FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 mei 2016

Anderson klopt Van Gerwen in finale Dubai

Darter Michael van Gerwen is er niet in geslaagd om de Dubai Darts Masters op zijn naam te schrijven. De Nederlander gaf in de finale een ruime 8-4 voorsprong tegen Gary Anderson weg en ging uiteindelijk met 9-11 het schip in.

In het toernooi dat in de open lucht gespeeld wordt speelde Van Gerwen eerder op de avond nog een halve finale met een gemiddelde van 105 per drie pijlen. Daarin klopte hij Dave Chisnall met 11-7. Anderson klopte met dezelfde cijfers Phil Taylor om zo de finale te bereiken.

Poetin waarschuwt Roemenië en Polen

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag Roemenië en Polen gewaarschuwd dat ze in het zicht van Russische raketten kunnen komen, omdat ze delen van een Amerikaans raketschild op hun grondgebied onderbrengen. Moskou beschouwt dat als een bedreiging voor zijn veiligheid.

Poetin kwam met zijn sterkste waarschuwing tot nu toe over het raketschild. Moskou heeft herhaaldelijk gezegd vergeldingsmaatregelen te nemen, maar Washington en zijn bondgenoten hebben die waarschuwingen genegeerd, zei hij op een persconferentie in Athene waar hij op bezoek is.

Eerder deze maand hebben Amerikaanse militairen het Roemeense deel van het schild in werking gesteld. Het schild is volgens de VS nodig als bescherming tegen Iran en is het geen bedreiging voor Rusland. Er wordt nog gewerkt aan een ander deel van het schild in Polen.

Poetin gaf niet aan welke acties Rusland zou nemen, maar hij benadrukte dat Rusland niet de eerste stap zal zetten. "We zullen geen actie ondernemen, totdat we raketten zien in gebieden bij onze buren."

Poetin waarschuwt Roemenië en Polen
Poetin waarschuwt Roemenië en Polen (Foto: ANP)

Zwak Oranje speelt gelijk tegen Ierland

Het Nederlands elftal is er nog niet in geslaagd de opwaartse lijn te hervinden. Het team van bondscoach Danny Blind leek in een oefenwedstrijd in Dublin tegen Ierland tegen een nederlaag op te lopen, maar Luuk de Jong behoedde het zwakke Oranje voor een nederlaag. Kevin Strootman maakte na lange afwezigheid een succesvolle rentree.

Nederland had in de eerste helft wel het meeste balbezit tegen de Ieren, maar zodra de aanvallers in beeld kwamen ging het mis. Memphis Depay kon de bal niet in bezit houden, terwijl de andere aanvallers, Quincy Promes en Vincent Janssen, door de Ieren onder de duim werden gehouden.

Ierland zette hier barweinig tegenover, maar greep wel de leiding toen Virgil van Dijk na een half uur eerst een hoekschop weggaf en daarna een kopduel van John O'Shea verloor. Op de lijn redden Jasper Cillessen en Janssen (met de hand), maar Shane Long was er als de kippen bij om de bal alsnog in het doel te verwerken.

Oranje probeerde na rust aan te vallen, maar het waren de Ieren die gevaarlijk werden. Invallers Steven Berghuis en Bas Dost konden weinig klaar spelen, omdat ze net als de aanvallers eerder in de wedstrijd weinig tot geen bruikbare ballen kregen. Uiteindelijk was het de net in het veld gekomen Luuk de Jong die vijf minuten voor tijd een voorzet van Jetro Willems tegen de touwen kopte.

Zo eindigde de wedstrijd in Dublin in een 1-1 gelijkspel, met een goede rentree van Strootman. Maar over de overige tien posities zal bondscoach Blind niet tevreden zijn en heeft hij tegen de Ieren meer vragen dan antwoorden gekregen.

Kevin Strootman enig lichtpuntje bij Oranje (Pro Shots/Joep Leenen)
Kevin Strootman enig lichtpuntje bij Oranje (Pro Shots/Joep Leenen)

Coronel krijgt boete voor gebruik telefoon in kwalificatie WTCC

WTCC-coureur Tom Coronel heeft aan de kwalificatie op de beruchte Nordschleife op de Nürburgring in Duitsland een flinke boete overgehouden. De Nederlander zette de derde tijd neer op het wereldberoemde circuit en daar was hij uiteraard blij mee.

Wereldautosportbond FIA was er echter niet zo gelukkig mee dat Coronel in zijn ronde terug naar de pits zijn telefoon gebruikte om zijn volgers op de sociale media live mee te laten delen in de feestvreugde. De Chevrolet-coureur kreeg een boete en heeft twee dagen om vijfduizend euro over te maken naar de rekening van de FIA. 

Het meenemen van een telefoon in de auto is overigens geen probleem, maar deze mag niet gebruikt worden. De races op de Nordschleife starten zaterdag om 11.20 uur en 12.45 uur en gaan beiden over drie ronden op het ruim twintig kilometer lange circuit. De wedstrijden zijn op zaterdag in plaats van zondag, omdat na het WTCC de 24 uur van de Nürburgring van start gaat. 

"Die boete he...daar had je toch vijfduizend euro op kunnen besparen, wist je dat?"

Nog onzeker of Kruijswijk morgen start

Het is nog onduidelijk of Steven Kruijswijk morgen in de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Na de etappe van vandaag waarin Kruijswijk hard ten val kwam werd hij naar het ziekenhuis vervoerd voor verder onderzoek.

Na het maken van röntgenfoto's en diverse onderzoeken bleek de voormalige rozetruidrager een kleine breuk in zijn rib te hebben. Daarnaast heeft de wielrenner veel last van zijn voet en zij. Morgenochtend zal gekeken worden hoe Kruijswijk er aan toe is. Er staat voor morgen een zware bergenetappe te wachten met vier zware cols.

FrieslandCampina verhoogt kaasprijs

Kaas van FrieslandCampina wordt duurder. De prijzen lagen volgens het zuivelbedrijf al maanden op zulke lage niveaus dat de producties verliesgevend was.

,,We signaleren nu de eerste mogelijkheden om de verkoopprijzen van een aantal basiszuivelproducten weer te verhogen", zegt operationeel directeur Bas van der Berg in een toelichting. ,,De vraag neemt wat toe en het melkaanbod begint te stabiliseren. Ook op de wereldmarkt zijn de eerste tekenen van een kentering zichtbaar."

Vorig jaar werd het Europese melkquotum afgeschaft, waardoor het aanbod van melk sterk steeg en de prijs daalde. De onderneming zegt met de hogere verkoopprijs van kaas een eerste stap te zetten richting een hogere melkprijs voor de boeren. Veel boeren hebben financiële problemen, omdat ze melk produceren onder de kostprijs.

FrieslandCampina verhoogt kaasprijs
FrieslandCampina verhoogt kaasprijs (Foto: ANP)

Rotterdam verdubbelt elektrische laadpunten

Rotterdam verdubbelt in bijna twee jaar tijd het aantal laadpunten voor elektrische auto's naar ruim 3600. Tot eind 2018 komen er ongeveer 1800 openbare laadpunten bij. Het is één van de maatregelen om elektrisch vervoer te stimuleren en zo de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Rotterdam telt nu ongeveer 1400 openbare laadpunten en nog eens 500 private laadpunten bij bewoners en gemeentelijke terreinen, samen 1900. "Gezien het gebruik denk ik dat er eind 2018 nog ongeveer 1800 openbare laadpunten nodig zijn", zegt wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid). Hoeveel private laadpunten daar nog bij komen is onbekend.

Rotterdam verdubbelt elektrische laadpunten
Rotterdam verdubbelt elektrische laadpunten (Foto: ANP)

Streetlab-boyband Side 2 Side breekt record

De jongens van Streetlab boeken alsnog succes met hun boyband Side 2 Side. Op Forget My Name, de afscheidssingle met raps van René Froger, is donderdag een recordaantal stemmen voor de Tipparade uitgebracht. Het is volgens de Stichting Nederlandse Top 40 dan ook zeer waarschijnlijk dat Side 2 Side volgende week in de Tipparade staat.

Forget My Name, de tweede en laatste single van Side 2 Side, verzamelde donderdag binnen drie uur tijd ruim 15.000 stemmen. Dat is een absoluut record, stelt een woordvoerder van de Stichting Nederlandse Top 40. "Normaal gesproken is 1500 stemmen in 24 uur tijd al veel."

Hoewel de kans groot is dat Forget My Name opduikt in de Tipparade, is de gedroomde Top 40-notering nog ver weg. "De Top 40 is echt een stap verder. Daarvoor moeten nog een aantal dingen gebeuren."

Succesvol

Side 2 Side werd in het tweede seizoen van Streetlab gevormd. De boyband probeerde internationaal door te breken met het nummer Küss Mich Jetzt, maar dat lukte niet. In de laatste aflevering van het derde seizoen Streetlab was deze week te zien hoe Side 2 Side aankondigde uit elkaar te gaan.

"Mensen worden eigenlijk pas succesvol op het moment dat ze doodgaan of aankondigen dat ze gaan stoppen", legden de jongens uit in RTL Boulevard. "We stoppen eigenlijk om te kijken of we dan succesvol kunnen worden."


Streetlab-boyband Side 2 Side breekt record
Streetlab-boyband Side 2 Side breekt record (Foto: BuzzE)

Tickets Indy 500 voor het eerst compleet uitverkocht

De Indy 500 zal komende zondag voor het eerst op een volledig uitverkochte Indianapolis Motor Speedway verreden worden. De organisatie van de race liet weten dat alle tickets verkocht zijn en dat is nog nooit eerder gebeurd. Zondag wordt de honderdste editie van de wereldberoemde race gereden en dat levert uiteraard de nodige publiciteit op.

Eerder in de maand waren de tickets voor de tribunes al uitverkocht en deze week zijn ook de laatste algemene toegangskaartjes over de virtuele toonbank gegaan. Dat betekent dat zondag het grootste aantal toeschouwers kent sinds de Indy 500 van 1995. Jacques Villeneuve won toen voor zo'n 400.000 tot 450.000 toeschouwers.

Sindsdien is er wat minder plaats vanwege de bouw van een circuit voor de Formule 1 en MotoGP binnen de oval, maar komende zondag worden alsnog zo'n 400.000 mensen verwacht voor de race. James Hinchcliffe zal om 18.00 uur Nederlandse tijd van poleposition vertrekken. Hij was afgelopen weekeinde de snelste in de kwalificatie, één jaar nadat hij op dezelfde baan bijna zijn leven verloor na een zware crash. 

De race zal zondag live uitgezonden worden op Ziggo Sport, zoals alle races in de IndyCar Series. Het is de zesde IndyCar-race van het seizoen, waarin de Fransman Simon Pagenaud met drie opeenvolgende zeges ruim aan de leiding gaat. 

Roelof Hemmen neemt afscheid van RTL Nieuws

Presentator Roelof Hemmen heeft vrijdagavond zijn laatste RTL Nieuws gepresenteerd. "Trillend op mijn benen neem ik afscheid", zei Hemmen die de nieuwsrubriek ruim vijftien jaar presenteerde. "Tijd voor nieuwe avonturen en die gaan niet komen als ik niet beweeg."

Hemmen wil zich meer gaan toeleggen op zijn radiowerk en "ruimte creëren voor nieuwe activiteiten", zei hij onlangs. Hij presenteert een programma op BNR Nieuwsradio.

De 53-jarige Hemmen werkt sinds 1993 bij de RTL. De laatste jaren vormde hij met Daphne Lammers een presentatieduo. Zij roemde hem voor zijn humor en gezelligheid: "een fantastische collega, een vakman en de beste partner die ik me kon wensen", zei Lammers.

"De laatste uitzending moet de beste zijn, zoals altijd", zei Hemmen over zijn afscheid. "Het was een krankzinnige dag. Een beetje een uitvaart. Ik ga de mensen bij RTL Nieuws het meeste missen."

Roelof Hemmen neemt afscheid van RTL Nieuws
Roelof Hemmen neemt afscheid van RTL Nieuws (Foto: BuzzE)

Schippers: embryo's kweken voor onderzoek

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil toestaan dat embryo's worden gekweekt speciaal voor onderzoek. Het gaat om onderzoek onder strikte voorwaarden naar onvruchtbaarheid, kunstmatige voortplantingstechnieken en bepaalde aandoeningen.

Op dit moment mag er alleen onderzoek worden gedaan met embryo's die zijn overgebleven na een IVF-traject, na toestemming van het donorpaar. Het speciaal tot stand brengen van embryo's voor onderzoek mag nog niet. Het huidige gebruik van embryo's mag alleen als er geen andere mogelijkheden zijn voor onderzoek. Dat moet ook in de aan te passen wet zo blijven.

Schippers wil kans op kinderen bieden aan mensen die geen gezonde geslachtscellen hebben of die door kankerbehandelingen onvruchtbaar werden. Ook zou er onderzoek kunnen worden gedaan naar (voorkoming van) aandoeningen die overgaan van ouder op kind.

Kritiek
De plannen oogstten meteen kritiek van christelijke partijen. Ze gaan Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie te ver: "Het instrumenteel gebruik van embryo's druist in tegen de menselijke waardigheid. Het doel rechtvaardigt niet alle middelen en ontneemt ook het zicht op andere oplossingen."

De SGP zegt "hartgrondig nee" tegen het plan. "Een mensenleven begint bij de conceptie. Vanaf dat moment groeit een uniek mens, onvergelijkbaar met alle andere. Dat is geen 'materiaal' wat je 'aanmaakt' om ermee te knutselen, hoe goed de achterliggende intenties van wetenschappers en anderen ook kunnen zijn", aldus voorman Kees van der Staaij. ,,Je weet niet waar dit eindigt. Laat Nederland zich specialiseren in alternatieven."

Schippers: embryo's kweken voor onderzoek
Schippers: embryo's kweken voor onderzoek (Foto: ANP)

Van Emden: "Doorrijden Nibali na val Kruijswijk schandalig"

Wielrenner Jos van Emden was vrijdag na afloop van de negentiende etappe in de Giro d'Italia woedend. Zijn kopman Steven Kruijswijk ging in de roze leiderstrui hard onderuit en zag de eindzege zo goed als zeker uit zijn handen glippen. Gelijk na de val reed Vincenzo Nibali - samen met Johan Esteban Chaves - uiteraard door, maar Van Emden was daar niet van gediend.

"Je moet echt goed achter je oren krabben als je als renner aanvalt op een moment dat de leider onderuit gaat", zegt de Nederlander. "Heel Italië zou natuurlijk te klein zijn als Nibali tegen de vlakte gaat en wij aanvallen, dan wordt de koers platgelegd. Dit vind ik echt een schande", foetert Van Emden. "Iedereen ziet dat de leider valt, dus daar hadden ze gewoon op moeten wachten."

De renner van LottoNL-Jumbo gaat voorbij aan het feit dat zowel Nibali als Chaves plotseling kans zagen om voor de eindzege in de Giro te gaan. Dat Kruijswijk in een omgekeerde situatie wél gewacht zou hebben lijkt dan ook niet heel erg waarschijnlijk. Als het duo wel gewacht had zou de Nederlander overigens naar alle waarschijnlijkheid alsnog flink wat tijd verloren hebben, want fysiek ongemak speelde hem na de val behoorlijk parten. 

