FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 mei 2016

Doodstraffen voor moslimbroeders Egypte

Een militaire rechtbank in Egypte heeft zondag acht vermeende aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld en aanslagen. Achttien anderen kregen lange gevangenisstraffen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International protesteerde fel tegen de veroordelingen. De organisatie noemt de vonnissen onrechtmatig, mede omdat de verdachten zouden zijn gefolterd. De veroordeelden kunnen nog in beroep.

De Moslimbroederschap wordt door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi gezien als een terreurbeweging.

Doodstraffen voor moslims Egypte
Doodstraffen voor moslims Egypte (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 21

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Gowzah met het volgende onderschrift: "Knop voor de automatische piloot pas uren later uitgezet bij Max Verstappen."

De opgave van deze week:

De Braziliaan Mateus De Sa maakte een mooie landing tijdens de FBK Games, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Martijn Buskermolen)
De Braziliaan Mateus De Sa maakte een mooie landing tijdens de FBK Games, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

PostNL wijst overnamebod bpost af

PostNL heeft het overnamebod dat bpost heeft gedaan op alle aandelen van de Nederlandse pakketbezorger afgewezen. Dat maakte het bedrijf zondagavond bekend.

"PostNL bevestigt dat het gesprekken heeft gevoerd met bpost over een mogelijke combinatie van beide bedrijven middels een vriendelijk openbaar bod door bpost op alle aandelen PostNL. Deze gesprekken hebben uiteindelijk niet geleid tot overeenstemming over de voorwaarden van zo'n transactie."

PostNL wijst overnamebod bpost af

PostNL wijst overnamebod bpost af (Foto: ANP)

Onweer overschaduwt Duits muziekfestival

Dreigend onweer heeft zondagmiddag in München het muziekfestival 'Rockavaria' overschaduwd. De organisatie besloot uit angst voor bliksem en hevige regen tot ontruiming van het middenterrein van het olympisch stadion. Veiligheidsmensen loodsten die bezoekers naar de overdekte tribunes.

"We hebben een concrete onweerswaarschuwing binnengekregen. Er komen donderbuien met hagel en stortregen aan", kon het publiek lezen op de grote schermen met daarbij het vriendelijke verzoek te gaan schuilen. Het noodweer liet echter op zich wachten. De eerste toeschouwers keerden dan ook al snel weer terug naar het veld, ook al was er op het podium aan de kant van het 'Olympia-meer' niets gaande. De hoofdact van het avondprogramma is de heavymetalband Iron Maiden.

Onweer overschaduwt muziekfestival
Onweer overschaduwt muziekfestival (Foto: ANP)

Libelle Zomerweek trekt ruim 84.000 bezoekers

De Libelle Zomerweek die afgelopen week in Almere werd gehouden, heeft volgens de organisatie 84.300 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er ongeveer 83.000.

De twintigste editie van de zomerweek, die zondag werd afgesloten, vond zoals vanouds plaats op het Almeerderstrand. Onderdeel van de week waren onder meer dagelijkse interviews van columniste Ebru Umar met politici. Zij sprak onder meer met Sybrand Buma (CDA), Jesse Klaver (GroenLinks) en vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA). Ook waren er veel optredens van onder meer De 3J's, Lange Frans en Jeroen van der Boom, metamorfoses, (woon)winkeltjes en culinaire workshops.

Libelle Zomerweek trekt ruim 84.000 bezoekers
Libelle Zomerweek trekt ruim 84.000 bezoekers (Foto: ANP)

Löw wijst op onervarenheid en het weer: "Was soms bijzonder lastig"

De bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, gebruikte tegen Slowakije een aantal reservekrachten, en volgens de keuzeheer had ook het weer invloed op het wedstrijdresultaat.

Door een hevige onweersbui was de rustpauze langer dan normaal. In totaal zaten beide ploegen zo’n veertig minuten in de kleedkamers om te wachten tot de manschappen weer naar buiten konden om het duel voort te zetten in de tweede helft. Uiteindelijk verloor Duitsland met 1-3 van de Slowaken.

“Ik heb nog nooit zo’n lange rust meegemaakt. Het was gevaarlijk op het veld, gelukkig is er niks gebeurd. We hadden wat minuten nodig om weer in ons spel te komen na de pauze. Dat was soms bijzonder lastig”, vertelde Löw na afloop op de persconferentie.

“In het eerste half uur speelden we prima voetbal, maar kwamen we defensief af en toe in de problemen. Je kunt niet van jonge spelers verwachten dat ze optimaal presteren onder zoveel druk”, aldus de coach van de Duitsers.

Rookie Rossi wint Indy 500 op laatste druppels brandstof

Alexander Rossi heeft op spectaculaire wijze de Indy 500 gewonnen. De honderdste editie van het grootste eendaagse sportevenement ter wereld eindigde op bijzonder spannende wijze, want de Amerikaanse rookie had geen druppel brandstof meer in zijn auto in de slotronde van de wedstrijd.

De eerste helft van de race kende Juan-Pablo Montoya als voornaamste slachtoffer. De Colombiaanse winnaar van vorig jaar raakte de controle over zijn auto kwijt en spinde de muur in. Niet veel later maakte Sage Karam, bezig aan een goede opmars, een stevige klapper. Voorin werd de race vooral gedomineerd door Ryan Hunter-Reay, polesitter James Hinchcliffe en Townsend Bell, terwijl ook drievoudig winnaar Helio Castroneves zich met een aantal schitterende acties vooraan het front kwam melden.

Kort na de helft kwam Castroneves' Braziliaanse landgenoot Tony Kanaan naar voren, maar hij viel al snel weer wat plekken terug. De Rus Mikhail Aleshin had het tempo vervolgens goed te pakken, maar knalde de muur in, wat de achter hem rijdende Conor Daly deed schrikken en spinnen. Tijdens de gelevlagperiode die volgde ging het in de pitstraat helemaal fout voor teamgenoten Bell en Hunter-Reay: Bell reed weg, maar kwam daarbij in aanraking met Castroneves, waardoor Bell zijn teamgenoot Hunter-Reay aanreed en beiden geparkeerd stonden.

Ze konden hun weg vervolgen, maar waren kansloos voor de zege. Voor Castroneves leek de schade mee te vallen, tot hij alsnog met de nodige problemen de pitstraat op moest zoeken. Ondertussen was de als laatste gestartte Alex Tagliani aan het profiteren, want de Canadees lag plotseling op kop, hoewel hij nog wel een pitstop moest maken. 

Na 160 van de 200 ronden kwam Takuma Sato in aanraking met de muur, wat weer voor een gele vlag zorgde. De een na de andere coureur besloot binnen te komen voor brandstof en banden, wat in het geval van een latere gele vlag de laatste stop zou kunnen zijn. Die gelevlagsituatie kwam echter maar niet en dus begonnen een aantal coureurs voorin hem flink te knijpen: hun brandstof raakte op en er waren nog wel de nodige ronden te rijden.

Kanaan moest als eerste afhaken en stoppen voor brandstof, waardoor het duel om de zege plotseling leek te gaan tussen Joseph Newgarden en Carlos Muñoz. Ook voor hen gold echter dat ze wel genoeg brandstof moesten hebben en met een handvol ronden op de teller moest Newgarden afhaken. Met de finish bijna in zich kon ook de Colombiaan Muñoz het toch niet meer volhouden en moest hij wat brandstof halen om de race uit te kunnen rijden.

Hierdoor was het ineens de Amerikaan Rossi die de leiding in handen geworpen kreeg. Toch leek het ook voor hem alsnog op het laatste moment fout te gaan, want bij het ingaan van de laatste ronde raakte hij al veel snelheid kwijt. Muñoz kwam met zeer rasse schreden dichterbij de stilvallende Rossi, maar de Amerikaan had al het geluk van de wereld: zonder nog maar een druppeltje benzine hield hij nog precies genoeg over om als winnaar over de streep te hobbelen. De pit haalde hij vervolgens niet meer, want zijn auto kwam in zijn ererondje tot stilstand. 

Het is de eerste keer sinds 2001 dat een rookie, een nieuwkomer, de Indy 500 wint. Destijds was Castroneves de beste, een jaar nadat Montoya het als rookie eveneens voor elkaar kreeg. 

De laatste ronde van de race, waarin Rossi te horen krijgt dat hij toch maar zuinig moet zijn met zijn laatste druppel brandstof (Bron: YouTube) 

Twijfel over zelfmoord na opgraven Lesley

Deskundigen trekken na uitgebreid onderzoek de conclusie in twijfel dat de in 2010 in België overleden Lesley Timmer zelfmoord heeft gepleegd. De achttienjarige Nederlandse vwo-scholier werd in februari opgegraven voor nader onderzoek naar zijn dood.

Forensisch patholoog Frank van de Goot en fysisch en forensisch antropoloog Tristan Knap onderzochten het lichaam van de jongeman in opdracht van zijn familie. Ook deden ze experimenten met testpoppen die zowel uit een rijdend voertuig als van meters hoogte werden gegooid.

Lesley werd in juni 2010 zwaargewond aangetroffen op de rijbaan onder een brug in Luik. Zijn armen en benen waren gebonden. De Belgische autoriteiten hielden het op zelfmoord.

De onderzoekers concluderen dat de verwondingen van Lesley passen bij een val van de brug. De manier waarop hij terechtkwam en de draai die hij daar voor had moeten maken wijzen er echter op dat hij een beginsnelheid heeft gehad toen hij over het hek van 85 centimeter ging. Lesley's gebonden handen en voeten zouden het voor hem lastig hebben gemaakt om zichzelf die snelheid te geven.

Omdat Lesley op verschillende plekken verwondingen had, sluiten de onderzoekers ook niet uit dat hij al eerder letsel had opgelopen.

Van de Goot en Knap zien al met al "voldoende redenen om aan te nemen dat het geschetste scenario van zelfdoding door een val van grote hoogte revisie (herziening) behoeft". Ze hebben het onderzoek gedaan in opdracht van de nabestaanden van Lesley.

Advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, ziet voldoende aanleiding om in samenwerking met een Belgische advocaat een verzoek tot heropening van de zaak voor te bereiden. "Het nadere onderzoek heeft voldoende nieuwe bevindingen opgeleverd om nieuw strafrechtelijk onderzoek te rechtvaardigen."

Vwo-scholier Lesley verdween plotseling. Hij kocht in Delft een retourtje Eindhoven en werd nog gezien in Roosendaal toen hij geld pinde. Enkele dagen later werd hij 's nachts gevonden op het wegdek onder de Kennedybrug in Luik.

Tot een maand na zijn dood wist de familie van Lesley niet wat hem was overkomen. De jongen lag al die tijd ongeïdentificeerd in een Belgische koelcel.

