FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 mei 2016

'Ook geknoei met brandstofmetingen Suzuki'

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse autoconcern Suzuki Motor is in de fout gegaan met testen van brandstofverbruik, net als zijn branchegenoot Mitsubishi Motors. Volgens Japanse media heeft het bedrijf onjuiste methodes gebruikt om de brandstofefficiëntie van zijn auto's te meten.

Op de beurs in Tokio werden de berichten slecht ontvangen. Het aandeel Suzuki ging liefst 15 procent onderuit. De voorzitter van het autoconcern, Osamu Suzuki, zal woensdag een verklaring indienen bij de Japanse overheid.

In april werd bekend dat Mitsubishi op grote schaal jarenlang gesjoemeld heeft met het testen van het benzineverbruik. Naar verluidt kondigt de president van Mitsubishi deze woensdag zijn vertrek aan vanwege het schandaal.

'Ook geknoei met brandstofmetingen Suzuki'
'Ook geknoei met brandstofmetingen Suzuki' (Foto: ANP)

Recordaantal klachten over havo-geschiedenis

Nog nooit is er zoveel geklaagd over een havo-eindexamen als over het examen geschiedenis van dit jaar. Dat stelt Loran Hempenius, coördinator van de examenklachtenlijn bij het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS).

Van de ruim 36.000 havisten die aan het examen deelnamen, dienden bijna 17.000 een klacht in. Veel scholieren klaagden dat er te veel werd gevraagd naar de zogenoemde kenmerkende aspecten van tijdvakken in de geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van wetenschappelijk denken in de tijd van de oude Romeinen en Grieken.

Ter vergelijking: in 2015 deden zo'n 5900 havisten hun beklag over het examen geschiedenis. Een jaar daarvoor kwam de teller uit op iets minder dan 5000.

Recordaantal klachten over havo-geschiedenis
Recordaantal klachten over havo-geschiedenis (Foto: ANP)

'Kernafval onveilig opgeslagen in Petten'

Radioactief afval wordt bij de kerncentrale in Petten op een onveilige manier opgeslagen. Daarnaast is Petten vanwege gebrekkige beveiliging kwetsbaar voor terroristen. Dat staat in een officiële klacht aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, die in handen is van Radio 1-programma Argos.

De klacht is ingediend door Frans Saris, die van 1996 tot 2002 directeur was van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In die periode werd al het laag en middelhoog radioactief afval verplaatst naar een opslaglocatie in Zeeland.

Volgens Saris staan er nu in Petten weer vijfhonderd vaten met laagradioactief afval in een loods, terwijl het tegenwoordig wettelijk verplicht is al het radioactieve afval in Zeeland op te slaan. Dit gebeurt echter niet omdat de NRG, de beheerder van de centrale in Petten, en de ECN in financiële problemen verkeren, aldus Saris.

'Afval onveilig opgeslagen in Petten'
'Kernafval onveilig opgeslagen in Petten' (Foto: ANP)

Publiek mag nieuwe naam Android bedenken

Dat de volgende release van Android begint met een N, was al bekend, maar naar welke lekkernij versie 7.0 van het besturingssysteem wordt vernoemd, blijft nog even spannend. Anders dan bij eerdere Android-versies laat Google de keuze aan gebruikers. Op android.com/n mag iedereen zijn favoriete zoetigheid indienen.

Eerder leek de nieuwe versie van Android de naam Nougat of Nutella mee te krijgen. Dat kan natuurlijk altijd nog als genoeg mensen daarop stemmen, maar het kan net zo goed iets anders worden.

Qua vernieuwingen is er op het eerste oog weinig groots te verwachten in N, al zullen ontwikkelaars en technici daar heel anders over denken. In Android N wordt er vooral onder de motorkap gesleuteld aan Android. Zo moet 's werelds populairste mobiele besturingssysteem veiliger, sneller en stabieler worden. Een paar vernieuwingen zijn een betere renderingengine voor games, bestandsencryptie en betere ondersteuning voor split-screen-apps.

De namen van de Android-versies komen van lekkernijen, op volgorde van het alfabet. Het begon met Angel Cake, dat in 2008 werd gelanceerd. Daarna kwamen Battenberg (februari 2009), Cupcake (april 2009), Donut (september 2009), Eclair (2009-2010), Froyo (mei 2010), Gingerbread (2010-2011), Honeycomb (2011), Ice Cream Sandwich (2011), Jelly Bean (2012-2013), KitKat (2013-2014) en Lollipop (2014-2015). De huidige versie is Marshmallow. De volgende update zal met een O beginnen.

Publiek mag nieuwe naam Android bedenken
Publiek mag nieuwe naam Android bedenken (Foto: BuzzT)

Dave Roelvink biedt excuses aan voor schelden

Dj Dave Roelvink heeft spijt dat hij afgelopen weekend in een feesttent iemand in het publiek heeft uitgescholden na het gooien van bier. Vooral van zijn woordkeuze heeft hij vreselijk veel spijt. "Wat ik heb gedaan was verschrikkelijk", zei Dave woensdagavond in RTL Boulevard. Hij heeft zijn gage van de avond daarom overgemaakt aan KWF Kankerbestrijding, vertelde hij.

De zoon van Dries Roelvink moest dit weekend na een dj-optreden in 's-Graveland het podium afrennen. Het publiek keerde zich tegen de 22-jarige Amsterdammer toen hij een jongen die een biertje naar hem had gegooid de huid vol schold.

"Ik werd ineens zo kwaad, het floepte eruit", legt Dave uit. "Ik had een black-out, ik besefte me op de terugweg 'wat heb ik gedaan?'. Ik bied mijn oprechte excuses aan. Ik heb er ontzettend veel spijt van. De gage die ik verdiend heb, heb ik overgemaakt aan het KWF. Het is niet goed te praten. Ik ben geflipt op een totaal verschrikkelijke manier. Ik ben zelf ook mensen aan kanker verloren. Ik ben echt enorm geschrokken."

Vader Dries Roelvink, die zijn zus aan kanker verloor, schaamt zich voor het gedrag van zijn zoon. "Ik heb je nog nooit zulke woorden horen gebruiken. Je weet wat kanker is. Dit had je nooit mogen doen", sprak Dries zijn zoon toe. ''Kom op, laat je goede kant zien, die lieve Dave waar wij van houden."

Dave Roelvink biedt excuses aan voor schelden
Dave Roelvink biedt excuses aan voor schelden (Foto: BuzzE)

Hackers belagen presidentscampagnes VS

De campagnemachinerie van Amerikaanse presidentskandidaten is aangevallen door hackers. Sommige aanvallen hadden het oogmerk andersgezinden in de wielen te rijden, andere om vertrouwelijke informatie te bemachtigen, liet het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten woensdag weten.

Niet alleen het campagneapparaat van enkele presidentskandidaten zelf, maar ook daarmee verbonden personen en organisaties zijn door hackers belaagd, zei James Clapper. Sommige aanvallers drongen volgens Clapper binnen in servers, anderen vervingen onwelgevallige webteksten door boodschappen van eigen hand. Hij verwacht dat de cyberaanvallen nog toenemen naarmate verkiezingsdag nadert.

Veel van de cyberaanvallen tijdens de campagnes in 2008 en 2012 werden toegeschreven aan Chinese hackers.

Hackers belagen presidentscampagnes VS
Hackers belagen presidentscampagnes VS (Foto: ANP)

Sevilla wint Europa League voor de derde keer op rij

Sevilla heeft woensdag historie geschreven door voor de derde keer op rij de Europa League te veroveren. De ploeg kwam terug van een achterstand en won met 1-3 van Liverpool.

Na een loodzware knock-outfase stonden Liverpool en Sevilla woensdagavond tegenover elkaar in de finale van de Europa League. De ploeg van Unai Emery veroverde zowel in 2014 als in 2015 de Europese beker en kon geschiedenis schrijven door Liverpool te verslaan en voor de derde keer op rij de trofee de lucht in te tillen.

The Reds waren echter niet van plan om daar aan mee te werken en gooiden vanaf de eerste minuut alles in de strijd. Beide ploegen kregen weinig tijd en ruimte om de bal rustig rond te spelen en daar had met name Sevilla veel moeite mee. Liverpool greep het initiatief en kreeg de beste mogelijkheden om op voorsprong te komen.

Daniel Sturridge kreeg na iets meer dan tien minuten spelen een goede kans om de score te openen, maar de aanvaller zag zijn inzet door Daniel Carriço van de lijn worden gehaald. Liverpool bleef aanzetten en ging op zoek naar de openingstreffer.

De 1-1 van Sevilla (Pro Shots / Witters)
De 1-1 van Sevilla (Pro Shots / Witters)

Die treffer kwam er tien minuten voor rust, toen Sturridge op schitterende wijze Sevilla-doelman David Soria wist te verschalken. De Engelsman kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld door Philippe Coutinho en mikte de bal met de buitenkant van zijn voet prachtig in de verre hoek.

Na de openingstreffer raakte Sevilla volledig de weg kwijt en volgde er een vlaag van kansen voor Liverpool, maar de ploeg van Jürgen Klopp slaagde er niet in de score voor rust uit te breiden. Hierdoor bleef Sevilla in leven en was er nog genoeg hoop voor de tweede helft.

Direct teruggekeerd uit de kleedkamer maakte de nummer zeven van de Primera Division de achterstand ongedaan en kwam na zeventien seconden in de tweede helft op gelijke hoogte. Na een goede actie van Mariano, kon Kevin Gameiro de voorzet van de rechtsback gemakkelijk van dichtbij binnen tikken.

Hierdoor keerde de spanning volledig terug en kreeg Sevilla weer vertrouwen in een goede afloop. De ploeg was geen schim van wat het de eerste helft liet zien en ging op zoek naar de voorsprong. Met succes, want na iets meer dan een uur spelen schoot Coke na een mooie aanval de 1-2 op het scorebord.

Zo kantelde de ploeg de wedstrijd en zorgde het ervoor dat Liverpool aan de bak moest om terug te komen van een achterstand. Hier slaagde het elftal niet meer in toen Coke twintig minuten voor tijd zijn tweede van de wedstrijd scoorde, nadat hij met geluk de bal via een Liverpool-speler voor zijn voeten kreeg in het strafschopgebied. Een slotoffensief van Liverpool bleef vervolgens uit, waardoor Sevilla zich voor de derde keer op rij als winnaar van de Europa League kroonde.

De Sevilla-spelers vieren feest (Pro Shots / Witters)
De Sevilla-spelers vieren feest (Pro Shots / Witters)

De Staat wint Duitse videoprijs

De Staat is in de prijzen gevallen. De Nijmeegse band won met de videoclip bij het nummer Witch Doctor een Berlin Music Video Award. De Staat won woensdag in de categorie Best Concept. In deze categorie waren ook de clips Running van Beyoncé en Famous van Charlie XCX genomineerd.

De Berlin Music Video Awards worden sinds 2013 jaarlijks uitgereikt. Woensdag was de eerste dag van de editie 2016 van het festival in Berlijn. Ook de Rotterdamse artieste Sevdaliza is in de race. Zij maakt met haar videoclip That Other Girl kans op een prijs in de categorie Best Experimental. Zij hoort de uitslag vrijdag.

Voor De Staat kan het succes nog een vervolg krijgen. Want Witch Doctor doet met de andere winnaars van de verschillende categorieën ook mee in de strijd voor de algehele titel Best Music Video. De ontknoping van deze grote finale is zaterdag op de slotdag van het festival.

Vorig jaar viel de Nederlandse regisseuse Mascha Halberstad in de prijzen. Zij won de award voor beste animatie voor de clip die zij bij het nummer Wild Frontier van The Prodigy maakte.

De Staat wint Duitse videoprijs
De Staat wint Duitse videoprijs (Foto: BuzzE)

Nieuw servies voor de koning. Geen koopje.

Landgenoten, onze koning (vzmh) heeft mede dankzij de arbeid en liefde van ons, het volk, een geheel nieuw servies kunnen aanschaffen. De (vermaledijde republikeinen?) van RTL-Nieuws hebben het financiële jaarverslag van onze geliefde monarch eventjes goed doorgespit en ontdekten dat Wimlex, Max en de koninklijke koters voortaan de spinazie eten van een bestek van 1,4 miljoen euro.

Dat lijkt veel en dat is het misschien ook wel. De letterlijke zin in het jaarverslag, dat handelt over het onderwerp, luidt: '"Daarnaast is 1,4 miljoen euro uitgegeven voor de aanschaf en vervanging van inventarisgoederen die verband houden met staatsbezoeken en officiële ontvangsten'. Navraag van RTL leerde dat elke eurocent was geïnvesteerd in serviesgoed. Wanneer het Deense Koningshuis op de koffie komt, hoeven de door god aangewezen regeerders van het land niet beschaamd naar het plafond te kijken.