Online boodschappen steeds populairder

Online boodschappen doen is het afgelopen jaar verdubbeld in populariteit. In 2014 zei nog één op de tien mensen wel eens boodschappen te doen via internet, vorig jaar was dat gestegen naar één op de vijf. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van onderzoeksbureau GfK, dat bijna 50.000 mensen ondervroeg.

De meeste mensen die via internet boodschappen doen shoppen maximaal één keer per maand. Ze kopen vooral producten als shampoo, huidcrèmes, schoonmaakmiddelen en wasmiddel. Mensen die online shoppen nog niet zien zitten, geven aan dat ze ,,liever levensmiddelen zelf willen zien en uitkiezen".

De webwinkel van Albert Heijn, AH.nl, trekt veruit de meeste shoppers. De onlinesupermarkten kunnen overigens nog winst boeken met hun service aan klanten, blijkt volgens GfK uit de enquête.

Online boodschappen steeds populairder
Online boodschappen steeds populairder (Foto: BuzzT)

Kruijswijk: "Ik heb alles verkloot"

Steven Kruijswijk kreeg vrijdag tijdens de negentiende etappe van de Giro d'Italia een zware klap te verwerken. De Nederlander was continu onbetwist de sterkste bergop, maar ging vrijdag tijdens een afdaling onderuit en verloor zijn roze leiderstrui.

"Ik heb alles hier verkloot", liet de Nederlander tegenover de NOS weten. "Mentaal ben ik gebroken en vandaag heb ik de Giro verloren. Ik maakte een stuurfout en na de val was ik de aansluiting natuurlijk kwijt. Op dat moment wist ik dat het voorbij was", aldus een teneergeslagen Kruijswijk.

Zaterdag staat nog wel een zware bergrit op het programma, normaal gesproken op het lijf geschreven van Kruijswijk, maar hij heeft nog wel last van zijn val. "Met die fiets kon ik sowieso niet verder rijden en toen was de aansluiting gewoon weg. Ik probeerde nog wel alles te geven, maar werkelijk alles deed pijn: mijn rug, ribben...alles. Als je moraal gebroken is is het gewoon voorbij."

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Nederlander zaterdag nog de aanval kiest als hij überhaupt in staat is om van start te gaan. De strijd om de eindzege gaat dan normaliter tussen rozetruidrager Johan Esteban Chaves uit Colombia en de Italiaan Vincenzo Nibali. 

Zaterdag code geel, zondag en maandag kletsnat

Het KNMI heeft voor de zaterdag code geel afgegeven voor een groot deel van het land. Alleen Groningen, Friesland en de Waddeneilanden ontsnappen aan het 'noodweer'. De waarschuwing geldt vooralsnog van 14:00 tot 22:00 uur zaterdagavond.

Weer.nl heeft aangegeven dat het zondag en maandag 'kletsnat' gaat worden. De verwachting is dat er, over de twee dagen verspreid, regionaal 30 millimeter water gaat vallen. Ter vergelijking: dat zijn drie volle emmers per vierkante meter. Koud zal het trouwens niet worden: overdag worden temperaturen tussen de 18 en 24 graden verwacht. Dat zijn normale tot hoge waarden voor deze tijd van het jaar. 

Code geel voor onweer (Foto: KNMI)
Code geel voor onweer (Foto: KNMI)

Noodlot slaat op voorlaatste moment toe voor Kruijswijk

De voorlaatste bergetappe in de Giro d'Italia is voor Steven Kruijswijk en de Nederlandse wielerliefhebbers uitgelopen op een drama. De rozetruidrager was al de gehele Giro soeverein zodra het stevig bergop ging en ook vrijdag was dat het geval. Tot het noodlot toesloeg: vroeg in de eerste afdaling van de dag viel de Nederlander en dat kostte hem uiteindelijk de roze trui en waarschijnlijk een historische eindzege.

De negentiende etappe ging over 162 kilometer van Pinerolo naar het Franse Risoul. De eerste ruim honderd kilometer liepen bijna constant bergop, met als apotheose de Colle dell'Agnello, mogelijk beter bekend als de Col d'Agnel. Dit was de Cima Coppi van deze Giro, het dak van de ronde, met een hoogte van 2744 meter.

Op de lange flanken van de klim was het Johan Esteban Chaves die voor de eerste serieuze aanval van de klassementsrenners zorgde. De Colombiaan viel met hulp van zijn ploeg Orica-GreenEdge aan en binnen minuten was het peloton uitgedund tot een man of zes, waaronder Kruijswijk. Renners als Alejandro Valverde, de nummer drie van het klassement, hadden het bijzonder moeilijk, maar de kopman van LottoNL-Jumbo reed in zijn roze trui uitstekend mee.

Eenmaal boven aangekomen wachtte een pittige afdaling en daar ging het al snel fout. Vincenzo Nibali, erkend topdaler, zette Kruijswijk onder druk en de Nederlander maakte al na een paar bochten een stuurfout. Hij dook met fiets en al de metershoge sneeuwmuur in en kroop aangeslagen weer terug op zijn fiets. Het duurde even voor hij eindelijk een vervangende fiets had en zijn weg kon vervolgen, maar Kruijswijk zat vanaf dat moment nagenoeg alleen.

Ondertussen reden Nibali en Chaves voorop en het duo pakte alsmaar meer tijd op de aangeslagen Kruijswijk. Aanvankelijk leek de Nederlander de schade wat te beperken, mede doordat hij bij een groepje aan kon sluiten, maar zodra de slotklim naar Risoul begon was het ogenschijnlijk voorbij. De achterstand op Nibali en co groeide naar meer dan twee minuten en op het moment dat de renner van Astana wegsprong van Chaves en de medekoplopers was het voor Kruijswijk echt gedaan.

De Nederlander verloor in de laatste kilometers nog meer tijd en kwam uiteindelijk op 4:54 minuten van winnaar Nibali binnen. Hij verloor ook zo'n vier minuten op Chaves en dat betekent dat de Colombiaan zaterdag als rozetruidrager de laatste etappe waar nog verschil gemaakt kan worden in zal gaan. 

In het klassement heeft Chaves 44 seconden voorsprong op Nibali en 1:05 minuten op Kruijswijk. Met een achterstand van 1:48 minuten maakt ook Valverde theoretisch nog kans op de eindzege. Zaterdag wacht een etappe over 134 kilometer, waarin vanaf de start al flink geklommen moet worden. Er zijn in totaal drie serieuze bergen van de eerste categorie en de aankomst is op een klimmetje van de derde categorie, terwijl nagenoeg geen meter onderweg vlak zal zijn. 

91-jarige overreden door trein en overleeft

Een 91-jarige vrouw is vrijdag met haar rollator bij het oversteken van het spoor in Nedersaksen door een trein overreden en overleefde dit wonderbaarlijk. De bejaarde raakte slechts licht gewond bij het ongeval bij station Langwedel, zei een woordvoerder van de politie in Bremen.

Beambten van het station zeiden dat de vrouw al sinds jaren haar weg bekortte door op dit punt het spoor over te steken. Toen ze dit keer bij het oversteken de naderende trein zag aankomen, gooide ze zich plat tussen de rails op de grond. Volgens de verblufte politieagenten had de treinmachinist niets gemerkt toen hij met een snelheid van 160 kilometer per uur over de vrouw raasde.

Wel had de machinist een geluid waargenomen. Toen hij bij de volgende halte poolshoogte nam, vond hij delen van de rollator. De man kreeg prompt een shock en was niet in staat verder te rijden.

De bestuurder van een andere trein zag in het spoor de vrouw liggen en waarschuwde de hulpdiensten. De 91-jarige dame werd met kneuzingen naar een ziekenhuis gebracht.

91-jarige overreden door trein en overleeft
91-jarige overreden door trein en overleeft (Foto: ANP)

B-Brave scoort grootste hit tot nu toe

De meer volwassen richting die B-Brave is ingeslagen legt de boyband geen windeieren. De jongens scoren met One Night Stand hun grootste hit tot nu toe. Het nummer komt deze week binnen op de zeventiende plek van de Single Top 100.

One Night Stand is de eerste single van de nieuwe ep van B-Brave. Daarop laten de jongens meer hiphop en r&b-invloeden horen en zingen ze over liefde, seks en feesten. One Night Stand is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer in de Single Top 100.

In de top van de hitlijst verandert weinig. De nummers één tot en met vier blijven plakken. Don't Let Me Down van The Chainsmokers feat. Daya stijgt een paar plaatsen en komt op de vijfde plek terecht.

Single Top 10 week 22
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (3) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
4. (4) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
5. (8) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
6. (6) Sia - Cheap Thrills
7. (15) Galantis - No Money
8. (12) Desiigner - Panda
9. (7) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
10. (9) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza

B-Brave scoort grootste hit tot nu toe
B-Brave scoort grootste hit tot nu toe (Foto: BuzzE)

Kamp: aandeelhouders gaan over Post NL

Een mogelijke overname van Post NL door het Belgische BPost is een zaak van de aandeelhouders. Dat liet minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag in een reactie weten.

"Post NL is een beursgenoteerd bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders om over een bod een besluit te nemen en aan het bestuur en de Raad van Commissarissen om de aandeelhouders daarover te adviseren", aldus de minister.

Post NL heeft de wettelijke taak ervoor te zorgen dat bij iedereen in Nederland post wordt bezorgd, benadrukt Kamp. Maar de situatie op de postmarkt is al jaren moeilijk. "Ik heb in maart al in de Kamer gezegd dat er aanleiding is ons te verdiepen in de situatie op de postmarkt en te bezien of de voorwaarden voor een gezonde ontwikkeling vervuld zijn, dan wel dat er maatregelen nodig zijn."

Belgische media meldden eerder op de dag dat Belgische postbedrijf geïnteresseerd is in een overname van het Nederlandse bedrijf. De handel op de beurs in beide ondernemingen is stilgelegd. PostNL komt waarschijnlijk maandag met een reactie.

Kamp: aandeelhouders gaan over Post NL
Kamp: aandeelhouders gaan over Post NL (Foto: ANP)

Frank van der Lende pakt wereldrecord

Het is Frank van der Lende gelukt een wereldrecord op zijn naam zetten door in een week tijd 21 concerten te bezoeken. Het vorige record stond op naam van de Engelsman Richard Hulligan, die in 2009 vijftien concerten bezocht in één week.

Frank: "Wat een fantastische week was dit. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat live muziek zien en horen. Wat een genot! Ik ben moe maar fucking voldaan. En niks geen geluier, dit weekend ga ik gewoon weer naar het Dauwpop festival."

Frank bezocht afgelopen week concerten van onder meer Bryan Adams, Mumford and Sons, 5 Seconds of Summer en een Orgelpauzeconcert. Vrijdagmiddag sloot hij de reeks af met een optreden van Son Mieux in De Vorstin in Hilversum.

Frank van der Lende pakt wereldrecord
Frank van der Lende pakt wereldrecord (Foto: BuzzE)

Pechtold weer lijsttrekker D66

Alexander Pechtold neemt bij de komende verkiezingen opnieuw de rol van lijsttrekker van D66 voor zijn rekening.

Ook de Oisterwijker Ton Visser had zich als kandidaat voor deze functie gemeld. Hij wist echter te weinig ondersteuningsverklaringen te overleggen aan de Landelijke Verkiezingscommissie van de partij, zo bleek vrijdag. Kandidaten moeten 252 van dergelijke verklaringen, 1 procent van de D66- leden, binnenhalen.

Omdat Pechtold wel aan die eis voldeed, is hij de enige overgebleven kandidaat waarop de partijleden tussen 3 en 13 juni kunnen stemmen.

Pechtold weer lijsttrekker D66
Pechtold weer lijsttrekker D66 (Foto: ANP)

ANWB: Frans benzinetekort nog dagen merkbaar

Het brandstoftekort bij de benzinestations in Frankrijk zal ook na het ontzetten van de meeste brandstofopslagplaatsen nog dagenlang merkbaar blijven. Dat meldt de ANWB in een reactie op het verwijderen van de door betogers opgeworpen blokkades vrijdag.

Het is volgens de ANWB onduidelijk wanneer de bevoorrading van de uitverkochte tankstations kan worden hervat. Evenmin is bekend wat de reactie van de betogers zal zijn en of mogelijk nieuwe blokkades worden opgeworpen.

Volgens de ANWB is het brandstoftekort rond de Franse steden Lille, Parijs, Bordeaux, Brest en Nantes nog altijd 'nijpend'. Vooral dieselrijders moeten een autoreis naar of door Frankrijk zorgvuldig voorbereiden, waarschuwt de bond. Dat betekent tanken waar het kan en niet doorrijden op een bijna lege tank.

Overzichtskaart
Van de 10.245 tankstations in Frankrijk zitten er volgens een speciale overzichtskaart 5358 geheel of gedeeltelijk zonder brandstof, oftewel 52,3 procent. In Parijs (88 procent van de pompstations) en Nantes (87 procent) is benzine en diesel uitverkocht of op rantsoen. Langs de autoroutes is de situatie iets beter, maar ook daar zijn problemen.

De ANWB Alarmcentrale in Lyon meldde vrijdag een file van 3 kilometer bij de pomp in Marseille. Datzelfde beeld is ook rond Toulouse te zien.

Alarmcentrale
Bij de Alarmcentrale hebben zich enkele Nederlandse automobilisten gemeld die met een lege tank zijn stilgevallen. Die kan de ANWB moeilijk helpen, aldus de woordvoerder. De auto is immers niet stuk.

De logistieke sector meldt nog geen grote problemen in Frankrijk. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) ondervindt het verkeer tussen België en Groot-Brittannië geen hinder en zijn geen grote moeilijkheden bij vervoer naar en door Frankrijk. Ondernemersorganisatie EVO heeft wel vragen gekregen van leden. Het is volgens EVO lastig adviezen te geven. "Met een lading naar Frankrijk rijden lukt wel, maar terugkomen naar Nederland kan een risico zijn. Dat is een afweging die transportbedrijven zelf moeten maken", aldus een woordvoerder van EVO.

ANWB: Frans benzinetekort nog dagen merkbaar
ANWB: Frans benzinetekort nog dagen merkbaar (Foto: ANP)

EU verscherpt sancties tegen Noord-Korea

De Europese Unie stelt zwaardere sancties in tegen Noord-Korea. Het land mag geen olieproducten of luxegoederen meer naar Europa uitvoeren en niet meer investeren in de EU, zo zijn de lidstaten vrijdag overeengekomen.

De maatregelen volgen op de kernproef en rakettest die het regime in Pyongyang begin dit jaar uitvoerde. De sancties die in maart werden opgelegd op grond van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad worden aangescherpt omdat de EU de Noord-Koreaanse acties ziet als een ernstige bedreiging van de internationale veiligheid.

Verder mogen schepen met Noord-Koreaanse bemanning niet meer in Europese havens komen. Ook worden meer financiële tegoeden bevroren en reisrestricties opgelegd.

Europese bedrijven mogen voortaan niet meer investeren in de mijn-, raffinage en chemische sector in Noord-Korea. Financiële transacties zijn nauwelijks meer toegestaan. De handel in wapens en bepaalde metalen was al verboden.