Twijfel over zelfmoord na opgraven Lesley
Twijfel over zelfmoord na opgraven Lesley (Foto: ANP)

Duitsland lijdt gevoelige nederlaag tegen Slowakije

Slowakije zorgde zondagavond voor een stunt door Duitsland met 1-3 in eigen huis te verslaan. De Duitsers kwamen wel op voorsprong, maar zakten daarna ver weg.

Die Mannschaft was vanaf de start van het duel de bovenliggende partij met dominant voetbal. De bezoekers beperkten zich tot counteraanvallen en lieten de Duitsers vooral komen. Na dertien minuten voetballen resulteerde het initiatief van de Oosterburen een treffer via Mario Gómez: 1-0.

Echter, de Oost-Europese formatie bleef het eigen spel spelen, en kwam zowaar in de 44e minuut op gelijke hoogte via sterspeler Marek Hamsik. Michal Duris bezorgde Slowakije op slag van rust zelfs een 1-2 voorsprong.

Getergd door de goals van de bezoekers in de SGL arena te Augsburg, ging Duitsland na de thee opzoek naar de gelijkmaker. Juraj Kucka kreeg in de 52e minuut het hele stadion stil door een corner van Patrik Hrošovský de 1-3 te maken.

De Duitsers probeerden nog iets te forceren en kregen nog kansen, maar deze waren niet besteed aan Mario Götze en Leroy Sané.

Samenvatting van de gespeelde wedstrijd. (Bron: YouTube)

Gridstraffen voor Kvyat en Ericsson

Danill Kvyat en Marcus Ericsson zullen bij de Grand Prix van Canada enkele plekken verder naar achter worden gezet op de startopstelling. Beide coureurs moeten drie plekken inleveren naar aanleiding van hun crashes met respectievelijk Kevin Magnussen en Felipe Nasr.

Kvyat en Magnussen kwamen in de 21e ronde met elkaar in aanraking met elkaar in Rascasse, nadat ze al even met elkaar in duel waren. Na een meeting met de stewards werd  besloten dat dit de fout van de Rus was en die moet in Canada dus verder van achteren beginnen.

Datzelfde moet Ericsson dus doen, nadat hij zijn Braziliaanse teamgenoot Nasr van de baan duwde in Rascasse. Beide coureurs vielen hierdoor uiteindelijk uit. Het zou in dit geval een stuk frustratie van de Zweed zijn geweest, want Nasr negeerde al enkele rondes de teamorders van zijn team en liet Ericsson er niet langs.

Zowel Kvyat als Ericsson kregen ook twee strafpunten bijgeschreven op hun licentie, maar hoeven zich voorlopig nog niet druk te maken over een race schorsing. Overigens kreeg ook Valtteri Bottas twee strafpunten bijgeschreven na zijn aanvaring met Esteban Gutierrez. Hij hoeft echter geen plekken in te leveren op de startopstelling van de volgende race.

Mexicaanse voetballer Pulido ontvoerd

De Mexicaanse voetballer Alan Pulido, speler voor het Griekse Olympiakos, is in het noordoosten van zijn vaderland ontvoerd. Dat meldden lokale media zondag.

De 26-jarige voetballer werd meegenomen door onbekenden toen hij een feestje verliet in de hoofdstad van de staat Tamaulipas, Cuidad Victoria. Pulido maakte in 2014 deel uit van de selectie van Mexico op het WK in Brazilië. Hij speelde geen enkele wedstrijd.

Mexicaanse voetballer Pulido ontvoerd
Mexicaanse voetballer Pulido ontvoerd (Foto: ANP)

Bertens verslaat Williams-zusjes in dubbelspel Roland Garros

Kiki Bertens blijft maar winnen. Nadat ze vorige week vanuit de kwalificaties zowel het enkel- als dubbelspel wist te winnen bij het toernooi in Nurenberg, wist ze zich gisteren in het enkelspel op Roland Garros al voor de achtste finale te plaatsen.

Vandaag kwam daar een nieuwe overwinning bij in het dubbelspel. Daar wist ze zich met haar Zweedse partner Johanna Larsson te plaatsen voor de kwartfinale door de zusjes Serena en Venus Williams met twee keer 6-3 te verslaan.

De Williams-zusjes moesten eerder op de dag al aan de bak en speelden dus hun tweede partij. Bertens was enigszins hersteld van haar slijtageslag gisteren in het enkelspel, maar was ook blij dat Larsson veel werk kon opknappen. Na een klein uur was het al gedaan in Parijs en mogen Bertens en Larsson zich opmaken voor de kwartfinale. Onbekend is nog wie hun tegenstanders worden.

PvdA-stemmer: Samsom mag PvdA nog verder slopen

Maar liefst 55 procent van de Partij van de Achtzetels (PvdA) die in 2012 nog het volste vertrouwen hadden in Diederik Samsom, belonen zijn onzichtbaarheidsbeleid nu negatief. Dit in tegenstelling tot wat nu nog PvdA-stemmer is, daarvan ziet maar liefst 43 procent dat Diederik zich weer kandidaat stelt en de PvdA klus afmaakt. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de hond.

Toch geeft bijna de helft van de huidige die-hard PvdA-kern te kennen liever Lodewijk Asscher als grote roerganger aan het rode stuurrad te zien dan een onzichtbare Diederik. Bij de oude 2012-garde is Aboutaleb de winnaar, waar het restant aan die-hards toch liever Asscher de partij de genadeslag ziet geven. Tussen de 30 en 43 procent boeit het niet wie er de PvdA de afgrond in leidt.

Geloofwaardigheid kabinet
Een ander interessant peilingsresultaat ging over de betrouwbaarheid van het zalmen rond de bonnetjesaffaire van Teeven. Het merendeel van de bevraagden gelooft geen hout van de verhalen die vak-K rondstrooit om de VVD-praktijken omtrent criminelen matsen te ontkrachten en te downplayen. Maar liefst 72 procent denkt dat vak-K heel bewust de onderste Teeven-stenen diep wegsteekt of de bezoedelde steentjes zoveel als mogelijk witwast.

Over het feit of van der Steur nu ook moet wieberen, is men het nog niet eens, 44 procent zegt zowel wegwezen als aanblijven.

Meer meldingen misbruik jongeren op internet

Het aantal meldingen van kinderen en jongeren van seksueel misbruik op internet, is vorig jaar opnieuw toegenomen. Bij het meldpunt Help Wanted, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik, kwamen ruim 1500 meldingen binnen, zo'n tweehonderd meer dan in 2014. In 2013 kwamen er nog maar 750 meldingen binnen.

Volgens Help Wanted was er vorig jaar een opvallende stijging van het aantal meldingen van chantage met naaktfilmpjes of foto's. In 2014 ging het om 427 gevallen, maar vorig jaar steeg dat tot 721 meldingen, zo bevestigt de organisatie berichtgeving van de NOS.

Meer meldingen misbruik jongeren op internet
Meer meldingen misbruik jongeren op internet (Foto: ANP)

Achtste plaatsen voor Nederlanders in Götzis

De tweede dag op de meerkamp in Götzis is voor beide Nederlanders, Anouk Vetter en Pieter Braun, wisselvallig verlopen. Vetter en Braun werden beide achtste en dat was ook wel een beetje in de lijn der verwachting. In een meerkamp waar weinigen erg sterk voor de dag kwamen, logisch met het oog op Amsterdam en Rio, waren ook zij iets minder dan hun beste prestatie.

Het algehele niveau was niet al te hoog, bleek vooral weer op de veldnummers. Bij de mannen begon Pieter Braun redelijk op de horden waar Damien Warner makkelijk won, zonder een voor zijn doen sterke tijd. Braun bleef dicht bij zijn persoonlijke toptijd. Bij het discuswerpen was Braun er wel sterk bij met een PR, terwijl Mayer zijn laatste kans om Warner te verslaan aangreep met een hele sterke worp van bijna 49 meter.

Het dreeg bijna mis te gaan voor Braun op het polsstokhoogspringen, waar het er even op leek dat hij zijn aanvangshoogte van 4.60 meter miste. De derde poging op 4.60 was uiteindelijk de enige gelukte poging van Braun. Succesvol was vooral de polsstokhoogsprong van Nils Pittomvils naar 5.20 en de thuisfavoriet Dominik Distelberger, die met een sprong van 5 meter een persoonlijk record behaalde en op weg was naar een mooie vijfde plaats. 

Na ook een mindere speerworp van Braun viel hij terug naar plaats 11, terwijl ook Mayer niet voldoende in kon lopen op Warner. Kai Kazmirek bleef derde in de stand, ondanks zijn mindere tweede dag. Distelberger kwam weer tot een persoonlijk record. Op de afsluitende 1500 meter waren er geen veranderingen meer in de top. Braun kwam door een goede 1500 meter nog wel tot een achtste plaats, vooral gesterkt door goede werpnummers op het verregende speerwerpen na.

Bij de vrouwen kon Vetter haar goede eerste dag geen echt vervolg geven. Het verspringen ging redelijk, maar bij het speerwerpen kon ze weinig klaarspelen en de 800 meter is nooit haar onderdeel geweest. Katherina Johnson-Thompson is eigenlijk de enige die Theissen-Eaton kon bedreigen als Theissen niet al te sterk zou zijn op verspringen en zij tot bijna 7 meter kon komen, maar het liep andersom. De Canadese kwam tot meer dan 6.50 terwijl de Britse niet verder kwam dan 6.17. Johnson-Thompson zag hierdoor zelfs het podium uit zich vallen en viel weg tot een zesde plaats.

Ook de Belgische Nafissathou Thiam kon haar goede eerste dag geen vervolg geven. Dit doordat zij niet al te sterk is op de 800 meter, net zoals Vetter. Ze haalde bovendien niet uit bij het speerwerpen. Wie dat wel deed was de Letse Laura Ikauniece. Ikauniece legde met een worp van 54 meter de basis voor haar tweede plaats in een nationaal record. Carolina Schafer deed het op vrijwel alle onderdelen goed en werd uiteindelijk derde. Thiam moest het na de 800 meter met de vierde plaats doen, vier plaatsen voor Vetter die de langzaamste van het veld was op de 800 meter.

Vermist echtpaar uit Helden meldt zich

Het vermiste echtpaar uit Helden heeft zich gemeld bij de politie in Granada. Volgens de Nederlandse politie meldde Suzanne Buitenhuis-Bouten zich zaterdag op het bureau in de Zuid-Spaanse stad en is ze daar opgevangen. Ze zal worden verhoord en moet een verklaring afleggen bij de rechter voordat ze naar Nederland terugkeert.

De familie zal haar in Spanje ophalen, maar wanneer dat gebeurt is nog niet bekend. De Spaanse politie heeft ook contact gehad met haar echtgenoot Mark Buitenhuis; details daarover ontbreken nog. De Nederlandse politie heeft contact met de politie in Spanje maar over het hoe en waarom en waar het tweetal heeft gezeten, is ook nog niets bekend.

