Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen

De afgelopen jaren zijn ziekenhuizen veel meer aandacht gaan besteden aan goede en gezonde voeding. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder tachtig ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

"Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om", schrijft minister Edith Schippers (VWS) maandag aan de Kamer.

De onderzoekers vinden het positief dat meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden. Ook is de menukeuze vergroot en is er aangepaste voeding voor speciale doelgroepen. Maar nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten. Ook kan het voedingsaanbod aantrekkelijker en moeten ziekenhuizen beter meten wat patiënten eten.

Het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kwam als beste naar voren. Volgens het onderzoek wil 44 procent van de ziekenhuizen de voeding verder gaan verbeteren.

Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen
Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen (Foto: ANP)