EU verscherpt sancties tegen Noord-Korea
EU verscherpt sancties tegen Noord-Korea (Foto: ANP)

Mark Zuckerberg praat met astronauten ISS

Facebook-baas Mark Zuckerberg zal komende woensdag praten met drie astronauten in het internationale ruimtestation ISS. Het gesprek met de ruimte is live te volgen via de Facebookpagina van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Zuckerberg praat met de Amerikaanse ISS-bewoners Tim Kopra en Jeff Williams en met de Brit Tim Peake. Zuckerberg zal vragen stellen die geïnteresseerden hebben doorgegeven via de NASA-Facebookpagina.

Mark Zuckerberg praat met astronauten ISS
Mark Zuckerberg praat met astronauten ISS (Foto: BuzzT)

10K shoptegoed voor vluchtelingen

Nederland heeft weleens de reputatie om een luilekkerland te zijn voor vluchtelingen. Dat deze status niet uit de lucht is gegrepen, blijkt wel uit onderzoek dat is uitgevoerd in Brabant. In sommige gemeenten krijgen ze namelijk 10.000 euro om eens flink van te shoppen.

Waar de gewone man keihard moet werken voor een televisie, een nieuw bankstel of een nieuwe koelkast, krijgen statushouders deze zomaar in de schoot geworpen. Zodra ze een huis hebben gekregen, moet dit natuurlijk wel compleet worden ingericht.

Daarom krijgen deze lieden in bepaalde gemeenten een cheque van tienduizend euro. Om vrij te besteden uiteraard. En ja, een UHD-televisie van 60 inch en een Amerikaanse koelkast zijn natuurlijk niet gratis, dus tien ruggen is nog vrij weinig.

Overigens verwachten sommige gemeenten dat dit gratis geld keurig wordt terugbetaald. Andere Brabantse gemeenten zijn al blij als ze een deel terugkrijgen. Maar in de meeste gevallen blijkt het te gaan om een gift. 

Blauwe envelop voor toeslagen weg vanaf 2017

De blauwe envelop van de Belastingdienst met de definitieve beschikking over toeslagen heeft zijn langste tijd gehad. Veel mensen ontvangen de beschikkingen al elektronisch en vanaf medio 2017 moet dat geleidelijk voor iedereen gaan gelden. Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vrijdag bekend.

Volgens Wiebes is het uitsluitend digitaal verzenden van de beschikkingen praktisch en technisch al mogelijk. Maar hij wil bij de planning eerst wachten op een reactie van de Tweede Kamer op een kritisch rapport van de Nationale ombudsman. De ombudsman wijst erop dat er mensen zijn die berichten niet digitaal kunnen of willen ontvangen.

Wiebes benadrukte eerder dat bij de beschikkingen over toeslagen niets mis mag gaan. Betrokkenen moeten immers tijdig reageren als zij het niet eens zijn met een beschikking.

Blauwe envelop voor toeslagen weg vanaf 2017
Blauwe envelop voor toeslagen weg vanaf 2017 (Foto: ANP)

Sylvana Simons trots op 'haar' ParaVisie

Uitgerekend in de week dat presentatrice Sylvana Simons veel negatieve en dubieuze reacties krijgt op haar politieke ambities, presenteerde ze vrijdag het juninummer van ParaVisie waar ze als gasthoofdredacteur nauw bij betrokken was.

"ParaVisie is een blad waar ik al jaren een hele fijne relatie mee heb", vertelt Sylvana voor de camera van ANP Video. "Ik heb al eerder in het blad mogen staan en ook dankzij ParaVisie al een aantal mooie ervaringen mogen beleven."

Sylvana merkt dat Nederland steeds meer openstaat voor spiritualiteit. ''Er is meer tussen hemel en aarde. Tegelijkertijd blijft het toch altijd een beetje onderwerp waar mensen lacherig over doen. Anderen zijn voorzichtig om daarover te delen, omdat de maatschappij af en toe reageert alsof je niet helemaal in orde bent."

Sylvana blijkt geen trouwe kijker van spirituele dag-televisie, waarmee in de TV Draait Door regelmatig de spot wordt gedreven. "Ik denk dat je heel goed onderscheid moet maken tussen mensen die echt een hele bijzondere gave hebben waarmee ze andere mensen kunnen helpen en de mensen die daar op een andere manier mee omgaan. Net als in elke beroepsgroep zijn er goede mediums en minder goede mediums."

In ParaVisie vertelt ze over haar eigen spirituele vermogen. Ook zocht ze voor ParaVisie contact met overleden dierbaren.

Sylvana Simons trots op 'haar' ParaVisie
Sylvana Simons trots op 'haar' ParaVisie (Foto: BuzzE)

Kabinet steunt visumvrij reizen Oekraïners

Het kabinet is voorstander van visumvrij reizen voor de 45 miljoen Oekraïners. Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie ging eerder al akkoord.

Volgens het kabinet heeft Oekraïne aan alle voorwaarden voldaan. De inschatting is dat een meerderheid van de 28 lidstaten het voorstel zullen steunen, laat Koenders weten. Oekraïners kunnen dan binnenkort maximaal negentig dagen per zes maanden visumloos in de EU verblijven.

Burgers van de EU mogen sinds 2005 zonder visum naar Oekraïne reizen. Het besluit staat los van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat werd hier in april tijdens een raadgevend referendum door een meerderheid afgewezen. Het kabinet komt na 1 juli met een reactie hierop.

Kabinet steunt visumvrij reizen Oekraïners
Kabinet steunt visumvrij reizen Oekraïners (Foto: ANP)

Rutte: reacties op Simons 'ronduit walgelijk'

Premier Mark Rutte heeft vrijdag de vloer aangeveegd met de 'idioten' en 'doorgeslagen tokkies' die racistisch reageren op de politieke plannen van tv-presentatrice Sylvana Simons. Zij komt bij de komende verkiezingen op de kandidatenlijst van de huidige tweemansfractie DENK in de Tweede Kamer.

Die uitlatingen zijn 'ronduit walgelijk', aldus de minister-president . Hij heeft zich er 'buitengewoon aan gestoord'. Dergelijke teksten staan volgens hem debat en dialoog in de weg.

Zulk 'achterlijk gedrag' is volgens hem echter niet te bestrijden met meer wetgeving. Zo moeten we volgens Rutte niet reageren 'omdat een paar idioten een uitzwaaidag organiseren'. Op internet worden mensen opgeroepen om Simons op 6 december uit te zwaaien, de dag waarop Sinterklaas en zijn pieten weer naar huis gaan. Simons nam duidelijk stelling in de discussie over Zwarte Piet.

Taak
Rutte wil absoluut niet in gesprek met de 'gladiolen' die racistische opmerkingen maken over Simons. Dat vindt hij te veel eer voor deze groep, die hij als een minderheid beschouwt.. Mensen moeten zich zelf meer rekenschap geven van wat ze zeggen en een beetje innerlijke beschaving aan de dag leggen, aldus de minister-president. "Hier hebben we met zijn allen een taak."

De premier liet doorschemeren bedenkingen te hebben bij de keuze voor DENK van Simons, maar op zich vindt hij het een heugelijke zaak als mensen zich melden voor de publieke taak. Ook wees hij erop dat het niet alleen kommer en kwel is voor migranten en hun nakomelingen. Zo is iemand van Marokkaanse afkomst immers voorzitter van de Tweede Kamer geworden, aldus Rutte.

Rutte: reacties op Simons 'ronduit walgelijk'
Rutte: reacties op Simons 'ronduit walgelijk' (Foto: BuzzE)

Ruim 100 BN'ers ageren tegen Zwarte Piet

Ruim honderd programmamakers, acteurs, sportmensen en andere Bekende Nederlanders hebben de omroep NTR vrijdag in een open brief gevraagd Zwarte Piet definitief uit te zwaaien.

In de brief, waarover NRC beschikt, wijzen de ondertekenaars erop dat de NTR de omroep is "die speciaal in het leven geroepen is om zogenaamde kwetsbare doelgroepen en genres te bedienen". Het Sinterklaasjournaal van de NTR speelt volgens hen in het vooral door de media opgeblazen en verder vrijwel niet-bestaande pietendebat een belangrijke rol, omdat dit programma de enige echte Sinterklaas brengt in de huiskamers van Nederland en dat vooralsnog doet op een manier die de overgrote meerderheid van het volk waardeert, namelijk mét Zwarte Piet.

De brief wordt gepubliceerd op de dag dat de burgemeester van Maassluis bekendmaakte dat Sinterklaas bij de landelijke intocht gelukkig vooral donkerbruine en zwarte pieten mee zal nemen.

Tot de ondertekenaars behoort onder andere bukvee als Candy Dulfer, Patrick Kluivert, Monic Hendrickx, Humberto Tan en Paul de Leeuw.

Erik - hoofdpiet - van Muiswinkel wenst u inmiddels allemaal de kanker.

Bericht geüpdatet met wat belangrijke duiding.

Ruim 100 BN'ers ageren tegen Zwarte Piet
Ruim 100 BN'ers ageren tegen Zwarte Piet (Foto: ANP)

Nadal moet geblesseerd afscheid nemen van Roland Garros

Tennisser Rafael Nadal heeft zich vrijdag teruggetrokken van Roland Garros. Een opspelende polsblessure die al weken speelde is dusdanig verergerd dat verder spelen in Parijs niet gaat.

"Ik heb donderdag met een injectie in mijn pols gespeeld. Ik voelde 's nachts echter steeds meer pijn", zo liet de negenvoudig winnaar van Roland Garros in een eerste reactie weten. Donderdag won de Spanjaard nog in drie sets van Argentijn Facundo Bagnis.

Nadal moet geblesseerd afscheid nemen van Roland Garros (Pro Shots / Action Images)
Nadal moet geblesseerd afscheid nemen van Roland Garros (Pro Shots / Action Images)

Ariana Grande voor het eerst op 1 met album

Ariana Grande is de nieuwe koploper in de Album Top 100. Haar album Dangerous Woman komt deze week binnen op de eerste plaats en verdrijft daarmee Broerderliefde naar de tweede stek.

Het is de eerste keer dat Ariana de top bereikt in de Nederlandse albumlijst. Voorlopers Yours Truly en My Everything bleven respectievelijk steken op de vijfde en derde plaats.

Ariana is niet de enige nieuweling bij de eerste 10. Zowel Eric Clapton als Bob Dylan komt met zijn recentste plaat in de hoogste regionen binnen.

Album Top 10 week 22
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Ariana Grande - Dangerous Woman
2. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
3. (5) Drake - Views
4. (3) Beyoncé - Lemonade
5. (-) Eric Clapton - I Still Do
6. (2) Douwe Bob - Fool Bar
7. (-) Bob Dylan - Fallen Angels
8. (12) Adele - 25
9. (4) Kygo - Cloud Nine
10. (8) Justin Bieber - Purpose

Ariana Grande voor het eerst op 1 met album
Ariana Grande voor het eerst op 1 met album (Foto: BuzzE)

Meisje (16) groepsverkracht door 33 mannen

Rio de Janeiro is opgeschrikt door een schokkende groepsverkrachting. Een 16-jarig meisje uit de Braziliaanse metropool is er afgelopen weekend verkracht door maar liefst 33 mannen tegelijk.

Het arme kind zelf had in eerste instantie niet in de gaten wat er was gebeurd. Ze werd zondag naakt en gewond wakker en keerde terug naar huis. Pas toen dagen later beelden van de groepsverkrachting via social media massaal werden gedeeld, ontdekte ze wat haar was aangedaan.

De politie heeft inmiddels arrestatiebevelen uitgegeven voor slechts vier verdachten. Onder hen is ook de 19-jarige vriend van het slachtoffer.

Achterhoek organiseert Special Olympics 2018

De Achterhoek is in 2018 het toneel van de Special Olympics Nationale Spelen, het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het evenement wordt om het jaar gehouden. Deze zomer zijn de Special Olympics in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek. De Nationale Spelen starten op 1 juli met een openingsceremonie in het Goffertstadion in Nijmegen. Het Special Olympics Dorp wordt opgebouwd op terrein Heumensoord, waar afgelopen winter een tentenkamp was voor vluchtelingen.

Den Haag was ook in de race voor 2018, maar de organisatie wees de Achterhoek uiteindelijk aan.

Achterhoek organiseert Special Olympics 2018
Achterhoek organiseert Special Olympics 2018 (Foto: ANP)

Kabinet dringt begrotingstekort verder terug

Het kabinet is op weg het tekort op de begroting verder terug te dringen, naar 1,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Deze verwachting blijkt uit de Voorjaarsnota 2016 die vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is gepresenteerd.

Het gaat om een tussentijdse aanpassing van de begroting voor dit jaar. Toen die vorig jaar op Prinsjesdag werd gepresenteerd, verwachtte het kabinet nog een begrotingstekort van 1,5 procent. Eind vorig jaar lag het tekort nog op 1,8 procent.

"De schatkist gaat goed. Het gaat beter met de schuld dan verwacht", zei de bewindsman na de ministerraad. ,,Ik ben een tevreden man."

Vluchtelingencrisis
Zoals elk jaar zijn er mee- en tegenvallers. Extra geld gaat onder meer naar de aanpak van de vluchtelingencrisis. Aan de andere kant wordt er ruim 1 miljard euro meer aan belastinginkomsten verwacht dan eerder geraamd omdat het beter met de economie gaat dan verwacht.

Veel extra uitgaven die dit jaar worden gedaan waren al uitgelekt of eerder bekendgemaakt. Zo krijgt de politie 188 miljoen erbij (hiervan was eind vorig jaar al 139 miljoen toegezegd) en trekt het kabinet 94 miljoen uit voor de Europese deal met Turkije om de migrantenstroom in te dammen. Ook krijgt de marechaussee er 25 miljoen bij vanwege de migratiecrisis. Verder gaat er de komende jaren 244 miljoen extra naar het door aardbevingen getroffen Groningen.

Bolhaar
Veiligheid en Justitie hoopte op meer geld. De baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, pleitte eerder deze week nog voor 40 miljoen extra voor het OM. "Het is niet u roept wij draaien. Niet alle problemen bij Veiligheid en Justitie zijn op te lossen met geld. Misschien dat de leidinggevenden van de verschillende dienstonderdelen ook eens gewoon de problemen kunnen aanpakken in plaats van alleen maar in de krant om geld vragen", zei Dijsselbloem.

Kabinet dringt begrotingstekort verder terug
Kabinet dringt begrotingstekort verder terug (Foto: ANP)

'Verplaatsing migranten Idomeni mislukt'

Het overbrengen van migranten van de Griekse grensplaats Idomeni naar een officiële opvang is maar voor een deel gelukt. Griekse media hebben becijferd dat van de ongeveer 9000 vluchtelingen die op een van de bussen hadden moeten stappen, zeker 4000 mensen zijn verdwenen.

De duizenden migranten bivakkeerden al enige maanden onder erbarmelijke omstandigheden bij het dorpje Idomeni. Ze wilden via Macedonië verder Europa in maar dat land deed de grens op slot.

De Griekse autoriteiten besloten deze week het geïmproviseerde kamp te ontruimen en de migranten in officiële asielcentra onder te brengen. Maar volgens Griekse media is dat een "fiasco"geworden. Begin deze week, toen de plannen concreet werden, verlieten velen het kamp en trokken naar nabijgelegen bossen om daar opnieuw te proberen de grens over de komen. Het zou vooral gaan om migranten die vrijwel kansloos zijn om asiel te krijgen.