Er is veel onduidelijk en de politie hoopt opheldering te krijgen als de vrouw is teruggekeerd in Nederland. Het echtpaar verdween op 9 april. De vermissing werd ontdekt door de ex-partner van Suzanne. Toen hij zijn twee zoons naar hun moeder bracht, trof hij het huis van het echtpaar leeg aan. De woning was overhoop gehaald. De twee kinderen van het echtpaar zijn al die tijd ondergebracht bij familie.

Vermist echtpaar uit Helden meldt zich
Vermist echtpaar uit Helden meldt zich (Foto: ANP)

Ariana Grande zegt optreden af

Ariana Grande heeft haar optreden bij het festival Rock in Rio in Portugal afgezegd. De Amerikaanse zangeres meldde in de nacht van zaterdag op zondag via Twitter dat ze niet kan zingen wegens een keelinfectie.

"Tot mijn grote verdriet moet ik mijn fans in Portugal vertellen dat ik mijn optreden bij Rock in Rio moet afzeggen (ik heb hier letterlijk een uur over gehuild)", schrijft de 22-jarige Ariana. "De dokters adviseren mij om een paar dagen niet te zingen. Ik beloof jullie dat ik het snel goed maak en de beste show geef die ik maar kan geven als ik terug ben."

De afgelopen week gaf Ariana drie grote concerten: ze verzorgde de aftrap van de Summer Concert Series in New York, voerde haar nieuwe single Into You op bij de 2016 Billboard Music Awards en zong een duet samen met Christina Aguilera in de Amerikaanse editie van The Voice.

Ariana Grande zegt optreden af
Ariana Grande zegt optreden af (Foto: BuzzE)

ZDF 'verrast' kinderen met horrorfilm

Foutje in alle vroegte. De Duitse publieke zender ZDF heeft zijn jonge kijkers zondagmorgen onaangenaam verrast door op een verkeerde knop te drukken. Daarmee werd de horrorfilm 'Halloween - De nacht der gruwelen' gestart. Het kroost van menig ouder zat vol spanning voor de buis in afwachting van een aflevering van de serie 'Coco - Het nieuwsgierige aapje.'

Het duurde een half uur voordat de vergissing werd opgemerkt, met dank aan boze bellers, en de zenderleiding van de ZDF de bloedige moord en doodslag van het scherm haalde. Over eventuele nazorg voor de tere kinderzieltjes is nog niets bekend. De omroep kreeg ook een klacht van een doorgewinterde tv-klant. "Bedankt @ZDF. Nu zal ik nooit weten of Coco die gillende vrouw heeft gered", twitterde een grappenmaker.

ZDF 'verrast' kinderen met horrorfilm
ZDF 'verrast' kinderen met horrorfilm (Foto: ANP)

Duizenden eren gesneuvelde militairen VS

Ongeveer 6000 mensen hebben zondag op de Amerikaanse erebegraafplaats in het Limburgse Margraten de jaarlijkse herdenking bijgewoond van militairen uit dat land die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van West-Europa.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woonde de bijeenkomst namens het kabinet bij. Hij benadrukte in zijn toespraak, ook met het oog op de recente aanslagen in Brussel en Parijs, dat het belang van monumenten als de erebegraafplaats in de loop der jaren alleen maar groter wordt. "Ze helpen om een verhaal uit het verleden te vertellen dat we nooit mogen vergeten. Een verhaal dat duidelijk aantoont hoe belangrijk vrede en veiligheid zijn. Een verhaal dat jonge mensen het belang leert om kritisch na te denken en niet zonder meer aan te nemen wat anderen zeggen."

Duizenden eren gesneuvelde militairen VS
Duizenden eren gesneuvelde militairen VS (Foto: ANP)

Nibali wint Giro d'Italia, Arndt pakt slotrit

Vincenzo Nibali heeft de Giro d'Italia gewonnen. In de slotrit naar Turijn kwam de roze leiderstrui van de Italiaan niet meer in gevaar, mede doordat de tijdsverschillen niet werden gemeten. De slotrit, die werd gekleurd door LottoNL-Jumbo renners Maarten Tjallingii en Jos van Emden, werd gewonnen door Giacomo Nizzolo in een ontregelde sprint.

Nibali pakte gisteren pas de leidende positie in de eerste grote ronde van het jaar. Hij leek twee weken lang de mindere van Steven Kruijswijk en Esteban Chaves, maar de valpartij van Kruijswijk en een geslaagde aanval van Nibali op Chaves gisteren, leverde de Italiaan alsnog de eindzege op. Chaves werd tweede, terwijl Alejandro Valverde voor het eerst een podium haalde in de Giro. Kruijswijk, lange tijd op weg naar de eindzege, moest genoegen nemen met plaats vier in het eindklassement.

De slotrit werd gekleurd door Maarten Tjallingii en Jos van Emden. De twee hadden hun aanval via social media al aangekondigd en op zestig kilometer van de streep ging het duo ervandoor. Na hard werken kregen ze een minuut voorsprong, welke ze lang behielden op het natte circuit. Daarop kwamen Chaves en Kruijswijk nog op achterstand, maar door de regen was al besloten om geen tijdverschil op te nemen.

Twee rondes van het einde leek het gedaan voor de twee Nederlanders, maar Van Emden gaf nog eens wat gas en Tjallingii liet hem gaan. Bij het ingaan van de laatste ronde van 7,5 kilometer had Van Emden nog vijftien seconden voorsprong op een groep van amper dertig renners. Op een stijl stukje in het plaatselijke rondje was het toch gedaan voor de Nederlander, waarna er complete chaos ontstond in het peloton na een val. 

In de slotkilometer ging de Belg Sean De Bie ervandoor, maar werd in laatste honderden meters ingehaald, waarna de sprint werd gewonnen door Giacomo Nizzolo, de winnaar van de puntentrui. Al kan er wel wat twijfels worden gezet bij zijn sprint, daar hij duidelijk van zijn lijn afweek. 

Update 17.18 uur

Giacomo Nizzolo is alsnog gediskwalificeerd in de slotrit van de Giro. Hij week in de sprint teveel van zijn lijn af en werd daardoor teruggezet in de ritstand. De rit is nu gewonnen door Nickias Arndt, de Giant-Alpacin renner die als tweede over de streep kwam. 

Mattie Valk weer terug op de radio

Mattie Valk keert na een maand afwezigheid maandagochtend weer terug op de radio. Dat laat de Q-music dj weten via Twitter zondagmiddag.

"Ik ga maar alvast slapen denk ik. Tot morgen, dan ben ik weer op de radio", schrijft Mattie bij een screenshot van zijn telefoon.

Begin mei ontstond een persoonlijk drama voor de radio dj. Hij bleek niet de biologische vader te zijn van de veel te vroeg geboren tweeling die zijn vriendin Kirsten eind maart op de wereld zetten. Het stel ging daarom uit elkaar. Het nieuws werd bekend via een brief die Mattie's sidekick Wietze de Jager op de zender voorlas.

Busbeveiligers Arriva mishandeld

Twee busbeveiligers van vervoersbedrijf Arriva zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Etten-Leur ernstig mishandeld bij het busstation aan de Lage Vaartkant.

In een bus van Breda naar Etten-Leur vol terugkerende stappers ontstond een ruzie tussen twee meisjes. Daarmee gingen andere passagiers zich bemoeien. De aanwezige busbeveiliger, die het in zijn eentje niet aan kon, riep een tweede beveiliger op, terwijl de bus werd stilgezet.

Er ontstond daarna een vechtpartij waarbij beide beveiligers gewond raakten. Meerdere personen belaagden de twee, van wie er één bewusteloos raakte. De beveiligers moesten naar het ziekenhuis en mochten daar zondagmiddag weer weg.

De politie beschikt over de bewakingsbeelden uit de bus en verwacht snel arrestaties te kunnen verrichten.

Busbeveiligers Arriva mishandeld
Busbeveiligers Arriva mishandeld (Foto: ANP)

Devenyns wint Ronde van België

Dries Devenyns is de winnaar geworden van de Ronde van België. Zijn leidende positie kwam in de slotetappe naar Tongeren niet meer in de gevaar.

De laatste etappe ging over 174 kilometer en werd gewonnen door Zico Waeytens. Het was de eerste profzege voor de renner van Giant-Alpecin. Niki Terpstra was op de zevende plaats de beste Nederlander.

De Ronde van België werd overschaduwd door een zware valpartij gisteren waar twee motoren onderuit gingen en in het peloton terechtkwamen. Stig Broeckx was het zwaarste slachtoffer. De Belg ligt met bloedingen in de hersenen en een gebroken oogkas in coma. Zijn ploeg Lotto-Soudal besloot daarom vandaag niet meer te starten.

VN-militairen dood in Mali

Vijf militairen van de vredesmacht van de VN in Mali zijn zondag om het leven gekomen.Volgens de VN-missie Minusma reed een konvooi in een hinderlaag bij de plaats Sevaré in centraal Mali.

Het gaat om militairen uit Togo. Er viel een zwaar gewonde. De VN-macht werd in april 2013 gevormd. Nederland neemt met ruim vierhonderd militairen deel aan de VN-missie.

VN-militairen dood in Mali
VN-militairen dood in Mali (Foto: ANP)

Coureur ontsnapt na zware crash Formule 3

Formule 3-coureur Ameya Vaidyanathan is tijdens het Brits kampioenschap goed weggekomen na een zware crash. De Indiër van het team van Carlin vertrok in de eerste race op Oulton Park als zesde, maar viel snel terug naar de tiende plaats.

Daar reed hij achter de Zuid-Afrikaan Sisa Ngebulana, maar dat ging fout. De twee kwamen in contact en Vaidyanathan vloog al tollend meters door de lucht. De race werd met een rode vlag onmiddelijk stilgelegd, maar wonder boven wonder was de Indiër na krap een minuut al uit zijn auto gestapt. 

Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar mocht dat al snel weer verlaten. "Ngebulana kwam niet lekker die bocht uit en dat zorgde er uiteindelijk voor dat het fout ging. Ik voelde een aantal zware klappen, maar had echt geen idee waar die vandaan kwamen of welke kant ik opging", liet de fortuinlijke Vaidyanathan na afloop weten. Ngebulana werd uit de uitslag geschrapt en kreeg een aantal strafpunten.

Beelden van de crash gefilmd door een toeschouwer (boven) en onder meer Vaidyanathan's eigen auto (Bron: YouTube)

Sensationale wereldbekerzege Holland Acht

Bij de wereldbekerwedstrijden roeien in Luzern heeft de Holland Acht een zeer verrassende overwinning geboekt. De Nederlandse boot bleef de achten van Europees kampioen Duitsland en de Verenigde Staten voor.

