FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 mei 2016

Requiem voor vermoorde student Serge Heederik

Op 25 mei 1996 werd de student Serge Heederik, die in Amsterdam filosofie studeerde, na een avondje stappen te Heerlen doodgestoken. Een groepje jongens was in de stationstunnel tegen hem aangelopen om herrie uit te lokken. Hij stierf in de armen van zijn broer Willem.

Toen drie maanden later een andere student, Joes Kloppenburg, in Amsterdam werd doodgeschopt, leidde dat landelijk tot grote verontwaardiging. De moord op Serge (voor zover je het juridisch zo kunt noemen) ging echter praktisch onopgemerkt voorbij.

In 1999 verscheen een bundel met zijn filosofische overpeinzingen: De Zon is het Oog van God, samengesteld door professor Antoon Van den Braembussche. Hij sprak van "een uitzonderlijke rijkdom en veelzijdigheid van Serges nog jonge filosofisch gedachtengoed". Enkele citaten:

Iedereen heeft een bepaalde identiteit, maar zodra je denkt dat wie of wat je bent ook werkelijk is wat je bent, dan wordt die identiteit slechts een donkere schuilplaats voor het helder schijnende licht dat je werkelijk bent.

De verlichte of begeestigde mens ziet het gevaar wel, maar het deert hem niet. Hij weet of voelt heel duidelijk dat zijn relatieve existentie is te vernietigen. Maar zeker niet het absoluut-zijnde waar hij deel van uitmaakt. Het staat hem ook duidelijk voor ogen, dat die als onderdeel van al het bestaande onaantastbaar is. Daarom wordt hij in het dagelijkse leven ook onaantastbaar.

De doodstraf is wel de meest afschuwelijke vorm van moord met voorbedachte rade. Een persoon kan in de grond eigenlijk nooit verantwoordelijk voor zijn daden worden gesteld, omdat hij altijd het product is van zijn eigen karakter, de omgeving en het gehele systeem. Voor het geven van de doodstraf wordt de verantwoordelijkheid heel geraffineerd verdeeld over verschillende personen en instanties vanaf de politieagent die arresteert, tot aanklager, rechter, het gehele rechtssysteem en uiteindelijk de beul. Niemand is in zo'n geval verantwoordelijk en aan de gevangene wordt niets gevraagd, omdat hij in strijd met de wet heeft gehandeld. Er wordt een overeenkomst gesloten over datum en tijdstip en de moord wordt in koelen bloede voltrokken.

Ik zal altijd trachten in mijn leven zo weinig mogelijk te schrijven, omdat ik er dan zeker van ben dat wat ik schrijf volgt uit mijn liefde en intuïtie voor de waarheid, en niet uit datgene waar ik volgens anderen over zou moeten schrijven. Dit is een fundamentele behoefte.

Er is nog een tijdlang de zogeheten Serge Heederik Prijs uitgereikt voor het beste filosofische essay, maar deze lijkt net als de herinnering aan Serge jammer genoeg een stille dood te zijn gestorven.

Serge was tevens kunstenaar, en maakte zo'n 1200 schilderijen. Hij speelde ook gitaar en hield erg van jazz. Hieronder bij wijze van eerbetoon aan dit jong en zinloos gestorven mooie mens, een subliem nummer met een (helaas) toepasselijke titel: 'Leaving' van Chet Baker, met Philip Catherine op gitaar. En daaronder een item van omroep L1 over een tentoonstelling van Serges kunst. 

ESA promoveert Mars-webcam

De webcam op de Mars Express-sonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA werd al in 2003 gelanceerd, maar het apparaat levert nog altijd haarscherpe beelden van de rode planeet af. Volgens ESA doet de webcam het zo goed dat het beeldmateriaal nu kan worden ingezet voor wetenschappelijke doeleinden.

Niet lang na de lancering in 2003 werd de camera al uitgezet omdat ESA zich wilde richten op de 'echt professionele instrumenten van de Mars Express'. Bij een controle in 2007 werd de webcam bij wijze van proef nog eens aangezet en het resultaat liet de wetenschappers van ESA versteld staan. Inmiddels heeft de webcam al tienduizenden beelden geschoten die door ESA onder meer op Flickr zijn gezet.

Omdat de beelden goed genoeg blijken te zijn voor wetenschappelijk onderzoek, is nu besloten om de webcam op Mars Express officieel aan te duiden als 'onderzoeksinstrument'. Wetenschappers, maar ook amateurs, mogen gratis gebruikmaken van de beelden voor onderzoek.

ESA promoveert Mars-webcam
ESA promoveert Mars-webcam (Foto: BuzzT)

Gevlekte gladde haai gestrand bij Lauwersoog

Medewerkers van zeehondencrèche Pieterburen hebben woensdag in de Waddenzee bij Lauwersoog een gevlekte gladde haai gevonden. Het dier, ook wel gevlekte toonhaai genoemd, komt wel voor in de Noordzee, maar zelden in de kustwateren. "Het is behoorlijk zeldzaam" dat er eentje in de Waddenzee is terechtgekomen, stelt Sander van Dijk van de zeehondencrèche.

Het 85 centimeter lange dier had zich vast gezwommen in een ondiep water bij de dijk bij Lauwersoog. Medewerkers probeerden het dier eerst naar dieper water te begeleiden, maar dat lukte niet. Vervolgens is de haai in een bak gezet en met de zeehondenambulance naar een plek met diep water gereden.

Gevlekte gladde haai gestrand bij Lauwersoog
Gevlekte gladde haai gestrand bij Lauwersoog (Foto: ANP)

Geen Broersen en Vos in Götzis

Nadine Broersen laat verstek gaan bij de Hypo-Meeting in Götzis. De wedstrijd, traditioneel een van de belangrijkste niet-titeltoernooien voor de meerkampers, wordt komend weekend gehouden. De Nederlandse wil zich echter richten op het EK in Amsterdam en Rio.

Broersen komt net terug van een blessure, maar voor haar gevoel is het niet verstandig om deel te nemen in Götzis. "Na een langere periode met blessures voel ik mij op dit moment eigenlijk hartstikke goed. De trainingen gaan goed en ik wil een periode met goede trainingen nu graag doorzetten.", wist ze te vermelden op haar Facebook.

Ook Ingmar Vos zal niet deelnemen in Oostenrijk. De tienkamper was voornemens de Olympische limiet hier te halen, maar ook bij hem gooien blessures roet in het eten. Hij heeft teveel last van zijn achillespees.

Al eerder werd duidelijk dat hordenloopster en zevenkampster Nadine Visser alsmede Eelco Sintnicolaas door blessures en een operatie niet deel konden nemen. Hierdoor blijft het deelnemersaantal vanuit Nederland op 3 steken met Pieter Braun, Pelle Rietveld en Anouk Vetter. Voor Rietveld staat er de belangrijke taak om minimaal 8145 punten te behalen zodat ook hij naar de Olympische Spelen mag, net als Sintnicolaas, Broersen, Vetter, Braun en Visser.

Google vraagt partners Android te updaten

Google is met providers en hardwarepartners in gesprek om Android in de toekomst beter up-to-date te houden. Volgens Bloomberg zit het Google dwars dat veel Android-toestellen een oudere versie van het besturingssysteem draaien.

Google wil dat meer partners Android-apparaten net zo gaan behandelen als dat het bedrijf zelf doet met de eigen Nexus-lijn. Nexus-toestellen krijgen updates direct van Google en draaien daarmee altijd op de meest recente software. Veel hardwarepartners en providers hebben echter aangepaste Android-versies op hun toestellen draaien en updates van Google moeten eerst door de providers of partners worden verwerkt voordat ze naar de eindgebruiker gaan. Het gevolg is dat slechts een klein deel van alle Android-gebruikers op de meest recente versie van het besturingssysteem draait.

Het niet actueel zijn van een hoop Android-telefoons is voor Google op meerdere fronten problematisch. Nog los van het feit dat het al zijn softwarematige vernieuwingen pas maanden later bij gebruikers terugziet, blijven er ook diverse bugs en potentiële veiligheidsproblemen in de oudere versies van Android rondzwerven. Voor ontwikkelaars is het ook behoorlijk vervelend dat er voortdurend rekening gehouden moet worden met een keur aan verschillende Android-versies.

Volgens Bloomberg overweegt Google om voorwaarden aan Android te hangen. Als partners Googles versie van Android willen kunnen aanbieden, moeten ze in de toekomst mogelijk aan Googles updateschema vasthouden. Als ze dat niet willen, moeten ze het mogelijk doen met de kale versie van Android (AOSP) waarin geen Google-diensten zijn verwerkt.

Google vraagt partners Android te updaten
Google vraagt partners Android te updaten (Foto: BuzzT)

Strengere regels medische hulpmiddelen

De Europese Unie gaat strengere regels stellen voor medische hulpmiddelen als pleisters, kunstheupen en pacemakers. Ook buitenlichamelijke tests als bloedsuiker- en zwangerschapstests worden in het vervolg aan strengere veiligheidseisen onderworpen.

Medische hulpmiddelen en de zogeheten in-vitro diagnostica worden voortaan niet alleen strenger gekeurd voor ze op de markt komen, maar moeten eenmaal op de markt ook nog strenger toezicht velen. De autoriteiten die toezien op de medicamentenmarkt moeten hun personeel beter toerusten en in het vervolg onaangekondigde inspecties uitvoeren bij fabrikanten.

De Europese Raad en het Europees Parlement moeten nog officieel instemmen met de nieuwe voorschriften, maar hebben hun steun al wel toegezegd. De invoering van de regels voor medische hulpmiddelen kost nog een jaar of vier, die voor buitenlichamelijke tests nog twee jaar langer.

Strengere regels medische hulpmiddelen
Strengere regels medische hulpmiddelen (Foto: ANP)

Pokémon GO stuurt je naar buiten

The Pokémon Company en Niantic Inc. hebben vandaag nieuwe details onthuld van hun mobiele game Pokémon GO. Met Pokémon GO kunnen spelers meer dan honderd verschillende Pokémon vinden en vangen als zij hun omgeving afspeuren.

Wanneer spelers de wereld om hen heen verkennen, trilt hun telefoon als er een Pokémon in de buurt is. Zodra ze een Pokémon aantreffen, kunnen ze proberen om hem te vangen door via het touchscreen van de telefoon een Poké Ball te gooien. Poké Balls en andere speciale voorwerpen zijn te vinden bij PokéStops. Deze bevinden zich op interessante plaatsen, zoals kunstobjecten in de openbare ruimte, gedenkplaten en monumenten. Tijdens het spelen van Pokémon GO worden spelers aangemoedigd zich bij een van de drie teams aan te sluiten en mee te doen aan gevechten in de Gym tegen andere teams. Zodra spelers zich bij een team aangesloten hebben, kunnen ze hun Pokémon toewijzen aan Gyms. Net als PokéStops zijn Gyms te vinden op locaties in de echte wereld.

Alles draait om vechten in elke Pokémon-game en hierop vormt Pokémon GO geen uitzondering. Spelers kunnen vechten om controle te krijgen over de Gym en kunnen hiervoor gebruikmaken van de Pokémon die ze hebben gevangen. Met hun eigen Pokémon-aanvallen en door het ontwijken van aanvallen door naar links of rechts over het scherm te vegen kunnen Pokémon GO-spelers de verdedigende Pokémon verslaan teneinde het prestige van de Gym te reduceren. Als het prestige van de Gym tot nul is gereduceerd, verliest het verdedigende team de zeggenschap over de Gym. De Pokémon van de overwinnaar kunnen worden aangewezen om de verdediging van de Gym op zich te nemen. Als een team de controle heeft over een Gym kunnen teamleden hun prestige en level verhogen door hun Pokémon te trainen met overige verdedigende Pokémon. Naarmate de Gym naar een hoger niveau gaat, krijgt het verdedigende team de mogelijkheid om meer Pokémon toe te wijzen voor de verdediging. Ze kunnen ook samenwerken met vrienden op een rivaliserende Gym om sterkere Gyms sneller uit te schakelen.

In Pokémon GO hebben spelers contact met de wereld via hun in-game Trainer-avatar. Fans kunnen hun Trainer uniek maken door zijn verschijning aan te passen. Ze kunnen uit diverse kleren en accessoires kiezen opdat hun Trainer zich van de rest weet te onderscheiden. De afbeelding van de aangepaste Trainer verschijnt op de kaart als de speler zich voortbeweegt en ook op de profielpagina. Trainer-avatars verschijnen ook in Gyms onder de controle van hun team als er Pokémon zijn aangewezen om de Gym te verdedigen.

Met de Pokémon GO Plus, een draagbaar apparaat, kunnen spelers van Pokémon GO de game zelfs spelen als ze niet naar hun smartphone kijken. Het apparaat maakt via Bluetooth verbinding met een smartphone en informeert de speler via een led en trillingen over gebeurtenissen in de game, zoals de verschijning van een Pokémon bij je in de buurt. Bovendien kunnen spelers Pokémon vangen of andere eenvoudige handelingen uitvoeren door de knop op het apparaat in te drukken.

Pokémon GO zal gratis in de App Store en Google Play te downloaden zijn. In-app-aankopen zijn beschikbaar voor fans die hun Pokémon GO nog interessanter willen maken. Spelers kunnen PokéCoins kopen, de valuta die in Pokémon GO wordt gebruikt. PokéCoins kunnen in de App Store en Google Play worden ingewisseld voor power-ups en extra items. Omdat Pokémon GO nog actief in ontwikkeling is, zijn features, beschikbare talen, ontwerp en uiterlijk van de game nog niet afgerond.

Belgische toproeiers 'genaaid' door regels olympische kwalificatie

De Belgische roeiploeg zal het op de Olympische Spelen van komende zomer vrijwel zeker met één boot moeten doen. Dat is op zich niet bijzonder, maar de manier waarop is voor onze zuiderburen wel vervelend en is het gevolg van de regels rondom de olympische kwalificatieregatta's.