'Verplaatsing migranten Idomeni mislukt'
'Verplaatsing migranten Idomeni mislukt' (Foto: ANP)

'Belgisch Bpost wil PostNL overnemen'

Het Belgische postbedrijf Bpost is geïnteresseerd in een overname van PostNL. Dat meldde vrijdag de Franstalige krant Le Soir, zonder bronnen te vermelden. Bpost was niet direct bereikbaar voor commentaar, een woordvoerder van PostNL wilde nog niet reageren.

De handel in het aandeel Bpost is vrijdag stilgelegd op de beurs in Brussel. De markt is in afwachting van een verklaring van het bedrijf, dat sinds 2013 genoteerd is maar nog grotendeels eigendom is van de Belgische overheid. Het aandeel PostNL stond vrijdagmiddag op de beurs in Amsterdam op een winst van ruim 5 procent, voordat toezichthouder AFM de handel stil liet leggen in afwachting van een persbericht.

PostNL was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Er werken ruim 49.000 mensen voor de post- en pakketbezorger in dertien landen wereldwijd. Bpost heeft een kleine 25.000 mensen op de loonlijst staan en behaalde in 2015 een omzet van 2,4 miljard euro.

'Belgisch Bpost wil PostNL overnemen'
'Belgisch Bpost wil PostNL overnemen' (Foto: ANP)

Fallout 4-mods Xbox One vandaag getoond

Bethesda gaat later vandaag voor het eerst mods voor Fallout 4 op Xbox One tonen. Binnenkort krijgen spelers de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de game door mods te browsen, te downloaden en te beoordelen.

De mods worden vanavond tentoongesteld via het officiële Twitch-kanaal van Bethesda. Om 22:00 onze tijd gaat de stream van start. Tot die tijd kun je hieronder alvast een voorproefje bekijken in een demonstratie van Major Nelson, waarin hij een viertal mods laat zien: Snap 'n Build, Alien Assault Rifle, West Tek Tactical Optics en Conquest.

Pilaren komen naar Rocket League

Voetbalgame Rocket League krijgt in een update in juni een nieuwe map: Pillars. De naam is weinig subtiel, want de map is essentieel gesplitst in drie velden door twee grote pilaren. Volgens de ontwikkelaar brengt dit nieuwe mogelijkheden en tactiek toe.

In juni worden er ook diverse 'quick-chat phrases' toegevoegd, die spelers kunnen toewijzen aan hun vierpuntstoets. Denk hierbij aan dingen als: 'Holy cow!' en 'Rematch!'. Wanneer de update precies wordt doorgevoerd is nog niet bekend.

Rocket League Pillars

'Maximaal vier Russen positief bij hertesten Spelen 2012'

Onder de 23 sporters die bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen in 2012 positief zijn bevonden bevinden zich maximaal vier Russen. Dat zegt 'een bron die bekend is met de situatie' tegenover Russische media.

"De hertesten kunnen wat verrassende positieve gevallen opleveren en er zullen mensen uit de atletiek bij betrokken zijn", zegt de bron. "Het zal echter niet zo massaal worden als de veertien Russen die bij de hertesten van de stalen uit 2008 positief bleken. Dit keer zullen het hooguit drie á vier Russen zijn", stelt hij de media gerust. 

De 23 sporters komen uit zes landen en waren in Londen in 2012 actief in vijf sporten. Volgens diverse journalisten gaat het om sporters uit landen met een bekend dopingverleden. 

WRC 6 aangekondigd voor PS4, Xbox One en PC

Kylotonn Racing Games heeft WRC 6 aangekondigd, het nieuwste deel in de langlopende rally-serie. De game moet aan het einde van 2016 uitkomen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Volgens een persbericht heeft de ontwikkelaar de afgelopen acht maanden, sinds de release van het voorlaatste deel WRC 5, gespendeerd aan het verwerken van alle user-feedback in het zesde deel. Onder de veranderingen vinden we bijvoorbeeld langere en smallere tracks. "De ervaring die we hebben opgedaan naar aanleiding van WRC 5 heeft het team geholpen om beter te begrijpen wat de racefans willen. Waren tracks te kort in het vorige deel? We hebben ze nu langer gemaakt. Waren de wegen de breed? We hebben ze nu breder en 'more bumpy' gemaakt", zegt game director Alain Jarniou.

WRC 6 wordt de officiële game van de FIA World Rally Championship en zal 14 tracks bevatten van het 2016-seizoen van WRC, inclusief spelers en teams van de hoofd- en juniorcategorieën.


Khloé Kardashian vraagt opnieuw scheiding aan

Khloé Kardashian heeft opnieuw een scheiding aangevraagd van Lamar Odom. De 31-jarige realityster diende donderdag de papieren in, weet E! News.

De opgegeven reden is weer 'onoverbrugbare verschillen'. "Khloé kijkt ernaar uit verder te gaan", vertelt een bron.

De scheiding werd voor het eerst in december 2013 aangevraagd en was bijna rond toen Khloé de zaak afblies nadat Lamar in oktober bewusteloos in het ziekenhuis belandde. Hij was bezweken aan een overdosis drugs en alcohol in een bordeel. Khloé heeft hem bijgestaan tijdens zijn herstel.

Khloé Kardashian vraagt opnieuw scheiding aan
Khloé Kardashian vraagt opnieuw scheiding aan (Foto: BuzzE)

Thais koningspaar kwakkelt met gezondheid

De Thaise koningin Sirikit heeft medische testen ondergaan die uitwijzen dat ze nog steeds last heeft van onvoldoende bloed in de hersenen. Dat maakte het koningshuis vrijdag in een zeldzaam bericht over haar gezondheid bekend.

Een röntgenfoto heeft aangetoond dat er in de hersenen van de 83-jarige koningin nog steeds sporen zijn te zien van een eerdere ziekte. Net als in 2012 is er onvoldoende bloed in de hersenen, maar de nieuwe check heeft geen nieuwe afwijkingen laten zien, aldus het koningshuis.

Haar man, koning Bhumibol Adulyadej, van 88 jaar kwakkelt eveneens met zijn gezondheid. Hij wordt in het ziekenhuis van Bangkok voor verschillende kwaaltjes behandeld. De gezondheid van de vorst is een beladen onderwerp in Thailand, niet in de laatste plaats omdat het dan ook al snel over zijn opvolging gaat. Het koningspaar verschijnt nog maar weinig in de openbaarheid.

Thais koningspaar kwakkelt met gezondheid
Thais koningspaar kwakkelt met gezondheid (Foto: ANP)

HP onthult gaming-laptops

HP Inc., het vroegere Hewlett-Packard, heeft donderdag een nieuwe serie gaming devices gepresenteerd. Het gaat onder meer meer om OMEN-notebooks. Die draaien op Windows 10 en hebben toegang tot de Xbox-app en de Windows Store. Er zijn twee versies, die vanaf juli op de markt komen. De kleine variant heeft een scherm van 15,3 inch, de grote broer is 17,3 inch. Het toetsenbord heeft rood backlight.

Daarnaast komt HP in augustus een OMEN-desktop met genoeg geheugen voor zware VR-games en een bijbehorend scherm van 32 inch.

HP onthult gaming-laptops
HP onthult gaming-laptops (Foto: BuzzT)

Stralend beursdebuut voor Philips Lighting

Beleggers omarmen de verlichtingsdivisie van Philips, die sinds vrijdag zelfstandig genoteerd is aan de beurs in Amsterdam. De aandelen, die voor 20 euro per stuk zijn verkocht, stegen al direct bij het luiden van de openingsgong door topman Eric Rondolat 5 procent in waarde.

Het succesvolle beursdebuut onderstreept volgens Rondolat dat hij en zijn team beleggers een sterke 'investment case' hebben voorgelegd. Hij wees op de sterke balans en kasstroom en op de goede groeivooruitzichten voor de verlichtingsmarkt. Als zelfstandig bedrijf kan Philips Lighting daar nog beter van profiteren, verwacht hij.

Met name op de markt voor led-verlichting wordt het steeds drukker, en dreigt felle concurrentie de marges aan te tasten. Sommige analisten uitten recent hun zorgen daarover, maar Rondolat wuifde die weg. Volgens de topman loopt Philips Lighting nog altijd voorop waar het om innovatie gaat en beschikt het over een zeer sterk merk.

Slagvaardig
Daarnaast is de laatste tijd flink geïnvesteerd in een slagvaardige verkooporganisatie. Die strategie heeft zich de laatste kwartalen bewezen en zal dat volgens Rondolat blijven doen. "Wij hebben dat de laatste tijd uitgelegd aan investeerders, en zij hebben ons verhaal goed begrepen", zei hij. De belangstelling voor het aandeel was volgens de topman 'overweldigend'.

Moederbedrijf Philips heeft een kwart van de aandelen Philips Lighting naar de beurs gebracht, en daarmee 750 miljoen euro opgehaald. Volgens beursuitbater Euronext is de beursgang van Philips Lighting daarmee de grootste tot dusver dit jaar in Europa. Aan het bedrijf is een prijskaartje komen te hangen van meer dan 3 miljard euro.

Afbouw
Het resterende belang wordt de komende jaren afgebouwd. Lange tijd hield Philips de deur open voor een onderhandse verkoop aan bijvoorbeeld investeerders. Rondolat liet weten zelf nooit een voorkeur te hebben gehad, maar is "zeer tevreden"over het gekozen scenario. Philips zelf legt zich na de splitsing volledig toe op gezondheidstechnologie.

Stralend beursdebuut voor Philips Lighting
Stralend beursdebuut voor Philips Lighting (Foto: ANP)

Kritiek op 'afknijpen' mobiele video's

GroenLinks is ontstemd over een abonnementsvorm waarmee T-Mobile "tweederangsinternet" zou creëren. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft de Europese Commissie gevraagd of dit wel volgens de regels is.

Klanten krijgen in het abonnement van 90 euro per maand onbeperkt mobiel internet, maar video's worden in een lagere kwaliteit gestreamd om verstopping te voorkomen. T-Mobile maakt hiervoor volgens Sargentini gebruik van een maas in de wet, die is ontstaan doordat de strenge Nederlandse regels om alle informatie op internet gelijk te behandelen zijn vervangen door minder strenge EU-regels.

De GroenLinks-politica wil onder meer van Brussel weten of het 'afknijpen' van de internetkwaliteit permanent is toegestaan, of alleen bij tijdelijke online drukte. Volgens Sargentini zijn er ook privacybezwaren. "Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken."

Kritiek op 'afknijpen' mobiele video's
Kritiek op 'afknijpen' mobiele video's (Foto: BuzzT)

'Toch vaak negatief studieadvies tweede jaar'

Studenten worden meer dan eens ook in het tweede studiejaar nog van de universiteit of hogeschool verwijderd omdat ze te weinig studiepunten hebben, ondanks dat het wettelijk niet is toegestaan. Zelfs na een positief studieadvies in het eerste jaar, zijn er meerdere instellingen die studenten wegsturen in het tweede jaar. 'Onwenselijk', schrijven het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de studentenorganisaties komen veel signalen binnen dat dit gebeurt, onder meer bij de Universiteit van Amsterdam, TU Delft en Fontys Hogescholen. Zij sturen studenten weg die in het tweede jaar nog niet alle punten van hun propedeuse hebben gehaald. "De wet zegt dat dit niet mag, de jurisprudentie zegt dat dit niet mag maar toch blijven onderwijsinstellingen dit doen", aldus het ISO.

Begin deze week oordeelde het College van Beroep van het Hoger Onderwijs (CBHO) dat een experiment van de Universiteit Leiden met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar per direct gestaakt moet worden. De proef hield in dat de universiteit studenten ook in het tweede jaar wegstuurden als ze minder dan negentig studiepunten hadden gehaald in twee jaar tijd.

'Toch vaak negatief studieadvies tweede jaar'
'Toch vaak negatief studieadvies tweede jaar' (Foto: ANP)

Neger wordt Chinees = racisme

Op sociale media wordt de racismetroef getrokken wegens een commercial van Qiaobi. Een pikzwarte neger wordt met dank aan het wasmiddel van dit merk een gele Chinees. En dat mag dus niet.

Het gaat om een reclamefilmpje dat al een maand oud is. Maar dankzij de internetcensuur in China, komt het nu pas naar buiten.

In het bewuste filmpje is een neger te zien die door een sexy huisvrouw in een wasmachine wordt gestopt. Na even flink te hebben gespind, komt de beste man er als een Chinees uit. "Racisme!", huilt de helft van de wereld op internet.

De directeur van de wasmiddelenfablikant wil echter van racisme niets weten. "Ik wist hier niet veel van. Om eerlijk te zijn, heb ik me niet met deze reclame beziggehouden", aldus ene meneel Xia van Qiaobi.

Verder weet de Telegraaf ons nog te melden dat negers een zeer onbekend verschijnsel zijn in het drukste land ter wereld. Van de 1,3 miljard inwoners is maar een zeer klein deel zwart.

De bewuste commelcial. Lacisme?

Lichaam bergbeklimmer zaterdag in Nederland

Het lichaam van de verongelukte bergbeklimmer Eric Arnold (36) wordt overgevlogen uit Nepal en arriveert zaterdag op Schiphol, meldde de ANWB vrijdag. De Alarmcentrale van de ANWB zorgt voor de repatriëring vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Arnold overleed vorige week vrijdag aan de gevolgen van hoogteziekte, nadat hij succesvol de Mount Everest had bedwongen.

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging laat weten dat Arnold in stilte wordt begraven. Zijn nabestaanden hebben om terughoudendheid van de media gevraagd.

Lichaam bergbeklimmer zaterdag in Nederland
Lichaam bergbeklimmer zaterdag in Nederland (Foto: ANP)

Carolien zet eerste stap richting huwelijk

Carolien Spoor is een stapje dichterbij het huwelijk. De actrice en haar verloofde haalden vrijdag een verklaring van huwelijksbevoegdheid op bij de gemeente Amsterdam.

"De eerste officiële stap is gezet!!", schreef Carolien op Instagram bij een foto waarop ze haar aanstaande een kus op de wang geeft.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is nodig als een paar in het buitenland wil trouwen. In het document staat dat de bruid en bruidegom niet getrouwd zijn en volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.

Carolien en Jon Karthaus gaven begin deze maand al aan eind van de zomer in het buitenland te gaan trouwen. Waar en wanneer ze dat precies doen, is niet bekend.

Carolien zet eerste stap richting huwelijk
Carolien zet eerste stap richting huwelijk (Foto: BuzzE)

Zwarte en bruine Pieten in Maassluis

Sinterklaas neemt bij de landelijke intocht in Maassluis vooral donkerbruine en zwarte Pieten mee. Dat zei burgemeester Edo Haan van Maassluis vrijdag tegenover RTV Rijnmond.

"Zwart en donkerbruin zijn de hoofdkleur", aldus Haan. "We leven in een vrij en democratisch land. Ons voornemen is er een fantastische dag van te maken ", zo voegde hij eraan toe.

De burgemeester van Maassluis had donderdag een gesprek met de NTR, de omroep die de intocht gaat uitzenden. Bekeken is onder meer waar de Sint aan wal komt en welke route het paard het beste kan lopen.

Zwarte en bruine Pieten in Maassluis
Zwarte en bruine Pieten in Maassluis (Foto: ANP)

23 atleten alsnog positief op doping tijdens Olympische Spelen 2012

Hertesten van urinestalen die afgenomen werden tijdens de Olympische Spelen van 2012 hebben nog eens een flinke rij positieve dopingtests opgeleverd. Het Internationaal Olympisch Comité maakte vrijdag bekend dat op het moment 265 stalen getest zijn en dat de urine van 23 atleten sporen van verboden middelen bevatte.