Vorig jaar werd de Holland acht op het WK nog derde achter Groot-Brittannië en Duitsland. In de finale van het EK eerder dit jaar werdde ploeg laatste in de finale. Het is voor het eerst sinds het olympisch goud van 1996 dat een Nederlandse acht de zege pakt in een mondiale wedstrijd.

Er waren nog meer Nederlandse medailles in Luzern. In de twee-zonder-stuurman pakten Roel Braas en Mitchel Steenman zilver, De vrouwendubbelvier en de vier-zonder-stuurman roeiden naar het brons.

Familie beschuldigt VS van moord chauffeur

De familie van de omgekomen chauffeur die de taxi bestuurde met Talibanleider Mullah Mansour heeft de regering van de Verenigde Staten aangeklaagd wegens moord. Net als de chauffeur kwam Mansour tijdens een rit door Pakistan om door een aanval met een Amerikaanse drone.

Volgens de Britse krant The Guardian kwam Mansour door toeval in de taxi van Mohammad Azam terecht. De chauffeur kreeg veel opdrachten van een transportbedrijf vlak bij een grensovergang tussen Iran en Pakistan. Mansour reisde vanuit Iran Pakistan via die overgang binnen en vroeg direct daarna om een taxi waarna Azam werd opgeroepen.

Volgens zijn familie werkte Azam al meer dan acht jaar als taxichauffeur vanuit de plaats Taftan en was hij met zijn schamele inkomen de enige broodwinner. Door het indienen van de aanklacht is de politie verplicht de zaak te onderzoeken.

Familie beschuldigt VS van moord chauffeur
Familie beschuldigt VS van moord chauffeur (Foto: ANP)

65.000 euro fooi tijdens Nacht van de Fooi

65.000 euro fooi is zaterdagavond en -nacht opgehaald in bijna zeshonderd cafés, restaurants, barretjes, lunchrooms en andere horecazaken in veertien steden. Met het opgehaalde fooiengeld worden ontwikkelingsprojecten gesteund.

Vorig jaar werd tijdens de zogenoemde Nacht van de Fooi 75.000 euro opgehaald. Toen deden 570 kroegen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden mee. Dit jaar, de twaalfde editie, deden elf meer gelegenheden mee, maar werd minder fooi achtergelaten door de gasten in onder meer Maastricht, Wageningen, Groningen, Breda, Delft, Eindhoven en Den Haag.

Het geld is bedoeld voor onder meer een tuktuk-reparatiewerkplaats in India en voor een stichting die in dat land 75 toiletten bouwt voor meisjes waardoor de gezondheid, veiligheid en hygiëne worden verbeterd. Ook worden er weef- en spinmachines voor gekocht voor vrouwen in Bangladesh, waardoor 25 vrouwen scholing en werk krijgen. De organisatie Wilde Ganzen verdubbelt de opbrengst.

65.000 euro fooi tijdens Nacht van de Fooi
65.000 euro fooi tijdens Nacht van de Fooi (Foto: ANP)

'Bpost zet overnamebod op PostNL door'

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft besloten door te gaan met zijn poging de Nederlandse branchegenoot PostNL in te lijven. Dat meldt zondag de Franstalige krant Le Soir, die vrijdag al als eerste berichtte over de mogelijke fusie in de post- en pakkettenmarkt.

Bpost liet vrijdag weten dat het maandagochtend voor het begin van de beurshandel met een verklaring komt. Het gaf verder geen details of commentaar op de berichtgeving van Le Soir. PostNL wilde evenmin inhoudelijk op de kwestie ingaan. Op de beurzen in Amsterdam en Brussel werd op last van toezichthouders de handel in beide aandelen stilgelegd.

'Bpost zet overnamebod op PostNL door'
'Bpost zet overnamebod op PostNL door' (Foto: ANP)

Zoekactie naar Nederlandse bergbeklimmer

In de Himalaya wordt een zoek- en reddingsoperatie ondernomen voor een vermiste Nederlandse bergbeklimmer. Christiaan Wilson had midden deze maand voor het laatst contact met de buitenwereld, sindsdien ontbreekt elk spoor.

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) maakt zich zorgen en heeft opdracht gegeven voor de zoekactie. Als het weer het toelaat zal met helikopters worden gezocht, aldus NKBV-directeur Robin Baks zondag na berichtgeving in enkele media.

De 35-jarige Wilson had de beklimming van de Dhaulagiri (8000 meter) afgebroken. Hij was teruggekeerd naar het basiskamp en zou vandaar richting de bewoonde wereld gaan. Bij de volgende halte, de Italian Lodge, is hij niet gezien. Ook is hij afgelopen woensdag niet zoals gepland met het vliegtuig in ons land teruggekeerd. Zijn familie sloeg daarna alarm.

Zoekactie naar Nederlandse bergbeklimmer
Zoekactie naar Nederlandse bergbeklimmer (Foto: ANP)

Uitslag F1 Grand Prix van Monaco

Lewis Hamilton heeft zijn eerste grandprixzege van het seizoen geboekt. De Brit bleef, tijdens de vooral in het eerste uur hectische race van Monaco, Daniel Ricciardo voor, die pech had tijdens zijn tweede pitstop. De derde plek was voor Sergio Perez, die in de slotfase Sebastial Vettel achter zich wist te houden. Nico Rosberg, leider in het wereldkampioenschap, kende enkele problemen en finishte slechts als zevende.

Voor Max Verstappen eindigde de race in mineur. De winnaar van de Grand Prix van Spanje leek zich te herstellen van een uiterst belabberd weekend, maar crashte halverwege de race uit de wedstrijd en scoorde geen punten.

De start van de race was door de regen achter de safety-car, waardoor de coureurs aan het kletsnatte circuit konden wennen. Voor Kvyat verliep dat niet zonder problemen. Hij kon zijn auto enkel op lage snelheid houden en dat euvel bleek pas verholpen nadat hij een ronde achterstand had opgelopen. Mede hierdoor en doordat hij voor Nasr in de pitstraat wist te komen, had Verstappen al twee plekken gewonnen.

Na enig aandringen van de coureurs werd na zeven rondes besloten de safety-car naar binnen te halen en ging de race los. Dat duurde voor Palmer slechts enkele meters, want op de start/finishlijn knalde de Brit van Renault de muur in en zorgde voor een virtual safety-car. Enkele rondes later viel ook Raikkonen uit, nadat hij zich in de Loewes-hairpin verremde. Hij raakte daarna en passant nog Romain Grosjean, waardoor Verstappen al naar plek 12 kon stijgen, voordat hij naar de intermediates ging. Vooraan kon Ricciardo makkelijk wegrijden bij de Mercedes-coureurs, waar Hamilton vast leek te zitten achter zijn teamgenoot Rosberg. In ronde zestien wist de Brit de Duitser alsnog te passeren, al dan niet ingefluisterd door Mercedes.

Op de baan begonnen zich groepjes te ontstaan achter de beide Williams-coureurs, die op de regenbanden niet snel genoeg waren, maar wel snel genoeg om niemand voorbij zich te laten. Verstappen dacht daar anders over en na inhaalacties op Nasr, Magnussen, Wehrlein, ging hij ook Bottas voorbij en lag al op plek twaalf en zette de snelste tijden neer op de intermediates.

Ondertussen lieten Magnussen en Kvyat zich van hun 'beste kant' zien door een robbertje uit te vechten op het circuit. Eerst reed de Deen tegen Kvyat aan en vervolgens reed de Rus van Toro Rosso hen beide van de baan. Wel konden de coureurs hun weg vervolgen.

Vooraan had Hamilton de leiding gepakt en gokte erop om vanaf de regenbanden direct naar de slicks over te stappen. Wel kreeg hij al snel de gestopte Ricciardo in zijn spiegels, maar de Australiër wist er niet voorbij te komen. De eerste coureurs hadden inmiddels besloten over te gaan op de droogweerbanden, zo ook leider Hamilton die na 31 rondes de ultrasofts onder de wagen zette. Zo'n beetje het hele veld volgde, maar bij Riccirado was Red Bull er nog net klaar voor, waardoor hij kostbare tijd verloor en net achter Hamilton terug op de baan kwam.

Na al het pitsstop geweld lag Verstappen alweer op de negende plek, maar het bleek toch niet zijn weekend te zijn. Bij Casino vloog hij voor de tweede keer dit weekend van de baan af en was het einde race voor de winnaar van de vorige Grand Prix. Zijn teamgenoot bleek ondertussen stukken sneller te zijn dan Hamilton, zette hem na de tunnel ernaast, maar werd duidelijk afgesneden door de Brit, die er zonder straf mee weg kwam. Daarachter lag Perez op de derde plek, voor Vettel, Alonso en de leider in het wereldkampioenschap Rosberg.

Ondertussen lagen de Saubers met elkaar in de clinch. Ericsson was sneller en wou Nasr passeren. Nadat de Braziliaan enkele teamorders negeerde nam de Zweed het heft in eigen hand en ramde zijn teamgenoot in Rascasse. Overigens was dit in gevecht op plaats vijftien en had het als gevolg dat beide coureurs uitvielen.

Vooraan was het status quo, ondanks een momentje van Vettel in Casino, die het geluk had dat het daar inmiddels aleer droog was geworden. Ook de strijd om plaats vijf lag nog volledig open,maar eens te meer bleek duidelijk dat inhalen in Monaco onder droge omstandigheden zeer moeilijk is.

Er was nog even dreiging aan het einde van de race, maar deze zette niet door. Ook wist geen rijder meer een aanval te plaatsen voor een positie, waardoor Hamilton zijn eerste race van het seizoen wist te winnen. Ricciardo eindigde toch enigszins teleurgesteld op de tweede plek voor Perez. Vettel werd vierde, voor Alonso, Hulkenberg, Rosberg (die in de laatste ronde nog een positie verloor) Sainz, Button en Massa die het laatste puntje pakte.