In de afgelopen dagen werd tijdens een regatta in het Zwitserse Luzern gestreden om de laatste olympische startbewijzen, die voor Europa. Bij de continentale kwalificatieregatta's is het sinds dit jaar zo dat van elk land per geslacht maar één boot zich voor de Spelen kan kwalificeren. Deze regel werd ingevoerd om ervoor te zorgen dat de lokale grootmachten niet nagenoeg alle startbewijzen van hun continent voor zich op zouden eisen. De kleinere landen zouden zo ook kansen hebben om zich voor de Spelen te plaatsen.

In Luzern liep dat echter toch een beetje anders. De Belg Hannes Obreno won de finale in de skiff en plaatste zich zo voor de Spelen...dacht hij. Een kwartier later wonnen Tim Brys en Niels van Zandweghe de finale in de lichte dubbeltwee en dus plaatsten ook zij zich theoretisch voor de Spelen. De Belgische bond moet nu een keuze maken: mag Obreno in de skiff naar Rio of gaan ze voor Brys en Van Zandweghe? 

Zoals eerder werd vermeld is de bedoeling dat kleinere landen in het roeien zo ook een kans krijgen om zich voor de Spelen te plaatsen. In het geval van België werkt het helaas compleet averechts. De Belgen zullen moeten kiezen en hebben dan één boot in Rio, terwijl het ticket in de klasse waar ze niet voor kiezen naar Denemarken gaat - dat zowel in de skiff als in de lichte dubbeltwee tweede werd en in Luzern geen enkele andere boot kwalificeerde. Denemarken heeft echter al vijf boten geplaatst voor de Spelen en is daarmee een van de grotere ploegen.

Dat ze nu nog eens een extra boot in de schoot geworpen krijgen, ten koste van de piepkleine Belgische roeiploeg, zorgt voor de nodige onrust in de roeiwereld. De Nieuw-Zeelandse skifflegende Mahe Drysdale, regerend olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen, liet zich op Facebook al woedend uit over de regel die tot gevolg heeft dat de Belgen één boot moeten kiezen. 

"World Rowing, jullie moeten ernstig nadenken over een mogelijke wildcard voor België. We willen de beste boten op de Spelen en dat deze regel ervoor zorgt dat één van de topboten thuis moet blijven slaat werkelijk waar nergens op en is bijzonder oneerlijk. Deze regel is belachelijk en moet zo snel mogelijk aangepast worden!", briest Drysdale. 

Wanneer een definitieve beslissing verwacht wordt is nog niet bekend. De Belgische roeibond laat op haar website overigens weten dat "beide boten in principe geplaatst zijn", maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk, gezien de regelgeving. Voor onze zuiderburen hopen we natuurlijk dat ze beide boten mogen sturen, maar die kans lijkt niet groot. 

Man aangehouden na mishandeling koe

De politie heeft woensdag in het Brabantse dorpje Lepelstraat een 45-jarige man aangehouden die een koe zwaar mishandeld zou hebben. Een dierenarts moest het zwaargewonde dier afmaken.

De politie kreeg een tip van een voorbijganger dat in een weiland een koe werd mishandeld. De man zou meerdere malen met een trekker tegen of over de koe zijn gereden. Ook zou hij het dier een aantal keren tegen de kop hebben getrapt. 

Man aangehouden na mishandeling koe
Man aangehouden na mishandeling koe (Foto: ANP)

Staten VS strijden tegen transgenderplicht

Elf Amerikaanse staten vragen de rechter om een eind te maken aan de plicht voor openbare scholen om transgenders gebruik te laten maken van het toilet van hun keuze. De regering van president Barack Obama kwam eerder deze maand met die maatregel om discriminatie van transgenders tegen te gaan.

De Republikeinse gouverneur Greg Abbott kondigde woensdag aan dat Texas naar de rechter stapt om de plicht van tafel te krijgen. De regering in Washington heeft werkvloeren en scholen veranderd in "laboratoria voor een reusachtig maatschappelijk experiment", klaagt de conservatieve staat. Tien andere voornamelijk zuidelijke staten hebben zich bij Texas aangesloten.

De kwestie houdt de VS al een tijdje bezig. In sommige staten is bepaald dat transgenders de wc moeten gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun geboortebewijs staat aangegeven.

Scholen die geen gehoor geven aan de overheidsmaatregel moeten mogelijk vrezen voor gerechtelijke stappen of het verlies van subsidie.

Staten VS strijden tegen transgenderplicht
Staten VS strijden tegen transgenderplicht (Foto: ANP)

Zwitserse leerling moet lerares hand geven

Leerlingen die op school weigeren hun leraar of lerares een hand te geven kunnen een boete krijgen in het Zwitserse kanton Basel-Land van tot 5000 franc (4500 euro). De onderwijsautoriteiten in het dichtbevolkte kanton vlak onder de stad Basel hebben dit woensdag bepaald, meldden Zwitserse media. De uitspraak is er een in een slepende juridische strijd naar aanleiding van de weigering door twee islamitische scholieren hun lerares op een basisschool een hand te geven.

De onderwijsautoriteit stelde dat het algemeen belang met betrekking tot gelijkheid van man en vrouw en tot de integratie van buitenlanders in het land zwaarder weegt dan het belang van vrijheid van godsdienst.

Het begroeten met een handdruk van de leraar is gebruikelijk in veel Zwitserse scholen. Twee jongens van Syrische komaf weigerden op school in Therwil een lerares de hand te geven. Ze zeiden dat hun islamitische godsdienst niet toestaat dat ze als ongetrouwde jongeren fysiek contact hebben met vrouwen die geen familie zijn. De school had hen speciale toestemming gegeven om de handdruk te weigeren, maar dat heeft in heel Zwitserland tot een grote politieke en juridische strijd geleid.

Zwitserse leerling moet lerares hand geven
Zwitserse leerling moet lerares hand geven (Foto: ANP)

Personeel Franse kerncentrales gaat staken

Het personeel van alle negentien Franse kerncentrales legt donderdag het werk neer om zijn verzet tegen de nieuwe arbeidswet kracht bij te zetten. Dat heeft de machtige vakbond CGT aangekondigd.

De stroom valt volgens deskundigen hoogstwaarschijnlijk echter niet uit, want het stakingsrecht van de werknemers is bij wet ingeperkt. Bovendien kan Frankrijk elektriciteit inkopen uit het buitenland.

De afgelopen dagen hebben CGT-leden en andere werknemers versperringen opgeworpen rond olieraffinaderijen en brandstofdepots. Daardoor kunnen tankstations niet worden bevoorraad en zijn sommige delen van Frankrijk van brandstof verstoken geraakt.

Personeel Franse kerncentrales gaat staken
Personeel Franse kerncentrales gaat staken (Foto: ANP)

Leon de Winter winnaar Pim Fortuyn Prijs

De Pim Fortuyn Prijs 2016 is toegekend aan Leon de Winter. De schrijver/columnist/filmproducent kreeg de bijbehorende wisselbokaal woensdagavond in Den Haag uit handen van publicist Afshin Ellian, de winnaar van vorig jaar.

De Winter is ,,uit volle overtuiging" gekozen als winnaar, meldt de jury. ,,Leon de Winter strijdt met zijn enorme gedrevenheid voor onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn. Hij is een bijzonder begenadigd schrijver die ons met zijn intellectuele en vlijmscherpe columns iedere week wakker schudt", aldus jurylid Joost Eerdmans.

,,Aan politieke correctheid heeft De Winter een broertje dood, unverfroren gaat hij de discussie aan over een veelheid aan onderwerpen. Hij durft over precaire onderwerpen als het antisemitisme onder moslims te schrijven", meldt het juryrapport.

Gedachtegoed
De andere genomineerden behalve De Winter waren columniste Ebru Umar (Metro, Libelle), schrijver/columnist Theodor Holman (Parool), journalist Wierd Duk en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz.

Het is de tweede keer dat de Pim Fortuyn Prijs wordt uitgereikt. Hij is bedoeld voor 'de meest Fortuynistische persoon in Nederland', die wordt gekozen uit opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen. De jury bestond behalve Eerdmans uit Simon Fortuyn, oud-politica Rita Verdonk en Fortuyn-biograaf Leonard Ornstein.

Leon de Winter winnaar Pim Fortuyn Prijs
Leon de Winter winnaar Pim Fortuyn Prijs (Foto: ANP)

Burgerinitiatief hobbyjacht lijkt van de baan

Het burgerinitiatief Stop de Hobbyjacht lijkt vooralsnog van de baan. De groep 'verontruste burgers' die het onderwerp op de agenda van alle provincies in Nederland wilde krijgen, is aan het verkeerde adres. De provincies hebben namelijk vrijwel niets te zeggen over de invulling van plezierjacht. Daar gaat de minister van Economische Zaken over.

Toen Gelderland woensdag het ingediende burgerinitiatief besprak, bleek dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken enkele dagen geleden een brief over het onderwerp heeft gestuurd aan de Eerste Kamer. Daarin legt hij de bevoegdheden op jachtgebied nog eens uit. Het burgerinitiatief is opgezet met steun van de Partij voor de Dieren.

Burgerinitiatief hobbyjacht lijkt van de baan
Burgerinitiatief hobbyjacht lijkt van de baan (Foto: ANP)

Tweede Kamer steunt straf hoerenloper

Als een klant van een prostituee weet dat die slachtoffer is van mensenhandel, dan wordt de hoerenloper strafbaar. Een initiatiefwetsvoorstel hiertoe van PvdA, ChristenUnie en SP kan rekenen op steun van een meerderheid in de Kamer bleek woensdag tijdens de behandeling van het voorstel.

De klant moet een "ernstig vermoeden" hebben dat de prostituee wordt uitgebuit, wil hij worden vervolgd. Voor D66 en VVD gaat dit te ver. Ook de PVV heeft er veel moeite mee. Volgens Judith Swinkels (D66) moeten alleen hoerenlopers die "willens en wetens" naar een uitgebuite prostituee gaan, strafbaar worden gesteld. Er moet duidelijk opzet van de klant in het spel zijn.

Het kabinet heeft ook zorgen over de schuldvariant van 'ernstig vermoeden'. Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zorgt dat voor "te veel rechtsonzekerheid", maar laat het oordeel over aan de Kamer. In de seksbranche bestaat de vrees dat klanten te snel worden gecriminaliseerd door het voorstel.

Op dit moment lopen alleen pooiers en mensenhandelaren kans om vervolgd te worden en gaat de klant vrijuit. Dat staat volgens de initiatiefnemers een effectievere aanpak van uitbuiting en mensenhandel in de weg. "We komen op voor het slachtoffer", aldus indiener Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Tweede Kamer steunt straf hoerenloper
Tweede Kamer steunt straf hoerenloper (Foto: ANP)

De Trap trekt 100.000 bezoekers

Tien dagen geleden werd De Trap naar het dak van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam door burgemeester Ahmed Aboutaleb geopend. Inmiddels is de steigerinstallatie op het Stationsplein uitgegroeid tot een enorme publieksattractie van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad. Woensdag beklom de 100.000ste bezoeker De Trap.

Ruim duizend bezoekers per uur maken dagelijks de klim naar boven om daar te genieten van het uitzicht over de stad. De Trap verbindt het icoon van de wederopbouw met een van de nieuwste blikvangers van de stad, Rotterdam Centraal.

Met de tijdelijke trapconstructie viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw van de stad. De Trap blijft tot 12 juni staan en kan dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur worden beklommen. Op het dak is plaats voor duizend mensen. Daar is ook een tentoonstelling te zien en is een tijdelijke horecagelegenheid ingericht.

De Trap trekt 100.000 bezoekers
De Trap trekt 100.000 bezoekers (Foto: ANP)

Open bèta PlayStation Now van start

Sony Computer Entertainment Benelux heeft aangekondigd dat PlayStation Now, de streamingservice van het bedrijf dat gebruikmaakt van cloudtechnologie, vanaf vandaag als open bèta beschikbaar is in Nederland en België. PS Now zal ten tijde van de introductie, op basis van een abonnement, beschikbaar zijn op PlayStation 4.

PS Now biedt toegang tot PlayStation 3-games, gestreamd via de cloud. Dit geeft meer mensen de kans om PS3-games te ervaren die ze mogelijk gemist hebben, of juist om oude favorieten opnieuw te ontdekken. Je kunt deze onmiddellijk spelen zonder te hoeven wachten op downloads, updates, installaties of naar de winkel te hoeven gaan. Gamers hebben hiervoor slechts een PS4-systeem nodig en een breedbandinternetverbinding nodig van minimaal 5 mbps.

De open bèta van PS Now geeft toegang tot meer dan 200 games in een breed aantal genres, van Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios (SIE WWS) en de andere softwareontwikkelaars en -uitgeverijen in de sector. Gamers kunnen zo veel games spelen als ze maar willen door zich voor €16,99 per maand te abonneren op de service. Een gratis proefperiode van zeven dagen is beschikbaar voor iedereen die de service wilt proberen voordat ze zich abonneren.

Games die gedurende de open bèta aangeboden worden, zijn onder andere Borderlands (2K Games, Inc), BioShock Infinite (2K Games, Inc), Dead Island (Deep Silver), The Last of Us (SIE WWS), Lego Batman: The Videogame (Warner Bros. Interactive Entertainment), The Lego Movie Videogame (Warner Bros. Interactive Entertainment), Batman Arkham City (Warner Bros. Interactive Entertainment), Mortal Kombat Komplete Edition (Warner Bros. Entertainment Inc.), Ratchet and Clank: A Crack in Time (SIE WWS), Ultra Street Fighter IV (CE Europe Limited), Uncharted: Drake’s Fortune (SIE WWS), Uncharted 2: Among Thieves (SIE WWS), Uncharted 3: Drake’s Deception (SIE WWS), Walking Dead Season 1 en 2 (Telltale Games) en XCOM (2K Games, Inc).

PlayStation Now (Foto: Sony)

'iPhone op NL's schilderij uit 1670'

Het beste bewijs voor tijdreizen lijkt te zijn gevonden. Op het schilderij 'Het aanreiken van een brief in een voorhuis' van Pieter de Hooch komt namelijk een heuse iPhone voor. Het schilderij heeft de Hollandse meester echter al in 1670 geschilderd.