Het gaat om stalen die speciaal geselecteerd zijn op basis van sinds augustus 2015 verzamelde informatie. Er is door het IOC dus doelgericht getest, wat vooraf ook werd aankondigd. Het hertesten van de stalen is nog zeker niet afgelopen en men sluit dan ook niet uit dat er in de komende weken nog meer positieve gevallen boven komen drijven. 

Namen worden door het IOC vooralsnog niet genoemd, maar de betrokken sporters zullen - als de B-stalen ook positief zijn - wel geweerd worden van de Olympische Spelen van komende zomer. Het gaat om 23 sporters uit zes landen, die actief waren in vijf verschillende sporten. Het zou ervoor kunnen zorgen dat de nodige olympische medailles opnieuw verdeeld worden. In de atletiek is het bijvoorbeeld zo dat een sporter die bij hertesten van stalen uit 2008 of 2012 alsnog positief blijkt, al zijn of haar resultaten vanaf dat moment kwijtraakt. 

Vorige week maakte het IOC al bekend dat een vergelijkbare ronde hertesten van de Spelen van 2008 31 positieve gevallen opleverde. Inmiddels is bekend dat het daarbij onder meer ging om veertien Russische sporters en één Spaanse atlete. 

Hulpverlener bekommerde zich niet om het kind

Hulpverleners en betrokken organisaties hebben onvoldoende aandacht gegeven aan het achtjarige meisje dat vorig jaar om het leven kwam na een val van een flat in Hoogeveen. De veiligheidsrisico's werden onvoldoende in beeld gebracht, terwijl informatie onvoldoende werd gedeeld. Dat concluderen de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie in een onderzoek naar de dood van het meisje.

De zorgmedewerkers hebben wel volgens de geldende protocollen gewerkt. "Doordat hulpverleners hun focus vooral op de ouders richtten, is er onvoldoende aandacht geweest voor het kind. Ook bij latere zorgmeldingen werd niet onderzocht wat dit betekende voor de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van het kind", concluderen de onderzoekers.

Sharleyne uit Hoogeveen werd een jaar geleden dood gevonden onderaan een flat. Drie jaar daarvoor waren er al meldingen bij hulpverleners en politie dat zij werd verwaarloosd. Het meisje woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Moeder werd een tijdje verdacht, maar justitie besloot uiteindelijk om haar niet te vervolgen, omdat het niet duidelijk werd hoe het meisje was gevallen.

Nalatig
Het Centrum voor Jeugd en Gezin, Veilig Thuis Drenthe, de Jeugdgezondheidszorg, Verslavingszorg Noord Nederland, de huisarts, de politie, de basisschool en Stichting Welzijnswerk waren betrokken bij de hulpverlening.

De vader van het kind stelt het Centrum voor Jeugd en Gezin aansprakelijk omdat de jeugdzorgers nalatig zijn geweest, zo werd eerder bekend. "Er waren signalen dat Sharleyne werd verwaarloosd, dat haar moeder suïcidaal was, dat ze haar kind dagen achter elkaar alleen liet, er was een ernstige verdenking van seksueel geweld. Buren hebben gemeld dat ze het meisje midden in de nacht om hulp hoorden schreeuwen. En desondanks heeft jeugdzorg ruim drie jaar lang niets gedaan", zei zijn advocate Liesbeth Poortman in februari.

Hulpverlener bekommerde zich niet om het kind
Hulpverlener bekommerde zich niet om het kind (Foto: ANP)

VN willen betere migrantenopvang Griekenland

De VN willen dat Griekenland de omstandigheden verbetert van de duizenden vluchtelingen die in het land zijn opgevangen. Die zitten volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in "ondermaatse omstandigheden" in slecht geventileerde "vervallen pakhuizen en fabrieken".

De VN dringen er bij Athene op aan de financiële steun die het land krijgt van de EU "snel" te steken in alternatieve opvangplekken. Honderdduizenden vluchtelingen zijn sinds begin vorig jaar op vaak gammele bootjes naar Griekse eilanden gevaren. De Europese Commissie trok onlangs 56 miljoen euro uit voor verbetering van de opvang van die migranten.

Hulporganisaties en Europarlementariërs maakten eerder ook melding van slechte omstandigheden in de Griekse asielopvang.

VN willen betere migrantenopvang Griekenland
VN willen betere migrantenopvang Griekenland (Foto: ANP)

Vrouwen mogen volgend jaar marinier worden

Vrouwen worden vanaf volgend jaar toegelaten tot het Korps Mariniers. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie besloten. Aan de toelatingseisen wordt echter niet getornd, heeft zij vrijdag aan de Kamer laten weten.

Het is niet van deze tijd is om vrouwen op voorhand van een beroep uit te sluiten, aldus de minister. Ze kondigde eind vorig jaar al aan te gaan onderzoeken of vrouwen bij de zeesoldaten kunnen worden toegelaten. Het in 1665 opgerichte korps telt zo'n 2300 man.

Het Korps Mariniers vormt samen met het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade de elitetroepen van de krijgsmacht. Bij die laatste twee kunnen vrouwen zich al wel aansluiten, maar alleen bij de Luchtmobiele Brigade zijn vrouwen actief.

Onderzeeboten
De enige plek waar vrouwen volgend jaar bij Defensie nog niet aan de aan de slag kunnen zijn de onderzeeboten. Maar dat hangt vooral samen met praktische problemen. Defensie wil de huidige vier onderzeeboten op termijn vervangen en zal dan ook kijken of de nieuwe boten geschikt kunnen worden gemaakt voor vrouwelijke bemanningsleden.

Hennis kondigt haar besluit aan in de jaarlijkse personeelsrapportage. Haar ministerie kampt al jaren met tekorten aan onder andere technisch, medisch en IT-personeel. De tekorten nemen wel iets af. Om personeel waaraan een tekort is binnen te houden, moet Defensie wel meer geld uitgeven. Ook is ze meer geld kwijt omdat de gemiddelde leeftijd van het personeel is gestegen.

Vrouwen mogen volgend jaar marinier worden
Vrouwen mogen volgend jaar marinier worden (Foto: ANP)

JSF geeft niet veel meer overlast dan F-16

Omwonenden van de vliegbases Volkel en Leeuwarden ervaren maar weinig verschil tussen tussen de F-35 (beter bekend als de Joint Strike Fighter of JSF) en de F-16. De JSF veroorzaakt iets meer trillingen en iets meer herrie, maar de omwonenden ervaren de geluidsbelasting toch als lager dan die van de F-16.

Dat heeft te maken met het soort geluid dat de gevechtstoestellen produceren. De F-16 maakt een gierend geluid, de JSF een brommend geluid, dat als minder storend wordt ervaren.

Dat bleek vrijdag tijdens een eerste evaluatie van de eerste 'belevingsvluchten' met de JSF, die de afgelopen dagen bij Leeuwarden en Volkel werden gehouden. Rond elke basis deden 600 omwonenden mee aan een enquête over de hinder die ze ervaren. De resultaten werden vrijdag gepresenteerd door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

JSF geeft niet veel meer overlast dan F-16
JSF geeft niet veel meer overlast dan F-16 (Foto: ANP)

Hordeloopster scheurt achillespees af, maar finisht de race

Het is inmiddels een kleine week geleden, maar we wilden het jullie toch niet onthouden: de bijzondere prestatie van de Amerikaanse hordeloopster Shelby Ehrdal. Tijdens collegewedstrijden in de VS haalde ze de finale van de 400 meter horden, maar daarin ging het na twee hindernissen flink fout. Ehrdal scheurde haar achillespees af, maar van opgeven had ze nog niet gehoord.

"Ik hoorde een geluid en viel naar de grond. Daarna probeerde ik op te staan, maar mijn voet deed het niet en ik wist gelijk dat het mijn achillespees was", vertelt de jonge atlete. Zelfs de meest doorgewinterde wereldtopper zou opgeven, maar Ehrdal niet. Ze stond toch op, strompelde verder en worstelde zichzelf op een legale manier over alle horden, waarna ze bij de finish opgewacht werd door haar concurrentes - die haar direct ondersteunden. 

Ehrdal is het ultieme voorbeeld van teamgeest, want ze deed het niet voor zichzelf. Ze komt uit voor de universiteit van Idaho State en in zulke wedstrijden gaat het erom welk team het grootste aantal punten haalt. Om aan punten te komen moet de finale gehaald - en gefinished - worden. "Het was al jaren een droom van mij om een punt te scoren voor Idaho State op de 400 meter horden", waarvoor ze dus wel de finish moest halen. 

Na afloop hoorde ze ook officieel dat haar achillespees is afgescheurd en dat ze voorlopig dus even niet zal hardlopen. De operatie ging prima, dat dan weer wel. Ook was het de laatste wedstrijd uit haar universiteitscarrière - als ze weer fit is zit die er namelijk op - en dat was er één die ze niet snel zal vergeten. 

Ehrdal finisht haar race met een afgescheurde achillespees (Bron: YouTube)

Obama legt krans in Hiroshima

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een krans gelegd bij het gedenkteken in de Japanse stad Hiroshima. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president de stad bezoekt die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met een Amerikaans kernwapen werd verwoest.

Zowel Japan als de Verenigde Staten beschouwt de kranslegging als een symbool van de alliantie tussen de twee landen en het streven naar het wereldwijd afschaffen van kernwapens.

De atoombom die op 6 augustus 1945 werd afgeworpen doodde meteen tienduizenden inwoners van Hiroshima. Aan het einde van het jaar waren ongeveer 140.000 mensen als gevolg van de bom gestorven. Op 9 augustus wierpen de Amerikanen een tweede bom, op Nagasaki. Drie dagen daarna gaf Japan zich over.

Een meerderheid van de Amerikanen beschouwt het afwerpen van de bommen als noodzakelijk om de oorlog te beëindigen. De meeste Japanners vinden het gooien van de bommen ongerechtvaardigd.

Obama legt krans in Hiroshima
Obama legt krans in Hiroshima (Foto: ANP)

Knaap bezwangert stiefmoeder op de camping

In het Australische Geelong moet een vrouw van in de 30 lentes voor de rechter verschijnen. Zij is namelijk zwanger geworden van haar 18-jarige stiefzoon. Het ventje heeft zijn stiefmoeder liggen aanduwen terwijl het gezin aan het kamperen was.

De rechter hoorde aan dat de vrouw de jongen al jaren kent. Al vanaf dat het ventje op de lagere school zat, kwam zij bij het gezin in huis. Ook toen de knaap eenmaal aan het puberen was, bleef zij voor hem zorgen.

Toen de dame in kwestie zich al vijf jaar officieel de echtgenote van diens vader mocht noemen, ging het gezin naar de camping. Toen vaderlief op een dag ineens wat vaag gerommel uit de tent hoorde komen, kwam hij poolshoogte nemen. Groot was de schrik dan ook toen hij zag hoe zijn bloedeigen zoon zijn nieuwe vrouw uitwoonde.

Vader en stiefmoeder zijn inmiddels gescheiden, maar nu woont zijn stiefmoeder met hem samen. En dat niet alleen, tijdens de bewuste nacht is zij zwanger geraakt. Het jonge stel voedt nu samen hun kind op.

De stiefmoeder ontkende eerder nog met haar stiefzoon te hebben geneukt. Later klapte ze tegen een vriendin toch uit de school. Tegenover de rechter heeft zij nu bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan incest. De strafeis is nog niet bekendgemaakt.

Politie gaat uit eten, pakt cybercrimineel

Donderdagavond ging het Team Cybercrime van de politie Noord-Holland gezamenlijk uit eten om te vieren dat ze een award hadden gewonnen van de Stichting Waardering Erkenning Politie. Ze hadden een restaurant uitgekozen in Alkmaar en waren lekker aan het eten toen de telefoon ging.

Het betrof een 24-jarige man uit Almere die een bestelling ter waarde van ruim 3000 euro had gedaan in een elektronicazaak in Alkmaar met een bankrekening die niet van hem was. Hij zou de bestelling later op de avond persoonlijk af komen halen. Het Team Cybercrime rekende onmiddellijk hun eten af en togen in burgerkledij naar de bewuste winkel en begon te surveilleren.

Toen de man inderdaad verscheen om zijn buit op te halen, werd hij onmiddellijk opgepakt. Er werden nog twee bankpassen aangetroffen die ook niet op zijn naam stonden. Het is niet bekend of de man de bewuste bankrekening had gehackt of via phishing aan de inloggegevens is gekomen. Het Team Cybercrime zet het onderzoek voort. 

Savtsjenko in Oekraïens veiligheidscomité

De vrijgelaten Oekraïense helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko is donderdag, daags na haar vrijlating uit een Russische gevangenis, benoemd tot lid van het parlementaire comité voor nationale veiligheid en defensie. Tijdens haar gevangenschap in Rostov werd ze gekozen tot lid van het Oekraïense parlement.

Savtsjenko (38) zit in de volksvertegenwoordiging namens de partij Batkivsjina. Ze heeft er inmiddels haar eerste fractievergadering opzitten. Haar werk begint officieel pas op 31 mei, zo meldde het Oekraïense televisiestation Kanaal 112.

De piloot zat twee jaar in de cel in Rostov en werd dit voorjaar veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf wegens de moord op twee Russische journalisten, een daad die ze zelf ontkent. Savtsjenko kreeg woensdag gratie van de Russische president Vladimir Poetin en werd direct uitgewisseld tegen twee Russen die veertien jaar uitzaten in Kiev. Ze bezit in haar vaderland een absolute heldenstatus.

Savtsjenko in Oekraïens veiligheidscomité
Savtsjenko in Oekraïens veiligheidscomité (Foto: ANP)

Japanse premier waarschuwt voor crisis

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe ligt opnieuw een wereldwijde economische crisis op de loer. Dat zei de Japanner vrijdag na afloop van het overleg tussen de zeven grootste industrielanden, de G7, in Japan. Volgens Abe zijn er parallellen te trekken met de crisis die in 2008 volgde op het faillissement van Lehman Brothers.

Abe doelde onder meer op de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Volgens hem blijft de groei achter bij de potentie terwijl de risico's aanhouden, onder meer door een vertraagde groei in opkomende economieën. Abe benadrukte de noodzaak van beleidsreacties. Die moeten klaarliggen, mochten ze eventueel nodig zijn.

De waarschuwing van Abe werd, inspanningen door de Japanner ten spijt, niet opgenomen in de slotverklaring van het G7-overleg. Daarin werd 'slechts' gesteld dat de landen de veerkracht van de economieën hebben versterkt waarmee een nieuwe crisis moet worden voorkomen. Volgens de verklaring is het zaak om naar sterke wereldwijde groei te zoeken. Ook moeten de verschillen in beleidsmaatregelen voor een ieder beter inzichtelijk worden.

Behalve Japan bestaat de G7 uit Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. De Franse president François Hollande benadrukte dat de wereldeconomie momenteel niet in een crisis zit. Maar dit wil volgens de hem niet zeggen dat een crisis nooit meer zal plaatsvinden. Door de oorzaken van de vorige crisis te behandelen, zijn volgens Hollande verbeteringen naar voren gekomen.