Het koninklijk paar is blijkbaar niet met de Opel Corsa naar de Ikea gereden, waar je voor wat minder geld evengoed wat prima bordjes en kopjes kan kopen. Het is ook niet helemaal duidelijk hoe het nieuwe servies het doet in de vaatwasser.

De aankoop komt niet helemaal uit de lucht vallen; het oude servies was kapot (dat krijg je met een lekkere latina als vrouw) en ging al veertig jaar mee. De schaarste werd zo enorm dat er over twee jaar waarschijnlijk geen compleet servies meer op tafel zou kunnen worden gezet. De volgende spruit van het paar zal dus waarschijnlijk met een gloednieuwe gouden lepel in de mond geboren worden.

Bierglazen zijn nog wel voorradig bij de Oranjes. Iets wat altijd goed van pas komt wanneer een Russische dictator langskomt om te bieren.

Turkije roept EU-gezant op matje

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag het hoofd van de EU-delegatie in Turkije ontboden. Het ministerie neemt aanstoot aan kritische uitlatingen van gezant Hansjörg Haber over de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije.

"We hebben onze woede over de uitspraken van de ambassadeur en onze veroordeling van de bewoordingen waarvan hij zich heeft bediend aan hem overgebracht", zei een bron bij het departement die anoniem wil blijven. Onder meer de Duitse uitdrukking die Haber aanhaalde, "beginnen als een Turk en eindigen als een Duitser", schoot Turkije in het verkeerde keelgat. Het gezegde zou een voor Turkije weinig vleiende strekking hebben.

Turkije roept EU-gezant op matje
Turkije roept EU-gezant op matje (Foto: ANP)

Win de Doogee Y300

De Doogee Y300 is een telefoon met een luxe uitstraling door gebruik van glas en metaal die we zojuist hebben gereviewd op de frontpage. Onze conclusie? Het toestel met een budgetprocessor heeft door de lage prijs, 2GB RAM, luxe uitstraling en Android 6.0 een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Dealextreme heeft voor dit toestel een lage prijs en leuke extra's weten af te regelen zodat aankoop van het toestel nu extra interessant is.

Doogee Y300-prijsvraag (Foto: Deal Xtreme)

Maar wat is er nu beter dan een toestel van €100? Een gratis toestel natuurlijk! Daarom organiseren wij een prijsvraag om dit toestel te winnen. Dealextreme heeft een toestel ter beschikking gesteld om weg te geven op FOK! Daarnaast geeft Dealextreme op hun Facebookpagina nog een tweede toestel weg!

Wil je kans maken op dit toestel doe dan mee tot en met 23 mei. Daarna zal het toestel naar de winnaar worden verstuurd, rechtstreeks vanuit Nederland dus geen risico op douanekosten. Meedoen kan via deze link.

Disclaimer: crew is uitgesloten van deelname.

Telefoon: Doogee Y300, in een luxe jasje.

Doogee is een Chinese fabrikant van telefoons. Sinds een paar jaar maakt het bedrijf telefoons die vooral op de lagere prijsklasse gericht zijn. Doogee ontwikkelde vooral bekendheid met de Doogee Pixels; een toestel dat een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding had. 

Sinds kort verkoopt Doogee de Y300, een toestel dat een behuizing van glas en metaal heeft. Ondanks de luxe behuizing is de prijs met 110 euro wel laag gebleven. Vandaag bekijken we dit toestel dat recent ook nog eens een update naar Android 6.0 heeft ontvangen. 

Met dank aan Dealextreme voor het reviewmodel. En vergeet niet mee te doen aan de winacie.

Doogee Y300 FP

Verdeeldheid over intrekking Nederlanderschap

In de Tweede Kamer is verdeeldheid over het intrekken van het Nederlanderschap van mensen die in het buitenland deelnemen aan een terroristische organisatie als Islamitische Staat. Volgens het plan van het kabinet is er geen veroordeling voor nodig en wordt zo iemand ook meteen ongewenst verklaard.

VVD, CDA, PVV en enkele kleine partijen zien het wel zitten. De PvdA ziet naast fikse nadelen belangrijke voordelen. Maar andere partijen hebben vooral vragen en bezwaren. Zo vrezen SP, GroenLinks en D66 dat je de rechtsstaat juist aantast met deze poging om haar te beschermen. Er komt immers geen rechter meer aan te pas en bezwaar maken tegen het besluit wordt lastig als je in het buitenland zit. Bovendien is het uiteindelijke effect voor deze partijen niet zo duidelijk.

GroenLinks vindt dat het plan ook haaks staat op de internationale solidariteit die nodig is voor de terreurbestrijding, omdat het buitenland wordt opgescheept met ongewenst verklaarden.

De Raad van State en verschillende organisaties waren ook al negatief over het plan.

Verdeeldheid over intrekking Nederlanderschap
Verdeeldheid over intrekking Nederlanderschap (Foto: ANP)

'Harde kern FC Twente op weg naar Zeist'

Er lijkt momenteel wat reuring te zijn in het midden van het land. Verschillende onafhankelijke bronnen melden, dat een tweetal ME-pelotons is opgeroepen om naar Zeist te vertrekken.

Update 21:08 uur
De politie schaalt af bij het KNVB-kantoor, zij verlaten het terrein. De beveiliging blijft stand-by staan. Voor nu lijkt de dreiging voorbij.
--- 
Op Twitter circuleren geruchten, dat een deel van de harde kern van FC Twente op weg zou zijn naar het bondsgebouw van de KNVB. Eerder vandaag werd FC Twente veroordeeld tot het spelen in de Jupiler League, vanwege alle wantoestanden die in de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. Dit zorgde vervolgens voor veel boze reacties uit het oosten van het land.

Mocht bovenstaande inderdaad kloppen, dan zou dat opnieuw een zeer slechte zaak voor FC Twente zijn.

Het stikt van de spoken in nieuwe Ghostbusters-trailer

Het ene moment vertelt regisseur Paul Feig met een nieuwe trailer voor zijn Ghostbusters bezig te zijn, het volgende moment blijkt dat deze inmiddels verschenen is. De tweede trailer voor de Ghostbusters-remake volgt op de bij het publiek niet positief ontvangen trailer die in maart verscheen.

Volgens Feig toont deze trailer, waar hij zelf erg enthousiast over is, meer van de scope van het verhaal. En inderdaad lijkt deze trailer zich meer te richten op een weergave van waar de nieuwe geestenjagers mee te maken hebben, met als gevolg dat de grappen in de getoonde scènes minder geforceerd overkomen. Daarnaast blijkt een oude bekende ook in deze remake terug te keren...

De nieuwe Ghostbusters zijn Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones en Kristen Wiig. En bijna Chris Hemsworth. De film is te zien vanaf 14 juli.

Warner Bros. schuift met topmensen bij DC Films

De geoliede machine die Marvel Studios inmiddels is, is DC Films nog lang niet. Er zijn ook slechts twee films in het DC Extended Universe uitgebracht en mede dankzij de wisselende reacties op de tweede ervan, Batman v Superman: Dawn of Justice, is filmstudio Warner Bros. nog wat onrustig over hoe nu precies verder te gaan.

Vandaag werd bekend dat de studio twee nieuwe topmensen heeft aangewezen om DC Films aan te sturen. Geoff Johns, die als schrijver van DC Comics bekend staat maar ook al jaren als Chief Creative Officer van het breder georienteerde DC Entertainment dient, zal naast Jon Berg de boel in goede banen gaan leiden. Berg was al als producer betrokken bij de komende drie DCEU-films, Suicide Squad, Wonder Woman en Justice League, en heeft samen met Ben Affleck gewerkt aan Argo en het nog te verschijnen Live By Night.

Volgens The Hollywood Reporter is de aanstelling een teken dat de studio probeert de vaak nog wat verdeelde elementen van de DC films wat meer bij elkaar te brengen met de hulp van een ervaren filmproducer en een comics-veteraan, op een manier die hopelijk de Marvel Studios-formule weet te evenaren.

Geoff Johns is niet nieuw in de DC-filmwereld. Hij is al jaren actief bij de diverse DCTV-series en is vanuit DC Entertainment betrokken bij de meeste DC-films van het laatste decennium. Ook qua comics zit hij niet stil: de uitgever staat op het punt hun verhaallijnen te vernieuwen, beginnend met de comic DC Universe Rebirth, geschreven door Johns, die vanaf volgende week in de winkels ligt.

DC Comics Rebirth logo
Het nieuwe 'Rebirth logo' van DC Comics

Russische vrouw wil haar tot haar tenen

Rapunzel is een bij ons vrij onbekend sprookje van de gebroeders Grimm over een meisje met heel lang haar. Dashik Gubanova Freckle wil eruit zien als Rapunzel. Haar haar komt intussen tot onder haar knieën, maar de Russische wil nog verder gaan: "Het doel is om met mijn haar mijn tenen te kunnen raken."

Sinds 2003 is de schaar niet meer in haar haar gezet. Recent heeft ze wat filmpjes online gezet waarin ze indrukwekkend dingen met haar haar doet. Ook krijgt ze veel vragen via social media. Mensen vragen haar hoe ze haar haar droogt en netjes houd en of ze er niet over valt.

Ook vroeg iemand of ze haar haar later niet wil doneren voor pruiken voor kankerpatiënten. "Jazeker, dat is de bedoeling", antwoord ze op Instagram. "Als ze eerst maar de grond raken..."

Riggs en Murtaugh komen naar televisie in Lethal Weapon-trailer

Ouderwetse actie en een laagje humor. Dat is wat de trailer voor Lethal Weapon ons vertelt dat we kunnen verwachten van de, ja daar is er weer eentje, tv-remake van de populaire filmserie.

De rollen van Roger Murtaugh en Martin Riggs worden gespeeld door Damon Wayans, Sr en Clayne Crawford. Zij nemen de rollen over an Mel Gibson en Danny Glover, die in de jaren 80 en 90 gestalte gaven aan de actiehelden.

Lethal Weapon is vanaf komende herfst te zien bij de Amerikaanse FOX.

[F1] Spanje: mee- en tegenvallers...en Verstappen!

Afgelopen zondag was het zover. De eerste race van Max Verstappen voor Red Bull. Het hele weekend oogde Verstappen rustig en kalm en op zaterdag was er een prima kwalificatie. Stiekem hoopte ik al op een podium. Bij het uitkomen van bocht vier was er echter meer mogelijk nadat beide Mercedes-coureurs elkaar van de baan afreden. Het is weer tijd voor de mee- en tegenvallers. 

Zilver Kromo, brons Heemskerk op 100 meter vrije slag

Zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben respectievelijk zilver en brons gewonnen op de 100 meter vrije slag tijdens het Europees kampioenschap zwemmen in Londen. Goud ging naar de Zweedse Sarah Sjöström, zij zwom de twee banen in een tijd van 52.82 seconden. Dit was ruim voor Kromo (53.24) en Heemskerk (53.72). Heemskerk had zich als tijdsnelste geplaatst voor de finale.

De eerste vijftig meter ging gelijk op tussen beide Nederlandse dames. Ze tikten allebei aan na 25.69 seconden, een tiende voor de latere winnares Sjöström. De laatste baan was echter voor de Zweedse, die met het goud haar titel uit 2014 prolongeert. Voor Kromowidjojo was dit haar eerste individuele medaille op een EK langebaan. Haar 53.24 was de snelste tijd sinds de olympische finale in 2012, in hetzelfde bad. Toen zwom ze 53,00 wat toen goed was voor de gouden medaille.


Kromowidjojo in actie in de halve finale (Foto: Getty Images)

Böhmermann is het er niet mee eens

Jan Böhmermann is het niet eens met het oordeel van de rechter in Hamburg, die dinsdag bepaalde dat delen van zijn gedicht over de Turkse president Erdogan niet meer mogen worden voorgedragen. De komiek geeft Erdogan vier weken de tijd om een hogere rechter in te schakelen die de zaak grondiger bekijkt en beoordeelt. Zo'n Hauptsacheklage kan geruime tijd duren.

De rechter in Hamburg vond wel dat het gedicht kunst is en dat Böhmermann zich mag afvragen of de president wel behoorlijk omgaat met de vrijheid van meningsuiting. De vraag stellen of Erdogan een geitenneuker is, mag weer niet. Het ene wel en het andere niet, dat is de satiricus en zijn advocaat in het verkeerde keelgat geschoten. Citeert Böhmermann de verboden delen van zijn gedicht toch, dan riskeert hij boete of celstraf wegens belediging en belediging van een buitenlands staatshoofd.

