LEGO steeds gewelddadiger

LEGO, wie is er niet groot mee geworden? Redelijk eenvoudig en tijdloos speelgoed waarmee de kleintjes zich uren vreedzaam mee kunnen vermaken. Hoewel... vreedzaam? Een paar Nieuw-Zeelandse onderzoekers verveelden zich blijkbaar en namen een wetenschappelijk kijkje op alle LEGO-catalogussen sinds 1973. Wat blijkt? Onze koters krijgen met steeds gewelddadiger speelgoed te maken.

Tegenwoordig bevat zo'n 30 procent van alle LEGO-sets een of meerdere wapens.

De eerste serie kwam uit in 1949, toen er in Europa genoeg op te bouwen was. In 1978 verschenen de eerste wapens. Het ging destijds om een kasteel, een lans en een hellebaard. Vervolgens ging het Deense bedrijf behoorlijk 'los'.

Op de statistieken zijn een aantal 'hoogtepunten' zichtbaar. In 1989 bijvoorbeeld kwam de Piraten-serie uit. Piraten hebben nogal eens de neiging tot gewelddadig gedrag en zijn dus bewapend. In 1995 kwam de Aquazone-serie uit en in 2005 waren de rare robots van de Bionicle-serie de must-have van de pre-pubers. De populariteit van Lord of the Rings (2012) en Star Wars (dat al wat langer bestond) deed de hoeveelheid prikkers, bijlen en lasersabels enorm toenemen in de catalogus.

De onderzoekers ontdekten nog een andere tendens: tussen 2010 en 2015 laten zo'n 40 procent van de geblokte mannetjes (en spaarzame vrouwtjes) een vorm van geweld zien in de catalogus: de figuurtjes gaan elkaar te lijf met laserpistolen of staan lekker op elkaar in te meppen. LEGO blijkt dus niet zo leuk en onschuldig te zijn als je op het eerste gezicht zou denken.

Ondertussen zijn er allerlei andere onderzoekjes aan de gang naar de hoeveelheid geweld dat een opgroeiend kind kan hebben. Deze richten zich echter voornamelijk op televisie en gewelddadige computerspellen. Het geweld dat speelgoed als LEGO en Playmobil toont, is hier niet in verwerkt, maar dat kan in het vervolg wel worden meegenomen, vinden de Nieuw-Zeelanders zelf.

Dat het speelgoed steeds meer geweld laat zien, komt volgens de onderzoekers door de markt: het kost steeds meer moeite om de aandacht van de klant te trekken. Bovendien wordt de concurrentie (televisie en games) ook steeds gewelddadiger. "Het is onduidelijk hoe dit gevecht om aandacht gemodereerd kan worden", aldus de onderzoekers. "De meeste landen hebben een beleid en overheidsinstelling om kinderen te beschermen tegen excessief gewelddadig speelgoed en media. Alleen uitgerekend Afghanistan heeft recent alle speelgoedwapens in de ban gedaan in een poging de geweldcultuur een halt toe te roepen. Het blijft te bezien of het land in staat zal zijn om die wet te implementeren en handhaven."

Het hele onderzoek is hier te vinden.