Het is overigens niet de minste die deze bewering heeft gedaan. Het was niemand minder dan Tim Cook die de onthulling gisteravond deed tegenover Neelie Kroes. De CEO van Apple was namelijk in ons land voor een belangrijk congres.

Maandag bezochten Cook en Kroes het Rijksmuseum. Toen hij daar bovengenoemd schilderij zag, viel zijn mond open van verbazing. Volgens de appelboer was daarop geen brief te zien – zoals de titel van het schilderij doet vermoeden – maar de fameuze smartphone van het hipstermerk.

Schilderij de HoochHet bewuste schilderij. Klik op het plaatje voor een vergroting

Dumoulin op longlist Giant-Alpecin voor Tour de France

Giant-Alpecin heeft haar voorselectie voor de Tour de France bekendgemaakt. De wielerploeg heeft veertien man geselecteerd, waar er uiteindelijk negen van naar Frankrijk mogen. Op de lijst staan onder andere Tom Dumoulin en John Degenkolb. 

"We gaan naar de Tour de France met als doel om een rit te winnen”, vertelt trainer Adriaan Helmantel op de website van de ploeg. "Onze longlist voor de Tour biedt kansen om die doelstelling te behalen. Om ons voor te bereiden hebben acht etappes op de video verkend. Dit zullen we analyseren en gebruiken om met de jongens onze tactiek te bepalen. Ter voorbereiding trekken een aantal van deze renners op trainingskamp naar de Sierra Nevada, waar ze aan hun conditie gaan werken. De laatste belangrijke koersen voor de Tour zijn vervolgens het Critérium de Dauphiné, de Ronde van Zwitserland en de Ster ZLM Toer."

Het hoofddoel van Dumoulin dit jaar is de tijdrit tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Limburger liet al eerder weten dat het klassement in de Tour daarom dit seizoen geen prioriteit zal zijn.

Naast Dumoulin staan ook landgenoten Laurens Ten Dam staan er met Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer nog eens vier renners op de longlist. Ook Degenkolb, die aan het begin van het jaar hard ten val kwam bij een aanrijding met een auto tijdens een trainingsrit, staat op de lijst. Warren Barguil is de beoogde kopman van de Duitse formatie.

Volledige voorselectie Giant-Alpecin: Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam, Laurens ten Dam, Albert Timmer (allen Ned), Nikias Arndt, John Degenkolb, Johannes Fröhlinger, Simon Geschke (allen Dui), Warren Barguil (Fra) Tobias Ludvigsson (Zwe), Georg Preidler (Oos) en Zico Waeytens (Bel).

Overvallers binden geldloopster granaat om

Overvallers hebben enkele maanden geleden geprobeerd in Amsterdam een geldtransport te overvallen door een medewerkster van het waardetransportbedrijf een handgranaat om haar enkel te binden. Dat zei een woordvoerder van de politie woensdag in het opsporingsprogramma Bureau 020 van AT5.

De vrouw, een medewerkster van het bedrijf G4S, werd op 7 maart overrompeld door de overvallers nadat zij uit de geldtransportauto stapte. Het voertuig was even daarvoor geparkeerd voor een vestiging van de ING op het Olof Palmeplein in Amsterdam-Noord. De daders bedreigden haar met een vuurwapen en ze werd in een busje geduwd. Vervolgens werd ze gedwongen terug te lopen naar de transportwagen. Het slachtoffer wist het explosief echter los te maken waarna de daders met een scooter op de vlucht sloegen.

"Ik zit al een tijdje bij de politie, maar dit heb ik nog nooit gehoord", zie politiewoordvoerder Rob van der Veen in het opsporingsprogramma.

Overvallers binden geldloopster granaat om
Overvallers binden geldloopster granaat om (Foto: ANP)

Megabedrag lonkt voor VVV-Venlo

De supporters van VVV-Venlo zijn druk duimen aan het draaien. Ahmed Musa kwam in het verleden voor de Limburgse formatie uit, maar voor hem lonkt nu een megatransfer naar Leicester City. Mocht het inderdaad zover komen, dan gaat de kassa voor zijn voormalige werkgever eveneens rinkelen.

Vierenhalf jaar geleden verruilde Musa VVV-Venlo voor CSKA Moskou. De Limburgers bedongen bij zijn vertrek echter een doorverkooppercentage. De Russen staan nu op het punt om de aanvaller voor een slordige 30 miljoen euro van de hand te doen, zo bevestigde trainer Leonid Slutski vandaag.

VVV-Venlo heeft het geld keihard nodig, omdat de ploeg in categorie 1 zit. "Als CSKA hem voor een bedrag van die orde verkoopt, zijn wij heel erg blij", liet algemeen directeur Marco Bogers aan Voetbal International weten. Het is onbekend om welk percentage het gaat. Wel is zeker dat het voor Venlose begrippen om een hoog bedrag gaat. "Het is afwachten. Het is een deal waar wij geen invloed op hebben, maar wel bij gebaat zouden zijn."

Afgelopen weekend had Bogers nog telefonisch contact met Musa, vanwege de felicitaties voor het behalen van de Russische landstitel. "Hij heeft de wens om naar de Premier League te vertrekken. In de winter was hij al bijna naar Leicester vertrokken, maar toen moest hij bij CSKA blijven om de club aan de titel te helpen. Dat is nu gelukt, dus het zou nu alsnog kunnen gebeuren. Het is voor ons erg spannend."

Spaanse hordeloopster voor 5e keer gepakt op doping

Na de veertien Russische namen is nu ook de vijftiende naam bekend van de 31 atleten die bij hertesten op stalen van de Olympische Spelen van 2008 positief zijn bevonden. Het gaat om de Spaanse hordeloopster Josephine Onyia en die zal niet onbekend zijn met de procedure: voor de geboren Nigeriaanse is het al de vijfde keer dat ze positief getest heeft, een bijzondere prestatie mogen we toch wel zeggen. 

In 2008 had Oniya het op de Olympische Spelen in Beijing tot de halve finales van de 100 meter horden geschopt, waarna ze nog aan de nodige reguliere wedstrijden meedeed. In Lausanne ging het twee weken na de Spelen al fout, want de Spaanse leverde er een positief plasje in. Dat deed ze krap anderhalve week later in Stuttgart nog eens dunnetjes over: dit keer werd er clenbuterol gevonden in haar potje.

In de weken rond de positieve tests had Onyia verrassend genoeg twee keer negatief getest en dus besloot de Spaanse atletiekbond maar om haar helemaal niet te schorsen. Gelukkig stak de internationale atletiekbond daar een stokje voor en via het Internationaal Sporttribunaal werd de Spaanse alsnog twee jaar geschorst. 

In januari 2011 maakte Onyia haar glorieuze comeback en het duurde dan ook niet lang voor het wéér raak was: in juli van dat jaar bleken er wederom sporen van verboden middelen in haar urine gevonden te zijn. Ze werd nog eens twee jaar geschorst, maar de Spaanse bleek toch wel vrij hardleers. In augustus 2015 werden er sporen van anabole steroïden gevonden in haar tijdens het Spaans kampioenschap ingeleverde potje pis, dit keer met een levenslange schorsing tot gevolg.

Puur chronologisch gezien is de nieuwe zaak dus eigenlijk de eerste positieve test voor Onyia, want de Spelen van 2008 vonden plaats voor haar waslijst aan dopingovertredingen officieel begon. Aangezien 2008 veruit haar beste jaar ooit was - ze liep de eerste, derde en vijfde tijd ooit voor een Spaanse - mogen we er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat ze ook vóór de Spelen niet op louter een lekkere paella als brandstof gelopen heeft. 

Zwitsers soepeler met geld dictators

Zwitserland komt met wetgeving die het met ingang van 1 juli makkelijker maakt zwart geld van dictators terug te laten vloeien naar de staatskas van het benadeelde land. Dit heeft de regering woensdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Zwitserland bijvoorbeeld ten aanzien van Egypte 650 miljoen dollar (583 miljoen euro) en Tunesië 70 miljoen Zwitserse franc (63 miljoen euro) geblokkeerd. Dat geld is gestort door de voormalige autocratische leiders van Egypte en van Tunesië, Hosni Mubarak en Zine al-Abidine Ben Ali of hun entourage.

Zwitserland bevriest doorgaans vermogens van ten val gebrachte dictators. Als dat uiteindelijk weer wordt opgeheven, behoort het geld vaak weer toe aan de kringen die het in Zwitserland hebben geparkeerd. Maar vanaf juli moet het voor de autoriteiten in het benadeelde land makkelijker worden de spaarcenten van de dictator of autocraat terug te laten vloeien naar de eigen staatskas.

Zwitsers soepeler met geld dictators
Zwitsers soepeler met geld dictators (Foto: ANP)

Criminele vluchteling harder aangepakt

Een vluchteling die tot een voorwaardelijke gevangenisstraf of een taakstraf is veroordeeld, kan zijn verblijfsvergunning verliezen. Dat maakte staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) woensdag bekend. Tot dusver kon een asielvergunning alleen worden ingetrokken of geweigerd bij een onvoorwaardelijke straf.

Het gaat om asielzoekers die voorwaardelijke straffen hebben gekregen voor zeden-, gewelds- en drugsmisdrijven. Ook mensenhandel en terroristische misdrijven vallen eronder. "Als mensen ernstige misdrijven begaan die diep ingrijpen in het leven van slachtoffers kan dat niet zonder gevolgen voor de asielvergunning zijn", aldus Dijkhoff in een verklaring.

Criminele asielzoeker harder aangepakt
Criminele asielzoeker harder aangepakt (Foto: ANP)

Kluge verrast sprinters in Giro

Roger Kluge heeft verrassend de zeventiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Duitser van de stoppende sponsor IAM Cycling ontsnapte in de laatste kilometer uit het peloton en bleef de aanstormende meute voor. Steven Kruijswijk blijft in de roze leiderstrui.

Vooraf was de 196 kilometer lange etappe tussen Molveno en Cassano d’Adda omcirkeld door de sprinters. Met veel topsprinters al naar huis roken onder meer Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo hun kans. Zij lieten kort na de start Daniel Oss (BMC), Pavel Brutt (Tinkoff) en Eugurt Zhupa (Southeast) wegrijden als kopgroep van de dag. De drie bleven binnen schootsafstand en in de slotfase ontsnapten Lars Bak (Lotto-Soudal), Ignatas Konovalovas (FDJ) en Maksim Belkov (Katusha) uit het peloton om zich bij de koplopers te voegen.

Met nog twee kilometer te gaan was ook de laatste koploper gepakt en leek het peloton zich op te maken voor de sprint. Filippo Pozzato dacht hier anders over en ontsnapte uit het peloton. De Italiaan viel echter in de slotkilometer stil, terwijl de iets later vertrokken Kluge wel standhield en de etappezege pakte, voor Nizollo en Niklas Arndt. In het klassement veranderde er in de top niets.

Geen kans Sijsling tegen Kyrgios

Het is tennisser Igor Sijsling niet gelukt de derde ronde van Roland Garros te bereiken. Op het Franse gravel was de Nederlander (ATP-123) had weinig in te brengen tegen de Australische badboy Nick Kyrgios (ATP-19): 3-6, 2-6 en 1-6.

Sijsling kwam in Parijs niet door de kwalificatie, maar mocht het in de eerste ronde als lucky loser opnemen tegen de Roemeen Adrian Ungur (ATP-204) die hij prompt versloeg. Kyrgios bleek echter andere koek te zijn. De Nederlander kreeg tegen de Australiër in de eerste set een breakkans, maar nadat hij die niet benut had was Kyrgios oppermachtig.

Afspraken over minder rompslomp in zorg

Tandartsen, wijkverplegers, apothekers, verloskundigen en psychologen kunnen straks meer tijd aan hun patiënten gaan besteden. Dat wordt mogelijk omdat zorgverzekeraars en zorgverleners afspraken hebben gemaakt om de administratieve rompslomp in de sector terug te dringen, maakte Zorgverzekeraars Nederland woensdag bekend.

"Alle partijen hebben de handen ineen geslagen en hebben constructief aan oplossingen gewerkt waardoor zorgverleners geen tijd kwijt zijn aan onnodige administratie en meer tijd hebben voor zorg aan hun patiënten", aldus de koepelorganisatie. In totaal maakte de koepelorganisatie afspraken met 24 brancheorganisaties.

Zo is er in de mondzorg het streven om volgend jaar papierloos te werken. Nu wordt er nog veel gewerkt met papieren formulieren. Dat geldt vooral in de langdurige zorg.

Afspraken over minder rompslomp in zorg
Afspraken over minder rompslomp in zorg (Foto: ANP)

Inspecteur berispt Clinton om e-mailgedrag

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de regels van haar departement voor e-mailverkeer tijdens haar bewind met voeten getreden. Dat is de conclusie van de inspecteur-generaal van het ministerie, die Clintons gebruik van een privéserver voor haar e-mail tegen het licht heeft gehouden, schrijft de Amerikaanse politieke nieuwssite Politico.

De gedoodverfde presidentskandidaat van de Amerikaanse Democratische Partij had "ten minste alle e-mails over departementale aangelegenheden moeten overdragen voor ze de overheidsdienst verliet, en omdat ze dat niet heeft gedaan heeft ze zich niet aan de regels op het departement gehouden", stelt de inspecteur-generaal.

De inspecteur heeft zijn rapport aan Congresleden verstrekt.

Inspecteur berispt Clinton om e-mailgedrag
Inspecteur berispt Clinton om e-mailgedrag (Foto: ANP)

Indonesië straft kindermisbruik zwaar

Seksueel misbruik van kinderen wordt in Indonesië voortaan zwaar bestraft. President Joko Widodo heeft woensdag een decreet ondertekend waarin de daders chemische castratie, implantatie van een microchip of de doodstraf in het vooruitzicht wordt gesteld. "Buitengewone criminaliteit vraagt om buitengewone maatregelen", lichtte hij toe.

