'Noord-Korea gebruikt niet als 1e kernwapens'

Redactie

Noord-Korea gebruikt niet als eerste kernwapens, want het land is verantwoordelijk en houdt zich aan internationale afspraken die over nucleaire zaken zijn gemaakt. Dit zei een Noord-Koreaanse gezant bij de VN in Genève, So Se Pyong, meldde het persbureau Reuters maandag. Hij heeft pas het congres in Pyongyang bijgewoond van de regeringspartij. Het land zal wel kernwapens gebruiken in een reactie op een nucleaire aanval op Noord-Korea, aldus de diplomaat.

Het stalinistische regime in Pyongyang wordt onder meer gevreesd door de pogingen kernwapens te maken. In januari deed het land nog een nucleaire proef. Het regime van het geïsoleerde land tekende in 1985 voor het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (NPT). Maar in 2003 wendde Noord-Korea zich weer af van het NPT.

Het land wordt sinds eind 2011 geleid door de 33-jarige Kim Jong-un, een kleinzoon van de communistische stichter van de Democratische Volksrepubliek (Noord-)Korea. Communistisch Noord-Korea raakte in 1950 in oorlog met Zuid-Korea, de VN en de VS. Die Koreaanse Oorlog (1950-1953) is formeel nog steeds niet beëindigd. Afgelopen week zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de VS tegen Reuters dat hij bereid is met Kim Jong-un te gaan praten over het nucleaire programma van dat land. Volgens So Se Pyong is dat een onzinnige uitspraak en slechts bedoeld als verkiezingspropaganda.

'Noord-Korea gebruikt niet als 1e kernwapens'
'Noord-Korea gebruikt niet als 1e kernwapens' (Foto: ANP)