Rosberg behield wel de leiding in het wereldkampioenschap, maar zag teamgenoot Hamilton naderen tot op 24 punten.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:59:29.133
2 Daniel Ricciardo Red Bull +7.252
3 Sergio Perez Force India +13.825
4 Sebastian Vettel Ferrari +15.846
5 Fernando Alonso McLaren +1:25.076
6 Nico Hülkenberg Force India +1:32.999
7 Nico Rosberg Mercedes +1:33.290
8 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
9 Jenson Button McLaren +1 ronde
10 Felipe Massa Williams +1 ronde
11 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
12 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
13 Pascal Wehrlein Manor +2 ronden
14 Romain Grosjean Haas +2 ronden
15 Rio Haryanto Manor +2 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +27 ronden
DNF Felipe Nasr Sauber +30 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +44 ronden
DNF Kevin Magnussen Renault +46 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +60 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +68 ronden
DNF Joylon Palmer Renault +71 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 106
2 Lewis Hamilton Mercedes 82
3 Daniel Ricciardo Red Bull 66
4 Kimi Räikkönen Ferrari 61
5 Sebastian Vettel Ferrari 60
6 Max Verstappen Red Bull 38
7 Felipe Massa Williams 37
8 Valtteri Bottas Williams 29
9 Sergio Perez Force India 23
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 22
11 Romain Grosjean Haas 22
12 Fernando Alonso McLaren 18
13 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 16
14 Nico Hülkenberg Force India 14
15 Kevin Magnussen Renault 6
16 Jenson Button McLaren 5
17 Stoffel Vandoorne McLaren 1
18 Esteban Gutiérrez Haas 0
19 Jolyon Palmer Renault 0
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Pascal Wehrlein Manor 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 188
2 Ferrari 121
3 Red Bull 112
4 Williams 66
5 Force India 37
6 Toro Rosso 30
7 McLaren 24
8 Haas 22
9 Renault 6
10 Sauber 0
11 Manor 0

Vrouw vast voor brandstichting toekomstig azc

De politie heeft zondagmiddag een 24-jarige vrouw uit Maastricht aangehouden wegens betrokkenheid bij brandstichting in een toekomstig asielzoekerscentrum in Maastricht.

In de nacht van zaterdag op zondag woedde een klein brandje bij het gebouw op de Malbergsingel, dat nu nog leeg staat. Er was ook een harde knal gehoord en een raam was vernield. De politie bluste het vuur.

Het onderzoek leidde naar de vrouw uit Maastricht, die 's middags werd aangehouden.

Vrouw vast voor brandstichting toekomstig azc
Vrouw vast voor brandstichting toekomstig azc (Foto: ANP)

Ook dochter neemt het op voor Johnny Depp

De dochter van Johnny Depp, Lily Rose Depp, neemt het op voor haar vader via een bericht op haar Instagram-account zondag. De ex van Depp, Amber Heard, heeft gezegd dat hij haar heeft mishandeld, waardoor de acteur veel negatief in de publiciteit is.

"Mijn vader is de aardigste en meest liefhebbende persoon die ik ken", schrijft Lily Rose bij een babyfoto van haarzelf met haar vader. "Hij is niets anders dan een geweldige vader voor mij en mijn kleine broer, en iedereen die hem kent zou hetzelfde zeggen."

Onlangs werd bekend dat Amber Heard en Johnny Depp na anderhalf jaar gaan scheiden. Afgelopen weekend kreeg Depp een straatverbod opgelegd van de rechter na de uitspraken van zijn ex over mishandeling. Eerder braken ex-vrouw Lori Ann Allison en goede vriend Mickey Rourke een lans voor de 52-jarige filmster.

Ook dochter neemt het op voor Johnny Depp
Ook dochter neemt het op voor Johnny Depp (Foto: BuzzE)

Na Idomeni gaat blik naar Elliniko

Nu het Griekse vluchtelingenkamp bij de grensplaats Idomeni is ontruimd, verplaatst de aandacht zich naar andere plaatsen waar asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden leven. In het vluchtelingenkamp Elliniko in Athene verblijven al maanden 4000 mensen, voornamelijk Afghanen.

De vluchtelingen verblijven in de gebouwen van het voormalige vliegveld van Athene, waar het zomers ondraaglijk heet wordt. Er zijn onvoldoende toiletten en de mensen kunnen zich er niet wassen.

Ook dat kamp wordt binnenkort ontruimd en de vluchtelingen worden onder betere omstandigheden ondergebracht, belooft de Griekse regering.

Na Idomeni gaat blik naar Elliniko
Na Idomeni gaat blik naar Elliniko (Foto: ANP)

Onweersbuien nog beperkt tot Limburg

De waarschuwing voor onweer was zondag aan het begin van de middag beperkt tot Limburg. Eerder had het KNMI voor zondagmiddag en -avond de waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

In het zuidoosten kan zondagmiddag een enkele onweersbui tot ontwikkeling komen, verwacht het weerinstituut nu.

Onweersbuien nog beperkt tot Limburg
Onweersbuien nog beperkt tot Limburg (Foto: ANP)

Red Bull en Toro Rosso in 2017 met Renault-motoren

Red Bull en Toro Rosso zullen volgend seizoen weer beide met een Renault krachtbron aan de start verschijnen van het Formule 1-seizoen. Beide teams reden in 2015 met de toen hevig bekritiseerde motor, maar nu lijkt de relatie alweer een stuk beter zijn.

Vorig jaar werd er overduidelijk op een breuk aangestuurd door Red Bull, dat vier coureurs- en constructeurstitels pakte met een Renault-motor achterin de wagen. Doordat er geen andere motorleverancier gevonden kon worden bleef Red Bull zelf met de tot TAG-Heuer omgedoopte Renault-motoren rijden, terwijl Toro Rosso overschakelde naar de 2015-Ferrari-motor.

Met de nieuwe deal zal Torro Rosso dus weer terugschakelen naar Renault, maar onder welke naam dit gebeurd is nog onbekend.

Red Bull-teambaas Christian Horner geeft aan heel gelukkig te zijn de ‘samenwerking die over een langere tijd erg succesvol is gebleken’ te verlengen. “Na een reorganisatie heeft Renault duidelijk vooruitgang geboekt en dat maakt het logisch voor ons om zo verder te gaan, met de tot TAG Heuer omgedoopte motor.”

Evans vreest voor leven bij opnamens Top Gear

Chris Evans vreesde meerdere malen voor zijn leven tijdens de opnames van Top Gear. Dat zegt de presentator tegen Sunday People.

De presentator stond erop dat hij zelf de stunts zou doen maar inmiddels heeft hij al twee keer zijn leven voorbij zien flitsen tijdens een gevaarlijke autorit. In Cuba kreeg Evans bijvoorbeeld een ongeluk toen hij in een Jaguar reed. "Ik heb de grens opgezocht en raakte toen mijn talent en de weg kwijt." De presentator wil niet dood maar hij ziet een crash wel als een waardig einde. "Ik hou echt van mijn kinderen en mijn vrouw, maar als ik moet gaan de komende jaren dan is dit de manier waarop ik wil gaan."

Er gebeuren wel vaker ongelukken tijdens de opnames van het autoprogramma. Voormalig presentator Richard Hammond liep ooit ernstige verwondingen op aan zijn hoofd bij een stunt.

Zondagavond wordt de eerste aflevering van het vernieuwde Top Gear programma uitgezonden in Groot-Brittannië bij de BBC.

Evans vreest voor leven bij opnamens Top Gear
Evans vreest voor leven bij opnamens Top Gear (Foto: BuzzE)

'Oud-topman VW kreeg tientallen miljoenen'

Autoconcern Volkswagen heeft voormalig topman Bernd Pischetsrieder na zijn vertrek in 2006 nog vijf jaar lang een miljoenensalaris doorbetaald, waar hij maar een of twee dagen per maand voor hoefde te werken. In totaal streek hij zo'n 50 miljoen euro op voor zijn diensten als 'adviseur'. Dat meldt het Duitse blad Welt am Sonntag, zonder zijn bronnen prijs te geven.

Pischetsrieder was van 2002 tot en met 2006 topman van het Volkswagen-concern. Daarvoor was hij tussen 1993 en 1999 de hoogste baas bij concurrent BMW. Bij beide bedrijven moest hij voortijdig het veld ruimen wegens tegenvallende resultaten. Sinds hij bij Volkswagen de deur achter zich dicht trok heeft de inmiddels 68-jarige Duitser geen bestuursfuncties meer gehad, wel commissariaten en andere bijbanen.

'Oud-topman VW kreeg tientallen miljoenen'
'Oud-topman VW kreeg tientallen miljoenen' (Foto: ANP)

Maatregelen tegen ongelijkheid in onderwijs

Als het nodig is, wordt er meer geld uitgetrokken om de ongelijke kansen in het onderwijs te bestrijden. Dat liet minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zondag blijken.

De bewindsvrouw van de PvdA noemde de groeiende ongelijkheid in het onderwijs een ernstige zaak, die om actie vraagt. Kinderen van hoogopgeleide ouders blijken meer kansen te krijgen dan die van laagopgeleide ouders.

"We moeten kijken wat nodig is. Soms is het een kwestie van geld", aldus de minister in het tv-programma Buitenhof. Nu regelen hoogopgeleide ouders bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding buiten de school om. Dat kan deels door de school zelf, waardoor bijlessen ook voor leerlingen van ouders met een smalle beurs toegankelijk worden.

Bussemaker benadrukt echter dat het niet alleen een financiële kwestie is, maar een taak van ouders, scholen en de hele samenleving om gelijke kansen te bevorderen.

Maatregelen tegen ongelijkheid in onderwijs
Maatregelen tegen ongelijkheid in onderwijs (Foto: ANP)

Voetbaltoernooi eindigt in massale knokpartij

Een voetbaltoernooi in Neer (Limburg) is zaterdagavond geëindigd in een grote vechtpartij. Daaraan deden zo'n vijftig mensen mee, meldde de politie zondag.

Het ging mis toen een bus na afloop van het toernooi supporters uit Swalmen kwam ophalen. Voetbalaanhangers uit Neer gingen op de vuist met de fans uit Swalmen. Beide plaatsen liggen dicht bij elkaar.

De politie moest er aan te pas komen om de vechtersbazen uit elkaar te halen. Daarbij werd ook een politiehond ingezet.

Wat precies de aanleiding was voor de knokpartij is nog onduidelijk. Aanhoudingen zijn niet verricht en niemand heeft aangifte gedaan. De bus ging uiteindelijk onder politiebegeleiding naar Swalmen.

Voetbaltoernooi eindigt in massale knokpartij
Voetbaltoernooi eindigt in massale knokpartij (Foto: ANP)

UNHCR: in week 700 vluchtelingen verdronken

Bij scheepsrampen op de Middellandse Zee zijn de afgelopen week vermoedelijk zevenhonderd vluchtelingen omgekomen. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op basis van getuigenissen van overlevenden.

Circa 550 opvarenden van een schip dat donderdag ten onder ging worden nog vermist. In de romp van een boot die op woensdag zonk, kunnen zich mogelijk honderd mensen bevinden. Een derde scheepsramp op vrijdag heeft een nog onbekend aantal slachtoffers geëist.

Overlevenden hebben ook nog over een ander gezonken schip gesproken. "Als we deze sombere getallen bij elkaar optellen, schatten we dat er zeker zevenhonderd slachtoffers zijn", zei een UNHCR-woordvoerder zondag.