Volgens officiële gegevens is het aantal gevallen van seksueel geweld tegen kinderen van bijna 2200 in 2011 gestegen naar meer dan vijfduizend drie jaar later. De Indonesische regering sprak van een crisis.

Tot dusver stond er op deze vorm van mishandeling van minderjarigen maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. Veroordeelde pedofielen worden vanaf nu wanneer ze vrijkomen in de gaten gehouden door middel van een onderhuids aangebracht gps-chip.

Indonesië straft kindermisbruik zwaar
Indonesië straft kindermisbruik zwaar (Foto: ANP)

06-polsbandjesactie tegen vermiste kinderen

De politie en de Reddingsbrigade Nederland starten opnieuw een campagne tegen kindervermissingen op stranden en bij recreatieplassen.

Vanaf woensdag worden gratis 06-polsbandjes uitgedeeld door de Reddingsbrigade en via aanwezige politieposten. Daarop kunnen de ouders hun mobiele telefoonnummer zetten, zodat hun kinderen sneller met hun ouders kunnen worden herenigd.

Dit jaar wordt de campagne extra kracht bijgezet door een samenwerking met Nickelodeon en de populaire tv-serie PAW Patrol. Tijdens de zomermaanden loopt er op kinderzenders Nickelodeon en Nick Jr. een voorlichtingscampagne om ouders en hun jonge kinderen te waarschuwen voor de gevaren van open water.

06-polsbandjesactie tegen vermiste kinderen
06-polsbandjesactie tegen vermiste kinderen (Foto: ANP)

Aanhouding na vondst dode vrouw op boot

De politie heeft woensdag een man aangehouden in verband met de vondst van een dode vrouw op een zeilboot in de haven aan het Julianapark in Hoorn.

De politie vond de vrouw woensdagochtend rond 04.15 uur na een melding via het alarmnummer 112. Op de boot is de hele ochtend forensisch onderzoek gedaan. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld, laat de politie weten.

Onduidelijk is nog wat zich op de boot heeft afgespeeld.

Aanhouding na vondst dode vrouw op boot
Aanhouding na vondst dode vrouw op boot (Foto: ANP)

41 mensen melden zich om zwijgcontract

Na de ophef over zwijgcontracten met gedupeerden in de zorg hebben 41 mensen zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De meldingen hebben betrekking op de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven, maakte de inspectie woensdag bekend.

De IGZ bekijkt bij alle meldingen of er ongewenste afspraken zijn gemaakt. Dat is het geval als er is opgenomen dat mensen moeten zwijgen of afzien van een gang naar de tuchtrechter of geen aangifte mogen doen bij de politie.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had patiënten en nabestaanden eerder opgeroepen om zich te melden als ze ook zo'n zwijgcontract hebben getekend. Die oproep deed zij naar aanleiding van de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum.

41 mensen melden zich om zwijgcontract
41 mensen melden zich om zwijgcontract (Foto: ANP)

Ontslag politiemedewerker na zedenmisdrijf

Een medewerker van de politie-eenheid Oost-Nederland is ontslagen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan een zedenmisdrijf. De politiechef van de eenheid verwijt de man ernstig plichtsverzuim.

De medewerker werd al in november vorig jaar aangehouden voor een zedendelict dat hij in privétijd zou hebben gepleegd. Naar aanleiding hiervan werd hij indertijd meteen al buiten functie gesteld, maar nu volgt ook zijn ontslag. "De onderzochte gedragingen in de privésfeer waarvan deze medewerker wordt verdacht, passen niet bij het ambt van een politieman", zo laat de eenheid weten.

"De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten heeft een onderzoek ingesteld. Op basis daarvan heeft de politiechef geconcludeerd dat de medewerker zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim en daarmee de schending van integriteit en betrouwbaarheid."

Ontslag politiemedewerker na zedenmisdrijf
Ontslag politiemedewerker na zedenmisdrijf (Foto: ANP)

Geer en Goor in race Gouden Televizier-Ring

Gordon mag dit jaar misschien eindelijk een Gouden Televizier-Ring om zijn vinger schuiven. De presentator, die vorige maand nog klaagde over het feit dat hij de prestigieuze tv-prijs nog nooit heeft gewonnen, is met Geer & Goor zoeken een hobby nog in de race voor de prijs.

Geer & Goor zoeken een hobby is een van de vijf winnaars van de derde kwalificatieronde van de publieksprijs. Daarmee is het programma van Gordon en Gerard Joling direct geplaatst op de selectielijst van de Gouden Televizier-Ring, maakte Televizier woensdag bekend.

Naast Geer en Goor gaan ook Hokjesman, Zondag met Lubach, Langs de oevers van de Yangtze en Koken met Van Boven door. "Het is een opvallende en zeer diverse top 5, met een populair amusementsprogramma, een intelligente talkshow en prachtige reportageseries", zegt Jeroen de Goeij, adjunct-hoofdredacteur van Televizier.

Volgens Televizier is er 'massaal gestemd'. "En dat is precies waar deze voorrondes om draaien: het publiek bepaalt welke programma's mogen meedoen in de race om de Gouden Televizier-Ring 2016. De kijker heeft echt invloed op deze publieksprijs."Het Gouden Televisier-Ring Gala vindt donderdag 13 oktober plaats.

Geer en Goor in race Gouden Televizier-Ring
Geer en Goor in race Gouden Televizier-Ring (Foto: BuzzE)

Max Verstappen blijkt multitalent

De 18-jarige Formule 1-coureur Max Verstappen blijkt een waar multitalent. Dinsdagavond bewees de jonge snelheidsduivel dat hij ook op het voetbalveld aardig zijn mannetje staat.

Dinsdagavond vond in Monaco de traditionele benefietwedstrijd voor Charity for Kids plaats. Nieuwssite 1Limburg weet te melden dat de Limburgse coureur 'een aardig potje bleek te kunnen voetballen' in een team met onder meer Sebastian Vettel, Felipe Massa, Carlos Sainz en Fernando Alonso.

Tegenstanders van de autoracers waren onder meer Prins Albert, Max Biaggi en Loris Capirossi. Het team van Max wist daar met 3-1 van te winnen.

Nieuwe Talibanleider verwerpt vredesoverleg

De nieuwe leider van de Afghaanse Taliban, Haibatullah Akhundzada, heeft gezegd dat er geen vredesgesprekken meer zullen zijn met de regering in Kabul. "We komen op geen enkel vredesoverleg meer", zei Akhundzada in een woensdag verspreide verklaring. Zijn voorganger, de mullah Akhtar Mansour, is door een Amerikaanse luchtaanval met behulp van een drone gedood.

Volgens bronnen bij de extremistische beweging wordt er gezocht naar de persoon die de Amerikanen heeft verklapt waar Mansour was. Akhundzada is naar verluidt in een geheime bijeenkomst die dinsdag begon tot leider gekozen. Hij zou op de bijeenkomst veel tegenstanders hebben gehad, maar de beweging wil de gelederen sluiten om wraak te nemen op de VS.

De Taliban zijn soennitische extremisten van voornamelijk de stam van de Pathanen uit Afghanistan en Pakistan. Van halverwege de jaren negentig tot 2001 heersten de Taliban over vrijwel heel Afghanistan.

Nieuwe Talibanleider verwerpt vredesoverleg
Nieuwe Talibanleider verwerpt vredesoverleg (Foto: ANP)

Opnieuw bommelding KLM-toestel Lima

Passagiers van een KLM-vlucht vanuit de Peruaanse hoofdstad Lima naar Amsterdam zijn woensdag voor de twee keer binnen een maand tijd gedupeerd door een valse bommelding.

De passagiers van vlucht KL744 moesten door de melding kort voor vertrek het toestel verlaten en ook alle bagage werd gecontroleerd. Het vliegtuig vertrok uiteindelijk met een vertraging van vier uur en wordt vanavond in Amsterdam verwacht.

Eind april kwam er ook al een valse bommelding voor een toestel op dit traject binnen. Het vliegtuig was toen al opgestegen en moest terugkeren naar Lima. Toen leverde de melding de passagiers ongeveer zes uur vertraging op.

Opnieuw bommelding KLM-toestel Lima
Opnieuw bommelding KLM-toestel Lima (Foto: ANP)

Bende achter illegale betaal-tv opgerold

In een gezamenlijk onderzoek van onder meer de Spaanse en Duitse politie en Europol is een bende opgerold die illegaal betaaltelevisiekanalen distribueerde in Spanje. Dertig verdachten zijn aangehouden in Spanje. Dat meldt Europol woensdag.

De kanalen werden via gekraakte televisiekastjes en internet verspreid. Tijdens een gezamenlijke actie vorige week woensdag werden 38 huizen in zeven steden in Spanje doorzocht. In totaal zijn 48.800 decoders in beslag genomen, evenals 183.200 euro aan contanten, tien luxe voertuigen, een privévliegtuig, verschillende financiële documenten en IT-apparatuur.

Het onderzoek, waaraan ook Eurojust en de Spaanse belastingdienst meewerkten, werd gestart toen een legitieme Spaanse aanbieder van decoders een klacht indiende tegen een ander bedrijf wegens het namaken en verkopen van hun decoders.

Volgens Europol bleek sprake van een uitgekiend netwerk van bedrijven, waaronder ook lege vennootschappen, waarmee een georganiseerd crimineel netwerk illegaal betaaltelevisiecontent distribueerde. De arrestanten importeerden decoders uit China, ontwierpen de benodigde firmware om de televisiesignalen te ontsleutelen en distribueerden ze de kanalen aan consumenten via speciale webpagina's en internetfora die onder hun controle stonden.

De bende zette ook technologie in IPTV in om illegaal meer dan 1600 televisiekanalen uit verschillende landen aan te bieden. De organisatie gebruikte servers in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland, dat de server plat heeft gelegd op verzoek van de Spaanse autoriteiten.

Voor het witwassen van de inkomsten werden verschillende methoden gebruikt, waaronder het genereren van bitcoins. De Spaanse autoriteiten hebben zes zogenoemde bitcoin mining centra in Europa ontdekt en ontmanteld.

Bende achter illegale betaal-tv opgerold
Bende achter illegale betaal-tv opgerold (Foto: BuzzT)

Koning breekt lans voor 'kracht Europa'

Europa moet blijven samenwerken om uitdagingen als de vluchtelingenstroom, terrorisme, klimaatbeheersing en de werkloosheid het hoofd te bieden. Dat was woensdag de kern van de boodschap die koning Willem-Alexander overbracht in het Europees Parlement in Brussel. "Bij al deze opgaven hebben wij elkaar nodig."

De koning wees erop dat Europese samenwerking vrede heeft gebracht en de lidstaten waarden delen. "Ik behoor tot de eerste generatie in de geschiedenis die dit geluk ten deel valt en ik wens komende generaties datzelfde geluk toe."

Dat er problemen, gebreken en zorgen rondom het Europees project zijn, is evident. Maar Europa mag geen eliteproject zijn, benadrukte Willem-Alexander. Belangrijke verworvenheden als vrij reizen, werken of wonen door heel Europa worden niet door alle Europeanen zo ervaren, zei de koning.

Ook het gebrekkige imago van de EU, die "eerder als boeman en bemoeial dan als bondgenoot"wordt gezien, stipte de koning aan.

Koning breekt lans voor 'kracht Europa'
Koning breekt lans voor 'kracht Europa' (Foto: ANP)

Rabobank koppelt ondernemers aan rijke klanten

Rabobank begint een proef waarbij ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf geld kunnen lenen van vermogende klanten van de bank. Volgens het financiële concern biedt dit de ondernemers een nieuwe financieringsmogelijkheid, die als aanvulling kan dienen op een regulier bankkrediet en crowdfunding.

Rabobank test een onlineplatform waar klanten met minstens 1 miljoen euro op hun bankrekening met de mkb-bedrijven in contact worden gebracht. De kredieten die de rijke particulieren kunnen uitgeven zijn minstens 100.000 euro. De bank neemt in de proeffase zelf voor minstens de helft deel in iedere financiering. De proef loopt tot december.

Rabobank-bestuurslid Rien Nagel rekent op veel belangstelling. Voor de test zijn al tientallen klanten en bedrijven gevonden, die overwegen mee te doen. "Deze vorm van kredietverlening is typisch Rabobank. We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar."

Spaarrente
Het verwachte rendement op de leningen ligt hoger dan bijvoorbeeld de huidige spaarrente. Mocht het toch misgaan en een van de deelnemende bedrijven komt in betalingsproblemen, dan is het volgens Nagel 'samen uit, samen thuis'. Dan hebben de bank en de rijke klant allebei te maken met een vergelijkbaar verlies.

Het bedrijfsleven krijgt er de laatste tijd steeds meer nieuwe financieringsvormen bij. Het is voor grootbanken als Rabobank interessant om hier als bemiddelaar ook een rol in te spelen. Zo kunnen ze kredieten regelen voor hun zakelijke klanten, zonder dat die volledig op de balans van de bank komen te staan. Dat is handig omdat de bank dan minder extra buffers hoeft aan te houden.

Rabobank koppelt ondernemers aan rijke mensen
Rabobank koppelt ondernemers aan rijke mensen (Foto: ANP)

KLM breidt busaanbod uit naar het zuiden

KLM breidt zijn vorig jaar geïntroduceerde busdienst uit naar Eindhoven en Maastricht. Passagiers uit die steden kunnen vanaf 9 juni gratis meerijden van en naar Schiphol als zij een vliegticket boeken bij de luchtvaartmaatschappij.

De KLM-bus rijdt straks twee keer per dag op en neer tussen Maastricht en Schiphol, met een tussenstop in Eindhoven. Reizigers die er gebruik van willen maken, moeten wel een ticket boeken met Maastricht of Eindhoven als vertrek- of eindpunt.

Vorig jaar opende KLM al zo'n busverbinding met Arnhem en Nijmegen. Dat bleek een succes, meldde de luchtvaartmaatschappij woensdag. Volgens topman Pieter Elbers past de uitbreiding in de plannen van KLM om zich ook op de Nederlandse markt nadrukkelijker te profileren.