De komiek (35) las het gewraakte gedicht in maart voor in het ZDF-programma Neo Magazi Royale.

Böhmermann is het er niet mee eens
Böhmermann is het er niet mee eens (Foto: ANP)

Rutten over FC Twente: "KNVB heeft gegoocheld"

De Nederlandse voetbalwereld staat op zijn kop. FC Twente degradeert volgend seizoen naar de Jupiler League. Hierdoor leven de ploegen, die nu nog strijden om promotie/degradatie, in grote onzekerheid. Fred Rutten, clubicoon van FC Twente, reageerde tegenover Voetbal International verontwaardigd.

"Dit doet enorm veel pijn", aldus Rutten, die in het verleden speler en trainer van FC Twente was. "FC Twente is, als je kijkt naar de historie, toch de nummer vier van Nederland. Ik kijk sec naar het sportieve aspect en dan zie ik dat Twente erg hard gestraft is. En dan komt ook dit er nog bovenop."

Rutten snapt niet dat de Nederlandse voetbalbond (KNVB) tot deze straf heeft kunnen komen en noemt het onbegrijpelijk. "De KNVB heeft gegoocheld, wat balletjes in de lucht gegooid en toen zijn ze tot deze oplossing gekomen. Mijn eerste reactie is primair dat ik het niet begrijp, maar misschien besef ik morgen pas echt dat de club de licentie ook kwijt had kunnen raken."

Het 'nieuwe' FC Twente zal dus op basis van de ingezette weg in de Jupiler League moeten spelen. "Door die bril bekijken wij het hier in het oosten nog niet", aldus Rutten. "Dit doet op dit moment vooral heel veel pijn. Maar ik ben een positief mens en denk ik dat het volk achter de club zal blijven staan. We moeten toch verder."

Goud voor Verschuren op 200 meter vrije slag

Sebastiaan Verschuren heeft tijdens de Europese kampioenschappen lange baan in Londen voor het eerst een individuele Europese titel behaald. Verschuren deed dat op de 200 meter vrije slag in een tijd van 1:46.02. 

De 27-jarige Amsterdammer had zoals 'gewoonlijk' een mindere start, maar na honderd meter lag hij al op een vierde plaats. Lang zag het er naar uit dat hij tweede zou blijven, maar in de laatste vijf meter ging Verschuren de Serviër Velimir Stjepanovic voorbij. Verschuren zijn tijd was een fractie langzamer dan hij gisteren in de halve finales neerzette (1:45.87). Stjepanovic behaalde het zilver, het brons ging naar de Brit James Guy (1:46.42).

Maarten Brzoskowski eindigde als zevende in de finale. Zijn tijd van 1:47.85 was de langzaamste dit toernooi, hij zwom gisteren in de series (1:47.35 en 1:47.69) al eens sneller. Deze tijd was niet genoeg voor de limiettijd van 1:46.98 voor de Spelen, maar Brzoskowski is al reeds gekwalificeerd op de 400 meter vrijeslag. 

Sebastiaan Verschuren (Foto: Getty Images)

Gênant interview met Sylvana Simons en DENK bij DWDD

Vandaag werd bekend dat professioneel huilebalk Sylvana Simons zich aangesloten heeft bij de kansloze partij DENK. Bij De Wereld Draait Door mochten ze er over vertellen. Aan tafel zaten Sylvana Simons, afsplitsturk Tunahan Kuzu en een of andere Farid Azarkan die zich laatst ook bij de partij heeft aangesloten. Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen stelden kritische vragen, en je kunt het al raden: die werden ontweken. Bekijk de gênante en misselijkmakende vertoning hier:

WoensdagCulinair #43 Macaroni

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

Lekker en eenvoudig, maar toch nog honderden variaties.

   

Macaroni met kaas, een echt caloriebommetje maar overheerlijk

   

Macaroni balletjes uit de frituur

   

Bolognese saus, ook lekker op de macaroni

 

   

Macaroni salade, lekker fris

   

Macaroni al forno (uit de oven)

   

'Paddo's goed tegen depressie'

Wie zo nu en dan last heeft van depressies doet er wellicht goed aan om even naar de dichtstbijzijnde smartshop te lopen. Een kleinschalig Engels onderzoek doet vermoeden dat paddo's, ook bekend als Magic Mushrooms, effectief de stemmingsstoornis kan bestrijden.

Bijkomend voordeel is dat je geen virtual reality-bril hoeft aan te schaffen.

Robin Carhart-Harris en haar team deden een proef met psilocybin, de werkzame stof van de paddo's die verantwoordelijk is dat je kabouters denkt te zien of andere leuke visuele effecten weet te creëren. Eerdere studies lieten zien dat bij mensen met een depressie het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor zelfreflectie overactief is. Experts geloven dat dit kan bijdragen aan het eindeloos herkauwen van negatieve gedachten, iets dat zo ongeveer het visitekaartje van de ziekte is.

Omdat psilocybin zo ongeveer het omgekeerde effect op de hersenen heeft, wilde Carthart-Harris en zijn collega's wel eens even uitzoeken wat voor invloed dit genotsmiddel dan op depressieve mensen zou hebben. Hiervoor vonden zij 12 proefkonijnen, voor wie twee eerdere behandelingen aan depressies geen enkel nut hadden gehad. Zij kregen de stof periodiek toegediend en werden drie maanden lang in de gaten gehouden.

Al na een week lieten alle proefpersonen een duidelijke verbetering zien. Tweederde van hen (een snelle berekening leert dat het hierbij om acht personen gaat) waren zelfs helemaal depressie-vrij! Na drie maanden was bij bijna 60 procent de mentale toestand beter geworden. Vijf van hen waren helemaal verlost van de stoornis, vijf anderen kregen helaas een terugval.

"Onze data laat zien dat dit een mogelijkheid is om de ziekte te bestrijden en dat het lichaam goed met de stof omgaat", aldus Carhart-Harris. Wel maakt hij er de kanttekening bij dat het onderzoek slechts bij een klein groepje mensen gedaan is en deze resultaten wellicht niet representatief zijn voor een grotere groep. De meeste van de twaalf hadden zich aangemeld omdat het experimenteren met paddo's hen wel aanstond. Echt onbevooroordeeld was de groep dus niet.

Toch geeft ook een andere hoogleraar psychopharmacology, verbonden aan de -toch niet misselijke- universtiteit van Oxford, hoog op van het onderzoek. Wel vindt hij dat er voorzichtig met het mogelijke medicijn moet worden omgegaan tot er wat meer bekend is over de rol die het speelt in het bestrijden van de aandoening.

Bekijk de eerste scènes van MTV's Scream 2

Het nieuwe seizoen van Scream begint over een week of twee, en om dat te promoten heeft MTV de eerste zeven minuten van de eerste aflevering vrijgegeven.

De serie is gebaseerd op de Scream-films van Wes Craven en beleefde afgelopen zomer zijn eerste seizoen op de Amerikaanse versie van MTV. Het seizoen vertelde een nieuw, origineel verhaal dat losstaat van de films, maar gebaseerd is op hetzelfde concept van een mysterieuze moordenaar die gemaskerd en gewapend met en mes de jonge bevolking van een klein stadje bedreigt. Voor het tweede seizoen is twee weken geleden een trailer vrijgegeven en net als vorig jaar kunnen kijkers de eerste minuten van het seizoen alvast online zien. Dit kon eerst alleen via Facebook, maar MTV heeft de beelden nu ook via YouTube gedeeld.

MTV's Scream is in Nederland te zien bij Netflix; seizoen 1 kun je nu bekijken en seizoen 2 begint op 31 mei.

Paul Feig: 'mensen reageren hoe ze willen, zo is het internet'

Volgens Paul Feig, regisseur van comedyfilms The Heat, Bridesmaids, Spy en het deze zomer te verschijnen Ghostbusters, "reageren mensen nu eenmaal zoals ze reageren" en is dat "het leuke en het verschrikkelijke aan het internet". Hij zegt dit in een interview met het filmblad Famous Monsters of Filmland, waarin de controverse over zijn Ghostbusters en de negatieve reacties op de trailer voor de film worden besproken.

"Een trailer is als het eerste hapje van een appel. Iedereen heeft een miljoen verschillende ideeën over wat een film gaat zijn", aldus een Paul Feig die zich al veel begripvoller toont dan hij in het verleden heeft gedaan. "Ik denk dat veel mensen verwachtten dat we het originele scenario van Ghostbusters zouden nemen en dat op z'n kop zetten, zodat Melissa (McCarthy) de rol van Venkman speelt en Kate (McKinnon) de rol van Ray Stantz. Maar dat zouden we nooit doen. Niemand weet wat je aan het doen bent, dus het kan van alles zijn. Voor ons was [de trailer] gewoon een eerste suggestie van 'dit is hoe sommige dingen in de film zullen zijn'."

Volgens Feig is het lastig om uit de trailer een juiste toon op te maken, wanwege de contextgevoeligheid van veel momenten in de film. "Ik ben niet iemand die films maakt en grap-grap-grap doet, gevolgd door oneliner-oneliner-oneliner. Ik heb die wel, maar je moet de personages leren kennen, een beetje aan ze wennen en hun persoonlijkheden kennen en dan weten 'oh dat is grappig want dat zou dat personage normaalgesproken niet doen'." Hij voegt eraan toe dat een tweede trailer in de maak is en dat hij daar erg enthousiast over is, mede omdat het meer van de scope van het verhaal zal laten zien.

Volgens de regisseur is het nieuws over de vele 'thumbs downs' op YouTube ook iets dat in de juiste context gezien moet worden. "Jongens, we hebben meer dan 60 miljoen hits [wanneer views op Facebook en YouTube gecombineerd worden, red]. Ik kan alleen maar vragen aan mensen om ons een kans te geven, of de film gewoon niet te gaan zien." Feig is zelf nog vol trots en vertrouwen over zijn film: "Ik ben heel trots. Ik denk dat het een leuke film is. Ik ben zo trots op mijn cast, ze zijn zo goed, en ze kunnen in de voetsporen treden van hun voorgangers, want ze zijn zo grappig, maar ook zo verschillend. En dat is wat je uiteindelijk met een comedy wil, iets nieuws en anders, en om goede mensen dat te zien uitvoeren."

Het volledige interview met Paul Feig is te lezen in Famous Monsters of Filmland, verkrijgbaar vanaf 7 juni in de Verenigde Staten. Ghostbusters is in bioscopen te zien vanaf 14 juli.

Paul Feig met de nieuwe Ecto-1
Paul Feig met de nieuwe Ecto-1

Trailer: terug naar het verleden in Timeless

Wie na Doctor Who, Continuum, 12 Monkeys, Legends of Tomorrow, 11.22.63 en vele andere tv-series nog geen genoeg heeft van personages die teruggaan in de tijd, heeft aan Timeless een nieuwe favoriete serie.

In deze serie, van de makers van Revolution, The Shield en The Blacklist, steelt een mysterieuze crimineel een tijdmachine en gebruikt deze om de geschiedenis van de Verenigde Staten te veranderen. De enige hoop om dit te voorkomen is een onverwacht team: een wetenschapper, een soldaat en een geschiedenisleraar moeten het prototype van de tijdmachine gebruiken om terug in de tijd te gaan naar kritieke gebeurtenissen. Terwijl ze naarstig proberen niet zelf de oorzaak te worden van veranderingen in de tijdlijn, moeten ze ook proberen de gevaarlijke voortvluchtige steeds een stap voor te blijven.

Timeless is vanaf komende herfst in de VS te zien bij NBC. Castleden zijn Abigail Spencer, Matt Lanter, Malcolm Barrett, Goran Visnjic, Paterson Joseph, Sakina Jaffrey en Claudia Doumit.

Rutte doet oproep aan Turkse Nederlanders

Vooraanstaande Turkse Nederlanders moeten stelling nemen tegen intimidatie binnen hun gemeenschap. Die oproep deed premier Mark Rutte woensdag tijdens een Kamerdebat over de aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije.

"Sleutelfiguren in de Turkse gemeenschap moeten leiderschap tonen", verklaarde de minister-president. Zij moeten stelling nemen tegen intimidatie zoals gebeurt met Ebru Umar. Zij wordt vanuit de Turks-Nederlandse gemeenschap bedreigd. Ze verblijft daarom in een safehouse, op een beschermde plek.

Rutte gaat niet in overleg met de leiders van de Turkse-Nederlandse gemeenschap over deze zaken. ,,Het is echt zaak van de minister van integratie. Als het nodig is schuif ik aan." Integratie valt onder vicepremier en minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher.