UNHCR: in week 700 vluchtelingen verdronken
UNHCR: in week 700 vluchtelingen verdronken (Foto: ANP)

Nederlandse artiesten populair bij uitvaart

Het draaien van muziek van Nederlandse artiesten is erg populair op uitvaarten en begrafenissen. In de top vijf van meest gedraaide nummers het afgelopen jaar, staan drie Nederlandstalige liedjes: Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato en De steen van Bram Vermeulen en Paul de Leeuw. Maar ook in de rest van de lijst komen opvallend veel Nederlandstalige nummers voor. Dat blijkt uit een jaarlijkse inventarisatie die uitvaartonderneming Monuta zondag bekendmaakte.

Artiesten die vaak worden gekozen voor afscheidsplechtigheden zijn Frans Bauer (De hemel heeft er een engel bij), Guus Meeuwis (De weg), Wim Sonneveld (Het dorp), Karin Bloemen (Geen kind meer) en Maaike Ouboter (Dat ik je mis). Van Borsato worden de meeste verschillende nummers gedraaid. Behalve Afscheid nemen bestaat niet zijn ook Breng me naar het water en Mooi populair. Het meest gedraaide nummer op begrafenissen is nog steeds Time to say goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman. Het Ave Maria in diverse uitvoeringen completeert de top vijf.

Opvallend is volgens Monuta dat sommige nummers het in bepaalde regio's erg goed doen. Zo is in Amsterdam het lied Er is een Amsterdammer doodgegaan van John Kraaijkamp vaak aangevraagd, doet in de regio Den Haag het lied Geef mij maar nasi goreng van Wieteke van Dort het opvallend goed en wordt in Groningen vaak 't Het nog nooit zo donker west van Ede Staal en De Roos van Wia Buze vaak aangevraagd.

Het kiezen van persoonlijke muziek wordt volgens de uitvaartonderneming steeds belangrijker. Het onderzoek naar uitvaartmuziek maakt deel uit van een campagne die volgende week wordt gelanceerd om mensen bewuster te maken van het belang van het vastleggen van dit soort uitvaartwensen.

Nederlandse artiesten populair bij uitvaart
Nederlandse artiesten populair bij uitvaart (Foto: BuzzE)

Man valt van vier hoog van balkon

In Amsterdam is zondagochtend een man van vier hoog van een balkon gevallen. Dat gebeurde nadat het hekwerk van het balkon het had begeven.

Het ongeluk gebeurde in een woning aan de Pieter Langendijkstraat. Het slachtoffer was na de val nog aanspreekbaar en is overgebracht naar het ziekenhuis, meldde de politie. Een bouwinspecteur komt kijken hoe het kon gebeuren.

Restauratie dom Aken na 30 jaar klaar

Dertig jaar lang heeft de dom van Aken in de steigers gestaan, nu is de restauratie eindelijk klaar. De muren, de dakconstructie, de ramen en het mozaïek, de 1200 jaar oude kathedraal is van onder tot boven onder handen genomen.

De to-do-lijst voor de restauratie is volgens de verhalen uitgeschreven op een rol behang, zoveel moest er gebeuren aan de kerk, die is ontstaan uit de kapel van Karel de Grote (747-814). Totale kosten: 37 miljoen euro.

De stad viert het slot van de restauratie uitbundig. Van 3 tot 5 juni staat Aken in het teken van een Domfeest.

Restauratie dom Aken na 30 jaar klaar
Restauratie dom Aken na 30 jaar klaar (Foto: ANP)

Parlement stemt in met nieuwe Turkse premier

Het Turkse parlement heeft zondag ingestemd met de benoeming van de nieuwe premier Binali Yildirim. De afgevaardigden spraken hun vertrouwen uit in het nieuwe kabinet van de conservatieve AK-partij, meldde CNN Türk.

Yildirim geldt als vertrouweling van president Recep Tayyip Erdogan. Hij werd vorige week door zijn partij genoemd als opvolger van Ahmet Davutoglu, die terugtrad nadat hij verschillende keren in conflict was gekomen met Erdogan. Die wil dat hij als president meer macht krijgt. Yildirim heeft gezegd dat dit de hoogste prioriteit in het nieuwe kabinet krijgt.

Parlement stemt in met nieuwe Turkse premier
Parlement stemt in met nieuwe Turkse premier (Foto: ANP)

'Vicoria en David willen vijfde baby'

Victoria en David Beckham willen graag nog een kind. Bronnen rondom Tana Ramsay, de beste vriendin van Victoria en de vrouw van de bekende chef-kok Gordon, zeggen dat het stel nog een laatste baby wil, weet Daily Mail. Het zou het vijfde kindje worden voor de voormalige Spice Girl.

De 42-jarige Victoria zou haar dieet al hebben aangepast om haar lichaam klaar te maken voor een nieuwe baby. De 41-jarige Tana Ramsay verwacht op dit moment ook haar vijfde, wat de kriebels bij Victoria zou verklaren.

David en Victoria kregen hun laatste kind in 2011, genaamd Harper Seven. De andere kinderen zijn Cruz David (11 jaar), Romeo James (14 jaar) en Brooklyn Joseph (17 jaar).

'Vicoria en David willen vijfde baby'
'Vicoria en David willen vijfde baby' (Foto: BuzzE)

Franse premier: niet zwichten door protesten

De Franse premier Manuel Valls is vastbesloten niet de zoveelste Franse politicus te worden die zwicht voor de druk van demonstraties. Dat heeft hij gezegd in een interview met Le Journal du Dimanche. De regering wil geen duimbreed toegeven op het gebied van de arbeidshervormingen.

De Franse bonden hebben demonstraties, treinstakingen en de blokkade van raffinaderijen georganiseerd om de regering te dwingen de hervormingen te schrappen. Door die veranderingen moet het gemakkelijker worden mensen in te huren of juist te ontslaan.

"Als we toegeven aan de demonstranten en de bonden omdat we geobsedeerd zijn door de korte termijn tot 2017 (presidentsverkiezingen), verliezen we alles", zei Valls tegen de zondagskrant.

Franse premier: niet zwichten door protesten
Franse premier: niet zwichten door protesten (Foto: ANP)

Doorrijder bedreigt slachtoffer met spade

Eerst doorrijden na een aanrijding en vervolgens je slachtoffer bedreigen met een spade als die verhaal komt halen. Dat gebeurde zaterdagmiddag in Roosendaal. Een 23-jarige verdachte uit de Brabantse plaats is in verband hiermee aangehouden, meldde de politie zondag.

De aanrijding was zaterdagmiddag op het Hollewegje. Na de aanrijding zou de man hard zijn weggereden. De ander, een 25 jarige man, volgde hem samen met een vrouw die naast hem zat. Toen het slachtoffer bij het huis van de verdachte uitstapte, werd hij bedreigd met de schep.

Agenten hielden de Roosendaler aan en sloten hem op wegens het verlaten van de plaats een ongeval en bedreiging. Hij gaf toe dat hij was doorgereden. Zijn auto was beschadigd.

Doorrijder bedreigt slachtoffer met spade
Doorrijder bedreigt slachtoffer met spade (Foto: ANP)

Kim heeft niet meer mooiste billen

Kim Kardashian heeft niet langer het mooiste achterwerk van Amerika. De billenkoningin is van de troon gestoten door actrice en model Coco Austin, die is getrouwd met rapper Ice-T. Meer dan 40,000 mensen stemden in een poll voor 'Rear of the Year'.

De 35-jarige Kim zakte naar de vijfde plaats. Zus Khloé Kardashian veroverde de vierde plaats, weet Daily Star. Andere bekende namen in de lijst zijn model Blac Chyna, Beyoncé, Iggy Azalea, Jennifer Lopez en Christina Aguilera.

Weer uitgelopen werkzaamheden Utrecht CS

Ook zondagochtend hebben treinreizigers rond Utrecht Centraal last van uitgelopen werkzaamheden. Tussen Utrecht en Zeist en Utrecht en Schiphol rijden geen treinen. De problemen duren naar verwachting tot het eind van de ochtend. Reizigers moeten omreizen, ze lopen een vertraging op van ongeveer een half uur, meldt de NS op de website.

Zaterdag liepen de werkzaamheden rond Utrecht ook uit. Het testen van de spoorbeveiliging tussen de stations Centraal en Leidsche Rijn duurden toen langer dan verwacht.

Sinds donderdagavond zijn er intensieve spoorwerkzaamheden rond Utrecht Centraal. Deze duren tot en met zondagavond. ProRail werkt aan perrons, het spoor, de bovenleiding en het beveiligingssysteem. Het gaat om omvangrijke werkzaamheden op elf locaties aan beide kanten van Utrecht Centraal.

Weer uitgelopen werkzaamheden Utrecht CS
Weer uitgelopen werkzaamheden Utrecht CS (Foto: ANP)

Zestien doden door brand in bejaardenhuis

Zestien mensen zijn om het leven gekomen door een brand in een bejaardenhuis in Oekraïne. Eén persoon wordt nog vermist, meldden de hulpdiensten zondag.

De brand ontstond in de nacht van zaterdag op zondag in het particuliere bejaardenhuis in Litochky, niet ver van Kiev, waar op dat moment 35 mensen woonden. De hulpdiensten konden achttien mensen redden, van wie er vijf moesten worden opgenomen met brandwonden.

Zestien doden door brand in bejaardenhuis
Zestien doden door brand in bejaardenhuis (Foto: ANP)

Nieuw: de Frikandellenvlaai

Het zou zomaar een nieuwe culinaire hit kunnen worden in Nederland: de Frikandellenvlaai.

Bakkerij Engels in het Noord-Limburgse Grubbenvorst bedacht deze traktatie voor een echte frikandellen-liefhebber die onlangs jarig was. Het gerecht druipt van de curry maar is volgens de bakkerij nog lekkerder met extra mayo en uitjes. Als er voldoende vraag naar blijft bestaan neemt de bakkerij deze delicatesse op in het assortiment.

Fijnproevers hoeven zich niet ongerust te maken dat deze lekkernij niet meer te krijgen is. Een woordvoerder van Bakkerij Engels laat weten: "we kunnen er altijd eentje maken op bestelling."

Oppositiepartij Die Linke herkiest leidersduo

De Duitse oppositiepartij Die Linke gaat door met Katja Kipping (38) en Bernd Riexinger (60) als boegbeelden. Het leidersduo, sinds 2012 aan de macht, kreeg zaterdag tijdens het congres in Maagdenburg een nieuwe termijn voor twee jaar. De steun in de achterban was minder massaal dan de vorige keer, hoewel er geen tegenkandidaten waren.