Marktaandeel
Reizigers in de grensstreek kunnen de laatste jaren uit een steeds ruimer vluchtaanbod kiezen op luchthavens als Weeze en Düsseldorf. Daardoor is het marktaandeel van KLM met name in die provincies flink weggezakt.

Daarnaast verwacht het bedrijf dat buitenlandse reizigers die Eindhoven of Maastricht willen bezoeken, van de busdienst gebruik zullen gaan maken. De Limburgse hoofdstad was in 2008 de laatste binnenlandse vliegbestemming die werd geschrapt, omdat zulke korte vluchten niet meer rendabel waren.

Slecht bereikbaar
KLM bood overigens al in de jaren twintig van de vorige eeuw busvervoer aan van en naar Schiphol, omdat de luchthaven in die tijd slecht bereikbaar was met openbaar vervoer. Na de opening van de huidige spoorlijn naar Schiphol, eind jaren zeventig, raakte die busdienst geleidelijk uit de tijd.

KLM breidt busaanbod uit naar het zuiden
KLM breidt busaanbod uit naar het zuiden (Foto: ANP)

Strootman: "Ik twijfelde of ik ooit nog mijn niveau zou halen"

Kevin Strootman is na een jarenlange afwezigheid weer terug bij het Nederlands elftal. De middenvelder is weer volledig fit. "Ik twijfelde of ik ooit nog mijn niveau zou halen."

In twee jaar tijd moest de 26-jarige Strootman drie keer geopereerd worden aan zijn knie. "Natuurlijk heb ik moeilijke momenten gehad. Vooral vlak voor mijn laatste operatie, vorig jaar", zegt de middenvelder van AS Roma in gesprek met Voetbal International.

"Ik had er alles aangedaan om weer fit te worden", vervolgt de 25-voudig international. "Alles, maar ik kon die laatste twintig procent er maar niet bij krijgen. Dat was vorig jaar. Op die momenten twijfelde ik of ik ooit nog mijn niveau zou halen. Of in het laatste traject van mijn terugkeer, bij trainingen met de beloften van AS Roma. Als het dan niet lekker liep, en ik niet kon uitblinken, vrat het echt aan me."

Strootman heeft zijn rentree bij AS Roma inmiddels gemaakt en hoopt op speelminuten tegen Ierland, Polen en/of Oostenrijk. "Mijn knie voelt goed, de angst is weg. Ik doe alle extra oefeningen om de knie zo sterk mogelijk te maken. Ik heb nou eenmaal een verhoogd risico, maar door mijn lichaam optimaal te preparen wil ik die kans zo klein mogelijk houden."

Minister erkent falen ambtelijke top Justitie

Minister Ard van de Steur (Veiligheid en Justitie) erkent dat de ambtelijke top van zijn departement onvoldoende heeft gefunctioneerd. Hij reageert hiermee op de conclusies van de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de bonnetjesaffaire in de zogenoemde Teeven-deal.

De commissie maakt zich grote zorgen over de cultuur op het ministerie. Aan de top was er een "evident gebrek aan regie in de politiek zeer gevoelige zaak".

Er wordt nu fors geïnvesteerd in het beter functioneren van de ambtelijke top, reageerde Van der Steur woensdag. Hij zegt in een schriftelijke verklaring niets over zijn eigen functioneren of positie.

Minister erkent falen ambtelijke top Justitie
Minister erkent falen ambtelijke top Justitie (Foto: ANP)

Dinand Woesthoff gewond na speedbootongeluk

Dinand Woesthoff was maandagavond op Ibiza betrokken bij een ongeluk met een speedboot. De zanger kon even niet meer zien, maar maakt het inmiddels goed. Dinand is weer terug in Nederland.

"Het gaat goed met hem", laat Dinands management weten. "Hij heeft oogletsel opgelopen, maar dat is niet blijvend." Donderdagavond gaat de zanger gewoon volgens planning weer aan het werk. "Het was domme pech, maar gelukkig is het goed afgelopen."

Dinand deelde woensdag via Twitter een aantal 'zomertips', die maakten duidelijk wat hem is overkomen. "Als je dan toch met 120 km/uur uit een speedboat wordt gelanceerd, ga dan niet met je hoofd eerst richting water", luidde een van de tips. "Als je dan met je hoofd op 't water klapt, een fel wit licht je mee onder water neemt, je niets meer ziet: blijf kalm, zwem omhoog."

Ziekenhuis
De derde tip is te blijven zwemmen als je boven komt, niets meer ziet, de zee hoort kolken en je kleding zwaar is. "Als na minuten je gezichtsvermogen weer terugkomt en de boot je heeft kunnen vinden, zwem in shock naar de boot & thank God."

Uit de zomertips van Dinand blijkt dat de zanger met bloedende ogen, een bedwelmd hoofd en onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis is gegaan. "Mocht je je afvragen what just happenend, dan zat het grootste gevaar te wachten op het meest onverwachte moment. Pfff."

Halloween
Dinands zevende en laatste tips is een reddingsvest te dragen. "Ook al zag je dit niet aankomen en was het iemand die dit voor je besloot te creëren." De zanger laat ook weten dat hij blij is weer in Nederland te zijn. "Het was iets te close. Ik blijf lekker thuis."

Tot slot kwam Dinand tot de conclusie dat een speedbootongeluk 'beter' is in oktober. "Na de eerste schrik vinden je kids die zombielook veel beter. #halloween", schreef hij bij een foto van zijn bloeddoorlopen ogen.

Dinand Woesthoff gewond na speedbootongeluk
Dinand Woesthoff gewond na speedbootongeluk (Foto: BuzzE)

Snapchat haalt wederom miljoenen op

Snapchat haalt opnieuw geld op. Dit keer gaat het om tweehonderd miljoen dollar. De investering waardeert Snapchat als geheel op zo'n 20 miljard dollar, meldt Techcrunch op basis van meerdere bronnen.

De nieuwe financieringsronde volgt op de eerdere ronde van 175 miljoen dollar, die werd geleid door Fidelity. In die ronde werd Snapchat nog een totale waarde van 16 miljard dollar toegekend, net zoveel als het jaar daarvoor.

Onder meer Alibaba, Yahoo en Lightspeed hebben al geld gestoken in het bedrijf. Veel bestaande investeerders zouden ook willen meedoen met de nieuwe financieringsronde, waaronder Spark Capital.

Snapchat is sinds de lancering vijf jaar geleden flink gegroeid. De startup zegt ruim honderd miljoen mensen dagelijks de foto- en berichtenservice gebruiken.

Snapchat haalt wederom miljoenen op
Snapchat haalt wederom miljoenen op (Foto: BuzzT)

EgyptAir schakelt buitenlandse bedrijven in

Vliegmaatschappij EgyptAir heeft een Frans en een Italiaans bedrijf ingeschakeld om te helpen zoeken naar de zwarte dozen van zijn toestel dat vorige week neerstortte in de Middellandse Zee, zo meldde de Egyptische staatstelevisie woensdag.

De Airbus A320 was onderweg van Parijs naar Caïro met 66 passagiers aan boord, onder wie dertig Egyptenaren en vijftien Fransen. Het toestel verdween plots van de radar. Het ligt vermoedelijk op een diepte van 3000 meter.

Egypte zette enkele dagen geleden al een onderzeeër in om naar de zwarte dozen te zoeken. De dozen (in werkelijkheid fel oranje gekleurd) zijn waterbestendig en zenden ongeveer dertig dagen een signaal uit.

EgyptAir schakelt buitenlandse bedrijven in
EgyptAir schakelt buitenlandse bedrijven in (Foto: ANP)

Duitse regering gaat voor integratiewet

De Duitse regering heeft woensdag besloten een omstreden integratiewet voor vluchtelingen in te voeren. Daarin is ook het fel bekritiseerde artikel opgenomen waarin staat dat de staat onder bepaalde voorwaarden asielzoekers gedurende drie jaar kan voorschrijven waar zij in Duitsland wonen.

De wet moet het opgaan in de samenleving vergemakkelijken van de vele vluchtelingen die Duitsland vorig jaar binnenkreeg. Bonskanselier Angela Merkel sprak woensdag van een mijlpaal. Tegenstanders van de wet noemen sommige onderdelen juist slecht voor integratie.

De wet gaat over erkende vluchtelingen die in Duitsland mogen blijven en een voorlopige status hebben.

Kleine banen
Zij krijgen onder meer makkelijker toegang tot de arbeidsmarkt. Zo wordt in gebieden met weinig werkloosheid de regel tijdelijk ingetrokken dat vluchtelingen alleen een baan krijgen als er geen gegadigde uit Duitsland of een ander EU-land is. Er worden kleine, laagbetaalde banen voor migranten gecreëerd, vooral in opvangcentra. Asielzoekers die een grote kans maken om te mogen blijven, kunnen al na drie maanden een opleiding krijgen.

Aan de andere kant moeten asielzoekers zich inspannen om te integreren en de taal te leren en kunnen ze ook worden gedwongen om aan integratiecursussen mee te doen. Migranten die dat te weinig doen, kunnen worden gekort op hun uitkering. Om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning, moeten migranten in de toekomst aantonen dat ze goed zijn geïntegreerd.

Met het omstreden woonartikel wil de bondsregering voorkomen dat migranten massaal naar de steden trekken en zich daar vestigen. De deelstaten mogen bepalen waar erkende vluchtelingen moeten gaan wonen.

Duitse regering gaat voor integratiewet
Duitse regering gaat voor integratiewet (Foto: ANP)

Principeakkoord met cipiers België

De vakbonden en de Belgische minister van Justitie Koen Geens hebben een voorlopig akkoord bereikt over betere arbeidsvoorwaarden voor het gevangenispersoneel. De bonden gaan het akkoord maandag voorleggen aan hun achterban. De stakingen, die al weken voortduren, worden vooralsnog voortgezet.

Cipiers drongen vorige week het ministerie van Justitie binnen en sloegen de hal en ontvangstruimte kort en klein uit protest tegen de bezuinigingsplannen van Geens. De minster zegde al wel extra personeel toe, maar negen eerdere onderhandelingsrondes waren niet succesvol.

"Dit is een heel goed voorstel", zei Geens woensdag. "Ik denk dat de regering zo diep in haar buidel heeft getast als enigszins mogelijk." Hij zei te hopen dat het gevangenispersoneel positief reageert.

Gevangenismedewerkers in vooral Brussel en Wallonië staken al een kleine maand, waardoor de omstandigheden van de gedetineerden sterk verslechteren. Mede daardoor is de staat veroordeeld tot dwangsommen.

Principeakkoord met cipiers België
Principeakkoord met cipiers België (Foto: ANP)

Volkert van der G. moet met reclassering praten

Volkert van der G. moet bij zijn verplichte gesprekken met de reclassering informatie aan die dienst blijven verstrekken en antwoord geven op vragen die aan hem worden gesteld. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald in een kort geding dat de moordenaar van Pim Fortuyn had aangespannen. Van der G. gaat in beroep tegen de uitspraak.

Het verstrekken van informatie is onderdeel van de bijzondere voorwaarden die bij zijn vervroegde invrijheidstelling horen. Van der G. meende echter dat hij zich alleen hoefde te melden en weigerde tijdens die bezoeken in te gaan op vragen. Het Openbaar Ministerie (OM) wijzigde de regeling daarop door de voorwaarde toe te voegen dat hij bij de zogenoemde meldplichtgesprekken ook informatie moest verstrekken. Hij spande vervolgens een kort geding aan om deze voorwaarde aan te vechten.

De rechter kan zich echter niet vinden in de uitleg van Van der G. over de meldplicht. "Deze heeft in dit geval een ander doel dan alleen het beperken van vrijheid, namelijk het bieden van begeleiding en hulp en steun en er vloeien ook meer verplichtingen uit voort dan alleen op komen dagen", zo luidt het vonnis. "De Staat heeft Van der G. dit de afgelopen tijd ook duidelijk gemaakt. De wijziging die het OM onlangs heeft aangebracht, betreft dan ook geen uitbreiding van de meldplicht, maar een nadere explicitering van wat de meldplichtcontacten moeten inhouden om bij te kunnen dragen aan het doel."

Van der G. houdt echter voet bij stuk en vecht de uitspraak aan. "Die informatieplicht is mijn cliënt bij zijn vrijlating niet opgelegd", zegt zijn advocaat Willem Jebbink. "Het vonnis is onbegrijpelijk omdat mijn cliënt zich steeds keurig aan alle wél opgelegde voorwaarden heeft gehouden. Desondanks worden hem steeds weer wat nieuwe verplichtingen opgelegd. Daardoor weet mijn cliënt niet waaraan hij toe is. Dat levert een schending op van het fundamentele rechtszekerheidsbeginsel."

Van der G. moet met reclassering praten
Van der G. moet met reclassering praten (Foto: ANP)

HEMA nu ook in Barcelona

HEMA heeft woensdag een vestiging geopend in Barcelona, op een steenworp afstand van de beroemde boulevard Ramblas. Het gaat om het vierde Spaanse filiaal van de Nederlandse winkelconcern. Met twee verdiepingen is het een van de grootste internationale zaken van de keten.

De drie andere Spaanse winkels van HEMA zijn te vinden in Madrid. Het assortiment van de zaken in het Zuid-Europese land wijkt overigens wel af van dat in Nederland. HEMA verkoopt in Spanje geen rookworst of tompouces. Wel vinden de Hollandse stroopwafels er gretig aftrek.

HEMA zet de laatste tijd sterk in op groei in het buitenland. De focus daarbij ligt op verdere uitbreiding in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De keten telt inmiddels ongeveer zevenhonderd filialen in zeven landen, waarvan meer dan 530 in Nederland. Bij het bedrijf werken ongeveer 11.000 mensen.

HEMA nu ook in Barcelona
HEMA nu ook in Barcelona (Foto: ANP)

Amphia Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft bij het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout structurele tekortkomingen vastgesteld op het gebied van patiëntveiligheid. De ziekenhuizen zijn voor zes maanden onder verscherpt toezicht geplaatst, maakte de inspectie woensdag bekend.