Rutte doet oproep aan Turkse Nederlanders
Rutte doet oproep aan Turkse Nederlanders (Foto: ANP)

FC Twente reageert geschokt: "Wij hadden dit besluit nooit verwacht"

FC Twente-directeur Onno Jacobs is verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof over het voorstel van de KNVB om de club terug te zetten naar de Jupiler League.

De KNVB maakte woensdag via de officiele kanalen bekend dat de club uit Enschede "een tweede kans" krijgt in de Jupiler League. Maar de voetbalbond geeft tegelijkertijd aan dat het besluit nog niet definitief is. Er komt over namelijk nog een zogeheten niet-bindend advies van de Centrale Spelersraad en hierna kan de club tegen het besluit in beroep gaan.

"De licentie is alsnog ingetrokken door beslissingen die genomen zijn door het oude FC Twente. FC Twente heeft vanwege het recente beleid een nieuwe licentie gekregen, maar die telt voor de Jupiler League. Dit voelt als een mokerslag", vertelde Jacobs op een persconferentie.

"Wij hebben aan alle voorwaarden die ons gesteld zijn voldaan. Wij hadden dit besluit dan ook nooit verwacht. Wij zullen nu eerst de schriftelijke motivering moeten bekijken. Daarna beslissen we over onze vervolgstappen. We praten niet over weken, maar over dagen. De precieze financiële gevolgen worden zo snel mogelijk in kaart gebracht. De gevolgen kunnen heel groot zijn."

"Ondanks alle emoties die we nu voelen, moeten we het hoofd koel houden. We moeten de vervolgstappen op een goede manier zetten. Daarom willen wij iedereen oproepen mee te werken met het nieuwe FC Twente. Dat is in het belang van het voortbestaan van FC Twente. Dit is een scenario waar wij nooit rekening mee hebben gehouden. We zullen op korte termijn duidelijkheid geven over onze vervolgstappen. Wij geven niet op, wij blijven strijdvaardig."

FC Twente reageert geschokt: "Wij hadden dit besluit nooit verwacht" (Pro Shots / Erwin Spek)
FC Twente reageert geschokt: "Wij hadden dit besluit nooit verwacht" (Pro Shots / Erwin Spek)

Verstappen snelste op tweede testdag

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden op de tweede en laatste testdag op het circuit van Barcelona. De Nederlander won afgelopen zondag de Grand Prix van Spanje en mocht vandaag weer achter het stuur van de Formule 1-bolide van Red Bull kruipen.

Verstappen reed met de nieuwe motor van Renault een tijd van 1.23,267 waarmee hij nipt langzamer was dan Sebastian Vettel gisteren en ook iets langzamer dan zijn kwalificatietijd van afgelopen weekend. De nieuwe krachtbron leek wederom betrouwbaar te zijn, want de Red Bull kwam tot 118 ronden, terwijl Kevin Magnussen in de Renault 122 ronden aflegde.

De tweede tijd van de dag was voor Stoffel Vandoorne in de McLaren met 1.24,006. De Belg legde 108 ronden af en was uiteindelijk een tiende sneller dan Mercedes-opleidingscoureur Pascal Wehrlein. De Duitser werd op het laatste moment opgeroepen voor Esteban Ocon en was nog in Barcelona aanwezig, omdat hij na het afgelopen GP-weekend gisteren voor zijn team Manor testte. Voor Manor kwam Jordan King in actie die in de ochtend een rode vlag veroorzaakte omdat hij even door het grind was gegaan. In de middag blies Daniil Kvyat de Ferrari-motor van zijn Toro Rosso op.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:23.267 118
2 S. Vandoorne McLaren 1:24.006 108
3 P. Wehrlein Mercedes 1:24.145 133
4 E. Gutiérrez Haas 1:24.592 105
5 A. Fuoco Ferrari 1:24.720 118
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.737 116
7 A. Celis Force India 1:25.016 103
8 K. Magnussen Renault 1:25.133 122
9 F. Massa Williams 1:27.167 94
10 J. King Manor 1:27.615 91

Ulissi boekt tweede dagzege in Giro, Jungels wint tijd

Diego Ulissi heeft zijn tweede dagzege in de Giro d'Italia van dit jaar geboekt. De Italiaan van Lampre profiteerde in de 227 kilometer lange etappe tussen Modena en Asolo optimaal van de ontsnapte Bob Jungels en Andrey Amador. De nummers een en twee in het klassement pakten wel dertien seconden op de rest van de toprenners.

De etappe kende een lange vlakke aanloop waarin aanvankelijk een grote groep de benen nam. Het peloton liet echter niet begaan, waarna Vegard Stake Laengen, Liam Bertazzo en Anton Vorobyev wel de zegen kregen. Terwijl Tom Dumoulin opgaf, pakte het drietal ruim tien minuten voorsprong. Deze verdween echter als sneeuw voor de zon bij de nadering van de Forcella Mostaccin. Op dit klimmetje werd Laengen als laatste gegrepen.

Vlak voor de klim vond een grote valpartij plaats, waarbij op Pozzovivo na geen grote namen op achterstand raakten. Het was wel het sein voor Steven Kruijswijk om op de klim aan de boom te schudden. De Nederlander kreeg slechts acht renners met zich mee, waarna na het ronden van de top Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Esteban Chaves het hazenpad kozen. Hun aanval was geen lang leven beschoren. Vervolgens was het de beurt aan Amador die samen met klassementsleider Jungels vertrok. Het duo pakte maximaal vijftien seconden, maar hield stand doordat de achtervolgers te veel naar elkaar keken.

Op de slotklim van de dag sprong Ulissi uit het peloton nog naar de leiders toe, waarna de Italiaan het in de sprint afmaakte voor Amador en Jungels. Giacomo Nizzolo wist op dertien seconden de sprint om plek vier te winnen.

In he klassement heeft Jungels nu 24 seconden voorsprong op Amador die via de bonificatieseconden iets dichterbij is gekomen. Derde op 1.07 minuten staat Valverde, Kruijswijk in dezelfde tijd is vierde. Twee tellen hierachter is Nibali vijfde.

FC Twente krijgt tweede kans in Jupiler League

De licentiecommissie van de KNVB heeft bekend gemaakt dat ze voorstellen FC Twente een tweede kans te geven in de Jupiler League. De club zou zo wel de licentie voor betaald voetbal kunnen behouden.

De commissie laat via een verklaring weten dat intrekking van de licentie gerechtvaardigd zou zijn. Echter gezien de inspanningen van de club in de afgelopen maanden om schoon schip te maken wil de commissie de club een tweede kans bieden door 'slechts' een terugzetting naar de Jupiler League.

Het woord is nu aan de Centrale Spelersraad die een niet-bindend advies kan geven over de uitspraak van de licentiecommisie. Vervolgens kan FC Twente nog in beroep tegen de uitspraak van de commissie.

Eerder vandaag kwamen de geruchten rond de straf al snel op gang:

De KNVB zal rond 17.00 uur nieuws naar buiten brengen over de licentie van FC Twente. Volgens NPO Radio 1-journalist Joost Bakker zal de voetbalbond bekendmaken dat de Tukkers zullen degaderen en daardoor volgend seizoen uit zullen komen in de Jupiler League. Wat dat voor consequenties zal hebben voor de ploegen die op dit moment spelen om promotie/degradatie, is niet bekend.

De persvoorlichter van de KNVB, Hans van Kastel, wilde nog niet op het nieuws ingaan, maar liet wel weten dat de KNVB om 17.00 uur met nieuws naar buiten zal komen wat te maken heeft met FC Twente. "We gaan nu niet in op het nieuws dat nu rondgaat", aldus Van Kastel. De ploeg uit Enschede liet zelf weten eerst nog contact te hebben met de KNVB en dat daarna pas meer duidelijkheid zal komen.

FC Twente maakte een zeer turbulent seizoen door. De nodige lijken kwamen gedurende het seizoen uit de kast, wat een paar keer puntenaftrek tot gevolg had. In sportief opzicht knokte de ploeg zich erdoorheen, getuige de dertiende plaats waar de Tukkers uiteindelijk eindigden.

Update 16:12 uur

Tubantia meldt inmiddels dat FC Twente volledig is overrompeld door de voorgenomen beslissing van de KNVB dat de club wordt teruggezet naar de Jupiler League. FC Twente is van menig dat volgens de reglementen deze terugzetting niet mogelijk is. Er zouden inmiddels meerdere advocaten zijn ingezet om de reglementen door te spitten of deze straf mogelijk is.

'FC Twente degradeert naar Jupiler League' (Pro Shots / Peter Lous)
'FC Twente degradeert naar Jupiler League' (Pro Shots / Peter Lous)

Montenegro tekent voor toetreding tot NAVO

Montenegro en de 28-NAVO-lidstaten ondertekenen donderdag het protocol waardoor het Balkanstaatje kan toetreden tot de militaire alliantie. "Een historische dag", blikte NAVO-chef Jens Stoltenberg woensdag vooruit.

Pas als alle parlementen het protocol hebben geratificeerd mag Montenegro zich volwaardig lid noemen. Tot die tijd schuift het land aan als waarnemer. De ceremonie wordt donderdag bijgewoond door de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken en de Montenegrijnse premier Milo Djukanovic.

De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Douglas Lute sprak woensdag van een belangrijke stap. "Het is een signaal dat de deuren openstaan. Ook Bosnië, Macedonië en Georgië bewandelen het pad naar lidmaatschap."

Rusland heeft sterke kritiek geuit op de aanstaande toetreding van Montenegro tot de NAVO en stelt dat die destabiliserend werkt.

Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en een leger van ongeveer 2000 man.

Montenegro tekent voor toetreding tot NAVO
Montenegro tekent voor toetreding tot NAVO (Foto: ANP)

Verdwenen cokesmokkelaar Schiphol toch gepakt

Een vermoedelijke cocaïnesmokkelaar die in augustus vorig jaar op Schiphol ontkwam, is alsnog door de marechaussee opgespoord en opgepakt. De Amsterdammer (39) wordt ervan verdacht toen ongeveer 40 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland te hebben gesmokkeld.

Hij kwam na aankomst op Schiphol tussen de deuren naar de uitgang klem te zitten met twee koffers waarin fietsen vervoerd kunnen worden. Hij liet de koffers achter en ging er vandoor. De douane vond de cocaïne in een van de koffers. De drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 10 miljoen euro.

De marechaussee doet ook nog onderzoek naar de mededaders van de smokkel. Daarbij kijkt de dienst ook naar mensen die op Schiphol werken.

Verdwenen cokesmokkelaar Schiphol toch gepakt
Verdwenen cokesmokkelaar Schiphol toch gepakt (Foto: ANP)

Bethesda brengt morgen Fallout 4: Far Harbor uit

De uitbreiding Far Harbor voor Fallout 4 is morgen verkrijgbaar. In onderstaande making of van Fallout 4: Far Harbor van Bethesda Game Studios, krijg je een blik achter de schermen.

Far Harbor kent de grootste oppervlakte die Bethesda Game Studios ooit heeft gecreëerd voor post-release content, gevuld met nieuwe faction quests, settlements, gevaarlijke wezens en dungeons. Word zelf nog sterker met de nieuwe krachtige bepantsering en wapens.

In Far Harbor leidt een nieuwe zaak van Valentine’s Detective Agency je naar de zoektocht naar een jonge vrouw en haar geheime kolonie synths. Reis van de kust van Maine naar het mysterieuze eiland Far Harbor waar hogere niveau's van radiatie een meer sombere wereld hebben gecreëerd. Begeef je tussen het alsmaar groeiende conflict tussen de synths, de Children of Atom en de lokale bevolking. Zal je rust kunnen brengen in Far Harbor, en tegen welke prijs?

Far Harbor is morgen, donderdag 19 mei, te downloaden voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Koning Willem-Alexander laat zich omscholen

Koning Willem-Alexander laat zich in 2017 omscholen als piloot. Hij heeft nu een brevet voor de Fokker 70, maar wil de Boeing 737 onder de knie krijgen. De Rijksvoorlichtingsdienst RVD bevestigt dat na een bericht van de site Aviationwatch.

Willem-Alexander is 'gastvlieger' bij KLM Cityhopper. Voor zijn brevet moet hij genoeg vlieguren maken. Dat kan in het regeringsvliegtuig, de Fokker 70 PH-KBX, of in gewone Cityhoppers. Na de omscholing wil hij bij de KLM blijven vliegen.

Het kabinet moet ook een beslissing nemen over een nieuw regeringstoestel. Maar de omscholing van Willem-Alexander staat daar volgens de RVD los van.