Japanse premier waarschuwt voor crisis
Japanse premier waarschuwt voor crisis (Foto: ANP)

'Meer en meer mensen beginnen voor zichzelf'

Het aantal mensen dat voor zichzelf begint blijft toenemen. ING rekende vrijdag voor dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 39.000 starters zijn bijgekomen. Dit komt neer op een toename van 8 procent. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal zelfstandigen groeit, aldus de bank.

Volgens het Economische Bureau van ING viel met name de groei van het aantal starters in de transportsector op. Het aantal ingeschreven taxichauffeurs vervijfvoudigde bijna. Deze stijging loopt volgens de bank hand in hand met de vereenvoudiging van de taxiwet sinds 1 januari en de toenemende populariteit van het digitale taxibedrijf Uber, dat met zelfstandige ondernemers werkt.

Gemiddeld tonen Noord-Hollanders zich het meest ondernemend. Per 10.000 inwoners telt de provincie 203 starters. Het gemiddelde in Nederland ligt op 156. Met uitzondering van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg steeg het percentage starters.

Flexibiliteit

De verdere ontwikkeling van het aantal startende ondernemers dit jaar is volgens ING nog onduidelijk. Door de structurele veranderingen op de arbeidsmarkt, waarbij bedrijven behoefte hebben aan meer flexibiliteit, zou het aantal starters volgens de bank ook de komende jaren op hoog niveau moeten blijven. Het is volgens de bank echter nog onduidelijk wat voor impact de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft.

Als bedrijven door de nieuwe wet minder zzp'ers inhuren, zal dat zeker gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het aantal starters, aangezien een meerderheid van de starters zzp'er is, zo concludeert het Economisch Bureau.

'Meer en meer mensen beginnen voor zichzelf'
'Meer en meer mensen beginnen voor zichzelf' (Foto: ANP)

Kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog

De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Het kan gaan van enkele tientjes tot zo'n 950 euro per jaar, afhankelijk van het inkomen van de ouders.

Vooral de meeste hogere en de middeninkomens profiteren ervan, omdat de lagere inkomens nu al bijna 100 procent vergoed krijgen voor crèche of buitenschoolse opvang.

Dat is in Den Haag vernomen. Het besluit wordt later vrijdag bekendgemaakt na de ministerraad.

Kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog
Kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog (Foto: ANP)

Mourinho nieuwe trainer Manchester United

Manchester United heeft officieel de komst van Jose Mourinho als de nieuwe trainer bekendgemaakt. Hiermee volgt hij Louis van Gaal op, die maandag na twee seizoenen werd ontslagen. De Portugees heeft een contract voor drie jaar getekend en mag ruim 200 miljoen euro besteden aan versterkingen.

Mourinho was de assistent van Van Gaal bij FC Barcelona tussen 1997 en 2000 en bijna twintig jaar later neemt hij het stokje over als manager bij de Engelse club. In de jaren na de Barcelonaperiode zorgde de 53-jarige trainer voor de nodige landstitels bij Chelsea, FC Porto, Inter en Real Madrid. Ook werd twee keer de Champions League gewonnen, met FC Porto in 2004 en Inter in 2010.

"José is de beste manager die er is", zegt Ed Woodward in de persverklaring. "Hij won al veel prijzen en inspireerde spelers in landen door heel Europa. Hij kent de Premier League goed en won hier al drie titels. Ik wil hem van harte welkom heten bij Manchester United."

Sportminister Rusland: "Wij trapten klokkenluider eruit"

De voormalig directeur van het Russisch antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, liet onlangs tegenover de New York Times weten hoe Rusland rondom de Olympische Spelen van 2014 de boel flink belazerde. In eigen land zou Rodchenkov zelf de spil zijn geweest in een omvangrijke operatie waarin positieve urinestalen van Russische sporters omgewisseld werden voor schone stalen.

Rodchenkov zei dat opdracht hiervoor vanuit de hoogste regionen in de Russische regering kwam, maar de sportminister van het land is het daar uiteraard niet mee eens. Vitaly Mutko bijt in Russische media weer eens van zich af: "Wij ontdekten dat Rodchenkov de boel aan het besodemieteren was", waarmee hij dus wel toe lijkt te geven dat er inderdaad geknoeid is met stalen van Russische sporters.

"Die man die ons nu van alles probeert te beschuldigen en zegt dat wij jarenlang een staatsdopingsysteem op hebben gezet, hebben wij er juist zelf uitgetrapt. Hij heeft zijn persoonlijke prioriteiten boven die van ons en onze schone sport gezet en dat is schandalig", zei de sportminister op de Russische tv. 

Volgens Rodchenkov kregen vele Russen bij de Spelen in Sochi een door hem ontwikkelde cocktail van drie steroïden. Onder meer bobsleeër Alexander Zubkov, goed voor twee keer goud, Alexander Tretiakov, winnaar van skeletongoud, en langlaufkampioen Alexander Legkov werden genoemd. Het is niet bekend of de internationale autoriteiten actie gaan ondernemen aan de hand van de woorden van Mutko, die indirect lijken te zeggen dat er inderdaad is geknoeid met de stalen. 

'Vergelijken dure vaccinatieprikken loont'

Vakantiegangers doen er goed aan de prijzen van noodzakelijke vaccinatieprikken met elkaar te vergelijken. Volgens een vrijdag verschenen onderzoek van de Consumentenbond lopen de prijzen voor consulten en de vaccinaties zelf sterk uiteen.

Reizigers kunnen voor een vaccinatieprik terecht bij GGD's, (gespecialiseerde) huisartsen, sommige ziekenhuizen en particuliere organisaties als Travel Clinic en KLM Health Services. Volgens de consumentenorganisatie vragen sommige huisartsen 55 euro voor een vaccinatieconsult, terwijl andere huisartsen dit al voor 18 euro doen. De hoogste prijzen voor de vaccins zelf vragen de GGD's en KLM Health Services, stelt de bond.

Vaccinaties zijn niet alleen nodig voor verre bestemmingen maar ook voor populaire vakantielanden dichterbij als Kroatië, Slovenië, Turkije, Marokko, Polen en Bulgarije. Voor deze landen is het verstandig om inentingen te halen tegen hepatitis A/B, DTP, rabiës en soms ook tegen tbc, mazelen en teken-encefalitis (hersenontsteking veroorzaakt door een tekenbeet).

'Vergelijken dure vaccinatieprikken loont'
'Vergelijken dure vaccinatieprikken loont' (Foto: ANP)

Atlete: "Hoorde op snelweg dat ik na acht jaar alsnog olympische medaille won"

Onlangs werd bekend dat 31 sporters bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 alsnog positief zijn bevonden. Daaronder zijn veertien Russische deelnemers en één daarvan is volgens Russische media speerwerpster Maria Abakumova, die in Beijing brons won. 

Als de tests bevestigd worden is de kans groot dat de nodige medailles afgenomen worden, waaronder het brons van Abakumova. Dat gaat dan naar de Britse Goldie Sayers, maar die heeft daar uiteraard wat gemengde gevoelens bij. "Het is altijd mijn droom geweest om een olympische medaille te winnen, maar ik had niet verwacht dat ik dat acht jaar na mijn wedstrijd zou horen terwijl ik op de M11 reed", zegt Sayers. 

"Mijn auto had wat kuren, dus dat ding maakte nogal wat herrie en ik was dan ook niet van plan de telefoon op te nemen. Ik zag dat het mijn manager was, dus deed ik het toch maar wel. Toen ik de naam 'Maria' hoorde wist ik gelijk waar het over ging. Ik was op weg naar mijn training via een klein plaatsje, waar ik mijn moeder na een paar maanden weer zou zien. Het mogelijk winnen van een olympische medaille heb ik dus gevierd met een kopje koffie uit een supermarkt ergens in een gehucht..best bizar eigenlijk."

De gemengde gevoelens zijn duidelijk bij Sayers: "Het is lastig, want dit is het enige moment in mijn leven waarin ik zowel dolblij als zwaar teleurgesteld ben. In de afgelopen 24 uur heb ik zo ongeveer elke emotie gevoeld: pure blijdschap, pure woede en verslagenheid. Ik heb mijn hele leven eraan gewijd om een speer zo ver mogelijk te gooien en dat ik straks kan zeggen dat ik een winnares van een olympische medaille ben in plaats van 'slechts' een olympiër is wel echt een big deal."

Sayers tijdens de Spelen van Londen in 2012, waar ze voor haar thuispubliek weer geblesseerd raakte (Foto: Getty)

Dat ze de medaille mogelijk alsnog krijgt is leuk, maar ook de rest van haar loopbaan heeft onder het dopinggebruik van Abakumova te lijden gehad, zegt Sayers. "Mijn carrière zou heel anders gelopen zijn...65 meter in een grote finale is doorgaans goed voor een medaille, maar als het niet lukt ga je je afvragen wat je dan in vredesnaam nog meer moet doen. Ik ben in de winter daarna nóg harder gaan trainen - want ja, ik was schijnbaar niet goed genoeg - en dat leverde een stressfractuur op. Het gevolg? Zeven operaties in de afgelopen acht jaar.."

Het gemiste geld is niet de grootste reden van woede en frustratie bij Sayers. "Ik zal vast veel geld misgelopen zijn, maar daar gaat het niet om. Het gaat me zelfs niet om de waardering en medailles, maar voor mij gaat het erom dat ik kan zien wat ik uit mijn lichaam kan halen. Ik doe deze sport omdat ik wil zien hoe ik mij kan meten met de rest van de wereld. Dopinggebruikers verkloten de kans van schone sporters om te weten hoe goed ze nou echt zijn. Ze stelen de mooiste momenten uit je leven."

Generaal wil Belgisch-Nederlandse luchtmacht

De Belgische en Nederlandse luchtmacht moeten hun krachten bundelen. Daarvoor pleit de Nederlandse Commandant Luchtstrijdkrachten Alexander Schnitger, schrijft de Belgische krant De Standaard vrijdag. Hij wil dat België net als Nederland kiest voor de Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger van de F-16.

"Waarom maken we niet van twee relatief kleine luchtmachten gewoon een grote luchtmacht?", aldus generaal Schnitger. Een Belgische keuze voor de JSF zou de integratie "natuurlijk heel erg helpen".

De zuiderburen maken volgend jaar een keuze. België heeft naast de nogal prijzige JSF vier andere kandidaten op het oog.

Generaal wil Belgisch-Nederlandse luchtmacht
Generaal wil Belgisch-Nederlandse luchtmacht (Foto: ANP)

Concurrente Schippers blijft kampen met blessure

Atlete Allyson Felix blijft nog altijd kampen met een hardnekkige enkelblessure. Haar coach Bobby Kersee liet onlangs weten dat zijn pupil nog steeds herstellende is van haar blessure, maar ook van het verlies van haar hond enkele weken geleden. 

De Amerikaanse Felix is de onbetwiste koningin van de 200 meter van de laatste twaalf jaar. Op die afstand won ze in 2004 en 2008 olympisch zilver, vier jaar geleden gevolgd door olympisch goud. In 2005, 2007 en 2009 pakte ze de wereldtitel, waar ze vorig jaar de wereldtitel op de 400 meter aan toevoegde. 

Bij de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro zou de Nederlandse Dafne Schippers op de 200 meter de belangrijkste uitdager moeten zijn van Felix, die al twaalf jaar lang op elke Spelen en elk WK in haar absolute topvorm is. Bij coach Kersee is er overigens wel de hoop dat de Amerikaanse ster op tijd hersteld is. 

"We verwachten dat ze gewoon op tijd fit is voor de Amerikaanse trials van begin juli", liet hij weten. "De doktoren denken dat ze zich vooral op haar training moet richten in plaats van op wedstrijden." Hij voegde er nog aan toe dat als Felix voor de trials in actie komt, dat in een Amerikaanse wedstrijd zal zijn. Half april kwam ze voor de eerste en voorlopig laatste keer dit outdoorseizoen in actie.

René Froger: drankprobleem is lariekoek

René Froger heeft naar eigen zeggen helemaal geen drankprobleem. "Het is lariekoek, een onzinverhaal", zegt de Topper in het AD. René reageert daarmee voor het eerst op de verhalen die ex-Topper Gordon vorig jaar de wereld in hielp.

Gordon beweerde in het programma 5 jaar later dat René een 'ernstig drankprobleem' heeft. "Ik heb de meest afschuwelijke dingen meegemaakt. Die man heeft zo'n enorm drankprobleem. Alles en iedereen wordt verrot gescholden. Het is angstaanjagend."

"Ik vind het jammer dat het ooit is geopperd", zegt René. "Maar ik houd me er niet meer mee bezig, ik heb het achter me gelaten." De zanger heeft de afgelopen maanden gezocht naar een gezondere levensstijl en is ruim elf kilo afgevallen. Drinken doet hij juist nauwelijks. "Alleen stiekem af en toe een biertje. Nee, dat was niet moeilijk. Ik heb echt geen alcoholprobleem."

René Froger: drankprobleem is lariekoek
René Froger: drankprobleem is lariekoek (Foto: BuzzE)

Mojo-baas wil meer hiphop op festivals

Mojo-baas Wilbert Mutsaers wil meer hiphop en r&b op de Nederlandse festivals. "De popmuziek verandert", zegt Mutsaers in de Volkskrant. "En wil je als popfestival toekomstbestendig zijn, dan zul je mee moeten veranderen."

De namen van bijvoorbeeld Beyoncé, Kanye West en Rihanna prijken niet op de affiches van festivals als Pinkpop en Lowlands. Volgens Mutsaers lopen de festivals het risico te vervreemden van het poppubliek als geen poging wordt gedaan de grote zwarte muziek een plaats te geven.

Mutsaers, sinds dit jaar algemeen directeur van concertorganisator Mojo, gaat zich sterk maken voor meer kleur op de grote festivalpodia.

Mojo-baas wil meer hiphop op festivals
Mojo-baas wil meer hiphop op festivals (Foto: BuzzE)

Aantal aangiftes internetoplichting daalt

Het aantal aangiftes van internetoplichting daalt. Vorig jaar kwamen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ruim 35.500 meldingen binnen van oplichting via advertentiesites zoals Marktplaats en Speurders. In 2013 klopten nog 45.000 mensen bij het meldpunt aan.

Projectleider Gijs van der Linden van het LMIO denkt dat het snel blokkeren van bankrekeningen er mede voor zorgt dat het aantal aangiftes van internetoplichting de afgelopen drie jaar is afgenomen. "Vroeger konden oplichters langer gebruik maken van een rekeningnummer. Nu moeten ze voortdurend op zoek naar nieuwe rekeningen. Dat scheelt slachtoffers".

Uit de jaarcijfers blijkt dat gedupeerden gemiddeld voor 200 euro werden opgelicht. Oplichters maakten in 2015 vaker gebruik van social media. Via Facebook wordt vaak geprobeerd toegangskaartjes voor bijvoorbeeld concerten aan te bieden.

Aantal aangiftes internetoplichting daalt
Aantal aangiftes internetoplichting daalt (Foto: BuzzT)

Tv-carrière Joop Braakhekke ten einde

Joop Braakhekke ziet zichzelf niet meer terugkeren op televisie. "Nee, dat is klaar", zei de kok vrijdag in de 100% NL-ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Op mijn leeftijd kun je bij de normale tv-omroepen niet meer terecht, misschien ook wel terecht hoor", zei de 75-jarige Joop. "Zelfs bij Omroep MAX kom ik niet binnen. Dat heb ik wel eens geprobeerd. Maar nee hoor, Jan Slagter is in mij niet geïnteresseerd. Ja, ik vind dat ook raar, maar goed. Dan niet."