Volgens IGZ zijn er onder meer problemen met de manier waarop (risicovolle) medicijnen worden gereedgemaakt en toegediend. Daarnaast schort het aan het zogenoemde veiligheidsmanagementsysteem van het ziekenhuis.

"Hoewel met externe druk van de inspectie, het ziekenhuis wel adequate verbeterplannen maakt, constateert de inspectie dat het ziekenhuis aantoonbaar moeite heeft met de borging van verbetermaatregelen", aldus IGZ.

Het bestuur van Amphia Ziekenhuis zegt de bevindingen serieus te nemen. "Wij herkennen de geconstateerde verbeterpunten en zijn hier ook al mee bezig. Rondom de medicatieveiligheid heeft de inspectie reeds geconcludeerd dat de verbeteringen op schema lopen. Wij pakken de bevindingen van de Inspectie op om met nog meer voortvarendheid alle overige verbeteringen binnen de gestelde zes maanden door te voeren", aldus bestuursvoorzitter Olof Suttorp.

Amphia Ziekenhuis onder verscherpt toezicht
Amphia Ziekenhuis onder verscherpt toezicht (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Monaco

header

Komende zondag staat de 74e editie van ’s werelds bekendste en meest prestigieuze Formule 1-race op het programma: de Grand Prix van Monaco. Voor iedere toprijder een absolute must-have op zijn palmares. De nauwe en bochtige straten worden niet alleen omgeven door de pracht en praal van het steenrijke ministaatje en diens bijbehorende jetset, maar ook door een beruchte vangrails die zelfs de kleinste rijdersfout genadeloos afstraft. Het circuit is relatief kort, slechts 3,337 kilometer lang, en er zullen zondagmiddag 78 ronden gereden moeten worden. 

De Monegaskische race vormt samen met de 24 uur van Le Mans en de Indy 500 de befaamde Triple Crown of Motorsport. Tot op de dag van vandaag wist alleen Graham Hill alle drie de races minimaal één keer te winnen. De wedstrijd op het wereldberoemde stratencircuit werd voor het eerst verreden in 1929. Dat jaar was het de latere Britse oorlogsheld William Grover-Williams die in zijn Bugatti de zege greep, nog voor de favoriete Duitse stercoureur Rudolf Caracciola. Ayrton Senna won liefst zesmaal in Monaco en is daarmee de meest succesvolle rijder in het vorstendom. Graham Hill en Michael Schumacher zegevierden ieder vijfmaal. De laatste drie jaar was de race telkens een prooi voor Nico Rosberg in zijn Mercedes. 

De GP van Monaco kent een enorme historie die gevuld is met tal van heroïsche verhalen. Zo lag tweevoudig wereldkampioen Alberto Ascari in 1955 aan de leiding toen hij te hard op een chicane af reed en met auto en al de zee in dook. Het publiek hield de adem in terwijl de Lancia D50 zonk als een baksteen. Enkele seconden later haalde iedereen opgelucht adem toen de lichtblauwe helm van de kampioen aan het wateroppervlak verscheen. Ascari werd onder luid gejuich in een reddingsboot getrokken. Ook de krankzinnige uitvoering van 1982 sprak tot de verbeelding. Alain Prost en Riccardo Patrese vochtten in de regenachtige slotfase om de zege. Prost kletterde in de 74e ronde in de vangrails, waarna Patrese spinde en zijn motor af liet slaan. Daarmee kwamen met nog twee ronden te gaan achtereenvolgens Didier Pironi, Andrea de Cesaris en Derek Daly aan de leiding, maar alle drie vielen ze stil met problemen. Uiteindelijk kreeg Patrese zijn motor heuvelafwaarts weer aan de gang en wist daardoor alsnog zijn allereerste zege te grijpen.   

Of het weer zo spannend zal worden als toen is niet te voorspellen, maar dit jaar is er in ieder geval een Nederlander die mee kan strijden om de ereplaatsen. Op voorhand lijkt de Red Bull van Max Verstappen gemaakt voor het smalle circuit waar downforce en grip belangrijker zijn dan rauwe pk’s. De jongste racewinnaar allertijden zal zijn handen echter vol hebben aan teammaat Daniel Ricciardo, die zijn uiterste best zal doen om aan te tonen dat hij de nummer één van het team is. Als altijd zal de concurrentie komen van Mercedes en Ferrari, maar ook McLaren-Honda heeft aangekondigd hoge ogen te kunnen gooien. Of dat realistisch is valt nog te bezien, maar feit is wel dat de krachtsverhoudingen op Monaco wel eens heel anders kunnen zijn dan op normale circuits. Daarbij komt dan ook nog dat de weersvoorspellingen voor komende zondag voorlopig regen verwachten. Alle ingrediënten lijken dan ook aanwezig voor een waar spektakelstuk!


kopje

circuit

F1 circuit guide Monaco

Historie Grand Prix van Monaco

FIA Grand Prix van Monaco Informatie

kopje

Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00

kopje

Coureurs:

# Coureur Land Team Punten
1 Nico Rosberg Ger Mercedes 100
2 Kimi Räikkönen Fin Ferrari 61
3 Lewis Hamilton Gbr Mercedes 57
4 Sebastian Vettel Ger Ferrari 48
5 Daniel Ricciardo Aus Red Bull Racing 48
6 Max Verstappen Ned Red Bull Racing 38
7 Felipe Massa Bra Williams 36
8 Valtteri Bottas Fin Williams 29
9 Daniil Kvyat Rus Toro Rosso 22
10 Romain Grosjean Fra Haas 22
11 Carlos Sainz Esp Toro Rosso 12
12 Fernando Alonso Esp Mclaren 8
13 Sergio Perez Mex Force India 8
14 Kevin Magnussen Den Renault 6
15 Nico Hulkenberg Ger Force India 6
16 Jenson Button Gbr Mclaren 3
17 Stoffel Vandoorne Bel Mclaren 1
18 Jolyon Palmer Gbr Renault 0
19 Esteban Gutierrez Mex Haas 0
20 Marcus Ericsson Swe Sauber 0
21 Pascal Wehrlein Ger Manor 0
22 Felipe Nasr Bra Sauber 0
23 Rio Haryanto Ina Manor 0

Constructeurs:

# Constructeur Punten
1 Mercedes 157
2 Ferrari 109
3 Red Bull Racing 94
4 Williams 65
5 Toro Rosso 26
6 Haas 22
7 Force India 14
8 Mclaren 12
9 Renault 6
10 Sauber 0
11 Manor 0

kopje

Datum Training/race Tijd
Donderdag 26 Mei Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
Zaterdag 28 Mei Vrije training 3 11:00 -12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
Zondag 29 Mei Race 14:00

kopje

Datum Training/Race TV Zender
Donderdag 26 Mei Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 28 Mei Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 29 mei Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje

weer

Het actuele weerbericht

NBA 2K16 is dit weekend gratis voor Xbox Live Gold

Op dit moment worden de halve-finales van de NBA uitgevochten en dus is het een mooi moment om mensen weer warm te krijgen voor NBA 2K16. Mensen die Xbox Live Gold hebben kunnen namelijk dit weekend de game gratis spelen.

Het spel is vanaf morgenavond beschikbaar en blijft dat tot maandagmiddag. Als je daarna het spel koopt krijgt korting en behoudt zijn behaalde resultaten in-game.NBA 2K16

Shell schrapt nog eens 2200 banen

Shell schrapt wereldwijd 2200 banen extra in verband met de aanhoudend lage olieprijzen. De reorganisatie komt bovenop twee eerdere ontslagrondes die vorig jaar werden aangekondigd, en waarbij in totaal 10.300 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Hoeveel banen in Nederland op de tocht staan, kon een woordvoerster woensdag niet aangeven. Wel zei ze dat met name de divisie die zich bezighoudt met het opsporen en oppompen van ruwe olie (Upstream) getroffen zal worden.

Shell schrapt nog eens 2200 banen
Shell schrapt nog eens 2200 banen (Foto: ANP)

Hudson's Bay naar Tilburg en Breda

De eerste Nederlandse warenhuizen van Hudson's Bay, naast de hoofdvestiging in Amsterdam, komen te staan in Tilburg en Breda. Dat maakte het Canadese winkelconcern woensdag bekend.

Hudson's Bay kondigde vorige week aan dat het de komende twee jaar tot twintig vestigingen in ons land te openen. De onderneming wil zo in het gat springen dat het faillissement van V&D heeft achtergelaten. Duidelijk was toen al dat de hoofdstad als eerste aan de beurt zou komen.

Het warenhuis van Hudson's Bay in Amsterdam wordt gevestigd in het gebouw De Vleeshal en twee andere panden aan het Rokin. Daarnaast strijkt Hudson's Bay neer in de oude panden van V&D aan de Heuvelstraat in Tilburg en in winkelcentrum De Barones in de binnenstad van Breda.

Kalverstraat
Ook de discountketen Saks OFF 5TH komt naar Amsterdam. De eerste winkel komt in de Kalvertoren aan de Kalverstraat in Amsterdam. Ook in dat winkelcentrum was voorheen een filiaal van V&D gevestigd.

Topman Richard Baker van Hudson's Bay liet weten verheugd te zijn over de positieve reacties op de komst van het winkelbedrijf naar Nederland "We hebben een goed gevoel over de samenwerking met zowel onze verhuurders als de betrokken gemeenten", zei hij.

Infrastructuur
Hudson's Bay maakt bij de uitbreiding naar Nederland gebruik van bestaande Europese infrastructuur. Dat betekent dat het bedrijf vooralsnog niet van plan is een eigen distributiecentrum op te tuigen.

Hudson's Bay naar Tilburg en Breda
Hudson's Bay naar Tilburg en Breda (Foto: ANP)

Bonnendeal geen doofpot

Er is geen sprake van een doofpot in de bonnetjesaffaire in de zogenoemde Teeven-deal. De chaos bij het ministerie van Veiligheid van Justitie is zo groot dat het departement niet eens in staat is om een gevoelige zaak in een doofpot te stoppen. Dat concludeert de commissie-Oosting, die de affaire andermaal onderzocht.

De commissie maakt zich grote zorgen om de cultuur op het ministerie. Aan de top was er een "evident gebrek aan regie in de politiek zeer gevoelige zaak". De commissie ziet er "verkokering, gebrek aan eenheid van optreden en het ontbreken van politieke sensiviteit". De vraag is of die situatie "per saldo niet ernstiger is", aldus de commissie. Je kunt zo niet eens iets effectief toedekken, schamperen de onderzoekers.

De Teeven-deal is de schikking die huidig Kamerlid Fred Teeven als officier van justitie trof met drugscrimineel Cees H.. De latere afhandeling van de zaak kostte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zijn baan, net als Teeven, die op dat ministerie inmiddels staatssecretaris was. Ze stapten op toen bonnetjes opdoken die bewezen dat de crimineel 4,7 miljoen gulden aan de deal overhield. Opstelten had een jaar lang volgehouden dat het om 1,2 miljoen gulden ging en dat het bonnetje onvindbaar was.

Veeg
Eerder concludeerde de commissie van Marten Oosting al dat de deal en de nasleep niet deugden. Het nieuwe onderzoek richtte zich op de zoektocht naar 'het bonnetje'. Ambtenaren zouden daarmee hebben moeten stoppen. Zo'n doofpot was het dus niet. "Zo'n situatie veronderstelt in elk geval het organisatorisch vermogen en de bestuurskracht om zaken effectief toe te dekken." Daarvan was geen sprake, zegt de commissie.

Een veeg uit de pan krijgt met name Pieter Cloo, de toenmalige secretaris-generaal. Hij is "ernstig tekortgeschoten". Om de bewindslieden te helpen zich te verantwoorden in de Tweede Kamer, moet de secretaris-generaal regelen dat het ministerie functioneert als één geheel. Dat lukte hem niet.

Professioneel
De commissie neemt het op voor ict-ambtenaren van het ministerie. Die hebben "professioneel gehandeld en hun taken naar behoren uitgevoerd". De huidige minister Ard van der Steur en zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff zeiden tijdens een debat over de zaak dat zij niet de juiste mensen waren.

Bonnendeal geen doofpot
Bonnendeal geen doofpot (Foto: ANP)

Staking bij Franse kerncentrale in Nogent

De Franse vakbond CGT heeft een 24 uursstaking bij de kerncentrale in Nogent-sur-Seine afgekondigd. De staking gaat woensdagavond om 21.00 uur in. De staking maakt deel uit van de acties die de vakbonden voeren tegen de voorgenomen wijziging van de arbeidswetten door de regering.

Nogent is een kleine plaats ten zuidoosten van Parijs, in het departement Aube. Het is nog niet duidelijk welke consequenties de staking voor het functioneren van de centrale heeft. Werknemers van andere kerncentrales komen woensdag bijeen om te bespreken of ook daar stakingen zullen worden gehouden, aldus een woordvoerder van de CGT.

Staking bij Franse kerncentrale in Nogent
Staking bij Franse kerncentrale in Nogent (Foto: ANP)

Josje maalt niet om kritiek op uiterlijk

Josje Huisman ligt totaal niet wakker van kritiek op haar uiterlijk en kleding. "Dat boeit me geen reet", zegt de blondine, die tot voor kort deel uitmaakte van K3, in een interview met Grazia.

Wat haar wel raakt, is kritiek op wie ze is als persoon. "Als dat gebeurt, moet ik mezelf er altijd even aan herinneren: jij kent mij helemaal niet, waar is het op gebaseerd? In de loop van de jaren heb ik een olifantenhuid gekregen, maar ik ben ook maar een mens, hè."

K3 heeft Josje niet veranderd. "Ik ben altijd open-minded geweest, misschien is dat de rebel in mij. Als ik blauw haar wil hebben, doe ik dat. Sommige mensen vinden dat heftig, terwijl ik denk: leuk toch?" Josje probeert graag wat nieuws en wil niet opgaan in de massa. "Iedereen moet daar vrij in zijn, zonder veroordeeld te worden. Ik trek me er niets van aan wat anderen over mijn neuspiercing roepen. Ik draag hem nog steeds en vind 'm nog steeds mooi."