Piloot Willem-Alexander laat zich omscholen
Koning Willem-Alexander laat zich omscholen (Foto: ANP)

Tweede jaar op rij verlies voor Blokker

Blokker Holding is vorig jaar dieper in de rode cijfers beland. Het recordverlies van 52 miljoen euro is toe te schrijven aan een daling van de winstmarges doordat de prijzen werden verlaagd en meer kortingen werden gegeven. Ook speelden hoge kosten van een reorganisatie en herstructurering bij onder meer de Blokker- en Xenos-zaken een rol.

De houdstermaatschappij waartoe ook Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys behoren, zette in 2014 voor het eerst in de geschiedenis van het familiebedrijf een verlies in de boeken, van 20 miljoen euro.

Dat de omzet slechts 1 procent daalde tot een kleine 2,1 miljard euro was volgens bestuursvoorzitter Casper Meijer positief. "De omzet in de huishoudmarkt daalde gemiddeld met 5 procent."

Tweede jaar op rij verlies voor Blokker
Tweede jaar op rij verlies voor Blokker (Foto: ANP)

Beveiliger in kerk vanwege communieviering

Pastoor Erik Seidel uit Helmond heeft dit jaar een beveiliger ingezet tijdens de communie-viering in de Sint Jozefkerk. Volgens de zielenherder is dat nodig omdat kerkgangers zich in voorgaande jaren hebben misdragen tijdens de communievieringen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Behalve het handhaven van de orde in het godshuis, moest de beveiliger voor aanvang van de mis ook plaatsbewijzen controleren. Die waren vooraf uitgedeeld aan de familieleden van de kinderen die de Eerste Communie deden vanwege de verwachte drukte.

Het nieuwe beleid van de pastoor bewees afgelopen weekeinde zijn nut. "Een man die te veel gedronken had, wilde zonder kaartje naar binnen. Toen dat niet mocht, begon hij te meppen en te schelden. De kerk zat stampvol, dus zo iemand wil je dan niet binnen hebben," aldus de pastoor.

Voor de pastoor was de verstoring van de communieviering in de Pauluskerk in Helmond Noord vorig jaar de druppel die de emmer deed overlopen. "Na een verzoek om stilte werd vanuit de kerk teruggescholden. Toen is de werkgroep opgestapt en de koster wil in die kerk nooit meer communie vieren." Daarom vinden alle communievieringen van de Lambertusparochie in Helmond Noord voortaan plaats in de Sint Jozefkerk. Met beveiliger.

Blind maakt definitieve Oranje-selectie bekend

Bart Ramselaar, Tonny Trindade de Vilhena en Jurgen Locadia zijn opgenomen in de definitieve Oranje-selectie van bondscoach Danny Blind. Het drietal kan hun debuut maken voor het Nederlands elftal. Oranje oefent de komende weken tegen Ierland, Polen en Oostenrijk.

Voor Ramselaar is het de eerste keer dat hij bij de definitieve selectie van Oranje zit. Vilhena en Locadia werden al eens eerder opgeroepen, maar maakte beiden nog geen speelminuten voor Oranje. Andere opvallende namen zijn Kevin Strootman en Ron Vlaar. Zij keren na lang blessureleed weer terug in de selectie van het Nederlands elftal.

Blind liet afgelopen zondag al weten dat hij Strootman wilde benaderen. Een dag eerder had de middenvelder van AS Roma een basisplaats in het uitduel tegen AC Milan. Blind wist toen nog niet of Strootman en AS Roma positief tegenover een oproep van de oud-PSV'er stonden. Strootman speelde zijn laatste interland in maart 2014. Vervolgens scheurde de 26-jarige middenvelder een kruisband van zijn linkerknie en stond daardoor bijna twee jaar aan de kant.

Arjen Robben ontbreekt in de definitieve selectie. De aanvaller is nog altijd geblesseerd. Ook Klaas-Jan Huntelaar is niet van de partij. Hij werd door Blind gepasseerd, aangezien de bondscoach graag andere spitsen aan het werk wilde zien. Wesley Sneijder ontbrak nog in de voorselectie, maar is wel opgenomen in de definitieve selectie. Hij zal 27 mei echter niet in actie komen tegen Ierland, aangezien hij een dag ervoor met Galatasaray de Turkse bekerfinale speelt tegen aartsrivaal Fenerbahçe. Tegen Polen (1 juni) en Oostenrijk (4 juni) is de spelmaker wel van de partij.

Timothy Fosu-Mensah (Manchester United), Rick Karsdorp (Feyenoord), Karim Rekik (Olympique Marseille), Erik Pieters (Stoke), Timo Letschert (FC Utrecht), Vurnon Anita (Newcastle) en Jordy Clasie (Southampton) zaten allen in de voorselectie, maar overleefden de laatste schifting niet.

De definitieve selectie:

Doel: Cillessen (Ajax), Vermeer (Feyenoord), Zoet (PSV)

Achterhoede: Bruma, Willems (PSV), Van Dijk (Southampton), Van Aanholt (Sunderland), Tete, Veltman (Ajax), Vlaar (AZ), Blind (Manchester United)

Middenveld: Bazoer (Ajax), Vilhena (Feyenoord), Van Ginkel, Pröpper (PSV), Ramselaar (FC Utrecht), Strootman (AS Roma), Wijnaldum (Newcastle), Sneijder (Galatasaray)

Aanval: Locadia, De Jong, Narsingh (PSV), Janssen (AZ), Dost (Wolfsburg), Memphis (Manchester United, Promes (Spartak Moskou).

Maffialid in Den Haag opgepakt

De Nederlandse politie heeft op verzoek van de Italiaanse autoriteiten een voortvluchtig maffialid opgepakt. De man, een prominent lid van het Turijnse syndicaat Belfiore, was tot in totaal bijna twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor smokkel van 1500 kilo hasj tussen Nederland Spanje en Italië en faillissementsfraude.

De man stond onder toezicht, in afwachting van zijn celstraf, maar hij wist in 2001 Italië te ontvluchten. Recent werd hij echter door Europol in Nederland gesignaleerd en opgepakt, aldus de Europese politieorganisatie.

Maffialid in Den Haag opgepakt
Maffialid in Den Haag opgepakt (Foto: ANP)

EA Access 10 dagen gratis in juni

EA Access, de dienst van Electronic Arts voor Xbox One waarmee je voor een vast bedrag per maand een reeks games kunt spelen, wordt tijdelijk gratis in juni. Dat maakte Cheap Ass Gamer bekend via Twitter.

In de Tweet staat verder het volgende: "Wil je EA Access delen met iemand die niet bij EA Play kon zijn? Iedereen met Xbox Live Gold kan van 12 tot 22 juni gratis gebruikmaken van de dienst. Je hoeft alleen maar de app te downloaden op je Xbox One". Uit die bewoording lijkt het alsof het bericht bedoeld is voor mensen die aan het pre-E3 evenement (EA Play) van EA deelnemen. EA zal zelf geen booth hebben op E3.

Inmiddels is er in de 'hub' van EA Access een aardige waslijst ontstaan van games die je kunt spelen wanneer je de dienst afneemt. EA Access kost normaliter €3,99 per maand of €24,99 per jaar. Bekijk de beschikbare games hieronder.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015
Madden NFL 16 25 augustus 2015 2 februari 2016
Plants vs. Zombies 8 september 2010 29 februari 2016
NHL 16 17 september 2015 29 maart 2016
Dead Space 24 oktober 2008 31 maart 2016
FIFA 16 22 september 2015 19 april 2016
Rory McIlroy 14 juli 2015 10 mei 2016
NBA Live 16 29 september 2015

25 mei 2016

Need for Speed 3 november 2015

12 juli 2016

Unravel 9 februari 2016 12 juli 2016
Plants vs. Zombies: GW2 23 februari 2016 30 augustus 2016

Anthony Kiedis krabbelt langzaam op

Het gaat langzaamaan beter met Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis. De rocker werd zaterdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis, waardoor de band meerdere concerten moest cancelen.

Volgens Peppers-drummer Chad Smith is Kiedis 'aan de beterende hand' en komt hij 'beter dan ooit tevoren' terug. Komend weekeinde willen de Red Hot Chili Peppers weer op gaan treden.

Smith schrok van Kiedis' acute maagpijn, het gevolg van een ernstige griep. "Hij werd gek van zijn maag, dat was echt eng", zei de drummer op Radio X. "We zijn meteen naar het ziekenhuis gereden en baalden ervan dat we niet op konden treden, maar we maakten ons meer zorgen om hem."

Volgens de drummer heeft Kiedis talloze beterschapswensen gekregen. "Mensen sturen allerlei dingen. Ik kan dat echt waarderen."

Anthony Kiedis krabbelt langzaam op
Anthony Kiedis krabbelt langzaam op (Foto: BuzzE)

Een eerste blik op Netflix' Stranger Things

Mocht je wel eens met nostalgische gevoelens terugdenken aan de tiener-avonturenfilms uit de jaren 80, dan heeft Netflix vanaf juli iets leuks voor je: Stranger Things. Van deze achtdelige avonturenserie mag FOK! alvast een paar eerste beelden laten zien.

Stranger Things wordt door de makers, de Duffer brothers, die ook meewerkten aan Wayward Pines, omschreven als een 'liefdesbrief aan de klassiekers uit de jaren 80'. De serie vertelt over de verdwijning van een jongen uit Hawkins, Indiana in 1983. Terwijl vrienden, familie en de lokale politie naar antwoorden zoeken, belanden ze in een mysterie vol geheime overheidsexperimenten, angstaanjagende bovennatuurlijke krachten en een vreemd klein meisje.

Stranger Things (Foto: Netflix)

Stranger Things (Foto: Netflix)

Stranger Things (Foto: Netflix)

Stranger Things (Foto: Netflix)

Volgens de gebroeders Matt en Ross Duffer bevindt Stranger Things zich "op dat magische punt waar het normale het buitengewone ontmoet" en hebben ze inspriatie gewonnen uit het werk van Steven Spielberg, John Carpenter en zelfs Stephen King. In Stranger Things zien we onder andere Winona Ryder, David Harbour, Matthew Modine en de groep jonge acteurs om wie het avontuur draait.

Stranger Things is vanaf 15 juli in zijn volledigheid te zien bij Netflix.

'Ieder huishouden recht op snel internet'

Ieder huishouden in het Verenigd Koninkrijk moet toegang krijgen tot snel internet. Dat heeft de Britse koningin Elizabeth woensdag gezegd in haar troonrede, waarmee ze het parlementaire jaar op traditionele wijze heeft geopend.

Volgens persbureau Bloomberg zei de koningin dat er maatregelen komen waarmee het recht wordt gecreëerd voor elk huishouden om toegang te krijgen tot 'high speed' breedband. Dat moet ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk wereldleider wordt van de digitale economie.

Ook moeten de ministers ervoor zorgen dat het land in de voorhoede zit op het gebied van technologieën voor nieuwe vormen van transport, zoals autonome en elektrische voertuigen.

The Telegraph meldt verder dat de koningin ook heeft aangegeven dat families met een falende breedbandverbinding recht krijgen op automatische compensatie.

Brit krijgt recht op snel internet
'Ieder huishouden recht op snel internet' (Foto: BuzzT)

Batman: Return to Arkham aangekondigd

Het gonste al van de geruchten, maar Warner Bros. Interactive heeft het nu officieel gemaakt: Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City worden geremasterd en gebundeld in een pakket met de naam Batman: Return to Arkham.

De games in Batman: Return to Arkham worden geremasterd voor PlayStation 4 en Xbox One met behulp van de Unreal Engine 4. Deze bundel, geremasterd door Virtuos, biedt fans een kans om de eerste twee Batman: Arkham-titels te spelen, met alle Game Of The Year editie bonussen. Daarnaast bevat de set de downloadable content van beide games, nu met verbeterde graphics, modellen, omgevingen, verlichting, effecten en shaders.

Batman: Return to Arkham is vanaf 29 juli beschikbaar met een adviesprijs van € 49,99.

Stel schrijft grondwet over tijdens huwelijksnacht

Een Chinees echtpaar heeft de huwelijksnacht doorgebracht met het kopiëren van de grondwet van de Communistische Partij, een klus van 17.000 woorden. In plaats van een romantische eerste nacht besloot het stel de regering van president Xi Jinping een hart onder de riem te steken.

Dat lukte uitstekend want de foto's van Chen Xuanchi en haar man Li Yunpeng werden op de sociale media gretig bekeken. Het echtpaar liet weten dat het aan de zelf gekozen taak prachtige herinneringen zal bewaren. De Chinese krant Global Times schreef dat de huwelijksstunt werd gesteund door de Communistische Partij.

Xuanchi en Yunpeng werken beiden bij de spoorwegen in Nanchang. Hun actie werd al een tijd geleden aangekondigd. De machtige partij, die 87 miljoen leden telt, voert een campagne voor steun voor Xi Jinping.