Om toch in beeld te blijven, heeft Joop sinds kort zijn eigen YouTube-kanaal. "Dan ga ik het zelf maar doen. En mensen onderschatten het werk op tv ook. Het gaat erom hoe je het presenteert en hoe je het in beeld brengt. De cameramensen bepalen al voor de helft hoe iets eruit gaat zien. Zo belangrijk!"

Tv-carrière Joop Braakhekke ten einde
Tv-carrière Joop Braakhekke ten einde (Foto: BuzzE)

'Great Barrier Reef geschrapt uit VN-rapport'

Een hoofdstuk over het Great Barrier Reef in een VN-rapport over klimaatverandering is geschrapt op verzoek van Australië, omdat de informatie schadelijk zou zijn voor de Australische toerisme-industrie. Dat meldt The Guardian.

Het rapport werd opgesteld door UNESCO, dat bij de Verenigde Naties over het werelderfgoed gaat, en klimaatwetenschappers van binnen en buiten de VN. Een belangrijk hoofdstuk in de conceptversie was gewijd aan de unieke koraalformaties van het Great Barrier Reef en de negatieve impact die klimaatverandering op het rif heeft. Toen het Australische ministerie van Milieu hier lucht van kreeg, maakte het bezwaar en uiteindelijk schrapte UNESCO het hele hoofdstuk. Hiermee werd Australië het enige continent dat niet voorkomt in het rapport.

Een woordvoerster herhaalde de economische bezwaren van het ministerie. "Uit recente ervaringen in Australië blijkt dat negatief commentaar over werelderfgoed gevolgen heeft voor het toerisme." Een van de wetenschappers die betrokken was bij het hoofdstuk over het rif noemt die redenering schokkend. "Ik ben een groot deel van mijn carrière internationaal actief en dit komt zelden voor", aldus Will Steffen. "Misschien dat dit vroeger in de Sovjet-Unie gebeurde, maar niet in westerse democratieën. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Het Great Barrier Reef verkeert in grote nood. Door een combinatie van klimaatverandering en weerfenomenen vertoont 93 procent van het koraal tekenen van verbleking, een proces dat optreedt door druk op het ecosysteem en dat uiteindelijk tot het afsterven van het koraal kan leiden.

'Great Barrier Reef geschrapt uit VN-rapport'
'Great Barrier Reef geschrapt uit VN-rapport' (Foto: ANP)

Lastige zoektocht politie naar ICT'er

Het kost de politie veel moeite om ICT-specialisten aan te stellen om de toegenomen internetcriminaliteit aan te pakken. Er zijn 300 digitaal-rechercheurs nodig. Tot nu toe zijn er slechts 28 aangesteld. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij de Nationale Politie.

Nog eens 31 personen zijn al ver in de sollicitatieprocedure. De politie heeft daarnaast nog 336 sollicitaties in behandeling. Het moet nog blijken of daar geschikte kandidaten bij zitten. "Het is heel lastig om ICT-specialisten aan ons te binden", zegt Stoffel Heijsman, politiechef Oost-Nederland en portefeuillehouder opsporing bij de Nationale Politie. "De concurrentie met het bedrijfsleven is groot. Het salaris speelt daarbij een belangrijke rol."Ook de sollicitatieprocedure bij de politie duurt lang.

Lastige zoektocht politie naar ICT'er
Lastige zoektocht politie naar ICT'er (Foto: BuzzT)

Justin Bieber op date met Nicola Peltz

Justin Bieber had woensdag een romantische date. De zanger werd samen met actrice Nicola Peltz gespot bij een steakrestaurant in Los Angeles.

"Justin liep de auto uit en opende de deur voor haar als een echte heer", vertelt een ooggetuige aan E! News. "Er waren twee beveiligers bij hen", zegt de insider, die verder opmerkt dat Justins gezicht eruitzag alsof hij iets te lang in de zon had gezeten.

Nicola Peltz is bekend van de film Transformers: Age Of Extinction en de serie Bates Motel. Ook was de 21-jarige blondine te zien in Zayn Maliks videoclip bij zijn nummer It's You.

Justin Bieber op date met Nicola Peltz
Justin Bieber op date met Nicola Peltz (Foto: BuzzE)

Gewonden na gevechten in 'jungle' Calais

Tientallen mensen zijn donderdag gewond geraakt bij gevechten in het vluchtelingenkamp in het Franse Calais. Ook ging een aantal tenten en gebouwen in de zogenoemde jungle in vlammen op, meldden Franse en Belgische media.

De precieze aanleiding voor de botsing tussen Afghaanse en Soedanese asielzoekers is nog niet duidelijk. Volgens de Belgische VRT sloeg de vlam aan het einde van de middag in de pan bij een plek waar voedsel werd uitgedeeld. Wat vaststaat is dat de kemphanen elkaar met knuppels te lijf gingen. Een van de vrijwilligers die in het kamp actief zijn sprak van 61 gewonden, onder wie een agent en enkele vrijwilligers. Vijftien van hen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis.

Gewonden na gevechten in 'jungle' Calais
Gewonden na gevechten in 'jungle' Calais (Foto: ANP)

Hinder door reparatie Nieuwe Botlekbrug

Weggebruikers op de rijksweg A15 bij Rotterdam en de scheepvaart op de Oude Maas ondervinden komende dagen hinder van werkzaamheden aan de Nieuwe Botlekbrug. Er vindt een complexe hersteloperatie plaats die het hele weekend in beslag neemt.

De werkzaamheden beginnen vrijdag om 10.00 uur en duren tot maandag 05.00 uur. Tijdens de werkzaamheden is de zuidelijke rijbaan richting Rotterdam volledig gestremd voor het wegverkeer. Ook de noordelijke rijbaan richting Maasvlakte is gesloten, behalve op zaterdag 28 mei van 06.00 uur tot 12.00 uur.

Tijdens de werkzaamheden aan de Nieuwe Botlekbrug kan het doorgaande verkeer tussen Rotterdam en de Maasvlakte gebruik maken van de Botlektunnel. Voor de binnenvaartschepen is de doorvaart onder de brug goeddeels gestremd.

Hinder door reparatie Nieuwe Botlekbrug
Hinder door reparatie Nieuwe Botlekbrug (Foto: ANP)

Zevende baan Schiphol 'verre toekomstmuziek'

Een eventuele uitbreiding van Schiphol met een tweede aankomst- en vertrekhal en een zevende baan is "hele verre toekomstmuziek". Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven in reactie op een artikel in De Telegraaf van vrijdag, waarin wordt gesuggereerd dat er een extra vliegveld komt in de Haarlemmermeer. Deze 'dependance West' tussen de A4 en de A5, met een zevende baan parallel aan de Kaagbaan en een nieuwe terminal, zou het centrale deel van Schiphol moeten ontlasten.

De mogelijkheid van zo'n uitbreiding wordt heel kort aangestipt in de Actieagenda Schiphol, een stuk van het ministerie van Infrastructuur en Milieu van eind april vorig jaar.

"Over de invulling van de groei wordt uiteraard gesproken, maar die is afhankelijk van veel factoren en partijen", aldus de woordvoerder van Schiphol. Hij wijst erop dat de luchthaven zich voorlopig richt op de uitbreiding van de A-terminal, die in 2023 klaar zal zijn, en op verplaatsing van een deel van het luchtverkeer naar Lelystad. ,,Al het overige is heel ver weg en heel prematuur. Tot 2020 is de groei van Schiphol vastgelegd volgens concrete afspraken en criteria. Niemand weet wat er daarna gebeurt."

Zevende baan Schiphol 'verre toekomstmuziek'
Zevende baan Schiphol 'verre toekomstmuziek' (Foto: ANP)

Ex-leider No Surrender werkt voor Rachel

Rachel Hazes heeft voormalig No Surrender-baas Klaas Otto in dienst. Dat bevestigt Otto's advocaat Erik Thomas vrijdag in het AD.

Otto gaf begin dit jaar, na zijn vertrek bij de motorclub, aan dat hij twee nieuwe banen had gevonden. Hij zei te werken bij een Amsterdams advocatenkantoor en dat hij 'een bekende Nederlander begeleidt, bijvoorbeeld bij evenementen'. Volgens zijn advocaat had Otto het over Rachel Hazes.

De ex-leider van No Surrender staat op de loonlijst van Melvin produkties bv, het productiebedrijf dat André Hazes naliet aan zijn echtgenote. Wat Otto daar precies doet, is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het witwassen van 'aanzienlijke bedragen'.

Ex-leider No Surrender werkt voor Rachel
Ex-leider No Surrender werkt voor Rachel (Foto: BuzzE)

Google wint zaak om auteursrecht Java

Google heeft donderdag een langlopende rechtszaak tegen Oracle Corp. over het gebruik van Java gewonnen, meldt Bloomberg. Oracle vond dat Google een vergunning nodig had voor het gebruik van Java-code bij het ontwikkelen van Android. De rechter heeft deze claim, waarmee Oracle zes jaar geleden voor het eerst naar de rechter stapte, nu afgewezen.

Oracles argument was dat als Google Java gratis mag gebruiken, andere bedrijven worden ontmoedigd om te innoveren. De internetgigant uit Mountain View zegt juist dat een forse boete en licentiekosten programmeurs ervan zou hebben weerhouden programma's te ontwikkelen die op verschillende softwareplatforms werken.

Oracle wilde ruim 9 miljard dollar van Google, dat 21 miljard dollar winst heeft gemaakt met Android, waarmee tachtig procent van alle mobiele apparaten ter wereld wordt bestuurd. Het bedrijf is van plan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Google wint zaak om auteursrecht Java
Google wint zaak om auteursrecht Java (Foto: BuzzT)

Verbeterde bestralingstechniek in het VUmc

Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa de beschikking over een apparaat waarmee een tumor preciezer kan worden bestraald. De bestraling kan volgens het VUmc veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor het omringende weefsel minder wordt beschadigd.

Het is ook beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt. Hierdoor zijn minder sessies nodig. Het merendeel van de patiënten kan de behandeling binnen twee weken afronden. Normaal staat hier vaak vier tot zeven weken voor.

In het bestralingsapparaat is een mri-scanner ingebouwd. Hierdoor is de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar. De patiënt kan actief meehelpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren. De tumor wordt dan alleen bestraald als deze zich op de juiste plaats bevindt.

Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker. "Voor sommige vormen van kanker, zoals een tumor in de alvleesklier, was zo'n langdurige bestralingsserie meestal de enige manier om ernstige schade te voorkomen. Dit omdat de alvleesklier met de ademhaling beweegt en zich midden tussen de gezonde organen in de buik bevindt. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt, maar we verwachten ook dat meer patiënten langer ziektevrij zullen zijn", aldus Ben Slotman, hoofd afdeling radiotherapie VUmc.

Verbeterde bestralingstechniek in het VUmc
Verbeterde bestralingstechniek in het VUmc (Foto: ANP)

Johnny Depp hoopt op snelle scheiding

Johnny Depp hoopt dat zijn scheiding van Amber Heard snel rond is. Dat heeft de acteur laten weten in een persverklaring, nadat Amber na nog geen anderhalf jaar huwelijk een scheiding aanvroeg.

"Gezien de korte duur van dit huwelijk en het recente en tragische verlies van zijn moeder, zal Johnny niet reageren op de wellustige onjuiste verhalen, roddels, verkeerde informatie en leugens over zijn persoonlijke leven", zo las E! News in de persverklaring. "Hopelijk is de ontbinding van dit korte huwelijk snel geregeld."

Johnny's moeder Betty Sue overleed vrijdag op 81-jarige leeftijd. Amber vroeg drie dagen later een scheiding aan.

Johnny Depp hoopt op snelle scheiding
Johnny Depp hoopt op snelle scheiding (Foto: BuzzE)

G7: 3,2 miljard euro voor Irak tegen terreur

De G7, de zeven rijkste industrielanden, willen Irak helpen in zijn strijd tegen terrorisme. De landen stellen daarvoor 3,2 miljard euro beschikbaar. Dat maakte de Duitse bonskanselier Angela Merkel vrijdag bekend aan het einde van de G7-top in het Japanse Ise-Shima. De landen zijn vooral bang dat terrorisme de wereldeconomie schaadt.

De G7 hoopt met het geldbedrag de oorzaak aan te pakken van het vluchtelingenprobleem in Irak. Veel Irakezen ontvluchten hun land vanwege de onveilige situatie. Merkel reageerde verheugd op de financiële steun van de G7 en noemde de top een succes. De bondskanselier wil meer solidariteit in de vluchtelingencrisis. Daarom kondigde Duitsland eerder al aan Irak een lening van 500 miljoen euro te willen verstrekken.

Op de top werd ook over de mogelijkheid gesproken dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt. Deze zogenoemde 'Brexit' brengt volgens de G7 serieuze schade aan de mondiale economische groei. In een gezamenlijke verklaring lieten de landen weten dat een 'Brexit' wereldwijde handel, investeringen en banengroei vertraagd. Merkel zei eerder dat het onderwerp niet uitgebreid werd besproken. "Het was wel duidelijk dat iedereen op de top wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de EU, (...) maar uiteindelijk is het aan de Britse kiezers om daarover te beslissen."

Ook werd besloten dat de rijkste industrielanden hun best gaan doen om aan het einde van dit jaar met klimaatresultaten te komen. De landen hopen dit jaar al effecten te zien van de maatregelen die in het klimaatverdrag van Parijs zijn afgesproken.

G7: 3,2 miljard euro voor Irak tegen terreur
G7: 3,2 miljard euro voor Irak tegen terreur (Foto: ANP)

Opnieuw arrestatie voor aanslag Ivoorkust

Ivoorkust heeft opnieuw iemand opgepakt voor betrokkenheid bij de terroristische aanslag op Grand Bassam in maart. Het geweld in de Ivoriaanse badplaats kostte negentien mensen het leven. De man die donderdag (lokale tijd) werd gearresteerd, wordt verdacht van het leveren van wapens, zo werd via de nationale televisie bekend.

Verdere details werden niet naar buiten gebracht. Extremisten bestormden in maart een strand van Grand Bassam en schoten badgasten dood, om vervolgens enkele hotels binnen te dringen. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb eiste de verantwoordelijkheid op.

In totaal zijn zeventien mensen opgepakt die iets met de terroristische aanslag te maken zouden hebben. De vermoedelijke leider van de terreuroperatie, Kounta Dallah, is nog steeds voortvluchtig.

Opnieuw arrestatie voor aanslag Ivoorkust
Opnieuw arrestatie voor aanslag Ivoorkust (Foto: ANP)

'Apple moet stoppen met FaceTime en iMessage'

Apple moet de stekker trekken uit FaceTime en iMessage. Dat wil het bedrijf VirnetX, dat een rechtbank in Texas heeft gevraagd de iPhone-maker hiertoe te verplichten zolang een rechtszaak tussen de twee loopt.