Dat het publiek soms schrok van de rebelse kant van de K3-zangeres, snapt Josje wel. "Mensen vergeten wel eens dat ik buiten K3 nog gewoon een leven heb en een volwassen vrouw ben. Als ik dan weer een impulsieve actie had, die niet in het vrolijke en lieve K3-plaatje paste, was dat soms even schrikken. Snap ik ook wel, maar ik heb daar niet zo mee geworsteld."

Josje maalt niet om kritiek op uiterlijk
Josje maalt niet om kritiek op uiterlijk (Foto: BuzzE)

Cruijff: 'Met Bosz wordt Ajax wel kampioen'

Peter Bosz heeft bij Ajax de moeilijke taak gekregen om Frank de Boer op te volgen. Met een contract van drie jaar moet de 52-jarige trainer gaan proberen om aantrekkelijk voetbal aan resultaat te gaan koppelen.

"Ik denk wel dat hem dat gaat lukken", zegt Jordi Cruijff, sportdirecteur van Bosz' oude club Maccabi Tel Aviv. "De Boer opvolgen zal niet makkelijk zijn. Maar iemand moet het doen. Dan denk ik dat Peter daar meer dan geschikt voor is. Ook bij Maccabi Tel Aviv liet hij het team altijd voor de winst spelen. Altijd zorgde Bosz dat de restdefensie goed stond. Met de sentimenten dat hij een verleden heeft bij Feyenoord zal het ook wel goedkomen."

Ondanks het mislopen van de landstitel door Maccabi Tel Aviv na drie keer op een rij wel landskampioen te zijn geworden en het mislopen van de beker door verlies van Maccabi Haifi, werd Bosz geprezen. Hij stapte namelijk in januari in, toen de competitie al halverwege was. In die tijd keek de voormalig coach van Vitesse en Heracles Almelo al met een schuin oog naar de ontwikkelingen bij Ajax.

Cruijff: "Hoewel het maar vijf maanden waren, heb ik goed met Peter en ook assistent-coach Hendrie Krüzen samengewerkt. Regelmatig vroeg hij naar mijn mening, om een voetbaldiscussie op gang te brengen. Voor een sportdirecteur is dat prettiger dan wanneer je deze zelf al dan niet ongevraagd moet verkondigen. En knap vind ik het dat hij met zowel ervaren als jonge spelers goed kon werken. Als Ajax een paar extra ervaren spelers erbij krijgt, zie ik ze onder Bosz wel kampioen worden. Want voor de selectie van PSV doen ze niets onder."

"Natuurlijk hebben we geprobeerd hem te behouden; ik denk dat ik alle denkbare argumenten op tafel heb gelegd. Maar Maccabi Tel Aviv wist ook dat er voor Bosz bepaalde clubs in de rij stonden. Achteraf denk ik dat we hier trots mogen zijn dat veel van onze trainers een mooie vervolgstap hebben gemaakt. Pako Ayestarán is nu hoofdcoach van Valencia, Slavisa Jokanovic ging naar Fulham, Óscar García naar Red Bull Salzburg, Paulo Sousa naar Fiorentina..."

Nu moet Cruijff zich buigen over de opvolging van Bosz. Israëlische media meldden dat John van den Brom op het lijstje zou staan. "Van de vijf trainers die ik bij Maccabi heb aangesteld, was Bosz de eerste Nederlander. Het hoeft echt niet per se een Nederlander te zijn. We kijken wel wat rond, maar op dit moment hebben we met niemand contact. We nemen de tijd, want het benoemen van een nieuwe hoofdcoach voor het nieuwe seizoen is een van de moeilijkste taken die er zijn."

Geknipte content uit Uncharted 4

Voor veel games wordt meer ontwikkeld dan er daadwerkelijk in de game te vinden is. Voor Uncharted 4: A Thief's End is dit niet anders. Director Neil Druckmann heeft in een recent interview verteld wat er zoal is geknipt voor de release van Uncharted 4.

Wellicht nodeloos om te zeggen, maar het onderstaande verhaal bevat (kleine) spoilers voor de huidige versie van Uncharted 4. Ben je dus nog niet klaar met de game of moet je überhaupt nog beginnen met de game: je bent gewaarschuwd en kunt nu nog terug.

Zeker weten?

Ok.

Er zijn diverse kleine sequences en zelfs gameplay-elementen ontwikkeld die niet in de uiteindelijke game zijn te vinden. Deze zijn voornamelijk geknipt door het verstoren van het tempo van de game of doordat er geen goede manier is gevonden om het te implementeren.

'Zo was er een stuk waar je zelf kon koken en zelf de ingrediënten voor het gerecht kon bepalen. Afhankelijk van wat jij maakte, veranderde de dialoog.

Er was een stuk waar je door de gevangenis liep, pratend met mensen op zoek naar Sam. Dit duurde echter te lang. Ook kon je in Schotland een sneeuwbalgevecht houden. Dit werkte volledig, maar het had niet de juiste toon in de game. Wanneer de mapkamer aan het instorten was, was er een scene waar de hijskraan in de grot valt en je door de cabine moet klimmen terwijl deze aan het vallen is. Dit was één van de moeilijkste cuts, aangezien de productie ervan zo ver gevorderd was.

Een mechanisme dat we hebben verwijderd was het maken van een houvast tijdens het klimmen door gaten te schieten in muren. Het was echter lastig om dit te implementeren op de juiste manier en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je altijd genoeg ammo had voor deze locaties. Als prototype was het echter een leuk mechanisme.

De opening van de game was ook anders. Eigenlijk zou je van de boot worden gegooid en gescheiden worden van Sam. Hierna moest je naar de kust zwemmen, wat een paar minuten zou duren. Dit voelde echter te lang en overbodig. Als laatste is er nog iets waar Druckmann zelf teleurgesteld in was dat het niet de uiteindelijke game heeft gehaald: in de villa waar je speelt met de twee kinderen, pakten ze zwaarden van de muur af en deden ze alsof ze aan het zwaardvechten waren. We wilden ditzelfde mechanisme gebruiken voor de eindbaas.'

Uncharted 4: A Thief's End is het laatste avontuur voor Nathan Drake en is goed ontvangen. In de eerste week van de game zijn er 2,7 miljoen stuk van verkocht.

Uncharted 4: A Thief's End (Foto: Sony)

Alani speelt met water in Battleborn

2K Games heeft het personage Alani uitgebracht voor Battleborn. Tenminste, als je een seizoenspas of de Digital Deluxe versie hebt. Ook PlayStation 4-spelers die mee hebben gedaan aan de open bèta krijgen early access. De volgende hero is ook bekendgemaakt: Pendles.

Alani komt 31 mei voor de rest van de spelers uit. Hoe meer schade ze doet met haar wateraanvallen, hoe beter ze haar team kan genezen. In onderstaande video's wordt ze helemaal uitgelegd.

Er is ook meer bekend over de volgende held: Pendles is een slangachtige assassin die veel sneakt. Daarom draagt hij ook sneakers. Jaja. Maar doden doet hij met zijn botte(n) bijl en onder andere gif. Hij zal te unlocken zijn door een seizoenspas te hebben of als je 47.500 ingame credits bij elkaar hebt gespeeld. Meer informatie over hoe hij precies speelt en wanneer hij uitkomt zal nog volgen.

Battleborn is nu uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Taylor Swift 'godin' van neo-Nazi's

De populariteit van Taylor Swift groeit hard in overwachte hoek. Neo-Nazi's zien in de blonde zangeres 'een Arische godin', zo schrijft Vice.

Andre Anglin, schrijver van neo-naziblog The Daily Stormer, gaat nog een stapje verder. "Het is een bewezen feit dat Taylor Swift in het geheim een nazi is", zo verklaart hij tegenover Broadly, de feministische tak van Vice. "Ze wacht alleen op het moment dat Donald Trump aan de macht komt en het veilig is om haar Arische plannen bekend te maken", aldus de blogger, die ook een huwelijk tussen de zangeres en Trumps zoon in de toekomst ziet.

Het 26-jarige popidool maakt er een punt van zich niet politiek uit te spreken, en wilde dan ook geen commentaar geven op de uitspraken.

Taylor Swift 'godin' van neo-Nazi's
Taylor Swift 'godin' van neo-Nazi's (Foto: BuzzE)

Koreaans LoL-toernooi heeft eigen themanummer

In Zuid-Korea is gamen populair en League of Legends helemaal. Het lokale toernooi League of Legends­ Champions Korea (LCK) wordt gezien als de zwaarste competitie wereldwijd. Ter ere van het seizoen 2016 hebben ze een themanummer opgenomen dat behoorlijk lekker klinkt.

De Zuid-Koreaanse psychedelische rockband Guckkasten verzorgt de muzikale omlijsting. In de clip zien we enkele van de grootste LoL-teams uit Korea opdraven.

Huawei sleept Samsung voor de rechter

Huawei heeft Samsung in China en de Verenigde Staten voor de rechter gesleept. De twee bedrijven hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over het gebruik van technologie die van fundamenteel belang is voor de werking van mobiele netwerken. Dat meldt Bloomberg.

Uit dinsdag in San Francisco ingediend papierwerk blijkt dat Samsung volgens Huawei inbreuk maakt op elf patenten die betrekking hebben op de industriestandaard voor de vierde generatie mobiele apparaten. Huawei eist een schadevergoeding, maar voor zover bekend heeft het bedrijf niet gevraagd om een blokkade voor de verkoop van Samsung-producten in de VS.

De patenten betreffen communicatienetwerken en software voor LTE-netwerken. Huawei stelt Samsung te hebben aangeboden om een eerlijk tarief te berekenen, maar Samsung zou weigeren te betalen.

Ook in Shenzhen, waar Huawei is gevestigd, is een zaak ingediend.

Huawei sleept Samsung voor de rechter
Huawei sleept Samsung voor de rechter (Foto: BuzzT)

Santorum schaart zich achter Trump

Rick Santorum, de Republikeinse oud-kandidaat voor het presidentschap heeft dinsdag (lokale tijd) zijn steun uitgesproken voor Donald Trump als de nieuwe president van Amerika. De reden voor zijn steun is de lijst met elf kandidaten die Trump onlangs bekendmaakte als mogelijke rechters voor het Hooggerechtshof.

Santorum die tot begin februari zelf meedeed aan de Republikeinse voorverkiezingen zei tegenover Fox News dat het behoud van de constitutie het belangrijkst is. "Een liberale Hooggerechtshof maakt dat kapot." Trump kwam vorige week met een lijst van kandidaat-rechters die hij als president zou overwegen als vervanger van de onlangs overleden Antonin Scalia, een van de negen rechters van het hoogste gerecht van Amerika.

Santorum schaarde zich eerder achter de Republikeinse senator Marco Rubio, maar ook hij stapte vroegtijdig uit de voorverkiezingen.

Santorum schaart zich achter Trump
Santorum schaart zich achter Trump (Foto: ANP)

ABN brengt hypotheekrente onder de 1 procent

De hypotheekrente duikt onder de 1 procent. ABN AMRO verlaagt zijn tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van twee jaar vrijdag naar 0,99 procent. De geldverstrekker is naar eigen zeggen de eerste bank in Nederland die dat doet, bevestigde het financiële concern woensdag na berichtgeving van het AD.

Het gaat om een forse renteverlaging. Nu rekent ABN AMRO voor dit product nog een rente van 1,7 procent.

De stap heeft betrekking op hypotheken waarbij de rente voor een relatief korte tijd is vastgezet. Die zijn volgens een zegsman bedoeld om hypotheekklanten meer bedenktijd te geven voor ze hun rente langer vastzetten. Klanten hoeven niet de volle termijn van twee jaar uit te zitten, maar kunnen hun hypotheek ook al eerder oversluiten naar bijvoorbeeld een rentevaste periode van tien jaar.

De hypotheekrentes zijn al een tijdlang stevig aan het dalen. Dat hangt samen met het beleid van Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt de rente in de eurozone al geruime tijd bijzonder laag en pompt indirect miljarden in de bankensector.

ABN brengt hypotheekrente onder de 1 procent
ABN brengt hypotheekrente onder de 1 procent (Foto: ANP)

Imca Marina moet biezen pakken

Imca Marina is druk aan het inpakken. Haar landgoed De Vicarie in de provincie Groningen wordt volgende maand op last van de bank geveild. "Ik ben nu bezig mijn spullen eruit te halen", zegt Imca in De Telegraaf.

Het inpakken valt niet mee. "Ik heb zoveel. Alleen al mijn bibliotheek! Die is me erg dierbaar, maar ik weet nog niet goed waar alles heen moet. En mijn kleding, prachtige creaties van Fong Leng en Edgar Vos." Imca zoekt ook nog een nieuwe plek voor haar kunst. "Ik heb het bisdom benaderd of zij een plek weten voor mijn religieuze kunst, een kerk of een parochiehuis."

Op 20 juni 'is het zover', dan gaat De Vicarie onder de hamer. Imca is al lange tijd op zoek naar een koper voor het landgoed, maar die heeft zich nog steeds niet gemeld. De bank wil niet langer wachten. "Ik moet telkens maar denken aan mijn goede vriend Jaap Buijs, die me steeds heeft gewaarschuwd om niet naar Groningen te verhuizen. Maar ik deed het toch."

Waar de 75-jarige Imca gaat wonen, weet ze niet. Ze heeft een onderkomen op Ameland, waar haar zoon Floris woont, maar voelt er niet veel voor daar te gaan wonen. "Dat is met het oog op mijn optredens niet verstandig."

Imca Marina moet biezen pakken
Imca Marina moet biezen pakken (Foto: BuzzE)

De drijfveer van het rennen in Mirror's Edge Catalyst launch trailer

Hoewel Mirror's Edge Catalyst nog twee weken op zich laat wachten, weerhoudt dat EA er niet van om een paar cryptische cutscenes te demonstreren in een nieuwe launch trailer. 