Chinees stel schrijft de grondwet even over
Stel schrijft grondwet over tijdens huwelijksnacht (Foto: ANP)

Fikse kritiek op fiscus, Defensie en Justitie

De Algemene Rekenkamer heeft flinke kritiek op de Belastingdienst, Defensie en Veiligheid en Justitie. De controleur van het Rijk heeft hier 'ernstige onvolkomenheden' aangetroffen, zei president Arno Visser van Rekenkamer woensdag bij zijn oordeel over de uitgaven van de ministeries over 2015.

De fiscus kampt met ict-problemen, bij Defensie is de operationele gereedheid verder afgenomen en Veiligheid en Justitie blijft problemen houden met het financiële beheer, aldus Visser die zijn rapporten aan de Tweede Kamer aanbood. "Pogingen om daar grip op te krijgen zijn tot dusver onvoldoende succesvol." In het verleden oordeelde de Rekenkamer ook vaak hard over deze taken van de overheid.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Bijna 99,7 procent van de uitgaven van de ministeries zijn rechtmatig en met dit hoog percentage scoort ons land 'in historisch en internationaal opzicht goed'. Ook constateert de Rekenkamer dat de bedrijfsvoering van de ministeries 'significant' is verbeterd.

Fikse kritiek op fiscus, Defensie en Justitie
Fikse kritiek op fiscus, Defensie en Justitie (Foto: ANP)

Nokia keert terug als telefoonmerk

De naam Nokia keert terug op telefoons. De voormalige wereldspeler in de mobiele telefonie die de laatste twee jaar voornamelijk nog netwerkapparatuur maakt, heeft een licentieovereenkomst gesloten met een ander bedrijf. Dat mag de komende tien jaar gebruikmaken van het merk op eigen smartphones en tablets. Dat meldt Nokia woensdag.

Het door voormalige Nokia-topmensen opgerichte Finse bedrijf HMD Global wil de komende drie jaar een half miljard dollar investeren in nieuwe apparaten. Nokia heeft geen belang in het bedrijf, maar krijgt geld voor het gebruik van het merk.

Nokia verdween als telefoonmerk na een verkoop van de telefonietak in 2014 aan technologiegigant Microsoft. Die maakte nog een tijdje Windows-telefoons onder de noemer Nokia Lumia, maar bande Nokia later uit de naam van de productlijn.

Nokia keert terug als telefoonmerk
Nokia keert terug als telefoonmerk (Foto: BuzzT)

SABMiller ziet winst dalen door hogere kosten

Bierconcern SABMiller heeft in zijn eind maart afgesloten boekjaar minder winst geboekt dan in de voorgaande periode. Het bedrijf, vooralsnog de eigenaar van het Nederlandse Grolsch, kampte met oplopende kosten rond de voorgenomen overname door Anheuser-Busch InBev en bij zijn Afrikaanse activiteiten.

In november vorig jaar beklonken SABMiller en Anheuser-Busch InBev een transactie ter waarde van 100 miljard euro. Mededingingsautoriteiten eisten daarbij wel dat de twee merken afstoten om voldoende concurrentie over te houden. Die eis heeft inmiddels onder meer geleid tot een overeenkomst om Grolsch en de merken Peroni en Meantime te verkopen aan het Japanse Asahi.

SABMiller boekte over het jaar 2015/2016 een nettowinst van ruim 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro), tegen 3,6 miljard dollar een jaar eerder. De omzet daalde van 22,1 miljard dollar tot 19,8 miljard dollar.

SABMiller ziet winst dalen door hogere kosten
SABMiller ziet winst dalen door hogere kosten (Foto: ANP)

VW belooft verbetering winstgevendheid

Het door het dieselschandaal getroffen Volkswagen belooft zijn winstgevendheid te verbeteren en gaat het beloningsbeleid voor het hoogste management onder de loep nemen. Daarmee wil het Duitse autoconcern tegemoetkomen aan kritiek van aandeelhouders.

Financieel topman Frank Witter van Volkswagen verklaarde in een brief aan de activistische aandeelhouder TCI dat het bedrijf deze zomer met een nieuwe strategie en financiële doelstellingen naar buiten komt. Volgens Witter kan en moet Volkswagen het meest winstgevende autoconcern ter wereld zijn.

Verder is Volkswagen van mening dat het beloningsbeleid voor het topmanagement veranderd moet worden. Aandeelhouders hebben kritiek geuit op de hoge beloningen voor topbestuurders van het concern, ondanks het dieselschandaal, de zwakke beurskoers en miljardenverliezen.

VW belooft verbetering winstgevendheid
VW belooft verbetering winstgevendheid (Foto: ANP)

Blowende Chris Brown uit privéjet gezet

Chris Brown is maandag uit een privéjet gezet omdat hij met zijn entourage tijdens de vlucht aan het blowen was. De piloot klaagde over de stank en schakelde de politie in, blijkt volgens TMZ uit het politierapport.

Voor vertrek drukte de piloot Chris en zijn reisgenoten op het hart niet te blowen aan boord van het toestel. De zanger negeerde die waarschuwing al snel en stak nog voordat het vliegtuig goed en wel in de lucht was een joint op.

Toen agenten op een luchthaven in Miami-Dade bij het toestel kwamen, roken ook zij de wietlucht waar de piloot over klaagde. De politie zette alle passagiers uit het vliegtuig, maar verrichtte geen arrestaties. Chris' vrienden leken niet wakker te liggen van het opstootje en legden alles vast via Snapchat.

Volgens TMZ stonk het vliegtuig zo erg dat de piloot alle deuren open heeft moeten zetten om het toestel te luchten.

Blowende Chris Brown uit privéjet gezet
Blowende Chris Brown uit privéjet gezet (Foto: BuzzE)

Woningverkoop gaat omhoog

De woningverkopen in Nederland zijn in april flink gestegen. De verkoop klom met 28,5 procent tot 16.387 woningen in vergelijking met een jaar eerder, aldus cijfers die het Kadaster woensdag heeft gepubliceerd.

Alle typen woningen waren goed voor een stijging. Daarbij nam de verkoop van 2-onder-1 kapwoningen het sterkst toe, met bijna 36 procent. Bij hoekwoningen was de stijging het minst sterk, met 17 procent.

In alle provincies ging de verkoop omhoog op jaarbasis, geleid door Overijssel met een plus van bijna 38 procent. In Zeeland werd de kleinste stijging gemeten (plus 20,4 procent).

Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 27,5 procent toe ten opzichte van vorig jaar.

Woningverkoop gaat omhoog
Woningverkoop gaat omhoog (Foto: ANP)

'Ook brandweer in de fout met aanschaf auto's'

De brandweer dreigt dezelfde fout als de politie te maken bij de aanschaf van nieuwe personenauto's en bestelwagens. Volgens Natuur & Milieu blijkt dit uit de aanbesteding waarin staat dat alleen dieselvoertuigen zijn toegestaan.

De politie stond eerder ook alleen dieselvoertuigen toe in haar aanbesteding. Onder druk van Natuur & Milieu en na Kamervragen van de ChristenUnie is deze eis inmiddels ingetrokken.

"Ongehoord dat, na de politie, de brandweer nu dezelfde fout maakt. Ook de brandweer heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Dieselauto's stoten veel meer uit dan de norm, blijkt uit steeds meer onderzoeken. Brandweervoertuigen rijden vooral in steden rond. Dit gaat dwars tegen de doelstellingen van veel steden in om de lucht schoner te maken en zorgt voor veel onnodige gezondheidsschade", aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu.

De organisatie roept de brandweer op voor duurzame voertuigen te kiezen. De ChristenUnie heeft aangekondigd ook over deze kwestie Kamervragen te zullen stellen.

'Ook brandweer in de fout met aanschaf auto's'
'Ook brandweer in de fout met aanschaf auto's' (Foto: ANP)

Trump bereid met Kim Jong-un te praten

Donald Trump is, als hij de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, bereid te gaan praten met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om te proberen het nucleaire programma van Pyongyang te stoppen. De Republikeinse kandidaat stelde daarmee een belangrijke politieke koerswijziging voor ten opzichte van het geïsoleerde communistische land.

In een interview met persbureau Reuters ging Trump niet in op details van zijn plannen ten aanzien van het Noord-Korea. "Maar ik ga zeker met hem om tafel. Daar heb ik geen moeite mee". Trump zei ook dat hij er bij China, de enige diplomatieke en economische 'vriend' van alleenheerser Kim, op zal aandringen te helpen bij het vinden van een oplossing.

"Ik zou zeker druk zetten op China omdat we daar economisch gezien grote macht hebben. Peking kan de kwestie misschien oplossen met één bijeenkomst of een enkel telefoontje."

Trump bereid met Kim Jong-un te praten
Trump bereid met Kim Jong-un te praten (Foto: ANP)

Aardverschuiving Sri Lanka eist veel levens

Aardverschuivingen door hevige regenval hebben in Sri Lanka veel levens gekost. Reddingswerkers vrezen dat er uiteindelijk meer dan 150 slachtoffers te betreuren zullen zijn die door de modderstromen in het midden van het land zijn verzwolgen. Ze slaagden er woensdag in ruim 350 mensen in veiligheid te brengen. Ook zijn opnieuw negentien lichamen geborgen. Het officiële dodental staat nu op 35.

De uitzonderlijke stortbuien gedurende drie dagen dwongen bijna 200.000 Sri Lankanen hun huis te verlaten. De streek rond Aranayaka, 100 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Colombo, is het zwaarst getroffen. Drie dorpen werden bedolven.

Aardverschuiving Sri Lanka eist veel levens
Aardverschuiving Sri Lanka eist veel levens (Foto: ANP)

Vernielingen in oude dierentuin Emmen

Sinds de oprichting in 1935 zat het Noorder Dierenpark in het centrum van Emmen. Dit maakte uitbreiding vrijwel onmogelijk, vandaar dat het dierenpark is verhuisd naar de buitenkant van de stad. Sindsdien staat het oude dierenpark leeg totdat er een bestemming voor gevonden is. De gebouwen en dierenverblijven zijn er echter nog wel.

De afgelopen dagen werd er in het oude dierenpark veel vernield. Werkelijk geen gebouw bleef de vernielzucht van een stel idioten gespaard. Wasbakken werden kapotgeslagen, ramen, deuren en vitrines vernield, brandblussers leeggespoten en graffiti aangebracht.

De politie van Zuidoost-Drenthe heeft foto's op Facebook geplaatst in de hoop de daders te vinden.

Clinton wint voorverkiezingen Kentucky

Met een miniem verschil heeft de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Kentucky gewonnen. Clinton wist 47 procent van de stemmen te vergaren. Haar grote rivaal Bernie Sanders kreeg 46 procent van de stemmen, volgens de Amerikaanse zender NBC News.

In de staat Oregon zijn dinsdag eveneens voorverkiezingen gehouden voor zowel de Republikeinse als de Democratische presidentskandidaten. Daarvan is nog geen uitslag nog bekend.

Clinton wint voorverkiezingen Kentucky
Clinton wint voorverkiezingen Kentucky (Foto: ANP)

Miley op stap met Arnold Schwarzenegger

Miley Cyrus kwam maandag haar ex-schoonvader tegen en dat bleek reuzegezellig. Arnold Schwarzenegger deelde een selfie-video van hen via Snapchat, weet Us Weekly.

"Ik ben hier met een geweldige entertainer", zei Arnold in de video, terwijl Miley over zijn schouder keek. Miley had tot april vorig jaar een relatie van vijf maanden met Arnolds zoon Patrick. Arnold liet na de breuk al eens in een interview met Howard Stern weten de zangeres nog steeds geweldig te vinden.

Miley is inmiddels weer samen met Liam Hemsworth.

Miley op stap met Arnold Schwartzenegger
Miley op stap met Arnold Schwartzenegger (Foto: BuzzE)

Utrecht blijft tegen verbreding A27 en A12

Utrecht blijft tegen de verbreding van de snelwegring A12/ A27 rond de stad naar zeven rijstroken in beide richtingen. Omwonenden en natuur- en milieuorganisaties komen in verzet en ook de gemeente is 'na lezing van alle rapporten' nog steeds niet overtuigd van de verkeerskundige noodzaak. "Er is sprake van overcapaciteit die zich niet verhoudt met het streven om het openbaar vervoer te stimuleren en de luchtkwaliteit rond de stad te verbeteren."

Dat schrijft het gemeentebestuur woensdag in een reactie op het ontwerptracébesluit dat ter inzage ligt. Utrecht eist een groot aantal aanpassingen in het plan van Rijkswaterstaat. "Er is een diepgaande weerstand in de stad", aldus de gemeente.