Beide kopstukken drongen voor de stemming in hun toespraak aan op een fundamentele wijziging van de politieke koers. Kipping richtte scherpe pijlen op de socialistische vrienden. Het Oost-Duitse parlementslid noemde de SPD "vleesgeworden opportunisme". De West-Duitse vakbondsman Riexinger toonde ook zelfkritiek. Hij bestempelde het resultaat in de jongste deelstaatverkiezingen als een "zware nederlaag" en riep de partij op "weerbaarder en brutaler"te worden.

Oppositiepartij Die Linke herkiest leidersduo
Oppositiepartij Die Linke herkiest leidersduo (Foto: ANP)

Chinees themapark neemt het op tegen Disney

De rijkste man van China heeft zaterdag een enorm themapark geopend in de zuidoostelijke stad Nanchang, waarmee hij direct de concurrentie aangaat met het nieuwe Disneypark dat volgende maand in Shanghai open gaat.

Wanda City heeft attracties, winkelcentra en een aquarium en kostte 2,7 miljard dollar. Eigenaar Wang Jianlin wil met het park de Chinese cultuur uitdragen, in plaats van westerse cultuur te importeren, meldt de BBC.

Wanda wil de komende jaren nog vijftien parken in China openen.

Het Disneypark in het relatief nabijgelegen Shanghai, dat 4,9 miljard kostte, is het zesde ter wereld.

Chinees themapark neemt het op tegen Disney
Chinees themapark neemt het op tegen Disney (Foto: ANP)

Geredde vluchtelingen: nog een schip gezonken

Vluchtelingen die zijn gered van twee schepen in de Middellandse Zee zeggen dat er nog een schip met circa vierhonderd opvarenden is gezonken. Dat meldt de hulporganisatie Save the Children.

Het is al bevestigd dat drie boten met vluchtelingen afgelopen week zijn gezonken, Meer dan zestig lichamen zijn geborgen, waaronder die van drie jonge kinderen. Honderden worden nog vermist. Het was echter niet bekend dat donderdag nog een vierde schip zou zijn gezonken.

Het schip zou woensdagavond Sabratha in Libië hebben verlaten, vertelden de vluchtelingen. Het zou geen eigen motor hebben gehad, maar werd getrokken door een vissersboot, waarop ook vijfhonderd mensen zaten. Het achterste schip maakte echter water, waarop de kapitein van de vissersboot het bevel gaf de sleeplijn door te snijden. Aan boord van het gezonken schip zouden veel vrouwen en kinderen hebben gezeten.

Geredde vluchtelingen: nog een schip gezonken
Geredde vluchtelingen: nog een schip gezonken (Foto: ANP)

Michael Prins in Grootste Band van Nederland

Samen met meer dan tweehonderd muzikanten vormt singer-songwriter Michael Prins zondagmiddag in Haarlem De Grootste Band van Nederland. De zowel ervaren als onervaren drummers, bassisten, gitaristen, zangers en zangeressen spelen samen op de Grote Markt het nummer Rockin' in the free world van Neil Young.

Met het optreden vragen de muzikanten aandacht voor het Jeugdcultuurfonds, dat zich inzet voor kinderen in armoede die muzieklessen willen volgen. "De grootste Band van Nederland wil namelijk dat iedereen muziek kan maken", zeggen de initiatiefnemers.

De deelnemers, variërend in de leeftijd van elf tot zeventig jaar oud, staan om 13.00 uur op het podium. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem doet ook mee op de bas.

Het idee voor De Grootste Band van Nederland komt van Alain Timmers, nadat hij op internet een filmpje zag waarin duizend Italiaanse muzikanten en vocalisten samen een nummer van The Foo Fighters spelen. Timmers vond dit zo leuk, dat hij via Facebook binnen de kortste keren meer dan tweehonderd muzikanten bij elkaar sprokkelde om samen muziek te maken.

Wereldtitel tijdrijden BMX'er Kimmann, zilver Smulders

BMX'er Niek Kimmann heeft in het Colombiaanse Medellin de wereldtitel op de tijdrit gepakt. De jonge Nederlander was in de superfinale met zijn tijd van 36,858 seconden de Australiër Sam Willoughby enkele honderdsten van een seconde te snel af. Op ruim twee tienden van een seconde moest dubbel olympisch kampioen Maris Strombergs uit Letland genoegen nemen met het brons.

Kimmann was de enige Nederlander die het tot de superfinale schopte. In de kwalificaties eindigden Martijn Jaspers en Dave van der Burg op de zeventiende en achttiende plek, terwijl de beste zestien om de medailles mochten strijden. Jelle van Gorkom, Joris Harmsen, Twan van Gendt en Raymon van der Biezen kwamen niet in de buurt van de finale.

Bij de vrouwen was er eveneens Nederlands succes. Laura Smulders veroverde er het zilver op flinke achterstand van de Australische Caroline Buchanan. Smulders eindigde in een nipt snellere tijd dan Mariana Pajon, de nationale sportheld van het gastland van het WK. Judy Baauw werd veertiende, Merle van Benthem haalde de finale niet.

Het was daarmee overigens nog zeker niet gedaan met het Nederlandse succes. Merel Smulders, het jongere zusje van Laura, pakte bij de junioren de wereldtitel. De Britse Bethany Schriever moest twee tienden toegeven, terwijl Ruby Huismand Nederland op de derde plek nog een medaille bezorgde. 

Computers gestolen uit studio Kanye West

Kanye West is bestolen. Eerder deze week is er ingebroken in de studio van de 38-jarige rapper. De dief ging ervandoor met computers en laptops, meldt TMZ.

De diefstal gebeurde in het holst van de nacht. In totaal werd zo'n 20.000 dollar (bijna 18.000 euro) aan spullen meegenomen. Inmiddels is al het materiaal vervangen en zijn er geen bestanden verloren gegaan dankzij goede computerbeveiliging.

De politie heeft nog geen verdachten op het oog, maar het team rondom Kanye denkt dat het een bekende van de rapper moet zijn geweest. De dief wist namelijk precies waar hij moest zijn.

Computers gestolen uit studio Kanye West
Computers gestolen uit studio Kanye West (Foto: BuzzE)

Man rijdt van viaduct en belandt op A2

In de Gelderse plaats Culemborg is zaterdagnacht een man met zijn auto van een viaduct gereden en op de A2 beland. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de politie weten.

Hoe het incident precies kon gebeuren is niet duidelijk. De politie verricht onderzoek, waarbij drie van de vier rijbanen zijn afgesloten.

De man reed op de N320 richting de snelweg toen hij bij het oversteken door de vangrail knalde en zes tot acht meter naar beneden viel op de A2. Hij vloog daarbij een paar keer over de kop. Niemand anders raakte bij het incident betrokken.

'Derde vluchtelingen minderjarig en alleen'

Meer dan een derde van de 200.000 vluchtelingen die dit jaar naar Europa zijn gekomen zijn onbegeleide kinderen, soms van slechts negen jaar oud. Hulporganisatie Save the Children spreekt tegen de Britse krant The Independent van een zorgwekkende nieuwe trend.

"Er zijn drie keer zoveel (onbegeleide kinderen) als vorig jaar en onze medewerkers zeggen dat die kinderen steeds jonger worden", zei een woordvoerder van de Britse organisatie. De ontwikkeling zou worden veroorzaakt door de "toenemende wanhoop" van mensen in vluchtelingenkampen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

"Mensen hebben het gevoel dat ze geen andere keus hebben dan die reis te maken, of ze sturen hun oudste kind, meestal een puberjongen, om vast te werken en geld terug te sturen."

'Derde vluchtelingen minderjarig en alleen'
'Derde vluchtelingen minderjarig en alleen' (Foto: ANP)

Gorilla gooit peuter rond in dierentuin

Een kindje van drie jaar is zaterdagmiddag (lokale tijd) in een dierentuin in de Amerikaanse stad Cincinnati zwaargewond geraakt door een volwassen gorilla van bijna 200 kilo, nadat de peuter over de omheining in het verblijf van de mensaap was gevallen.

De peuter werd na zijn metershoge val 10 minuten lang rondgesleept en door de lucht gegooid, voordat het personeel de zeventienjarige Harambe doodschoot. Volgens ooggetuigen was de peuter nog bij bewustzijn toen de gorilla werd neergeschoten, die op dat moment het kindje tussen zijn benen had.

Gorilla gooit peuter rond in dierentuin
Gorilla gooit peuter rond in dierentuin (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien

Het KNMI heeft voor zondagmiddag en -avond de waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Er kunnen in het zuiden en oosten enkele stevige onweersbuien voorkomen, waarschuwt het instituut. De waarschuwing gold in eerste instantie voor het hele land, maar daar is het KNMI nu dus op teruggekomen. 

Weeronline meldt dat de zwaarste buien met de meeste regen in de zuidoostelijke helft van het land worden verwacht. Die kunnen lokaal in korte tijd wateroverlast veroorzaken. Maandagochtend krijgt het noorden te maken met pittige buien, waarbij het flink kan onweren en hagelen.

KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien
KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien (Foto: ANP)

Politie bevrijdt tweehonderd seksslavinnen

De Colombiaanse autoriteiten hebben tweehonderd seksslavinnen bevrijd bij een grote politieactie in de hoofdstad Bogota. Van de vrouwen waren zeker zeventig meisjes minderjarig. Dat heeft de burgemeester van Bogota, Enrique Peñalosa zaterdag bekendgemaakt.

2500 dienders waren bij de actie betrokken, die vier maanden was voorbereid. De invallen vonden plaats in de 'Bronx' van Bogota, een wijk die bekend staat vanwege het criminele karakter. "We zullen nooit een onafhankelijke republiek van criminaliteit toelaten in Bogata, waar kinderen worden uitgebuit", schreef Peñalosa op sociale media.

Bij de actie werden drie bendes opgerold en onder meer wapens, drugs en geld in beslag genomen.

Politie bevrijdt tweehonderd seksslavinnen
Politie bevrijdt tweehonderd seksslavinnen (Foto: ANP)

Politie schiet op verdachte in Zoetermeer

In Zoetermeer heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag gericht geschoten op een verdachte, die daarbij gewond is geraakt. Dat meldt het politiekorps op Twitter. Het incident vond plaats aan de Veenwortelvaart en de hulp van een traumahelikopter werd ingeroepen.

Het is onbekend wat er zich precies heeft afgespeeld en hoe de verdachte eraan toe is. Ook over de aanleiding kon de politie nog niks melden.

Agenten over de kop tijdens spoedrit

Twee agenten zijn in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt toen ze in Den Bosch met de dienstauto over de kop vlogen. Dat meldt de politie op Twitter. De agenten waren onderweg naar een incident, maar raakten betrokken bij een ongeluk met een andere auto.

Het ongeluk gebeurde in een bocht aan de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch. De agenten zijn aanspreekbaar en worden in het ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen.