De parcoursgame lijkt grafisch weer pico bello in elkaar te zitten. In een interview met Polygon vorig jaar vertelde senior producer Sara Jansson dat het gevechtssysteem ook flink op de schop is gegaan. Er is geen sprake meer van het rondlopen met machinegeweren maar alles komt neer op je snelheid en timing. Zolang je je bewegingen netjes achter elkaar blijft uitvoeren, blijft Faith in een soort 'flow' waarin je kogels kunt ontwijken en met vijanden kunt afrekenen.

Mirror's Edge Catalyst komt op 9 juni uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

 

'Etnisch zuivere' Stellaris-mod uit Steam Store gehaald

Paradox Interactive, de ontwikkelaar van de populaire 4X-strategiegame Stellaris, heeft een mod voor hun game uit de Steam Store gehaald. De mod genaamd 'European Phenotypes and Names Only (White Humans)' zorgde er voor dat er uitsluitend blanke mensen in het spel zitten.

In een reactie tegenover Eurogamer zegt een woordvoerder van Paradox het volgende: "We hebben de game ontwikkeld met een accurate vertegenwoordiging van mensen, dat wil zeggen divers in zowel etniciteit als persoonlijkheid. Hoewel wij de ontwikkeling van mods volledig steunen, is het niet de bedoeling dat deze ruimte wordt benut met discriminatoire praktijken".

In een verklaring kort na het verwijderen van de mod uit de Steam Store heeft Paradox aangegeven dat hoewel de mod getuigde van slechte smaak, het vooral de reacties rondom de mod waren die voor veel ophef zorgden en in strijd waren met de gedragsregels.

Stellaris kwam op 9 mei uit voor Windows, OS X en Linux. FOK!Games gaf het spel een 9.


Stellaris-mod voor puur blank ras uit Store gehaald

EU-landen schenden wapenembargo tegen Egypte

Bijna de helft van de EU-lidstaten heeft ondanks een wapenembargo tegen Egypte het land toch wapens geleverd. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag bekendgemaakt, die zich zorgen maakt om de repressieve maatregelen van de veiligheidsdiensten in het land.

Volgens Amnesty zijn zeker dertien lidstaten nog altijd een van de belangrijkste leveranciers aan Egypte in wapens en politie-uitrustingen, ondanks dat door de EU een embargo is ingesteld, nadat in 2013 honderden demonstranten om het leven kwamen door buitensporig optreden van veiligheidsdiensten.

De 13 van de 28 EU-lidstaten die het embargo schenden zijn onder meer Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.

Roekeloos
Volgens Amnesty handelen de landen roekeloos. Ze riskeren medeplichtigheid aan ernstige mensenrechtenschendingen, als gedwongen verdwijningen, martelingen en willekeurige arrestaties die de Egyptische strijdkrachten uitvoeren, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Alleen al in 2014 werd aan Egypte voor meer dan 6 miljard euro aan militair materieel verhandeld door de EU. Daarbij ging het onder meer om gepantserde voertuigen en helikopters.

EU-landen schenden wapenembargo tegen Egypte
EU-landen schenden wapenembargo tegen Egypte (Foto: ANP)

Geen paniek! Het is Towel Day

Waar is jouw handdoek? Zeker vandaag moet je dit nuttige kleinood geen seconde uit het oog verliezen. Het is namelijk Towel Day, de dag waarop science fictionauteur Douglas Adams door zijn fans geëerd wordt.

Volgens The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Adams' bekendste boek, is een handdoek het meest nuttige item dat een interstellaire lifter mee kan nemen. "A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value..." Om die reden is de handdoek gekozen als symbool voor deze dag.

Op 25 mei 2001 werd Towel Day voor het eerst gevierd, precies twee weken nadat Adams op 49-jarige leeftijd overleed. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie waarbij fans van The Guide de hele dag onafscheidelijk zijn van hun handdoek.  

Towel Day zal ook op FOK! niet ongemerkt voorbij gaan. In het fototopic laten FOK!kers en hun handdoek zich van hun beste kant zien. De schuwere handdoeken houden het bij een vermelding van hun avonturen in het discussietopic. Waar jouw handdoek jou ook naartoe leidt: Happy Towel Day! En, kom je vandaag medereizigers met hun handdoek tegen: GEEN PANIEK! Tel rustig tot 42 en denk eens goed na of je wel weet waar JOUW handdoek uithangt.

Taliban kiezen nieuwe leider na dood Mansour

De Afghaanse Taliban hebben woensdag bevestigd dat leider Mullah Mansour is omgekomen bij een Amerikaanse aanval met drones. Haibatullah Akhunzada is gekozen tot nieuwe leider. Hij was een vertrouweling van Mansour.

De Taliban ontkenden zondag nog dat Mansour was gedood, ook Pakistan kon dinsdag nog niet bevestigen dat Mansour zaterdag was gedood.

Volgens een woordvoerder zijn Sirajuddin Haqqani en Mullah Mohammad Yaqoob aangesteld als afgevaardigden. De eerste gaf leiding aan een netwerk dat de afgelopen jaren betrokken zou zijn geweest bij veel bomaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De laatste is de zoon van oud-leider Mullah Mohammad Omar.

Taliban kiezen nieuwe leider na dood Mansour
Taliban kiezen nieuwe leider na dood Mansour (Foto: ANP)

Rapport stopzetten zoeken bonnetje Teeven-deal

De commissie Oosting komt woensdag met de resultaten van het onderzoek naar wie de zoektocht naar het vermiste 'bonnetje' van de zogenoemde Teevendeal in 2014 bewust heeft stopgezet. Dat gebeurde op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Eerder concludeerde de commissie van Marten Oosting al dat de deal die Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. niet deugde. De commissie werd ingesteld nadat toenmalig minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) vorig jaar maart moesten opstappen.

Dat gebeurde toen bonnetjes opdoken die bewezen dat voor H. bij de deal 4,7 miljoen gulden vrijkwam. Opstelten had een jaar lang volgehouden dat het om 1,2 miljoen gulden ging en dat het bonnetje onvindbaar was.

Het nieuwe onderzoek richt zich op de zoektocht naar 'het bonnetje' van de deal. Ambtenaren van het ministerie waren dat op het spoor maar kregen opdracht hun zoektocht te staken. De commissie moest uitzoeken wie dat besloot en waarom.

Rapport stopzetten zoeken bonnetje Teeven-deal
Rapport stopzetten zoeken bonnetje Teeven-deal (Foto: ANP)

'Spin-off Married With Children in de maak'

Er wordt achter de schermen al een paar jaar gewerkt aan een spin-off van de populaire jaren 90 sitcom Married With Children. Dat beweert David Faustino, die in de show zoon Bud Bundy speelde.

De acteur deed de uitspraken volgens zender E! in een podcast. "De hele cast heeft al toegezegd mee te doen. Het zal draaien om Bud Bundy. Sony is er heel positief over", aldus David, die de laatste jaren vooral werkt als stemacteur.

De voormalig tienerster gaf aan dat de komst van de spin-off momenteel afhankelijk is van een rechtenprobleem. "Als dat opgelost kan worden, gaat het waarschijnlijk wel gebeuren."

'Spin-off Married With Children in de maak'
'Spin-off Married With Children in de maak' (Foto: BuzzE)


Paypal-oprichter financierde Hulk Hogan

De rechtszaak die Hulk Hogan eerder dit jaar voerde tegen website Gawker, werd grotendeels betaald door internetondernemer Peter Thiel. Zakenblad Forbes schrijft op basis van anonieme bronnen dat de mede-oprichter van Paypal de advocatenrekeningen van de voormalig worstelaar voor zijn rekening nam.

Hulk Hogan, die eigenlijk Terry Bollea heet, klaagde Gawker aan om een sekstape die de site online had gezet. Daarop was hij te zien met de vrouw van zijn beste vriend. De zaak duurde drieeneenhalf jaar, in maart kreeg Hogan 140 miljoen dollar (ruim 125 miljoen euro) aan schadevergoeding toegewezen. Gawker is inmiddels in hoger beroep gegaan.

Thiel staat volgens Forbes in Silicon Valley bekend als excentriek. Zo startte hij een paar jaar geleden een fonds dat studenten een ton betaalt om met school te stoppen. De zakenman is momenteel onder meer lid van het bestuur van Facebook. The Guardian noemde hem onlangs "de enige supporter van Donald Trump in heel Silicon Valley."

Paypal-oprichter financierde Hulk Hogan
Paypal-oprichter financierde Hulk Hogan (Foto: BuzzE)

Geld vrijgemaakt voor Griekenland

Griekenland krijgt een nieuwe uitbetaling uit het vorig jaar toegezegde leningenprogramma. De eurolanden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag besloten om 10,3 miljard euro vrij te gaan maken voor Griekenland, meldden diplomaten. De uitbetaling komt in delen.

Het Zuid-Europese land moet in de zomer een aantal forse afbetalingen doen en zou zonder steun van zijn geldschieters mogelijk in de problemen komen.

Vorig jaar kwamen Griekenland en de eurolanden een nieuw, driejarig steunprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. Tot nu toe is hiervan 16 miljard euro uitgekeerd en 10 miljard euro geoormerkt voor het versterken van de Griekse banken. In ruil voor een nieuw deel geld moest Athene bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Zondag nog loodste de regering nieuwe besparingen door het parlement.

Geld vrijgemaakt voor Griekenland
Geld vrijgemaakt voor Griekenland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: overwegend droog, af en toe zon

In de ochtend is het vooralsnog bewolkt, later breekt voornamelijk in het zuiden en oosten de zon wat vaker door. Het wordt tussen de 14 en 19 graden. Er waait een zwakke wind uit het zuidwesten. 

Zon op 05:32
Zon onder 21:42
Zonkracht

5 / 3

 Bewolking boven Koblenz (Uit het archief van qltel)

Wandeling in de buurt van Koblenz (Foto: qltel)

Wandeling in de buurt van Koblenz (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1895 Oscar Wilde werd schuldig bevonden aan sodomie en ging voor twee jaar de cel in.
1940 De Slag om Duinkerken begon.
1961 John F. Kennedy kondigde Project Apollo aan. 
2007 Google introduceerde Streetview
2011 Na 25 seizoenen presenteerde Oprah Winfrey de laatste aflevering van haar show. 


Laatste show van Oprah Winfrey

VN waarschuwen voor vluchtende burgers

De VN hebben bij de strijdende partijen rondom de Iraakse stad Fallujah erop aangedrongen de burgers die de stad ontvluchten te beschermen, nadat de VN-organisatie voor vluchtelingen (UNHCR) eerder op dinsdag bekend maakte dat verscheidene vrouwen en kinderen zijn omgekomen toen ze de stad wilden verlaten.

In Fallujah wonen nog zo'n 50.000 mensen. Het Iraakse leger is sinds kort een offensief begonnen om de stad die in 2014 in handen viel van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te heroveren. Daarbij wordt zware artillerie ingezet. Het leger zou inwoners hebben gewaarschuwd het gebied te verlaten. Gezinnen die niet konden vertrekken, kregen het advies witte vlaggen op te hangen.

Sinds 20 mei hebben tachtig families de stad weten te ontvluchten. Voor het conflict woonden zo'n 300.000 mensen in de stad die al sinds vorig jaar wordt omsingeld.

VN waarschuwen voor vluchtende burgers
VN waarschuwen voor vluchtende burgers (Foto: ANP)

Vliegtuig EgyptAir vertrok zonder mankementen

Het toestel van EgyptAir dat vorige week van de radar verdween had geen technische mankementen voordat het opsteeg vanaf het Parijse vliegveld Charles de Gaulle, blijkt uit een logboek met technische gegevens die door de piloot vlak voor vertrek was ondertekend. Dat meldde de Egyptische staatskrant Al-Ahram dinsdagavond.

De krant meldt dat vanuit het vliegveld elf elektronische berichten zijn verstuurd tussen het moment van opstijgen en het moment dat contact werd verloren. Daarvan zouden de eerste twee signalen aangeven dat de motoren functioneerden. Het derde bericht liet een stijging zien van de temperatuur van het raam van de copiloot.

Het vliegtuig bleef de drie minuten daarna meer berichten verzenden totdat de Airbus A320 met 66 mensen aan boord plots van de radar verdween en in de Middellandse Zee crashte.

Vliegtuig EgyptAir vertrok zonder mankementen
Vliegtuig EgyptAir vertrok zonder mankementen (Foto: ANP)

VS eisen doodstraf tegen kerkschutter

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de doodstraf eisen tegen Dylann Roof, de jonge man uit South Carolina die ervan verdacht wordt vorig jaar negen mensen te hebben doodgeschoten in een zwarte kerk in Charleston.

"De aard van het misdrijf en het leed dat daaruit is voortgekomen dwingen tot deze beslissing", liet minister van Justitie Loretta Lynch dinsdag weten.

Roof (22) opende het vuur toen hij deelnam aan een bijbelklas in de Emanuel African Methodist Church. Hij zou later hebben bekend dat hij daarmee een rassenoorlog hoopte te ontketenen. Roof had een website opgezet waar hij een manifest met zijn opvattingen over blanke suprematie op had geplaatst. Ook stonden er foto's op waarop hij poseerde met neonazistische symbolen.

VS eisen doodstraf tegen kerkschutter
VS eisen doodstraf tegen kerkschutter (Foto: ANP)

Doorgeslagen feministen

Je hebt ze in allerlei soorten en maten, kleuren en figuren. Gekwetste, beledigde, zielige, gevoelige en gediscrimineerde mensen. De kwetsmens grijpt alle mogelijke strohalmen aan om maar te laten zien hoe oneerlijk de wereld voor hen is. Elke tegenslag, elke vorm van moeite is een aanval op hun wezenlijke bestaan en hun persoonlijkheid. Die moeilijkheden brengen ze dan op alle mogelijke manieren naar buiten, om zo hun geestelijke armoede te verdoezelen. Een groep gekwetsten valt daarin bijzonder op: de feminist.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.