VirnetX won in februari de rechtszaak tegen Apple, dat een schadevergoeding van 625 miljoen dollar (564 miljoen euro) moet betalen omdat er voor de apps FaceTime en iMessage gebruik zou worden gemaakt van gepatenteerde VPN-technieken van VirnetX. De tech-gigant houdt vol dat ze 'de techniek jarenlang onafhankelijk hebben ontwikkeld' en is in beroep gegaan.

VirnetX wil nu dat FaceTime en iMessage voor de duur van het hoger beroep worden uitgeschakeld, meldt Fortune.

'Apple moet stoppen met FaceTime en iMessage'
'Apple moet stoppen met FaceTime en iMessage' (Foto: BuzzT)

Verklaringen e-mails Clinton niet openbaar

Alle getuigenverklaringen over het e-mailverkeer van Hillary Clinton, die op beeld zijn opgenomen, moeten veilig worden opgeborgen. Een rechter in de Verenigde Staten heeft dat donderdag (lokale tijd) geëist, meldden Amerikaanse media. De rechter willigde daarmee een verzoek in van een oud-medewerker van Clinton, die bang was dat haar gesprek voor politieke doeleinden zou worden gebruikt.

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft de regels van haar departement voor e-mailverkeer tijdens haar bewind overtreden. Clinton maakte gebruik van een privéserver om e-mails te versturen. Er lopen meerdere onderzoeken naar de kwestie. Naast enkele rechtszaken zijn er ook onderzoeken van de inspecteur-generaal van het ministerie en de FBI.

In een reactie zei de gedoodverfde presidentskandidaat van de Amerikaanse Democratische Partij donderdag dat ze er zeker van is dat kiezers "de juiste keuze" zullen maken. Clinton gaat ervan uit dat het Amerikaanse volk naar het grotere plaatje kijkt en, ondanks de zaak, toch achter haar zal staan. "Ik realiseer me wel dat mensen hier zorgen over hebben en dat begrijp ik", aldus de politica in een vraaggesprek met nieuwszender MSNBC.

Clinton is volgens een rapport van de inspecteur-generaal bepaald niet de enige die onzorgvuldig was: ook enkele van haar voorgangers en andere medewerkers op het departement lichtten de hand met de regels.

Verklaringen e-mails Clinton niet openbaar
Verklaringen e-mails Clinton niet openbaar (Foto: ANP)

Amnesty: martelingen in containers Zuid-Soedan

De leefomstandigheden van tientallen gevangenen in Zuid-Soedan zijn erbarmelijk. Amnesty International waarschuwt vrijdag dat mensen in slecht geventileerde scheepscontainers zijn ondergebracht en weinig voedsel en water krijgen. Daarnaast mishandelen militairen de gevangenen geregeld. Amnesty spreekt over martelingen.

De mensenrechtenorganisatie richt de beschuldigingen aan het adres van de autoriteiten in Zuid-Soedan. Veel gevangenen zouden door de mishandelingen om het leven zijn gekomen. Zo worden ze in elkaar geslagen door militairen, hebben ze geen contact met de buitenwereld en krijgen ze slechts een keer in de week te eten.

Amnesty concludeert via satellietbeelden dat op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Juba vier metalen containers staan. Daarin zijn de gevangenen, die vastzitten zonder proces, hun leven niet zeker. De meesten van hen zijn volgens de organisatie burgers die verdacht worden van betrokkenheid bij een voormalige rebellenbeweging. Die groep werd geleid door de huidige vicepresident van het land, Riek Machar.

Amnesty International heeft president Salva Kiir opgeroepen een einde te maken aan de misstanden. In een reactie liet zijn woordvoerder weten dat Zuid-Soedan geen dergelijke containers heeft en dat Kiir geen berichten over het onderwerp heeft ontvangen. Volgens de zegsman zijn de geruchten er enkel op gericht het land in tweeën te doen splijten.

In maart kwam de mensenrechtenorganisatie met een soortgelijk bericht naar buiten. Amnesty liet toen weten dat Zuid-Soedanese regeringstroepen al in oktober vorig jaar doelbewust meer dan zestig mannen en jongens lieten stikken. Zij zaten eveneens gevangen in scheepscontainers. De lichamen werden gedumpt op een veld in de buurt van de stad Leer.

Een conflict tussen president Salva Kiir en vicepresident Riek Machar was twee jaar geleden het startsein voor de nog altijd durende burgeroorlog. Het conflict tekent zich langs etnische lijnen af. De Dinka-stam steunt Kiir, die een van hen is. Machar wordt op zijn beurt gesteund door de Nuer. Het conflict heeft al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost.

Amnesty: martelingen in containers Zuid-Soedan
Amnesty: martelingen in containers Zuid-Soedan (Foto: ANP)

Nog even zweten voor de laatste eindexamens

Een laatste groep scholieren moet vrijdag aan de bak voor het eindexamen in het voortgezet onderwijs. De examenperiode sluit met examens in de talen Arabisch, Russisch, Spaans, Turks en Fries.

Ruim 206.000 leerlingen deden dit jaar eindexamen. En dat ging niet zonder slag of stoot: het aantal klachten over de eindexamens liep dit jaar hoog op. Er kwamen bijna 202.000 klachten binnen bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS. Dat is meer dan vorig jaar. Toen werd met een totaal aantal klachten van 161.000 het record van het jaar daarvoor verbroken.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS, is die toename vooral een gevolg van betere bekendheid van het LAKS. Tegelijkertijd klagen dit jaar havo- en vmbo-scholieren meer dan de jaren daarvoor. Zo kwamen er dit jaar 35.000 klachten meer van havisten dan van vwo'ers.

Nog even zweten voor de laatste eindexamens
Nog even zweten voor de laatste eindexamens (Foto: ANP)

Nederlander relatief veel kwijt aan gas

Nederlandse huishoudens betalen meer voor het gas dat ze verbruiken dan de meeste andere Europeanen. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In ons land kostte een kubieke meter aardgas in de tweede helft van vorig jaar ruim 75 eurocent, tegen dik 69 eurocent gemiddeld in de Europese Unie. Alleen in Zweden, Portugal, Spanje en Italië waren huishoudens duurder uit.

Het verschil zit hem vooral in belastingen, aldus het statistiekbureau. Hierdoor ligt de gasprijs in Nederland al jaren erg hoog. Net als elders in Europa is de prijs hier de laatste vijf jaar bovendien verder opgelopen. In 2010 waren Nederlanders nog circa 65 cent kwijt voor een kuub gas.

Nederlanders zijn overigens niet voor al hun energie duurder uit dan het Europees gemiddelde. Wat elektriciteitsprijzen betreft is Nederland een middenmoter in de EU, stelt het CBS. Van alle 28 lidstaten stond ons land vorig jaar op een twaalfde plaats, met een prijs van 18,33 eurocent per kilowattuur. Vijf jaar eerder behoorde Nederland nog bij tien duurste landen en in 2007 zelfs bij de top drie. De basisprijs voor elektriciteit is in Nederland de afgelopen vijf jaar gedaald, terwijl die prijs in de EU gemiddeld is gestegen.

Nederlander relatief veel kwijt aan gas
Nederlander relatief veel kwijt aan gas (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: stuivertje wisselen

Zon en wolken spelen vandaag stuivertje wisselen. In het zuiden kan een bui, mogelijk gepaard met onweer, voorkomen. De temperatuur ligt rond de 19 graden en de zwak tot matige wind komt uit het noord tot noordoosten. 

Zon op 05:29
Zon onder 21:45
Zonkracht

5 / 3

Papabear maakte deze prachtige foto van de zonsondergang in Alkmaar.

De avondstond heeft goud in de mond (Foto: Papabear)
De avondstond heeft goud in de mond (Foto: Papabear)Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1941 De Bismarck zonk in de Atlantische Oceaan. 
~1937 De Golden Gate Bridge werd geopend voor verkeer.
1960 In Turkije vond een militaire staatsgreep plaats.
1989 Patrick Haemers werd gearresteerd in Rio de Janeiro.
1995 Christopher Reeve raakte vrijwel volledig verlamd door een val van zijn paard.


The Bismarck

Ik doe het voor Evi

Het is bijna juni en er is nog geen oranje slinger te zien in Nederland. Logisch, want we doen niet mee in Frankrijk. Geen feestje dit keer. Wat nu? Er is een televisieprogramma met de naam: ‘Voor wie juichen we?’ Vreemd. Moeten we voor een ander team juichen dan? Er doet geen enkel team mee waar ik echt voor zou gaan juichen. Als ik dan toch juich, dan is het voor een team dat tegen een team speelt , waar ik sowieso nooit voor zou juichen.Het is bijna juni en er is nog geen oranje slinger te zien in Nederland. Logisch, want we doen niet mee in Frankrijk. Geen feestje dit keer. Wat nu? Er is een televisieprogramma met de naam: ‘Voor wie juichen we?’ Vreemd. Moeten we voor een ander team juichen dan? Er doet geen enkel team mee waar ik echt voor zou gaan juichen. Als ik dan toch juich, dan is het voor een team dat tegen een team speelt , waar ik sowieso nooit voor zou juichen.

Van Gerwen in halve finale Dubai, Van Barneveld uitgeschakeld

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Dubai Duty Free Darts Masters 2016. De Nederlander verdedigt de titel bij het evenement en had in de kwartfinale in de open lucht een flinke kluif aan Peter Wright: 10-7.

Het toernooi in Dubai kent slechts acht deelnemers die op hoog niveau tegen elkaar spelen. Zeker in de partij tussen Van Gerwen en de niet gesminkte Wright lag het niveau hoog met een score van 107,65 per drie pijlen voor de nummer een van de wereld en 106,55 voor Wright. Het ging lang gelijk op, maar Mighty Mike wist op de stand van 7-7 zijn bekende turbo te vinden en gooide via een tien en een elf darter zich naar een beslissende voorsprong.

Raymond van Barneveld redde het niet tegen Gary Anderson. De Nederlander keek tegen een 3-7 achterstand aan, maar wist zich terug te knokken tot 8-9, maar verder dan dat kwam hij niet: 8-10. Anderson speelt de halve finale nu tegen Phil Taylor die met groot verschil James Wade aan de kant zette: 10-2. Ook Adrian Lewis zal weinig plezier beleven aan zijn tripje naar Dubai. Hij ging met 1-10 onderuit tegen Dave Chisnall die in de halve finale Van Gerwen treft.

Familie Bianchi sleept Formule 1 voor de rechter

De familie van de overleden Formule 1-coureur Jules Bianchi sleept autosportfederatie FIA, commerciële rechtenhouder FOM en het zijn voormalige team Marussia voor de rechter. Ze stellen dat een of meer partijen bijgedragen hebben aan het overlijden van Bianchi.

Jules Bianchi overleed vorig jaar aan zwaar hersenletsel die hij bij een crash tijdens de Grand Prix van Japan in 2014 opgelopen had. Onder regenachtige omstandigheden gleed de Fransman met zijn Marussia van de baan en kwam onder een kraan terecht die bezig was een andere auto te bergen. Intensieve behandeling in zowel Japan als Frankrijk volgde, maar Bianchi overleed aan de gevolgen van zijn ongeval.

Advocatenkantoor Stewarts Law heeft namens de familie laten weten dat het ongeval van Jules voorkomen had kunnen worden. Advocaat Julien Chamberlayne: "De familie van Bianchi is vastbesloten dat de partijen die hierbij betrokken waren antwoorden moeten geven via deze rechtszaak en verantwoordelijkheid moeten nemen voor eventuele tekortkomingen."

Vader Philippe Bianchi: "We willen gerechtigheid en de waarheid weten over alle beslissingen die tot het ongeluk van Jules hebben geleid."

Kuijt nog een jaar bij Feyenoord

Dirk Kuijt heeft zijn contract bij Feyenoord met een seizoen verlengd, zo maken de Rotterdammers donderdag op hun website bekend. Er ontstond de laatste weken veel speculatie over het al dan niet aanblijven van Kuijt, maar nu is de kogel dan toch door de kerk.

"Ik ben blij dat ik ook volgend seizoen bij deze mooie club actief ben", aldus de 35-jarige Katwijker. "We hebben als groep een leerzaam en mooi seizoen doorgemaakt, dat op prachtige wijze is afgesloten met de bekerwinst."

Afgelopen seizoen won Kuijt zijn eerste prijs met de Rotterdammers, nadat hem dit niet lukt in zijn eerste periode in De Kuip. Nu wil hij meer. "Het gevoel van prijzen winnen en succes hebben is heerlijk. Als je een prijs hebt gewonnen, dan wil je alleen maar méér. Met dat gevoel moeten we met elkaar het volgend seizoen in gaan. Ik heb er enorm veel zin en vertrouwen in."

Ook technisch directeur Martin van Geel gaf een reactie: "We hebben de volle overtuiging dat Dirk ook volgend seizoen weer een heel grote rol zal kunnen spelen op het veld en daarbuiten. Het is bovendien een goed en belangrijk signaal, ook naar de andere spelers toe, dat hij als leider vertrouwen heeft in Feyenoord."

Kuijt was afgelopen seizoen goed voor negentien goals in 32 Eredivisie-duels. De aanvoerder van de Rotterdammers maakte daarnaast ook nog vier treffers in de KNVB Beker.

Bertens ook in dubbelspel succesvol

Tennisster Kiki Bertens is ook in het dubbelspel op Roland Garros op dreef. De Nederlandse bereikte in het enkelspel al de derde ronde en in de dubbels wist ze ook door te dringen tot de tweede omloop door samen met Johanna Larsson de titelverdigsters Lucie Safarova en Bethanie Mattek-Sands met 6-4 en 6-3 naar huis te sturen.

Ook Michaëlla Krajicek is samen met dubbelpartner Barbora Strycova door naar de volgende ronde. Zij regen Sara Errani en Lara Arruabarrena met 1-6, 6-1 en 7-5 aan de zegekar.

Bij de mannen viel het doek voor het duo Robin Haase en Viktor Troicki. Zij waren niet opgewassen tegen Marcelo Melo en Ivan Dodig: -6 en 3-6. Jean-Julien Rojer en Horia Tecau zijn wel door naar de volgende ronde. Zij stuurden Guido Pella en Horacio Zeballos met 6-4 en 6-4 terug naar huis.

Cipollini: "Kan Italiaanse sprinters nog verslaan"

Mario Cipollini heeft geen hoge pet op van de Italiaanse sprinters van tegenwoordig. De 50-jarige topper van weleer zegt dat hij in het huidige wielerpeloton zijn landgenoten in de sprint wel kan verslaan, zo laat hij aan Rouleur weten.

Cipollini: "Laat me anderhalve maand trainen en ik klop ze allemaal. Sommigen zou ik nu al ongetraind kunnen verslaan. Ik ga geen namen noemen; die jongens hebben allemaal contracten en ik zou ze daarmee in de problemen brengen."

Mooie Mario heeft een enorme erelijst opgebouwd. De Italiaan won onder meer 42 etappes in de Giro d'Italia en zegevierde twaalf maal in de Tour de France. Ook won hij in 2002 Milaan-Sanremo en werd later dat jaar wereldkampioen. "De echte sprinters zijn zwaargewichten. Alleen Marcel Kittel en André Greipel lijken op mij. Mark Cavendish was ook best sterk, maar nooit een zwaargewicht. Hij had vooral geluk. Cavendish kon winnen doordat er een machtsvacuüm was in de strijd om de vacante wereldtitel. Bovendien had hij altijd een 'treintje' bij zich dat het makkelijk voor hem maakte."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.