Utrecht blijft tegen verbreding A27 en A12
Utrecht blijft tegen verbreding A27 en A12 (Foto: ANP)

Overheidsschuld daalt voor het eerst weer

De overheidsschuld is vorig jaar het eerst iets gedaald sinds 2006. Het begrotingstekort was sinds 2009 ook niet zo klein. En dan was de Nederlandse economie in 2015 voor het eerst weer groter dan in 2008. Dat meldt het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer.

De economie is, ondanks de lagere aardgasbaten, met 2 procent gegroeid. Het begrotingstekort kwam, ook ondanks de lagere gasinkomsten, uit op 1,8 procent van het bruto binnenlands product. Het was daarmee vorig jaar met 12,4 miljard euro 3,2 miljard minder dan het jaar ervoor (15,6 miljard). De overheidsschuld ging van 452 miljard naar 442 miljard, wat per burger betekent van 27.000 naar 26.000 euro.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft het woensdagochtend aangeboden aan de Tweede Kamer.

Overheidsschuld daalt voor het eerst weer
Overheidsschuld daalt voor het eerst weer (Foto: ANP)

Sharon Osbourne is sterker dan ooit

Sharon Osbourne voelt zich momenteel sterker dan ooit. Dat liet ze weten in de talkshow The Talk, een week nadat ze in hetzelfde programma bevestigde niet meer samen te zijn met haar man Ozzy.

"Ik geloof dat ik nu sterker ben dan ooit, met alles wat er gaande is in mijn leven", zij de 63-jarige Sharon. "Ik kan het voelen."

Haar medehost Aisha Tyler, die zelf ook in scheiding ligt, toonde veel begrip. "Ik denk dat het goed is jezelf wat ruimte te geven en ook menselijk te zijn", zei ze. "En je komt er niet overheen zonder die momenten waarin je jezelf even laat gaan."

Sharon en Ozzy waren bijna 34 jaar getrouwd. De rocker zou zijn vreemdgegaan met zijn kapster.

Sharon Osbourne is sterker dan ooit
Sharon Osbourne is sterker dan ooit (Foto: BuzzE)

Bridget Maasland achter slot en grendel

Bridget Maasland zit twaalf uur vast. De presentatrice liet zich woensdag opsluiten voor Free A Girl. Met de actie wil Bridget aandacht vragen en geld ophalen voor meisjes die slachtoffer zijn van kinderprostitutie.

Bridget moet die periode doorbrengen achter kippengaas, in een hokje van één bij twee meter. In bordelen in India worden duizenden meisjes opgesloten in vergelijkbare hokjes. Bridget wil met haar opsluiting minimaal 2500 euro ophalen, woensdag aan het begin van de middag staat de teller al op ruim duizend euro.

Bridget is niet de enige die zich op laat sluiten voor Free A Girl. Meer dan tweehonderd Nederlanders, onder wie BN'ers als Nance Coolen, Dave Mantel en Fajah Lourens, gaan achter slot en grendel.

Bridget Maasland achter slot en grendel
Bridget Maasland achter slot en grendel (Foto: BuzzE)

Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK

Alle racismeroepers united! Huilebalk Sylvana Simons sluit zich aan bij de kansloze partij DENK. Dat maakte de partij van de twee afsplitsturken Kuzu en Özturk vandaag bekend. Ze zal 'als prominent lid van DENK in de politieke arena inbreng leveren op het gebied van media en cultuur, emancipatie, zorg en onderwijs'. Zum Kotzen.

De reden van Sylvana om politiek actief te worden is zodat ze ook kan janken en zeiken in de politieke arena de veelbesproken aflevering van De Wereld Draait Door, waar ze zeikt en ruzie maakt met Martin Simek, die het woord zwartjes zei. "Toen ik de term ‘zwartjes’ hoorde tijdens het gesprek over vluchtelingen, geloofde ik mijn oren niet. De vragen die ik daar vervolgens over stelde maakten een stortvloed aan reacties los. Sommige waren positief, maar veel reacties waren doordrenkt met intolerant en haatdragend gedachtegoed. Hierdoor rees bij mij het besef dat, hoewel ik altijd al een betrokken burger was, ik mij ook publiekelijk moest gaan uitspreken. Dát was het moment dat ik besloot om zaken als racisme en Zwarte Piet niet meer zonder tegengeluid te laten passeren. Ik zie het nu als mijn taak om mijn stem te laten horen in de arena waar ik écht iets blijvends kan bijdragen: de politiek", aldus mevrouwtje.

De partij DENK, zo'n beetje de PVV voor moslims waar de lange arm van Erdogan te vinden is, is volgens haar de enige beweging die Nederland kan verbinden. Haha ja, sure. Ze zegt daarover: "Denk laat zien dat het onrecht dat minderheden, maar ook vrouwen in Nederland ondervinden het verhaal is van ons allemaal" Nouja, succes dan maar Sylvana, bij een partij die volgend jaar toch niet meer te vinden is in de Tweede Kamer.

Dumoulin stapt uit de Giro

De Giro d'Italia zit er voor Tom Dumoulin op. De Nederlander van Giant-Alpecin stapte woensdag in de elfde etappe van de fiets. Dumoulin zegt al enkele dagen last te hebben van een zitvlakblessure en vreesde er al voor dat hij de Giro mogelijk niet uit zou kunnen rijden.

De 25-jarige tijdrijder zegevierde eerder deze maand nog tijdens de eerste etappe voor eigen publiek in Apeldoorn, waar hij de Sloveense ex-schansspringer Primoz Roglic nipt versloeg. Hij droeg vervolgens in totaal zes dagen de roze leiderstrui, hoewel sowieso al niet echt te verwachten viel dat hij zich in het hooggebergte met de allerbesten zou kunnen blijven meten.

De tijdritspecialist had zijn pijlen nog gericht op de negende etappe, niet verrassend een tijdrit. Regen en de zitvlakblessure gooiden echter roet in het eten en Dumoulin kwam niet in de buurt van de zege. Zijn veruit grootste doel van 2016 blijft uiteraard nog altijd de olympische tijdrit later dit jaar, waar hij in Rio het goud hoopt te winnen op zijn specialisme.

Wederom finaleplaatsen voor Nederland op EK zwemmen

Op de derde dag van het EK zwemmen op de lange baan in Londen zijn er weer een aantal (halve) finaleplaatsen behaald door de Nederlandse equipe. Op de 200 meter wisselslag kwamen namens Nederland Wendy van der Zanden en de 16-jarige Marrit Steenbergen aan de start. Voor beide dames geldt de limiet voor Rio de Janeiro van 2:12.09. De ervaren Van der Zanden zwom naar een 2:14.49, wat een tiende plek betekent. Vanavond in de halve finale heeft ze nog een kans om voor de limiet te gaan.

Steenbergen eindigde als negentiende, maar omdat de lijst opgeschoond wordt (maar twee deelnemers per land door naar halve finale) mag zij vanavond als zestiende uitkomen in de halve finale. Daar hoopt Steenbergen harder te gaan dan de 2:16.35 die ze vanochtend zwom.

Op de 100 meter rugslag kwam vanochtend alleen Maaike de Waard aan de start. Kira Toussaint meldde zich af voor deze afstand vanwege pijn in haar schouder die ze afgelopen zaterdag opliep tijdens een sprinttraining. Toussaint wil in aanloop naar de Spelen, waarvoor ze reeds gekwalificeerd is, geen risico nemen. De Waard finiste in 1:02.19 en zat daarmee boven haar persoonlijk record (1:01.01) en de olympische limiet (1:00.25). 

Aan het einde van de ochtend kwam Sharon van Rouwendaal in actie op de 800 meter vrije slag. De Europees kampioene in het open water zwemmen komt net terug van een schouderblessure en heeft dit seizoen nog niet veel gezwommen in wedstrijd verband. Met een tijd van 8:36.49 plaatste Van Rouwendaal zich als zevende en mag morgenavond aantreden in de finale. 

Vanavond om 19:00u Nederlandse tijd zullen de finales van start gaan, met onder andere de finale van de 100 meter vrije slag voor Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk en de 200 meter vrijeslag bij de mannen voor Sebastiaan Verschuren en Maarten Brzoskowski. 

Nederlandse toerist omgekomen op Bali

Een 74-jarige Nederlandse toerist is maandag tijdens zijn vakantie op het Indonesische eiland Bali om het leven gekomen, melden lokale media. Hij is vermoedelijk verdronken tijdens het snorkelen.

Volgens de Indonesische politie ging Anton de Jongh met zijn vrouw en twee vrienden snorkelen in het duikersplaatsje Pemuteran aan de noordwest kust van het eiland. Toen zijn vrouw en de twee vrienden na een uur klaar waren, was De Jongh niet bij ze.

Uren later werd het lichaam van de Nederlander gevonden, waarna geprobeerd werd De Jongh te reanimeren. Autopsie in het ziekenhuis moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is geweest.

Nederlandse toerist omgekomen in Bali
Nederlandse toerist omgekomen in Bali (Foto: ANP)

Volleybalsters winnen van Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybalsters hebben vandaag hun derde zege geboekt tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Tokio. Er werd door de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti met 3-0 (25-22, 25-18 en 25-21) gewonnen van de Dominicaanse Republiek. 

De dames uit de Caraïben zaten nog zonder punten, maakte fouten in de opstelling en met de wissels. Daardoor was hun spel ook erg rommelig. Oranje was hier aan daar ook erg slordig, maar was toch sterker dan hun tegenstander en wist karakter te tonen. 

In de slotfase van de eerste twee sets werden vier en zes punten achter elkaar behaald. In de derde set moest Oranje nog terugkomen van een 10-16 achterstand, maar toen dat eenmaal was achterhaald, dulde Nederland geen tegenstand meer. 

Stand op het OKT Volleybal:

1 Italië 4-12 12-2
2 Zuid-Korea  4-9 10-4 
3 Nederland  4-9  9-4
4 Japan  3-6  7-3
5 Peru  4-6  6-7
6 Thailand  3-3  4-7
7 Kazachstan  4-0  2-12
8 Dominicaanse Republiek  4-0  1-12

Het beste Aziatische land gaat door, gevolgd door de beste drie overige landen. Vrijdag speelt Oranje tegen Italië, om 8:30u Nederlandse tijd. 

'Vakantiegeld weer vaker uitgegeven'

Vakantiegeld wordt weer vaker echt uitgegeven, in plaats van dat het gebruikt wordt om te sparen of om schulden af te lossen. Dat concludeert het economisch bureau van ING op basis van een enquête onder tienduizenden respondenten.

Twee van de drie ontvangers is van plan het extra geld, dat veel Nederlanders over een week ontvangen, niet in de portemonnee te laten zitten. Volgens deskundigen van de bank geven Nederlanders het geld de laatste jaren telkens iets makkelijker uit. Het gaat economisch immers weer beter en het vertrouwen neemt toe.

Drie jaar terug gebruikte volgens ING nog zo'n 40 procent van de mensen hun vakantiegeld om de buffers aan te vullen. Nu is dat nog maar 35 procent.

Dat het vakantiegeld weer meer rolt, wil overigens niet zeggen dat mensen dit ook daadwerkelijk aan op reis gaan of uitjes spenderen. Een deel van de ondervraagden zei het bedrag aan andere zaken te besteden.

'Vakantiegeld weer vaker uitgegeven'
'Vakantiegeld weer vaker uitgegeven' (Foto: ANP)

Winnaars kaarten Keltfest

De winnaars van de kaarten voor Keltfest zijn bekend. Als je usernaam hieronder te vinden is, krijg je binnenkort 2 e-tickets voor zondag 29 mei.

De gelukkigen zijn:

- COnrust

- Thanoontje

- reddicedesign

Winnaars, houd goed je mailbox in de gaten en veel plezier! Niet gewonnen? Op FOK! zijn er constant nieuwe prijzen te winnen, houd de Frontpage dus goed in de gaten. Over deze uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

'BioWare werkt aan actiegame'

Electronic Arts heeft gisteren tijdens een investeerdersbijeenkomst gehint naar een mogelijk op handen zijnde actiegame van BioWare. Dat de ontwikkelaar werkt aan een nieuwe IP was al langer bekend.

In een slide van de presentatie die werd getoond op de bijeenkomst wordt BioWare geschaard onder de actiegames die in de pijplijn zitten. BioWare is vooral bekend om zijn RPG's zoals Baldur's Gate, Mass Effect en Dragon Age. Ook werkt de ontwikkelstudio op dit moment nog aan Mass Effect: Andromeda.

