ze juist uitstekend in vorm. Tijdens de World Series in Abu Dhabi en Yokohama werd ze 22e en elfde, resultaten die ze al lang niet meer had laten zien, maar onvoldoende om genoeg te stijgen op de ranglijst. 

President betaalt tickets voetbalfans

Dat voetbal wereldwijd een populaire sport is zal geen verrassing zijn en dat geldt dan ook voor Zambia. Afgelopen weekeinde stond daar in Kitwe het duel op het programma tussen stadsrivalen Nkana FC en Power Dynamos, waarbij vooral eerstgenoemde een grootmacht is in het Zambiaanse voetbal.

Vermoedelijk waren de tickets voor de wedstrijd wat prijzig voor de lokale bevolking, maar redding kwam uit onverwachte hoek. President Edgar Lungu verscheen ten tonele, want ook hij had wel zin in een goed potje voetbal. De president besloot voor alle toeschouwers de entree te betalen voor de wedstrijd in het stadion waar zo'n tienduizend man naar binnen kunnen. 

"We moeten onze lokale clubs steunen om te zorgen dat er meer geld in het laatje komt voor de ontwikkeling van de sport", liet Lungu weten. "Daarnaast moeten we helpen om het niveau van het voetbal in ons land omhoog te krijgen en daar is simpelweg geld voor nodig, waarvoor het dan weer belangrijk is om onze clubs te steunen."

De president voegde er nog aan toe dat hij onder de indruk was van het niveau van de wedstrijd. Een winnaar kwam er niet, want na anderhalf uur spelen eindigde het duel helaas in een 1-1 gelijkspel. 

FOK! Wat een weer: bewolkt en 18 graden

Ook vandaag is er nog gerede kans op een bui. De temperatuur ligt rond de 18 graden en de, meest matige, wind komt uit het zuidwesten. Bewolking en zon wisselen elkaar af. 

Zon op 05:39
Zon onder 21:34
Zonkracht

5 / 3

Rewimo ging een paar dagen naar Zweden. Prachtig land!


Groen in Zweden (Foto: Rewimo)Groen in Zweden (Foto: Rewimo) 

En Nattekat was gisteren nat ...  

Nat in Leiden (Foto: Nattekat)Nat in Leiden (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1536 Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII van Engeland, werd onthoofd wegens overspel.
1568 De Queen of Scots, Mary Stuart, werd gearresteerd.
1897 Oscar Wilde werd uit de gevangenis vrijgelaten.
1906 De Simplon-tunnel tussen Italie en Zwitserland, 19.7 kilometer lang, werd feestelijk geopend.
1935 Het eerste stukje Autobahn werd in gebruik gesteld door Adolf Hitler.


´Het leven van Anna Boleyn´

Oververhit hoedje

De Italiaanse zon brandde er op los. Het stelletje stond in het beetje schaduw dat nog kwam van de enkele bomen zo op het campingpad. Ze waren aan het badmintonnen. Zij in een bikinitopje en een kort spijkerbroekje. Zo eentje waar de voering van de zakken onderuit steekt. Hij in een gekleurde boxer en bloot bovenlijf. Beiden glommen ze wit van de zonnebrand.

Mars komt dichtbij

De planeet Mars staat deze weken dicht bij de aarde. De afstand is op 30 mei het kleinst: bijna 76 miljoen kilometer. Daardoor is Mars goed te zien. Bij zonsondergang staat hij in het zuidoosten als een felgele stip aan het zwerk. Tot half juni blijft hij zo dichtbij.

De laatste keer dat Mars zo dichtbij kwam, was in augustus 2003. Toen was de afstand zelfs nog kleiner: minder dan 56 miljoen kilometer, de kleinste afstand in duizenden jaren.

Mars komt dichtbij
Mars komt dichtbij (Foto: ANP)

'Verander nu je wachtwoord voor LinkedIn'

Beveiliger Kaspersky roept mensen op onmiddellijk hun wachtwoord voor LinkedIn te veranderen. Bij een grote hack in 2012 werden miljoenen gebruikersgegevens gestolen. Nu blijkt een hacker 117 miljoen van die inlognamen en wachtwoorden te koop aan te bieden. "Wat bijzonder vreemd is, en mogelijk zorgwekkend, is dat het aantal veel groter is dan we eerder hadden gedacht", zegt Kaspersky.

Behalve een nieuw wachtwoord nemen is er meer dat gebruikers kunnen doen. Tweefactorauthenticatie inschakelen bijvoorbeeld.

'Verander nu je wachtwoord voor LinkedIn'
'Verander nu je wachtwoord voor LinkedIn' (Foto: BuzzT)

Mr. Visser wil minder burenruzies bij rechter

Mr. Frank Visser boog zich als rechter vaak over burenruzies, maar zet zich nu in om te voorkomen dat die ruzies opgelost moeten worden in de rechtszaal. De televisierechter is de nieuwe ambassadeur van Buurtbemiddeling.

"Burenruzies zijn conflicten die diep ingrijpen in het dagelijks leven van mensen, ik kom dat in mijn werk voortdurend tegen", stelt mr. Visser. Als ambassadeur van Buurtbemiddeling wil hij uitdragen dat met elkaar in gesprek gaan, onder begeleiding van buurtbemiddelaars, escalatie van het conflict kan voorkomen. Buurtbemiddeling wordt in ruim 220 gemeenten in Nederland gratis aangeboden.

"Als oud-rechter weet ik dat het beter is een burenconflict door bemiddeling op te lossen dan een gang naar de rechter te maken", zegt mr. Visser. "Het is onvoorstelbaar dat er nog gemeenten zijn die geen buurtbemiddeling hebben."

Mr. Visser wil minder burenruzies bij rechter
Mr. Visser wil minder burenruzies bij rechter (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.