Het incident waar ze naar onderweg waren ging om een steekpartij, waarbij een vrouw en man gewond raakten, vermoedelijk vanwege een conflict in de relationele sfeer.

Agenten over de kop tijdens spoedrit
Agenten over de kop tijdens spoedrit (Foto: ANP)

NLE stapt in snellaadstations

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) stapt in snellaadstations voor elektrische auto's. Het bedrijf opent langs de A13 bij Delft het eerste eigen snellaadstation, zo werd zaterdag bekendgemaakt.

Het station is volgende maand operationeel. NLE wil naar eigen zeggen een deel van de winst die het in 2015 maakte investeren in elektrisch rijden. Er wordt inmiddels ook gekeken naar plekken om andere snellaadstations te openen. Topman Harald Swinkels wil het elektrisch rijden in Nederland in een stroomversnelling brengen, zo gaf hij in een verklaring aan. "Hoe meer oplaadmogelijkheden er zijn, hoe aantrekkelijker volledig elektrisch rijden wordt voor een grote groep."

Op het laadstation bij Delft kunnen twee auto's tegelijk laden.

NLE stapt in snellaadstations
NLE stapt in snellaadstations (Foto: ANP)

Fans Amber Heard willen boycot Depp-film

Fans van Amber Heard hebben opgeroepen de nieuwe film van acteur Johnny Depp te boycotten. Op Twitter riep gebruiker @lucynosurname op tot de boycot van Alice Through the Looking Glass.

"Vanwege alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd, lijkt het verstandig als we de nieuwe Alice in Wonderland boycotten", schrijft @lucynosurname. De oproep vindt zowel bijval als afkeuring. Veel twitteraars zeggen dat niet alleen Depp, maar ook andere mensen die aan de film hebben meegewerkt de dupe worden van een boycot.

Amber ligt in scheiding met Depp en heeft de acteur beschuldigd van huiselijk geweld. Op internet circuleert een foto van Amber met een blauw oog. Depp zou haar hebben toegetakeld.

Alice Through the Looking Glass ging vrijdag in première in de Verenigde Staten. Volgens Us Magazine vielen de bezoekersaantallen op de openingsdag tegen. De film van regisseur Tim Burton kostte 170 miljoen dollar. Ingewijden stellen dat dit weekend 'slechts' 40 miljoen verdiend zal worden aan entreekaartjes. En dat in een extra lang weekend; de Amerikanen vieren namelijk Memorial Day.

Fans Amber Heard willen boycot Depp-film
Fans Amber Heard willen boycot Depp-film (Foto: BuzzE)

Musical Harry Potter wordt tranentrekker

De nieuwe musical over Harry Potter wordt een echte tranentrekker. Dat zegt schrijver J.K. Rowling op Twitter. Het stuk, dat op 7 juni in première gaat in Londen, zal Harry Potter en het vervloekte kind gaan heten.

Rowling deed haar uitspraken op Twitter naar aanleiding van een tweet van een volger. Die stelde haar de vraag of de musical haar aan het huilen zal maken. "Als dat niet het geval is, laten we je onderzoeken", twitterde Rowling terug.

Dat antwoord lokte veel reacties uit. Een van haar volgers vroeg Rowling waarom ze mensen aan het huilen wil maken. "Ik ben een schrijver", twitterde Rowling terug. "Als je niks voelt, doe ik het niet goed." Een andere volger merkt op dat Rowling met de gevoelens van haar fans speelt. "Maar dat vinden we niet erg", voegt @elfhybrid_ eraan toe.

Harry Potter en het vervloekte kind gaat over de zoon van Harry Potter.

Musical Harry Potter wordt tearjerker
Musical Harry Potter wordt tearjerker (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: wachten op onweer

Volgens het KNMI zou het vandaag half tot zwaar bewolkt moeten zijn, waarbij er opnieuw enkele onweersbuien mogelijk zouden zijn. Code geel is dan ook onverminderd van kracht voor het hele land, uitgezonderd de Waddeneilanden. De temperaturen liggen vandaag tussen de 15 graden op de Wadden tot 25 in het oosten en zuidoosten van het land. De wind komt nog steeds uit het noordoosten en is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. 

Zon op 05:27
Zon onder 21:47
Zonkracht

6 / 3

Rewimo heeft vast een kerstboom uitgezocht voor komende kerstmis

Kerstboom uitgezocht in het Sauerland (Foto: Rewimo)
Kerstboom uitgezocht in het Sauerland (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1886 John Pemberton begon met het adverteren van Coca Cola.
1919 De waarneming van verschoven sterrenposities tijdens een zonsverduistering bevestige de relativiteitstheorie van Albert Einstein.
1953 Edmund Hillary en de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereikten als eerste mensen de top van de Mount Everest.
1969 Een nieuwe omroepwet trad in werking, de NTS en de NRU gingen samen op in de NOS.
1974 Feyenoord won als eerste Nederlandse club de UEFA Cup


UEFA Cup finale van 1974

Supertijden tijdens Diamond League Eugene

De Diamond League in het Amerikaanse Eugene heeft zaterdag een aantal zeer bijzondere prestaties opgeleverd. Zowel op de 100 meter horden als de 3000 meter steeplechase werd het wereldrecord erg dicht genaderd.

Op de 100 meter horden raasde Kendra Harrison na 12,24 seconden al over de streep. Slechts één vrouw was ooit sneller dan de Amerikaanse: in 1988 liep de Bulgaarse Yordanka Donkova voor eigen publiek het wereldrecord van 12,21 seconden. Een weekje later liet Donkova ook nog 12,24 noteren, maar niemand kwam ooit tot die tijd, tot Harrison. 

Harrison is al de vierde Amerikaanse die zich in de afgelopen paar jaar in de top-20 aller tijden nestelt. In 2013 snelde Brianna Rollins naar 12,26 seconden, vorig jaar waren het Sharika Nelvis (12,34) en Jasmin Stowers (12,35) die zich in de eeuwige toplijsten liepen.

Op de 3000 meter steeplechase ontspon zich een gigantisch duel tussen de 19-jarige Bahreinse Ruth Jebet en de Keniaanse Hyvin Kiyeng. De geboren Keniaanse Jebet leek op weg naar de zege, maar Kiyeng perste er een fenomenale eindsprint uit. Het zorgde ervoor dat de twee elkaar naar een fantastische tijd pushten, met Jebet als winnares. 

De Bahreinse kwam na 8:59,97 minuten over de finish en daarmee kroonde ze zich tot de tweede vrouw ooit die onder de negen minuten dook. Gulnara Galkina uit Rusland liep in de olympische finale van 2008 in 8:58,81 naar het goud en het wereldrecord. Kiyeng kwam nipt tekort, want met 9:00,01 bleef ze exact boven de magische grens.

De 3000 meter steeplechase, met de strijd om de zege en mogelijk het wereldrecord vanaf ongeveer 3:45 (Bron: YouTube)

Goud voor Polling op Masters, zilver voor Franse en brons voor Van Emden

Judoka's Juul Franssen en Kim Polling staan in de finale van de World Masters in Guadalajara. De Masters is het toernooi per gewichtsklasse met de beste zestien judoka's van de wereld en het is het sluitstuk van de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Anicka van Emden verloor de halve finale en mag later op voor brons. 

Franssen komt, net zoals Van Emden, uit in de klasse tot 63 kilogram. Ze is echter door de judobond niet aangewezen om naar Rio de Janeiro te mogen. Ieder land mag per gewichtsklasse maar één judoka afvaardigen. In Mexico had ze een bye in de eerste ronde en in de kwartfinale won ze op ippon van de Russin Ekaterina Valkova. In de halve finale won ze vervolgens op straffen van Kathrin Unterwarzcher. In de finale wacht de Japanse Miku Tashiro, die in de halve finales op straffen won van Van Emden. 

Polling judoot een klasse hoger (-70kg) dan Franssen en Van Emden. Zij won op ippon van Barbara Matic en vervolgens won ze op straffen van de Braziliaanse Maria Portela. In de halve finale stond ze lange tijd twee yuko's achter tegen Seongyeon Kim. Polling wist echter in de laatste minuut de Zuid-Koreaanse in houdgreep te krijgen en Kim moest aftikken. Polling gaat in Guadalajara op voor haar derde Masters-titel. In de finale wacht de Oostenrijkse Bernadette Graf. 

De medaillewedstrijden beginnen om middernacht Nederlandse tijd. Vrijdag kwam Sanne Verhagen (-57 kg) al in actie. Zij verloor in de eerste ronde. Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Michael korrel, Roy Meyer, Guusje Steenhuis en Tessie Savelkouls zullen dan de tatami betreden. 

Update 00.30 uur

Juul Franssen moet genoegen nemen met zilver. Ze verloor de finale in de klasse tot 63 kilogram van Miku Tashiro. De Japanse was met waza-ari te sterk. Ook Anicka van Emden kreeg een medaille omgehangen. Ze pakte brons doordat ze op straffen te sterk was voor de Mongoolse Tserennadmid Tsend-Ayush. 

Update 01.15 uur

Er is goud voor Kim Polling. Ze rekende in de finale af met Bernadette Graf. Na twee minuten had Polling Graf in een onmogelijke houding gekregen, die alleen nog maar kon aftikken. 

Oproerpolitie bij Russische worstelkampioenschappen, boycot Dagestan

In Rusland is men bezig met de nationale worstelkampioenschappen en daar staat best wel wat op het spel: in een aantal gewichtsklassen moet men namelijk nog bepalen wie naar de Olympische Spelen van komende zomer gaat. In Yakutsk ging het er dan ook vrij heet aan toe.

In de klasse vrije stijl tot 57 kilogram stond tweevoudig wereldkampioen Viktor Lebedev, geboren en getogen in Yakutsk, tegenover Ismail Musukayev uit het ietwat opstandige Dagestan. Lebedev won zoals te verwachten viel, maar de coaches en fans van Musukayev waren er niet gelukkig mee. Ze begonnen de mat op te lopen om Lebedev en de scheidsrechter eens 'aan te spreken', met als gevolg dat binnen een paar minuten de oproerpolitie de mat opgeroepen werd.

De Russische worstelbond liet niet veel later weten dat ze bericht hadden gekregen van alle worstelaars uit Dagestan: ze hadden zich bij wijze van boycot allemaal teruggetrokken van de rest van het kampioenschap. Pijnlijk voor veel fans, want worstelen is een ware bron van trots voor Dagestanen. Het is nog niet bekend of de boycot ook gevolgen heeft voor Abdulrashid Sadulaev, de wereldkampioen van 2014 en 2015 in de klasse tot 86 kilogram. Hij is ondanks zijn net twintig jaar al een jaar of twee schier onverslaanbaar en zou in Rio de absolute topfavoriet voor goud zijn. 

Rusland vs Dagestan (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.