De andere naam op het plaatje is Motive Studios, een nieuwe partij die zich heeft ontfermd over een onaangekondigde Star Wars-game die momenteel in de maak is, alsook een geheel nieuwe IP die wordt geleid door voormalig Assassin's Creed-bazin Jade Raymond. Verder werkt ook Titanfall-ontwikkelaar Respawn Entertainment aan een nieuwe, onaangekondigde third-person action/adventuregame in het Star Wars-universum.

Mocht EA op korte termijn informatie loslaten over de nieuwe projecten, dan zullen ze dat waarschijnlijk doen tijdens de E3 in juni. EA maakte in oktober vorig jaar al bekend dat het de productlijn wil uitbreiden met sandbox/actiegames.

'Glucosestrips diabetes werken mogelijk niet'

Diabetespatiënten in Nederland lopen onnodig gezondheidsrisico's omdat glucosestrips waarmee ze hun bloedsuikerspiegel kunnen bepalen mogelijk niet altijd naar behoren werken. Als de teststrips niet onder de juiste omstandigheden worden vervoerd, zijn ze niet langer betrouwbaar en daar is te weinig controle op. Diabetes Vereniging Nederland (DVN) waarschuwt daar woensdag voor.

De strips hebben volgens directeur Olof King van DVN niet de "status van geneesmiddelen" en worden derhalve niet aan even strenge regels onderworpen terwijl dat toch van groot belang is. De marges bij het middel staan enorm onder druk waardoor er mogelijk bij het vervoer van de fabrikant naar de patiënt te scherp op de kosten wordt bespaard. Bij de distributie en opslag van de middelen kan het flink misgaan waardoor de betrouwbaarheid wordt aangetast. De DVN zegt dat dit komt door "wantoestanden bij vervoer en opslag". Het gebeurt volgens de vereniging regelmatig dat grote aantallen pallets met teststrips dagenlang in de hitte op de kade van een haven liggen. Ook worden de testen soms in de vrieskou vervoerd. In die gevallen zijn de uitslagen van de meting onbetrouwbaar.

Concrete aanwijzingen dat ondeugdelijke strips bij patiënten in Nederland terecht zijn gekomen heeft King niet. De waarschuwing komt meer voort uit een "logische redenering".

'Glucosestrips diabetes werken mogelijk niet'
'Glucosestrips diabetes werken mogelijk niet' (Foto: ANP)

Rob Geus pakt viezigheid grondiger aan

Rob Geus stapt in zijn nieuwe programma Smerige Zaken dieper de viezigheid in. Behalve het aan de kaak stellen van misstanden probeert hij nu vooral ook de betrokkenen te helpen om er weer bovenop te komen.

"We gaan nu veel dieper. Ik wilde dit al heel lang", zegt Rob tegen BuzzE. Anders dan in De Smaakpolitie pakt de SBS-presentator het nu veel breder op. Ook bedrijfskantines, scholen en verzorgingstehuizen kunnen een bezoekje van hem krijgen. Bovendien wordt uitvoerig onderzoek gedaan en komt er ook een specialist aan het woord.

"Het wordt absoluut spraakmakend", belooft Rob. "We komen dit keer overal en gaan dingen aantonen waarvan de kijker denkt: 'He?! Kan dat nog in Nederland?'."

Gorigheid
Als voorbeeld noemt Rob een aflevering waarin hij in een woning terechtkomt die volgens hem 'het toppunt van gorigheid' was. "Ik heb in mijn leven al heel wat heftige dingen moeten doen, maar die lucht die daar hing vergeet ik nooit meer." Voor Rob was dat direct het punt om om te schakelen. "Je maakt televisie maar op zo'n moment vergeet je dat er camera's bij zijn. Je denkt alleen nog maar: ik ga jou helpen tot m'n laatste snik. Dat geeft een enorme voldoening."

Rob heeft in elk geval nog lang niet genoeg van de viezigheid. "Nee, absoluut niet. Dit is iets waar ik mijn ei in kwijt kan", besluit hij. Smerige Zaken is zondag voor het eerst te zien op SBS6.

Rob Geus pakt viezigheid grondiger aan
Rob Geus pakt viezigheid grondiger aan (Foto: BuzzE)

'Hulpaanvrager redt zich niet alleen'

Veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp, zijn niet in staat om de problemen zelfstandig op te lossen. Bijna de helft (40 procent) beschikt ook niet over een eigen netwerk dat ze voor hulp kunnen inschakelen. Familieleden of andere bekenden hebben te weinig tijd om te helpen of wonen te ver weg om bij te kunnen springen. Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat de situatie van de zorg onder de loep heeft genomen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt sinds januari 2015 bij de gemeenten.

Volgens het onderzoek zijn sommige problemen ook te ingewikkeld. Familieleden of andere bekenden kunnen hier iemand niet voldoende bij ondersteunen. De kwaliteit van leven van mensen die hulp krijgen via de gemeente, is minder goed dan mensen die dat niet hoeven te doen. Dat geldt vooral voor mensen die een combinatie van voorzieningen nodig hebben.

'Hulpaanvrager redt zich niet alleen'
'Hulpaanvrager redt zich niet alleen' (Foto: ANP)

Brugdeel in Alphen aan den Rijn terug

Bruggenbouwers gaan woensdag in Alphen aan den Rijn het rijdek plaatsen van de Koningin Julianabrug. Vorig jaar liep de operatie uit op een drama. Het brugdeel verpletterde toen een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn.

Het brugdeel dat woensdag wordt geplaatst wordt op een ponton over de Oude Rijn aangevoerd. De twee kranen tillen het rijdek op en hijsen het op zijn plek. Daarna wordt het verbonden met de ballastkist in de basculekelder. De dagen daarna moeten nog allerlei werkzaamheden worden verricht om de brug weer voor al het verkeer toegankelijk te maken. De verwachting is dat de Willem de Zwijgerlaan, waarin de brug ligt, vanaf 20 juni weer open is.

Brugdeel in Alphen aan den Rijn terug
Brugdeel in Alphen aan den Rijn terug (Foto: ANP)

Google verrijkt zoekresultaten met Rich Cards

Google heeft weer een nieuwe manier om zoekresultaten te laten zien. Zogenoemde Rich Cards laten de gebruiker een serie vierkante blokken zien die van links naar rechts en andersom bekeken kunnen worden.

Eerder kwam de zoekmachine al met Rich Snippets, die naast enkel een link en stukje tekst een foto lieten zien. In de Rich Cards staat een foto, een link en een gemiddelde beoordeling tussen de één en vijf sterren. De blokken worden voorlopig gebruikt om zoekresultaten van films en recepten te laten zien. Momenteel kunnen alleen nog gebruikers die via Google.com in het Engels op hun mobiele telefoon zoeken de Rich Cards zien.

Volgens Google zijn de Rich Cards een goede mogelijkheid voor websites om specifieke gebruikers te trekken.

Google verrijkt zoekresultaten met Rich Cards
Google verrijkt zoekresultaten met Rich Cards (Foto: BuzzT)

Goederen vaker naar landen buiten EU

Nederlandse goederen vinden steeds vaker hun weg naar landen buiten de Europese Unie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag bekend dat het aandeel van de export naar niet-EU-landen in de afgelopen twintig jaar is gestegen van 19 naar 28 procent. De Verenigde Staten, Zwitserland, Turkije, China en Rusland zijn de voornaamste afzetmarkten.

Binnen de EU blijft Duitsland veruit de grootste handelspartner. In 2015 voerden Nederlandse bedrijven voor 425,6 miljard euro aan goederen uit, waarvan 23 procent naar Europa's economische grootmacht. België volgde met 10 procent op ruime afstand, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (9 procent). Frankrijk was goed voor 8 procent en Italië nam, evenals de VS, 4 procent van de goederenstroom voor zijn rekening.

In 1996 ging 68 procent van de totale uitvoer naar de vijf grootste exportpartners binnen de EU. Dat percentage daalde in 2015 tot 55 procent.

Goederen vaker naar landen buiten EU
Goederen vaker naar landen buiten EU (Foto: ANP)

YouTube Red in meer landen

YouTube Red is voor het eerst beschikbaar buiten de Verenigde Staten. De betaaldienst is woensdag (plaatselijke tijd) gelanceerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is nog niet bekend wanneer Red, dat een concurrent van Netflix moet worden, naar Nederland komt.

De klanten van YouTube Red hoeven geen advertenties te zien, krijgen toegang tot unieke filmpjes en kunnen filmpjes opslaan om offline te bekijken. Ook krijgen ze gratis toegang tot streamingdienst YouTube Music.

YouTube Red in meer landen
YouTube Red in meer landen (Foto: BuzzT)

The Division krijgt volgende week gratis update

Ubisoft laat weten dat de gratis update 'Conflict' voor The Division vanaf 24 mei beschikbaar is. Onderstaande video laat zien wat je mag verwachten.

De update bestaat uit:

  • Inval Heldere Hemel: Rikers hebben Columbus Circle overgenomen en hebben nu controle over het gehele luchtruim van Manhattan. Het doel is simpel: verover Columbus Circle terug.
  • Belangrijke Doelwitten: Factieleiders nemen de stad over, vind ze en schakel ze uit.
  • Dark Zone evacuatiekaping: Onderbreek evacuaties door het trouw door te snijden en er met alle buit vandoor te gaan. Verdedig jouw buit ten koste van alles.
  • Dark Zone afgesloten kisten: Belangrijke vijanden in de Dark Zone laten nu afgesloten kisten met mysterieuze voorwerpen vallen.

Ook brengt Conflict nieuwe uitrustingsets en luxewapens naar Tom Clancy’s The Division. Het spel is uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

NASCAR nu officieel naar Forza 6

Vorige week was het nog een lek, nu is het officieel en zelfs al uitgebracht: de NASCAR-uitbreiding voor Forza Motorsport 6. De uitbreiding biedt een carrière als NASCAR World Tour-coureur.

Natuurlijk kunnen we op Le Mans racen, want we kunnen NASCAR-wagens tegen Le Mans-prototypen laten racen. Dat maakt het al duidelijk: het is NASCAR met een twist. Spelers krijgen 24 auto's uit het 2016-seizoen erbij. Naast de nieuwe modus komt er ook een nieuw doel in elke modus: Homestead-Miami Speedway. Er zijn ook nieuwe multiplayer-events die alles te maken hebben met NASCAR.

De Forza Motorsport 6 NASCAR-uitbreiding is vanaf vandaag uit voor Xbox One.

FOK! Wat een weer: warme buien

De temperatuur loopt weer zachtjes op, maar met het klimmen van het kwik neemt ook de kans op buien toe. De middagtemperatuur ligt rond de 18 graden en het is ook in de middag en avond dat er regen kan vallen aldus het KNMI. De wind draait richting het zuiden en is zwak tot matig.

Zon op 05:40
Zon onder 21:32
Zonkracht

5 / 3

Van Luuntje kreeg ik deze foto van een zonsondergang in Heerlen. Als je me verteld had dat je op een of ander tropisch eiland zat, had ik het ook geloofd!

Zonsondergang in Heerlen (Foto: Luuntje)
Zonsondergang in Heerlen (Foto: Luuntje)


Van qltel kreeg ik ook nog een serie foto's uit de buurt van Morbach (Duitsland). Wat een onwijs uitzicht!

Wandeling in de omgeving van Morbach (Duitsland) (Foto: qltel)
Wandeling in de omgeving van Morbach (Duitsland) (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1804 Napoleon Bonaparte werd uitgeroepen tot Keizer.
1857 De Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp, opende zijn deuren.
1970 Het eerste Pinkpop-festival vond plaats.
1983 De Efteling opende de attractie Piraña.
2007 Bokito ontsnapte uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp en verwondde 4 mensen, waarvan 1 zeer ernstig.


Bokito

'Seksvideo geüpload vanaf middelbare school'

De seksvideo van Chantal uit Werkendam is naar alle waarschijnlijkheid vanaf een computer op een middelbare school in Noord-Brabant op het internet gezet. Dat meldt de Telegraaf dinsdag op basis van eigen onderzoek naar het IP-adres van de vermoedelijke dader dat Facebook dinsdag heeft vrijgegeven.

Het IP-adres is in gebruik bij het bedrijf IT-Workz, dat ICT-diensten verleent aan scholen in onder meer Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom van ROC West-Brabant. Onduidelijk blijft wie het filmpje online heeft gezet. Directeur van IT-Workz Jan Broeken zegt tegen de Telegraaf er werk van te maken om te achterhalen wie vorig jaar het IP-adres heeft gebruikt.

De advocaat van Chantal, Thomas van Vugt, zegt tegen de krant met het onderzoeksrapport van Facebook naar de politie te stappen. "Zij moeten dan maar contact leggen met de bewuste onderwijsinstelling."

'Seksvideo geüpload vanaf middelbare school'
'Seksvideo geüpload vanaf middelbare school' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.